FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 4 mei 2011

Bin Laden-jager wil geld zien

Gary Faulkner, een Amerikaanse bouwvakker die vorig jaar naar Pakistan vloog om Osama bin Laden te zoeken, wil een kwart van de uitgeloofde premie voor Bin Laden hebben. Dat heeft Faulkner woensdag gezegd. Hij vindt dat hij een rol heeft gespeeld bij het vinden en doden van Bin Laden.

De Amerikaanse regering had een premie uitstaan op Bin Laden van omgerekend bijna 17 miljoen euro. Faulkner zegt zijn deel te willen gebruiken voor zijn stichting.

Faulkner werd vorig jaar gevonden in een bos in het noorden van Pakistan. Hij was uitgerust met een pistool, een zwaard en een nachtkijker. Faulkner was naar zeggen zelf een van de redenen dat Bin Laden gevlucht is uit het berggebied waar de Al Qaidaleider zich vermoedelijk schuilhield.

Italiaan eist vijf ton van weggelopen bruid

Een Italiaanse bruidegom die in de kerk tevergeefs op zijn bruid stond te wachten omdat ze zich had bedacht, eist nu 500.000 euro schadevergoeding van haar. Een advocaat heeft namens hem een aanklacht ingediend, meldde het Italiaanse persbureau ANSA woensdag.

De 32-jarige man zegt dat hij emotionele en materiële schade heeft geleden. Hij had een villa voor de trouwerij geboekt, een huwelijksreis naar een Pacifisch eiland geregeld en zijn appartement verbouwd om aan haar wensen te voldoen.

De man, Ricardo, werd in de kerk door de broer van de bruid op de hoogte gesteld van haar besluit om niet te gaan trouwen.

Italiaan eist vijf ton van weggelopen bruid
Italiaan eist vijf ton van weggelopen bruid (Foto: ANP)

Duisenberg verstoort herdenking

Gretta Duisenberg is woensdagavond uit een Amsterdams restaurant verwijderd, omdat ze de dodenherdenking verstoorde. Dat zei eigenaresse van het restaurant L'Entrecôte et les Dames, Wilmar te Winkel na berichtgeving in meerdere media.

Duisenberg zou gedurende de twee minuten stilte ongeduldig zijn geworden en hebben gesproken. "Ze vond twee minuten stilte duidelijk niet nodig", aldus Te Winkel. De eigenaresse, die haar klanten had gevraagd de stilte in acht te houden, probeerde haar daarop zelf uit het restaurant te krijgen, maar dat lukte niet. Ze belde de politie, die snel ter plaatse was om Duisenberg naar buiten te begeleiden. Duisenberg is niet meer welkom in het restaurant.

Naar eigen zeggen is Duisenberg per ongeluk te vroeg gaan praten en dacht ze dat de twee minuten al voorbij waren. "Ik heb niet op mijn horloge gekeken, maar zag dat er mensen die voor de ceremonie waren opgestaan, gingen zitten. Ik zei toen dat ik het fantastisch vond dat iemand dit had aangegeven om het zo te doen." Duisenberg sprak woensdagavond van 'een schande'. "Ik ben niet welkom, terwijl ik niets doe." Duisenberg wil aangifte doen.

'Duisenberg verstoort herdenking'
Duisenberg verstoort herdenking (Foto: ANP)

Onnodig tekort aan psychologen

Ondanks een groot tekort aan eerstelijnspsychologen, kunnen duizenden afgestudeerde psychologen niks doen. Naar eerstelijnspsychologen worden patiënten verwezen door de huisarts als ze bijvoorbeeld last hebben van angsten of depressies.

In bijna het hele land is er een tekort aan deze psychologen. Maar ondertussen staan er bijna 4500 afgestudeerde studenten psychologie te wachten op een opleidingsplaats tot eerstelijnspsycholoog. De Landelijke Vereniging van Eerstelijnspsychologen (LVE) maakt zich ernstige zorgen en zegt dat de psychische zorg in Nederland in het gedrang komt.

Na een studie psychologie krijgt de student de titel basispsycholoog. Daarna moet een student zich specialiseren. Om een benodigde BIG-registratie te krijgen, moet er twee jaar lang een werkstage worden gevolgd. Hiervoor zijn maar ruim 750 plekken. Een student moet gemiddeld drie jaar wachten op zo'n plek.

Volgens de LVE moet minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport snel zorgen dat er meer opleidingsplekken komen.

Sony geeft 'Anonymous' de schuld

Het Japanse elektronicaconcern Sony geeft de hackers van Anonymous de schuld van het lek in hun systeem, waardoor een hacker toegang kreeg tot de persoonlijke gegevens van meer dan 100 miljoen gamers. De activistische internetgroep Anonymous zou de hacker indirect toegang hebben verschaft, liet Sony woensdag middels een brief aan het Amerikaanse Congres weten.

Sony verklaarde twee dagen te hebben gewacht voordat het aan de bel trok nadat het bedrijf had ontdekt dat gegevens uit het netwerk voor de PlayStation was gestolen. Pas vijf dagen later was er contact met de FBI.

"Sony is het slachtoffer van een zeer zorgvuldig geplande, uitermate professionele, subtiele, criminele cyberaanval", schrijft Sony-topman, Kazuo Hirai, in de brief. Woensdag lieten het Amerikaanse ministerie van Justitie en de FBI weten een onderzoek te beginnen naar het lek.

Sony geeft'Anonymous' de schuld
Sony geeft 'Anonymous' de schuld (Foto: ANP)

[Giro] Contador voorbereid op 'zware' Giro

Alberto Contador begint komende zaterdag goed voorbereid Ronde van Italië. Hij noemt het een zware editie en zijn grootste test tot nu toe.

Contador won de Giro in 2008, het jaar dat hij was uitgesloten van deelname aan de Tour de France. "Als het om het parkoers gaat, is dit zeker de zwaarste grote ronde waaraan ik begin", aldus Contador. "Er zitten een paar flinke bergen tussen. In tegenstelling tot in 2008 ken ik nu de details, mijn tegenstanders en heb ik me terdege voorbereid." In 2008 kreeg Contadors ploeg pas een week voor de start te horen dat ze mochten meedoen.

"Ik denk dat de route nu veel zwaarder is dan in het jaar dat ik de Giro won. Ook al is het waar wat sommige renners zeggen, dat dat ook een loodzware Giro was. Maar toch lijkt deze me moeilijker." Etappes negen, veertien en twintig lijken het zwaarst. In de negende rit gaat het peloton tweemaal over de Etna, terwijl in de veertiende rit de aankomst ligt op de Zoncolan, een klim met een gemiddeld stijgingspercentage van 11,9 en stukken van 22 procent. Rit twintig is een etappe van 242 kilometer met daarin de deels niet geasfalteerde klim naar de top van de Finestre en de aankomst in Sestrière.

Naast de zware bergetappes zijn er ook drie tijdritten. "Ze zijn belangrijk want elke seconde die je kunt pakken kan cruciaal zijn. Maar ik denk niet dat de ploegentijdrit zo'n impact heeft als bijvoorbeeld in de Tour van 2009."

A8 deels dicht door gaslek bij tankstation

Door een gaslek bij een tankstation langs de A8 bij Oostzaan zijn woensdagavond de twee rechterrijbanen afgesloten. Het gas is afgesloten en de brandweer is bezig met metingen om het lek te traceren, meldt een politiewoordvoerder.

Het gaat om de rijrichting van Amsterdam naar Zaandam. Hoe het lek rond 22.00 uur kon ontstaan is nog onduidelijk. Wanneer de weg weer opengaat, is nog onbekend.

Federer met moeite langs Lopez in Madrid

Roger Federer is met een moeizame zege begonnen aan het Masters-toernooi van Madrid. De als tweede geplaatste Zwitser won na drie tiebreaks met 7-6 (13), 6-7 (1), 7-6 (7) van de Spanjaard Feliciano Lopez. Bij de laatste zestien neemt Federer, die in de eerste ronde een bye had, het op tegen Xavier Malisse uit België.

Federer wist de eerste set pas na ruim een uur via een lange tiebreak in de wacht te slepen. In het tweede bedrijf moest de Zwitser de set aan zijn opponent laten om in de derde set zelfs matchpunten tegen te krijgen. Federer sloeg die echter weg en sleepte vervolgens een zege uit het vuur tegen Lopez, die zondag nog de finale in Belgrado van Novak Djokovic verloor.

Andy Murray had ook drie sets nodig om de derde ronde te bereiken. De Britse nummer vier van de plaatsingslijst rekende af met de Fransman Gilles Simon: 6-4, 3-6, 6-0. In de volgende ronde vindt Murray Thomaz Bellucci uit Brazilië aan de andere kant van het net.

In de persoon van Jurgen Melzer verloor het toernooi in de Spaanse hoofdstad ook een geplaatste speler. De als achtste geplaatste Oostenrijker ging onderuit tegen Daniel Gimeno-Traver uit Spanje met 7-6 (8), 6-3.

[CL] Uitslag Manchester United - Schalke 04

De finale van de Champions League zal op 28 mei gaan tussen FC Barcelona en Manchester United. Manchester wist zich vanavond te plaatsen voor de finale van het miljoenenbal door Schalke 04 overtuigend opzij te zetten. Na de overwinning van vorige week in Duitsland, werd ook vandaag gewonnen (4-1).

Er wachtte Schalke een zware taak na de 0-2 thuisnederlaag. De Duitsers probeerden United, dat gestart was met maar twee spelers die vorige week ook in de basis stonden, onder druk te zetten. Dit leverde geen grote kansen op.

De duitse ploeg kwam zelfs na 26 minuten op achterstand, toen Valencia oog in oog met Neuer wist te scoren. Amper vijf minuten later leek het duel helemaal beslist. Neuer, de man van de wedstrijd van vorige week, wist een matig schot van Gibson niet tegen te houden. Niet veel later scoorde Jurado de 2-1, na slecht uitverdedigen van Evans bij Manchester United.

Na rust golfde het spel op en neer, maar grote kansen waren er lang niet te noteren. Schalke probeerde nog het één en ander af te dwingen door Huntelaar in te brengen. Het doelpunt viel echter aan de andere kant. Eerst werd een goal van Smalling nog terecht afgekeurd, maar een minuut later was het Anderson die wist te scoren.

Het verzet van Schalke was toen definitief gebroken en even later was het weer Anderson die een goal wist te maken. Daarna gebeurde er weinig meer op Old Trafford, waar beide teams andere belangrijke wedstrijden in het achterhoofd hielden.

Door de winst plaatste Manchester zich voor de finale op 28 mei tegen FC Barcelona. Het wordt voor doelman Van der Sar zijn vijfde en tevens laatste finale. De Nederlandse record-international stopt na dit seizoen met voetballen en hoopt op Wembley zijn derde 'Cup met de grote oren' binnen te halen.

Manchester United

4 - 1

Schalke 04

 26' Valencia
 31' Gibson
 72' Anderson
 76' Anderson
   35' Jurado 
 
 Gele kaart: Gilbson, Scholes, Anderson (Manchester United) Escudero (Schalke 04)
 
Stadion: Old Trafford, Manchester
Toeschouwers: 74.678
Arbiter: Proenca (Por)
 
Opstelling:   Opstelling:
v.d. Sar
Rafael (Evra/60)
Smalling
J. Evans
O'Shea
Gibson
Scholes (Fletcher/73)
Anderson
Valencia
Berbatov (Owen/77)
Nani
  Neuer
Uchida
Höwedes (Huntelaar/70)
Metzelder
Escudero
Farfán (Matip/75)
K. Papadopoulos
Baumjohann (Edu/46)
Jurado
Draxler
Raúl

Deel Schoorlse duinen weer open voor publiek

In het duingebied van Schoorl waar zondag een grote brand uitbrak, blijft de noodverordening voorlopig nog deels van kracht. Dat liet de gemeente Bergen woensdag weten. De brand is nog altijd niet helemaal geblust.

Een deel van het duingebied dat eerder nog verboden terrein was, is inmiddels weer toegankelijk. De aangepaste noodverordening ging woensdag om 18.00 uur in en geldt tot donderdag 18.00 uur.

Woensdag zijn nog acht bluswagens van de brandweer bezig met nablussen. Ook militairen zijn nog bezig met het omploegen van de grond om de ergste warmte eruit te halen. In de avond blijven nog ongeveer honderd militairen en vijftig brandweermannen nablussen.

De duinbrand ontstond zondag aan het einde van de middag, waarna de burgemeester 's nachts de noodverordening instelde. Het gebied dat door de brand is getroffen is ongeveer 200 hectare groot. Korpsen uit onder meer Noord-Brabant, Utrecht, Limburg en Twente hielpen bij het bestrijden van de brand.

Ook werden de afgelopen dagen drie Cougar- en twee Chinook-helikopters van Defensie ingezet bij het bestrijden van de brand.


Deel Schoorlse duinen weer open voor publiek (Foto: Novum)

Twaalf aanhoudingen rond Nationale Herdenking

In aanloop naar de Nationale Herdenking op de Dam zijn woensdag twaalf mensen aangehouden. De dodenherdenking in Amsterdam verliep waardig en rustig. Dat laat de politie weten.

De arrestanten werden aangehouden voor vergrijpen als baldadigheid en openbare dronkenschap. Van de twaalf zijn er zes aan de GGD gepresenteerd, maar ze mochten allemaal weer naar huis. Elders in het land werden ook geen ongeregeldheden gemeld.

Nadat koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander zoals gebruikelijk de eerste krans bij het monument hadden gelegd, werd om klokslag 20.00 uur twee minuten stilte gehouden.

Net als andere jaren gold ook dit jaar een noodverordening. Daarnaast werd gebruikgemaakt van speciale dranghekken die veiliger zijn bij grote mensenmassa's.

Vorig jaar ontstond bij de herdenking grote paniek onder de aanwezigen door een schreeuwende man. Iemand anders riep 'bom', waarop een paniekreactie ontstond. Daarbij vielen tientallen gewonden. De man zit in de cel vanwege winkeldiefstal. Ook de man die op Prinsjesdag een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide kon niet voor een verstoring zorgen. Hij wordt psychisch onderzocht.

Automobilist maakt agent uit voor vuile NSB'er

Een 65-jarige man uit Zaltbommel heeft woensdag in Waalwijk een agent uitgemaakt voor 'vuile NSB'er'. Hij is aangehouden voor belediging.

Het Openbaar Ministerie heeft de man een schikkingsvoorstel van een boete van 500 euro gedaan, maar omdat hij niet betaalde moet hij zich in augustus voor de rechter verantwoorden.

De automobilist uit Zaltbommel zag rond 15.50 uur tijdens het tanken dat de politie vanuit een busje bezig was met snelheidcontroles op de N261. Daar stoorde hij zich kennelijk aan, waarna hij op de ruiten van het busje sloeg en de politieman in de bus de belediging toeriep.

De man werd hierop direct aangehouden en verklaarde later dat hij niet precies wist waarom hij de politieman had beledigd, meldt het Korps Landelijke Politiediensten.

UCI daagt oud-renner Landis

De internationale wielrenunie UCI, voorzitter Pat McQuaid en diens voorganger Hein Verbruggen dagen oud-wielrenner Floyd Landis voor de rechter. Dat heeft de UCI bekendgemaakt. De Amerikaan zal voor een Zwitserse rechtbank moeten verschijnen op verdenking van smaad.

De UCI laat in een persbericht weten tot de stap te zijn gekomen wegens meerdere onacceptabele publieke uitspraken van Landis. "De UCI wil de integriteit van de wielersport verdedigen tegen de beschuldigingen van een renner die door het overtreden van de antidopingregels, de sport ernstige schade heeft berokkend", aldus de wereldwielerbond.

Landis beweerde onder meer dat de UCI de afgelopen twintig jaar bepaalde renners heeft beschermd door positieve dopingtests stil te houden. Hij zei dat McQuaid en Verbruggen daar hoogstpersoonlijk aan hebben bijgedragen.

UCI daagt oud-renner Landis
UCI daagt oud-renner Landis (Foto: ANP)

Palin en Trump niet populair als president

Bijna 60 procent van de Amerikanen ziet de oud-gouverneur van Alaska Sarah Palin of vastgoedmagnaat en tv-ster Donald Trump niet zitten als presidentskandidaat voor de Republikeinen. Dat bleek woensdag uit een opiniepeiling van het Quinnipiac University Polling Institute.

Palin heeft volgens de opiniepeilers geen positieve indruk achtergelaten toen ze in 2008 een gooi deed naar het vicepresidentschap met de Republikeinse presidentskandidaat John McCain. En ook Trump heeft in de schijnwerpers niet de indruk van een aanstaande president gewekt volgens het merendeel van de ruim 1400 respondenten, voornamelijk Republikeinse kiezers.

Ongeveer de helft zou wel overwegen de voormalige gouverneur van Massachusetts, Mitt Romney, of de voormalige gouverneur van Arkansas, Mike Huckabee, als presidentskandidaat te steunen tijdens de verkiezingen in november 2012.

Williams: "Head gaat met pensioen"

Het Formule 1-team van Williams heeft bekend gemaakt dat Patrick Head nog dit jaar met pensioen zal gaan. De Brit stond samen met Frank Williams in 1977 aan de basis van de renstal uit Grove en is naast mede-aandeelhouder nog directeur engineering. Eerder kondigden technisch directeur Sam Michael en hoofd aërodynamica Jon Tomlison al hun vertrek aan.

"Head heeft ons duidelijk gemaakt dat hij dit jaar met pensioen wil gaan," zei Williams-baas Adam Parr vandaag tijdens een persconferentie. "De beslissing van Head staat volledig los van de veranderingen op onze technische afdeling. Patrick wordt dit jaar 65 en heeft een poosje geleden al aangegeven dat hij zich met andere dingen bezig wil gaan houden." Zijn opvolger bij het team uit Grove zal Mike Coughlan zijn.

"Goedkope manier van kritiek van Verheijen"

Inspanningfysioloog Luc van Agt van PSV snapt niets van de kritiek van KNVB-docent Raymond Verheijen, die zich negatief uitliet over de conditie van spelers in de Eredivisie.

Verheijen verklaarde in een gesprek met het Algemeen Dagblad dat bij diverse clubs 'de motor' van de selecties voor de eindstreep wordt opgeblazen. Daarnaast verklaarde hij dat clubs te snel conditie willen opbouwen in de voorbereiding. De ervaren Van Agt is het niet eens me de kritiek.

"Er worden uitspraken gedaan over de wijze van trainen, zonder enige kennis van de inhoud van het programma. Dan lijkt het mij moeilijk om te oordelen over een heel jaar lang", zei Van Agt tegen PSV TV. De inspanningsfysioloog van PSV vindt de kritiek van collega Verheijen 'goedkoop'.

"PSV heeft ontzettend weinig spierblessures, die vaak een indicatie van overbelasting geven. Ook al onze fitheidtesten wijzen uit dat de spelers op een hoog niveau fit zijn. Een mening hebben mag, maar wel gebaseerd op inhoud. Het is te kort door de bocht en te goedkoop om zo kritiek te uiten op ons", aldus Van Agt, die al 25 jaar bij PSV werkt en met Oranje meeging naar het WK.

[Upd] Obama geeft foto Bin Laden niet vrij

De Amerikaanse president Barack Obama heeft besloten de foto's van de doodgeschoten terroristenleider Osama bin Laden niet openbaar te maken. Dat meldde de Amerikaanse televisiezender CBS woensdag.

In een interview met het programma '60 Minutes', dat zondag wordt uitgezonden, zegt Obama dat 'hij niet de post mortem foto's van Osama bin Laden zal vrijgeven om zijn dood te bewijzen'. Nieuwszender CNN meldde dat het besluit woensdag is genomen. De vrees bestaat dat de foto's een woedende reactie in de moslimwereld veroorzaken.

Update 21.19 uur
Sky News meldt op basis van niet prijsgegeven bronnen dat op de foto waarover getwijfeld werd of die al dan niet openbaar zou worden gemaakt een grote open hoofdwond te zien zou zijn en stukjes hersenen. Een woordvoerder van het Witte Huis heeft aangegeven tegenover The New York Times dat de VS een martelarenstatus voor Bin Laden wilde voorkomen en mede daarom de foto niet heeft vrijgegeven. Ook zou het de twijfelaars toch niet overtuigen en zouden de overzeese troepen in groter gevaar kunnen komen.

Senator Lindsey Graham geeft aan het met de beslissing van de president 'met respect oneens' te zijn. 

'Obama geeft foto's Bin Laden niet vrij'
Obama geeft foto's Bin Laden niet vrij (Foto: ANP)

Toestel Virgin Galactic opnieuw getest

Virgin Galactic, de ruimtevaartmaatschappij van miljardair Richard Branson, heeft opnieuw een succesvolle test verricht met het commerciële toestel SpaceShipTwo. Dat deelde Virgin Galactic woensdag mee.

Het toestel voerde met succes een belangrijke manoeuvre uit, waarbij de vleugels gekanteld worden totdat deze haaks op de romp staan om door de zo ontstane luchtwrijving af te remmen. De test werd boven de Mojave-woestijn in Californië uitgevoerd.

De SpaceShipTwo maakte bij de test geen gebruik van zijn raketmotor om de ruimte in te vliegen. Het toestel werd met behulp van een draagvliegtuig naar een hoogte van 15.200 meter gevlogen, waar het werd losgekoppeld en door middel van de gekantelde vleugels landde.

Deze manier van landen is cruciaal als het toestel eenmaal vanuit de ruimte naar aarde terugkeert.

Mass Effect 3 uitgesteld tot 2012

Het einde van 2011 wordt minder magistraal dan verwacht. The Last Guardian werd al uitgesteld en nu maakt BioWare bekend dat ook Mass Effect 3 dit jaar niet het levenslicht ziet. De ruimte-RPG die speelt als een third-person shooter is verschoven naar begin 2012.

Een precieze datum is nog niet bekend, maar het zal ergens in de eerste drie maanden van 2012 uitkomen. Dit liet Cary Hudson, executive-producer van de Mass Effect-serie, weten op het officiele BioWare-forum, "Today we have confirmed that Mass Effect 3 will be released in the first three months of 2012. The development team is laser focused on making sure Mass Effect 3 is the biggest, boldest and best game in the series, ensuring that it exceeds everyone's expectations."

Mass Effect 3 zou eind 2011 uitkomen, maar zal nu dus begin 2012 oprijzen voor PlayStation 3, Xbox 360 en PC.

mass effect 3
Tevens een nieuw screenshot van Shepard en de zijnen

Politiemedewerker ontslagen voor bedreigen baas

Een politiemedewerker van het korps Noord-Holland Noord is ontslagen omdat hij zijn leidinggevende bedreigde. De man bedreigde zijn leidinggevende in oktober en herhaalde die bedreiging daarna in gesprekken met diverse collega's.

De korpsbeheerder, burgemeester van Alkmaar Piet Bruinooge, vindt dat gezien de 'ernst van de situatie alleen de zwaarste disciplinaire maatregel op zijn plaats is'. Waaruit de bedreiging precies bestond, is niet bekendgemaakt.

Naast een disciplinair onderzoek is ook een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. Hoewel de officier van justitie vond dat sprake was van een ernstig en bewijsbaar strafbaar feit, heeft hij besloten de zaak voorwaardelijk te seponeren met een proeftijd van twee jaar. In die periode mag de ontslagen man geen contact met zijn oud-leidinggevende opnemen. De officier vond dat hij door zijn ontslag al voldoende gestraft is.

'Tomb Raider-reboot was nodig'

Crystal Dynamics, ontwikkelaar van de serie sinds Tomb Raider: Legend (2006), heeft in een interview met Edge hun beslissing om de serie te herstarten uitgebreider uitgelegd. De Amerikaanse studio wil weer glans aan de Tomb Raider-serie  geven en de verloren status herveroveren.

De reboot werd niet alleen bedacht om Lara Croft weer te positioneren als een van de meest iconische personages in games, maar ook om het imago van de ontwikkelaar te verversen. De drie games die Crystal Dynamics heeft ontwikkeld sinds ze de serie hebben geërfd volgen de vastgestelde lijn, “They were just Crystal’s interpretations of the game as it was. We see this as a fully fledged reimagining,” aldus studio-baas Darrel Gallagher.

“We wanted to take risks. We felt like we’d done some really great games after inheriting Tomb Raider from Core [Design], and one of our goals now was to do something that people didn’t expect, that felt fresh. [The series] is a sacred and fragile thing, but you have to go for it. You’re not going to make it sacred again unless you make that big leap,” vervolgt Gallagher.

Volgens Gallagher konden ze weinig meer aan de personage toevoegen, "Lara had hit her apex in how she was before, and we didn't really feel we could take that any farther. It was a chance to look at everything again, bring new people in who had been interested in the franchise before but didn't feel like Lara was modern enough."

In de nieuwe Tomb Raider zullen gamers een jonge Lara Croft leren kennen. In het spel moet ze overleven na een schipbreuk die haar op een afgelegen eiland in Japan heeft gestrand. Hoewel het een nieuw personage is, met zelfs een ander uiterlijk is het volgens Gallagher nog wel degelijk Lara, "The crucial thing is that it feels like her, even though it's completely different. We left no stones unturned as we were going through the concept, and then kept the right stones."

Tomb Raider moet dit jaar nog uitkomen voor PlayStation 3 en Xbox 360.

tomb raider

Vakbond publiceert 260 namen gevangenen

De Bond van Wetsovertreders heeft woensdag een vonnis op zijn website gezet met daarop de namen van 260 mannen die zijn gedetineerd in de gevangenis in Lelystad. De gevangenen hebben hier geen bezwaar tegen, zegt een woordvoerder van de bond. "De namen zijn toch wel bekend, het is in overleg gegaan."

De 260 gevangenen hadden een kort geding aangespannen tegen de gevangenis omdat ze minder mogen telefoneren. Ze mogen tijdens hun recreatieuren niet meer collect-call bellen. De inrichting heeft deze mogelijkheid sinds 1 maart stopgezet. Volgens de gedetineerdencommissie treft dit veel gevangenen in hun portemonnee.

De rechtbank bepaalde dat 259 klagers niet-ontvankelijk zijn. De 260e verloor de zaak, omdat de voorzieningenrechter oordeelde dat de directeur een grote mate van beleidsvrijheid heeft. De gevangenen zijn het hier niet mee eens en beraden zich op acties.

Overigens worden de gedetineerden volgens de rechter financieel gecompenseerd, doordat de directie het wekelijks te besteden geld heeft verhoogd van 100 naar 135 euro.

Nieuwe trailer voor Green Lantern

Voor de comicverfilming Green Lantern is een nieuwe trailer vrijgegeven. In de trailer wordt wederom verteld over hoofdpersoon Hal Jordan, die het nieuwste lid van het Green Lantern Corps is. Daarnaast zien we meer van antagonist Hector Hammond en is er voor het eerst een scène met de Guardians of the Universe te zien. De Guardians zijn de oprichters en leiders van het Green Lantern Corps.

Green Lantern krijgt in juni een release in de VS om in augustus in ons land te verschijnen.

Schoorel onderuit in Rome

Thomas Schoorel is woensdag in de tweede ronde van het challengertoernooi in Rome onderuitgegaan. De Amsterdamse tennisser verloor in drie sets van de Argentijn Jose Acasuso: 6-4, 4-6 en 5-7. De nummer 115 van de wereld was niet te spreken over zijn service. Aan het eind van de derde set werd hij gebroken.

Schoorel was uitstekend op dreef op Italiaanse bodem met een zegereeks van elf partijen. De Amsterdammer won vorige maand het challengertoernooi van Napels en een ander toernooi in Rome.

Nederland herdenkt oorlogsslachtoffers

Op de Dam in Amsterdam zijn woensdagavond de Nederlandse burgers en militairen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties herdacht. Kort voor 20.00 uur legden koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander zoals gebruikelijk de eerste krans bij het monument, waarna om klokslag 20.00 uur twee minuten stilte werd gehouden.

De Nationale Dodenherdenking begon om 18.50 uur met een bijeenkomst in de Nieuwe Kerk aan de Dam. Dichter, essayist en schrijver Willem Jan Otten hield de 4 mei-lezing.

Bij de herdenking waren ook vertegenwoordigers van het kabinet aanwezig, onder wie PVV-leider Geert Wilders. Dinsdag schreef oud-Kamerlid Mei Li Vos (PvdA) nog dat PVV-politici beter niet naar de dodenherdenking kunnen komen uit piëteit met de nabestaanden. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei liet daarop weten dat ook vertegenwoordigers van de PVV welkom zijn bij de dodenherdenking.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) was dit jaar specifiek betrokken bij de voorbereidingen van de herdenking in Amsterdam. Net als andere jaren gold ook dit jaar een noodverordening. Daarnaast werd gebruikgemaakt van speciale dranghekken die veiliger zijn bij grote mensenmassa's. De maatregelen moesten ervoor zorgen dat de bijeenkomst waardig en onverstoord verloopt.

Vorig jaar ontstond bij de herdenking grote paniek onder de aanwezigen door een schreeuwende man. Iemand anders riep 'bom', waarop een paniekreactie ontstond. Daarbij vielen tientallen gewonden. De man zit nu in de cel vanwege winkeldiefstal.

Ook de man die op Prinsjesdag een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide, kon niet voor een verstoring zorgen. Hij wordt in het Pieter Baan Centrum onderzocht om te bepalen in welke mate hij toerekeningsvatbaar is.

Ook op verschillende andere plekken in Nederland waren woensdagavond herdenkingen, onder meer bij de belangrijke oorlogsmonumenten op de Grebbeberg in Rhenen en de Waalsdorpervlakte bij Den Haag.

Woensdagochtend legden premier Mark Rutte en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer al kransen bij de Erelijst van Gevallenen in de hal van de Tweede Kamer. Op de lijst staan achttienduizend namen van gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog.

Zoals gebruikelijk hield ook het verkeer rekening met de dodenherdenking. De NS zette om 20.00 uur alle treinen twee minuten stil. Ook de luchthavens namen een stilteperiode in acht. Tussen 19.50 uur en 20.03 uur mochten geen vliegtuigen starten of landen. Automobilisten werd door de ANWB aangeraden hun voertuig tijdig stil te zetten op een parkeerplaats. Stoppen op de vluchtstrook is verboden.

De dodenherdenking draait steeds minder uitsluitend om de Tweede Wereldoorlog. Het thema van de Nationale Dodenherdenking voor de komende vijf jaar is dan ook Vrijheid Wereldwijd. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft de herdenking dat thema gegeven om ook slachtoffers te herdenken die in andere oorlogen en vredesoperaties zijn gevallen.

De Ridder gevleid door belangstelling van AZ

Steve de Ridder zou nadrukkelijk worden gevolgd door AZ, maar de aanvaller van De Graafschap heeft nog niets concreets vernomen. De Ridder wacht de interesse af.

"Ik hoor de laatste tijd steeds meer geruchten over mij. Maar zolang geen club zich concreet meldt bij De Graafschap, kan ik er niets mee", zei De Ridder tegen Voetbal International. De Belg heeft in Doetinchem nog een contract tot 2012 en de Superboeren willen graag door met hem.

"De club wil mijn contract graag openbreken, maar ik heb direct duidelijkheid gegeven. Voorlopig wil ik afwachten of de interesse concreet wordt. Als dat niet het geval is, ben ik bereid mee te denken om mijn verbintenis open te breken", aldus De Ridder, die dit seizoen drie keer scoorde.

"Natuurlijk is het leuk te horen dat een club als AZ belangstelling heeft. In het verleden hebben meerdere Belgische spelers daar met succes gespeeld en na De Graafschap zou het een mooie stap hogerop zijn. De Graafschap heeft mij veel gegeven, dus ik sta ervoor open om tot een constructie te komen, waarin beide partijen veel voordeel van hebben", besluit de aanvaller.

Fouten bij aanpak brand Strabrechtse Heide

Bij de aanpak van een grote brand op de Strabrechtse Heide in Brabant vorig jaar zijn fouten gemaakt. Zo kwam de bestrijding van de brand te laat op gang en was de communicatie gebrekkig. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid.

De eerste twee bluswagens waren na 23 minuten bij de brand, terwijl ze volgens de norm binnen 15 minuten na de eerste melding ter plaatse moeten zijn. Een blushelikopter was pas na 3 uur ter plaatse, terwijl de brandweer daar al na 30 minuten na het arriveren om had verzocht.

Verder kwam het eerste team dat de bestrijding van de brand moest coördineren te laat. Daarvoor staat 30 minuten, maar de brand woedde al ruim 2 uur toen het team compleet was. Het eerste overleg van het leidinggevende team startte pas 3,5 uur nadat de brand was uitgebroken.

Bovendien bleek het team tijdens het eerste overleg geen goede informatie te hebben. Kaarten waren verouderd en correspondeerden niet met elkaar. Ook de informatievoorziening naar de eenheden in het veld was summier. Daardoor waren enkele pelotons volgens de inspectie vooral met 'eigen' brandjes bezig en ontstonden blinde vlekken in de brandbestrijding.

De Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding stelde na de brand dat de brandweer niet goed is voorbereid op natuurbranden. Ook diverse Tweede Kamerleden hadden twijfels. Naar aanleiding daarvan liet toenmalig staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld (CDA) een onderzoek instellen.

Bij de brand ging in juli vorig jaar zo'n 200 hectare natuur in vlammen op.

Nederlanders willen meer weten over hun schulden

Steeds meer Nederlanders vragen gegevens op over hun schulden bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Vorig jaar steeg het aantal inzages voor het tweede jaar op rij. Bijna 120.000 mensen wilden hun status weten, blijkt woensdag uit het jaarverslag van het BKR.

Dat is 1,2 procent meer dan in 2009, toen zo'n 118.000 mensen hun gegevens wilden inzien. In 2008 was dat nog 112.500. Ook dit jaar verwacht het BKR een verdere stijging. "Consumenten hebben een groeiende behoefte aan inzicht", zegt directeur Peter van den Bosch. "Transparantie is van belang om fraude in het financiële verkeer te helpen voorkomen."

In januari kondigde het BKR aan meer op de behoefte van consumenten te willen inspelen door inzage via internet mogelijk te maken. Er loopt inmiddels een proef waarin iedere Nederlander snel en makkelijk zijn gegevens kan opvragen. In de boeken van het BKR staan gegevens over ruim negen miljoen mensen.

Katy Perry las bijbel voor slapengaan

De ouders van Katy Perry lazen haar op jonge leeftijd geen leuke verhaaltjes voor, maar passages uit de bijbel. De zangeres, wier ouders dominee zijn, werd zeer gelovig opgevoed.

"Ik had geen jeugd", bekent Perry in het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair. De 26-jarige zangeres was in haar jonge jaren bijvoorbeeld doodsbang om naar Planned Parenthood te gaan, een organisatie die onder meer voorlichting geeft over gezinsplanning en seksualiteit. "Ik was altijd bang dat ze een bom op me zouden gooien als ik er was."

Perry denkt dat haar ouders tegenwoordig beter met haar leefwijze kunnen omgaan. "We leven in vrede naast elkaar. Ik probeer hen niet meer te veranderen, en zij mij niet", legt ze uit. "We zijn het erover eens dat we het niet met elkaar eens zijn."

Katy, die eind oktober met komiek Russell Brand trouwde, zegt dat ze als kind al wist dat ze anders was. "Ik was altijd degene die vragen stelde. Vanwege mijn geloof werd je geacht overal vertrouwen in te hebben, maar ik wilde altijd weten: waarom?"


Katy Perry las bijbel voor slapengaan (Foto: Novum)

Politie slordig met geconfisqueerde drugs

De politie gaat niet zorgvuldig om met in beslag genomen drugs. De aanpak blijft stagneren, toezeggingen worden niet nagekomen en resultaten blijven uit. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid en de Rijksauditdienst.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) neemt onmiddellijk maatregelen om de situatie bij de politie te verbeteren, zo laat hij woensdag weten aan de Tweede Kamer. Zo wordt nog deze zomer bij het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) in Driebergen een centrale opslagruimte voor in beslag genomen drugs ingericht.

De invoering van uniforme landelijke regels - noodzakelijk om een aantal 'verbetermaatregelen' uit 2007 door te voeren - is ook na herhaald waarschuwen niet gelukt, zo blijkt uit het rapport. Opstelten stelt dat duidelijk moet zijn dat dit niet had mogen gebeuren en onacceptabel is.

"Het proces van in beslag genomen drugs móet zonder risico's verlopen", schrijft de bewindsman woensdag aan de Tweede Kamer. De politiekorpsen hebben de minister verzekerd dat zij direct maatregelen hebben genomen, vervolgt Opstelten, die belooft de korpsen hier 'scherp' op aan te sturen.

Opstelten heeft op 1 februari een diensthoofd bij het KLPD aangesteld die de manier waarop wordt omgegaan met geconfisqueerde drugs binnen het korps moet stroomlijnen. Ook is een stuurgroep ingesteld. Daarnaast bestaat sinds 1 april het Beslag-Interventieteam (BIT), dat de inbeslagname van drugs bij de politiekorpsen op orde moet krijgen.

Inmiddels is een protocol vastgesteld waar alle 26 politiekorpsen zich aan moeten houden. Op 1 oktober moet de inbeslagname van drugs in alle korpsen volgens dit protocol verlopen.

Coalitie Limburg met PVV rond

Limburg heeft een nieuw bestuur. PVV, CDA en VVD sloten woensdag na weken van onderhandelen een coalitieakkoord.

Volgens VVD-onderhandelaar Mark Verheijen wordt het woensdagmiddag gesloten akkoord vrijdagmiddag gepresenteerd. Dat liet hij woensdag via Twitter weten.

De drie partijen leveren vijf gedeputeerden, twee voor de PVV, twee voor het CDA en één voor de VVD. Limburg is daarmee de enige provincie waar de PVV meebestuurt. De PVV kreeg bij de afgelopen verkiezingen in Limburg de meeste stemmen en heeft net als het CDA tien zetels in Provinciale Staten.

Coalitie Limburg met PVV rond
Coalitie Limburg met PVV rond (Foto: ANP)

Defensie kritischer op bijbaantjes militairen

Militairen die van het Ministerie van Defensie betaalde werkzaamheden buiten het leger mogen verrichten, raken die toestemming mogelijk kwijt. Het ministerie gaat kijken of de besluiten de toets der kritiek ook bij nader inzien kunnen doorstaan. Zo nodig worden aanpassingen gedaan.

De organisatie moet onmiddellijk en structureel alerter worden, schrijft minster van Defensie Hans Hillen (CDA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Hillen reageert hiermee op een artikel in de Volkskrant van 16 april. Daarin werd onthuld dat een hoofd opleidingen van de marine vijftien jaar naast zijn baan een bedrijf runde dat marinetrainingen gaf. Dat is eigenlijk niet toegestaan, maar werd door de vingers gezien.

De man had onder voorwaarden toestemming gekregen voor zijn nevenactiviteiten, maar pas na jaren bleek dat er geen toezicht was op het naleven van de voorwaarden. Het kabinet vond dat verkeerd. De commissie die onderzoek doet naar integriteit bij Defensie, neemt ook die affaire onder de loep, werd al snel besloten.

De Commandant Zeestrijdkrachten heeft de opdracht gekregen leidinggevenden er nadrukkelijk op te wijzen dat in gevallen waarin aan de uitvoering van nevenwerkzaamheden voorwaarden zijn verbonden, zij verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de naleving. Nevenactiviteiten komen ook aan de orde tijdens functioneringsgesprekken. Dit gebeurt ook bij de andere defensieonderdelen, schrijft Hillen.

Obama legt krans op Ground Zero

De Amerikaanse president Barack Obama zal donderdag tijdens zijn bezoek aan Ground Zero in New York een krans leggen en spreken met reddingswerkers en nabestaanden van de slachtoffers van de aanslagen van 11 september 2001. Dat heeft het Witte Huis woensdag medegedeeld.

Na de dood van Osama bin Laden besloot Obama een bezoek te brengen aan de plek die bijna tien jaar geleden door Al Qaida werd aangevallen. De president nodigde zijn voorganger George Bush uit om hem te begeleiden, maar de oud-president sloeg het aanbod af.


Obama legt krans op Ground Zero (Foto: Novum)

Labyad wil graag bij PSV blijven

Zakaria Labyad heeft het uitstekend naar zijn zin bij PSV en krijgt de laatste weken ook het vertrouwen van trainer Fred Rutten. De jonge voetballer hoopt de komende jaren nog in Eindhoven te kunnen spelen.

Een aantal topclubs zou Labyad in de zomer over willen nemen. Zo gaan er geruchten dat onder meer Arsenal, Chelsea, Real Madrid en Valencia op de talentvolle voetballer azen. Toch lijkt de middenvelder voor een langer verblijf in Eindhoven te kiezen. "Ik heb er veel met Ibrahim Afellay over gesproken. Hij raadde me af om al zo vroeg naar het buitenland te gaan."

Labyad heeft bij PSV nog een contract tot medio 2012. "Ik wil graag nog een paar jaar hier blijven," besloot de voetballer. "De Eredivisie is een geweldige competitie voor jonge spelers en PSV is een geweldige club."

Alderweireld: "Rare opmerking van Janssen"

De psychologische oorlogsvoering tussen de twee titelkandidaten, FC Twente en Ajax, is begonnen. Komend weekend spelen de twee ploegen eerst nog de bekerfinale, waarna beide teams elkaar in de laatste ronde van de Eredivisie opnieuw treffen.

Theo Janssen deed vorige week in de papieren editie van Voetbal International een opvallende uitspraak over de titelpretendenten uit Nederland. "Ik zweer het je, wij worden gewoon kampioen. PSV en Ajax spelen als een drol. De titelkandidaten voetballen allemaal als een krant."

Deze uitspraak kon op weinig sympathie van Toby Alderweireld, verdediger van Ajax, rekenen. "Een beetje raar dat Janssen zoiets zegt."

Toch lijkt Alderweireld niet echt met de uitspraak van de middenvelder van FC Twente te zitten. "Ik denk dat het met de eigen onzekerheid te maken heeft, iets anders kan ik niet bedenken. Wij praten niet op deze manier over de concurrentie, we letten liever op onszelf. Ik kan nu iets terug gaan roepen, maar ik gooi liever niet met woorden. Onze wraak zal zoet zijn."

Fernandez wil graag naar Feyenoord

Guyon Fernandez staat in de belangstelling van N.E.C. Nijmegen en De Graafschap. De aanvaller van Excelsior heeft namelijk een aflopend contract bij de Kralingers, maar zou graag in de hoofdmacht van Feyenoord willen spelen.

"Als je jong bent, kijk je naar zo'n club als Feyenoord en ben je snel verkocht", liet Fernandez in een interview weten. De nieuwbakken technisch directeur van Feyenoord, Martin van Geel, heeft inmiddels laten weten de spits graag naar De Kuip te willen halen. De club uit Rotterdam-Zuid slaagde er echter nog niet in om met zijn stadsgenoot een akkoord te bereiken.

Ook over de interesse van N.E.C. Nijmegen en De Graafschap is Fernandez duidelijk. "Je moet verder gaan met diegene waarbij je een goed gevoel hebt. Dat is Feyenoord", aldus de aanvaller. "Of ik de overstap maak, hangt af van wat hun toekomstplannen met mij zijn. Ik wil ook graag spelen."

Nederland geeft vier ton tegen nucleair terrorisme

Nederland draagt 400.000 euro bij aan een programma van de Verenigde Staten ter bestrijding van nucleair terrorisme. De vier ton wordt besteed aan een project in Kazachstan. In dat land zijn op veel plekken resten te vinden van het nucleaire programma van de voormalige Sovjet-Unie.

De Nederlandse plaatsvervangend ambassadeur, Gerard van der Wulp, heeft hierover woensdag in Washington een overeenkomst met de National Nuclear Security Administration (NNSA) getekend, laat het Ministerie van Buitenlandse Zaken weten. De Amerikaanse organisatie probeert met andere landen te voorkomen dat terroristen nucleair en radiologisch materiaal kunnen gebruiken tegen de internationale gemeenschap.

De NNSA gebruikt het Nederlandse geld om medewerkers van het Kazachse ministerie voor Industrie en Nieuwe Technologie te trainen, zodat ze stralingsbronnen kunnen signaleren, veiligstellen en opruimen. De overheid in Kazachstan mist nu de kennis en instrumenten om dit te doen.

Het ministerie meldt dat de Nederlandse bijdrage effectief en efficiënt wordt besteed, omdat de Verenigde Staten beschikt over veel ervaring en deskundigheid voor het uitvoeren van dit programma. De prioriteiten zijn in overleg met de Kazachse autoriteiten vastgesteld.

De Amerikanen werken voor vergelijkbare projecten samen met Canada, Finland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Zuid-Korea en het Verenigd Koninkrijk.

UCI verbiedt naalden

Het is wielrenners voortaan verboden injectienaalden te gebruiken zonder een duidelijke medische reden. Dat heeft de internationale wielrenunie UCI woensdag bekendgemaakt.

Met het initiatief, onder de naam No Needle Policy, geeft de UCI uitdrukking aan de wens de gezondheid van renners te beschermen, te streven naar gelijke kansen en doping te bestrijden.

Voortaan verbiedt het UCI-reglement injecties van medicijnen of andere substanties, zonder medische indicatie, die ten doel hebben de prestatie te verbeteren of het herstel te bevorderen. Het is bijvoorbeeld voortaan niet meer toegestaan vitamines of suikers via een injectienaald toe te dienen.

Het verbod gaat in op 7 mei, de dag dat de Ronde van Italië van start gaat. Overtreding zal tot sancties leiden voor renner, ploegarts en team, zo maakte de wielerbond bekend.

UCI verbiedt naalden
UCI verbiedt naalden (Foto: ANP)

AZ ziet trainers vertrekken

AZ neemt aan het einde van dit seizoen afscheid van keeperstrainer Jan Nederburgh en conditietrainer Jan Kluitenberg. Het tweetal gaat niet in op een nieuwe aanbieding van de Alkmaarders, meldt de club op zijn website. De 53-jarige Nederburgh vertrekt naar Kayserispor in Turkije, waar oud-spits Shota Arveladze trainer is.

De 48-jarige Kluitenberg kwam twee jaar geleden in het kielzog van Ronald Koeman naar AZ. Hij werkte daarvoor bij Vitesse, Benfica en Sparta. Eerder werd bekend dat assistent-trainer Michel Vonk volgend seizoen de scepter zwaait bij Sparta. AZ is bezig de vrijgekomen posities in te vullen. Hoofdtrainer Gertjan Verbeek blijft naar verwachting wel in Alkmaarse dienst.

Doden bij schietpartij Amsterdam

Een schietincident in een autobedrijf in het Westelijk Havengebied in Amsterdam heeft woensdag aan meerdere mensen het leven gekost. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om een afrekening in het criminele milieu. Hoeveel slachtoffers er dood zijn, wil een politiewoordvoerder nog niet zeggen. Er zijn vijf verdachten aangehouden.

De schietpartij vond rond 17.30 uur plaats aan de Limmerick. Agenten troffen meerdere gewonden aan in het bedrijfspand, evenals vuurwapens. "Die lagen overal en nergens, het is een gigazaak", zegt de woordvoerder. "Het is heel complex, we weten niet wat er is gebeurd."

In ziekenhuis liggen nog meerdere gewonden, van wie er een heel ernstig aan toe is. Ook het aantal gewonden wil de politie niet prijsgeven.

FC Dordrecht wil KNVB dagvaarden

FC Dordrecht is van plan een kort geding aan te spannen tegen de licentiecommissie van de Nederlandse voetbalbond (KNVB). De voetbalclub uit Zuid-Holland kreeg eerder vandaag drie punten in mindering, waardoor de play-offs om promotie onhaalbaar zijn.

"Ik bibber van woede, FC Dordrecht is wederom onrecht aangedaan. Normaal krijg je eerst een waarschuwing en dan pas een straf, nu krijgen we beide tegelijk," liet Ad Heijsman, voorzitter van FC Dordrecht, aan RTV Rijnmond weten. "Het lijkt wel een speeltuin van professoren bij de KNVB, die beroepscommissie gaat een zaak behandelen van iets waar ze geen verstand van hebben."

"We zijn volgens de voetbalbond twee normen in ons plan van aanpak niet nagekomen. Zo viel de omzet van food en beverages tegen en hebben we de liquiditeitseis niet gehaald. Maar het één is een logisch gevolg van het ander en kan dus ook als één overtreding gezien worden."

Heijsman stak overigens ook de hand in eigen boezem en gaf toe dat er fouten zijn gemaakt. "Wij hadden in maart een nieuw plan van aanpak moeten maken, dat hebben we verzuimd. Dat we daar een waarschuwing voor krijgen is logisch, maar drie punten in mindering dat is niet uit te leggen."

Het is voor FC Dordrecht de tweede keer dit seizoen, dat het punten in mindering krijgt. Voor aanvang van de huidige voetbaljaargang kregen De Schapenkoppen ook al een punt in mindering.

Prijswinnaars maanden maart en april!

Hier een overzicht van gelukkige users die een prijsvraag hebben gewonnen in de maanden maart en april. De winnaars zijn per PM ook op de hoogte gebracht en de meeste spullen zijn al verstuurd, maar toch nog even een overzicht van de uitslagen van de laatste acties:

Xbox360-game Rango
JK1982
Dutchsporter
knoffel
arie77
carravera

Prijzenpakket Rango
Guppi
motormuis1959
sneeuwvlokje
ShinyStar
sjuuls

FOK!Ubi-maandag (7 maart) winnaar Just Dance 2 Goodie-pakket

knoffel

Winnaars Pokémon White:
hansverhoeven
KrentebolHooft
PaJacq

Winnaars The Eagle-prijzenpakket
TMC_Mysterio
rick_kuiper
sinba
ikbennieuwopfok
Tomzzz

KT Tunstall prijsvraag
1e winnaar: IkWilbert (CD+Kaarten)
Alleen CD's:
- MesaJJB
- vanuatu
- Tink89
- keeszify

Winnaars van het boek 'Mijn opa was een Duitser'
Marcator
Rewimo
tliciouz
Marijkezwolle
Harajuku

Voorpremière The Fighter
allroms
xminator
Trusten
CherryLips
Solique
Weird-
icebeer
Letstalk
Kneivster
dj-mike
pl4kkie
Ludacriss
mr.creepy
durrr
lynda
pingreply
Tobi-wan
Psy-freak

Winnaars Killzone 3
Fallen
delano.888
acheron538

FOK!Ubi-maandag winnaar (14 maart)
Pc-game Rift:
larry_flynt

Vind ik Leuk @ Willemeen
Rhienderen
Swomp
Paul_in_the_Dark
_Michiel_
NiekL
RedPeaches
Snever
gewoonfaye

Reis naar Londen met de Doctor Who Experience
keessie34

Prijsvraag The Adjustment Bureau
Cansu
sasquatsch
P4ULuZ
MutedFaith
sjuuls
Xta

Winnaars Hello Kitty Seasons
erika83
arie77
Boembaaa

Winnaars voorpremière Paul
timbob
bakkerj
KookyCookie
bballer89
Haque
JohnDorian
PaJacq
3Dino
Deadsuu5
Breezerslet17

FOK!Ubi-maandag winnaar (21 maart) Michael Jackson goodie-pakket:

MeneerBob

Dvd's Due Date
WheeleE
Jor_Dii
Lenny_Leonard
fwokker
marloesjuh1987

Dvd's Bellicher
TARAraboemdijee
ElectricEye
Goodbye
arjen1986
Xta

Matinée the Burlestic edition
Wootism
bballer89
arjen1986
dancefreak2010
Wildenbeest

Winnaars Boekenprijsvragenweek 2011
SorbyForce
Zonnetje1981
casper019
Weissman
tsooj
Marijkezwolle
fleuril
marloes050
Viking84
sjuuls

FOK!Ubi-maandag winnaar (28 maart) Zomers verrassingspakket:

Ton76

Dvd's Jackass 3
SpankmasterC
Beboja
Albert86
Hoogstaande
Roces18

Dvd's RED en Hostage
Landje
YggY
Beboja
ikbennieuwopfok
Weissman

I am number four
Winnaars boek:

Ysgrublaidd
bigbass
flixywixy

Winnaars filmkaartjes:
Maringo
Abdoe
dagdromers

Dvd's Scott Pilgrim
mtv
Jogo
SH.
Michelangelo2
Grunge.

FOK!Ubi-maandag winnaar (4 april) Assassin's Creed Brotherhood T-shirt:
Maureentje

Dvd's Machete en Sin City
Kretzzzer
-Mo-
bvvt
rick_kuiper
Gray

Prijzenpakket Dinner for Schmucks
bigbass
Jogo
Timti
bballer89

Blu-ray Harry Potter en toverstaf
mtv
Nielsch
Empathologica
dicapo
afro

Winnaar 12 bioscoopbonnen
marloesjuh1987

Winnaars boek 'Ooggetuige'
Guard
Rinze007
boterhoofd
Hoogstaande
sjor06

FOK!Ubi-maandag winnaar (11 april) Assassin's Creed Brotherhood-vest:
Rob.Dude

Mensen en Machten
Jogy
bastard
Stefan
Xessive
Summer2bird

FOK!Ubi-maandag winnaar (18 april) Assassin's Creed Brotherhood-T-shirt:
Fruitsalade

Prijzenpakket Scream 4
Goliath_82
DrDentz
knoffel
Janeiros
GeileHond

Prijzenpakket World Invasion: Battle Los Angeles
IkWilbert
motormuis1959
Deceit
GuitarJJ
Chrisdenhaag

The 3rd Birthday voor PSP
Ken_X

Dissidia 012 Final Fantasy
Vertanio

FOK!Ubi-maandag winnaar (25 april) Zomers verrassingspakket
AQuila360

De meeste prijzen zijn allang verzonden en dus al in jullie bezit! De overige prijzen worden zo spoedig mogelijk verzonden. Als je nou binnen een maand nog steeds geen prijs hebt ontvangen, moet je even mailen naar pr@fok.nl.

Namens het PR-team van FOK! wil ik iedereen van harte feliciteren met de gewonnen prijzen! Bedankt voor het meedoen en blijf natuurlijk meedoen aan alle prijsvragen op FOK!

Havenwerkers gearresteerd voor cocaïnesmokkel

De zeehavenpolitie in Rotterdam heeft in een groot onderzoek naar witwassen en de invoer van cocaïne zeven verdachten aangehouden. Op diverse locaties zijn onder meer cocaïne, wapens, dure spullen en geld in beslag genomen. Vijf verdachten werkten voor een overslagbedrijf in de Rotterdamse haven, laat de politie woensdag weten.

De politie onderschepte op 11 april een drugstransport van 40 kilo cocaïne in een auto. In het huis van een van de verdachten werd vervolgens nog eens 20 kilo gevonden.

Bij doorzoekingen op tien locaties werden auto's, boten en motoren, zo'n 650.000 euro contant geld en twee wapens in beslag genomen. Ook nam de politie dure televisies, audioapparatuur en horloges mee, sommige met een waarde van 50.000 euro.

De havenpolitie begon vorig jaar met het onderzoek, waaruit bleek dat twee werknemers van het bedrijf grote hoeveelheden luxe goederen bezaten, vermoedelijk betaald met drugsgeld. Het onderzoek leidde naar drie andere werknemers, die tijdens het lossen van schepen en het opslaan van containers kans zagen om cocaïne uit containers te halen.

De arrestanten zijn vijf mannen van 29 tot 58 jaar uit Rotterdam en Nieuwerkerk aan den IJssel, een 19-jarige vrouw uit Rotterdam en een vrouw van 20 jaar uit Nieuwerkerk. De vrouwen en één man zijn inmiddels op vrije voeten gesteld, de anderen zitten nog vast.


Cocaïnesmokkel in Rotterdam (Foto: Novum)

Alleen nieuwe Virgin voor Glock

Marussia Virgin Racing zal voor de Grand Prix van Turkije een grote update meebrengen om zo te proberen het gat met Team Lotus te dichten. Timo Glock zal over het nieuwe pakket gaan beschikken, terwijl teamgenoot Jerôme d'Ambrosio pas in Spanje de beschikking krijgt over de nieuwe delen.

Virgin hoopte voor de start van het seizoen de aansluiting te kunnen vinden bij het middenveld, maar in plaats daarvan bleek het aerodynamische pakket niet te werken en moest de renstal de strijd aan met Hispania Racing. Teambaas John Booth hoopt dat het vanaf de race in Istanbul Park beter zal gaan door onder meer de nieuwe voorvleugel en een nieuwe diffuser.

Dronkenman rijdt 150 per uur in plaats van 30

Een 49-jarige man uit Etten-Leur is dinsdagochtend aangehouden omdat hij 150 kilometer per uur reed terwijl hij op sommige plekken maar 30 kilometer per uur mocht. Zijn auto bleek ook nog eens onverzekerd. De dronken man verklaarde dat hij vijftien flesjes bier en enkele shotjes had gedronken. Zijn Mercedes is hij kwijt, meldt de politie.

De man reed op de Leursebaan toen de politie hem met hoge snelheid voorbij zag rijden. De bestuurder reageerde niet op zwaailichten, sirenes of het stopteken. Ook bij wegwerkzaamheden waar de maximumsnelheid 30 kilometer per uur is, remde de man niet af. Bij de Attelakenseweg in Etten-Leur stopte de man en kon de politie hem aanhouden. Uit een blaastest bleek dat de man bijna drie keer zo veel had gedronken als wettelijk is toegestaan.

Het rijbewijs van de man is ingenomen vanwege het rijden met extreem hoge snelheid. Tegen de verdachte wordt een proces-verbaal opgemaakt.

Mariah Carey verklapt babynamen nog niet

Mariah Carey heeft inmiddels namen bedacht voor haar pasgeboren tweeling, maar wil ze nog niet delen met de buitenwereld. Ze stelt het geduld van haar fans nog even op de proef. De zangeres en haar man werden zaterdag ouders van een jongen en een meisje.

"We onthullen hun namen snel, maar eerst zijn onze vrienden aan de beurt", twittert de 42-jarige zangeres. Carey wilde wel alvast een hint geven. "Allebei de namen beginnen met een m."

Met de tweeling in kwestie gaat het ondertussen goed. "Ik wilde dat ik jullie allemaal kon bedanken voor jullie felicitaties en gelukswensen. Het gaat geweldig met de baby's."


Mariah Carey verklapt babynamen nog niet (Foto: Novum)

Politie plukt 3000 kilo hasj van snelweg

De politie heeft dinsdagmiddag een drugstransport onderschept op de A27 bij Nieuwendijk. In een vrachtwagencombinatie werd na een tip ruim 3000 kilo hasj aangetroffen met een straatwaarde van ruim 10 miljoen euro, laat de Brabantse politie woensdag weten.

De 33-jarige vrachtwagenchauffeur reed rond 14.00 uur richting Utrecht en kreeg bij Nieuwendijk een stopteken. Uit onderzoek bleek dat in een container plakken hasj waren verstopt, zegt een politiewoordvoerder. De man uit Maassluis is aangehouden, maar woensdag weer vrijgelaten.

Politie en Openbaar Ministerie stellen een nader onderzoek in en sluiten nieuwe arrestaties niet uit.

Jong Oranje oefent in Oostenrijk

Jong Oranje neemt eind mei deel aan een vriendschappelijk toernooi in Oostenrijk. In Schwaz zijn Israël en Albanië de tegenstanders. Nederland speelt de duels ter voorbereiding op de kwalificaties voor het Europees kampioenschap van 2013, waar de Israëliërs gastland van zijn.

Het duel met Israël vindt plaats op 27 mei. De tweede interland op Oostenrijkse bodem volgt drie dagen later. Voor de oefenwedstrijden maakt Jong Oranje-coach Cor Pot alleen gebruik van spelers die ook speelgerechtigd zijn voor de kwalificatiereeks, die na de zomer begint.

Voorlopige lijst games aanwezig op de E3

2K Games:
BioShock: Infinite (PS3, Xbox 360, PC)
The Darkness II (PS3, Xbox 360, PC)
Duke Nukem Forever (PS3, Xbox 360, PC)
XCOM (Xbox 360, PC)
*Rumored* Spec Ops: The Line (PS3, Xbox 360, PC)

2K Sports:
NBA 2K12 (PS3, Xbox 360)

505 Games:
*Rumored* Backbreaker: Vengeance (Xbox 360)
*Rumored* Sniper Elite 2 (PS3, Xbox 360)
*Rumored* Wrecked (PS3, Xbox 360)

Activision:
Call of Duty: Modern Warfare 3 (PS3, Xbox 360, PC)
Prototype 2 (PS3, Xbox 360, PC)
Skylanders: Spyro's Adventure (PS3, Xbox 360, Wii, PC, 3DS)
Spider-Man: Edge of Time (PS3, Xbox 360, Wii)
X-Men: Destiny (PS3, Xbox 360, Wii, DS)

Atlus:
Catherine (PS3, Xbox 360)
The Cursed Crusade (PS3, Xbox 360, PC)

Bethesda:
The Elder Scrolls V: Skyrim (PS3, Xbox 360, PC)
Prey 2 (PS3, Xbox 360, PC)
Rage (PS3, Xbox 360, PC)

Capcom:
Devil May Cry (PS3, Xbox 360, PC)
Resident Evil: Operation Raccoon City (PS3, Xbox 360, PC)
*Rumored* Dead Rising 2: Off The Record (PS3, Xbox 360, PC)
*Rumored* Dragon's Dogma (PS3, Xbox 360)
*Rumored* Resident Evil 6 (PS3, 360)

City Interactive:
Sniper: Ghost Warrior 2 (PS3, Xbox 360, PC)

Codemasters:
Bodycount (PS3, Xbox 360)
F1 2011 (PS3, Xbox 360, PC)

D3 Publisher:
Earth Defense Force: Insect Armageddon (PS3, Xbox 360)
White Knight Chronicles II (PS3)

Deep Silver:
Dead Island (PS3, Xbox 360, PC)
Risen 2: Dark Waters (PS3, Xbox 360, PC)

Devolver Digital:
Serious Sam 3: BFE (PS3, Xbox 360, PC)

Disney:
Cars 2 (PS3, Xbox 360, PC, Wii, DS)
Phineas And Ferb: Across The Second Dimension (Wii, DS)

Electronic Arts
Battlefield 3 (PS3, Xbox 360, PC)
FIFA 12 (PS3, Xbox 360, PC)
Kingdoms Of Amalur: Reckoning (PS3, Xbox 360, PC)
Madden NFL 12 (PS3, Xbox 360, Wii)
Mass Effect 3 (PS3, Xbox 360, PC)
NCAA Football 12 (PS3, Xbox 360)
Need For Speed: The Run (PS3, Xbox 360, PC, 3DS)
NHL 12 (PS3, Xbox 360)
The Sims 3: Generations (PC)SSX (PS3, Xbox 360)
Star Wars: The Old Republic (PC)
*Rumored* Harry Potter And The Deathly Hallows - Part 2 (PS3, Xbox 360, PC, Wii, DS)
*Rumored* Insomniac Games/EA Partners Title (PS3, 360)

Ignition:
El Shaddai: Ascension Of The Metatron (PS3, Xbox 360)

Konami:
Silent Hill: Downpour (PS3, Xbox 360)
*Rumored* Doctor Lautrec And The Forgotten Knights (3DS)
*Rumored* Metal Gear Solid: Snake Eater 3D (3DS)
*Rumored* Metal Gear Solid: Rising (PS3, Xbox 360, PC)

LucasArts:
Star Wars Kinect (Xbox 360)

Microsoft:
Forza 4 (Xbox 360)
Gears Of War 3 (Xbox 360)
*Rumored* Codename Kingdoms (Xbox 360)
*Rumored* Dance Central 2 (Xbox 360)
*Rumored* Kinect Sports 2 (Xbox 360)

Namco Bandai:
Soul Calibur V (PS3, Xbox 360)
*Rumored* Ace Combat: Assault Horizon (PS3, Xbox 360)
*Rumored* Armored Core V (PS3, Xbox 360)
*Rumored* Inversion (PS3, Xbox 360)
*Rumored* Ridge Racer Unbounded (PS3, Xbox 360)
*Rumored* Tekken X Street Fighter (PS3, Xbox 360)

Natsume:
*Rumored* Harvest Moon: The Tale Of Two Towns (DS, 3DS)
*Rumored* Rune Factory: Tides Of Destiny (PS3, Wii)

Nintendo:
The Legend Of Zelda: Skyward Sword (Wii, *Rumored* Project Cafe)
Super Mario 3DS (3DS)
*Rumored* Animal Crossing 3DS (3DS)
*Rumored* Kid Icarus: Uprising (3DS)
*Rumored* Mario Kart 3DS (3DS)
*Rumored* Super Mario for Project Cafe

Sega:
Aliens: Colonial Marines (PS3, Xbox 360, PC)
Binary Domain (PS3, Xbox 360)
*Rumored* Mario & Sonic At The London 2012 Olympics Games (Wii, 3DS)
*Rumored* Sonic Generations (PS3, Xbox 360)
*Rumored* Captain America: Super Soldier (PS3, Xbox 360, Wii, 3DS, DS)

Sony:
Ratchet & Clank: All 4 One (PS3)
Resistance 3 (PS3)
Starhawk (PS3)
Twisted Metal (PS3)
Uncharted 3: Drake's Deception (PS3)

Square Enix:
Hitman Absolution: (PS3, Xbox 360, PC)
Kingdom Hearts 3D (3DS)
Tomb Raider (PS3, Xbox 360, PC)
*Rumored* Deus Ex: Human Revolution (PS3, Xbox 360, PC)
*Rumored* Final Fantasy XIII-2 (PS3, Xbox 360)

Tecmo:
Ninja Gaiden III (PS3, Xbox 360)

Telltale Games:
Back To The Future: The Game Episode 5 (PS3, Xbox 360, PC)
Jurassic Park: The Game (PS3, Xbox 360, PC)
Puzzle Agent (PS3, PC)
*Rumored* The Walking Dead (PS3, Xbox 360, PC)

THQ:
Metro 2033: Last Light (Xbox 360, PC)
Saints Row: The Third (PS3, Xbox 360, PC)
UFC Personal Trainer (PS3, Xbox 360, Wii)
Warhammer 40,000: Space Marine (PS3, Xbox 360, PC)
*Rumored* Devil's Third (PS3, Xbox 360)

Ubisoft:
Assassin's Creed Revelations (PS3, Xbox 360, PC)
Call Of Juarez: The Cartel (PS3, Xbox 360, PC)
Driver: San Francisco (PS3, Xbox 360, PC)
From Dust (PS3, Xbox 360, PC)
Ghost Recon: Future Soldier (PS3, Xbox 360, PC, DS)
Rayman Origins (PS3, Xbox 360, PC, Wii)
Rocksmith (PS3, Xbox 360, PC)
*Rumored* Far Cry 3 (PS3, Xbox 360, PC)

Warner Bros:
Bastion (Xbox 360, PC)
Batman: Arkham City (PS3, Xbox 360, PC)
Gotham City Imposters (PS3, Xbox 360, PC)
Green Lantern: Rise Of The Manhunters (PS3, Xbox 360, Wii, 3DS, DS)
The Lord Of The Rings: War In The North (PS3, Xbox 360, PC)
Sesame Street: Once Upon A Monster (Xbox 360)

Nadal mept Baghdatis van de baan

Rafael Nadal heeft eenvoudig de derde ronde bereikt van het Masters-toernooi van Madrid. De als eerste geplaatste Spanjaard had minder dan anderhalf uur nodig om Marcos Baghdatis met een 6-1, 6-3 nederlaag naar huis te sturen. Nadal toonde vorige maand met toernooizeges in Monte Carlo en Barcelona al aan in vorm te zijn.

Nadal, die in de hele wedstrijd geen breakpunt tegen kreeg, kan in de volgende ronde waarschijnlijk op wat meer weerwerk rekenen. Juan Martin del Potro, die met 6-3, 6-0 afrekende met Marin Cilic, is dan zijn tegenstander. De voormalig US Open-winnaar is na veel blessureleed bezig aan een opmars op de wereldranglijst. Hij staat momenteel 32e.

Suárez: "Zou Ajax nu graag willen helpen"

Afgelopen winter maakte Luis Suárez de overstap van Ajax naar de Engelse Premier League om bij Liverpool te gaan voetballen. De Uruguyaan volgt zijn oude club echter nog steeds op de voet.

"Hopelijk wordt Ajax kampioen. Ik zou dolgraag die laatste twee duels mee wilen doen", aldus de voormalig spits van de Amsterdammers. Suárez belt nog regelmatig met zijn goede vriend Jan Vertonghen. "Ik had Jan aan de lijn en ik zei: In vier seizoenen pak ik geen titel, en ik ben weg en dan gaan jullie hem wel winnen", aldus Suárez tegenover Ajax TV.

Ajax zit nog altijd erg diep bij Suárez: "Ik kom zeker terug bij Ajax. Ajax zit in mijn hart."

Twee gewonden door metalen draad over fietspad

Twee Tilburgers op een snorfiets zijn dinsdagavond lichtgewond geraakt doordat er een metalen kabel over een fietspad in Tilburg was gespannen. Beide slachtoffers, een man van 21 en een vrouw van 20 jaar, liepen schaafwonden en kneuzingen op en zijn door een passant naar het ziekenhuis gebracht voor onderzoek.

De draad hing iets hoger dan op kniehoogte, waardoor de twee ten val kwamen op het fietspad in de Troelstrastraat. De draad was zo dun dat hij bijna onzichtbaar was.

Twee anderen hadden de draad wel gezien en konden op het nippertje remmen, maar waren te laat om de naderende snorfietser te waarschuwen.

Politie stopt met zoeken naar Vondelparksteker

De politie heeft het onderzoek naar de man die vorig jaar iemand neerstak in het Vondelpark in Amsterdam gesloten. Langdurig onderzoek heeft niet geleid tot aanhouding van de dader, liet een woordvoerder van de politie woensdag weten.

Bij de steekpartij werd in oktober een 23-jarige man neergestoken, terwijl hij met zijn vriendin op een bankje zat. Hij raakte zwaargewond.

Volgens de politie zijn alle tips en scenario's onderzocht. "Dit heeft helaas niet tot de oplossing van het steekincident geleid", zegt een woordvoerder. "We betreuren het zeer, vooral omdat het incident maatschappelijk gezien veel teweeg heeft gebracht, maar we zijn uitgerechercheerd."

De dader is volgens de politie een blanke, slanke man van zo'n 30 jaar oud en ongeveer 1.90 meter lang. Hij had een onverzorgd uiterlijk, piekerig haar en droeg een groen trainingspak en een petje. Ondanks het verspreiden van compositietekeningen en ruim tweehonderd tips werd de dader niet gevonden.

Konijn beschoten met kruisboog

Onverlaten hebben in Haarlem een konijn dwars door zijn lijf geschoten met een kruisboog. Een dierenarts heeft het dier laten inslapen.

De politie kreeg woensdag van de dierenambulance te horen dat bij de Noord Schalkwijkerweg een zwaargewond konijn was gevonden. De pijl zat er nog in. De volgens de politie brute en laffe mishandeling vond waarschijnlijk enkele dagen geleden plaats. De politie is op zoek naar getuigen.

Babos verlaat N.E.C. na zes jaar

Doelman Gábor Babos vertrekt aan het einde van het seizoen bij N.E.C. Nijmegen. De 36-jarige Hongaar verloor dit seizoen na een rugoperatie zijn basisplaats aan Jasper Cillessen. "N.E.C. wil door met Jasper. Ik was niet verrast. Die jongen heeft alles in huis om een fantastische keeper te worden", zegt Babos tegen De Gelderlander.

"Het was de bedoeling om mijn carrière bij deze club af te sluiten, maar zo gaan die dingen in het voetbal", vervolgt Babos, die N.E.C. transfervrij mag verlaten. "Ik voel me hartstikke fit. Ik heb 485 wedstrijden in het profvoetbal achter mijn naam staan. Ik wil zeker de 500 halen."

Babos is bezig aan zijn zesde jaar in Nijmegen. Tot dit seizoen was hij vaste keus onder de lat bij N.E.C. Eerder verdedigde Babos onder meer het doel van NAC Breda en Feyenoord.

Melker in opleidingsprogramma Mercedes

Nigel Melker is opgenomen in het opleidingsprogramma van Mercedes. De 19-jarige Nederlandse autocoureur tekende hiertoe vandaag een vijfjarig contract bij het merk uit Stuttgart. Het doel is om uiteindelijk in de Formule 1 te belanden.

"Als zo'n grote naam in de autosport jou ondersteunt en in je gelooft, is dat heel erg mooi. Dat is toch een soort droom die uitkomt," zei Melker die rijdt voor Mücke Motorsport. Hij komt dit jaar uit in zowel de Formule 3 Euroseries als in de GP3 Series. Laatstgenoemde kampioenschap gaat komend weekend in Turkije van start. "Vorig jaar had ik in Istanbul poleposition, dus dat baantje moet mij liggen. Ik heb het geluk dat ik al zes races in de Formule 3 Euroseries heb gereden. Ik zit al in een ritme."

"Mercedes ziet mij het liefst in de DTM, maar dat wil ik zelf liever niet. Dan zit je toch in de toerwagens en dat is niet mijn doel. Ik wil naar de Formule 1," ging Melker verder. Zijn manager Wouter van den Hoek weet echter dat het toch een route is die tot succes kan leiden. "Mercedes wil proberen Nigel hogerop te brengen. Hij heeft hetzelfde contract als de Brit Paul di Resta en die is dit seizoen doorgestroomd naar het formule 1-team van Force India," zei Van den Hoek.

Toch geen boete wegens Vuitton-tas op schilderij

De kunstenares Nadia Plesner hoeft modehuis Louis Vuitton toch geen dwangsom van 5000 euro te betalen voor elke dag dat haar schilderij Darfurnica wordt getoond. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald.

Op het schilderij staat, naast president Barack Obama en Paris Hilton, een mager jongetje met een kleurrijk bedrukte tas van Louis Vuitton. Plesner wil met het schilderij aandacht vragen voor de situatie in Darfur. Het modemerk sprak echter van een inbreuk op het merkenrecht.

In januari won Vuitton een rechtszaak tegen de Deense kunstenares, die in Nederland woont en werkt, en tegen de galerie Esplanaden in Kopenhagen, waar het schilderij op dat moment hing.

Per dag dat het schilderij in de galerie en op internet te zien was, moest Plesner de dwangsom betalen. Zij spande daarop zelf een kort geding aan tegen Vuitton, en werd woensdag in het gelijk gesteld. Inmiddels zou de dwangsom zijn opgelopen tot bijna een half miljoen.

Websites Wereldomroep plat door cyberaanval

Ook de Wereldomroep is slachtoffer geworden van cyberaanvallen. Haar websites zijn sinds dinsdagavond een tijdlang onbereikbaar geweest. Wereldwijd konden daardoor tienduizenden mensen niet bij de internetnieuwsvoorzieningen van de Wereldomroep.

Woensdag rond 15.00 uur waren de sites weer bereikbaar. Volgens de Wereldomroep is de aanval nog niet afgewend, maar 'beheersbaar door de toevoeging van een filter'. Het ging volgens de Wereldomroep om een DDoS-aanval. Bij zo'n aanval maken meerdere computers in korte tijd zo vaak contact met een website dat de computers die de site beheren het niet meer aankunnen. Als dat gebeurt, is een dienst op een site tijdelijk onbereikbaar of gaat de site helemaal plat.

Als eerste werd dinsdag rond 22.00 uur de website rnw.nl aangevallen. Daaronder vallen sites van de Wereldomroep in tien talen. Als alternatief werd automatisch doorverwezen naar de mobiele site van de Wereldomroep. Woensdagochtend werd ook die onbereikbaar door het verhevigen van de aanval. Ook de website Internationaljustice.nl, die door de Wereldomroep wordt beheerd, was niet bereikbaar.

Het is niet bekend wie achter de cyberaanval zit.

Djokovic begint ook goed in Madrid

Novak Djokovic is overtuigend begonnen aan het Masters-toernooi van Madrid. De dit seizoen nog ongeslagen Serviër won met 6-3 en 6-4 van Kevin Anderson en boekte daarmee al zijn 28e overwinning van 2011. Djokovic moet zich nu opmaken voor een ontmoeting van Guillermo Garcia-Lopez, die gisteren verantwoordelijk was voor de uitschakeling van Thiemo de Bakker.

Djokovic had net als eerder dit seizoen in Miami slechts twee sets nodig om Anderson te verslaan. Omdat de als tweede geplaatste Serviër in de eerste ronde een bye had gekregen, voegt hij zich met zijn overwinning direct bij de laatste zestien.

Turkije herbouwt Armeense kerken

Turkije gaat een eeuwenoude Armeense kerk en kathedraal in Ani restaureren. De restauratie wordt gezien als een gebaar van verzoening tegenover het buurland Armenië. De twee landen zijn al tientallen jaren in een conflict gewikkeld om de dood van meer dan een miljoen Armeniërs in de laatste jaren van het Ottomaanse rijk, die van Turkije geen genocide genoemd mag worden.

Minister van Cultuur Ertugrul Gunay kondigde de wederopbouw van de kathedraal van Ani en de Kerk van de Heilige Verlosser dinsdag aan. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met het Wereld Monumenten Fonds (WMF).

Ani, ook wel 'de stad der duizend kerken' genoemd, ligt 40 kilometer ten oosten van Kars, bij de grens met Armenië. In de tiende eeuw was het volgens het WMF een van de belangrijkste steden ter wereld, maar tegenwoordig bestaat Ani voornamelijk uit ruïnes.

"Door de overblijfselen van ooit imposante gebouwen zoals de kathedraal en kerk van Ani nieuw leven te geven hopen we de regio nieuwe economische kansen te bieden", zei Gunay. Hij zei niet of er na de restauratie ook weer diensten in de kerken gehouden mogen worden.

Florence wil start Tour de France in 2014

De Ronde van Frankrijk start mogelijk in 2014 voor het eerst in Italië. Florence heeft zich officieel gemeld bij de organisatie van de Tour als startplaats. De stad in Toscane wil de Grand Départ binnenhalen ter ere van Gino Bartali, de wielrenner uit Florence die in 1938 en 1948 de Tour won.

Tourbaas Christian Prudhomme was wel te spreken over de belangstelling van Florence. "Vanuit geografisch en historisch perspectief is het eigenlijk niet normaal dat de Tour nooit is gestart in Italië. Het wordt misschien tijd dat daar eens verandering in komt", zei hij.

De grootste wielerronde van de wereld is al vaak in steden buiten Frankrijk begonnen. Vorig jaar was de proloog nog in Rotterdam. De Tour start dit jaar in eigen land, in de Vendée. Luik heeft de tourstart van 2012 gekregen en het eiland Corsica is favoriet voor de start van de honderdste Tour de France in 2013.

Kabinet wil strengere regels voor telemarketing

Het wordt lastiger voor bedrijven om mensen per telefoon een product of dienst aan te smeren. Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) wil hoe dan ook de regels aanscherpen, heeft hij aan de Tweede Kamer laten weten.

Mensen die worden opgebeld en zich iets laten verkopen, hebben nu zeven dagen de tijd om op hun beslissing terug te komen. Verhagen wil dat een overeenkomst die is gesloten tijdens een ongevraagd telefoontje, in de toekomst pas geldig is als de klant die schriftelijk of digitaal heeft bevestigd.

Verhagen hoopt te bereiken dat de nieuwe regel wordt opgenomen in de Europese richtlijn over consumentenrechten. Als dat niet lukt, wil hij kijken of de regels alleen binnen Nederland aangescherpt kunnen worden.

Twarres maakt comeback

De Friese band Twarres keert terug in een nieuwe samenstelling. Zangeres Mirjam Timmer heeft een nieuwe band om zich heen verzameld en een single opgenomen. Oud-bandlid Johan van der Veen moest noodgedwongen stoppen wegens gezondheidsproblemen.

Twarres had in 2000 een grote hit met de Friese single Wêr bisto. In 2003 besloot het duo uit elkaar te gaan. Toen Timmer en Van der Veen vier jaar geleden hun muzikale werkzaamheden weer oppakten, pakte dat anders uit dan verwacht. Van der Veen kreeg te maken met een zeldzame zenuwziekte, waardoor hij nooit meer kan zingen.

Timmer besloot op zoek te gaan naar een 'nieuwe Johan', maar hoewel ze een geschikte kandidaat had gevonden, besloot ze er uiteindelijk toch van af te zien. "Ik ben heel blij dat ik Johan nog heb als vriend, maar ik mis hem muzikaal wel elke dag." Mirjam koos voor een geheel nieuwe band en is klaar om hun nieuwe single De Júste Snaar ten gehore te brengen.

Johan is blij voor Mirjam en haar nieuwe band. "Elkaar aankijken en weten wat we aan elkaar hebben, dat gaat nooit weg. Ik zal Mirjam altijd blijven volgen en wens haar heel veel succes met de opstart van het nieuwe Twarres."


Twarres maakt comeback (Foto: Novum)

Ontsnapte gevangene meldt zich

Een man die zondag wist te ontsnappen uit het arrestantenverblijf van het politiebureau in Vlaardingen, heeft zich maandagochtend zelf gemeld op een politiebureau. De 25-jarige verdachte uit Heinenoord wist rond 15.45 uur te ontsnappen via de binnenplaats. Waarschijnlijk was een tussendeur ontgrendeld geraakt nadat zondagochtend het brandalarm af was gegaan in het bureau. Dat meldt de politie woensdag.

De man was vastgezet, omdat hij de week daarvoor iemand zou hebben bedreigd. De politie sloeg groot alarm na de ontsnapping en hield alle mogelijke verblijfplaatsen van de man in de gaten. De verdachte kwam zich maandag tegen 11.00 uur melden op het politiebureau.

Preston naast man Travolta in Gotti-film

Kelly Preston gaat een rol spelen in de film Gotti: Three Generations. De actrice gaat de vrouw spelen van maffiabaas John Gotti Sr., een rol van haar man John Travolta. Dat zegt uitvoerend producent Marc Fiore tegen de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online.

Het op de werkelijkheid gebaseerde Gotti: Three Generations gaat over de New Yorkse maffiafamilie Gotti. Don John ziet zijn zoon als zijn opvolger, maar de jonge John wil niets te maken hebben met de onderwereld. Ook Joe Pesci en Lindsay Lohan hebben al getekend voor de film. Lohan speelt de vrouw van John Gotti Jr., de rol van Pesci is nog niet bekend.

Eerder deze week werd bekend dat Barry Levinson de regie gaat voeren. De opnames vinden plaats in New York. De film gaat volgend jaar in première.


John Travolta met zijn vrouw Kelly Preston (Foto: Novum)

Politie beschoten door vluchtende inbrekers

In Heerlen is woensdag een agent beschoten toen de politie een groep inbrekers op heterdaad betrapte. Er raakte niemand gewond. Drie mannen zijn aangehouden, een vierde is nog voortvluchtig. Dat meldt een politiewoordvoerder.

Woensdagmorgen kreeg de politie een melding van een woninginbraak aan de Apeldoornstraat. De inbrekers sloegen op de vlucht toen de gealarmeerde politie arriveerde. De mannen renden in verschillende richtingen weg. Tijdens de vlucht schoot een van de verdachten in de richting van een agent.

De politie wist drie mannen aan te houden. Naar een vierde wordt nog gezocht. Het is onduidelijk of dat de man met het vuurwapen is. Agenten hebben een zoekactie ingesteld in de buurt van de Bredastraat. De agenten krijgen daarbij hulp van speurhonden.

Hollywood maakt remake van Seven Samurai

De filmklassieker Seven Samurai (Shichinin no Samurai) krijgt een remake. Het 17e-eeuwse Japan van het origineel uit 1954 wordt vervangen door het hedendaagse Thailand. De Brit Scott Mann treedt in de voetsporen van wijlen Japanse regisseur Akira Kurosawa, schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

In het origineel worden zeven samoeraikrijgers ingehuurd om de inwoners van een Japans dorpje te beschermen tegen een bende schurken. De nieuwe versie speelt in het noorden van Thailand. De dorpelingen nemen ter bescherming zeven paramilitairen uit verschillende landen in de arm.

Het is niet de eerste keer dat Seven Samurai dient als inspiratiebron voor andere films. In de western The Magnificent Seven uit 1960 werden de samoerai vervangen door stoere revolverhelden. In de film schitterde een groot aantal westernacteurs, waaronder Steve McQueen, Charles Bronson, Yul Brynner en Eli Wallach. Voor James Coburn was dit zelfs zijn eerste film.

Het scenario van de remake wordt geschreven door John Fusco, bekend van onder meer de twee Young Guns-films en het martialartsavontuur The Forbidden Kingdom met Jackie Chan en Jet Li. De nog titelloze film wordt een coproductie van The Weinstein Company en de nog door Kurosawa opgerichte productiemaatschappij Kurosawa Productions.


Seven Samurai blijft inspireren (Foto: Novum)

India laat zijn meisjes sterven

Een snelgroeiende economie, grote steden vol met luxeauto's en glimmende winkelcentra, India heeft het inmiddels allemaal. Wat India ook heeft zijn ondervoede, zieke meisjes.

In India zijn slechts 914 meisjes onder de 6 jaar op elke 1000 jongens van dezelfde leeftijd. De discriminatie begint vaak al vroeg. Vrouwelijke foetussen worden geaborteerd en jonge meisjes verwaarloosd, ondanks jarenlange overheidscampagnes om dat tegen te gaan. Elke paar jaar voeren de lokale en nationale autoriteiten nieuwe maatregelen door, van gratis maaltijden tot gratis onderwijs voor meisjes, om mensen zo aan te moedigen om goed voor hun dochters te zorgen. Het mag vooralsnog echter niet baten.

Het is zo'n groot probleem geworden dat het medisch personeel sinds 1994 het geslacht van een ongeboren kind niet mag vrijgeven. Er is echter veel bewijs dat dit verbod met voeten getreden wordt.

Indiërs geven veelal de voorkeur aan een jongetje omdat de bruiloft van een meisje enorm veel geld kost. Families steken zich vaak in de schulden om een huwelijk te bewerkstelligen en de bruidsschat te kunnen betalen. Een jongen daarentegen brengt op een goede dag een bruid en een bruidsschat mee naar huis. Daarnaast mogen naar hindoe-gebruik alleen zonen hun ouders cremeren.

In Morena, een district in Centraal-India, is de situatie zeer ernstig. Slechts 825 meisjes op 1000 jongens bereiken daar hun 6e verjaardag. Ook al zijn er regelingen voor arme families. Als ze één of twee dochters hebben, krijgen ze bijvoorbeeld omgerekend een paar honderd euro voor elke paar jaar scholing en meer dan 1500 euro als de meisjes hun middelbare school afmaken.

Op de kraamafdeling van het ziekenhuis in Morena lijkt dat echter weinig indruk te maken. Een oude vrouw loopt er rond met een pasgeboren meisje in een vieze doek. Ze is duidelijk niet blij. Haar schoondochter is net bevallen van de zesde dochter in twaalf jaar huwelijk. Zal haar schoondochter nog een keer zwanger worden? "Iedereen wil een jongen. Een jongen zorgt voor je als je oud bent", zegt de vrouw. Als schoonmoeder heeft ze een grote controle over het leven van haar schoondochter. Zij bepaalt hoeveel kinderen de vrouw van haar zoon krijgt.

"Mijn schoonmoeder zegt dat een jongen noodzakelijk is", zegt Sanju, die met haar ernstig ondervoede negen maanden oude dochter op schoot in het ziekenhuis zit te wachten. Ze geeft niet toe dat ze haar dochtertje opzettelijk uithongert, maar haalt haar schouders op als haar gevraagd wordt waarom haar dochter zo ziek is. Ze zal binnen een jaar of twee opnieuw proberen een zoon te krijgen, zegt ze.

"Vrouwen huilen als ze een meisje krijgen", zegt een verpleegkundige in het ziekenhuis. "Als een vrouw een zoon krijgt, dan wordt er een maand voor haar gezorgd. Als het een meisje is, staat ze binnen drie dagen weer op het veld", zegt maatschappelijk werkster Sudha Misra. Een uitgeputte moeder waar niet naar omgekeken wordt, te weinig te eten krijgt en de schuld krijgt van het voortbrengen van een dochter zal dat op haar beurt gemakkelijker overbrengen op een dochter. Voor het kind kan dat het verschil tussen leven en dood betekenen

Uit onderzoek blijkt dat de ergste overtreders in relatief rijke stedelijke gebieden wonen, bijvoorbeeld in de staten Punjab of Haryana. Rijke mensen hebben gemakkelijker toegang tot manieren om achter het geslacht van hun ongeboren kind te komen en abortus te laten plegen. Of ze reizen ervoor naar het buitenland.

De wet voldoet niet om 'een maatschappij te bestrijden die jongens boven meisjes stelt', zegt Ravinder Kaur, hoogleraar sociologie aan het Indiase Instituut voor Technologie in New Dehli. "Wetten zijn prima omdat ze werken als afschrikmiddel", zegt ze, maar abortussen op basis van geslacht blijven voortbestaan omdat 'mensen via slinkse wegen' toch een manier weten te vinden.

'Terreurverdachte had afspraak met Bin Laden'

De meest gezochte terrorist van Indonesië was in Pakistan om Osama Bin Laden te ontmoeten toen hij eerder dit jaar werd gearresteerd. Dat zeggen de Indonesische autoriteiten.

Umar Patek werd in januari gearresteerd in Abbottabad, de Pakistaanse garnizoensplaats waar Bin Laden deze week door Amerikaanse Navy Seals werd geliquideerd. Patek was met zijn Filipijnse vrouw in Pakistan om Bin Laden te ontmoeten, zegt de Indonesische minister van Defensie Purnomo Yusgiantoro. Ze reisden met valse paspoorten naar Pakistan.

Patek wordt ervan verdacht achter de bomaanslagen in 2002 op Bali te zitten, waarbij 202 mensen om het leven kwamen. Hij is een van de leiders van Jemaah Islamiyah, Al Qaida's Zuidoost-Aziatische tak.

De autoriteiten proberen Patek terug naar Indonesië te halen.

Dj Tiësto vrijgesproken van plagiaat

Dj Tiësto heeft geen plagiaat gepleegd met zijn nummer Elements of Life. Dat heeft de rechtbank in Breda woensdag bepaald. Dj Michiel de Jong stapte in 2008 naar de rechter, omdat de track van Tiësto erg veel op zijn nummer Swiwal zou lijken.

Volgens De Jong stuurde hij in 2003 een demo naar de platenmaatschappij van Tiësto, die vier jaar later met zijn melodielijn aan de haal zou zijn gegaan. De rechtbank concludeerde echter dat de melodie in kwestie ook acht maten voorkomt in een klassiek stuk van Händel. Die compositie is niet auteursrechtelijk beschermd en behoort dus tot het publieke domein, aldus de rechter.

Tiësto vorderde op zijn beurt een schadevergoeding van De Jong voor het beschadigen van zijn reputatie en het voortdurend uiten van ongefundeerde beschuldigingen in de media. Dat verzoek wees de rechter ook af.


Dj Tiësto vrijgesproken van plagiaat (Foto: Novum)

Clive Owen in financiële thriller

De Britse acteur Clive Owen heeft getekend voor een rol in de financiële thriller Cities. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite ComingSoon. De film wordt geregisseerd door Roger Donaldson, bekend van The Bank Job en Dante's Peak.

Cities gaat over hebzucht en ambities in de hoogtijdagen van de Amerikaanse beurzen. Het verhaal gaat onder meer over een New Yorkse bankier die alles heeft maar nog meer wil. Tegelijkertijd wil een jong stel in Londen hun eerste huis kopen en vecht een politieagent in Mumbai tegen corruptie. Het gaat dus om een zogenaamde mozaïekfilm, waarbij meerdere verhaallijnen gevolgd worden. Bekende mozaïekfilms zijn bijvoorbeeld Amores Perros, Magnolia, Pulp Fiction en ook Love Actually.

Welke rol de 46-jarige Owen gaat spelen is nog onbekend. De film wordt vanaf oktober dit jaar opgenomen.


Clive Owen (Foto: Novum)

Saoirse Ronan in nieuwe film Twilight-schrijfster

Saoirse Ronan, bekend van haar rol in The Lovely Bones uit 2009, speelt de hoofdrol in The Host. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline. Het scenario van de film over buitenaardse wezens is gebaseerd op een boek van Stephenie Meyer, schrijfster van de Twilight-boeken.

De 17-jarige Ronan speelt Melanie Stryder, één van de laatste levende mensen die vechten tegen de buitenaardse 'Souls'. Deze kwaadaardige wezens nemen menselijke lichamen over. De Amerikaanse Ronan werd in 2008 genomineerd voor een Oscar voor haar rol in het drama Atonement.

Andrew Niccol, bekend van het drama The Truman Show, schreef het scenario van The Host. Wie de film gaat regisseren is nog onbekend, evenals de premièredatum van de film.


Saoirse Ronan (Foto: Novum)

Nintendo Wii wordt goedkoper

De Nintendo Wii wordt vanaf 20 mei goedkoper. Een witte of een zwarte versie van de spelcomputer ligt dan voor ongeveer 150 euro in de winkel en wordt geleverd in combinatie met een game. Daarnaast introduceert de gamegigant diezelfde dag de nieuwe Nintendo Selects-reeks.

Een witte Nintendo Wii wordt geleverd met een Wii-afstandsbediening Plus, een nunchuk-uitbreiding, Wii-stuurtje en het racespel Mario Kart. De zwarte Wii bevat twee spellen, namelijk Wii Sports en Wii Sports Resort geleverd op één schijfje. Hoeveel de Wii-spelcomputer precies gaat kosten, laat Nintendo Benelux niet weten. "Dat is aan de winkeliers", aldus de woordvoerder, maar de adviesprijs ligt op 149 euro.

De verlaging van de prijs van de Nintendo Wii komt ongeveer drie weken voordat de gamegigant in Los Angeles een nieuwe spelcomputer onthult. Tijdens de E3-beurs is de Nintendo Feel, zoals de spelcomputer volgens het Zweedse magazine Loading heet, begin juni voor het eerst te bespelen. De nieuwe spelcomputer zou onder andere hogere resolutie beelden, controllers met touchscreen en verbeterde internetfuncties moeten hebben.

Puntenaftrek RBC Roosendaal, FC Dordrecht

Ook in hoger beroep heeft de beroepscommissie licentiezaken RBC Roosendaal drie punten in mindering gegeven. RBC werd vanwege problemen met de financiële huishouding gestraft en kan hier tegen niet in beroep. De club zakt hierdoor naar de laatste plaats in de Jupiler League.

Ook FC Dordrecht krijgt in hoger beroep drie punten in mindering. Zij voldeden ook niet aan een tweetal normstellingen, verbonden aan het voor FC Dordrecht geldende plan van aanpak, waaraan op 1 maart 2011 moest zijn voldaan. Dordrecht kan door de strafpunten deelname aan de play-offs voor promotie vergeten. FC Den Bosch legt daardoor zo goed als zeker beslag op het laatste ticket voor het toetje van het seizoen.

Krajicek door in Praag

Zonder veel problemen heeft Michaëlla Krajicek de tweede ronde bereikt van het ITF-toernooi in Praag. Ze won in twee sets van lucky loser Ana Clara Duarte met 6-0 en 6-2.

Voor Krajicek was het haar eerste zege in een hoofdtoernooi sinds ze bij het WTA-toernooi van Kuala Lumpur de halve finales bereikte.

Krajicek treft in de tweede ronde de winnares van de partij tussen de als zesde geplaatste Japanse Misaki Doi of Corinna Dentoni uit Italië.

THQ maakt verlies ondanks Homefront en uDraw

Ondanks de introductie van het uDraw-tekentablet voor de Wii en het schietspel Homefront heeft game-uitgever THQ de afgelopen maanden geen winst gedraaid. De uitgever heeft over een periode van een jaar meer dan 92 miljoen euro verlies geleden. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt in zijn financieel jaarverslag over het jaar dat eind maart afliep.

Ook in het laatste kwartaal van het financiële jaar maakte het bedrijf verlies. THQ kwam tot een negatief saldo van bijna dertig miljoen euro. Toch heeft de uitgever 2,6 miljoen exemplaren van Homefront verkocht sinds de game half maart op de markt kwam, terwijl het tekentablet voor de Wii, dat sinds februari te koop is, in 1,7 miljoen huishoudens terug te vinden is.

De verkoop van onder andere deze spellen ziet de uitgever als basis voor het huidige financiële jaar. Zo wil THQ het uDraw-tekentablet ook uitgeven voor Xbox 360 en Playstation 3. Deze tekentablets moeten met de feestdagen van dit jaar op de markt komen. Daarnaast komt er een nieuw deel in de Red Faction-serie en wordt het racespel MX vs ATV Alive in prijs verlaagd. De uitgever wil hoofdzakelijk geld verdienen met DLC voor het racespel.


Nieuw besluit nodig over energiecentrales

De provincie Zuid-Holland moet een nieuw besluit nemen over de bezwaren van onder andere Greenpeace en Natuur en Milieu tegen twee nieuwe kolencentrales op de Maasvlakte. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

De natuurorganisaties zeggen dat de centrales te veel ten koste gaan van de natuur. De provincie heeft hun bezwaren afgewezen, maar volgens de Raad van State is die afwijzing onvoldoende onderbouwd. De provincie heeft niet laten onderzoeken wat voor invloed de centrales hebben op het milieu in het beschermde duingebied.

Electrabel bouwt op de Maasvlakte een nieuwe centrale. E.on breidt een bestaande centrale uit. De bouw van de centrales kan gewoon doorgaan. De uitspraak van de Raad van State gaat alleen over de vergunningen die nodig zijn om de centrales in gebruik te nemen.

Tramverkeer Amsterdam korte tijd ontregeld

Door een kapotte bovenleiding heeft het tramverkeer in Amsterdam tussen het Frederiksplein en het Weteringscircuit woensdagmiddag ruim een uur stilgelegen. Door een nog onbekende oorzaak was rond het middaguur een spandraad naar beneden gekomen, meldt stadsvervoerbedrijf GVB.

Trams werden na het incident omgeleid. Rond 13.20 uur was de storing verholpen. "Alles moet nu langzamerhand weer de normale route rijden", zegt een woordvoerder. Reizigers moeten nog wel rekening houden met vertragingen.

Mannen niet vaker vreemdgangers

Mannen gaan niet vaker vreemd dan vrouwen. Dat lijkt alleen zo omdat mannen meer topfuncties bekleden. Mensen met macht blijken hun partner namelijk het meest ontrouw te zijn, schrijft het NRC woensdag op basis van een onderzoek door een groep Tilburgse psychologen.

Uit een enquête onder 1275 Intermediair-lezers met een baan blijkt dat ruim een kwart weleens ontrouw is geweest. Hoe machtiger de hoogopgeleiden zich voelden, hoe positiever zij antwoordden op de vraag of ze ooit zouden overwegen hun partner te bedriegen. Ook werd de kans groter dat zij ooit seks hadden gehad met iemand anders dan hun partner.

Volgens de onderzoekers komt dat doordat mensen met macht zich zelfverzekerder voelen over hun eigen aantrekkelijkheid, charme en verleidingskracht. Ook het feit dat zij zich door hun zware werk vervreemden van hun partner, speelt een rol.

Armstrong sleept Landis niet voor rechter

Lance Armstrong neemt geen gerechtelijke stappen tegen zijn oud-ploeggenoot Floyd Landis. De zevenvoudig Tourwinnaar heeft de termijn van een jaar om een klacht in te dienen wegens smaad laten verstrijken. "We hebben geen zin om nog meer tijd en geld aan Landis te verspillen", zei een woordvoerder van Armstrong tegenover Amerikaanse media.

Landis kwam een jaar geleden met zware beschuldigingen aan het adres van Armstrong. De Texaan zou jarenlang stelselmatig doping hebben gebruikt en ook zijn ploeggenoten daartoe hebben aangezet. Voor de Amerikaanse overheid was dat aanleiding een onderzoek te starten naar mogelijk dopinggebruik bij de inmiddels opgedoekte US Postal-ploeg. Dat onderzoek onder leiding van Jeff Novitzky is nog niet afgerond.

Zelf raakte Landis in 2006 zijn Tourzege kwijt vanwege het gebruik van testosteron. Na jarenlang te hebben verkondigd onschuldig te zijn, trok hij vorig jaar plotseling het boetekleed aan. In januari zette de Amerikaan definitief een punt achter zijn carrière.


Armstrong sleept Landis niet voor rechter (Foto: Novum)

'Sietske H. in therapie om herhaling te voorkomen'

Sietske H., die dinsdag werd veroordeeld tot twaalf jaar cel voor het doden van vier van haar pasgeboren baby's, zit al enkele maanden in therapie. Dat zegt haar advocaat woensdag in NRC Handelsblad.

Volgens raadsvrouw Barbara Klunder heeft de vrouw uit Nij Beets zelf om therapie gevraagd en voert ze in de gevangenis wekelijks gesprekken met een psycholoog. "Haar doel is om te voorkomen dat zij in herhaling treedt. Opener wordt. En als ik de berichten uit haar omgeving mag geloven, is zij door die gesprekken ook een stuk toegankelijker geworden."

De 26-jarige tandartsassistente werkte volgens haar advocaat niet mee aan een onderzoek door het Pieter Baan Centrum (PBC) omdat ze bang was dat de rechtbank haar jaren tbs zou opleggen. "De gemiddelde duur van tbs is op dit moment tien jaar. En mijn cliënt is jong. Ze heeft nog een heel leven voor zich."

Advocaat Wim Anker denkt dat het weigeren van een psychologisch onderzoek door het PBC irritatie heeft opgeroepen bij de rechter. "Ik heb zelf een cliënt gehad die levenslang kreeg voor enkelvoudige moord omdat zij onderzoek weigerde en niets wilde zeggen op de zitting", zegt hij in de krant. "Ik denk dat de rechter zich daar ernstig aan stoorde. In hoger beroep kreeg zij zestien jaar."

Sietske H. heeft zich volgens de rechtbank in Leeuwarden bij de eerste baby schuldig gemaakt aan doodslag. Bij de volgende drie geboortes was sprake van moord. De rechtbank rekent haar de feiten volledig aan, omdat ze niet heeft meegewerkt aan psychologisch onderzoek.

De advocaat van H. liet dinsdag al weten dat H. in hoger beroep gaat tegen de straf die ze opgelegd kreeg. Ze is het oneens met de uitspraak en de motivering van de rechtbank.

Metro: Last Light-titel is bevestigd

THQ heeft officieel bekendgemaakt dat de opvolger van Metro 2033 van 4A Games Metro: Last Light gaat heten. Deze naam was al enige tijd te vinden op het internet, nadat hij was opgedoken bij domeinregistraties.

CEO Brian Farrell bevestigde de titel en beloofde gelijk dat men meer tijd zou gaan besteden aan het ondersteunen van de game dan dat ze gedaan hadden met het origineel. Metro: 2033 is toch redelijk stilletjes gelanceerd en waarschijnlijk ook maar weinig geüpdated door THQ.

Een releasedatum van de game is nog niet bekend.

Finale Euro Hockey League in Wassenaar

De halve finales en de finale van de Euro Hockey League vinden dit jaar plaats op het terrein van HGC. Dat heeft de Wassenaarse hockeyclub vandaag bekendgemaakt. Ook de eindstrijd van de Champions Cup voor vrouwen wordt in Wassenaar gespeeld.

Het finaleweekeinde van de Euro Hockey League vindt plaats op 11 en 12 juni. Gastheer HGC is zelf nog in de race voor de hoofdprijs. De ploeg speelt in de halve finale tegen Oranje Zwart uit Eindhoven. De andere halve finale gaat tussen Club de Campo uit Spanje en het Engelse Reading. Bij de vrouwen strijden Den Bosch, Laren, Leicester en Slough om de medailles.

Voorjaar is uitzonderlijk droog

Het tekort aan neerslag in Nederland is op dit moment uitzonderlijk. Dat schrijft het KNMI op zijn website. Het tekort aan hemelwater was begin mei net zo groot als normaal in juli of augustus. Naar verwachting houdt de droogte, afgezien van enkele lokale buien, de komende tien dagen aan.

Het KNMI vergelijkt de droogtecijfers met die van 2007. In dat jaar was er echter een nattere maand maart. In 2007 eindigde het droge voorjaar met overvloedige regen in juni zodat het uiteindelijk een gemiddeld jaar werd.

Meer dan de helft van Nederland had woensdag een neerslagtekort van 80 millimeter of meer. Normaal is dat tussen de 0 en 40 millimeter. Het recordjaar wat betreft neerslagtekort is 1976, toen de droogte in mei vergelijkbaar was met nu maar doorzette gedurende de zomer.

Voorjaar is uitzonderlijk droog
Voorjaar is uitzonderlijk droog (Foto: ANP)

Hugh Jackman gevraagd voor Fantastic Voyage

Hugh Jackman is de eerste keuze van regisseur Shawn Levy om de hoofdrol te spelen in de 3D-film Fantastic Voyage. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline. De film wordt geproduceerd door Avatar-regisseur James Cameron.

Fantastic Voyage is een remake van de gelijknamige film uit 1966. Het scenario van de film over wetenschappers die worden verkleind om het leven van collega's te kunnen redden, is geschreven door Shane Salerno. De film staat gepland voor een release in 2013.

De 42-jarige Australische acteur heeft met Levy samengewerkt voor het boksdrama Real Steel. De film waarin Jackman een bokser speelt, draait vanaf november in de Nederlandse bioscopen.

Jackman is onder andere bekend als Wolverine in de X-Men films.


Hugh Jackman (Foto: Novum)

Nicole Kidman redt olifanten in Afrika

Nicole Kidman wil een rol in de film Our Wild Life. De Australische actrice wil een vrouw spelen die zich haar leven lang inzet voor het welzijn van olifanten in Kenia, schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap.

Het drama is gebaseerd op het leven van Dame Daphne Sheldrick, een Keniaanse natuurbeschermer. Kidman is onder de indruk van het scenario en overweegt te tekenen voor het filmproject, laat haar woordvoerder weten.

Regisseur Philip Noyce, die in 2010 de actiefilm Salt maakte, gaat de olifantenfilm regisseren. Hij regisseerde de 43-jarige Kidman in 1989 in de thriller Dead Calm.

Mathijsen werkt in Zeist aan herstel

Joris Mathijsen heeft zich gemeld in Zeist om daar te werken aan zijn herstel van zijn enkelblessure. Dat melden de KNVB en zijn club HSV vandaag. Mathijsen heeft al enkele maanden last van de blessure. Deze liep hij op tijdens een interland van Oranje tegen Turkije. Na een kopduel kwam hij verkeerd terecht en blesseerde zo zijn enkel.

Mathijsen werkt al enige tijd aan zijn rentree, maar raakt maar niet fit. In overleg met Hamburger SV heeft de 31-jarige Mathijsen nu gekozen voor een intensieve behandeling in Zeist. "De enkel speelde door de dagelijkse arbeid steeds weer op. Dan is het beter om hem volledig te laten genezen", zegt coach Michael Oenning. Aan het begin van deze week is Mathijsen begonnen met revalideren in Zeist en HSV verwacht hem morgen terug in Duitsland.

Het seizoen van de Oranje-international lijkt voorbij. In de Bundesliga zijn nog maar twee speelronden te gaan. HSV neemt het nog op tegen Bayer Leverkusen en Borussia Mönchengladbach. Zo kan het zijn dat Mathijsen zijn laatste wedstrijd voor HSV heeft gespeeld. Het Duitse persbureau DPA meldde dinsdag dat hij moet vertrekken na dit seizoen

$1 miljard geëist tegen Sony

Een week nadat we berichtten over de eerste PSN-rechtszaak tegen Sony, heeft nu ook de Canadese Natasha Maksimovic het concern aangeklaagd. Hoewel het bedrag van de eerste rechtszaak nooit bekend is geworden, heeft de tweede echter wel prijskaartje; een miljard Canadese dollars. Maksimovic vindt dat Sony dit bedrag verschuldigd is aan hun PSN-gebruikers.

Afgelopen maandag heeft advocatenbureau McPhadden Samac Tuovi LPP uit Toronto de claim opgepikt en een rechtszaak gespannen tegen Sony Canada, Sony USA en "andere Sony instanties". De rechtszaak luidt: "als een jarenlange PlayStation-gebruiker, is Maksimovic woest door de PSN-uitval en de daaropvolgende informatie-breuk"

"If you can't trust a huge multi-national corporation like Sony to protect your private information, who can you trust? It appears to me that Sony focuses more on protecting its games than its PlayStation users."

Het bedrag moet besteed worden aan "de observatie van creditcarddiefstal en verzekeringsdekking voor de komende 2 jaar." Het is onduidelijk of het bedrag enkel voor de 1 miljoen Canadese PSN-gebruikers is of de globale 78 miljoen PSN-gebruikers wiens persoonlijke informatie ook gelekt zou zijn.

Sony heeft voorlopig nog niet gereageerd op het nieuws.

Sony

Huta Galung naar tweede ronde Praag

Jesse Huta Galung heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het challengertoernooi van Praag. De nummer 120 van de wereld won met 6-4 en 7-5 van de Braziliaan Rogerio Dutra da Silva, die op de mondiale ranglijst achttien plaatsen lager staat. Huta Galung speelt in de volgende ronde tegen Adam Kellner of Alex Bogomolov.

Michaëlla Krajicek komt vandaag ook nog in actie in Praag. De Almeerse, die is weggezakt naar de 157e plaats op de wereldranglijst, speelt tegen de Braziliaanse qualifier Ana Clara Duarte.

Doelman Zwolle blijft geschorst

Diederik Boer moet vrijdag de mogelijke kampioenswedstrijd van FC Zwolle tegen sc Cambuur aan zich voorbij laten gaan. De keeper van de eerstedivisionist blijft voor drie wedstrijden geschorst voor de rode kaart die hij op 18 april ontving in de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam. Dat heeft de beroepscommissie van de KNVB vandag laten weten.

Zwolle heeft de kansen op de titel in de Jupiler League niet meer in eigen hand. De ploeg van trainer Art Langerer, die afgelopen weekeinde de koppositie verspeelde, moet hopen dat RKC Waalwijk punten laat liggen tegen Fortuna Sittard. Daarnaast moet Zwolle zelf de wedstrijd tegen Cambuur winnen om kampioen te kunnen worden.

Boer heeft inmiddels al één wedstrijd van zijn schorsing uitgezeten. Als Zwolle er vrijdag niet in slaagt de titel te pakken, mist hij ook het eerste duel van zijn club in de play-offs voor promotie naar de Eredivisie. Leon ter Wielen is zijn vervanger.

SP is het vaak eens met PVV

De SP stemt van de oppositiepartijen in de Tweede Kamer het vaakst hetzelfde als de PVV van Geert Wilders. Dat blijkt uit onderzoek van het weekblad Elsevier, dat het stemgedrag van alle partijen analyseerde.

Tussen oktober vorig jaar en maart dit jaar stemde de Tweede Kamer over 987 moties. In 86 gevallen stemde de SP mee met de PVV.

De Partij voor de Dieren stemt het vaakst tegen moties van de coalitiepartijen. Bij 73 procent van de moties was dat het geval. GroenLinks volgt met 72 procent, dan komt de SP met 70 procent. De SGP stemde in slechts 20 procent van de gevallen anders dan de coalitiepartijen. De partij is zodoende 'de trouwste bondgenoot' van de coalitie van VVD, CDA en gedoogpartner PVV, concludeert Elsevier.

Datum persconferentie Nintendo op E3 bekend

Op de E3 staat er een hoop te gebeuren dit jaar. Er zal een hoop meer bekend worden over de NGP, de nieuwe handheld van Sony, en er gaan geruchten over grote games die aangekondigd gaan worden. Grootste event zal toch wel de persconferentie van Nintendo worden waar ze hun nieuwe console aan zullen kondigen.

Nu is bekend geworden wanneer we dit allemaal te horen zullen krijgen want Nintendo zal hun persconferentie op 7 juni houden. In Nederland kunnen we dan om 18:00 uur klaar gaan zitten om de live-streams vanuit Los Angeles te volgen.

Dit jaar zal FOK!games live bij de persconferentie aanwezig zijn om de nieuwe console, een nieuwe Mario, meer details omtrent Zelda en nog veel meer voor jullie te volgen.

Nintendo

'3JS moeten lied goed verkopen'

Als de vakjury’s van het Eurovisiesongfestival in Düsseldorf hun werk goed doen, moeten de 3JS doorgaan naar de finale op grond van de vocale kwaliteiten van zanger Jan Dulles. Dat meent Cornald Maas, oud-commentator van het liedjesfestijn.

Volgens hem heeft Nederland met het nummer Never Alone 'eindelijk' gekozen voor een popsong en niet voor 'een typische songfestivalschlager'. Wel moet de Volendamse band het lied goed verkopen, meent Maas, door veel met het publiek te communiceren via de camera’s.

"Doorgaan naar de finale moet lukken", schat commentator van vorig jaar en dit jaar Daniël Dekker na de eerste repetities in Düsseldorf. "Het nummer is een sterke poprocksong met een internationaal geluid, dat past in de huidige tijdgeest."

De radiopresentator vond dat de inbreng van andere landen op de eerste repetitiedag nog wat onwennig oogde, maar dat 'de jongens uit Volendam er meteen stonden'. Hij repte van een goede performance en fantastische zang. "In de polls hangt het nummer rond de achtste positie voor de halve finale. De eerste tien van de negentien gaan door naar de eindstrijd."

De vakjury’s en het publiek bepalen elk voor de helft wie doorgaat naar de finale en wie vervolgens het festival wint. Op dinsdag 10 en donderdag 12 mei worden de halve finales gehouden in het voetbalstadion Arena, thuisbasis van voetbalclub Fortuna Düsseldorf. De 3JS treden op 12 mei op. De finale is op 14 mei. In totaal doen 43 landen mee.

Check voor meer nieuws over het Songfestival ook ons ESF-forum.


'3JS moeten lied goed verkopen'  (Foto: FOK! - Thom Puiman)

Systeemeisen Duke Nukem Forever bekend

Kan jouw PC Duke aan? Gearbox Software heeft zojuist de systeemeisen van Duke Nukem Forever bekendgemaakt:

Minimum PC Specs:

OS: Windows XP/Vista/7
Processor: Intel Core 2 Duo @ 2.0 Ghz / AMD Athlon 64 X2 @ 2.0 Ghz
Memory: 1 GB
Hard Drive: 10 GB free
Video Memory: 256 MB
Video Card: nVidia GeForce 7600 / ATI Radeon HD 2600
Sound Card: DirectX Compatible

Recommended PC Specs:

OS: Windows XP/Vista/7
Processor: Intel Core 2 Duo @ 2.4 Ghz / AMD Athlon 64 X2 @ 2.6 Ghz
Memory: 2 GB
Hard Drive: 10 GB free
Video Memory: 512 MB
Video Card: nVidia GeForce 8800 GTS / ATI Radeon HD 3850
Sound Card: DirectX Compatible

Duke Nukem Forever verschijnt, na 14 jaar in ontwikkeling te zijn geweest, eindelijk op 14 juni voor de PC, PlayStation 3 en de Xbox 360.

Duke Nukem Forever (cigar)

Fries slaat jack russell dood

De politie heeft dinsdag een 23-jarige man aangehouden voor het doodslaan van een hond. Dat was gebeurd in een woning in Leeuwarden waar hij tot het incident regelmatig over de vloer kwam, laat de politie weten.

De Leeuwarder zou zich hebben geërgerd aan het gegrom van de jack russell, waarop hij het 11-jarige dier uit een bed trok en op het hoofd sloeg. Dat pakte voor de hond fataal uit.

De woedende eigenaar heeft de man zijn huis uit gezet en besloot enige tijd later aangifte te doen. Een politiewoordvoerder laat weten dat doodslag op een hond zelden voorkomt. "Het is ongehoord om zoiets te doen."

Na zijn aanhouding heeft de man dinsdag bekend de hond te hebben doodgeslagen. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.


Fries slaat jack russell dood (Foto: Novum)

'Rosberg kan bij Ferrari tekenen'

Het Formule 1-team van Ferrari zou geïnteresseerd zijn om Nico Rosberg van Mercedes Grand Prix over te nemen. De Duitser moet bij het Italiaanse team de plaats van Felipe Massa over gaan nemen die sinds zijn ongeval in 2009 nog zelden een goed resultaat neer heeft kunnen zetten.

Rosberg rijdt sinds vorig jaar bij Mercedes GP na vier jaar voor Williams uit te zijn gekomen. Bij de Brits/Duitse renstal weet hij teamgenoot en zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher in de races vaak te verslaan, waardoor hij voor Ferrari een ideale rijder zou zijn om aan Fernando Alonso te koppelen. Volgens Autosprint heeft Ferrari al contact met de manager van Rosberg opgenomen. De 25-jarige Duitser zou bij Mercedes nog een contract tot eind 2012 hebben.

Als vervanger heeft Mercedes Paul di Resta op het oog. De Schot werd eerder deze week genoemd als vervanger van Schumacher, maar de Force India-rijder zou nu ook in beeld zijn om Rosberg bij een eventueel vertrek naar Ferrari op te volgen.

Rachel Weisz speelt slechte heks in Oz

Rachel Weisz wil de kwaadaardige heks spelen in Oz: The Great and Powerful van Disney. De Britse actrice is in gesprek voor een rol in de film met James Franco als tovenaar Oz, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De 41-jarige Weisz zou Evanora gaan spelen, een slechte heks die de macht wil in het land. Ze wil ook haar zus Theadora, gespeeld door Black Swan-ster Mila Kunis, verleiden het slechte pad op te gaan.

Regisseur Sam Raimi wilde dat Hilary Swank de heksenrol zou spelen, filmmaatschappij Disney wilde Michelle Williams voor die rol. Uiteinelijk lijkt Oscarwinnares Weisz er nu dus met de rol vandoor te gaan. Oz: The Great and Powerful moet in 2013 in de bioscopen draaien.


Rachel Weisz (Foto: Novum)

Alleen FC Oss wil promoveren

FC Oss degradeerde vorig seizoen uit de Jupiler League, maar maakt nu weer een goede kans om terug te komen in de eerste divisie. De Brabantse club staat aan kop in de Topklasse zondag en met nog twee wedstrijden te gaan stevent de lijstaanvoerder af op het kampioenschap.

In een onderling duel met zaterdagtopklasser IJsselmeervogels, de verwachte kampioen van die competitie, zal er beslist worden wie er mag promoveren naar de Jupiler League. De algeheel amateurkampioen mag een stapje hogerop, maar dat willen niet alle clubs die in de Topklasse spelen.

IJsselmeervogels wil op het hoogste amateurniveau blijven spelen. FC Oss ziet een terugkeer op het een na hoogste profniveau wel zitten, zo meldt De Telegraaf. Hierdoor is Oss de enige gegadigde om te promoveren en door de zondagstopklasse te winnen verzekert de club zich daarom van promotie. De Brabantse club zal dan de plek innemen van Almere City, RBC Roosendaal of Fortuna Sittard. De drie ploegen hangen onderin de Jupiler League. Almere City staat op dit moment er het slechtst voor.

[Giro] Movistar laat Bruseghin thuis

Team Movistar heeft bekend gemaakt dat Marzio Bruseghin niet deel zal gaan nemen aan de Giro d'Italia. De Italiaan wordt genoemd in een dopingschandaal dat rond de Lampre-ploeg hangt, een team waar hij tussen 2006 en 2009 voor reed. De Litouwer Ignatas Konovalovas vervangt hem nu in de Giro.

Voor hetzelfde schandaal besloot BMC eerder deze week om Alessandro Ballan en Mauro Santambrogio niet in te zetten voor de ronde en werden Mauro da Dalto en Marco Bandiera gisteren door respectievelijk Liquigas en Quick Step verzocht om voorlopig niet in actie te komen.

Comité: PVV'ers welkom bij dodenherdenking

Vertegenwoordigers van de PVV zijn woensdag welkom bij de Nationale Herdenking. Dat laat het Nationaal Comité 4 en 5 mei dinsdag weten. De organisatie reageert hiermee onder meer op het pleidooi van oud-Kamerlid Mei Li Vos (PvdA), die dinsdag schreef dat PVV-politici beter niet naar de dodenherdenking kunnen komen uit piëteit met de nabestaanden.

"Voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei is het belangrijk dat iedereen, ongeacht afkomst, maatschappelijke overtuiging en leeftijd in verbondenheid samen kan zijn bij de Nationale Herdenking op de Dam om de doden te herdenken", schrijft comitévoorzitter Joan Leemhuis-Stout.

Ook het comité heeft 'natuurlijk' en 'met enige verwondering' kennisgenomen van de passage over de herdenking in het verkiezingsprogramma van de PVV, waarin staat dat op 4 mei de 'slachtoffers van het (nationaal-)socialisme' worden herdacht.

Officieel worden tijdens de Nationale Herdenking alle Nederlandse burgers en militairen herdacht die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Volgens Mei Li Vos is de PVV bezig de geschiedenis te herschrijven. "Wat moet een nazaat van een socialistische verzetsstrijdster als een vijfde van de Kamerleden vindt dat zijn moeder aan de verkeerde kant stond?"

Het comité schrijft dat Nederlanders 'gelukkig' de mogelijkheid hebben hun mening te geven en om in debat en gesprek te gaan. "Naar onze overtuiging is het belangrijk om argumenten uit te wisselen maar niet om mensen uit te sluiten op 4 en 5 mei."

PVV-leider Geert Wilders liet dinsdag weten woensdag zelf naar de herdenking op de Dam in Amsterdam te komen en daar 'met overtuiging en trots' de PVV te representeren. "Ik hoop dat heel veel andere PVV'ers dat ook gaan doen."


Comité: PVV'ers welkom bij dodenherdenking (Foto: Novum)

EU krijgt speciale rechten VN

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft dinsdag vrijwel unaniem ingestemd met speciale rechten voor de Europese Unie. Door de resolutie kan de EU onder meer voor alle 27 aangesloten landen spreken.

Het is het einde van een lange en moeizame EU-campagne om haar status bij de VN te verhogen na het van kracht worden van het Verdrag van Lissabon eind 2009. Dat verdrag was erop gericht om voor meer invloed van het landenblok op de wereldpolitiek te zorgen.

In september verwierp de Algemene Vergadering een dergelijke resolutie nog. Toen vreesden Caribische, Afrikaanse en andere landen dat de EU meer politieke invloed in de Algemene Vergadering zou krijgen dan hun eigen regionale groepen. De resolutie die dinsdag werd aangekomen stelt dat de Algemene Vergadering gelijksoortige regelingen kan treffen voor andere regionale organisaties met een waarnemersstatus binnen het internationale orgaan.

De EU-minister voor Buitenlandse Aangelegenheden Catherine Ashton sprak de Algemene Vergadering na aanname van de resolutie toe en zei dat het de vertegenwoordigers van de EU de gelegenheid zal geven met een 'duidelijker stem' de positie van het blok te bevorderen. "Ik geloof in de samenwerking tussen de Europese Unie en de Verenigde Naties", zei ze. "En ik zie het als mijn taak om ervoor te zorgen dat de Europese Unie zo nauw mogelijk samenwerkt met de Verenigde Naties, daar waar we de problemen waarmee we te maken krijgen het hoofd proberen te bieden."

De EU heeft een waarnemersstatus binnen de Algemene Vergadering. De resolutie geeft EU-vertegenwoordigers geen stemrecht en ook kunnen ze geen kandidaten voor VN-posten aandragen. De EU komt nu echter wel hoger op de sprekerslijst bij belangrijke bijeenkomsten. Ook geeft het de EU de mogelijkheid om eigen commentaar onder de VN-lidstaten te laten circuleren, om voorstellen en amendementen goedgekeurd door EU-landen te presenteren, om punten van orde op te werpen en om te reageren.

Vader mishandelt kind voor ogen winkelend publiek

Een vader heeft in Utrecht voor de ogen van het winkelend publiek zijn zoontje mishandeld. Hij liep in maart volgens de politie via Achter Clarenburg winkelcentrum Hoog Catharijne in terwijl hij zijn ongeveer 7-jarige kind sloeg.

Ook terwijl ze door het winkelcentrum liepen, zou hij het jongetje meerdere keren grof hebben mishandeld. Verschillende mensen probeerden de man volgens de politie tegen te houden. De politie kreeg destijds meerdere meldingen binnen.

De politie heeft inmiddels uitgezocht dat de man uit Deventer komt. De politie is in de zaak tegen de man op zoek naar getuigen, vooral naar degenen die hebben geprobeerd hem te stoppen.

C. Ronaldo: "Het was Mission Impossible 4"

Cristiano Ronaldo is niet blij met het optreden van arbiter Frank de Bleeckere gisteren in de halve finale van de Champions League. De Belg moest het ontgelden nadat Real Madrid er in de halve finale van de Champions League niet in slaagde om een 2-0 achterstand tegen aartsrivaal Barcelona ongedaan te maken.

"Het was Mission Impossible 4. Maar we zijn het gewend. We wisten dat het ging gebeuren. Met het doelpunt van Gonzalo Higuaín was niets mis," zei een kwade Ronaldo. De Portugees ging vlak na rust onderuit en nam bij zijn val Barça-verdediger Javier Mascherano ongelukkig mee, wat reden voor de Bleeckere reden was om af te fluiten. Luttele tellen later scoorde Higuaín voor Real een doelpunt. De wedstrijd eindigde dankzij doelpunten van Pedro en Marcelo uiteindelijk in 1-1.

Voor Real was deze actie genoeg om wederom het ongenoegen over een scheidsrechter te uiten. Vorige week was Wolfgang Stark de gebeten hond en gisteravond de Bleeckere. "Iedereen die verstand heeft van voetbal, weet dat Barcelona erg goed wordt beschermd. We moeten leren leven met die onrechtvaardigheid," zei Ronaldo die net als coach José Mourinho vindt dat Barcelona wel erg vaak bevoordeeld wordt.

The Witcher 2 voor Australië gewijzigd

In Australië zijn ze druk bezig om eindelijk een classificering voor 18+ games te krijgen. Tot dan moeten ze het nog steeds doen met een 15+ rating als hoogste leeftijdsgrens. Dit zorgt nog steeds voor problemen voor developers want The Witcher 2 zal in Australië anders zijn als in de rest van de wereld.

De Australische rating board heeft namelijk besloten om The Wicther 2 geen rating te geven als de developers niet iets zouden wijzigen in hun game. Dit zou betekenen dat de game niet in Australië verkocht zou mogen worden. De makers hebben hierop besloten de wijziging aan te brengen.

Het gaat hier om een specifieke quest waarbij je een beloning in natura kunt accepteren. Volgens de board is dit niet geschikt in een game voor 15+ en hebben ze aangedrongen op de wijziging.

“In the original version your character Geralt was given the choice of accepting sex ‘as a reward’ for successfully completing this particular side quest. The Australian Classification Board originally refused classification as they deemed the inclusion of ‘sex as a reward’ as not suitable for an MA15+ classification.”

Volgens de makers hebben ze de situatie nu veranderd zodat de speler de keuze niet zelf maakt maar dat de scene zich automatisch afspeelt. Volgens de makers is het een kleine wijziging die de meeste gamers niet op zal vallen en die ook geen invloed heeft op de verloop van het verhaal en de karakters.

“The change is only minor, in that the character choice is now made automatically for him. The character and the side quest are still in the game but presented in a slightly different context,”

Het is niet de eerste keer dat Australië een gecensureerde game voorgeschoteld krijgt. De makers van Left 4 Dead 2 moesten een aantal drastische wijzigingen aanbrengen en Mortal Kombat is zelfs helemaal verboden.

 

The Witcher 2

NewsCorp benaderde CVC voor F1-rechten

Formule 1-eigenaar CVC Capital heeft bevestigd dat NewsCorp interesse heeft getoond in de overname van de commerciële rechten voor de sport. Gisteren maakte het bedrijf van Rupert Murdoch bekend mogelijk een bod uit te willen brengen, maar volgens CVC zijn de rechten op dit moment niet te koop.

"Wij kunnen beamen dat we benaderd zijn door het Exon News Corporation-consortium," zei een woordvoerder van CVC tegen SkyNews, een van de zenders die eigendom is van Murdoch. "James Murdoch informeerde ons dat de benadering vriendschappelijk is en zich in een vroegtijdig stadium bevindt, en ze erkennen dat de rechten in het bezit zijn van CVC en momenteel niet te koop staan."

"CVC herkent de kwaliteit van Exor en NewsCorp als potentiële investeerders, maar elke investering in de Formule 1 vereist de goedkeuring van CVC en daarbij dient aangetoond te worden dat het belang van de sport en dat van alle stakeholders voorop staat," zo luidde een verklaring.

'Ajax bereidt hoger bod voor op Sigthórsson'

Ajax heeft zijn zinnen gezet op Kolbeinn Sigthórsson. Nadat AZ een bod van twee miljoen eerder al afwees, bereiden de Amsterdammers nu een hoger bod voor. Dat meldt het Algemeen Dagblad vandaag.

Ajax klopte eerder deze week al aan bij de Alkmaarders om te praten over een transfer. Technisch directeur Earnest Stewart wil de IJslander niet zo maar laten gaan. "Ik heb keurig naar Blind geluisterd, maar wij hebben niet de intentie om Kolbeinn te verkopen. Wij hebben hem juist contractverlenging aangeboden", aldus Stewart.

Naast Ajax zouden er meer kapers op de kust zijn. Ook Newcastle United en Borussia Dortmund zouden interesse hebben voor Sigthórsson. "Er zijn veel geruchten rond Kolbeinn", meent zijn zaakwaarnemer en broer Andri. "Dat is logisch, want hij doet het op dit moment erg goed. Maar eerst hebben wij nog het bod van AZ in beraad. Mocht Kolbeinn daar niet op in gaan, dan kijken wij pas verder."

Andri denkt dat zijn broer goed bij Ajax zou passen. "Hij zal niet veel moeite hebben om zich aan te passen in Amsterdam. Hij beheerst elke speelstijl, maar hij vreest ook niet voor een overgang naar een grotere competitie."

Ook in Utrecht weer code rood

In de provincie Utrecht en een deel van Noord-Holland geldt sinds woensdagochtend weer code rood wegens zeer groot gevaar voor natuurbranden. Door de aanhoudende droogte is de hoogste alarmfase weer van kracht, staat op de site Natuurbrandgevaar.nl. Dinsdag ging de Veluwe al terug naar code rood.

Vorige week was de code al in veel delen van het land van kracht, maar deze werd in de meeste gebieden teruggebracht tot code oranje na enkele regenbuien in de nacht van woensdag op donderdag. Brandweerkorpsen zijn bij code rood 'zeer waakzaam' en rukken met extra materieel en mankracht uit bij een melding van een natuurbrand. Ook wordt vanuit de lucht gesurveilleerd.

In verschillende natuurgebieden was het de afgelopen weken al raak. Zo werd bij Bergen en Schoorl in Noord-Holland een duingebied van circa 200 hectare in de as gelegd. Ook in Drenthe en Limburg gingen natuurgebieden in vlammen op.


Ook in Utrecht weer code rood (Foto: Novum)

'Atlete Herzog moet DNA afstaan'

Een Spaanse rechter wil dat atlete Adrienne Herzog DNA afstaat om dit te kunnen vergelijken met gevonden bloedzakken in een Spaanse dopingzaak. Bovendien heeft haar trainer Manuel Pascua volgens de Telegraaf een belastende verklaring afgelegd omtrent het dopinggebruik van de Nederlandse.

De naam van Herzog dook op in Operatie Windhond waarbij naast Pascua onder meer ook oud-mountainbiker Alberto Léon, de rechterhand van dopingarts Eufemiano Fuentes is opgepakt. Léon heeft inmiddels zelfmoord gepleegd.

Hij was samen met Pascua de spil in het dopingnetwerk dat voor atleten was opgezet. Herzog zou volgens Pascua om epo hebben gevraagd, maar de atletiektrainer raadde haar bloeddoping aan, zo bleek uit afgetapte telefoongesprekken. Op de dag van de inval door de Spaanse politie (9 december 2010) had Herzog een afspraak met Léon om eerder afgetapt bloed in het lichaam terug te brengen. Dit was omdat enkele dagen later de EK cross in Portugal op het programma stond.

Deze afspraak ging uiteindelijk niet door en Herzog ontkende om Léon ooit gesproken te hebben. Volgens Pascua kende het duo elkaar wel en bij Léon zijn vier bloedzakken gevonden, waarvan er eentje van Herzog moet zijn. Een andere bloedzak is van de door Pascua getrainde Alemayehu Bezabeh, de Europees crosskampioen van 2009. Van de zakken is bekend dat er twee van een man en twee van een vrouw zijn. Om te bewijzen dat een zak van Herzog is moet de Nederlandse eerst als verdachte worden aangemerkt voordat via de Nederlandse justitie de Nederlandse Dopingautoriteit mag helpen om uitsluitsel te geven.

Herzog was niet bereikbaar om commentaar te geven op dit verhaal.

Bewoners probleemwijken voelen zich gezonder

Het lijkt beter te gaan met de mensen in probleemwijken. Het aantal mensen dat zich niet gezond voelt, is er gedaald van 30 procent in 2007 naar 25 procent in 2009. Ook het aantal psychische klachten nam af, van 21 naar 17 procent. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In probleemwijken voelen mensen zich vaker ongezond dan mensen uit andere delen van Nederland. Ze hebben meer lichamelijke beperkingen en kampen meer met geestelijke ongezondheid. Ook steken mensen in probleemwijken meer sigaretten op, sporten ze minder en hebben ze vaker te maken met ernstig overgewicht.

Volgens het CBS komt het grote verschil tussen probleemwijken en de rest van Nederland door verschillen in leeftijd, geslacht, opleidingsniveau en herkomst. Zo wonen in de aandachtswijken relatief veel mensen met een laag opleidingsniveau.

Systeemeisen Deus Ex: Human Revolution bekend

PC Gamer heeft onlangs de systeemeisen van Deus Ex: Human Revolution bekend gemaakt:

Minimum PC Specs:

OS: Windows XP, Windows Vista or Windows 7 with DirectX 9.0c
PROCESSOR: 2 GHz dual core
RAM: 1 GB RAM (Windows XP) / 2 GB (Windows Vista and 7)
GRAPHICS: NVIDIA GeForce 8000 series or ATI Radeon HD 2000 series or better
REQUIRED DISC SPACE: 8.5 GB

Recommended PC Specs:

OS: Windows 7
PROCESSOR: AMD Phenom II X4 or Intel Core 2 Quad or better
RAM: 2 GB
GRAPHICS: AMD Radeon HD 5850
REQUIRED DISC SPACE: 8.5 GB

Deus Ex: Human Revolution, het derde deel uit de populaire Cyberpunk-reeks, zal 26 augustus verschijnen voor de PC, PlayStation 3 en de Xbox 360.

DX:HR - Adam Jensen

Nederlander meer kwijt aan accijnzen

Nederlanders hebben vorig jaar gemiddeld 670 euro per persoon aan accijnzen op zaken als benzine, drank en tabak betaald. Dat is 4 procent meer dan het jaar daarvoor. In totaal stroomde 11 miljard euro aan accijns de schatkist in, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De opbrengst stijgt ieder jaar met een paar procent. In 2006 lag de opbrengst nog op 10 miljard euro. De accijnzen vormen ongeveer 8 procent van de rijksbelastingen.

70 procent van de opbrengst van accijnzen komt uit de motorbrandstoffen. De accijnzen hierop worden elk jaar aangepast aan de inflatie. Ruim 20 procent komt van de accijnzen op tabak. De accijnzen hierop gaan niet met de inflatie mee. De hoogte wordt bepaald door beleidsoverwegingen, bijvoorbeeld als middel om het roken minder aantrekkelijk te maken.

Rokers zijn de laatste jaren meer accijns gaan betalen. Begin vorig jaar was het tarief op sigaretten of shag ongeveer een derde hoger dan begin 2005. De inflatie in dezelfde periode was 8 procent. Toch steeg de opbrengst van de tabaksaccijns met maar 22 procent. Er werd namelijk minder gerookt, wat ook het doel is van het verhogen van de accijns. De accijns op tabak is vorige maand verder verhoogd.

Muggenlarven slopen voetbalvelden

Voetbalvelden en golfbanen hebben het zwaar te verduren als gevolg van het weer. Het gras is kwetsbaar door de droogte. Bovendien wemelt het van de muggenlarven, die het gras opvreten.

Tot overmaat van ramp zijn de larven van de langpootmug, de zogeheten emelten, het favoriete voedsel van veel vogels, zoals spreeuwen, roeken en kraaien. Die ploegen het gras om op zoek naar de diertjes. Er is een geval bekend waarin in een nacht tijd een half voetbalveld werd omgeploegd.

Ook buiten het sportveld zorgen de emelten voor overlast. Bestrijders van ongedierte krijgen meldingen van mensen die 's ochtends hun terras niet meer op kunnen doordat dat overdekt is met larven. Ook eten de diertjes tuinen leeg. Ze zijn verzot op het blad en de steeltjes van bijvoorbeeld de aardbeiplant.

Voor sportverenigingen kunnen de kosten flink oplopen. Het bestrijden van emelten kost voor een voetbalveld zo'n 1500 euro. Ook het repareren van het veld kan prijzig uitpakken. Het aanbrengen van een nieuwe grasmat kan oplopen tot 3000 euro per veld.

Dat er zoveel larven van de langpootmug zijn, is een gevolg van het koude weer tijdens de afgelopen winter. Dankzij de sneeuwlaag was de kans op uitdroging minimaal. Van de droogte van de laatste tijd hebben ze geen last.

Problemen voor RBC houden aan

Het is RBC Roosendaal niet gelukt om de benodigde 1,3 miljoen euro bijeen te krijgen die de licentiecommissie van voetbalbond KNVB waren geëist als garantie om het lopende seizoen af te kunnen maken. Onduidelijk is nu wat de gevolgen voor de Brabantse club zullen zijn.

Hoeveel geld er voor de redding wel opgehaald is, is nog onduidelijk. RBC heeft bekend gemaakt dat ze bij de KNVB een onderbouwd plan hebben ingediend om op 30 juni wel over de vereiste 1,3 miljoen euro aan liquide middelen te kunnen beschikken. Het is afwachten of de voetbalbond hiermee akkoord zal gaan. Later vandaag zal hierover waarschijnlijk duidelijkheid volgen.

RBC staat in de Jupiler League net boven de degradatiestreep en is met Fortuna Sitard en Almere City FC aan het strijden om de gang naar de topklasse af te wenden. Het verschil tussen de drie ploegen bedraagt slechts één punt, waardoor puntenaftrek voor de Roosendalers waarschijnlijk degradatie betekent, omdat er nog maar slechts één wedstrijd te spelen is.

Tung mag Indy 500 rijden

Ho-Pin Tung heeft een stoeltje weten te bemachtigen voor de Indy 500. Hij zal gaan rijden voor Dragon Racing dat met Sam Schmidt Motorsports een auto heeft ingeschreven. Normaal gesproken komt Tung in de Formule 1 uit voor het testteam van Lotus Renault GP. Hij wil de eerste Chinees worden die de prestigieuze race mag gaan rijden.

"Ik heb erg veel zin om samen met Schmidt Dragon Racing aan de Indy 500 deel te nemen. De steun voor mij is altijd erg groot geweest in China, en het is een eer om als eerste Chinese coureur deel te nemen aan deze speciale race, helemaal omdat het het honderdjarig jubileum is. Het zal zwaar worden, aangezien het mijn IndyCar-debuut is, maar Sam Schmidt heeft de laatste races in de Indy 500 erg goed gepresteerd. Verder hebben Jay Penske en Dragon Racing bewezen een competitieve auto op de baan te kunnen zetten. Ik heb dus erg veel vertrouwen in een goede kwalificatie," meldde Tung vandaag.

Mogelijk probeert nog een Chinese rijder zich te plaatsen voor de Indy 500, want onder de ingeschreven teams bevindt zich Team China. Wie er voor die renstal uit zal gaan komen is nog niet bekend.

Update: Budgetreeks Nintendo Wii bevestigd

Nintendo gaat de prijs van een aantal Wii-titels binnenkort verlagen. Dat schrijft Kotaku op basis van informatie die Amerikaanse winkeleigenaren aan de gamewebsite hebben toevertrouwd. De games in de Nintendo Selects-reeks worden voor twintig dollar verkocht.

Update 10.20u
Nintendo heeft bevestigd dat de budgetreeks er komt. Vanaf 20 mei gaat de adviesprijs voor een Nintendo Wii naar 149 euro. Je hebt hierbij keus uit een Wii Sports + Wii Sports Resort-bundel, of een Mario Kart + stuur-bundel. De eerste games die in Europa in de budgetreeks vallen zijn Wii Sports, WarioWare: Smooth Moves, Mario Strikers Charged Football en Animal Crossing: Let's Go to the City.

Origineel bericht
Populaire titels als Mario Super Sluggers, The Legend of Zelda: Twilight Princess, Super Smash Bros. Brawl en Wii Sports zouden als eerste deel gaan uitmaken van de budgetreeks. Waarschijnlijk zullen geleidelijk meer titels volgen. Nintendo wil niet op het gerucht reageren.

Vorige week werd bekend dat Nintendo bezig is met een opvolger voor Nintendo Wii. De nieuwe spelcomputer ondersteunt beelden in HD-resolutie. Nintendo onthult haar nieuwe spelcomputer in juni tijdens de E3-beurs in Los Angeles.

Wii

De eerste vier titels

Verschillende andere bronnen noemen ook een verlaging van de prijs van Nintendo Wii naar 149 dollar en de komst van een bundel met daarin niet Wii Sports, maar Mario Kart met stuur. Deze zou beschikbaar komen in de kleuren wit en zwart. Of dit alles ook in Europa uitkomt is nog niet bekend.

500 euro per aflevering voor Oh Oh Tirol

De cast van Oh Oh Tirol, negen Hagenezen, is vorstelijk betaald door Eyeworks voor hun deelname aan de populaire soap.

Kregen ze vorig seizoen nog niks, hun salaris is gestegen naar 500 euro per aflevering. De opnames duurden drie weken. Daar kwam nog geld voor promotiewerkzaamheden bij. Verder betaalde Eyeworks de vakantie en de drank. Wat de castleden gaan doen met hun fortuin is niet bekend.

Nieuwe WipeOuts in de maak?

Toen we laatst een bericht over Pijnlijke momenten in WipeOut: In the Zone hadden, waren fans van de WipeOut-serie redelijk teleurgesteld toen het bleek over een game te gaan die niets met de klassieke race-serie te maken had. Toch hebben we voor deze fans nu goed nieuws, want de kans is groot dat er wordt gewerkt aan nieuwe WipeOuts.

Er zijn twee domeinnamen opgedoken die Sony heeft geregistreerd. Het gaat hierbij om WipeOut Trinity, die afgelopen november is aangemaakt, en op WipeOut 2048 die afgelopen maand door Sony is aangevraagd. Over deze laatste gaan al de geruchten dat het wellicht een release-game voor de NGP, de nieuwe handheld van Sony, gaat worden. De kans is groot dat we op de komende E3, waar FOK!games dit jaar weer bij zal zijn, meer zullen horen over deze nieuwe titels.

WipeOut

Tieners aangehouden na duinbrand

De politie heeft dinsdag twee jongens van 11 en 13 aangehouden nadat in de duinen bij Noordwijk een kleine brand was uitgebroken. Dat meldt de politie woensdag.

Het vuur ontstond rond 14.00 uur aan de Northgodreef, nabij een manege. Volgens getuigen waren de twee jongens in de buurt toen de brand uitbrak. De politie besloot daarop het tweetal mee te nemen naar het bureau. De jongens ontkenden iets met de brand te maken te hebben. Ze zijn weer vrijgelaten.

De politie sluit betrokkenheid van de twee jongens niet uit en onderzoekt de zaak.

Na zes jaar weer kernafvaltransport Borssele

Voor het eerst in zes jaar wordt binnenkort kernafval van de centrale in Borssele over het spoor naar Frankrijk vervoerd. Greenpeace is tegen de plannen.

Het afval wordt voor verwerking naar een fabriek in Frankrijk gestuurd. Daar staat in de wet dat het verwerkte afval terug moet naar het land van herkomst. In 2006 werd echter een termijn toegevoegd waarbinnen dat moet gebeuren. Daarom had EPZ een nieuwe vergunning nodig. Die is nu geregeld, zei manager splijtstof bij energiebedrijf EPZ Jan Wieman op Radio 1.

Dat de transporten weer mogelijk zijn, komt volgens Wieman goed uit. Voor het transport wordt het afval twee jaar gekoeld in een bassin. "Dat bassin begint nu vol te raken."

Wanneer het eerste transport precies plaatsvindt is niet bekend. "De overheid gaat over de beveiliging en bepaalt wanneer het transport kan plaatsvinden. Wij zorgen ervoor dat we klaarstaan. Het is niet aan ons om te bepalen wanneer dat gebeurt", zei Wieman. Hij liet weten dat EPZ 'bijna klaar' is voor het eerste transport.

Milieuorganisaties tekenden tevergeefs bezwaar aan tegen de plannen om kernafval te vervoeren. De Raad van State stelde geen verbod in.

Stralingsdeskundige bij Greenpeace Ike Teuling noemde het op de radio 'geen goed idee om levensgevaarlijk hoog radioactief afval door Europa te slepen'. Zij wees erop dat er altijd kans bestaat op een ongeluk. Wieman benadrukte dat de lading in 'hele veilige containers' zit, die ongelukken kunnen doorstaan. "Wij hebben dit al honderden keren gedaan en in de wereld is het al tienduizenden keren gedaan."

De twee waren het er ook niet over eens wat er met het afval gebeurt. Volgens Wieman gaat alles terug naar Nederland, volgens Teuling belandt een deel op een Russische radioactieve vuilnisbelt.

uDraw komt naar PlayStation 3 en Xbox 360

uDraw was een Wii-exclusive maar THQ heeft vandaag bekendgemaakt dat het tablet ook naar PlayStation 3 en Xbox 360 komt. uDraw is een speeltje waarbij je kan tekenen op het tablet. Games die gebruikmaken van deze accessoire zijn onder andere Pictionary, Dood's Big Adventure and SpongeBob SquigglePants.

"Today, I am pleased to announce that we plan to bring exclusively designed uDraw GameTablets to Microsoft Xbox 360 and Sony PS3 platforms this holiday." uDraw was goed voor 1.7 miljoen verkopen en dat was teken voor THQ om ook over te stappen naar de andere consoles. Wanneer het speeltje uit komt en wat de prijs zal zijn is nog niet bekend.

[NBA] Heat wint ook tweede duel van Celtics

Miami Heat heeft ook de tweede wedstrijd in de tweede ronde van de play-offs van de NBA tegen Boston Celtics gewonnen. Miami zegevierde met 102-91. Grote man bij Miami was LeBron James die goed was voor 35 punten.

Miami maakte het verschil in het vierde kwart. Bij een stand van 80-80 gingen veertien punten op rij naar de thuisploeg.

In de andere play-off won Oklahoma City Thunder de tweede wedstrijd van Memphis Grizzlies met 111-102. Kevin Durant was met 26 punten topscorer bij Oklahoma. De stand in de best-of-seven-serie is nu 1-1.

Obama omhoog in peilingen na dood Bin Laden

President Barack Obama noemde de dag dat Osama bin Laden werd gedood al een 'goede dag voor de Verenigde Staten'. Peilingen laten nu zien dat het ook een goede dag voor de president zelf was.

De populariteit van de president is sinds maandag flink gestegen, blijkt uit twee onderzoeken. De peilingen werden gehouden nadat de details waren vrijgegeven van de operatie waarbij Bin Laden in Pakistan werd gedood. De onderzoeken tonen ook aan dat de Amerikanen wel bang zijn voor vergeldingsacties, maar ook dat ze meer vertrouwen hebben in Obama als hoogste baas van het leger.

Hoewel de dood van Bin Laden in de VS en wereldwijd veel aandacht krijgt, is het nog maar de vraag of Obama daar over anderhalf jaar bij de verkiezingen van kan profiteren. Vooral na een stevige campagnestrijd is het afwachten hoeveel het opsporen van het Al Qaidakopstuk in het stemhokje waard blijkt.

Uit de onderzoeken blijkt bovendien dat er een duidelijke lijn zichtbaar is tussen degenen die de dood van Bin Laden aan Obama toeschrijven en anderen die vinden dat zijn voorganger George Bush het krediet zou moeten krijgen.

Ouderenbond stemt in met lager pensioen

Gepensioneerden moeten afzien van de gegarandeerde hoogte van hun pensioen. Een te hoge uitkering heeft gevolgen voor hun kinderen en kleinkinderen. Dat zegt ouderenbond ANBO woensdag in het AD.

Door de dreigende hervorming van het pensioenenstelsel zijn veel ouderenorganisaties boos. Gepensioneerden zijn daardoor minder zeker van de hoogte van hun pensioen.

Volgens ANBO-directeur Liane den Haan denken die organisaties alleen maar aan hun eigen generatie. "Wij zijn er ook voor de kinderen en kleinkinderen van onze leden. Wij vinden dat je van mensen die nu werken, niet nog meer premie kunt vragen."

Werkgevers en vakbonden onderhandelen al maanden over de uitwerking van het concept-pensioenakkoord van juni vorig jaar. Daartegen ontstond verzet, vooral binnen de FNV. Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) hoopt dat de bonden en werkgevers er in juni uit zijn.

Volgens Den Haan moet de FNV snel een besluit nemen. "We moeten door. Als we het huidige systeem niet veranderen, dan gaan de pensioenen de komende tien jaar niet omhoog, omdat er buffers moeten worden aangelegd. Onaanvaardbaar", aldus Den Haan.

Het Achterhuis van binnen

In de herhaling: Het Anne Frank Huis bestond vorig jaar 50 jaar als museum. En in het kader daarvan hebben ze een erg mooie 3D presentatie van de onderduikplek van Anne Frank gemaakt. In Het Achterhuis Online is veel informatie over Anne Frank en de Tweede Wereldoorlog te vinden. In elke ruimte zijn er informatieve filmpjes en teksten over de onderduikers, de helpers, het dagelijks leven in het achterhuis, de gebeurtenissen in de buitenwereld, en objecten in de ruimte.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over herrie binnen de vakbeweging.

Een aantal prominente kaderleden van FNV Bondgenoten wil van het bestuur van de overkoepelende FNV af. Zij eisen het aftreden van voorzitter Agnes Jongerius en de overige drie bestuursleden. "Liever geen bestuur dan een slecht bestuur", staat in een oproep die onder andere is ondertekend door de kaderleden Ruud de Kloe en Nico Betjes. De Kloe zegt te spreken namens grote bedrijfsgroepen, waaronder de havens, industrie, vervoer, DSM, Shell, Unilever en de uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden. Dat zou genoeg zijn voor een meerderheid binnen de bond.
 
Ik snap het probleem niet zo:

Xavi: "Verlies Real voelt als gerechtigheid"

Barcelona bereikte gisteravond als eerste ploeg de finale van de Champions League. Middenvelder Xavi was na afloop verheugd met het resultaat.

Volgens Xavi was Barcelona over twee wedstrijden gezien simpelweg de betere ploeg en staat dan ook terecht in de finale. "Het team heeft het uitstekend gedaan. Met name de verdediging. We wisten vooraf dat ze iets meer druk gingen zetten. We hadden meer balbezit. Misschien niet zo veel als we eerder hadden, maar het recht zegeviert. We waren superieur."

"Het verlies van Real Madrid voelt op een of andere manier als gerechtigheid. Het was een fantastische avond voor Barcelona. We staan in de finale en waren beter dan Madrid, wat zij ook zeggen. Daarnaast keerde Eric Abidal weer terug na zijn operatie aan zijn levertumor. Het was een geweldige avond."

De ploeg van Josep Guardiola kan zich nu gaan voorbereiden op de competitiewedstrijd van zondag tegen Espanyol. "We zullen zaterdagavond eerst kijken wat Real Madrid heeft gedaan. We moeten zorgen dat we zo snel mogelijk kampioen worden."

Politie sluit omgeving huis Bin Laden af

Pakistan heeft woensdag de veiligheidsmaatregelen opgevoerd rond het huis waar Osama bin Laden is gedood door Amerikaanse commando's. De buurt is afgezet.

De laatste dagen waren vele journalisten en omwonenden afgekomen op de woning van de overleden terroristenleider. Dinsdag had een groep jonge Pakistani nog betoogd bij de woning. Ze riepen leuzen tegen de VS en schreeuwden 'Osama leeft!'

Ruim driehonderd gewapende politiemensen zijn ingezet bij het huis, de invalswegen en de stad. Ook een groep militairen is aangekomen en houdt de wacht voor de villa.

Enkele bewoners die terugkeerden naar hun huis werden gefouilleerd en moesten hun identiteitskaarten tonen. Een aantal werknemers konden niet naar hun werkplek in de stad, zag een AFP-verslaggever.

Politie sluit omgeving huis Bin Laden af
Politie sluit omgeving huis Bin Laden af (Foto: ANP)

'Prominente kaderleden FNV willen van Jongerius af'

Een aantal prominente kaderleden van FNV Bondgenoten wil van het bestuur van de overkoepelende FNV af. Zij eisen het aftreden van voorzitter Agnes Jongerius en de overige drie bestuursleden, schrijft het Financieele Dagblad woensdag.

"Liever geen bestuur dan een slecht bestuur", staat in een oproep die onder anderen is ondertekend door de kaderleden Ruud de Kloe en Nico Betjes. De Kloe zegt te spreken namens grote bedrijfsgroepen, waaronder de havens, industrie, vervoer, DSM, Shell, Unilever en de uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden. Dat zou genoeg zijn voor een meerderheid binnen de bond.

FNV Bondgenoten is de grootste vakbond van Nederland. Een woordvoerder stelt in de krant dat de kaderleden absoluut niet de mening van het bestuur of alle leden verwoorden. Ingewijden zeggen volgens de krant echter dat de ergernis over Jongerius 'wel degelijk' breder leeft.

Het bestuur zou zich al langer storen aan de solistische manier van besturen van Jongerius. Ook zou het bestuur slecht communiceren met de vakbonden die onder de vakcentrale vallen.

De Kloe stoort zich eraan dat de leden niet worden betrokken bij de onderhandelingen over een nieuw pensioenenstelsel. Jongerius en het bestuur zeggen in de krant dat de vakbondsleden de laatste jaren via referenda juist steeds vaker bij grote vraagstukken worden betrokken.

De vakcentrale reageert volgens De Kloe te traag op proefballonnetjes van het kabinet. Soms zou een reactie pas twee dagen na de aankondiging van een nieuw plan komen.

In september vorig jaar zouden de kaderleden al tegen Jongerius hebben gezegd dat ze op moest stappen. Toen dat niet gebeurde, stuurden ze dit najaar een brief aan het hele FNV-bestuur. De brief ging ook naar de voorzitters van de negentien vakbonden. "Die delen onze mening niet, maar we blijven niet navelstaren."

De twee zijn van plan kaderleden en bedrijfsgroepen bij andere vakbonden van de FNV te vragen zich ook over de kwestie uit te spreken. "Het verzet zal groeien."

Donner: Persvrijheid hangt niet van wob af

Persvrijheid en openbaarheid van bestuur hebben weinig met elkaar te maken. Dat zei minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dinsdag op een bijeenkomst in Amsterdam op de Dag van de Persvrijheid. Hij nam er de Persvrijheidsmonitor 2010 in ontvangst. Donner wil oneigenlijk gebruik van de wet openbaarheid van bestuur (wob) door journalisten aanpakken en daarmee het ambtelijke apparaat ontlasten.

"Tientallen ambtenaren hebben nu vaak een dagtaak aan de behandeling van de wob-aanvragen. Dat is het gevolg van het schot hagel dat journalisten op de overheid afvuren in de hoop dat een korreltje een primeur oplevert. Dat vind ik geen efficiënte tijdsbesteding", zei Donner. "In die situaties wil ik optreden. Dit raakt de persvrijheid niet."

Donner zei ook beraadslagingen die aan overheidsbesluiten voorafgaan, uit de openbaarheid te willen houden.

Zuid-Koreaan gekruisigd

Zuid-Koreaanse agenten hebben in een verlaten steengroeve in de stad Mungyeong het gekruisigde lichaam gevonden van een 58-jarige man. Mogelijk heeft de man de lijdensweg van Christus nagespeeld, hoewel de politie ook rekening houdt met een eventuele moord. Dat maakte de politie woensdag bekend.

Het slachtoffer zou een fanatiek gelovige zijn. Hij werd hangend aan een houten kruis gevonden met doorboorde handen en voeten, gekleed in een lendedoek en met een doornenkroon op zijn hoofd. Ook had hij striemen van een zweep en was hij in zijn zij gestoken. Een spiegel stond voor de man, zodat hij zichzelf vermoedelijk aan het kruis heeft zien hangen.

De politie heeft in de buurt van de man, die in het dagelijks leven werkte als taxichauffeur, onder meer een hamer, handboor en mes gevonden. Ook lagen er papieren waarop stond hoe een kruisiging uitgevoerd moet worden. De kruisiging heeft waarschijnlijk rond de Paasdagen plaatsgevonden.

Zuid-Koreaan gekruisigd
Zuid-Koreaan gekruisigd (Foto: ANP)

Nederland herdenkt oorlogsslachtoffers

Nederland denkt woensdag terug aan alle burgers en militairen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties zijn overleden. Om 20.00 uur zijn veel Nederlanders twee minuten stil om alle gevallenen te herdenken.

De nationale herdenking vindt woensdag om 20.00 uur plaats op de Dam in Amsterdam. Hierbij zijn onder anderen koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Máxima en vertegenwoordigers van de ministerraad aanwezig.

Amsterdam heeft in samenspraak met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) extra veiligheidsmaatregelen getroffen om alles in goede orde te laten verlopen. Dit is besloten naar aanleiding van de paniek die vorig jaar ontstond toen tijdens de twee minuten stilte een man vanuit het niets luidkeels begon te schreeuwen. De mensenmenigte begon te rennen, waardoor ruim zestig aanwezigen gewond raakten.

Op veel andere plaatsen in Nederland zijn ook herdenkingen, zoals op de voormalige fusilladeplaats Waalsdorpervlakte in Den Haag, in de voormalige kampen Amersfoort en Westerbork, op militaire begraafplaatsen en op de Grebbeberg in Rhenen, waar in mei 1940 hevig werd gevochten.

Nederland herdenkt oorlogsslachtoffers
Nederland herdenkt oorlogsslachtoffers (Foto: ANP)

Bestuursleden uiten felle kritiek op Buma/Stemra

Bij auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra is de macht van de uitgevers doorgeschoten en ontbreekt het aan toezicht van buitenaf. Ook is de organisatie niet transparant genoeg, zeggen bestuursleden Henk Westbroek en Hans Kosterman woensdag in de Volkskrant.

Buma/Stemra heeft volgens Westbroek een zogenoemd binnenbestuur en een buitenbestuur. Het binnenbestuur zou uit vijf mensen bestaan die veel contact hebben met de directie en van alles op de hoogte worden gehouden. Maar alles wat zij te horen krijgen, blijft geheim. De overige bestuursleden zijn 'van vrijwel niets op de hoogte'.

Zo weet Westbroek niet wat er nou eigenlijk precies is afgesproken over het plaatsen van auteursrechtelijk beschermd materiaal op YouTube. Ook is niet bekend wat een nieuwe directeur gaat verdienen. "Vervolgens moeten we over al dat soort zaken wel een mening vormen en erover stemmen."

Westbroek spreekt in de krant van 'bestuurlijke krankzinnigheid' omdat het bestuur een mening moet vormen over zaken die geheim zijn. Kosterman en Westbroek zouden al langer hebben gepleit voor toezicht van buitenaf. Zij denken aan minstens twee personen die niet belanghebbend zijn, maar aan hun verzoek is geen gehoor gegeven.

De twee ergeren zich er ook aan dat er nog nooit een voorzitter is geleverd vanuit de zogenoemde lichte muzikanten, terwijl die het meeste geld in het laatje zouden brengen. Wat Westbroek betreft, horen uitgevers niet in het bestuur thuis.

Zij zouden hoogstens slechts een afgeleid belang hebben. Maar via Buma/Stemra wordt voor hen ondertussen wel pensioen opgebouwd. "Waarom moet ik als auteur meebetalen aan het pensioen van de uitgevers?"

"We zijn een ordinair incassobureau", stelt Westbroek. "Maar dat mag je natuurlijk niet zeggen." Volgens Kosterman is het doel ver weg komen te staan van 'waar het om gaat'. Dat doel is volgens hem geld innen voor artiesten die 'keihard in hun studiootje zitten te werken'.

Verder zou de organisatie feller in de media moeten reageren. Bijvoorbeeld toen de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie aankondigde een nieuw downloadverbod niet te handhaven. Toen zei de minister dat hij niet van plan is een bijstandsmoeder die liedjes illegaal binnenhaalt te bestraffen.

"Natuurlijk moet dat wel", zegt Westbroek. "Dat doet hij toch ook als die vrouw een pak suiker jat?" Maar ondertussen zit Buma/Stemra volgens hem een beetje niks te doen. Ook de plannen om naar een groot Amsterdams pand te verhuizen vallen bij Westbroek verkeerd. "Dat zou goed zijn voor hun imago. Ze begrijpen het echt niet. Ik heb gezegd: 'Ga in het goedkoopste, lelijkste achterafpand zitten, dat is goed voor je imago.' Maar dat is niet chique, hè."

[NBA] Rose jongste MVP ooit

Basketballer Derrick Rose van Chicago Bulls is dinsdag uitgeroepen tot meest waardevolle speler (MVP) van het seizoen in de NBA. Hij is de jongste speler ooit die de eer te beurt valt.

Rose volgt LeBron James op, die de belangrijkste individuele onderscheiding in deze sport de laatste twee jaar kreeg. James was ook nu een serieuze kandidaat.

Rose, guard, is 22 jaar. Hij is de eerste speler van de Bulls die tot MVP wordt uitgeroepen sinds Michael Jordan dat in 1998 overkwam.

Basketballer Rose jongste MVP ooit
Basketballer Rose jongste MVP ooit (Foto: ANP)

EU maakt grenscontroles makkelijker

Europese landen kunnen binnenkort makkelijker en sneller tijdelijk grenscontroles invoeren bij een onverwachte toestroom van migranten. De Europese Commissie zal woensdag dit voorstel presenteren als reactie op de actuele problemen met duizenden Noord-Afrikaanse vluchtelingen.

Europese landen in de zogenoemde Schengenruimte voor vrij personenverkeer mogen in zeer uitzonderlijke gevallen de grenzen dichtgooien, bijvoorbeeld als een verstoring van de openbaar orde dreigt. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, wil de huidige regels versoepelen maar uitsluitend als een soort laatste redmiddel.

De commissie ziet een versterkte samenwerking met de landen ten zuiden van de Middellandse Zee als de duurzame oplossing voor de huidige 'migratiedruk'. De commissie pleit ook voor het versterken van Frontex, de organisatie die de controle van de Europese buitengrenzen coördineert.

Schalke wacht onmogelijke opdracht

Schalke 04 wacht woensdag bij Manchester United een vrijwel onmogelijke opdracht de vorige week in eigen huis opgelopen achterstand weg te werken. De Engelsen wonnen de eerste van de twee ontmoetingen in de halve finale van de Champions League in Duitsland met 2-0. Niemand twijfelt er eigenlijk aan dat ze op Old Trafford de stap naar de eindstrijd tegen FC Barcelona maken.

Beide clubs hebben een Nederlander in de selectie. Bij ManU is dat Edwin van der Sar. De doelman is van plan afscheid te nemen van de topsport met de finale van de Champions League op Wembley. Spits Klaas-Jan Huntelaar speelt bij Schalke. Hij is hersteld van een knieblessure en kan eventueel invallen.

Schalke wacht onmogelijke opdracht
Schalke wacht onmogelijke opdracht (Foto: ANP)

Man in Roermond doodgestoken

Bij een steekpartij in Roermond is dinsdagavond een 23-jarige man uit die plaats omgekomen. De politie spreekt van een incident in de relationele sfeer en heeft een 32-jarige plaatsgenoot aangehouden.

Rond 21.00 uur werd een steekpartij in de Bachstraat gemeld. Het slachtoffer bleek zwaargewond. Een traumaheli kwam ter plaatse om noodhulp te verlenen, waarna het slachtoffer werd afgevoerd naar een ziekenhuis. Onderweg bezweek hij echter aan zijn verwondingen.

De politie onderzoekt de zaak en vraagt getuigen zich te melden.

Seizoen voorbij voor Vennegoor of Hesselink

Jan Vennegoor of Hesselink komt dit seizoen niet meer in actie voor Rapid Wien. Onze landgenoot liep vandaag tijdens de training een spierscheuring op in de rechterkuit.

Daardoor mist hij de halve finale van het Oostenrijkse bekertoernooi tegen SV Ried en de resterende competitiewedstrijden. De blessure is de zoveelste tegenvaller voor de voormalig speler van onder meer PSV en FC Twente.

In zijn eerste jaar bij Rapid Wien ontbrak Vennegoor of Hesselink vaak door fysiek ongemak. Tot nu toe kwam de boomlange spits tot slechts vier doelpunten.

CIA: Foto's Bin Laden uiteindelijk getoond

De Verenigde Staten zal ongetwijfeld de beelden van de omgebrachte terroristenleider Osama bin Laden naar buiten brengen. Dat heeft de directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, Leon Panetta, dinsdag gezegd in een interview met nieuwszender NBC.

"De regering praat duidelijk over de beste manier om dit te doen, maar ik denk dat er geen vragen over zijn dat deze beelden uiteindelijk aan het publiek worden getoond", aldus Panetta volgens een transcriptie van het interview.

Het Witte Huis twijfelt of de foto's van het lichaam van de leider van terreurnetwerk Al Qaida naar buiten moeten worden gebracht. De beelden zijn gruwelijk en zouden tot gewelddadige reacties kunnen leiden. Een woordvoerder van de president benadrukte na het interview met Panetta dat er nog geen besluit is genomen.

CIA: Foto's Bin Laden uiteindelijk getoond
CIA: Foto's Bin Laden uiteindelijk getoond (Foto: ANP)

Vraagtekens bij Osama's zeemansgraf

Van verschillende kanten rijzen er twijfels over het zeemansgraf voor Osama bin Laden. Moslims en islamdeskundigen stellen dat religieuze voorschriften niet juist zijn toegepast. Daarnaast belet de snelle uitvaart en gekozen methode onafhankelijk onderzoek, en is het voer voor complotdenkers.

Volgens de Verenigde Staten was een zeemansgraf noodzakelijk omdat een graf te land een bedevaartsoord voor extremisten zou kunnen worden. Ook werd gesteld dat geen enkel land de Al Qaida-leider wilde hebben, maar naar verluidt is enkel met Saudi-Arabië overlegd. Bovendien, zegt de VS, moest rekening worden gehouden met islamitische voorschriften dat de uitvaart binnen een etmaal plaats moet hebben.

Dat juist dit laatste voorschrift bij staatsvijand nummer één werd toegepast wekt argwaan: zo werden de lichamen van de zonen van Saddam Hoessein bijvoorbeeld pas na elf dagen voor teraardebestelling vrijgegeven. Islamgeleerden wijzen erop dat in bepaalde gevallen van de etmaalregel mag worden afgeweken, onder meer wanneer onderzoek zoals een autopsie nodig is. Zij begrijpen om die reden de spoedige uitvaart niet. Voorts wordt gesteld dat het zeemansgraf onafhankelijk onderzoek naar identiteit en doodsoorzaak onmogelijk maakt.

Osama bin LadenOok de uitleg van Washington dat een bedevaartsoord vermeden moet worden zou geen stand houden. Osama bin Laden was immers een Wahhabist, en die worden in ongemarkeerde graven begraven. Dat gebeurt bijvoorbeeld met Saoedische koningen, maar het viel ook Al-Zarqawi ten deel. Deze Jordaanse Al Qaida-leider in Irak kreeg in het laatstgenoemde land een anoniem graf toen Jordanië zijn lijk niet binnen de landsgrenzen wilde hebben.

Daarnaast wordt erop gewezen dat een zeemansgraf in de islam zeer ongebruikelijk is. In principe is het enkel toegestaan indien de betrokkene op zee overlijdt en niet tijdig aan land kan worden gebracht. Een uitzondering is de vrees dat het lichaam in een landgraf door vijanden wordt verminkt, maar dat is niet erg waarschijnlijk bij een ongemarkeerd Wahhabistisch graf. Moslims zeggen dat de Amerikanen desnoods een gat op een onbewoond eiland voor Bin Laden hadden moeten graven.

De vlotte uitvaart op zee is tevens voer voor complotdenkers, zoals mensen die geloven dat de VS zelf achter de aanslagen van 11 september 2001 zat. Die waren er online als de kippen bij om hun bedenkingen te uiten. Ook de bekende Amerikaanse conspiracy theorist Alex Jones zat niet stil, met de bewering dat Bin Ladens lijk al sinds 2002 in Amerikaanse handen is. Hij zou destijds aan een nierziekte zijn overleden en zijn bevroren lichaam zou nu om politieke redenen uit de vriezer zijn gehaald.

Zeemansgraf Bin Laden (foto: De Pers)
'Ja ja, een zeemansgraf'

Huntelaar kan meedoen tegen Manchester United

Klaas-Jan Huntelaar is opgenomen in de selectie voor de Champions League-wedstrijd tegen Manchester United. De spits van Schalke 04 moet met zijn ploeg een achterstand van 2-0 zien weg te werken.

Huntelaar liep twee maanden een knieblessure op, maar is hier voldoende van hersteld om mee te doen tegen Manchester United. Trainer Ralf Rangnick liet vandaag weten: "Misschien krijgt hij weer wat speeltijd."

Cubaan rolt 82 meter lange sigaar

De reputatie van het Caraïbische eiland Cuba als sigarenwalhalla is weer eens waargemaakt. De 67-jarige sigarenmaker José 'Cueto' Castelar legde er dinsdag de laatste hand aan een bijna 82 meter lange sigaar: een wereldrecord.

Castelar werkte al sinds 25 april aan zijn creatie. Omdat de moloch met de hand werd gerold, waren de sigarenboer en zijn assistenten dagelijks zo'n acht uur kwijt aan de recordpoging. Voor het prestige hoefden ze het niet te doen: Castelar schreef het wereldrecord al vier keer eerder op zijn naam.

Volgens de 67-jarige kan de sigaar gewoon worden opgestoken. Toch doen tabaksliefhebbers er goed aan niet direct naar het eiland af te reizen en een bod uit te brengen: de sigaar wordt voorlopig ingezet voor promotiedoeleinden.

Het volgende broertje van de supersigaar is al onderweg. Castelar is van plan zijn eigen record opnieuw te breken door een sigaar van 100 meter te rollen.

Cubaan rolt 82 meter lange sigaar
Cubaan rolt 82 meter lange sigaar (Foto: ANP)

Grim Joggers nu beschikbaar in Nokia Ovi Store

De hectische platformgame Grim Joggers is vanaf nu ook beschikbaar in de Ovi Store van Nokia voor twee euro. De game is geschikt voor alle toestellen die draaien op Symbian^3 (zoals Nokia N8 of Nokia C7). De game was eerder al beschikbaar voor iPhone via de App Store.

In Grim Joggers bestuur je verschillende rennende mannetjes tegelijkertijd en is het de bedoeling dat je er zoveel mogelijk naar het einde van een level laat rennen. Onderweg moet je rennen, springen en obstakels ontwijken. Hieronder is een gameplayfilmpje te zien waarin de game getoond wordt op een Nokia N8.

Doden bij aanslag in Bagdad

Bij een aanslag met een autobom in een wijk in Bagdad zijn dinsdag zeker 16 doden en 37 gewonden gevallen. Dat hebben de autoriteiten dinsdag gezegd. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist.

De bom ontplofte voor een koffiehuis in een sjiitische enclave van de overwegend soennitische wijk Dora, in het zuidwesten van de stad. De meeste slachtoffers waren jongeren die in het koffiehuis naar een voetbalwedstrijd keken.

Het was de eerste grote aanslag sinds Amerikaanse commando's terreurleider Osama bin Laden doodden. Leden van Al Qaida zwoeren na het verlies van hun leider dat zij wraak zouden nemen. Of de aanslag in Bagdad in verband staat met de dood van Bin Laden is echter niet bekend.

Iraakse veiligheidstroepen zeiden maandag extra waakzaam te zijn, uit vrees dat extremistische groepen aanslagen zouden plegen om aan te tonen dat zij ook zonder Bin Laden nog kunnen toeslaan.

Mensenrechtenchef VN wil details dood Bin Laden

De Hoge Commissaris van de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay, wil details hebben over de dood van Osama bin Laden. Dat heeft zij dinsdag gezegd.

De inval in de villa van de Al Qaida-leider in Pakistan was een 'ingewikkelde operatie en het zou bevorderlijk zijn als we de precieze feiten omtrent zijn dood zouden weten', aldus Pillay, die het belang van het naleven van internationale wetgeving bij contraterrorisme-operaties altijd heeft benadrukt. Ze erkende echter ook dat het 'zeer moeilijk' zou zijn geweest om Bin Laden levend in handen te krijgen.

Als de terreurleider inderdaad was opgepakt zou hij waarschijnlijk worden vervolgd voor de ernstigste misdrijven, waaronder misdaden tegen de menselijkheid, zei Pillay.

Zeebodem bij Japanse kerncentrale besmet

De zeebodem bij de gehavende Japanse kerncentrale Fukushima Daiichi is radioactief besmet. Het stralingsniveau op 20 tot 30 meter onder de zeespiegel ligt honderd tot duizend keer hoger dan normaal. Dat heeft de eigenaar van het complex, het energiebedrijf Tepco, dinsdag laten weten aan het Japanse persbureau Kyodo.

De kernreactoren van Fukushima Daiichi raakten zwaar beschadigd door de aardbeving en de daaropvolgende tsunami, die Japan bijna twee maanden geleden troffen. De wijde omgeving van het nucleaire complex werd radioactief besmet en is voorlopig onbewoonbaar. Het officiële dodental van de natuurramp stond dinsdag op ruim 14.700. Meer dan 10.000 mensen worden nog vermist.

Vijf keer El Clásico - De Statistieken

FC Barcelona en Real Madrid troffen elkaar dit seizoen maar liefst vijf keer. Tweemaal speelden de ploegen in competitieverband tegen elkaar, twee keer in de Champions League en beide teams speelden ook tegen elkaar in de finale van de Copa del Rey. Hieronder wat statistieken over deze ontmoetingen.

Barcelona mag zich de winnaar noemen van de Clásicos. De formatie van trainer Pep Guardiola moest weliswaar de Copa del Rey afstaan aan Real Madrid (0-1 verlies), maar bleef in competitieverband tegen de Madrilenen zonder verlies (5-0 winst thuis, 1-1 gelijk uit) en schakelde bovendien de ploeg uit in de halve finales van de Champions League (0-2 uit, 1-1 thuis).

In de vijf Clásicos scoorde Barcelona negen doelpunten. Real Madrid kon hier slechts drie treffers tegenover stellen. In de vijf ontmoetingen waren de spelers van Barcelona verantwoordelijk voor het geven van maar liefst 3.817 passes. Dit komt neer op ruim 750 passes per duel. Maar liefst 91% kwam ook aan bij een medespeler.

Real Madrid kwam in de vijf wedstrijden tot 1332 passes, ruim tweeduizend minder dan aartsrivaal Barcelona. Bovendien kwamen slechts 71% van de passes aan. Opvallend detail is dat Xavi in de eerst helft van de return van de Champions League tot 89 passes kwam, terwijl het volledige team van Real Madrid in de gehele wedstrijd niet verder kwam dan 106 passes.

De ploeg van trainer José Mourinho was bovendien verantwoordelijk voor de meeste overtredingen. In de vijf ontmoetingen beging Real Madrid 116 overtredingen. FC Barcelona beging minder overtredingen, maar kwam ook tot een hoog aantal van 82 charges. Verder kreeg Real Madrid in totaal 21 gele kaarten en vier rode kaarten. Alleen in de return van de Champions League bleven de Madrilenen de gehele wedstrijd met elf man op het veld. Barcelona kreeg in totaal zestien gele kaarten en ontving één rode kaart.

Fallout New Vegas DLC bevestigd

De kogel is eindelijk door de kerk! Na maanden van geruchten heeft Bethesda eindelijk bevestigd welke DLC er voor Fallout New Vegas nog gaat verschijnen. Zoals verwacht zijn het Honest Hearts, Old World Blues en Lonesome Road waarvan de eerste op 17 mei beschikbaar zal zijn.

Honest Hearts gaat afspelen in Zion National Park in Utah, Old World Blues (juni) verandert je in een proefpersoon in een wetenschappelijk instituut en Lonesome Road (juli) beëindigt het hoofdverhaal van de koerier waarbij Courier Six een grote rol zal spelen. Elke DLC zal 800 MSP kosten, oftewel tien euro.

 Fallout

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.