FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 29 september 2010

Studiefinanciering blijft in afgeslankte vorm

Een minderheidskabinet van VVD en CDA zal de studiefinanciering niet inruilen voor een sociaal leenstelsel. Wel wordt er bezuinigd op de basisbeurs voor studenten. De studiefinanciering wordt ingekort met één jaar, waardoor studenten nog maar drie jaar een studiefinanciering krijgen en het laatste jaar geld moeten lenen.

Dat hebben ingewijden woensdag gemeld. Het CDA heeft zich voor de Tweede Kamerverkiezingen sterk gemaakt voor behoud van de basisbeurs met de campagne 'Handen af van de Stufi'. De VVD pleitte er juist voor om de studiefinanciering in te ruilen voor een sociaal leenstelsel.

Demissionair CDA-staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) uitte tijdens de campagne flinke kritiek op partijen die een sociaal leenstelsel bepleitten. Volgens haar zou dit ten koste gaan van de kansen voor jongeren om te studeren.

Gal wereldkampioen dressuur

Edward Gal is in het Amerikaanse Kentucky wereldkampioen dressuur geworden. Samen met zijn paard Totilas was hij oppermachtig in de GP special.

Gal reed fenomenaal en kwam tot een score van 85,667%. De Britse Laura Bechtolsheimer (Mistrak) werd tweede met 81,708%. Het brons ging met 78,542% naar de Amerikaan Steffen peters (Ravel).

Voor de andere Nederlanders verliep de wedstrijd teleurstellend. Imke Schellekens-bartels kwam met Sunrise niet verder dan de vijfde plaats. Hans Peter Minderhout zag een goede klassering in rook opgaan toen Nadine aan het eind van de proef ging steigeren. Hij werd daardoor pas 22e en mist daardoor de kur op muziek, die vrijdag wordt verreden.

Het is voor Gal zijn tweede wereldtitel, gisteren won hij al met Nederlands team de landenwedstrijd. Vorig jaar werd hij in Windsor ook al Europees kampioen, zowel met de ploeg als individueel. Tijdens het CHIO in Aken bracht hij dit jaar het wereldrecord op 86,458%

Voorschrijven medicijnen moet in 2012 elektronisch

Artsen moeten uiterlijk 1 januari 2012 gebruikmaken van een elektronisch systeem bij het voorschrijven van medicijnen. Dat heeft inspecteur-generaal voor de gezondheidszorg Gerrit van der Wal aangekondigd.

De maatregel moet voorkomen dat er verkeerd wordt voorgeschreven, wat veel ziekenhuisopnames tot gevolg heeft en soms tot de dood van een patiënt leidt. Als alle medische gegevens in een digitaal netwerk worden opgeslagen, kan een arts in een oogopslag zien welke overgevoeligheid een patiënt bijvoorbeeld heeft en welke medicijnen hij al neemt.

Van der Wal pleit voor een vrije elektronische uitwisseling van medische gegevens. De situatie is nu nog zo dat alleen medicatiegegevens en huisartsgegevens elektronisch worden uitgewisseld. Voordat de laboratoriumgegevens van specialisten en apothekers kunnen worden uitgewisseld, moet de Eerste Kamer eerst het wetsvoorstel aannemen dat de verplichte aansluiting van alle zorgverleners regelt.

Uitslagen Champions League (29/09/10)

FC Twente is er vanavond niet in geslaagd om op bezoek bij Tottenham Hotspur punten te pakken, de Tukkers verloren met 4-1.  Hieronder vind je alle uitslagen en doelpuntenmakers van vanavond.

Groep A:
Tottenham Hotspur FC (ENG) - FC Twente (NED) 4-1
46' Van der Vaart 1-0
50' Pavlyuchenko 2-0 (pen.)
56' Chadli 2-1
50' Pavlyuchenko 3-1 (pen.)
85' Bale 4-1

FC Internazionale Milano (ITA) - SV Werder Bremen (GER) 4-0
21' Eto'o 1-0
27' Eto'o 2-0
34' Sneijder 3-0
81' Eto'o 4-0

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Internazionale Milano 2 1 1 0 4 6-2
2 Tottenham Hotspur FC 2 1 1 0 4 6-3
3 FC Twente 2 0 1 1 1 3-6
4 SV Werder Bremen 2 0 1 1 1 2-6


Programma 20 oktober:
FC Twente (NED) - SV Werder Bremen (GER)
FC Internazionale Milano (ITA) - Tottenham Hotspur FC (ENG)



Groep B:
Hapoel Tel-Aviv FC (ISR) - Olympique Lyonnais (FRA) 1-3
7' Bastos 0-1 (pen.)
36' Bastos 0-2
79' Enyeama 1-2
90+4' Pjanic 1-3

FC Schalke 04 (GER) - SL Benfica (POR) 2-0
73' Farfán 1-0
85' Huntelaar 2-0

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Olympique Lyonnais 2 2 0 0 6 4-1
2 SL Benfica 2 1 0 1 3 2-2
3 FC Schalke 04 2 1 0 1 3 2-1
4 Hapoel Tel Aviv FC 2 0 0 2 0 1-5


Programma 20 oktober:
FC Schalke 04 (GER) - Hapoel Tel-Aviv FC (ISR)
Olympique Lyonnais (FRA) - SL Benfica (POR)



Groep C:
Rangers FC (SCO) - Bursaspor KD (TUR) 1-0
18' Naismith 1-0

Valencia CF (ESP) - Manchester United FC (ENG) 0-1
85' Hernández 0-1

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Ranger FC 2 1 1 0 4 1-0
2 Manchester United FC 2 1 1 0 4 1-0
3 Valencia CF 2 1 0 1 3 4-1
4 Bursaspor KD 2 0 0 2 0 0-5


Programma 20 oktober:
Rangers FC (SCO) - Valencia CF (ESP)
Manchester United FC (ENG) - Bursaspor KD (TUR)



Groep D:
FC Rubin Kazan (RUS) - FC Barcelona (ESP) 1-1
30' Noboa 1-0 (pen.)
60' Villa 1-1 (pen.)

Panathinaikos FC (GRE) - FC København (DEN) 0-2
28' N'Doye 0-1
37' Vingaard 0-2

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC København 2 2 0 0 6 3-0
2 FC Barcelona 2 1 1 0 4 6-2
3 FC Rubin Kazan 2 0 1 1 1 1-2
4 Panathinaikos FC 2 0 0 2 0 1-7


Programma 20 oktober:
FC Barcelona (ESP) - FC København (DEN)
Panathinaikos FC (GRE) - FC Rubin Kazan (RUS)

McClaren: "Dzeko, Grafite en Diego spelen geweldig"

Steve McClaren heeft VfL Wolfsburg op gang gekregen na een moeizame start. De Engelsman bewondert zijn aanvalslinie.

Mede door de impulsen en doelpunten van Grafite, Edin Dzeko en Diego heeft Wolfsburg de weg naar boven ingeslagen. "Ze spelen op dit moment geweldig. Daardoor zijn ze zeer belangrijk voor ons", zegt McClaren op de clubsite van Wolfsburg. "Maar alle spelers werken op dit moment zeer hard. We kunnen echter nog beter dan dit."

De Engelsman kwam afgelopen zomer over van FC Twente en moest een aantal veranderingen doorvoeren in de selectie. Onder meer spelverdeler Zvjezdan Misimovic vertrok. McClaren kreeg echter de beschikking over Diego, die van Juventus werd overgenomen. "Nadat het team begreep wat het moest doen zijn we weer gaan winnen."

Borussia Mönchengladbach is de volgende tegenstander voor de huidige nummer zes in de Bundesliga. "Na het gelijkspel van Mönchengladbach bij Schalke 04 (2-2) weten we dat het niet makkelijk wordt. Ze hadden ook zomaar kunnen winnen in Gelsenkirchen. We moeten ze niet onderschatten", besluit McClaren.

[CL] Uitslag Tottenham Hotspur - FC Twente

FC Twente is mede door de Noorse scheidsrechter van vanavond weer terug op aarde. De Tukkers verloren bij Tottenham Hotspur hun tweede Champions League duel met 4-1.

De Tukkers speelden in Londen een uitstekende wedstrijd die werd gekenmerkt door een scheidsrechter die zich liet assisteren door de vijfde en zesde man. Een drietal strafschoppen kregen de Tukkers tegen. Alle drie werden gegeven na overleg met de assistenten.

Rafael van der Vaart speelde een prima werdstrijd maar mocht mede door twee gele kaarten al vroegtijdig gaan douchen. De international strooide op het middenveld met uitstekende passes en nam corners die gevaarlijk werden. De Nederlander had vlak voor rust ook nog de mogelijkheid zijn ploeg op voorsprong te zetten maar hij miste de strafschop. Na de thee was het wel raak maar ditmaal was het een prima veld doelpunt.

Tottenham kreeg nog geen vijf minuten na het doelpunt van Van der Vaart nogmaals een strafschop en ditmaal wist Pavlyuchenko dit buitenkansje wel te benutten. Krap een kwartier later wist hij hetzelfde stukje te herhalen. Op dat moment speelde Tottenham al een aantal minuten met tien man door de rode kaart van Van der Vaart. Toen vijf minuten voor tijd de thuisploeg opnieuw wist te scoren ging het Twentse lichtje definitief uit.

Tottenham Hotspur

4 - 1

FC Twente

 46' v.d. Vaart
 50' Pavlyuchenko(pen)
 64' Pavlyuchenko(pen)
 85' Bale
   56' Chadli
 
 Gele kaart: , Michailov, Kuiper, Rosales, (FC Twente)
 Rode kaart: v.d. Vaart (61/2xg) (Tottenham Hotspur),
 
Stadion: White Hart Lane, Londen
Toeschouwers: 34.000
Arbiter: Hauge (Noo)
Bijzonderheden: v.d. Vaart mist strafschop (41)
 
Opstelling:   Opstelling:
Gomes
Hutton
Bassong
King
Assou-Ekotto
v.d. Vaart
Huddlestone
Modric (82/ Lennon)
Bale
Crouch (65/Jenas)
Pavluchenko (89/ Keane)
  Michailov
Rosales
Douglas
Wisgerhof
Kuiper
Ruiz
Brama
Landzaat (69/ de Jong)
Janssen
Bajrami (28/ Chadli)
Janko

 

Mulaudzi zegt af voor gemenebest Spelen

Mbulaeni Mulaudzi  heeft zich vanwege een blessure moeten afmelden voor de Gemenebest Spelen. Hij is na Caster Semenya de tweede Zuid-Afrikaanse atleet die afhaakt.

De wereldkampioen op de 800 meter kampt met t rug- en dijbeenklachten. Uit een fitheidstest bleek dat Mulaudzi niet in staat is om deel te nemen.

De Gemenebest Spelen worden van 3 tot 14 oktober gehouden in India.

Belg met flinke verkeersboetes

In Gilze (Noord-Brabant) is woensdag een Belgische man aangehouden die het blijkbaar niet zo nauw met de regels neemt. De 57-jarige bestuurder uit Arendonk werd aangehouden voor een snelheidsovertreding en bleek nog voor ruim 7500 euro aan boetes in Nederland te hebben openstaan.

De man werd staande gehouden omdat hij 114 kilometer per uur reed, waar 60 is toegestaan. Daarvoor kreeg hij een proces-verbaal en werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Na betaling van zijn andere openstaande boetes mocht de man weer gaan. Het is niet bekend hoe de man zijn weg vervolgd heeft.

Kritiek Eurlings op tegenstanders in CDA

CDA-minister Camiel Eurlings heeft kritiek op CDA'ers die de teksten van het regeer- en gedoogakkoord nog niet kennen, maar nu al wel tegen samenwerking met de PVV zijn. Hij heeft juist alle vertrouwen in fractievoorzitter Maxime Verhagen,. "Ons land heeft een prachtige nieuwe regering nodig", zei hij woensdag in het tv-programma Uitgesproken van WNL.

"Ik ken Maxime Verhagen al heel lang. Hij is heel sterk en was niet met een akkoord naar de fractie gegaan als het niet een heel hoog CDA-gehalte zou hebben", zei hij . Eurlings bekritiseert de CDA'ers die tegen samenwerking met de PVV zijn. "Het is van tweeënéén. Of je sluit een partij voor de verkiezingen uit. Dat hebben wij niet gedaan. Dan, vind ik, moet je ook op basis van de inhoud oordelen."

Hij is daarom 'een beetje verbaasd' over die CDA'ers. "Daar voel ik me niet zo bij thuis."

De Jager zegt stresstest voor overheid toe

De Nederlandse staat gaat zich onderwerpen aan een stresstest. Dat zegde demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) woensdag toe tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen. D66 had het plan geopperd om een test te houden om na te gaan of Nederland bestand is tegen bijvoorbeeld de vergrijzing en oprakende aardgasvelden.

De Jager spreekt zelf overigens liever van een 'inventarisatie van de risico's die de schatkist loopt' dan van een stresstest. Bij banken worden stresstests uitgevoerd om te zien of zij bestand zijn tegen bijvoorbeeld een financiële crisis, een bubbel in de huizenprijzen of het instorten van de dollar.

De Studiegroep Begrotingsruimte, een adviesorgaan van het kabinet, adviseerde eerder een stresstest voor de staat. Omdat de overheid de laatste tijd veel garanties heeft uitgebreid, zoals de nationale hypotheekrente, een garantstelling voor spaargeld, exportkredietverzekering en garanties op leningen van banken, zijn de risico's volgens D66-Kamerlid Wouter Koolmees ook toegenomen. Door een stresstest zijn die risico's te meten, zo verwacht hij.

Klink denkt dat CDA-congres instemt met akkoorden

Ab Klink denkt niet dat het CDA-congres zich zaterdag uit gaat spreken tegen de coalitie van VVD, CDA en PVV. In een interview met De Telegraaf antwoordt hij op de vraag of hij optimistisch is dat het congres zich achter hem schaart: "Nee, eigenlijk niet." Klink stapte uit de CDA-Kamerfractie omdat hij niets ziet in samenwerking met de PVV.

Klink vermoedt dat als een aanzienlijk deel van de CDA-leden zaterdag tegen het regeer- en gedoogakkoord stemmen, dissidenten Ed Koppejan en Kathleen Ferrier in de fractie aan zullen blijven. Ze zouden door minstens een derde van de achterban gesteund willen worden.

In een interview met EenVandaag zei Klink dat hij, Koppejan en Ferrier tijdens de crisis binnen het CDA flink onder druk zijn gezet om hun verzet tegen de coalitie met het CDA te staken. Dat ging er 'behoorlijk heftig aan toe', aldus Klink. Er werd gedreigd om de drie uit de fractie te zetten en er zou zelfs een apart congres georganiseerd worden om de dissidenten zich te laten committeren aan het meerderheidsstandpunt.


Klink verwacht dat CDA-congres instemt met akkoorden (Foto: Novum)

Nintendo bevestigt komst Wii Remote Plus

Nintendo heeft vandaag de komst van de eerder deze week uitgelekte Wii-controller bevestigd. Het betreft een standaard controller met ingebouwde MotionPlus. De vernieuwde controller is vandaag tijdens een persconferentie door Nintendo bevestigd en lijkt uitgebracht te worden in reactie op de PlayStation Move en de Microsoft Kinect camera. 

Nintendo-baas, Satoru Iwata, gaf tijdens de persconferentie aan dat op een later moment meer bekend gemaakt wordt over de controller. De FlingSmash bundel die in het eerdere bericht uitlekte stond op de online-winkel gepland voor 7 november.

Flingsmash bundel

 

Yao Jie als eerste geplaatst op Dutch Open

Yao Jie is volgende maand tijdens de Dutch Open als eerste geplaatst. Dat heeft de organisatie vandaag bekend gemaakt.

Judith Meulendijks is bij het evenement als vierde geplaatst. Bij de mannen zijn Dicky Palyama en Eric Pang als derde en zevende geplaatst. De lijst wordt aangevoerd door Duitser Marc Zwiebler.

Aan he toernooi, dat op 19 oktober start in Almere, doen bij de mannen liefst 97 spelers uit 27 landen mee. In het enkelspel bij de vrouwen staan 63 badmintonsters uit 25 landen ingeschreven.

Velthuizen: "Ik moet hier nog alles laten zien"

Piet Velthuizen heeft sinds zijn overstap naar Hércules Alicante nog geen speelminuten gemaakt voor de Spaanse promovendus.

De Oranje-international moet voorlopig genoegen nemen met een reserveplaats achter eerste doelman Juan Calatayud. "Leuk voor die jongen dat hij het goed doet, maar heel rot voor mij", zegt de eerlijke Velthuizen. Catalayud blonk deze competitie al uit bij de verrassende overwinningen op Barcelona (0-2) en Sevilla (2-0).

"Maar ik raak niet in paniek", zegt Velthuizen tegen Voetbal International. "Ik heb al heel veel telefoontjes uit Nederland gehad van mensen die denken dat ik een verkeerde keuze heb gemaakt. Voor iedereen heb ik dezelfde boodschap: mijn kans komt nog wel. Niemand in Spanje kent Piet Velthuizen uit Nederland. Ik begin op nul en moet hier alles nog laten zien."

Ploeggenoot Royston Drenthe krijgt in tegenstelling tot Velthuizen wel de complimenten. "Tegen Sevilla stonden de mensen op de banken voor hem. Royston verdient alle credits die hij nu krijgt. Bij Real Madrid heeft hij keihard gewerkt en zijn kwaliteiten komen er nu bij Hércules uit. Die jongen kan geweldig voetballen als je hem het vertrouwen geeft. Dat laat hij wekelijks zien."

Voet op Terschelling was van vermiste Engelsman

De voet die gevonden is op het strand van Terschelling is afkomstig van een Engelsman die sinds november 2008 vermist werd. Dat heeft gezamenlijk onderzoek van de Nederlandse en Engelse politie uitgewezen. Van een misdrijf wordt vooralsnog niet uitgegaan.

De botresten, die op 11 september door wandelaars werden aangetroffen, zaten in een sok die in een schoen zat. Via de schoenfabrikant kwam de politie er achter dat een maand eerder op het strand van Hull eenzelfde schoen met de restanten van een voet was aangetroffen. Het betrof in Engeland een rechtervoet en op Terschelling een linkervoet. Het DNA van beide voeten komt overeen.

Ophef in België door curieuze fout tijdens interland

De EK-kwalificatiewedstrijd van begin september tussen België en Duitsland heeft voor ophef gezorgd. Minstens één goal stond niet in het midden.

Volgens diverse Belgische media stond minimaal één doel niet precies in het midden tussen de twee cornervlaggen. De afwijking werd vorige week opgemerkt bij de opbouw van het podium voor de concerten van U2 in het Koning Boudewijnstadion in Brussel. Bij de opbouw bleek dat het doel aan de linkerkant van het stadion twintig centimeter te veel naar links stond.

Vermoedelijk is het misgegaan bij het trekken van de kalklijnen. Nicolas Cornu, woordvoerder van de Belgische voetbalbond (KBVB), reageert dat de lijnen worden aangebracht door Stad Brussel, maar dat die door een KBVB-medewerker normaal telkens worden gecontroleerd.

Cornu: "De laatste keer dat de markeringen verdwenen, was tijdens de memorial Ivo Van Damme. De nationale ploeg moest één week later al spelen en we hebben geen tijd gehad voor een controle."

De Rode Duivels verloren het EK-kwalificatieduel met Duitsland door een doelpunt van Miroslav Klose. Was de fout vooraf opgemerkt, dan kon de wedstrijd niet zijn doorgegaan zonder aanpassingen.

Pre-order Vanquish, krijg Bayonetta erbij

De Engelse website Play.com heeft een leuke actie voor de mensen die het spel Vanquish pre-orderen. Je krijgt er namelijk naast het spel Vanquish ook nog eens het spel Bayonetta bij kado. Daarnaast zal Vanquish ook een mooi speciaal hoesje krijgen dat beweegt als je het anders vasthoudt.

De pre-order is voor een gelimiteerde tijd dus wees er snel bij als je er gebruik van wil maken. Vanquish komt 22 oktober uit voor de Xbox 360 en de PS3. In het spel liggen Amerika en Rusland met elkaar overhoop en dit vechten ze uit in een groot ruimtestation.

Bekijk hier de PS3 pre-order en hier die van de Xbox 360

 

Opgeluchte Jol: "Anita is er snel weer bij"

De blessure van Vurnon Anita blijkt mee te vallen. De verdediger van Ajax viel gisteren tegen AC Milan (1-1) geblesseerd uit.

Anita moest al in de eerste helft het veld verlaten. Trainer Martin Jol was bevreesd voor een ernstige blessure bij de linksback. Maar nader onderzoek wees uit dat de verdediger 'slechts' enkele weken uit de roulatie is.

"We vreesden voor een breuk, maar het gaat om een kneuzing. Vurnon kennende is hij er snel weer bij", sprak de hoopvolle Jol tegenover AT5. De trainer van Ajax doet de komende tijd vermoedelijk een beroep op Urby Emanuelson.

De multifunctionele linkspoot verving Anita na zijn uitvallen op de linksbackspositie. Miralem Sulejmani verving de geblesseerde Ajacied vijf minuten voor de pauze. Zonder Anita wist Ajax AC Milan op een gelijkspel te houden in de ArenA.

Inboedel van Llink wordt geveild

Mocht je nog een bureau, computer of kast nodig hebben en wilde je er altijd al een van een ex-publieke omroep? Dan is nu je kans. De inboedel van de voormalige publieke omroep Llink wordt namelijk geveild. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan de doorstart van de omroep.

Er zitten sloophoutenbureas bij die zijn ontworpen door Jacqueline Le Bleu uit Rotterdam. Verder zijn er computers, camera's, postproductie-editsuites, kasten en overig kantoormeubilair.

Vanaf vrijdag zijn de stukken te zien op de website van Troostwijk Auctions. Op 15 oktober kan de inboedel bekeken worden in het pand van Llink in Rotterdam. De openbare veiling sluit op 18 oktober.

De zo goed als failliete omroep is nu uit de schulden en wil zich blijven profileren als mediabedrijf.

Veroordeling voor 'exorcisme' in België

In België zijn een 59-jarige man en zijn 39-jarige zoon woensdag veroordeeld voor een zogenaamde duiveluitdrijving. Het slachtoffer was het zoontje van de 39-jarige man, die de politie had gebeld nadat hij ‘thuis klappen had gekregen’.

Toen de politie een kijkje ging nemen, trof zij de jongen zwaar toegetakeld aan. Hij had een metalen ketting om zijn nek, zat onder de schrammen en had twee blauwe ogen. De knul had psychische problemen en zijn opa en vader vonden dat hij ziek en ‘bezeten’ was.

De Belgische spoorwegpolitie had de jongen al eerder in verwarde toestand aangetroffen en hem toen naar het ziekenhuis gebracht. Toen hij daar door zijn vader en opa werd opgehaald sprong hij, op weg naar huis, uit de rijdende auto om te ontsnappen. Hij was juist van huis weggelopen omdat zijn familie toen ook al het idee van een duiveluitdrijving had opgevat. Hij werd gedwongen om azijn te drinken en er werden Koranteksten om zijn hals gelegd.

De twee verdachten zeiden dat de jongen instemde met de mishandelingen en wilden geen schuld bekennen. De rechtbank geloofde hen echter niet en legde aan beiden negen maanden cel en een boete van 275 euro op.

Verhagen slachtoffer van Googlebom

Wie in de zoekmachine Google het woord 'landverrader' intikt, komt uit bij de webpagina van Minister van Buitenlandse zaken Maxime Verhagen. Het lijkt erop dat Verhagen slachtoffer is geworden van een zogenaamde Googlebom, een manier om een zoekwoord te koppelen aan een ongerelateerde website.

Het fenomeen werd algemeen bekend toen het een groepje internetters lukte de woorden 'miserable failure' naar de officiële site van George W. Bush te linken. Een antwoord bleef niet uit: een groot aantal rechtse Amerikanen bouwde onder dezelfde woorden een link in naar de homepage van Michael Moore, die op een tweede positie in de zoekresultaten kwam te staan. De links werden zo vaak gemaakt dat thans alleen het woord 'miserable' of 'failure' al genoeg is om beide sites bovenaan de resultatenlijst te krijgen.

Een andere bekende googlebom is 'Weapons of Mass Destruction'. Deze zoekactie leidde tot een paar jaar geleden nog naar een site die op het eerste gezicht een doodnormale 404-foutmelding lijkt te geven, maar bij nader inzien toch iets anders blijkt te suggereren.

Eerder leidde 'raar kapsel' naar de pagina van Jan Peter Balkenende en 'gladjakker' kwam uit op de homepage van Camiel Eurlings. Het woord 'vreemdelingenhaat' leidde naar de website van Rita Verdonk.

Verhagen
Verhagen een landverrader?

Patrick Kicken volgt Ferry Maat op bij Veronica

Patrick Kicken volgt vanaf maandag Ferry Maat op bij Radio Veronica. De dj zal iedere werkdag te horen zijn van 13.00 tot 16.00 uur. Ferry Maat gaf in augustus aan te stoppen. Hij is toe aan iets anders en hij ziet de veranderingen in het format niet zitten.

Patrick Kicken werkt al sinds 2004 bij Radio Veronica. Hij presenteerde diverse programma's, waaronder een weekendprogramma en de ochtendshow. De laatste jaren is hij in de avond te horen met 'Keihard Kicken'.

"Het is natuurlijk geweldig om op dierendag mijn nieuwe show te lanceren en een mooie gelegenheid voor een leuke stunt", aldus Patrick Kicken. Ik hoop maandag zo veel mogelijk vrouwen met de naam Veronica in de studio te krijgen met hun huisdier. Volgens mij wordt dat hilarische radio."

Directeur Ab Trik is blij met de ontwikkelingen bij Radio Veronica. "Patrick gaat op de van hem bekende, fantasievolle wijze een heel nieuwe middagshow neerzetten in het competitieve tijdvak 13.00 tot 16.00 uur. Mooi om te zien dat een telg uit de nieuwe dj-generatie de microfoon overneemt van coryfee Ferry Maat."

DTM ook komende drie jaar in Zandvoort

Zandvoort zal ook de komende drie jaren gastheer zijn van een race van het Deutsche Tourenwagen Masters (DTM). Dat heeft de directie van het Noord-Hollandse duinencircuit bekendgemaakt. In 2011 zal de DTM-race van 13 tot en met 15 mei in Zandvoort plaatsvinden.

"De DTM is samen met de Masters of Formula 3 ons belangrijkste internationale evenement en een uithangbord voor ons circuit", zegt Hans Ernst, bestuurder van Circuit Park Zandvoort. "We zijn dan ook blij dat we overeenstemming hebben bereikt over een driejarig contract."

PvdA steunt Van der Laan niet in aanpak krakers

De Amsterdamse PvdA-raadsfractie steunt burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) niet in zijn harde aanpak van krakers. De fractie pleit voor minder ontruimingen dan Van der Laan voor ogen heeft. Hiermee is een meerderheid van de gemeenteraad tegen het voornemen van Van der Laan (PvdA) om vanaf vrijdag tweehonderd kraakpanden te ontruimen.

De PvdA laat weten niet tegen het ontruimen van kraakpanden te zijn, maar vindt dat het bestrijden van leegstand meer prioriteit moet hebben. Vanwege het beperkte aantal beschikbare politieagenten is het volgens de sociaaldemocraten, die deel uitmaken van het college, onhaalbaar om alle kraakpanden te ontruimen.

Eerder spraken de fracties van GroenLinks (tevens collegepartij), SP en D66 zich al uit tegen het voornemen van de burgemeester. In totaal zijn nu 32 van de 45 raadsleden tegen de ontruimingsplannen van Van der Laan. Collegepartij VVD en het CDA zijn wel voor handhaving. Op 1 oktober gaat het kraakverbod officieel in. De naleving hiervan ligt in handen van gemeenten. Meerdere gemeenten hebben al aangegeven het verbod niet actief te gaan handhaven.

Zelfmoord student na streaming homoporno

Een achttienjarige student heeft op 23 september zelfmoord gepleegd door van de wereldberoemde George Washington Bridge (GW Bridge) in New York te springen. De jongeman, wiens naam niet bekend wordt gemaakt, heeft dit gedaan naar aanleiding van een bizarre 'grap' van twee medestudenten. Zij hebben een vrijpartij van het slachtoffer met een andere jongen rechtstreeks op internet gestreamd.

De politie heeft inmiddels twee achttienjarige studenten opgepakt die deze grove schending van privacy op hun geweten hebben. Dharun Ravi en Molly Wei worden ervan verdacht de slaapkamer van hun medestudent te hebben betreden om hier een verborgen camera te plaatsen. Met deze camera werd op 19 september een vrijpartij tussen twee homoseksuele studenten opgenomen die rechtstreeks via internet werd verspreid.

Enkele dagen later werden weer beelden opgenomen van dezelfde student die seks had met een andere jongen. De gefilmde homostudent kon waarschijnlijk niet langer leven met de gedachte dat veel mensen hebben meegekeken tijdens zijn vrijpartij en maakte afgelopen donderdag een einde aan zijn leven. Zijn auto, met daarin zijn gsm en computer, werden in de buurt van de brug teruggevonden.

Ravi en Wei zijn opgepakt en op borgtocht vrijgelaten. Hen hangt een straf van vijf jaar cel boven het hoofd wegens privacyschending. De homopornostream werd overigens via Twitter aangekondigd. De bewuste pagina van Ravi is inmiddels verwijderd, een screendump van de aankondiging is hier terug te vinden.


Een filmpje over de schokkende zaak

Duizenden nertsen ontsnapt in Ierland

Wegen en rivieren in het noordwesten van Ierland worden overspoeld door nertsen. In het weekeinde hebben onverlaten op een nertsenboerderij in het graafschap Donegal kooien geopend en hekwerken vernield, waardoor zo'n vijfduizend dieren ontsnapten. Nog eens 28.000 nertsen weerstonden de roep van de vrijheid en bleven op de boerderij.

Inmiddels zijn ongeveer honderd dieren door jagers gevangen, terwijl enkele honderden sneuvelden onder de wielen van passerende voertuigen. Automobilisten meldden dat ze op drukke wegen groepjes bontdragers zagen staan, versuft door het licht van aanstormende auto's.

Een directeur van de boerderij legde de schuld van de bevrijding bij dierenrechtenactivisten, die hun aanval zondag zouden hebben gelanceerd. Landbouwautoriteiten waarschuwden dat de dieren een bedreiging kunnen vormen voor plaatselijke diersoorten en bijvoorbeeld populaties zalmen, konijnen en gevogelte kunnen decimeren.

'Terugdraaien rookverbod is onverteerbaar'

Clean Air is verontwaardigd over het plan van het komende kabinet om het rookverbod op te heffen. De belangenvereniging vindt dat niet-rokers hierdoor 'in de kou' gezet worden. De Telegraaf meldde dit voornemen van het kabinet woensdag.

Clean Air Nederland zegt dat de opheffing van het rookverbod voorbijgaat aan de belangen van zeventig procent van de bevolking van 15 jaar en ouder die niet rookt. Eerder dit jaar heeft het Gerechtshof in Arnhem nog bevestigd dat het rookverbod ook geldt voor kleine cafés zonder personeel.

De anti-rookvereniging plaatst ook vraagtekens bij de handhaafbaarheid van een afgezwakt rookverbod. In de praktijk zou dit betekenen dat de controleurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) voortdurend moeten nagaan of café al dan niet een eenmanszaak is.


'Terugdraaien rookverbod is onverteerbaar' (Foto: Novum)

'Voltaire: islam toleranter dan christendom'

De Franse filosoof Voltaire (1694-1778) vond de islam zoals die beleden werd tijdens de Middeleeuwen toleranter dan het christendom. Dat zei woensdag Hannie Vermeer - Pardoen, die de briefwisseling vertaalde die Voltaire voerde met de Russische tsarina Catharina de Grote (1729-1796). Het is voor het eerst dat deze briefwisseling in het Nederlands uitkomt in boekvorm.

Voltaire zag de islam van zijn eigen tijd echter wel als bedreiging voor de idealen van de Verlichting, een filosofische stroming in de 18e eeuw die tegen alle godsdiensten was en religie afdeed als bijgeloof.

Het boek Briefwisseling met Catharina de Grote 1763-1778 werpt een verrassend licht op de opvattingen van Voltaire over vrede en oorlog in Europa, aldus de uitgever. Voltaire steunde Catharina in haar strijd tegen de Turken die tot tweemaal toe Wenen hadden belegerd.

RTV Oost in de fout met verborgen camera

RTV Oost heeft journalistieke grenzen overschreden door gebruik te maken van een verborgen camera in een reportage over de vuurwerkramp in Enschede. Dit staat in een woensdag gepubliceerde uitspraak van de Raad voor de Journalistiek.

Programmamakers van de regionale omroep verstopten een camera in een pen. Hiermee klopten ze onaangekondigd aan bij de voormalige klusjesman van SE Fireworks. Ze wilden zijn reactie op een belastende getuigenverklaring. De man stuurde de ongewenste bezoekers echter meteen van zijn erf.

De Raad voor de Journalistiek oordeelt dat deze overvaljournalistiek ongeoorloofd was. De uitzending van de confrontatie leidde louter tot privacyschending en leverde geen bevredigende reactie op of andere relevante informatie over de oorzaak van de vuurwerkramp.

RTV Oost in de fout met verborgen camera
RTV Oost in de fout met verborgen camera (Foto: ANP)

Extra toezicht op Marokkaanse moskeeën

Marokkaanse organisaties gaan zorgen voor verscherpt toezicht op moskeeën. Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) en de Raad van Marokkaanse Moskeeën in Nederland (RMMN) hebben hiertoe het initiatief genomen, zo maakten zij woensdag bekend.

De twee organisaties nemen deze maatregel naar aanleiding van een reeks brandstichtingen, bekladdingen en bedreigingen van moskeeën. Deze week probeerden onbekenden nog brand te stichting in een Marokkaanse moskee in de Groningse wijk Selwerd.

Het SMN en de RMMN zeggen dat het aantal incidenten de afgelopen twee jaar is toegenomen. Volgens henzelf is dat 'een direct gevolg van de groeiende anti-islamhouding en extreemrechtse radicalisering in Nederland'.

Kabinet krijgt weer minister van integratie

Het minderheidskabinet van VVD en CDA krijgt waarschijnlijk weer een minister voor integratie en immigratie. Het moet een minister zonder portefeuille worden, die valt onder het nieuwe ministerie van Veiligheid.

Dat melden bronnen rond de onderhandelingen. De nieuwe minister voor integratie wordt waarschijnlijk een VVD'er, de minister van Veiligheid in dat geval waarschijnlijk een CDA'er.

De VVD leverde tussen 2003 en 2006 met Rita Verdonk een minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie. Zij was een echte stemmentrekker voor de liberalen. Maar 'IJzeren Rita' verdween na een machtsstrijd met de huidige VVD-leider Mark Rutte uit de VVD en uiteindelijk uit de Tweede Kamer.

Kabinet krijgt weer minister van integratie
Kabinet krijgt weer minister van integratie (Foto: ANP)

Kustwacht Italië zoekt naar vermiste ballonvaarders

De Italiaanse kustwacht is woensdag op zoek gegaan naar twee Amerikaanse ballonvaarders. De twee vlogen met slecht weer over de Adriatische Zee toen het radiocontact verloren ging.

Het tweetal, Richard Abruzzo en Carol Rymer Davis, nam deel aan een wedstrijd. Ze vertrokken afgelopen zaterdag uit de Engelse kustplaats Bristol. Volgens een woordvoerder werd woensdagochtend voor het laatst een radiosignaal opgepikt van de ballon. Op basis van het radiosignaal kon worden bepaald dat de ballon op zo'n 21 kilometer uit de kust was.

Helikopters, vliegtuigen van het leger en drie boten nemen deel aan de zoektocht. Ook op de kust wordt gezocht naar de ballonvaarders.

Staat wil geld ophalen met heropening leningen

De Nederlandse Staat wil op maandag 4 oktober 3 miljard euro tot 7,5 miljard euro ophalen met de heropening van twee bestaande staatsleningen en met een nieuwe lening, meldt het agentschap van het ministerie van Financiën woensdag.

Met de heropening van de lening die afloopt op 31 december 2010 wil het ministerie tussen 1 miljard euro en 2,5 miljard euro ophalen. Van de lening staat al 8,89 miljard euro uit.

Met de heropening van de lening die afloopt op 28 februari 2011 wordt eveneens een opbrengst tussen 1 miljard euro en 2,5 miljard euro beoogd. Het uitstaande bedrag voor deze lening bedraagt 2,36 miljard euro.

De lening, die wordt afgelost op 30 september 2011, is een nieuwe lening, waarmee, net als met de andere twee leningen, op een opbrengst van tussen 1 miljard euro en 2,5 miljard euro wordt gemikt.

Australische dood na sprong van Maleisische toren

Een Australische vrouw is in Maleisië te pletter gestort omdat haar parachute niet openging toen ze van het op een na hoogste gebouw van Maleisië sprong om te oefenen voor een parachutespringevenement. Dat hebben de organisatoren woensdag bekendgemaakt.

Kylie Tanti Marion (42), die dinsdag haar derde sprong van de Alor Setar-toren maakte, was op slag dood.

Marion zou deelnemen aan een internationale 'basesprong' op 7 oktober. Een basejumper is iemand die met een parachute van onder meer gebouwen en bergen springt. Het management zegt dat alle veiligheidsmaatregelen getroffen zijn. De vrouw was een ervaren basejumper.

Professor Layton komt naar 3DS

Met de aankondiging dat de 3DS naar Japan komt in februari en in maart naar Europa en Amerika zullen er komende tijd waarschijnlijk wat nieuwe titels aangekondigd gaan worden. Zoals ook nu het geval is met Professor Layton en zijn hulpje in Professor Layton and the Mask of Miracle.

Het verhaal lijkt zich af te spelen rondom één of ander festival waar mensen in steen veranderen, dit is op het moment ook het enige wat bekend is want meer kan je niet echt uit de trailer halen (die ook nog eens in het Japans is). Bekijk de trailer hieronder.

De Bakker onderuit in Bangkok

Thiemo de Bakker is in de achtste finales van het ATP-toernooi uitgeschakeld. De Nederlander ging met 6-7, 6-1 en 6-7 onderuit tegen de Duitser Daniel Brands.

In de eerste set ging het gelijk op. De betere service van de Duitser gaf uiteindelijk de doorslag. Brands liet de tweede set na een vroege break lopen.

De Bakker kreeg in de derde set drie kansen op een break maar hij wist geen van de kansen te benutten. In de tiebreak was het de Nederlander die als eerste een kans kreeg om het af te maken. Het was echter Brands die bij 8-7 zijn tweede matchoint verzilverde.

[WK] Starttijden tijdrijden bekend

Komende nacht gaat in Australië het WK tijdrijden van start. 43 renners zullen onderling gaan uitmaken wie zich in het komende wielerjaar wereldkampioen mag noemen.

Alle deelnemers zijn inmiddels uitgesmeerd over twee groepen, waarbij alle favorieten in de laatste groep zijn gestopt. Vanaf 5:00 uur Nederlandse tijd zal er elke twee minuten een renner van start gaan.

De Nederlandse inbreng is afkomstig van Jos van Emden, die om 6:16 uur Nederlandse tijd aan zijn race begint. Hij behoort tot de tweede groep. Ook Koos Moerenhout, die in de vierde groep staat ingedeeld, doet mee en start om 8:02 uur Nederlandse tijd.

Dé uitgesproken favoriet voor het winnen van de wereldtitel bij het tijdrijden is Fabian Cancellara. In de afgelopen Tour de France wist de Zwitser de proloog en de individuele tijdrit op zijn naam te schrijven. De concurrentie zal vooral van de zijde van Tony Martin, David Millar, David Zabriskie, Bert Grabsch en Moerenhout moeten komen.

Groep drijft Haagse agent in het nauw

Een groep van dertig Hagenaars heeft dinsdag een politieagent in het nauw gedreven. Toen de bestuurder van een auto zich tegen zijn aanhouding verzette, begon een groep omstanders zich ermee te bemoeien. Drie mensen zijn aangehouden, onder wie de automobilist. De agent is niet gewond geraakt, hij kreeg alleen een duw.

Een agent hield de 23-jarige Hagenaar staande omdat de man niet handsfree belde tijdens het rijden. De man bleek ook geen rijbewijs te hebben, waarna de agent hem wilde aanhouden.

Familie van de Hagenaar en willekeurige omstanders richtten zich vervolgens tegen de agent. Andere agenten schoten hun collega daarna te hulp.

Sugababe Amelle vreest tweede zenuwinzinking

Amelle Berrabah is bang dat ze na haar aanhouding weer een zenuwinzinking krijgt. "Waarom schrijven de kranten altijd zulke verschrikkelijke verhalen?", vraagt de Sugababe zich af via Twitter. "Het voelt alsof ik weer een dieptepunt ga bereiken."

Berrabah werd vorige week aangehouden wegens rijden onder invloed. De 26-jarige zangeres twittert dat ze de avond voor haar arrestatie voor het laatst alcohol genuttigd had. "Ik ben zo kwaad op mezelf. Ik voelde me goed en had zelfs koffie gedronken."

De zangeres legt uit dat ze 's ochtends vroeg onderweg was naar haar personal trainer toen ze van de weg werd geplukt. "Ik was de avond daarvoor gaan stappen met vrienden en had geen idee dat alcohol zo lang in je lichaam blijft."

De 26-jarige Amelle heeft een zware tijd achter de rug. Vorig jaar belandde ze na een zenuwinzinking in een kliniek. De Sugababe is bang dat ze weer instort, blijkt uit haar twitterberichtjes.

Berrabah is geen onbekende van justitie. Twee jaar geleden werd ze verdacht van mishandeling, vorig jaar werd Amelle opgepakt wegens het vernielen van een auto. De zangeres, die sinds 2005 deel uitmaakt van de meidengroep Sugababes, moet op 8 oktober tekst en uitleg geven over haar arrestatie.


De Sugababes (Foto: Novum)

Activision geeft toe: "Zombies in CoD: Black Ops"

Activision heeft toegegeven dat er zombies in Call of Duty: Black Ops zullen zitten. Het zal nog steeds vier speler co-op zijn zoals de modus geintroduceerd werd in World at War uit 2008. Volgens de grote baas waren de zombies zo'n succes in de gemeenschap dat ze wel terug moesten komen in een nieuw avontuur.

De essentiële basis voor de zombie-mode is hetzelfde gebleven maar er zullen ook een aantal verrassingen zijn. Naast het zombie-nieuws is er ook verteld dat er een andere co-op mode is, Combat Training, waarin jij met vijf anderen zullen strijden tegen de AI.

Meer info over de spelmodi is niet vrijgegeven en we zullen dus nog eventjes moeten afwachten. CoD: Blackops komt 9 november uit.

Dode bij ongeluk op TT circuit Assen

Bij een ongeluk tijdens een rijvaardigheidstraining op het TT circuit in Assen is woensdagmiddag een 42-jarige Duitser om het leven gekomen. De man reed in zijn eigen Porsche en knalde met ongeveer 150 kilometer per uur in de vangrail, zegt directeur Peter Oosterbaan van het circuit.

Volgens Oosterbaan verloor de Duitser de macht over het stuur, mogelijk door een stuurfout. De auto botste hard, maar vloog niet in brand. Het slachtoffer was volgens hem op slag dood. Hulpdiensten van het circuit zelf en van buiten waren snel ter plaatse, maar konden de man niet meer helpen.

Het circuit was tijdens het ongeluk afgehuurd door een Duitse organisator die mensen de gelegenheid biedt om in hun eigen auto of op hun motor rijervaring op te doen. Er waren woensdag in Assen ongeveer twaalf deelnemers. Zij hebben slachtofferhulp aangeboden gekregen.

De politie heeft het circuit woensdag gesloten voor onderzoek. Waarschijnlijk is het donderdagmiddag weer geopend.

Bert Koenders solliciteert bij VN

Bert Koenders is kandidaat voor een hoge post bij de Verenigde Naties. Het gaat om een functie bij het VN-bevolkingsfonds Unfpa, dat zich bezighoudt met bevolking, demografie en gezondheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken steunt de kandidatuur van Koenders, laat een woordvoerder weten.

De oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking namens de PvdA had dinsdag een sollicitatiegesprek bij de VN in New York. Daarbij zou hij een sterke indruk hebben achtergelaten en veruit de favoriete kandidaat van de VN zijn, aldus ingewijden.

Er zijn in totaal veertien kandidaten voor de functie. De benoemingen zijn doorgaans zeer geopolitiek bepaald, wat inhoudt dat benoemingen gespreid worden over de werelddelen. Als Koenders de baan krijgt, wordt hij een van de ondersecretarissen van de VN.


Bert Koenders solliciteert bij VN (Foto: Novum)

Duizenden vrouwen verhandeld voor seks

Bijna veertigduizend vrouwen en meisjes zijn vanuit Nigeria naar andere West-Afrikaanse landen gesmokkeld om daar als seksslavinnen te werken. Dat zei een woordvoerder van een organisatie die mensenhandel in de regio bestrijdt woensdag.

In Mali, Ivoorkust, Burkina Faso, Niger, Libië, Marokko en op de Kaapverdische Eilanden zijn slavenkampen aangetroffen, vol met vrouwen en meisjes uit Nigeria. Sommige meisjes zijn pas 15 jaar oud. De autoriteiten van Mali willen binnenkort verantwoordelijken voor de mensenhandel arresteren, terwijl ook Nigeria overgaat op vervolging van mensenhandelaren.

Paus voor miljarden aangeklaagd

Stichting Mea Culpa United gaat de paus voor miljarden euro's aanklagen. Dat meldt het televisieprogramma EenVandaag. Mea Culpa United komt op voor de belangen van mensen die seksueel misbruikt zijn in kerkelijke instellingen.

Bob van der Goen, de advocaat die de stichting vertegenwoordigt, stelt in een brief aan het Vaticaan de paus 'hoofdelijk aansprakelijk voor het leed dat duizenden slachtoffers is aangedaan'. De paus was volgens hem zelf betrokken bij het toedekken van seksueel misbruik in de katholieke kerk.

Van der Goen klaagde eerder namens 46 cliënten het internaat Sint Maria ter Engelen in Kerkrade aan wegens seksueel misbruik door paters van de Franciscaner Monniken. Volgens Mea Culpa United heeft de Duitse tak van de Fransiscaner Orde per brief schuld bekend en willen ze onderhandelen over een schadevergoeding.

Woordvoerder Bert Smeets denkt dat de claim een succes wordt en bijval krijgt van vele slachtoffers van seksueel misbruik, zowel binnen als buiten Nederland. "Steeds meer mensen geloven niet meer in deze paus", aldus Smeets.

VVD-fractie ook unaniem achter akkoord

De fractie van de VVD staat unaniem achter de akkoorden die VVD-leider Mark Rutte met PVV-leider Geert Wilders en CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen heeft gesloten. Rutte maakte dat woensdag na afloop van fractieberaad bekend.

Het regeer- en gedoogakkoord vormen de basis voor een minderheidskabinet van VVD en CDA, dat gedoogsteun zal krijgen van de PVV.

Rutte zei dat zijn fractie nog wel wat 'mitsen en maren' had, maar dat dat 'geen breekpunten' zijn. Hij sprak van een uitstekend akkoord, dat ervoor zal zorgen dat Nederland sterker uit de economische crisis komt. Volgens Rutte kunnen de drie partijen zich 'zeer goed' in het akkoord herkennen.

VVD-fractie unaniem achter akkoorden
VVD-fractie unaniem achter akkoorden (Foto: ANP)

Spaanse tennisbond praat met boze speelsters

De Spaanse tennisbond (RFET) gaat om de tafel zitten met enkele boze topspeelsters. Die vinden dat de bond het vrouwentennis te weinig aandacht geeft en dreigen daarom in 2011 de Fed Cup te boycotten. De RFET meldde vandaag dat het in oktober een conferentie houdt waarin over het vrouwentennis wordt gesproken.

Volgens Maria José Martinez Sánchez en Carla Suárez Navarro, beiden in de top honderd, en vier andere tennissters investeert de bond vooral in het mannentennis. Voormalig grandslamwinnaressen Arantxa Sánchez Vicario en Conchita Martinez schaarden zich achter die kritiek.

Het vrouwentennis in Spanje ligt volgens hen ver achter op de mannentak. Waar de vrouwen maar vier speelsters in de top honderd hebben, telt het mannentennis er alleen al vier in de top twintig, onder wie lijstaanvoerder Rafael Nadal.

Koevermans wordt niet vervolgd

De aanklager van de Nederlandse voetbalbond (KNVB) start geen vooronderzoek tegen Danny Koevermans, aanvaller van PSV. Na bestudering van de beelden heeft uitgewezen dat hier onvoldoende aanleiding voor is.

Koevermans ging afgelopen weekend, tijdens de wedstrijd tegen FC Groningen (1-1), in de slotfase op het been van Andreas Granqvist staan. Mocht de aanklager zich wel over deze zaak gebogen hebben, dan zou dit slecht uitkomen voor PSV.

Eind vorige week werd Marcus Berg voor de duur van vier wedstrijden geschorst. De aanleiding hiervoor was een elleboogstoot bij Timothy Derijck in de wedstrijd tegen ADO Den Haag.

Moordwijf wilde slechts penis flamberen

In Australië dient momenteel de rechtszaak tegen een 46-jarige, ziekelijk jaloerse vrouw. Zij heeft haar man namelijk levend verbrand. Volgens de verdachte was dit echter een ongelukje: zij wilde haar echtgenoot slechts een lesje leren door diens penis in de fik te steken.

Een getuige vertelde vandaag in het hooggerechtshof van Zuid-Australië hoe de vrouw in 2008 benzine over haar man Satish Narayan goot en de boel vervolgens aanstak. Volgens de verdachte ging haar man namelijk vreemd.

De getuige, ene meneer Chandler, zag tijdens de brand het gezin buiten het huis staan. Hier verontschuldigde de vrouw zich en vertelde ze dat zij de brand had aangestoken. "Ze zei: 'Ik dacht dat mijn man vreemdging. Ik wilde zijn penis in de brand steken, deze misvormen opdat er geen vrouw meer naar zou willen kijken'", vertelde Chandler in de rechtbank.

Het slachtoffer bleek maar liefst voor driekwart te zijn verkoold. De arme man overleed enkele weken later in het ziekenhuis. Ook het huis raakte zwaar beschadigd. In de zaak is nog geen uitspraak gedaan.

Trainer Jarolim vertrekt bij Slavia Praag

Slavia Praag moet op zoek naar een nieuwe trainer. Karel Jarolim, de huidige coach van de Tsjechische formatie, heeft zijn ontslag ingediend en vertrekt per direct.

"De druk van de media was te groot te geworden. De ploeg kon niet meer rustig werken", was in een communiqué van Slavia Praag te lezen.

Jarolim was sinds 2005 werkzaam bij Slavia Praag. Het seizoen 2007/2008 was het hoogtepunt voor de trainer. Toen werd de landstitel gepakt en plaatste de club zich voor het eerst in de historie voor de groepsfase van de Champions League. In dat seizoen wisten de Tsjechen in de derde voorronde Ajax uit te schakelen. Vervolgens kwamen zij in een groep met Steaua Boekarest, Sevilla FC en Arsenal terecht, waar ze uiteindelijk als derde zouden eindigen.

Vorig seizoen kwam er een kink in de kabel. Slavia Praag eindigde op de zevende plaats in de Tsjechische competitie en slaagde er daardoor niet in om Europees voetbal af te dwingen. Ook dit seizoen gaat het zeer stroef, getuige de twaalfde plaats op de ranglijst.

Ruijsch verlaat Gemert na dit seizoen

Zondagtopklasser Gemert weet nu al dat het komend seizoen een andere trainer voor de groep heeft staan. Bert Ruijsch kondigde dinsdagavond zijn vertrek aan. Hij bracht de spelersgroep op de hoogte, nadat hij eerder het bestuur informeerde.

Ruijsch is bezig aan zijn derde seizoen in Gemert. Hij was in zijn eerste twee seizoenen zeer succesvol bij de Brabanders. In zijn eerste jaar werd hij tweede in de Hoofdklasse B, vorig seizoen werd Gemert kampioen en werd ook de landelijke zondagtitel veroverd. Bovendien plaatste men zich voor de Topklasse. Daarin valt Gemert tot nu toe tegen. De club staat slechts dertiende.

Ruijsch hoopt wel in de Topklasse werkzaam te blijven, mogelijk in het zaterdagvoetbal. Hij kijkt met veel plezier terug op zijn periode bij Gemert. "Het was een droom om trainer van deze mooie vereniging te worden, alle mooie succesvolle momenten heb ik intens beleefd en dat gevoel moet altijd zo blijven," aldus de 48-jarige oefenmeester.

Meisje (12) filmt eigen verkrachting

Een twaalfjarig, Duits meisje heeft stiekem haar eigen verkrachting gefilmd. Het meisje heeft het filmpje vervolgens gebruikt als bewijs in de zaak tegen haar verkrachter, haar zeventigjarige stiefvader.

Het inmiddels dertienjarige meisje uit Müllheim is tussen 2006 en mei 2010 minstens zeventien keer verkracht. Omdat ze hier een eind aan wilde maken, installeerde ze een camera op haar slaapkamer en wachtte op een volgende verkrachting, die spoedig komen zou.

Hoewel haar stiefvader duidelijk in beeld komt, ontkent de zeventigjarige Griek Georgios alle aantijgingen. "Ik heb haar nooit verleid, zij mij eerder, ik zweer het", verklaarde hij via een tolk. "Ik kan me er niets van herinneren, ze moet iets in mijn drankje hebben gedaan."

"Ik wil jou. We gaan het nu doen meisje", zou de stiefvader voor iedere verkrachting hebben gezegd. De man wordt er ook van verdacht het meisje te hebben vastgebonden en met de dood te hebben bedreigd. In mei was het meisje er flauw van en plaatste een verborgen camera in haar slaapkamer, die een volgende verkrachting haarscherp vastlegde.

"Op de beelden kun je duidelijk zien wie de verkrachter is en wie het slachtoffer", aldus de rechter. Het meisje heeft de beelden de volgende dag aan haar leraar laten zien, waarna haar stiefvader direct werd gearresteerd. Omdat de Duitse Griek bleef ontkennen, moest het meisje gisteren urenlang getuigen, waarbij zij telkens haar teddybeer vastklemde.

Het meisje woont momenteel in een kindertehuis en is getraumatiseerd. De moeder is naar de andere kant van Duitsland gevlucht toen de zaak uitkwam. Een uitspraak in deze schokkende zaak wordt pas volgende week vrijdag verwacht.

Pikante oefenwedstrijd voor Advocaat

Dick Advocaat kan zich opmaken voor een pikant onderonsje met België. Op 17 november speelt Rusland in Moskou een vriendschappelijke wedstrijd tegen de Rode Duivels. Dat meldt de KBVB op zijn website.

De 63-jarige Advocaat was van oktober 2009 tot april 2010 als bondscoach in dienst van de Belgische voetbalbond, maar verbrak zijn contract toen hij een lucratief aanbod van Rusland kreeg.

De overstap kwam Advocaat op veel negatieve reacties te staan. De kleine generaal werd verweten dat hij voor het grote geld koos. De Belgische bond eiste financiële compensatie van de Haagse coach, die uiteindelijk een fikse schadevergoeding betaalde. De wedstrijd kwam tot stand op initiatief van beide bondscoaches. De Belgische keuzeheer George Leekens ontmoette zijn voorganger onlangs op een FIFA-congres in Madrid.

Advocaat was in het verleden twee periodes bondscoach van het Nederlands elftal. Ook coachte hij de nationale ploegen van Australië en Zuid-Korea. Met de Russen pakte hij in de eerste twee kwalificatiewedstrijden voor het EK 2012 in Oekraïne en Polen drie punten.

FIFA stelt nieuw transfersysteem in

Wereldvoetbalbond FIFA introduceert vrijdag een nieuw transfersysteem, genaamd Transfer Matching System (TMS). "Dit is een historisch moment."

Het TMS, een digitaal systeem, moet voorkomen dat er geld wordt witgewassen. Bovendien worden de transfers transparanter. De computer schakelt zichzelf uit als de transferdeadline is geweest, zodat er geen onduidelijkheden kunnen ontstaan of de formaliteiten wel of niet op tijd zijn afgerond.

"Dit is een historisch moment voor het voetbal. Het TMS is een relatief eenvoudig systeem, maar het zal een grote impact hebben op de internationale transfermarkt", reageert FIFA-baas Sepp Blatter in een persbericht. "Dankzij het systeem hebben voetbalbonden de beschikking over meer details van een transfer."

FIFA heeft het nieuwe systeem na februari 2008 in achttien verschillende landen getest. Nadien is het geïmplementeerd in alle bonden die aangesloten zijn bij de FIFA. Clubs moeten vanaf nu bij een transfer dezelfde gegevens invoeren in het TMS. Gebeurt dat niet, dan wordt de transfer geblokkeerd.

Wozniacki pakt eerste ticket voor Doha

Tennisster Caroline Wozniacki heeft zich als eerste geplaatst voor de WTA Tour Championships. De 20-jarige Deense bereikte vandaag  de kwartfinale in Tokyo en heeft daardoor voldoende punten verzameld om te mogen deelnemen aan het prestigieuze toernooi in Doha, waarvoor alleen de acht beste speelsters van de wereld worden uitgenodigd.

Wozniacki kon na haar 6-1, 6-2 overwinning op de Russische Anastasia Pavlyuchenkova in de achtste finales van Tokio een glimlach niet onderdrukken. "Plaatsing voor Doha was dit seizoen een van mijn belangrijkste doelen. Ik ben heel blij dat ik dat zo snel gerealiseerd heb", liet ze weten. Vorig jaar bereikte de Deense op het eindejaarstoernooi de halve finale.

De WTA Tour Championships vinden plaats van 26 tot en met 31 oktober. Het toernooi staat ook wel te boek als het officieuze wereldkampioenschap.

Rebellin voor twee jaar geschorst

Davide Rebellin mag de komende jaren niet deelnemen aan officiële wielerwedstrijden. Dit hebben verscheidene Italiaanse media vandaag gemeld. De renner wordt voor de duur van twee jaar geschorst, vanwege het gebruik van het verboden middel CERA.

Rebellin werd tijdens de Olympische Spelen van 2008 betrapt op het gebruik van verboden middelen. Direct gevolg was dat de Italiaan zijn zilveren plak, die hij bij de wegwedstrijd won, moest inleveren. Daarnaast kreeg hij ook nog een voorlopige schorsing opgelegd.

Uiteindelijk koos Rebellin ervoor om zijn uitsluiting bij verschillende instanties aan te vechten, maar dit bleek echter niet succesvol te zijn. De Itailaanse renner mag in april 2011 weer aan wedstrijden meedoen.

PVV-fractie unaniem achter akkoord

De PVV-fractie heeft woensdagmiddag unaniem ingestemd met het gedoogakkoord. Daarin staan de afspraken tussen de onderhandelaars van VVD, CDA en PVV. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders gezegd na een vergadering van zo'n 3,5 uur met de overige PVV-Kamerleden.

"We zijn er klaar voor en we hebben er zin in", zei Wilders. De vergadering met zijn fractie heeft 'nog wel wat puntjes' opgeleverd die zouden moeten veranderen. Daarover gaat Wilders donderdag praten met VVD-leider Mark Rutte, CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen en informateur Ivo Opstelten (VVD).

Wilders zei verder dat er met het nieuwe kabinet 'echt iets gaat veranderen' in Nederland. "Er zal een nieuwe wind gaan waaien. De PVV blaast een forse toon mee."

Wilders wilde nog niet zeggen wat er allemaal gaat veranderen. De drie partijen zijn van plan het regeerakkoord en het gedoogakkoord donderdag aan de pers te presenteren.

Wel is duidelijk dat de PVV zich committeert aan de bezuinigingen van ongeveer achttien miljard euro die VVD en CDA willen doorvoeren. In ruil zijn er wensen van de PVV ingewilligd op het gebied van asielbeleid, integratie, veiligheid en ouderenzorg.

Volgens Wilders zitten er voor de PVV meer positieve dan negatieve punten in het akkoord met VVD en CDA. "Maar negatieve zijn er inderdaad ook."

De fracties van VVD en CDA zijn woensdagmiddag ook bijeengekomen om de akkoorden te bespreken. De PVV was als eerste klaar. De vergadering van het CDA zal naar verwachting het langst duren, omdat de samenwerking met de PVV daar het meest controversieel is.

Het CDA houdt zaterdag ook nog een partijcongres, waar de leden zich kunnen uitspreken over de akkoorden.

[WK] Freire: "Ik heb goed getraind"

Oscar Freire wil komend weekend voor de vierde keer wereldkampioen wielrennen worden en heeft daar naar eigen zeggen veel vertrouwen in. Dit liet de renner, die in dienst van Rabobank rijdt, vandaag op de website van de Spaanse wielerbond weten.

Freire denkt dat hij zich in Australië kan mengen in de strijd om de eindzege. "In denk dat ik goed in vorm ben. Ik heb goed kunnen trainen en denk dat dit parcours mij wel ligt", aldus de Spanjaard. "Maar ik ben niet de enige, in de Vuelta heb ik gezien dat er genoeg concurrenten zijn die kans maken."

De Spaanse renner heeft een reputatie als het gaat om het rijden van wereldkampioenschappen. "Een sprint op het WK is anders dan in de Tour of de Vuelta vanwege het aantal kilometers. Dat ligt een renners zoals mij beter, maar misschien ook anderen zoals Hushovd of Gilbert."

Freire kende in elk geval een moeizame voorbereiding op het naderende WK. "Ik reed de Vuelta met weinig trainingskilometers in de benen en ik had net een operatie achter de rug. Het was in het begin erg warm en ik had het moeilijk. Toen de Vuelta voorbij was, ging het beter. Ik denk dat ik nu veel beter ben. Zeker weten doe ik het niet, maar we zullen het zondag zien. Ik ga naar het WK om te winnen."

Tot slot hoopte de Spanjaard dat er zondag geen verrassingen plaats zullen vinden. "Er zijn maar weinig ploegen die hopen dat het in een sprint eindigt. Ik hoop dat we niet in de achtervolging moeten. We moeten zorgen dat we iemand mee vooraan hebben", aldus Freire, die tevens op goed weer hoopt. "Ik hoop dat het zondag niet al te koud is en niet regent. Je moet het geluk hebben om overeind te blijven. Ongeacht of je goed of slecht bent, zonder een beetje geluk lukt het niet."

FC Utrecht zonder Asare tegen Liverpool

FC Utrecht kan morgen, tijdens het Europa League-duel tegen Liverpool, geen beroep doen op Nana Asare. De middenvelder heeft een klein scheurtje in zijn hamstring en is daardoor niet inzetbaar.

Asare liep de kwetsuur afgelopen weekend op. In de wedstrijd tegen AZ (0-1) verliet de speler in de 80e minuut het veld. De kans is groot dat Michael Silberbauer wel acte de présence zal geven. De aanvoerder van de club uit de Domstad kampte met lichte klachten, maar is wel wedstrijdfit.

Van Basten: "Ideeën van Cruijff te rigoureus"

Marco van Basten had twee jaar geleden een meningsverschil met Johan Cruijff. Beide Ajax-grootheden delen ook nu nog niet dezelfde visie.

Van Basten was twee jaar geleden coach van Ajax  toen Cruijff aanklopte om de club opnieuw op te bouwen. Hij wilde onder meer de jeugdopleiding flink op de schop nemen. Van Basten vond dat geen goed idee, waarna Cruijff het voor gezien hield. "Ik heb dezelfde situatie met Johan meegemaakt voordat ik begon bij Ajax", zegt de oud-Ajacied tegen Sport1.

Cruijff wilde meer dan de helft van de jeugdtrainers ontslaan. "Dat legde hij destijds bij mij neer, maar ik heb dat niet gedaan. Ik vond het te rigoureus", zegt Van Basten nu. "De uitspraken die hij nu gedaan heeft, zijn ook wel logisch als je ze baseert op de wedstrijden tegen Willem II en Real Madrid."

Van Basten denkt dat Cruijff alleen maar goede bedoelingen heeft met zijn kritiek. "Hij vindt dat wat er nu bij Ajax gedaan wordt niet goed is en daar kun je een mening over hebben. Ik kan daar ook een heel eind in meegaan, maar zo rigoureus als hij het wil is niet reëel. Johan en ik hebben overigens nog steeds een prima relatie. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je geen andere mening kunt hebben."

Goossens gewoon inzetbaar tegen NAC

Voetballer John Goossens kan zaterdag gewoon meespelen met N.E.C. Nijegen. De Nijmeegse formatie neemt het dan namelijk op tegen NAC Breda. De beroepszaak van de middenvelder is over het weekeinde heen getild naar 5 oktober, waardoor de schorsing van de middenvelder voorlopig is opgeschort. Dat meldt de club op zijn website.

De Nijmegenaren gingen in beroep tegen de straf van drie wedstrijden, die Goossens kreeg opgelegd naar aanleiding van een tackle op de voeten van Guy Ramos in het bekerduel met FC Dordrecht. N.E.C. Nijegen verloor dat duel met 4-3.

Zeven nieuwe PlayStation Platinum games voor PS3

Sony brengt al sinds het PlayStation 1 tijdperk Platinum games uit, bestsellers die goedkoper zijn. De reeks ook op de PlayStation 3 en Sony heeft daar zeven games aangekondigd die Platinum worden. Ze gaan 30 euro per stuk kosten en de nieuwe games zie je in het lijstje hieronder:

MAG
Ratchet & Clank Future: A Crack in Time
MotorStorm: Pacific Rift 
Demon's Souls
Call of Duty: World at War
Call of Duty 4: Modern Warfare 
TEKKEN 6

Andere titels die in de Platinum reeks zitten zijn onder andere Killzone 2, Prince of Persia, LittleBigPlanet en Resistance 2. Er zijn tot nu toe meer dan 40 Platinum games.

Hangjongeren mishandelen fotograaf

Een 62-jarige amateurfotograaf is in Maastricht mishandeld door hangjongeren. Twee verdachten van 14 en 17 jaar oud zijn door de politie opgepakt voor dit vergrijp.

De man had foto's gemaakt van de jongeren. Deze vonden dit niet kunnen en eisten dat de man de foto's zou verwijderen. Omdat de fotograaf dit weigerde, werd hij omver geduwd. Hij brak daarbij zijn arm en liep kneuzingen aan zijn gezicht op.

Quote op vingers getikt voor foto Nina Storms

Nina Storms is door de Raad voor de Journalistiek (RvdJ) in het gelijkgesteld nadat ze een klacht had ingediend tegen de hoofdredacteur van Quotenet. Op de website van Quote werd tot drie keer toe een gemanipuleerde foto van Storms geplaatst, waarop ze te zien is met twee opgestoken middelvingers. Dat is grievend, oordeelt de RvdJ.

De foto werd op 27 november vorig jaar voor het eerst bij een artikel over Storms op de website Quotenet.nl geplaatst. Storms kon dit niet waarderen en diende een klacht in bij de RvdJ. Ook de raad is van mening dat de afbeelding als grievend kan worden ervaren en vindt dat onvoldoende kenbaar is gemaakt dat de foto bewerkt is en dat het satire betreft.

Hoofdredacteur van Quotenet Sjoerd van Stokkum toont zich in een reactie weinig onder de indruk van de uitspraak van de RvdJ, die hij een 'papieren tijger' noemt. "Vanmorgen plofte de uitspraak op de burelen van Quote. Oei, verloren. Nina mag niet met gestrekte middelvinger worden gepubliceerd, want dat is grievend. Juist. En dat noemen wij dan weer grappig."

Nina Storms ligt al langer overhoop met het blad Quote. Journalist Eric Smit publiceerde eind jaren negentig een verhaal waarin hij onder meer beweerde dat Storms, die toen nog Brink heette, een sm-relatie had met een collega van World Online. Het stuk, dat gedeeltelijk gerectificeerd moest worden, bleek de opmaat voor een reeks publicaties van Smit over de zakenvrouw en een stroom aan juridische procedures.

Geen rookverbod tijdens het driften in GT5

Er mag dan net een prima Formule 1 racer uitgekomen zijn, de meeste racefanaten met een PlayStation 3 wachten natuurlijk maar op één ding: Gran Turismo 5. Youtube bevat inmiddels aardig wat gameplayvideo's van de langverwachte 'soon to be released' racesim. Regen, sneeuw, vonken, een enkele zijdeur en lakschade; we hebben het allemaal al voor de virtuele voorruit  langs zien komen - al dan niet in belabberde 'phone-cam' kwaliteit.

Wat we nog misten waren een paar goede drift video's maar die zijn er nu ook. Youtuber ukoredgar2143 had kennelijk wat tijd over en besloot die door te brengen in de plaatselijke 'Best Buy' winkel, alwaar hij met de GT5 kiosk demo aan de slag ging.

Met wat knip- en plakwerk en een muziekje eronder leverde dat een paar aardige video's op. Uit de video's blijkt dat driften mogelijk is in GT5. Maar wat -naast het gebrek aan achtergebleven, plakkerig, rubber op het asfalt- vooral opvalt in de filmpjes, is dat de rook weliswaar in voldoende mate van de wielen spuit, maar op bepaalde momenten toch nog een beetje onnatuurlijk overkomt. Wellicht dat dit aan de demo code ligt en dat het rookeffect in de uiteindelijke versie mooier en beter zal zijn.

De tijd zal het leren, op 3 november kunnen we zelf achter het stuur plaats nemen om het te testen. Tot dat moment moeten we het doen met de video's die op het wereldwijde net verschijnen, dus voor de liefhebbers: grab a drink, sit back and enjoy.

 

 

 

Hoofd douane Kroatië opgepakt om corruptie

De Kroatische politie heeft woensdag het hoofd van de douane, Marko Barisic, opgepakt. Barisic runt tevens de financiën van de regerende Kroatische Democratische Unie (KDU). Hij wordt verdacht van corruptie.

Volgens lokale media bood Marko Barisic staatsbedrijven de diensten van het mediabedrijf Fimi aan en ging hij daarmee voorbij aan openbare aanbestedingen. Een deel van de opbrengsten die Fimi op deze wijze genereerde, zou als smeergeld zijn betaald aan de KDU. Barisic zou in opdracht van voormalig premier Ivo Sanader als tussenpersoon hebben gefungeerd.

De eigenaar van Fimi, Nevenka Jurak, werd in augustus al gearresteerd.

Kroatië heeft de afgelopen maanden de strijd tegen corruptie en omkoperij opgevoerd. Corruptiebestrijding is een belangrijke voorwaarde, wil het land kans maken op toetreding tot de Europese Unie.

Lange Frans heeft nog maar weinig vrienden

De vriendenkring van Lange Frans is de laatste maanden flink kleiner geworden. De rapper ging enige tijd gebukt onder zware financiële problemen, waardoor zijn huwelijk onder druk kwam te staan. "Als het goed gaat vindt iedereen je leuk. Pas wanneer je in de problemen zit leer je je echte vrienden kennen. En ik kan je vertellen dat dat er niet veel meer zijn."

Eerder dit jaar werd duidelijk dat Frans in de financiële problemen zit. Hij zou zich hebben laten uitmelken door beste vriend Bart en broer Thijs, ook wel bekend als rappers Baas B. en Brutus. De daarop volgende huwelijkscrisis is inmiddels overwonnen en financieel heeft de rapper bijna orde op zaken gesteld.

"We zijn er bijna helemaal uit met onze 'vrienden' van de belastingdienst", zegt Frans woensdag in De Telegraaf. Ook de relatie met broer Thijs is inmiddels aan de beterende hand. Alleen met Frans' voormalige rappartner Bart is er nog 'nihil contact'.

De 29-jarige Frans is momenteel druk bezig met de repetities van zijn theatertour. Zijn nieuwe album moet later dit jaar verschijnen.


Lange Frans (Foto: Novum)

Rookverbod kleine cafés afgeschaft

Het nieuwe kabinet Rutte/Verhagen is nog niet gevormd, of de eerste maatregel die het nieuwe kabinet wil gaan nemen is al bekend. Het nieuwe kabinet wil het rookverbod voor kleine cafés afschaffen. Deze informatie is gelekt uit het regeer- en gedoogakkoord dat VVD, CDA en PVV hebben gesloten.

Sinds de invoering van het rookverbod, twee jaar geleden door CDA-minister Ab Klink, was er veel ophef over. Hoewel diverse caféhouders in eerste instantie met succes naar de rechter stapten om onder het verbod uit te komen, oordeelde de Hoge Raad in februari 2010 dat het rookverbod ook voor kleine cafés blijft gelden.

Nintendo voorspelt vier miljoen 3DS'en in maart

Nintendo verwacht tussen 26 februari en eind maart vier miljoen exemplaren van de Nintendo 3DS te hebben verkocht. Op 26 februari ligt de draagbare 3D-spelcomputer in de Japanse winkels. In maart verschijnt het apparaat in de Verenigde Staten en Europa.

Nintendo voorspelt dat het bedrijf in diezelfde periode zo'n vijftien miljoen spellen verkoopt voor de draagbare spelcomputer. De Japanse gamegigant verwacht dus per verkochte Nintendo 3DS bijna vier spellen te verkopen.

Deze voorspellingen staan in contrast met de dalende verkopen van Nintendo DS- en Wii-spellen en -spelcomputers. De verwachtingen van het bedrijf zijn naar beneden bijgesteld. Nintendo denkt minder spellen en spelcomputers te verkopen dan werd verwacht. Zo denkt Nintendo aan 23,5 in plaats van dertig miljoen Nintendo DS-spelcomputers. Daarnaast verwacht Nintendo een minder hoge verkoop van Wii-software, namelijk 135 miljoen games in plaats van 165 miljoen exemplaren.

Slachtoffer schietpartij Amsterdam overleden

Een man die dinsdagmiddag in Amsterdam-West werd neergeschoten is overleden aan zijn verwondingen. Dat meldt de politie woensdag. De 38-jarige Amsterdammer bezweek 's avonds in het ziekenhuis. De aanleiding van de schietpartij is volgens de politie vermoedelijk een relationeel conflict. De schutter is voortvluchtig.

De man werd om 17.50 uur neergeschoten in de Lodewijk van Deysselstraat. Ooggetuigen verklaarden dinsdag tegenover AT5 dat twee mannen en twee vrouwen ruzie hadden voor de deur van een judoclub. Daarbij werd opeens geschoten. Het slachtoffer zou de vader zijn van een kind dat op dat moment judoles kreeg.

Pinautomaat Oisterwijk opgeblazen

Een pinautomaat in Oisterwijk is dinsdagnacht opgeblazen. De daders hebben enkele geldcassettes met een onbekend bedrag buitgemaakt, laat de politie weten. Het gaat om een pinautomaat in een losstaande zuil, dus niet om een apparaat dat ingebouwd in een pand zit. De schade valt daardoor mee.

Omwonenden hoorden volgens de politie een harde knal. Hoe het apparaat is opgeblazen is nog niet bekend. Pinautomaten worden wel vaker opgeblazen, meestal door er gas in te pompen.

De daders zijn gevlucht in een donkerkleurige auto. De politie is op zoek naar getuigen.

Commercieel ruimtestation in 2016

Een privaat Russisch ruimtevaartbedrijf en een staatsbedrijf dat ruimtevaartuigen bouwt zijn van plan het eerste commerciële ruimtestation te bouwen. Verwacht wordt dat het station in 2016 in bedrijf kan worden genomen.

Sergej Kostenko, directeur van Orbital Technologies, zei woensdag dat ruimtetoeristen en onderzoekers van het station gebruik kunnen maken. Het station zal zeven gasten kunnen herbergen, maar uitbreiding behoort tot de mogelijkheden.

Volgens het Russische staatsruimtevaartbedrijf, dat van het voorgenomen station zal profiteren door de verhuur van lanceerplatformen, kan het station ook gebruikt worden als veiligheidsback-up voor het internationale ruimtestation ISS.

Nederlander rijker dan ooit

De gemiddelde Nederlander, is ondanks de financiële en economische crisis, rijker dan ooit. Dit blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). Het netto vermogen van alle Nederlandse huishoudens, is na aftrek van schulden inclusief hypotheken, 700 miljard euro.

Dit is 105 miljard euro meer dan drie jaar geleden. De gemiddelde Nederlander heeft 53.000 euro aan spaargeld, aandelen, levensverzekeringen en pensioengeld. Voor een volledig beeld zou volgens DNB ook gekeken moeten worden naar eigen woningbezit, maar dat valt buiten de financiële activa.


Gemiddelde Nederlander, ondanks de crisis, rijker dan ooit

62% werkgevers googlet kandidaten

62 procent van de Nederlandse werkgevers googlet regelmatig hun kandidaten voordat zij hen uitnodigen voor een sollicitatiegesprek, zo meldt RTL Z woensdag. Dit blijkt uit onderzoek van Creyf's Uitzendbureau. 42 procent van de werkgevers gaf aan niet meer zonder Google te kunnen bij potentiële werknemers, en googlet de kandidaten altijd.

Naast het cv en de motivatiebrief van een sollicitant is tegenwoordig ook de online identiteit van iemand een belangrijke graadmeter. Op sociale netwerken probeert men een indruk te krijgen van de persoon achter de sollicitant, om zo na te gaan of hij of zij bij de organisatie past.

Het onderzoek scheen ook licht op de sollicitanten zelf, maar liefst 72 procent gaf voorzichtig te zijn met wat zij op internet zetten. 28 procent van de sollicitanten maakt zich hier echter niet druk om.


Onderzoek: 62 procent werkgevers googlet kandidaten

Ignition Londen sluit deuren

Game-uitgever Ignition sluit op 13 oktober haar gamestudio in Londen. Een onbekend aantal mensen verliest hun baan. Dat schrijft de website Gamesindustry. Het sluiten van Ignition is de zoveelste tegenvaller voor de Britse game-industrie. Eerder dit jaar sloten Rebellion (Aliens vs Predator) en Realtime Worlds (All Points Bulletin) hun kantoren en moest Headstrong Games (House of the Dead: Overkill) herstructureren.

Bij Ignition werd gewerkt aan het veelvuldig uitgestelde actiespel Wardevil en een spel met de werktitel Project Kane. De uitgever gaat kijken of het rendabel is om beide project door externe bedrijven te laten afronden.

Het pand waar de Londense gamestudio is gevestigd, wordt niet van de hand gedaan. De uitgeverstak van het bedrijf blijft opereren vanuit de Engelse hoofdstad. Andere gamestudio's van Ignition, zoals die in Florida en Tokio, blijven onaangetast door het besluit.

Reddingsoperatie Chili verloopt voorspoedig

De families van 33 Chileense mijnwerkers die zevenhonderd meter onder de grond vastzitten zijn opgetogen nu sneller dan verwacht succes wordt geboekt met het boren van tunnels waardoor de mannen naar buiten moeten. Het doet de hoop toenemen dat de mannen eerder dan gepland kunnen worden gered.

Familieleden lachten, omhelsden elkaar en riepen 'Viva Chili!' toen de autoriteiten bekendmaakten dat een van de boren twee keer zo veel voortgang boekt als verwacht. "We zijn blij dat we deze diepte al bereikt hebben. Dit was wat we nodig hadden", zei Alberto Segovia tegen het persbureau AP. Zijn broer Dario zit al 54 dagen vast in de kopermijn.

Regeringsfunctionarissen zeiden dat de voorbereidingen voor de reddingsoperatie op 12 oktober gereed zijn en dat de mijnwerkers wellicht een maand eerder dan gepland naar boven kunnen worden gehaald. Het hoofd van de reddingsoperatie, Andre Sougarret, waarschuwt echter dat er zich nog steeds onvoorziene omstandigheden kunnen voordoen. "Ik blijf het zeggen, we hebben problemen gehad waardoor we de machines soms wel vier dagen lang stil hebben moeten leggen", zegt Sougarret. "We kennen de geologie niet helemaal en we komen vlak langs open ruimtes in de mijn, dus ik kan niets bevestigen totdat we er zeer zeker van zijn dat deze reddingsoperatie sneller verloopt dan verwacht. We hebben nog steeds twijfels, dus we hebben het liever over begin november."

Boven de grond zet de regering alle zeilen bij om op tijd een veldhospitaal gereed te hebben, evenals een enorm podium voor de media vanwaar ze de reddingsoperatie kunnen volgen.


Familieleden zijn opgetogen over het verloop van de reddingsoperatie (Foto: Novum)

Fietsster ernstig gewond door ijzerdraad over weg

Een fietsster is woensdagochtend in het Achterhoekse Gendringen ernstig gewond geraakt doordat een ijzerdraad over de weg was gespannen. De politie gaat uit van een uit de hand gelopen kwajongensstreek en hoopt dat de daders zichzelf aangeven.

De 57-jarige medewerkster van de gemeente Oude IJsselstreek kwam in de ochtendschemer op haar fiets aan bij het gemeentehuis aan de Staringstraat. Daar bleek tussen het gemeentehuis en een paal een draad gespannen te zijn, volgens de politie op zo'n manier dat een argeloze fietser er zeker door zou vallen.

De vrouw smakte door de draad op de grond en raakte ernstig gewond aan haar hoofd. Ze is met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

De politie gaat ervan uit dat de jongeren die de draad hebben gespannen, niet hadden verwacht dat hun streek zo zou aflopen. De politie vraagt hen en getuigen die jongeren in de buurt hebben zien rondhangen, zich te melden.

Hagenaar mishandeld met vuurwapen

Een 40-jarige Hagenaar is door de politie naar het ziekenhuis gebracht, toen de agenten hem gewond over straat zagen lopen. De man was met een pistool op zijn hoofd geslagen.

De gewonde man liep rond 21.00 uur in de Wagenstraat in Den Haag toen de politie hem opmerkte. Eerder op de avond waren vier mannen hem met een pistool te lijf gegaan in een woning aan de Stille Veerkade. De vier zijn daarna vertrokken.

Het is nog onduidelijk wie de vier mannen zijn en waarom de man is mishandeld. De recherche zoekt getuigen.

Verstrikte walvis bevrijd in Nieuw-Zeeland

Reddingswerkers in Nieuw-Zeeland zijn er woensdag in geslaagd een bultrug te bevrijden die al zeker twee dagen verstrikt zat in een nylon touw. Het touw zat om de kop en de staart van de walvis gewikkeld. Volgens het Nieuw-Zeelandse ministerie van milieu zou het dier zijn overleden als de bevrijding nog lang op zich had laten wachten.

Vissers signaleerden de verstrikte bultrug maandag niet ver van de oostkust van het Noordereiland. Nadat hij was bevrijd zette de walvis koers richting zee. Een woordvoerder van het ministerie noemde de redding 'een gevaarlijke onderneming'.

Einde papieren spoorboekje in zicht

Het papieren spoorboekje verdwijnt waarschijnlijk. De NS wil reisinformatie vanaf volgend jaar alleen nog in digitale vorm en via loketten aanbieden. De belangrijkste reden is dat het spoorboekje steeds minder wordt verkocht. De meeste treinreizigers zouden voor hun reisinformatie gebruik maken van digitale voorzieningen, zoals de website van de NS.

Slechts een procent van de reizigers zou het spoorboekje nog gebruiken. Volgens een woordvoerder van de NS zijn dit vooral ouderen en verzamelaars. Mensen die niet overweg kunnen met computers en internet, kunnen bij NS-stations de gewenste informatie uit laten printen. Bovendien blijft het spoorboekje in digitale vorm bestaan op het internet.

Of het spoorboekje echt verdwijnt hangt nog wel af van landelijke consumententenorganisaties, waaronder de ANWB en reizigersvereniging Rover. Die moeten nog instemmen met het plan.

Anti-abortusbrief hulpbisschop 'walgelijk'

"Walgelijk", zo betitelt Tweede Kamerlid Jeanine Hennis (VVD) een anti-abortusbrief van hulpbisschop Everard de Jong van het bisdom Roermond. De hulpbisschop stuurde woensdag een brief aan de parlementsleden waarin hij zich uitspreekt tegen abortus. Bij de brief zat een klein poppetje dat een foetus van tien weken moet voorstellen.

"Heb 'n werkelijk WALGELIJKE brief (moederschoot tot ground zero) + model v embryo ontvangen vd hulpbisschop van Roermond (De Jong) #benboos", twitterde het VVD-Kamerlid woensdag. "Op vrijwel alles moet bezuinigd worden; waarom niet op de bloedige post van de abortusklinieken?", schrijft de hulpbisschop. Ook schrijft hij: "De komende jaren hebben we honderdduizenden handen aan het bed nodig. We hebben ze niet... De mensen die ons zouden kunnen wassen, hebben we zelf om zeep geholpen."

Anti-abortusbrief hulpbisschop'walgelijk'
Anti-abortusbrief hulpbisschop 'walgelijk' (Foto: ANP)

Contador: ''Gebruik verboden middelen verleden tijd''

Als we Alberto Contador moeten geloven behoort doping in het wielrennen tot de verleden tijd. Dit vertelde de drievoudig Tourwinnaar tegen de Duitse krant Bild. ''Het gebruik van verboden middelen is verleden tijd,'' aldus El Pistolero.

Contador wijst terug op de afgelopen Tour de France waarbij geen enkele renner betrapt is op gebruik van verboden middelen. De Spaanse renner werd zelf een aantal maal in verband gebracht met de omstreden dopingzaak 'Operacion Puerto'. Die dopingverhalen is de renner inmiddels zat. ''De wielersport kent de strengste controles. Het wordt tijd dat de sport zelf weer op de voorgrond komt te staan,'' aldus de Spanjaard.

Indonesische moslims intoleranter

De moslimmeerderheid in Indonesië is minder tolerant geworden in de voorbije tien jaar en de Indonesische regering let niet op dat probleem. Dat stelden onderzoekers woensdag.

Het Studiecentrum Islam en Samenleving in Jakarta vond een 'zorgwekkende toename' van religieuze intolerantie onder moslims in 2010 vergeleken met 2001. Leider Jajat Burhanudin van het studiecentrum zei dat bepaalde ministers de intolerantie actief aanmoedigen. De politie beschermt minderheden te vaak niet.

Voor het onderzoek waren 1200 volwassen moslimmannen en -vrouwen in Indonesië ondervraagd. Van hen zei 57,8 procent tegen de bouw van kerken en andere niet-islamitische gebedshuizen te zijn. Dat is het hoogste percentage sinds 2001. Meer dan een kwart (27,6 procent) heeft er bezwaar tegen als niet-moslims hun kinderen opvoeden. Dat was 21,4 procent in 2008.

Indonesische moslims intoleranter
Indonesische moslims intoleranter (Foto: ANP)

Agressieve jongens willen 'normale' vrienden

Agressieve jongens willen graag sociale en niet-agressieve vrienden, maar omdat dit vanwege hun sociale beperking niet lukt, raken ze met andere probleemjongens opgescheept. Dat gaat in tegen eerdere theorieën in de sociale wetenschap die zeggen dat probleemjongens elkaar bewust op zouden zoeken. Training in sociale vaardigheden kan ze helpen, concludeert onderzoeker Jelle Sijtsema. Hij promoveert 7 oktober aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Voor het onderzoek werden vriendschapsnetwerken in schoolklassen in Noord-Nederland geanalyseerd. Het gaat om jongens tussen de 12 en 15 die door hun klasgenoten werden getypeerd als agressief. Het zijn geen jongens met een strafblad maar ze slaan, schoppen en schelden vaak en stelen geregeld of steken spullen in brand.

Sijtsema deed ook onderzoek naar de samenhang tussen lichamelijke kenmerken en agressie. Het blijkt dat jongeren met een lage hartslag, meer geneigd zijn sensatie te zoeken. Door hun gebrek aan prikkels komen ze vaker in conflict met autoriteiten. Deze samenhang werd nog nooit goed onderzocht.

Bij meisjes is dit verband niet aangetoond. Een gebrek aan prikkels zorgt bij meisjes niet tot agressie. Wel blijkt het dat meisjes die gevoelig zijn voor stress en niet goed in de groep liggen, eerder geneigd zijn tot fysieke agressie. Meisjes die minder gevoelig zijn voor stress vertonen eerder rationele agressie zoals roddelen en buitensluiten.

Met deze nieuwe inzichten kunnen jongeren geholpen worden om hun agressie te verminderen. Agressieve jongeren zouden getraind moeten worden in sociale vaardigheden. Dan kunnen ze volgens Sijtsema makkelijker aansluiting vinden bij jongens die sociaal en niet agressief zijn.

Het onderzoek helpt ook om verschillende vormen van agressie bij meisjes te onderscheiden. Alle agressieve meisjes dezelfde therapie geven heeft geen zin. De ene groep moet de woede beter leren beheersen, de andere moet zich meer leren inleven in de gevoelens van anderen.

Zeventien tips over oude moordzaak Amsterdam

De Amsterdamse politie heeft tot nu toe zeventien tips gekregen over een onopgeloste moord op een prostituee in 1989. Aanleiding was de uitzending van Opsporing Verzocht van dinsdagavond. Of er waardevolle tips bijzitten, is nog onduidelijk. De politie moet ze nog onderzoeken. Evenmin is bekend of er tips via het telefoonnummer van Meld Misdaad Anoniem zijn binnengekomen.

De onopgeloste zaak gaat om de achttienjarige prostituee Marie Christine Jonas, die op 25 november 1989 in de Spuistraat in Amsterdam met een groot aantal messteken om het leven werd gebracht. De oorspronkelijk uit Frankrijk afkomstige Jonas werkte onder de naam 'Luna'. De nacht waarin ze vermoord werd, werd ze om 3.00 uur voor het laatst gezien door een bevriende buurvrouw. Die zag, dat ze rond die tijd nog een klant kreeg. Mogelijk is Jonas vermoord vanwege een drugsschuld.

De politie heropende de zaak omdat het nu, in tegenstelling tot twintig jaar geleden, mogelijk is om misdaden anoniem te melden. In 1989 durfden getuigen misschien niet naar de politie te stappen.

Tien jaar cel voor overvallen weerloze slachtoffers

Het hof in Den Bosch heeft een 21-jarige man uit Breda woensdag tien jaar cel opgelegd voor een reeks gewelddadige overvallen op weerloze slachtoffers. Dat is hoger dan de acht jaar die de rechtbank oplegde. Het hof rekent het de dader bijzonder zwaar aan dat hij 'uitermate kwetsbare slachtoffers' uitkoos. Justitie had in hoger beroep twaalf jaar cel geëist.

Rond januari vorig jaar pleegde de man meerdere gewelddadige overvallen. Daarbij bedreigde hij een vrouw die zeven maanden zwanger was met een mes. Ook plakte hij haar mond af met tape en bond hij haar handen en voeten vast. Bij een overval op een bejaard echtpaar duwde hij de vrouw omver, waardoor ze gewond raakte.

Bij een andere overval bond hij samen met een kompaan een vrouw op leeftijd aan handen en voeten vast in haar eigen slaapkamer. Ook werd ze met de dood bedreigd. Daarnaast had de man ook een auto-inbraak op zijn geweten en maakte hij zich schuldig aan heling.

Sony klaagt makers USB-hack aan

Sony lijkt vastbesloten te zijn, de strijd tegen de hackers van de PS3 voort te zetten. Dat blijkt uit een flinke stapel documenten die online staat op het PSX-scene.com forum. In de documenten is te lezen dat Sony een gerechtelijke procedure aan het voorbereiden is tegen de makers van ondermeer de JailBreak, PSFreedom and PSGroove gerelateerde PS3 hacks.

Uit de documenten zou op te maken zijn dat Sony via de rechter druk wil zetten op een aantal internet service providers, om zo achter de namen en adressen te komen van de makers van de hacks.

Voor de liefhebbers van 'legalese', hier de quote waar het allemaal om draait: "Having considered the Motion for Expedited Discovery of Plaintiff Sony Computer Entertainment America LLC (oeSCEA) [...] the Court hereby grants SCEA's Motion. IT IS HEREBY ORDERED that [...] SCEA has leave to serve similarly targeted subpoenas or deposition notices to any other third party who SCEA learns may be involved in the distribution or sale of the oePS Jailbreak software, known as, for example, "PSGroove," "OpenPSJailbreak," and "PSFreedom," or who may have knowledge of the distribution or sale of this software.'

De rechtbank heeft inmiddels Yahoo opdracht gegeven om de log- en IP-gegevens van één van zijn gebruikers openbaar te maken. Deze gebruiker zou ondermeer hebben meegewerkt aan de verspreiding van de USB hack.

Het feit dat hun paradepaardje, de PS3, is gehackt lijkt Sony nogal hoog te zitten. Vorige maand vocht het bedrijf al met succes in Australië, de verkoop van de 'usb hacks' aan. Om vervolgens middels de PS3 Firmware update 3.42 het hacken ook technisch gezien onaantrekkelijk te maken.

Het is overigens nog maar de vraag hoe succesvol een eventuele rechtszaak tegen de makers van de USB hacks zal zijn, Niet zo lang geleden bepaalde een Amerikaanse rechtbank namelijk dat het 'jailbreaken' van mobiele telefoons niet verboden kan worden. Aan de andere kant is de ene rechtbank de andere niet en is een PS3 geen (mobiele) telefoon.

'Bassie&Adriaan-caravan'; hit op Marktplaats

Een nagebouwde 'Bassie & Adriaan-caravan' en een auto in dezelfde uitvoering zijn een grote hit op Marktplaats. De rood-met-gele-stippencombinatie, die vanaf begin september te koop staat, is tot woensdag door in totaal bijna 43.000 mensen bekeken. Het is daarmee een van de topitems.

De auto en caravan zijn volgens de bouwer 'een uit de hand gelopen hobby'. Overigens zit er ook een nagebouwde robot Robin in de auto.

[WK] Politie Geelong bekeurt Belgische ploeg

De Australische politie heeft woord gehouden met haar dreigementen om wielrenners op de bon te slingeren als ze het verkeer rond de stad Geelong op zouden houden. De WK-formatie van België met favoriet Philippe Gilbert waren het slachtoffer.

Op de drukke weg Great Ocean Road zorgden de Belgen voor een file, wat de Australische autobestuurders noopte tot het inschakelen van de politie. Deze zette de Belgische formatie langs de kant van de weg en bekeurde uiteindelijk alleen de assistent-ploegleider Dirk de Wolf.

Bekijk hier de beelden van het voorval.

Maagdelijkheidstest maakt weinig kans

Een Indonesisch parlementslid wil dat meisjes een maagdelijkheidstest ondergaan voor ze op door de overheid bekostigde middelbare scholen worden toegelaten. Het voorstel is echter in het hele land belachelijk gemaakt en heeft weinig kans aangenomen te worden.

Bambang Bayu Suseno, lid van het provinciale parlement in Jambi, onderbouwde het voorstel door zijn zorgen uit te spreken over seks voor het huwelijk onder jongeren. Gouverneurs, ministers en kinderrechtenactivisten zeiden woensdag dat verplicht testen discriminerend is en een schending van de mensenrechten zou betekenen.

Hoewel de meeste inwoners van het seculiere land een gematigde variant van de islam aanhangen, zijn sommige conservatieve inwoners van Indonesië bezorgd dat een snelle modernisering de moraal doet afnemen. Volgens Suseno zorgt gemakkelijke toegang tot pornografie en een slecht begrip van religie ervoor dat jongeren promiscue worden.

Ajax onderneemt actie tegen vuurwerkgooiers

Ajax gaat actie ondernemen tegen de supporters die dinsdagavond tijdens de Champions League-wedstrijd tegen AC Milan vuurwerk afstaken en van de tribunes gooiden. Dat heeft een woordvoerder van de club woensdag laten weten. Op welke manier Ajax de raddraaiers zal straffen, wordt later op de dag bekendgemaakt.

De wedstrijd moest door de rookontwikkeling in de Arena zelfs een paar minuten worden gestaakt. Verantwoordelijk voor het afsteken van het vuurwerk waren supporters van 'het sfeervak' 410. Zij kwamen uit protest tegen de in hun ogen veel te hoge toegangsprijzen voor Champions League-duels pas vijf minuten na aanvang met veel tumult de tribunes op.

Op de dag van de wedstrijd waarschuwde Ajax al dat supporters die zich niet aan de regels zouden houden, rekening moeten houden met een stadionverbod van tenminste achttien maanden. Ook het verhalen van de boete die door de Uefa zal worden opgelegd, behoort tot de mogelijkheden.

Liever mijn eigen deskundige ....

Laat twee onafhankelijke deskundigen opdraven om een mening te geven over hetzelfde onderwerp, en je bent bijna gegarandeerd van twee totaal verschillende meningen. Stel twee groepen deskundigen samen en laat deze groepen datzelfde onderwerp benaderen, en je krijgt opnieuw twee verschillende rapporten op je bureau. Neem nu ook nog eens twee groepen, die lijnrecht tegenover elkaar staan en laat hen, onafhankelijk van elkaar, een aantal deskundigen bij elkaar verzamelen om ieder hun eigen visie te verdedigen, en het loopt helemaal uit de klauwen.

Twente wacht bijzondere sfeer

FC Twente wacht vanavond op White Hart Lane een bijzondere sfeer. Voor het eerst in vijftig jaar speelt Tottenham Hotspur weer een Europese thuiswedstrijd op het hoogste niveau in Europa. Het is een extra factor waar de Tukkers in hun Champions League-duel rekening mee moeten houden.

"Ik heb al een paar Europese wedstrijden op White Hart Lane gespeeld en de sfeer is er altijd bijzonder. Zoals de sfeer tegen Young Boys in de tweede helft was, heeft ons er echt doorheen gesleept," zei aanvoerder Tom Huddlestone van de Spurs. Waarschijnlijk zal de ploeg vanavond aantreden met Rafael van der Vaart in de basis.

Squashter Grinheim snel onderuit

De rentree van squashter Natalie Grinheim bij de US Open heeft maar kort geduurd. De 32-jarige Nederlandse was favoriete voor het toernooi in Chicago, maar ging al in de eerste ronde met 6-11, 9-11 en 8-11 onderuit tegen de Italiaanse Manuela Manetta. Eerder deze maand sneuvelde ze ook al vroegtijdig bij twee andere toernooien.

Vanessa Atkinson won in de Verenigde Staten wel. De Nederlandse schakelde haar jongere landgenote Orla Noom met 10-12, 11-7, 11-3 en 11-9 uit.

Laurens Jan Anjema bereikte de kwartfinales. Hij verloeg de Duitser Simon Rosner met 11-6, 7-11, 11-2, 9-11 en 11-1.

WK wielrennen 2013 in Toscane

Het wereldkampioenschap wielrennen van 2013 is toegekend aan Toscane, zo maakte de internationale wielerunie UCI vandaag bekend. Het evenement zal op verschillende locaties worden gehouden, waarbij de meeste wedstrijden Florence als eindplaats krijgen.

In 2011 zal het WK in Kopenhagen worden gehouden, terwijl een jaar later het rond Valkenburg plaats gaat vinden. Voor het jaar 2013 werd Toscane verkozen boven het Belgische West-Vlaanderen, het Spaanse Ponferrada en de Italiaanse stad Genua.

Terreurcomplot ontdekt

Veiligheidsdiensten hebben een terreurcomplot tegen Groot-Brittannië en Frankrijk ontdekt. De diensten komen met deze waarschuwing op het moment dat de Franse regering ernstig rekening houdt met een terroristische aanslag. Dinsdag werd Frankrijk opgeschrikt door een tweede bommelding in twee weken in de Eiffeltoren in Parijs.

"Er is een aantal terreuroperaties waar we de afgelopen weken mee te maken hebben gehad, maar een à twee baren ons echt zorgen", zegt een Britse regeringsmedewerker. "Het is echter niet dusdanig dat we het dreigingsniveau hebben moeten verhogen." Er is niet bevestigd dat het complot 'Al-Qaida-geïnspireerd' zou zijn, aldus de regeringsmedewerker, maar wel is er een 'islamistische connectie'. De samenzweringen bevonden zich in een vroeg stadium.

Duitse veiligheidsdiensten zeggen geen dreigingen te hebben opgevangen en brengen geen wijzigingen in het dreigingsniveau aan.

In Washington zei een anti-terreurdeskundige dat een aantal Amerikaanse raketaanvallen door onbemande drones in het grensgebied van Pakistan en Afghanistan erop was gericht om de plannen voor vermoedelijke terreuraanslagen in Europa te dwarsbomen. Het is niet bekend of de raketaanvallen specifiek te maken hadden met het complot dat de Europese autoriteiten zeggen te hebben ontdekt.

Vietnam arresteert Franse blogger

De Vietnamese politie heeft een Franse blogger gearresteerd, omdat hij van plan zou zijn geweest de regering te ondermijnen door het plaatsen van anticommunistische artikelen. Dat meldt een Vietnamese staatskrant woensdag.

Pham Minh Hoang wordt beschuldigd van schending van een nationale veiligheidswet omdat hij het regeringsbeleid zou willen saboteren en lid zou zijn van de Viet Tan, een beweging die door de regering als terroristisch wordt aangemerkt. De in Vietnam geboren Franse hoogleraar wiskunde werd op 13 augustus aangehouden.

De communistische regering tolereert geen dissidenten en volgens mensenrechtenorganisaties gebruikt ze onduidelijke veiligheidswetten om een ieder die de regering bekritiseert gevangen te zetten, een aanklacht die Hanoi ontkent.

Viet Tan houdt vol een niet-gewelddadige organisatie te zijn die de democratie wil bevorderen en zegt dat de regering de staatsmedia heeft gebruikt om Hoang te veroordelen.

Star Wars uitgebracht in 3D

Star Wars wordt uitgebracht in 3D. Het omzetten van de beroemde scifi-reeks begint met Episode 1: The Phantom Menace uit 1999, die in 2012 wederom in de bioscoop te zien is. Afhankelijk van het succes zullen alle zes de films in de bioscoop verschijnen. Dat schrijft de Amerikaanse filmwebsite Deadline.

Geestelijk vader George Lucas speelde al langer met de gedachten om de films in 3D uit te brengen, maar sinds het zien van Avatar en Alice in Wonderland is hij ervan overtuigd dat een heruitgave de moeite waard is. Lucas zei dat hij 'jaren en jaren heeft gewacht' om met 3D aan de slag te gaan en dat hij bij Avatar zag dat de techniek ver genoeg gevorderd was om te beginnen.

Filmstudio Twentieth Century Fox, die ook de originele zes Star Wars-films uitbracht, gaat ook de 3D-versies in de bioscoop uitbrengen. Het is de bedoeling dat er vanaf 2012 elk jaar een 3D-versie wordt uitgebracht. Het kost ongeveer een jaar om een film om te zetten naar 3D.


Star Wars Episode 1: The Phantom Menace komt in 3D (Foto: Novum)

Man ramt toegangspoort Iers parlement

Een 41-jarige man heeft woensdagochtend met een cementauto de bewaakte toegangspoort van het Ierse parlement in Dublin geramd. Hij protesteerde op deze wijze tegen de nationalisering van de Anglo Irish Bank.

De nationalisering heeft de Ierse regering al enkele tientallen miljarden euro's gekost en wordt door velen beschouwd als de hoofdoorzaak van Ierlands financiële crisis.

Op de laadbak van de truck was in grote rode letters 'Toxic Bank Anglo' gespoten.

Bij het incident vielen geen gewonden. De man is opgepakt.


Cementauto ramt poort Iers parlement (Foto: Novum)

Enorme claim tegen Air France-KLM

Namens enkele honderden Nederlandse bedrijven dient Claims Funding International (CFI) donderdag een claim in van ruim 500 miljoen euro tegen Air France-KLM. De bedrijven stellen dat zij door onderlinge prijsafspraken jarenlang te veel hebben betaald voor hun vrachtvervoer en willen dat geld terug.

Stuwende kracht achter de claim is verladersorganisatie EVO. "Veel van onze leden maken gebruik van vrachtvervoer door de lucht", aldus een woordvoerder. "Tussen 2000 en 2007 hebben zij daarvoor veel te veel betaald".

Volgens EVO hebben vierhonderd Nederlandse bedrijven zich achter de claim gesteld, variërend van heel kleine verladers tot grote ondernemingen. Maar ook bedrijven uit diverse andere Europese landen hebben zich aangesloten.

Enorme claim tegen Air France-KLM
Enorme claim tegen Air France-KLM (Foto: ANP)

Rentree Moeliker na auto-ongeluk

Kevin Moeliker heeft voor het eerst sinds het zware auto-ongeluk van tien maanden geleden weer een wedstrijd gekeept. De Rotterdammer stond dinsdagavond onder de lat bij een wedstrijd van de beloften van topklasser FC Lienden. Moeliker raakte in november vorig jaar zwaargewond bij het door FC Twente-speler Theo Janssen veroorzaakte ongeluk.

Moeliker lag na het ongeluk enkele dagen in coma en liep een hersenkneuzing op. "Of ik ooit nog terugkom op topklasseniveau is niet te zeggen", vertelde de 30-jarige keeper na afloop van de wedstrijd aan Voetbal International. Moeliker was in het verleden prof bij Go Ahead Eagles, Telstar, Helmond Sport en Dordrecht.

Janssen raakte in opspraak toen bleek dat hij met te veel drank op achter het stuur was gestapt. De middenvelder kreeg van FC Twente de maximale boete en werd voor twee maanden geschorst.

Löw wil jonge spelers uittesten

De bondscoach van het Duitse nationale elftal Joachim Löw wil nog dit jaar de grootste talenten uit de Bundesliga, Lewis Holtby, André Schürrle en Mario Götze, een kans gaan geven in Die Mannschaft. Het meest waarschijnlijk is dat dit gaat gebeuren in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Zweden op 17 november.

Tegen Turkije zal Löw nog gebruik maken van de bekende namen. "Voor deze talenten is het beter om twee duels bij Jong Duitsland te spelen, in plaats van een wedstrijd bij ons op de bank te zitten. Maar ze krijgen nog dit jaar een kans bij ons," zei Löw tegen Bild.

Boonen terug in wielerpeloton

Tom Boonen is terug in het wielerpeloton. De Belg van Quick Step stond lange tijd buitenspel met een knieblessure, maar lijkt nu voldoende hersteld te zijn om morgen aan de start te verschijnen van Circuit Franco-Belge.

"Ik kijk er naar uit om weer in het peloton te rijden. Ik heb de afgelopen twee weken goed kunnen trainen. Ik heb lange, intensieve trainingen afgewerkt op de wegen rondom Monaco. Mijn knie houdt zich goed, mijn moraal is hoog en ik ben erg gemotiveerd. Natuurlijk is het tempo in de koers iets anders dan in de training, dus ik zal in de vier etappes van Circuit Franco-Belge vooral moeten wennen aan het wedstrijdritme. Hopelijk koers ik zonder grote problemen en blijf ik overeind," zei Boonen.

Seedorf: "Uitslag was terecht"

Clarence Seedorf sprak van een terechte uitslag nadat gisteren de Champions League-ontmoeting van Ajax tegen AC Milan in 1-1 was geëindigd. De middenvelder van de Milanezen verliet enkele minuten voor tijd het veld en kreeg hierbij een staande ovatie van het Amsterdamse publiek.

"Dat vond ik heel mooi. Daar ben ik het publiek dankbaar voor. Het was voor mij persoonlijk een mooie afsluiting van deze wedstrijd. Ik wens Ajax ook verder het beste," zei Seedorf die Ajax stukken beter vond dat in het met 2-0 verloren duel met Real Madrid. "Ze speelden met meer motivatie en met meer lef. De ploeg was wel af en toe nerveus. Ik vind de uitslag wel terecht. Wij hadden wat meer kansen, vooral in de eerste helft. Dat hadden wij beter moeten uitspelen. Maar 1-1 in een uitwedstrijd is niet zo verkeerd."

Toch kreeg niet iedereen een pluim bij Ajax, want een tik van Eyong Enoh zorgde ervoor dat Seedorf voortijdig naar de kant moest. "Hij was de hele wedstrijd al bezig tegen mij. Ik ben niet geblesseerd geraakt, maar heb wel een stijve poot aan hem overgehouden. Nou ja, de scheidsrechter heeft op z'n Engels gefloten zullen we maar zeggen."

Uncharted 2 GOTY-editie aangekondigd

Uncharted 2: Among Thieves wordt allom erkend als een topgame. Met de 3.8 miljoen schijfjes die over de toonbank zijn gegaan kan Naughty Dog ook alleen maar tevreden zijn, toch willen ze hier nog een schepje bovenop doen met de aangekondigde ‘Game Of The Year’-editie.

Deze speciale editie van Uncharted 2 zal 12 oktober in de Verenigde Staten te koop zijn, waarbij je naast het spel de volgende zaken gratis mag downloaden:

* PlayStation Heroes Skin Pack
* UNCHARTED: Drake’s Fortune Multiplayer Pack
* UNCHARTED 2 Siege Expansion Pack
* Currency Multiplier which grants Double XP up to level 10 in Multiplayer
* Golden Guns option for the AK-47 and the 92FS 9mm pistol for Multiplayer
* Early access to “Revenge” Booster
* UNCHARTED: Eye of Indra – Motion Comic Bundle
* UNCHARTED: Eye of Indra – Rika Raja and Daniel Pinkerton Character Skins
* UNCHARTED 2: Among Thieves – Avatar Pack 1
* UNCHARTED 2: Among Thieves – Avatar Pack 2
* UNCHARTED Avatar Pack 3
* UNCHARTED Avatar Pack 4
* Pinball Heroes – UNCHARTED for the PSP

De prijs zal ongeveer gelijk zijn aan de normale editie. Dit maakt het echt een geweldige kans voor mensen die om één of andere reden de game nog niet hebben aangeschaft.

Elke Indiër krijgt een nummer

Gewapend met irisscanner, vingerafdrukmachine, camera, laptop en printer gaat de komende tijd een identificatieteam alle Indiase deuren langs. De Indiase premier, Manmohan Singh, geeft woensdag de aftrap van een omvangrijk plan om elke Indiër een eigen nummer te geven.

Singh deelt de eerste identiteitsnummers uit aan inwoners in de westelijke deelstaat Maharahstra. De overheid gaat de nummers koppelen aan de biometrische gegevens van de ontvanger. De hoop is dat de nummers helpen om fraude in de kiem te smoren en bureaucratie te verminderen.

Het uitdelen van de nummers gaat gepaard met de massale volkstelling, die in april begon. In tegenstelling tot die telling is de registratie van identiteitsnummers geen eenmalig proces, maar zal het bestand voortdurend worden bijgewerkt.

Amper ruilseks onder Amsterdamse jongeren

Seks in ruil voor een beloning komt bij jongeren nauwelijks voor. Dat concludeert de GGD Amsterdam in een onderzoek dat samen met de Rutgers Nisso Groep is gedaan.

Van de Amsterdamse jongeren tussen de 14 en 24 jaar zou een tot twee procent aan ruilseks doen. Gevallen van zogenoemde 'breezerseks' zijn de onderzoekers niet tegengekomen. Eerder bestond het idee dat jongeren ook aan 'breezerseks' zouden doen; zij zouden het volstrekt normaal vinden om seks te hebben om een avondje uit te bekostigen.

Wel hebben jongeren seks in ruil voor flinke geldbedragen of dure spullen. Sommige jongeren gaat het meer om de spanning, voor hen is de beloning volgens de onderzoekers meer een bijkomend voordeel. Ook komt het voor dat de jongeren financieel van iemand afhankelijk zijn of zelf geen onderdak hebben.

In sommige gevallen worden de jongeren misbruikt. De dader geeft ze vervolgens een beloning om zijn misdrijf te rechtvaardigen. Verder zijn sommige jongeren prostituee, seks is hun belangrijkste of enige bron van inkomsten.

Ruilseks zou bij jongeren van alle opleidingsniveaus en van alle afkomst voorkomen. Wel spelen vaak meer problemen mee. Zo hebben de jongeren problemen met zichzelf of binnen het gezin. Na de ruilseks voelen de jongeren zich er volgens de onderzoekers vaak slecht over.

Daarom zou er bij de seksuele voorlichting aandacht aan moeten worden besteed. Hulpverleners zouden actiever moeten proberen uit te zoeken of een jongere aan ruilseks doet. Vaak biechten ze het niet uit zichzelf op omdat het een moeilijk bespreekbaar onderwerp is.

[WK] Bruins zwaar teleurgesteld na tijdrit

Regina Bruins was na haar tijdrit bij het WK wielrennen in Geelong waar ze als 21e eindigde zwaar teleurgesteld. De Nederlandse had veel meer van haar optreden verwacht, ondanks dat de voorbereidingen niet lekker liepen.

"Het was een lastig parkoers maar ik wilde er iets van maken. Ik ga graag uitdagingen aan, maar als je deze uitslag ziet moet je je afvragen: wat wil ik eigenlijk?" zei een radeloze 22-jarige renster uit de Cervélo-ploeg.

Het eerste rondje over het parcours was Bruins al zwaar gevallen. "Ik ben me eigenlijk kapot geschrokken. Toch had ik gehoopt op een beter resultaat," zei de renster die mogelijk haar tijdrit ambities laat varen. "Wellicht moet ik mijn doelen gaan bijstellen."

Beenhakker: "Geen moment gedacht aan een vertrek"

Leo Beenhakker ziet genoeg perspectief met Feyenoord ondanks het feit dat de club uit Rotterdam over weinig financiële middelen beschikt.

De technisch directeur van Feyenoord gaat dan ook onverstoorbaar door met zijn functie. "Ik heb geen moment gedacht aan een vertrek", zegt Beenhakker in Voetbal International. "Ik loop nooit weg voor problemen. Dat het soms moeilijk is mag duidelijk zijn, maar de situatie is niet zo kritisch dat iik ook maar een moment denk: ik hou ermee op."

Beenhakker houdt vertrouwen in de jonge selectie en trainer Mario Been. "Als ik die gasten zie trainen, zie ik ongelooflijk veel kwaliteit. Ik voel gewoon dat er een ommekeer aan zit te komen. We weten allemaal wat deze club mist en nodig heeft, ik blijf daarvoor werken. Het komt niet in me op om de boel in de steek te laten."

"Momenteel gaat het niet goed", ziet ook Beenhakker. "Dat ziet iedereen, maar bij onrust is ook niemand gebaat. Feyenoord moet uit de ellende komen en ik doe mijn best de club daarbij zo goed mogelijk te helpen."

Algemene staking Spanje tegen bezuinigingen

Woensdag is in Spanje de eerste algemene staking sinds 2002 begonnen uit protest tegen de bezuinigingsmaatregelen die de regering heeft genomen om het enorme begrotingstekort te beteugelen en de recessie te boven te komen.

Stakers probeerden vrachtwagens tegen te houden die producten bij groothandels in Madrid, Barcelona en andere grote steden probeerden af te leveren en er vonden op verschillende plaatsen schermutselingen met de politie plaats. Volgens de Spaanse radio raakten elf mensen gewond.

"We zijn hier om de reden van deze staking aan onze collega's uit te leggen en om er bij hen op aan te dringen ook deel te nemen en niet te gaan werken", zegt een van de stakers, Mercedes Ramirez.

In Madrid -waar de staking om middernacht begon- probeerden stakers in rode shirts en voorzien van vlaggen bareigenaren ervan te overtuigen hun etablissementen te sluiten. Nachtbrakers werden naar huis gestuurd.

Op Barajas, het vliegveld van Madrid, waren vrijwel geen demonstranten aanwezig, hoewel de vakbonden hadden aangekondigd het aantal binnen- en buitenlandse vluchten zo veel mogelijk te willen beperken. De Spaanse luchtvaartautoriteiten verwachten echter dat zeventig procent van de luchtverkeersleiders woensdag gewoon aan de slag gaat. Vuilnismannen gaven wel gehoor aan de oproep tot staken, waardoor overal in de hoofdstad afval op straat lag.

Het is de eerste grote staking sinds 2002 en toont duidelijk de scheuren in de voorheen zo nauwe band tussen de Spaanse vakbonden en de socialistische regering. Die regering levert met moeite strijd tegen een werkloosheid van twintig procent en een enorm begrotingstekort. Op de internationale markten zijn er bovendien zorgen dat Spanje hetzelfde lot te wachten staat als Griekenland.

De bezuinigingsmaatregelen omvatten onder meer salariskorting voor ambtenaren, bevriezing van de meeste pensioenen en arbeidsmarkthervormingen die het voor bedrijven gemakkelijker en goedkoper maken om werknemers te ontslaan.

Rutten neemt Reis mee naar Charkov

Jonathan Reis is door trainer Fred Rutten opgenomen in de wedstrijdselectie voor het duel met Metalist Kharkiv. De aanvaller van PSV ontbrak bij de laatste drie duels die de club speelde. Op zondag 19 september werd hij voor alcoholcontrole aangehouden en moest mee naar het bureau. Daar bleek dat de Braziliaan te veel had gedronken en zijn rijbewijs in moest leveren.

Uit een gesprek met de clubleiding van PSV werd duidelijk dat Reis bezig is aan zijn laatste kans. Eerder werd hij al ontslagen door de club nadat hij betrapt werd op het gebruik van cocaïne.

Woensdagochtend is de selectie van PSV afgereisd naar Charkov. Daar staat donderdagavond de belangrijke Europa Leauge-wedstrijd op het programma tegen de koploper van de groep.

Nieuw contract kostenbesparingen in F1

De teambazen in de Formule 1 zijn in Singapore een nieuw contract voor de kostenbesparingen in de sport overeengekomen. Wat er precies in staat is niet bekendgemaakt. Volgens de geruchten zijn de restricties in de budgetten iets versoepeld en zijn de gaten van het vorige contract gedicht.

"We hebben veel progressie geboekt. De teams hebben samen een mooi compromis bereikt en een nieuwe overeenkomst getekend voor de komende zeven jaar. Dat verhoogt de stabiliteit van de sport," meldde FOTA-voorzitter en McLaren-teambaas Martin Whitmarsh aan Autosport.

"De oorspronkelijke afspraken werden gemaakt in het licht van fabrikanten die de sport dreigden te verlaten. Misschien waren ze iets te radicaal. Ik ben blij dat we een nieuwe deal hebben gemaakt en dat er nu echt iets op papier staat," vulde Renault-teambaas Eric Boullier aan.

"We hebben de afspraken uitgebreid en verbeterd. We hebben een clausule opgenomen dat wanneer een maas in de wet wordt gevonden, dat kenbaar wordt gemaakt. Het toont aan dat de teams goed kunnen samenwerken en het belang inzien van een stabiele sport," zei Whitmarsh.

Gascoyne langer bij Lotus Racing

Mike Gascoyne heeft zijn contract bij Lotus Racing met maar liefst vijf jaar verlengd. De Brit is technisch directeur bij de renstal die dit jaar in de Formule 1 en heeft ondanks alle onzekerheden rond de naamgeving van het team alle vertrouwen in het project van teameigenaar Tony Fernandes.

Gascoyne behoorde tot één van de eerste werknemers van Lotus Racing en heeft met het kleine team de basisauto voor dit seizoen ontwikkeld. "Toen we het team met Tony vanaf nul opbouwden, was het altijd mijn bedoeling om mijn loopbaan hier te beëindigen. Dus het is geweldig om een overeenkomst voor vijf jaar te hebben getekend. Ik wil graag mijn dank uitspreken richting het hele team. Ik ben heel dankbaar en heb alle vertrouwen in een contract op lange termijn. Onze samenwerking is geweldig begonnen en ik kijk uit naar de komende vijf jaar en misschien wel meer dan dat," zei Gascoyne.

Ook Fernandes is blij dat hij de technisch directeur langer vast heeft kunnen leggen. "Het feit dat Mike voor vijf jaar heeft bijgetekend is een enorme aankondiging voor het team. Het toont aan hoe serieus we zijn en het is een beloning voor het keiharde werk van Mike."

Liuzzi: "Heb een contract voor 2011"

Vitantonio Liuzzi zal naar eigen zeggen ook volgend seizoen voor Force India in de Formule 1 gaan rijden. De Italiaan verklaarde tegenover ESPNF1.com dat hij voor 2011 vastgelegd is, waardoor de geruchten rond zijn eventuele vertrek verstomd lijken te zijn.

Aangenomen werd dat vrijdagrijder Paul di Resta de plaats van Liuzzi in 2011 in zou nemen, maar dit lijkt niet het geval te zijn. "Ik weet niet wat er met hem is afgesproken, maar als dat zo is, betekent het dat Adrian Sutil weggaat, want ik heb een contract. Binnen het team heb ik er niets over gehoord, dus ik ga ervanuit dat de berichten in de media slechts geruchten zijn," zei de Italiaan in een column.

De resultaten spreken niet in het voordeel van Liuzzi, want ook in de afgelopen Grand Prix van Singapore kwam hij na een aanrijding met Nick Heidfeld niet aan de streep. "Het team weet dat mijn mindere resultaten niet mijn schuld zijn. Teambaas Vijay Mallya heeft zijn vertrouwen in me uitgesproken. Het is normaal dat er in deze periode op los wordt gespeculeerd, maar ik maak me geen zorgen om de berichten in de pers. Voorlopig doe ik gewoon mijn best om de zesde plaats in het constructeurskampioenschap te verdedigen."

Mega Man en Resident Evil naar Nintendo 3DS

Mega Man komt met een nieuw avontuur op de Nintendo 3DS. Daarnaast is een tweede Resident Evil-game onthuld voor de 3D-spelcomputer van Nintendo. Dat heeft de Japanse gameontwikkelaar Capcom woensdag bekendgemaakt tijdens de Nintendo Conference 2010 in Japan.

Keiji Inafune, de bedenker van Mega Man, staat aan het hoofd van de ontwikkeling van het nieuwe Mega Man-spel. Het wordt ontwikkeld in samenwerking met fans van de serie om het op die manier een game van en voor gamers te laten worden. Wanneer Mega Man Legends 3 Project in de winkel moet liggen, is nog niet bekend.

Resident Evil: The Mercenaries 3D is een horrorgame die draait om het zo snel mogelijk neerschieten van zoveel mogelijk zombies. Hiermee verschilt het spel van Resident Evil: Revelations, dat meer draait om een verhaal.

De Nintendo 3DS is een draagbare spelcomputer die het mogelijk maakt om in 3D films te kijken of games te spelen. Hiervoor is geen bril nodig. Alle drie de spellen worden op z'n vroegst volgend voorjaar verwacht.


(Foto: Novum)

Boullier gaat met Räikkönen praten

Renault-teambaas Eric Boullier gaat binnenkort met Kimi Räikkönen om tafel om te praten over een stoeltje voor 2011. De Fin wordt nadrukkelijk bij het Franse Formule 1-team genoemd als tweede rijder naast de reeds vastgelegde Robert Kubica of zelfs als vervanger van de Pool die mogelijk naar Ferrari kan vertrekken.

Räikkönen rijdt dit seizoen in het World Rally Championship, maar maakt daar, ondanks de winst in de Intercontinentale Rally in Frankrijk nog te veel fouten om op het hoogste niveau mee te kunnen doen. "De beslissing komt dichterbij. We willen echter wel alle opties openhouden. Ik heb een aantal coureurs verteld dat we de onderhandelingen stoppen, maar Kimi blijft één van de mogelijkheden," zei Boullier tegen Autosport. "Ik heb al vaker gezegd dat ik eerst met hem wil praten, voordat we verder gaan. Ik wil weten waarom hij terug wil komen."

Vitaly Petrov kan mogelijk uitkijken naar een nieuwe werkgever. "Het is frustrerend, want hij blijft maar fouten maken. We zetten hem stevig onder druk en op de vrijdag in Singapore was hij niet snel. Op zaterdag zat hij er wel redelijk bij," zei Boullier die zag dat zijn pupil in het tweede deel van de kwalificatie op het stratencircuit de muur raakte.

"We willen alleen zeker weten of Petrov geschikt is voor de Formule 1. We willen hem ondersteunen om een degelijke tweede rijder worden, die regelmatig punten scoort. Het moment dat we de knoop doorhakken komt in ieder geval dichterbij."

MMA demo en Borderlands DLC op Xbox Live

Major Nelson heeft weer goed nieuws voor ons, de demo van EA MMA en de laatste DLC van Borderlands is namelijk verkrijgbaar op Xbox Live. EA MMA moet de concurrent worden van UFC 2010 van THQ. De game focust zich op de authenticiteit van Mixed Martial Arts. De game komt volgende maand uit voor de Xbox 360 en PlayStation 3. Zoals normaal is de demo een week exclusief voor Gold-leden.

Claptrap's New Robot Revolution is de laatste DLC voor Borderlands. In deze DLC moeten we de Ninja Assassin Claptrap stoppen en is de levelcap is verhoogd naar level 69. De uitbreiding kost 800 MSP. Volgende maand komt een GOTY editie van Borderlands uit, die alle DLC bevat.

'Bruggink in gesprek met FC Twente'

Arnold Bruggink gaf dinsdag aan in gesprek te zijn met een club uit de Eredivisie. Volgens het Algemeen Dagblad is die club FC Twente. De 33-jarige middenvelder zit zonder club nadat zijn contract afliep bij Hannover 96.

Bruggink is geen onbekende bij Twente. Tussen 1993 en 1997 kwam hij al uit voor de Tukkers. Andere clubs waar hij voor speelde zijn PSV, Real Mallorca en sc Heerenveen. De middenvelder wil snel duidelijk maken wie zijn nieuwe club wordt. "Het wordt deze club of ik stop ermee. Na het interlandweekend verwacht ik daar begin oktober duidelijkheid over te kunnen geven."

Eerder dit seizoen legde Twente al de Anouar Diba en Denny Landzaat vast, terwijl dit vorig seizoen het geval was met Dwight Tiendalli.

Goudprijs en waarde euro blijven stijgen

Goud en de euro vinden nog altijd gretig aftrek bij beleggers die niet gerust zijn op de ontwikkelingen op de aandelenmarkten. Het edelmetaal en de munt worden als veilige beleggingen gezien, nu aandelen onder druk staan door onzekerheden over de financiële sector en de kracht van het economische herstel.

De goudprijs brak voor de negende keer deze maand een record en schoot in Londen naar 1312 dollar per troy ounce (31,1 gram). De euro werd op de valutamarkten verhandeld voor 1,3620 dollar, de hoogste ruilverhouding sinds medio april van dit jaar.

Goudprijs en waarde euro blijven stijgen
Goudprijs en waarde euro blijven stijgen (Foto: ANP)

Extra nieuwsuitzendingen scoren goed

De extra nieuwsuitzendingen die dinsdagavond in de reguliere programmering op Nederland 1 en RTL4 werden ingelast in verband met het nieuwe regeerakkoord, zijn goed bekeken.

Journaal Extra op Nederland 1 trok ruim twee miljoen kijkers. Nieuws Extra op RTL4 werd door ruim één miljoen mensen bekeken. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van de Stichting KijkOnderzoek.

Toen de leiders van VVD, CDA en PVV dinsdagavond rond 21.30 uur het akkoord over samenwerking bekendmaakten, werden de programma's op de publieke en commerciële zender onderbroken voor een extra nieuwsuitzending.

Verhagen: akkoord voor hele samenleving

Het nieuwe kabinet zal er zijn voor de hele samenleving en zal bindend optreden. Dat heeft CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen dinsdagavond gezegd.

Het regeer- en het gedoogakkoord zijn volgens Verhagen een antwoord op de problemen waar Nederland voor staat. "Dat is een antwoord dat we aan de hele samenleving moeten geven. Ik ben ervan overtuigd dat we op basis van dit akkoord een beleid kunnen voeren dat bindend werkt in de samenleving."

Verhagen moet woensdag zijn fractie achter het akkoord zien te krijgen, en aanstaande zaterdag ook het partijcongres van het CDA. "Ik herken mij voldoende in het regeer- en gedoogakkoord, als het gaat om beginselen waar CDA voor staat", zei Verhagen.


(Foto: Novum)

Allegri: "Ajax speelde een geweldige wedstrijd"

AC Milan pakte dinsdagavond tegen Ajax in de Champions League een punt in de Amsterdam ArenA. Trainer Massimiliano Allegri was na afloop van de in 1-1 geëindigde wedstrijd tevreden.

"Ajax speelde een geweldige wedstrijd, maar ze creëerden erg weinig en ik ben dan ook tevreden", zei Allegri na afloop tegenover Mediaset Premium. "We speelden in een 4-4-2 systeem en ik vind dat we dat net zo goed hebben uitgevoerd als hoe we spelen met drie aanvallers."

Ronaldinho bleef tegen Ajax negentig minuten op de bank. "Ik heb geen problemen met Ronaldinho. Ik heb besloten om hem rust te gunnen deze avond. Robinho heeft het goed gedaan, ook toen hij soms moest verdedigen. Hij heeft zich vandaag erg nuttig gemaakt voor de ploeg."

Klassieke Gameboy-games op 3DS

Oude Gameboy- en Gameboy Advance-games kunnen via een online winkel gedownload worden op de Nintendo 3DS. Dat heeft gamegigant Nintendo woensdag bekendgemaakt tijdens de Nintendo Conference 2010.

Hoeveel de downloadbare games moeten gaan kosten, heeft Nintendo nog niet onthuld. Ook over de beschikbare spellen is nog niets bekend en over een eventuele 3D-ondersteuning evenmin. De eerste Gameboy uit 1989 betekende onder andere de doorbraak van Tetris bij het grote publiek en het debuut van Pokémon.

Op de Nintendo Wii is het al mogelijk om klassieke games te downloaden. Via het Wii Winkelkanaal kunnen tegen betaling games uit de jaren tachtig en negentig gedownload worden.


(Foto: Novum)

[WK] Britse Pooley wereldkampioene tijdrijden

Emma Pooley is wereldkampioene tijdrijden bij de vrouwen geworden. De 27-jarige Britse legde de 22,9 kilometer in het Australische Geelong af in een tijd van 32.48 minuten. De Duitse Judith Arndt strandde op vijftien seconden en werd daarmee tweede. Linda Villumsen uit Nieuw-Zeeland legde beslag op het brons.

Regina Bruins, na de afmelding van Marianne Vos de enige Nederlandse deelneemster, kwam er niet aan te pas. De wielrenster uit Leiderdorp eindigde op een kleine drie minuten als 21e. De bijna 52-jarige Française Jeannie Longo deed het met haar vijfde plaats beduidend beter.

Voor Pooley is het de eerste wereldtitel uit haar carrière. Twee jaar geleden was de Britse op de Olympische Spelen in Beijing wel goed voor het zilver.

Nederlands gezin slachtoffer nalatigheid

De Franse vrachtwagenchauffeur die op 23 september betrokken was bij de dood van een Nederlands gezin op de snelweg A6 tussen Lyon en Mâcon, had geen rijbewijs meer.

Hij had het afgelopen jaar zijn punten verspeeld, waarna de Franse autoriteiten in augustus zijn rijbewijs innamen. Zowel de 24-jarige chauffeur als zijn 52-jarige werkgever zijn aangeklaagd voor dood door schuld. Dat meldden verschillende Franse media.

Door het ongeval verloren een man (35), zijn vrouw (32) en hun twee kinderen van 3 jaar en tien maanden het leven. De auto van het gezin uit Ridderkerk werd verpletterd door een vrachtwagen die een klapband kreeg. Uit onderzoek van de Franse politie is gebleken dat het voertuig niet was gekeurd en dat vooral de banden niet in orde waren.

De vrachtwagenchauffeur ligt nog zwaargewond in een ziekenhuis.

[WK] Phinney pakt eerste goud op WK wielrennen

Taylor Phinney heeft bij het WK wielrennen op de weg in Australië het eerst onderdeel gewonnen. De 20-jarige Amerikaan maakte bij de tijdrit voor beloften zijn favorietenrol volledig waar. Hij legde de afstand van 31,6 kilometer af in 42.50 minuten. De Australiër Luke Durbridge pakte zilver, het brons ging naar Marcel Kittel uit Duitsland.

Ook Nederlander Tom Dumoulin reed een knappe tijdrit. De 19-jarige renner, die volgend jaar deel uitmaakt van het continentale team van Rabobank, werd zevende. Martijn Keizer kwam op het lastige parcours in Geelong niet verder dan de 27e plaats.

Voor Durbridge leek er even meer in te zitten dan zilver. De Australiër startte in de eerste groep, had bij de alle tussenpunten de snelste tijd, maar werd in de slotfase gehinderd door een regenbui. De later gestarte Phinney hield het droog en dook drie seconden onder de tijd van de Australiër.

Phinney, die dit jaar al Amerikaans kampioen tijdrijden werd bij de elite, rijdt volgend seizoen als prof bij BMC.

Rutte: niet alleen kabinet voor rechts

Het nieuwe minderheidskabinet van VVD en CDA zal er niet alleen zijn voor rechts Nederland. Dat heeft VVD-leider Mark Rutte dinsdagavond gezegd.

"Heel veel mensen zullen zeggen: goh, dat dat er ook in staat", zei Rutte over het regeerakkoord, kort nadat de onderhandelaars van VVD, PVV en CDA het daarover eens waren geworden.

Eerder, toen de gesprekken over een rechts kabinet waren mislukt, zei Rutte dat rechts Nederland 'zijn vingers had afgelikt' bij het regeerakkoord. Later gingen de gesprekken toch weer door.

Rutte zei dat de akkoorden in goede sfeer tot stand zijn gekomen. De champagne gaat bij Rutte pas open als het kabinet op het bordes staat, zei hij verder.


(Foto: Novum)

Wilders: historisch akkoord

Het akkoord dat VVD, CDA en PVV hebben bereikt over een rechts minderheidskabinet is 'historisch'. Dat zei PVV-leider Geert Wilders dinsdagavond in een eerste reactie. "Dit is een mooie dag voor Nederland."

Hoewel Wilders' partij niet deelneemt aan het kabinet, heeft de PVV als gedogende partij toch aanzienlijke macht. Wilders haalde in herinnering dat hij nog maar een paar jaar geleden als eenmansfractie in de Kamer zat, met een werkplek ergens drie hoog achter in het parlementsgebouw.

En nu krijgt de PVV heel veel invloed als gedogende partij. "Geen Job Cohen of Femke Halsema aan de macht, dat is goed voor de PVV, goed voor mijn kiezers en goed voor Nederland." In het gedoogakkoord dat Wilders heeft gesloten met CDA en VVD staan volgens hem 'dingen in die Nederland nog niet eerder heeft meegemaakt'.

Het onderhandelingsresultaat wordt woensdag voorgelegd aan de fracties van PVV, VVD en CDA. Wilders verwacht dat ook de CDA fractie uiteindelijk zal instemmen met het resultaat, ondanks de bezwaren van de twee dissidenten Ad Koppejan en Kathleen Ferrier. "Als Verhagen er vertrouwen in heeft, dan heb ik dat ook."

CDA-fractieleider Maxime Verhagen zei het akkoord vol vertrouwen voor te leggen aan zijn fractie en daarna aan het partijcongres, dat ook moet instemmen met het onderhandelingsresultaat.


(Foto: Novum)

Rebellen gedood in Dagestan

Bij twee invallen in de Russische deelrepubliek Dagestan zijn woensdag zeven separatistische opstandelingen om het leven gekomen. Dat meldt de politie.

Vijf rebellen werden gedood in het district Kaspiisk, nadat de politie een inval deed bij het appartement waar ze zich schuilhielden. In Machatsjkala, de hoofdstad van het door geweld geteisterde Dagestan, werden twee opstandelingen in een vuurgevecht gedood.


(Foto: Novum)

China zet niet hoger in op klimaat

China zal de komende jaren niet meer doen om de uitstoot van broeikasgas CO2 te verminderen. Dat zei de hoogste functionaris op gebied van het klimaat woensdag. Volgens Xie Zhenhua heeft de economie nog een tijdje voorrang.

China stelde zich eerder ten doel de zogeheten CO2-intensiteit te verminderen met 40 tot 45 procent in 2020 ten opzichte van 2005. Dat leidt er niet toe dat de totale hoeveelheid uitstoot vermindert, maar dat de relatieve hoeveelheid afneemt. Daardoor kunnen meer producten gemaakt worden, maar is er minder uitstoot per product.

Met het oog op een komende tussentop in China werd gehoopt op een strakkere doelstelling. Dat zou een aanzet geweest kunnen zijn voor de komende klimaattop in de Mexicaanse stad Cancún, eind dit jaar. De algemene verwachting is dat de onderhandelaars ook daar niet tot een wereldwijd, bindend klimaatakkoord zal komen.

China zet niet hoger in op klimaat
China zet niet hoger in op klimaat (Foto: ANP)

PvdA wil actieplan voor vrijheid godsdienst

De Partij van de Arbeid wil een actieplan 'om als overheid de vrijheid van godsdienst op alle fronten ferm te verdedigen'. Dat blijkt uit vragen van de partij aan minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie, Binnenlandse Zaken) naar aanleiding van brandstichtingen in Molukse kerken en aanslagen op een moskee in Groningen.

De partij vraagt verder of er 'gegeven de ontwrichtende werking van deze aanslagen op de samenleving' voldoende prioriteit wordt gegeven aan onderzoek en opsporing in deze zaken. Ook wil ze weten op welke wijze de Molukse gemeenschap en de moskeebesturen terzijde worden gestaan in het 'per direct rond de klok beveiligen' van hun gebouwen.

Aandeelhouders en bestuur KPNQwest gedaagd

De curatoren van het failliete KPNQwest hebben grootaandeelhouders KPN, Qwest, twaalf Amerikaanse en Nederlandse bestuurders en topmannen van die bedrijven voor de rechter gedaagd. Door onbehoorlijk bestuur en onrechtmatig handelen zijn ze aansprakelijk voor een tekort van 4,2 miljard euro in het faillissement, zo stellen ze.

De gedaagden moeten op 19 januari 2011 voor de rechtbank in Haarlem verschijnen. Volgens de curatoren gaat het om de grootste boekhoudfraude in de Nederlandse geschiedenis.

KPN en het Amerikaanse Qwest voegden in 1998 hun Europese glasvezelactiviteiten samen in het bedrijf KPNQwest. In 1999 ging KPNQwest naar de Nederlandse en Amerikaanse beurs. Het bedrijf bouwde voor 25.000 kilometer aan glasvezelnetwerk in achttien landen. Het bedrijf vroeg plotsklaps surseance van betaling aan en op 31 mei 2002 werd het failliet verklaard. KPNQwest liet voor 4,2 miljard euro aan onbetaalde schulden achter, aldus de curatoren.

Aandeelhouders en bestuur KPNQwest gedaagd
Aandeelhouders en bestuur KPNQwest gedaagd (Foto: ANP)

Bovenleidingbreuk zorgt voor chaos Amsterdam CS

Reizigers in Amsterdam zijn woensdag tijdens de ochtendspits geconfronteerd met een chaos in het tramverkeer rond het Centraal Station. Een kraanwagen trok een bovenleiding stuk, waardoor het tramverkeer plat kwam te liggen en andere vervoersmiddelen overvol raakten.

Volgens een woordvoerder van vervoerder GVB is de breuk inmiddels hersteld, maar rijden de trams nog niet volgens het boekje. Hoelang de hinder nog aanhoudt voor de reizigers kan de zegsvrouw niet zeggen.

Een kraanwagen trok de leiding rond 08.00 uur stuk. De leiding was een halfuur later al hersteld. Veel tramlijnen reden niet, werden ingekort of omgeleid.

F1 2010: bug vernietigt gamesaves

Heb je net de training van je leven gereden, alle Research & Development objectives gehaald, ben je plots je volledige carrière kwijt en kun je weer helemaal opnieuw beginnen. Het klinkt als een nachtmerrie en dat is het ook voor een aantal spelers van Codemasters' F1 2010. Een bug in de game zorgt er namelijk voor dat je gamesave gecorrumpeerd kan raken.

De bug kan volgens Codemasters de kop opsteken, wanneer je na het behalen van de R&D objectives naar de Paddock terugkeert (hetzij direct via het menu, of via de garage). Ze geven op het officiële forum ook een tijdelijke oplossing: start na het afronden van de R&D-sessie eerst de kwalificatie-sessie op en keer daarna pas terug naar de paddock.

Of in de woorden van Codemasters: "After a practice session where you complete an R&D objective and unlock a new upgrade make sure you then load in to the following qualifying session before exiting the game. As long as you progress to the qualifying session before quitting the game this problem will not occur."

Overigens zou de bug ook niet altijd opduiken:
"We [Codemasters] believe this only occurs if, after completing an R&D objective, you...
- Retire to the paddock via the Engineer (in the garage).
- Terminally damage your car and select retire to paddock.
- Get disqualified and select retire to paddock. "

Codemasters zegt aan een patch te werken die deze, en andere, bugs uit de game moet halen. Wanneer die patch klaar zal zijn is nog onduidelijk. Het probleem doet zich voor op alle platformen (PC, Xbox360 en PS3).

F1 2010 laat je in de huid van een Formule 1-coureur kruipen en de strijd aangaan op officiele F1-circuits van dit seizoen. De game werd vorige week met veel gejuich ontvangen en wordt vooral geprezen om zijn 'realisme'. Waarvan in het onderstaande filmpje een mooi voorbeeld te zien is: Monaco in de regen, IG en IRL.

 

Hinder door mist op Eindhoven Airport valt mee

Door de mist rond Eindhoven Airport heeft woensdagochtend één vliegtuig uit moeten wijken. De mist trok echter al snel op en leidde verder niet tot problemen, zegt een woordvoerder.

Het uitgaande verkeer had geen last van de mist. Ook de selectie van voetbalclub PSV kon woensdagochtend normaal vertrekken naar Oekraïne voor het duel in de groepsfase van de Europa League tegen Metalist donderdag.

Dinsdag bleef de luchthaven tot 16.30 uur gesloten vanwege zeer dichte mist. Alleen een vlucht naar Londen kon toen vertrekken. Vluchten voor Eindhoven weken uit naar Niederrhein Airport in Duitsland en Schiphol. In totaal liepen tweeduizend passagiers vertraging op.

Weer hinder door mist op Eindhoven Airport
Hinder door mist op Eindhoven Airport (Foto: ANP)

Nintendo 3DS komt 26 februari

De Nintendo 3DS ligt vanaf 26 februari in de winkels van Japan. Dat heeft Nintendo woensdag bekendgemaakt tijdens de Nintendo Conference 2010 in Japan. Het bedrijf is van plan de draagbare 3D-spelcomputer in maart in de Verenigde Staten en Europa te lanceren.

De nieuwe spelcomputer bevat, net als de Nintendo DS, twee schermen. Alleen het bovenste scherm is in staat om 3D-beelden te tonen. Het onderste scherm is wederom een aanraakscherm.

De Nintendo 3DS wordt geleverd met een 2gb geheugenkaart. Deze kan gebruikt worden om klassieke Gameboy- en Gameboy Advance-spellen op te slaan. Deze worden verkocht via een online winkel.

Een prijs voor de 3D-spelcomputer is nog niet bekend. In Japan moet het apparaat 25.000 yen kosten. Dat is omgerekend zo'n 220 euro.


Nintendo 3DS (Foto: Novum)

Onderzoek naar bajesmenu

De Inspectie voor de Sanctietoepassing onderzoekt de voedingswaarde van eten in de gevangenissen. Volgens een woordvoerder van Justitie was dat plan al aangekondigd in het jaarplan van de inspectie voor 2011. "Aanleiding was het weggooien van voedsel door gevangenissen."

Gevangenissen hadden altijd een eigen contract met een voedselaanbieder, maar dat wordt nu na het aflopen van die contracten landelijk geregeld volgens de Europese aanbestedingsregels. Justitie hoopt dat er minder hoeft te worden weggegooid.

Deze week echter ontstond rumoer. De honger van sommige gedetineerden zou niet meer worden gestild. Volgens de woordvoerder is er bij de samenstelling van het voedselpakket echter gekeken naar wat de grootste eters, jonge mannen, nodig hebben. Dat is bepaald in samenwerking met het Voedingscentrum.

Zevenhonderd mijnen Cadzand geruimd

Zo'n zevenhonderd mijnen zijn dinsdag gevonden in het Zeeuwse Cadzand. Het gaat om Duitse personeellandmijnen die na de Tweede Wereldoorlog zijn gedumpt op de locatie in het plangebied Cavelot, waar een recreatiepark moet verrijzen. Dat meldt de gemeente Sluis.

De Explosievenopruimingsdienst Defensie (EODD) maakte dinsdag tweehonderd explosieven onschadelijk. Woensdag worden de werkzaamheden voortgezet.

De explosieven werden gevonden tijdens het 'niet-gesprongen explosievenonderzoek' dat de gemeente liet uitvoeren op de plek. Vorige week werden tijdens hetzelfde onderzoek al vier Engelse vliegtuigbommen gevonden. Deze zijn veiliggesteld en worden hoogstwaarschijnlijk na de herfstvakanties geruimd. Het onderzoek duurt naar verwachting nog drie weken.

In het gebied is een noodverordening van kracht. De omgeving ondervindt geen overlast van de nu geldende veiligheidsmaatregelen.

Platform tegen import onveilige spullen uit China

Om de import van gevaarlijke goederen uit China tegen te gaan richt de Voedsel en Waren Autoriteit woensdag een platform op. Vooral speelgoed, kleding en elektrische apparatuur voldoet volgens de VWA vaak niet aan de veiligheidseisen.

Bij sommige productgroepen zou bijna een derde niet veilig zijn. Het platform moet winkels en internetshops helpen veilige producten uit te kiezen. Iedere week komen er dertig bedrijfjes en internetshops bij die zich richten op import uit China.

Vaak zouden deze importeurs niet weten dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van een product dat ze op de Nederlandse markt brengen. Ook zou het vaak mis gaan doordat de communicatie met Chinese handelspartners niet altijd even vlekkeloos verloopt.

Op de website traderouteasia.nl legt de VWA uit wat er bij import uit China komt kijken.

Toch geen doden na aardverschuiving Mexico

De aardverschuiving die dinsdag het Mexicaanse dorp Santa Maria de Tlahuitoltepec trof, heeft aan niemand het leven gekost. Elf mensen worden nog vermist. Dat hebben de autoriteiten dinsdagnacht bekendgemaakt. Eerder werd gevreesd dat honderden mensen zouden zijn omgekomen.

Een regeringswoordvoerder zei dat de eerdere berichten waren gebaseerd op het aantal huizen dat door de modderstroom was getroffen, maar dat op dat moment de autoriteiten nog niet in de regio waren aangekomen.

Communicatie met het dorp was vlak na de aardverschuiving moeilijk en doordat wegen waren bedolven door modder en rotsblokken, bereikten militairen en reddingswerkers pas tien uur na de modderstroom het gebied.

Weken van hevige regen hebben in Midden-Amerika veel schade veroorzaakt. Veel dorpen in het zuiden van Mexico die aan rivieren liggen zijn overstroomd. Door tornado Karl en de tropische storm Matthew werd dit nog eens verergerd.

Halsema doet aangifte na bedreiging via Twitter

GroenLinks-leider Femke Halsema doet aangifte tegen iemand die haar dochter via Twitter heeft bedreigd. De twitteraar heeft ook bedreigingen geuit richting PvdA-leider Job Cohen en D66-leider Alexander Pechtold.

"Femke? Zal je toekijken als ik je kleine dochtertje helemaal uit elkaar trek?", twitterde allah_u_akbar dinsdagavond. Dat het om een moslim gaat, is overigens niet waarschijnlijk. Zijn Twitterpagina is gesierd met een tekening van een varken dat wordt bereden door een naakte man met tulband.

De twitteraar vroeg zich rond dezelfde tijd af wie hij als eerste de nek zou doorsnijden, Pechtold of Cohen. Het lijkt erop dat hij nog niet lang actief is op Twitter, hij heeft nog maar drie berichten geplaatst, allemaal op dinsdag.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag een seinstoring, maar niet bij de spoorwegen…

Door een storing staan op de snelwegen rond Amsterdam allerlei matrixborden op rood. Die kruizen boven de rijstroken, om precies te zijn. Monteurs zijn nu bezig, die dingen te repareren. Een blamage voor de wegbeheerder.
 
Veel chauffeurs zijn witheet omdat de files langer zijn dan gebruikelijk is:

Castlevania met 11 minuten lange trailer

In oktober verschijnt Castlevania: Lords of Shadow voor de PlayStation 3 en Xbox 360. De makers hebben de sprong in het diepe gewaagd en een 3D Castlevania-game te maken met de hulp van Metal Gear Solid-goeroe, Hideo Kojima. Dat Kojima in een flinke vinger in  pap heeft is te zien aan onderstaande trailer die, net als de trailers van de games van Kojima zelf, enorm lang is.

Grote vraag is of je na het zien van onderstaande trailer de game nog wel moet kopen aangezien je vrijwel alles van de game al hebt gezien en alles al is uitgelegd. Toch zal Castlevania: Lords of Shadow minstens 20 uur aan gameplay bevatten dus wellicht dat er nog verrassingen overblijven na het zien van de trailer. Mocht je na het zien van de trailer nog steeds moeilijk een eigen eerste indruk van de game kunnen geven, dan kun je wellicht die van ons nog lezen in onze preview.

Vertonghen: "Dit smaakt naar meer"

Jan Vertonghen kijkt met een lekker gevoel terug op zijn debuut in de Champions League. De verdediger bleef tegen AC Milan overeind tegen onder meer Zlatan Ibrahimovic. Over het gelijke spel (1-1) had hij gemengde gevoelens.

Wil Ajax zich plaatsen voor de volgende ronde had er immers gewonnen moeten worden van de Italianen, een directe concurrent om plaats twee. "Ik moet nog even een nachtje slapen om te bepalen of ik blij ben met het punt", zei hij na afloop ten overstaan van Goal.com.

Over zijn spel was Vertonghen tevreden. "Foutloos? Er is altijd wel iets voor verbetering vatbaar", zei de Belg. "Het was afwachten hoe het zou gaan op dit niveau. Voor mij was het ook een test, maar dit smaakt naar meer. Ik wil altijd al op het allerhoogste niveau spelen en dat is de Champions League."

Ajax treft in de derde speelronde van de groepsfase AJ Auxerre, dat gisteren met 0-1 verloor van Real Madrid. De Fransen zullen minimaal één keer verslagen moeten worden om het initiatief om de derde plaats niet te verliezen.

Meeste Gouden Kalf-nominaties voor Joy

De film Joy is de grootste kanshebber bij de uitreiking van de Gouden Kalveren vrijdag in Utrecht. De film is zeven keer genomineerd. De nominaties voor de Grote Prijs van de Nederlandse Film zijn dinsdagavond tijdens de Talkshow van het Nederlands Film Festival bekendgemaakt.

De film Tirza is vijf keer genomineerd. De jury reikt de Gouden Kalveren uit in zeventien categorieën. In de categorie Beste Speelfilm gaat het tussen Joy, Komt een vrouw bij de dokter en Lang en gelukkig.

Dragan Bakema (Hunting & Zn), Barry Atsma (Komt een vrouw bij de dokter) en Gijs Scholten van Aschat (Tirza) strijden om de titel Beste Acteur. Carice van Houten (De gelukkige huisvrouw), Maria Kraakman (Hunting & Zn) en Samira Maas (Joy) zijn genomineerd voor Beste Actrice.

Naar het Gouden Kalf voor Beste Regie dingen Mijke de Jong (Joy), David Verbeek (R u there) en Rudolf van den Berg (Tirza) mee.

De winnaars van de Gouden Kalveren worden vrijdag bekendgemaakt tijdens het Gala van de Nederlandse Film. De VPRO doet rechtstreeks verslag van de uitreiking vanaf 20.30 uur op Nederland 3.

Meeste Gouden Kalf-nominaties voor Joy
Meeste Gouden Kalf-nominaties voor Joy (Foto: ANP)

Korea's houden militair overleg

Afgevaardigden van de legers van Noord- en Zuid-Korea zullen deze week voor het eerst in twee jaar militair overleg houden. Dat meldde het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie woensdag.

Het overleg zal donderdag plaatshebben in het grensdorp Panmunjom. Noord- en Zuid-Korea sturen beide drie afgezanten. Mogelijk nemen de recent opgelopen spanningen tussen de buurlanden af door het overleg.

Het gaat tussen Noord- en Zuid-Korea al jaren niet goed, maar sinds maart is het conflict verhevigd. Toen beschuldigde het zuiden het noorden ervan een schip te hebben laten zinken met een torpedo.

Storing in verkeerssignalering rond Amsterdam

Door een storing blijft de verkeerssignalering op meerdere snelwegen rond Amsterdam een rood kruis aangeven. De kruizen waren geplaatst vanwege werkzaamheden en hadden woensdagochtend moeten verdwijnen, meldt de Verkeersinformatiedienst.

Mogelijk is tijdens de werkzaamheden een kabel geraakt, waardoor de matrixborden niet op afstand kunnen worden bediend. Omdat de borden op het moment van de breuk een rood kruis aangaven, blijft dat rode kruis staan.

Monteurs zijn nu langs de wegkant bezig de borden stuk voor stuk uit te zetten. De borden die door de storing zijn getroffen staan tussen knooppunt de Hoek en knooppunt Raasdorp op de A5 van Hoofddorp richting Haarlem, op de A9 ter hoogte van Badhoevedorp en de A10 buitenring ter hoogte van knooppunt de Nieuwe Meer.

'Honderden miljoenen extra naar aanleg wegen'

Ondanks dat moet worden bezuinigd, gaat het aanstaande kabinet Rutte jaarlijks honderden miljoenen euro's extra besteden aan de aanleg van wegen. Dat staat in het conceptregeerakkoord dat de Kamerleden van VVD, CDA en PVV woensdag te zien krijgen, schrijft De Telegraaf.

Het huidige budget voor het onderhoud en de aanleg van wegen is drie miljard euro per jaar. Volgens de krant moet dat budget de komende jaren uitkomen op een jaarbedrag dat vijfhonderd miljoen euro hoger ligt. Met deze investeringen wil het nieuwe kabinet de files aanpakken. Of ook in het openbaar vervoer wordt geïnvesteerd, is niet bekend.

Reizigersorganisatie Rover uitte dinsdag nog felle kritiek op Noord-Holland, dat investeert in wegen en tegelijkertijd bezuinigt op het Openbaar Vervoer. Voor zover bekend heeft het kabinet geen plannen om op het openbaar vervoer te bezuinigen.

Wel staan volgens de krant ingrepen te wachten bij de publieke omroep, inburgering, Defensie en ontwikkelingshulp. Aanvankelijk leek het erop dat het nieuwe kabinet achttien miljard euro wil bezuinigen, maar dat zou nu zijn verlaagd naar zestien miljard. Dit omdat het demissionaire kabinet op Prinsjesdag al forse bezuinigingen heeft aangekondigd.

Het nieuwe kabinet zou ook van plan zijn het rookverbod voor kleine cafés op te heffen. Ook wordt de AOW-leeftijd volgens het AD niet naar 67, maar naar 66 jaar verhoogd. Het vorige kabinet was overeengekomen 67 aan te houden. Nu komen de partijen tegemoet aan de vakbeweging en werkgevers. Die hadden vlak voor de verkiezingen een alternatief gepresenteerd.

Dat het kabinet er komt, is overigens nog niet helemaal zeker. De afspraken worden woensdag voorgelegd aan de fracties van de drie partijen. Als die ermee instemmen, worden de akkoorden donderdag openbaar. Zaterdag kan het CDA-congres zich over de afspraken uitspreken.


(Foto: Novum)

Boek: Petros Markaris - Het kindermeisje

Elk land heeft wel zijn fictieve super agent of detective, Amerika kent James Bond, Engeland Sherlock Holmes en Nederland kent De Cock -hoofdpersonage van Baantjer-. Griekenland mag daarom niet achterblijven en daar komt Petros Markaris in het spel. In zijn nieuwe boek Het kindermeisje wordt commissaris Kostas Charitos op een mysterieuze zaak gezet. Deze commissaris, een man van eer, is iemand die met een kritische zelfkijk zijn zaken tot een goed einde probeert te brengen. In dit vijfde deel maakt Kostas een reis door de landen Turkije en Griekenland om zijn verdachte te lokaliseren.

Het kindermeisje

 

 

Blessure Anita valt mee

Vurnon Anita moest tijdens de wedstrijd tussen Ajax en AC Milan het veld in de eerste helft verlaten met een blessure. Deze blijkt mee te vallen.

"We vreesden voor een breuk, maar het gaat om een kneuzing", zei trainer Martin Jol na afloop tegenover de NOS. De linksback werd vervangen door Miralem Sulejmani, waardoor Urby Emanuelson twee posities terugzakte en op de plek van Anita ging spelen.

Toen Anita geblesseerd naast de zijlijn lag, maakte Zlatan Ibrahimovic de gelijkmaker. "Dat is zuur", zei Jol. "Maar hij kon echt niet verder. Ik ben al blij dat hij geen breuk heeft opgelopen. Vurnon kennende is hij er snel weer bij."

Litmanen keert graag terug bij Ajax

Jari Litmanen zou in de toekomst graag willen terugkeren bij Ajax. De Fin hoopt na het beëindigen van zijn carrière terug te gaan naar Amsterdam.

"Als ik na mijn actieve carrière doorga in het betaalde voetbal, kan ik me geen betere club voorstellen dan Ajax. Maar dat is nu nog puur speculatief", zegt Litmanen volgens Voetbal International in een Finse krant.

Litmanen speelt op dit moment voor jeugdliefde FC Lahti. De club strijdt tegen degradatie en de Finse competitie is bijna afgelopen. "We gaan ons nu richten op de komende duels. Wat daarna komt, daar kom ik later op terug."

De 39-jarige oud-speler van Ajax vindt dat er een groot verschil is tussen Ajax en AC Milan, die vanavond in de ArenA tegenover elkaar stonden. "Ajax is een halte langs de weg, Milan meer een eindpunt voor spelers. Dat is de realiteit van het hedendaagse voetbal."

Van Nistelrooy: "Kleine kans op terugkeer naar PSV"

De kans is klein dat Ruud van Nistelrooy op korte termijn weer in de Eredivisie zal schitteren. De aanvaller speelt op dit moment voor Hamburger SV en heeft het in de Bundesliga prima naar zijn zin.

Na de winter gaat Van The Man met Hamburger SV in gesprek. De inzet van het onderhoud is verlenging van zijn contract. De Duitsers haalden de international van het Nederlands elftal op bij Real Madrid, waar de aanvaller veel blessureleed kende.

"HSV heeft me de kans gegeven op het moment dat niemand er meer in geloofde. Zij verdienen het dan ook om als eerste met me te kunnen praten", liet Van Nistelrooy in een gesprek met NUsport weten. "Ik weet nog niet of ik bij HSV blijf, naar een andere club ga of helemaal stop met voetbal. Een terugkeer naar PSV sluit ik niet uit, maar de kans is erg klein."

Van Nistelrooy scoorde dit seizoen al vier keer, waardoor hij voorlopig nog even door wil gaan. "Momenteel voel ik me goed en geniet ik van elk moment. Maar ik weet ook waar ik vandaan kom. Het is bijna een wonder dat ik nu weer op het veld sta. Dat ik zelfs dit niveau kan halen en weer bij het Nederlands elftal zit is helemaal niet te bevatten."

Kinderen langs de deuren met postzegels

Leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen gaan woensdag weer massaal langs de Nederlandse deuren om kinderpostzegels en kaarten te verkopen.

Het initiatief staat voor de derde keer in het teken van onderwijs. De Stichting Kinderpostzegels Nederland heeft het onderwerp geprolongeerd, omdat het volgens de organisatie belangrijk blijft om onder de aandacht te brengen dat er wereldwijd honderd miljoen kinderen niet naar school kunnen.

Kinderpostzegels Nederland zorgt er met de zegelverkoop voor dat zo veel mogelijk van die kinderen toch onderwijs kunnen krijgen. De actie bracht vorig jaar een recordbedrag van 9,6 miljoen euro op. Er werden toen 24 miljoen zegels verkocht.

Kinderen langs de deuren met postzegels
Kinderen langs de deuren met postzegels (Foto: ANP)

Berlusconi vraagt vertrouwen parlement

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi zal het parlement woensdag, op zijn 74ste verjaardag, om vertrouwen in zijn leiderschap vragen. Berlusconi is van plan zijn programma voor de rest van zijn termijn, die in 2013 afloopt, bekend te maken. Daarna vraagt hij het Lagerhuis om hem te steunen. Als hij die steun krijgt, herhaalt hij dit donderdag in de Senaat.

Uit de stemming moet blijken of Berlusconi nog over een meerderheid in het parlement beschikt om zijn termijn uit te dienen. Het is de eerste grote test van zijn leiderschap sinds Berlusconi overhoop ligt met zijn voormalige bondgenoot en Kamervoorzitter Gianfranco Fini. Eerder dit jaar stapte Fini uit Berlusconi's regeringspartij PDL, waarna ongeveer veertig parlementsleden hem volgden.

Fini heeft gezegd dat hij van plan is het programma van Berlusconi te steunen, waardoor een meerderheid achter de premier zal staan. De voorstellen waarvoor de regering het vertrouwen zal vragen, hebben onder meer betrekking op belastinghervormingen, het federalisme, de hulp aan het arme zuiden van het land en maatregelen om de criminaliteit en immigratie in te tomen.

Berlusconi vraagt vertrouwen parlement
Berlusconi vraagt vertrouwen parlement (Foto: ANP)

Aanslagen in Europese steden verijdeld

Inlichtingendiensten hebben een serie aanslagen weten te voorkomen in Europese steden van een groep die in verband zou staan met terreurnetwerk al-Qaeda. Dat heeft de Britse nieuwszender Sky News dinsdagavond bericht. Militanten in Pakistan waren van plan tegelijkertijd aanslagen te plegen in Londen en steden in Frankrijk en Duitsland.

Volgens Sky News houdt een toename van aanvallen met onbemande vliegtuigjes, zogeheten drones, van de afgelopen weken in Pakistan verband met Westerse machten die de aanslagen wilden voorkomen. Het complot was in een vergevorderd stadium, maar de aanslagen waren nog niet direct op handen.

Volgens niet nader gespecificeerde bronnen binnen inlichtingendiensten waren de militanten van plan de serie aanslagen uit te voeren op dezelfde manier als in 2008 in Mumbai gebeurde. In de Indiase stad vielen destijds zwaarbewapende moslimextremisten onder meer twee luxe hotels, een Joods centrum, een treinstation en een restaurant aan. Pas na meer dan zestig uur slaagden elite-eenheden van het leger erin een eind te maken aan het bloedbad, dat aan ruim 160 mensen het leven kostte.

Britse, Duitse, Franse en Amerikaanse inlichtingendiensten hebben gegevens gedeeld om de plannen te achterhalen. Toen onderzoekers achter het terrorismecomplot kwamen, begon het Amerikaanse leger zijn Europese bondgenoten te helpen bij het proberen te doden van de organisatoren in de Pakistaanse regio Waziristan.

Volgens Sky News is er in de afgelopen maand een recordaantal van zo'n twintig aanvallen met drones geweest in Pakistan. Inlichtingendiensten volgden de militanten 'enige tijd'.

Sky News publiceerde het bericht nadat in Parijs de Eiffeltoren dinsdagavond voor de tweede keer deze maand ontruimd is geweest wegens een bommelding via een anoniem dreigtelefoontje. Later bleek dat het vals alarm was. Maandag is in Parijs een metrostation ontruimd nadat een verdacht pakketje was aangetroffen en een telefonische bommelding was binnengekomen. Dit was ook vals alarm.

'Aanslagen in West-Europese steden verijdeld'
'Aanslagen in West-Europese steden verijdeld' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.