FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 9 mei 2011

Libris Literatuur Prijs voor Yves Petry

De Vlaamse auteur Yves Petry heeft de Libris Literatuur Prijs 2011 in de wacht gesleept met zijn roman De maagd Marino. Dat maakte juryvoorzitter Philip Freriks maandagavond bekend in het Amstel Hotel in Amsterdam. De 43-jarige Petry kreeg een cheque van 50.000 euro overhandigd.

De andere kanshebbers waren Gerbrand Bakker, Esther Gerritsen, Adriaan van Dis, debutant Peter Buwalda en Arnon Grunberg, die de prijs in 2007 won met Tirza. De genomineerde auteurs ontvingen 2500 euro.

Het is voor het derde achtereenvolgende jaar dat een Vlaamse auteur wint. In 2009 nam Dimitri Verhulst de prijs mee naar huis, vorig jaar ging die eer naar Bernard Dewulf.

De maagd Marino van Petry is volgens de jury een trefzeker, intrigerend meesterwerk. Het verhaal gaat over een kannibaal en zijn vrijwillige slachtoffer. Petry liet zich voor zijn boek inspireren door een waar gebeurd voorval, dat jaren geleden in Duitsland plaatsvond. Toen liet een man zich opeten door zijn minnaar. De dader van het incident in Duitsland zal zich volgens Petry niet echt herkennen in het door de Vlaming geschetste verhaal.

De jury roemt de 'prachtige beelden' in het boek en stelt dat Petry het verhaal vanuit een raadselachtig perspectief vertelt. Het boek bevat 'mysterieuze passages, die van een anekdote uit de schandaalpers een geheimzinnige roman maken en die dit boek uittillen boven de onmiskenbare kwaliteiten van de andere genomineerde romans voor de Libris Literatuur Prijs 2011'.

Petry zei in zijn dankwoord dat hij van plan was zijn koelbloedigheid te bewaren. "Maar dat is moeilijker dan verwacht." Hij had niet verwacht dat hij de prijs zou winnen, zei hij voor de camera van Nieuwsuur. "Er was een kans van een op zes." Wat hij met het gewonnen prijzengeld gaat doen, weet de winnaar nog niet. "Met dit scenario had ik geen ernstige rekening gehouden."

De schrijver, die eveneens wiskundige en filosoof is, won in 2006 de Bank Nederlandse Gemeenten Nieuwe Literatuurprijs voor zijn hele oeuvre. Eerdere werken van Petry zijn Het jaar van de man uit 1999, Gods eigen muziek uit 2001, De laatste woorden van Leo Wekeman uit 2003 en De achterblijver uit 2006.

Ook Noord-Holland in actie tegen salaris Nuon-baas

Het provinciebestuur van Noord-Holland is niet te spreken over de salarisverhoging van Nuon-topman Huib Morelisse. Het energiebedrijf verhoogde zijn vaste salaris onlangs met 70 procent naar 750.000 euro. De provincie doet een moreel beroep op Morelisse om af te zien van de salarisverhoging, die volgens de provincie onjuist tot stand is gekomen.

Gedeputeerde Staten laten weten vrijdag uit protest geen zogeheten decharge aan de raad van commissarissen van Nuon te verlenen in de aandeelhoudersvergadering. Een dergelijke loonsverhoging is 'niet uit te leggen' aan de klanten van Nuon, stelt de provincie, die nog altijd een belang van 4,7 procent heeft in het energiebedrijf.

De provincie Gelderland, die 22 procent van de aandelen bezit, kondigde eerder al aan bezwaar te maken tegen de gevolgde procedure. De loonsverhoging had aan de aandeelhoudersvergadering moeten worden voorgelegd, stelt Gelderland.

Door geen decharge te verlenen, kunnen de aandeelhouders de raad van commissarissen een tik op de vingers geven, hoewel ze geen juridische mogelijkheden hebben om de salarisafspraken terug te draaien. Feitelijk betekent het dat aandeelhouders niet akkoord gaan met het werk van de commissarissen. Noord-Holland roept andere aandeelhouders op om vrijdag ook te komen en geen decharge te verlenen.

Nuon is voor 49 procent in handen van het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall en mag volgens de Zweedse wet geen bonussen meer uitkeren. Dat was reden om het vaste salaris dan maar te verhogen. Nuon stelt dat het salarisbeleid niet is gewijzigd, maar dat alleen de uitvoering is veranderd. Het salaris is het resultaat van 'onderhandelingen tussen Morelisse en de raad van commissarissen', zei een woordvoerder eerder.


Ook Noord-Holland in actie tegen salaris Nuon-baas (Foto: Novum)

[Premier League] Liverpool klopt Fulham

Liverpool blijft goed presteren. De Reds boekten maandag bij Fulham de vierde zege in vijf duels: 5-2. Maxi Rodriguez scoorde driemaal, Dirk Kuijt maakte één treffer. Liverpool klimt naar plaats vijf ten koste van Tottenham Hotspur, dat een duel tegoed heeft. Nummer vier Manchester City heeft drie punten meer en nog een duel tegoed. De Reds ontvangen Spurs zondag op Anfield.

Liverpool heerste voor rust op Craven Cottage. Na zeven minuten stond het al 2-0 voor de bezoekers door twee treffers van Maxi Rodriguez. De Argentijn zag de in bloedvorm verkerende Kuijt even later de derde treffer maken. Het was alweer de negende goal in de laatste acht competitieduels voor de Katwijker.

Na de pauze werden de rollen voor even omgedraaid. Fulham zette meer druk naar voren en ging op zoek naar de aansluitingstreffer, wat na een uur spelen resulteerde in de 3-1 van oud-AZ'er Moussa Dembéle. Tien minuten later voltooide Rodriguez echter zijn tweede hattrick in drie duels met een snoeiharde pegel. Het was alweer zijn zevende doelpunt in de laatste drie duels.

Een kwartier voor tijd deed Suárez nog een duit in het zakje. De Uruguayaan omspeelde doelman Mark Schwarzer en schoot de bal simpel in het lege doel. In de slotfase zorgde Steve Sidwell voor de tweede eretreffer van de Cottagers. Hij liet doelman Pepe Reina kansloos vanuit de tweede lijn.


Liverpool klopt Fulham en passeert Spurs (Foto: Novum)

Studente heeft seks met meisje van 13

Een 22-jarige studente uit Singapore is veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijke celstraf en 150 uur schoffelen. De jonge vrouw heeft namelijk een lesbische relatie gehad met een destijds 13-jarig meisje.

De studente heeft in 2008 en 2009 meerdere malen de liefde bedreven met het meisje dat ze in november 2007 had leren kennen via een klasgenootje van het meisje. Ze werden goede vrienden waarna na twee maanden de vonk oversloeg.

Toch duurde het lang voor het lesbische stel met elkaar de liefde bedreef. De eerste keer was in november 2008, toen ze seks hadden op de overloop van een parkeergarage. Drie maanden later doken ze met elkaar het bed in in een hotelkamer in Sentosa.

Het was de moeder van het meisje die later roet in het eten gooide. Toen ze ontdekte dat haar jonge dochter seks had met een oudere vrouw, schakelde ze de politie in. De studente moet van de rechter een cursus volgen om om te gaan met haar strafbare, seksuele gedrag. Daarnaast moeten haar ouders 4000 dollar betalen als bewijs van goed gedrag.

Hond scalpeert kleuter

Een 41-jarige Oostenrijker wordt aangeklaagd voor nalatigheid. Door toedoen van zijn hond is een 4-jarig meisje uit Wals-Siezenheim ernstig verminkt. Zijn rottweiler wist over het hek te springen en vervolgens het kind te scalperen.

De hond sprong vrijdagavond over de omheining en rende als een dolle hond op het slachtoffer af. De viervoeter sprong bovenop het meisje en scheurde haar hoofdhuid aan flarden.

De politie heeft de stukken huid gekoeld en meegegeven aan chirurgen. Laatstgenoemden hebben het meisje in allerijl geopereerd in een ziekenhuis in Salzburg. De hond is maandagochtend afgemaakt.

VS laat vrouwelijke militairen in onderzeeërs

De Amerikaanse marine gaat vrouwelijk personeel toestaan om te dienen in een onderzeeër. De eerste acht vrouwen zijn maandag voor hun opleiding aangekomen op een marinebasis in de staat Connecticut.

De Amerikaanse marine kondigde vorig jaar aan het verbod op vrouwelijke bemanning in onderzeeërs op te heffen. Het idee achter het verbod was dat de kleine ruimtes in en de lange uitzendtijd van onderzeeërs het werk ongeschikt maakte voor gemengde bemanningen.

In totaal zullen 18 vrouwen deelnemen aan de opleiding, samen met 74 mannen in dezelfde lichting. Een woordvoerder van de marine gaf aan dat het toelaten van de vrouwen niet tot wijzigingen heeft geleid op het gebied van huisvesting of klaslokalen.

Toplessfoto's Pippa Middleton opgedoken

Op internet zijn pikante kiekjes opgedoken waarop niemand minder dan het zusje van Kate Middleton te zien is. Het zusje van de toekomstige koningin van Engeland zit er topless van de zon te genieten.

De foto's zouden zijn geschoten op Ibiza. Hoewel het niet is bevestigd dat het hier om het mooie zusje van Kate gaat die zonder bovenstukje op een boot zit, weet Egotastic het zeker. Het bikinibroekje van de dame lijkt namelijk als twee druppels water op dat van eerder opgedoken foto's.

Zelf de foto's bekijken? Deze zijn hier te zien (NSFW, uiteraard).

Mannen denken meer aan eten dan seks

Een Amerikaans onderzoek heeft bewezen dat mannen helemaal niet zo pervers zijn als vrouwen denken. Zo schiet ons mannen helemaal niet iedere zeven seconden een geile vrijpartij door ons hoofd. Nee, de gedachten van mannen blijken vaker uit te gaan naar eten.

Onderzoekers van de Ohio State University hebben voor het opzienbarende onderzoek maar liefst 163 vrouwen en 120 mannen nodig gehad. Hen werd een teller in handen gedrukt waarop zo elke keer moesten drukken als ze dachten aan hun gezondheid. Zes van de tien moest klikken als er een gedachte aan seks door het hoofd schoot, terwijl 40 procent moest drukken als ze dachten aan eten of slapen.

Het resultaat is verbluffend. Vrouwen denken per dag slechts tien keer aan seks. De mannelijke helft van de bevolking denkt dagelijks maar liefst achttien keer aan seks. Zowel mannen als vrouwen blijken meer aan eten en slapen te denken dan aan een hete wip.

De theorie dat mannen iedere zeven seconden aan seks denken, kan volgens onderzoekster Terri Fischer dan ook naar het rijk der fabelen worden verwezen. "Mannen denken ook meer aan de andere gezondheidsgerelateerde zaken dan vrouwen, dus niet alleen aan seks", weet zij.

Er zitten echter nog wel haken en ogen aan het onderzoek. Zo waren alle ondervraagden student, dus geeft het geen goed beeld voor andere leeftijdsgroepen. Daarnaast is er geen definitie gegegeven van een seksueel getinte gedachte. Zo werden een korte gedachte aan tieten als een complete dagdroom over een nummertje met Doutzen Kroes beide goed gerekend.

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!
 

Wil je kans maken op deze mysterieuze goodie? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: In welke fantasiewereld speelt Rift zich af?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op deze pagina achterlaten.

Verrassing!

VN wil pauze in strijd Libië

Alle partijen in Libië moeten de strijd tijdelijk staken zodat voedsel, water en medicijnen kunnen worden bezorgd aan de noodlijdende bevolking. Dat heeft de humanitaire chef van de Verenigde Naties, Valerie Amos, maandag gezegd in een zitting van de VN-Veiligheidsraad.

Amos zei dat de pauze bovendien humanitaire hulpverleners de mogelijkheid geeft om buitenlanders die nog steeds vastzitten in Libië te evacueren.

Volgens Amos zijn er tevens berichten dat er een voedseltekort dreigt. Ze maakt zich ernstige zorgen dat de Libische bevolking door de strijd beperkt toegang heeft tot voedsel, medicijnen en andere hulpgoederen.

McLaren: "Ontbreken updates nekte ons"

Het Formule 1-team van McLaren zat er in de eerste drie races van het seizoen goed bij, maar tijdens de wedstrijd in Turkije kwamen Lewis Hamilton en Jenson Button plotseling veel tekort. Volgens teambaas Martin Whitmarsh is de reden dat er niet genoeg updates meegenomen zijn.

"We hebben niet alle ontwikkelingen gebracht die we wilden brengen. Daardoor waren we minder snel dan we wilden zijn en dat kwam ons duur te staan. Zonder updates verlies je in dit veld snel plekken. We bereikten niet het gewenste resultaat in de kwalificatie en bij de start verloren we een paar plekken. Dat is haast niet te herstellen. Het was een lastig weekend voor ons en er gingen meerdere dingen mis in Turkije. Dat we met Lewis Hamilton nog tweede staan is een meevaller," zei Whitmarsh.

Jongen vermoordt mama op Moederdag

Een 17-jarige jongen uit de Amerikaanse staat South Carolina was het schijnbaar beu om ieder jaar weer een cadeautje voor Moederdag te kopen. De knul uit Greenville pakte een vuurwapen en schoot zondagavond zijn 59-jarige moeder dood.

Volgens de autoriteiten heeft Joshua David McEachern zowel zijn moeder als zijn 21-jarige broer neergeschoten. Laatstgenoemde vecht momenteel in het ziekenhuis voor zijn leven.

Na de schietpartij belde de jongen zelf de politie, die hem weldra arresteerde. Joshua's oma heeft de Amerikaanse pers vandaag meegedeeld dat ze haar kleinzoon al minstens een jaar niet had gezien. Ze omschrijft hem als een lieve jongen die nooit helemaal normaal leek.

Keith Bakker blijft voorlopig vastzitten

Verslavingsdeskundige Keith Bakker blijft nog zeker drie maanden vastzitten. Dat maakte het Openbaar Ministerie maandag bekend. Bakker werd 26 april aangehouden. Hij zou zich aan vrouwelijke cliënten hebben vergrepen.

De verslavingsexpert, zelf ooit aan de drank en drugs, kwam onlangs in opspraak nadat voormalige cliënten hem hadden beschuldigd van seksueel misbruik. Negen vrouwen en meisjes zouden tegen hem aangifte hebben gedaan. Bakker zou de cliënten mee naar zijn huis hebben genomen waar hij langs pornokanalen zapte.

De commotie was voor de NCRV reden de derde serie van Bakkers tv-programma Family Matters niet uit te zenden. Zijn bedrijf Smith & Jones ging eerder dit jaar failliet.

Of er na drie maanden voorlopig hechtenis een inhoudelijke rechtszaak volgt, is nog niet bekend.

Keith Bakker blijft voorlopig vastzitten
Keith Bakker blijft voorlopig vastzitten (Foto: ANP)

Troicki klopt Davydenko in Rome

Victor Troicki heeft de tweede ronde van de Rome Masters bereikt.Hij was in twee sets te sterk voor Nikolay Davydenko uit Rusland: 6-4, 7-5. In de volgende partij treft de mondiale nummer vijftien Potito Starace. De Italiaan rekende in een ruim uur verrassend eenvoudig af met Alexandr Dolgopolov: 6-3, 6-3.

Andy Roddick heeft zijn draai dit jaar nog niet gevonden op gravel. De Amerikaan werd maandag bij het Masters-toernooi van Rome evenals een week eerder in Madrid in de eerste ronde uitgeschakeld. Gilles Simon was in de Italiaanse hoofdstad te sterk met 6-3, 6-3. Het was pas de tweede partij op gravel van Roddick dit seizoen.

Jarkko Nieminen bereikte de volgende ronde door een 7-5, 2-6, 6-3 zege op Adrian Mannarino. Beide spelers werden toegelaten tot het hoofdtoernooi na afzeggingen van Kei Nishikori en Gael Monfils. De Fransman meldde zich ziek af, de Japanner heeft last van nierstenen. Nieminen treft hierna Sergiy Stakhovsky, die Victor Hanescu nipt klopte: 6-3, 1-6, 7-6, (6).

Jeugdzorg in verlegenheid door fax op rommelmarkt

Documenten met gevoelige gegevens van Bureau Jeugdzorg in Zeeland stonden op een fax die op een rommelmarkt te koop werd aangeboden. Dat meldt Omroep Zeeland. Waarnemend directeur van Bureau Jeugdzorg Loek Schipper geeft toe dat dat niet kan en dat de zaak tot de bodem wordt uitgezocht.

De fax was afkomstig van een bedrijf in Ritthem, een klein dorp bij Vlissingen. Op de rol thermisch papier van het faxapparaat stonden rechtbankdocumenten. Die hadden betrekking op een psychologisch onderzoek dat gedaan was bij een meisje dat bij een misdaad betrokken was. De fax was verstuurd in 2008.

Er zitten volgens de regionale omroep ook stukken bij over de familie van het Meisje van Nulde. Dat meisje werd in 2001 vermoord door haar moeder en de vriend van haar moeder. Daarvoor werd de moeder veroordeeld tot zes jaar cel.

Schipper kon niet aangeven hoe de documenten op een fax van een bedrijf terechtkwamen. Mogelijk is er een verkeerd nummer ingetoetst, of lag er een legitiem verzoek om ze naar dat nummer te sturen. Dat vertrouwelijke documenten aan externe faxnummers verstuurd worden is volgens hem niet ongebruikelijk. Bureau Jeugdzorg geeft instructies aan het personeel over het omgaan met gevoelige gegevens, bijvoorbeeld als een pc wordt weggedaan, zegt Schipper.

Eerste off-screen plaatje van Splinter Cell 6

Er is een plaatje opgedoken van Splinter Cell 6. Het plaatje komt van audio-productmaker Blue Sky en is van de audiostudio van Ubisoft Toronto waar Splinter Cell 6 in ontwikkeling is. Op het plaatje zien we een screen van de game met Sam die zijn bekende nachtkijker draagt.

Het spel dat momenteel in ontwikkeling is komt hoogstwaarschijnlijk in 2012 uit, een platform is nog niet bekendgemaakt. Bekijk het plaatje hieronder.

Splinter Cell 6

Voortvluchtige pooier opgepakt in Eindhoven

Een 31-jarige man is maandag in Eindhoven aangehouden op verdenking van vrouwenhandel. Hij zou zich van januari 2008 tot april 2009 schuldig hebben gemaakt aan loverboypraktijken, meldt de politie.

De man, die rond 10.30 uur werd aangehouden op een politiebureau, wordt ervan verdacht een inmiddels 22-jarige vrouw uit Polen tegen haar zin te hebben gedwongen in de prostitutie te werken. Haar verdiensten moest ze afstaan aan de man. De vrouw deed eind 2009 aangifte.

In het daaropvolgende onderzoek werden eerder al negen mensen gearresteerd. Zij zouden de 31-jarige hebben geholpen bij zijn praktijken. De aangehouden pooier was volgens de politie lange tijd voortvluchtig en bevond zich vermoedelijk in het buitenland.

Hij zit vast voor verder onderzoek, waarin ook wordt gekeken naar inkomsten die hij met criminele praktijken zou hebben verdiend. Doel is de man dit geld uiteindelijk af te pakken. De negen eerder aangehouden mensen zijn verhoord en blijven verdachten in de zaak.

Inhaalverbod voor schepen wegens lage waterstand

Op de Boven-IJssel tussen Arnhem en Zutphen mogen binnenvaartschepen elkaar op vijf bochten niet inhalen. Het verbod is ingesteld vanwege de lage waterstand, waardoor de vaargeul smaller is dan normaal. Het verbod geldt niet voor recreatievaartuigen. Dat melden Rijkswaterstaat en de Unie van Waterschappen maandag.

Ook zijn de bedieningstijden van de sluizen in Eefde en Delden verruimd omdat meer schepen in de vaart zijn, aangezien vaartuigen minder zwaar kunnen worden beladen door de lage waterstanden.

De Rijn en Maas worden ondertussen scherp in de gaten gehouden. Vanwege de aanhoudende droogte is de afvoer van water op beide rivieren sterk afgenomen. De afvoer van de Maas bij Luik bedraagt momenteel 50 kubieke meter per seconde, circa 140 kubieke meter per seconde minder dan normaal voor de tijd van het jaar.

De waterafvoer van de Rijn bedraagt 975 kubieke meter per seconde, wat bijna een record is. Normaal bedraagt de afvoer begin mei bij Lobith ongeveer 2300 kubieke meter per seconde. Alleen in 1921 was er bij Lobith een nog lagere Rijnafvoer in deze periode van het jaar. De verwachting is dat de afvoer bij Lobith de komende dagen licht verder daalt.

Vrijdag kondigde het waterschap Vallei en Eem al een sproeiverbod af. De komende dagen worden mogelijk ook door andere waterschappen dergelijke beregeningsverboden ingesteld, vooral in gebieden met lage grondwaterstanden waar geen water naartoe kan worden geleid. Verder zijn waterschappen begonnen met het extra inspecteren van veendijken, omdat die kunnen uitdrogen.

'Steven Tyler heeft een grote piemel'

Dat er een wedstrijd bestaat 'welke rockster heeft de grootste piemel', wisten we bij FOK! natuurlijk al jaren. We have a winner! Steven Tyler, de zanger van Aerosmith, is de gelukkige winnaar van deze prestigieuze prijs. "Er zijn vijf handen voor nodig om hem beet te pakken", zo beweert Steven Adler, de voormalig drummer van Guns N' Roses.

Steven Tyler staat bekend om zijn dikke lippen en lekkere dochter, naar nu blijkt heeft hij dus ook een groot lid. Hoe en wanneer de drummer deze heeft mogen aanschouwen vermeldt de historie niet.

Britse minister van Veiligheid treedt af

De Britse minister van Veiligheid en Contraterrorisme, Pauline Neville-Jones, heeft ontslag genomen. Dat maakte het kantoor van premier David Cameron maandag bekend. Ze wordt opgevolgd door politica Angela Browning van de Conservatieven.

Neville-Jones is benoemd als Speciale Vertegenwoordiger op het gebied van Cyberveiligheid.

Cameron prees Neville-Jones voor haar hulp bij het vinden van een balans tussen veiligheid en vrijheid en voor het opstellen van de plannen voor een Nationale Veiligheidsraad, die het Britse veiligheidsbeleid moet gaan coördineren.

Ferrari wil Red Bull onder druk zetten

Het Formule 1-team van Ferrari toonde in de Grand Prix van Turkije met een derde plaats voor Fernando Alonso dat de snelheid van de auto verbeterd is. Teambaas Stefano Domenicali wil nu dat ook de resultaten in de kwalificaties beter worden, waardoor Red Bull Racing tot het maken van fouten kan worden gedwongen.

"We hebben ons verbeterd. Het verschil in de kwalificatie is verminderd. Ook in de races is het gat kleiner, maar dat was al niet zo groot. Het betekent dat we ons in de kwalificatie nog verder moeten verbeteren. Vanaf de volgende race moeten we dat zien te realiseren," zei Domenicali die niet uit de doeken wil doen waarom de auto op zaterdag langzamer is. "We hebben wel een idee waar het aan ligt. We weten op welk vlak we het moeten zoeken en daar gaan we aan werken."

Een belangrijk punt voor verbetering bij Ferrari is de aerodynamica. Door de windtunnelproblemen brachten de updates in de eerste races niet wat er van verwacht werd. "Daar richten we de meeste aandacht op. Maar we moeten de auto natuurlijk op alle fronten blijven ontwikkelen. Als je in deze competitieve wereld ergens een steek laat vallen, zal de concurrentie dat direct uitbuiten."

Maar er moet meer gebeuren wil Ferrari dit jaar als eerste eindigen in de kampioenschappen. Zo moeten Red Bull en McLaren fouten gaan maken. "Het is een uitdagend seizoen. De krachtsverhoudingen verschillen telkens, behalve dat Red Bull altijd het snelst en meest betrouwbaar is geweest. Maar de druk kan hun ook teveel worden. We moeten de druk dus op de ketel houden."

Punten ronde 4 FOK! Formule 1-manager

Afgelopen weekend was er na drie weken afwachten weer Formule 1. In Istanbul was de Grand Prix van Turkije. Voor de FOK! Formule 1-manager 2011 was dat alweer de vierde ronde. Hieronder vind je de de uitgedeelde strafpunten en de top tiens van degenen die meedoen met de F1-manager.

Kamui Kobayashi heeft in de kwalificatie geen tijd neer kunnen zetten, maar mocht van de stewards wel aan de race meedoen. De Japanner en de Sauber-onderdelen ontvangen daarom voor de kwalificatie geen punten, maar voor de race wel. Timo Glock (Virgin) moest starten vanuit de pitstraat, maar zijn monteurs kregen de kapotte versnellingsbak niet meer aan de praat. Hij is niet van start gegaan en ontvangt geen punten voor de race. Wel krijgt het chassis van Virgin strafpunten voor de defecte bak.

De strafpunten die deze race zijn uitgedeeld:
- Jerome d'Ambrosio (Virgin), teruggezet op de grid: -15
- Pastor Maldonado (Williams), drive-through voor te hard rijden in pitstraat: -15
- Chassis Force India, fout aan wiel bij Di Resta: -15
- Motor Virgin Racing, defecte versnellingsbak Glock: -15

Kijk ook eens bij de pagina's met uitslagen: daar staan de scores van alle onderdelen per grand prix genoemd (<uitslagen>). Ook kun je in een klassement alle scores van de onderdelen vinden. Kijk daarvoor op <scoreoverzicht onderdelen>, te vinden  onder <uitslagen> in het menu.

Bovendien kunnen we binnenkort bekend maken wat er te winnen valt, dus houd de site(s) in de gaten.


Team Nalyu heeft deze ronde het meest aantal punten gescoord: 219 punten. De tweede plaats wordt gedeeld door vijf teams. Dat zijn JRT-Dekkers, FC Haaienvoer, Reteppd Racing, Team Kneis en team legendo. Zij haalden allemaal 211 punten deze ronde.

De koploper in het algemeen klassement bleef dat ook: team Nyand Racing heeft nu 741 punten. Dat team scoorde net zoveel punten deze ronde (173) als de nieuwe nummer twee; team BoohBoohF1, dat nu 726 punten heeft. De derde plek is voor team Gzeven met 724 punten, en team Transmach racing staat nu met 722 punten vierde. De vijfde plaats is met 718 punten voor team Underdog.

Punten ronde 4

# team user ronde 4 totaal plaats totaal
1 Nalyu trance_fan 219 712 9
2 JRT-Dekkers Joefje 211 706 10
- FC Haaienvoer Sjarkiee 211 637 99
- Reteppd Racing reteppd 211 609 166
- Team Kneis KNEIS1 211 591 204
- legendoss legendoss 211 559 277
7 RealTeam Realer 209 620 151
8 Creeper14 racing team creeper14 206 635 114
9 don_pedro4 don_pedro4 202 516 414
- ReceRacing rece 202 467 603
- wimderon wimderon 202 464 609
- jvkF1 jvkcicco 202 464 610
- Hasjeee VerrekteZakHooi 202 442 700
- BOSCH007 bosch007 202 420 792
- Onlythabest cwilly 202 412 817

Algemeen klassement na ronde 4 (van 19)

# team user punten ronde 4
1 Nyand Racing Nyand 741 173
2 BoohBoohF1 raggereug 726 173
3 Gzeven Gvdw78 724 181
4 Transmach racing kvc 722 194
5 Underdog Underdoggy 718 194
6 Raketjes Hermke 715 173
7 FC Utregz RayeK 713 172
8 Ofyles Racing Team Ofyles2 712 174
- Nalyu trance_fan 712 219
10 JRT-Dekkers Joefje 706 211


Bijde subleagues is Ant.Force verdreven van de eerste plek. De koppositie is nu voor subleague MonzaTeam met 582 punten. Ant. Force staat tweede met 4 punten minder op 578 punten. Subleague 7sloten heeft de derde plek met 572 punten. De vierde plaats is voor ! ! AIM ON TOP ! ! met 566, en de vijfde plek is voor Sportschool van Hoorn met 557 punten.

Algemeen klassement subleagues

# subleague owner punten ronde 4 leden
1 MonzaTeam Horus 582 160 5
2 Ant. Force PP-vogels 578 144 3
3 7sloten ozit 572 169 4
4 ! ! AIM ON TOP ! ! AmenhotepIV 566 177 3
5 Sportschool van Hoorn Aet 557 144 6
6 BOSCH bosch007 546 157 7
- Wombarg Racing sasquatsch 546 152 3
8 F1 AP flippo765 534 152 4
9 FrisianOutlaws raggereug 532 144 7
10 Fryslân Boppe! GP500 529 158 7


Gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht.

De vijfde de race is de Grand Prix van Spanje op zondag 22 mei. De komende managerronde sluit op vrijdag 20 mei 2011 om 23:59 uur, dus zorg dat je voor die tijd je (gewijzigde) team opgeslagen hebt! Ronde 5 - Spanje gaat weer open op maandag 23 mei 2011 om 20:00 uur.

Om direct naar de FOK! Formule 1-manager te gaan klik je hier. Kijk verder bij de speluitleg of de puntentelling, en mocht je nog andere vragen hebben, kun je terecht bij de FAQ.

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

Mochten er toch nog vragen of opmerkingen zijn die niet in de FAQ beantwoord worden, dan kun je die stellen via pm aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), of een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken); of zet een forumpost in het speciale F1-manager 2011-topic in het Autosport- en motorsport-forum.

Tot slot wensen we je veel succes en veel plezier met de Formule 1-manager 2011 van FOK!

Wynants zegt af voor Ronde van Californië

Raborenner Maarten Wynants heeft afgezegd voor de Ronde van Californië die zondag van start gaat. Hij verkiest thuis in België te blijven na de dood van Wouter Weylandt. Weylandt kwam eerder vandaag om het leven tijdens een valpartij in de derde etappe van de Giro d'Italia.

De twee renners waren zeer goed bevriend met elkaar. Wynants en Weylandt reden tot en met afgelopen seizoen enige jaren samen bij Quick Step.

Stroomstoring treft Doetinchem

Een stroomstoring heeft maandagavond een deel van Doetinchem getroffen. Ook in de kernen Wehl, Kilder en Braamt viel de stroom uit. In totaal gaat het volgens netbeheerder Liander om 2275 huishoudens. De stroom viel rond 19.00 uur uit. Rond 20.30 uur is de stroom in het grootste deel van het getroffen gebied weer hersteld.

Naar schatting zaten rond 20.30 uur tweehonderd huishoudens zonder elektriciteit. Liander verwacht rond 21.00 uur alle problemen te hebben verholpen. Wat de oorzaak van de stroomstoring is, kon de woordvoerder nog niet aangeven. De prioriteit ligt bij het herstellen van de stroom. Achteraf wordt uitgezocht wat de oorzaak was en hoe een soortgelijke storing in de toekomst voorkomen kan worden.

TU Delft opent vestiging in China

De TU Delft opent woensdag een vestiging in China. De onderwijsinstelling is daarmee volgens eigen zeggen de eerste Nederlandse universiteit die een dergelijk initiatief ontplooit in het Aziatische land. Op de dependance, verbonden aan de Chinese Academie van Wetenschappen, wordt onderzoek gedaan naar led-verlichting.

Volgens bestuursvoorzitter van de Technische Universiteit Dirk Jan van den Berg is het belangrijk om in landen als China en Brazilië aanwezig te zijn. Van den Berg, ook oud-ambassadeur in China, benadrukt het belang van deze landen. "China investeert in vijf jaar tijd 400 miljard euro in technologische topsectoren. We hebben als Europa veel te winnen door bij deze ontwikkelingen aan te haken."

De nieuwe dependance krijgt de naam Delft University of Technology - Beijing Research Centre. In eerste instantie stelt de universiteit er een aantal promovendi aan. Die worden begeleid door hoogleraren uit Nederland en uit China. Uiteindelijk verdedigen de onderzoekers hun proefschrift in Delft.

Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) verricht als onderdeel van zijn handelsmissie naar China de officiële opening.

Buffy en Machete getipt door kinderen

Acteurs die een rol spelen in de uitbreiding Escalation voor het schietspel Call Of Duty: Black Ops hebben zich veelal laten informeren door kinderen. Sarah Michelle Gellar zegt bedreigd te zijn door de kinderen van haar beste vriendin, terwijl Danny Trejo zijn zoon en diens beste vriend over zich heen kreeg. "Mijn man en het kind van mijn beste vriendin hebben mij met de dood bedreigd als ik het niet zou doen," zegt de voormalige Buffy-actrice.

Dat acteurs niet altijd goed geïnformeerd zijn over de projecten waaraan ze meewerken, laat Trejo wel blijken. "De kinderen vertelde mij dat Call of Duty de grootste game ooit is. Ik dacht dat dat Pong was," zegt Trejo.

Naast Gellar en Trejo spelen ook Robert Englund, bekend door zijn rol als Freddy Krueger in Nightmare on Elm Street uit 1984, en Michael Rooker, bekend van de Amerikaanse tv-serie The Walking Dead, een rol in de uitbreiding van Call of Duty. De vier acteurs spelen in de uitbreiding de rol van zombiejagers.

De Escalation-uitbreiding is de tweede uitbreiding voor Call of Duty en is op dit moment beschikbaar voor de Xbox 360. Binnen zes weken na de lancering van Call of Duty: Black Ops in november draaide uitgever Activision een miljard dollar omzet. Tot op heden zijn naar schatting 25 miljoen exemplaren van het schietspel verkocht.


Buffy en Machete getipt door kinderen (Foto: Novum)

Keizer wil geen erelid van Ajax meer zijn

Piet Keizer heeft maandag laten weten dat hij niet meer als erelid van Ajax door het leven wil gaan. De voormalige linksbuiten heeft zijn besluit niet toegelicht. Hij trok zich onlangs ook al terug uit een technische commissie waarmee Johan Cruijff de Amsterdamse club graag weer tot een succesvolle vereniging wil hervormen.

Voorzitter Uri Coronel reageert verrast op het besluit van de oud-international. "Je mag best weten dat ik het buitengewoon betreur dat zo’n prominente Ajacied kennelijk geen erelid meer wil zijn. Ik ben slechts op de hoogte van de beslissing en niet van de reden dus inhoudelijk kan ik geen commentaar geven."

Keizer (67) speelde tussen 1960 en 1976 maar liefst 365 duels voor Ajax. Hij won met de Amsterdamse club de wereldbeker en drie keer de Europa Cup 1. De grillige linksbuiten veroverde zes keer de landstitel met Ajax en nam vijf keer de KNVB-beker mee naar de hoofdstad van Nederland.

Keizer wil geen erelid van Ajax meer zijn
Keizer wil geen erelid van Ajax meer zijn (Foto: ANP)

Grondeffect keert niet terug in Formule 1

Het plan om het grondeffect vanaf 2013 terug te laten keren in de Formule 1 heeft weinig kans van slagen. De FIA wilde het effect terug laten keren om zo de auto's dichter achter elkaar te kunnen laten rijden, maar de teams vinden de oplossing een te radicale omslag en willen daarom bij de Technische Werkgroep van de FOTA tegen dit plan stemmen.

"Het voorstel is om ground effect af te keuren, maar dat moeten we nog aftekenen op woensdag. Het voornaamste aspect is dat de FIA doelen voor neerwaartse druk en drag voor ogen heeft bij de nieuwe regels, en dat is zeer moeilijk te controleren bij de herinvoering van grondeffect," zei de technisch directeur van Williams Sam Michael.

"Dat is een compleet ander ontwerp terwijl iedereen met de huidige vloer al veel ervaring heeft. Dat betekent dat je veel makkelijker maatregelen kan nemen om bepaalde doelen te bereiken, je weet wat je daarvoor moet doen. De gevormde onderkant is al geruime tijd niet meer aanwezig in de Formule 1, waardoor veel teams het risico om de doelen niet te halen te groot vinden."

'Prijsdaling hardware moet gameverkoop redden'

De gameverkoop dreigt dit jaar flink te dalen. Alleen wanneer Microsoft en Sony net als Nintendo de prijs van hun spelcomputers laten dalen, kan er dit jaar nog winst worden gemaakt. "Een prijsverlaging van vijftig dollar zou vijf procent groei in de verkoop van games moeten opleveren", dat beweert marktanalist Michael Pachter van Wedbush & Morgan tegenover gamevakblad MCV.

De timing van de prijsdaling is belangrijk om de daling in de gameverkoop om te kunnen zetten in een groei. Volgende week laat Nintendo de prijs van de Nintendo Wii zakken. Een Wii met een spel kost dan ongeveer 150 euro.

Sony en Microsoft hebben nog geen nieuwe prijsdaling bekendgemaakt. De Amerikaanse marktanalist denkt dat de twee spelcomputerfabrikanten begin juni tijdens de E3-beurs dergelijke aankondigingen kunnen doen.

Tijdens de beurs in Los Angeles onthult Nintendo de opvolger van de Nintendo Wii. De spelcomputer, de momenteel Project Café wordt genoemd, zou hoge kwaliteit beelden ondersteunen en bestuurd worden met aanraaktablets.

N.E.C. versterkt zich met Platje

N.E.C. Nijmegen heeft zich verzekerd van de diensten van Melvin Platje. Als de 22-jarige transfervrije aanvaller van FC Volendam de medische keuring doorstaat, zal hij een contract voor twee jaar tekenen, waarbij N.E.C. een eenzijdige optie heeft voor een verlenging met 1 jaar tot 2014.

Platje is een aanvaller die op meerdere posities in de voorhoede kan spelen. Dit seizoen trof hij in 33 wedstrijden maar liefst 21 maal doel voor FC Volendam.

Technisch Directeur Carlos Aalbers: "Melvin Platje is een speler die de kwaliteit bezit om in het 16 meter gebied altijd gevaarlijk te zijn, zowel met doelpunten als met assists".

Platje over zijn overgang: "N.E.C. is een prachtige club met een talentvolle spelersgroep. Ik ben ervan overtuigd dat ik bij N.E.C. mijn kwaliteiten in de Eredivisie kan laten zien. Na een gesprek met Alex Pastoor verheug ik me enorm op onze samenwerking. Ik ben ervan overtuigd dat hij met zijn aanpak, mijn ontwikkeling een positieve impuls kan geven", aldus de nieuwste aanwinst van N.E.C.

[Giro] Millar: "Roze trui betekent niets voor me"

Ondanks de verschrikkelijke dood van Wouter Weylandt gaat de koers wel gewoon verder. David Millar veroverde vandaag de roze leiderstrui in de Giro d'Italia, maar dat kon hem achteraf eigenlijk niks schelen.

"Het betekent niets voor me," zei de Brit van Garmin-Cervélo na de finish. "Ik kan me geen voorstelling maken van wat zijn familie momenteel moet doorstaan. Dit is verschrikkelijk. Onze sport kent tragische momenten, dat is nooit anders geweest. Deze sport brengt elke dag risico's met zich mee. Hier fietsen de beste renners van de wereld, maar ook de beste renners van de wereld kunnen mechanische pech krijgen of zichzelf op het verkeerde moment op de verkeerde plaats terugvinden."

Millar was vooral gebrouwereerd over het feit dat de Italiaanse TV-zender RAI beelden liet zien van het medisch personeel dat bezig was met een hevig bloedende Weylandt. "Waarom hebben ze die beelden laten zien?" vroeg de Brit zich af.

 

Eerland en Timina naar hoofdtoernooi WK tafeltennis

Britt Eerland en Yana Timina zijn er in geslaagd zich te kwalificeren voor het hoofdtoernooi van het WK tafeltennis. Dat vindt deze week plaats in Ahoy Rotterdam.

De pas zeventienjarige Eerland klopte in de laatste kwalificatieronde de sloveense speelster Manca Fajmut met 4-2 (8-11, 11-8, 11-9, 11-3, 13-15 en 11-5). De 35-jarige Timina was  met 4-1 te sterk voor Rheann Chung uit Trinidad en Tobago. (11-3, 10-12, 11-5, 13-11 en 11-1). Li Jiao, Li Jie, Elena Timina en Linda Creemers waren al gekwalificeerd voor het hoofdtoernooi.

Bij de mannen werden alle Nederlanders in de kwalificaties uitgeschakeld.

'Britten deden maagdelijkheidstest bij migranten'

Uit kortgeleden ontdekte documenten blijkt volgens onderzoekers dat Groot Brittannië in de jaren zeventig vrouwelijke immigranten heeft onderworpen aan maagdelijkheidstests. De vrouwen probeerden destijds op een trouwvisum het land binnen te komen.

De onderzoekers, Marinella Marmo en Evan Smith van de Australische Flinders Universiteit, schrijven in hun maandag verschenen onderzoek dat zeker tachtig keer vrouwen moesten bewijzen dat ze nog maagd waren.

Hoewel er eind jaren zeventig verzet kwam tegen de tests is nooit duidelijk geworden hoeveel vrouwen deze hebben moeten ondergaan. Eerder zei de Britse regering nog dat de maagdelijkheidstests slechts twee keer waren uitgevoerd.

Sony zoekt naar gouden tip rond hackers

Sony overweegt de hackers die hebben ingebroken op het PlayStation Network en de Sony Online-servers met behulp van tipgevers op te sporen. Ook andere hackers kunnen als tipgever optreden. Het bedrijf zou een onbekend bedrag over hebben voor de doorslaggevende tip. De Amerikaanse afdeling van de hardwaregigant heeft het voorstel volgens de techwebsite Cnet neergelegd bij het Japanse hoofdkantoor.

Op dit moment heeft Sony een team van drie bedrijven ingehuurd om de inbraak op het PlayStation Network te onderzoeken. Door de inbraak kunnen gamers sinds 20 april niet meer online gamen op de PlayStation 3. Ook de on-demand filmservice en diverse video- en muziekdiensten zijn niet toegankelijk.

Vorige week zou het netwerk deels weer online gaan, maar een nieuwe aanval waarbij e-mailadressen en namen van prijsvraagdeelnemers uit 2001 op een website van Sony werden geplaatst heeft dit besluit uitgesteld. Sony hoopt dat 31 mei alle diensten weer online en operatief zijn.

Ter compensatie belooft Sony tijdelijke abonnementen voor PlayStation Plus en twee gratis spelletjes. Daarnaast is Sony Computer Entertainment Europe bezig een speciale garantie op te stellen waarbij identiteitsdiefstal voor maximaal 1 miljoen dollar wordt verzekerd.

Barça speelt twee oefenduels in VS

FC Barcelona speelt komende zomer in de Verenigde Staten twee oefenduels tegen Mexicaanse teams. Op 3 augustus spelen de Catalanen in Miami tegen Chivas USA, drie dagen later volgt een duel met Club America in het stadion van de Dallas Cowboys in Texas. De Major League Soccer maakte vandaag de data van de wedstrijden bekend.

Barça-preses Sandro Rosell gaf aan dat de club niet alleen bezig is met het vergaren van inkomsten. "Voor Barcelona zijn deze wedstrijden niet alleen belangrijk voor de omzet, maar ook een kans om dichter bij onze fans te komen en het merk Barcelona uit te dragen."

Op 28 mei eindigt de ploeg van trainer Josep Guardiola het seizoen in Londen met de Champions League-finale tegen Manchester United. Beide topploegen treffen elkaar twee maanden later in Maryland opnieuw in een vriendschappelijke ontmoeting.

Journalisten geweerd van C2000-netwerk hulpdiensten

Journalisten krijgen geen toegang tot C2000, het digitale communicatienetwerk van de hulpdiensten. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maandag laten weten aan de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Algemeen secretaris van de NVJ Thomas Bruning noemt de beslissing van Opstelten jammer.

De minister wil volgens de NVJ wel verder praten over de problemen rondom het alarmeren van de pers. Zo werd rond de schietpartij in Alphen aan den Rijn, waarbij zeven doden vielen, nooit een persalarmering afgegeven.

De NVJ vraagt haar leden ervaringen te delen om munitie te verzamelen voor het gesprek. Bruning stelt dat er een goed systeem moet komen. Als bijvoorbeeld ook het meldingssysteem P2000 ophoudt te bestaan, blijft er voor journalisten niets over, vreest hij.


Journalisten geweerd van C2000-netwerk hulpdiensten (Foto: Novum)

Reacties op overlijden Weylandt

De wielerwereld heeft geschokt gereageerd op de dood van Wouter Weylandt. De Belg kwam tijdens de derde rit van de Giro d'Italia zwaar ten val en overleed aan een schedelbasisfractuur. De renner van Leopard-Trek werd slechts 26 jaar. Hieronder enkele reacties uit de wielerwereld.

"Het team blijft achter in shock en wil zijn diepste medeleven en gedachten van troost overmaken aan de familie en vrienden van Wouter. Dit is een moeilijke dag voor het wielrennen en onzeploeg. We moeten allemaal steun zoeken bij mensen die ons lief zijn," was de reactie van zijn ploeg op de website van de Luxemburgse formatie.

"Het is niet te beschrijven wat er nu door mij heen gaat," reageerde Kevin Hulsmans, ex-ploegmaat van Weylandt op Sporza. "Ik kan het nog altijd niet begrijpen, dit is een bom. Hij is er gewoon niet meer. We kwamen goed overeen en stuurden elkaar geregeld berichten. Ik heb hem zaterdag nog gestuurd dat hij ook dit jaar wel een rit zou winnen. Ik ken zijn vader ook goed, een heel vriendelijke mens, en zijn familie en zijn vriendin. Ik denk veel aan die mensen. En nu? Tja, nu. Ik zit hier maar te zitten en weet niet goed wat ik moet doen. Ik kan het niet geloven."

Ook Johan Museeuw, oud-ploegmaat, reageerde geschokt. "Toen ik hem zag vallen, wist ik onmiddellijk dat het ernstig was. De gelijkenis met Casartelli was te treffend. We zijn vandaag allemaal een beetje in rouw. Weylandt was een jonge renner die zijn hele leven nog voor zich had." Museeuw was ten tijde van de val van Casartelli betrokken bij de valpartij.

[Upd] [Giro] Weylandt overleden na zware val

Wouter Weylandt is maandag tijdens de derde etappe van de Giro d'Italia zwaar ten val gekomen. Het ongeluk gebeurde tijdens de afdaling van de Passo Del Bosco 22 kilometer voor de finish. Momenteel wordt de Belgische renner van Leopard-Trek gereanimeerd. Hij bloedde ook uit zijn neus.

Update 16.37 uur
Er komen meldingen binnen dat de pogingen om Weylandt te reanimeren nog niet succesvol zijn. Hij wordt nu per helikopter naar een ziekenhuis vervoerd.

Update 16.47 uur
Weylandt ligt nog steeds op de grond en is dus nog niet naar een ziekenhuis vervoerd. Zojuist is wel duidelijk geworden dat de podiumceremonie na afloop van de etappe niet doorgaat.

Update 17.03 uur
Volgens de Italiaanse omroep RAI was de 26-jarige Weylandt buiten bewustzijn en zou hij veel bloed hebben verloren. Hij is per helikopter overgebracht naar het ziekenhuis. Verdere informatie over zijn toestand ontbreekt nog.

Update 17.05 uur
Artsen zijn er in geslaagd het hart van Weylandt weer aan de gang te krijgen. Dit meldt de Italiaanse omroep RAI.

Update 17.28 uur
RAI meldt dat Wouter Weylandt is overleden. Weylandt, die slechts 26 jaar werd, zou in september vader worden. Het nieuws van het overlijden van de Belg is bevestigd door een arts van de Giro d'Italia.

Update 18.42 uur
Weylandt is overleden aan een schedelbreuk die hij opliep tijdens zijn valpartij. Met zijn linkerpedaal raakte hij een muur en schoof 20 meter over het asfalt. Hij verloor het bewustzijn en bloedde hevig.

"We hebben 40 minuten lang geprobeerd hem te reanimeren, maar tevergeefs. Hij had een schedelbreuk en verschillende wonden in zijn aangezicht", vertelde wedstrijdarts Giovani Tredici.

Update 19.04 uur
Begin maart kreeg Weylandt nog het heugelijke nieuws dat zijn vriendin An Sophie zwanger is. In september zou hij voor het eerst vader worden.

Sterspeler Bale scheurt enkelbanden

Gareth Bale komt dit seizoen niet meer in actie voor Tottenham Hotspur. Een mri-scan toonde vandaag dat de 21-jarige Welshman zijn enkelband heeft gescheurd. Bale moet twaalf dagen in het gips voordat zijn revalidatieperiode begint. De clubarts verwacht dat de speler van het jaar in Engeland op tijd fit is voor de voorbereiding op volgend seizoen.

Bale liep de kwetsuur zaterdag op in het thuisduel met Blackpool (1-1). De rappe aanvaller werd in de tweede helft van het Premier League-duel hard aangepakt door Charlie Adam. De aanvoerder van Blackpool werd niet bestraft voor de overtreding en stelde vanaf elf meter een punt veilig voor zijn club.


Sterspeler Bale scheurt enkelbanden (Foto: Novum)

Tooske: RTL kan borst nat maken

Tooske Ragas is blij dat de SBS-zenders zijn overgenomen door Sanoma en John de Mols Talpa. De presentatrice denkt dat concurrent RTL zich zorgen kan gaan maken. "Ik vind het onwijs leuk. Er is een zindering, er is een spanning. RTL, maak je borst maar nat. We're coming back!", aldus Tooske zondag in Life 4 You.

De SBS 6-presentatrice kan het goed vinden met De Mol: "Ik geloof dat ik redelijk goed bij John lig. We zijn met elkaar in gesprek. Ik zit volgende week weer bij John en het gaat heel erg goed."

Volgens Tooske gaan veel nieuwe en goede mensen SBS aanvullen: "Er is natuurlijk ook een smak geld bij. Als je niet kan investeren en geen nieuwe dingen kan doen, dan kom je op een gegeven moment ook niet meer verder. We hebben allemaal een positieve vibe gekregen. Er moest natuurlijk iets gebeuren."

Tooske heeft net de finale van kijkcijferflop The Sing-Off achter de rug: "Als je gelooft in het programma dat je maakt en je hebt het gevoel dat het programma goed is, dan kan ik het ook loslaten. Natuurlijk vind ik het onwijs jammer dat dit niet net het ene programma was waardoor SBS weer helemaal op de kaart stond." Toch zegt ze geen spijt te hebben van het programma.

'Vanavond mogelijk details van Diablo 3-bèta'

Er wordt verwacht dat Blizzard vanavond tijdens of na een vergadering over de kwartaalcijfers van Activision iets meer bekend gaat maken over de bèta van Diablo 3. Dit wordt verwacht naar aanleiding van een eerder bericht van Blizzard CEO Mike Morhaime uit februari.

Morhaime had aangegeven dat er op de volgende vergadering over kwartaalcijfers meer bekendgemaakt zou gaan worden over de bèta van Diablo 3. Het blijft dus nog even afwachten of er überhaupt wat bekendgemaakt gaat worden. Hopelijk komen ze met een datum van de start van de bèta.

Diablo 3

[Video] Grensrechter rent trainer omver

Dat het trainersvak ook nadelen met zich meebrengt heeft de trainer van Livorno, Walter Novellino, dit weekend ondervonden. Hij kwam in het duel in de Serie B tegen Pescara iets te ver uit zijn coachingsvak en werd pardoes door de grensrechter die zich op het spel concentreerde omver gelopen.

Wat de pijn voor Novellino verzachtte was dat Livorno het duel met 1-0 wist te winnen.

Man zwaargewond na gevecht met huiskat

Een man uit de Amerikaanse stad Cleveland is vrijdagmiddag zwaargewond geraakt na een stoeipartij met zijn huiskat. Het slachtoffer was er zelfs zo ernstig aan toe, dat hij met een traumahelikopter moest worden afgevoerd.

De kattenliefhebber kreeg ruzie met zijn huisdier. Naar verluidt raakte zowel de man als de kat gewond door een mes dat de man in zijn hand hield. De man moest met een helikopter worden afgevoerd naar een ziekenhuis in Houston.

Twee jachtopzieners slaagden er uiteindelijk in de kat in het nekvel te grijpen. Het beest is voor onderzoek overgebracht naar een dierenhospitaal. De toestand van het slachtoffer is niet bekendgemaakt.

Aantal gebruikers mediwiet stijgt gestaag

Het aantal mensen dat op doktersvoorschrift cannabis gebruikt is sinds 2006 met bijna 80 procent gestegen. Waar vijf jaar geleden naar schatting nog 315 patiënten een medicinaal jointje opstaken, ging het vorig jaar al om bijna 560 mensen. De kans dat de joint van de dokter binnenkort in het basispakket zit, is klein.

De cijfers komen uit een brief die minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) maandag aan de Tweede Kamer stuurde. Ze zijn gebaseerd op de hoeveelheid wiet die de apothekers krijgen aangeleverd van het Bureau Medicinale Cannabis (BMC), onderdeel van het ministerie. Het ging vorig jaar om 102 kilo, een schamel hoopje vergeleken met de totale Nederlandse productie.

Artsen kunnen sinds 2003 cannabis voorschrijven. De mediwiet is niet erkend als officieel geneesmiddel, en daarom ook niet opgenomen in het basispakket. Om erkend te worden als geneesmiddel moet eerst de werkzaamheid van de cannabis worden aangetoond. Ondanks de gunstige effecten voor bepaalde groepen patiënten is de effectiviteit volgens Schippers niet wetenschappelijk aangetoond.

De minister schrijft verder dat ze niet van plan is om zorgverzekeraars aan te sporen om medicinale cannabis op te nemen in een aanvullend verzekeringspakket. Uit onderzoek van de belangenorganisatie NCSM uit 2009 blijkt dat tien van veertien onderzochte grote zorgverzekeraars het gebruik op een of andere manier vergoedt.

Hoeveel patiënten hun wiet halen bij de coffeeshop of zelf kweken is bij het ministerie onbekend. De exploitatie van het BMC is kostendekkend. De minister wil dat graag zo houden. Uitbreiding van het assortiment zit er dan ook niet in.

De mediwiet die wordt geteeld onder toezicht van de overheid, wordt gebruikt als pijnverlichting bij ziekten als reuma en MS. Ook brengt de wiet de eetlust terug bij aids- en kankerpatiënten en worden de pijn en misselijkheid bij patiënten die chemotherapie ondergaan erdoor verlicht.

Multiplayer in God of War 4

Trilogieën die door succes niet bij drie games blijven. Zo hebben we er al een heleboel gezien en grote kans dat er ook van de zeer succesvolle God of War-serie een vierde deel zal verschijnen. Er zijn nu weer een nieuwe geruchten opgedoken die de terugkeer van Kratos aankondigen.

Volgens UK Official PlayStation Magazine zal Kratos namelijk in een nieuwe God of War verschijnen en zal de game zelfs multiplayer bevatten. De vorige delen hadden nog geen multiplayer-mode en dit zou voor de serie dus een primeur zijn.

"Kratos is on his way back, with his next adventure set to feature multiplayer."

Eerder verscheen er al een artikel in PS3M waarin werd gezegd dat God of War 4 in de maak was. De game zou in september 2012 moeten verschijnen.

God of war 3

Homo's grotere kans overleven kanker

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat een overlevende van kanker vaker een homoseksuele man is dan hetero. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat  homo- en biseksuele vrouwen die kanker overleefd hebben, in slechtere gezondheid verkeren dan heteroseksuele vrouwen. Dit is te lezen in het blad Cancer.

Onderzoek
In totaal zijn er 122.345 mensen ondervraagd door de onderzoekers. Hiervan gaven 3690 mannen en 7252 vrouwen aan ooit kanker gehad te hebben. Van deze overlevenden gaven 1493 mannen en 918 vrouwen aan homoseksueel te zijn. 116 vrouwen antwoordden dat hun seksuele voorkeur niet op geslacht gebaseerd is.

Resultaten
De groep mannen die kanker heeft overleefd, bestond voor tweederde uit homoseksuele mannen. Gemiddeld kregen zij wel tien jaar eerder te maken met de ziekte, in vergelijking met heteroseksuele mannen. Een dergelijk verband is niet aangetoond onder de vrouwelijke populatie van het onderzoek. Wat wel bleek is dat de lesbische en biseksuele vrouwen, na het verslaan van kanker, in slechtere gezondheid verkeerden dan de heteroseksuele vrouwen.

Voorzichtig
De wetenschappers willen, ondanks de resultaten, geen harde conclusies trekken over de relatie tussen seksuele voorkeur en kanker. Het is momenteel nog onduidelijk wat de oorzaak is van de resultaten.

Mogelijke oorzaken
Ondanks dat de onderzoekers geen conclusies willen trekken, komen ze wel met een aantal mogelijke oorzaken voor de cijfers. "We weten dat HIV bepaalde types kanker kan veroorzaken en dat homoseksuele mannen een grotere kans lopen op HIV dan heteroseksuelen", merkt expert Jason Warriner op. "Een andere factor die mogelijk invloed heeft, is het Humaan Papillomavirus wat kan leiden tot anale kanker bij homoseksuelen." Uit ander onderzoek blijkt bovendien dat een andere geaardheid ook leidt tot ander gedrag. Zo is het percentage rokers onder homoseksuelen hoger dan onder de heterobevolking.

Sterker
De wetenschappers blijven benadrukken dat voorzichtigheid geboden is bij het trekken van conclusies. Het onderzoek richtte zich namelijk op de overlevenden van kanker. Een mogelijke verklaring van het aandeel homoseksuele mannen is dat zij simpelweg sterker zijn dan de heteroseksuele man. Wat het lage aantal hetero-overlevenden zou verklaren. Voordat er een definitieve conclusie getrokken kan worden, is verder onderzoek noodzakelijk.

Alan Wake 2 verschijnt op LinkedIn

Het ziet er naar uit dat steeds meer game-developers mediatraining aan hun werknemers mogen geven. Er is namelijk weer een gerucht over een onaangekondigde game ontstaan doordat een medewerker het niet kon laten om hierover iets op zijn profielsite te zetten. Dit keer is het Alan Wake 2 die genoemd wordt.

Op de LinkedIn profiel van Althea Suarez Gata stond namelijk dat ze druk bezig is geweest met de in-game cinematics voor Alan Wake 2. Dit is niet de eerste keer dat er geruchten omtrent Alan Wake 2 zijn verschenen. Eerder werd er al gehint naar Alan Wake 2 die gebruik zou maken van Kinect en ook is er een vacature verschenen die wel eens voor de game zou kunnen zijn.

Alan Wake

Oranje -17 gelijk tegen Tsjechen

Het Nederlands elftal onder zeventien jaar heeft op het Europees kampioenschap in Servië het laatste groepsduel tegen Tsjechië met 0-0 gelijk gespeeld. Nederland was al zeker van de halve finale en speelt daar tegen Engeland, Frankrijk of gastland Servië. De andere halve eindstrijd gaat tussen Duitsland en Denemarken.

Oranje kreeg in het duel tegen de Tsjechen ondanks een sterk gewijzigd basiselftal vele goede kansen, maar wist het net niet te vinden. Ook de Tsjechen beten van zich af en vochten voor hun laatste kansen dit toernooi, maar omdat ook zijn niet wisten te scoren zijn ze uitgeschakeld, terwijl Oranje zonder een doelpunt tegen te hebben gekregen door is in het toernooi.

Eerste controverse Cannes rond Diana-film

Het 64e Filmfestival van Cannes gaat woensdag van start, maar de eerste controverse dient zich al aan. Het festival kondigde maandag de vertoning aan van een documentaire die nieuwe theorieën opwerpt over de dood van prinses Diana in 1997.

Diana zou op 1 juli van dit jaar haar vijftigste verjaardag hebben gevierd. De prinses kwam op 31 augustus 1997 samen met vriend Dodi Al-Fayed om het leven door een auto-ongeluk in Parijs. De Britse politie verklaarde na onderzoek dat het een ongeluk was geweest. De documentaire, die als titel Unlawful Killing heeft, trekt deze conclusie echter weer in twijfel.

Miljonair Mohamed Al Fayed, de vader van de overleden Dodi, komt naar Cannes om de première van de film bij te wonen, melden Britse media. Regisseur Keith Allen heeft de voormalig eigenaar van het Britse warenhuis Harrods geïnterviewd voor de film.

Atouba, Sno en Suk mogen Ajax verlaten

Ajax heeft vandaag afscheid genomen van een negental contractspelers. Evander Sno, Hyun Jun Suk en Thimothée Atouba zijn de opvallendste namen die uit Amsterdam mogen vertrekken. Eerder werd al bekend dat Mitchell Donald naar Roda JC vertrekt.

Vooral Kameroener Atouba kende weinig geluk bij de Amsterdammers. De verdediger debuteerde in 2009 onder Martin Jol, maar speelde in de met 4-3 verloren uitwedstrijd tegen PSV zijn enige competitieduel voor Ajax. Het is nog onduidelijk waar de oud-speler van onder meer Tottenham Hotspur en Hamburger SV volgend seizoen speelt.

Sno werd onder oud-trainer Marco van Basten naar Ajax gehaald, maar veroverde nooit een basisplaats in de hoofdmacht. Vorig jaar werd de middenvelder verhuurd aan Bristol City. Aan het begin van het huidige seizoen werd Sno getroffen door een hartaanval. Sindsdien kwam de voormalig Feyenoorder niet meer aan bod in Amsterdam en speelde hij vooral voor Jong Ajax.

De Koreaan Suk stond sinds januari 2010 onder contract bij de nummer twee in de Eredivisie. De 19-jarige aanvaller wist nooit definitief door te breken. Duitse media meldden in april dat Suk stage liep bij TSG Hoffenheim, maar tot een contract kwam het nog niet.

Boyle wil Inglourious Basterds-acteur in thriller

Regisseur Danny Boyle wil Michael Fassbender in zijn film Trance. De acteur uit Inglourious Basterds is in gesprek voor een rol in de thriller, schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

Trance gaat over een mislukte kunstroof. Welke rol de 34-jarige Fassbender zou moeten spelen, is onbekend. De Duitser speelt in Inglourious Basterds de Engelse luitenant Archie Hicox die zich voordoet als Duitser. De acteur is vanaf volgende maand in de bioscopen te zien als jonge Magneto in de actiefilm X-Men: First Class.

Boyle kondigde vorige week aan Trance te gaan maken. De Britse regisseur maakte vorig jaar het drama 127 Hours met James Franco en won in 2009 een Oscar voor de regie van het drama Slumdog Millionaire.


Boyle wil Michael Fassbender in thriller (Foto: Novum)

Metal Gear Solid 3DS komt eind dit jaar

Met de komst van de 3DS verschijnen er een hoop 3D remakes van oude games. Een van deze games is Metal Gear Solid 3 die in 2005 is verschenen voor de PlayStation 2. Er is nu meer bekend geworden omtrent een release date van Metal Gear Solid 3DS.

Volgens de laatste berichten zou de uitgever van de game, Konami, proberen om de game in november uit te laten komen. Wellicht kunnen we dus al snel aan de bak met Big Boss in de jaren '70.

'Porno-majoor' wordt ontslagen

Een Oostenrijkse officier wordt uit het leger gezet. De 45-jarige man zou met zijn vriendin een sekstape hebben opgenomen in een kazerne in Wenen.

Kolonel Michael Bauer van het Oostenrijkse ministerie van Defensie heeft maandag bekendgemaakt dat de officier na 30 september niet meer in dienst is. Tot die tijd wordt hij op non-actief gesteld.

Direct nadat bekend werd dat de officier in de militaire academie in Wenen een seksvideo had opgenomen, werd een onderzoek naar de man ingesteld. Dit gebeurde eind februari.

De officier ontkent betrokken te zijn bij het maken van de tape. Hij beweert slechts de sleutel van een vergaderzaal uitgeleend te hebben.

Meisje sterft tijdens slaapkuur

Een 17-jarig meisje in Oostenrijk, dat van artsen een slaapkuur moest ondergaan, is in haar slaap overleden. Artsen hadden haar in een kunstmatige slaap gebracht, omdat ze psychisch flink overhoop lag met zichzelf. Ze had meerdere zelfmoordpogingen gedaan, omdat justitie niet geloofde dat ze seksueel misbruikt was door twee grootouders en haar buren, onder wie een gepensioneerde rechter.

De slaapkuur had haar moeten beschermen tegen nieuwe zelfmoordpogingen. Artsen zeggen dat ze de behandeling stap voor stap hebben gecontroleerd, maar dat bleek niet voldoende.

Justitie heeft een onderzoek ingesteld. Er is inmiddels een lijkschouwing gedaan, maar dat resultaat blijft voorlopig geheim. Dat meldde de Oostenrijkse krant Kronen Zeitung maandag.

Politie laat per ongeluk lasergun achter

Agenten hebben in Eindhoven zondagmiddag een lasergun van een paar duizend euro achtergelaten toen ze tijdens een verkeerscontrole spoorslags een motor moesten achtervolgen. De lasergun werd bij de politie terugbezorgd door een oplettende chauffeur die het apparaat onbeheerd in de middenberm zag staan. Dat bevestigt de politie maandag.

De controle waarbij de lasergun werd ingezet vond plaats aan de Noord Brabantlaan in Eindhoven. Een passerende motorrijder kreeg een stopteken, maar ging er in plaats van te stoppen vandoor. Daarop zetten de agenten de achtervolging in. In alle consternatie vergaten ze daarbij het kostbare apparaat mee te nemen.

Een buschauffeur die een tijd later langsreed, nam de lasergun mee. De politie is de man daarvoor zeer erkentelijk en zal de man op gepaste wijze belonen.

Toen de motorrijder uiteindelijk kon worden aangehouden, bleek hij een goede reden gehad te hebben om er zo snel vandoor te gaan. De motor waarop hij reed bleek gestolen te zijn. De man werd aangehouden. De motor zal worden terugbezorgd aan de rechtmatige eigenaar.

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 33

Afgelopen weekend werd de 33e speelronde afgewerkt in de Duitse Bundesliga. Voor FC Sankt Pauli viel dit weekend het doek. Zij degradeerden en doen dus komend seizoen een stapje terug. Hieronder de uitslagen, stand en een linkje naar de overige statistieken.

Achtklapper voor Bayern München

Andries Jonker heeft met Bayern München een enorme overwinning geboekt op FC Sankt Pauli, dat door de nederlaag degradeerde uit de Bundesliga. Op bezoek bij de hekkensluiter won Bayern met maar liefst 1-8. Mario Gómez scoorde zijn vijfde hattrick van dit seizoen. Arjen Robben was tweemaal trefzeker.

Bij rust leidde Bayern slechts met 0-2, dankzij treffers van Gómez en Daniel van Buyten. Na de pauze begon Der Rekordmeister echter op volle toeren te draaien. Zowel Franck Ribery als Arjen Robben wisten tweemaal te scoren. Ook Gómez scoorde nog twee doelpunten en bepaalde daarmee de eindstand op 1-8. Dankzij de overwinning maakt Bayern nog kans op rechtstreekse plaatsing voor de Champions League. Bayer Leverkusen, de huidige nummer twee van de Bundesliga, bleef op 1-1 steken tegen Hamburger SV. Daardoor werd het verschil tussen Leverkusen en nummer drie Bayern verkleind tot drie punten.


Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Sankt Pauli Bayern München 1-8
Werder Bremen Borussia Dortmund 2-0
Bayer Leverkusen Hamburger SV 1-1
FC Schalke 04 FSV Mainz 05 1-3
1.FC Nürnberg 1899 Hoffenheim 1-2
Eintracht Frankfurt 1.FC Köln 0-2
Borussia Mönchengladbach SC Freiburg 2-0
VFB Stuttgart Hannover 96 2-1
VFL Wolfsburg FC Kaiserslautern 1-2


Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Borussia Dortmund CL
33 22 6 5 72 64-21
2 Bayer Leverkusen 33 19 8 6 65 63-44
3 Bayern München 33 18 8 7 62 79-39
4 Hannover 96 vEL
33 18 3 12 57 46-44
5 FSV Mainz 05 vEL
33 17 4 12 55 50-38
6 1.FC Nürnberg 33 13 8 12 47 46-42
7 Hamburger SV 33 12 8 13 44 45-51
8 SC Freiburg 33 13 5 15 44 41-49
9 1899 Hoffenheim 33 11 10 12 43 49-47
10 FC Kaiserslautern 33 12 7 14 43 45-49
11 VFB Stuttgart 33 12 6 15 42 59-57
12 Werder Bremen 33 10 11 12 41 45-58
13 1.FC Köln 33 12 5 16 41 45-61
14 FC Schalke 04 33 11 7 15 40 37-42
15 VFL Wolfsburg 33 8 11 14 35 40-47
16 Borussia Mönchengladbach 33 10 5 18 35 47-64
17 Eintracht Frankfurt 33 9 7 17 34 30-46
18 Sankt Pauli **
33 8 5 20 29 34-66

CL = Champions League
vEL = Voorronde Europa League
** = Gedegradeerd

Klik hier om meer statistieken over de Duitse Bundesliga te bekijken!

 

Kies je toekomst in Brink launchtrailer

Morgen komt Brink uit in Amerika en aanstaande vrijdag kunnen wij aan de slag met de Europese versie van het spel. Bethesda heeft nu de launchtrailer voor het spel vrijgegeven en zullen we moeten kiezen voor welke zijde we gaan strijden. Bekijk de trailer onderaan het bericht.

In Brink draait het allemaal een gebouwde stad genaamd The Ark. Deze stad kon vijfduizend mensen huizen maar dat zijn er vijftigduizend geworden en een tekort aan levensmiddelen is ontstaan. Nu strijden twee facties tegen elkaar om de stad en dat gaat helaas niet altijd even vriendelijk. Brink komt vrijdag in Europa uit voor PC, PS3 en Xbox 360.

Berlusconi beledigt justitie tijdens zitting

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft maandag fel uitgehaald naar justitie in Milaan. Hij noemde de aanklagers en rechters van de rechtbank 'de kanker van de democratie'.

Berlusconi verscheen op een zitting over het corruptieproces dat tegen hem loopt. De 74-jarige regeringschef zou een Britse advocaat 600.000 dollar (423.000 euro) hebben gegeven om een valse verklaring af te leggen. De Brit David Mills had in zijn verklaring bepaalde dingen verzwegen die Berlusconi strafbaar zouden maken. Het ging om het opzetten van buitenlandse vennootschappen, zodat Berlusconi's bedrijven belasting konden ontwijken.

Voor de rechtbank in Milaan zei Berlusconi maandag dat justitie de afgelopen jaren tal van zaken tegen hem had aangespannen met het doel hem uit de politiek te krijgen. Die zaken waren ongegrond, aldus de premier. Volgens Berlusconi zijn de medewerkers van de justitie in Milaan 'politiek geïnspireerde linksdenkenden die op mijn val uit zijn'. Hij zei dat hij bij het parlement zal pleiten voor een onderzoek naar de ethiek binnen het justitiële apparaat.

De premier heeft van het proces weinig te vrezen. De Italiaanse Senaat neemt binnenkort een wetsvoorstel aan, waardoor de zaak verjaart. Tegen Berlusconi lopen nog andere processen wegens corruptie en een proces over seks met een minderjarige prostituee.

Berlusconi beledigt justitie tijdens zitting
Berlusconi beledigt justitie tijdens zitting (Foto: ANP)

ING trekt boetekleed aan voor bonussen

De commissarissen van ING hebben maandag het boetekleed aangetrokken voor het echec rond de bonussen van het bestuur. Zij herhaalden echter dat het beloningsbeleid van het financieel concern gematigd is.

Eerder dit jaar werd bekend dat de top van ING een omvangrijke bonus zou krijgen. Na een storm van kritiek in de media en uit de politiek zag het bestuur van de bonussen af.

"Wij betreuren de commotie over het beloningsbeleid", zei commissaris Jeroen van der Veer tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. "Wij hebben niet goed gecommuniceerd. Het was een echte inschattingsfout. Natuurlijk vinden we het heel erg vervelend en natuurlijk rekenen we ons dat zelf aan."

ING trekt boetekleed aan voor bonussen
ING trekt boetekleed aan voor bonussen (Foto: ANP)

[Giro] Ritzege zonder vreugde voor Vicioso

Angel Vicioso heeft de derde etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Spaanse renner van de kleine Andoni-formatie klopte na een rit van 173 kilometer in Rapallo zijn vier medevluchters in de sprint. De etappe werd volledig overschaduwd door een zeer zware val van de Belgische wielrenner Wouter Weylandt. De organisatie besloot daarom de huldigingsceremonie af te gelasten.

David Millar is de nieuwe drager van de roze trui. Hij neemt het tricot over van zijn landgenoot Mark Cavendish, die op het laatste klimmetje van de dag moest afhaken. Ritwinnaar Vicioso bezet in het algemeen klassement de tweede plaats.

Uitslag derde etappe:

# Naam Land Ploeg Tijd
1 Angel Vicoso Spa Adn 3:57.38
2 David Millar GB Gar z.t.
3 Pablo Lastras Spa Mov z.t.
4 Daniel Moreno Spa Kat z.t.
5 Christophe le Mével Fra Gar z.t.
6 Bram Tankink Ned Rab + 0,12
7 Jerome Pineau Fra Qst z.t.
8 Sacha Modolo Ita Cng +0,21
9 Fabio Taborre Ita A&S z.t.
10 Matteo Montaguti Ita AG2 z.t.

Chinese vaas geveild voor 1,5 miljoen dollar

Een 250 jaar oude Chinese vaas heeft maandag op een veiling meer dan 1,5 miljoen dollar (ruim 1 miljoen euro) opgebracht. De vaas was tientallen jaren in het bezit van een echtpaar uit het Amerikaanse stadje Clarence.

De vaas trok veel belangstelling en er werd vanuit de hele wereld geboden. Uiteindelijk ontstond er een biedoorlog tussen twee handelaars die uiteindelijk werd gewonnen door een antiekhandelaar uit Shanghai. Een Britse geïnteresseerde had het nakijken. De grote porseleinen vaas, beter bekend als een Chinese maanfles, stamt uit de tijd van de Qinlong dynastie, die tussen 1736 en 1795 aan de macht was.

Het echtpaar had de vaas al ruim vijftig jaar in zijn bezit. De twee hadden geen idee van de waarde van de vaas, totdat ze hem naar de veiling brachten waar hij werd getaxeerd.

Wekelijkse Engelse top 40

De Engelse game top 40 van zondag 24-04-2011 t/m zaterdag 30-04-2011 is er weer. Klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien. Zumba Fitness heeft de nummer één positie terug veroverd in de Engelse gamelijst. De dansgame laat hiermee Portal 2, Black Ops en Mortal Kombat achter zich.

Stijger van de week is Football Manager 2011 die stijgt met veertien plaatsen naar plek twintig. Daler van de week, met tien plaatsen, is Homefront naar plaats 25.

De lijst bestaat uit negen Wii-games, zestien Xbox 360-games, tien PlayStation 3-games, twee PC-games, geen PSP-games, drie DS-games en geen 3DS-games.

chart

Gemaskerde jongen verschrikt parkbezoekers

Een 17-jarige jongen is vrijdag opgepakt, nadat hij mensen in een park in Almelo met een zogenoemd scream-masker op de stuipen op het lijf had gejaagd. Dat meldt de politie maandag.

Bij de politie kwam rond 22.00 uur een melding binnen dat iemand met een masker mensen in het park aan de Catharina van Renneslaan liet schrikken. Agenten kwamen na onderzoek uit bij de 17-jarige jongen, die zich niet kon legitimeren. Hij werd daarop aangehouden. In het park vonden agenten het masker en een paar handboeien.

De jongen bekende al snel dat hij inderdaad iemand had laten schrikken met het masker. Hij is na overleg met zijn ouders naar bureau Halt gestuurd.


Gemaskerde jongen verschrikt parkbezoekers (Foto: Novum)

Salzburg kiest voor Moniz als trainer

Ricardo Moniz wordt hoofdtrainer van Red Bull Salzburg. De 46-jarige Nederlander stond na het ontslag van Huub Stevens in april als interim-trainer voor de groep. De Oostenrijkse club heeft nu besloten om verder te gaan met Moniz die bijtekent voor twee jaar.

Ook assistent Niko Kovac blijft aan de ploeg verbonden. De voormalig Kroatisch international tekende eveneens voor twee jaar bij. Salzburg meldt op zijn website dat Heinz Hochhauser terugkeert als technisch directeur. De Oostenrijker bekleedde eerder de functie van hoofd jeugdopleidingen.

Voor Moniz is het de eerste keer dat hij een vaste aanstelling krijgt als hoofdtrainer. In het verleden was de Haarlemmer assistent-trainer bij onder meer Feyenoord, Tottenham Hotspur en Hamburger SV. In 2004 had de oud-profvoetballer de leiding bij Jong PSV.

Salzburg is nog in de race om de landstitel in Oostenrijk. De regerend landskampioen staat met nog vier speelronden te gaan derde in de competitie. De achterstand op koploper Sturm Graz bedraagt drie punten.

Dertig auto's bekrast in Den Haag

In de Haagse wijk Segbroek zijn vorige week tientallen auto's bekrast. Inmiddels hebben dertig gedupeerden aangifte gedaan, meldt de politie maandag. De dader of daders zijn nog niet achterhaald, maar mogelijk is er een verband met een zaak die vorig jaar speelde.

De auto's werden vernield in de Kortenhoefsestraat en omgeving, in de nacht van 5 op 6 mei. De politie heeft een onderzoek ingesteld en is op zoek naar getuigen. Gedupeerden die nog geen aangifte hebben gedaan, wordt opgeroepen dit alsnog te doen.

De politie sluit niet uit dat de vernielingen verband houden met gebeurtenissen van 31 mei vorig jaar. Agenten hielden toen op aanwijzingen van bewoners rond de Van Boecopkade in Segbroek een 37-jarige Hagenaar aan op verdenking van autovernielingen. In de dagen daarna deden zo'n vijftig gedupeerden aangifte van vernielingen aan hun auto's. Banden waren lekgestoken of lak was bekrast.

De achtergrond van dat incident bleek in de relationele sfeer te liggen. Op basis van aanwijzingen sluit de politie niet uit dat dat nu weer het geval is.

Europadag haast ongemerkt voorbij

Het is aan de meeste mensen vrijwel voorbijgegaan, maar op diverse plekken in Europa werden maandag toespraken en ceremonies gehouden om Europadag te vieren. Het was de Franse minister Robert Schuman die op 9 mei 1950 voorstelde een overkoepelende Europese organisatie op te richten, de latere Europese Unie.

Rond het monument van Schuman in Brussel was echter niets te merken van enige vreugde over deze memorabele gebeurtenis. Op de plek waar een uitzinnige menigte had kunnen staan, leerden vaders hun kinderen fietsen. Ook elders in Europa was onder de bevolking weinig animo voor een viering.

Wereldrecordhouder 110m horden naar FBK-Games

Dayron Robles is op zondag 29 mei de torenhoge favoriet voor de winst op de 110 meter horden tijdens de 29ste editie van de FBK-Games in Hengelo. Voor de Cubaanse wereldrecordhouder (12,87 seconde) wordt het pas zijn tweede grote wedstrijd op een buitenbaan, nadat hij tien maanden lang wegens blessures buitenspel heeft gestaan. Afgelopen weekeinde vierde hij zijn rentree met een zege in een regenachtig Guadeloupe, waar hij onder verre van ideale omstandigheden tot 13,35 seconde kwam.

Robles startte ook vorig jaar als grote kanshebber in Hengelo. Een ongelukkige val op een van de horden maakte hem toen echter op slag kansloos. Robles wil die pijnlijke herinnering dit jaar uitwissen. "Hengelo en Ostrava, twee dagen later, worden belangrijke wedstrijden voor me", zei hij in Guadeloupe. "Het ijs is gebroken nu ik weer een race heb gelopen en die tot een goed einde heb gebracht. Het gaat er nu om wedstrijden weer van begin tot eind ontspannen te lopen." Voor Robles was het vorige buitenseizoen voorbij, nadat hij op 8 juli in Lausanne in 13,01 seconde zijn beste tijd van 2010 op de klokken had gebracht.

De Olympisch kampioen van 2008 en mondiaal titelhouder op de 60 meter indoor mag het in Hengelo opnemen tegen onder anderen de Brit Andy Turner en de Nederlandse toppers Gregory Sedoc en Marcel van der Westen. Europees kampioen Turner won de laatste twee edities van de FBK-Games in 2009 en 2010 en heeft een persoonlijke record van 13,27 seconde achter zijn naam staan. Marcel van der Westen triomfeerde in 2008 verrassend in Hengelo en noteerde als beste tijd ooit 13,35 seconde. Dat is precies tweehonderdste seconde sneller dan de beste tijd ooit van Gregory Sedoc, die vier jaar geleden in het FBK-Stadion naar 13,37 snelde. Sedoc werd in 2007 Europees indoorkampioen op de 60 meter horden, voor Van der Westen. Twee jaar later eindigde Gregory Sedoc in dezelfde titelstrijd als tweede.

K3 sleept gouden plaat in de wacht

K3 heeft de gouden status verdiend met hun album Alice in Wonderland. Dat betekent dat er meer dan 25.000 exemplaren zijn verkocht. De plaat behaalde ook in België goud.

Op de cd staan liedjes uit hun gelijknamige musical, die Karen, Kristel en Josje momenteel in Vlaanderen spelen. Het verhaal is gebaseerd op het oorspronkelijke verhaal van Lewis Caroll.

De musical beleeft 31 juli zijn Nederlandse première in het World Forum Theater in Den Haag. De kaartverkoop is al van start gegaan.


K3 sleept gouden plaat in de wacht (Foto: Novum)

Drie energieprojecten maken kans op megasubsidie

Drie grote Nederlandse energieprojecten maken kans op een forse Europese subsidie. Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) heeft de projecten voorgedragen bij de Europese Investeringsbank en de Europese Commissie. Het besluit over de toekenning valt volgend jaar.

Een van de drie aanvragen betreft Green Hydrogen, een project dat de afvang en opslag van CO2 moet regelen bij de nieuwe waterstoffabriek van Air Liquide in Rozenburg. De opgevangen CO2 wordt per pijpleiding naar de tweede Maasvlakte vervoerd, waar het vloeibaar wordt gemaakt.

Daarna wordt het per schip naar olievelden buiten de kust van Denemarken getransporteerd, waarin de CO2 wordt geïnjecteerd. Hiermee kan tussen 2015 en 2025 jaarlijks een halve megaton CO2 worden afgevangen en opgeslagen. Voor het project wordt een Europese subsidie van 211 miljoen euro gevraagd, naast een investering van de Nederlandse overheid van 60 tot maximaal 90 miljoen euro.

Met het tweede project, genaamd Woodspirit, kan Nederland een van de grootste producenten van biomethanol ter wereld worden. In de Eemshaven wordt een biomethanolfabriek gebouwd, die jaarlijks 516 miljoen liter biobrandstof produceert door het drogen, verkolen en vergassen van hout uit onder andere Canada en Scandinavië. Hiervoor wordt een Europese subsidie van 360 miljoen euro gevraagd.

Bij de derde aanvraag, Enino, gaat het om een Europese subsidie van 83,7 miljoen euro voor een demonstratiepark voor windmolens op zee. Energiebedrijven Eneco en NUON bouwen zeven 'innovatieve' turbines als onderdeel van het windpark met een totaal vermogen van 150 megawatt. Hiermee kunnen 170.000 huishoudens van stroom worden voorzien.

Bij het ministerie waren acht projecten ingediend voor het Europese subsidieprogramma voor innovatieve duurzame energie en projecten voor afvang en opslag van CO2. Het programma wordt gefinancierd uit de opbrengst van het Europese emissiehandelssysteem.

Prijs vliegticket verandert niet door internetten

Internetgebruikers die vaker zoeken naar vliegtickets betalen niet meer dan mensen die dat niet doen. Online surfgedrag houdt geen verband met de ticketprijs, blijkt uit onderzoek van consumentenprogramma Radar in samenwerking met de Universiteit Twente.

Hiermee is een hardnekkig gerucht ontzenuwd. Op internetfora doet al jaren het verhaal de ronde dat luchtvaartmaatschappijen bijhouden hoe vaak mensen op internet naar een vlucht zoeken. Door de zogeheten cookies die worden achterlaten op pagina's die zijn bezocht, zouden luchtvaartmaatschappijen kunnen inschatten hoe graag een consument de vlucht wil, waarna de prijs omhoog zou gaan.

Een broodjeaapverhaal, concluderen de onderzoekers. Zij vonden geen prijsverschillen tussen zoektochten vanaf computers die geen cookies accepteren en computers die dit wel doen.

Hoe het komt dat prijzen per dag enorm kunnen fluctueren, is nog steeds niet geheel duidelijk.

Eerste plaats lonkt voor Djokovic

Novak Djokovic kan deze week de eerste plaats op de wereldranglijst overnemen van Rafael Nadal. De Serviër moet dan wel het Masters-toernooi van Rome winnen en hopen dat zijn Spaanse rivaal niet verder komt dan de kwartfinale. Djokovic is dit seizoen nog ongeslagen en won al zes toernooien op rij.

Djokovic lijkt hard op weg de hegemonie van Federer en Nadal te doorbreken. Sinds februari 2004 dulden de Zwitser en de Spanjaard niemand anders meer op de eerste plaats van de wereldranglijst. Federer stond maar liefst 285 weken op de hoogste positie, Nadal staat nu voor de 94e week bovenaan.

Politie lost schot bij aanhouding Venray

De politie heeft zondagavond in Venray geschoten toen een 35-jarige man uit die plaats met messen in zijn hand op agenten kwam afgerend. Niemand raakte gewond, meldt de politie maandag.

De politie kreeg rond 21.00 uur een melding binnen van een man die bij een ruzie met een andere man bedreigingen uitte en messen bij zich had. De politie trof de man op de Kiosk rennend aan. Hij zat de man met wie hij ruzie had achterna.

Toen de Venraynaar de agenten zag, kwam hij op ze afgerend met twee messen in zijn hand. Hij weigerde de steekwapens te laten vallen, waarop een van de agenten een waarschuwingsschot loste. De man kon kort daarna worden aangehouden toen hij zich achter een muurtje had verschanst.

De verdachte was vermoedelijk onder invloed van alcohol.

Migrantenschip zinkt voor kust Libië

Een schip met zo'n zeshonderd migranten uit Libië is vrijdag voor de kust van het Noord-Afrikaanse land gezonken. Dat heeft de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) maandag op basis van berichten van getuigen gezegd. Het lot van de opvarenden is nog onduidelijk.

Opvarenden van een andere migrantenboot, die later Italië bereikte, zagen dat het noodlottige vaartuig in delen was gebroken en zagen lichamen op zee drijven. Unhcr-woordvoerster Laura Boldrini zei maandag dat zeker nog drie boten met migranten uit Libië de oversteek hebben gewaagd, maar nooit de kust van Italië bereikten.

Rusland viert overwinning op nazi-Duitsland

Zo'n 20.000 Russische militairen marcheerden maandag met uitgestreken gezicht over het Rode Plein in Moskou. Het militaire machtsvertoon stond in het teken van Overwinningsdag, de dag waarop de Rusland de overwinning op nazi-Duitsland viert.

Op de feestdag worden de enorme opofferingen van de Sovjet-bevolking in de Tweede Wereldoorlog herdacht, maar de dag vormt tevens het moment waarop Rusland de wereld toont een moderne militaire macht van formaat te zijn.

Hoewel het Russische leger na de val van de Sovjet-Unie te maken kreeg met grootschalige bezuinigingen en ook het moreel van de troepen sterk afnam, toonde Rusland maandag over een krachtig en gedisciplineerd leger te beschikken. In de militaire parade reden mobiele raketlanceerinstallaties en pantservoertuigen mee. Hoog boven het plein vlogen legerhelikopters over.

President Dmitri Medvedev hield een toespraak en deelde medailles en lintjes uit aan veteranen.

"De staat zal alles in het werk blijven stellen om de waardigheid van het leger te behouden en de gewapende troepen te moderniseren, zodat de troepen het meest geavanceerde materiaal tot hun beschikking hebben", zei hij. "Rusland houdt vandaag de dag vast aan de principes van vreedzame samenwerking, streeft een veiligheidssysteem na en draagt bij aan het bewaren van de stabiliteit in de wereld."

In het naburige Wit-Rusland haalde de autoritaire president Aleksandr Loekasjenko hard uit naar westerse landen. "We zien tegenwoordig weer een beleid van dwang en agressie door een reeks landen en militaire blokken, die zich bemoeien met de interne aangelegenheden van een soevereine staat. (...) Deze gebeurtenissen roepen onbewust overeenkomsten op met de periode van de Grote Patriottische Oorlog". Met de Grote Patriottische Oorlog wordt de Tweede Wereldoorlog bedoeld.

"We zien dat leiders van bekende landen met krankzinnig en verschrikkelijk gemak de beslissing nemen om vreedzame steden te bombarderen, het onheil afroepen over duizenden vrouwen, kinderen en bejaarden en zich bovendien nog democratische staten noemen ook", zei Loekasjenko tijdens een ceremonie bij het oorlogsmonument in Minsk.

Box Office Nederland

Fast & Furious 5 heeft zijn openingsweekend in Nederland mogen vieren met de hoogste omzet van het afglopen weekend. Hiermee wordt Rio naar plaats twee verwezen. Gooische Vrouwen blijft op de derde plaats staan.

Buiten de nummer één van de lijst, staan er nog twee andere nieuwe releases binnen de top tien. Op de vijfde plaats is Water for Elephants terecht gekomen en Arthur staat op de zesde plaats.

Qua gemiddelde bedragen heeft Fast & Furious 5 ook de eerste plaats behaald. Op de tweede plaats qua gemiddelde vinden we Thor. Gooische Vrouwen staat qua gemiddeld derde het afgelopen weekend.

Hieronder staat een lijst met opgehaalde bedragen:


Film Weekend Schermen Gemiddeld Totaal
1 Fast & Furious 5 € 1.033.969 100 € 10.339 € 1.078.039
2 Rio € 471.656 196 € 2.406 € 2.074.209
3 Gooische Vrouwen € 334.019 128 € 2.609 € 13.176.439
4 Thor € 235.651 84 € 2.805 € 881.624
5 Water for Elephants € 96.335 66 € 1.459 € 106.565
6 Arthur € 83.605 67 € 1.247 € 176.243
7 Just Go With It € 48.724 44 € 1.107 € 840.930
8 Limitless € 46.398 44 € 1.054 € 939.754
9 The Lincoln Lawyer € 44.552 42 € 1.060 € 186.353
10 Scream 4 € 42.541 67 € 634 € 736.301

Weer grote hennepkwekerij Hoeksche Waard

De politie heeft maandagochtend een hennepkwekerij in Klaaswaal opgerold. In een kassencomplex werden veertien- tot vijftienduizend plantjes aangetroffen. Vorige week werd in het nabijgelegen Oud-Beijerland ook al een grote plantage opgerold. De tip die tot de inval leidde kwam binnen na de publiciteit rond de politieactie van vorige week.

Op het moment van de inval waren er in de kassen aan de Rijksstraatweg zes mensen aan het werk. Die zijn aangehouden. Over de identiteit van de arrestanten kan de politie nog niets zeggen.

Bij de inval van vorige week in Oud-Beijerland ging het ook om een plantage in een kassencomplex. Het is niet bekend of de plantages in Klaaswaal en Oud-Beijerland iets met elkaar te maken hebben.

Behalve 25.000 plantjes trof de politie bij de inval van vorige week ook het stoffelijk overschot van een 47-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aan. De sectie die inmiddels is verricht heeft geen antwoord gegeven op de vraag of de man door een misdrijf om het leven is gekomen.

Man mishandelt agent en gijzelt automobilist

Een 40-jarige man uit het Brabantse Weel heeft in de nacht van zaterdag op zondag in Waalwijk een agent mishandeld en een automobilist gegijzeld in een poging om aan de politie te ontkomen. Eerder was hij tegen de lamp gelopen toen hij dronken achter het stuur was gekropen.

De man werd rond 02.30 uur staande gehouden in de Wilhelminastraat omdat hij de lampen van zijn auto niet aan had staan. Hij werd door de politie tot stoppen gedwongen omdat hij aanvankelijk weigerde zijn auto aan de kant van de weg te zetten. Uit een blaastest bleek dat hij dronken was.

Vervolgens werd de man agressief, waarop de agenten pepperspray ter hand namen. Dit bleek echter geen effect te sorteren. Er ontstond een worsteling waarna de man, die aan één hand was geboeid, zich uit de voeten wist te maken. In de Margrietstraat dwong hij een passerende automobilist om hem mee te nemen. Hij gaf de 19-jarige bestuurder een klap in het gezicht. De vluchtpoging werd echter verijdeld en de man is in een cel gezet.

Strengere regels voor kernenergie in China

China heeft per 1 mei de veiligheidsnormen voor kerncentrales in het land aangescherpt. De nieuwe normen op het gebied van het rapporteren van ongelukken en de omgang met nucleair materiaal lijken ingegeven door de ramp in Japan met de kerncentrale Fukushima Daiichi. Evenwel lijkt China de ontwikkeling van nieuwe kerncentrales niet af te remmen.

De Chinese autoriteiten zullen onder andere inspecties uitvoeren bij alle reeds gebouwde kerncentrales en bij centrales in aanbouw. Het is de bedoeling dat de inspecties in augustus zijn voltooid.

Liu Hua, het hoofd van de afdeling Nucleaire Veiligheid van het ministerie van Milieubescherming, zei dat stroomstoringen bij kerncentrales voorkomen moeten worden. "Toegang tot elektriciteit is vitaal voor nucleaire veiligheid", aldus Liu. "We overwegen mobiele generatoren te plaatsen in kerncentrales."

Volgens de nieuwe regels zijn alle bedrijven die nucleair materiaal maken, verkopen of gebruiken, verantwoordelijk voor veilige omgang met het materiaal. Dit betekent dat deze bedrijven wettelijk aansprakelijk zijn voor eventuele rampen.

Ondanks de inspecties en de zorgen over het gebrek aan gekwalificeerd personeel voor nog te bouwen kerncentrales lijkt China niet van plan zijn ambities op het gebied van kernenergie te temperen. China heeft momenteel 6 werkende kerncentrales en 12 centrales in aanbouw. Voor nog eens 25 kerncentrales zijn plannen gemaakt die nog goedgekeurd moeten worden.

Prince drie keer op North Sea Jazz Festival

Het North Sea Jazz festival in Rotterdam heeft zijn programma uitgebreid met drie zogenoemde plusconcerten van Prince. Op alle dagen sluit de Amerikaanse popartiest de 36e editie van het festival af, zo meldt organisator Mojo maandag.

Elke nacht geeft de zanger uit Minneapolis een andere show met daarin onder meer zijn grootste hits. Verder treden onder anderen BB King, Seal, Chaka Khan, James Blake en Snoop Dogg op tijdens het driedaagse jazzfestival op 8, 9 en 10 juli in de Maasstad.

Liefhebbers van Prince kunnen een festivalkaart in combinatie met een kaartje voor het plusconcert kopen, maar er zijn ook losse kaarten verkrijgbaar voor het optreden van de artiest. De kaartverkoop begint vrijdag om 10.00 uur.

Prince gaf in november een eenmalig concert in de Arnhemse GelreDome. Bekende nummers van hem zijn Purple Rain en Cream.

Prince drie keer op North Sea Jazz Festival
Prince drie keer op North Sea Jazz Festival (Foto: ANP)

Kuijt blij met eigen vorm

Dirk Kuijt is al een aantal weken in een supervorm. De Nederlander denkt er zelf ook zo over.

Sinds de komst van Andy Carroll en Luis Suárez is niet alleen het spel van Liverpool beter geworden. Ook Kuijt plukt er de vruchten van. "Het zou best eens mijn beste periode tot nu toe bij Liverpool kunnen zijn", zegt hij op de clubsite. "Ik heb veel gescoord in Nederland en ook wel eens een mooie serie neergezet, maar in de Premier League is het moeilijker."

"Ik ben heel blij met mijn vorm en hopelijk kan ik het de komende wedstrijden vasthouden", vervolgde Kuijt. "Ik voel me erg goed en heb vertrouwen. In het eerste gedeelte van het seizoen had ik wat problemen met mijn enkel en mijn schouder. Dat was een vervelende periode."

"Het vertrouwen bij ons neemt toe en daar geniet ik van", aldus de international, die weet dat Liverpool kans houdt om zich te plaatsen voor Europa League-voetbal. "We hebben alles in eigen hand. Volgende week spelen we thuis tegen Tottenham. Als we al onze wedstrijden winnen, kwalificeren we ons voor Europa. Voor nu moeten we ons concentreren op de wedstrijd van vandaag tegen Fulham."

Ex-vrouw Marc Dutroux kan vervroegd vrij komen

De ex-vrouw van de Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux, Michèle Martin, kan vervroegd worden vrijgelaten. Dat stelt een rechtbank in het Belgische Bergen, meldden Belgische media maandag.

Het Openbaar Ministerie liet inmiddels weten het niet eens te zijn met het besluit van de rechtbank.

Martin was in augustus 1996 gearresteerd en werd in 2004 veroordeeld tot dertig jaar cel wegens medeplichtigheid. Zij was op de hoogte van de misdrijven van haar man, maar ondernam niets om hem te stoppen met het ontvoeren, misbruiken en vermoorden van meisjes.

Aan de vrijlating zijn voorwaarden verbonden. Zo mag de vrouw niet naar bepaalde plaatsen waar slachtoffers woonden en mag ze ook niet met de media praten.

Martin was in 1989 al tot vijf jaar veroordeeld voor verkrachting van minderjarige meisjes, maar werd in 1992 vervroegd vrijgelaten.

Ex-vrouw Marc Dutroux kan vervroegd vrij
Ex-vrouw Marc Dutroux kan vervroegd vrij (Foto: ANP)

Slachtofferhulp Nederland had het drukker in 2010

Slachtofferhulp Nederland heeft vorig jaar zo'n 15 procent meer mensen geholpen dan in 2009. Ruim 123.000 slachtoffers van een misdrijf, calamiteit of verkeersongeluk werden vorig jaar bijgestaan. Dat meldt de organisatie in haar maandag gepresenteerde jaarverslag.

In totaal werden 162.065 slachtoffers aangemeld. Zij werden door de politie doorverwezen of zochten op eigen initiatief contact. Een kleine 39.000 slachtoffers gaven later aan geen behoefte te hebben aan hulp.

De toename is toe te schrijven aan de toegenomen bekendheid van Slachtofferhulp Nederland. Dit komt volgens de organisatie onder meer door meer media-aandacht. Slachtofferhulp Nederland staat slachtoffers bij als ze praktische, emotionele of juridische problemen hebben. De organisatie telt 350 betaalde krachten en 1500 vrijwilligers op in totaal 75 locaties.

Chinezen bedolven door aardverschuiving

Bij een aardverschuiving in een groeve in het zuiden van China zijn maandag zeker twintig mensen bedolven. Dat heeft staatspersbureau Xinhua gemeld. Het is nog onbekend of er doden of gewonden zijn gevallen. Politie en reddingswerkers zijn op zoek naar overlevenden.

Mogelijk vormde hevige regenval in het weekeinde de aanleiding tot de aardverschuiving, waarbij een slaapzaal door een berg modder met een lengte van een voetbalveld werd bedolven. Het voorval vond plaats in het dorp Luojiang, nabij de stad Guilin.

Door de zware slagregens strandden tal van reizigers in het gebied en werden zeventig inwoners van een nabij Luojiang gelegen dorp geëvacueerd. Maandag was het opgehouden met regenen, maar de wegen waren overstroomd en de heuvels waren verzadigd van het water.

Rentree Hewitt op Roland Garros

Lleyton Hewitt zal eind deze meedoen aan Roland Garros. Volgens zijn coach Tony Roche zal de Australische tennisser de pijn van zijn voetblessure verbijten. In maart werd Hewitt geopereerd en de afgelopen twee maanden speelde hij geen enkele partij.

"Hij is de taaiste speler die ik ooit heb gezien. Hij heeft veel pech gekend, maar komt steeds weer terug”, aldus Roche over Hewitt die zijn laatste wedstrijd in Indian Wells speelde.

Basisschool aangeklaagd om lawaai

Een basisschool in Rotterdam is aangeklaagd omdat de leerlingen te veel herrie zouden maken. Het geluid weerkaatst tussen de Parktoren en de Westertoren, waar veel bejaarden wonen. Het lawaai dringt de appartementen zelfs binnen als ramen en deuren gesloten zijn, zei een buurtbewoonster die naar de rechter stapte maandag op RTV Rijnmond.

Omdat het plein van basisschool De Catamaran een beperkte omvang heeft, houden de vierhonderd leerlingen in aparte groepen pauze. Daardoor is het gejengel van de kinderen alleen in de ochtend al anderhalf uur te horen.

Basisschooldirecteur Dick van der Aa zei op de lokale omroep dat overdreven gegil wordt tegengegaan. Maar wat gejoel en geschreeuw hoort er volgens hem bij.

Deelgemeentewethouder Bram van Hemmen (CDA) is niet van plan in te grijpen. Hij benadrukte dat de school een belangrijke functie heeft in de wijk. Door de school zullen de kinderen volgens hem geen rotzooi op straat trappen.

Juridisch gesteggel over lawaai van het schoolplein is geen novum in Nederland. In het verleden moesten kinderen van basisscholen zelfs binnen blijven omdat ze anders de geluidsnormen zouden overschrijden. Toenmalig minister van Volkshuisvesting Jacqueline Cramer (PvdA) besloot in 2009 een uitzondering voor scholen te maken. Het stemgeluid dat van een schoolplein komt telt sindsdien niet meer mee bij geluidsmetingen.

Samen hakken in Dungeon Siege 3

Er is weer een trailer opgedoken van de opvolger van Dungeon Siege 2, de hack-n-slash RPG van Gas Powered Games. Het stokje is overgenomen door Obsidian Games, maker van Fallout: New Vegas en zoals je ziet is de stijl wat veranderd. De game zelf niet natuurlijk, want je kunt weer heerlijk co-op hakken.

Dungeon Siege 3 is (helaas) vertraagd tot 17 juni in Europa. Nog even volhouden en dan kunnen we op PC, Xbox 360 en PS3 lekker samen hakken.

Taliban houdt rouwdienst voor Bin Laden

Talibanstrijders in het aan Afghanistan grenzende Pakistaanse stammengebied hebben maandag een rouwdienst gehouden voor de vorige week geliquideerde Al Qaidaleider Osama bin Laden. De plechtigheid werd door honderden strijders bijgewoond. Dit hebben een stamleider en een bron bij de Pakistaanse inlichtingendienst gezegd.

De strijders waren bijeen in Wana, de grootste stad in Zuid-Waziristan, het bolwerk van de Pakistaanse Taliban voordat het Pakistaanse leger er in 2009 een grootscheeps offensief lanceerde. Het leger liet de bijeenkomst ongemoeid omdat deze werd geleid door Maulvi Nazir, een Talibancommandant die een vredesovereenkomst met de regering heeft gesloten, aldus de bron bij de inlichtingendienst.

De rouwenden spraken vol lof over Bin Laden en scandeerden leuzen tegen de Verenigde Staten en Pakistan.

Taiwan dient klacht in bij WHO

Taiwan gaat een klacht indienen bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) omdat het eiland in een document van de WHO wordt aangeduid als een Chinese provincie. Dat heeft de Taiwanese onderminister van Buitenlandse Zaken Shen Lyu-shun maandag gezegd.

Shen zei dat Taiwan wel later deze maand een bijeenkomst van de WHO zal bijwonen. Taiwan kreeg in 2009 de waarnemersstatus bij de WHO nadat China positief had gereageerd op verzoeningspogingen van de Taiwanese president Ma Ying-jeou.

De communisten verdreven hun nationalistische tegenstanders in 1949 van het Chinese vasteland naar Taiwan en beschouwen het gebied nog altijd als een afvallige provincie. Beijing blokkeert meestal de pogingen van Taipei om toe te treden tot internationale organisaties.

Aanklager laat Ruiz met rust

De aanklager betaald voetbal van de KNVB zal geen vooronderzoek instellen naar aanvaller Bryan Ruiz van FC Twente. De 25-jarige spits uit Costa Rica zou gisteren in de bekerfinale tegen Ajax (3-2) een elleboogstoot hebben uitgedeeld aan tegenstander Jan Vertonghen. Het incident bleef voor Ruiz in De Kuip zonder gevolgen.

Om de vele berichten op internet te weerleggen, benadrukte een zegsvrouw van de KNVB via Twitter dat Ruiz niet voor een vooronderzoek en een mogelijke schorsing hoeft te vrezen."Scheidsrechter Blom heeft de situatie gezien en beoordeeld", liet ze weten. In dat geval kan de aanklager nadien in principe geen actie meer ondernemen.

Met Ruiz als belangrijkste aanvaller hoopt FC Twente komende zondag in de ArenA tegen Ajax de landstitel te prolongeren. Een gelijkspel is daarvoor voldoende.

Twilight-regisseuse maakt film over bitches

Catherine Hardwicke gaat The Bitch Posse regisseren. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwssite Deadline. Hardwicke is bekend van de eerste Twilight-film en gaat zich nu storten op het drama gebaseerd op het gelijknamige boek van Martha O'Conner uit 2006.

De film gaat over drie vriendinnen met moeilijke thuissituaties die zich op de middelbare school verenigen in een groepje 'bitches', oftewel trutten. Als ze te ver gaan op een van hun roekeloze bijeenkomsten, verandert hun vriendschap voorgoed. De film focust zich afwisselend op de jeugd van de vriendinnen en hun leven als volwassen, waarin de een in een inrichting zit, de ander dubieuze boeken schrijft en de derde in een liefdeloos huwelijk gevangen zit.

Wanneer The Bitch Posse in de bioscopen gaat draaien, is nog onbekend. De laatste film van de 55-jarige Hardwicke is de thriller Red Riding Hood. De horrorvariant op het klassieke sprookje Roodkapje is nu te zien in de bioscopen.


Twilight-regisseuse maakt film over bitches (Foto: Novum)

Todt: "Nieuwe F1-motor komt in 2013"

Volgens FIA-president Jean Todt gaat in 2013 de invoering van de 1,6 liter turbomotor in de Formule 1 gewoon door. Dit ondanks de protesten van een aantal teams en F1-baas Bernie Ecclestone die onder meer vinden dat de motoren niet mooi zullen klinken en de ontwikkelingskosten hoog zullen worden.

"Toen ik FIA-president werd, was besloten de V8-motor te bevriezen tot 2011. Daarna volgde het besluit dit tot 2013 te verlengen. Intussen kwam de Engine Working Group met voorstellen voor de motorreglementen vanaf 2013. Zij waren er unaniem over en vervolgens was de stemming in de WMSC unaniem," zei Todt.

De Fransman maakt duidelijk wie er allemaal in de World Motorsport Council zitten. "Van de 26 leden zijn er twee vertegenwoordigers van de Formule 1: eentje van het oudste team - Ferrari - en de andere is de belangenbehartiger van de commerciële rechten: Bernie Ecclestone," zei Todt die weet dat juist Ferrari en Ecclestone kritiek op de nieuwe krachtbron uiten.

"Ik herhaal: hun besluit was unaniem. Vandaar dat die nieuwe motor er in 2013 komt. Maar ik mag graag naar commentaar luisteren en daarom heb ik verzocht om een vergadering te beleggen met iedereen die betrokken is bij de motorreglementen. Dan hoor ik graag hoe het met de ontwikkeling van de motor gaat. Alleen als er iets dramatisch is gebeurd, kunnen we de boel heroverwegen."

SP wil minder patiënten per huisarts

De SP wil dat de huisartsenzorg kleinschaliger wordt georganiseerd. De norm per huisartspraktijk moet terug van 2350 patiënten naar 2200. Ook zouden praktijken gemiddeld 1,6 doktersassistente in dienst moeten nemen, terwijl de norm nu een is.

Kamerlid Henk van Van Gerven dient deze week een initiatiefnota in bij de Tweede Kamer, waarin hij twintig voorstellen doet om de huisartsenzorg te verbeteren. De nota wordt in de loop van het jaar besproken met minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD).

Van Gerven wil dat de concurrentie in de huisartsenzorg wordt teruggedraaid en de bemoeienis van de Nederlandse Mededingingsautoriteit wordt uitgebannen. Hij reageert hiermee op berichten dat inmiddels 28 huisartspraktijken in bezit zijn van commerciële partijen als zorgverzekeraar Menzis. Dat plaatst volgens hem een 'bom onder de onafhankelijke huisartsenzorg'. "Als commerciële belangen gaan meespelen worden uiteindelijk het winstoogmerk en kostenbesparing dominant boven de kwaliteit en onafhankelijkheid."

De huisartsenzorg staat door de enorme bureaucratie onder grote druk, stelt de SP'er. Het invoeren van het winstoogmerk en meer financiële prikkels zijn hierop volgens hem niet het juiste antwoord. De positie moet daarom worden versterkt en het aantal opleidingsplaatsen voor huisartsen moet worden uitgebreid, vindt hij.

"De huisarts is de spin in het web van de eerstelijnszorg, daarin moet hij alle ruimte krijgen om vanuit zijn vak te opereren", aldus Van Gerven. Dat moet de relatief dure zorg in ziekenhuizen en zorginstellingen inperken en voorkomen dat huisartsen verworden tot 'premiejagers'.

De initiatiefnota is een vervolg op een enquête die de SP vorig jaar hield onder ruim 1900 huisartsen. Daarin werden grote problemen geconstateerd, zoals de tekortschietende zorg voor ouderen en de enorme bureaucratie die is ontstaan sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006.

Di Resta door wielfout uitgevallen

Het Formule 1-team Force India heeft bekend gemaakt waarom Paul di Resta tijdens de Grand Prix van Turkije uitviel. De renstal meldt dat de Schot zijn bolide moest parkeren omdat na zijn pitstop een van de wielen mogelijk niet goed vastzat.

"Di Resta kreeg de opdracht om zijn auto naast de baan te parkeren, omdat het team vermoedde dat een van de wielen tijdens de pitstop niet goed op de auto was gemonteerd," zei een woordvoerder van het team tegen GPUpdate. De Schot lag vlak voor zijn uitval op de twaalfde plaats. Teamgenoot Adrian Sutil eindigde de race uiteindelijk als dertiende.

Wedkantoor: 3JS niet door naar de finale

De meeste wedders gaan ervan uit dat de 3JS met Never Alone niet doorgaan naar de finale van het songfestival in Düsseldorf. Het wedkantoor laat maandag weten dat het vooral ligt aan 'nee's' van de jury's.

Dinsdag en donderdag zijn de halve finales van het Songfestival. De band uit Volendam moet op de tweede dag optreden. Zaterdag is de finale van de liedjeswedstrijd tussen 43 landen.

"Mochten de 3JS tegen de noteringen in toch in de finale komen, dan wordt het een volstrekt kansloze missie", berekent Unibet. Nederland staat als mogelijke eindwinnaar pas op de 26ste plaats. Frankrijk is veruit favoriet. Als tweede en derde volgen Azerbeidzjan en Groot-Brittannië.

Volgens Unibet is Azerbeidzjan 'onze beste vriend': naar verwachting geeft Nederland de meeste punten (12) aan het land in de Kaukasus.

Check voor meer nieuws over het Songfestival ook ons ESF-forum.

Dierenleed

De meeste mensen die ik ken houden net zoals ik van een lekker stuk vlees. Dat kan in de pan bereid zijn, maar ook in de oven of heerlijk op de barbecue. Zeker met dit weer is het altijd fijn om gezellig met wat vrienden te barbecueen onder het genot van wat biertjes en een flinke lading slap geouwehoer.

Het is daarom goed eens na te denken over de herkomst van het vlees wat je eet. Ondanks dat in dit filmpje waarschijnlijk de ergste voorbeelden worden aangehaald zit er uiteraard wel een flinke kern van waarheid in. Als je vanavond dus nog gezellig wilt barbecueen zou ik het vooral niet kijken. En als je een zwakke maag hebt dan is het ook geen goed idee om dit filmpje aan te klikken!

Blanc geeft uitleg over racismeschandaal

Laurent Blanc geeft maandag in Parijs uitleg over zijn rol in een vermeend racismeschandaal. Dat stelt een anonieme bron bij de zaak. De 45-jarige bondscoach van Frankrijk zou in samenspraak met andere Franse trainers quota willen instellen om minder gekleurde voetballers toe te laten in nationale trainingsprogramma's.

De beschuldiging kwam nadat onderzoekswebsite Mediapart berichtte dat Blanc had toegestemd met het idee. Hoewel de voormalige verdediger in eerste instantie het verhaal afdeed als een leugen, kwamen zaterdag berichten naar buiten dat Blanc zou opstappen bij de Franse bond vanwege het racismeschandaal.

De minister van sport Chantal Jouanno benadrukte dat het instellen van quota voor het verminderen van gekleurde voetballers op voetbalscholen en opleidingscentra illegaal is. De technisch directeur van de voetbalbond Fran?s Blaquart werd eerder al geschorst door het ministerie van sport vanwege zijn betrokkenheid bij het schandaal.


Blanc geeft uitleg over racismeschandaal (Foto: Novum)

Huiszoekingen en arrestaties in Syrië gaan door

Syrische ordetroepen voerden maandag in het hele land huiszoekingen uit en hebben daarbij honderden mensen opgepakt. Dat heeft de Syrische mensenrechtenactivist Rami Abdul-Rahman gezegd. Zondag werden ook al honderden mensen gearresteerd.

De huiszoekingen richten zich tegen de organisatoren van en deelnemers aan de protesten tegen de regering en worden vooral verricht in Homs, Banias, buitenwijken van Damascus en Daraa, aldus Abdul-Rahman, die aan het hoofd staat van het Syrische Observatorium voor Mensenrechten.

Sinds de opstand in Syrië halverwege maart begon zijn volgens mensenrechtengroepen meer dan 630 burgers door geweld om het leven gekomen. Het regime van president Bashar Assad lijkt vastbesloten door middel van geweld en intimidatie een eind te maken aan de opstand en lijkt zich niets aan te trekken van internationale verontwaardiging over het optreden tegen de demonstranten.


Huiszoekingen en arrestaties in Syrië gaan door (Foto: Novum)

Dead Rising en Lost Planet waren afgewezen

Voormalig hoofdontwikkelaar bij Capcom, Keiji Inafune, heeft aangegeven dat Dead Rising en Lost Planet in eerste instantie afgewezen waren door Capcom. In een collegeles gaf Inafune uitleg aan studenten over zijn voormalige werk. Capcom hield er namelijk een 'alleen maar vervolgen'-mentaliteit op aan.

Inafune legt uit dat Capcom alleen maar vervolgen van zijn games wou zien. Er was wel wat ruimte voor nieuwe games maar zo'n 80% van alle games moest een vervolg zijn. Inafune legde uit dat Dead Rising en Lost Planet beide afgewezen waren door het management. De ontwikkelaar liet het er niet bij zitten en ging in het geheim toch door met ontwikkelen.

Op een gegeven moment zat Inafune zo'n vierhonderd procent over het prototype-budget van Lost Planet heen en kon het management niks anders doen dan de gok wagen. Inafune was er al op voorbereid met ontslag gestuurd te gaan worden mochten de projecten falen maar gelukkig zijn beide games goed terecht gekomen en is Capcom er verbeterd uitgekomen.

Inafune heeft recentelijk de twee bedrijven Intercept en Comcept opgezet.

Keiji
Wat een rebel!

Berlusconi komt opdagen bij corruptieproces

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi is maandag in de rechtbank van Milaan verschenen. Het is de eerste keer dat hij dat doet in het corruptieproces dat tegen hem loopt.

De 74-jarige regeringschef zou een Britse advocaat 600.000 dollar (423.000 euro) hebben gegeven om een valse verklaring af te leggen. De Brit David Mills had in zijn verklaring bepaalde dingen verzwegen die Berlusconi strafbaar zouden maken. Het ging om het opzetten van buitenlandse vennootschappen, zodat Berlusconi's bedrijven belasting konden ontwijken.

De premier heeft van het proces weinig te vrezen. De Italiaanse Senaat neemt binnenkort een wetsvoorstel aan, waardoor de zaak verjaart.

Tegen Berlusconi loopt nog wel een proces over seks met een minderjarige prostituee.

Joodse krant fotoshopt vrouwen weg

Der Zeitung, een ultra-orthodoxe joodse krant, blijkt erg creatief in het bewerken van foto’s. Ook deze krant drukte de foto af van de Amerikaanse president Obama, die in de Situation Room van het Witte Huis met enkele ingewijden naar de actie tegen Osama Bin Laden zit te kijken.

Frappant detail is dat minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en Audrey Tomason, een medewerkster van de Nationale Veiligheidsraad vakkundig uit de versie van Der Zeitung verwijderd zijn. Het is waarschijnlijk dat religieuze motieven ten grondslag liggen aan deze creatieve uitspatting.

De krant staat erom bekend dat ze zelden foto’s van vrouwen afdrukt omdat die een seksuele lading zouden kunnen hebben. Ook wordt gedacht dat de krant geen foto’s van vrouwen in machtsposities wil afdrukken.

Ordetroepen Jemen schieten op betogers

Ordetroepen hebben maandag in de Zuid-Jemenitische stad Taiz het vuur geopend op betogers. Volgens getuigen zijn zeker twee demonstranten om het leven gekomen en tientallen gewond geraakt.

De ordetroepen kwamen in actie tegen een tentenkamp dat zondag door de betogers was opgezet. De demonstranten eisen het vertrek van president Ali Abdullah Saleh.


Ordetroepen Jemen schieten op betogers (Foto: Novum)

Ed Harris en Aaron Eckhart spelen dieven

Ed Harris en Aaron Eckhart spelen twee compagnons in de film Geography of Hope. Harris en Eckhart zijn te zien als dieven die vluchten voor de politie na een mislukte overval, schrijft de Amerikaanse krant Los Angeles Times.

Geography of Hope speelt zich af in de jaren zeventig. De vlucht brengt Harris en Eckhart naar Mexico waar ze verschillende Amerikaanse vrouwen versieren. De film wordt geregisseerd door Neil LaBute. Wanneer de film in de bioscopen gaat draaien, is nog onbekend.

De 42-jarige Eckhart speelde in de zwarte komedie In the Company of Men, het regiedebuut van LaBute uit 1997. De 61-jarige Harris speelde vorig jaar in het toneelstuk Wrecks, dat LaBute schreef en regisseerde.


Ed Harris en Aaron Eckhart spelen dieven (Foto: Novum)

Memphis vreest voor overstromingen

De Amerikaanse stad Memphis vreest voor overstromingen. Honderden mensen hebben het dringende advies gekregen hun huizen te verlaten, nu de waterstand van de rivier de Mississippi gevaarlijk dicht in de buurt komt van de 14,84 meter die in 1927 tot een overstromingsramp leidde die aan honderden mensen het leven kostte.

In enkele buitenwijken van Memphis staan al straten onder water. Daar zijn de afgelopen tijd al duizenden mensen geëvacueerd. De hoogste waterstand wordt dinsdag verwacht.


Memphis vreest voor overstromingen (Foto: Novum)

Matt Damon overweegt regiedebuut

Matt Damon wil in de roadmovie Father Daughter Time: A Tale of Armed Robbery and Eskimo Kisses spelen. De acteur overweegt de film ook te regisseren, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

De film wordt geproduceerd door het productiebedrijf dat de 41-jarige Damon heeft met collega-filmmaker Ben Affleck, met wie hij al van kinds af aan bevriend is. Father Daughter Time: A Tale of Armed Robbery and Eskimo Kisses zou het regiedebuut worden van Damon. De film gaat over een vader die met zijn dochter op de vlucht slaat, nadat ze in drie Amerikaanse staten criminele feiten hebben gepleegd.

De productie van de film bevindt zich in een pril stadium. Wanneer de film in de bioscopen gaat draaien, is nog onbekend. Damon was vorige maand in de bioscopen te zien in de romantische thriller The Adjustment Bureau.


Matt Damon overweegt regiedebuut (Foto: Novum)

Toeristenbelasting omhoog in 174 gemeenten

De toeristenbelasting is dit jaar in 174 van de 418 gemeenten omhooggegaan. In sommige gemeenten werd de toeslag per overnachting meer dan verdubbeld. Dat meldt de website Lookingforbooking maandag.

Een gast in driesterrenhotel in Den Bosch betaalt dit jaar 3 euro belasting, een jaar eerder was dit nog 1,02 euro. In hotels rondom Schiphol moeten gasten de hoogste slaaptaks betalen. De gemeente Haarlemmermeer rekent 6 procent belasting bovenop de hotelrekening.

Rotterdam vroeg sinds 2005 geen belasting meer, maar voerde de taks in de zomer van 2010 weer in. Vanaf juli moesten toeristen 5,5 procent belasting betalen over het totale overnachtingsbedrag. In 2011 is dit tarief verlaagd naar 4,5 procent.


Toeristenbelasting omhoog in 174 gemeenten (Foto: Novum)

Oeuvreprijs voor regisseur Marco Bellocchio

De Italiaanse regisseur Marco Bellocchio krijgt tijdens het filmfestival van Venetië een Gouden Leeuw voor zijn gehele oeuvre. Dat heeft de organisatie zondag bekendgemaakt.

De 71-jarige Bellocchio is volgens het prestigieuze festival één van de grootste en invloedrijkste cineasten van de afgelopen 40 jaar. Het wereldwijde succes van Vincere, een film uit 2009, heeft er volgens de organisatie voor gezorgd dat Bellocchio samen met Bernardo Bertolucci en Ermanno Olmi behoort tot de grootste regisseurs van Italië.

Het 68e filmfestival van Venetië vindt dit jaar plaats van 31 augustus tot 10 september. Afgelopen week werd bekend dat Al Pacino tijdens het evenement de Glory to the Filmmaker Award krijgt uitgereikt.


Oeuvreprijs voor Marco Bellocchio (Foto: Novum)

'PSN eind mei weer terug'

Een woordvoerder van Sony Japan heeft aangegeven dat hij verwacht eind mei het PSN weer online te kunnen brengen. Het plan is om op 31 mei alle onderdelen weer functioneel te hebben. Momenteel is het PSN offline sinds 20 april. 

Het eerste plan was om de servers vorige week al online te hebben maar dat is tot op heden nog niet gelukt. Of de statement van Sony Japan alleen geldt voor de Japanse PSN of ook de rest van de wereld is nog niet bekend. Voorlopig zullen we moeten afwachten en blijven kijken naar de blogs van Sony.

Van der Ende: "Scheidsrechterswereld amateuristisch"

Oud-scheidsrechter Mario van der Ende vindt de Nederlandse scheidsrechterswereld nog steeds amateuristisch opereren. Aanleiding voor deze uitspraak is de aanstelling van Jack van Hulten voor het duel RBC Roosendaal-FC Dordrecht, omdat de afscheid nemende assistent-scheidsrechter Ger Buiting dit had gevraagd.

"Als je aan dit soort sentimenten gehoor geeft, vergeet je kennelijk dat je met betaald voetbal bezig bent. Dit kan écht niet," zei Van der Ende die zich hiervoor schaamt. "Het geeft aan hoe amateuristisch de Nederlandse scheidsrechterswereld is. Niet de beste, maar de gezelligste fluit. In twintig jaar is er niets veranderd. Men spreekt wel eens over de Mickey Mouse-competitie. Maar scheidsrechters gedragen zich dus ook als Mickey Mouse als Van Hulten inderdaad tot na middernacht bij RBC is geweest."

"Als je arbiters zo begeleidt en aanstelt, vraag je hierom. En het 'geval Van Hulten' staat niet op zich. Er worden veel meer duels gefloten om sentimentele redenen. In de grote voetballanden is dat echt ondenkbaar.. Ik was zelf bij FC Den Bosch-Almere City. Door de onterechte penalty voor RBC en degradatie van Almere staat daar de hele organisatie op zijn kop, vallen er misschien ontslagen. Ik heb gezien hoe die mensen daar mee bezig zijn. Een bvo leiden is 'big business'. Maar ik vraag me af of de scheidsrechters dat ook weten."

Japanse kerncentrale wordt stilgelegd

De kerncentrale Hamaoka in Shizuoka in het midden van Japan wordt stilgelegd. Dat heeft de beheerder van de centrale, Chubu Electric Power, maandag besloten. Hiermee voldoet Chubu aan een verzoek van de Japanse regering.

De Japanse premier Naoto Kan riep het bedrijf vorige week op de centrale te sluiten en nieuwe veiligheidsvoorzieningen te bouwen. De centrale, die zo'n 200 kilometer ten westen van Tokyo ligt, staat bekend als de 'gevaarlijkste' kerncentrale in Japan. Volgens deskundigen is er een kans van 90 procent dat het gebied binnen dertig jaar door een zware aardbeving wordt getroffen.

"We begrijpen dat het verzoek van de premier voortkomt uit zorgen over kernenergie, die sinds het ongeluk met de kerncentrale Fukushima Daiichi zijn gerezen", aldus Akihisa Mizuno, de president van Chubu Electric Power. De reactoren in Hamaoka zijn goed voor 10 procent van de totale elektriciteitsproductie van de beheerder. De sluiting van de centrale zal de verwachte stroomtekorten deze zomer waarschijnlijk nog vergroten.

Bewoners van Shizuoka roepen al tijden om het stilleggen van de Hamaoka-reactoren.

Rus zakt weer op ranglijst

Tennisster Arantxa Rus is deze week op de ranglijst zesten plaatsen gezakt en staat nu 122e. De Nederlandse kwam vorige week niet verder dan de eerste ronde in Madrid, terwijl ze vorig jaar bij een toernooi in Estoril tot de kwartfinales reikte.

Rus zal hierdoor zeer waarschijnlijk niet rechtstreeks voor Wimbledon toegelaten zijn. Ze zal net als Michaëlla Krajicek naar de kwalificaties moeten. De Almeerse steeg deze week van de 157e naar de 153e plaats.

Bovenin veranderden enkele speelsters van plaats. Zo nam Victoria Azarenka de verde plaats over van Francesca Schiavone en verloor Jelena Jankovic twee plaatsen aan Samantha Stosur en Maria Sharapova. Na haar winst in Madrid komt Petra Kvitova de top tien binnen, terwijl Serena Williams zakte naar de zeventiende stek.

Nieuwe verdachte vast na schietpartij Amsterdam

Een arrestatieteam van de politie heeft een nieuwe verdachte aangehouden voor de schietpartij waarbij in het Westelijk Havengebied in Amsterdam twee doden vielen. De 26-jarige Amsterdammer werd zaterdagavond aangehouden, meldt de politie maandag.

Tijdens het onderzoek werd volgens de politie duidelijk dat er nog een verdachte bij de schietpartij was betrokken. Een arrestatieteam heeft de man vlak bij zijn woning op straat aangehouden.

Zaterdag werden vijf van de zeven verdachten vrijgelaten. Twee verdachten uit Lelystad, van 30 en 50 jaar, zitten officieel nog vast. Zij liggen nog in een ziekenhuis. De 30-jarige verkeerde een tijd in kritieke toestand, maar hij is volgens de politie niet meer in levensgevaar.

Het OM tekende beroep aan tegen de vrijlating van een 20-jarige verdachte uit Lelystad. Hij wordt net als zijn plaatsgenoten verdacht van betrokkenheid bij de schietpartij en verboden wapenbezit.

De schietpartij vond woensdag rond 17.30 uur plaats in een autobedrijf in het Westelijk Havengebied aan de Limmerick. Op meerdere locaties in het bedrijfspand lagen slachtoffers en vuurwapens. Bij de schietpartij kwamen twee mannen van 26 en 27 jaar uit Dronten om het leven.

In twee weken tijd 24.000 donoren

De jaarlijkse actie waarbij alle 18-jarigen per brief wordt gevraagd of ze orgaandonor willen worden of niet heeft in twee weken tijd 24.000 donoren opgeleverd. "We verwachten dat de aanschrijfactie dit jaar meer donoren oplevert dan vorig jaar", zegt een woordvoerder van de Nederlandse Transplantatie Stichting maandag.

Twee weken geleden kregen 200.000 mensen die in 1992 zijn geboren een verzoek op de mat om hun keuze vast te leggen. Tot nu toe hebben 35.000 aangeschrevenen gereageerd. Vorig jaar leverde de schrijfactie uiteindelijk ongeveer 70.000 registraties op.

Van de 35.000 die tot nu toe zjin geregistreerd geeft ongeveer 68 procent aan donor te willen zijn. Zo'n 10 procent laat de keus over aan nabestaanden en 21 procent wil geen donor zijn.

Het percentage ja-zeggers ligt al jaren ruim boven de 60 procent en daar lijkt volgens de woordvoerder groei in te zitten. Degenen die nog niet hebben gereageerd, kregen het afgelopen weekeinde of maandag een herinneringsbrief.

VID: filedruk neemt af door extra rijstroken

De filedruk is in de eerste vier maanden van dit jaar met bijna 17 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Volgens de VerkeersInformatieDienst (VID) heeft de afname vooral te maken met de aanleg van extra rijstroken.

De forse daling van de filedruk, de lengte van de file maal de duur ervan, kan volgens de VID maar voor een klein deel verklaard worden door het weer. Het begin van het jaar verliep vrij droog, wat een gunstig effect heeft op files.

Een groot deel van de daling lijkt volgens de VID daarom het gevolg van extra rijstroken op het hoofdwegennet. Vanaf dit jaar kan het verkeer profiteren van onder meer de verbreding van delen van de A2, de A12 en de A58 en spitsstroken op de A9 bij Haarlem.

De filedruk lag in de eerste maanden van het jaar op hetzelfde niveau als tien jaar geleden.


Filedruk neemt af door extra rijstroken (Foto: Novum)

Blessures stapelen zich op voor Redknapp

Tottenham Hotspur-trainer Harry Redknapp kent grote zorgen in de aanloop naar het cruciale competitieduel met Manchester City van dinsdag.

Redknapp kampt met een volle ziekenboeg. Speler van het jaar Gareth Bale is er sowieso niet bij in Manchester, terwijl Luka Modric en Peter Crouch grote vraagtekens zijn. Modric is geveld door een heupblessure, terwijl Crouch last van zijn rug heeft.

"Het lijkt erop dat Modric niet kan spelen", baalt Redknapp. "Palacios is ook al niet fit genoeg. Crouch kon niet tegen Blackpool spelen, maar hopelijk gaat het dinsdag beter met hem. Ik heb geen flauw idee. We moeten zien wat er dinsdag gaat gebeuren."

De wedstrijd tegen Manchester City is belangrijk voor de strijd om de vierde plaats. City staat zes punten voor op Tottenham Hotspur en is bij een zege verzekerd van deelname aan de voorronde van de Champions League. Beide clubs spelen nog drie wedstrijden.

Bashir vol lof over Bin Laden

De radicale Indonesische moslimgeestelijke Abu Bakar Bashir heeft zich maandag tijdens zijn proces vol lof uitgelaten over de vorige week geliquideerde Al Qaidaleider Osama bin Laden. Hij noemde hem een groot strijder die in de hemel zal worden beloond voor de grote offers die hij zich voor de islam heeft getroost.

De 72-jarige Bashir staat in Jakarta terecht voor de beschuldiging dat hij een terroristische cel heeft opgericht die aanslagen wilde plegen op westerlingen en vooraanstaande Indonesiërs, onder wie president Susilo Bambang Yudhoyono. De aanklagers in het proces eisten maandag een levenslange gevangenisstraf. Ze hadden de doodstraf kunnen eisen.

Bashir wordt gezien als de grondlegger van de radicale groep Jemaah Islamiyah, die met Al Qaida verbonden zou zijn. De groep pleegde verscheidene bomaanslagen, die sinds 2002 aan meer dan 260 mensen het leven kostten, onder wie een groot aantal buitenlandse toeristen. Bashir werd de afgelopen jaren berecht op beschuldiging van het beramen van deze aanslagen, maar alleen lichtere aanklachten, zoals overtreding van de immigratiewetten, werden bewezen geacht; hij zat daarvoor 26 maanden in de gevangenis.

Nu is Bashir beschuldigd van het helpen oprichten, financieren, bewapenen en het mobiliseren van strijders voor een nieuwe terreurcel die ruim een jaar geleden in de provincie Atjeh werd ontdekt. Deze groep, Al Qaida in Atjeh, zou aanslagen zoals in het Indiase Mumbai voorbereiden. De groep pleegde volgens de politie ook commando-achtige aanvallen op banken om aan geld te komen.

Hoewel Jemaah Islamiyah door het optreden van de Indonesische autoriteiten danig is verzwakt en de overgebleven leden van de groep zeggen dat zij geweld om een islamitische staat te stichten hebben afgezworen, blijven nieuwe groepen zoals die in Atjeh de kop opsteken. Indonesië heeft bovendien te kampen met geweld door groepen fanatieke moslims.


Bashir vol lof over Bin Laden (Foto: Novum)

Foto's bevrijdingsfestivals

Op 5 mei vierde Nederland de vrijheid met onder meer gratis bevrijdingsfestivals door heel het land. Op een zonovergoten bevrijdingsdag was er dit jaar weer flink veel publiek op de festivals aanwezig. Ambassadeurs van de vrijheid Waylon, Moke en The Opposites & The Partysquad werden door Defensie rondgevlogen van festival naar festival. Ook FOK! was bij een flink aantal bevrijdingsfestivals aanwezig en onze fotografen maakten mooie reportages.

Lieten we je onlangs nog een preview zien van de foto's, nu zijn ze allemaal binnen en staan op je te wachten!

Klik op de plaatsnaam voor de special:

Almere
Amsterdam
Haarlem
Rotterdam
Utrecht
Wageningen
Zwolle
Assen
Den Haag

Vrijheidsvuur
Het vrijheidsvuur woedde door heel Nederland (Foto: FOK! - Anouk Poss)

Toekomst Zenden bij Sunderland onzeker

Boudewijn Zenden weet nog niet waar zijn toekomst ligt. Het contract van de middenvelder bij Sunderland komt na dit seizoen ten einde.

Zenden heeft nog geen gesprek gehad met manager Steve Bruce om zijn toekomst te bespreken. De coach liet onlangs nog weten dat hij Zenden wellicht te veel over het hoofd zou hebben gezien tijdens het seizoen. Bruce prees de Nederlander voor inzet.

Over een nieuw contract is echter nog niet gesproken. Zenden laat een langer verblijf bij Sunderland nog even in het midden, omdat hij een grotere rol in het team wil spelen. "Je kan trainen wat je wil, maar je hebt wedstrijden nodig", zegt Zenden tegen Sky Sports. "Dus ik hoop dat ik de kans heb gegrepen om te laten zien dat ik het Premier League-niveau nog steeds aankan."

Zenden scoorde afgelopen weekend een belangrijk doelpunt voor de club tegen Bolton Wanderers. Het was zijn eerste goal van het seizoen. "Ik heb veel mensen gesproken en voel dat ik nog belangrijk ben voor de club. Maar ik wil ook belangrijk voor de ploeg zijn. Ik voel dat ik het nog steeds kan."

Benson mogelijk weg bij RKC Waalwijk

Er is een mogelijkheid dat Fred Benson zijn laatste wedstrijd voor RKC Waalwijk heeft gespeeld. De aanvaller pakte afgelopen weekend de titel in de Jupiler League, maar acht de kans klein in het nieuwe voetbaljaar ook bij de Waalwijkers te spelen.

Benson heeft namelijk een aflopend contract bij RKC Waalwijk en hoopt op een transfer naar het buitenland. De aanvaller, die dit seizoen zeventien keer scoorde, gaat in de komende periode in gesprek met de directie van de Waalwijkse club.

De Ghanees staat niet onwelwillend tegenover een langer verblijf in Waalwijk. Het probleem is echter het hoge salaris van de voetballer.

Derde vindt huisarts slecht bereikbaar

Bijna een derde van Nederland vindt dat zijn huisarts telefonisch niet goed bereikbaar is. Dat stellen onderzoekers van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel in Huisarts & Wetenschap, het maandblad van het Nederlands Huisartsen Genootschap.

Patiënten willen graag snel te woord worden gestaan als ze de huisartsenpraktijk bellen. Ze willen binnen een minuut iemand aan de lijn. 60 procent krijgt bij de eerste belpoging contact. Volgens de onderzoekers is het belangrijk dat dit percentage omhooggaat, zodat zorgvragen tijdig en op de juiste plek worden afgehandeld.

Van de mensen die niet meteen iemand aan de lijn krijgen, probeert het merendeel het later nog eens, 9 procent belt dan de spoedlijn, 4 procent belt het alarmnummer 112 en nog eens 4 procent wacht tot de huisartsenpost open is.

In 2008 bepaalde het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat huisartsenpraktijken binnen twee minuten de telefoon moeten opnemen. Onderzoek wees toen uit dat het slecht was gesteld met de telefonische bereikbaarheid van huisartsenpraktijken.

Glock baalt van missen Turkse GP

Timo Glock kon gistermiddag niet deelnemen aan de Grand Prix van Turkije. De bolide van de coureur van Virgin had namelijk een probleem met de versnellingsbak. De Duitser had er logischerwijs stevig de balen in.

"Ik was onderweg naar de grid toen ik erachter kwam dat er een probleem was met de vijfde versnelling. Dat was enorm frustrerend," liet Glock in een reactie weten. "Het team heeft enorm hard gewerkt om mij alsnog in de race te krijgen, maar dat bleek een onmogelijke opgave."

Glock ziet bij Virgin wel vooruitgang, maar daarmee is het team er nog niet. "We hebben afgelopen weekend veel progressie geboekt, maar we hebben dus duidelijk ook nog veel werk te verzetten. Ik kijk nu uit naar de race in Spanje."

'Anderlecht richt zich op Vargas'

RSC Anderlecht lijkt zich voorlopig niet meer op Dries Mertens te concentreren. De middenvelder van FC Utrecht stond lange tijd in de belangstelling van de Belgen, die niet aan de vraagprijs van ruim zes miljoen euro kunnen voldoen.

Inmiddels prijkt de naam van Ronald Vargas, nu nog uitkomend voor Club Brugge, bovenaan het lijstje van RSC Anderlecht. De 24-jarige Venezolaan zou als vervanger van Mbark Boussoufa moeten gaan funmgeren. De aanvallende middenvelder verliet de Belgische formatie enige tijd geleden voor FC Anzhi Makhachkala uit Rusland.

Vargas liep begin februari een zware knieblessure op, maar verwacht voor de start van het nieuwe voetbalseizoen weer fit te zijn. Het huidige contract van de Venezolaan loopt nog tot medio 2012. In deze overeenkomst is echter een optie opgenomen, die Club Brugge kan lichten. Het is echter nog niet duidelijk of de Belgische club hier gebruik van gaat maken.

Alderweireld: "Superieur in de verlenging"

Marc Janko kopte FC Twente in de verlenging van de bekerfinale voorbij Ajax, maar volgens Toby Alderweireld had er maar één ploeg recht op een doelpunt tijdens de extra tijd.

Het voetbal wat Ajax heeft laten zien geeft vertrouwen richting de finale van de competitie, zegt Alderweireld. "In de verlenging waren we superieur. We weten nu nog beter dat we tegen FC Twente kunnen voetballen en niet bang hoeven te zijn. Zij zijn nog favoriet, omdat ze een punt voorstaan. Maar we zullen er vol op klappen."

Dat beaamde Vurnon Anita. "We weten dat we kunnen winnen. Nee, we weten dat we gaan winnen", zei de middenvelder tegen De Telegraaf. "Deze finale hadden we ook moeten pakken. Het is vervelend dat we afspraken maken om zo min mogelijk standaardsituaties tegen te krijgen en de winnende treffer uit een vrije trap valt, die nooit gegeven had mogen worden."

Komende zondag staan Ajax en FC Twente tegenover elkaar in de laatste wedstrijd van de competitie. FC Twente gaat de wedstrijd in met een voorsprong van één punt op Ajax.

Zorgopleidingen populairder dan ooit

Zorgopleidingen zijn in trek. Voor het eerst slaagden in het schooljaar 2008/2009 meer dan 20.000 studenten voor een mbo-opleiding in de zorg. Nog eens 2500 studenten voltooiden een hbo-opleiding verpleegkunde, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In de top vijf van populairste richtingen onder vrouwelijke gediplomeerden in het mbo werden vier plaatsen door een zorgopleiding bezet. Op de eerste plaats stond de opleiding sociaal pedagogisch werk met ruim 11.000 gediplomeerden. Daarna volgt hulp bij zorg en welzijn met ruim 9000 afgestudeerden. Detailhandel (7000) komt op de derde plaats, gevolgd door verzorging (6000) en verpleging (ruim 3000).

In het hbo haalt de zorg nog net de top vijf onder vrouwen, met verpleegkunde op de vijfde plaats. Opleidingen tot maatschappelijke dienstverlener, lerares of manager zijn populairder. Mannen zijn voor zorgopleidingen nauwelijks te porren, 90 tot 95 procent van de gediplomeerden in de hbo-zorgopleidingen is vrouw.

Onder de geslaagden zijn relatief veel allochtonen. Zo was 10 procent van de studenten die hbo-verpleegkunde haalde allochtoon. Bij de mbo-opleiding hulp bij zorg en welzijn was dit ruim een derde.

Ook in Minecraft is de taart een leugen

Dat de meeste mensen die Minecraft spelen te veel vrije tijd hebben mag ondertussen duidelijk zijn. Dat sommigen van deze hun overdaad aan vrije tijd toch nog redelijk weten te benutten middels interessante projecten is wellicht iets nieuws. Op de Minecraft forums zijn ze in ieder geval druk bezig met het bouwen van een heuse Portal-mod.

Of het combineren van twee succesvolle titels automatisch tot nog een succes leidt blijft even de vraag. De mod is hier te downloaden.

Sahin voor vijf jaar naar Real Madrid

Nuri Sahin speelt de komende vijf seizoenen voor Real Madrid. De middenvelder van Borussia Dortmund is definitief ingelijfd door de Spaanse club. De landskampioen in de Bundesliga ontvangt tien miljoen euro voor de 22-jarige Turkse international, meldt De Telegraaf.

Borussia  Dortmund zal vandaag het nieuws officieel naar buiten brengen. Sahin had dit seizoen een groot aandeel in het kampioenschap van de Duitse club. De middenvelder, die nog een contract had tot de zomer van 2013, speelde dertig competitieduels en maakte daarin zes doelpunten. In het verleden kwam Sahin een seizoen uit voor Feyenoord, dat hem in 2007 huurde van Dortmund.

Real Madrid zou naast Sahin ook zijn landgenoot Hamit Altintop willen binnenhalen. De Turks international is bezig aan zijn vierde seizoen bij Bayern München, maar heeft nog altijd geen basisplaats veroverd. Altintop kwam dit seizoen slechts veertien competitiewedstrijden in actie.


Sahin voor vijf jaar naar Real Madrid (Foto: Novum)

M. Schumacher: "Plezier is even verdwenen"

Michael Schumacher maakt tot op heden een slecht seizoen door bij Mercedes GP. De Duitser, die zeven keer wereldkampioen werd, wordt tijdens de races voortdurend afgetroefd door ploeggenoot Nico Rosberg.

Tijdens de Grand Prix van Turkije, die gisteren werd verreden, ging het opnieuw een paar keer mis. Uiteindelijk kwam de Duitser als twaalfde over de finish. "Er waren vele gevechten," aldus de coureur, die tijdens de wedstrijd in botsing kwam met Vitaly Petrov. "Het was echter allemaal voor niks. Het plezier is nu wel even verdwenen."

Na vier races heeft Schumacher zes punten in de wacht gesleept en staat daarmee op de elfde plaats in het klassement om de wereldtitel. Deze score staat in schril contrast met Sebastian Vettel, die op dit moment aan de leiding gaat. Hij vergaarde tot op heden 93 punten.

FNV dreigt met frustreren bezuinigingen

Vakcentrale FNV dreigt het cao-overleg over de sociale werkplaatsen te rekken. Zo wil de vakcentrale kabinetsplannen om hierop te bezuinigen frustreren. "Zolang geen nieuw contract wordt bereikt, blijven de oude rechten overeind", legt FNV-bestuurder Leo Hartveld maandag in de Volkskrant uit.

De vakcentrale roept gemeenten in een open brief op de site van de krant op niet in te stemmen met het kabinetsplan om taken over te dragen aan gemeenten en provincies. Het kabinet wil dat gemeenten naast de bijstand en de sociale werkplaatsen ook verantwoordelijk worden voor de Wajong, een uitkering voor jonge gehandicapten.

Daarvoor worden de drie regelingen samengevoegd. Het budget wordt flink gekort. Volgens de FNV wordt 'grof gesneden in de sociale zekerheid'. "De zwakste groepen in de samenleving worden hierdoor het meest geraakt."

De gemeenten dreigen volgens de vakcentrale een paard van Troje binnen te halen. Zo lijkt er veel te winnen omdat gemeenten veel meer te zeggen krijgen over bijvoorbeeld sociale zaken en jeugdzorg. "Maar met de taken komen nog veel grotere risico's die gemeenten niet kunnen dragen."

De FNV verwacht dat velen in de bijstand belanden, waardoor vaker een beroep wordt gedaan op regelingen als schuldhulpverlening. Dat gebeurt dan allemaal op kosten van de gemeenten, waarschuwt de vakcentrale.

[Primera División] Uitslagen speelronde 35

Afgelopen week stond er weer een volledige speelronde in de Primera División op het programma. Zoals gebruikelijk vind je in dit bericht weer een update uit de Spaanse competitie met onder meer de uitslagen en de actuele stand.

Cristiano Ronaldo leidt Real Madrid voorbij Sevilla FC

Real Madrid heeft de uitschakeling in de Champions League goed verwerkt. De manschappen van trainer José Mourinho wonnen dit weekend met ruime cijfers van Sevilla FC (6-2). Cristiano Ronaldo was de grote man aan de zijde van de Madrilenen door vier keer te scoren.

Mourinho startte in Sevilla met een aanvallend ingesteld elftal. Dit wierp in de eerste helft al zijn vruchten af, aangezien de bezoekers drie keer scoorden. Sergio Ramos opende na 21 minuten de score. Vervolgens deden ook Cristiano Ronaldo en Kaká een duit in het zakje.

In de tweede helft ging De Koninklijke verder met het maken van doelpunten. Eerst was het Alvaro Negredo, die de thuisploeg zijn eerste treffer van de wedstrijd bezorgde. Vervolgens gaf Cristiano Ronaldo een show weg door in het tijdsbestek van tien minuten drie keer te scoren. Het slotakkoord was weer voor Alvaro Negredo, die ervoor zorgde dat de eer van Sevilla werd gered. Hij trof voor de tweede keer doel.

Villarreal morst punten in strijd om Champions League

In de strijd om rechtstreekse deelname aan de Champions League heeft Villarreal dit weekend dure punten gemorst. De nummer vier van Spanje kwam in het duel met Real Mallorca niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel.

Villarreal heeft door de remise een achterstand van vijf punten op Valencia, dat zaterdagavond van Real Sociedad wist te winnen. Het verschil met achtervolger Athletic Bilbao is vijf punten, waardoor min of meer vastgesteld kan worden dat Villarreal in de Champions League speelt. De Spaanse competitie kent namelijk nog maar drie speelronden.

UD Almería is gedegradeerd

UD Almería speelt vanaf volgend seizoen in de Segunda Divisíon. De club verloor zaterdagavond met 2-0 van Getafe CF en is niet meer in staat om degradatie te ontlopen. Ook voor Hercules CF, de club van Piet Velthuizen en Roytston Drenthe is de situatie penibel. In theorie kan deze formatie degradatie nog ontlopen, maar dan mogen Deportivo La Coruña en Real Zaragoza, die beide zes punten meer hebben, niet meer winnen.



Uitslagen speelronde 35:

Thuis Uit Uitslag
Getafe CF UD Almeria 2-0
Valencia Real Sociedad 3-0
Athletic de Bilbao Levante UD 3-2
Sporting de Gijón Deportivo la Coruna 2-2
Hercules CF Racing Santander 2-3
Atletico Madrid Malaga CF 0-3
Sevilla FC Real Madrid 2-6
Real Mallorca Villarreal 0-0
FC Barcelona Espanyol 2-0
Real Zaragoza Osasuna 1-3


De stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Barcelona 35 29 4 2 91 91-19
2 Real Madrid 35 26 5 4 83 87-31
3 Valencia 35 20 6 9 66 60-42
4 Villarreal 35 18 7 10 61 53-40
5 Athletic de Bilbao 35 17 3 15 54 55-51
6 Atletico Madrid 35 15 7 13 52 55-47
7 Sevilla FC 35 15 7 13 52 54-55
8 Espanyol 35 15 3 17 48 42-49
9 Sporting de Gijón 35 10 13 12 43 33-39
10 Levante UD 35 12 7 16 43 39-49
11 Real Mallorca 35 12 7 16 43 35-47
12 Racing Santander 35 11 10 14 43 37-51
13 Malaga CF 35 12 6 17 42 50-64
14 Osasuna 35 11 8 16 41 41-42
15 Real Sociedad 35 13 2 20 41 45-61
16 Getafe CF 35 11 7 17 40 46-55
17 Real Zaragoza 35 10 9 16 39 36-50
18 Deportivo la Coruna 35 9 12 14 39 29-44
19 Hercules CF 35 9 6 20 33 33-56
20 UD Almeria 35 5 11 19 26 32-61


Bekijk op deze pagina meer statistieken uit de Spaanse competitie!

Meer doden in Filipijnen door noodweer

De tropische storm Aere heeft in het noordoosten van de Filipijnen aan zeker elf mensen, onder wie een baby, het leven gekost. Meer dan honderdduizend mensen zijn op de vlucht geslagen uit angst voor aardverschuivingen.

De storm kwam zondag in de provincie Catanduanes aan land en bereikte windsnelheden tot 85 kilometer per uur. Op sommige plekken werden windstoten van meer dan 100 kilometer per uur gemeten.

Het noodweer veroorzaakte aardverschuivingen en overstromingen en zorgde voor stroomstoringen in verschillende steden. Bijna vijfduizend forenzen strandden in havens, omdat veerboten niet uitvoeren. Een groot aantal wegen was gesloten, omdat ze waren overstroomd of omdat er aardverschuivingen dreigden. Tevens werd een aantal binnenlandse vluchten geannuleerd.

De storm verplaatst zich naar verwachting richting het noordwesten om de archipel vervolgens te verlaten, aldus de meteorologische dienst.


Meer doden in Filipijnen door noodweer (Foto: Novum)

Bijna 2,5 miljoen kijkers zien Ajax verliezen

Bijna 2,5 miljoen kijkers hebben Ajax zondagavond zien verliezen van FC Twente. In de strijd om de KNVB-beker stemden 2.456.000 geïnteresseerden af op Veronica. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek die maandag bekend zijn gemaakt.

Het was de eerste keer dat Veronica de finale van de KNVB-beker uitzond. Vorig jaar deed RTL 7 dat. Het duel in de Rotterdamse Kuip eindigde na verlenging in 3-2. De voetbalwedstrijd kwam zondag als winnaar uit de bus van de dagtop 25 van best bekeken televisieprogramma's.

Bijna 2,5 miljoen kijkers zien Ajax verliezen
Bijna 2,5 miljoen kijkers zien Ajax verliezen (Foto: ANP)

Pakistaanse media onthullen naam CIA-chef

De Pakistaanse media hebben de naam onthuld van de CIA-chef in Islamabad. Zij zeggen te weten wie aan het hoofd staat van de CIA-afdeling in de Pakistaanse hoofdstad. Hun onthulling komt in reactie op de liquidatie van Osama bin Laden door Amerikaanse Navy SEALs in het Pakistaanse Abbottabad vorige week.

Bronnen zeiden tegen het persbureau AP dat de gemelde naam niet de juiste is.

In december trok de CIA de toenmalige chef uit Islamabad terug nadat diens vermoedelijke naam door de Pakistaanse media was onthuld. De Pakistaanse autoriteiten hebben de aantijging dat zij de naam destijds hadden laten uitlekken, ontkend.

Eind meivakantie begint met #kutschool

Ook op Twitter is maandag te merken dat de meivakantie voorbij is. De hashtag #kutschool staat bovenin het lijstje van meest gebruikte woorden. Op de tweede plaats staat #vroeg, gevolgd door #geenzin.

Kort na het begin van de vakantie, die op 30 april begon, was 'verveling' nog een veelgebruikt woord. #Kutschool wordt maandag in verschillende vormen gebruikt.

Zo is er de bondige variant, gedemonstreerd door bijvoorbeeld j006t, die enkel '#kutschool ' twittert. Sommigen, zoals 12sam34, geven hun volgers ook een korte uitleg waarom het eind van de vakantie hen tegenstaat: "En eerste 2 uur gym #kutschool."

Anderen geven er blijk van dat hun biologische klok gedurende de vakantie anders is gaan lopen dan ze tijdens school gewend zijn. "Me wekker is 5x afgegaan voordat ik me bed uitkwam #kutschool", laat gwnmiks bijvoorbeeld weten.

Eikenprocessierups zorgt vroeg voor overlast

De eikenprocessierups kan vanaf deze week voor overlast zorgen. De rupsen hebben nu al de beruchte brandharen die flinke irritaties kunnen veroorzaken, meldt Natuurbericht.nl maandag. Door het warme voorjaar is dat een stuk eerder dan normaal.

Dat de rups er dit jaar vroeg bij is, was al langer duidelijk. Begin april kwamen de eerste eipakketjes uit. De eitjes hebben volgens deskundigen van het Eikenprocessierups Kenniscentrum een 'extra impuls' gekregen door de hoge temperaturen van de afgelopen tijd.

De ontwikkeling van de rups verloopt volgens het kenniscentrum 'bijzonder snel' door 'aanhoudende warmte en het voedselaanbod van eiken die in de tweede helft van april al volledig in blad stonden'.

De brandharen die irritaties kunnen veroorzaken, verschijnen pas nadat de rupsen zich voor de derde keer verveld hebben. De haartjes worden verspreid door de wind, wat klachten variërend van heftige jeuk tot ernstige irritaties aan de ogen en de luchtwegen kan opleveren. Vorig jaar zorgden de rupsen pas eind mei voor overlast.

Doordat de rups zich dit voorjaar zo vroeg heeft ontwikkeld, hebben groenbeheerders waarschijnlijk nog niet alle bespuitingen ter bestrijding van het dier uitgevoerd.


Eikenprocessierups zorgt vroeg voor overlast (Foto: Novum)

Test Drive Unlimited 2 krijgt gratis DLC

Test Drive Unlimited 2 kwam in februari uit maar werd bij de lancering geplaagd door enkele bugs en glitches. Door deze bugs en glitches hebben veel spelers hinder ondervonden en dat vindt ontwikkelaar Eden Games niet goed. Daarom komt de ontwikkelaar nu met gratis DLC voor de game om de problemen te compenseren.

De DLC bestaat uit nieuwe events, modi, auto's en nog veel meer. De volledige nieuwe content van deze DLC, die ook direct een patch bevat, kan je hier op het officiële forum lezen. De DLC en patch is momenteel alleen beschikbaar voor de PC, de console-versies zullen nog eventjes moeten wachten maar tot wanneer is niet bekend.

Lees hier de recensie van Test Drive Unlimited 2 die beoordeeld is met een 7,5.

TDU

Succes voor Brandts in Rwanda

Ernie Brandts heeft in Rwanda het kampioenschap veroverd als trainer van APR FC. De coach kende een uitstekend debuutjaar in het Afrikaanse land.

Van de laatste achttien wedstrijden won Brandts er zeventien. „We hebben maar een keer verloren en met vier wedstrijden voor de boeg hebben we al een voorsprong van veertien punten. We zijn niet meer in te halen", zegt Brandts tegen De Telegraaf.

"Het is natuurlijk één groot avontuur", vervolgt Brandts. "Ik heb een selectie met spelers uit Rwanda, Congo, Mali, Malawi en Ivoorkust. De spelers moeten om de haverklap ook opdraven voor allerlei wedstrijden van de nationale ploegen. Vorig jaar hebben de meesten slechts een week vakantie gehad. Bovendien moeten zij bij de nationale teams kei- en keihard trainen. Ze zijn soms helemaal kapot."

Door het succes wil APR FC de samenwerking met Brandts voortzetten. De trainer ziet daar wel een uitdaging in. "Ik ben hier de enige Europeaan. In mijn staf en in de selectie zitten alleen maar Afrikanen. Ik los alles zelf op en hier word je als mens en trainer mentaal ongelooflijk sterk van."

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de Nazi’s van de PVV. 

De PVV is kwaad omdat onze collega-columnist Ton-Deuse hun leider Geert Wilders vergeleek met Adolf Hitler. Die woede is niet terecht. Godwinnen is een hobby van de Blonde Führer: de Koran vergelijken met Mein Kampf is natuurlijk de moeder aller Godwins. En ook de voorstellen van de PVV om belijdende moslima’s te weren uit overheidsfuncties en een OV-verbod op te leggen verschilt in niets van de behandeling van de Joden in bezet Nederland. De PVV slaat zich op de borst als redder van de vrijheid van meningsuiting, behalve als dat ze even niet uitkomt. Vraagje:

Haase zakt, De Bakker stijgt

Op de nieuwste editie van de wereldranglijst bij de mannen is Robin Haase twee plaatsen gezakt. Haase bezet nu de 58e plaats. Thiemo de Bakker steeg negen plaatsen en is nu de nummer 74 van de wereld.

Rafael Nadal blijft de wereldranglijst aanvoeren voor Novak Djokovic en Roger Federer. Gaël Monfils en Nicolás Almagro ruilden van plaats. Monfils staat nu negende en Almagro bezet de tiende plaats op de wereldranglijst.

Amerikaanse ceo's verdienden 11 procent meer

De toplieden van de grootste Amerikaanse bedrijven hebben hun verdiensten het afgelopen jaar sterk zien stijgen. Ze werden beloond voor het behalen van mooie winsten en het creëren van extra waarde voor de aandeelhouders middels bonussen en opties.

De totale gemiddelde beloning van de bestuurders van 350 grote ondernemingen nam het afgelopen jaar met 11 procent toe tot 9,3 miljoen dollar. Zo blijkt uit een maandag gepubliceerde studie van de Hay Group in opdracht van zakenkrant The Wall Street Journal.

De stijging van 11 procent in 2010 volgt op een jaar waarin de beloningen van de topmensen niet toenamen. De baas van mediagroep Viacom voerde de lijst van stijgers aan, met een toename van het salaris inclusief extra's tot 84,3 miljoen dollar; meer dan het dubbele van wat hij in 2009 verdiende.

Amerikaanse ceo's verdienden 11 procent meer
Amerikaanse ceo's verdienden 11 procent meer (Foto: ANP)

Wenger wil buidel trekken voor verdedigers

Arsene Wenger lijkt bereid flink wat miljoenen uit te trekken voor defensieve versterkingen. De Arsenal-trainer besefte na de 3-1 nederlaag bij Stoke City dat vernieuwing nodig is.

Arsenal zit al zes jaar zonder prijs en heeft dit seizoen de meeste doelpunten uit standaardsituaties moeten incasseren. De onmacht van de defensie bij dergelijke situtaties werd weer pijnlijk duidelijk bij Stoke City. Arsenal ging met 3-1 onderuit in Britannia Stadium.

"We hebben 21 doelpunten tegen gehad uit standaardsituaties en maar 17 uit gewoon veldspel, minder dan welke ploeg dan ook", wist Wenger. "We worden steeds verslagen bij vrije trappen en corners. Bij de eerste goal van Kenwyne Jones hoefde hij niet eens te springen."

"We hebben ervaring nodig, want ik heb het gevoel dat we soms een beetje naïef zijn. Het was een teleurstellend optreden en het niveau van Stoke was zondag hoger dan die van ons", aldus Wenger.

Samoa verandert van datum

De eilandengroep Samoa, ten oosten van Australië, gaat van datum veranderen. Samoa kan dat doen, omdat het ligt aan de datumgrens in de Stille Oceaan. Het eiland heeft besloten om 29 december over te stappen van de oostelijke naar de westelijke kant van de datumgrens.

Dat vergemakkelijkt zakendoen met de voornaamste handelspartners Australië en Nieuw-Zeeland, zei premier Tuilaepa Sailele Malielegaoi maandag. "Als het hier vrijdag is, is het nu zaterdag in Nieuw-Zeeland. En als wij 's zondags in de kerk zitten, doen ze alweer zaken in Sydney en Brisbane."

De verandering biedt kansen voor datumtoeristen. Het naburige Amerikaans Samoa houdt namelijk de oude datum. "Dus je kunt twee verjaardagen of twee bruiloften hebben op dezelfde datum, twee dagen achter elkaar", zei de premier.

Samoa, met 179.000 inwoners, werd in 1722 ontdekt door de Nederlander Jacob Roggeveen.

'Skimmers slaan steeds minder vaak toe'

Er wordt steeds minder geskimd. Het schadebedrag voor banken is vorig jaar bijna gehalveerd ten opzichte van een jaar eerder. De strop was in 2010 ongeveer 20 miljoen euro, tegenover 36 miljoen euro in 2009.

Pinbeheerder Currence wil het exacte schadebedrag dat banken hebben geleden door het kopiëren van bankgegevens en pincodes door veelal Roemeense skimmers pas later deze maand bekendmaken. "Maar het aantal fraudegevallen en het schadebedrag is behoorlijk naar beneden bijgesteld", zegt een woordvoerder maandag in het Nederlands Dagblad.

Volgens Currence is het skimmen bij geldautomaten en pinapparaten in de detailhandel grotendeels voorbij, omdat banken en winkels hun betalingsverkeer beter hebben beschermd. De zwakke plekken zitten nu bij automaten waar nog gepind kan worden met een magneetstrip, zoals bij onbemande tankstations en pinautomaten in parkeergarages.

In februari werd in Spijkenisse, Amstelveen en Amsterdam nog een bende van zeventien Roemeense skimmers aangehouden. De verdachten van tussen de 20 en de 40 jaar oud richtten zich vooral op betaalautomaten in winkels. Met de verkregen bankgegevens namen ze geld op in onder meer Canada en Mexico.

Burgemeester Urk nodigt belagers uit

De burgemeester van Urk roept de jongeren die een brandbom naar zijn huis hebben gegooid op met hem te komen praten. "Als deze jongens zoveel bravoure hebben om een brandbom tegen het appartementencomplex te gooien, dan mogen ze ook langskomen om te vertellen waarom ze zoveel problemen met mij hebben", zegt Jaap Kroon maandag in De Telegraaf.

De jongeren moeten niet langskomen als ze gedronken hebben, 'want dan zijn ze niet aanspreekbaar'. Vanuit een groep van 150 jongeren werd het appartementencomplex waar de burgemeester woont tijdens koninginnenacht al bekogeld met stenen en flessen.

De politie stond echter al klaar en greep met de wapenstok in. De politie had al op acties bij het huis van de burgemeester gerekend omdat eerder die nacht al streng was opgetreden tegen lawaaierige jeugd.

Sinds enkele weken treedt de politie strenger op tegen scooterjeugd die zonder uitlaat of onder invloed van alcohol rijdt. De politie houdt extra toezicht rond het huis van de burgemeester.

De benzinebom die vrijdag tegen het complex werd gegooid zorgde voor een korte brand, die vanzelf uit ging. De politie onderzoekt de zaak, maar heeft nog geen verdachten aangehouden.

[NBA] Lakers roemloos ten onder bij Mavericks

Dallas Mavericks heeft zichzelf overtroffen. De NBA-club uit Texas won ook het vierde treffen met Los Angeles Lakers in de best-of-sevenserie en bereikte als eerste ploeg de finale van de Western Conference. De titelverdediger uit Los Angeles ging zondag kansloos onderuit met 122-86 tegen de ploeg van de Duitser Dirk Nowitzki.

Het eerste kwart hielden beide ploegen gelijke tred met elkaar, waarna de Mavericks in kwart twee de basis legden voor de uiteindelijke overwinning. In de American Airlines Arena leidde Dallas bij rust met 25 punten. De Lakers probeerden het tij na de pauze nog wel te keren, maar hadden daarvoor niet de kracht.

Jason terry werd topscorer met 32 punten. De guard van de Mavericks gooide negen driepunters raak, een record in de NBA. Kobe Bryant demonstreerde in Dallas waar het aan schortte bij de Lakers. De sterspeler kwam slechts tot 17 punten, één assist en drie rebounds en was desondanks de beste speler van zijn team.

Atlanta Hawks won de vierde wedstrijd tegen Chicao Bulls met 100-88. De stand in de best-of-seven tussen de twee clubs is nu 2-2.


Lakers roemloos ten onder bij Mavericks (Foto: Novum)

Tienduizenden Mexicanen eisen einde geweld

Tienduizenden Mexicanen hebben zondag op het centrale plein in de hoofdstad Mexico-Stad betoogd tegen het geweld dat het land door de drugscriminaliteit teistert. De demonstranten vormden op het plein, el Zócalo, de climax en het slot van een protestmars die donderdag was begonnen in Cuernavaca, circa 25 kilometer ten zuiden van Mexico-Stad.

Ook deze toeristische stad is het toneel geworden van bruut geweld dat wordt gepleegd door leden van criminele bendes. De protestmars werd aangevoerd door journalist en dichter Javier Sicilia, wiens zoon met zes andere jongeren in maart werd vermoord in Temixco, vlakbij Cuernavaca.

Velen zwegen bij het tonen van borden met de oproep het bloedvergieten te stoppen of afbeeldingen van verdwenen of vermoorde naasten. Sinds de regering van president Felipe Calderón met militairen een offensief tegen drugsbendes begon in 2006 zijn er naar schatting 38.000 doden gevallen.

Tienduizenden Mexicanen eisen einde geweld
Tienduizenden Mexicanen eisen einde geweld (Foto: ANP)

Libris Literatuur Prijs uitgereikt

De winnaar van de Libris Literatuur Prijs wordt maandagavond bekendgemaakt. Dat gebeurt in het Amstel Hotel in Amsterdam. De bekendmaking is live te zien in het tv-programma Nieuwsuur.

De genomineerden voor de prijs voor het beste Nederlandstalige literaire fictieboek van het afgelopen jaar zijn: Gerbrand Bakker (De omweg), Peter Buwalda (Bonita Avenue), Adriaan van Dis (Tikkop), Esther Gerritsen (Superduif), Arnon Grunberg (Huid en Haar) en Yves Petry (De maagd Marino).

De winnende auteur ontvangt 50.000 euro. Daarnaast ontvangen alle genomineerden 2500 euro. Voormalig presentator van het NOS journaal Philip Freriks is juryvoorzitter.

Vorig jaar ging de Vlaamse schrijver, dichter en columnist Bernard Dewulf met de prestigieuze prijs aan de haal. Hij kreeg die voor zijn novelle Kleine dagen. Andere winnaars van de afgelopen jaren zijn Dimitri Verhulst, D. Hooijer en Arnon Grunberg.

FNV Bondgenoten dreigt eigen koers te varen

Als de bonden van de FNV zich niet aansluiten bij de pensioenplannen van FNV Bondgenoten, gaat deze grootste bond zijn eigen koers varen. Dat staat in een interne presentatie van voorzitter van FNV Bondgenoten Henk van der Kolk. De voorzitter houdt die presentatie maandagochtend voor zijn achterban, schrijft De Telegraaf.

Later maandag gaat Van der Kolk naar Amsterdam om de eisen daar voor te leggen aan het hoofdbestuur van de FNV. Dat staat onder leiding van Agnes Jongerius en de overige achttien bondsvoorzitters.

Uit de presentatie blijkt volgens de krant dat de FNV nog steeds 'tot op het bot' is verdeeld over de inzet voor de onderhandelingen met de werkgevers en het kabinet over een nieuw pensioenstelsel. Begin april werd een adempauze in de onderhandelingen ingelast. Dat was nodig om binnen de FNV overeenstemming te krijgen. De actie van maandag zou een uiterste poging zijn om de bonden op één lijn te krijgen. "Anders varen we een eigen koers", stelt Van der Kolk. De werkgevers en de FNV vakcentrale willen dat bij de pensioenen meer indexatiemomenten worden ingevoerd. Dat betekent dat er meer momenten zijn dat het pensioen aan de inflatie wordt aangepast. FNV Bondgenoten wil juist meer zekerheid voor de werknemer.

Een interne werkgroep die de twee verschillende modellen moest verzoenen, opperde om ze naast elkaar te laten bestaan. Van der Kolk ziet dat echter niet zitten.

Apple verslaat Google als waardevolste merk

Apple heeft Google na vier jaar ingehaald als het meest waardevolle merk ter wereld. Volgens onderzoeksbureau Millward Brown is de maker van de iMac, iPod, iPhone en iPad nu 153,3 miljard dollar waard, 84 procent meer dan een jaar geleden. Google leverde 2 procent in en komt uit op 111,5 miljard. De top 100 van meest waardevolle merken wordt gedomineerd door technologiemerken, die goed zijn voor een derde van het totaal.

In de top 5 is het niet anders; fastfoodketen McDonald's is de enige uitzondering, op de vierde plek. Na Apple en Google bekleedt IBM een derde positie, Microsoft sluit de rij. Facebook komt dit jaar nieuw binnen op plaats 35 met een prijskaartje van 19,1 miljard dollar, een toename van bijna 250 procent. Achter Facebook realiseerde de Chinese zoekmachine Baidu de grootste relatieve stijging met een groei van 141 procent.

Volgens het onderzoeksbureau blijkt dat sterke merken beter bestand zijn tegen een recessie. De gezamenlijke waarde van de honderd merken steeg in een jaar tijd met 17 procent bovengemiddeld. Al die bedrijven samen zijn nu goed voor 2,4 biljoen dollar. Zo goed als een vijfde van de hele lijst komt inmiddels uit de opkomende landen als China en Brazilië.

De westerse luxemerken profiteren daar ook van; consumenten in opkomende landen zijn er gek op. Gekeken naar sectoren is de verzekeringsbranche leidend, met dank aan een paar Chinese reuzen. De fastfoodsector rukt op met een stijging van 22 procent, op de voet gevold door luxemerken. Techmerken groeiden met 18 procent.

Een aantal namen valt op omdat ze al meer dan vijftig jaar bestaan en het nog steeds goed doen. Naast McDonald's en IBM zijn dat Coca-Cola net buiten de top op een zesde positie en het Amerikaanse industriële, financiële conglomeraat General Electric (GE) is tiende.

Met de merkwaarde van Nederlandse bedrijven is het niet best gesteld. Alleen Shell staat nog in de Brandz top 100, op een 51e plaats met een waarde van 15 miljard dollar, gelijk aan vorig jaar. ING is eruit geduikeld. Namen als Heineken, Unilever of Ahold staan er niet in.

Apple verslaat Google als waardevolste merk
Apple verslaat Google als waardevolste merk (Foto: ANP)

Twentse politie tevreden over verloop festiviteiten

De Twentse politie is tevreden met het verloop van de festiviteiten na de winst van FC Twente op Ajax. De supporters hebben zich over het algemeen goed gedragen, meldt de politie.

Ruim tienduizend mensen volgden de in Rotterdam gespeelde wedstrijd in het centrum van Enschede op grote schermen. Toen enkele mensen fakkels afstaken, verschroeide het haar van een omstander. De politie heeft de aanstekers aangehouden.

Verder werden na de overwinning enkele mensen aangehouden voor zaken als belediging, openbare dronkenschap en mishandeling. Een verdachte werd aangehouden omdat hij Japanse vechtstokjes (nunchucks) bij zich had. Voor zover bekend werden tien mensen aangehouden.

Bij een eerdere winst van de bekerfinale ontstond chaos op de snelweg omdat supporters daar de spelersbus verwelkomden. De verwachting was al dat de viering deze keer minder uitbundig zou zijn, omdat FC Twente volgende week dezelfde wedstrijd nog eens tegen Ajax speelt, maar dan voor het kampioenschap.

Toch werd uit voorzorg het vrachtverkeer bij knooppunt Beekbergen op de A1 omgeleid. Ook kondigde FC Twente aan dat de spelers zondagavond niet zouden terugkeren naar Twente.

Het was nog even afwachten of er geen chaos zou ontstaan bij het verwelkomen van de terugkerende supportersbussen. Maar volgens de politie stond iedereen 'keurig op de viaducten te zwaaien'.

Zondag werd al bekend dat rond de bekerfinale in Rotterdam 47 mensen zijn aangehouden. Op de heenweg hadden Ajax-fans twee bussen vernield, waarna de busmaatschappij besloot twaalf bussen leeg terug te laten rijden. De supporters moesten met een extra ingezette trein terug.

Afslankingsoperatie krijgsmacht begint

De krijgsmacht moet het voortaan doen zonder tanks en met minder F-16's, helikopters en mijnenjagers. Maandag wordt een deel van het materieel buiten dienst gesteld, als eerste stap van de ingrijpende reorganisatie die minister Hans Hillen (Defensie) begin vorige maand aankondigde.

Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm komt hiervoor naar de militaire vliegbasis in Gilze-Rijen, waar veertien Cougar-transporthelikopters aan de grond worden gehouden. Elders worden zestig Leopardtanks (Oirschot en Havelte), negentien F-16-gevechtsvliegtuigen (Volkel) en vier mijnenjagers (Den Helder) stilgezet. Defensie probeert een passende functie in de organisatie te vinden voor de honderden medewerkers van de eenheden die hierdoor niets meer te doen hebben.

Hillen wil de komende vier jaar 1 miljard euro structureel besparen. Bijna 12.000 van de 69.000 medewerkers moeten daardoor weg. De helft vloeit af via natuurlijk verloop en voor 6000 mensen volgt gedwongen ontslag.

'Kans voor fatale slag tegen Al Qaida'

De dood van de terrorist Osama bin Laden en de kolossale hoeveelheid informatie die in diens complex is buitgemaakt, geven de Verenigde Staten een kans een fatale klap uit te delen aan Al Qaida. Dit zei de Amerikaanse president Barack Obama in een zondagavond in de VS uitgezonden nieuwsprogramma, 60 minutes van de omroep CBS.

Hij zei dat informatie wordt ingewonnen van onder meer de computers die in het pand zijn aangetroffen waar de jarenlang spoorloze Saudische terrorist zich in een Pakistaans stadje schuilhield. Het zal volgens Obama wel enige tijd vergen om alle informatie te verwerken en te benutten.

De Amerikaanse regering heeft een week geleden gesteld dat de 54-jarige terrorist, die met zijn netwerk Al Qaida aanslagen liet plegen of daders daartoe inspireerde, in zijn schuilplaats in het Pakistaanse Abbottabad door Amerikaanse commando's is gedood. Bin Laden stierf verrast door de commando's in de nacht van 1 op 2 mei in het Pakistaanse garnizoensstadje ruim 50 kilometer ten noorden van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.

De Amerikaanse president maakte de kanttekening dat de bemachtigde informatie niet automatisch betekent dat terrorisme wordt verslagen. Al Qaida heeft zich verspreid naar andere plekken op aarde waar we nog moeten optreden. "Maar het betekent denk ik wel dat we een reële kans hebben een fatale klap aan deze organisatie uit te delen als we agressief blijven handelen in de komende maanden", aldus Obama

Hij meende dat Bin Laden ook een netwerk in Pakistan heeft gehad. Het is niet zeker of regeringsfunctionarissen Bin Laden hielpen. De president stelde dat de Pakistaanse regering moet onderzoeken hoe het netwerk in elkaar stak en of regeringsfunctionarissen en de geheime dienst Bin Laden wellicht de hand boven het hoofd hielden. Pakistan ontkent te hebben geweten dat de terrorist zich in Abbottabad ophield.

De Boer: "We hadden meer verdiend"

Na de 2-0 leek Frank de Boer op weg naar zijn eerste prijs als trainer. Maar 80 minuten later stond hij met lege handen en kwam vooral het gevoel van onrecht boven.

"Ik ben erg teleurgesteld. Gezien het spel hadden we meer verdiend. We hebben de hele wedstrijd gedomineerd, buiten de eerste twintig minuten van de tweede helft. Ook hadden we veel mogelijkheden, met onder andere een bal op de paal", vertelde De Boer aan Veronica.

Lang leek het erop alsof de wedstrijd uit zou lopen op penalty's. Maar twee minuten voor tijd kopte Marc Janko binnen en gaf hij Ajax de genadeslag. De Boer kon het niet geloven. "In de verlenging hadden wij ruim het meeste balbezit, wij waren ook toen veel beter."

De Ajax-trainer gaf eerder al aan dat het kampioenschap belangrijker is. Het duel met Twente volgende week is de laatste wedstrijd van het seizoen waarop hij zich nu moet voorbereiden. "We gaan deze week rustig aan doen en ons dan voorbereiden op een echte finale. Deze is het toetje, laat zij die maar hebben. Dan doen wij het volgende week. Maar goed, ik had ze wel liever allebei gewonnen."

Bin Laden had gelijk

Hoe zou Osama zijn geworden als hij was opgegroeid in een stabiel gezinnetje in Nederland? We zullen het wel nooit weten. Wel kunnen we ons, tien jaar na 9/11 en een week na Bin Ladens dood, nog eens achter de oren krabben over het waarom. Bij Tristan, Benno, Joran en Karst ging het er nadien haast alleen maar over in de media, maar bij Bin Laden schijnen we hem geaccepteerd te hebben als het ultieme kwaad en doet het waarom er blijkbaar niet zo toe. Toch is het -zeker om herhaling te voorkomen- wellicht gewenst om ons, collectief als Westerse maatschappij, af te vragen hoe het nu zover heeft kunnen komen.

Boschker: "Terecht voor ons"

Hij is de enige die er bij de vorige bekeroverwinning van 2001 nog bij was. Tien jaar later pakt Sander Boschker op zijn veertigste wederom de beker met zijn FC Twente.

Vanaf het begin van het seizoen was het duidelijk. Nikolay Mihaylov was eerste doelman voor de competitie en de Europese wedstrijden. Sander Boschker mocht zijn kwaliteiten toch tonen, in het bekertoernooi was hij de onbetwiste nummer één. Vandaag maakte hij dat waar.

"Het is mooi dat je de beker kunt spelen. En dat je dan ook nog de finale haalt, onder meer dankzij mij", vertelde Sander Boschker dolblij aan Veronica. Boschker sleepte zijn ploeg onder meer door twee penaltyreeksen, tegen FC Zwolle en in de kwartfinale tegen PSV.

De doelman vond Twente uiteindelijk de terechte winnaar. "Ik vond dat we in de eerste helft teveel achteruit liepen, we gaven Ajax teveel ruimte. Maar over de hele wedstrijd bekeken, vind ik dat wij terecht hebben gewonnen."

Motorcrosser Herlings domineert in Heerde

Motorcrosser Jeffrey Herlings heeft dit weekend met overmacht de wedstrijd in Heerde op zijn naam geschreven. De 16-jarige Brabander deklasseerde iedereen in de tweede manche van de MX2-klasse door het hele veld op een ronde te zetten.

In de wedstrijd meetellend voor het Open Nederlands Kampioenschap wist Herlings ook de eerste manche al ruim te winnen. Alleen Glenn Coldenhoff werd door de KTM-rijder niet op een ronde gezet. In het klassement gaat Herlings met 70 punten voorsprong op de Bulgaar Petar Petrov dan ook ruim aan de leiding.

In de MX1 was de dagzege voor Mark de Reuver die de tweede manche won en zo de met evenveel punten geëindigde Herjan Brakke voorbleef. Brakke leidt het ONK wel.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.