FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 6 januari 2011

[BDO] Gulliver tegen Edwards in finale

De damesfinale van het BDO WK Darts in Frimley Green gaat tussen de Engelse topfavoriete Trina Gulliver en Rhian Edwards uit Wales. Beide dames wisten vanavond hun partijen in de halve finale te winnen.

Gulliver, als eerste geplaatst tijdens het WK, won simpel met 0-2 van de Russische Irina Amstrong. Daardoor kan Gulliver komend weekend voor de negende keer in haar loopbaan wereldkampioene worden.

Daarvoor moet ze eerst wel zien te winnen van Edwards. De dartster uit Wales won vanavond simpel met 0-2 van de als tweede geplaatste Deta Hedman en plaatste zich daardoor voor de eerste keer in haar loopbaan voor de eindstrijd van het BDO WK.

Uitslagen achtste finales Copa del Rey

Vanavond werden de overige vijf duels uit de achtste finales van de Copa del Rey afgewerkt. Gisteren wisten Sevilla, Deportivo la Coruña en FC Barcelona zich al voor de kwartfinales van het Spaanse bekertoernooi te plaatsen. Hieronder de uitslagen.

Villarreal heeft zich ten koste van Valencia geplaatst voor de volgende ronde in het bekertoernooi. Doordat de heenwedstrijd in een 0-0 gelijkspel was geeindigd, lag alles in deze wedstrijd nog open. Valencia bracht daar al snel verandering in. In de vijfde minuut was het Ever Banega die de bezoekers op voorsprong zette. Een kwartiertje later was het Hedwiges Maduro die met zijn voorzet de 0-2 van Roberto Soldado inleidde.

Na rust had Villarreal kennelijk besloten zich niet te laten kennen. Binnen tien minuten was de achterstand weggewerkt en stond het door een doelpunt van Santi Cazorla en een rake penalty van Giuseppe Rossi weer gelijk. De thuisploeg denderde door en in de zestigste minuut was daar het volgende doelpunt. Het was Marcos Ruben die Villarreal op voorsprong bracht. Die voorsprong werd niet meer weggegeven. Sterker nog: Giuseppe Rossi maakte in de negentigste minuut de 4-2 en bepaalde daarmee de eindstand.

Real Madrid, zonder onder anderen Cristiano Ronaldo, Mesut Özil en Sergio Ramos, ging op bezoek bij Levante met 2-0 onderuit. Xisco en Sergio waren trefzeker namens Levante. De nederlaag had echter geen consequenties, aangezien de Madrilenen de heenwedstrijd met maar liefst 8-0 wisten te winnen. Kaká maakte in de wedstrijd tegen Levante opnieuw wat speelminuten. Afgelopen week keerde de Braziliaanse vedette, na langdurig blessureleed, al terug binnen de selectie van trainer José Mourinho voor de competitiewedstrijd tegen Getafe.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag Uitslag vorig duel
Getafe Real Betis (2)* 1-3 2-1
Real Mallorca Almería* 3-4 3-4
Villarreal* Valencia 4-2 0-0
Espanyol Atlético Madrid* 1-1 0-1
Levante Real Madrid* 2-0 0-8

*naar kwartfinales Copa del Rey

'Facebook maakte miljardenomzet in 2010'

Netwerksite Facebook heeft in de eerste negen maanden van 2010 een nettowinst behaald van 355 miljoen dollar (273 miljoen euro), op een omzet van 1,2 miljard dollar. Dat staat in een document dat de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs donderdag aan klanten verstrekte en waar persbureau Reuters de hand op wist te leggen. Van het bedrijf van Mark Zuckerberg zijn tot op heden maar weinig financiële cijfers bekend.

Goldman Sachs heeft 450 miljoen dollar in Facebook geïnvesteerd. De zakenbank heeft een belang van circa 0,8 procent in het internetbedrijf en wil de aandelen bij superrijke klanten plaatsen. Potentiële beleggers moeten minstens 2 miljoen dollar beleggen en hun aandelen tot 2013 vasthouden, wist The Wall Street Journal eerder al te melden. De beursgang van Facebook zou 1,5 miljard dollar moeten opbrengen.

De interesse van investeerders in Facebook is zó groot dat Goldman Sachs al gestopt is met het benaderen van nieuwe potentiële beleggers, aldus The Wall Street Journal.

'Facebook maakte miljardenomzet in 2010'
'Facebook maakte miljardenomzet in 2010' (Foto: ANP)

Bacteriën ruimden methaan tijdens olieramp

Een plotselinge toename van bacteriën na de explosie van het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico heeft bijgedragen aan het opruimen van het methaangas dat bij de ramp vrijkwam. Dat blijkt na een onderzoek van chemische oceanografen, die hun resultaten donderdag publiceerden op de website van het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Eerdere onderzoeken toonden al aan dat bacteriën die zich voeden met olie goed gedijden door de gassen ethaan en propaan te consumeren. Nu blijkt dus dat zij ook methaan verwerkten.

Rook en stank bij openen pakketjes in Maryland

Bij twee overheidsgebouwen in Annapolis, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Maryland, kwamen bij het openen van twee pakketten donderdag een eigenaardige geur en rook vrij. Dat heeft de politie gezegd. Er vielen geen slachtoffers.

Eén pakket werd geopend in het centrum van de stad, het andere bij het departement van Transport, 32 kilometer verder. De postkamers van andere overheidsgebouwen in de staat werden tijdelijk gesloten om te achterhalen of hier ook dergelijke pakketjes waren bezorgd.

Wawrinka volgende tegenstander Haase

Tennisser Stanislas Wawrinka is de volgende tegenstander van Robin Haase in Chennai. De als derde geplaatste Zwitser bereikte de kwartfinale van het Indiase ATP-toernooi door David Goffin uit België te verslaan. De qualifier nam in beide sets een voorsprong, maar gaf die uit handen en in de tiebreaks was Wawrinka de beste: 7-6 (3), 7-6 (3).

In Doha ging Nikolay Davydenko als laatste naar de halve finale. De als vierde geplaatste Rus was het Kroatische servicekanon Ivo Karlovic met 6-3, 7-5 de baas. In de halve eindstrijd moet Davydenko het opnemen tegen Rafael Nadal. Davydenko won zijn laatste drie ontmoetingen met de Spanjaard.

Nablussen Moerdijk ten einde

Het nablussen van de brand in Moerdijk is ten einde. Dat liet een woordvoerder van de gemeente donderdagavond weten. Het pand van Chemie-Pack is compleet verwoest.

In de sloten rond het terrein zijn chemische stoffen gevonden. Burgemeester van Moerdijk Wim Denie laat donderdagavond weten dat de sloten zijn afgegrendeld. Er is geen gevaar voor burgers, zo laat hij weten.

Verder wordt aangeraden om contact met roet te vermijden en geen groente uit eigen tuin te consumeren.

Antony rules

Afgelopen maandag keek ik naar VPRO’s Wintergasten met Antony Hegarty, de flamboyante zanger van Antony and the Johnsons. Nu vind ik dat sowieso een buitengewoon fascinerende en prettige muziekjes makende man. Dan heb je mij eigenlijk al. Maar maandagavond nam hij me mee in zijn wondere wereld van transgenderisme. Volkomen oprecht sprak hij over het leven en hoe hij heeft geleerd om te kunnen zijn wie hij is. Zonder cynisme. Soms zelfs een tikkeltje naïef. Maar van een soort dat de wereld kan gebruiken. Toen hij me als klap op de vuurpijl liet zien hoe beeldschoon en tweeslachtig naaktslakken paren, was het pleit beslecht. Antony rules. Big time.

Sony belooft het PS3-lek te dichten

Sony heeft gereageerd op de recente 'hack' van de PlayStation 3. In een interview met Edge geeft het bedrijf aan het lek te willen dichten met een aantal netwerkupdates. De hackers geven echter aan dat het niet zo makkelijk zal zijn.

Recentelijk is de PlayStation 3 gekraakt en Sony had zich tot nu toe in stilte gehuld. Een woordvoerder van Sony maakt hier echter een einde aan: "We hebben de situatie in de gaten en we zijn er momenteel mee bezig. We zijn van plan de lekken met een aantal netwerkpatches te dichten, maar omdat dit een piracyissue is, kunnen we niet meer details geven."

Een lid van de verantwoordelijke groep hackers heeft echter in een verklaring gezegd dat Sony onmogelijk de hack kan patchen. "De hele console is nu onbeschut. Er is geen weg terug. De enig mogelijke fix is nieuwe hardware en Sony zal dit moeten accepteren.", aldus de hacker, ook wel bekend als pytey.

De groep hackers is volstrekt anti-piracy en daarom hebben ze ook geen tools uitgegeven die het mogelijk maken om illegale games te spelen. Andere groepen hackers hebben wel al een custom firmware uitgebracht waarmee binnenkort gedownloade games gespeeld kunnen worden, nu de 'root key' van de console, tot voor kort bekend als de 'best beveiligde console ooit', op internet staat.

VS wil veiligheid vrachtvervoer verbeteren

De Verenigde Staten hebben een nieuw plan gelanceerd om de veiligheid van het vrachtvervoer te verbeteren en de infrastructuur en aanvoerlijnen te beschermen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid Janet Napolitano donderdag gezegd.

Volgens Napolitano werken de Europese Unie en andere internationale organisaties mee aan het programma. Napolitano wilde niet uitweiden over het plan, maar zei wel dat het 'Global Shield'-programma wordt aangescherpt om te voorkomen dat er chemicaliën, die gebruikt kunnen worden in explosieven, worden vervoerd.

Global Shield werd vorig jaar door het ministerie opgezet om informatie te delen met zestig andere landen. Door het programma zijn wereldwijd een aantal verdachte ladingen onderschept.

Napolitano waarschuwde donderdag dat incidenten, zoals de pakketbommen die eind oktober werden aangetroffen in twee vrachtvliegtuigen, een instorting van de wereldhandel tot gevolg kunnen hebben.

[BDO] Adams, Phillips naar laatste vier

De eerste twee darters die de halve finales van het WK BDO hebben gehaald zijn bekend. Titelverdediger Martin Adams en Martin Phillips hebben zich beiden geplaatst voor de halve eindstrijd.

Adams kende tegen Ross Smith een makkelijk avondje. De als eerste geplaatste Engelsman liep rap uit naar een voorsprong van 3-0 in sets. Adams blijft goed spelen, maar zag de vierde set naar Smith gaan. Na de pauze startte Adams echter ijzersterk en won de eerste leg van de vijfde set met een 161-finish. Hij wist de vijfde set simpel te pakken en ook de zesde set trok hij, met een knappe 116-finish in de vijfde en beslissende leg, naar zich toe. Daardoor won Adams de partij eenvoudig met 5-1.

Phillips zorgde voor een verrassing door de als dertiende geplaatste Gary Robson uit te schakelen. Robson schakelde in de vorige ronde overtuigend Dave Chisnall, verliezend finalist van vorig jaar, nog uit. Ook tegen Phillips begon Robson voortvarend. Op het moment dat beide darters de pauze ingingen, leidde Big Robbo zelfs met 3-1 in sets. Na de break knokte Phillips zich echter sterk terug in de wedstrijd. In de vijfde set weet hij de beslissende leg te winnen. Ook de zesde set ging naar Phillips en zodoende kwam de man uit Wales terug tot 3-3.

Phillips liet het hier niet bij en won de zevende set overtuigend met 3-0 in legs. Robson leek van slag, maar herstelde zich knap. Hij wist de achtste set knap met 3-0 in legs te winnen. Daardoor sleepte Robson er een beslissende negende set uit. Beide darters wonnen hun eigen legs. Phillips wist vervolgens in de vijfde leg van de laatste set, door middel van een prachtige 164-finish, zijn tegenstander te breken. Hij wist daarna zijn eigen leg te behouden en versloeg daardoor Robson met 5-4 in sets.

Morgen worden de overige twee kwartfinales afgewerkt. Stephen Bunting treft in een Engels onderonsje de als derde geplaatste Dean Winstanley. Onze landgenoot Jan Dekker probeert zich via Garry Thompson voor de halve finales te plaatsen.

Moskou in de ban van demonstraties

De politie in Moskou heeft donderdag voor de vierde achtereenvolgende dag demonstranten opgepakt. De actievoerders demonstreerden tegen de opsluiting van oppositieleider Boris Nemtsov, die een celstraf van vijftien dagen uitzit.

Nemtsov werd op oudejaarsavond gearresteerd. Volgens de politie wilde hij een ongeautoriseerde demonstratie bijwonen. Zijn veroordeling lijkt een katalysator te zijn geworden voor een ongebruikelijk lang aanhoudende reeks protestacties.

Donderdag werden, net als de afgelopen drie dagen, tientallen actievoerders opgepakt. Of zij worden aangeklaagd is onduidelijk; demonstranten die de afgelopen dagen werden aangehouden kwamen na enkele uren weer vrij.

De vraag is hoeveel van de actievoerders daadwerkelijk aanhangers van de oppositie zijn. Mogelijk zijn sommigen provocateurs.

De Russische wet staat toe dat personen in hun eentje ongehinderd kunnen demonstreren. Voor een demonstratie waarbij een grotere groep mensen op de been is, is echter een vergunning vereist. Nemtsov en de zijnen hebben eerder geklaagd dat tegenstanders van de partij zich aansluiten bij personen die in hun eentje demonstreren om zo de schijn te wekken dat er een ongeautoriseerde demonstratie plaatsvindt.

Nemtsov was vicepremier onder wijlen Boris Jeltsin en hielp mee bij de oprichting van de partij Unie van Rechtse Krachten. De partij verloor in de verkiezingen van 2003 al haar zetels in het parlement, de Staatsdoema, toen de partij Verenigd Rusland van huidig premier Vladimir Poetin grote winst boekte. Nemtsov is sinds 2008 een van de leiders van Solidariteit.

IGZ in actie tegen misbruik zwangerschapshormoon

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat strenger optreden tegen het aanbieden of aanprijzen van het zwangerschapshormoon HCG als afslankmiddel. Klinieken, artsen, apothekers en websites bieden het hormoon, onder de naam Pregnyl, ook aan om af te vallen, terwijl het daarvoor niet is geregistreerd.

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat HCG effectief is in de behandeling van overgewicht, meldt de IGZ donderdag. In de bijsluiter van de fabrikant van Pregnyl staat dan ook uitdrukkelijk vermeld dat het niet als afslankmiddel is bedoeld.

Humane Choriongonadotropine (HCG) is een hormoon dat tijdens de zwangerschap door de placenta wordt geproduceerd en wordt ook gebruikt om een geneesmiddel te maken dat de vruchtbaarheid van vrouwen bevordert. In de praktijk blijkt echter dat dit geneesmiddel, onder de naam Pregnyl of andere namen, ook in schoonheidsklinieken en op internet wordt aangeboden om af te slanken.

Het voorschrijven van een geneesmiddel buiten de geregistreerde indicatie is verboden en alleen toegestaan als de beroepsgroep daar protocollen en standaarden voor heeft ontwikkeld. Zo'n protocol is er echter niet voor HCG. Een arts die HCG voorschrijft of toedient is dan ook in overtreding. Ook de handel in geneesmiddelen op basis van HCG als afslankmiddel is verboden.

Klinieken, artsen, apothekers en websites kunnen boetes van maximaal 150.000 euro voor de eerste overtreding krijgen opgelegd. Daarnaast kan de inspectie een tuchtklacht indienen.

De actie van de IGZ is afgestemd met Moeders voor Moeders en de producent van het geneesmiddel. Verder heeft de inspectie de verenigingen van diëtisten, artsen en apothekers, farmaceutische bedrijven en diverse afslankklinieken op de hoogte gesteld met een brief. Klinieken kunnen inspectiebezoeken verwachten.

Uitslag Internazionale - Napoli

Internazionale heeft de wedstrijd tegen nummer drie Napoli in eigen huis weten te winnen. Onder leiding van de nieuwe trainer Leonardo won de Milanese formatie met 3-1. De achterstand op koploper en stadsgenoot AC Milan is weliswaar tien punten, maar Inter heeft nog twee wedstrijden tegoed.

Motta opende al na drie minuten de score voor de thuisploeg. Met een mooie volley passeerde hij Napoli-doelman De Sanctis. Twintig minuten later kwamen de bezoekers echter weer op gelijke hoogte via Pazienza. Met een kopbal verschalkte hij Inter-goalie Castellazi.

Inter, zonder onder meer de geblesseerde Wesley Sneijder, wist voor rust toch weer op voorsprong te komen. Middenvelder Cambiasso wist, door middel van een kopbal, zijn ploeg op 2-1 te zetten. Dit was tevens de ruststand. Tien minuten na rust wist Motta zijn tweede doelpunt van de wedstrijd te scoren. De oud-middenvelder van onder meer Genoa en FC Barcelona scoorde ook met een kopbal. In het vervolg van de wedstrijd werd er niet meer gescoord.


 

Internazionale

3 - 1

Napoli

 3' Motta
 37' Cambiasso
 55' Motta
   25' Pazienza
 
 Gele kaart: Chivu, Zanetti, Maicon (Internazionale), Aronica, Campagnaro, (Napoli)
 
Stadion: Giuseppe Meazza, Milaan
Toeschouwers: 59.000
Arbiter: Rocchi (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
Castellazi
Maicon
Lúcio
Córdoba
Chivu
Zanetti
Cambiasso
Stankovic (Mariga/80)
Motta (Muntari/86)
Pandev (Biabiany/83)
Milito
  De Sanctis
Campagnaro
Cannavaro
Aronica
Maggio
Gargano (Yebda/58)
Pazienza (Sosa/76)
Dossena (Zúñiga /66)
Hamšík
Cavanai
Lavezzi

Posthuma met Leopard-Trek naar Tour

Normaal gesproken zal Joost Posthuma komende zomer de Tour de France rijden voor zijn nieuwe werkgever Team Leopard-Trek. Dit meldde de Enschedeër vandaag tijdens de presentatie van de ploeg van de gebroeders Fränk en Andy Schleck.

"Ik heb mijn programma al een tijd geleden gekregen," zei Posthuma. "Normaal gesproken ga ik mee naar de Tour de France." In de Tour zal hij dan als knecht moeten fungeren van Andy Schleck die zijn eerste eindzege wil halen.

De andere Nederlander van Team Leopard-Trek, Tom Stamsnijder, zal niet in de Tour verschijnen. Hij rijdt daarentegen wel mee in de Giro d'Italia.

Pentagon moet miljarden bezuinigen

Het budget van het Amerikaanse ministerie van Defensie wordt de komende vijf jaar met 78 miljard dollar (59 miljard euro) verlaagd. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates donderdag gezegd.

Er wordt onder meer bezuinigd op de grondtroepen en militairen moeten een hogere ziektekostenpremie betalen. Het leger bezuinigt daarnaast nog eens 100 miljard dollar, onder andere door bepaalde voertuigen niet aan te schaffen, maar dit geld mag wel worden geïnvesteerd in nieuw wapentuig en programma's die de troepen ten goede komen.

Het Congres moet nog wel over de plannen stemmen.

Halvering geweld tegen hulpverleners jaarwisseling

Het geweld tegen werknemers met een publieke taak rond de jaarwisseling is met bijna de helft gedaald. Vorig jaar waren er 303 geweldsincidenten tegen agenten, ambulancebroeders, brandweerlieden en andere werknemers met een publieke taak. Dit jaar waren dat er 173.

Dat blijkt uit de definitieve rapportage over het verloop van de jaarwisseling 2010, die staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het OM eist dubbele straffen bij dergelijk geweld en hanteert (super-)snelrecht, wat mogelijk afschrikwekkend heeft gewerkt. Het aantal aanhoudingen op grond van geweld tegen werknemers met een publieke taak is toegenomen. Dit jaar werden 177 verdachten aangehouden, tegenover 108 vorig jaar.

In de nacht van 31 december 2010 werden in totaal 3968 incidenten gemeld. Een jaar geleden waren dat er 4329. In 2057 gevallen ging het dit jaar om vernieling. Daarna volgen brandstichting (924), mishandeling (582) en openlijke geweldpleging (314). Vorig jaar werden 2283 vernielingen en 589 mishandelingen gemeld en werd er 1017 keer brand gesticht.

Alleen zware mishandeling kwam dit jaar vaker voor dan bij de vorige jaarwisseling. Dit jaar was in 91 gevallen sprake van zware mishandeling, ten opzichte van 68 vorig jaar. Het totaal aantal aanhoudingen is gestegen van 1525 vorig jaar naar 1546 dit jaar.

Teeven spreekt van een positieve trend en is blij dat geweld tegen mensen met een publieke taak aan het afnemen is. Maar hij is niet tevreden. "Er zijn ook dit jaar agenten in het ziekenhuis beland. Pas als alle agenten, brandweerpersoneel, ambulancemedewerkers en andere medewerkers met een publieke taak hun werk zonder gevaar kunnen doen, ben ik tevreden." De staatssecretaris gaat de komende jaren door met het 'zerotolerancebeleid'.

Korpschef Twente geeft boerkaverbod geen prioriteit

De korpschef van de politie Twente Martin Sitalsing zal geen prioriteit geven aan het handhaven van het boerkaverbod. Hij zet de politiecapaciteit liever in voor het terugdringen van overvallen, jeugdcriminaliteit en woninginbraken.

Zijn Amsterdamse collega Bernard Welten oogstte deze week felle kritiek door te zeggen dat vrouwen met een boerka niet worden gearresteerd.

Sitalsing laat donderdag aan RTV Oost weten dat hij naar de 'context van de regelgeving' kijkt. Hij noemt hierbij het verbod op bivakmutsen, dat stamt uit de tijd dat er veel krakersrellen waren. "We zijn er als politie om de wet te handhaven. Als de context er is dat we die wet nodig hebben, zoals bij een demonstratie of een onveilige situatie, dan zullen we niet nalaten deze wet te gebruiken." Sitalsing is echter niet van plan om 'huisvrouwen met boerka's op te pakken'.


Korpschef Twente geeft boerkaverbod geen prioriteit (Foto: Novum)

Louvre trekt 8,5 miljoen bezoekers

Zeker 8,5 miljoen mensen hebben in 2010 een bezoek gebracht aan het Louvre in Parijs. Dat maakte het museum donderdag bekend.

De bezoekers werden vooral aangetrokken door wisselende tentoonstellingen over Russische kunst en de archeologie en geschiedenis van Saudi-Arabië.

In totaal bewonderden 7,8 miljoen mensen de vaste collectie van het Louvre.


Louvre trekt 8,5 miljoen bezoekers (Foto: Novum)

Kopten vieren kerstmis in mineur

Koptische christenen in Egypte hebben donderdag in een rouwstemming kerst gevierd. In plaats van kleurige kledij ging het kerkpubliek zwart gekleed. Velen huilden tijdens de dienst. Zij hadden de aanslag op een kerk in de havenstad Alexandrië op nieuwjaarsdag nog vers in het geheugen.

De politie had een grootschalig veiligheidskordon aangelegd rond de kerken om een nieuwe aanslag te voorkomen. Bij kerkingangen in Caïro controleerden agenten de identiteitspapieren van de kerkbezoekers.

Al Qaida in Irak had gedreigd aanslagen te plegen op christenen in Irak en Egypte, terwijl islamitische opstandelingen op internet lijsten hadden geplaatst met de adressen van kerkgebouwen. De vrees voor een nieuwe aanslag rond de feestdagen van de kopten was daardoor toegenomen.

Bij de zelfmoordaanslag op een koptische kerk in de Egyptische havenstad Alexandrië kwamen 21 mensen om het leven. Ook vielen er ongeveer honderd gewonden. De aanslag had tot gevolg dat veel kopten de straat opgingen om te protesteren tegen de regering. Volgens de kopten doet de regering te weinig om de koptische minderheid te beschermen. De protesten liepen in sommige gevallen uit op rellen.

Pellizotti wil schadevergoeding van UCI

Franco Pellizotti eist een schadevergoeding van 200.000 euro van de UCI. Dit meldt de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport. Pellizotti werd vlak voor het begin van de Giro d'Italia geschorst vanwege afwijkende waarden in zijn bloedpaspoort.

Een Italiaanse sportrechtbank sprak Pellizotti echter eind oktober vrij wegens een gebrek aan bewijs. De UCI is hiertegen in beroep gegaan bij het Internationaal Sporttribubaal CAS. Pellizotti is nog op zoek naar een nieuwe ploeg, maar wacht hiermee totdat het CAS een uitspraak heeft gedaan in de beroepszaak.

Generaal zet officieren in bij huwelijk zoon

Een generaal van de Taiwanese luchtmacht heeft zijn excuses aangeboden omdat hij tientallen officieren heeft ingezet bij de trouwerij van zijn zoon.

De officieren, onder wie een generaal-majoor die als ceremoniemeester optrad, waren vier maanden bezig met de voorbereidingen voor het huwelijk. Het ministerie van Defensie moet nog beoordelen of de generaal, Lei Yu-chi, de militaire gedragsregels heeft overtreden.

Volgens kritische waarnemers is het bij gebrek aan conflicten gebruikelijk dat officieren in Taiwan door middel van sociale activiteiten aan hun carrière werken.

Regering Pakistan buigt voor oppositie

De Pakistaanse regering trekt de impopulaire verhoging van de brandstofprijzen in. Dat heeft de Pakistaanse premier Yousuf Raza Gilani donderdag gezegd. De premier buigt hiermee voor de druk van de oppositie en de woede van de bevolking op een moment van politieke crisis, die ontstond toen een belangrijke coalitiepartij zich zondag uit de regering terugtrok.

De regering verhoogde de brandstofprijzen op oudejaarsdag met 9 procent. Twee dagen later kondigde de op één na grootste partij, de Muttahida Qaumi Beweging (MQM), aan uit onvrede over de hogere brandstofprijzen uit de regering te stappen en zich bij de oppositie aan te sluiten. Of de partij door het besluit terugkeert in de regering is niet bekend. Mogelijk wil zij eerst andere concessies afdwingen.

Doordat de MQM zich terugtrok verloor de regering de meerderheid in het parlement, waarna grote oppositiepartijen bloed roken en Gilani confronteerden met een ultimatum om een lijst eisen in te willigen. Eén daarvan was het intrekken van de verhoging van de brandstofprijzen.

Mogelijk leidt het besluit tot problemen met het Internationaal Monetair Fonds, dat Pakistan opdroeg strenge bezuinigingen door te voeren als het land kans wilde maken op miljarden euro's aan leningen om de economie overeind te houden.

Barbra Streisand aast op musicalklassieker Gypsy

Actrice en zangeres Barbra Streisand mag de musical Gypsy verfilmen. Ze heeft toestemming gekregen van Arthur Laurents, de 92-jarige auteur van het musicalscenario. Laurents staat bekend als lastig te overtuigen, maar hij stond aan de wieg van Streisands carrière en heeft daarom het volste vertrouwen in haar, schrijft de Amerikaanse krant The New York Post.

Streisand wil de rol van Mama Rose spelen, een keiharde Hollywoodmoeder die over lijken gaat om haar twee dochters aan de top te krijgen. Volgens Laurents is Streisand meer dan in staat om de meedogenloze vrouw goed neer te zetten. "We hebben er veel over gepraat, ze weet wat ze doet. Haar eigen moeder leek erg op het personage van Mama Rose. Ik ga niet in details treden, maar ze weet waar het over gaat. Ik geef haar mijn zegen." Verschillende partijen moeten nog in conclaaf om de plannen concreet te maken, maar Joel Silver is al aangesteld als producent van de film.

Laurents en Streisand werkten in 1962 samen voor haar allereerste Broadway-musical I Can Get It For You Wholesale. Tien jaar later schreef hij de filmklassieker The Way We Were voor haar.

De musical Gypsy is gebaseerd op de memoires van de entertainer en stripteasedanseres Gypsy Rose Lee en werd in 1959 voor het eerst vertoond op Broadway. Laurents werkte voor de musical samen met de wereldberoemde componist Stephen Sondheim.Gypsy geldt als één van de meest succesvolle musicals ooit, en werd voor het eerst in 1962 verfilmd. Natalie Wood en Rosalind Russell speelden toen de hoofdrollen, Russell won daarna een Golden Globe voor beste actrice. De musical werd in 1993 verwerkt tot een televisiefilm met Bette Midler als Mama Rose.


Barbra Streisand (Foto: Novum)

Proefspelers N.E.C. Nijmegen krijgen geen contract

De twee proefspelers die afgelopen week bij N.E.C. Nijmegen meetrainden, krijgen geen contract aangeboden. De 21-jarige Emil Lyng en de 23-jarige Karim El Mourabet kregen donderdagmiddag speeltijd in de oefenwedstrijd van N.E.C. Nijmegen tegen Go Ahead Eagles. Ze speelden allebei de eerste helft van de met 3-1 gewonnen wedstrijd.

Lyng keerde donderdagavond alweer terug naar zijn club OSC Lille, meldt De Gelderlander. El Mourabet zal vrijdag nog wel in Nijmegen zijn, maar speelt niet meer mee in het oefenduel tegen FC Oss.

"Misschien is het iets voor de toekomst, maar voor nu hebben ze mij niet overtuigd", verklaarde trainer Wiljan Vloet zijn beslissing. "Als wij een speler erbij halen, moet het iemand zijn die er echt bovenuit steekt. Of een bepaalde kwaliteit heeft die wij nog niet in de selectie hebben."

Politie Rio bezet sloppenwijken

De politie in Rio de Janeiro heeft drie sloppenwijken bezet tijdens een operatie om de veiligheid te verbeteren en de drugshandel te bestrijden. Bij de operatie werden tweehonderd agenten ingezet, zei politiecommandant Ivan Blaz donderdag.

De agenten gebruikten gepantserde auto's om barrières te slechten, die bij de ingangen van de sloppenwijken waren opgeworpen. Volgens de politie werden er tijdens de operatie nog maar weinig criminelen aangetroffen. In de wijken wordt een permanente politie-eenheid geïnstalleerd.

De sloppenwijken liggen op minder dan 3 kilometer van het Maracaña-stadion, waar in 2014 de finale van het wereldkampioenschap voetbal wordt gespeeld en dat in 2016 het toneel vormt voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen.

'Meer macht EU over financiën lidstaten'

De EU moet meer te zeggen krijgen over de begrotingen van lidstaten die dankzij andere landen overeind worden gehouden. Dat schrijft de secretaris-generaal van het Ministerie van Economische Zaken Chris Buijink donderdag in zijn traditionele nieuwjaarsartikel in economenblad ESB.

Afgelopen jaar kwamen onder meer Griekenland, Spanje en Ierland in economische problemen. De andere EU-lidstaten sprongen deze landen te hulp met miljardengaranties. Ook werd besloten een permanent vangnet in het leven te roepen voor landen in moeilijkheden.

Wie betaalt, bepaalt, redeneert Buijink. "Dit betekent dat het Europese collectief meer te zeggen moet krijgen over interne aangelegenheden van individuele lidstaten: als we uiteindelijk meebetalen, moeten we ook vooraf de plannen zien", schrijft hij. Landen die de stabiliteit van de eurozone in gevaar dreigen te brengen, zouden moeten worden verplicht om hun nationale begroting vooraf ter goedkeuring voor te leggen.

Ook zouden deze landen tijdelijk hun stemrecht in Brussel kunnen kwijtraken. Dat zou een betere stok achter de deur zijn om deze landen te dwingen noodzakelijke economische hervormingen door te voeren, aldus de topambtenaar.

De hoogste ambtelijke baas van het Ministerie van Economische Zaken en Innovatie vindt verder dat Nederland zich hard moet maken voor de 'verbreding en verdieping' van de interne Europese markt. Dat levert namelijk een extra groei van 4 procent van het nationale inkomen op.

Zo vindt Buijink het 'niet meer van deze tijd' dat een Nederlandse vrachtwagenchauffeur op zijn terugweg van Spanje naar Nederland geen vracht mag vervoeren van Spanje naar Frankrijk.

In Nederland moet verder de aandacht uitgaan naar sectoren die al sterk zijn, zoals de agrarische sector, water en hightech. Op die manier kan Nederland op die terreinen tot de wereldtop blijven behoren, aldus Buijink.


'Meer macht EU over financiën lidstaten' (Foto: Novum)

[Upd] 'Onyewu mogelijk niet naar Twente'

FC Twente huurt de Amerikaanse verdediger Oguchi Onyewu de komende zes maanden van AC Milan, zo weet fctwente.net te melden. Onyewu komt bij Twente een oude bekende tegen. Met coach Michel Preud'homme werd Onyewu in het seizoen 2007-2008 kampioen van België met Standard Luik.

Onyewu kende geen gelukkige periode in Milaan. In zijn eerste seizoen raakte hij tijdens een interland geblesseerd aan zijn knie, waardoor de sterke verdediger het hele seizoen aan kant bleef staan. Dit seizoen gunde de nieuwe trainer Massimo Allegri Onyewu ook geen speeltijd en zodoende heeft de 58-voudige Amerikaanse international ook nog geen competitiewedstrijd voor AC Milan gespeeld.

Update

TC/Tubantia weet te melden dat de komst van Oguchi Onyewu waarschijnlijk geen doorgang zal vinden. De mogelijke komst van de Amerikaanse verdediger is op losse schroeven komen te staan. Redenen daarvoor zijn vooralsnog niet bekend.

Ook de komst van Willem Janssen in de winterstop is van de baan. Daardoor zal de middenvelder van Roda JC pas in de zomer richting Enschede verkassen. Volgens Twente vroeg de ploeg uit Kerkrade teveel geld om de middenvelder eerder in te lijven. Het contract van Janssen loopt komende zomer af.

[Gerucht] Thief 4 op GDC?

Er gaan geruchten rond dat Eidos op de Games Developer Conference (GDC) meer nieuws gaat uitbrengen over Thief 4. Het vierde deel uit de reeks is al sinds mei 2009 bevestigd maar tot nu toe is er weinig nieuws bekend. Officieel heeft Eidos niet bekend gemaakt dat ze met nieuws komen, maar een schema van de GDC verklapt meer.

Op het schema staat een aankondiging voor een presentatie genaamd 'Stealing Sound: Generative Music in THIEF'. De tekst bij deze titel verklaart dat muziek altijd een belangrijk onderdeel is geweest van de Thief-reeks en dat het nieuwste deel daarin geen uitzondering is. Tevens zou dit de eerste keer zijn dat er openlijk nieuws komt over Thief.

"Innovative audio has been at the heart of the original THIEF titles and Eidos Montreals new THIEF is no exception, this presentation will mark the first time that the game has been spoken about publicly."

Er is nog geen tijd bekend van de presentatie maar de GDC zelf vindt plaats vanaf 28 februari tot en met 4 maart. We moeten dus afwachten of er meer nieuws komt over Thief en welk nieuws dit dan mag zijn.

thief4

Portugal verlaagt begrotingstekort

Portugal heeft zijn begrotingstekort vorig jaar weten terug te dringen tot 7,3 procent van het bruto binnenlands product. Daarmee is een van de financiële doelstellingen die het land zich had gesteld gehaald. Dat deelde de regering donderdag mee.

De zorgen dat Portugal niet aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen en, net als eerder Griekenland en Ierland, een groot financieel reddingspakket nodig heeft, hebben ertoe geleid dat de kosten voor lenen voor het land torenhoog zijn opgelopen.

Het Portugese begrotingstekort bedroeg in 2009 9,3 procent -het op drie na hoogste percentage in de eurozone. De regering hoopt dit jaar uit te komen op 4,6 procent.

P. Diddy bestuurt superjacht met iPad

De flamboyante Amerikaanse hiphoptycoon Sean 'P. Diddy' Combs kijkt niet op een dollar meer of minder. Zo heeft de rapper volgens de nieuwszender CNN 526.000 euro neergeteld om een week te kunnen beschikken over een superjacht dat hij vrijwel volledig kan besturen met behulp van enkele iPads.

De Duitse jachtenbouwer Lurssen verhuurt de boot aan de Amerikaanse hiphopper. Behalve de standaard jacuzzi's, de luxe meubels en de talloze LCD-schermen beschikt het schip ook over een uitgebreide sportzaal, die zich uiteraard in een handomdraai laat omtoveren tot een disco, met geluidsapparatuur ter waarde van ruim 60.000 euro.

Rapper bestuurt superjacht met iPad
Rapper bestuurt superjacht met iPad (Foto: ANP)

Waxinewerper weigert 'ranzige kleding' te dragen

De behandeling van de zaak tegen de man die op Prinsjesdag een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide is uitgesteld. De 29-jarige verdachte zou donderdag voor de rechtbank in Den Haag verschijnen, maar was het niet eens met de 'ranzige kleding' die hij aan moest trekken.

Volgens zijn advocaat Mariëlle van Essen zou haar cliënt in een 'papieren pak' van het huis van bewaring in Vught naar Den Haag worden vervoerd. "Zulke kleren trek je je hond nog niet aan", aldus Van Essen. De man, die psychische problemen heeft, zou juist in nette kleding voor de rechter willen verschijnen.

Door de onenigheid lukte het niet om de verdachte op tijd naar de rechtbank te vervoeren. Hij is in een isoleercel gezet en verschijnt nu vrijdagochtend voor de rechter voor de procedurele zitting. Onbekend is in welke kleding.

TMG boekt hoger resultaat met minder omzet

De Telegraaf Media Groep (TMG) heeft de omzet in 2010 zien dalen, maar het bedrijfsresultaat (EBITA) zien stijgen. Dit maakte bestuursvoorzitter Ad Swartjes van TMG donderdag bekend in een nieuwjaarstoespraak.

TMG verwacht dat 2010 is afgesloten met een bedrijfsresultaat van 60 miljoen euro op een omzet van 590 miljoen euro. In 2009 bedroeg het bedrijfsresultaat 49 miljoen euro op 612 miljoen euro omzet.

Het mediabedrijf verwacht dat de omzet in 2011 een geringe stijging zal laten zien. Het bedrijf verwacht ook een verdere verbetering van de winstmarge.

TMG boekt hoger resultaat met minder omzet
TMG boekt hoger resultaat met minder omzet (Foto: ANP)

Ajax-supporters beboet voor '1312' op t-shirt

Drie Ajax-supporters hebben een boete van 330 euro gekregen omdat ze een T-shirt droegen met de cijfers '1312'. Dit staat voor ACAB, ofwel All Cops Are Bastards. De straf komt overeen met de eis van justitie.

De politierechter in Amsterdam sprak de veroordelingen dinsdag uit, meldt het Openbaar Ministerie donderdag. Het OM had de mannen ter verantwoording geroepen wegens belediging. De drie mannen droegen het shirt bij de wedstrijd Ajax - Heracles van 18 april.

Het is voor het eerst dat mensen zijn veroordeeld voor het dragen van de cijfers 1312. Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde in 2009 wel iemand die op de openbare weg een bomberjack droeg met de opdruk ACAB.

Het OM verwacht dat de verdachten op grond van de veroordeling van dinsdag een stadionverbod krijgen opgelegd.

Mogelijk misbruik in peuterspeelzaal Engeland

De Britse politie heeft donderdag een 20-jarige medewerker van een peuterspeelzaal in Birmingham aangehouden op verdenking van kindermisbruik. Er is een aantal zaken van de man in beslag genomen, waaronder een computer.

"Het onderzoek is nog in een vroeg stadium. We vermoeden echter al een slachtoffer te hebben geïdentificeerd waarvan we denken dat het op de peuterspeelzaal zit," aldus assistent hoofdcommissaris van de West Midlands Anil Patani.

De politie en de gemeente Birmingham nemen inmiddels contact op met alle ouders en verzorgers van de kinderen van de betreffende peuterspeelzaal.

Vrouwen en mannen gescheiden in bus Israël

In Israël is een proefperiode van een jaar van start gegaan waarin bussen in ultraorthodoxe joodse gemeentes mannen en vrouwen gescheiden van elkaar vervoeren. Het Israëlische hooggerechtshof gaf donderdag toestemming voor de proef. Passagiers moeten er echter wel mee instemmen.

Het is ultraorthodoxe mannen verboden om andere vrouwen dan hun echtgenotes aan te raken. In het openbaar leven mannen en vrouwen gescheiden. In twee buslijnen in hun gemeenschap kregen vrouwen onlangs te horen dat zij achterin moesten plaatsnemen. Verschillende malen hebben vrouwen geklaagd dat zij verbaal zijn aangevallen door mannen omdat ze weigerden achterin plaats te nemen.

Mensenrechten- en vrouwenrechtengroepen protesteerden tegen de gang van zaken en stapten naar het hooggerechtshof. Dat besliste donderdag dat het gescheiden vervoer legaal is zolang het vrijwillig gebeurt.

'Beschuldigde broeders toch aan het werk'

Drie werknemers van de katholieke instelling Don Bosco die van seksueel misbruik zijn beschuldigd, zijn weer aan het werk. De leiding zei in april nog dat het trio niet meer zou werken zolang de commissie-Deetman het misbruik binnen de katholieke kerk onderzoekt. Dat schrijft NRC Handelsblad donderdag.

Een van de drie, een ex-broeder van Don Bosco, is volgens de krant actief in het jeugd- en jongerenwerk van de congegratie in Assel bij Apeldoorn. Een tweede verdachte, de 74-jarige pater Adri M., zou nog altijd penningmeester zijn van de jeugdstichting Don Bosco.

Een 63-jarige oud-broeder is beschuldigd van seksueel misbruik op het internaat Don Rua in 's-Heerenberg. Hij zou sinds september weer aan het werk zijn als secretaris van de stichting Assel Don Bosco Centrum, een ontmoetingscentrum voor tieners en jongeren.

De voorzitter van de Don Bosco Groep Nederland, Hans Bosch, zegt in de krant dat het niet juist is om iemand al te straffen terwijl 'hoogst onwaarschijnlijk' is dat hij dader is. Bosch zegt 'een onwankelbaar vertrouwen' in de 63-jarige Lejo W. te hebben.

Een andere oud-broeder, de 69-jarige Johan M., heeft volgens de NRC toegegeven jongens te hebben misbruikt. Hij werkt sinds september vorig jaar als secretaris van het bestuur van het Assel Don Bosco Centrum.

Deetman presenteert zijn bevindingen eind 2011.

'Schandalig' weinig geld voor cholera Haïti

De Verenigde Naties zijn ontevreden met de financiële bijdragen van de lidstaten voor de choleracrisis in Haïti. Een woordvoerster van OCHA, het VN-bureau voor de coördinatie van noodhulp, noemde het donderdag schandalig dat slechts een kwart van de benodigde fondsen is verstrekt.

"Van de 174 miljoen dollar die nodig is, hebben de VN slechts 44 miljoen of 25 procent ontvangen, hoewel de situatie zeer dringend is", aldus de woordvoerster. "Het zit vast. Het is schandalig dat we zo weinig geld hebben om een ziekte te bestrijden, die mensen in een oogwenk doodt."

Cholera houdt Haïti al maandenlang in een dodelijke greep. Al meer dan 3300 mensen kwamen om en 150.000 mensen werden ziek.

'Schandalig' weinig geld voor cholera Haïti
'Schandalig' weinig geld voor cholera Haïti (Foto: ANP)

'Olieramp kan weer gebeuren'

Rampen zoals de explosie van het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico kunnen opnieuw plaatsvinden als er geen grondige hervormingen worden doorgevoerd. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek door een presidentiële commissie naar de olieramp, waarvan een samenvatting woensdag in handen van Associated Press kwam.

Povere besluitvorming lag ten grondslag aan technische problemen die resulteerden in de ramp op 20 april. Elf mensen kwamen bij de explosie op het boorplatform om het leven en meer dan 750 miljoen liter olie lekte in de Golf. Onderzoeken van olieconcern BP en het Amerikaanse Congres kwamen tot dezelfde conclusie.

Het kernprobleem vormt de wijze waarop de olie-industrie wordt bestuurd, aldus de commissie. Bij het nemen van beslissingen nam niemand de risico's in ogenschouw die hierbij optraden. "De kernoorzaken zijn systematisch", aldus het verslag. Een hervorming van de wijze waarop de industrie bestuurd wordt is dan ook noodzakelijk.

Het volledige rapport wordt op 11 januari aan president Barack Obama aangeboden.

Zwarte lijst reisorganisaties in de maak

De Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) publiceert volgende week een lijst met reisorganisaties die niet aan de wettelijke, financiële verplichtingen voldoen. De brancheorganisatie zegt met de ANVR-signaleringslijst financiële zekerheid te kunnen bieden om consumenten te beschermen.

Alle reisorganisaties in Nederland zijn verplicht consumenten te beschermen in geval van een faillissement en moeten een zogeheten repatriëringsgarantie bieden. Dat kan bijvoorbeeld door zich aan te sluiten bij de de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Vorig jaar werd een aanzienlijk aantal reizgers gedupeerd doordat reisondernemingen failliet gingen.

De reisbranche kijkt aan de vooravond van de Vakantiebeurs overigens met vertrouwen naar 2011, mede omdat het afgelopen jaar een iets beter resultaat opleverde. "De reissector klimt langzaam uit het economische dal."

ANVR-voorzitter Steven van der Heijden laat op de website van de organisatie weten niet blij te zijn met recente uitspraken over schadevergoedingen aan passagiers wier vlucht is vertraagd, overboekt of geannuleerd. Hij denkt dat dit kostenverhogend kan werken voor vliegtuigmaatschappijen en daarmee mogelijk ook voor de consument.

Bij de ANVR zijn ongeveer 1550 reisbureaus en 200 touroperators aangesloten.

UCI negeert Keisse in zesdaagse

Iljo Keisse kreeg vandaag van de rechter te horen dat hij vanavond mag starten in de Zesdaagse van Rotterdam. De UCI zal hem echter compleet negeren en niet in de uitslag opnemen.

Keisse won vandaag een kort geding bij de rechtbank in Amsterdam, wat een zware nederlaag voor de wielerunie betekende. UCI-voorzitter Pat McQuaid stuurde gisteren nog een persoonlijke brief naar organisator Frank Boelé, waarin hij mededeelde dat Keisse door het CAS tot 6 augustus 2011 geschorst is.

Keisse kreeg in november van een Belgische rechter al toestemming om wedstrijden te rijden, maar volgens de UCI betekent dit dat hij alleen in België gevrijwaard is. De Nederlandse rechter legde de uitspraak echter anders uit en gaf Keisse wel toestemming om te starten. De UCI besloot hier weer tegenin te gaan door Keisse en zijn koppelgenoot tijdens de Zesdaagse te negeren.

Nablussen Moerdijk duurt nog zeker tot middernacht

Het nablussen van de grote brand bij Moerdijk gaat zeker tot middernacht duren. Blusvoertuigen zijn donderdag de hele dag bezig geweest en ook de komende uren moet er nog worden nageblust. Dit meldt het Ministerie van Defensie, dat drie zogeheten crashtenders inzette om het vuur bij het chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk te bestrijden.

Op het terrein woeden nog meerdere kleine brandjes. In het pand ligt nog 100 ton aan chemische stoffen opgeslagen. De brandweer heeft voorzorgsmaatregelen getroffen om deze stoffen te beschermen. Acht omliggende bedrijven zijn ontruimd, meldt de gemeente Moerdijk. Overigens is de oorzaak van het inferno nog onbekend.

Waterschap Brabantse Delta werkt aan het opvangen en isoleren van het verontreinigde bluswater en heeft de rioolgemalen stilgelegd. Burgemeester Wim Denie van Moerdijk benadrukt nogmaals dat inwoners van de gemeente zich geen zorgen hoeven te maken. Het herstel van de toegang tot het bedrijventerrein heeft de hoogste prioriteit, zei Denie.

Er is een telefoonnummer geopend, waar inwoners van Moerdijk eventuele schade kunnen rapporteren. Zo wil de gemeente inzicht krijgen in de omvang van de schade. Tot nu toe is het aantal meldingen op twee handen te tellen, maar verwacht wordt dat dit vrijdag nog toeneemt, stelt een woordvoerder van de alarmcentrale.

Het Verbond van Verzekeraars gaf donderdag aan nog geen idee te hebben van de totale schade. Het terrein is nog niet vrijgegeven, dus kan op zijn vroegst vrijdag worden begonnen met een inventarisatie.

Overigens zijn de roetdeeltjes in de omgeving van de brand niet schadelijk. Uit voorlopige resultaten van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat de concentraties schadelijke stoffen zeer laag zijn.

Nablussen Moerdijk duurt nog zeker tot middernacht
Nablussen Moerdijk duurt nog zeker tot middernacht (Foto: Daniël Broekers)

Italiaanse overlijdt aan gekkekoeienziekte

Een Italiaanse vrouw is in een ziekenhuis in het noorden van Italië overleden aan de gekkekoeienziekte. Dat heeft het ziekenhuis donderdag bekendgemaakt. Het is het tweede slachtoffer van de ziekte, ook bekend als de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, in Italië.

De vrouw, midden 40, lag sinds juli in het ziekenhuis van Livorno. Volgens het ziekenhuis heeft de vrouw de ziekte waarschijnlijk in de jaren negentig van de vorige eeuw opgelopen. Het eerste slachtoffer van de ziekte was een Siciliaanse vrouw die in 2002 overleed.

Een Italiaanse lobbyclub voor de landbouw, Coldiretti, verklaarde donderdag dat de dood van de vrouw consumenten niet moet afschrikken om vlees te eten, omdat er sinds 2001 strenge regels zijn voor het slachten van koeien.

Deskundigen menen dat de menselijke variant van de gekkekoeienziekte kan worden opgelopen door het eten van het vlees van besmette dieren.

Nadal en Federer komen op toeren

Rafael Nadal en Roger Federer hebben de halve finale bereikt bij het ATP-toernooi in Doha. De nummers één en twee van de plaatsingslijst deden het beter dan in de tweede ronde.

Beiden hadden aan twee sets voldoende. Nadal klopte Ernests Gulbis met 7-6 (3), 6-3, Federer was met 6-2, 6-2 te sterk voor Viktor Troicki.

Bij de laatste vier neemt Nadal het op tegen Nikolay Davydenko (4) of Ivo Karlovic. De Rus en de Kroaat spelen later donderdagavond tegen elkaar.

Federer, als tweede geplaatst in Qatar, neemt het in de halve eindstrijd op tegen Jo-Wilfried Tsonga. De Franse nummer drie van de plaatsingslijst rekende in twee tiebreaks af met Guillermo Garcia-Lopez (7): 7-6 (4), 7-6 (9).


(Foto: Novum)

Kaiserslautern verslaat FC Twente ruim in oefenduel

FC Twente heeft de eerste wedstrijd in 2011 met een flinke nederlaag moeten bekopen. In het oefenduel met 1. FC Kaiserslautern werd met 4-1 verloren.

De landskampioen trof de Duitse Bundesliga-ploeg in het Spaanse La Manga. Trainer Michel Preud'homme startte met zijn vaste elftal. Na een uur spelen bracht de oefenmeester negen andere spelers binnen de lijnen. Op dat moment was de eindstand al bereikt. Marc Janko was de doelpuntenmaker namens de Tukkers.

Later deze week oefent de landskampioen in de Spaanse plaats nog tegen 1899 Hoffenheim.

Swerts wil Feyenoord hogerop helpen

Gill Swerts verwacht dat zijn nieuwe club Feyenoord dit seizoen in het linkerrijtje van de Eredivisie zal eindigen. De voormalig AZ-speler ondertekende deze week een contract voor anderhalf jaar in De Kuip.

"Ik wil Feyenoord hogerop helpen", zegt Swerts op de website van Feyenoord. "Ik ben een strijdlustige voetballer en die vechtlust wil ik toevoegen aan de ploeg. In welke rol is aan de trainer. Hij weet dat ik op meerdere posities inzetbaar ben."

Het is niet de eerste keer dat trainer Mario Been en Swerts met elkaar werken. Zeven seizoenen geleden was Been assistent van Bert van Marwijk, die Swerts in het seizoen 2003-2004 naar De Kuip haalde.

"De band met de club is altijd blijven bestaan. Het is een eer om hier weer te komen spelen. Ik ben Belg, maar Rotterdam voelt zeker ook als thuiskomen. Ik heb negen jaar in deze stad gewoond. In die periode ben ik voor een groot deel als mens gevormd."

Naughty Dog nog niet klaar met Drake

Uncharteds Naughty Dog is nog lang niet klaar met Drake, de protagonist uit de Uncharted-reeks. Naughty Dog is druk bezig met het derde deel uit de serie en ze zijn nog niet klaar om Drake te lozen. Dit is een kleine hint naar een (zeer waarschijnlijk) vierde deel in de Uncharted-reeks.

ND's game director Justin Richmond heeft in een interview met Edge Magazine aangegeven dat het avontuur voor Nathan Drake nog niet voorbij is. Echter, Richmond geeft ook aan dat ze moeten oppassen dat ze niet in herhaling vallen. De fans moeten constant nieuwe dingen tegenkomen. Zodra ND te veel dingen gaat repeteren, moeten ze iets nieuws vinden.

"You see it in the movies. They constantly reboot things you just saw ten years ago. You're like: "Wait a minute. I just saw that!" Spider-Man is just ridiculous. It's something you have to be careful of with any kind of creative endeavour, and the lure to reinvent yourself is always there.

But one good thing is that we feel we're not done with Drake yet; we haven't done all we wanted to do, and there are still technical hurdles and goals we want to get over, and do even more stuff in gameplay... We're very cogniscent of the legacy of what Drake is, and that every game should advance the story and the genre."

nathandrake

[EK allround] Olde Heuvel loot Verweij op 5000 meter

Wouter Olde Heuvel mag morgen, tijdens de 5000 meter, de strijd aangaan met landgenoot Koen Verweij. Dit werd bekend, nadat vandaag de loting voor twee afstanden (500 en 5000 meter) werd bekendgemaakt van de Europese kampioenschappen allround in Collalbo.

Het Nederlandse onderonsje is de vijftiende en laatste rit van deze afstand. In de voorlaatste rit gaat er ook een Nederlander van start. Jan Blokhuijsen schaatst daarin tegen de Fransman Alexis Contin. De vierde deelnemer in het Italiaanse Collalbo, Renz Rotteveel, komt in de vierde rit in actie. Daarin treft hij de Russische titelkandidaat Ivan Skobrev.

De mannen schaatsen morgen twee afstanden. Voordat de 5000 meter wordt afgewerkt, werken de mannen eerst de 500 meter af. Rotteveel neemt het op deze afstand in de vierde rit op tegen de Tsjech Milan Sáblík, de broer van topschaatster Martina Sáblíkova. Olde Heuvel treft in de twaalfde rit de Zweed Joel Eriksson. Een rit later mag Verweij het opnemen tegen de Noor Håvard Bøkko, terwijl Blokhuijsen in de laatste rit van deze afstand de Pool Konrad Niedźwiedzki treft.

Grote afwezige tijdens het EK allround is Sven Kramer. De titelverdediger ontbreekt wegens een blessure. De 24-jarige Fries won het toernooi in 2007, 2008, 2009 en 2010. Voor de vrouwen start het EK pas zaterdag. Voor Nederland komen Ireen Wüst, Marrit Leenstra, Jorien Voorhuis en Diane Valkenburg in actie.

PSN Update week 1

Er is weer een PlayStation Network update geweest, zodoende krijgen we weer genoeg om te downloaden. Helaas geen grootse demo's om te proberen maar dat mag de pret niet drukken. Deze aanbiedingen zijn geldig tot en met 19 januari 2011. Het lijstje:

Special Offers

* UNO (PS3) (was - £6.29/€7.99 nu - £0.79/€0.99)
* H.A.W.X. Supremacy Pack (was - £7.99/€9.99 nu - £4.79/€5.99)
* Blood Bowl (PSP) (was - £15.99/€19.99 nu - £9.99/€12.99)
* Pro Cycling 2010: Tour de France (PSP) (was - £23.99/€29.99 nu - £13.99/€17.99)
* UNO (PSP) (was - £6.29/€7.99 nu - £0.79/€0.99)
* Driver (PSone) (was - £3.99/€4.99 nu - £2.99/€3.59)
* Alien Havoc (mini) (was - £3.99/€4.99 nu - £2.49/€2.99)
* Bubble Trubble (mini) (was - £3.99/€4.99 nu - £2.49/€2.99)
(Offer prices extended until the 12th January)
* Tales of Monkey Island (was - £13.99/€17.99 nu - £7.19/€8.99)

Permanente prijsverlagingen

* Legends of War: Patton's Campaign (nu - £15.99/€19.99)

Trial and Unlock (PS3)

* MicroBot (£6.29/€7.99) Rating: PEGI 7

Downloadable Games (PS3)

* Borderlands (£23.99/€29.99) Rating: PEGI 18

* Dream Chronicles (£7.99/€9.99) Rating: PEGI 3

* Assassin's Creed: Ascendance Movie (£1.59/€1.99) Rating: PEGI 18

Downloadable Games (PSP)

* The Red Star (£13.99/€17.99) Rating: PEGI 12

* Alpha Mission II (£5.49/€6.99) Rating: PEGI 7

* Art of Fighting (£5.49/€6.99) Rating: PEGI 12

* Samurai Shodown (£5.49/€6.99) Rating: PEGI 16

minis (PS3 and PSP)

* Sky Force (£2.49/€2.99) Rating: PEGI 7

* Family Games (£3.49/€3.99) Rating: PEGI 3

Demos (PS3)

* Kung-Fu LIVE Rating: PEGI 12

* TV Superstars Rating: PEGI 7

Add-On Game Content (PS3)

* Trinity Universe
o Godly Weapon Pack (£1.59/€1.99)
o High Ability Pack (£0.79/€0.99)
o Macaroon's Black Market Pack (£1.59/€1.99)
o Clear Soul Pack Extra Volume (£3.19/€3.99)
o Paternal Love Pack (£1.59/€1.99)
o Super Galaxy Pirate Pack (£2.39/€2.99)

Rating: PEGI 12

* Def Jam RapStar

o ASD- Sneak Preview (£1.19/€1.49)
o Diddy - Bad Boy for Life (£1.19/€1.49)

Rating: PEGI 12

Availability: Only available in France, Germany, Italy, Spain and United Kingdom

* John Daly's ProStroke Golf - Course Pack 01(free) Rating: PEGI 3

* ModNation Racers

o New Year Mod Pack (£0.79/€0.99)
o Babu Mod Pack (£0.79/€0.99)

Rating: PEGI 7

* EyePet Move
o Sports Styling Pack (£2.39/€2.99)
o Butterfly Outfit (free)

Rating: PEGI 3

* Rock Band 3
o Johnny Cash Pack 01 (£6.69/€9.99) (contains the tracks listed below which are also available separately)
o 'Cry, Cry, Cry' (£0.99/€1.49)
o 'Don't Take Your Guns To Town' (£0.99/€1.49)
o 'Five Feet High And Rising' (£0.99/€1.49)
o 'Folsom Prison Blues' (£0.99/€1.49)
o 'I Got Stripes' (£0.99/€1.49)
o 'I Walk The Line' (£0.99/€1.49)
o 'Tennessee Flat Top Box' (£0.99/€1.49)
o 'The Ballad Of Ira Hayes' (£0.99/€1.49)
o Celebrating Band on the Run Pack (£3.49/€5.29) (contains the tracks listed below which are also available separately)
o 'Band On The Run' by Paul McCartney and Wings (£0.99/€1.49)
o 'Helen Wheels' by Paul McCartney and Wings (£0.99/€1.49)
o 'Let Me Roll It' by Paul McCartney and Wings (£0.99/€1.49)
o 'Maybe I'm Amazed' by Paul McCartney and Wings (£0.99/€1.49)
o HMX Bands Pack (free) (contains the tracks listed below)
+ 'Visions' by Abnormality
+ 'Get Clean' by Anarchy Club
+ 'Night Lies' by Bang Camaro
+ 'Shoulder to the Plow' by Breaking Wheel
+ 'Welcome to the Neighborhood' by The Libyans
+ 'A Jagged Gorgeous Winter' by The Main Drag
+ 'Conventional Lover' by Speck
+ 'Supreme Girl' by The Sterns
+ 'Rob the Prez-O-Dent' by That Handsome Devil
+ 'Cities in Dust' by Siouxsie and The Banshees (£0.99/€1.49)
+ 'Open My Eyes' by Inhabited (£0.99/€1.49)

Rating: PEGI 12

* Rock Band Network

o '(Do You Wanna Date My) Avatar' by The Guild feat. Felicia Day (£0.59/€0.79)
o 'Bullet With A Name' by Non Point (£0.99/€1.49)
o 'Buttersnips' by Periphery (£0.99/€1.49)
o 'Deliver Us' by Andy Timmons (£0.99/€1.49)
o 'Obsfucation' by Between the Buried and Me (£0.99/€1.49)
o 'Rise Above This' by Seether (£0.99/€1.49)
o 'Second and Sebring' by Of Mice & Men (£0.99/€1.49)
o 'The Anthem of the Angry Brides' by Norma Jean (£0.99/€1.49)
o 'The Waiting One' by All That Remains (£0.99/€1.49)
o 'Wake Up' by Suicide Silence (£0.99/€1.49)

Rating: PEGI 12

Add-On Game Content (PSP)

* Prinny 2
o Netherworld Radish (£0.79/€0.99)
o Super Netherworld (free)

Rating: PEGI 12

FirstPlay (PS3)

* FirstPlay Episode 39 (£0.99/€1.20)

Availability: Ireland and UK only

Avatars (PS3)

* Explodemon!
o Absorbemon (£0.20/€0.25)
o Explodemon 1 (£0.20/€0.25)
o Explodemon 2 (£0.20/€0.25)
o Helpdesk Girl (£0.20/€0.25)
o Logo (£0.20/€0.25)

Themes (PS3)

* Eat Them! Theme 2
* Top Darts Theme

Dynamic Themes (PS3)

* Straight Right Themes - GT Driver Dynamic Theme (£1.59/€1.99)

* Lama Themes
o Dynamic Clouds (£1.59/€1.99)
o Dynamic Golden Soccer Ball (£2.39/€2.99)
o Dynamic Soccer Ball (£1.59/€1.99)
o Dynamic Sparkling Soccer Ball (£1.59/€1.99)

Wallpapers (PS3)

* Eat Them! Factory Wallpaper
* Eat Them! Prison Wallpaper
* Top Darts Logo Wallpaper
* Top Darts Pub Wallpaper

Wallpapers (PSP)

* Legends of War: Patton's Campaign Wallpaper 3

Videos (PS3)

* Dead Nation Dev Diary Trailer

* Mass Effect II (Available in Germany only)
o Blur Trailer
o Launch Trailer
o The Enemies of Mass Effect II Trailer
o The Stars of Mass Effect II Trailer
o Was Bisher Geschah Trailer

* Need for Speed: Hot Pursuit
o L vs. P Trailer
o Launch Trailer
o Seacrest Trailer
o Ultimate Cop Trailer

* Battlefield Bad Company 2: Vietnam
o Op Hastings Trailer
o VIP Trailer

* Spare Parts Simon Pegg video

Videos (PSP)

* Valkyria Chronicles II DLC Trailer

 

Mac App Store online, Angry Birds op één

Apple heeft vandaag een nieuwe App Store voor de Mac uitgebracht. De App Store, die al bekendheid heeft verworven door de draagbare apparaten van Apple, is nog niet eerder verschenen voor de computers van Apple. Op dit moment zijn er meer dan duizend apps beschikbaar.

Zoals bij andere App Stores zijn er verschillende betaalde en gratis applicaties beschikbaar en deze zijn ook weer onderverdeeld in verschillende categorieën (waaronder Games). “De Mac App Store is met meer dan duizend beschikbare applicaties klaar voor een snelle start”, aldus Steve Jobs. “We denken dat gebruikers deze innovatieve manier om apps te ontdekken en aan te schaffen snel zullen omarmen.” Na het installeren van de OS X 10.6.6-update, zullen de Mac-gebruikers een App Store-icoontje zien op het bureaublad. Dat is tevens de plek waar de gedownloade applicaties zullen verschijnen.

Het populaire spelletje Angry Birds, dat momenteel goedkoper is, staat momenteel bovenaan de populaireitslijst en is de meest verkochte applicatie. De game van Rovio Mobile staat samen met Chopper 2, Flight Control HD en The Incident in de top 10.

http://i.fokzine.net/upload/11/01/110106_192227_mac-app-store-tops-charts-010611.jpg

Miljoenenboete voor kartel glasbranche

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft eind vorig jaar drie producenten van isolerend dubbelglas beboet wegens prijsafspraken. De marktwaakhond legde ruim 17,7 miljoen euro aan boetes op, meldt de NMa donderdag.

Koninklijke Saint-Gobain Glass Nederland, Scheuten Glas Nederland en Pilkington Benelux kregen een boete. AGC Flat Glass Nederland krijgt geen boete omdat dat bedrijf het kartel bij de NMa had gemeld. Saint-Gobain diende pas na AGC een zogeheten clementieverzoek in, waardoor de boete voor dat bedrijf met 30 procent is verlaagd.

De NMa acht bewezen dat het kartel tussen 18 mei 2004 en 15 september 2005 verboden prijsafspraken heeft gemaakt. De karteldeelnemers hadden afgesproken de prijzen voor isolerend dubbelglas met 10 tot 12 procent te verhogen en minimumprijzen vastgesteld. Ze verkochten hun producten aan onder meer glaszetters en groothandels.

De vier bedrijven, de vier grootste producenten van isolerend dubbelglas in Nederland, zijn verschillende keren bij elkaar gekomen om het prijsniveau te bespreken, meldt de NMa.

"Kartelvorming vormt een zeer zware overtreding van de Mededingingswet waar ter afschrikking stevige boetes tegenover moeten staan", licht NMa-voorzitter Pieter Kalbfleisch toe. "Kartelafspraken benadelen bijna altijd de afnemer en uiteindelijk de consument."

Saint-Gobain Glass kreeg ruim 8 miljoen euro boete, Scheuten Glas Nederland 2,25 miljoen en Pilkington Benelux 7,46 miljoen. De bedrijven kunnen bij de NMa bezwaar maken of naar de rechter stappen.

Apothekers waarschuwen voor virusremmers

Apothekersvereniging KNMP raadt mensen af om Tamiflu via internet te kopen. Er bestaat een grote kans dat deze geneesmiddelen van slechte kwaliteit zijn. Preventief gebruik van de virusremmer om Mexicaanse griep tegen te gaan wordt ook afgeraden.

Het bestellen van geneesmiddelen via online-apotheken is risicovol en duur, stelt de KNMP. Dat geldt ook voor de virusremmer Tamiflu, die alleen op voorschrift van een arts verkrijgbaar hoort te zijn.

Preventief gebruik van Tamiflu kan gevaarlijk zijn, omdat het lichaam immuun kan worden voor virusremmers. Bovendien werkt het niet als een vaccin. Iedereen die afgelopen najaar een griepprik heeft gekregen is beschermd tegen de Mexicaanse griep.

Afgelopen week stierven in Nederland drie personen aan de Mexicaanse griep, onder wie twee gezonde kinderen van 4 en 11 jaar. Viroloog Ab Osterhaus verwacht dat er meer doden gaan vallen.


'Koop geen Tamiflu via internet' (Foto: Novum)

Morgenstern wint Vierschansentournee

Thomas Morgenstern heeft de 59ste Vierschansentournee gewonnen. De Oostenrijker eindigde vandaag, tijdens de vierde en laatste wedstrijd in Bischofshofen, als tweede en dit was genoeg om de eindoverwinning te pakken.

Tom Hilde won de vierde wedstrijd met een totaal van 278,7 punten en bleef daarmee Morgenstern net voor (277,1 punten). Andreas Kofler, die het Vierschansentoernooi vorig jaar won, eindigde als derde met 275,2 punten.

In het eindklassement verzamelde Morgenstern in totaal een puntenaantal van 958,8. Daarmee bleef hij nummer twee Simon Ammann ruim voor (928,4). Op de derde plek eindigde Hilde. De Noor kwam tot 895,0 punten.

Morgenstern wist tijdens de Vierschansentournee twee wedstrijden op zijn naam te schrijven. Tijdens de eerste wedstrijd in Obersdorf wist hij als eerste te eindigen. Dit herhaalde hij vorige week tijdens de derde wedstrijd in Innsbruck. De eindoverwinning tijdens de tweede wedstrijd in Garmisch-Partenkirchen ging naar de Zwitser Ammann.

Negen snowboarders zeker van WK-deelname

Negen snowboarders zijn zeker van deelname aan het WK in La Molina, dat op 15 januari van start gaat. Dit aantal kan nog uitgebreid worden met twee freestylesnowboarders. Zij hebben de komende week kwalificatietoernooien in Davos en Laax.

Belangrijkste kandidate voor succes is Nicolien Sauerbreij. De Olympisch kampioene zal op de onderdelen parallelreuzenslalom en parallelrslalom in actie komen. Ook haar zus Marieke werkt beide onderdelen af.

Dolf Van der Wal, vorig jaar olympisch deelnemer aan de halfpipe in Vancouver, doet ook mee aan het WK. Voor Dimi de Jong wordt het WK een druk toernooi. De jonge snowboarder komt op maar liefst drie disciplines in actie; halfpipe, big air en slopestyle.

De Nederlandse ploeg:

Nicolien en Marieke Sauerbreij (parallelreuzenslalom, parallelslalom), Dolf van der Wal (halfpipe), Dimi de Jong (halfpipe, big air, slopestyle), Rocco van Straten (halfpipe, big air), Pim Stigter (big air), Bell Berghuis (snowboardcross), Cleve Johnson (snowboardcross), Charlotte van Gils (slopestyle).

Karthikeyan tekent bij Hispania Racing

Narian Karthikeyan gaat zijn rentree in de Formule 1 maken. De Indiër heeft vandaag zijn handtekening gezet onder een contract bij Hispania Racing. Hij bevestigde het nieuws zelf via Twitter. Eerder reed de coureur al een seizoen voor Jordan.

"In 2011 terug in de Formule 1! Ik heb een contract getekend om voor HRT te racen. Ik heb altijd gezegd dat mijn tijd in de Formule 1 nog niet over is, en die belofte kom ik nu na," schreef hij op zijn Twitter. Zijn nieuwe werkgever zelf moet echter het nieuws nog bevestigen.

Karthikeyan maakte in 2005, komend van de Nisaan World Series, zijn Formule 1-debuut bij Jordan. Hij behaalde vijf punten, dankzij de vierde plaats in de Grand Prix van de Verenigde Staten toen de Michelin-rijders niet van start gingen. Na dat jaar is de Indiër twee jaar testrijder bij Williams geweest en reed hij in de A1GP. Ook reed hij in de 24 uur van Le Mans en in de Superleague Formula.

Met het nieuws dat Karthikeyan bij HRT instapt zijn er nog drie stoeltjes vrij. Eén bij het Spaanse team en twee bij Force India dat de coureurs voor 2011 ook nog moet bevestigen.

Keisse toch van start in Rotterdam

Baanwielrenner Iljo Keisse mag toch starten bij de Zesdaagse van Rotterdam. De Belg kreeg in kort geding gelijk van de rechtbank in Amsterdam, die stelde dat Keisse niet van de start mag worden geweerd. De organisatie van de zesdaagse accepteert de beslissing. Woensdagavond verbood de UCI de organisatie nog Keisse te laten starten.

Keisse is al geruime tijd in een dopingzaak verwikkeld. De Belg werd geschorst, maar vocht dat bij de Belgische rechter aan en kreeg gelijk. De UCI stelt zich sindsdien op het standpunt dat de vrijspraak alleen in België geldt en dat Keisse buiten de eigen landsgrenzen gewoon geschorst blijft.

De Nederlandse rechter ging in die redenering niet mee. Die vond dat er een rechtsgeldige overeenkomst tussen de organisatie en Keisse ligt en dat de organisatie van de zesdaagse er op het moment van ondertekenen van het contract van uit mocht gaan dat de Belgische rechterlijke uitspraak correct was.

Hugo Borst stopt per direct

Voetbalcriticus en schrijver Hugo Borst stopt per direct met zijn televisiewerk. Vermoeidheid en gebrek aan inspiratie zijn aanleiding voor zijn besluit, liet hij donderdag weten in een verklaring aan het ANP.

Ook maakt hij na vijftien jaar een einde aan zijn zaterdagse voetbalcolumn in het AD.

Borst zegt dat hij in goed overleg het contract voor Studio Voetbal bij de NOS, waar hij sinds 2002 te zien was, heeft beëindigd. Ook de voor de zomer geplande vierde serie Over vaders en zonen (VPRO) gaat niet door. De zes afleveringen van Hard Gras, die voor april op de planning staan, moet presentator Henk Spaan zonder Borst doen.

De Rotterdammer besloot in december al te stoppen als tafelheer bij De Wereld Draait Door (DWDD) van de VARA.

Hugo Borst stopt met tv-werk en column AD
Hugo Borst stopt met tv-werk en column AD (Foto: ANP)

Mannen, seks en triootjes

In pornofilms gebeurt het met regelmaat: seks met nonnen. Of met volwassen meisjes in katholieke schooluniformen met van die hoge kousen. Of met verpleegsters. Zijn er mannen die daar niet over fantaseren, of op zijn minst wel eens over dromen? Of wellicht over seks met twee nonnen, schoolmeisjes of verpleegsters? Seks met een mooie tweeling? Wie wil niet die armzalige pizzakoerier zijn, die door twee lekkere dames uit elkaar wordt getrokken. Kortom: mannen die een trio willen.

Spyker handhaaft doelstellingen 2011 en 2012

Spyker Cars handhaaft de verkoopdoelstellingen voor 2011 en 2012 en verwacht nog altijd in 2012 winstgevend te zijn. Dat meldt een woordvoerder van het moederbedrijf van het Zweedse automerk Saab donderdag tegenover Dow Jones Nieuwsdienst.

Spyker verwacht 80.000 Saabs te verkopen in 2011, en 120.000 Saabs in 2012. In dat laatste jaar moet het bedrijf winstgevend zijn.

Woensdagavond meldde Spyker dat in 2010 31.696 Saabs werden verkocht, in overeenstemming met een eerder gegeven verwachting van 30.000 tot 35.000 verkochte Saabs. Deze doelstelling werd eind oktober neerwaarts bijgesteld van een eerdere verwachting van 45.000, vanwege heropstartproblemen van de productie van Saab.

[Dakar] Trucker Schoo geeft op

Marcel Schoo heeft vandaag afscheid genomen van de Dakar Rally. In de nacht van woensdag op donderdag kreeg de trucker diverse keren een black-out. Vervolgens kreeg hij het advies om direct te stoppen met de Dakar Rally.

"Ik heb vier of vijf keer een black-out gehad. Ze kunnen er niet goed achter komen waardoor het komt", aldus Schoo. Het team van de 42-jarige Schoo stond woensdag, voor de start van de vierde etappe, nog 13e in het algemeen klassement. Tijdens de etappe zakte de ploeg echter terug naar de 25e plaats.

Schoo deed tweemaal eerder mee aan de Dakar Rally. Ook in deze twee edities moest de trucker opgeven.

[Gerucht]: Werkt Blizzard aan een Halo MMO?

Stop deze voorlopig maar in de X-Files lade, maar er zijn een aantal sappige details die hinten richting een Halo-MMO van Blizzard. De heren van Legendary - The WoW Podcast hebben een aantal details aan elkaar geknoopt die bij elkaar te interessant zijn om te negeren.

Een aantal weken geleden is een release-schema van Blizzard gelekt, met daarop een mysterieus spel genaamd "Titan" dat gepland stond voor eind 2013. Het is bekend dat Blizzard aan een nog onaangekondigde MMO werkt, en het geen vervolg op World of Warcraft zal zijn, dus de logische conclusie is dat Titan de codenaam is van hun nieuwe MMO. Het eerste interessante detail is dat er ook een Halo-MMO in ontwikkeling was bij Ensemble Studios, makers van Halo Wars, die als codenaam ook Titan droeg. Ensemble Studios werd in 2009 gesloten. Greg Street, huidige lead system designer van World of Warcraft, werkte tot februari 2008 bij Ensemble, voordat hij overstapte naar Blizzard.

Maar het verhaal wordt nog interessanter. In 2007 werd bekend dat Blizzard aan een tweede MMO werkte. Enkele maanden eerder, in februari van 2007, kwam er een aflevering van de TV-serie 30 Rock ("Hard Ball") uit, met in de aftiteling de volgende zin: "Promotional consideration furnished by Blizzard Entertainment." Wat is hier opvallend aan? In de aflevering in kwestie kwamen totaal geen Blizzard-games voor, maar wél Halo. Wat had Blizzard verder in 2007 met Halo te maken? Helemaal niets!

Blizzard had in 2007 ook vacatures openstaan voor texture artists voor een "science-fiction MMO". In een interview met MTV Multiplayer kreeg Jeff Kaplan, de director van de nieuwe MMO, de vraag voorgelegd of de nieuwe MMO "sci-fi, nabije toekomst, post-apocalyptisch of historisch" zou zijn. Zijn antwoord? "Al het bovenstaande gecombineerd." Halo is natuurlijk science-fiction, en voor de mensheid ook redelijk nabije toekomst. De aarde en Reach worden in de Halo-serie vrijwel verwoest door de Covenant, dus post-apocalyptisch is het ook enigszins, en het historische aspect komt kijken in de vorm van de Forerunners, de makers van de Halo-ringen die duizenden jaren voor de mensheid leefden.

Sinds april 2010 heeft Bungie, de ontwikkelaar van Halo, een exclusieve deal getekend met Activision. Activision mag dus hun games gaan uitgeven. Microsoft heeft echter nog steeds de rechten van de Halo-serie in handen. Het is echter niet ongehoord dat de rechten van een franchise bij twee verschillende bedrijven liggen. Zo werkt Interplay aan een Fallout-MMO, terwijl Bethesda de 'gewone' Fallout-games uitgeeft. Marvel heeft de rechten van hun karakters ook bij verschillende uitgevers liggen. Zo heeft SEGA de Iron Man-games gemaakt, maar zien we Iron Man toch in Marvel: Ultimate Alliance, van Activision.

Kan het waar zijn? Zou Blizzard voor het allereerst aan een serie werken die niet van hun is? Er zijn erg veel toevalligheden die los van elkaar niets bewijzen, maar het is toch erg interessant! Doe je aluminiumhoedjes maar op en speculeer er op los.

Force India presenteert auto in Jerez

Force India zal de nieuwe Formule 1-auto voor het seizoen 2011 pas op 10 februari bij de tweede winterstest in Jerez gaan presenteren. Bij de eerste test in Valencia zal de renstal nog gaan rijden met oude bolide. Eerder maakte Virgin Racing al bekend hetzelfde te gaan doen.

Otmar Szafnauer van Force India meldde aan Reuters dat ze de extra tijd willen gebruiken om in de windtunnel te gaan testen om zo de bolide sneller te maken in plaats van te wennen aan de nieuwe Pirelli-banden. Bij de eerste test in Valencia wordt nog gereden met de VJM03, terwijl de VJM04 zijn debuut in Jerez zal gaan maken.

De coureurs bij de renstal zijn nog niet bekend. Er gaan hardnekkige geruchten dat Adrian Sutil en Paul di Resta de auto's gaan besturen en dat Nico Hülkenberg de derde rijder wordt. Vitantonio Liuzzi zou in dat geval met lege handen achter blijven.

Resultaten eerste metingen niet verontrustend

Uit de eerste voorlopige resultaten van luchtmetingen naar aanleiding van de grote brand in Moerdijk, is gebleken dat er geen verontrustende concentraties giftige stoffen (benzeen, tolueen, ethylbenzeen en koolwaterstoffen) in de lucht zijn verspreid.

Dat meldde de website crisis.nl na metingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de milieuongevallendienst. Ook is er op dit moment geen aanwijzing dat er in het getroffen gebied dioxines zijn gevormd of verspreid.

Resultaten eerste metingen niet verontrustend
Resultaten eerste metingen niet verontrustend (Foto: ANP)

'Van der Wiel en Suárez mogelijk weg bij Ajax'

Het lijkt erop dat Ajax dit seizoen kan gaan afsluiten met zwarte cijfers. De Amsterdammers lijken zich op te kunnen maken voor een uittocht van enkele spelers. In de Engelse media zijn berichten verschenen dat Gregory van der Wiel en Luis Suárez wel eens kunnen vertrekken.

Van der Wiel staat in de belangstelling van Chelsea. De Londense club lijkt de deal snel rond te willen maken en heeft zo'n 17 miljoen euro over voor de international. Ook Suárez staat in de belangstelling van een Engelse club. Tottenham Hotspur lijkt naar de diensten van de Uruguayaan te hengelen. De eveneens uit Londen afkomstige club is bereid om een bedrag van circa twintig miljoen euro over te maken.

Ook Dario Cvitanich lijkt weg te mogen bij de Amsterdammers. De eerder verhuurde Argentijn zal ongeveer zeven miljoen euro moeten opleveren. Ook gaan er geruchten dat Mounir El Hamdaoui weer mag vertrekken in Amsterdam. De hoofdstedelingen zouden hetzelfde bedrag willen ontvangen wat ze voor hem hebben betaald, vijf miljoen euro.

Servië bereikt finale Hopman Cup

Servië heeft zich vandaag weten te plaatsen voor de eindstrijd om de Hopman Cup. De Servische ploeg verloren in de laatste groepswedstrijd weliswaar met 2-1 van België, maar wisten ondanks het verlies toch eerste te worden in Poule A.

Ana Ivanovic mocht het in haar enkelspelpartij opnemen tegen Justine Henin. De Belgische boekte haar derde overwinning op rij; 6-4 en 6-3. Novak Djokovic stelde echter de finaleplaats veilig door Ruben Bemelmans met 6-3 en 6-2 te verslaan. De Servische ploeg had aan een punt genoeg om eerste in de groep te worden.

Het dubbelspel deed er eigenlijk niet meer toe, maar werd toch afgewerkt. Daarin wonnen de Belgen na een supertiebreak; 3-6, 6-4 en 10-4.

Elf griepgevallen in Nijmeegse ziekenhuizen

In Nijmeegse ziekenhuizen liggen donderdag elf personen die zijn besmet met de Mexicaanse griep. Dat maakten de ziekenhuizen donderdagmiddag bekend. Volgens de GGD Regio Nijmegen is er echter geen reden tot zorg.

Het Universitair Medisch Centrum St Radboud Nijmegen telt zeven bevestigde griepgevallen en het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) telt vier gevallen, aldus woordvoerders. Een zegsman van het CWZ stelt eveneens dat er geen reden is tot zorg 'maar wel tot alertheid'.

De GGD spreekt van een 'normaal beeld dat aan de verwachting voldoet'. De gezondheidsdienst kreeg donderdag een tiental telefoontjes van verontruste mensen. Het griepvirus kostte in de regio Nijmegen in december het leven aan een kind van 4 jaar en aan een kind van 11 jaar.

Elf griepgevallen in Nijmeegse ziekenhuizen
Elf griepgevallen in Nijmeegse ziekenhuizen (Foto: ANP)

Echtpaar bekent betrokkenheid moord op Beverwijker

Het echtpaar uit Beverwijk dat zich vorige maand meldde voor de moord op een 55-jarige plaatsgenoot, heeft bekend betrokken te zijn bij het wegbrengen en achterlaten van het lichaam van het slachtoffer in Den Oever. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Alkmaar.

De 30-jarige man en zijn 22-jarige vrouw werden 21 december opgepakt. Ze waren hun woning ontvlucht, maar meldden zich zelf bij de politie. De twee worden verdacht van moord of doodslag.

De vrouw is donderdag vrijgelaten, maar blijft wel verdachte van betrokkenheid. Het voorarrest van de man wordt vermoedelijk later donderdag verlengd door de rechtbank. Zijn lezing van de gebeurtenissen moet nog nader worden onderzocht. Het slachtoffer woonde in een sociaal pension in Beverwijk. Zijn grotendeels ontklede lichaam werd 30 april gevonden in het Robbenoordbos bij Den Oever. Hij was met messteken omgebracht. Zijn benen, die waren gescheiden van zijn lichaam, werden de volgende dag in de buurt gevonden.

De 55-jarige Gerard Zonneveld was tijdens koninginnenacht nog door getuigen gezien. De zaak kwam onder meer aan de orde in het televisieprogramma Opsporing Verzocht. Het OM loofde 15.000 euro uit voor de gouden tip.

Hoofdsponsor ziet af van koop RKC-stadion

De sponsor van RKC trekt zijn bod op het RKC-stadion van vier miljoen euro in. Ben Mandemakers heeft dit besluit genomen vanwege berichten in de media dat hij zijn voordeel wilde doen met de aankoop van het stadion. Hij wil nog wel garant staan voor een begrotingstekort van negen ton.

De hoofdsponsor wilde met de aankoop de toekomst van de noodlijdende eerstedivisionist uit Waalwijk veiligstellen. In een brief aan wethouder Sjoerd Potters heeft hij laten weten hiervan af te zien, meldt de gemeente.

Potters vindt het besluit 'spijtig', maar heeft er wel begrip voor. "Ik ben overigens altijd uitgegaan van de goede intenties van de heer Mandemakers en dat hij met dit bod RKC wilde redden." Mandemakers liet in de brief weten zich voor alle eventuele tekorten in de toekomst niet meer verantwoordelijk te achten.

De Brabantse club raakte vorig seizoen in financiële problemen, waarna de hoofdsponsor een reddingsplan presenteerde. De gemeente wilde dat de club 450 duizend euro huur voor het stadion betaalde, maar nam uiteindelijk genoegen met driehonderdduizend euro. De rest zou via de Stichting Steun RKC worden betaald. De gemeente stelde zich garant voor het verschil.

Spears en Jackson inspireerden filmmakers

Het wel en wee van sterren als Britney Spears en Michael Jackson inspireerde de schrijvers van Country Strong. In de film speelt Gwyneth Paltrow een gevallen zangeres die werkt aan haar comeback.

"We maken artiesten groot en vieren hun succes, maar bij de eerste tekenen van zwakte genieten we van hun ondergang", legt Shana Feste uit aan het Amerikaanse muziekblad Billboard. Feste schreef en regisseerde Country Strong, over countryzangeres Kelly Canter die na een succesvolle carrière verslaafd raakt en in afkickklinieken belandt.

Feste schreef Country Stong in 2008, toen Spears langzaamaan opkrabbelde uit een diep dal. De popprinses scheidde van danser Kevin Federline, schoor haar hoofd kaal, kreeg een zenuwinzinking voor haar kiezen, werd opgenomen in een psychiatrische kliniek en verloor de voogdij over haar twee kinderen. Toen Jackson op 25 juni 2009 zijn laatste adem uitblies, legde Feste de laatste hand aan het script.

"Ik wilde slordige, gecompliceerde en tegenstrijdige karakters", gaat Feste verder over de inspiratie die ze uit de levens van Spears en Jackson putte. "Iedereen heeft zijn tekortkomingen." Country Strong draait vanaf vrijdag in de Amerikaanse bioscopen. Wanneer de film in Nederland te zien zal zijn is nog niet bekend.


Spears en Jackson inspireerden makers Country Strong (Foto: Novum)

Maldonado geeft F1-demonstratie in Venezuela

Pastor Maldonado zal op vrijdag 14 januari bij het nationale monument Los Próceres, net buiten de Venezolaanse hoofdstad Caracas een Formule 1-demonstratie geven. De coureur zal daar onder het toeziend oog van president Hugo Chávez gaan rijden met de Williams FW32 uit 2009.

"Ik ben erg blij dat het team naar Venezuela gaat," zei Maldonado. "Het rijden van een Formule 1-bolide voor het thuispubliek gaat iets zeer speciaals zijn. Ik ga voor alle toeschouwers een goede show neerzetten. Nu ik bij Williams bevestigd ben als coureur voelt het alsof ik iets teruggeef aan de mensen die me al die jaren gesteund en vertrouwen in me gehad hebben."

Xbox 360 50 miljoen keer verscheept, 30 miljoen Xbox Live-accounts

Microsoft heeft op de Consumer Electronics Show bekendgemaakt dat het aantal verscheepte Xbox 360 nu wereldwijd op 50 miljoen zit. Tevens is bekendgemaakt dat het aantal accounts op Xbox Live is gestegen naar 30 miljoen.


Dat is een stijging van vijf miljoen ten opzichte van november 2010. Toen had Microsoft het aantal staan op 25 miljoen. Eerder had Microsoft al gezegd dat hun nieuwe bewegingssensor Kinect acht miljoen keer is verscheept in 60 dagen. Dat is drie miljoen meer dan het bedrijf zelf had verwacht.

http://i.fokzine.net/upload/11/01/110106_192227_20100614214716-new-xbox360.jpg

Dierenpark Emmen krijgt weer leeuwen

In Dierenpark Emmen zijn nog voor de zomer leeuwen te zien. Die verwachting spreekt de dierentuin donderdag uit. Hiermee komt het park tegemoet aan de wens van bezoekers, die volgens het park verwachten echte leeuwen in een dierentuin te zien.

Voor de oorlog waren in het park al leeuwen te zien. Eind jaren zeventig werd na een ontsnapping besloten te stoppen met de 'koning der dieren'.

Tussen de tropische vlindertuin en het olifantenverblijf, waar nu nog bloementuinen zijn, wordt een verblijf van ruim 1500 vierkante meter ingericht voor één mannetjesleeuw en twee leeuwinnen.


Dierenpark Emmen krijgt weer leeuwen (Foto: Novum)

T.I. en vrouw betrapt tijdens gevangenisbezoek

Rapper T.I. is afgelopen weekeinde in de problemen geraakt nadat hij en zijn vrouw werden betrapt door gevangenisbewakers. De gedetineerde rapper werd tijdens het bezoekuur bezocht door zijn echtgenote Tiny, waarna de twee een afgesloten kamer betrokken.

T.I. werd daar door zijn vrouw geholpen met enige hand- en spandiensten, bevestigt Tiny tegenover de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Volgens de regels van de gevangenis in de staat Arkansas mogen gevangenen hun geliefdes aan het begin en aan het einde van het bezoek kussen en omhelzen. Ook mogen de koppels handen vasthouden, maar deze moeten altijd in het zicht van de bewakers blijven.

De 30-jarige T.I. werd meteen overgebracht naar een speciale afdeling, waar minder vrijheden gelden en meer bewaking aanwezig is. Zijn echtgenote heeft hij sindsdien niet meer gezien. De rapper zit sinds begin november achter slot en grendel omdat hij de regels van zijn proeftijd overtrad. In 2009 zat T.I., die zichzelf heeft uitgeroepen tot King of the South, al zeven maanden vast in dezelfde gevangenis. Een halfjaar na zijn vrijlating werd hij wegens drugsbezit weer opgepakt.


T.I. en vrouw betrapt tijdens gevangenisbezoek (Foto: Novum)

Apeldoorner in been geschoten

Een 37-jarige man uit Apeldoorn is woensdagavond in zijn been geschoten bij zijn woning aan de Trommelaarshoeve. Er is nog veel onduidelijk over de toedracht en wie geschoten heeft, meldt de politie. Wel is duidelijk dat meerdere schoten zijn gelost.

De politie ontving vlak voor 23.30 uur een melding over het incident en stelt een buurtonderzoek in. De sporen bij de woning zijn al onderzocht. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis gebracht en daar gehoord door de politie, die op zoek is naar getuigen.

'Rome at Dusk' nu speelbaar in AC: Brotherhood

De spelers van Assassin's Creed: Brotherhood hebben "Excellent" werk geleverd. Ze hebben namelijk de benodigde 25 miljoen kills gemaakt die nodig waren voor een gratis omgeving. Op de Facebook-pagina van Assassin's Creed: Brotherhood werd het volgende bericht gepubliceerd:

Excellent work Agents! You have successfully completed Dr. Vidic's ambitious requirements for the unlocking of the Rome at Dusk training environment (or "map," to use the vernacular) and this new area is now available for all competitive combat simulations. Be advised that the evening setting reduces visibility which makes training more challenging, but also more applicable to night operations. Carry on, Agents.

Nu is dus de map 'Rome at Dusk' beschikbaar voor Assassin's Creed: Brotherhood op de Xbox 360 en PS3.

ac
Zo stond de meter er dus twee weken geleden voor.

Inspectie berispt 'Hogeschool' Meppel

De Hogeschool Meppel is geen geaccrediteerde hbo-opleiding en moet dat duidelijk maken aan de studenten. Dat heeft de Inspectie van het Onderwijs de instelling laten weten, meldt een woordvoerder donderdag.

De Hogeschool Meppel heette tot vorig jaar Academie voor Natuurlijke Geneeswijzen. Met de school ging het niet goed, en de nieuwe directeur Jan Kruize koos daarom voor een naamswijziging. Via Twitter liet de school begin dit jaar weten dat het hbo-geaccrediteerd was.

Daarvan is geen sprake en de inspectie heeft dit de Hogeschool Meppel, waar studenten worden opgeleid tot 'natuurgeneeskundig therapeut voor mens en dier', laten weten. Directeur Kruize zei donderdag tegen RTV Drenthe dat hij niet wist dat het een beschermde titel betrof.

De beoordeling van opleidingen ligt in handen van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie.

Klose staat open voor nieuwe club

Miroslav Klose speelt sinds 2007 voor Bayern München, maar het einde van die samenwerking lijkt nu in zicht. De veelscorende Duits international Miroslav Klose houdt nog hoop op een nieuw contract, maar een vertrek in deze transferperiode sluit hij niet uit.

Klose kan bij Bayern onder trainer Louis van Gaal niet rekenen op een basisplaats. Dat kan hem deelname aan het EK in 2012 kosten.

"Ik ga eerst met Bayern praten, maar ik sta open voor een nieuw avontuur", aldus de spits met het aflopen contract tegenover Kicker. "Ik wil voor een goede club spelen, omdat ik in beeld hoop te blijven bij de nationale ploeg. Ik wil namelijk graag mee naar het EK in 2012."

Klose is reeds 32, maar heeft toch goede hoop dat hij mee mag naar het EK. Hij kan dan ook een sterk gemiddelde overleggen. Klose scoorde 58 maal in 105 interlands voor de Duitse nationale ploeg.

Ziekenhuis geeft app uit voor patiënten

Het HagaZiekenhuis in Den Haag heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een applicatie uitgegeven voor patiënten. Met de app voor de iPhone en voor Android-telefoons kunnen patiënten afspraken maken en bewerken, aantekeningen maken en informatie over het ziekenhuis opzoeken.

Het ziekenhuis zegt met de gratis toepassing voor smartphones en de nieuwe aangepaste mobiele website in te spelen op de behoeftes van de patiënten. De app is ontwikkeld aan de hand van gebruikerservaringen in het ziekenhuis.

Een woordvoerder zegt dat met de app wordt gemikt op jongere patiënten, maar ook op begeleiders van patiënten. "Zo help ik zelf mijn moeder bij bezoeken aan het ziekenhuis en kan ik hiermee haar afspraken goed bijhouden."

Het HagaZiekenhuis wil niet zeggen wat de ontwikkeling van het programma heeft gekost. Over een verwachting van het aantal gebruikers wil de woordvoerder zich ook niet uitspreken. "Dat moeten we over een paar maanden maar eens bekijken."

Castaignos hoeft Ajax niet te missen

Centrumspits Luc Castaignos van Feyenoord hoeft de komende klassieker tegen Ajax, op 19 januari in de ArenA, niet te missen. De aanklager betaald voetbal van de KNVB stelde vandaag wel een vooronderzoek in naar de rode kaart die de 18-jarige spits woensdagavond kreeg in de oefenderby tegen Sparta op Het Kasteel (2-4).

Een eventueel schikkingsvoorstel wordt vrijdag verwacht, maar de schorsing zal dan alleen voor oefenduels gelden. Dat liet een woordvoerder van de KNVB vanmiddag weten.

Castaignos liet zich in de 57e minuut van het duel provoceren in het strafschopgebied van Sparta. Hij trapte daarbij tegenstander Ruud Knol in het gezicht.

Trainer Mario Been sprak naderhand van een domme reactie en een mogelijk duur foutje van zijn jeugdige spits. Maar de gevreesde schorsing voor de competitie blijft Castaignos bespaard. "Een rode kaart in oefenduels levert meestal een straf op voor oefenduels, tenzij het om een uitzonderlijke overtreding gaat", liet een woordvoerder van de KNVB weten.

Theo Bos vertrekt naar Polonia Warschau

Theo Bos vervolgt zijn trainerscarrière in Polen. De 45-jarige coach gaat aan de slag bij Polonia Warschau, meldt de nummer acht van Polen op de clubsite. Bos is na Robert Maaskant, die Wisla Krakow onder zijn hoede heeft, de tweede Nederlandse trainer in de Poolse competitie.

Bos, die zonder werk zit nadat hij in oktober werd ontslagen bij Vitesse, neemt een Nederlandse assistent mee naar Polen. De naam daarvan heeft hij nog niet bekendgemaakt. Bos krijgt de opdracht mee Polonia uit de middenmoot te loodsen. De ploeg heeft na veertien speelronden negen punten achterstand op koploper Jagiellonia.

Polonia start de tweede seizoenshelft eind februari met een uitwedstrijd bij stadsgenoot Legia Warschau.

Zes op tien tegen nieuwe missie Afghanistan

Bijna zes op de tien Nederlanders zijn tegen een nieuwe missie in Afghanistan. Daarbij zouden 350 trainers en begeleidende militairen naar Afghanistan gaan om politieagenten op te leiden. Alleen bij CDA-kiezers is er steun (56 procent) voor zo'n missie. De aanhang van alle andere partijen is tegen, meldt opiniepeiler Maurice de Hond.

Gedoogpartner PVV heeft al aangegeven geen nieuwe missie te steunen. Daardoor moet de coalitie van CDA en VVD shoppen bij andere partijen om aan een meerderheid te komen. De PvdA heeft ook al afwijzend op de trainingsmissie gereageerd.

Twee derde van de ondervraagden vindt dat de missie ook niet door moet gaan als er slechts een kleine meerderheid is in de Tweede Kamer. 30 procent vindt een kleine meerderheid wel voldoende.

Haase naar laatste acht in Chennai

Robin Haase heeft de kwartfinale van het tennistoernooi in Chennai bereikt. De 23-jarige Hagenaar had veel moeite met de Japanner Yuichi Sugita, maar kreeg de nummer 180 van de wereld in drie sets toch op de knieën: 4-6, 6-3, 6-4.

Bij de laatste acht in India stuit Haase op de winnaar van het duel tussen Stanislas Wawrinka (3) uit Zwitserland en de Belg David Goffin. In de eerste ronde had Haase ook drie sets nodig om de winst naar zich toe te trekken. Toen moest de Canadees Frank Dancevic eraan geloven.


(Foto: Novum)

Twee nieuwe karakters getoond in Marvel vs Capcom 3

Met nog iets meer dan een maand te gaan voor de releasedate zijn er weer twee nieuwe vechters getoond voor de game Marvel vs Capcom 3. Het gaat hier om Mike Haggar, bekend van de Final Fight-serie, en Phoenix, bekend van Marvel Comics. Zij is ook bekend onder de naam Jean Gray.

Met deze twee karakters erbij is de lijst met vechters nog niet compleet, in de komende maand zullen er nog een paar onthullingen komen. Hieronder zijn gameplayfilmpjes te zien van de nieuwe vechters.

Marvel vs Capcom

Marvel vs Capcom 3

Weer metro Amsterdam ontruimd na rookontwikkeling

Op station Bijlmer-Arena in Amsterdam is woensdag een metro ontruimd na rookontwikkeling. Een woordvoerder van de brandweer laat weten dat de rook onder het metrostel vandaan komt. Het is onduidelijk of er brand is.

Eerder deze week raakte al een metrostel op Amsterdam Centraal oververhit. Hierdoor ontstond veel rook en moesten passagiers worden geëvacueerd. De stroom werd toen tijdelijk uitgeschakeld, zodat na een klein uur het gestremde metroverkeer kon worden hervat.

Sam Galesloot (26) overleden

Sam Galesloot, die in april 2010 bekend werd dankzij de door 1,5 miljoen mensen bekeken tv-documentaire 'Sam' en een optreden in De Wereld Draait Door, is in de nacht van oud en nieuw overleden op 26-jarige leeftijd. Dit maakte de AVRO donderdag bekend.

Galesloot leed aan een zeldzame en ernstige spierziekte, maar had desondanks veel zin in het leven. Documentairemaakster Ria Bremer volgde Galesloot bijna zijn hele leven. Aanstaande dinsdagavond zal Nederland 1 de docu 'Sam: het Afscheid' uitzenden.

Ook in het buitenland werd Galesloot bekend. De docu over zijn leven werd op congressen in Zuid-Amerika en China vertoond en hij kreeg uitnodigingen voor nationale en internationale medische congressen en symposia over de kwaliteit van leven.


Sam Galesloot (26) overleden (Foto: AVRO)

Vijf jongeren opgepakt voor belagen politie

De politie heeft zaterdag vijf jongeren uit Winterswijk aangehouden voor het belagen van de politie. Een van de jongeren drong een politiebus binnen en kreeg daarvoor een bon, waarna andere aanwezigen zich tegen de politie keerden. Eén agent liep rake klappen op. De politie gebruikte wapenstokken en pepperspray om de groep te bedwingen.

Agenten werden uitgescholden bij een bezoek aan een horecagelegenheid waar een ruit was ingegooid. De vlam sloeg in de pan toen een van de aanwezige dronken jongeren de politiebus binnendrong. Vier jongeren werden direct aangehouden. Een andere verdachte werd dinsdag opgepakt.

De verdachten zijn tussen de 17 en 21 jaar en komen uit Winterswijk. Ze krijgen allen een proces-verbaal.

Renault schorst bestuursleden wegens spionage

De Franse autofabrikant Renault heeft maandag drie bestuursleden op non-actief gesteld. De drie zouden 'serieuze ethische misstappen' hebben begaan. Dat heeft een woordvoerster van Renault donderdag gezegd. De Franse regering maakt zich ernstige zorgen over bedrijfsspionage.

De drie bestuursleden werden maandag op non-actief gesteld als onderdeel van een onderzoek dat sinds augustus vorig jaar gaande is.

De Franse minister van Industrie Eric Besson zei voor de Franse radio dat het incident neerkomt op 'economische oorlogsvoering'. Volgens Besson laat de zaak zien dat Franse bedrijven 'nieuwe risico's lopen op bedrijfsspionage en de diefstal van bedrijfsinformatie'. De spionage bij Renault lijkt volgens de minister betrekking te hebben op de ontwikkeling van een elektrische auto, een van de prioriteiten voor de Franse autobouwer.

Crocodile Dundee klaagt Australische overheid aan

Crocodile Dundee-acteur Paul Hogan is nog niet klaar met de Australische overheid. De 71-jarige acteur kibbelde jarenlang met Australië over een belastingschuld. Nu sleept Hogan de overheid voor de rechter en eist hij een schadevergoeding van 80 miljoen dollar.

De ruzie over Hogans vermeende belastingschuld kwam in november ten einde. Na een onderzoek van vijf jaar besloot de Australische overheid Hogan niet te vervolgen. Australië meende dat de acteur een belastingschuld van 15 miljoen Australische dollar had, maar Hogan ontkende dit in alle toonaarden.

De acteur beweert nu dat zijn imago heeft geleden onder het jarenlange neuzen in zijn financiën. "Zijn mogelijkheid om aan het werk te komen en reputatie zijn beschadigd", stelt een advocaat van de acteur. De schadevergoeding die Hogan eist moet zijn inkomstenderving dekken.

Hogan woont al jaren in de Verenigde Staten, waar hij belasting betaalt. Het geboorteland van de Australische acteur stelde echter dat Hogan fiscaal gezien nog steeds als Australiër wordt beschouwd. In augustus hield Australië Hogan een paar weken vast wegens de vermeende betalingsachterstand.


Crocodile Dundee (Foto: Novum)

Helmondse vogelvangers gesnapt

In twee woningen in Helmond zijn dinsdag 79 beschermde vogels in beslag genomen. Het gaat om rietgorzen, geelgorzen, kepen, vinken, sijzen en barmsijzen en kneuen. Twee Helmonders zijn op heterdaad betrapt terwijl ze vogels probeerden te vangen, laat de provincie Noord-Brabant weten.

Bij de Beemdweg in het buitengebied van Helmond werden onlangs netten gevonden om vogels mee te vangen. Dinsdag zag het handhavingsteam dat er ook daadwerkelijk vogels werden gevangen, waarna de politie en de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) in actie kwamen.

Bij de zogeheten mistnetten werden twee Helmonders van 24 en 43 jaar aangehouden. Ze maakten gebruik van vier mistnetten en diverse lokvogels. Een van hen had tijdens zijn aanhouding een recent gevangen vogel bij zich.

In volières in hun woningen werden in totaal 79 vogels in beslag genomen. Bijna alle vogels waren niet geringd en dus in de natuur gevangen. De verdachten zijn gehoord en kregen een proces-verbaal mee voor het vangen en bezitten van beschermde inheemse vogels.

Team Schleck wordt team Leopard-Trek

Hoewel vanavond pas de definitieve presentatie van de ploeg is, is de naam van de nieuwe wielerploeg van de gebroeders Schleck toch uitgelekt. De ploeg zal volgens Cyclingnews als team Leopard-Trek door het leven gaan.

"Het toeval wil dat ik op het vliegtuig zit met een medewerker van Trek," tweette Daniel Benson can Cyclingnews  terwijl hij onderweg was naar Luxemburg. "Hij heeft me bevestigd dat het team Leopard-Trek zal heten."

Vanavond zal de officiële presentatie plaatsvinden en dan zal deze naam waarschijnlijk worden bevestigd.

 

Orders Duitse industrie geëxplodeerd

De orders voor de Duitse industrie zijn afgelopen november geëxplodeerd. Dit blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Duitse ministerie van Arbeid. De stijging van het aantal fabrieksorders steeg in november met maar liefst 5,2 procent op maandbasis. De toename is het hoogst sinds december 2004.

De sterke groei werd voor een groot deel gedragen door orders uit het buitenland. Duitse industriebedrijven ontvingen 8,2 procent meer orders uit het buitenland, terwijl de orders uit het binnenland met 1,5 procent stegen.

De toename van 5,2 procent was veel sterker dan economen hadden verwacht. Zij gingen voorafgaand aan de publicatie van de data uit van een stijging van slechts 1 procent.

Econoom Carsten Brzeski van ING wees erop dat de nieuwe orders ten opzichte van een jaar eerder met bijna 21 procent zijn toegenomen. "Simpelweg indrukwekkend. De orderboeken naderen langzaam maar zeker de recordniveaus van 2006. Het is duidelijk dat het door de industrie geleid herstel zal doorgaan", aldus de econoom.

Explosie in Franse chloorfabriek

Een explosie in een chloorfabriek in de Zuid-Franse regio Bouches-du-Rhône heeft donderdag aan een persoon het leven gekost. Het slachtoffer is een 28-jarige werknemer van het bedrijf. Negen personen raakten gewond.

Een persoon liep zware verwondingen op. De acht anderen worden in een ziekenhuis behandeld voor vergiftigingsverschijnselen.

De explosie was het gevolg van een lekkage. De omgeving van de fabriek van Gazechim in de havenplaats Lavéra heeft geen gevaar gelopen. Er zijn geen gassen vrijgekomen, zeiden de autoriteiten.

Tekort aan dienstmeisjes door Chinees Nieuwjaar

Nu Nieuwjaar in aantocht is, kampt China zoals elk jaar met een tekort aan dienstmeisjes. Miljoenen binnenlandse gastarbeiders trekken naar huis voor Chinees Nieuwjaar, dat dit jaar op 3 februari valt. Nieuwjaar is het belangrijkste Chinese feest en vormt het begin van het twee weken durende Lentefeest.

Bij het bureau voor huishoudelijke diensten in Shanghai zijn sinds november duizenden aanvragen voor dienstmeisjes binnengekomen, schreef de krant China Daily donderdag. "Om elk dienstmeisje vechten minstens drie klanten", zegt de directeur van het bedrijf, Hua Xin. Zelfs de belofte van een aanzienlijke loonsverhoging weerhoudt huishoudelijke hulpen er volgens hem niet van naar huis te gaan. In de stad Zhongshan, die meer dan honderdduizend inwoners telt, is volgens de krant een tekort van tienduizend dienstmeisjes.

Huishoudelijke hulpen in China gaan doorgaans slechts één keer per jaar naar huis, voor Nieuwjaar en het Lentefeest.

Windmolenpark bij Urk komt er definitief

Het windmolenpark bij Urk komt er definitief. Voor de plaatsing van 38 molens op land en 48 in het IJsselmeer stelt het kabinet bijna 1 miljard euro subsidie ter beschikking.

De ministers van Economische Zaken en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) en van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) hebben het zogeheten definitieve inpassingsplan vastgesteld, zo werd donderdag bekendgemaakt. Dit plan gaat deel uitmaken van de bestemmingsplannen van de betreffende gemeenten.

Het windmolenpark Noordoostpolder wordt 'verreweg het grootste en meest productieve windpark van Nederland', stellen de bewindslieden. De molens hebben een gezamenlijk vermogen van maximaal 450 megawatt, waarmee meer dan vierhonderdduizend huishoudens van elektriciteit kunnen worden voorzien.

Tegen de plaatsing van de windmolens bij Urk wordt al jarenlang verzet gevoerd door het vissersdorp, omdat die het beschermde dorpsgezicht zouden aantasten. Op verzoek van de Tweede Kamer besloot het kabinet daarom vorig jaar om de plaatsing van zeven windmolens rond Urk te schrappen.


Windmolenpark bij Urk komt er definitief (Foto: Novum)

Haagse peuters geëvacueerd uit kinderdagverblijf

Zo'n veertig kinderen zijn donderdagochtend geëvacueerd uit een kinderdagverblijf in Den Haag. Er waren twee CO-melders afgegaan. Metingen wezen overigens uit dat er geen koolmonoxide is vrijgekomen, meldt een brandweerwoordvoerder.

Mogelijk was er een storing in de meters. Uit voorzorg is de cv-installatie uitgezet, die door een monteur wordt bekeken. De leidsters van peuterspeelzaal Pinky aan de Kootwijkstraat leidden de kinderen rond 11.00 uur zelf naar buiten. De meeste kinderen zijn door hun ouders opgehaald, de rest is opgevangen in een bijgebouw.

Een conciërge die last had van hoofdpijn is nagekeken. Als de monteur klaar is, opent de instelling mogelijk later in de middag zijn deuren weer.

90 ton illegaal vuurwerk onderschept

De politie heeft de afgelopen maanden minder vuurwerk in beslag genomen dan vorig jaar. Tot nu toe werd er ruim 90.000 kilo vuurwerk onderschept. Dat blijkt donderdag uit de vuurwerkbarometer van het Openbaar Ministerie.

Het OM houdt sinds de jaarwisseling van 2007 bij hoeveel vuurwerk er elk jaar in beslag wordt genomen. Tot nu toe steeg het aantal onderschepte vuurwerk alleen maar. Vorig jaar werd een recordaantal van ruim 241.000 kilo in beslag genomen, als gevolg van de 'oogst' van allerlei grote onderzoeken. In de jaren daarvoor ging het om 80.000 en 154.000 kilo.


Minder illegaal vuurwerk in beslag genomen (Foto: Novum)

Schweinsteiger: "Van Bommel moet blijven"

De Duitse international Bastian Schweinsteiger heeft zich donderdag in het trainingskamp van Bayern München in Doha sterk gemaakt voor aanvoerder Mark van Bommel. De 26-jarige middenvelder wil graag dat de 33-jarige Nederlander ook volgend seizoen nog zijn ploeggenoot is.

"De kwaliteiten van Mark zijn bekend," liet Schweinsteiger weten. "Zijn grote ervaring kunnen we vooral in de Champions League nog goed gebruiken. Ik hoop dat hij in München blijft."

Schweinsteiger reageerde in Doha op uitspraken van clubpresident Uli Hoeness, die woensdag verklapte dat Van Bommel niet op een nieuw contract bij Bayern hoeft te rekenen. Volgens Hoeness moet coach Louis van Gaal komende zomer verjongen.

Van Marwijk wint prijs voor goede communicatie

Bert van Marwijk heeft aan 2010 toch nog een prijs overgehouden. De bondscoach van het Nederlands elftal is uitgeroepen tot winnaar van de Machiavelliprijs voor publieke communicatie. Volgens de jury gaven Van Marwijks uitzonderlijke communicatieve kwaliteiten de doorslag. Vorig jaar ging de prijs naar onderzoeksjournalist Jeroen Smit.

De jury prijst Van Marwijk voor zijn kwaliteiten om eenheid in het elftal, maar ook onder de bevolking te creëren. "Tegen de achtergrond van de verdeeldheid in Nederland is het hoogst opmerkelijk dat voetbalcoach Van Marwijk er als geen ander in is geslaagd eenheid te creëren, te bewaken en te bewaren", luidt het juryrapport.

Van Marwijk, die met Oranje de finale van het WK voetbal bereikte, krijgt de prijs op 26 januari in Den Haag overhandigd.

Twitterende voetballer krijgt ontslag aangezegd

Melvin Morgan van de Engelse tweededivisie-club Aldershot Town zal zich zijn boze uitingen op Twitter nog lang blijven heugen. De spits liet zich op het medium gaan en werd hierop door de clubleiding twee weken geschorst, ontvangt over deze periode geen salaris en moet aan het eind van het seizoen naar een andere club.

"Ik zou de fans willen bedanken voor al het boegeroep. Waar zijn jullie mee bezig? Ik hoop dat jullie allemaal sterven," zei Morgan na de met 1-2 verloren wedstrijd tegen Hereford United waarin hij door de eigen fans uitgejoeld werd.

"Zijn commentaar was volstrekt onverantwoord," zei het clubbestuur. Morgan toonde nog wel berouw, maar voor de club was het al te laat. "Zorgvuldigheid in de communicatie op sociale netwerken is geboden."

Marathonloopster betrapt op dopinggebruik

De Litouwse marathonloopster Zivile Balciunaite is betrapt op het gebruik van testosteron en epitestosteron. De Litouwse bond heeft de 31-jarige atlete vanwege de te hoge waarden voorlopig geschorst.

Balciunaite wist eind juli in Barcelona de Europese titel op de marathon te pakken door de Russin Nailya Yulamanova ruim een minuut voor te blijven. De Litouwse zegt geen doping te hebben gebruikt, maar wel een middel dat door haar gynaecoloog voorgeschreven was. Mocht ze schuldig worden bevonden dan kan ze een schorsing van twee jaar verwachten.

Details van Torchlight op de XBox 360

Torchlight, de actie-RPG die oorspronkelijk voor de PC uitkwam, zal deel uitmaken van de House Party van Xbox Live Arcade. Deze reeks begint op 16 februari, dus we kunnen Torchlight in februari of maart verwachten. Vooralsnog zal de titel exclusief blijven voor de Xbox 360, wat consoles betreft.

De ontwikkelaar heeft wat details over de gameplay uit de doeken gedaan. Op de PC speelde Torchlight als een Diablo-achtig spel met veel klikken van de muis. De console-versie zal directe besturing bevatten, en daarme veranderen wat elementen van de gameplay. Melee-aanvallen raken nu je primaire doelwit, maar ook vijanden ernaast. Vier vaardigheden zullen op knoppen toegewezen kunnen worden, met nog eens vier op de d-pad.

Volgens de maker zal het vechtsysteem sneller aanvoelen en makkelijker te zijn om te besturen, zonder dat er vaardigheden weggelaten zijn van de PC-versie. De hele interface is ook vernieuwd om beter aan te sluiten op de veranderingen in de console-versie. Op het officiële forum zijn nog meer ditjes en datjes te lezen over Torchlight voor de Xbox 360, en hier zijn wat screens te zien.

Ferrari trekt strateeg van Red Bull Racing aan

Ferrari is om het team na het debacle in Abu Dhabi te hervormen op de transfermarkt aan de slag geweest. De Italianen hebben Neil Martin, de strateeg van Red Bull Racing, losgeweekt bij het Oostenrijkse team.

De 38-jarige Martin heeft voor Red Bull een computerprogramma geschreven om tijdens de race de juiste pitstopstrategie te kunnen bepalen. Nog onduidelijk is of hij bij Ferrari ook een dergelijk iets zal moeten doen, naast het ontwikkelingswerk.

Red Bull-eigenaar Dietrich Mateschitz maakt zich ondertussen weinig zorgen over deze move en vreest geen leegloop. "Integendeel, de contracten van de vijftig belangrijkste mensen zijn onlangs verlengd. Sebastian (Vettel) weet precies met welke personen hij zal samenwerken in de toekomst," zei hij tegen Bild.

Ferrari was op zoek naar nieuwe mensen, omdat Chris Dyer geslachtofferd is na een verkeerde strategische beslissing in Abu Dhabi. Hij haalde Alonso de ronde na Mark Webber binnen en zorgde er zo voor dat beiden klem kwamen te zitten achter Vitaly Petrov, waardoor Sebastian Vettel de titel voor zich op kon eisen.

Omroep Brabant uit kritiek op Moerdijk

Hoofdredacteur Henk Lemckert van Omroep Brabant vindt dat de gemeente Moerdijk beter gebruik had moeten maken van zijn omroep als calamiteitenzender.

"De gemeente doet een beroep op ons en dat brengt een bepaalde verantwoordelijkheid met zich mee. Dan moet je ons van informatie voorzien en dat is niet in voldoende mate gebeurd", zei Lemckert donderdag.

Omroep Brabant fungeerde net als RTV Rijnmond als rampenzender. Daarmee waren de regionale omroepen volgens Lemckert een spreekbuis en een verlengstuk van de autoriteiten. Maar informatie kreeg de omroep vanuit de gemeente nauwelijks aangeleverd en de redactie moest daar zelf veelal achteraan bellen.

Als voorbeeld noemde Lemckert de metingen die naar schadelijke stoffen werden verricht. "Je verwacht dat de gemeente contact met ons opneemt om de bevolking gerust te stellen. Nu kreeg alle pers dat tegelijkertijd te horen. Dat is normaal niet erg, maar wel als je als rampenzender fungeert."

Omroep Brabant uit kritiek op Moerdijk
Omroep Brabant uit kritiek op Moerdijk (Foto: ANP)

Arrestatie voor fraude met horlogecamera

De politie heeft woensdag twee mannen, onder wie een rijschoolhouder, aangehouden nadat zij een man probeerden te helpen tijdens het theorie-examen voor zijn rijbewijs. Ook de kandidaat werd gearresteerd, meldt de politie.

De drie mannen liepen tegen de lamp nadat een oplettende medewerker van het CBR de politie had getipt. De 43-jarige kandidaat uit Den Bosch kreeg vermoedelijk hulp via zijn mobiele telefoon en gebruikte daarvoor een speciaal geprepareerd horloge met cameraatje.

De politie trof de rijschoolhouder, een 41-jarige man uit Rijswijk, en een 44-jarige man uit Den Haag aan in een auto op de parkeerplaats voor het examencentrum. Zij waren in het bezit van verschillende mobiele telefoons. De drie verdachten zitten nog vast.

De politie onderzoekt of er eerder op deze wijze is gefraudeerd.

Anastasiou assistent-trainer bij Jong Ajax

Yannis Anastasiou gaat als assistent van Gerry Vink aan de slag bij Jong Ajax. De 37-jarige Griek bereikte woensdagavond overeenstemming over een aanstelling tot het einde van het seizoen, bevestigt de oud-ajacied tegen Ajaxlife. "Het klopt dat ik nu assistent ben. Ik ben nu met de selectie op trainingskamp in Cyprus."

Anastasiou liep afgelopen jaar al zes weken stage bij de Amsterdamse club, waar hij tussen 2003 en 2005 32 competitieduels speelde. De lange spits beëindigde zijn carrière in 2008 en deed al ervaring op als assistent van Henk ten Cate bij de Griekse topclub Panathinaikos. Onlangs behaalde Anastasiou zijn trainerspapieren in Engeland.

Man bekent lekken pikante kiekjes Miley Cyrus

Disney-sterretje Miley Cyrus werd de afgelopen jaren geregeld in verlegenheid gebracht vanwege pikante foto's die op internet verschenen. Sinds donderdag is duidelijk wie verantwoordelijk is voor het lekken van die intieme kiekjes. Een hacker uit het Amerikaanse Nashville heeft tegenover de FBI bekend dat hij de foto's uit Mileys mail plukte.

De 21-jarige man wist in december 2007 Mileys MySpace-pagina te hacken. Daar vond hij het wachtwoord van Mileys mail en zo vond de hacker meerdere malen privéfoto's, blijkt uit rechtbankdocumenten. Op de kiekjes is een schaarsgeklede Miley te zien.

De man biechtte bovendien op dat niet alleen Miley het slachtoffer is geworden van zijn hackpraktijken. De hacker stuurt namens verschillende bedrijven spam en gebruikt daarbij het gestolen materiaal omdat sterren meer internetverkeer genereren. De man moet zich woensdag voor het eerst melden bij de rechter.


Miley Cyrus (Foto: Novum)

KNVB werkt aan schikking met Castaignos

Donderdagmiddag wordt bekend of Feyenoorder Luc Castaignos de klassieker tegen Ajax op 19 januari moet missen. De aanklager betaald voetbal komt 'in de loop van de middag' met een schikkingsvoorstel, meldt een woordvoerder. De KNVB begon donderdagochtend een vooronderzoek naar de 18-jarige aanvaller op basis van zijn rode kaart woensdagavond in het oefenduel met Sparta Rotterdam.

Castaignos trapte zijn directe tegenstander Ruud Knol na een onderling duel in het gezicht. Scheidsrechter Pol van Boekel twijfelde niet en stuurde de spits na een uur spelen bij een 1-1 tussenstand van het veld. In ondertal trok Feyenoord alsnog de zege naar zich toe: 4-2.

Vacansoleil zeker van Tourdeelname

De Vacansoleil-wielerploeg kan rekenen op deelname aan de Tour de France, zo heeft de directie van de ronde deze week aan teammanager Daan Luijkx laten weten. Eerder werd al bekend dat de ploeg deel mag nemen aan de UCI World Tour, maar dat gaf nog geen startrecht in een grote ronde. "Daar is nu een einde aan gemaakt," zei Luijkx.

Tourbazen Christian Prudhomme en Jean-François Pescheux hebben aan Luijkx gemeld dat de organisatoren van de Giro, Tour en Vuelta met het UCI een akkoord hebben bereikt dat de achttien ploegen in de World Tour (de opvolger van de ProTour) aan alle belangrijke wedstrijden deel kunnen nemen. "Dus jullie zijn ook zeker van startrecht in de Tour, vertelden Prudhomme en Pescheux me. Het was heel fijn om dat uit hun mond te horen," zei Luijkx die weet dat hiermee ook de Rabo-ploeg weer in alle grote koersen te zien zal zijn.

Bikinimodellen in 3D op PlayStation 3

Meisjes in bikini zijn volgende maand in 3D te bekijken op de PlayStation 3. Hiermee lijkt Sony een nieuwe manier te hebben gevonden om klanten aan zich te binden. Voor 7,99 dollar kunnen Amerikaanse PlayStation 3-bezitters een digitale 3D-versie van de februari-editie van het Amerikaanse blad Sports Illustrated kopen. Het is niet waarschijnlijk dat Sports Illustrated het digitale blad ook in Europa gaat verkopen.

"Bikini's in 3D hebben veel potentieel en op deze manier kunnen we fans een nieuw perspectief bieden", zei Mark Ford, bestuursvoorzitter van Sports Illustrated. Het blad brengt elk jaar een badpak-editie op de markt en maakt hierbij steeds vaker gebruik van multimediale toepassingen. Zo is er ook een applicatie voor de iPhone en kunnen er filmpjes online bekeken worden.

Sony wil het gebruik van 3D-beelden op de PlayStation 3 stimuleren. Niet alleen spellen maar ook films zijn in 3D te bekijken op de spelcomputer. Hierbij moet de gebruiker wel in het bezit zijn van een 3D-televisie. Films als bioscoophit Avatar zijn in de huiskamer in 3D te bekijken en sinds december is er ook een 3D-seksfilm met de release van Erotek Dimensions 3D. Daarnaast worden ook steeds meer games voorzien van 3D-beelden. Onder andere het racespel Gran Turismo 5 en het dit jaar te verschijnen schietspel Killzone 3 ondersteunen 3D.


(Foto: Novum)

'Nintendo 3DS niet schadelijk voor kinderen'

Het bekijken van 3D-beelden in films, op televisie of op de Nintendo 3DS is niet schadelijk voor kinderen. Dat schrijft de Amerikaanse vereniging voor optometristen, American Optometric Association, op zijn website. De vereniging spreekt hiermee eerdere uitingen van onder andere Nintendo, Sony en Toshiba tegen. Zij raadden af om kinderen jonger dan zes jaar naar 3D-beelden te laten kijken.

Volgens de optometristen is het voor jonge kinderen met gezonde ogen geen enkel probleem om op de Nintendo 3DS te spelen. Wel dienen er regelmatig pauzes genomen te worden om de ogen rust te gunnen. Een advies dat ook voor het spelen van 'normale' games geldt. Daarnaast zien de Amerikaanse optometristen de Nintendo 3DS zelfs als een hulpmiddel om oogproblemen vast te stellen. Zo zou een kind dat moeite heeft met de 3D-beelden een coördinatieprobleem met de ogen kunnen hebben. Een aandoening die bij normale oogtesten niet wordt opgemerkt.

Langzaam penetreren 3D-televisies de markt. Games kunnen via de Playstation 3 in 3D gespeeld worden, hierbij moeten de spelers een bril dragen. De Nintendo 3DS-spelcomputer maakt het mogelijk spellen in 3D te bekijken zonder dat daarvoor een speciale bril nodig is. De nieuwe spelcomputer van gamegigant Nintendo wordt in maart in Europa verwacht.


(Foto: Novum)

Keisse wil toch deelnemen aan Zesdaagse Rotterdam

Baanwielrenner Iljo Keisse zal een ultieme poging gaan wagen om toch deel te mogen nemen aan de Zesdaagse van Rotterdam die vanavond van start gaat. Gisteren moest de organisatie de Belg, die in een dopingstrijd verwikkeld is, van de UCI van de startlijst schrappen.

"Om alle misverstanden de wereld uit te helpen: morgen een ultieme poging om te starten in Rotterdam. Als ik mag starten zal ik klaar zijn!," meldde Keisse gisteravond op zijn Twitter. Hoe de 28-jarige Belg dat gaat doen is nog onbekend.

Keisse is door het internationale strafhof CAS schuldig bevonden aan het gebruik van verboden middelen en hij heeft hiervoor een straf van twee jaar gekregen. De Belg vocht dit met succes aan bij het Brusselse hof, waardoor hij in eigen land in ieder geval weer mag koersen. Hij hoopt er voor te zorgen dat hij dit ook weer in andere landen mag.

'Meer VN-troepen in Ivoorkust'

Het hoofd van de vredesoperaties van de Verenigde Naties wil dat in Ivoorkust duizend tot tweeduizend extra VN-troepen worden gestationeerd. De onder-secretaris-generaal van de VN, de Fransman Alain Le Roy, zegt dat hij volgende week een formeel verzoek bij de Veiligheidsraad zal indienen.

Momenteel zijn in Ivoorkust 9800 blauwhelmen gestationeerd. Volgens Le Roy moeten er nog meer komen nu de spanning in het land is toegenomen. Zittend president Laurent Gbagbo weigert plaats te maken voor Alassane Ouattara, de winnaar van de Ivoriaanse presidentsverkiezingen.

Gadget: Icarus Go

Mij werd gevraagd of ik een van de ereaders wilde reviewen. Ik heb met een specifiek doel gekozen voor de Icarus Go. Ik was nieuwsgierig hoe een gemiddelde ereader zich zou houden met werkgerelateerde documenten. Voor mijn werk moet ik vaak aan de andere kant van het land, en dan moet ik telkens hele dossiers aan leesvoer meeslepen. Aangezien wij op het werk veel documenten als PDF opslaan en de Icarus Go zegt daar heel goed mee om te gaan, leek mij deze de goede keuze om te kijken of een ereader de stapels papier zou kunnen vervangen. Daarbij is de Icarus Go een van de goedkopere ereaders, waarmee het wellicht een alternatief zou kunnen zijn voor een (mini) laptop.

startscherm icarus

Inmiddels 60 miljoen gebruikers van PSN

Sony heeft tijdens CES 2011 bekend gemaakt dat er inmiddels 60 miljoen aanmeldingen zijn geweest bij het PlayStation Network. Vorig jaar liet Sony tijdens CES al weten dat er 38 miljoen PSN accounts waren, en in juni 2010 was dat aantal gestegen tot 50 miljoen. Er lijkt dus sprake te zijn van een stabiele groei.

Ter vergelijking; Microsoft maakte een uur later bekend dat Xbox LIVE inmiddels 30 miljoen gebruikers heeft.

Sir Howard Stringer, CEO van Sony, deed de bekendmaking tijdens de persconferentie, hiermee inspelend op het thema "connectiviteit", wat als rode draad door de hele presentatie liep. Sony lijkt als doel te hebben om alle entertainment-consoles op één entertainment netwerk samen te brengen.

McLaren blijft vasthouden aan zilveren livery

Ondanks dat nu Mercedes Grand Prix en niet McLaren de echte zilverpijlen in de Formule 1 heeft blijft de Britse renstal vasthouden aan de livery van de auto's, zoals deze in de afgelopen jaren ook het geval is geweest. De kleuren zilvergrijs en rood blijven de auto's van Lewis Hamilton en Jenson Button sieren.

"Zwarte livery? Niets van waar. Ook in 2011 rijden we gewoon in Rocket Red met een chromen tint," meldt TheFifthDriver op de officiële twitter-account van McLaren. "Alles blijft zoals het is, zoals iedereen van ons is gewend sinds de geboorte van Vodafone McLaren Mercedes in 2007. Dit mag gerust worden beschouwd als een officiële mededeling."

Eerder besloot Team Lotus al af te zien van een wijziging in de livery. Het Maleisische team zou gaan rijden met de kleuren goud en zwart, maar omdat Lotus Renault GP dit ook van plan is, blijven de groene en gele kleuren behouden.

Roemeense heksen moeten belasting betalen

Roemeense heksen komen donderdag in actie, omdat ze sinds deze maand net als andere zzp'ers belasting moeten betalen. De heksen gaan niet de straat op om te demonstreren, maar gaan proberen onheil over regering en parlementsleden af te roepen.

Het onheil afroepen willen zij doen door bijvoorbeeld het heksenkruid alruin in de Donau te gooien. Andere heksen gaan iets doen met kattenstront en een dode hond.

"Dit is een onzinnige wet. Wat valt er te belasten, als we nauwelijks iets verdienen?", zei de zelfverklaarde heks Alisia woensdag. "De parlementsleden kijken niet naar zichzelf, naar hoeveel zij verdienen, hun trucs. Ze stelen en komen naar ons toe om ons te vragen hun vijanden te beheksen."

Bijgeloof speelt in Roemenië onder alle lagen van de bevolking tot op de dag van vandaag een belangrijke rol. Het is bekend dat president Traian Basescu en zijn medewerkers op bepaalde dagen paars dragen om het kwaad te bezweren.

De nieuwe belastingwet, die op 1 januari van kracht werd, is een van de maatregelen die de regering heeft genomen om de recessie te bestrijden. De wet moet de belastinginkomsten vergroten en belastingontduiking moeilijker maken. Voorheen hoefden heksen, astrologen en waarzeggers, maar ook bijvoorbeeld balsemers, bedienden en rijinstructeurs zich niet te laten registreren en dus ook geen belasting te betalen. Daar is met de nieuwe wet verandering in gekomen.

De 63-jarige heksenkoningin Bratara Buzea, die in 1977 onder het regime van Nicolae Ceausescu gevangen werd gezet wegens hekserij, is woedend over de nieuwe wet. "Wij doen degenen kwaad die ons kwaad doen", zegt ze in haar villa in het iets ten noorden van Boekarest gelegen Mogosoia. "Ze willen het land uit de crisis halen door ons te gebruiken? Ze hebben ons zelf in de crisis gestort." Ze zegt samen met andere heksen een brouwsel van kattenstront en dode hond te zullen maken en zweert: "Mijn vloeken werken altijd".

Overigens hielden Ceausescu en zijn vrouw Helena er een privé-heks op na.

Niet alle heksen zijn kwaad. "Het is een heel goede wet", zegt Mihaela Minca. "Het betekent dat onze toverkrachten worden erkend en ik kan nu mijn eigen praktijk beginnen."


Hocus pocus pilatus pas... (Foto: Novum)

Loodvergiftiging bij kinderen door batterijfabriek

In een dorp in de Oost-Chinese provincie Anhui zijn zeker 24 kinderen met een loodvergiftiging in het ziekenhuis beland. De kinderen, in de leeftijd tussen 9 maanden en 16 jaar, zijn ziek geworden door toedoen van een illegale batterijfabriek in hun dorp. Het Chinese staatspersbureau Xinhua heeft dit donderdag gemeld.

Bij in totaal tweehonderd kinderen uit de omgeving van de fabriek werden verhoogde concentraties lood in het bloed geconstateerd. Van hen moesten 24 in het ziekenhuis worden opgenomen. De fabriek opereerde illegaal en is op last van de autoriteiten gesloten, zei Xinhua.

Söderling naar laatste acht Brisbane

Robin Söderling heeft zich met de nodige moeite geplaatst voor de kwartfinale van het tennistoernooi in Brisbane. De Zweedse nummer een van de plaatsingslijst versloeg in twee zware sets Michael Berrer: 6-3 en 7-6 (7). Söderling neemt het in de volgende ronde op tegen de Australische qualifier Matthew Ebden, die Denis Istomin met tweemaal 6-4 versloeg.

Söderling, die negen aces serveerde, sprak van een moeilijke wedstrijd tegen de nummer 58 van de wereld. "Het was zwaar", zegt hij op de website van de ATP. "Het niveauverschil was in beide sets zeer klein. Ik moest er echt voor vechten."

Maria Sharapova werd in de Auckland in de kwartfinale verrassend uitgeschakeld. De Russin, als eerste gerangschikt, moest haar meerdere erkennen in Greta Arn. De Hongaarse was met 6-2 en 7-5 te sterk. Door het verlies van Sharapova is Yanina Wickmayer de hooggeplaatste speelster in het toernooi. De Belgische (2) had geen problemen met de Roemeense Simona Halep: 6-0 en 6-2.

Financiële meevaller voor NAC

NAC Breda heeft in de eerste dagen van het nieuwe jaar een financiële meevaller gekregen. De belastingdienst heeft besloten niet in cassatie te gaan in de eerste zaak rond de Georgiër Achil Arveladze. Dit geschil zou gaan om ruim een half miljoen euro.

Helemaal uit de zorgen is NAC niet, want naast de uit 1997 daterende zaak loopt er nog een zaak rond Arveladze. De procedure voor de jaren 1998/1999 gaat over dezelfde vraag als de vraag uit eerste zaak: had NAC destijds loonbelasting moeten afdragen over de transfervergoedingen, die voor Achil Arveladze werden betaald? Ook in deze zaak van de belastingdienst tegen de ploeg uit Breda gaat het om een bedrag van een half miljoen euro.

[NBA] Celtics kloppen Spurs in topper

De Boston Celtics hebben in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA de topper tegen de San Antonio Spurs gewonnen. Vedette Ray Allen had met 31 punten een groot aandeel in de 105-103 thuiszege.

De Celtics leidden vlak voor tijd met 105-96, maar de Spurs kwamen dankzij via een serie van zeven punten terug tot 105-103. Manu Ginobili legde aan voor de gelijkmaker, maar Paul Pierce zorgde er met een fraai blok dat de zege alsnog veilig werd gesteld. "Je had de hele avond het gevoel dat het een spannende wedstrijd zou worden. Je hebt twee grootmachten die tegen elkaar vechten en het was mooi om daar deel van uit te maken. Ik ben gewoon blij dat we gewonnen hebben," zei Pierce na afloop van de wedstrijd.

Ondertussen werd bekend dat de Cleveland Caveliers een dakloze een baan hebben aangeboden. Ted Williams zal nu de nieuwe omroeper worden bij het NBA-team.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Cleveland Caveliers Toronto Raptors 105-120
New Jersey Nets Chicago Bulls 96-94
Orlando Magic Milwaukee Bucks 97-87
Philadelphia 76ers Washington Wizards 109-97
Boston Celtics San Antonio Spurs 105-103
Minnesota Timberwolves Charlotte Bobcats 105-108
New Orleans Hornets Golden State Warriors 103-110
Houston Rockets Portland Trail Blazers 100-103
Utah Jazz Atlanta Hawks 87-110
Phoenix Suns Los Angeles Lakers 95-99
Los Angeles Clippers Denver Nuggets 106-93

[NHL] Canucks naar koppositie

De Vancouver Canucks hebben na hun overwinning op divisiegenoot Calgary Flames de koppositie in de NHL gegrepen. Zij hebben nu twee punten meer dan achtervolger Pittsburgh Penguins uit de Eastern Conference, en hebben bovendien twee wedstrijden minder gespeeld. Van de laatste tien wedstrijden werden er negen gewonnen.

De Canucks wonnen met 3-1, waarbij de Flames pas tien seconden voor het einde van de wedstrijd de 3-1 scoorde. Ryan Kesler, Kevin Bieksa en Daniel Sedin maakten de goals voor de Canucks. Aan het scoreverloop te zien was het dus een eenvoudige wedstrijd. Niets bleek minder waar, want de Flames wisten maar liefst 44 schoten op doel te produceren. "Het was zeker niet onze beste wedstrijd. Positief is wel dat we ondanks een mindere dag alsnog kunnen winnen", aldus goalie en man van de wedstrijd Roberto Luongo.

Luongo baalde wel zichtbaar van de tegengoal van Tim Jackman in de laatste tien seconden, waardoor hij geen shutout op zijn naam kon bijschrijven. "Ik hou niet van shutouts, ik vind ze maar overgewaardeerd. Daarom liet ik in de laatste seconden die puck maar gewoon door", grapte de winnaar van de gouden Olympische medaille met Team Canada.

Ruim helft wethouders vervangen in 2010

Het afgelopen verkiezingsjaar is ruim de helft van alle wethouders vervangen. Dat gebeurde voor, na of vooral tijdens de collegeonderhandelingen. Dat blijkt uit het jaarlijkse wethoudersonderzoek van Binnenlands Bestuur.

Volgens het weekblad voor ambtenaren en bestuurders moesten van de 1480 wethouders er een kleine 800 het veld ruimen. Daarvan werden zeventig wethoudersposten wegbezuinigd en dertig andere posten verdwenen door gemeentelijke herindelingen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat sinds de verkiezingen al een recordaantal colleges ten val is gekomen. Dat gebeurde al acht keer: Amersfoort, Menterwolde, Leeuwarderadeel, Mill, Voerendaal, Maastricht, Neerijnen en Eijsden moesten opnieuw een coalitie smeden.

Weer geweld in noorden Sri Lanka

In het noorden van Sri Lanka, het gebied waar zich een burgeroorlog heeft afgespeeld tussen de separatistische Tamil-Tijgers en het regeringsleger, komt weer steeds meer geweld voor. Dit zeggen Tamils die in het Sri-Lankaanse parlement zitten.

De parlementsleden presenteerden donderdag een lijst waarop vijftien incidenten stonden vermeld die zich de afgelopen twee maanden op het schiereiland Jaffna, ooit het bolwerk van de Tijgers, hebben voorgedaan. Het gaat daarbij om moordaanslagen, ontvoeringen en verkrachtingen.

Tijger doodt buschauffeur in China

Een buschauffeur is in het noorden van China voor de ogen van zijn passagiers gedood door een Siberische tijger. Dat meldt het Chinese persbureau Xinhua.

De tijger greep de chauffeur toen deze uit de bus was gestapt, omdat die was komen vast te zitten in de sneeuw. Dat gebeurde maandag in een tijgerfokkerij in de provincie Heilongjiang. De bus maakte een excursie naar de fokkerij. De chauffeur had de bus echter niet mogen verlaten. Medewerkers van de fokkerij probeerden de tijger nog weg te jagen met vuurpijlen en te verdoven, maar toen ze bij het slachtoffer kwamen was hij reeds overleden.

De fokkerij houdt ongeveer duizend Siberische tijgers. Van de tijgersoort leven naar schatting nog slechts driehonderd exemplaren in het wild.

Wüst wil afrekenen met Collalbo-spook

Ireen Wüst wil komend weekend bij het EK allround in Collalbo afrekenen met het verleden. In 2007 ging de Nederlandse op dezelfde baan voor de slotafstand van het toernooi riant aan de leiding en een eerste EK-titel leek in de maak, maar een voorsprong van veertien seconden bleek niet genoeg te zijn om Martina Sablíkova van het goud af te houden.

Wüst verloor op de slotafstand, de 5.000 meter, uiteindelijk 0,23 seconden te veel en daarmee nipt de titel. Ze plofte ontgoocheld neer op een stoel en kwam er pas veel later weer vanaf. Daarna heeft ze nog een kwartier lang in de luwte met haar broer gepraat. De Nederlandse had leren verliezen.

"Ik dacht: het moet makkelijk te doen zijn," zei Wüst destijds nog voorafgaand aan de afsluitende race. De ondergaande zon was niet in het voordeel van de Nederlandse, omdat de baancondities hierdoor minder werden. "Tot 3 kilometer ging het goed. Toen was het in één klap klaar. Ik kon gewoon niet harder, het was een soort sluipmoordenaar. Mijn hoofd was drie meter verder dan mijn benen waren. Ik perste alles uit mijn lichaam. Toen ik over de finish kwam en het bleef stil, wist ik genoeg."

Wüst heeft er geen problemen mee dat er voor het eerst sinds vier jaar weer een groot toernooi op buitenijs wordt gereden. "Ik zie het als een uitdaging om recht te zetten wat toen is misgegaan. Mensen herinneren Collalbo zich nu vooral van mijn nederlaag. Dat wil ik veranderen," zei de Nederlandse die destijds in 2007 wel wereldkampioen allround werd en de tweede plaats pakte bij het WK sprint.

Linkdump Donderdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer:

  • Een site voor als jij je even verveelt. Met dank aan delano.888 
  • Een brandende lucifer van heel dichtbij. met dank aan Paul 
  • Een a capella muziekcompilatie. Met dank aan Wumbo7 
  • De New Kids waren in Moerdijk! Met dank aan wumbo7
  • Speedpainting van een piraat. Met dank aan Lemonsoda

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Gooi jouw bijdrage maar in onze submit.

[Dakar] Pol krijgt drie uur straftijd

Naar nu bekend is geworden heeft Mirjam Pol een straftijd van drie uur gehad na afloop van de derde etappe. Nog niet bekend is waarom Pol deze straf heeft gekregen, maar het lijkt er op dat de Nederlandse met haar motor een waypoint heeft gemist, iets wat ze zelf in een interview al aangegeven heeft.

Door de straf zakte Pol naar plaats 117 in het klassement, op 4,5 uur achterstand van haar grote concurrente Annie Seel.

Boek: Frederick Forsyth - De Cobra

Na het succes van De Afghaan in 2006 is topthillerauteur Frederick Forsyth nu terug met een nieuwe spionagethriller. In De Cobra is de president van Amerika is vastbesloten om de cocainehandel in zijn land uit te schakelen, waarvoor jij de hulp inroept van Paul Deveraux, alias de Cobra. De Cobra is een soort Jack Bauer-achtig figuur, dat onslagen is door de CIA vanwege een aantal akkefietjes, maar wel de reputatie heeft dat hij alles voor elkaar krijgt. Gaat hij erin slagen om de cocaïnehandel volledig uit te roeien?

 

Bakkal wil vervanger worden van Afellay

Door het vertrek van Ibrahim Afellay naar Barcelona komt er een plekje vrij op het middenveld van PSV. Deze wil Otman Bakkal maar wat graag invullen.

"Er komt een plekje vrij", zegt Bakkal tegen het Algemeen Dagblad. Hij zal de strijd aan moeten gaan met Atuba Hutchinson. "Ik zal er keihard voor werken om het af te dwingen, dan is de keuze verder aan de trainer. Voor mijn gevoel is er nooit echt sprake geweest van een duel tussen Atuba en mij. Nu is dat anders."

Bakkal wil spelen op de rechterkant, ondanks dat hij inzetbaar is op meerdere posities. "Op '10' doet Ola Toivonen het heel goed, dus die plek is bezet. En ik voel me niet echt een buitenspeler."

Er breken belangrijke weken aan vlak na de winterstop. Wat Bakkal betreft zijn deze weken niet belangrijker of zwaarder dan de rest. "Ach, bij een topclub is elke periode belangrijk. Het seizoen duurt nog lang, we kunnen kampioen worden. Daarna kijk ik pas verder."

Huta Galung naar laatste vier challenger Nouméa

Jesse Huta Galung heeft zich bij het challengertoernooi in de Nieuw-Caledonische hoofdstad Nouméa bij de laatste vier geschaard. De 25-jarige Haarlemmer was in de kwartfinale vooral door een goedlopende service met 6-4, 7-5 te sterk voor de Fransman Grégoire Burquier, de nummer 233 van de wereld.

In de halve finale treft Huta Galung, die nog geen set afstond, de winnaar van het Franse onderonsje tussen Josselin Ouanna en Vincent Millot. Huta Galung bereidt zich in Nouméa voor op de kwalificaties voor de Australian Open.


Jesse Huta Galung (Foto: Novum)

Olieramp door risicovolle beslissingen

De olieramp in de Golf van Mexico is wel degelijk te wijten aan beslissingen door de drie betrokken bedrijven gericht op winstmaximalisatie. Dat concludeert de Amerikaanse regering in een donderdag verschenen rapport.

Veel van de beslissingen die BP, Halliburton en Transocean namen om de klus te klaren waren gedreven door besparingen op tijd en geld, aldus de Witte Huis-commissie. De conclusie in het eindrapport staat haaks op het voorlopige onderzoek van november, toen er geen bewijzen waren gevonden voor slechte managementpraktijken.

Hoewel de commissie geen bevoegdheid heeft om sancties op te leggen, kunnen de conclusies gebruikt worden in toekomstige rechtszaken.

Op 20 april 2010 explodeerde een boorplatform in de Golf van Mexico waarbij elf mensen om het leven kwamen en miljoenen liters olie in zee stroomden.

'Olieramp door risicovolle beslissingen'
'Olieramp door risicovolle beslissingen' (Foto: ANP)

Kinect acht miljoen keer verscheept in twee maanden

Steve Ballmer opende de keynote van Microsofts CES 2011 met de verkoopcijfers van Kinect. Deze is namelijk al meer dan acht miljoen keer verscheept wereldwijd in twee maanden tijd.

Ter vergelijking: de nieuwe 'controller' van Microsoft stond in november nog op 2.5 miljoen. Blijkbaar is het voor Microsoft dus een hele mooie kerst geweest. Alleen gaat dit wel om de verscheepte Kinect camera's wereldwijd en niet om de daadwerkelijk verkochte camera's. Hier is nog niks over bekend.

Kinect

'Kinect zorgt voor Red Ring of Death'

Nadat Microsoft eindelijk de grote problemen opgelost leek te hebben rond de zogenaamde Red Ring of Death van de Xbox 360 komt Kinect de rust verstoren. Veel Britse consumenten klagen namelijk dat hun Xbox 360 crashte vlak nadat ze de Kinect aansloten, waarna ze een RRoD-melding kregen.

"We plugged it in the day we got it but only played it a few times before we got the red lights. The next day when we tried it again we still had the red rings of death and haven't been able to use it since."  gaf een ongelukkige Kinect-gebruiker aan bij de BBC. Het lijkt niet bij alle Kinect-gebruikers te gebeuren maar sinds de Kinect ten tonele kwam toch wel weer vaker.

Microsoft heeft zelf nog niet gereageerd op deze problemen maar de Kinect schijnt gewoon te moeten werken met alle Xbox 360-consoles die er zijn.

Doodgeschoten Hells Angel had vete met Britten

De vorige maand geliquideerde Hells Angel Rob Schilder was waarschijnlijk betrokken bij een drugsvete met Engelse criminelen. Dat schrijft De Telegraaf op basis van politieonderzoek en verklaringen van getuigen. Schilder werd doodgeschoten tijdens een ontmoeting met de Britten.

De ontmoeting zou zijn vastgelegd door beveiligingscamera's, maar de politie doet daar volgens de krant geen mededelingen over in het belang van het onderzoek. Schilder had samen met twee aspirant-leden van de motorclub, zogeheten prospects, afgesproken met de Britten in Haarlem. De daders gingen er in een auto vandoor en zijn spoorloos.

De 52-jarige Schilder was een prominent lid van de Hells Angels. Zijn begrafenis werd door ongeveer duizend mensen bezocht. Een lange stoet reed van het clubhuis van de Hells Angels naar de begraafplaats.

Twee dagen na de uitvaart werd een ander lid van de motorclub levenslang geroyeerd. Na de dood van Schilder ontstond onrust onder de leden en het vertrek van het Zandvoortse lid houdt verband met zijn dood, vermoedt de politie. Het lid moet zijn Harley Davidson inleveren en zijn tatoeages laten verwijderen.

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

Ik presenteer jullie de wekelijkse Japanse verkoopcijfers van 27 december 2010 tot en met 02 januari 2011. De laatste week van het jaar, welke games toppen er deze week? En welke hardware heeft er in 2010 de meeste stuks verkocht, bekijk het hieronder allemaal!

Plaats Software Game Stuks Verkocht
1 PSP
Monster Hunter Freedom 3 283.931
2 Wii
Donkey Kong Country Returns 107.487
3 Wii
Wii Party 102.993
4 PSP
AKB1/48: If I loved an Idol 63.513
5 Wii
Mario Sports Mix 58.109
6 DS
Pokemon Black / White 57.576
7 DS
Ni no Kuni: The Ebony Wizard 53.295
8 DS
Inazuma Eleven 3: World Challenge!! The Ogre 45.306
9 PSP
The 3rd Birthday 45.105
10 PS3
Dynasty Warriors: Gundam 3 43.283

Deze tabel toont de top 10 softwareverkopen van deze week, dikgedrukt is nieuw.
Plaats Hardware Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 PSP
99.703 -74.285
2 Wii
77.307 -54.454
3 PS3
76.422 +12.194
4 DSi
48.039 -45.425
5 DSiXL
47.798 -44.531
6 PSPgo
9.083 +3.703
7 DSL
3.741 -2.049
8 Xbox 360
3.708 -1.590
9 PS2
2.480 -124
Deze tabel toont het aantal hardwareverkopen van deze week en in vergelijking met vorige week.
Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 392.549 108.786
DS 156.177 99.578
Deze tabel toont de handhelds bij elkaar van deze week; PSP (PSP GO en PSP 3000) en de DS (DS, DSi, DSi XL).

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 435.832 187.688
Microsoft - 3.708
Nintendo 442.706 176.885
Deze tabel toont de totale hardware- en softwareverkopen van Sony, MS en Nintendo van deze week.

Hardware  Best verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 2.822.755 16.490.088
Wii 1.674.438 11.279.637
PS3 1.586.122 6.087.489
DSiXL 1.440.676 1.947.583
DSi 1.204.782 5.543.728
DS Lite
226.163 18.073.919
Xbox 360
210.826 1.420.498
PS2
85.919 21.696.096
PSPgo 84.669 160.424
Deze tabel toont ons alle hardwareverkopen van dit jaar (vanaf 04-01-2010) en in totaal.

 

Handheld Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 2.907.424 16.650.512
DS 2.871.621 32.150.701
Deze tabel toont ons de totale verkopen van de twee handhelds van dit jaar (vanaf 04-01-2010) en in totaal.

Nieuwe ontruiming om brand Moerdijk

De brandweer ontruimt een bedrijf op het terrein bij Chemie-Pack waar woensdagmiddag brand uitbrak. De brand is al sinds middernacht onder controle, maar woedt nog steeds.

Doordat de wind gedraaid is zit een ander bedrijf nu in de rook. Na klachten over prikkende ogen ontruimt de brandweer het bedrijf, zegt een woordvoerder.

Het bedrijventerrein is verder weer toegankelijk voor werknemers van andere bedrijven. De wegen en het spoor werden al eerder weer vrijgegeven.

Hoelang het nog duurt voordat het vuur in het chemiebedrijf helemaal gedoofd is en de rook is verdwenen is nog niet bekend. De brandweer is met man en macht bezig met nablussen.

Geniaal idee

Niet schrikken, we hebben een keer een filmpje uit Japan zonder flauwe ongein. Echt waar, dit is een filmpje over een liftknop en als je er over nadenkt is dit een hele logische plek voor een liftknop.

Ik denk alleen dat mensen die gehandicapt zijn en geen benen hebben dit geen handige plek vinden, maar daar zou iets op bedacht kunnen worden, twee liftknoppen bijvoorbeeld. Eentje bij de voeten en eentje op de normale plek.

 Met dank aan Aether voor de submit.

PlayStation 3 definitief gekraakt

De PlayStation 3 is succesvol gekraakt, dat maken diverse bronnen bekend nadat in december tijdens een hackersconventie al exploits werden bekendgemaakt door enkele hackers. Ook de masterkey waarmee spelmakers hun code kunnen 'signeren' zodat de software draait op de PlayStation werd gehackt.

Met deze sleutel is het mogelijk willekeurige software werkend te krijgen op de console. Ook kan deze worden gebruikt om gekopieerde spellen te spelen. Hiervoor was eerder nog een speciale usb-stick nodig, die de console in de speciale debug-modus zette. Dit is de modus die onder andere door spelontwikkelaars wordt gebruikt om hun software te testen. Hiervoor was het echter noodzakelijk de firmware van de PlayStation niet te upgraden naar de nieuwste versie, omdat Sony dit gat inmiddels had gedicht.

Deze nieuwe hack maakt de stick overbodig en werkt onder de nieuwste firmware. Aangezien het gaat om de masterkey die is gekraakt, is het voor Sony onmogelijk hiervoor een patch te maken in nieuwe firmware.

Dinsdag werd al custom firmware vrijgegeven door een hacker. Deze firmware staat het toe homebrew software -zelfgemaakte programma's dus- te draaien op de console. In de firmware is de code voor het draaien van illegale spelkopieën niet verwerkt, maar verwacht wordt dat een aangepaste versie waarmee dit wel mogelijk is nog deze week zal worden vrijgegeven.

Sony heeft de hack overigens grotendeels aan zichzelf te danken. Nadat Sony met een firmware-upgrade onder meer de door Sony zelf geadverteerde mogelijkheid verwijderde om een ander besturingssysteem op de console te installeren, zwoer een grote groep gebruikers een manier te vinden deze mogelijkheid terug te krijgen. Dit is nu gelukt, met als bijverschijnsel de mogelijkheid gedownloade en gekopieerde spellen te spelen.

Onlangs publiceerde de BBC een uitgebreid artikel over de hack. Hierin kwam ook een aantal hackers aan het woord. Zij zeggen enorm te balen van het feit dat het kraken van de masterkey het spelen van illegale spellen mogelijk maakt. Ze voelden zich echter genoodzaakt de hack toch te delen, omdat Sony zelf functionaliteit waarvoor gebruikers hadden betaald verwijderde.

Sony heeft nog niet op de hack gereageerd.

AZ is klaar met Jonathas

Jonathas heeft zichzelf onmogelijk gemaakt bij AZ. De club uit Alkmaar is klaar met de Braziliaanse spits en is hem liever kwijt dan rijk.

Jonathas is nog altijd niet teruggekeerd uit Brazilië, alwaar hij zijn zieke moeder bezoekt. Zijn zaakwaarnemer Mino Raiola gaf gisteren aan dat AZ hem wil verhuren aan een Braziliaanse club, maar daar is volgens technisch directeur Earnest Stewart ieder woord van gelogen. "Er mag geen oplossing in de vorm van een beloning komen," aldus Stewart tegenover De Telegraaf.

"We zijn daar principieel tegen, temeer daar het een verkeerd signaal naar de selectie zou zijn," zegt algemeen directeur Toon Gerbrands. Stewart geeft aan dat AZ Jonathas alleen wil verkopen en niets ziet in een verhuur. "Wij hebben een investering in Jonathas gedaan en die willen we wel graag terugzien."

In december stuurde AZ-scout Jose Fortes Rodriguez naar Brazilië om te kijken hoe het ging met Jonathas aangezien de club al weken niets meer van hem vernomen had. Wanneer Jonathas alsnog terugkeert bij AZ, dan zal hij niet welkom zijn in de A-selectie. "Dan zal hij ergens in de club weer moeten beginnen," aldus Gerbrands.

[Dakar] Uitslag etappe 4

Na de etappe van gisteren zijn de coureurs weer in Chili aangekomen. Voor velen was deze etappe misschien ook wel de eerste echte start van de Dakar-rally, waarbij men veel stof en zand tegenkwam.

Motoren

Bij de motoren was het een uitermate spannende etappe. De gehele wedstrijd streden Marc Coma en Cyril Despres om de overwinning en het gat was aan het eind van de rit slechts zestien seconden. Na vier dagen racen stond Coma hierdoor maar twee seconden voor op Despres. Helaas voor Despres kende de organisatie hem een tijdstraf van tien minuten toe na afloop van de dag, waardoor hij een flinke achterstand op liep in het klassement en vanaf vandaag dus tien minuten moet gaan goedmaken op de koploper.

Francisco Lopez Contardo kende een goede dag, ondanks zijn elfde startplek wist hij toch als derde over de streep te komen. Ondanks de tijdstraf van Despres staat Contardo nog derde. Het verschil met Despres is echter wel gehalveerd tot tien minuten. Frans Verhoeven was weer de beste Nederlander met een negende plaats in de etappe.

Auto's

Ook gisteren was het weer Volkswagen wat de klok sloeg bij de auto's. Carlos Sainz en Nasser Al-Attiyah pakten weer de eerste twee plaatsen en Sainz reed weer 50 seconden verder weg van de concurrentie. Stephane Peterhansel kwam ook op een voor hem vertrouwde plaats binnen, de derde plaats en moest 1:22 minuten toegeven. Lang leek hij op weg naar de eerste dagzege voor BMW, maar in de laatste 80 kilometer reden de beide Volkswagen er toch voorbij.

Belangrijkste uitvaller van de dag was Robby Gordon. Gordon kende al geen succesvolle rally en kon door technische problemen niet eens aan de vierde etappe beginnen. Bij de Nederlanders was ook gisteren Erik van Loon weer de snelste voor Tonnie van Deijne.

Vrachtwagens

Het dagklassement bij de vrachtwagens kende geen verrassingen. Kamaz, onder leiding van Vladimir Chagin en Firdaus Kabirov, pakte weer de eerste twee plaatsen en Ales Loprais reed weer uitstekend naar de derde positie. Inmiddels heeft Chagin in het algemeen klassement alweer een voorsprong van 8:41 minuten opgebouwd ten opzichte van Kabirov en 12:36 minuten op Loprais.

Voor de Nederlanders zal na het uitvallen van de toppers in de eerste etappes vooral een bijrol weg gelegd zijn. Marcel van Vliet kan het beste bijblijven met een tiende plaats in het algemeen klassement. Kort daarop staan Frits van Eerd, Johan Elfrink en Martijn van den Bosch.

Verlies Sliedrecht Sport in Challenge Cup

Sliedrecht Sport heeft de heenwedstrijd van de derde ronde in de Challenge Cup verloren. De dames, momenteel tweede in de A-League, verloren bij het Finse LP Salo met 3-0; 25-15, 25-23 en 27-25.

Volgende week moet in de eigen Sporthal de Stoep ook met 3-0 gewonnen worden om een beslissende golden set af te dwingen. Sliedrecht Sport is de enige Nederlandse volleybalteam dat nog Europees actief is.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een flutpoliticus met kapsones.

Helmin Wiels is kwaad. Nadat hij per vliegtuig uit Curaçao op Schiphol landde, werd hij aan een 100-procents drugscontrole onderworpen. Net als alle andere inzittenden van het toestel. Net als de inzittenden van alle toestellen. Wiels vindt dat hij vrijgesteld van controle had moeten zijn. Hij is immers Statenlid op Curaçao. Curaçao, u weet wel, dat door corrupte politici verworden is tot een kansloze criminelenbende. Wiels noemt de controles racistisch. Kletskoek natuurlijk.

'Bezoek aan bejaarde ouders moet verplicht'

China werkt aan een wettelijke verplichting om bejaarde ouders regelmatig te bezoeken. De ouders moeten het recht op bezoek van hun kinderen via de rechter kunnen afdwingen.

Dit heeft de officiële krant China Daily donderdag gemeld. Duizenden jaren was het in China traditie om oudere mensen te eren. Maar in de moderne Volksrepubliek zijn veel bejaarden eenzaam. In China zijn zo'n 167 miljoen mensen zestig jaar of ouder. Velen hebben, als gevolg van een door de overheid opgelegd beleid, slechts één kind. Bejaardentehuizen zijn in China schaars.

Volgens het wetsontwerp wordt het verboden bejaarde ouders 'te negeren of te isoleren'. Kinderen moeten hun oude ouders 'regelmatig bezoeken als zij niet onder hetzelfde dak leven'.

DVD: Dossier K.

De Belgische filmindustrie is in ons land weer helemaal terug, 'onze' Loft draait nu in de bioscopen, terwijl de Belgen deze film jaren geleden al eens uitbrachten. In 2003 kwamen onze Zuiderburen met De Zaak Alzheimer; een spannende politiethriller die ook internationaal hoge ogen gooide. Ook in eigen land werd de film goed ontvangen, maar toch lijken wij de Belgische filmindustrie alleen te kennen van Koko Flanel; Urbanus doet het altijd goed. De langverwachte opvolger van De Zaak Alzheimer is nu ook op dvd verschenen, Dossier K. genaamd.
 

Dossier K. dvd cover

'Samenwerking tussen FC Twente en Manchester United'

Manchester United wil spelers zonder werkvergunning tijdelijk bij landskampioen FC Twente stallen. De Engelse ploeg wil volgens RTV Oost met het samenwerkingsverband een Engelse regel ontlopen.

In Engeland is het een stuk lastiger om een werkvergunning te krijgen voor een speler van buiten de EU. Spelers moeten 75% van de interlands van hun nationale ploeg hebben gespeeld in de afgelopen jaren of een groot talent zijn. Manchester United wil bij Twente de talenten stallen, die nog niet in actie mogen komen.

Dit gebeurde in het verleden onder meer ook met Slobodan Rajkovic. De Serviër werd door Chelsea om dezelfde reden bij PSV en FC Twente gestald. De verdediger wordt dit seizoen uitgeleend aan Vitesse.

Zwerver wordt vanuit het niets een ster met zijn stem

Zwerver Ted Williams is in één klap wereldberoemd geworden, nadat gisteren een filmpje op YouTube opdook waarin de man zijn uitzonderlijke talent liet horen. De man heeft namelijk een geweldige stem voor radio- en filmaankondigingen. Tientallen bedrijven, journalisten en televisienetwerken lopen zijn virtuele deur inmiddels plat.

Aanleiding voor de hype is een filmpje dat een journalist voor de grap opnam en plaatste op de site van The Columbus Dispatch, een Amerikaanse lokale krant.

In het filmpje rijdt de verslaggever langs een zwerver langs de kant van de weg die een bordje omhoog houdt. Er staat op geschreven dat de man een 'door god gegeven' radiostem heeft en dat hij 'wat voor hulp dan ook' kan gebruiken.

Inmiddels heeft de man een manager en is hij vrijwel zeker van een baan die hem miljonair zal maken. Op ons forum vind je veel meer informatie over deze man.

Dzeko doorstaat medische keuring bij City

De transfer van Edin Dzeko van VfL Wolfsburg en Manchester City nadert zijn ontknoping volgens Engelse media. Dzeko werd woensdag medisch gekeurd bij Manchester City.

De 24-jarige Bosniër zal volgens Engelse media deze week nog een contract ondertekenen bij The Citizens, die dertig miljoen euro moeten betalen. City bereikte deze week een akkoord met Wolfsburg over de transfer van de topspits. De boomlange Dzeko kan mogelijk zondag in de FA Cup al zijn debuut maken voor de ploeg van Roberto Mancini.

De steenrijke Engelsen gaan dan op bezoek bij Leicester City. Door de komst van Dzeko lijkt het vertrek van Emmanuel Adebayor en Roque Santa Cruz aanstaande. Beide spelers waren al geen basisspelers.

AOW en pensioenopbouw via internet te checken

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) neemt donderdag officieel voor het eerst de website www.mijnpensioenoverzicht.nl in gebruik. Mensen kunnen door in te loggen met DigiD op de website checken wat ze hebben opgebouwd aan AOW en aanvullend pensioen.

Aan het overzicht is jaren gewerkt door de Stichting Pensioenregister, waarin pensioenfondsen, verzekeraars en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) zitten. Op aandringen van de Tweede Kamer is in 2006 in de nieuwe Pensioenwet opgenomen dat het register er moest komen, omdat veel mensen hun pensioen een ingewikkelde kwestie vinden en vaak geen idee hebben wat ze voor hun oude dag opbouwen.

In 2005 hadden verzekeraars en pensioenkoepels al een begin gemaakt met het zogenoemde uniforme pensioenoverzicht. Hierop is verder gebouwd door meer informatie te bundelen, zodat bijvoorbeeld in een keer te zien is wat iemand bij meerdere werkgevers aan aanvullend pensioen heeft gespaard plus de opgebouwde AOW-rechten bij de SVB.

Passagiers voorkomen vliegtuigkaping

Medepassagiers hebben woensdag voorkomen dat een man een Turks vliegtuig kon kapen. Dit hebben Turkse media van de veiligheidsdiensten en van passagiers vernomen.

Tijdens een vlucht van Oslo naar Istanbul stond de 40-jarige Cuma Yasar plotseling op en schreeuwde: "Ik heb een bom." Hij eiste dat het vliegtuig naar Noorwegen terug zou keren en probeerde de cockpit binnen te dringen.

Noorse en Turkse medepassagiers wisten de man te overmeesteren. Toen de gealarmeerde politie na de landing het toestel betrad, zagen de agenten een medepassgier op Yasar zitten. Yasar werd gearresteerd en uiteindelijk bleek de bom nep te zijn. Bij het incident raakte niemand gewond. Na het eerste verhoor liet de politie weten dat Yasar onder psychologische problemen lijdt.

Dode vogels en vissen wereldwijd

Wetenschappers staan voor een raadsel en speculeren er lustig op los. Op plaatsen over de hele wereld worden massaal vondsten van dode vissen en vogels gemeld. De onderzoekers lijken er nog niet in te geloven het juiste antwoord gevonden te hebben.

De eerste vondst dode vogels werd gedaan in de Amerikaanse staat Arkansas. Vlak voor de start van 2011 vielen er 5000 vogels dood uit de lucht. Lijkjes werden naar laboratoria vervoerd voor nader onderzoek. De eerste hypothese was dat de vogels mogelijk gestorven waren aan stress ten gevolge van het vuurwerk.

Een dag later werden 80.000 dode vissen aangetroffen aan de oevers van een rivier in dezelfde staat. Omdat het maar één soort vissen betrof, ging men ervan uit dat het hier om een ziekte ging. Een verband werd niet uitgesloten, maar leek niet aannemelijk. Een dag later was Louisiana aan de beurt. Er werden daar 500 dode vogels aangetroffen. De dode vogels die woensdag in Zweden waren gevonden is na onderzoek van gebleken dat ze 'plotselinge harde klappen' te verwerken hebben gekregen die hebben geleid tot interne bloedingen, zo meldt CNN. Er werden geen uiterlijke doodsoorzaken gevonden.

Dit mysterieuze fenomeen heeft zich inmiddels behoorlijk uitgebreid. In de Amerikaanse staat Maryland zijn woensdagavond twee miljoen dode vissen aangetroffen. De meest waarschijnlijke verklaring is hier dat het om te koud water gaat. Ook in Wales, Italië, Duitsland, Brazilië, Argentinië, Chili, Hong Kong, Japan, Nieuw-Zeeland en Australië zijn vondsten gemeld.

De meest maatschappelijk geaccepteerde verklaringen zijn momenteel vulkanisch as en meteorologische verschijnselen. Het is inmiddels uitgesloten dat ziekte de oorzaak was in de gevallen in de Verenigde Staten en in Zweden. Het is uiteraard niet uit te sluiten dat er een creatievere oorzaak is. Er valt hier te denken aan wapentests door legers, buitenaardse invloeden, het omdraaien van de polen, of misschien wel de oude voorspellingen van de Maya's.

Paauwe niet langer aanvoerder van VVV

Patrick Paauwe draagt de aanvoerdersband van VVV-Venlo na de winterstop over aan ploeggenoot Balász Tóth. Paauwe wil zich in de tweede seizoenshelft concentreren op zijn eigen spel.

De oud-Feyenoorder wilde zich niet teveel bezighouden met randzaken, meldt VVV via de officiële kanalen. Tóth neemt de band over. De technisch staf heeft besloten om de Hongaar de aanvoerdersband te geven. De middenvelder was voor de winterstop al captain bij afwezigheid van Paauw. Tóth wordt dit seizoen gehuurd van Racing Genk.

De huurling heeft zich opgewerkt tot een belangrijke kracht voor de Limburgers. Tóth speelde dit seizoen tot nu toe zestien competitieduels, waarin hij twee keer scoorde. Paauwe kwam in 2009 naar VVV.

Relatief

Ik fietste met mijn lege kratje Dommelsch achterop naar de supermarkt. Onderweg waren er zeker twee mensen die mij beleefd groetten. Ze kennen me. Ik ben een bekende Apeldoorner, geloof ik. Met een gelukzalig gevoel kwam ik aan bij de winkel. Mooie producten legde ik in mijn karretje. Ik ben een rijk mens. Bij de kassa zat een meisje met de mooiste ogen die ik ooit had gezien. En lief dat ze was. Terwijl ik afrekende, werd mijn hart warm.

Finse arts beboet voor tepelsabbelen

Een Finse arts die aan de tepel van een patiënte sabbelde, onder het mom van een vroedvrouwentrucje van vroeger om een bepaalde diagnose te stellen, heeft een boete gekregen. Het Hooggerechtshof in de hoofdstad Helsinki bepaalde woensdag dat hij misbruik heeft gemaakt van het vertrouwen dat de patiënte in hem had. Dat meldden Finse media.

Het slachtoffer, een ongeveer 20-jarige vrouw, had zich in 2007 bij de arts gemeld omdat ze borstkanker vermoedde. Tijdens het onderzoek sabbelde de man aan haar tepel, betastte hij de borsten van de vrouw en prees hij ze. Toen hij een echo wilde maken van de borsten, bracht hij de gel daarvoor met blote handen aan.

Tijdens het proces verklaarde de arts dat het om een behandelmethode ging die vroeger in zwang was. Daarvoor zou de vrouw toestemming hebben gegeven. Van de rechters moet hij echter 80 dagen salaris inleveren, wat zou neerkomen op bijna 5000 euro. Ook moet hij de vrouw 1200 euro schadevergoeding betalen.

Vierde slachtoffer nonnen meldt zich

Bovenop de drie formele klachten over seksueel misbruik in het voormalige Kortrijkse weeshuis Stella Maris, citeert Het Laatste Nieuws donderdag een vierde slachtoffer. Het gaat om een 57-jarige vrouw uit Vlaams-Brabant, die donderdag eveneens een klacht wil indienen bij de Belgische justitie.

"De nonnen hebben me ontmaagd toen ik 9 jaar was. Toen ik zei dat het pijn deed, antwoordden ze dat ik naar een verbeteringsgesticht zou vliegen", getuigt de vrouw in de krant. "Ik heb mijn hele leven gezwegen, maar nu zal ik die zusters aanklagen. Beter laat dan nooit."

Het veronderstelde misbruik dateert opnieuw van de jaran 60. De enige nog levende zuster die in die periode in het tehuis werkte, zuster Bernadette (97), zegt donderdag in de kranten Het Nieuwsblad en De Standaard dat ze in de verste verte geen weet had van de feiten. "Ik heb nooit iets gehoord, nooit iets gezien", luidt het.

KNMI: Geen extreem weer

Het Nederlandse weerinstituut KNMI heeft de waarschuwing die het woensdagavond liet uitgaan voor extreem weer in het kader van verwachte gladheid weer ingetrokken. De gladheid blijkt mee te vallen.

Voor de noordelijke provincies blijft het nog wel zaak goed op te letten, omdat daar 'code geel' nog geldt. Code geel is een mildere waarschuwing. In het noorden des lands reed het verkeer woensdagavond stapvoets. Het was er erg glad, zo meldt de ANWB.

Kabinet wil 300 man naar Afghanistan sturen

Het kabinet wil dit jaar een politietrainingsmissie van ruim driehonderd man naar Afghanistan sturen. De Nederlandse trainers en de militairen die hen beveiligen worden voor een deel bij de Duitsers in de provincie Kunduz ondergebracht.

Het kabinet neemt mogelijk vrijdag al een besluit over de missie, waarvan gedoogpartner PVV een tegenstander is. Dat schrijven NRC Handelsblad en De Telegraaf woensdag op basis van bronnen in Den Haag en Brussel. Het kabinet hoopt een deel van de oppositie over de streep te trekken.

Steun van de oppositiepartijen is nodig, omdat gedoogpartner PVV niets ziet in een nieuwe missie. Premier Mark Rutte (VVD) probeerde afgelopen maanden achter de schermen steun te verwerven bij D66, GroenLinks, de PvdA en de ChristenUnie voor een nieuwe missie, maar tot dusverre kreeg hij geen garanties.

De minister-president zei daarom vorige maand dat hij het laat aankomen op een debat in de Tweede Kamer. Dan moet blijken of de kabinetsplannen kunnen rekenen op een meerderheid.

Het gaat volgens de dagbladen om een gecombineerde missie van zowel de NAVO als de EU. Vijftig politietrainers zullen volgens De Telegraaf vallen onder Eupol, de Europese politiemissie. Vooral GroenLinks en D66 hechten aan een missie onder EU-vlag. Ook blijven vier F-16 gevechtsvliegtuigen en het bijbehorende personeel in Afghanistan ter ondersteuning van de manschappen.

De PvdA is tegen een nieuwe gevechtsmissie. De sociaaldemocraten zijn wel bereid te praten over het sturen van politietrainers, maar zien niets in het meesturen van veel militairen. Het voorstel werd dan ook meteen afgeschoten door Tweede Kamerlid Diederik Samsom. "Zolang er Nederlandse gevechtstroepen meegaan om de trainers te beschermen, krijgt het plan geen steun van de PvdA", twittert hij in een reactie.

Volgens Harry van Bommel van de SP zijn de contouren van de nieuwe missie duidelijk. "Trainers maar ook veel gevechtstroepen. Die gaan geen schoenenpoetsen maar gewoon vechten." De SP was ook tegen de vorige missie in Afghanistan.

Gebroeders Ko willen Duitsland veroveren

De Gebroeders Ko willen graag gevestigde artiesten in Duitsland worden. Het begin is gemaakt, want het duo scoort er momenteel een hit met Schatje, Mag ik je Foto? In Duitsland staan de broers overigens bekend als Ko und Ko.

Het vertaalde lied Schatzi Schenk Mir ein Foto zorgt voor een druk schema vol optredens in Duitsland. "Natuurlijk hopen we in Duitsland vaste grond onder de voeten te krijgen en zullen we daar dingen voor opzij zetten", zegt Ton in het AD. "Maar blijft het hierbij, dan is het ook geen ramp. Aan Nederland hebben we onze handen toch al vol."

Succes of niet, de gebroeders geloven in ieder geval in hun eigen talent. "Je hoort wel eens dat die teksten van ons nergens op slaan, maar ik denk dat 27 eigen nummers in de Top 100 in dertien jaar tijd toch wel duidt op een bijzonder talent."


Ko und Ko (Foto: Novum)

Vaste klanten NS mogen eerste klasse reizen

NS-klanten die een OV-jaarkaart of jaartrajectabonnement voor de tweede klasse hebben, mogen de rest van de maand eerste klasse reizen. Dat heeft de NS woensdag bekendgemaakt. Het ov-bedrijf wil vaste klanten hiermee compenseren voor de overlast van vorige maand.

Het aanbod geldt alleen van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 16.00 uur en na 19.00 uur. Mensen die een OV-jaarkaart of trajectabonnement hebben voor de eerste klasse kunnen een gratis winterbrunch bij de Broodzaak op een station halen. Daarnaast kunnen ze dagelijks buiten de spitsuren gratis een warme drank halen bij Kiosk op het station.

Houders van een Voordeelurenkaart kunnen op werkdagen na 19.00 uur voor 2,50 euro de hele avond onbeperkt reizen. Maatschappij Voor Beter OV laat weten tevreden te zijn met de compensatieregeling.

Op oudejaarsdag liet de NS al weten het zogeheten zoutkaartje in januari weer in te voeren. Dat houdt in dat mensen zonder kortingskaart buiten de spits met 40 procent korting kunnen reizen. Aangezien mensen met een kortingskaart daar sowieso al recht op hebben, eiste reizigersvereniging Rover een aanvullende maatregel voor vaste klanten.

Vorig jaar speelde hetzelfde probleem ook al. Toen kregen de reizigers die niets aan het zoutkaartje hadden een kaart om een dag gratis te reizen.

Treinen rijden inmiddels weer de normale dienstregeling, maar zijn korter en daardoor drukker. Alle beschikbare treinen worden ingezet en de NS zegt hard bezig te zijn met de reparatie van de treinen die door het winterweer buiten dienst zijn geraakt.

Brandweer geeft sein brand meester Moerdijk

De brand in Moerdijk die woensdag uitbrak rond 14.30 uur is onder controle. De brandweer heeft het sein brand meester gegeven, zo meldt de gemeente Moerdijk. De rest van de nacht zullen nog ruim tweehonderd medewerkers van de brandweer bezig zijn met controles en nablussen.

De gemeente Moerdijk heeft verder rond 02.30 uur in de nacht van woensdag op donderdag bekendgemaakt dat de wegen weer open zijn en treinen weer kunnen rijden. "Donderdagochtend kan dan ook weer gewoon gewerkt worden", voegt de gemeente hier aan toe.

Het informatienummer 0800-1351 is door ruim tweehonderdduizend mensen gebeld. Hoe het kan dat in het begin van de avond de telefoonlijn en langere tijd de website crisis.nl uit de lucht waren is nog niet bekend. Dit zal de komende dagen onderzocht worden.

Moerdijk

Brandweer geeft sein brand meester Moerdijk (Foto: Daniël Broekers)

Dead Space komt naar iOS

EA heeft aangekondigd dat er ook een versie van de Dead Space-serie naar de iOS-apparaten zal komen. De iPad, iPhone en iPod Touch zullen binnenkort deze survival-horrorgame kunnen spelen. Een releasedate voor de game is bekend, de game komt op 25 januari uit.

De game zal een volledig Third-Person Actiongame worden, en niet een On-railshooter zoals de Dead Space-game op de Wii. Het verhaal in de game brengt de verhaallijn tussen deel een en deel twee samen en vertelt wat er ondertussen allemaal met Isaac aan de hand is. Hieronder is de eerste gameplay te zien, gespeeld op een iPhone 4.

Hirsi Ali: geen vervolg op Submission

Voormalig politica Ayaan Hirsi Ali is niet meer van plan om twee nieuwe versies te maken van Submission, haar kritische film over de islam uit 2004.

Ze had het script voor het tweede deel al jaren klaar en ook het derde deel had ze al lang geleden aangekondigd. Maar Submission II en III komen er niet vanwege de verantwoordelijkheid die zij voelt voor mensen die zullen meedoen aan de film. Het is volgens haar moeilijk, zo niet onmogelijk om anoniem mee te werken.

Dat zei het voormalige Tweede Kamerlid voor de VVD woensdag tegen Jeroen Pauw in het tv-programma Vijf jaar later. Ze wilde niet het woord angst gebruiken voor het afzien van de nieuwe films, want angst zaaien is juist de bedoeling van fanatieke moslims die geen kritiek dulden op de islam. Na Submission werd filmmaker Theo van Gogh vermoord, met wie ze de film samen had gemaakt.

Keisse mag niet van start in zesdaagse Rotterdam

Iljo Keisse gaat donderdag niet van start in de zesdaagse van Rotterdam. De organisatie heeft van de internationale wielerunie UCI een verbod gekregen om de 28-jarige titelverdediger in actie te laten komen.

Keisse werd in juli 2009 door het internationaal sporttribunaal CAS geschorst voor dopinggebruik, maar die schorsing werd in november opgeschort door een Brusselse rechter. De UCI is echter van mening dat de opheffing van de straf alleen geldt in België. Half december mocht Keisse om die reden ook al niet van start gaan in de zesdaagse van Manchester.

De Belg is teleurgesteld in het besluit van de UCI. "Ik had echt gehoopt in Rotterdam op de pedalen te kunnen stappen om mijn titel te verdedigen", zegt hij in een persbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.