FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 23 februari 2011

Mariah Carey trad op voor familie Gadhafi

Mariah Carey heeft twee jaar geleden opgetreden voor de familie van de Libische dictator Moammar Gadhafi. Voor het zingen van slechts vier liedjes ontving ze een miljoen dollar. De zangeres werd ingehuurd voor een nieuwjaarsfeestje, blijkt volgens de New York Times uit documenten die via WikiLeaks zijn uitgelekt.

Het feestje werd georganiseerd door Muatassim Gadhafi, een van de tien kinderen van de Libische leider. Carey werd overgevlogen naar het Caribische eiland St. Barts, waar ze het luxueuze nieuwjaarsfeestje van de Gadhafi's opluisterde. Een jaar voordat Carey werd ingehuurd, legde Muatassim grof geld neer voor een optreden van Beyoncé en Usher.

Betogingen tegen het regime van Gadhafi worden de afgelopen dagen met harde hand de kop ingedrukt. Bij beschietingen van de betogers zijn al honderden mensen omgekomen.


Mariah Carey trad op voor familie Gadhafi (Foto: Novum)

Schermutselingen langs grens Gaza-Israël

Israëlische tanks hebben woensdag de Gazastrook onder vuur genomen na een aanval op een Israëlische patrouille. Elf mensen, onder wie zeker zes strijders, raakten gewond, zeiden Palestijnse gezondheidsdiensten.

Palestijnse strijders zouden een bomaanslag hebben gepleegd op een Israëlische patrouille en de militairen hebben bestookt met mortieren. Hierop openden Israëlische tanks het vuur, zei het Israëlische leger. Er raakten geen Israëlische militairen gewond.

Sinds het grote Israëlische offensief in de Gazastrook van twee jaar geleden zochten Israël en Hamas zelden meer openlijk de confrontatie. Langs de grens komt het echter geregeld nog tot schermutselingen, omdat Palestijnse opstandelingen raketten en mortiergranaten op Israël afvuren en hiermee vergeldingsacties uitlokken.

Na zonsondergang woensdag werd het zuiden van Israël getroffen door drie raketten. Twee raketten ontploften nabij de stad Beersheba, dertig kilometer van Gaza.

Gezochte zedenverdachte VS op Schiphol gepakt

Een 29-jarige Amerikaan die in de Verenigde Staten wordt gezocht voor de aanranding van een minderjarige is maandag op Schiphol opgepakt. De man is woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Haarlem, meldt de marechaussee.

Grensbewakers van de marechaussee zagen tijdens een paspoortcontrole dat de man gezocht wordt door de Amerikaanse autoriteiten. Nadat bleek dat de signalering nog steeds van kracht was, werd de man aangehouden en overgebracht naar een cellencomplex op Schiphol.

Het Openbaar Ministerie in Haarlem buigt zich verder over de zaak, waarna over de eventuele uitlevering van de Amerikaan wordt beslist.

Duitsland arresteert radicale moslims

De Duitse autoriteiten hebben twee Duitsers opgepakt die verdacht worden van betrokkenheid bij de Islamitische Beweging van Oezbekistan, een terreurgroep die contacten zou onderhouden met Al-Qaida. Dat hebben Duitse aanklagers woensdag gezegd.

Het tweetal, de 24-jarige Omer C. en de 28-jarige Turgay C., werd dinsdag gearresteerd.

Omer C. zou zich in september 2009 bij de beweging hebben aangesloten en in een nog onbekend trainingskamp zijn opgeleid. Hij zou betrokken zijn geweest bij diverse aanslagen tot hij in september 2010 terugkeerde naar Duitsland. Turgay C. zou in totaal 39 duizend euro naar de groepering hebben overgemaakt. De Islamitische Beweging van Oezbekistan wordt verdacht van aanvallen op buitenlandse troepen in Afghanistan.

Nederlanders vaker naar buitenlandse draagmoeders

Nederland telt inmiddels tientallen kinderen die geboren zijn via een buitenlandse draagmoeder. Veelal is hierbij sprake van sperma van de wensvader en de eicellen van de wensmoeder, hoewel ook een eicel van een buitenlandse vrouw kan worden verkregen. Dat meldt het televisieprogramma Nieuwsuur woensdagavond.

De draagmoeders wonen onder meer in India en Oekraïne. Voorheen werd vooral een beroep gedaan op Amerikaanse draagmoeders, waar het 'huren van een baarmoeder' soms meer dan honderdduizend euro kost. Nederlandse stellen gaan volgens het programma echter steeds verder om een biologisch eigen kind te krijgen.

De directeur van een Oekraïense draagmoederkliniek vertelde woensdagavond in het programma dat de kliniek vorig jaar drie of vier Nederlandse stellen heeft geholpen. De kosten bedragen ongeveer 24.000 euro.

Advocaat Wilma Eusman vertelde inmiddels zo'n twintig tot 25 stellen juridisch te hebben bijgestaan die een kind hebben gekregen via een buitenlandse draagmoeder. Jurist Kees Saarloos stelde tijdens zijn promotie over internationaal draagmoederschap minstens vijftien keer dit soort zaken te zijn tegengekomen.

De Nederlandse overheid is tegen commercieel draagmoederschap. Een Nederlands stel ondervond dit vorig jaar aan den lijve, toen de Nederlandse ambassade in Kiev weigerde een paspoort voor hun via een draagmoeder pasgeboren tweeling af te geven. Een rechter besloot dat Nederland wel nooddocumenten moest afgeven voor de tweeling. De regering zou binnen enkele weken komen met een brief over commercieel draagmoederschap.

Ministers Frankrijk mogen niet zomaar op vakantie

Franse ministers moeten in de toekomst toestemming van de regering krijgen om buiten de Europese Unie op vakantie te gaan. Dat heeft de Franse premier François Fillon woensdag gezegd.

De nieuwe regel volgt op kritiek vanuit de oppositie op vakantiereisjes van bewindslieden naar Noord-Afrikaanse landen eind 2010, op een moment dat de regio in het teken stond, en nog steeds staat, van massademonstraties tegen zittende regimes.

De oppositie had het vooral gemunt op minister van buitenlandse zaken Michele Alliot-Marie, die haar vakantie doorbracht in Tunesië, waar op dat moment het vertrek van voormalig president Zine El Abidine Ben Ali werd geëist. Ook Fillon kreeg kritiek. Hij vierde op kosten van de Egyptische staat vakantie in Egypte.

De nieuwe regel moet een einde maken aan de gewoonte onder bewindslieden om presentjes aan te nemen van buitenlandse regeringen.


Ministers Frankrijk mogen niet zomaar op vakantie (Foto: Novum)

'Barcelona neemt bod op Afellay in beraad'

FC Barcelona heeft volgens de Spaanse sportkrant AS een bod van Liverpool op Ibrahim Afellay in beraad genomen. De Engelse club zou elf miljoen euro over hebben voor de oud-PSV'er, die in januari de overstap maakte naar Catalonië.

Volgens eerdere berichten zou Afellay weg mogen bij Barcelona omdat hij een negatieve houding zou hebben. Verder zou hij gefrustreerd rondlopen bij de club omdat hij nauwelijk aan de bak komt bij het team.

De definitieve beslissing over de verkoop van de international ligt bij de hoofdtrainer Josep Guardiola. De Spanjaard ziet in Afellay een versterking voor de toekomst, maar de verkoop van hem zou betekenen dat de club meer kans heeft om Arsenal-speler Cesc Fàbregas binnen te halen.

Studerende 'opblaaspop' verovert internet

Wang Jiayun is wereldberoemd in Korea. De Chinese scholiere is gezegend met een bijzonder uiterlijk. Het meisje lijkt namelijk als twee druppels water op een opblaaspop.

Vorige week werden er foto's verspreid van de middelbare scholiere en sindsdien loopt het storm op internet. Sinds 17 februari heeft Wangs weblog al ruim drieënhalf miljoen bezoekers getrokken.

Wang is 164 centimeter en is met slechts 42 kilo een rank poppetje. Haar leeftijd laat ze echter in het midden.


Een fotocollage van de opblaaspop-lookalike. Meer foto's zijn in het bronartikel te vinden

Statenleden willen hogere vergoeding

Leden van de Provinciale Staten willen een hogere vergoeding voor hun werkzaamheden. Ruim 58 procent vindt het bedrag dat ze nu krijgen niet in verhouding staan tot het werk dat ze moeten verrichten, meldt BNR Nieuwsradio na een enquête onder zittende leden van de Provinciale Staten.

Leden van de Provinciale Staten krijgen per jaar een kleine dertienduizend euro voor hun werkzaamheden. Dit bedrag is exclusief onkosten. CDA-Statenlid in Flevoland Jan van Wieren stelt dat het bedrag al heel lang vaststaat. "De vergoeding is alleen meegegaan met de inflatiecorrectie, niet met de welvaartsontwikkeling in Nederland", zegt Van Wieren.

De Noord-Hollandse PvdA'er Ed Wagemaker vertelt gemiddeld zo'n twintig uur in de week kwijt te zijn aan zijn werkzaamheden als lid van de Provinciale Staten. "Als je dat vertaalt naar de vergoeding, dan is dat gewoon te weinig."

Alle 564 leden van de Provinciale Staten werd gevraagd de vragenlijst van BNR Nieuwsradio in te vullen. De helft gaf hieraan gehoor.

Politie Parijs vindt krat met bommaterialen

Bij een onderzoek naar gestolen auto's heeft de politie van Parijs twee kilo explosief materiaal in beslag genomen. Van het materiaal konden bommen worden vervaardigd. Dat heeft de politie woensdag gezegd.

Een zoektocht in auto's en huizen in de Parijse buitenwijk Boulogne-Billancourt leverde het krat met de bommaterialen op. Zes mannen, in leeftijd variërend van 21 tot en met 33 jaar, zijn ingerekend. In het krat zat ook benzine en een usb-stick met aanwijzingen over het produceren van een bom.

De politie denkt dat de mannen van plan waren de explosieven te gebruiken voor een roofoverval.

[CL] Uitslagen achtste finales (23/02/2011)

Vanavond werden de laatste twee heenwedstrijden in de achtste finale van de Champions League gespeeld. Bekerhouder Internazionale ontving in eigen huis de andere finalist van vorig jaar Bayern München. In de andere wedstrijd nam Olympique Marseille het op tegen Manchester United. Hieronder de verslagen en karakteristieken van beide partijen.

Internazionale - Bayern München

Bayern München heeft een grote stap gezet in de richting van de kwartfinale van de Champions League. De Duitse ploeg wist in de laatste minuut van de wedstrijd via Mario Gómez te scoren nadat Inter-keeper Júlio César een schot van Arjen Robben niet afdoende wist te keren.

Beide ploegen maakten er een aantrekkelijk duel van, waarbij vele kansen over en weer waren. Voor rust waren onder meer Eto'o en Luiz Gustavo gevaarlijk, terwijl na rust met name Cambiaso, Eto'o en Robben zich in de kansen lieten gelden.

Internazionale

0 - 1

FC Bayern München


   90' Gómez
 
 Gele kaart: Zanetti, Sneijder, Motta (Internazionale), Ribéry, Luiz Gustavo (Bayern München)
 
Stadion: Stadio Giuseppe Meazza, Milaan
Toeschouwers: 75.925
Arbiter: Kassai (Hon)
 
Opstelling:   Opstelling:
Júlio César
Maicon
Ranocchia (Kharja/73)
Lúcio
Chivu
Zanetti
Cambiasso
Motta
Sneijder
Eto'o
Stankovic
  Kraft
Lahm
Timoschuk
Badstuber
Pranjic (Breno/38)
Robben
Schweinsteiger
Müller
Luiz Gustavo
Ribéry
Gómez

Olympique Marseille - Manchester United

Edwin van der Sar had het in zijn vijftigste Europese wedstrijd voor Manchester United geen enkel moment lastig. Olympique Marseille ontbeerde in een volgepakt eigen huis de klasse om een goede wedstrijd op de mat te kunnen leggen, al werkten de Fransen hard.

Manchester United stelde daar weinig tegenover, al was de ploeg van Sir Alex Ferguson via Darren Fletcher nog dichtbij de zege. Mandanda keerde echter zijn inzet. Voor de rest gebeurde er in het duel weinig.

Olympique Marseille

0 - 0

Manchester United

 
 
Stadion: Stade Vélodrome, Marseille
Toeschouwers: 57.957
Arbiter: Felix Brych (Dui)
 
Opstelling:   Opstelling:
Mandanda
Fanni
M'Bia
Diawara
Heinze
Cissé (Cheyrou/70)
González
Kaboré
Rémy (Valbuena/79)
Brandão
A. Ayew
  Van der Sar
O'Shea
Smalling
Vidic
Evra
Gibson (Scholes/73)
Carrick
Fletcher
Nani
Berbatov
Rooney

Laura Jansen ziet Amerika als thuisland

Laura Jansen ziet de Verenigde Staten als haar thuisland en wil haar toekomstige kroost het liefst daar laten opgroeien. De 33-jarige zangeres, die een Nederlandse vader en een Amerikaanse moeder heeft, woont al ruim elf jaar in de Verenigde Staten.

"Ik ben echt een Nederlander in Amerika, maar het is juist die combinatie die het zo uniek maakt", vertelt Jansen in een interview met 100% NL Magazine. "Als ik straks kinderen heb, wil ik ze daar heel graag de jeugd geven die je eigenlijk alleen in Nederland kan geven, waar nog een stukje onschuld bestaat."

De zangeres is niet echt te spreken over de Amerikaanse jeugd. "Ze lopen daar allemaal met mobiele telefoontjes rond, hebben van jongs af aan 'agents' en klagen over hun 'soy milk lattes'. Waar hebben we het over?", beklaagt Jansen zich. "Pak lekker je fiets en ga het weiland in."

Toen Jansen op de middelbare school zat, verhuisde ze van de Verenigde Staten terug naar Nederland. "Nederland is zo'n geweldig land", vindt de zangeres. "Ik ben ook heel blij dat mijn moeder mij en mijn broertje toch dat Nederlandse heeft bijgebracht." Laura paste naar eigen zeggen niet in het Amerikaanse public school system. "Ik was een nerd. Ik was nog niet toe aan die snelle jeugd daar."

De zangeres woont met haar vriend alweer enkele jaren in Los Angeles. "Ik heb het beste van beide werelden", vindt ze. "Nederland is een deel van mijn jeugd, dus mijn sentiment en melancholie komen hier vandaan. Aan Los Angeles zit een randje wild waar ik heel erg van houd. Het gaat alleen maar om competitie en hard werken."

Toch kleven daar volgens de zangeres ook nadelen aan. "Ik walg van de cultuur van roem die je heel veel tegenkomt in Los Angeles. Mensen die beroemd zijn omdat ze meedoen aan een realitysoap, of om niets. Zelf ben ik helemaal niet op zoek naar dat stuk roem", bekent Laura. "Ik voldoe toch al niet aan het clichébeeld van een artiest. Ik drink een glaasje whisky op het podium en ik heb een tattoo. Dat vind ik rock-'n-roll genoeg."


Laura Jansen ziet Amerika als thuisland (Foto: Novum)

Nijmegen mag tweede stadsbrug aanleggen

Nijmegen mag een tweede stadsbrug over de Waal aanleggen. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

De brug verbindt het nog aan te leggen woongebied 'de Waalsprong' ten noorden van de Waal met het centrum van de stad ten zuiden van de rivier. De nieuwe brug moet de bereikbaarheid van de stad verbeteren en de verkeerdrukte op de bestaande Waalburg verminderen.

Tegen de aanleg van de brug was bezwaar aangetekend door enkele bedrijven, inwoners en de Vereniging Stedelijk Leefmilieu Groen- en Milieubeheer. De gemeente zou procedurele fouten hebben gemaakt en daarnaast was het onderzoek naar de luchtkwaliteit en archeologische waarde van het gebied onder de maat, meenden zij.

De Raad van State heeft al deze bezwaren ongegrond verklaard. Tegen de uitspraak van de bestuursrechter is geen beroep mogelijk.

Burgemeester Thom de Graaf (D66) is tevreden dat alle bezwaren ongegrond zijn verklaard. Nijmegen kan nu aan de slag met nieuwe brug 'De Oversteek', twittert hij. "Vanaf 2013 nog leuker (en sneller) om hier te komen." De stad verwacht dat de bouwwerkzaamheden half april kunnen beginnen.

Veel gewonden bij steekpartijen Ibiza

Een man met een mes is woensdag op het Spaanse eiland Ibiza door het lint gegaan en heeft mogelijk willekeurig dertien mensen neergestoken. Dat heeft de Spaanse politie bekendgemaakt. Zes personen raakten ernstig gewond.

De ongeveer 40-jarige man begon in een supermarkt op mensen in te steken, waarna hij buiten nog meer mensen aanviel. Uiteindelijk wisten agenten hem te overmeesteren.

Het motief van de dader is niet bekend. De politie omschreef de man als geestelijk gestoord.

Mogelijk fraudezaak bij NAC Breda

Bij NAC Breda is mogelijk een fraudezaak aan het licht gekomen. Verondersteld wordt dat bepaalde posten in de jaarcijfers bewust onjuist zijn voorgesteld. Aan het einde van boekjaar 2008-2009 is een onvolwaardige en oninbare vordering van 475 duizend euro op de belangenvereniging van clubs in de Eredivisie, de Eredivisie CV waaraan clubs jaarlijks geld moeten overmaken, op de balans opgenomen.

Het bestuur betaald voetbal van de KNVB heeft de licentiecommissie verzocht de mogelijke consequenties ten aanzien van het licentiereglement te onderzoeken. Dat onderzoek duurt naar verwachting enkele weken. De licentiecommissie wil eerst kennis nemen van de uitkomsten van het interne onderzoek door NAC.

NAC stelt dat de verantwoordelijkheid van het betreffende boekjaar onder de toenmalige algemeen directeur Theo Mommers viel. Eerder woensdag werd al bekend dat Ed Busselaar Mommers opvolgt in Breda. Busselaar, die eerder bij Willem II werkte, moet bij de club flink gaan saneren. Het bestuur noemt de liquiditeitspositie 'zeer zorgelijk'.

NAC meldde eerder al een verlies van 4,2 miljoen euro over het afgelopen seizoen. Door slecht betalingsgedrag van debiteuren, 370 duizend euro minder uit inkomsten van de televisie dan begroot en de foutieve vordering op de ECV zullen de halfjaarcijfers, die komende week worden afgerond, negatiever uitvallen dan verwacht. De KNVB heeft de club wegens het wanbeleid één punt in aftrek gegeven in de competitie.

Mollema verlaat Ruta del Sol wegens griep

Bauke Mollema zal morgen niet meer van start gaan in de vijfde en laatste etappe van de Ruta del Sol. De renner van Rabobank heeft last van griep.

Mollema voelde zich vandaag al niet goed maar wist zich nog wel in het peloton te handhaven. De etappe werd uiteindelijk gewonnen door ploeggenoot Oscar Freire. Woordvoerder Luuc Eisenga liet weten dat Mollema de rittenkoers in Zuid-Spanje nu zal verlaten.

Brinkman wil dat CDA-prominenten 'op tijd' zwijgen

Prominente CDA'ers met kritiek op het kabinet moeten weten wanneer ze hun mond moeten houden. Dat zegt CDA-lijsttrekker voor de Eerste Kamer Eelco Brinkman in een interview met dagblad De Pers. "Je mag meedoen, maar moet op tijd je mond houden. De leiding van de partij zal een keuze maken wat te doen."

Vicepremier Maxime Verhagen, fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, de nog te kiezen partijvoorzitter en Brinkman behoren volgens de laatste tot de leiding van de partij. Brinkman stelt het belangrijk te vinden dat mensen met ervaring van zich laten horen, maar is ook van mening dat CDA-prominenten zich niet ongevraagd in het publieke debat moeten mengen als er nieuwe leiders zitten.

Eerder leverden onder anderen oud-premier Ruud Lubbers, oud-minister Ernst Hirsch Ballin en oud-partijvoorzitter Tineke Lodders kritiek op de koers van de partij. Dinsdag verscheen een interview met Cees Veerman, waarin de CDA-prominent en oud-minister van Landbouw stelde dat Verhagen niet vies is van machtsspelletjes en bereid is voor de macht iemand een stok in het wiel te steken.

Veerman antwoordde op de vraag waarom het huidige kabinet met de gedoogconstructie er moest komen dat de huidige minister-president Mark Rutte (VVD) graag premier wilde worden en Verhagen al geruime tijd op de macht aasde. "Met de gedoogconstructie krijgen beide heren hun zin." Veerman had eerder ook al kritische noten geplaatst.

De 63-jarige Brinkman, zelf ooit CDA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, geeft verder aan partijleden die menen dat het CDA niet hard genoeg ingaat tegen de PVV 'stom en onhandig' te vinden. Hij denkt dat het beter is het CDA-verhaal over respect tussen religies en bevolkingsgroepen te vertellen en aan te geven het op onderdelen oneens te zijn met de partij van Geert Wilders.

Als de huidige gedoogcoalitie geen meerderheid haalt in de Eerste Kamer krijgt Nederland te maken met Belgische toestanden, waarschuwt de CDA-lijsttrekker verder, in navolging van Rutte. "En wie hebben er de meeste last van? De mensen die het aan de sociale kant het hardst nodig hebben."


Brinkman wil dat CDA-prominenten 'op tijd' zwijgen (Foto: Novum)

Ierse kiezers zien geen uitweg uit crisis

Dat de regerende Fianna Fail de vrijdag in Ierland te houden parlementsverkiezingen zal verliezen lijdt weinig twijfel. Er wordt zelfs rekening mee gehouden dat de partij die de Ierse politiek bijna tachtig jaar heeft overheerst wordt verpletterd.

Het economische wonder dat zich jarenlang in Ierland voltrok is snel omgeslagen in een ramp en het is niet verwonderlijk dat kiezers de regerende partij daarvan de schuld geven. Het land zag zich eind vorig jaar gedwongen een noodlening van 67,5 miljard euro te accepteren van het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie. Het begrotingstekort van het land bedroeg vorig jaar 85 miljard euro, een naoorlogs Europees record. Het tekort werd voor een groot deel veroorzaakt door een reddingsoperatie voor vijf Ierse banken.

De 29-jarige Karen Holland staat met haar armen uitdagend over elkaar geslagen voor Paddy's pub in het aan de westkust gelegen Galway. Ze vertelt hoe moeilijk het is om rond te komen met het salaris van haar man, die bewaker is. Het stel heeft vier kinderen.

"Ze hadden de banken ten onder moeten laten gaan", zegt Holland. "In plaats daarvan hebben ze ons ten onder laten gaan." Dezelfde woede als die van Holland kan bij kiezers in de rest van het land worden waargenomen en waarnemers voorspellen dat de verkiezingen een politieke aardverschuiving teweeg zullen brengen. Investeerders verwachten naschokken in Londen, Parijs en Berlijn.

Europese banken hebben miljarden uitstaan in de noodlijdende Ierse financiële sector. De huidige regering heeft zichzelf garant gesteld voor hun geld, maar Fine Gael, de gedoodverfde winnaar van de verkiezingen, heeft het schandalig genoemd 'om van belastingbetalers te vragen zichzelf tot de bedelstaf te brengen om speculanten enorme winsten te kunnen laten maken'.

Fine Gael heeft aangegeven enkele belangrijke schuldeisers te zullen dwingen hun verlies te nemen en het vooruitzicht van nieuwe rode cijfers op de Europese balansen, terwijl de financiële situatie van landen als Griekenland en Portugal al genoeg zorgen baart, jaagt de markten angst aan.

Terwijl politici de mogelijkheid van een nieuwe financiële injectie bespraken verlaagde de internationale kredietbeoordelaar Moody's eerder deze maand zijn waardering voor de kredietwaardigheid van zes Ierse banken.

De 4,6 miljoen inwoners van Ierland hebben zo hun eigen zorgen. De Ierse economie, die in 1994 aan een ongekende opmars begon, was een van de eerste slachtoffers van de internationale recessie. De regering was er als een haas bij om zich garant te stellen voor de schulden die de Ierse banken in hun overmoed hadden opgebouwd. Daarmee zaaide de regering politiek gif.

De werkloosheid is in drie jaar verdriedubbeld, tot 13,4 procent en het socialezekerheidsstelsel is bezig ineen te schrompelen. In een poging het begrotingstekort, dat naar schatting meer dan een derde bedraagt van het bbp van 150 miljard euro, terug te brengen verhoogde de regering de belastingen.

Recent kiezersonderzoek laat zien dat het denkbaar is dat oppositiepartij Fine Gael een absolute meerderheid krijgt in de 166 leden tellende Dail Eireann, de Ierse Tweede Kamer. Dat zou een historische nederlaag betekenen voor Fianna Fail, die sinds de partij in 1932 voor het eerst toetrad tot de regering bij alle verkiezingen de meeste zetels haalde.

De crisis heeft premier Brian Cowen er reeds toe gebracht zijn vertrek uit de politiek aan te kondigen. Hij doet niet mee aan de verkiezingen.

Als de centrumrechtse Fine Gael geen absolute meerderheid haalt zal de partij waarschijnlijk gaan regeren met onafhankelijke politici of met Labour, die zijn aanhang ook enorm heeft zien groeien. Fianna Fail, die meer dan Fine Gael in het politieke midden wordt gepositioneerd, zal volgens de recentste peilingen als derde eindigen.

De retoriek die de verkiezingscampagnes omgeeft baart sommigen zorgen. In hoofdredactionele commentaren wordt gesproken over verzet tegen Duitse overheersing en het 'afbranden van obligatiehouders'. Deze woorden weerspiegelen de zorg dat investeerders in Europa en met name in Duitsland geld verdienen aan de ellende van de Ierse bevolking.

Uit een recente opiniepeiling blijkt dat 84 procent van de bevolking wil dat er opnieuw wordt gepraat over de voorwaarden van de internationale financiële hulp. Dat dit gaat gebeuren is niet waarschijnlijk. De nieuwe regering kan niet al te zeer ingaan tegen de Europese Centrale Bank, die Ierland in november samen met het Internationaal Monetair Fonds een noodkrediet van 67,5 miljard euro verschafte.

"We hebben geen andere bron van financiering en iedereen begrijpt dat", zegt Frank Berry, hoogleraar aan de faculteit bedrijfskunde van het Trinity College Dublin.

Studenten van de Nationale Universiteit van Ierland in Galway lijken erin te berusten dat opofferingen voorlopig onvermijdelijk zijn. Mary Walsh, een 26-jarige studente natuurwetenschappen, noemt het 'totaal onrealistisch' om te denken dat de overeenkomst met de EU en het IMF veranderd kan worden. "We zullen het geld terug moeten betalen", zegt ze.

Aan de andere kant van de druilerige campus zegt hoogleraar Chris Curtin van de faculteit politicologie en sociologie dat slechts weinigen in Ierland warm lopen voor de verkiezingen, ondanks de verwachte machtswisseling.

"Het overgrote deel van de bevolking wordt tegen de grond geslagen", zegt Curtin, die de internationale reddingsoperatie een vernedering noemt. Ook hij ziet heel weinig ruimte voor het herzien van de voorwaarden van de hulpovereenkomst. Volgens Curtin staat de enorme schuld van Ierland elk uitzicht op een betere toekomst in de weg.

De kiezers vragen zich niet af of er licht is aan het eind van de tunnel, zegt Curtin, ze vragen zich af: 'Kunnen we de tunnel vinden? Is er wel een tunnel?'

PS: Rutte noemt verwijt Wilders belachelijk

Premier Mark Rutte (VVD) is het niet eens met PVV-leider Geert Wilders, die woensdag stelde dat de kopstukken van VVD en CDA te onzichtbaar zijn in de verkiezingscampagne. "Dat lijkt me belachelijk", reageerde Rutte voor de camera van de NOS.

Rutte vindt dat hijzelf en andere VVD'ers de afgelopen weken veel in beeld zijn geweest. "Als het 2 maart is, denk ik dat mensen mijn hoofd redelijk beu zijn. We zullen nog heel veel in kranten en op televisie te zien zijn."

Rutte heeft zichzelf deze week een paar dagen wintersport gegund. "Ik heb twee dagen geskied. Dat was heel verstandig na een halfjaar vreselijk hard werken, maar wel erg kort."

Wilders zei woensdagochtend dat VVD en CDA meer werk moeten maken van de campagne voor de verkiezingen van volgende week woensdag. "De VVD, maar ook het CDA, moet zich meer laten zien. Links is wel overal. Ik ga zelf ook iedere dag van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat het land door, en ik zit in veel televisieprogramma's. Ik hoop en verwacht dat CDA en VVD dat ook gaan doen."

De verkiezingen van volgende week zijn belangrijk voor VVD, PVV en CDA, omdat Provinciale Staten in mei de nieuwe Eerste Kamer kiezen. Volgens de peilingen spant het erom of de drie partijen daar samen een meerderheid zullen halen.


PS: Rutte noemt verwijt Wilders belachelijk (Foto: Novum)

Bleker zet mes in natuurgebieden

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) wil het mes zetten in het aantal natuurgebieden dat onder Europese bescherming valt. De bewindsman kondigde woensdag een 'vereenvoudiging' van de Europese richtlijnen voor deze zogeheten Natura 2000-gebieden aan. Hierdoor kunnen boeren en projectontwikkelaars meer hun gang gaan.

De strikte Europese regels zorgen ervoor dat boeren, tuinders of gemeenten niet zomaar een nieuwe stal of woonwijk kunnen aanleggen, maar aan verschillende eisen moeten voldoen. Volgens Bleker past Nederland die regels te strikt toe. Hij verwacht dat in twintig procent van de gevallen de vergunningsplicht kan vervallen. Bleker haalt hiermee naar eigen zeggen de 'doorgeschoten elementen' uit de regeling.

De 162 Natura 2000-gebieden die Nederland kent liggen nu soms dicht bij elkaar. Bleker wil een aantal van deze gebieden nu samenvoegen. Ook dit biedt meer ruimte voor ondernemers in deze gebieden, omdat de 'natuurdoelen' dan kunnen worden gerealiseerd op die plek waar het de 'minste hinder' geeft voor de omgeving.

Ook wordt een aantal gebieden met een 'beperkte ecologische waarde' geschrapt, waarvan de 'natuurdoelen' ook elders kunnen worden gehaald. Dan gaat het om de Boddenbroek in Overijssel, Achter in de Voort in Dinkelland en het Gelderse Teeselinkven. Hiervoor gaat Bleker overleggen met de Europese Commissie.

Het onder water zetten van een paar polders in Zuid-Holland gaat evenmin door, wat Bleker betreft. Ook hiervoor geldt dat de natuurdoelen die dit zou opleveren, elders kunnen worden gehaald, namelijk in het Haringvliet.

Rihanna verdedigt zich na uithaal Donald Trump

Rihanna verdedigt zich nadat ze de woede van Donald Trump op haar hals had gehaald. De zangeres zegde een optreden bij de zakenman af vanwege ziekte, waarna Trump haar respectloos noemde. Rihanna's woordvoerder verklaarde dinsdag dat er strikte doktersadviezen in het spel waren.

"Rihanna moest bijkomen van bronchitis en de artsen adviseerden haar om geen vliegtuig te nemen. Ze riskeerde anders haar stem te verliezen of haar stembanden te beschadigen", verzekerde de woordvoerder van de 23-jarige in het Amerikaanse entertainmentprogramma Access Hollywood. Door dit doktersadvies kon de r&b-zangeres zaterdag niet naar Florida vliegen, waar ze tijdens een liefdadigheidsevenement van Trump op zou treden.

Dit schoot in het verkeerde keelgat van de steenrijke zakenman, vooral toen hij Rihanna de volgende dag wel op zag treden in haar woonplaats Los Angeles. "Het was beledigend dat Rihanna het af liet weten", raasde de zakenman maandag in een weblog van de Amerikaanse krant The Palm Beach Post. "En dat ze een dag later ergens anders optrad terwijl ze zei dat ze ziek was, is gewoonweg respectloos."

Zangeres Jennifer Hudson kon op het laatste moment Rihanna's plaats innemen en een optreden verzorgen tijdens het evenement tegen kanker. "Rihanna voelt zich verschrikkelijk dat ze niet kon komen, maar was erg blij dat Jennifer zo gracieus was om de plaats op te vullen", vervolgde de woordvoerder. Donald Trump heeft nog niet gereageerd op de verklaringen.


Rihanna verdedigt zich na uithaal Donald Trump (Foto: Novum)

Heidfeld: "Kon kans niet laten lopen"

Nick Heidfeld moest naar eigen zeggen goed nadenken voordat hij kon besluiten om Robert Kubica bij Lotus Renault GP te vervangen. Het vervangen van de geblesseerde Kubica deed de Duitser aarzelen, omdat beiden elkaar nog kennen toen ze tussen 2006 en 2009 bij BMW Sauber samen reden.

"Ik moest bij mijzelf te rade gaan, misschien wel meer dan anderen gedaan zouden hebben, maar ik heb de situatie nu helder. Het is aan de ene kant niet mijn fout dat er iets met Kubica gebeurde en ik wens hem dan ook een spoedig herstel toe. Aan de andere kant moest ik de kans grijpen en blij zijn dat ik weer mag rijden," zei Heidfeld tegen Formula1.com.

"Het is nog onduidelijk of ik het hele seizoen mag rijden, maar ik ben in ieder geval het hele jaar beschikbaar! De grootste sensatie is dat ik helemaal niet verwacht had om dit jaar te mogen rijden. Het testseizoen was al in volle gang en ik was met Mercedes in gesprek om mijn oude plaats terug te krijgen. Ik had ook een optie om bij een achterhoedeteam in te kunnen stappen, maar daar was ik niet in geïnteresseerd."

"Deze kans kwam totaal uit het niets. Het was in het begin lastig om mijn hoofd er bij te houden, omdat ik vanwege Roberts ongeval emotioneel was, terwijl ik ook wist dat dit een kans voor mij zou zijn. Het was geen gemakkelijke situatie, maar ik moest de kans grijpen. Ik geloofde pas dat ik weer mee zou doen op het moment dat de inkt onder het contract droog was."

Kopje chocolademelk doet inbreker de das om

Een kopje warme chocolademelk heeft dinsdagnacht een inbreker in Roosendaal de das omgedaan. Agenten zagen dat in de kantine door de daders chocolademelk was getapt uit een automaat in het bedrijf waar de kraak was gezet. De lekbak was nat en op de vloer lagen verse druppels.

Kennelijk had iemand haastig het drankje gepakt en om er vervolgens mee naar buiten te lopen, aldus de politie woensdag. In de omgeving van het bedrijf aan de Westelijke Havendijk troffen de dienders een 29-jarige man uit Roosendaal aan, die bekendstaat als veelpleger. Hij bleek een zakje cacaopoeder bij zich te hebben. De zak met oplospoeder bleek identiek aan de voorraad bij de koffieautomaat in het bedrijf.

Tien minuten later werd op het Stationsplein een 41-jarige man uit Etten-Leur aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de inbraak. De 29-jarige Roosendaaler had gezegd de buit van iemand anders te hebben gekregen en een signalement van de verdachte opgegeven.

Brandweer Brazilië vindt alligator achter bank

Brandweerlieden in het noorden van Brazilië hebben woensdag een anderhalve meter lange alligator verwijderd uit een huis dat door onderstromingen deels onder water was komen te staan. Het vervaarlijke reptiel verschool zich achter een bankstel. Dat heeft de brandweer van de stad Parauapebas gezegd.

De bewoonster van het huis zag hoe haar 3-jarige zoontje achter de bank iets aaide. Toen ze zag dat het een alligator was, rukte ze haar zoontje weg en sloeg ze alarm.

Het lijkt erop dat de alligator weldoorvoed was. "Als hij honger had, had hij het jongetje ernstig kunnen verwonden of kunnen doden", aldus brandweercommandant Luiz Claudio Farias. De brandweer heeft het beest in een natuurgebied vrijgelaten.

[EL] Porto schakelt Sevilla uit

FC Porto heeft woensdag ondanks een nederlaag de achtste finale van de Europa League bereikt. De Portugezen verloren in eigen huis met 1-0 van Sevilla, maar een 2-1 zege in de heenwedstrijd was genoeg om door te bekeren. In de volgende ronde speelt Porto tegen CSKA Moskou.

Sevilla leek het lange tijd niet meer spannend te kunnen maken, maar twintig minuten voor tijd zette Luis Fabiano de Spanjaarden op voorsprong. Sevilla leek daarna te profiteren van een rode kaart voor Alvaro Pereira van Porto. Niet veel later stonden beide ploegen echter met tien man op het veld nadat Alexis tegen zijn tweede geel was aangelopen.


Porto schakelt Sevilla uit in de Europa League (Foto: Novum)

Braziliaan verwekt kinderen bij dochter

Een 50-jarige Braziliaan blijkt zijn dochter twaalf jaar lang in huis te hebben opgesloten en misbruikt. In die tijd heeft hij zeker twee kinderen bij haar verwekt. Dat meldden Braziliaanse media woensdag.

Het slachtoffer, dat nu 26 jaar oud is, was dinsdag bevrijd door de politie. Bij die actie werd haar vader opgepakt. De vrouw was vastgehouden in een afgelegen dorp in het noorden van Brazilië. "Het slachtoffer zei dat zij en haar broers en zussen door hun moeder werden verlaten toen zij elf was", zei een politiewoordvoerder. Drie jaar later zou haar vader haar hebben opgesloten.

Toen de vrouw 22 was, kreeg ze het eerste kind van haar vader. Enkele maanden geleden werd een tweede kind geboren.

Vertonghen: "Moeten op onze hoede zijn"

Ajax heeft morgen in de terugwedstrijd tegen Anderlecht een comfortabele uitgangspositie. De Amsterdammers verdedigen in de eigen ArenA een 3-0 voorsprong tegen de Belgische nummer één. Toch blijft het team alert, zo zei ook Jan Vertonghen tegen Sproza.

"We gaan alles geven," zei de Belgische Ajacied. "Weinig mensen hadden verwacht dat wij met 3-0 zouden winnen. Anderlecht wil zeker iets rechtzetten. Wij moeten op onze hoede zijn, we gaan alles geven. Anderlecht blijft een goed team met uitzonderlijke spelers."

Anderlecht kreeg gisteren slecht nieuws te verwerken, doordat Mbark Boussoufa zich moest afmelden voor het duel. "Hij is een van hun belangrijkste spelers. Ik ben er niet rouwig om, maar ze hebben veel spelers die zijn plek goed kunnen invullen."

Demo Total War: Shogun 2 verschenen

De demo voor Total War: Shogun 2 is te downloaden vanaf Steam. Dit nieuwste deel van Total War gaat, zoals de naam wellicht al doet vermoeden, over de Japanse veldslagen. Vanaf 15 maart kun je op de PC aan de slag met machtige troepen zoals de samurai, ninja's en geisha's.

Het spel zal een vier tegen vier mode krijgen en het zal mogelijk zijn om een online campagne samen met een vriend te spelen. Het spel zal gedeeltelijk turn-based en gedeeltelijk realtime combat bevatten. Naast al het vechten kun je ook je avatar aan passen naar je eigen wensen.

Banksy niet welkom op Oscar-uitreiking

De Engelse straatkunstenaar Banksy mag zijn eventuele oscar niet incognito ophalen. De kunstenaar is genomineerd met de documentaire Exit Through the Gift Shop, maar zijn identiteit is geheim aangezien Banksy zijn kunstwerken illegaal aanbrengt op openbare plaatsen.

Banksy treedt niet vaak naar buiten, maar als hij dit doet is het meestal met een apenmasker op om niet herkend te worden. Bruce Davis, de executive director van de Academy Awards heeft in een verklaring aangegeven dat Banksy niet vermomd welkom is omdat het onduidelijk is aan wie de Oscar overhandigd moet worden als er vijf mannen met apenmaskers op klaar staan om de prijs in ontvangst te nemen. “The fun but disquieting scenario is that if the film wins and five guys in monkey masks come to the stage all saying, ‘I’m Banksy,’ who the hell do we give it to?” aldus Davis. Mocht Banksy zichzelf bekend maken dan is de kans groot dat hij gearresteerd zal worden vanwege vandalisme.

Banksy is ondertussen wel in Hollywood aanwezig getuigen de Banksy-kunstwerken die door de stad heen opduiken. De opvallendste hiervan is een billboard op Sunset Boulevard waar hij een trippende Mickey en Minnie Mouse naast een model tekende. Het billboard is overigens al snel verdwenen, maar wie dit op zijn geweten heeft is onbekend. Advertenties die door Banksy bewerkt zijn leveren veel geld op.

Oekraïners opgepakt op A1 voor witwassen

Zeven mannen uit Oekraïne zijn woensdag op de A1 ter hoogte van Deurningen opgepakt voor witwassen. De mannen hadden 79.000 euro bij zich. Dat meldt de marechaussee woensdag.

Het zevental viel door de mand tijdens een controle. De mannen van tussen de 24 en 41 jaar reden in een bestelbus met daarachter een trailer, beiden voorzien van een kenteken uit Oekraïne. Ze konden geen aannemelijke verklaring geven voor de herkomst van het geld dat bij ze werd aangetroffen, aldus de marechaussee.

De zeven verklaarden een auto te gaan kopen. Ze zijn in een cel gezet. Het geld is in beslag genomen. De marechaussee stelt een verder onderzoek in.

Zvonareva en Wozniacki verder in Doha

Vera Zvonareva is met speels gemak doorgedrongen tot de kwartfinale in Doha. De als tweede geplaatste Russische won met 6-1, 6-2 van Dominika Cibulkova uit Slowakije. Zvonareva wacht nu een treffen met een andere Slowaakse, Daniela Hantuchova. Die rekende in drie sets af met Vera Dushevina: 4-6, 6-2, 6-4.

De hoogst genoteerde Caroline Wozniacki bereikte de laatste acht door een 6-3, 6-2 zege op Nadia Petrova. De volgende tegenstandster van de Deense is Flavia Pennetta uit Italië, die Lucie Safarova met 4-6, 6-3, 6-4 versloeg.

Shuai Peng, die via de kwalificaties het hoofdtoernooi haalde, neemt het in de kwartfinale op tegen Marion Bartoli. De Chinese Peng won verrassend van de als derde geplaatste Francesca Schiavone: 7-5, 6-3. De Française was met 6-1, 6-0 te sterk voor Shahar Peer (8).

Jelena Jankovic uit Servië was in de tweede ronde met 6-0, 6-1 een maatje te groot voor Sania Mirza. De nummer vijf van de plaatsingslijst neemt het nu op tegen Klara Zakopalova. De Tsjechische gaf finalist bij de Australian Open Na Li met 6-2, 6-1 klop.


Zvonareva en Wozniacki verder in Doha (Foto: Novum)

Voeding in Nederland wordt duurder

De Nederlander zal in de loop van dit jaar 3 tot 5 procent meer moeten betalen voor voeding. Op de wereldmarkt zijn de prijzen van graan en maïs in korte tijd verdubbeld, en de prijs van koffiebonen nam met 60 procent toe. Dit zal de komenden maanden doorwerken in de prijzen in de Nederlandse winkels. Dat meldde woensdag het Economische Bureau van ING.

De prijzen van voedsel op de wereldmarkt zijn vrijwel even hoog als in 2008. In Nederland had dat tot gevolg dat in maart 2009 de prijzen van voeding in de winkels zo'n 5 procent hoger waren dan een jaar eerder.

De Nederlandse consumenten hebben tot dusver niet veel van de stijgende prijzen op de wereldmarkt gemerkt. De prijzen van voeding zijn de laatste twaalf maanden 0,8 procent hoger geworden in de winkels. De Nederlanders geven gemiddeld 10 procent van hun netto-inkomen uit aan voedsel, waardoor de prijsstijging niet erg gevoeld wordt.

Voeding in Nederland wordt duurder
Voeding in Nederland wordt duurder (Foto: ANP)

Griekse agenten slaags met demonstranten

Jonge demonstranten hebben woensdag in het centrum van de Griekse hoofdstad Athene stenen en molotovcocktails naar agenten van de oproerpolitie gegooid. Die beantwoordde de aanvallen met traangas en schokgranaten. De vechtpartijen vonden plaats tijdens een massale demonstratie tegen de bezuinigingsmaatregelen van de regering.

Delen van het stadscentrum waren gehuld in verstikkende wolken traangas. Duizenden demonstranten zochten dekking. Een agent werd aangevallen; zijn uniform vloog in brand en zijn motor brandde volledig uit. Ten minste vijf mensen raakten gewond en twintig personen werden gearresteerd.

De protestmars in Athene bracht meer dan dertigduizend mensen op de been. De betoging verliep in eerste instantie rustig. Demonstranten scandeerden 'Gehoorzaam de rijken niet, vecht terug' en liepen naar het parlementsgebouw, vergezeld door een blaaskapel, tractoren en fietsers. In het stadscentrum waren veel agenten ingezet.

Ook in de tweede stad van Griekenland, Thessaloniki, gingen duizenden Grieken de straat op. Elders in het land vonden eveneens tientallen demonstraties plaats.

De demonstraties waren onderdeel van de eerste grote stakingsactie van 2011 tegen het bezuinigingsbeleid van de Griekse regering. De regering van George Papandreou staat onder grote druk van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om bezuinigingen door te voeren. De bezuinigingen zijn een voorwaarde voor een noodlening van de EU en het IMF.

Door de staking - die 24 uur duurt - lag het openbaar vervoer in het land stil. Veerboten bleven in de haven en treinen reden niet. Ook vielen rond de honderd vluchten uit. Belangrijke toeristische attracties als de Akropolis bleven gesloten en winkeliers sloten hun zaak.


Griekse agenten slaags met demonstranten (Foto: Novum)

Jordaans kabinet akkoord met hervorming

Het Jordaanse kabinet heeft dinsdagavond wetgeving goedgekeurd die het makkelijker maakt demonstraties te organiseren. Ook wordt er een overheidsorgaan opgericht dat basisgoederen beschikbaar stelt aan de allerarmsten. Dat heeft een woordvoerder van de regering woensdag gezegd.

De Moslim Broederschap had eerder dinsdag gewaarschuwd nieuwe demonstraties te organiseren als er niet snel hervormingen zouden worden doorgevoerd.

Onder de nieuwe wetgeving hoeven organisatoren de autoriteiten pas 48 uur van tevoren in te lichten over een ophanden zijnde demonstratie.

Blessures judoka's Willeboordse en Elmont

Het is onzeker of judoka Elisabeth Willeboordse mee kan doen aan het EK in april in Boedapest. Tijdens een trainingskamp heeft ze een buitenband in haar enkel afgescheurd. Een binnenband raakte ingescheurd.

Zelf wil Willeboordse nog geen streep zetten door haar deelname aan het EK. Wel heeft ze gezegd dat ze alleen zal meedoen als haar enkel volledig is genezen. In de klasse tot 63 kilogram is ze titelverdedigster.

Guillaume Elmont staat zeker zes weken aan de kant. Hij raakte afgelopen weekend geblesseerd door een armoverstrekking. Op de röntgenfoto's die hij liet maken waren in elk geval geen breuken te zien. Morgen krijgt Elmont de uitslag te horen van de MRI-scan.

VN: Afghanistan onveiligst sinds 2001

Afghanistan was in tien jaar niet zo onveilig als nu, stelde een vertrekkend gezant van de Verenigde Naties woensdag. Volgens hem worden hulpverleners momenteel ongekend vaak aangevallen.

"De veiligheid is op het laagste punt sinds het vertrek van het Talibanregime in 2001", zei Robert Watkins. "Na de versterking van de NAVO-troepen vorig jaar gaan rebellen naar gebieden waar we ze nooit eerder zagen. We kampen nu met veiligheidsproblemen waarvan we niet hadden gedacht dat we ze ooit zouden krijgen."

Westerse landen hebben nu circa 150.000 militairen in Afghanistan. "De NAVO beweert dat ze de overhand krijgen, maar wij zien nog steeds heel grote veiligheidsproblemen", zei Watkins.

Hulpverleners van de Verenigde Naties hebben nu toegang tot circa 30 procent van het land. In nog eens 30 procent is dat moeilijk, in de rest onmogelijk.

VN: Afghanistan onveiligst sinds 2001
VN: Afghanistan onveiligst sinds 2001 (Foto: ANP)

Rozenmeisje terug naar Polen

Het zogenoemde Rozenmeisje wordt herbegraven in Polen. Het stoffelijk overschot van het in 1996 vermoorde meisje wordt vrijdag naar haar geboorteland teruggebracht. Zaterdag wordt ze herbegraven in Gorzow. Dat meldt de regionale zender L1.

Het levenloze lichaam van de 20-jarige vrouw werd in juni 1996 in het Noord-Limburgse dorp Lottum gevonden. Zij werd het Rozenmeisje genoemd, omdat in de omgeving veel rozenkwekerijen staan. Het grafmonument in de gemeente blijft staan.

Pas vorig jaar oktober werd de identiteit van het Rozenmeisje bekend. De vrouw bleek Josefa te heten en afkomstig te zijn uit het Poolse Gorzow. De familie van de in maart 1976 geboren Josefa identificeerde haar aan de hand van foto's.

De Duitser Erich L. is afgelopen zomer voor de moord gearresteerd. Zijn dna werd aangetroffen op het Rozenmeisje. De rechtszaak tegen L. en een medeverdachte is vorige week begonnen in Duitsland.

[Upd] Libië: Gadhafi lijkt controle kwijt

De Libische leider Moammar Gadhafi lijkt, naast de controle over zichzelf, nu ook de controle over een groot deel van zijn land en ministers te hebben verloren. Ook internationaal lijkt de al 42 jaar aan de macht zijnde dictator alleen nog maar tegenstanders te hebben die steeds duidelijker van zich laten horen.

Benghazi was volgens Al Jazeera zondag al in handen van demonstranten en legereenheden die zich af hadden gekeerd van Gadhafi. Nu is ook in Az Zawiya en in Misurata, de derde stad in Libië qua grootte, de vlag van de demonstranten gehesen.

Steeds meer legereenheden hebben zich afgekeerd van Gadhafi en zouden nu strijden tegen de troepen die nog wel trouw zijn aan de leider van het land. Al Jazeera meldt dat een Libische krant beweert dat er een gevechtsvliegtuig is neergestort, dat de opdracht had om Benghazi te bombarderen. De piloten zouden deze opdracht hebben geweigerd en het vliegtuig op onorthodoxe wijze op de grond hebben gezet. Onder andere de BBC, Al Jazeera en persbureau Reuters maken hier melding van. De piloten hebben zich naar verluidt met schietstoel in veiligheid kunnen brengen.

De Veiligheidsraad en de Mensenrechtenraad van de VN zijn weer bijeengekomen om te spreken over eventuele sancties en onderzoeken. Groot-Brittannië heeft inmiddels aangekondigd zo veel vliegtuigen als nodig is te sturen om buitenlanders in Libië te evacueren.

Een tweede Nederlandse evacuatievlucht vertrekt om 16.00 uur vanuit Italië. Dit zou in eerste instantie eerder gebeuren, maar er moest nog duidelijker in kaart worden gebracht hoe veel Nederlanders op het vliegveld in Tripoli zijn aangekomen.

De dinsdag afgetreden minister van Binnenlandse Zaken van Libië heeft inmiddels gemeld dat hij bewijs in handen heeft dat Gadhafi zelf opdracht zou hebben gegeven tot de Lockerbie-aanslag.

Update 16.21 uur
De Tweede Kamer is bijeengekomen voor een ingelaste spoedvergadering over Libië. Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal heeft een aantal zaken toegezegd. Zo zou er een overeenstemming binnen de EU zijn over sancties die verder ter sprake zullen komen wanneer de evacuaties van Europese mensen uit Libië 'goed op gang zijn gekomen'.

Qua geleverde wapens zijn er de laatste jaren alleen nachtkijkers en helikopteronderdelen verkocht aan Libië. De VVD-woordvoerder stelde zich wat dat betreft meer zorgen te maken over afweerraketten die andere landen zouden hebben geleverd.

De politieke partijen en de minister zijn het erover eens dat opvang van vluchtelingen vooral in de eigen regio moet plaatsvinden. Op verzoek van SP-woordvoerder Van Bommel heeft Rosenthal toegezegd contact op te nemen met zijn Italiaanse collega om te vragen of die iets ziet in een soort bemiddelende rol van Berlusconi. Die zou mogelijk meer ingang hebben bij Gadhafi dan Ashton of Ban ki-Moon. Rosenthal had hier wel enige bedenkingen bij, maar zou het verzoek dus doorgeven.

Alle fractiewoordvoerders veroordeelden het geweld dat Gadhafi tegen de demonstranten gebruikt. De woordvoerder van de VVD noemde hem een 'mad dog dictator' en Rosenthal noemde hem enkele malen ook een dictator. De woordvoerder van de PVV denkt dat Gadhafi voor geen enkele rede meer vatbaar is.

Update 16.30 uur
Maandag zijn twee gevechtsvliegtuigen op Malta geland met piloten die hebben geweigerd Benghazi te bombarderen, gisteren een marineschip dat voor de haven van Malta aankwam, waarvan de bemanning ook weigerde de havenstad Benghazi te bombarderen. Op dit moment cirkelt er een vliegtuig boven Malta dat mogelijk ook gevlucht is uit Libië. Het vliegtuig zit naar verluidt bijna zonder brandstof, maar Malta is niet voorbereid op een landing.

Update 17.11 uur
In het vliegtuig uit de vorige update zou de dochter van Moammar Gadhafi hebben gezeten, zo meldden bronnen uit de regering van Malta aan Al Jazeera. Het vliegtuig heeft geen toestemming gekregen om te landen, omdat het onduidelijk is waarom Aisha Gadhafi op Malta wilde landen, en is weer onderweg terug naar Tripoli.

Update 20.07 uur
De staatstelevisie zendt sinds iets voor 20.00 uur niet meer uit. Het beeld staat op zwart, wat er is gebeurd waardoor dit nu zo is, is nog niet bekend. Tripoli is gesloten voor iedereen die erin of eruit wil, zo meldt Al Jazeera. Dit is mogelijk gedaan met het oog op geruchten dat afgesplitste legereenheden uit het oosten van het land onderweg zijn naar Tripoli om Gadhafi eigenhandig af te zetten.

De tweede evacuatievlucht van Nederland is wederom uitgesteld. Met het oog op de veiligheid van de Nederlanders in Tripoli is besloten de evacuatie uit te stellen tot donderdagochtend.

Nablussen brand Amsterdam in laatste fase

De brandweer is bijna klaar met het nablussen van de brand in het Westelijk Havengebied in Amsterdam. het vuur is nog altijd niet helemaal uit. Hier en daar brandt of smeult het nog een beetje. Hoelang het nablussen nog in beslag gaat nemen, is nog onduidelijk. "Zolang het nodig is, blijven wij nablussen", zegt een woordvoerder van de brandweer woensdag aan het begin van de avond.

De brandweer verwachtte al nog een groot deel van de dag bezig te zijn met de brand bij Diergaarde Chemical Storage aan de Latexweg. Het vuur brak dinsdag iets voor het middaguur door nog onbekende oorzaak uit.

Het vuur woedde in een loods met rubber en sloeg kort daarna over naar een aanpalende loods waarin cacao ligt opgeslagen. De brandweer kon voorkomen dat de cacao in brand vloog. Rond 16.00 uur dinsdag werd het sein brand meester gegeven. Sindsdien wordt er nageblust.

Woensdag komt nauwelijks meer rook vrij. Dinsdag kon Schiphol vanwege de rook de Polderbaan en de Zwanenburgbaan tijdelijk niet gebruiken. Lichte vertragingen van ongeveer een kwartier waren het gevolg. Bij de brand is niemand gewond geraakt.

Blussen brand Westelijk Havengebied
Nablussen brand Amsterdam in laatste fase (Foto: Rowin van Diest)

Voormalige Servische politiechef veroordeeld

Het Joegoslaviëtribunaal heeft woensdag een voormalige Servische politiechef schuldig bevonden aan de moord op honderden etnische Albanezen en de deportatie van nog eens honderdduizenden uit Kosovo in 1999. Het hof veroordeelde Vlastimir Djordjevic tot 27 jaar gevangenisstraf.

Rechter Kevin Parker zei dat Servische troepen, vaak agenten die onder leiding stonden van Djordjevic (62), zeker tweehonderdduizend Kosovaarse Albanezen uit Kosovo verdreven en vrouwen, kinderen en gehandicapten hebben vermoord.

Bij een massamoord op 26 maart 1999 dreven Servische troepen 114 jongens en mannen in een schuur bijeen, waarna de Serviërs hun automatische wapens leegschoten en de schuur in brand staken. Op een ander moment werden 45 leden van één familie vermoord.

Volgens de rechter speelde Djordjevic een 'sleutelrol' bij het verdoezelen van de moord op achthonderd mensen. Hij liet de lichamen van de slachtoffers in het geheim herbegraven in Servië.

Djordjevic werd in 2007 in Montenegro gearresteerd. Hij zei onschuldig te zijn en beweerde dat hij geen controle had over de Servische troepen. "Ik wist het niet, ik had geen reden om te veronderstellen dat mijn ondergeschikten op grote schaal misdaden begingen tegen de Albanese bevolking", zei hij tegen de rechters.

Volgens het tribunaal had hij echter wel degelijk 'effectieve controle' over de politie en andere troepen. Parker zei dat Djordjevic 'in grote mate bijdroeg aan de terreurcampagne en het extreme geweld van de Servische troepen tegen Kosovaarse Albanezen, om de demografische samenstelling van Kosovo te veranderen'.

Guerrilla houdt gamers in de gaten

Guerrilla Games, de ontwikkelaar van Killzone 3, zal de activiteiten in de multiplayer van het spel goed in de gaten gaan houden. Guerrilla neemt de recente hacks en aanvallen op de PS3 serieus op en zal samen met Sony de gebruikers van Killzone 3 in de gaten houden.

De reden dat ze dat doen is omdat ze niet willen dat hackers of dergelijke de plezier van anderen gaan verpesten. Daarnaast wil de ontwikkelaar ook in de gaten houden of er problemen ontstaan door de hackers die de ontwikkelaar dan weer kan oplossen. Denk hierbij aan gaten in het spel dichten of exploits van bugs en glitches.

Killzone 3 komt aanstaande vrijdag uit voor de PS3 en is ontwikkeld door de Nederlandse studio Guerrilla Games. FOK!games ging op bezoek bij Guerrilla Games, lees hier de special daarover.

Killzone 3

Federer naar laatste acht in Dubai

Roger Federer heeft zich eenvoudig geplaatst voor de kwartfinale in Dubai. De als eerste geplaatste Zwitser kende in de tweede ronde weinig moeite met Marcel Granollers uit Spanje: 6-3, 6-4. Federer moet het nu opnemen tegen Sergiy Stakhovsky uit Oekraïne.

Novak Djokovic, die als tweede is ingeschaald, drong ook door tot de laatste acht. De Serviër had drie sets nodig tegen de Spanjaard Feliciano Lopez: 6-3, 2-6, 6-4. De volgende tegenstander van Djokovic is de Duitser Florian Mayer.

Hagenaar bedolven onder lading ijzer

Een 58-jarige Hagenaar is woensdagmiddag tijdens zijn werk in Roosendaal bedolven onder een lading ijzer. Het slachtoffer werd door de brandweer bevrijd en is met ernstige verwondingen overgebracht naar het Franciscus Ziekenhuis, laat een politiewoordvoerder weten.

Het ongeval gebeurde in een bedrijf aan de Smoorstraat toen de man een heftruckchauffeur hielp. Ook personeel van een traumahelikopter moest eraan te pas komen om de man uit zijn benarde positie te bevrijden.

De Arbeidsinspectie is een onderzoek begonnen naar de oorzaak van het ongeval.

Emmen en Cambuur azen op amateur

De kans dat Mart Dijkstra volgend seizoen nog in de Topklasse speelt is klein. De verdediger van Harkemase Boys staat namelijk in de nadrukkelijke belangstelling van FC Emmen en SC Cambuur.

De twintigjarige Dijkstra kwam afgelopen zomer over van FC Groningen, waar hij in het beloftenteam speelde. SC Cambuur, dat eerder al Martijn Barto van Harkemase Boys en Marco van der Heide van Flevo Boys Emmeloord uit de Topklasse plukte, meldde zich via assistent-trainer Henk de Jong. Ook hij zette eerder dit seizoen de stap van Harkema naar Leeuwarden en kent Dijkstra dus goed.

Voorzitter Pieter Spinder van Harkemase Boys hoopt Dijkstra te kunnen behouden: "Cambuur meldde zich onlangs al via onze oud-trainer Henk de Jong. Dat was keurig van hem. Ook Emmen heeft nu interesse en zal met Mart Dijkstra gaan praten. Maar dat zullen wij als Harkemase Boys ook nog doen. Het zal geen verrassing zijn dat wij hem graag willen behouden voor de club."

NET 5-baas: Geen paniek

Ondanks de slechte kijkcijfers van zijn nieuwe realityshow Secret Story ziet NET 5-baas Alphons Martens de toekomst nog steeds met vertrouwen tegemoet. "Er is geen reden voor paniek. Het publiek moet de mensen in het huis nog leren kennen", aldus Martens.

De afgelopen drie dagen scoorde Secret Story, de duurste SBS-productie in jaren, dagelijks minder dan 200.000 kijkers. Toch denkt de NET 5-baas het tij te kunnen keren: "Oh ja hoor, ik heb nog wel wat troeven achter de hand." Martens heeft dan ook goede hoop en garandeert dat de kijkcijfers zullen stijgen.

Volgens media-expert Ton Verlind is dat echter onmogelijk. Het genre is uitgemolken en de spelregels zijn onoverzichtelijk. Verlind denkt dat het programma op een verkeerde tijdstip zit en ook vindt hij de casting erg slecht. "Het is zo plastic, zo onecht. Het mist de tijdsgeest volledig", zegt Verlind in het AD.


NET 5-baas Alphons Martens garandeert hogere kijkcijfers Secret Story (Foto: FOK!)

Elshot naar Huizen

Zaterdaghoofdklasser Huizen heeft voor volgend seizoen een aanwinst van naam gestrikt. Kurt Elshot zal namelijk vanaf de zomer de gelederen versterken. De ervaren verdediger is momenteel clubloos.

Rechtervleugelverdediger Elshot vertrok afgelopen zomer bij NAC Breda. Daar was het contract van de 33-jarige Surinamer afgelopen. Elshot speelde 349 competitieduels als prof in Nederland. Hij deed dat voor FC Groningen en NAC.

Huizen versterkte zich verder per direct met aanvaller Reginald Faria. De 29-jarige spits komt over van Sektzia Nes Tziona uit Israël. De Amsterdammer speelde in Nederland als prof voor FC Volendam, Haarlem, TOP Oss en FC Omniworld.

Sparta-aanwinst nog niet speelgerechtigd

Sparta Rotterdam kan pas na de zomer beschikken over winteraanwinst Mario Bilate. De talentvolle aanvaller, die werd weggehaald bij zaterdaghoofdklasser XerxesDZB, wordt niet speelgerechtigd verklaard door de KNVB.

Bilate is slachtoffer van de regelgeving van de bond, die voorschrijft dat spelers van een amateurclub zich niet tussentijds mogen laten overschrijven. Er zijn wel uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van gewijzigde werkomstandigheden of een verhuizing. De bond acht die uitzondering echter niet van toepassing op de transfer van Bilate, die daardoor tot volgend seizoen moet wachten op zijn debuut als prof. Opvallend genoeg mochten clubs uit de Topklasse tijdens het seizoen wel spelers aantrekken, op voorwaarde dat zij een contract tekenden.

Real Madrid enkele weken zonder Khedira

Real Madrid moet Sami Khedira twee tot drie weken missen. De 23-jarige Duitse middenvelder heeft in het Champions Leagueduel tegen Olympique Lyon (1-1) een dijbeenblessure opgelopen, meldt de Spaanse club.

Het is onzeker of Khedira op tijd fit is voor de return in Madrid van 16 maart. Real Madrid speelt voor die tijd in de competitie nog tegen Deportivo La Coruna, Malaga, Racing Santander en Hercules Alicante.


Real Madrid enkele weken zonder Khedira (Foto: Novum)

Nederlanders met 144 kilo coke gepakt in Peru

Twee Nederlanders zijn zaterdag in Peru opgepakt met 144 kilo cocaïne in hun bezit. Het gaat om mannen van 40 en 46 jaar, die in de hoofdstad van het Zuid-Amerikaanse land werden aangehouden. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigt woensdag de aanhoudingen na berichten in Peruaanse media.

Het tweetal, Erik K. en Michel D. werd aangehouden in een woning in Lima en is in een cel gezet. In Peru, een van de grotere cocaïneproducenten ter wereld, worden regelmatig Nederlanders met drugs aangehouden. Meestal worden zij met kleinere hoeveelheden op het internationale vliegveld van de hoofdstad in de kraag gegrepen.

Eind vorig jaar zaten 111 Nederlanders vast in een Peruaanse cel voor een drugsdelict.

Veroordeelde gepakt na sprong van balkon

Een 32-jarige veroordeelde Hagenaar dacht de politie woensdagochtend te slim af te zijn door van zijn balkon te springen. Hij had er volgens de politie niet op gerekend dat er agenten in de omgeving zouden zijn die hem alsnog te pakken konden krijgen. De man raakte ondanks de sprong van 8 meter niet gewond, maar werd in de boeien geslagen.

De agenten belden om 08.45 uur aan bij het huis aan de Leyweg, omdat hij nog 35 dagen van zijn straf moet uitzitten. Daar kan hij nu gelijk mee beginnen. Onbekend is wat hij op zijn kerfstok heeft.

Spelen op de 3DS: neem geregeld pauze

Volgens een artikel in de Japanse krant Nikkei kan 3D niet alleen invloed hebben op mensen die gevoelig zijn voor reisziekte, maar ook op mensen die daar normaal geen last van hebben. Het kijken naar 3D staat er ook bekend om vermoeide ogen te veroorzaken.

In het artikel is ook te lezen dat kinderen van zes jaar en jonger geen 3D-spellen zouden moeten spelen, volgens sommige rapporten. Diezelfde artikelen beweren dat de technologie een negatief effect kan hebben op de ontwikkeling van het netvlies van de kinderen. Er moet wel gezegd worden dat deze uitspraak nog steeds in wetenschappelijke kringen onderzocht wordt.

De krant adviseert dat ouderlijk toezicht kan beperken wat een kind doet op 3DS, iets wat Nintendo ook gezegd heeft sinds de handheld is aangekondigd. Nintendo adviseert ook vaak pauzes te nemen zo gauw je vermoeide ogen begint te krijgen. Volgens het artikel in de Nikkei is een aantal game-ontwikkelaars ook gevraagd om verplichte pauzes in hun spel te maken om gebruikers zo te dwingen een rustperiode te nemen.

Nu staat er zo vaak een waarschuwing in de handleiding of aan het begin van een spel dat je pauzes moet nemen. Volg je deze raad op of ga je door tot je ogen dichtvallen?

Zelda 3DS
Dit oog wordt ook moe van ons

Geithner: Hoge olieprijs geen probleem

De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner heeft zijn vertrouwen uitgesproken dat de wereldeconomie de explosief gestegen olieprijs kan absorberen. Woensdag steeg het zwarte goud wederom 4 procent tot boven de 100 dollar per Amerikaanse vat olie, vooral door de instabiele politieke situatie in Libië.

Geithner gaf toe dat disruptie van de olietoevoer een gevaar is voor de wereldeconomie, maar zei tegelijkertijd dat machthebbers tijdens de financiële crisis in 2008 voor grotere gevaren stonden. De onrust in het Midden-Oosten is volgens hem makkelijker te managen.


Timothy Geithner: Hoge olieprijs geen probleem (Foto: US Government)

FIFA laat Vittek niet naar Salzburg vertrekken

Robert Vittek leek op weg naar Red Bull Salzburg, maar de fax van Ankaragücü kwam één minuut na de transferdeadline binnen. Red Bull Salzburg hoopte de Slowaaks international in te lijven, maar de FIFA kent geen genade ondanks de smeekbede van de club van trainer Huub Stevens. Salzburg en Ankaragücü waren twee uur voor de deadline tot een akkoord gekomen, maar de Turkse faxmachine was kapot.

De Turken wisten alsnog een fax naar de FIFA te sturen over de overgang van Vittek naar Oostenrijk, maar het bericht kwam op 1 februari om één minuut over twaalf binnen. Aangezien de transferwindow om twaalf uur sloot gaf de FIFA geen toestemming voor de transferdeal.

De wereldvoetbalbond hield zich daarmee strikt aan de reglementen. De club van Stevens hoopte alsnog op medewerking van de FIFA, maar vandaag werd duidelijk dat Vittek definitief niet naar Salzburg komt. Het is niet bekend of de Slowaakse spits komende zomer alsnog overstapt.

Dolgopolov niet tegen Nederland in Davis Cup

Oekraïne kan in de Davis Cupontmoeting met Nederland niet beschikken over Alexandr Dolgopolov. De mondiale nummer 26 zit niet bij de definitieve selectie voor de ontmoeting van 4 tot en met 6 maart in de eerste ronde van de Europees/Afrikaanse zone. Daardoor is Sergiy Stakhovsky, die 43e staat op de wereldranglijst, de kopman van zijn land.

Illya Marchenko (100), Ivan Sergeyev (251) en Sergei Bubka (342) zijn de andere tennissers voor Oekraïne. Voor Nederland doet captain Jan Siemerink een beroep op Thiemo de Bakker (50), Robin Haase (55), Jesse Huta Galung (112) en Igor Sijsling (153). Thomas Schoorel is met zijn 160e positie op de wereldranglijst voor het eerst opgeroepen.


Dolgopolov niet tegen Nederland in Davis Cup (Foto: Novum)

PS: Verkeerde kandidatenlijst bezorgd in Lelystad

Op tweeduizend adressen in Lelystad is woensdag de verkeerde kandidatenlijst voor de Statenverkiezingen bezorgd. De huishoudens kregen de lijst van de provincie Overijssel in plaats van die van Flevoland. Dat meldt de gemeente Lelystad.

Wat er fout is gegaan, is onduidelijk. De verspreiding van de lijsten wordt verzorgd door TNT. De bewuste adressen krijgen donderdag alsnog de juiste kandidatenlijsten.

De Statenverkiezingen worden woensdag 2 maart gehouden.

Meer dan tweehonderd doden door kou in Polen

De koude winter heeft in Polen aan tweehonderd mensen het leven gekost. De meeste slachtoffers waren dakloos of onder invloed van alcohol. Dat heeft de politie woensdag gezegd.

De afgelopen dagen is het venijnig koud geweest in Polen. De temperatuur daalde in Warschau tot onder de vijftien graden Celsius, in de noordoostelijke stad Bialystok zakte het kwik tot onder de twintig graden.

In februari zijn 29 mensen door de koude bezweken, waarmee het totale dodental sinds november is opgelopen tot meer dan tweehonderd.

Doden bij gevechten Ivoorkust

Gevechten tussen aanhangers van de twee politieke rivalen in Ivoorkust - de zittende president Laurent Gbagbo en de internationaal erkende winnaar van de presidentsverkiezingen Alassane Ouattara - hebben woensdag aan tien politieagenten het leven gekost.

Het dodental kon niet worden geverifieerd en volgens een adviseur van Ouattara zijn zelfs dertig agenten omgekomen. Volgens het kantoor van de burgemeester van Abidjan, waar de gevechten plaatshadden, verloren veertig mensen het leven.

Ooggetuigen zeiden dat urenlang schoten en granaatinslagen werden gehoord. Volgens hen zijn er onder de doden ook twee burgers.

Guillaume Soro, de premier van Ouattara, riep diens aanhang zaterdag op tot een 'Egyptische' revolutie. Sindsdien wordt Ivoorkust geteisterd door geweld. Volgens de Verenigde Naties zijn sinds de presidentsverkiezingen van 28 november bijna driehonderd mensen om het leven gekomen.

Ouattara wordt gesteund door een rebellengroep in het noorden van Ivoorkust en waarnemers denken dat de rebellen een aanval plegen als Gbagbo volhardt in zijn weigering om af te treden. Ouattara heeft echter gezegd niet met geweld de macht in het land over te willen nemen.

Dinsdag probeerde een delegatie van de Afrikaanse Unie een oplossing voor de politieke crisis in het land te vinden. Woensdag keerde de afvaardiging echter onverrichter zake terug.

'Bevolking Qatar mag datum WK kiezen'

De bevolking van Qatar krijgt mag meebeslissen of het WK voetbal van 2022 in de winter of de zomer moet worden gehouden. Dat zei emir sjeik Hamad bin Khalifa al Thani woensdag na gesprekken met de Britse premier David Cameron. Hoe de bevolking geraadpleegd zal worden, maakte de emir niet bekend.

De opmerking van de Qatarese heerser impliceert dat er een mogelijkheid bestaat dat het toernooi in de winter wordt gespeeld. FIFA-voorzitter Sepp Blatter zei eerder deze maand nog dat dat er niet inzit. Eerder had de Zwitser wel de mogelijkheid van een toernooi in de winter opengehouden, maar dat leidde tot veel kritiek van Europese voetbalclubs.

In Qatar wordt het 's zomer regelmatig warmer dan 45 graden. Het Arabische land heeft stadions beloofd die volledig van airconditioning zijn voorzien. Buiten de stadions staan de fans echter wel bloot aan de hoge temperaturen.

Pater besprak misbruik niet met bisdommen

De salesianer pater Jan N. heeft woensdag toegegeven dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik. Hij is hier in 1990 ook voor veroordeeld. In zijn contacten met de bisdommen Rotterdam en Breda kwam het misbruik niet ter sprake.

De 88-jarige pater vergreep zich als directeur van jeugdcentrum Don Bosco in Rijswijk en later als priester in Terneuzen aan meerdere jongens. N. zei dit tijdens een getuigenverhoor door de Middelburgse rechtbank.

De veroordeling van N. in 1990 betrof het seksueel misbruik in zijn tijd in Zeeuws-Vlaanderen. Een van de slachtoffers, Dave ten H., eist nu in een civiele procedure een schadevergoeding van N. De pater ontkent de beschuldiging dat hij het slachtoffer zou hebben gedrogeerd en verkracht.

Na zijn veroordeling heeft N. geen contact meer gehad met het slachtoffer. Excuses heeft hij nooit aangeboden. Woensdag verklaarde N. dat hij dat vandaag had willen doen, als het slachtoffer aanwezig zou zijn geweest bij het verhoor.

De verklaring van N. strookt met de uitspraken van kardinaal Ad Simonis, oud-bisschop van Rotterdam, en oud-bisschop Huub Ernst van Breda. Die verklaarden eind januari tegenover de rechtbank al dat ze niet op de hoogte waren van het misbruik door N.

Door de getuigenissen van de betrokkenen moet duidelijk worden of het bisdom als werkgever aansprakelijk kan worden gesteld.

Dief hoopte op ontmoeting met Lil Wayne

De man die vorige week enkele voorwerpen stal van de set van Lil Waynes nieuwste videoclip was slechts uit op aandacht. De 20-jarige Marcus Negrete hoopte met zijn daad de rapper in levende lijve te ontmoeten, laat justitie weten aan entertainmentsite TMZ.

Het incident vond vrijdag plaats in Los Angeles waar Lil Wayne zijn nieuwe clip opnam. De dief ging aan de haal met een laptop, Louis Vuitton-tas, portemonnee en kaarten voor een basketbalwedstrijd. Negrete heeft de politie inmiddels verteld dat hij de spullen meenam in de hoop ze later persoonlijk aan de rapper terug te kunnen geven.

Helaas voor Negrete was de gestolen waar helemaal niet van Lil Wayne. Bovendien bevatte de laptop een plaatsbepalingssysteem, waardoor politie de dief snel in de kraag kon vatten. Hij werd gearresteerd wegens diefstal, maar ontkent schuld.


Dief hoopte op ontmoeting met Lil Wayne (Foto: Novum)

Groningse oud-burgemeester Buiter overleden

Oud-burgemeester Harm Buiter van Groningen is dinsdag overleden. De PvdA'er is 89 jaar geworden, laat de gemeente weten.

Buiter was burgemeester van 1971 tot 1985. In die periode werkte hij samen met onder anderen Max van den Berg en Jacques Wallage, die toen wethouder waren.

De huidige burgemeester van Groningen Peter Rehwinkel vindt dat Buiter goed leiding gaf aan zijn colleges met 'jonge honden'. "Wij zullen ons Harm Buiter herinneren als een warm mens en een gerespecteerd bestuurder."

In de hal van het Groningse stadhuis is een condoleanceregister voor Buiter opengesteld. De uitvaart vindt plaats in besloten kring.

Vader levert billenknijper af op bureau

Een vader uit het West-Brabantse Dinteloord heeft afgelopen maandag een man naar het politiebureau gebracht die zijn 13-jarige dochter op straat had aangerand. De 25-jarige verdachte heeft bekend. Hij heeft een dagvaarding aan zijn broek, meldt de politie.

Het meisje liep op straat toen ze door de verdachte werd tegengehouden. Hij kneep in haar billen en gaf een ruk aan haar tas. Toen het meisje het op een gillen zette, rende hij weg.

Haar vader nam haar mee in de auto en reed door het dorp op zoek naar de dader. Toen ze hem zag lopen, hield de 49-jarige man hem aan en nam hem mee naar de politie.

De verdachte heeft bekend en moest een nacht in de cel doorbrengen. Hij moet zich voor de rechter verantwoorden.

Rasmussen mag niet in Denemarken fietsen

Michael Rasmussen mag niet deel gaan nemen aan de ronde van Denemarken. De Deense wielerbond wil hem weren uit de etappekoers, maar zijn ploeg Christina Watches blijft welkom voor de wedstrijd.

Cyclingnews heeft een uitgelekt document van Tom Lund, de voorzitter van de Deense wielerbond, in handen gekregen. "Rasmussen voert een show op, maar wij willen daar geen onderdeel van zijn," zo staat er in te lezen. Mocht Christina Watches toch Rasmussen op willen stellen dan zal de ploeg geweigerd worden.

De ploeg laat weten dat de gestelde voorwaarde onacceptabel is. "Het is ondenkbaar dat Christina Watches zonder Michael aan de start verschijnt," zei eigenaar Claus Hembo.

Potter-acteur speelt Britse skimalloot

Harry Potter-acteur Rupert Grint gaat de Britse skischansspringer Eddie 'The Eagle' Edwards spelen. De Engelse acteur, vooral bekend als tovenaarsleerling Ron Weasley, heeft veel zin de opvallende atleet met de markante skibril te vertolken.

"Hij is een fantastische man en het is een goed verhaal", zegt de 22-jarige Grint tegen de BBC. "Ik heb van mijn leven nog nooit geskied, dus dat kan zowel goed als slecht uitpakken", gaat hij verder. "Wat die man deed, was geweldig. Die sprongen zijn doodeng. Maar ja, hij schijnt een beetje blind te zijn geweest, dus misschien dat dat geholpen heeft."

Eddie the Eagle was in 1988 tijdens de Olympische Winterspelen in het Canadese Calgary een opvallende verschijning. Hij kwam als eerste ooit namens Groot-Brittannië uit voor het skischansspringen. Hoewel hij een begenadigd amateurskiër was en het wereldrecord stuntskiën bezat - hij kon over tien auto's of zes bussen heen springen - was hij allerminst een ervaren skischansspringer.

Zijn enthousiasme leidde geregeld tot hilarische taferelen. Het Internationaal Olympisch Comité reageerde in 1990 met de Eddie The Eagle-regel. Sindsdien kunnen atleten zich alleen nog plaatsen voor de Spelen als ze tot de wereldtop behoren.


Potter-acteur speelt Britse skimalloot (Foto: Novum)

Eisenberg vindt Social Network niet zijn beste werk

Jesse Eisenberg vindt zijn vertolking van Facebookoprichter Mark Zuckerberg in The Social Network, niet zijn beste rol. "Ik speelde beter in andere films", zegt de 27-jarige acteur tegen de Amerikaanse zender CBS News.

Eisenberg is voor zijn rol als Zuckerberg genomineerd voor een Oscar voor beste mannelijke hoofdrol. De beeldjes worden zondag uitgereikt. Hoewel de acteur The Social Network een goede film vindt, heeft hij het gevoel dat er geen relatie is tussen 'wat een acteur doet voor een rol en de ontvangst die daarop volgt'. Eisenberg zegt dat hij zonder al te veel moeite in de huid kon kruipen van de sociaal onhandige miljardair.

De acteur zegt zich niet helemaal op zijn gemak te voelen als ster van het witte doek. Hij is dan ook blij om in New York te wonen. "Daar ben ik anoniem."

Eisenberg ontmoette Zuckerberg in januari op de set van het Amerikaanse programma Saturday Night Live. "Het was prettig hem te ontmoeten, omdat we op een rare manier aan elkaar verbonden zijn", zegt Eisenberg. "Hij was ontzettend aardig".


Eisenberg vindt Social Network niet zijn beste werk (Foto: Novum)

Eerste premium DLC van Test Drive Unlimited 2 is gratis

Ontwikkelaar Eden heeft aangegeven dat de eerste betaalbare DLC van Test Drive Unlimited 2 gratis zal zijn. Dit naar aanleiding van de problemen die het spel heeft sinds de uitgave. De PC-versie heeft ondertussen al een patch gehad, de Xbox 360- en PS3-versie moeten nog goedgekeurd worden.

De DLC genaamd Exploration Pack zal komen met twee nieuwe auto's en nieuwe wrakken om te zoeken. De twee auto's in de DLC zijn de Lancia Stratos version Rallye en de 1969 Dodge Charger. De DLC heeft nog geen datum gekregen. Bekijk hieronder de patchnotes van de PC-patch.

  • Logging into the game has been improved
  • Once into the game the online network experience is now much more stable in all areas
  • Save games no longer corrupt
  • Existing corrupted save games will be repaired in many cases
  • Friends lists are now populated
  • Invites now work correctly
  • Clubs have been brought back online
  • Exploits to gain money have been fixed
  • Casino access has been improved
  • Players will no longer lose money because of the Casino bug
     

Tong succesvol bij CAS

De Chinese judoka Tong Wen heeft met succes haar schorsing van twee jaar bij het CAS aangevochten. Tong krijgt hierdoor haar in 2009 veroverde en daarna weer afgenomen wereldtitel in de klasse boven de 78 kilogram weer terug.

Tong, die in 2008 bij de Olympische Spelen in Beijing goud pakte, was door de internationale judofederatie geschorst vanwege het gebruik van het verboden middel clenbuterol. Dit middel werd na het WK van 2009 in Rotterdam bij haar aangetroffen. Het CAS concludeert dat het dopinglaboratorium bij het onderzoek "procedurele fouten" heeft gemaakt.

Ahmadinejad: Geweld Libië onvoorstelbaar

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad is woedend over de 'onvoorstelbare' onderdrukking in Libië. Hij zei dat woensdag op de staatstelevisie.

"Het is onvoorstelbaar dat iemand zijn eigen burgers bombardeert en vermoordt", aldus Ahmadinejad. "Hoe kan het dat officieren het bevel krijgen geweren, mitrailleurs en tanks tegen de eigen staatsburgers te gebruiken?", vroeg hij zich af. "Laat het volk vrijuit spreken en vrij zijn. Verzet u niet tegen de wil van het volk", riep hij andere wereldleiders op.

Ahmadinejads felle veroordeling van het geweld in Libië is opmerkelijk. Na zijn omstreden herverkiezing in 2009 sloegen de autoriteiten demonstraties van de oppositie hard neer. Tientallen mensen kwamen om en duizenden werden gearresteerd. Veel critici van het Iraanse bewind zitten in de gevangenis.

Ahmadinejad noemt geweld Libië onvoorstelbaar
Ahmadinejad noemt geweld Libië onvoorstelbaar (Foto: ANP)

Guardiola één jaar langer bij FC Barcelona

Succescoach Pep Guardiola heeft zijn contract bij FC Barcelona met één jaar verlengd. Het oude contract van de Spanjaard liep komende zomer af.

Barcelona heeft het nieuws via de officiële website naar buiten gebracht. In bijzijn van clubpresident Sandro Rosell verlengde Guardiola vanochtend zijn contract. De 40-jarige trainer staat bij de Catalaanse grootmacht sinds het seizoen 2008-2009 aan het roer.

Guardiola, die de opvolger werd van Frank Rijkaard, kende een uiterst succesvol eerste seizoen. Onder zijn leiding won Barcelona dat jaar alle hoofdprijzen die er te winnen vielen. Ook het vorig seizoen was niet zonder succes. De Catalanen werden opnieuw landskampioen.

FC Barcelona staat momenteel weer bovenaan in Spanje. De voorsprong op Real Madrid, later dit seizoen de opponent in de finale van de Copa del Rey, is vijf punten. In de Champions League moet de ploeg van Guardiola over twee weken een 2-1 nederlaag tegen Arsenal goedmaken.

Poolse homo's willen eigen supportersvak bij EK

Poolse homo's willen bij het EK van volgend jaar de beschikking hebben over een eigen supportersvak. Dat schijft Novum.

Een groep Poolse homo's heeft daar bij de UEFA op aangedrongen. Ze willen zich op die manier beschermen tegen mogelijke agressie. Niet alle homo's vinden het echter een goed plan, aangezien de fans dan te herkenbaar zouden zijn.

Teczowa Trybuna 2012, naar eigen zeggen de eerste homofanclub van het Poolse nationale team, wil dat de homoseksuele fans zich op het Europees kampioenschap thuis kunnen voelen. "We worden helaas vaak geconfronteerd met onaangenaamheden, intimidatie en geweld van de andere fans."

"We kunnen ons niet voorstellen dat we niet naar EK-duels kunnen, terwijl het toernooi in ons eigen land wordt gehouden." Gregory Czarnecki van de Campagne tegen Homofobie denkt niet dat de actie veel zal uithalen. "De boodschap werkt waarschijnlijk averechts en ik denk ook niet dat veel homo's bereid zijn in een apart vak plaats te moeten nemen."

Gears of War 3 krijgt releasedatum

Gears of War 3 zal overal behalve in Japan op 20 september uitkomen. Japan zal het spel op 22 september krijgen. Naast een datum is ook bekendgemaakt dat er enkele nieuwe multiplayer-maps in het spel zullen zitten: Trenches, Overpass, Mercy, Checkout en Trashball.

Er zijn ook een aantal nieuwe wapens bekendgemaakt voor Gears of War 3: Bayonet Charge, Retro Lancer, Sawed-off Shotgun, OneShot, Incendiary Grenade en de Digger Launcher. De Hammerburst en de Classic Lancer zullen beide aangepast worden voor Gears of War 3.

Elk wapen zal ook zijn eigen Execution Move krijgen. Gears of War 3 zal dus vanaf 20 september in de winkel liggen.

Actiegroep claimt cyberaanval en branden Rabobank

De cyberaanval die afgelopen weekend de website van de Rabobank platlegde, is opgeëist door een antikapitalistische actiegroep. De groep claimt ook meerdere brandstichtingen in het nieuwe hoofdkantoor van de bank, voor het laatst afgelopen vrijdag. Dat staat in een verklaring op de activistische website Indymedia NL.

De Rabobank meldde dinsdag al dat de storing op de website was veroorzaakt doordat onbekenden de site hebben overladen met grote hoeveelheden dataverkeer. De bank kondigde aan aangifte te doen van de cyberaanval.

Sinds vorige zomer is het hoofdkantoor dat de Rabobank in Utrecht laat bouwen al drie keer door brand getroffen. Een explosie op de bovenste verdiepingen van het kantoor, dat in de volksmond de Verrekijker wordt genoemd, richtte vorig jaar juni aanmerkelijke schade aan.

De politie laat weten de brand in juni opnieuw te bekijken. "Het gaat nu om een reeks branden. We richten ons op de verbanden tussen de feiten." De brand in oktober bleek al eerder aangestoken. Hetzelfde vermoeden bestaat voor de brand van afgelopen vrijdag.

De cyberaanval en de branden worden opgeëist door een groep die zich de Nederlandse cel van de groep Conspiracy Cells of Fire noemt. Ze zeggen de Rabobank op de korrel te nemen vanwege investeringen in de wapenindustrie. "We houden Rabobank verantwoordelijk voor de dood van duizenden mensen, onder wie kinderen."

De antikapitalistische actiegroep kondigt ook acties aan tegen andere banken en multinationals. Ministers en politici van nagenoeg alle politieke partijen worden in de verklaring met de dood bedreigd.

Een actiegroep met de naam Conspiracy Cells of Fire is met name bekend uit Griekenland. Het zou kunnen gaan om een Nederlandse afdeling van deze groep.

Cruise wordt 'rock-'n-rollgod' in eerste musical

Tom Cruise werkt hard aan zijn musicaldebuut Rock of Ages. De acteur heeft zanglessen en herleeft de jaren tachtig intens. "Ik denk dat we een rock-'n-rollgod gaan zien", belooft Adam Shankman die de film regisseert.

Cruise speelt de rol van ruige rocker Stacee Jax. Hij gaat in de film diverse rocknummers zingen uit de jaren zeventig en tachtig, zoals Renegade van Styx en Wanted Dead or Alive van Bon Jovi. "Hij stort zichzelf helemaal op de rol, zoals ik dat nog nooit een acteur heb zien doen", zegt Shankman tegen het Amerikaanse tv-programma Access Hollywood.

Oscarpresentatrice Anne Hathaway is in gesprek met de producenten van de film over een rol in Rock of Ages. Ze zou met Cruise het liefdesduet I Want To Know What Love Is zingen. Shankman zegt ook in gesprek te zijn met Alec Baldwin en Russell Brand. Hij wilde dolgraag Gwyneth Paltrow voor de film, maar de actrice heeft volgens Shankman geen tijd. Mary J. Blige wordt genoemd voor een rol als eigenaresse van een stripclub.


Cruise wordt 'rock-'n-rollgod' in eerste musical (Foto: Novum)

Jongen (16) opgepakt na aanslag-tweet

In Sittard is een 16-jarige jongen opgepakt nadat hij op Twitter had gemeld een aanslag te willen plegen op een winkel. De politie heeft het bericht gezien, en heeft een rechercheonderzoek ingesteld.

De jongen werd gearresteerd en verhoord. Hij verklaarde dat het om een grap ging, en stelde geschrokken te zijn van wat zijn 'grap' teweeg had gebracht.

Na het verhoor is de jongen vrijgelaten. Er wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Thurman en Biel spelen 'soccermoms' in komedie

Jessica Biel en Uma Thurman gaan een rol spelen in de sportkomedie Playing the Field, met Gerard Butler als gepensioneerde profvoetballer. Dat schrijft het Amerikaanse filmvakblad Variety.

De Schotse Butler speelt een man die het voetbalteam van zijn zoontje gaat coachen om een band met hem te creëren. En waar voetballende kinderen zijn, daar zijn 'soccermoms'. Thurman speelt een van de moeders en Biel speelt zijn ex-vrouw die gaat hertrouwen met een andere man.

Butler is tevens producent van Playing the Field. Thurman is dit jaar net als Butler te zien in Movie 43, een film die bestaat uit korte komedies. Jessica Biel werkt aan de horrorthriller The Tall Man.

De film wordt geregisseerd door de Italiaan Gabriele Muccino, bekend van het drama The Pursuit of Happyness met Will Smith en zijn zoontje Jaden uit 2006. Het scenario van de voetbalkomedie is geschreven door Robbie Fox. Zijn laatste werk So I Married an Axe Murderer stamt uit 1993. De opnames voor Playing the Field moeten volgende maand beginnen.


Thurman en Biel spelen 'soccermoms' in komedie (Foto: Novum)

Michael Bay verfilmt Zombies vs. Robots

Transformers-regisseur Michael Bay gaat de strip Zombies vs. Robots verfilmen. In de film, getiteld Inherit the Earth, nemen robots het op tegen moordlustige zombies om een mensenkind te redden. De 45-jarige filmmaker gaat de film produceren en wellicht ook regisseren, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

Het verhaal speelt zich af in een postapocalyptische wereld waarin de mensheid bijna is weggevaagd door zombies. Een groep intelligente robots is op zoek naar de laatste menselijke baby, een meisje, om haar te klonen zodat de mensheid kan overleven.

Wanneer de verfilming van Zombies vs. Robots in de bioscoop moet verschijnen is nog onbekend. De volgende film van Bay, Transformers: Dark of the Moon, gaat 30 juni in Nederland in première en wordt ook in 3D vertoond.


Michael Bay verfilmt Zombies vs. Robots (Foto: Novum)

Hockeysters in CT tegen Duitsland en Australië

De hockeyvrouwen nemen het in de eerste ronde van de Champions Trophy op tegen Duitsland, Australië en Nieuw-Zeeland. Dat blijkt uit het vandaag bekendgemaakte speelschema. Oranje ontloopt in de eerste ronde wereldkampioen Argentinië, China, Engeland en Zuid-Korea. Die landen zitten in de andere poule van het toernooi.

De indeling in twee poules is een gevolg van de wijziging van het aantal deelnemende landen, van zes naar acht. Daardoor zijn bij de editie van dit jaar de eerste vier speeldagen aan de poulefase gewijd. Daarna spelen de nummers een en twee van de beide poules tegen de nummers een en twee uit de andere poule voor een finaleplaats.

Ook de nummers drie en vier van de beide poules spelen door. Zij vechten tegen degradatie. Op de slotdag worden vervolgens plaatsingswedstrijden gespeeld waardoor ieder team precies weet waar het geëindigd is.

De Champions Trophy vrouwen vindt dit jaar plaats in Amstelveen. Het toernooi wordt van 25 juni tot 3 juli afgewerkt.

Liuzzi wil niet betalen voor stoeltje bij HRT

Vitantinio Liuzzi heeft aangegeven niet te willen betalen voor een stoeltje bij Hispania Racing. Het Spaanse team is het enige dat nog een zitje vrij heeft, maar de Italiaanse coureur ziet dat niet als reden om met een zak met geld aan te komen.

"Waarschijnlijk hebben ze liever een coureur die geld met zich meebrengt. Dat is bij mij niet het geval. Dat heb ik nooit gedaan en ben ik ook niet van plan te gaan doen. Ik heb ervaring en snelheid en zal mijn best doen voor het team," zei Liuzzi tegen ESPNF1. "Natuurlijk wil ik best meehelpen met het vinden van sponsoren, maar ik ben geen betaalrijder. Het team is in onderhandeling met enkele bedrijven, dus mogelijk komt er meer budget beschikbaar."

De Italiaan verwacht dat HRT dit seizoen beter voor de dag zal gaan komen dan in 2010. "Het team is zeker competitiever, maar of het competitief genoeg is, valt te bezien. Er zijn nog veel vraagtekens omdat de nieuwe auto pas laat klaar is. Er is veel onzekerheid, ook financieel, maar er liggen interessante plannen, dus het kan goed uitpakken."

Dead Space 2: Severed krijgt een datum

EA en Visceral hebben vandaag bekendgemaakt dat de Dead Space 2: Severed-DLC vanaf 1 maart te downloaden zal zijn via XBLA en PSN. De DLC zal twee extra hoofdstukken toevoegen aan het verhaal en die zullen gaan over Gabe Weller. Weller is iemand die voor de beveiliging werkt.

In de DLC zal ook de 'Twitcher' terugkomen die bekend is uit het eerste deel. De prijs zal zo'n 560 MSP of €5,- worden. Vanaf dit moment is er wel andere DLC te downloaden op XBLA en PSN, bekijk de details hieronder.

  • Dead Space 2: Martial Law Pack, 400 MSP of €4.99
    Earth Gov Bundle (Earth Gov Security Suit, Earth Gov Pulse Rifle, Earth Gov Seeker Rifle, Earth Gov Detonator)
    Bloody Bundle (Bloody Vintage Suit, Bloody Flamethrower, Bloody Javelin Gun, Bloody Force Gun)
  • Dead Space 2: Supernova Pack, 400 MSP of €4.99
    Forged Bundle (Forged Engineering Suit, Forged Plasma Cutter, Forged Line Gun, Forged Ripper)
    Heavy Duty Bundle(Heavy Duty Vintage Suit, Heavy Duty Line Gun, Heavy Duty Contact Beam, Heavy Duty Detonator)
    Agility Bundle (Agility Advanced Suit, Agility Rivet Gun, Agility Plasma Cutter, Agility Pulse Rifle)
  • Dead Space 2: Occupational Hazard Pack, 400 MSP of €4.99
    Hazard Bundle (Hazard Suit, Hazard Line Gun)
    Triage Bundle (Triage Suit, Triage Javelin Gun)
    Shockpoint Bundle (Shockpoint Suit, Shockpoint Ripper)
     

Mogelijk bewijs in moordzaak uit water gevist

Duikers hebben woensdag in het Groningse Wildervank mogelijk bewijsmateriaal in het onderzoek naar de moord op een 41-jarige man uit die plaats uit het water gevist. Dat heeft de politie gemeld.

Een woordvoerder wilde niet zeggen om wat voor spullen het gaat en ook niet of er mogelijk een moordwapen bij zit. "We willen de voorwerpen eerst onderzoeken."

De man uit Wildervank werd begin januari dood in zijn woning aan de Sportterreinstraat gevonden. Hij bleek te zijn omgebracht. Wat de doodsoorzaak was wil de politie niet zeggen. Er is nog niemand aangehouden.

De politie was van plan woensdag op twee plekken in de buurt van de woning van het slachtoffer te duiken. Daar lag begin januari, toen de man dood werd gevonden, in tegenstelling tot andere plekken geen ijs. Op een van de twee plekken kon woensdag echter niet gedoken worden omdat er een te dikke laag ijs lag. Dat gaat een andere keer alsnog gebeuren.

Naaktfoto's Eva Mendes ontvreemd

Een zestal foto's waarop Eva Mendes naakt te bewonderen is, is kwijt. Volgens fotograaf Lyndon Chubbuck heeft iemand de foto's meegenomen nadat ze geprint waren.

De fotograaf verwacht overigens niet dat de dader gepakt wordt. Tegen entertainmentwebsite TMZ vertelde hij: "De politie gaat echt niet hard op zoek naar mijn Eva-foto's..."

De foto's zouden later deze week in de SUpperclub Los Angeles getoond worden. Gelukkig kunnen de foto's voor de tentoonstelling nog opnieuw afgedrukt worden.

Tiendalli hervat individuele training

Dwight Tiendalli is op de weg terug van een knieblessure. Volgens De Telegraaf heeft de linksback van FC Twente de training hervat.

Onder leiding van Rob Ouderland werkte Tiendalli vandaag een individueel trainingsprogramma af. FC Twente speelt morgenavond in Enschede de return in de Europa League tegen Rubin Kazan. In Moskou werd het vorige week 0-2 voor de Tukkers. De return komt voor Tiendalli nog te vroeg.

Naast Tiendalli kan trainer Michel Preud'homme ook niet beschikken over de langdurig geblesseerde Nicky Kuiper. Verder is iedereen inzetbaar. Emir Bajrami, die afgelopen weekend tegen N.E.C. Nijmegen uitviel met een rugblessure, is ook gewoon fit.

Berdych soepel naar kwartfinale Dubai

Thomas Berdych heeft zich naar de laatste acht in Dubai geslagen. De Tsjech, als derde geplaatst, klopte in de tweede ronde Nikolay Davydenko met 6-3, 7-6 (5). Berdych treft in de kwartfinale Philipp Petzschner. De Duitser klopte zijn land- en naamgenoot Philipp Kohlschreiber in een wisselvallige partij: 6-0, 4-6, 6-2.

Ernests Gulbis (8) sneuvelde in de tweede ronde. De Let was niet opgewassen tegen Sergiy Stakhovsky uit Oekraïne: 6-3, 5-7, 6-1. Ook Richard Gasquet en Florian Mayer schaarden zich bij de laatste acht. Gasquet klopte Sergei Bubka met 6-2, 7-5, Mayer Andrey Golubev met 6-3, 6-4 de baas.

Uilenhoed moet EK judo missen

Carola Uilenhoed zal het EK judo in april in Istanbul aan zich voorbij moeten laten gaan. De Nederlandse judoka heeft een elleboogblessure en staat zeker drie maanden aan de kant.

Begin deze maand bij wedstrijden in Parijs scheurde Uilenhoed de laterale band van haar elleboog af. De mediale band scheurde in. Inmiddels is de elleboog in het gips gezet. Mocht over twee weken blijken dat de laterale band niet uit zichzelf aangroeit dan moet Uilenhoed onder het mes. In dat laatste geval staat ze een half jaar aan de kant.

Oudste Nederlander wordt vrijdag 109

De oudste inwoner van Nederland, Geertruida Draaisma, wordt vrijdag 109 jaar. Ze is ondanks haar hoge leeftijd nog redelijk fit. Dat meldt de gemeente Leeuwarden woensdag, waar de hoogbejaarde vrouw woont.

Burgemeester Ferd Crone en loco-commissaris van de koningin Sjoerd Galema gaan haar vrijdag persoonlijk feliciteren. Crone bracht vorig jaar ook al een verjaardagsbezoek. Mevrouw Draaisma werkte jarenlang bij een hoedenzaak in Leeuwarden. De burgemeester geeft haar als verjaardagscadeau een foto uit 1967 van het pand aan de Nieuwestad waar de hoedenzaak was gevestigd.

Mevrouw Draaisma woont sinds vijftien jaar in wijkzorgcentrum De Hofwijck en loopt nog iedere dag rond op het complex. Ook kijkt ze graag naar allerlei sporten op televisie.

Voordat Draaisma in De Hofwijck kwam wonen, woonde ze met haar zus in Den Haag. Nadat beiden kort na elkaar een hersenbloeding kregen, overleed haar zuster.

'Stanley Hillis had afspraak met onderwereldfiguur'

De maandag geliquideerde Amsterdamse topcrimineel Stanley Hillis was op weg naar een afspraak met een oude bekende uit de onderwereld. Dat meldt Het Parool woensdag. De man in kwestie, Donald G., zou zijn aangehouden. De politie bevestigt noch ontkent het bericht. Het vluchtvoertuig is nog niet gevonden.

De krant meldt dat G. korte tijd na de moord op de plaats delict arriveerde. Of hij iets met de liquidatie te maken heeft, is onbekend. Misschien waren ook anderen op de hoogte van de afspraak en hebben ze van die kennis gebruikgemaakt om Hillis uit te schakelen.

Nadat Hillis onder vuur was genomen, gingen de daders ervandoor in een Volkswagenbusje met een vals kenteken. Dinsdag riep de politie in het tv-programma Opsporing Verzocht getuigen die het busje hebben gezien op zich te melden. Ondanks enkele tips heeft de politie het voertuig nog niet gevonden.

De 64-jarige Hillis werd maandagmiddag neergeschoten in de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer. Hij zat in zijn auto en overleed niet veel later. Hillis werd sinds de jaren tachtig gerekend tot de top van de Amsterdamse penoze.

Tiger Woods PGA Tour 12-demo verschijnt 8 maart

Volgens Game Hunters verschijnt de demo van de nieuwste telg uit de Tiger Woods PGA Tour-serie op 8 maart. Opvallend aan de versie van dit jaar is dat het spelen van de demo allerlei dingen voor de retailversie vrijspeelt. Je hoeft na het spelen van de demo bijvoorbeeld niet meer de Amateur Tour te spelen.

De speler kan na het spelen van het demo gelijk doorstromen in de Nationwide Tour. Tevens krijgt de speler extra veel XP door het delen van de demo met vrienden. Je kunt in de demo als Tiger Woods spelen op de laatste hole van de Masters. Verder kun je vijf gloednieuwe parcoursen spelen in de demo. Als je deze allemaal haalt, dan kun je dus de Amateur Tour overslaan als je de game koopt.

Hieronder een trailer voor de PS3-versie van de Tiger Woods PGA Tour 12: The Masters. De volledige versie van de game verschijnt 1 april in Europa.

Man. City moet Given drie maanden missen

Manchester City zal het de komende drie maanden moeten stellen zonder doelman Shay Given. De Ierse keeper liep vorige week in de warming-up voor het Europa League-duel tegen Aris Saloniki een schouderblessure op. Hij zal wellicht geopereerd moeten worden.

"Shay heeft last van een schouderblessure en ik denk dat hij zeker drie maanden nodig heeft om te herstellen," zei de manager van City, Roberto Mancini. "Het is dezelfde blessure als vorig jaar en ik vermoed dat een operatie nodig is." Given raakte vorig jaar in april al geblesseerd aan het gewricht en leek hersteld te zijn van de blessure.

Given had bij Manchester City geen basisplaats meer, omdat Mancini de voorkeur geeft aan Joe Hart. Hierdoor heeft de doelman van het Ierse nationale elftal dit seizoen slechts vier wedstrijden gekeept.

Rohregger vindt emplooi bij Leopard-Trek

De Oostenrijkse wielrenner Thomas Rohregger rijdt dit seizoen bij Leopard-Trek. Dat maakt de Luxemburgse formatie vandaag bekend. Rohregger zou eigenlijk dit seizoen voor het Australische Pegasus Racing koersen, maar die ploeg kreeg geen licentie van de UCI. De klimmer deed er daarna maanden over om een nieuwe ploeg te vinden.

"Thomas komt wat laat bij ons terecht", weet ook teammanager Brian Nygaard. "We zijn echter heel erg blij dat hij er sowieso bij is." Rohregger bleef tijdens de ontwikkelingen rond Pegasus gewoon doortrainen en sluit dus fit aan bij Leopard-trek. Wel mist de klimmer, die ook heel behoorlijk kan tijdrijden, wedstrijdritme.

Dat gaat hij vermoedelijk in de Ronde van Catalonië opdoen. Die koers staat tussen 21 en 27 maart op de kalender. "De details van mijn programma moeten we nog bespreken", stelt Rohregger. "Ik hoop dat ik de Giro weer kan rijden. Daar is veel klimwerk en twee etappes komen zelfs door mijn eigen streek."

Atlus en Sting maken game

Sting Entertainment maakt Gungnir: The War Hero and the War God’s Demon Lance bekend.  Het gaat een nieuwe tactische RPG worden voor de PSP. Sting is vooral bekend door hun vorige game Knights in the Nightmare.

Het spel is in ontwikkeling bij het team dat ook verantwoordelijk was voor Yggdra Union. Gungnir vindt plaats in het rijk van Gargandia, een natie die in een burgeroorlog verwikkeld is met het rijke heersende Dartania en de armen, het vervloekte Leonica. Het verhaal gaat over Julio Ragwell. Deze kerel is in het bezit van Odins lans en samen met Alyssa, Elise en Ragnus storten zij zich in de heersende oorlog.

Atlus zal de game 19 mei in Japan uitgeven.

PS: Wilders wil Rutte en Verhagen meer zien

PVV-leider Geert Wilders vindt dat VVD en CDA meer werk moeten maken van de campagne voor de verkiezingen voor Provinciale Staten van volgende week woensdag. Dat heeft Wilders woensdag gezegd.

"De VVD, maar ook het CDA moet zich meer laten zien", zei Wilders voor de camera van de NOS. "Links is wel overal. Ik ga zelf ook iedere dag van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat het land door, en ik zit in veel televisieprogramma's. Ik hoop en verwacht dat CDA en VVD dat ook gaan doen."

De verkiezingen van woensdag zijn belangrijk voor VVD, PVV en CDA, omdat Provinciale Staten in mei de nieuwe Eerste Kamer kiezen. Volgens de peilingen spant het erom of de drie partijen daar samen een meerderheid zullen halen. Desondanks hebben premier en VVD-leider Mark Rutte en CDA-voorman Maxime Verhagen zich tot nu toe weinig laten zien in de campagne.

Wilders deed zijn uitspraken nadat hij een naar hem genoemde tulp had gedoopt. De oranje tulp is gekweekt door tulpenkweker Cora Bot, de nummer twee op de PVV-kandidatenlijst in Noord-Holland.


Wilders wil Rutte en Verhagen meer zien (Foto: Novum)

Bomverkenners doorzoeken flat in Zandvoort

Bomexperts hebben woensdagochtend een mogelijk drugslab in Zandvoort ontruimd. In de flatwoning van een man, die verdacht wordt van de productie van de synthetische drug GBL, werden explosieve chemicaliën en enkele oude vuurwapens gevonden. Dat meldt de politie.

De 37-jarige bewoner van de flat aan de Van Lennepweg werd begin deze maand aangehouden voor het dealen van medicijnen. Bij doorzoeking van zijn woning werden toen chemicaliën aangetroffen waarmee onder meer de aan GHB verwante drug GBL kan worden gemaakt.

In het kader van het onderzoek wilde de politie de woning woensdag nog eens goed doorzoeken. Uit voorzorg werd een explosievenopruimingsdienst meegenomen. "De eerste keer vonden we in de woning chemicaliën die in combinatie explosief kunnen zijn." De man is voor verhoor meegenomen. "We willen graag van hem horen waarom hij deze stoffen in huis heeft", aldus een politiewoordvoerster.

FrieslandCampina zet export naar Libië stop

Zuivelconcern FrieslandCampina heeft de export van kaas naar Libië stopgezet vanwege de onrust in het Noord-Afrikaanse land. Dat zei een woordvoerder van FrieslandCampina woensdag.

Volgens het zuivelbedrijf is er geen contact meer met de importeurs in Libië en staan alle verschepingen voorlopig stil. "We weten nog niet wanneer de handel wordt voortgezet", zei de woordvoerder. "Dat hangt van de situatie af. Het is afwachten."

FrieslandCampina wilde niet zeggen hoeveel kaas er naar Libië wordt geëxporteerd. Het zuivelconcern heeft geen vestigingen en personeel in het Noord-Afrikaanse land.

Jongen (17) in hart geschoten met luchtbuks

Een 17-jarige jongen uit Ten Boer is maandagavond ernstig gewond geraakt doordat een vriend hem beschoot met een luchtbuks. Het slachtoffer werd in zijn hartstreek geraakt, maar is niet in levensgevaar. Het gaat inmiddels al iets beter met hem. De 18-jarige dader is aangehouden, meldt de Groningse politie woensdag.

De tiener was bij een woning in Ten Boer samen met vrienden aan het schieten met een balletjespistool. Toen zijn 18-jarige vriend licht werd geraakt, reageerde hij door, vermoedelijk van dichtbij, met een luchtbuks op het slachtoffer te schieten. Het kogeltje raakte de jongen in zijn hartstreek, waarna hij met spoed naar een ziekenhuis werd overgebracht.

De politie hoorde dinsdagavond toevallig van het incident en arresteerde de schutter. De verdachte zit nog vast voor verhoor. Hij is behoorlijk geschrokken van het incident, maar mankeert zelf niets.

Online gevechten deze lente in Rise of Immortals

De gratis online actiegame Rise Of Immortals wordt in de lente verwacht voor de pc. Gamers kunnen in het spel groepjes van vijf vormen en het opnemen tegen monsters of andere spelers. Dat heeft gamestudio Petroglyph Games bekendgemaakt.

De gamestudio denkt geld te verdienen door spelers kleine bedragen te laten betalen voor bepaalde voordelen. Om wat voor voordelen het precies gaat, is nog niet bekend. Soortgelijke games laten spelers betalen voor bijvoorbeeld nieuwe gebieden, wapens, kledingstukken of mogelijkheden om personages te personaliseren.

Petroglyph Games was eerder verantwoordelijk voor de strategiegames Universe at War en Star Wars: Empire At War. Na het falen van Universe at War voor de Xbox 360 en pc richtte het bedrijf zich hoofdzakelijk op gratis te spelen online games voor de pc.

Dit jaar komt de Amerikaanse gamestudio niet alleen met Rise Of Immortals. De online strategiegame End of Nations is ook in ontwikkeling. Voor deze game moeten spelers een abonnement afsluiten.


(Foto: Novum)

FIFA spekt reserves met 870 miljoen euro

De wereldvoetbalbond FIFA krijgt steeds meer vet op de botten. Voorzitter Sepp Blatter gaf vandaag in zijn openingsspeech op het congres van de Afrikaanse voetbalfederatie in Sudan aan dat de FIFA dankzij het WK vorig jaar in Zuid-Afrika liefst 870 miljoen euro aan de toch al royale reserves heeft kunnen toevoegen. Definitieve jaarcijfers maakt de FIFA volgende week bekend.

Voor het begin van het WK was het reservefonds van de FIFA al gevuld met 770 miljoen euro. Wat de wereldvoetbalbond met al het extra geld gaat doen, is nog niet bekend. Wel zei Blatter dat het WK in Zuid-Afrika het Afrikaanse continent meer trots en zelfvertrouwen heeft gegeven.

De grote baas van het WK-organisatiecomité, Danny Jordaan, greep vandaag evenwel naast een zetel in het hoofdbestuur van de FIFA. Die ging naar de Algerijn Mohamed Raouraoua.

FIFA spekt reserves met 870 miljoen
FIFA spekt reserves met 870 miljoen (Foto: ANP)

Politiebureau Rotterdam korte tijd ontruimd

Een gebouw van de politie aan de Veilingweg in Rotterdam is woensdag korte tijd ontruimd geweest. Dat gebeurde nadat er brand was ontstaan tijdens slijpwerkzaamheden in een garage.

Volgens een woordvoerster moesten tientallen mensen het pand rond het middaguur verlaten, maar konden zij nog voor 14.00 uur weer naar binnen. De brandweer had toen het sein brand meester gegeven. Er vielen door het incident geen gewonden.

De rook die bij de brand vrijkwam, is via het ventilatiesysteem op de schietbaan in de kelder van het gebouw terechtgekomen. Agenten die daar aanwezig waren, alarmeerden hun collega’s. De zegsvrouw meldde dat de brand zo goed als onder controle is.

In het gebouw langs de rijksweg A20 zitten voornamelijk ondersteunende diensten, maar bijvoorbeeld ook de verkeerspolitie. Medewerkers van het servicenummer 0900-8844 die ook werkzaam zijn aan de Veilingweg, gingen elders aan de slag.

Politiebureau Rotterdam korte tijd ontruimd
Politiebureau Rotterdam korte tijd ontruimd (Foto: ANP)

Amsterdam wil Ajax laten betalen voor politie

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) vindt dat Ajax moet betalen voor de politie die wordt ingezet om thuiswedstrijden in goede banen te leiden. Een woordvoerder van de gemeente bevestigt woensdag berichtgeving hierover in Het Parool.

De gemeente Amsterdam vindt dat Ajax een te groot beslag legt op de capaciteit van de politie. Het Amsterdamse korps was vorig jaar 27.000 manuren kwijt bij 22 thuiswedstrijden in de ArenA.

Van der Laan wil er met andere grote steden in een brief bij het kabinet op aandringen dat de beveiligingskosten bij voetbalwedstrijden op clubs kunnen worden verhaald. Het kabinet wil de inzet van agenten bij grote commerciële evenementen al door de organisatoren laten betalen, maar zondert het betaalde voetbal uit.

Libië: Gadhafi's miljarden in Ridderkerk

Net als de meeste dictators heeft de Libische leider Gadhafi door de jaren heen een vermogen vergaard. De Volkskrant meldt dat hij dit vermogen voor een deel heeft veiliggesteld in Nederland. Om specifiek te zijn aan de Wolweverstraat in Ridderkerk. Het zou gaan om 'een belangrijk deel van zijn miljardenbelangen'.

Vanuit de Wolweverstraat leiden 35 mensen onder andere Tamoil, de Libische staatsoliemaatschappij. Ook is op dat adres het bedrijf Verenex Energy geregistreerd. Dit bedrijf is verantwoordelijk voor de olie- en gaswinning in Libië, Frankrijk en Canada.

Volgens schattingen heeft Gadhafi een vermogen van 60 miljard euro. Dit vermogen heeft hij zodanig weggezet dat Dirk Scheringa er nog wat van zou kunnen leren. Net als bij de ex-bankier leiden alle financiële wegen van de Libische dictator uiteindelijk naar één enkel bedrijf, namelijk 'Great Socialist Peoples Libyan Arab Jamahiriya'. Het managementteam van dit investeringsbedrijf wordt sinds 1969 geleid door Gadhafi.

Onder de investeringsonderneming vallen vier bedrijven. Tamoil is hiervan de bekendste, maar deze valt weer onder Oilinvest BV, welke gevestigd is in Ridderkerk. Verenex is het derde bedrijf welke is ingeschreven aan de Wolweverstraat.

Het bedrijf dat echter de meeste aandacht verdiend is de Libische Investeringsautoriteit (LIA). Zoals vele rijke mensen en olielanden heeft Ghadafi een behoorlijk deel van zijn geld in een investeringsmaatschappij gestopt. Het verschil met de normale situatie is dat de LIA over een geschat vermogen van 50 miljard euro beschikt om mee te beleggen. Ook is het onduidelijk wat er met dit geld gebeurt en wie er aanspraak op kan maken.

Ondanks dat de geldstromen in en uit Libië ondoorzichtig zijn, zijn een aantal investeringen wel bekend. Zo is Ghadafi mede-eigenaar van het volgende indrukwekkende rijtje bedrijven: Juventus, een Oostenrijkse betonfabrikant, de uitgever van de Financial Times, een Italiaanse wapenfabrikant en een van de grootste banken van Italië, UniCredit.


Gadhafi's miljarden in Zuid-Holland (Foto: Novum)

'Mercedes snelste op rechte stuk'

De Mercedes Grand Prix W02 staat momenteel niet te boek als de snelste auto in de Formule 1, maar volgens Auto Motor und Sport is de bolide inmiddels wel de snelste op het rechte stuk.

Mercedes-motorsportbaas Norbert Haug zei eerder nog dat de renstal niet in de top tien zou komen met deze auto, maar bij de test in Barcelona zou het team uit Brackley een stap voorwaarts gemaakt hebben. Haug is nu een stuk positiever gestemd, vooral omdat het met de topsnelheid wel goed zit.

Mercedes GP kampte betrouwbaarheidsproblemen bij de eerste tests, maar in Barcelona kon de renstal veel kilometers maken. "Omdat we in staat waren om meer ronden af te leggen begrijpen we de auto en de banden beter, iets wat zich vertaalt in de rondetijden. Als alles de goede kant op gaat, dan zouden de zilverpijlen iedereen wel eens kunnen verrassen," zei Haug.

Rutten: "Onze uitgangspositie is okay"

Fred Rutten, trainer van PSV, blikte vanmiddag vooruit op het duel tegen en OSC Lille. Vorige week eindigde de wedstrijd in Frankijk in een gelijkspel (2-2), waardoor de ploeg uit de Lichtstad zich een goede uitgangspositie verschafte.

Toch is Rutten van mening dat PSV er nog niet is. "Onze uitgangspositie is okay, maar geeft geen garantie voor doorkomen," aldus Rutten over het duel met OSC Lille. De Eindhovenaren keken in Lille geruime tijd tegen een achterstand aan en bogen deze pas in de slotfase om. "Lille is een team met ongekende individuele kwaliteit. We moeten niet in hun val lopen, want dan kun je het nog wel eens moeilijk krijgen."

Daarnaast is Rutten van mening dat PSV vooral naar zichzelf moet kijken. "Wij moeten ons bezighouden met onszelf en voorbereiden op een Lille dat een heel goede ploeg is en een bepaalde manier van spelen heeft. De ene speler geeft daar andere invulling aan dan de ander, maar ook daar moeten wij op voorbereid zijn. In onze analyse weten wij wel dat als bepaalde spelers spelen, wat voor strijdplan wij daar tegenover moeten zetten."

Ondanks alles kijkt de Eindhovense oefenmeester met een goed gevoel uit naar het duel met OSC Lille. "Europees gezien kun je spreken dat we ten opzichte van vorig jaar betere resultaten hebben gehaald, in zijn algemeenheid. Zeker in de groepsfase, zeker uit. Morgen moeten we dat gaan belonen."

Kamer terug van reces voor Libië-debat

De Tweede Kamer praat nog woensdagmiddag met minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) over de situatie in Libië. Een verzoek daartoe van PvdA'er Frans Timmermans werd unaniem gesteund. De fracties onderbreken het voorjaarsreces voor het overleg, dat om 14.00 uur begint.

Timmermans wil van de minister weten wat de Europese Unie, maar ook Nederland kan doen om de druk op het regime van kolonel Moammar Gadhafi en zijn trawanten maximaal op te voeren, zodat ze ophouden 'zich als beesten te gedragen' tegenover de eigen bevolking.

De PvdA'er denkt aan sancties, zoals het bevriezen van tegoeden, een vliegverbod voor Gadhafi en zijn entourage en het indienen van een aanklacht tegen hem bij het Internationaal Strafhof. Ook moet de EU humanitaire hulp geven aan Libië en moet Rosenthal het parlement informeren hoe het staat met de evacuatie van Nederlanders uit het Noord-Afrikaanse land.

Alle fracties steunden zijn verzoek. "Ik heb niet de illusie dat we met het debat de afschuwelijke toestand in Libië kunnen beïnvloeden, maar er liggen genoeg vragen om te bespreken", zei Kathleen Ferrier (CDA).

Harry van Bommel (SP) voegde er aan toe dat wat hem betreft ogenblikkelijk een wapenembargo wordt ingesteld tegen het land. Ook zou Nederland geen uitgeprocedeerde asielzoekers meer mogen uitzetten naar Libië.

De Franse president Nicolas Sarkozy zei eerder woensdag al dat de Europese Unie sancties moet opleggen aan Libië. Volgens Sarkozy 'kan de internationale gemeenschap niet werkloos blijven toekijken bij deze massale schendingen van de mensenrechten'.


Gadhafi zorgt voor veel opschudding (Foto: Novum)

Afblazen race Bahrein kost miljoenen

Het afblazen van de Formule 1 Grand Prix van Bahrein kan financiële consequenties hebben voor F1-baas Bernie Ecclestone. Hij heeft aangegeven dat hij geen geld zal vragen voor de race, waardoor zijn bedrijf Formula One Management ongeveer dertig miljoen euro aan inkomsten misloopt.

Het verhaal waarde rond dat Ecclestone Bahrein de rekening gewoon zou sturen maar in de Daily Telegraph ontkent de Brit dit. "Het bedrag dat normaal betaald wordt voor het houden van een Grand Prix, wordt nu niet betaald. Ik laat ze niet betalen voor een race die niet is verreden. Mocht de race later in het jaar nog gehouden worden, dan zullen ze alsnog het normale bedrag moeten betalen."

Ecclestone gaat in ieder geval zijn best doen om de race dit jaar alsnog te in te halen. "Wat in Bahrein gebeurt, is heel erg triest. Een maand geleden had iedereen echter nog zin in de race en leek niemand er problemen mee te hebben. Wanneer het weer rustig is, zullen we kijken of we de race alsnog kunnen laten plaatsvinden."

Mocht de race definitief van de baan zijn dan dreigen ook de teams geld mis te lopen. Zij krijgen een deel van hun inkomsten van FOM, waardoor als er minder te verdelen is ze minder gaan ontvangen.

Opstelten wil growshops verbieden

Growshops die wiettelers van materiaal voorzien, worden strafbaar. Hetzelfde geldt voor andere bedrijven die diensten verlenen aan wietkwekerijen. Dat staat in een wetsvoorstel waar minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) aan werkt, heeft zijn ministerie woensdag laten weten.

Iedereen die zelf geen wiet kweekt, maar wel meewerkt aan het kweken ervan, kan straks een celstraf van maximaal drie jaar krijgen. De huidige regels bieden daar niet voldoende mogelijkheden voor, vindt Opstelten. Met de nieuwe aanpak wil hij de illegale wietkwekerij, die volgens hem steeds grootschaliger wordt, terugdringen.

Behalve om growshops, waar materiaal voor de teelt zelf wordt verkocht, gaat het ook om bijvoorbeeld verhuurders van loodsen en schuren waar wiet wordt geteeld, elektriciens die stroom aftappen voor wietplantages en transportbedrijven die wiet of materiaal vervoeren.

De vorige minister van Justitie, Ernst Hirsch Ballin (CDA), had ook al een verbod op growshops aangekondigd.

Duke Nukem wil door vrouwen gebruikt worden

De makers van Duke Nukem Forever zouden het geweldig vinden als vrouwenrechtenorganisaties de satirische schietgame zouden gebruiken om hun mening kracht bij te zetten. Vanwege de inhoud van het spel is het niet ondenkbaar dat verschillende organisaties aanstoot zullen nemen aan het spel. Duke Nukem is volgens de bedenkers echter een knipoog naar de maatschappij in z'n geheel.

"Als vrouwenrechtenorganisaties voordeel kunnen halen uit het gebruik van Duke, ga er voor", zegt Randy Pitchford, studiobaas bij Gearbox Software, in een interview met Eurogamer. Duke Nukem Forever bevat verschillende controversiële thema's, maar volgens Pitchford is het spel een persiflage op relaties tussen mensen. Juist vanwege de satirische aard van het spel moedigt Pitchford aan de thema's uit het spel te gebruiken.

De game gaat over de botte, seksistische Duke die de wereld moet redden van aliens om zo mooie meiden terug te krijgen. In het spel worden verwijzingen gemaakt naar seksuele handelingen door onderdanige vrouwen, zijn politieagenten met een varkenskop een veelvoorkomende vijand en wordt naar sigaretten verwezen met 'fags'.

Duke Nukem Forever wordt na een productietijd van dertien jaar in mei in de winkel verwacht. Het absurde schietspel verschijnt voor de pc, Xbox 360 en Playstation 3.


(Foto: Novum)

[Video] Chileen slaat zichzelf met arm tegenstander

Een schwalbe maken is de meest gebruike manier om een vrije trap te versieren. Een Chileens talent laat zien dat het ook anders kan.

In een wedstrijd tussen jeugdteams van Ecuador en Chili versierde de jonge Carrasco op een wel heel vreemde manier een vrije trap. Het incident gebeurde een kwartier voor tijd. Ecuador stond toen met 1-0 voor.

De thuisploeg mocht op de speelhelft van Chili een ingooi nemen. Om snel op zoek te kunnen naar de gelijkmaker, verzon Carrasco een slimme truc om balbezit te krijgen. Terwijl hij in de rug van zijn tegenstander stond, plantte hij de arm van de opponent in zijn eigen gezicht.

Tot grote hilariteit van de commentatoren kreeg de speler van de scheidsrechter nog een vrije trap mee ook. Bekijk hieronder de opmerkelijke beelden.

Oppositie Egypte roept op tot nieuw protest

De Moslim Broederschap en andere oppositiebewegingen hebben in Egypte opgeroepen tot een nieuwe massademonstratie tegen de regering op vrijdag. De bewegingen deden dat woensdag, op het moment dat het nieuwe kabinet zijn eerste bespreking hield.

De oppositiebewegingen eisen onder meer het aftreden van ministers die door de verdreven president Hosni Mubarak waren benoemd. In het nieuwe kabinet, dat dinsdag werd beëdigd, is weliswaar plek ingeruimd voor leden van de oppositie, maar niet op sleutelposten als Defensie, Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Financiën en Justitie. Die ministers bleven op hun post.

De oppositiebewegingen willen vrijdag een miljoen demonstranten mobiliseren op het Tahrir-plein, dat eerder werd bezet door betogers tegen Mubarak.

Duisenberg mag antisemiet worden genoemd

Elsevier en PowNed worden niet vervolgd voor het beledigen van Gretta Duisenberg. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Amsterdam woensdag bekendgemaakt.

Duisenberg, voorzitter van de actiegroep Stop de Bezetting, deed in november aangifte wegens smaad tegen opinieblad Elsevier en omroep PowNed. Het OM vindt de uitlatingen in Elsevier en bij PowNed niet strafbaar. "Daarbij speelt een rol dat de uitlatingen waarvan mevrouw Duisenberg aangifte had gedaan, zijn gedaan in een maatschappelijk debat waar mevrouw Duisenberg zelf actief aan deelneemt."

Duisenberg deed begin november aangifte tegen Elsevier. Columnist Afshin Ellian had haar op de website van Elsevier een 'schaamteloze antisemiet' genoemd. Dezelfde maand deed Duisenberg aangifte tegen verslaggever Rutger Castricum van PowNews. Die bood haar op de Dag van de Solidariteit met de Palestijnse bevolking een bloemetje aan met de woorden 'dit is voor een antisemiet toch wel een lekkere dag'.

Toen Gerard Cox nog leuk was...

Zo. Problemen opgelost. Over tot de orde van de dag. Allemaal weer aan de noeste arbeid. De timmerman gaat weer mooie kastjes timmeren. De metselaar metselt een mooie muur. De conducteur knipt weer een ouderwets kaartje. De leraar spreekt zijn leerlingen streng, doch met een kwinkslag toe. Moeder de vrouw hangt de was aan de waslijn, terwijl buurvrouw haar eigen stoepje veegt, maar meteen die van moeders meeneemt.

Peru verbreekt diplomatieke banden Libië

Peru heeft alle diplomatieke banden met Libië tot nader order verbroken uit protest tegen het buitensporig geweld door aanhangers van de Libische leider Moammar Gadhafi tegen antiregeringsdemonstranten.

Tevens zal Peru de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vragen om het Libische luchtruim tot verboden terrein te verklaren 'om te voorkomen dat het land oorlogsvliegtuigen inzet tegen de bevolking', aldus een verklaring van president Alan Garcia.

Zuid- en Midden-Amerika is de enige regio waar nog een soort van steun te vinden is voor Gadhafi. Nicaragua heeft aangegeven de Libische leider te steunen in zijn strijd, en Cuba en Venezuela houden zich nog op de vlakte. Zij willen eerst een onderzoek naar alle geruchten.

Strafzaak prins carnaval verzet vanwege feest

Een zitting van de politierechter in de strafzaak tegen de koning van het carnaval in Veghel is uitgesteld, omdat de verdachte op een feest moet verschijnen. Een woordvoerster van de rechtbank in Den Bosch heeft dat woensdag bevestigd naar aanleiding van een bericht in het Brabants Dagblad.

De zaak stond gepland op vrijdagmiddag 4 maart, als het carnaval in Veghel losbarst. Koning Ron van Zelst (26), die is gedaagd wegens mishandeling, legde woensdag uit dat hij die middag 750 senioren moet verwelkomen op het zogenoemde koningsfeest in Vudel, zoals Veghel tijdens carnaval heet. Een woordvoerster van de rechtbank zegt dat het reeds geplande feest, de rol van de verdachte en het zwaarwegende belang dat hij zijn berechting kan bijwonen, voldoende reden zijn om de zitting te verplaatsen.

Topgolfers naar KLM Open

Lee Westwood, Martin Kaymer en Rory McIlroy zullen in september meedoen aan het KLM Open. Het drietal heeft er voor gekozen om nog niet lid te worden van Amerikaanse Tour.

"Daardoor heeft de Europese Tour de beschikking over drie van beste zeven spelers ter wereld", zegt Andrew Chandler, eigenaar van ISM, het belangrijkste Europese sportmanagementbureau.  "Zij zullen in september in Nederland spelen. Ze hebben tijd over als de FedEx Cup wordt gespeeld. Dus twee van Europa’s oudste toernooien zullen daarvan profiteren."

Weinig gevechten in The Last Guardian

The Last Guardian blijkt een adventuregame te zijn waarin zeer weinig wordt gevochten. Een klein jongetje en het grote wezen Torico moeten in het spel samenwerken om puzzels op te lossen. Dat heeft game-ontwikkelaar Fumito Ueda laten weten aan het Franse PSM3-magazine.

Het spel kan vergeleken worden met het actieavontuur Ico uit 2001. De speler bestuurt een klein jongetje, terwijl de computer hem begeleidt door Torico te besturen. In Ico moet het hoofdpersonage een meisje bij de hand nemen en zo aan het gevaar ontkomen.

Vechten wordt in The Last Guardian tot het minimale beperkt. Alleen Torico kan bewakers onschadelijk maken. Wanneer het jongetje alleen is, zal hij moeten sluipen om ongezien te blijven.

De adventuregame werd in 2009 aangekondigd, maar details over de game waren nooit bekendgemaakt. Ueda heeft aangegeven dat het spel dit najaar in Japan op de markt moet komen voor de Playstation 3. Hij sluit echter niet uit dat de game uitgesteld wordt, omdat hij zich niet wenst te overhaasten om het op tijd af te ronden.

'Uitgewezen Afghaan door Taliban vermoord'

Een uitgewezen 60-jarige Afghaanse vluchteling, die tot 2006 vijf jaar lang in Maastricht heeft gewoond en voor wie Gerd Leers als toenmalig burgemeester nog in de bres sprong, is in de Afghaanse hoofdstad Kabul door de Taliban vermoord.

Dat gebeurde in september 2010, bijna vijf jaar nadat toenmalig minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) de uitgeprocedeerde asielzoeker had teruggestuurd.

Dat maakte voorzitter Paul Rutten van werkgroep Vluchtalarm Maastricht woensdag bekend op basis van informatie van familie van de Afghaan. De 60-jarige man, Nezam Azimi, stond in Afghanistan bekend als tegenstander van de Taliban. Hij vluchtte in 2001 naar Nederland en vroeg politiek asiel aan. Toen hij in 2006 werd uitgewezen vroeg burgemeester Leers in een bief aan Verdonk de man alsnog een verblijfsstatus te verlenen. Maar Verdonk bleef bij haar besluit.

Sarkozy wil EU-sancties tegen Libië

De Franse president Nicolas Sarkozy wil dat de Europese Unie sancties oplegt aan Libië. Volgens Sarkozy 'kan de internationale gemeenschap niet werkloos blijven toekijken bij deze massale schendingen van de mensenrechten'.

Sarkozy vindt dat sancties moeten worden getroffen. Zo moet degenen die bij het geweld tegen de betogers in Libië betrokken zijn de toegang tot de Europese Unie worden ontzegd en moet hun financiële reilen en zeilen nauwlettend in de gaten worden gehouden.

Ook wil de president dat onderzocht wordt of de EU de economische, commerciële en financiële banden met Libië kan opschorten.


Nicolas Sarkozy (Foto: Novum)

Dortmund verlengt contract Schmelzer

Borussia Dortmund heeft het contract met Marcel Schmelzer met twee jaar verlengd tot 2014. Dat meldt de Duitse club op zijn website. De 23-jarige linkervleugelverdediger speelt al sinds 2005 in Dortmund.

Vorig seizoen veroverde hij een basisplaats en dit seizoen staat zijn teller al op 23 wedstrijden. Schmelzer staat met Borussia Dortmund bovenaan in de Bundesliga.

"Ik ben heel blij met deze contractverlenging omdat Borussia Dortmund voor mij de eerste keuze is." Schmelzer is elfvoudig jeugdinternational en maakte op 17 november 2010 zijn debuut in de Mannschaft.

Wilders tegen asielzoekerplan Leers

PVV-leider Geert Wilders ziet niets in het plan van minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) om burgemeesters in sommige gevallen te laten beslissen over de vraag of een asielzoeker mag blijven. Dat heeft Wilders woensdag laten weten.

"Een erg slecht idee", zegt Wilders. Burgemeesters hebben volgens hem 'slappe knieën' en zullen dus vaak in het voordeel van de asielzoeker besluiten. "Niet doen dus", concludeert de gedoogpartner van het kabinet.

PVV-Kamerlid Sietse Fritsma voegt toe dat burgemeesters geen zicht hebben op alle facetten van een zaak en onder druk worden gezet door scholen, kerken en moskeeën om iemand te laten blijven. Fritsma vreest dat burgemeesters 'mini-generaal pardonnetjes' gaan afkondigen.

Leers zei dinsdagavond in het tv-programma Pauw en Witteman dat hij overweegt om burgemeesters de macht te geven om in uitzonderlijke gevallen te besluiten dat uitgeprocedeerde asielzoekers toch in Nederland mogen blijven. Nu heeft alleen de minister de bevoegdheid om in schrijnende gevallen een uitzondering te maken op de regels.

Leers tekende erbij aan dat het een 'heel pril' idee is, dat hij nog verder moet uitwerken.

Pompje helpt bij pijn na beroerte

Ruim de helft van degenen die een beroerte hebben gehad, houdt daarna last van spasticiteit. Soms is dat zo ernstig dat de patiënten helemaal verkrampt zijn en veel pijn lijden.

Tot nu toe was er geen bevredigende en voldoende pijnstillende therapie, maar het Maastricht Universitair Medisch Centrum MUMC onderzoekt nu samen met twintig ziekenhuizen in andere landen het effect van een medicijnpomp, die rechtstreeks is aangesloten op het ruggenmerg.

De pomp is al uitgeprobeerd en geeft goede resultaten, aldus het Maastrichtse ziekenhuis woensdag. De onwillekeurige spiersamentrekkingen nemen af en de pijn vermindert. Patiënten hebben ook veel minder zware medicijnen met bijwerkingen nodig. Dat verbetert hun kwaliteit van leven, terwijl ook veel zorgkosten worden bespaard. Door de vergrijzing zal het aantal mensen dat een herseninfarct of -bloeding krijgt, naar verwachting de komende decennia flink toenemen.

Minecraft achter de schermen

Begin 2011 is Minecraft-maker Notch gevolgd door een camera-team. In de 22 minuten durende documentaire kun je een glimp opvangen van de totstandkoming van Minecraft en je krijgt te zien hoe het het fenomeen zo groot geworden is. Het is een unieke documentaire over hoe games nu eigenlijk ontwikkeld worden.

Wil je dat de makers van de documentaire, 2 Player, een volledige documentaire over Minecraft maken, dan kan je ze hier steunen. http://www.kickstarter.com/projects/2pp/minecraft-the-story-of-mojang

Ferguson wil Scholes langer bij United

Manchester United-coach Sir Alex Ferguson wil dat Paul Scholes bijtekent. De 36-jarige middenvelder twijfelt nog over zijn toekomst, maar Ferguson ziet nog altijd een belangrijke rol voor de veteraan. "Hij wil natuurlijk alle wedstrijden spelen, maar op zijn leeftijd is dat onmogelijk. Hij kan nog altijd een grote rol spelen voor Manchester United. Dit seizoen en het volgende."

Scholes twijfelt nog over het voortzetten van zijn loopbaan. In de afgelopen maanden zag hij generatiegenoot Phil Neville zijn pensioen aankondigen, terwijl Ryan Giggs juist een jaar bijtekende. Volgens Ferguson hoeft hij geen twijfels te hebben. "Hij zou bij moeten tekenen. Niemand twijfelt over zijn conditie", zei Ferguson in Marseille waar United woensdagavond aantreedt tegen Olympique.

Scholes speelt al zijn hele carrière bij Manchester. Daar brak hij in het seizoen 1994/1995 door. In totaal speelde de 66-voudig Engels international 459 competitiewedstrijden voor de Red Devils. Daarin scoorde hij 102 keer.

Trulli: "Pirelli-banden niet in balans"

Team Lotus-coureur Jarno Trulli vindt dat de Pirelli-banden die dit seizoen in de Formule 1 gebruikt gaan worden niet in balans zijn. Vele rijders klagen over het feit dat het rubber niet lang genoeg mee gaat, maar dat is volgens de Italiaan niet het grootste probleem dat met ontwikkeling aangepakt moet worden.

"Naar mijn mening mist er iets in de ontwikkeling van de banden en dat is de balans. Het is momenteel het grootste probleem. Pirelli zegt dat dit is wat de FIA hen vroeg te doen, omdat de banden niet lang meegaan, maar dat is niet het probleem. Op het moment dat je nu naar buiten gaat geeft een nieuwe band onderstuur, maar na drie ronden gaat dit over in hevig overstuur," zei Trulli tegen Autosport.

De Italiaan is ook sceptisch over de werking van de verstelbare achtervleugel. "We gaan zeker meer inhaalacties zien dit jaar, maar zoveel als de mensen voorspellen? Ik wacht wel tot de eerste races om te kijken hoe het echt uit zal pakken. Ik kan er nog geen goede mening over vormen, omdat ik het nog niet onder raceomstandigheden getest heb. Daarom moeten we tot de eerste race wachten om te kijken of het een positief nieuw iets is of dat we er ook wel zonder konden."

Trulli vindt daarnaast nog dat de regels in de Formule 1 te veel veranderen. Dit zorgt voor hoge kosten die bij de kleine teams er in hakken. Belangrijker nog vindt de Italiaan dat de fans het allemaal niet meer bij kunnen benen. Zo is vorig jaar het bijtanken verboden en zijn voor dit jaar de F-duct en de dubbele diffuser verboden. Er voor teruggekomen zijn de beweegbare achtervleugel en het Kinetic Energy Recovery System. Verder zullen er door de Pirelli-banden weer meer pitstops zijn, iets wat het onderzicht niet ten goede zal komen.

Reddingswerkers zagen been af met ijzerzaag

Reddingswerkers in het Nieuw-Zeelandse Christchurch hebben woensdag met een ijzerzaag het been van een man geamputeerd die vastzat onder een brok beton na de aardbeving van dinsdag. Dat zegt ooggetuige Fred Haering.

Haering, aannemer van beroep, zei dat reddingswerkers zich met sloophamers en kettingzagen een weg door een ingestort gebouw baanden. Onderweg kwamen ze verscheidene onder het puin bedolven lichamen tegen.

Eén man leefde nog, maar zat met zijn been vast onder een dik stuk beton. Een brandweerman vroeg Haering om een ijzerzaag en een arts diende het slachtoffer pijnstillers toe. Haering gaf de zaag en wendde zijn ogen af toen het been van de man werd geamputeerd. De ingreep heeft het leven van de man zonder enige twijfel gered, zei Haering.

Bovag wil flexibele brandstofaccijns

De Bovag, belangenbehartiger van de autobranche, wil dat de Nederlandse overheid een voorbeeld neemt aan de Britse regering om automobilisten tegemoet te komen op het gebied van de hoge brandstofprijzen. "Ook in Groot-Brittannië maakt men zich zorgen om de hoge brandstofprijs. Maar qua oplossingen wordt vooral gekeken naar de accijnzen, een onderwerp dat in Nederland geheel buiten beschouwing lijkt te blijven", aldus Paul de Waal van de Bovag woensdag.

De overheid in Groot-Brittannië onderzoekt volgens Britse media een hervorming van het belastingstelsel om de autobrandstofprijzen te stabiliseren. Om grote schommelingen te voorkomen zou de accijns omlaag moeten als de olieprijs stijgt, en omhoog als de prijs daalt. Daarnaast krijgen automobilisten volgens de nieuwe plannen een korting van 5 pence (circa 6 cent) per liter.

"Laat de Nederlandse regering ook eens kijken of er niet wat te doen is aan de zware belastingdruk op brandstof", aldus De Waal. De Bovag verwacht dat het onlangs aangekondigde overheidsonderzoek naar de dure brandstoffen geen verrassende uitkomsten zal opleveren, net zoals dat bij eerdere onderzoeken ook het geval was.

Bovag wil flexibele brandstofaccijns
Bovag wil flexibele brandstofaccijns (Foto: ANP)

Oddboxx krijgt non-steam release volgende maand

De Oddboxx-website heeft in een bericht aangegeven dat Oddboxx een release zal krijgen naast de Steam-release. De Oddboxx is een combinatie van Abe's Odyssey, Abe's Exodus, Munch's Oddysee en Stranger's Wrath. Deze combinatie werd in december 2010 released op Steam. Nu komt er ook een non-Steam release.

In de week van 7 maart zal er een release komen voor onder andere D2D, GamersGate, Impulse, Amazon en anderen. Ook zal in diezelfde week de game 50% goedkoper worden, nog meer reden om de game aan te schaffen. Ook zullen de games enkele updates krijgen zoals nieuwe achievements en widescreen support.

oddworld

Doodstraf voor vier Thaise politieagenten

In Thailand heeft een rechtbank vier politieagenten ter dood veroordeeld. Ze stonden terecht wegens drugshandel.

De vier agenten werden tijdens een geheime operatie van de Thaise narcoticabrigade in 2007 op heterdaad betrapt. Ze verkochten bij een benzinestation 'Crystal Meth' en hadden niet in de gaten dat hun klanten undercover agenten waren.

Toen ze werden opgepakt bleken ze 150.000 methamfetaminepillen in hun bezit te hebben, met een straatwaarde van ongeveer 270.000 euro. De rechter heeft hen schuldig bevonden en de doodstraf opgelegd.

Veldkamp dicht Swings grote toekomst toe

Sinds afgelopen weekend is Bart Veldkamp niet meer de Belgische recordhouder op de 10.000 meter. Bart Swings verbeterde de toptijd van Veldkamp die stamde van de Olympische Spelen van 2002.

Swings was drie seconden sneller dan Veldkamp en kwam tot 13.23,99. "Het is opnieuw een Bart, dus zo hou ik het record nog een klein beetje", aldus Veldkamp in Het Laatste Nieuws. "Ik had Bart al op het EK allround zien rijden en toen zag ik al dat hij mijn records makkelijk zou breken".

Veldkamp dicht Swings een grote toekomst toe. "België zal nog veel plezier aan hem beleven. Er staat een goeie kop op én hij heeft een goed gevoel op het ijs. Dan kan het snel gaan. Ik zie hem dicht bij de wereldtop geraken en België vertegenwoordigen op de Spelen."

Negen jaar en tbs voor doodsteken militair

Een 33-jarige Nijmegenaar moet negen jaar de cel in voor het doodsteken van een militair in Groesbeek. Ook heeft de rechtbank in Arnhem tbs met dwangverpleging opgelegd. De straf valt een jaar hoger uit dan wat justitie had geëist.

De militair werd in maart vorig jaar 's ochtends vroeg neergestoken bij een café aan de Herwendaalseweg. Hij overleed later aan zijn verwondingen.

De rechtbank rekent het de dader aan dat hij een willekeurig slachtoffer heeft uitgekozen en dat het uitgaanspubliek hier getuige van moest zijn. Daarom werd een hogere straf opgelegd dan de officier van justitie had geëist.

Flinke hennepvangst in Standdaarbuiten

In een loods in Standdaarbuiten is woensdagochtend een grote hennepplantage aangetroffen. In een voormalige champignonkwekerij zijn ruim tienduizend hennepplanten gevonden. Dat meldt de Brabantse politie.

De politie kwam de kwekerij op het spoor na een anonieme tip. Rond 10.00 uur viel de politie de loods aan de Oude Kerkstraat binnen. Er is nog niemand aangehouden. De politie onderzoekt wie de exploitant van de kwekerij is.

De loods wordt leeggehaald en de hennepplanten worden vernietigd.

Mourinho gefrustreerd door beslissing scheidsrechter

Hoewel José Mourinho niet tevreden was over de arbitrale leiding, is hij blij dat Real Madrid het bij Olympique Lyon beter heeft gedaan dan voorgaande jaren. Karim Benzema had de ploeg van Mourinho op voorsprong gezet, maar zeven minuten voor tijd kreeg Real Madrid een tegentreffer te verwerken, waardoor het duel in 1-1 eindigde. "We hebben het in elk geval beter gedaan dan in de voorgaande jaren", zei Mourinho na afloop. Dat schrijft Voetbal International.

De trainer was niet te spreken over scheidsrechter Wolfgang Stark, die een handsbal van Yoann Gourcuff over het hoofd zag. "Het was een strafschop. Gourcuff kreeg de bal overduidelijk tegen zijn arm. Ik vind het toch raar dat vier ogen niet datgene kunnen waarnemen wat verder iedereen zag."

"Het was een belangrijke beslissing, want we hadden ons tweede uitdoelpunt kunnen maken. Ik ben vooral gefrustreerd door het voorval, want het had ons een betere uitgangspositie gegeven." Mourinho is wel vol lof over Benzema. "Hij viel fantastisch in. Benzema heeft de afgelopen periode een uitstekende ontwikkeling doorgemaakt en zal ons nog aan de nodige doelpunten helpen."

PvdA wil overvallers rijbewijs afnemen

De PvdA wil dat daders van overvallen en straatroven als aanvullende straf de rijbevoegdheid voor langere tijd ontnomen kan worden. Zij zouden daarna ook opnieuw rijexamen moeten doen. Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch van de oppositiepartij stelde woensdag na een bericht daarover in het AD dat op die manier overvallers en straatrovers dubbel kunnen worden aangepakt.

De PvdA'er wees erop dat overvallen en straatroven vaak worden gepleegd met een auto of een scooter. Door het ontnemen van het rijbewijs wordt in zijn ogen de drempel verhoogd om nog overvallen te plegen. "De maatregel raakt de doelgroep nog eens extra, omdat ze vaak graag met auto's en scooters pronken", aldus Marcouch.

Het Kamerlid vraagt minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) om het ontnemen van de rijbevoegdheid als aanvullende straf mogelijk te maken.

De tweelingparadox

Een filmpje in de submit over het gedachtenexperiment van Einstein, waarbij tijddilatatie optreedt, oftewel de situatie waarin volgens een stilstaande waarnemer de tijd van een bewegende waarnemer langzamer verloopt. Reteinteressant natuurlijk, vooral omdat experimenteel al is bewezen dat het effect inderdaad bestaat. Alleen krijg ik altijd een beetje hoofdpijn van de hoeveelheid technische termen die men gebruikt om het uit te leggen. Dit filmpje probeert het wat begrijpelijker te maken.

Met dank aan Aether voor de submit.

Tijdelijk werk geen opstap naar vaste baan

Een tijdelijke baan blijkt vaak geen opstap naar vast werk. Integendeel, werknemers met een tijdelijke aanstelling lopen meer risico op werkloosheid dan mensen met een vaste aanstelling, terwijl de duur van de werkloosheid niet korter is dan na een vast contract.

Dat staat in de woensdag verschenen publicatie Dynamiek op de Nederlandse Arbeidsmarkt van het Centraal Bureau voor de Statistiek en onderzoeksbureau TNO. Het rapport richt zich op kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt.

Ouderen wisselen minder vaak van baan dan jongeren, aldus het rapport. Tussen 2008 en 2009 wisselde 4,4 procent van de werknemers tussen de 45 en 65 van baan. Van de werknemers tussen de 15 en 25 jaar was dat 24,2 procent.

Tijdelijk werk geen opstap naar vaste baan
Tijdelijk werk geen opstap naar vaste baan (Foto: ANP)

Protest tegen levend begraven Koreaans vee

Religieuze organisaties in Zuid-Korea hebben woensdag felle kritiek geuit op het levend begraven van vee in opdracht van de autoriteiten in het land. Ze publiceerden een video die laat zien hoe 1900 varkens levend worden begraven bij de hoofdstad Seoul. Ook gaven ze een kritische verklaring uit over deze illegale praktijk.

De autoriteiten hebben sinds eind november al meer dan 3,3 miljoen runderen, varkens, geiten en herten laten afmaken in verband met de ernstigste uitbraak van de dierziekte mond-en-klauwzeer in de geschiedenis van Zuid-Korea. Volgens de wet moeten dieren worden afgemaakt of verdoofd voordat ze worden begraven, maar in de praktijk gebeurt dit vaak niet.

De organisaties van christenen, boeddhisten en andere geloofsgemeenschappen houden volgende week een herdenkingsdienst voor de gedode dieren.

Kubica is gestart met revalidatie

Robert Kubica is gestart met zijn herstel, nadat hij een aantal succesvolle operaties heeft ondergaan. De Poolse coureur van Lotus Renault GP raakt eerder deze maand betrokken bij een ernstig ongeval tijdens een rally in Italië. Sindsdien ligt hij in het ziekenhuis.

"Het gaat redelijk goed met hem," liet zijn behandelend arts, dokter Rossello, in een reactie weten. "Het goede nieuws is dat er geen complicaties zijn opgetreden bij de operaties die hij de laatste tijd heeft moeten ondergaan. Hij kan zijn vingers een klein beetje bewegen en heeft alweer een klein beetje gevoel in zijn hand. Het belangrijkste is echter dat er geen infecties zijn opgetreden. Dat is waar we ons de meeste zorgen over maakten."

De verwachting is dat Kubica nog tenminste twee weken in het Santa Monica-ziekenhuis moet blijven. "Hij zal nog een paar weken bij ons op de revalidatie-afdeling moeten blijven, zodat we hem goed in de gaten kunnen houden. De kans bestaat namelijk nog altijd dat er infecties optreden. We zullen het verband om zijn hand daarom ook nog om de paar dagen moeten vervangen. Over twee weken bekijken we de volgende stap."

Lotus Renault GP heeft Nick Heidfeld inmiddels aangewezen als vervanger voor Kubica.

Jeugdbende opgerold na overval op ouderlijk huis

De politie heeft een Haagse jeugdbende opgerold nadat een 16-jarige jongen zijn ouderlijk huis had overvallen. In het onderzoek zijn 22 jongeren uit de wijk Wateringse Veld aangehouden, waarvan het merendeel onder de 18 jaar is.

Ze zouden dertig misdrijven op hun geweten hebben. Het gaat onder meer om vijf gewelddadige diefstallen, twee mishandelingen, verboden wapenbezit, het in brand steken van auto's, het ingooien van ruiten van politiewagens en intimidatie van buurtbewoners.

De politie hield de jongeren al een tijd in de gaten, maar kon geen bewijs verzamelen omdat buurtbewoners te bang waren om tegen hen te getuigen. Dat veranderde toen een 16-jarige jongen eind december zijn ouderlijk huis aan de Madridweg overviel. Met een vriend sloeg hij toe zodra zijn moeder het huis had verlaten.

Ze bedreigden de schoonmaakster met een mes en gingen er met verschillende goederen vandoor. De jongens droegen bivakmutsen, maar toch had de schoonmaakster de 16-jarige herkend. De twee werden aangehouden.

De jongen verklaarde tegenover de politie dat hij het huis had overvallen om een eerdere diefstal te verdoezelen. Hij had namelijk sieraden uit het huis gestolen.

De 16-jarige bleek ook te weten van tal van andere misdrijven die de politie nog niet had kunnen oplossen. Zo werd een groot onderzoek opgestart onder de naam 'Los Banditos'. Zo kwamen andere verdachten in beeld. De jongeren kenden elkaar van de wijk, maar waren volgens de politie verder geen goede vrienden. Ze werkten in verschillende samenstellingen samen.

Drie verdachten zijn ouder dan 20 jaar, de rest is jonger. Van de 22 verdachten zitten er nog drie vast. De rest is vanwege de jonge leeftijd voorlopig vrijgelaten.

Roda JC Kerkrade haalt Monteyne

Roda JC is er in geslaagd om Martijn Monteyne voor het nieuwe seizoen te contracteren. De Belgische verdediger is een bekende van trainer Harm van Veldhoven. Beide heren werkten met elkaar samen in de periode bij Germinal Beerschot.

Monteyne tekent in Kerkrade een contract voor de duur van twee jaar. De Limburgers zijn Germinal Beerschot geen transfersom verschuldigd, aangezien het contract van de 26-jarige verdediger aan het einde van dit seizoen afliep.

De komst van Monteyne zorgt ervoor dat Davy de Fauw vanaf volgend seizoen als centrale verdediger gaat acteren. De nieuwste aanwinst van de Limburger zal dan op de plek van zijn landgenoot gaan spelen.

Monteyne is de tweede aanwinst van Roda JC Kerkrade voor het nieuwe seizoen. Eerder slaagde de ploeg uit Kerkrade er ook al in om Mitchell Donald te contracteren.

Xperia Play te koop voor 650 euro

De eerste pre-orders kunnen al geplaatst worden voor de nieuwe Xperia Play, ook wel PlayStation Phone genoemd. Voor 650 euro kun je bij Play.com eigenaar worden van een zwart exemplaar dat wel simlock-vrij is. In april moet het mobieltje in de winkels liggen.

Het nieuwe mobieltje is goedgekeurd om PlayStation spellen te kunnen spelen. Er wordt gesproken over zo'n vijftig spellen die meteen beschikbaar zijn. Bij die vijftig zouden Assassin's Creed, Dead Space en Battlefield zitten. Naast spelen kun je er natuurlijk ook alles doen wat je van een Android mag verwachten. Wat specificaties:

  • Besturingsysteem: Google Android 2.3 (Gingerbread)
  • Processor: 1 GHz Snapdragon
  • Geheugenkaart meegeleverd: 8GB microSD
  • Ondersteuning voor: microSD, to 32 GB
  • Werkgeheugen: tot 400 MB
  • Scherm: 4 inch 480 x 854 pixels (FWVGA) Capacitive Multi-touch
  • 5.1 megapixel camera 

Het apparaat zal in eind maart in Amerika te koop zijn, wij in Europa volgen ietsje later, dat zal april worden. De prijs voor een los mobieltje in Nederlandse winkels of eventuele bundelprijzen bij providers zijn nog niet aangekondigd.

Xperia Play

'Van Nistelrooy ziet terugkeer bij PSV als optie'

Ruud van Nistelrooy staat niet onwelwillend tegenover terugkeer naar PSV. Dit liet de aanvaller, die nu nog in dienst is van Hamburger SV, bij monde van zaakwaarnemer Rodger Linse weten.

Van Nistelrooy liet eerder al weten zijn contract bij Hamburger SV uit te dienen en vervolgens op zoek te gaan naar een nieuwe werkgever. Dit zou dus ook PSV kunnen zijn; de ploeg waar hij in de periode tussen 1998 en 2001 onder contract stond.

Marcel Brands, technisch directeur van de Eindhovenaren, liet eerder deze week al weten een serieuze poging te wagen om Van Nistelrooy terug te halen. De ploeg uit de Lichtstad wil ook proberen om Mark van Bommel, die in de winterstop nog bij AC Milan tekende, weer naar het oude nest te halen.

[Upd] AZ en Willem II stoppen met vrouwenvoetbal

AZ stopt met vrouwenvoetbal. De AZ Vrouwen zullen het seizoen nog afmaken, maar stappen daarna uit de Eredivisie.

Het belangrijkste argument om te stoppen met het vrouwenvoetbal, zijn financiële redenen. Dat deelde AZ mee op de vergadering tussen de KNVB en SEV (Stichting Eredivisie Vrouwen). De directie en de Raad van Commissarissen maakten de beslissing afgelopen week, valt er op de clubwebsite te lezen.

AZ was in 2007 één van de eerste clubs die aan de basis stond van de Eredivisie voor vrouwen. Ook ADO Den Haag, sc Heerenveen, FC Twente, FC Utrecht en Willem II waren er van het begin af aan bij.

De eerste drie seizoenen werden de speelsters van de Alkmaarse club landskampioen. Ook werd er Europees voetbal gespeeld. De club nam onder leiding van Ed Engelkes tweemaal deel aan de UEFA Women's Champions League. Momenteel staan de AZ Vrouwen op de vierde plaats van de competitie.

Update 10:32 uur

Ook Willem II houdt na dit seizoen op met vrouwenvoetbal vanwege financiële overwegingen. Willem II liep in 2009 op de slotdag de titel mis.

AZ en Willem II waren in 2007 samen met ADO Den Haag, sc Heerenveen, FC Twente en FC Utrecht grondlegger van de Eredivisie Vrouwen. Intussen zijn er met VVV-Venlo en FC Zwolle nog twee ploegen bijgekomen. Zonder AZ en Willem II zijn er volgend seizoen dus nog zes ploegen over.

 

Nijholt ontvangt excuses van fans FC Utrecht

Gianluca Nijholt heeft een open brief van de officiële supportersverening (SVFCU) van FC Utrecht ontvangen. In het schrijven biedt men zijn excuses aan voor het gedrag van een deel van de fans, die afgelopen vrijdag bij het duel tegen Heracles Almelo aanwezig waren.

Nijholt werd tijdens het duel tegen de Heraclieden in de tweede helft in het veld gebracht en kreeg prompt een fluitconcert over zich heen. Dit gebeurde vervolgens ook bij elk balcontact, dat de 21-jarige middenvelder had.

Michel Vorm sprak gisteren al schande van de houding van de fans. Nu heeft het bestuur van de SVFCU zijn excuses aangeboden. Robert Junier, vice-voorzitter van het orgaan, schaamt zich diep voor het incident. "Dat je werd uitgefloten, heeft mij echter diep geraakt. Luca, wij hebben vele mails van supporters ontvangen en als bestuur zijn wij het dan ook unaniem eens dat jij niet alleen onze steun krijgt, maar ook de volle honderd procent vertrouwen."

De SVFCU heeft inmiddels een oproep gedaan om Nijholt bij zijn eerstvolgende optreden in De Galgenwaard een staande ovatie te geven. Daarna zullen alle fans zich negentig minuten lang achter hun ploeg scharen.

Dvd: Burn Notice seizoen 2

Michael Westen is een ervaren spion. Hij geniet van zijn werk en zijn leven en reist de wereld rond, totdat hij op een zwarte lijst wordt gezet. Zo'n 'burn notice' is verre van prettig voor een spion: je verliest je geloofwaardigheid, je geld, je werk en je leven. Michael is niemand meer en hij wordt gedumpt in Miami. Michael wil vervolgens maar één ding: achterhalen waarom hij op de zwarte lijst staat en wie daar verantwoordelijk voor is. Zie hier het verhaal van Burn Notice in een notedop.

Aantal asielzoekers daalt

Vorig haar hebben ongeveer 13.300 mensen asiel aangevraagd in Nederland. Dat is 11 procent minder dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bijna de helft van de asielzoekers kwam uit Somalië, Afghanistan en Irak. Het aantal Somalische en Iraakse asielzoekers daalde sterk ten opzichte van 2009. Vorig jaar kwamen 3400 Somalische asielzoekers naar Nederland tegen 5900 in 2009. Het aantal asielaanvragen van Irakezen nam af van 2000 in 2009 naar 1400 vorig jaar. Het aantal Afghaanse asielzoekers nam met 100 iets toe tot 1400.

Aantal asielzoekers daalt
Aantal asielzoekers daalt (Foto: ANP)

Belgisch halal bier voor moslims

In België is binnen enkele weken een halal kriek zonder alcohol verkrijgbaar. Brouwerij Caulier uit de provincie Henegouwen heeft de kriek speciaal ontwikkeld voor moslims. Dat heeft de Waalse krant La Capitale woensdag bekendgemaakt.

Het gaat volgens de krant om het eerste gemoute drankje met een halal certificaat in Europa. Een Algerijnse imam certificeerde de halal kriek, die onder de naam Sultane verkocht zal worden. De kriek wordt ook in Frankrijk en later mogelijk nog in meer landen op de markt gebracht.

Grote Gears of War-aankondiging vandaag

Gears of War 3-producer Rod Fergusson heeft in een tweet aangegeven dat er vandaag een grote GoW-aankondiging zal komen. Geheel toevallig is Microsoft vandaag aanwezig op een evenement in San Francisco. De verwachting is dat er een aankondiging zal zijn voor een beta-datum of misschien zelfs een full releasedatum.

Een multiplayer beta was vorig jaar al aangekondigd en toen zei men dat we begin dit jaar meer nieuws zouden horen. Het lijkt alsof die tijd is aangebroken. Epic vertelde dat mensen die de Epic Edition van Bulletstorm aanschaffen, mee mogen doen aan de beta van GoW. Later zeiden ze echter dat er nog meer manieren zouden zijn om je aan te melden. Ook gaven ze aan dat GoW gebruik zal maken van dedicated servers.

"[Dedicated servers] are more about online performance because when you have a client-server architecture with Gears, you have somebody hosting and that host has somewhat of an inherent advantage over everybody else, which becomes this big [negative] thing.

Like, in Gears or in Counter-Strike, if somebody kicked your ass, you claimed they were wall hacking even though they weren't. And now if you win in Gears it's, ‘You have host advantage!' But by removing [client servers] you suddenly have a level playing field for everybody. We have a server farm that Microsoft is helping us out with, so people will have a level playing field."

Christchurch bezorgd om WK rugby

Eerder deze week vond er een aardbeving plaats in het Nieuw-Zeelandse Christchurch. Door de aardbeving is het onzeker geworden of de geplanden wedstrijden voor het WK rugby in oktober in de getroffen stad kunnen doorgaan.

"Het voelt momenteel alsof we helemaal niks kunnen organiseren. Het is te vroeg om het te zeggen, maar we hebben er vijf jaar naar uitgekeken, dus ik hoop wel dat het evenement doorgaat",” zo zegt Hamish Riach van de lokale rugbybond.

Er staan voor oktober zeven wedstrijden op het programma in het Christchurch Stadium, waaronder twee kwartfinales.

Trucker dronken door alcohol eigen tanker

De politie heeft dinsdagavond bij Zwijndrecht een Duitse trucker aangehouden die na het drinken van zijn brandbare lading over de A16 zwabberde. De truck was geladen met de alcoholachtige stoffen methanol en propanol.

De 36-jarige Duitser had bijna vier keer zo veel alcohol in zijn bloed als is toegestaan. Toen de agenten hem rond 22.15 uur wilden aanhouden, verzette hij zich. Hij is tegen de grond gewerkt en meegenomen.

Op het bureau van Dordrecht verklaarde de man dat hij een glaasje van zijn lading had afgetapt en opgedronken. Hij is ingesloten om bij te komen.

Nieuwe protesten in Noord-Marokko

In het noorden van Marokko zijn dinsdag in de plaats Imzouren betogers en oproerpolitie slaags geraakt. Daarbij zijn zeker vier gewonden gevallen, berichtten plaatselijke media. Imzouren ligt in de provincie al-Hoceima en vlakbij de gelijknamige hoofdstad van die provincie, ongeveer 300 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Rabat.

Na de betogingen in heel het land van afgelopen zondag hebben betogers in Imzouren de vrijlating geëist van mensen die bij de betogingen van zondag werden opgepakt. Bij de betogingen van zondag zijn volgens de autoriteiten 5 doden en bijna 130 gewonden gevallen. Het was vooral onrustig in de provincie al-Hoceima.

Media berichtten dinsdag ook over kleine betogingen in Rabat, Fes en Tanger.

Nieuwe protesten in Noord-Marokko
Nieuwe protesten in Noord-Marokko (Foto: ANP)

Opnieuw demonstraties in Bahrein

Meer dan honderdduizend demonstranten zijn dinsdag opnieuw de straten van de Bahreinse hoofdstad Manamah opgegaan om te protesteren tegen de regering. De veiligheidstroepen stelden zich terughoudend op en grepen niet in. Wel cirkelden er helikopters boven de stad.

De betogers droegen de rood-witte vlag van Bahrein en liepen langs de Bahrain Mall en het financiële district van Manamah, symbolen van de voorspoed van het land de afgelopen tien jaar. "Egypte en Tunesië, zijn wij zo verschillend?", scandeerden de actievoerders.

De afgelopen week werden demonstraties door de regering hard aangepakt. In totaal vielen volgens de regering 7 doden. De slachtoffers werden door militairen doodgeschoten. Oppositiegroepen meldden dat er 8 doden en honderden gewonden zijn gevallen, veel meer dan de 25 gewonden die door de regering worden gemeld.


Opnieuw demonstraties in Bahrein (Foto: Novum)

Sneijder: "Alles doen om Arjen af te stoppen"

Wesley Sneijder vreest in het treffen met Bayern München vanavond vooral Oranje-collega Arjen Robben. "Hij is verreweg de belangrijkste man."

Het duel is voor Bayern een kans op wraak op Inter, dat vorig jaar de finale won ten koste van de ploeg van Louis van Gaal. "Bayern zal getergd zijn", blikt Sneijder vooruit op de wedstrijd in De Telegraaf. "Maar wij zijn ook gretig. Het worden twee mooie duels."

Sneijder bleef eerder deze week in de competitie nog aan de kant, maar is fit genoeg om vanavond te starten. "In de wedstrijd tegen Cagliari had ik ook in actie kunnen komen. Maar de trainer wilde geen enkel risico nemen. Een liesblessure blijft riskant."

De Nederlander is op zijn hoede voor Oranje-collega Robben. "Hij is verreweg de belangrijkste man bij Bayern. We zullen er alles aan moeten doen om hem af te stoppen, want hij maakt het elftal vijftig procent beter.Toen hij er niet bij was, draaide München veel minder. Nu hij terug is, wint en scoort Bayern een stuk makkelijker en zorgt Arjen voor goals en assists."

Het eerste duel tussen beide ploegen wordt in Italië gespeeld en daar moet volgens Sneijder de basis voor de kwartfinale al gelegd worden. "We moeten het niet op de wedstrijd in München laten aankomen, maar hier een goede score neerzetten. We hebben een perfect elftal om op resultaat te spelen. Vorig jaar was José Mourinho belangrijk voor ons, maar inmiddels beseffen we dat we het ook zonder hem kunnen. Dit zijn wedstrijden op zich, waarin maar één ding telt: doorgaan."

Zoon Iraanse oppositieleider opgepakt

De Iraanse autoriteiten hebben de zoon van oppositieleider Mahdi Karroubi opgepakt. Dat meldt een Iraanse oppositie-website dinsdag.

Volgens de website Sahamnews.net is Ali Karroubi maandag in hechtenis genomen. Ali Karroubi staat niet bekend als activist en zijn aanhouding wordt dan ook gezien als poging van het regime om druk uit te oefenen op zijn vader.

De website meldt verder dat veiligheidstroepen het huis van Mahdi Karroubi zijn binnengevallen. Bij deze inval werden Karroubi en zijn vrouw in gescheiden kamers opgesloten en werden boeken en documenten in beslag genomen.

Karroubi staat onder huisarrest sinds hij vorige week een demonstratie tegen het regime organiseerde. Mede-oppositieleider Mir Hossein Mousavi is al langer dan een week vermist volgens zijn dochters. Parlementsleden in Iran riepen eerder op tot executie van Karroubi en Mousavi.

Tenminste twee mensen werden op 14 februari gedood bij confrontaties in Teheran tussen de veiligheidstroepen en demonstranten van de oppositie. Het waren de grootste protesten in Iran sinds ruim een jaar.

Oppositie Jordanië wil opnieuw demonstreren

De Moslim Broederschap in Jordanië heeft gezworen de demonstraties tegen de regering te hervatten. De beweging zei dinsdag dat de regering zich niet houdt aan haar belofte om snel hervormingen door te voeren.

De aankondiging wordt niet gezien als een dreigement, maar zet koning Abdullah II wel verder onder druk om een deel van zijn macht over te dragen. De oppositie dringt er al langer bij de vorst op aan dat hij zijn invloed bij het aanstellen van ministers en het ontbinden van het parlement afstaat.

Onder druk van grootschalige demonstraties gaf Abdullah zijn regering eerder deze maand de opdracht politieke hervormingen door te voeren en de bevolking meer politieke inspraak te geven.

Volgens de Broederschap, de grootste oppositiebeweging in het land, is er tot dusverre weinig gebeurd en is de controversiële kieswet nog altijd niet aangepast. De beweging nam de afgelopen twee weken geen deel aan de demonstraties om premier Marouf al-Bakhit de kans te geven de hervormingen door te voeren. Omdat hij hier nog steeds niet in is geslaagd, wil de Broederschap weer de straat op gaan.

Betogers gedood in hoofdstad Jemen

Minimaal twee antiregeringsbetogers zijn dinsdag gedood in Sanaa in Jemen tijdens gevechten met aanhangers van de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh waarbij geschoten werd. Zeker tien mensen raakten gewond. Dat meldden getuigen. Een overheidsfunctionaris bevestigde dat er minstens een dode was gevallen.

De aanhangers van Saleh openden het vuur op de betogers. De politie wist beide groepen uit elkaar te halen, aldus de getuigen.

De betogers zijn geïnspireerd door de opstanden in Tunesië en Egypte, die leidden tot het vertrek van de presidenten van die landen. Saleh had na wekenlange protesten beloofd zich niet herkiesbaar te stellen, maar kwam daar later op terug. Hij vertrekt alleen als hij verkiezingen verliest.

Door de onrust in Jemen zijn zeker al 14 mensen om het leven gekomen.

Betogers gedood in hoofdstad van Jemen
Betogers gedood in hoofdstad van Jemen (Foto: ANP)

"Arsenal heeft De Vrij nooit bekeken"

Arsenal heeft de geruchten rondom Stefan de Vrij eigenhandig de kop ingedrukt. Enkele dagen geleden werd namelijk gesuggereerd dat The Gunners geïnteresseerd zouden zijn in de diensten van de speler van Feyenoord.

Steve Rowley liet weten dat hier niets van waar is. "Met Feyenoord werken we op dit moment goed samen en de relatie is uitstekend. Daarom was het bericht bij de NOS-televisie, waar werd gemeld dat ik bij ADO-Feyenoord was en Stefan de Vrij (18) bij de club wil weghalen, onzin en pijnlijk voor alle betrokkenen."

Daarnaast benadrukte Rowley dat Arsenal nooit naar De Vrij heeft gekeken. "Wij zoeken geen centrale verdediger, De Vrij heb ik nooit bekeken en tijdens ADO-Feyenoord zat ik in mijn favoriete Indische restaurant in Londen. Als we ooit interesse in een speler van Feyenoord zouden hebben, maken we dat openlijk aan Stanley Brard of Eric Gudde bekend. Dat zijn de mensen met wie wij communiceren."

De relatie tussen Feyenoord en Arsenal zal dus niet snel bekoeld raken. Daarnaast geven de Rotterdammers Ryo Miyaichi de kans om zich in de Nederlandse competitie te ontwikkelen. De Japanner staat onder contract bij de formatie uit Londen, maar komt tot het einde van het seizoen op huurbasis voor de club uit Rotterdam-Zuid uit. Bovendien willen de Londenaren met de samenwerking geen optie hebben op spelers, die bij Feyenoord onder contract staan.

Libië: Veiligheidsraad veroordeelt geweld

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft dinsdagavond het gewelddadige optreden tegen antiregeringsdemonstranten in Libië scherp veroordeeld. Daarmee wordt de Libische leider Moammar Gadhafi verder geïsoleerd. De Veiligheidsraad wil dat er per direct een einde komt aan het geweld. De Arabische Liga heeft na een spoedzitting besloten Libië te schorsen, wat betekent dat Libië niet naar vergaderingen mag komen.

In een verklaring zeiden alle vijftien leden van de Veiligheidsraad zich 'ernstig zorgen' te maken over de situatie in het Noord-Afrikaanse land. De raad 'betreurt het harde optreden tegen vreedzame demonstranten en de honderden burgers die zijn gedood ten zeerste'. De verklaring kwam uren nadat Gadhafi in een televisietoespraak zwoer tot zijn 'laatste druppel bloed' te vechten en alle mensen die van hem hielden opriep de straten over te nemen. Volgens berichten van mensenrechtenorganisaties zijn naar schatting al honderden mensen om het leven gekomen.

De VN-raadsleden willen dat de Libische regering haar bevolking beschermt en de mensenrechten respecteert. Degenen die burgers aanvallen moeten daarvoor verantwoording afleggen en internationale mensenrechtenbewegingen en bewegingen die humanitaire hulp bieden moeten toegang tot het land krijgen, aldus de raadsverklaring.

De Mensenrechtenraad heeft aangekondigd een onderzoek in te stellen naar Gadhafi en de berichten van de laatste dagen over het geweld tegen betogers. Ze verdenken de kolonel, Broeder Leider en Gids van de Revolutie van misdaden tegen de menselijkheid.

Intussen neemt de steun voor Gadhafi in rap tempo af. In het buitenland hebben veel diplomaten het regime de rug toegekeerd. Dinsdag werd bekend dat de minister van Binnenlandse Zaken en een van de trouwste bondgenoten van Gadhafi, Abdel Fattah Younis, is opgestapt. Younis, tevens commandant van een machtige militaire eenheid, kondigde in Benghazi aan dat hij de kant van het volk koos. Hij riep het leger op dat ook te doen. Zondag en maandag stapten al twee andere ministers op.

"Ik heb al mijn functies opgegeven als reactie op de revolutie van 17 februari. Ik ben ervan overtuigd dat de eisen van die revolutie gerechtvaardigd zijn", zei Younis, die een van de legerofficieren was die samen met Gadhafi in 1969 de coup pleegde die de Libische leider in het zadel hielp.

Vacansoleil met vier Nederlanders naar Openingsweekeinde

Vacansoleil heeft zijn selectie bekendgemaakt voor het Openingsweekeinde in Vlaanderen. In totaal zullen er vier Nederlanders voor de ploeg starten.

In de Omloop mogen Jens Mouris en Lieuwe Westra hun kunsten vertonen. Zondag verschijnen Rob Ruijgh en Joost van Leijen aan de start van Kuurne-Brussel-Kuurne. Borut Bozic en Stijn Devolder rijden beide koersen.

Zaterdag zullen Borut Bozic, Thomas DeGendt, Stijn Devolder, Björn Leukemans, Marco Marcato, Jens Mouris, Frederik Veuchelen en Lieuwe Westra in actie komen. Zondag zijn dit Borut Bozic, Stijn Devolder, Romain Feillu, Gorik Gardeyn, Sergey Lagutin, Rob Ruijgh, Mirko Selvaggi en Joost van Leijen.

Kaas en siliconenkit op N15

Door een ongeluk tussen twee vrachtwagens is er kaas en siliconenkit op de N15 ten westen van Rotterdam beland. De rijbaan is volgens de politie zo goed als afgesloten. "Het goedje is lastig van de weg te krijgen."

Het ongeluk gebeurde tussen de weg naar Industrieterrein Pothof en de weg naar de Havens 5500-5700. Er komt nog mondjesmaat verkeer langs, maar de politie raadt aan een omleiding te volgen. Het kan uren duren voordat de rijbaan wordt vrijgegeven.

J. Stam moet als trainer nog veel leren

Lange tijd moest Jaap Stam niet aan een carrière als trainer denken. Inmiddels is de oud-international al anderhalf jaar werkzaam in de technische staf van FC Zwolle.

Stam nam in 2007 afscheid van het voetbal en had even helemaal genoeg van de sport. Daarom behoorde een toekomst als trainer niet tot de opties. Nu is hij officieel teamcoach van de eerste selectie. "Het beestje moest een naam hebben", zegt de assistent-trainer van Art Langeler in De Pers. "Pizzabakker had ook gemogen. Mij zegt zo’n titel in ieder geval helemaal niets."

"Als voetballer was ik niet heel positief over het trainersvak. Als trainer ben je nog meer met het spelletje bezig dan als voetballer. Je ziet dat het vak niet altijd even gemakkelijk is. Je bent altijd bezig met je eigen ploeg, met de formatie van de tegenstander of met nieuwe spelers voor het nieuwe seizoen en al het gezeik dat daar bij komt kijken."

De oud-international vindt dat hij nog moet groeien. "Ik moet als trainer nog veel leren. In het begin was ik niet heel nadrukkelijk aanwezig. Het is nog steeds niet zo dat ik één-twee-drie een training stil leg om dingen aan te geven. Ik krijg de vrijheid wel, maar voel me nog niet geroepen dat allemaal te doen."

Wellicht volgt daarna wel een toekomst in het buitenland. Stam sprak al met het bestuur van zijn voormalige clubs Ajax en AC Milan. "Bij beide clubs heb ik het goed naar mijn zin gehad. Ze wilden in de toekomst misschien wel iets met mij doen. Mooi om te horen. Maar daarin ben ik zelf het belangrijkste. Dus hoe ontwikkel ik mezelf als trainer?"

Skil-Shimano hoopt op Vuelta a España

Skil-Shimano hoopt in het najaar deel te nemen aan de Vuelta a España. Dit liet Iwan Spekenbrink, teammanger van de Nederlandse formatie, vandaag aan De Telegraaf weten. Volgens hem is de Amaury Sport Organisation (ASO) erg gecharmeerd van de wielerploeg.

"In de gesprekken met de top van ASO is nog eens gezegd dat ze onze filosofie waarderen," liet Spekenbrink in een reactie weten. "Er is letterlijk gezegd dat we een goede kans hebben om de Ronde van Spanje te rijden. Wanneer de Vuelta ons desondanks geen wildcard geeft, zou dat een grote teleurstelling zijn."

Volgens Spekenbrink heeft Skil-Shimano de deelname aan een grote wielerronde nodig. "We missen dan niet alleen de exposure voor onze sponsors, maar ook voor de renners is het een gemiste kans. Ik blijf echter vertrouwen houden dat ons beleid beloond gaat worden."

De deelname aan de Tour de France is erg onzeker, al is het nog niet helemaal uitgesloten. "In principe is de deur van de Tour gesloten. Maar als er ’gekke’ dingen gebeuren, zijn wij de eerste optie," besloot Spekenbrink.

'Drugstoerist moet maar ergens anders heen'

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten weigert bij de invoering van de wietpas een uitzondering te maken voor Amsterdam. Ook als dat betekent dat toeristen hier hun blowtje niet meer kunnen roken.

"Dan gaan ze maar ergens anders heen", aldus Opstelten maandag tegen AT5. "Maar het beste is om er helemaal mee te stoppen." De minister was op uitnodiging van de VVD in De Industrieële Groote Club om te spreken over veiligheid.

De invoering van de wietpas is vastgelegd in het regeerakkoord. Door het pasjessysteem mogen straks alleen nog maar vaste klanten bij coffeeshops naar binnen. Burgemeester Eberhard van der Laan is een groot tegenstander van de maatregel. Hij voorziet dat de drugshandel op straat zal toenemen. Bovendien kost het de stad miljoenen aan inkomsten.

'Ajax wil Ebicilio en Özbiliz aan zich binden'

De kans is groot dat Ajax de contracten van Aras Özbiliz en Lorenzo Ebecilio, die dit seizoen in het eerste elftal hun debuut beleefden, te verlengen. Dit liet Frank de Boer, trainer van de Amsterdammers, vandaag weten.

"De intentie is uitgesproken om met elkaar door te gaan. Het ziet er goed uit," liet De Boer in een korte reactie weten. "Zoals het er nu naar uitziet, zullen allebei drie jaar – tot de zomer van 2014 – bijtekenen."

Ebicilio speelde zijn eerste wedstrijd in de hoofdmacht van Ajax op 12 december. De Amsterdammers wonnen toen met 1-0 door een doelpunt van Christian Eriksen. Daarna ging het hard voor de aanvaller, aangezien hij begin februari werd opgeroepen voor een duel met Jong Oranje tegen de leeftijdsgenoten van Tsjechië.

Özbiliz kwam in het duel tegen VVV-Venlo, dat op 28 november werd gespeeld. voor het eerst in actie op het hoogste Nederlandse voetbalniveau. In de voorbereiding van het nieuwe seizoen mocht de vleugelaanvaller echter ook al een keer meedraaien tijdens de oefenwedstrijd tegen FC Horst, waarin hij twee keer wist te scoren.

Tweehonderd kandidaten voor proef met snelheidsslot

Ruim tweehonderd automobilisten hebben zich al aangemeld voor een proef met een snelheidsslot in hun auto. De auto remt automatisch af als te hard wordt gereden, schrijft het AD woensdag.

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft maar tachtig kandidaten nodig voor een proef met het nieuwe systeem. Dat houdt met een kastje via een gps-satelliet in de gaten hoe hard de auto rijdt en hoe hard de auto mag rijden.

Bij de ene variant is het niet mogelijk te hard te rijden. De andere variant waarschuwt de automobilist een paar keer voordat het de auto langzaam afremt. "Veel automobilisten voelen zich onveilig als ze niet toch een dot gas kunnen geven, bijvoorbeeld tijdens een inhaalmanoeuvre", verklaart een woordvoerder van het bedrijf dat het systeem ontwikkelde.

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid becijferde eerder dat het aantal verkeersdoden met 60 procent zou dalen als iedereen zich aan de snelheidslimiet houdt. Met de proef wil het ministerie vooral te weten komen of het systeem notoire hardrijders tot bedaren brengt.


Tweehonderd kandidaten voor proef met snelheidsslot (Foto: Novum)

Ramos: "Return wordt zware opgave"

Real Madrid slaagde er gisteravond weer niet in om in het kader van de Champions League bij Olympique Lyon te winnen. De Koninklijke zal de klus nu in eigen huis moeten klaren.

Sergio Ramos, verdediger van de Madrilenen, was na afloop van het duel allerminst tevreden. "We stapten allemaal van het veld met ons hoofd naar beneden," liet hij aan verschillende Spaanse media weten. "Het tegendoelpunt zorgt voor gemengde gevoelens."

De Spaans international was in de tweede helft nog wel dichtbij de openingstreffer, maar zijn kopbal belandde uiteindelijk op de lat. "We hebben twee goede kansen gehad, die van Cristiano Ronaldo en die van mij. Die hadden ons zonder meer de zege kunnen bezorgen."

Ramos is van mening dat de return tegen Olympique Lyon lastig gaat worden. "Of we nu wel of niet hadden gewonnen, de return zal ook een zware opgave worden."

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een rare gevangenis.

Gedoe in een gevangenis in Zwaag. Daar heeft, naar verluidt, een gedetineerde een week een pistool in zijn bezit gehad, waarmee hij later een woonwagenkamp overviel. Het gaat hier om een “minimaal beveiligde” strafinrichting, waar mensen het laatste deel van hun straf uitzitten, en alvast mogen gaan werken om te wennen aan de samenleving. Raar.

[NBA] James weer belangrjk voor Miami

In de Amerikaanse NBA heeft Miami Heat een eenvoudige overwinning geboekt. Heat won voor eigen publiek met 117-97 van Sacramento Kings.

LeBron James wist 31 punten te scoren voor Miami. Zijn ploeggenoten Dwyane Wade en Chris Bosh kwamen tot respectievelijk 23 en 22 punten.

Los Angeles Lakers won met 104-80 van Atlanta Hawks. Kobe Bryant, afgelopen weekend nog de ster bij de All-Starwedstrijd, scoorde 20 punten voor Los Angeles.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Washington Indiana 96-113
Charlotte Toronto 114-101
Detroit Houston 100-108
Miami Sacramento 117-97
Milwaukee Minnesota 94-88
Oklahoma LA Clippers 111-88
Denver Memphis 120-107
Golden State Boston 93-115
LA Lakers Atlanta 104-80

Relatief weinig vliegtuigongelukken in 2010

Niet eerder gebeurden zo weinig vliegtuigongelukken vergeleken met het totaal aantal vluchten als in 2010. Dat meldde IATA, de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart, woensdag.

Volgens IATA was er vorig jaar sprake van 1 ongeluk per elke 1,6 miljoen vluchten. "Vliegen is veilig", concludeerde directeur Giovanni Bisignani. "Veiligheid heeft de hoogste prioriteit."

In 2010 waren er wereldwijd 94 vliegtuigongelukken. Daarvan eisten er 23 levens, met een totaal dodental van 786. Dat waren er meer dan in 2009, toen 685 mensen omkwamen door vliegtuigongelukken.

Bij IATA zijn circa 230 luchtvaartmaatschappijen aangesloten, die 93 procent van het internationale luchtverkeer vertegenwoordigen.

Geen contact met 28 Nederlanders in Nieuw-Zeeland

Met 28 Nederlanders die mogelijk in de buurt waren van de aardbeving in Christchurch in Nieuw-Zeeland is nog geen contact geweest. Dat zei een woordvoerder van Eurocross woensdag op Radio 1.

Deze mensen zijn door vrienden of familie aangemeld nadat zij er niet in slaagden contact met hen te krijgen. Het is niet zeker of deze mensen allemaal in de buurt van Christchurch waren toen de stad werd getroffen door een aardbeving.

De regio wordt vooral bezocht door backpackers. Die gaan doorgaans niet met een van tevoren bepaald schema op pad, waardoor het ook moeilijk is in te schatten waar ze zich precies bevinden.

De stad werd dinsdag getroffen door een aardbeving. Daardoor vielen zeker 75 doden. Er wordt vermoed dat nog meer dan honderd mensen onder het puin van ingestorte gebouwen liggen.

'Bewakers boos om gedetineerde met pistool'

In een open gevangenis in Hoorn is een arbeidsconflict ontstaan over een pistool binnen de gevangenismuren. Een medegevangene meldde enkele weken geleden dat de man met een pistool liep te zwaaien binnen 't Keern, schrijft De Telegraaf woensdag.

't Keern is een zeer beperkt beveiligde inrichting die bij de penitentiaire inrichting Zwaag hoort. Gedetineerden gaan tegen het eind van hun straf naar 't Keern om alvast te wennen aan de maatschappij. Veel gevangenen komen dagelijks buiten, bijvoorbeeld om naar hun werk te gaan.

Het afdelingshoofd gaf de melding over het pistool door aan de directie van Zwaag. Die gaf volgens de krant echter geen ruchtbaarheid aan de zaak. In het weekeinde na de melding overviel de gedetineerde een woonwagenkamp in Heerhugowaard. Daarbij loste hij ook schoten.

Een gevangenismedewerker concludeert in de krant dat er hoogstwaarschijnlijk meer dan een week een vuurwapen binnen de gevangenismuren is geweest. "Dat is echt zorgelijk."

De Dienst Justitiële Inrichtingen bevestigt in de krant dat een arbeidsconflict over de melding is ontstaan. Met een onafhankelijk onderzoek kon geen bewijs worden gevonden dat er inderdaad een wapen binnen de gevangenismuren is geweest, maar dat kan ook betekenen dat de gevangene het goed verborgen heeft gehouden.

Steel Diver en Nintendogs + cats krijgen nieuwe trailer

De Amerikaanse afdeling van Nintendo heeft een aantal nieuwe trailers van de aanstaande 3DS games online gezet. Van Pilot Wings, Steel Diver en Nintendogs + Cats is een trailer verschenen met daarin gameplaybeelden. Hoewel de games in 3D speelbaar zijn, is hiervan uiteraard op de filmpjes niets te zien.

Gamers kunnen langszaam gaan aftellen tot de release van de 3DS. De gloednieuwe handheld van Nintendo zal vanaf 25 maart in de Nederlandse winkels liggen. Ten tijde van de release zullen ongeveer vijftien games beschikbaar zijn, waaronder een versie van De Sims 3 die speciaal voor de opvolger van de Nintendo DS ontwikkeld is.

Film: Drive Angry 3D

Een film met 'shot in 3D' erachter, is dit een goed teken of juist niet? Het geeft wel aan dat de film in 3D is opgenomen en dat de film niet pas later 3D is gemaakt. Maar het kan ook een commerciëel trucje zijn om een film meer te laten lijken dan dat het werkelijk is. Doordat de bekende acteur Nicolas Cage in de film speelt, krijgt de nieuwe film Drive Angry 3D van veel mensen het voordeel van de twijfel. Maar Nicolas Cage zit kennelijk diep in de schulden, wat ertoe kan leiden dat hij niet meer zo kieskeurig is in het uitkiezen van zijn films. Zal Drive Angry 3D het daarom wel waard zijn om te gaan kijken?

DRM-maatregelen van Assassin's Creed op pc versoepeld

Ubisoft heeft bevestigd dat de veelbesproken DRM-maatregelen op de console-versies, maatregelen die illegale kopieën moesten tegenhouden, uit de pc-versie van Assassin's Creed Brotherhood zijn weggehaald. Mensen die het spel kopen hebben er te veel last van, terwijl de ongetwijfeld uit te komen hacks die methodes toch omzeilen.

Singleplayer is dus niet meer 'always online' en kan offline gespeeld worden, wel moet je een keer aanloggen om hoi te zeggen tegen de authenticatie-server. Zo'n server kijkt of je het spel legaal gekocht hebt. Bij de console-versies moet je wel altijd online zijn, ook tijdens singleplayer. Viel je internetverbinding weg dan kon het zijn dat je gewoon hele gespeelde stukken opnieuw kon spelen, omdat het niet online opgeslagen was. Erg vervelend, al verbetert het de totale speelduur wel, maar niet op een leuke manier.

Assassin's Creed Brotherhood voor de pc komt 18 maart uit in Europa.

Voor de geïnteresseerden, de specs van je pc moeten minimaal zijn:

 

  • OS: Windows® XP (32-64 bits) / Windows Vista®(32-64 bits)/Windows 7® (32-64 bits)
  • Processor: Intel Core® 2 Duo 1.8 GHZ or AMD Athlon X2 64 2.4GHZ
  • Memory: 1.5 GB Windows® XP / 2 GB Windows Vista® - Windows 7®
  • Graphics: 256 MB DirectX® 9.0-compliant card with Shader Model 3.0 or higher (see supported list*)
  • DirectX®: 9.0
  • Hard Drive: 8 GB
  • Sound: DirectX 9.0 -compliant sound card
  • Peripherals: Keyboard, mouse, optional controller
  • Supported Video Cards: ATI® RADEON® HD 2000/3000/4000/5000/6000 series, NVIDIA GeForce® 8/9/100/200/300/400/500 series
Voor een beter resultaat vervang je je CPU, werkgeheugen en videokaart:
  • Processor: Intel Core® 2 Duo E6700 2.6 GHz or AMD Athlon 64 X2 6000+ or better
  • Memory: 1.5 GB Windows® XP / 2 GB Windows Vista® - Windows 7®
  • Graphics: GeForce 8800 GT or ATI Radeon HD 4700 or better
Assassin's Creed Brotherhood
Ook offline zit Ezio er nog koeltjes bij

 

Reddingswerkers halen overlevenden uit puin

De brandweer in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch heeft in de eerste 24 uur na de verwoestende aardbeving zeker 120 mensen levend onder het puin vandaan gehaald. Dat meldde de brandweer, aldus lokale media.

Onder luid applaus werd na uren zoeken een overlevende uit een zwaar beschadigd kantoorgebouw gered. Ook werd een vrouw uit het puin gehaald, die zich onder een bureau had schuilgehouden in een ingestort pand. Omstanders wisten een baby te redden, die samen met zijn moeder was bedolven onder het puin. De moeder overleefde de ramp niet.

De brandweer meldde in eerste instantie dat vijftien mensen werden gered uit het zwaar getroffen pand van de lokale televisie, maar die berichten bleken later onjuist te zijn. Volgens de laatste schattingen zijn nog zeker 300 mensen vermist. 75 mensen zijn omgekomen door de beving met een kracht van 6.3 op de schaal van Richter.

De meer dan vijfhonderd reddingswerkers zetten camera's en sonarsystemen in om overlevenden te lokaliseren. De hulpverleners hebben bij een aantal slachtoffers ledematen moeten amputeren om hen uit het puin te krijgen. Boven het zwaar getroffen centrum van de stad mag niet gevlogen worden, zodat reddingswerkers mogelijke noodkreten van slachtoffers beter kunnen horen.

De hulpverleners concentreren zich op twee grote gebouwen van waaruit mensen proberen te communiceren. "We krijgen sms'jes en horen klopgeluiden uit sommige gebouwen. Daar richten we ons nu op", aldus de woordvoerder van de politie.

De schade in Christchurch is enorm, mede doordat de beving slechts 5 kilometer onder de grond plaatshad. De stad kreeg nog geen half jaar geleden ook al een zware aardbeving te verwerken, waardoor veel gebouwen nog beschadigd waren.

Reddingswerkers halen overlevenden uit puin
Reddingswerkers halen overlevenden uit puin (Foto: ANP)

Proces Bouterse na onderbrekingen voortgezet

Het proces tegen voormalig dictator Desi Bouterse wordt woensdagochtend lokale tijd na een lange reeks onderbrekingen weer voortgezet. Er staan drie getuigenverhoren door de burgerkamer van de krijgsraad op het programma.

De advocaat van Bouterse, Irwin Kanhai, zegt dat hij 'ook weer de Nederlandse bemoeienis' rond de decembermoorden aan de kaak wil stellen. De getuigenverhoren beginnen rond 09.30 uur en duren de hele dag, laat Kanhai weten.

In januari werd de zaak 'wegens bijzondere omstandigheden' uitgesteld. Het proces ging in 2007 van start en zou aanvankelijk een jaar duren. De huidige president van Suriname Desi Bouterse wordt met 24 anderen beschuldigd van de moord op vijftien tegenstanders van zijn militaire regime in december 1982.

Vorige week berichtten lokale media dat drie nieuwe militairen zijn voorgedragen voor de krijgsraad. Op 1 januari overleed kolonel Iwan Amatdasim, die lid was van de militaire kamer van de raad. De zaak van Bouterse wordt echter behandeld door de burgerkamer. In oktober werd het proces voor het eerst hervat sinds Bouterse in juli tot president werd gekozen. Het proces werd toen uitgesteld omdat geen van de getuigen van de verdediging kwam opdagen.

Bouterse heeft eerder verklaard 'politieke verantwoordelijkheid' te nemen voor de decembermoorden, maar zegt niet betrokken te zijn. Omdat Bouterse president is hoeft hij niet te getuigen. Bij een veroordeling kan hij middels een pardonregeling een lange straf ontlopen.

Vrijdag wordt in Suriname de verjaardag van de coupe d'etat door Bouterse op 25 februari 1980 groots gevierd. De president riep de dag onlangs weer uit tot officiële feestdag.

Eerste vlucht uit Libië aangekomen

De eerste vlucht met Nederlanders uit Libië is in de nacht van dinsdag op woensdag aangekomen op vliegbasis Eindhoven. Het inladen van de passagiers duurde uren omdat iedereen met een pas aan boord moest komen, zei de gezagsvoerder van het militaire vliegtuig op Radio 1.

In de vertrekhal van het vliegveld van Tripoli was het volgens hem een chaos, maar bij het vliegtuig verliep alles rustig. Ook de aankomst en het vertrek verliepen volgens het boekje. "Het was niet anders dan bij een ander vliegveld."

Aan boord waren 32 Nederlanders en 50 passagiers met andere nationaliteiten. Het toestel was dinsdag om 14.30 uur uit Nederland vertrokken en die avond om 22.45 uur uit Libië. Lange tijd was het onzeker of het vliegtuig mocht vertrekken omdat Libië geen toestemming gaf om te landen. Uiteindelijk kwam die toestemming er wel.

Buitenlandse Zaken riep dinsdag alle Nederlanders die Libië willen verlaten en die in staat waren op een veilige manier zelf de luchthaven te bereiken, op naar de luchthaven te gaan. In de loop van woensdag wordt een nieuwe vlucht naar Tripoli gestuurd.

Pandiani deelt nieuwe sneer uit aan 'theatrale' Ronaldo

Walter Pandiani heeft nog steeds geen goed woord over voor Cristiano Ronaldo. De Uruguayaan ergert zich aan de 'stuitende arrogantie' van de Portugees.

Real verloor eind januari van miniem verschil van Osasuna (1-0). Het betekende sportieve revanche voor Pandiani, die zich in de aanloop naar het competitieduel bont en blauw had geërgerd aan zijn tegenstander. Ronaldo liet zich zeer laatdunkend uit over de 'sloebers' van Osasuna.

Het resulteerde na afloop van het duel in een aanvaring tussen Pandiani en Ronaldo. Enkele weken later is de ruzie tussen het tweetal nog niet bekoeld, zeker niet aan Uruguayaanse zijde. "Dat deed me destijds pijn, die stuitende arrogantie", liet Pandiani weten tegen het radiostation COM Radio.

"Als hij zich in mijn thuisland Uruguay ook zo zou gedragen, zou hij heel snel een afspraak met een tandarts moeten maken. Misschien zou hij dat theatrale gedoe en zijn maniertjes achterwege laten, mocht hij in mijn land spelen, maar het is zeker dat we dat niet zouden tolereren."

Eredivisie vrouwen naar vrijdag verplaatst

De duels uit de Eredivisie voetbal voor vrouwen zullen vanaf volgend seizoen op vrijdag gespeeld gaan worden. De KNVB hoopt met onder meer deze maatregel de competitie een impuls te geven.

De Stichting Eredivisie Vrouwen (SEV), de KNVB en de clubs zijn gisteravond bijeen gekomen om de toekomst van het vrouwenvoetbal in Nederland te bespreken. Afgesproken is dat de clubs speelsters zelf mogen opleiden of dat ze dit bij satellietclubs gaan doen.

Ook mogen er net als in de amateurcompetitie speelsters gecontracteerd worden. De verwachting is dat er komend seizoen acht ploegen in de Eredivisie actief zullen zijn.

Bulletstorm krijgt in de lente DLC

Hoewel Bulletstorm in veel winkels pas eind deze week te koop is, heeft EA de eerste bundel met DLC alweer aangekondigd. Het pakket zal de naam "Gun Sonata Pack" krijgen en meerdere nieuwe maps toevoegen aan de game. De bundel moet in de lente beschikbaar zijn.

Het "Gun Sonata Pack" zal drie nieuwe maps voor de co-op Anarchy mode bevatten genaamd Sewers of Stygia, Hotel Elysium en Villa. Daarnaast bevat het pakket ook een tweetal nieuwe Echo maps: Crash Site en Guns of Stygia. De DLC zal in de Verenigde Staten beschikbaar zijn voor de Xbox 360, PlayStation 3 en PC voor 800 Microsoftpoints of 9,99 dollar. In Europa kunnen we dus uit gaan van ongeveer tien euro.

bulletstorm

'Houd ongeteste parkiet uit de buurt van mensen'

Om de papegaaienziekte te bestrijden moeten papegaaien en parkieten die hier niet op zijn getest uit de buurt van het publiek worden gehouden. Dat zegt de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA). Het aantal meldingen van de ziekte bij mensen is sinds 2002 verviervoudigd, van achttien per jaar toen naar tachtig per jaar nu.

Vooral mensen die veel werken met vogels kunnen papegaaienziekte oplopen. Dat gebeurt via stofdeeltjes of druppeltjes in de lucht. De verschijnselen kunnen variëren van lichte verkoudheid tot hoge koorts, met hoofdpijn en spierpijn in de nek en de rug.

De nVWA schat dat een op de vijf kromsnavels, zoals papegaaien en parkieten, met de ziekte is besmet. De toezichthouder wijst erop dat een derde van de bezoekers van een vogelbeurs in Weurt in 2007 besmet raakte. Nu worden alleen maatregelen genomen na zulke incidenten. De nVWA pleit ervoor om ook preventieve maatregelen te nemen.

Zo zouden kromsnavels twee keer per jaar moeten worden getest. Kromsnavels die de ziekte hebben, zouden niet meer in contact mogen komen met het publiek. Ook zouden kopers en verkopers met een folder op de hoogte moeten worden gebracht van de risico's. Zo kunnen ze ook worden gewezen op de maatregelen die ze kunnen nemen.


'Houd ongeteste parkiet uit de buurt van mensen' (Foto: Novum)

Gletsjer breekt af na aardbeving Nieuw-Zeeland

Als gevolg van de aardbeving in Christchurch dinsdag is 30 miljoen ton ijs afgebroken van de grootste gletsjer in Nieuw-Zeeland aldus gidsen bij de Tasmangletsjer in de Zuidelijke Alpen. De ijsbrokken vormden vervolgens ijsbergen in het meer waar het smeltwater van de gletsjer in uitmondt.

Volgens toeristen op de rondvaartboten bij de gletsjer veroorzaakten de ijsblokken golven tot wel 3,5 meter hoog. De gletsjer ligt op zo'n 200 kilometer van Christchurch. In die stad zijn zeker 75 doden gevallen. Er wordt vermoed dat nog meer dan honderd mensen onder het puin van ingestorte gebouwen liggen.

VOC-collectie overhandigd aan Australië

Nederland heeft een collectie van zo'n 1125 voorwerpen overgedragen aan West-Australië, afkomstig van VOC-schepen die daar voor de kust zijn vergaan. De stukken zijn maandag door de Nederlandse ambassadeur officieel overhandigd aan de premier van West-Australië, meldt het Ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

De objecten zijn afkomstig van de Batavia, de Vergulde Draeck, de Zuytdorp en de Zeewijk. Deze schepen voeren voor de handelsmaatschappij Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en vergingen in de zeventiende en achttiende eeuw voor de kust van West-Australië.

Beide landen waren overeengekomen dat de collectie zou worden overgedragen aan Australië. De spullen zijn ook online te bekijken. Het gaat onder meer om muntstukken, aardewerk en allerhande gebruiksvoorwerpen.

D.J. Caruso gaat 'preacher' regisseren

D.J. Caruso heeft op zijn twitterpagina bekend gemaakt dat hij de film Preacher zal regisseren voor Sony Pictures. Caruso is bekend van de films Eagle Eye en Disturbia. Zijn laatste film is I Am Number Four die vanaf 10 maart in de Nederlandse bioscopen te zien zal zijn.

Preacher is een strip-serie geschreven door Garth Ennis en getekend door Steve Dillon. De 75-delige serie gaat over de ex-priester Jesse die genoeg heeft van het geloof en op zoek gaat naar God om hem eens goed de waarheid te vertellen. Preacher zou enkele jaren geleden al verfilmd worden door oscar winnaar Sam Mendes voor Columbia, maar dat is uiteindelijk niet doorgegaan. Caruso's versie van Preacher staat voorlopig voor 2011 gepland.

Ruimtegame Darkstar in de zomer afgerond

Het ruimteavontuur Darkstar verschijnt voor eind juni op de markt. In deze game moet de speler ontdekken wat er met de mensheid is gebeurd nadat de hoofdpersoon is ontwaakt uit een slaap van ruim driehonderd jaar. De game verschijnt alleen voor de pc.

Darkstar speelt zich af in de postapocalyptische toekomst in het jaar 2499. Kapitein John O'Neil ontwaakt aan boord van het beschadigde ruimteschip Westwick na een slaap van ruim 312 jaar. O'Neil wil weten wat er is gebeurd met zijn schip en met de aarde. Het is aan de speler de kapitein te helpen door puzzels op te lossen.

Het verhaal van het ruimteavontuur wordt verteld met dertien uur aan video's. Deze filmpjes worden ontgrendeld zodra puzzels opgelost zijn door de speler. Darkstar kent meer dan 24 alternatieve eindes. Dit betekent dat niet elke speler hetzelfde verhaal meekrijgt. Welke acteurs meewerken aan de filmpjes in de game is nog niet bekendgemaakt door Lace Mamba Global, de uitgever van het spel.

Politie klaagt over bestandsencryptie

Legaal gecodeerde informatie van criminelen en producenten en verzamelaars van kinderporno is voor de politie niet te kraken. Dat leidt tot serieuze problemen in de opsporing en vervolging van deze mensen, constateert Gerrit van de Kamp van de politievakbond ACP.

"We kunnen niet in hun systemen", verduidelijkt hij. "Als een verdachte weigert mee te werken, kun je bijna niets. Dan is het onmogelijk om goede opsporing te doen. De omvang van het probleem is ernstig en groot. Want niet alleen in Nederland speelt het, maar in de hele wereld." Van de Kamp doelt op de onmogelijkheid om binnen een redelijk tijdsbestek bestanden te kraken die met sterke encryptiemethoden zoals AES - met een sterkte tot 256 bits - zijn gecodeerd.

In Groot-Brittannië is om die reden sinds 2007 een wet van kracht waarmee iemand kan worden verplicht een encryptiesleutel af te geven. In de VS bestaat jurisprudentie dat iemand kan worden gedwongen om onversleutelde data aan een jury te tonen.

In Nederland kan een verdachte echter niet worden verplicht om mee te werken aan de eigen veroordeling. Zo overhandigde de verdachte in de recente Amsterdamse zedenzaak vrijwillig wachtwoorden van zijn computer. Desalnietemin is het mogelijk dat er bestanden verborgen blijven zonder dat opsporingsbeambten dat aan kunnen tonen.

Gecodeerde info groot probleem in opsporing
Gecodeerde info groot probleem in opsporing (Foto: ANP)

Vliegtuig Libië op weg terug naar Nederland

Het Nederlandse militaire toestel dat Nederlanders en burgers uit andere landen evacueert uit Libië, is om 23.00 uur dinsdag vertrokken vanaf de luchthaven in de hoofdstad Tripoli. Dat hebben Defensie en Buitenlandse Zaken dinsdagavond gemeld. Naar verwachting komt de KDC-10 rond 01.45 uur in de nacht in Eindhoven aan. Aan boord zijn 32 Nederlanders en 50 mensen met een andere nationaliteit.

Woensdagochtend zal opnieuw een vliegtuig van de luchtmacht richting Libië vertrekken. Het toestel zal eerst naar het Italiaanse eiland Sicilië vliegen. Van daaruit kan het vliegtuig snel in het Noord-Afrikaanse land zijn. Volgens Buitenlandse Zaken zijn er nu nog ongeveer zeventig Nederlanders in Libië die het land willen verlaten. Zij konden niet tijdig op het vliegveld zijn. Het ministerie en de Nederlandse ambassade in Tripoli probeert met hen in contact te komen en hen te helpen.

In Eindhoven staat er medische en psychologische begeleiding klaar voor de passagiers. Aan boord is ook een team van Defensie en Buitenlandse Zaken om hen te begeleiden.

De KDC-10 was om 14.00 uur vertrokken naar Libië om mensen op te halen. Belangrijkste was om toestemming te krijgen voor de landing in Tripoli. Dat gebeurde, maar lange tijd was er geen volledige zekerheid of dit ook echt zou gaan lukken.

Kolles: "HRT gaat Virgin en Lotus kloppen"

Hispania Racing-teambaas Colin Kolles ziet geen reden waarom zijn team Marussia Virgin Racing en Team Lotus dit seizoen niet zou kunnen verslaan. De drie renstallen waren vorig jaar nieuw in de Formule 1 en reden voornamelijk achteraan.

De door Dallara gebouwde HRT F110 was de langzaamste auto van het hele veld, maar de renstal slaagde er toch in om in het constructeurskampioenschap Virgin voor te blijven. De F111 is ontworpen onder leiding van de ervaren Geoff Willis en moet de Spaanse renstal dichterbij de voorsten brengen. De auto zal eerdaags voltooid worden.

"Er werken ervaren mensen aan de auto. We hadden geen optimale winter, maar we zullen een compleet nieuwe auto hebben en we gaan er aan werken om deze verder te verbeteren," zei Kolles tegen Autosport. "De auto ziet er niet slecht uit en lijkt op een moderne Formule 1-auto. We zullen wel zien waar we staan. Alles wijst er in ieder geval op dat we beter gaan presteren dan vorig jaar."

"We moeten realistisch zijn en kijken wat de auto in de toekomst kan gaan doen. We hebben een zeer goed CFD-programma in huis en we zullen wel zien hoe ver we gaan komen. Je moet efficiënt gaan ontwikkelen," zei de Duitser. "Voor mij was vorig jaar verrassend dat we het hele seizoen met dezelfde auto reden en het gat met de top in plaats van groter kleiner werd. Dat kan ik niet uitleggen, maar misschien werden onze rijders wel beter!"

"Als we alles voor elkaar hebben dan mag Team Lotus voor ons geen probleem gaan vormen, net als Virgin. Ik geloof in de mensen die we hebben en de kwaliteit die zij meebrengen. Ik ben niet bang," zei Kolles die er aan toevoegde dat HRT er prima voor staat. Het team heeft weliswaar nog sponsors nodig, maar dat er teams zijn die er financieel veel slechter bij staan. De Duitser zegt dat alles er bij HRT op gericht is om ook in de verdere toekomst in de Formule 1 actief te blijven.

Libische minister kiest kant van betogers

De Libische minister van Binnenlandse Zaken Abdul Fatah Younis heeft dinsdag zijn ontslag ingediend en de kant gekozen van de betogers tegen dictator Moammar Gadhafi. Dat berichtte de Arabische nieuwszender Al Jazeera.

De bewindsman, die ook generaal is bij het leger, heeft de strijdkrachten opgeroepen om ook Gadhafi de rug toe te keren en zich bij het volk aan te sluiten. De eisen van de betogers die het vertrek willen van Gadhafi, noemde hij legitiem.

Libische minister kiest kant van betogers
Libische minister kiest kant van betogers (Foto: ANP)

[Premier League] Tottenham onderuit in Blackpool

Tottenham Hotspur heeft de kans laten liggen om ten koste van Manchester City op te schuiven naar de derde plaats in de Premier League. Zonder de geblesseerde Rafael van der Vaart werd de inhaalwedstrijd tegen Blackpool met 3-1 verloren. Voor de Spurs kwam daarmee een einde aan een reeks van vijf wedstrijden zonder nederlaag.

Charlie Adam zette Blackpool na achttien minuten vanaf de stip op voorsprong, DJ Campbell maakte er kort voor rust 2-0 van. In de tweede helft stapelde Tottenham kans op kans, maar verzuimde het te scoren. Aan de andere kant gooide Brett Ormerod tien minuten voor tijd de wedstrijd in het slot, de late tegentreffer van Roman Pavlyuchenko was enkel voor de statistieken.

Tottenham staat na 27 wedstrijden op 47 punten, twee minder dan Manchester City. Ook nummer vijf Chelsea heeft minder verliespunten. Blackpool doet goede zaken in de strijd tegen degradatie en stijgt van de zestiende naar de twaalfde plaats.


Tottenham verliest van Blackpool (Foto: Novum)
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.