FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 29 december 2009

Man zet eigen ontvoering in scène

Een 22-jarige Indiase man heeft zijn eigen ontvoering in scène gezet om een reisje te kunnen financieren. Hij eiste, terwijl hij zich voordeed als zijn ontvoerder, 40.000 dollar van zijn vader.

Volgens een woordvoerder van de Indiase politie wilde de vriendin van de man Oudejaarsavond graag doorbrengen in Macau, een Chinees gokparadijs. De man, die dankzij zijn levensstijl al in de schulden zat en daar dus geen geld voor had, wou haar niet teleurstellen en bedacht het plannetje.

In plaats van in Macau belandde hij echter in de cel, omdat hij op heterdaad werd betrapt bij het ophalen van het losgeld. De vader van de man heeft nog niet besloten of hij een aanklacht tegen zijn zoon zal indienen.

Met dank aan Janetje voor het vertalen, herschrijven en submitten.

Man sterft tijdens bezoek aan graf

Een 53-jarige Brit is overleden tijdens een kerstbezoek aan het graf van zijn moeder. De man gleed uit en overleed korte tijd daarna.

Op de begraafplaats, waar hij was om een krans te leggen op het graf van zijn moeder, gleed hij uit op een stuk ijs. Hij kwam zeer ongelukkig terecht en raakte zwaar gewond aan zijn hoofd en nek. Bij aankomst in het ziekenhuis, bleek dat hij was overleden.

De onfortuinlijke man, die enkele weken eerder zijn vrouw had verloren aan de gevolgen van maagkanker, laat twee kinderen achter.

Met dank aan Janetje voor het vertalen, herschrijven en submitten.

Control-schaatsers gaan ook voor achtervolging

De Control-ploeg van Jac Orie is de grote winnaar van het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen. Twee rijders uit de formatie, Simon Kuipers en Mark Tuitert, willen in Vancouver ook in de achtervolgingsploeg uit gaan komen.

Tuitert kwalificeerde zich op de 1.000 en de 1.500 meter voor de Olympische Spelen, terwijl Kuipers ook op de 500 meter in Vancouver in actie zal komen. "Ik wil wel op de achtervolging rijden. Ik heb niet voor niets deze zomer hard op dit onderdeel getraind," zei Kuipers.

Sven Kramer is al zeker van zijn plaats in de achtervolgingsploeg en kreeg in de afgelopen jaren veel steun van zijn TVM-teamgenoten Carl Verheijen, Wouter Olde Heuvel en Erben Wennemars. Geen van drieën heeft zich nog voor de Spelen geplaatst. Waar de eerste twee morgen nog een kans hiertoe krijgen is voor Wennemars zijn olympische droom over.

Bondscoach Wopke de Vegt krijgt het dan ook moeilijk om het beste team samen te stellen. Orie wil hem zowel bij de mannen als de vrouwen te hulp schieten. Ireen Wüst kan wat hem betreft op steun rekenen van Annette Gerritsen en Laurine van Riessen. "Je moet een goede mix hebben van 1500 en 5000 meter bij de mannen en 1500 en 3000 meter bij de vrouwen. Dat is in het verleden meerdere keren bewezen. Daarnaast moet je mensen meenemen die in vorm zijn. In deze vorm rijd je Simon en Mark echt niet los."

Overwinningsspeech Wilders uitgelekt! Wildersjournaal (7)

Via via, ik kan mijn bronnen natuurlijk niet noemen, ben ik in het bezit gekomen van een ontwerptekst van de toespraak die Wilders voor partijgenoten (en kennelijk voor de tv) zal houden indien er op korte termijn Tweede Kamerverkiezingen zijn en hij die wint. Ik heb de tekst samen met deskundigen bestudeerd en alles wijst er op dat hij werkelijk van Wilders is. Hij heeft al diverse keren aangegeven dat hij verwacht dat het kabinet binnenkort zal vallen en is zich kennelijk al aan het warmlopen. Hieronder staat de toespraak.

Uitslagen PDC World Darts Championship

Nadat eerder al Co Stompé en Raymond van Barneveld zich wisten te plaatsen voor de derde ronde van het World Darts Championship was het vandaag de beurt aan Michael van Gerwen om datzelfde te bewerkstelligen. De Nederlander moest het in de tweede ronde opnemen tegen James Wade nummer drie op de order of Merit. De laatstgenoemde was te sterk voor 'Mighty Mike'. De Engelsman wist de Nederlander met 4 tegen 2 aan de kant te schuiven.

James Wade liet aan de Nederlander zien waarom hij de nummer drie van de wereld is en niet Van Gerwen. De Nederlander speelde de gehele wedstrijd vrij goed en wist ook een redelijk gemiddelde neer te zetten. Een slechte derde set werd uiteindelijk de doodsteek voor Mighty Mike. Co Stompé en Raymond van Barneveld zullen daardoor als enige nog de Nederlandse eer verdedigen in het Londense Alexandra Palace.

De tweede partij van de avond ging tussen de nummer één van de wereld, Phil Taylor. The Power moest het opnemen tegen Robert Thornton. Taylor verloor in dit toernooi nog geen set maar moest dat in deze wedstrijd wel toestaan. De regerend kampioen gooide niet een hele sterke partij en vooral zijn gemiddeldes waren in tegenstelling tot de laatste paar maanden bedroevend. Maar ook slechte partijen weet Phil Taylor met het grootste gemak te winnen en de vraag is eigenlijk opnieuw: Wie kan Phil Taylor in dit toernooi tegenhouden?

Uitslagen PDC World Darts Championship

Tweede ronde

Andy Hamilton* - Steve Beaton 4-1
Terry Jenkins* - Darin Young 4-0
Simon Whitlock* - Wayne Jones 4-0
James Wade* - Michael van Gerwen 4-2

Derde ronde:
Phil Taylor* - Robert Thornton 4-1
Adrian Lewis - Kevin McDine **

* door naar volgende ronde
** wedstrijd wordt later vanavond afgewerkt

Ook Bangladesh zet vluchtelingen uit

Bangladesh gaat net als Thailand duizenden vluchtelingen het land uitzetten. Ongeveer negenduizend Rohingya worden binnenkort overgebracht naar buurland Myanmar. Dat zijn de regeringen van beide landen vandaag overeengekomen, aldus de Bengaalse krant The Daily Star.

De Rohingya zijn een islamitische minderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar, het vroegere Birma. Sinds de militaire junta daar in 1962 aan de macht kwam, worden de moslims stelselmatig onderdrukt. Ze vluchtten naar omringende landen, maar worden daar geweerd. In Bangladesh wonen tegenwoordig ongeveer 28.000 Rohingya-vluchtelingen. Ze zijn ondergebracht in twee kampen bij de grens met Myanmar.

Thailand, ook in Zuidoost-Azië, heeft vandaag de uitzetting van duizenden vluchtelingen afgerond. De Hmong zijn overgebracht naar het communistische buurland Laos. Ze hadden in Thailand asiel aangevraagd , omdat ze tijdens de Vietnam-oorlog aan Amerikaanse zijde hadden gevochten. Daarvoor dreigen ze in Laos politiek te worden vervolgd.

Politie Rotterdam waarschuwt raddraaiers

De politie van het korps Rotterdam-Rijnmond is samen met gemeenten, justitie en de brandweer goed voorbereid op de jaarwisseling, om zoveel mogelijk problemen te voorkomen. Er zijn extra politiemensen op straat, in uniform en in burger. Raddraaiers worden gelijk opgepakt en hun zaak wordt snel behandeld, waarschuwt het korps.

Rotterdam-Rijnmond is tevreden over de manier waarop de samenwerking met de andere 'diensten' vorig jaar uitpakte. Het was 'een betrekkelijk rustig' verlopen jaarwisseling door de maatregelen en het lik-op-stukbeleid.

Op zogeheten risicolocaties zijn ook dit jaar extra controles. Agenten kunnen overtredingen filmen via cameraatjes die zij op hun lichaam of kleding dragen. Nieuw is dat ook een aantal politiewagens een camera aan boord heeft.

De politie houdt mensen die vorig jaar zijn opgepakt tijdens de jaarwisseling en personen die bekend staan als vernieler, extra in de gaten.

Uitslagen PDC World Darts Championship

Nadat eerder al Co Stompé en Raymond van Barneveld zich wisten te plaatsen voor de derde ronde van het World Darts Championship was het vandaag de beurt aan Michael van Gerwen om datzelfde te bewerkstelligen. De Nederlander moest het in de tweede ronde opnemen tegen James Wade, nummer drie op de order of Merit. De laatsgenoemde was te sterk voor 'Mighty Mike'. De Engelsman wist de Nederlander met 4 tegen 2 aan de kant te schuiven.

James Wade liet aan de Nederlander zien waarom hij de nummer drie van de wereld is en niet Van Gerwen. De Nederlander speelde de gehele wedstrijd vrij goed en wist ook een redelijk gemiddelde neer te zetten. Een slechte derde set werd uiteindelijk de doodsteek voor Mighty Mike. Co Stompé en Raymond van Barneveld zullen daardoor als enige nog de Nederlandse eer verdedigen in het Londense Alexandra Palace.

De tweede partij van de avond was het de beurt aan de nummer één van de wereld, Phil Taylor. The Power moest het opnemen tegen Robert Thornton. Taylor verloor in dit toernooi nog geen set maar moest dat in deze wedstrijd wel toestaan. De regerend kampioen gooide niet een hele sterke partij en vooral zijn gemiddeldes waren in tegenstelling tot de laatste paar maanden bedroevend. Maar ook slechte partijen weet Phil Taylor met het grootste gemak te winnen en de vraag is eigenlijk opnieuw: wie kan Phil Taylor in dit toernooi tegenhouden?

Uitslagen PDC World Darts Championship

tweede ronde

Andy Hamilton* - Steve Beaton 4-1
Terry Jenkins* - Darin Young 4-0
Simon Whitlock* - Wayne Jones 4-0
James Wade* - Michael van Gerwen 4-2

derde ronde:
Phil Taylor* - Robert Thornton 4-1
Adrian Lewis - Kevin McDine **

* door naar volgende ronde
** wedstrijd wordt later vanavond afgewerkt

Kamer voorstander van inzet bodyscans

Een meerderheid van de Tweede Kamer is voorstander van het inzetten van bodyscans om de veiligheid van vliegen te verbeteren. Zowel regeringspartijen CDA en PvdA als de VVD in de oppositie zeiden dat vandaag, nadat minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) had aangekondigd dat hij zo snel mogelijk met bodyscans alle passagiers op Nederlandse luchthavens wil controleren. Alle drie de partijen vinden dat veiligheid boven privacy gaat.

"Vliegen is vrijwillig en als een bodyscan nodig is ter bescherming van anderen, gaat dat belang boven dat van een individu", stelde PvdA-Kamerlid Ton Heerts. Bovendien vindt Heerts samen met zijn CDA-collega Sybrand van Haersma Buma dat de bodyscans, waarmee door kleding gekeken kan worden, minder ingrijpend zijn dan de ouderwetse manier van fouilleren met het betasten van het lichaam.

VVD'er Fred Teeven zei dat alleen de contouren van het lichaam zichtbaar worden. "In een bodyscan kun je iemand echt niet herkennen", aldus Teeven. Over wie de beelden bekijkt en hoe ze worden bewaard, kunnen volgens hem ook goede afspraken worden gemaakt.

De meest illegaal gedownloade games van 2009

Voor alles zijn er tegenwoordig lijstjes, van de hoeveelheid verkochte games tot de schoenmaat van Chinezen. Maar er is nu een lijstje gemaakt van de meest illegaal gedownloade games voor de PC, Xbox 360 en de Wii.

Zo zien wij op dit lijstje dat Modern Warfare 2 wel 4,1 miljoen keer is gedownload op de PC, terwijl die maar 170.000 keer is verkocht op de PC in november. Maar uiteraard staat één download niet gelijk aan één game minder verkocht.

Verder is te zien dat het spel Prototype, Street Fighter IV en New Super Mario Bros. erg populair onder de downloaders zijn.



Bolhuis vrijwel zeker voorzitter NOC*NSF

André Bolhuis wordt zo goed als zeker de nieuwe voorzitter van NOC*NSF. Hij is de enige kandidaat om in mei Erica Terpstra op te volgen.

Tot 28 mei hadden de leden de tijd om met eventuele tegenkandidaten te komen, maar dat is niet gebeurd. Hierdoor hoeft op 11 januari tijdens de algemene ledenvergadering alleen nog maar ingestemd te worden met de voordracht van Bolhuis, zodat hij op 18 mei de voorzittershamer kan overnemen.

Khet: "Het ging gewoon niet"

De 1.500 meter op Olympisch kwalificatietoernooi liep uit op een teleurstelling voor de Nederlands kampioen op deze afstand. Rhian Khet eindigde nu pas op de negende plaats.

"Ik reed toen iedereen de stront in," keek Khet terug op het voor hem succesvolle NK afstanden. "Nu moet ik jongens als Wouter Olde Heuvel en Kjeld Nuis voor mij dulden. Begrijp mij niet verkeerd, het zijn zeer goede schaatsers, maar dit is gewoon slecht van mij."

Door zijn negende plaats kan Khet de Olympische Spelen vergeten. "Ik ben er ziek van," verklaarde de zichtbaar geëmotioneerde Ket. "Ik zag dit ook absoluut niet aankomen. Met de vorm is niets mis. Gister was ik op de kilometer nog een seconde sneller dan ik ooit ben geweest. Het ging gewoon niet vandaag, ik ben er dan ook echt ziek van."

Ook Khet zijn coach Gerard van Velde was teleurgesteld: "Het is balen, maar laten wij eerlijk zijn: er reden hier vandaag een paar jongens echt heel snel."

Kramer leeft mee met Wennemars

Sven Kramer plaatste zich met een vijfde plaats op het AKT ternauwernood voor de olympische 1.500 meter. Hij bleef zijn TVM-ploeggenoot Erben Wennemars met 0,01 seconde voor, waardoor deze Vancouver mis zal lopen.

Kramer leeft met Wennemars mee. "Ik ben heel blij dat ik me heb geplaatst. Hij is een van mijn beste vrienden en dat maakt het moeilijk. Maar het is zo. Als het andersom was geweest, had ik ook gebaald. Maar waarschijnlijk niet zoveel als Erben nu doet."

Kramer weet niet of hij op de Spelen in Vancouver kans maakt op een medaille op de 1.500 meter. "Het is nog steeds niet mijn afstand. Het gaat steeds beter, maar voor het podium moet ik niet op dit niveau blijven steken. Het gaat iedere week beter en hopelijk kan ik dat volhouden," zei de Fries die in Heerenveen in 1:46,66 vijfde werd.

Bergkamp: "Niet mijn mooiste goal won"

Dennis Bergkamp reageert verheugd dat een goal van hem door de Arsenalfans is uitgeroepen tot het mooiste doelpunt in de afgelopen tien jaar. De goal van de Amsterdammer in maart 2002 in de wedstrijd tegen Newcastle United werd door de supporters het meest gewaardeerd.

Toch vond hij zelf een ander doelpunt uit zijn Arsenal-historie mooier."Het is een van de mooiste goals die ik heb gemaakt. Mijn mooiste bij Arsenal vond ik een doelpunt tegen Leicester City, de derde van een hattrick. Daar zat alles in en was tot in de perfectie uitgevoerd. Qua vorm; lange bal van achteruit, perfecte aanname, man uitspelen en scoren, leek deze erg op mijn doelpunt op het WK van 1998 tegen Argentinië. Dát vond ik de allermooiste die ik ooit heb gemaakt."

De goal tegen Newcastle was volgens Bergkamp tot stand gekomen door de omstandigheden in die wedstrijd. "Ik besloot op het laatste moment dat er maar één manier was en dat was de bal langs de ene kant en ik - terwijl ik me omdraaide - langs de andere kant van de verdediger. Ik merkte eigenlijk pas later dat het iets bijzonders was. Omdat ik die avond en de dagen erna misschien wel vijftig tot zestig keer de vraag kreeg van journalisten of het zo bedoeld was, ben ik de goal maar eens terug gaan kijken. Ja, het was bewust. Maar toen ik het terugzag, begreep ik wel waarom die vraag bij mensen opkwam."

Klik hier voor de goal die Bergkamp in 1997 tegen Leicester City maakte. Deze goal mocht overigens niet meedoen met de verkiezing.

'Zelfmoord vanaf Peperbus Zwolle'

Rond half vier vanmiddag is iemand van de toren van de Onze Lieve Vrouwebasiliek in Zwolle gesprongen. De politie heeft de straten rondom de Ossemarkt direct daarna afgezet voor onderzoek.

Er waren vandaag veel mensen op de been in Zwolle en veel mensen waren dan ook getuige van de sprong vanaf de Peperbus, zoals de toren van de basiliek is bijgenaamd. Er is slachtofferhulp aan de getuigen aangeboden.

Gené: "Schumi zou derde Ferrari bestuurd hebben"

Ferrari-testcoureur Marc Gené denkt dat als de regels in de Formule 1 veranderd waren Michael Schumacher de derde bolide van het team uit Maranello bestuurd zou hebben. Hij zei in zijn column in El Mundo dat de Italiaanse renstal alles geprobeerd heeft om de regels te wijzigen.

In plaats daarvan tekende de 40-jarige Duitser bij Mercedes Grand Prix. "Het doet pijn bij Ferrari om hem in andere kleuren te zien, omdat hij onderdeel is van onze geschiedenis," zei Gené. "Ik ben er van overtuigd dat als de regels ons toegestaan hadden om een derde auto in te zetten Michael deze volgend jaar bestuurd zou hebben."

"Maar goed, dat is niet het geval en daarom moeten we hem toejuichen, angst voor hem hebben en vooral hard werken om hem voor te blijven. Ferrari is er klaar voor. Fernando Alonso en Felipe Massa zullen een sterk team gaan vormen."

Politiek sceptisch over inkomensgrens in AOW

In de Tweede Kamer wordt sceptisch gereageerd op het voorstel van werkgevers en vakbonden om mensen vanaf een bepaald inkomen te ontzien bij verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar.

Dat blijkt uit reacties vandaag van CDA, PvdA, SP en VVD. Minister Piet Hein Donner en staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) zeiden al eerder niet te geloven dat het voorstel een oplossing biedt voor zware beroepen en voor ouderen op de arbeidsmarkt.

PvdA-Kamerlid Roos Vermeij, haar CDA-collega Pieter Omtzigt, Donner en Klijnsma toonden zich wel opgetogen dat sociale partners weer gezamenlijk meedenken over de AOW. Werkgevers en de vakbeweging gingen het afgelopen najaar met ruzie uit elkaar, omdat ze het in de Sociaal-Economische Raad (SER) niet eens werden over verhoging van de pensioenleeftijd.

De ACP, de politiebond van vakcentrale CNV, neemt ook afstand van het FNV-voorstel om door een inkomensgrens te bepalen of iemand met 65 jaar AOW kan krijgen. ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp vindt dat de inhoud van het werk leidend moet zijn, niet wat iemand verdient.

Hij is het niet eens met de redenering dat 90 procent van de mensen met een zwaar beroep minder dan 35.000 euro verdient en dat dit daarom een goed criterium zou zijn. Voor de marktsector zou dat nog kunnen opgaan, maar niet voor de collectieve sector en zeker niet voor de politie, aldus Van de Kamp.

Kerstverkopen VS omhoog

Grote Amerikaanse winkelketens draaiden in de week voorafgaand aan Kerstmis 2,3 procent meer omzet dan in dezelfde week vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers die vandaag zijn gepubliceerd door brancheorganisatie ICSC en zakenbank Goldman Sachs.

Consumenten waren volgens de gegevens wel relatief laat met hun kerstinkopen. De verkopen bij de ketens lagen in de dagen voor kerst 0,4 procent hoger dan in de week daarvoor. ICSC rekent voor heel december op een omzetstijging van 2 procent in vergelijking met december 2008.

Stefan GP wil rookies testen

Stefan Grand Prix wil het testen in 2010 betalen door rookies kilometers in de Formule 1 te geven. Het Servische team hoopt dat het zich volgend jaar nog op de F1-grid kan melden, maar gaat er vanuit dat 2010 een testjaar zal worden.

Verwacht wordt dat het team zich eind januari zal gaan presenteren en dat dan de financiers achter de renstal van Zoran Stefanovich zich bekend zullen gaan maken. De auto die gebaseerd is op de Toyota TF110 is vorige week door de crashtests van de FIA gekomen. Mogelijk zal de achterzijde opnieuw getest moeten worden, omdat er een nieuw en lichter design mogelijk blijkt te zijn.

Stefan GP wil omdat het zich niet aan de Concorde Agreement hoeft te houden rookies de kans geven aan testkilometers te maken. Teams die een coureur willen vervangen kunnen dan een bolide van het team huren om een coureur ervaring op te laten doen. Ook kunnen de rookies zelf een bolide huren om zo meer kans te maken op een stoeltje voor het volgende jaar. "Het zal een commerciële operatie worden," zei Stefanovic.

Gevangene ontsnapt uit politiebusje

De politie heeft bevestigd dat een opgepakte man op de A6 bij Lelystad uit een politiebusje is ontsnapt. De politie heeft geen idee hoe het kon gebeuren dat de man uit een speciale arrestantenbus wist te springen.

De man was in Emmeloord opgepakt voor diefstal en hij werd overgebracht naar het cellencomplex in Lelystad. De politie zoekt met speurhonden naar de man, die na zijn ontsnapping vermoedelijk het bos is ingerend.

Met dank aan Shapeshift en bierspons voor de submit.

Skispringer Kofler zegeviert in Oberstdorf

Andreas Kofler heeft vandaag de wereldbekerwedstrijd in Oberstdorf gewonnen. Die wedstrijd maakt deel uit van de befaamde Vierschansentoernee.

In het Zuid-Duitse wintersportoord maakte de Oostenrijker sprongen van respectievelijk 125 en 134 meter. Dat leverde hem een puntentotaal van 265,2 op. Kofler bleef de Fin Janne Ahonen ruim voor. De Oostenrijker Thomas Morgenstern eindigde op de derde plaats.

Zweeds dorp 3 weken zonder internet: hersteller is op reis

De bewoners van het Zweedse dorpje Ammarnäs zullen de komende weken nog zonder internet zitten. Op kerstavond ontstond er een probleem met het internetverkeer en de man die het zou herstellen is nog op reis tot 11 januari.
 
Ammarnäs telt zo'n 160 inwoners en leeft tijdens deze kerstperiode vooral van het toerisme. Omdat het telefoonverkeer, dat anders via het internet loopt, nu ook plat ligt zijn er sindsdien geen nieuwe boekingen meer binnengekomen.

Distributie ov-chipkaart studenten op schema

De distributie van de ov-chipkaart aan de bijna 650.000 Nederlandse studenten ligt op schema. Een woordvoerster van OV-Chipkaart BV laat vandaag weten dat 95 procent van alle studenten inmiddels de juiste kaart in huis heeft.

Het aantal studenten dat de kaart daadwerkelijk heeft geactiveerd ligt vlak voor het nieuwe jaar nog aanzienlijk lager. Daarvoor moeten de studenten zich melden bij één van de ruim twaalfhonderd oplaadpunten. De organisatie achter de landelijke ov-chipkaart vermoedt dat de meeste studerende reizigers dat pas op 4 januari doen, de eerste officiële studiedag van het nieuwe jaar. De bedoeling is dat alle studenten op uiterlijk 31 januari met hun nieuwe ov-chipkaart kunnen reizen.

Studentenorganisaties maakten begin december hun zorg kenbaar over de distributie van de nieuwe ov-chipkaart voor studenten. Zij vreesden dat studenten niet op tijd van het nieuwe vervoersbewijs gebruik zouden kunnen maken.

Meer burgerdoden in Afghanistan in 2009

In de oorlog in Afghanistan zijn in de eerste tien maanden van 2009 ruim 10 procent meer burgers omgekomen dan in dezelfde periode in 2008. Dat blijkt uit vandaag vrijgegeven cijfers van Unama, de missie van de Verenigde Naties in Afghanistan.

Volgens Unama eiste de oorlog in de eerste tien maanden van dit jaar de levens van 2038 burgers. In dezelfde periode vorig jaar kwamen door het geweld 1838 burgers om.

Volgens de cijfers hebben de Taliban en andere opstandelingen dit jaar ruim 1400 burgers gedood, terwijl 468 burgers omkwamen door toedoen van Afghaanse en buitenlandse militairen. Anderen zijn verantwoordelijk voor de resterende 168 burgerdoden.

Sinds het begin van de oorlog in Afghanistan in 2001 zijn duizenden burgers door geweld omgekomen. Dat zorgt voor frictie tussen de regering in Kabul en de buitenlandse troepenmacht. Ook de steun onder de bevolking voor de buitenlandse troepen neemt af door de vele burgerdoden. De bevelhebber van de buitenlandse troepen, de Amerikaanse generaal Stanley McChrystal, heeft dit jaar richtlijnen doorgevoerd die het aantal doden onder Afghaanse burgers moeten terugdringen.

[AKT] 500m: Gerritsen, Boer, Van Riessen

Annette Gerritsen, Margot Boer en Laurine van Riessen hebben zich ook op de 500 meter geplaatst voor de Olympische Spelen in Vancouver. De dames kwamen op het podium terecht, wat voldoende was voor plaatsing.

De kaarten leken bij de dames na de eerste 500 meter al geschud. Dit bleek ook uit de eerste ritten, waarin niemand echt wist te verrassen. Het ging er pas om toen Natasja Bruintjes en Ireen Wüst op het ijs kwamen. Bruintjes was iets sneller dan in de eerste omloop, maar wist dat haar tijd vrijwel zeker niet genoeg was voor een plekje in het vliegtuig naar de Spelen.

In de één na laatste rit kwamen de nummers twee en vier van de eerste omloop in actie, Annette Gerritsen en Thijsje Oenema. Gerritsen was sneller dan in de eerste rit maar bleef met 38,05 boven de tijd van Margot Boer uit de eerste rit. Oenema reed 38,80. In de slotrit reed Boer tegen Laurine van Riessen. Beiden moesten in het totaalklassement voor Oenema eindigden om naar de Spelen te mogen en dat deden ze beiden. Boer reed 38,44 terwijl Van Riessen met 38,78 vierhonderste overhield. Oenema zal met Marianne Timmer op het AKT-II moeten uitmaken wie er naar de Spelen mag.



Uitslag 500 meter
#NaamTijd
1Annette Gerritsen38,05
2Margot Boer+0,39
3Laurine van Riessen+0,73
4Thijsje Oenema+0,75
5Natasja Bruintjes+1,01

Eindklassement over twee 500 meters

#NaamTijd
1Annette Gerritsen76,150
2Margot Boer76,380
3Laurine van Riessen77,500
4Thijsje Oenema77,550
5Natasja Bruintjes78,140

Wennemars : "Ik wil geen cadeautjes"

Erben Wennemars is er net niet in geslaagd om zich plaatsen voor de 1.500 meter op de Olympische Spelen in Vancouver. Wennemars bleef tijdens het olympisch kwalificatietoernooi slechts 0.01 seconden achter Sven Kramer.

"Ik ben van ver moeten komen en dan kom je zo dichtbij. Dan is dit heel erg zuur. Het is hard, maar het was een eerlijke wedstrijd. Ik heb terecht verloren," aldus Wennemars na afloop.

Wennemars wees het scenario dat Kramer ten gunste van Wennemars afziet van de schaatsmijl af. "Ik zou nooit de de plek van Kramer willen hebben. In de topsport geef je geen cadeautjes. Ik ben echt geen achtvoudig wereldkampioen geworden door cadeautjes te krijgen."

[AKT] Kaarten op 1.500 meter geschud

Simon Kuipers, Stefan Groothuis, Mark Tuitert en Sven Kramer hebben zich geplaatst voor de olympische 1.500 meter. De heren eindigden als 1, 2, 3 en 5 en dat was voldoende voor plaatsing. Erben Wennemars viel met de zesde plaats (0,01 achter Kramer) buiten de boot.

Wouter Olde Heuvel zette in de tweede rit zijn concurrentie op scherp, door 1.46,59 op de klokken te zetten. Die tijd bleef staan tot de vijfde rit, toen Erben Wennemars en Kjeld Nuis in de baan kwamen. Voor Wennemars was dit de laatste kans op plaatsing voor de Spelen. Hij bouwde zijn race rustig op, maar kwam evenals Nuis toch tekort met 1.46,67 en kon Vancouver uit zijn hoofd zetten.

In de daaropvolgende rit kwamen Simon Kuipers en Stefan Groothuis evenals op de 1.000 meter tegen elkaar uit. Toen was het verschil 0,02 in het voordeel van Groothuis, nu was Kuipers sneller in 1.45,39 om 1.45,74. Rhian Ket (1.47,18) en Remco Olde Heuvel (1.46,80) kwamen niet aan die tijd.

Sven Kramer had in de slotrit tegen Mark Tuitert een langzame start en kon daaraan geen goed vervolg geven. Tuitert had het ook lastig maar bleef Kramer voor en werd derde in 1.46,47. Kramer werd vijfde (1.46,66) en werd op de geschoonde lijst van gekwalificeerden vierde en mag zich daardoor ook opmaken voor de 1.500 meter in Vancouver.



Uitslag 1.500 meter
#NaamTijd
1Simon Kuipers*1.45,39
2Stefan Groothuis*+0,35
3Mark Tuitert*+1,08
4Wouter Olde Heuvel+1,20
5Sven Kramer*+1,27
6Erben Wennemars+1,28
7Remco Olde Heuvel+1,41
8Kjeld Nuis+1,50

* = naar Spelen

Te laat gekomen Kameni moet rondje geven

Spelers en trainers van Espanyol zullen niet bijzonder rouwig zijn geweest dat doelman Carlos Kameni te laat terugkeerde uit zijn geboorteland.

De doelman miste een aansluiting en meldde zich te laat bij zijn club in Barcelona. Op een ludieke wijze mocht de doelman zijn slippertje goed maken.

"Hij moet nu individueel trainen. Na afloop moet Kameni het hele team plus de trainersstaf een drankje aanbieden als excuus voor zijn late terugkeer", zegt trainer Mauricio Pochettino op de website van Espanyol.

Komende maand staat Kameni in het doel als Kameroen deelneemt aan de Afrika Cup.

"Misschien beter als Bruins wordt verhuurd"

Het zou wellicht goed zijn voor Luigi Bruins en Feyenoord als de speler de tweede seizoenshelft verhuurd wordt. Dat zegt de begeleider van de speler, Sietje Mouch.

"Luigi wil slagen bij Feyenoord, hij heeft daar ook de kwaliteiten voor", denkt Mouch hardop in Sportweek. "En ik heb gelezen dat de trainer graag zijn hele groep bij elkaar houdt. Maar als Luigi ook in de tweede seizoenshelft weinig aan spelen toekomt, is het misschien beter dat hij wordt verhuurd."

Bruins kwam voor de winterstop slechts sporadisch in actie voor het eerste elftal van de Rotterdammers. "Ik heb hem duidelijk gemaakt dat hij harder moet werken en meer moet laten zien dat hij er alles voor over heeft om te winnen."

"Luigi is geen speler die tien slidings achter elkaar maakt, maar hij zou er best wat méér mogen maken. Hij moet wat vaker de beuk erin gooien. Dat ziet hij nu zelf ook in."

Jaaroverzicht 2009: Tennis

Het sportjaar 2009 loopt weer ten einde. Daarom geeft FOK!sport een terugblik op de gebeurtenissen van dit jaar. Wie presteerden er goed en wie vielen er tegen? Iedere dag tot en met 5 januari 2010 zal er een sport behandeld worden. Gisteren was het de beurt aan het wielrennen, vandaag blikt FOK!user Tim86 terug op het tennis in 2009.

Het tennisjaar 2009 bracht opnieuw een andere nummer één op de wereldranglijst ten opzichte van het jaar ervoor. Bij de mannen eiste Roger Federer opnieuw zijn troon op, ten koste van Rafael Nadal. Ook bij de vrouwen was er een nieuwe nummer één. Daar werd Jelena Jankovic afgelost door Serena Williams. Naast een wisseling van de wacht kende 2009 diverse hoogte- en dieptepunten. De comeback van Kim Clijsters, het afscheid van Marat Safin, de doorbraak van Juan-Martin Del Potro en onze eigen Thiemo de Bakker en het blessureleed van de eerder genoemde Nadal vormden slechts een klein gedeelte van het spectaculaire tennisjaar.

Heren
Het jaar begon nog zo goed voor Rafael Nadal. De Spanjaard onttroonde Federer direct op de Australian Open, waarmee hij een tot tranen geroerde Federer toch echt definitief achter zich leek te laten. Niemand had op dat moment kunnen denken dat Nadal juist op 'zijn' Roland Garros de titel aan zijn concurrent zou moeten laten. In de finale versloeg de Zwitser Robin Söderling, de grote verrassing van het toernooi en ook de man die verantwoordelijk was voor de uitschakeling van de titelverdediger. Ook op Wimbledon bleek Federer de beste, maar dit ging niet zonder slag of stoot. Andy Roddick maakte het de Zwitser moeilijker dan ooit en verloor pas na een ware marathon met 16-14 in de vijfde set. Titelverdediger Nadal was op dit moment al genoodzaakt om zich op andere dingen te focussen. Een knieblessure dwong hem om zich terug te trekken uit het toernooi, terwijl er ook op persoonlijk gebied problemen bleken te zijn vanwege de scheiding van zijn ouders. Toen Federer ook op de US Open de finale haalde, twijfelde eigenlijk niemand nog over zijn positie aan de top van de wereldranglijst. De grote verrassing op dit toernooi was Juan-Martin Del Potro. De Argentijn gaf zijn doorbraak onder meer gestalte met zijn eerste grand slam-finale en verbaasde vriend en vijand met een indrukwekkende overwinning tegen de titelfavoriet in de finale. Het jaarlijkse toetje, de World Tour Finals, werden dit jaar afgewerkt in Londen. Hier bleek Nikolay Davydenko de sterkste te zijn. De Rus was eerder al sterk teruggekomen van een blessure en pakte een verdiende titel, na overwinningen op onder meer Federer, Nadal en Del Potro.


Kim Clijsters op het Ordina Open

Dames
2009 was het jaar van Serena Williams. De Amerikaanse snoerde de critici de mond met overwinningen bij de Australian Open en Wimbledon en won met haar zus Venus ook nog eens drie van de vier grand slams in de dubbel. Ook de WTA Championships in Doha werd door Williams gewonnen, waardoor haar nummer één-positie niet meer dan logisch was. Het afgelopen jaar bleek er ook een van uitersten voor Serena. Waar bovenstaande titels hadden geleid tot een stroom van positief nieuws, was er op de US Open een incident waarmee de Amerikaanse haar reputatie direct weer beschadigde. In de halve finale werd ze gediskwalificeerd in haar wedstrijd tegen Kim Clijsters, nadat ze een vrouwelijke lijnrechter bedreigd zou hebben. Clijsters zou uiteindelijk het toernooi winnen na een overtuigende finale tegen het grootste talent van 2009, de Deense Caroline Wozniacki. Clijsters maakte pas halverwege 2009 haar rentree en had slechts een handvol wedstrijden achter de rug voordat ze zich verrassend kroonde tot grandslamwinnares, wat haar zonder twijfel de Comeback van het Jaar heeft opgeleverd. Op Roland Garros was het eens niet Serena Williams die de boventoon voerde. De Amerikaanse bleek eens te meer niet op haar best te zijn op gravel en moest de titel laten aan Svetlana Kuznetsova, die in een geheel Russische finale Dinara Safina op overtuigende wijze versloeg.

Nederlanders
De Nederlandse inbreng was beperkt te noemen in 2009. Het bleek eens te meer een tijd te zijn waarin de KNLTB vooral moet focussen op zaaien, om in een later stadium te kunnen oogsten. Bij de meisjes klopten diverse talenten inmiddels nadrukkelijk op de deur, terwijl Arantxa Rus inmiddels op de rand van de top honderd is aangekomen. Ook Michaëlla Krajicek is hier dicht bij met haar 128e positie. Opnieuw werd de Nederlandse echter veel geplaagd door blessures in 2009, waardoor van een comeback in de mondiale top honderd op dit moment nog geen sprake is. Bij de heren beschikt Nederland inmiddels wel weer over een tophonderdspeler. Thiemo de Bakker beleefde zijn absolute doorbraak met vier Challenger-titels in de tweede helft van het jaar en een 96e positie op de wereldranglijst als gevolg. Het andere positieve nieuws kwam van Raemon Sluiter, die vriend en vijand wist te verrassen door de finale in Rosmalen te bereiken. Helaas houdt het hier op wat betreft de hoogtepunten in het Nederlands tennis. Robin Haase maakte pas laat in het jaar zijn comeback na een lange revalidatieperiode, terwijl Jesse Huta-Galung een flinke terugval kende. Het komende jaar lijkt desondanks een veelbelovende periode te worden. Met vier tophonderdkandidaten uit Nederland, een spannende strijd in de top van het mannentennis en een open strijd op de damestour, waar ook Justine Hénin zich weer in de strijd zal gaan mengen, lijken alle ingrediënten aanwezig voor een spectaculair 2010!


Raemon Sluiter

Lekker hangen in Just Cause 2 screenshots

Ah Panau, het mooie eiland waar het spel Just Cause 2 zich afspeelt. Zonnetje aan de westkust, een strenge winter hoog in de bergen. Klinkt als een perfect vakantieland. Maar er is toch iets wat men het plezier kan verstoren, een kleine oorlog misschien? Maar daar zal jij als Rico Rodriquez, de hoofdrolspeler van dit spel, een groot deel van uit maken. Jij bent als geheim agent naar Panau gestuurd om de dictator om te leggen, en dit doe je natuurlijk via allemaal trucjes die menig mens om het leven zou brengen.

Zo zien wij in de volgende screenshots dat je gerust aan een vliegtuig kan hangen met een stuk touw, een helikopter gebruikt om even lekker te hangen en nog veel meer stunts.

De game komt in Maart 2010 uit voor de PC, PlayStation 3 en de Xbox 360





Goede voornemens

De schoonfamilies zijn weer weggejaagd en de kerstbomen kunnen weer in de fik; het is tijd voor het nieuwe jaar. Tijd voor de goede voornemens. Elk jaar weer zegt Henkie dat hij gaat stoppen met roken en Connie gaat vijftien kilo afvallen. Ik rook niet en ik ben niet te dik, dus heb ik andere, persoonlijke voornemens en deze wil ik graag met u mede delen. Met persoonlijke voornemens bedoel ik voornemens die bestemd zijn voor bepaalde personen.

[AKT] Boer verrast Gerritsen op 500 meter

De eerste 500 meter voor vrouwen bij het AEGON olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen is gewonnen door Margot Boer.

Boer, die een prima rit reed tegen Laurine van Riessen, klokte een tijd van 37,94 waarmee ze als enige onder de 38 seconden bleef. Bovendien was het de snelste tijd van een Nederlandse schaatsster op Nederlands ijs ooit. De grote favoriete Annette Gerritsen werd tweede met 38,11. Van Riessen eindigde net voor Thijsje Oenema als derde met een tijd van 38,72.

Later vandaag volgt de tweede 500 meter voor de vrouwen.



Uitslag eerste 500 meter, vrouwen
#NaamTijd
1Margot Boer37,94
2Annette Gerritsen38,11
3Laurine van Riessen38,72
4Thijsje Oenema38,75
5Natasja Bruintje39,08

Elfstedenvereniging vraagt kalmte

De Vereniging De Friesche Elfsteden maakt zich zorgen over de berichtgeving in de media over een eventuele Elfstedentocht. Veel media speculeren over een Elfstedentocht begin volgend jaar. De vereniging is bang dat mensen daardoor te vroeg het ijs opgaan.

"Er ligt nog amper ijs en wat er ligt is heel dun. Meteen is de hele wereld weer overstuur", aldus een woordvoerster van de Vereniging De Friesche Elfsteden, die zegt de hele dag door media te worden gebeld. "Het ijs moet over de hele route van 200 kilometer in ieder geval 15 centimeter zijn. Dat is het nu nog niet."

De zegsvrouwe benadrukt dat de rayonhoofden "echt nog niet" bij elkaar zijn gekomen. "We willen het allemaal heel graag, maar het is nu gewoon nog even afwachten."

Ben je op zoek naar nog meer sportnieuws? Kijk dan op FOK!sport!

Arsenalfans: "Bergkamp maakt mooiste goal"

De fans van de voetbalclub Engelse Arsenal hebben een goal van Dennis Bergkamp uitgeroepen tot de mooiste van dit decennium. Het doelpunt uit 2002 tegen Newcastle United bleef treffers van Thierry Henry en Robin van Persie voor.

Bergkamp kreeg in maart 2002 op de rand van het strafschopgebied de bal met de rug naar de goal aangespeeld door Robert Pires. Met één beweging nam hij de bal mee en ging aan de andere zijde verdediger Nikos Dabizas voorbij. De arme Griek zag de Nederlander vervolgens de bal beheerst in de hoek schuiven.

Klik hier voor het doelpunt van Bergkamp.

Forza Motorsport 3 populair met kerst

Wat is er beter om te krijgen voor kerst dan toffe game? Dat dit een waarheid als een koe is heeft Turn 10, de developer van Forza Motorsport 3, gemerkt in het aantal nieuwe spelers van hun laatste game. Turn 10 wist namelijk blij te vermelden dat er rond kerst ongeveer één nieuwe speler per seconde bijkwam.

Eén speler per seconde leidt al snel tot 60 spelers per minuut, 3600 spelers per uur en daarmee 86.400 spelers per dag. Maar vergeet niet dat deze cijfers slechts de Xbox 360-gebruikers met Xbox Live zijn, er zijn genoeg Xbox 360-consoles die nog niet op internet staan aangesloten. Als we wat recente cijfers nemen dan zien we dat er per drie Xbox 360s twee Xbox Live-gebruikers zijn. Als we er voor het gemak vanuitgaan dat dan dus twee-derde van alle Xbox 360s verbonden zijn met Xbox Live (wat niet zo is aangezien mensen meerdere gamertags kunnen hebben), dan zouden er dus rond kerst dagelijks ongeveer 130.000 nieuwe exemplaren van Forza Motorsport 3 gespeeld moeten zijn.

 

Veelpleger steeds vaker Marokkaan

De zogenoemde veelplegers, criminelen waarvoor meer dan 10 keer proces-verbaal is opgemaakt, zijn steeds vaker Turkse en Marokkaanse jongeren. Een onderzoek van de Internationale Informatie en Opsporingsdienst wijst dit uit.

Een kwart van alle veelplegers is Marokkaan. De gemiddelde leeftijd van veelplegers is 21 jaar. Vroeger was dit nog 33 jaar. Overigens neemt het aantal veelplegers onder verslaafden, Surinamers en vrouwen af. Verder worden veelplegers steeds gewelddadiger. Overigens is het overgrote deel van de veelpleger een autochtone Nederlander, namelijk 47 procent van het totaal.



Er zijn uiteraard ook vriendelijke marokkanen!

Cruijff: sfeer bij de NOS is negatief

Johan Cruijff ziet zichzelf niet meer terugkeren als voetbal-analyticus bij NOS Studio Sport. Dat heeft hij gezegd in een interview met Sportweek dat deze week in de winkels ligt.

Cruijff zegt in het vraaggesprek dat hij zich ergert aan de Nederlandse mentaliteit, die hij als negatief kenschetst. "Dat zal wel typisch Nederlands zijn, want ik kom het op elk terrein tegen. Ik ben niet voor niets weggegaan bij de NOS. Het is altijd negatief, tot Teletekst aan toe."

NOS-mediadirecteur Jan de Jong kent de kritiek van Cruijff, maar vindt die niet terecht. Volgens hem heeft Cruijff zich de afgelopen jaren steeds meer ontpopt tot een ambassadeur van de sport. "De NOS is en blijft een journalistieke organisatie die de sport kritisch blijft volgen en duiden", legt De Jong uit. "Dat is overigens wat anders dan negatief zijn."

 Ben je op zoek naar nog meer sportnieuws? Kijk dan op FOK!sport


"Ik wil niet negatief overkomen, maar de sfeer bij de NOS is negatief"  (foto: ANP)

Putter maakt seizoen af bij FC Dordrecht

Eddy Putter zal het seizoen afmaken bij FC Dordrecht. De 27-jarige spits keert daarmee voor de vierde keer terug bij de club waar hij vorig seizoen al speelde.

De spits uit Akersloot werd door RKC Waalwijk al eens twee keer verhuurd aan de Schapenkoppen en maakte later een definitieve overstap. Zijn contract liep afgelopen zomer af, waarna Putter op stage ging in Nieuw-Zeeland. Dat werd, door een blessure, uiteindelijk niets. Putter leek toen al terug te keren naar FC Dordrecht, maar de club durfde het toen nog niet aan, vanwege de enkelblessure van Putter.

Sinds deze maand trainde hij echter alweer mee bij FC Dordrecht. Putter revalideert samen met hersteltrainer Hans Eijkenbroek. Zodra hij weer volledig fit is, zal hij aansluiten bij de A-selectie en mogelijk nog speelminuten gaan maken. In zijn eerdere periodes bij FC Dordrecht wist Putter 35 keer te scoren in 107 competitieduels.

Ferrari: "F1 moet snel verbeteringen doorvoeren"

Ferrari-baas Luca di Montezemolo vindt dat er voor de problemen waar de Formule 1 nu mee kampt snel oplossingen moeten worden gevonden. De Italiaan dreigt met een vertrek van de renstal als het niet gebeurt.

Ferrari is nog tot 2012 gecommitteerd aan de Formule 1, maar Di Montezemolo ziet voor het merk ook andere uitdagingen. "Ik wil dat de Formule 1 tussen nu en 2012, wanneer we een nieuwe Concorde Agreement moeten tekenen, vooruitgang boekt. Zo niet dan zoeken we onze heil ergens anders," zei de Italiaan tegen Autosport.

Le Mans is voor hem een serieuze optie mocht de F1 niet verbeterd worden. "We kunnen de afstand tussen de coureurs enerzijds en de pers en fans anderzijds niet accepteren. In het verleden liepen er in de pits vele mooie dames, nu is het net een concentratiekamp. En het inhalen moet verbeterd worden!"

"We hebben vele antwoorden nodig. De FIA heeft vele goede mensen nodig. Jean Todt is zo iemand en hij kent de F1. Ik weet zeker dat hij een andere dialoog met een andere sfeer kan creëren. Bernie Ecclestone komt aan het eind van zijn carrière, maar ik weet zeker dat hij vooruit kijkt. De FOTA is ook zeer succesvol geweest. Er moet een sterke driehoeksverhoudig tussen de partijen ontstaan."

Di Montezemolo denkt dat het concept Formule 1 helemaal opnieuw uitgedacht moet worden. "Eerst moeten we bepalen waar we het product willen positioneren. Ik denk dat we moeten gaan richting extreme technologieën, prestaties en onderzoek. Daarnaast moeten we kosten besparen zonder de aantrekkelijke elementen te verliezen. Bijvoorbeeld Carbonremmen zijn onmogelijk te gebruiken op straatauto's en we kunnen een standaard versnellingsbak gebruiken zonder de sport te beschadigen. Ten derde is het vervangen van fabrieksteams door teams waarvan ik niet weet of ze op tijd klaar zijn niet goed."

De Italiaan denkt dat sommige kostenbesparende maatregelen niet goed zijn geweest. Di Montezemolo wil dan ook het verbod op testen deels opheffen. Hij wil dat er een compromis gevonden wordt tussen wat het nu was en de hoeveelheid tests die er tot enkele jaren geleden mogelijk waren. Ook wil hij de show verbeteren door de Europese races mogelijk later te houden of de afstanden aan te passen.

"Moeten we zulke dure kaartjes hebben? In deze dagen kan een jongen met zijn vriendin voor minder geld de wereld rondvliegen dan dat de beste kaarten voor de race in Monza kosten," zei de Italiaan die vindt dat er veel mis is met de sport. De komst van Todt als nieuwe president van de FIA heeft hem hoop gegeven dat de toekomst van de sport weer zonnig ingezien kan worden.

Diaby wil ook bij 'Les Blues' wat laten zien

Arsenal-speler Abou Diaby heeft er vertrouwen in deel uit te maken van de WK-selectie van Frankrijk. De middenvelder speelde tot dusver slechts twee keer mee met de 'Haantjes'.

Beide optredens dateren van twee jaar geleden. "Maar ik maakte sindsdien wel meerdere keren deel uit van de selectie", zegt Diaby in de Franse krant Le Parisien. "Elke keer dat ik erbij ben leer ik een hoop, ook al speel ik niet."

"Ik zou graag laten zien wat ik in m'n mars heb en wat mijn kwaliteiten zijn in dit shirt", vervolgt Diaby, aan een sterk seizoen bezig bij Arsenal. "Het WK past bij mijn ambities. Ik zal alles doen om daar bij te zijn en om het te verdienen."

Diaby breekt dit seizoen pas echt door bij Arsenal, terwijl hij al vier jaar in dienst is bij de Gunners. "Ik heb in de voorgaande tijd veel mentale klappen gekregen", vervolgt de Fransman, die op een gegeven moment zelfs overwoog te stoppen met voetbal na wéér een blessure.

"Maar dit seizoen speel ik veel en is het vertrouwen in mezelf terug. Het tactische plaatje past perfect bij mij. Ik wilde een paar jaar geleden stoppen, alles opgeven. Maar ik zette door en daar krijg ik nu de beloning voor."

Zege Nys en Van den Brand in Loenhout

Sven Nys is de winnaar geworden van de vijfde veldrit om de Gazet van Antwerpen-trofee. In Loenhout versloeg de Belg zijn landgenoot Niels Albert en de Tsjech Zedenek Stybar. Bij de vrouwen ging de winst naar Daphny van den Brand.

Nys, Stybar en wereldkampioen Albert bleken, zoals zo vaak dit seizoen, de sterkste renners van de groepen en hadden dan ook een voorsprong op nummer vier Gerben de Knegt bij het ingaan van de laatste ronde. Daar moest Stybar afhaken, waarna niet veel later ook klassementsleider Albert het wiel van Nys moest laten gaan en hem niet meer kon achterhalen. Nys won de koers en naderde Albert in het klassement tot op vijf punten.

Bij de vrouwen werd het een Nederlands feestje. Een halve minuut achter winnares Van den Brand eindigde Marianne Vos als tweede. Vos had op haar beurt weer een minuut voorsprong op Sanne van Paassen, die derde werd.

Tsonga komt niet in actie in Doha

Jo-Wilfried Tsonga zal niet in actie komen tijdens het ATP-toernooi in Doha. Daarnaast zal de Fransman ook niet spelen bij het exhibitietoernooi van Abu Dhabi.

"Jo is nog niet klaar voor die toernooien," zei de coach van de nummer tien van de wereld Eric Winogradsky in de Franse sportkrant L'Equipe. In voorbereiding op de Australian Open speelt Tsonga alleen een exhibitietoernooi in Kooyong, die van 13 tot en met 16 januari wordt gehouden.

Feyenoord-talent op proef bij Fulham

Daniel Alund, afkomstig uit de A1 van Feyenoord, gaat binnenkort voor de tweede keer een proefstage afwerken bij Fulham.

De Zweedse speler zal bij Fulham een wedstrijd in het tweede elftal meespelen. Alund reist daarna verder om ook bij het Spaanse Real Mallorca een stage af te werken.

Feyenoord heeft Alund laten weten dat hij op zoek mag naar een nieuwe club, schrijft RTV Rijnmond. Volgens de zender is het onduidelijk of de Rotterdammers het talent laten vertrekken wegens de financiële tekorten of dat hij daadwerkelijk te weinig kwaliteit heeft om het eerste elftal te halen.

Armstrong: "Contador moet nog veel bewijzen"

Volgens Lance Armstrong heeft tweevoudig Tour de France-winnaar Alberto Contador nog veel te bewijzen. Dit zegt de zevenvoudige Tour-winnaar tegen het Belgische Het Nieuwsblad.

"Zijn loopbaan is amper begonnen," zei de renner van RadioShack, die verder meent dat Contador het hoog in zijn bol heeft. "Als je net voor de tweede keer de Tour hebt gewonnen en de koning van Spanje bent, dan is het normaal dat alle stories all right zijn."

Contador, die wel bij Astana blijft in tegenstelling tot Armstrong, had eerder kritiek op de Amerikaan, door te zeggen dat hij door zijn dominante karakter verantwoordelijk zou zijn voor de spanningen binnen de Kazakse ploeg. "Als ik na achttien jaar op de dag des oordeels voor mijn ploegmaten en sponsors moet verschijnen, dan denk ik dat ik het nog prettig zal vinden wat ze over mij vertellen," reageerde Armstrong.

Chelsea roept huurling Van Aanholt terug

Chelsea heeft Patrick van Aanholt teruggeroepen van Coventry City. De Nederlander werd door de Londenaren verhuurd.

Chelsea heeft nu besloten om Van Aanholt terug te halen. Jack Cork, eveneens verhuurd door The Blues, mag wel zijn verhuurperiode afmaken in de Championship (Engelse eerste divisie).

Van Aanholt speelde de eerste seizoenshelft voor Coventry en kwam tot negentien basisplekken en één invalbeurt. Succesvol was de club niet; Coventry staat zeventiende in de Championship.

"Jammer genoeg wil Chelsea Patrick terug hebben", laat trainer Chris Coleman weten in de Coventry Evening Telegraph. "We moeten Chelsea en Patrick echter bedanken voor wat ze voor ons hebben betekend. We hebben met veel plezier samen gewerkt."

"Patrick is een uitstekende professional die hard werkt en ik denk dat hij vooruit is gegaan sinds hij bij ons is gekomen", aldus Coleman.

Fans Arsenal eren 'wondergoal' Bergkamp

Supporters van Arsenal hebben het doelpunt dat Dennis Bergkamp in maart 2002 maakte tegen Newcastle United, gekozen tot mooiste van het decennium.

De Nederlandse oud-international kreeg met zijn wonderschone treffer ruim een derde van de stemmen op de website van de Engelse voetbalclub. Robin van Persie eindigde in deze verkiezing op de derde plek met een doelpunt in 2006 tegen Charlton Athletic.

Het doelpunt van Bergkamp tegen Newcastle United ging de hele wereld over, vooral vanwege de manier waarop hij zijn directe tegenstander Nikos Dabizas uitspeelde. De Nederlander werd op de rand van het strafschopgebied met zijn rug naar het doel aangespeeld door linksbuiten Robert Pires. Bergkamp tikte de bal vervolgens met zijn linkervoet langs Nikos Dabizas en passeerde de verbouwereerde Griek aan de andere kant, om de bal uiteindelijk beheerst met rechts in het doel te schieten.

Ben je op zoek naar nog meer sportnieuws? Kijk dan op FOK!sport!


(foto: ANP)
 
Fans Arsenal eren 'wondergoal' Bergkamp

Vier wedstrijden in Schotse competitie afgelast

Door slechte weersomstandigheden wordt er de komende dagen nauwelijks gevoetbald in Schotland.

De Schotse voetbalbond heeft vier wedstrijden uit het programma gehaald wegens de vrieskou. Zo is onder meer de wedstrijd Celtic - Kilmarnock afgelast.

Vanavond is het duel tussen Aberdeen en Falkirk van het programma gehaald. Daarnaast zullen ook Hamilton - Saint Mirren en Saint Johnstone - Hibernian van morgen niet doorgaan.

De velden zijn over het algemeen nog bespeelbaar, maar de situatie rondom de stadions zorgt ervoor dat de duels geen doorgang vinden. IJs en sneeuw zorgen voor gevaarlijke omstandigheden voor bezoekende fans.

Vrouwvriendelijke porno ipv PlayboyTv

Kabelexploitant Ziggo vervangt per 1 januari de digitale erotische zender Playboy TV door de Nederlandse zender Dusk, die zich specifiek op vrouwen richt. Dat meldde een woordvoerder van Ziggo vandaag.

Sinds de oprichting van Ziggo, ondertussen anderhalf jaar geleden, behoorde Playboy TV tot het assortiment van het digitale pakket dat inmiddels zes pornozenders telt. Ziggo geeft volgens de woordvoerder de voorkeur voortaan aan Dusk, omdat een vrouwelijk panel meebepaalt welke seksfilms Dusk uitzendt.

Dit filmaanbod is volgens Dusk-directeur Martijn Broersma het beste te omschrijven als 'porna'. "Er bestaat geen juist woord voor de categorie erotische films, gericht op de vrouwelijke kijker. Erotiek wekt de indruk dat deze films soft zouden zijn, terwijl porno de associatie oproept met de op mannen gerichte seksfilms. Die betitelen Nederlandse vrouwen veelal als ranzig en weinig respectvol."

Dusk zendt films uit die vooraf door vrouwen zijn beoordeeld en goedgekeurd. Broersma: "Mannen moeten niet gaan bepalen wat vrouwen leuk vinden, dat moeten Nederlandse vrouwen zelf doen."

Ziggo is de grootste aanbieder van digitale televisie in Nederland met een marktaandeel van bijna 32 procent. Ziggo biedt Dusk aan in het Digitaal Totaal Pakket. De zender is sinds mei te zien bij kabelexploitant Caiway.

Abu Dhabi houdt tunnel in pitsuitgang

Het Yas Marina-circuit zal volgend jaar de tunnel in de uitgang van de pitstraat behouden. Dit ondanks de kritiek die er op was. Ook zal het concept van racen in zowel het licht als in het donker in de Formule 1 behouden blijven.

Circuitbaas Richard Cregan zegt dat er slechts kleine modificaties gemaakt zullen gaan worden. "Bij iets nieuws is het altijd de uitdaging om het anders te doen dan het bestaande, zoals met de tunnel in de uitgang van de pitstraat. De verlichting werkte perfect en de coureurs waren tevreden. Het zorgde voor een fantastisch spektakel."

Cregan zei dat de feedback op de seizoensafsluiter goed was en dat mensen al weer kaarten willen kopen voor de editie van dit jaar. "Het evenement maakte onze verwachtingen op het gebied van aandacht voor Abu Dhabi en de Verenigde Arabische Emiraten waar. Het belangrijkste is dat de race uitverkocht was en dat de mensen na afloop vertrokken blij waren en weer terug wilden komen. Vele mensen hebben ons alweer benaderd voor kaarten. Dat was het doel wat we vanaf het begin voor ogen hadden. Daarnaast vonden zowel de FIA als de FOM het evenement fantastisch."

Cregan betreurt het uitgebleven spektakel op de baan, maar verwacht dat het in 2010 beter zal zijn. "Het racespektakel komt door weersomstandigheden en zaken zoals het ontwerp van de bolides en de regelgevingen. Andere circuits kampen met dezelfde problemen. De vraag is of coureurs meer risico willen nemen en hier en daar een honderdste van een seconde willen verliezen om meer spektakel te brengen. Volgend jaar met het verbod op bijtanken zullen we spectaculairdere races krijgen. Je ziet auto's met volle tanks rijden en veel hangt af van hoe een coureur met zijn banden omgaat."

Blote tieten & JFK-foto is een hoax

De foto met blote tieten van vier naakte dames en op het dek een lezende John F. Kennedy is een hoax. Dat werd gisteren bekend. Eerder claimde showbizzroddelsite TMZ dat het echt ging om een authentieke halfvergane foto.

Maar het plaatje komt gewoon uit een Playboy van 1967, zoals je hier kunt zien. En toen was JFK al doodgeschoten door de man die door Peter R. de Vries ontmaskerd werd. Of de tieten van de dames wel echt zijn is niet bekend, feit is dat ze intussen goed en wel bejaard zijn. Wil je recente tieten zien, kijk dan op de FOK! Weblog.

Koningin op bezoek bij geitenhouder

Koningin Beatrix heeft vanochtend samen met minister Gerda Verburg (Landbouw) in Bakel (Brabant) een bezoek gebracht aan een geitenhouder wiens bedrijf is getroffen door de Q-koorts.

Beatrix kreeg een rondleiding op het bedrijf, waar precies een week geleden 366 van in totaal zevenhonderd geiten werden gedood. Ze sprak met de gezinsleden.

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft dat bekendgemaakt. Op het gemeentehuis in Gemert sprak de koningin met patiënten, een huisarts en GGD-medewerker. Ze kreeg uitleg over de organisatie en uitvoering van de ruimingen en over de samenwerking tussen overheden en andere betrokken instanties.

Begrafenis wordt bijna doe-het-zelf klus

Een wel heel bizar voorval deed zich gisterochtend in Landgraaf voor. Rouwende familieleden kwamen aanvankelijk niet het kerkhof Leenhof op. Ook de lijkwagen met daarin de kist met het stoffelijk overschot moest 'buiten blijven'. Oorzaak was de gesloten toegangspoort.

Dit was nog niet alles, want toen de stoet, toen maar te voet, met kist en al bij het graf dachten te zijn aangekomen, bleek dat het gereserveerde graf voor de overledene nog niet gegraven was.

De uitvaartorganisatie wil niet reageren en zwijgt als het graf.

Met dank aan john6 voor de submit!

Zorgverlof voor Van der Sar

Edwin van der Sar heeft van zijn club Manchester United voor onbepaalde tijd verlof gekregen. De 39-jarige oud-international is in ons land omdat zijn vrouw kortgeleden is getroffen door een hersenbloeding.

"Ik heb Edwin gezegd daar te blijven. Het heeft geen zin voor hem in Manchester te zijn. Het beste is bij zijn vrouw te zijn. Hopelijk herstelt ze voorspoedig,” aldus Alex Ferguson tegenover de BBC.

De vrouw van de doelman ligt in het ziekenhuis. "De beste plek voor haar op dit moment. Artsen houden haar nauwlettend in de gaten”.

Overigens was Van der Sar al in ons land waar hij zichzelf laat behandelen voor zijn geblesseerde knie.

Bom gevonden op luchthaven Milaan

De Italiaanse politie heeft een pakket met daarin een bom op de luchthaven Milaan Malpensa onschadelijk gemaakt. De bom werd in de buurt van de check-in balies van het vliegveld op de toiletten gevonden.

Medewerkers van de luchthaven ontvingen de melding dat er een bom op één van de toiletten zou zijn verstopt. Over de verdere toedracht is op dit moment niets bekend, maar we houden je natuurlijk op de hoogte.

Update 15:34

Inmiddels is bekend dat het gaat om een pakket zonder springstof. Wel was de vermeende bom uitgerust met draden en een kleine antenne. De nabije omgeving rond de toiletten is afgezet. Het luchtverkeer liep geen vertragingen op.

Na de mislukte aanslag van vorige week op een vlucht tussen Amsterdam en Detroit verscherpte de luchthaven de beveiliging.

Sony overwoog Intels Larrabee voor PlayStation 4

Hoewel de PlayStation 4 waarschijnlijk nog vele jaren op zich laat wachten is Sony in de tussentijd al wel druk bezig met het nadenken over de toekomstige console. Tijdens zo'n ontwerpfase worden uiteraard verschillende ideeën geopperd en weer afgeschoten, en één zo'n geopperd idee is nu naar buiten gekomen. Sony had blijkbaar interesse in Intels Larrabee maar heeft deze laten schieten wegens tegenvallende brute kracht.

Eerst even een korte introductie over Larrabee, het ambitieuze project van Intel. Larrabee zou een grafische chip moeten worden zoals we die nog niet kennen, namelijk gebaseerd op de X86-architectuur die we kennen van alle huidige CPU's. De chip zou tientallen simpele X86-cores bevatten en maar heel weinig specifiek grafische hardware. Hierdoor zouden taken als z-buffering, clipping en blending niet hardwarematig gebeuren maar softwarematig met een tile-based renderer. Intel zou hiermee een chip hebben die een stuk flexibeler is dan de huidige GPU's en toch veel performance biedt. Helaas is de toekomst van het Larrabee-project onlangs radicaal omgegooid, in plaats van een grafische kaart komt Larrabee in eerste instantie uit als platform voor onderzoek naar computer graphics en worden er pas over enkele jaren grafische kaarten verwacht op basis van Larrabee.

Volgens de geruchten was Sony geïnteresseerd in Larrabee voor de PlayStation 4 maar bleek de chip niet genoeg rauw vermogen te hebben, iets wat in lijn ligt met de redenen dat de chip nu slechts uitkomt als onderzoeksplatform. Dit betekent echter niet dat Sony helemaal niet meer geïnteresseerd is in Larrabee, een anonieme directeur van Sony Computing Entertainment zou gezegd hebben dat Larrabee zeker nog kans maakt voor de PlayStation 5 en 6.



Klassen en Hughes naar OS op 3.000 meter

Clara Hughes en Cindy Klassen hebben zich namens Canada geplaatst voor de 3.000 meter vrouwen voor de Olympische Spelen in Vancouver. Samen met de al geplaatste Kristina Groves zullen zij de eer op deze afstand voor het thuisland hoog proberen te houden.

Hughes klokte in Calgary met 4:05,03 verrassend de snelste tijd. Klassen werd op ruim een seconde tweede. Grote favoriete voor een van de plaatsen Brittany Schussler werd slechts vierde. Bij de mannen won Lukas Makowsky in 6:24,57 de 5.000 meter. Hij bleef Denny Morisson en Mathieu Giroux nipt voor.

Fors minder schade door natuurrampen in 2009

Natuurrampen hebben afgelopen jaar wereldwijd aanzienlijk minder schade aangericht dan in 2008. Door het uitblijven van grootschalige natuurrampen kwam de totale schade door stormen en aardbevingen uit op 50 miljard dollar. Dat is 150 miljard dollar minder dan een jaar eerder, zo meldde de internationale verzekeraar Munich Re vandaag.

Van de totale schade werd 22 miljard dollar gedekt door verzekeringen. De grootste schade werd aangericht door de orkaan Klaus. Die trok eind januari over het noorden van Spanje en zuidwesten van Frankrijk en veroorzaakte daar voor 5,1 miljard dollar aan schade. Daarvan werd 3 miljard dollar vergoed door verzekeringen.

In de afgelopen tien jaar veroorzaakten natuurrampen jaarlijks gemiddeld voor 115 miljard dollar aan economische schade.

Fors minder schade door natuurrampen in 2009  (foto: ANP)

John de Mol bij vijftig meest invloedrijken

De Britse zakenkrant Financial Times noemt mediatycoon John de Mol als een van de vijftig mensen die het afgelopen decennium vorm gaven. De Mol veroverde als enige Nederlander een plekje in het overzicht van meest invloedrijken met zijn format voor Big Brother. De krant publiceerde de lijst vandaag op zijn website.

"In een decennium dat begon met de verwoestende aanslagen van 11 september en eindigde met het overleven van een wereldwijde economische crisis, vormen de mensen die de afgelopen tien jaar inkleurden een nogal diverse groep. Niet iedereen is een held, sommigen zijn boeven en de meesten zitten daar ergens tussen in", aldus de krant. "Dergelijke lijsten zijn altijd subjectief en arbitrair, maar we hebben gepoogd individuen die een grote invloed hadden op de wereld of hun eigen regio - positief of negatief - samen te brengen." De Financial Times koos mensen uit vier categorieën; politiek, bedrijfsleven, economie en cultuur.

John de Mol bij vijftig meest invloedrijken  (foto: ANP)

'Verkoop vuurwerk loopt goed'

De verkoop van vuurwerk is vandaag goed op gang gekomen, zegt woordvoerder Leo Groeneveld van de vuurwerkbranchevereniging in oprichting. Hij verwacht dat de omzet van vorig jaar van 65 miljoen zeker zal worden geëvenaard.

Vooral het siervuurwerk doet het volgens hem goed. "Het lijkt erop dat mensen een hekel hebben gekregen aan enorme harde knallen. Wellicht heeft dat te maken met de overlast van het illegale vuurwerk."

Veel mensen hebben hun vuurwerk van tevoren gekocht op internet, om het een dezer dagen op te halen bij een van de 1200 tot 1300 verkooppunten in Nederland. "De verkoop via internet is dit jaar enorm gestegen", aldus Groeneveld. De gemiddelde prijs van een via internet besteld pakket ligt volgens hem op 85 euro.

Volgens Groeneveld loopt ook de verkoop van veiligheidsbrillen goed. Die kosten bij de verkooppunten gemiddeld 1,95 euro per stuk.

Vuurwerk mag officieel op de laatste drie werkdagen van het jaar worden verkocht. Afsteken is toegestaan op oudejaarsdag vanaf 10.00 uur tot nieuwjaarsdag 02.00 uur.

'Verkoop vuurwerk loopt goed'  (foto: ANP)

Brown tijdelijk trainer Motherwell

Craig Brown, voormalig bondscoach van Schotland, zal tijdelijk Motherwell coachen. Dit maakte de voetbalclub vandaag bekend.

Brown vervangt Jim Gannon die gisteren na onderling overleg vertrok als trainer van Motherwell. Motherwell verloor afgelopen weekend voor de vierde maal op rij en staat zesde in de Schotse Premier League.

Brown is voorlopig aangesteld voor een paar wedstrijden. Het bestuur van Motherwell zal in het nieuwe jaar een definitief besluit nemen.

Crysis speelbaar op iPhone dankzij OnLive

Games spelen op de PC of console kan een dure aangelegenheid zijn. Allereerst moet je de hardware hebben, daarna mag je 60 euro voor een game betalen en kom je erachter dat het een rotspel is maar je kunt hem niet meer ruilen omdat die verdomde gamewikels geen software meer willen ruilen. Daar gaat gelukkig een eind aan komen met diensten als OnLive. Hiermee kun je op iedere PC met fatsoenlijke internetverbinding de nieuwste games spelen die er maar zijn, doordat het spel zelf gerenderd wordt op een server van OnLive. Hierdoor hoeft je eigen PC alleen nog maar de toetsenbord en muis-signalen door te geven en wordt het beeld als video naar je gestreamd.

Dit idee heeft veel voordelen, je hoeft niet meer zelf je computer te upgraden, je kunt games huren om jezelf zo miskopen te besparen en je kunt overal gamen waar je maar wilt, zelfs op je telefoon. OnLive blijkt namelijk ook prima te werken op een iPhone, mits de internetverbinding dik genoeg is. Om dit te laten zien hebben de makers van OnLive nu Crysis draaien op de iPhone, een game die de telefoon normaal gesproken nooit van zijn leven zou kunnen draaien.

Ben je geïnteresseerd in OnLive, dan kun je hier een videopresentatie zien waarin meer wordt uitgelegd over de dienst.

Het sportmoment van existenz

FOK!sport presenteert "Het sportmoment van..." Elke keer vertelt een ander crewlid van FOK!sport wat hun ultieme of memorabele sportmoment is. Dit keer is het de beurt aan existenz. Het vorige sportmoment was van Zeroku (Deel I en Deel II).

1994 Grand Prix van Australië

Toen mij gevraagd werd om mijn sportmoment te beschrijven kwamen er al snel twee zaken naar boven: Willem II – Ajax voor de halve beker finale en een Formule 1-wedstrijd met een incident waar nu nog hele discussies over gehouden worden. Velen zullen gezien de titel inmiddels wel weten welk incident dit was; de crash tussen Michael Schumacher en Damon Hill op 13 november 1994 op het circuit van Adelaide waardoor Schumacher de wereldtitel pakte.

Waarom dit mijn sportmoment is zal ik proberen te vertellen aan de hand van het gevoel dat ik had toen ik toentertijd de wedstrijd keek met een vriend die ik nu nog naar voren kan halen alsof het gisteren was. Het hele jaar lagen Schumacher en Hill al met elkaar in de clinch. Het was een uitermate leuk seizoen en ik, Schumacher-fan, en mijn vriend, Hill-fan, keken dan gezamenlijk ook zoveel mogelijk races waarbij steeds de andere favoriet won.

De laatste race werd dat jaar verreden in Australië en wij waren nog te jong om ’s nachts ons bed uit te komen om te gaan kijken. Dus namen wij de race op en besloten de volgende ochtend te gaan kijken. Voor mij als Schumacher-fan begon de race goed. De Duitser lag aan kop en had een redelijke voorsprong. Totdat Schumi fouten begon te maken en een paar keer van de baan schoot waarbij de coureur één keer zelfs de muur raakte. In de 36e ronde had Hill de Duitser bijgehaald en probeerde hem in te halen. Het gevolg was een botsing tussen beide titelkandidaten. Hill kon ternauwernood de pits halen, maar was uitgeschakeld. Schumacher kon de pits niet eens meer bereiken. Deze crash bezorgde de Duitser de wereldtitel.

En toen begon de discussie… Mijn moeder kwam met haast naar beneden gelopen, want die dacht dat er iets gruwelijks was gebeurd, gelukkig (voor haar) ging het echter over wiens schuld het nu op de baan was dat de crash veroorzaakt was. Was het een race-incident (dat vond ik), of stuurde Schumi moedwillig in om Hill te torpederen en zo de titel binnen te halen (mijn vriend). Dagenlang hebben wij gediscussieerd en de band heen- of teruggespoeld en de beelden zelfs frame voor frame bekeken, want wie had nu gelijk?

Uiteindelijk kreeg geen van beide ons gelijk want de aandacht werd verlegd naar het nieuwe seizoen. Maar waarom dit mijn moment was? Het is nog steeds één van de meest besproken momenten in de carrière van Michael Schumacher en nog steeds is bij niemand de waarheid boven tafel. Bovendien raakt de Formule 1 het spoor bijster met alle ‘gate’- en andere affaires de laatste tijd die niets met het racen te maken hebben. Ik hoop dan ook komend jaar weer vurig discussies te kunnen voeren over waar het om draait; het racen.

Wil je mee discussiëren over de terugkeer van Michael Schumacher? Kijk dan op het forum.

KNMI waarschuwt voor winterse buien

Het midden en noorden van het land krijgen vanaf de namiddag te maken met winterse buien. In de noordelijke provincies kan dat resulteren in een pak sneeuw van 10 tot 15 centimeter. Dat heeft een woordvoerster van het KNMI vanmiddag gezegd.

In het zuiden van het land regent het nog, maar naarmate het neerslaggebied noordwaarts trekt, gaat de regen geleidelijk over in ijzel en later sneeuw. Het verkeer in de avondspits kan daar flink last van krijgen, aldus een woordvoerster van het weerinstituut.

De weersverwachting is voor het KNMI reden om een voorwaarschuwing te geven voor extreem weer. Door de winterse neerslag kan het op veel plaatsen in het land verraderlijk glad worden.

Hoe goed is Ice-T in Modern Warfare 2?

Rapper en homo universalis Ice-T is een pimp. En pooiers doen sommige dingen erg graag, zoals opscheppen over hun prestaties in Modern Warfare 2. Zo ook Ice-T, de pimp zit op zijn twitter vaak op te scheppen over hoe goed hij wel niet is in Modern Warfare 2.

Nu is het erg makkelijk om op te scheppen over Modern Warfare 2, ik kan het immers ook, maar Ice-T heeft nu bewijs dat hij ook echt daadwerkelijk zijn mannetje staat in de populaire game. Hij heeft een plaatje geupload van zijn resultaten in een potje, en wij bij FOK!games zijn het er unaniem over eens: een kill/death ratio van boven de 10, dat is best pimp! Knap werk Tracy!



Quick-Step moet bezuinigen

Ook in het wielrennen moeten ploegen gaan bezuinigen. De Quick-Step-ploeg van Patrick Lefevere moet op de centen passen en hierdoor enkele wedstrijden door een gebrek aan renners laten lopen. Geld voor het aantrekken van nieuwe wielrenners is er niet.

"In mei staan de Giro d’Italia, de Ronde van België en die van California nagenoeg tegelijkertijd geprogrammeerd. We zullen passen voor één van deze wedstrijden," zei Lefevere die ook overweegt om in augustus een koers over te slaan. "Ik heb de tering naar de nering moeten zetten en dan blijft het nog afwachten of ik nog centen vind voor Allan Davis," zei hij over de wielrenner die dreigt met vertrek.

"Al sinds zijn winst in de Tour Down Under zeurt hij om een verbeterd contract. En dan komt hij me op 1 december vertellen dat hij een nieuwe ploeg heeft. Als hij me voor 1 januari niet een volledig jaarloon terugbetaalt, gaat hij niet naar Astana. Dan houd ik hem aan zijn contract bij Quick-Step. De tijd dat ik renners gratis laat gaan, is definitief voorbij."

Schild wint met overmacht slalom

Marlies Schild heeft bij wereldbekerwedstrijden in het Oostenrijkse Lienz de slalom op haar naam geschreven.

De Oostenrijkse was voor eigen publiek in de eerste run ruim een seconde sneller dan landgenote Kathrin Zettel. In de tweede omloop nam Schild een stuk minder risico, maar desondanks was ze daarin ook de snelste.

In de tweede manche verspeelde Zettel haar tweede plek door bijna onderuit te gaan. Sandrine Aubert, vierde na de eerste run, eindigde als tweede. De leidster in het wereldbekerklassement, Maria Riesch, viel na een zwakke tweede manche uit de top tien.



Uitslag slalom
PosNaamTijd
1Marlies Schild (Slo)1.57,65
2Sandrine Aubert (Fra) 1.59,48
3Kathrin Zettel (Oos) 1.59,84
4Tina Maze (Slo)1.59,99
5Sarah Schleper (Vs) 2.00,43
6Ana Jelusic (Kro)2.00,73
= Sarka Zehrobska (Tsj)z.t.
8Christina Geiger (Dui)2.00,74

'Hiddink op 2 januari in dienst van Juventus'

Guus Hiddink wordt op 2 januari aangesteld als nieuwe trainer van Juventus. Althans, daar is Il Corriere Dello Sport heilig van overtuigd. De terugkeer van vice-voorzitter Roberto Bettega heeft het proces in een stroomversnelling gebracht.

Bettega werd vorige week aangesteld om de relatie tussen voorzitter Blanc en trainer Ciro Ferrara te begeleiden. Hij heeft binnen enkele werkdagen al rigoreuze conclusies getrokken, stelt de Italiaanse krant. Bettega zou deze week al met Hiddink om de tafel hebben gezeten om over een contract te praten. Informeel zouden beide heren al tot een akkoord zijn gekomen, waardoor de Nederlandse oefenmeester per 2 januari in dienst treedt bij Juventus.

Hiddink's eerste wedstrijd zou tegen Parma zijn op 6 januari, vier dagen voordat Juve het opneemt tegen AC Milan. Enkele weken geleden ontkende de clubleiding van de Italianen nog dat er contact was met een eventuele opvolger van Ferrara.

Sinds de oud-speler van de club de leiding heeft in Turijn zijn de resultaten ondermaats. De Serie A werd uitstekend begonnen, maar de decembermaand heeft de vooruitzichten verstomd. In de Champions League werd de Oude Dame al in de groepsfase uitgeschakeld. In de Europa League is Ajax in februari van volgend jaar de eerste tegenstander.

Hiddink is momenteel in dienst van de Russische voetbalbond. Na de jaarwisseling geeft hij de Russen uitsluitsel over zijn toekomst.

Nieuwe finish voor Brabantse Pijl

De Vlaamse semiklassieker Brabantse Pijl zal dit jaar in Overijse gaan eindigen. De koers is verschoven op de wielerkalender, waarna er voor de vijftigste editie een andere finishplaats gevonden moest worden.

De koers werd gehouden op de zondag voor de Ronde van Vlaanderen. Dit jaar zal de wedstrijd echter op woensdag 14 april verreden gaan worden. Hiermee valt de koers precies tussen Parijs-Roubaix en de Amstel Gold race in. "Vooral burgemeester Myriam Delacroix-Rolin van Rode zag de doortocht van onze wielerklassieker op een doordeweekse dag niet zitten," zei organisator Pascal Demol over de koers die tot dit jaar in Beersel finishte.

"In Beersel hadden ze graag gezien dat de ontknoping op woensdag voor 16.00 uur zou plaats hebben. Bovendien zou de aankomstlocatie ook daar moeten gewijzigd worden. Dat bracht echter tal van andere problemen met zich mee. Vooral dan op logistiek vlak. Ook verkeerden we niet meer in de mogelijkheid onze afwachtingwedstrijden te organiseren. Een verhuizing van de finishzone naar Overijse bracht echter soelaas."

Troostprijs voor Van Deutekom

Paulien van Deutekom heeft nog maar één kans zich te plaatsen voor de Olympische Winterspelen. De rijdster van TVM heeft desalniettmin al een troostprijs: Op basis van haar prestaties bij het olympisch kwalificatietoernooi op de 1.500 en 3.000 meter mag ze deelnemen aan het EK allround.

In het fictieve klassement eindigt Van Deutekom als derde achter Ireen Wüst en Diane Valkenburg die begin januari ook aan de start staan bij het EK allround in Hamar. "Gelet op de resultaten is het zeer waarschijnlijk dat zij een startbewijs voor het EK krijgen", aldus de directeur Sport van de KNSB, Arie Koops.

Jorien Voorhuis lijkt de belangrijkste gegadigde te zijn voor de vierde startplek voor het EK.

Arts pleit voor 'mediprudentie'

Verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen zouden moeten kunnen beschikken over zogenoemde mediprudentie. In de mediprudentie zouden voorbeelden kunnen staan van soorten aandoeningen die arbeidsongeschikt maken en welke besluiten daarover zijn genomen.

De voorgestelde mediprudentie is vergelijkbaar met jurisprudentie, die rechters en advocaten gebruiken om te kijken wat er eerder in vergelijkbare zaken is gevonnist en tot aan welke rechtsinstantie een zaak is uitgeprocedeerd. Mediprudentie zou het werk van verzekeringsartsen verlichten, maar ook leiden tot rechtvaardiger besluiten, meent Wout de Boer, die volgende maand aan de Universiteit van Amsterdam promoveert op een onderzoek naar de beoordeling van arbeidsongeschiktheid.

Verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen van uitkeringsinstantie UWV moeten claims beoordelen van mensen die menen langdurig arbeidsongeschikt te zijn. Ze doen dat aan de hand van de wetten WIA en Wajong, de opvolgers van de WAO en AAW. De Boer onderzocht hoe die beoordeling in de praktijk in zijn werk gaat en wat de kwaliteit van de besluitvorming is.

Mediprudentie zou volgens hem veel dubbel werk kunnen voorkomen. Bovendien zou een handboek met voorbeeldgevallen beter kunnen waarborgen dat elke arbeidsongeschikte volgens dezelfde maatstaven wordt beoordeeld, aldus de promoverende arts.

Henin wil Clijsters achterna

Tennisster Justine Henin wil haar landgenote Kim Clijsters achterna gaan. De Belgische maakt in januari haar rentree op de WTA Tour en wil meteen een Grand Slam winnen. Clijsters won dit jaar in haar rentreejaar de US Open.

"Alles is mogelijk," zei Henin vanuit Brisbane. "Ik denk dat ik sterker ben geworden, iets volwassener. Mijn ervaring kan ik na een periode zonder tennis beter benutten dan vroeger. Als je alleen maar bezig bent met presteren, is er helemaal geen tijd om je te realiseren waar je mee bezig bent. Ik ken mezelf nu veel beter en dat is de grote winst," zei de Waalse die de Australian Open meteen wil winnen.

Politieagent gewond tijdens arrestatie

Een politieagent heeft gisteravond in Amsterdam oogletsel opgelopen tijdens een arrestatie. Dat heeft een woordvoerder van de politie vandaag bekendgemaakt.

De motoragent zag een 41-jarige man met een minimotor op de Floraweg in Amsterdam-Noord rijden en wilde hem controleren. De man wilde echter niet meewerken en de politie hield hem vervolgens aan.

Tijdens de arrestatie bemoeide een groep omstanders zich met de zaak. Een van hen gooide de motor van de agent omver. De diender wilde samen met toegesnelde collega's ook deze 19-jarige man aanhouden, maar die deelde meerdere slagen uit. Dat mocht overigens niet baten, want hij belandde toch in de cel.

Het hoornvlies van de motoragent raakte beschadigd. Volgens de politiewoordvoerder herstelt het oog bij zo'n letsel normaal gesproken weer.

Máxima geliefd bij Duitse vrouwen

Duitse vrouwen zijn gek op prinses Máxima. De vrouw van kroonprins Willem-Alexander eindigde op de tweede plaats in een verkiezing van meest geliefde Europese kroonprinsessen, onder Duitse dames. In de enquête van het vrouwenblad Frau im Spiegel gaf 16 procent de voorkeur aan de 38-jarige Nederlandse prinses.

Máxima moet in de ranglijst alleen de Zweedse Victoria boven zich dulden. De 32-jarige troonopvolgster was bij 22 procent van de 1001 ondervraagden het meest populair.

De Noorse prinses Mette-Marit (36), getrouwd met kroonprins Haakon, eindigde op de derde plaats met 13 procent van de stemmen.

Soucek mogelijk testcoureur bij Williams

Formule 2-kampioen Andy Soucek heeft in een interview aangegeven dat hij testcoureur bij Williams kan worden. De Spanjaard testte deze winter al een Formule 1-bolide van het Britse team en maakte daarbij indruk.

De vacante stoeltjes bij US F1 en Campos lijken voor Soucek nog een serieuze optie te zijn. "Ik geef de voorkeur aan het racen bij een van de nieuwe teams boven die van testcoureur bij Williams," zei de Spanjaard in Marca. "Het is cruciaal dat je racet, omdat je dan zowel de circuits als de andere zaken beter leert kennen dan als je testcoureur bent."

Jerman zegeviert op afdaling

Andrej Jerman heeft de wereldbekerwedstrijd op de afdaling in het Italiaanse Bormio op zijn naam geschreven. De 31-jarige Sloveen bleef Mario Scheiber en Didier Defago voor.

Scheiber was de eerste die een zeer snelle tijd neerzette op de 3.270 meter lange Stelvio, en veel toppers beten zich stuk op die tijd. Jerman vond echter in de lastige middensectie een iets betere lijn en kwam als snelste over de meet.

Marco Büchel had na de eerste twee meetpunten nog de snelste tijd, maar door een stuurfout kwam hij uiteindelijk met de zevende tijd over de finish.



Uitslag afdaling
PosNaamTijd
1Andrej Jerman (Slo)2.00,32
2Mario Scheiber (Oos) 2.00,76
3Didier Defago (Zwi) 2.00,85
4Michael Walchhofer (Oos)2.01,35
5David Poisson (Fra) 2.01,55
6Didier Cuche (Zwi)2.01,60
7 Marco Büchel (Lie)2.01,63
8Tobias Grünenfelder (Zwi)2.01,83

Liefde, kniekousen en sandalen

Thee drupt op de tafel. Opa kijkt ernaar en loopt lekkend door naar het volgende kopje. Ook deze schenkt hij in, terwijl er een fontein aan bruine vloeistof naast het kopje spettert. "Ouwe gek! Kijk toch eens uit!" foetert oma. Ze volgt zijn route met een poetsdoekje. Mopperend poetst ze de vloer, de tafel, de koekjestrommel, het nieuwe kleedje dat er speciaal voor kerst ligt en uiteindelijk ook opa.

EP: Fahrenheit Twins - Your Moment In The Sun

Het is een tijdje terug dat we een demo hebben ontvangen op de redactie. Meestal wordt het via de e-mail geleverd of alleen een linkje naar een MySpace-pagina, maar nu hebben we een jewelcase ontvangen met zowel een professioneel uitziende voorkant en inlay en een cd met druk. Kijk, dat ziet er professioneel uit. Maar klinkt de EP Your Moment In The Sun van de Fahrenheit Twins ook als een pro?

[AKT] Groenewold niet op 5.000 meter

Renate Groenewold heeft afgezegd voor de 5.000 meter morgen bij het AEGON olympisch kwalificatietoernooi.

Groenewold besloot zich terug te trekken na haar zwakke 3.000 meter gisteren. De rijdster van TVM eindigde daarop als negende. "In deze conditie heeft het geen enkele zin," aldus coach Gerard Kemkers.

Overigens is er een kans dat ze alsnog op de 3.000 meter naar Vancouver kan. Op de geschoonde lijst, zonder de schaatssters die niet aan de kwalificatie-eisen hebben voldaan, staat Groenewold derde.

ProRail houdt storingsploegen paraat

Spoorbeheerder ProRail houdt extra storingsploegen klaar in verband met mogelijke nieuwe sneeuwbuien en (strenge) vorst de komende dagen. Ook is er nauw contact met de weerdeskundigen van Meteo Consult.

"We houden het weer goed in de gaten", meldde een woordvoerster van ProRail vandaag. "In het hele land staan mensen paraat die vooral op plaatsen waar sneeuw valt, snel kunnen uitrukken."

De storingsploegen zullen zich vooral op de wissels richten. Tijdens de sneeuwperiode van ruim anderhalve week geleden ontstonden grote problemen op het spoor, onder meer door sneeuw en ijsvorming op wissels. "Eventuele nieuwe problemen proberen we zo snel mogelijk te verhelpen zodat de treinen op ons drukbereden spoornet kunnen blijven rijden", aldus de woordvoerster.

Schumi geen titelfavoriet bij bookmakers

De terugkeer van Michael Schumacher in de Formule 1 heeft er nog niet voor gezorgd dat hij meteen wordt gezien als favoriet voor de titel. De Britse bookmaker Victor Chandler betaalt negen pond uit als er twee pond ingezet wordt op een achtste wereldtitel voor de Duitser.

Grote titelfavoriet volgens deze bookmaker Lewis Hamilton. De Britse wereldkampioen van 2008 heeft een ratio van 5/2. Kort daarachter staat Ferrari-coureur Fernando Alonso waar bij twee pond inzet zeven pond uitgekeerd wordt. Voor de huidige wereldkampioen Jenson Button wordt bij één pond inzet zeven pond uitgekeerd mocht hij zijn titel komend jaar gaan prolongeren. Hij doet het hiermee in de quoteringen nog wel beter dan Felipe Massa en de teamgenoot van Schumacher bij Mercedes Nico Rosberg die respectievelijk op 8/1 en 12/1 staan.

Ook bij bookmaker William Hill staan Hamilton en Alonso boven Schumi in het lijstje van de titelfavorieten. Voor McLaren-coureur Hamilton wordt negen pond uitbetaald bij vier pond inleg. Een andere bookmaker Ladbrokes wijkt niet van dit beeld af met quoteringen van de drie titelfavorieten van 5/2, 7/2 en 9/2.

Go Ahead Eagles wil Plet

Go Ahead Eagles aast op Telstar-spits Glynor Plet. De club uit Deventer heeft zich al gemeld bij Telstar en hoopt Plet in januari aan de selectie toe te voegen.

Go Ahead Eagles kan een spits gebruiken, omdat Koen van der Biezen wegens een zware blessure dit seizoen niet meer zal spelen. Plet, die na een mislukte start als prof bij FC Den Bosch via de amateurs van FC Lisse bij Telstar belandde, is de eerste keus. Dit bevestigt ook trainer Andries Ulderink aan Voetbal International: "Het klopt dat we ons bij Telstar hebben gemeld, we vinden Plet een interessante speler. We weten alleen nog niet hoeveel hij moet kosten en we hebben ook nog geen akkoord met Plet zelf."

De Amsterdammer greep zijn tweede kans in het profvoetbal met beide handen aan. In 58 competitieduels voor Telstar liet de 22-jarige spits al 31 keer het net bollen. Afgelopen zomer liep de lange aanvaller nog stage bij het Deense Odense BK, maar dat leverde geen contract op. Plet ligt nog tot medio 2010 vast bij Telstar.

Kindslaven gered uit Russische fabriek

De Russische autoriteiten hebben vijftien kindslaven gered uit een illegale textielfabriek in de plaats Noginsk bij Moskou. De kinderen waren afkomstig uit de voormalige Sovjetrepubliek Kirgizië. Ze moesten twaalf uur per dag werken en kregen twee keer per dag wat brood met mayonaise te eten.

De Russische televisiezender Russia Today berichtte vandaag, dat Kirgizische medewerkers van de fabriek de kinderen uit arme families meegenomen hadden onder het voorwendsel dat er goed voor ze gezorgd zou worden. In werkelijkheid werden ze mishandeld en in barakken gehouden als ze niet aan het werk waren, aldus het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken. De kinderen in de leeftijd van elf tot zeventien jaar kregen voor hun slavenarbeid omgerekend 115 euro per maand betaald.

In heel Rusland zouden naar schatting van een Russische mensenrechtenorganisatie ongeveer tweeduizend kinderen als slaven in fabrieken werken.

'Arts weigert vrouw om burka'

Een 23- jarige moslima uit Utrecht heeft een klacht ingediend bij de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) tegen een huisarts. De arts zou vanwege haar burka hebben geweigerd haar in de spreekkamer toe te laten. Dat bevestigde een woordvoerder van de CGB vandaag naar aanleiding van berichtgeving hierover in het AD.

De vrouw kwam op eerste kerstdag bij de huisartsenpost in Utrecht met haar zieke zoontje van drie maanden oud. De betreffende huisarts zou hebben geweigerd de moeder toe te laten in de spreekkamer omdat ze een burka droeg.

De CGB heeft de klacht vandaag ontvangen. "Dit is een zaak die we zeker kunnen behandelen. Een huisartsenpost levert een dienst en zou een vrouw niet vanwege haar godsdienstige uitingen mogen weigeren", aldus de woordvoerder. Volgens de zegsman is een dergelijke zaak niet eerder voorgekomen.


Mourinho wil weer in Engeland aan de slag

In een interview met The Sun heeft José Mourinho aangegeven dat hij terug wil naar Engeland. Mourinho is nu coach van het Italiaanse Internazionale.

"Ik wil graag weer aan de slag in Engeland. Ik hou van de Premier Leaugue. Nee, ik ben niet iemand die mijn gevoelens verborgen kan houden", aldus de Portugese oefenmeester. "Op een dag zal ik terugkeren, maar ik ben niet iemand die halverwege het jaar van club wisselt. Bij Inter zal ik dus niet eerder dan aan het einde van het seizoen vertrekken."

Tussen 2004 en 2007 pakte Mourinho zes prijzen met Chelsea. In de Champions League moet hij het komend jaar met Inter opnemen tegen zijn oude club. "Als we dat duel winnen, zal ik niet juichen. Ik heb een grote liefde voor Chelsea en zal de spelers en fans respecteren."

Eltink gestopt met wielrennen

Theo Eltink is gestopt het wielrennen. Voor komend seizoen is de 28-jarige wielrenner er niet in geslaagd om een nieuwe ploeg te vinden.

"Heb de laatste maanden nog wel intensief gezocht, maar het mocht niet baten", aldus Eltink op zijn website. "Dat dit alles zo moet eindigen had ik zelf niet gedacht en gehoopt. Maar er is meer na wielrennen".

In 2005 kwam Eltink via het beloftenteam bij de profploeg van Rabobank. Hij wist voor de bankploeg geen overwinningen te behalen maar hij reed wel drie keer de Ronde van Italië en drie keer de Ronde van Spanje uit.

Eind 2008 moest Eltink weg bij Rabobank en ging hij naar Skil-Shimano. Bij die ploeg kreeg hij afgelopen najaar te horen dat hij weg mocht.

Inzet spionagevliegtuigje boven Veen

Defensie zet het nieuwe onbemande spionagevliegtuigje Raven in boven het Noord-Brabantse dorp Veen waar het vorig jaar tijdens oud en nieuw tot brandstichting en rellen met de politie kwam. Dat blijkt uit een zogeheten notice to airmen, een bericht voor het vliegverkeer, waarover GPD-kranten vandaag berichtten.

De website Frequency Monitor Centre vond de notice to airmen waarin Veen met name genoemd wordt. Uit het bericht blijkt dat gewoon vliegverkeer tussen oudejaarsavond 21.00 uur en nieuwjaarsochtend 07.00 uur in een ruim gebied rond Veen niet lager dan 300 meter mag vliegen.

Defensie wil geen commentaar geven op de notice to airmen. Het ministerie schafte vorig jaar 72 exemplaren van de Raven aan. De vliegende verrekijkers zijn een meter lang, wegen twee kilo en hebben ook een nachtkijker.

DeTulps Direct-to-DvD Dinsdag


Elke maand komen er talloze films uit op dvd. Veel van deze films zijn volkomen onbekend bij het grote publiek en zijn expres nooit uitgebracht in de bioscoop. In deze maandelijkse review, elke tweede dinsdag van de maand, maak je kennis met een aantal zogenaamde 'direct-to-dvd' releases. Deze maand de tweede reeks met drie dvd's; de eerste van Paradiso Home Entertainment, de andere twee van Indies Entertainment.


Glaasje prik blijkt gif

Een inwoner van het verpleeghuis Beukenhof in Loosdrecht had wel trek in een glaasje prik. Behulpzaam als ze was, schonk ze ook voor anderen een glaasje in.

Wat de bewoner echter niet in de gaten had, was dat ze een fles met reinigingsmiddel pakte in plaats van de fles met frisdrank. Ze schonk het goedje voor haarzelf, een verzorger en enkele medebewoners in. De verzorger had na één slok in de gaten dat het geen 'zuivere koffie' was en waarschuwde meteen een arts. 

Drie demente bejaarden dronken te veel van het schoonmaakmiddel en moesten vervolgens worden overgebracht naar het ziekenhuis, aldus de Gooi- en Eemlander. Een van de drie, een demente dame van 93 jaar, ligt nog steeds op de intensive care.

Met dank aan Paul voor de submit!

Turkije wil Sinterklaas terug

De Turkse regering poogt de stoffelijke resten van Sint-Nicolaas terug te krijgen. De Engelstalige versie van de krant Hürrriyet berichtte dat de Turkse minister van Cultuur, Ertugrul Günay, in het weekeinde heeft beklemtoond dat Sinterklaas in de Sint-Nicolaaskerk in Demre moet rusten. Daar is het graf van de goedheiligman die in de vierde eeuw bisschop van Myra was. Myra - destijds nog Grieks grondgebied - bestaat niet meer, maar de restanten liggen in of bij het plaatsje Demre in het zuidwesten van Turkije.

Er worden in de streek opgravingen gedaan om, de zes meter onder de oppervlakte verscholen ruïnes van Myra, bloot te leggen. Aan het hoofd van die archeologische opgave staat professor Nevzat Cevik. Hij zei dat de resten van Sint-Nicolaas in 1087 door Italianen zijn gestolen en later herbegraven in Bari. De populaire heilige heeft nooit gezegd dat hij in Italië begraven wilde worden. Hij leefde en stierf hier en zou daarom hier moeten rusten, aldus Cevik.

De begeerde botten rusten momenteel in de Basilica di San Nicola in de Zuid-Italiaanse plaats Bari. Minister Günay wil ze terug in het graf in Demre waar ze zijns inziens thuishoren. ,,Ze moeten hier naar Demre en we zullen alles doen om dat mogelijk te maken", aldus Günay. Hij wil erg zorgvuldig te werk gaan en er is dus geen tijdslimiet voor vastgesteld.

Commando's geschorst na mishandelingen

Binnen de paracommando's, het Belgische legeronderdeel dat onder andere troepen voor vredesoperaties levert, zijn twee militairen van het bataljon uit Tielen geschorst. Het tweetal zou jongere rekruten mishandeld hebben en wordt wellicht ontslagen.

Tegen het tweetal loopt een strafrechtelijke procedure. Ook heeft minister Pieter De Crem van Defensie een tuchtprocedure gestart. De twee zouden jonge rekruten gepest en geslagen hebben. Dagblad De Morgen schrijft dat de feiten aan het licht kwamen toen een aantal militairen ontslag nam. Deze soldaten zouden genoeg hebben van de pesterijen.

Legerwoordvoerster Ingrid Baeck betreurt de feiten. Volgens haar is het zonde dat jongeren vertrekken bij Defensie vanwege pesterijen door andere militairen.

Vermaelen: "We kunnen het ook zonder Fàbregas"

Arsenal-verdediger Thomas Vermaelen gelooft dat zijn team ook kan winnen zonder Cesc Fàbregas.

De licht geblesseerde Fàbregas begon op de bank tegen Aston Villa. In de tweede helft bracht manager Arsene Wenger de Spanjaard in bij een 0-0 stand en hij scoorde twee keer. Bij zijn tweede doelpunt raakte de middenvelder echter zodanig geblesseerd dat hij weer gewisseld moest worden.

Arsenal zal het nu drie weken zonder de jonge spelmaker moeten doen. Volgens voormalig Ajacied Vermaelen is dat niet fijn, maar de Belg voorziet geen problemen. "Cesc is belangrijk voor ons", zegt Vermaelen tegen The Mirror.

"Nu hij geblesseerd is zullen we het zonder hem moeten doen. We hebben andere goede middenvelders die zijn plek in kunnen nemen."

"Tegen Aston Villa was hij van grote waarde voor ons omdat hij twee keer scoorde in twintig minuten. Ik heb nog nooit een speler gezien die zo'n grote impact had bij een invalbeurt.

Vermaelen is erg onder de indruk van de speler die is opgeleid bij Barcelona. "Cesc strooit met passes, hij verdedigt mee en hij is aanvallend zeer dreigend. Hij heeft een geweldig overzicht op het veld."

"Hij is de beste middenvelder waar ik samen mee heb gespeeld", vervolgt Vermaelen. "Hij is heel slim. Tijdens de training is het erg lastig om hem te verdedigen. Je zou bijna gaan denken dat hij ogen in zijn achterhoofd heeft omdat hij echt alles ziet. Hij is een goede aanvoerder want hij heeft erg veel kwaliteiten. Hij praat ook in de kleedkamer, niet te veel, maar genoeg."

Franse disco's mogen hele nacht open blijven

Discotheken in Frankrijk mogen vanaf maandag tot zeven uur 's ochtends openblijven. De laatste drankjes kunnen om half zes besteld worden, zodat het uitgaanspubliek anderhalf uur heeft om te ontnuchteren.

De maatregel is bedoeld om te voorkomen dat mensen middenin de nacht dronken achter het stuur gaan zitten op zoek naar een discotheek die nog wel open is om verder te feesten. Eigenaren van disco's en andere gelegenheden met een dansvloer zijn zeer te spreken over de nieuwe regels.

"Dit is een grote overwinning die zal helpen het risico op ongelukken op de weg door drank te verminderen", aldus Didier Chenet, de president van Synhorcat, een vereniging van horeca-ondernemers. "Het zorgt er ook voor dat Parijs en andere Franse toeristenoorden meer dynamisch worden, vooral omdat het steden zijn die vroeg op slot gaan in vergelijking met Berlijn, Londen of Barcelona."

Berbatov: "Chelsea is onze enige bedreiging"

De strijd om de landstitel is in de Engelse Premier League reuze spannend. Chelsea gaat aan de leiding, maar ziet de concurrenten naderen.

Manchester United-spits Dimitar Berbatov is ervan overtuigd dat hij met zijn ploeggenoten de Premier League wint. In de strijd om de landstitel ziet de Bulgaarse centrumspits alleen Chelsea als een serieuze bedreiging.

Met een wedstrijd minder gespeeld heeft de ploeg van Sir Alex Ferguson vijf punten minder dan koploper Chelsea. Arsenal staat derde met 38 punten, maar heeft nog twee wedstrijden tegoed.

"Ik denk dat we in een geweldige positie zitten", zegt Berbatov tegenover The Times. "Er zijn nog veel wedstrijden te spelen en het zal moeilijk worden", gaat de Bulgaar verder. "Ik denk dat het zal gaan tussen Chelsea en ons. Maar aan het einde van de rit zullen wij bovenaan eindigen."

In januari moet Chelsea enkele spelers missen vanwege de Afrika Cup. Vooral sterkhouder Didier Drogba zal gemist worden bij de Londenaren. "Wij hebben geweldige spelers dus we zullen zien wat er gebeurd. Er zijn enorm veel wedstrijden in deze tijd van het jaar. Als we er veel winnen hebben we een hele goede kans."

"De wedstrijd tegen Hull City was een belangrijke overwinning voor ons. We hadden een moeilijke tijd vanwege blessures. Maar desondanks hebben we nog steeds een fantastisch team met hele goede spelers. Ik ben er zeker van dat we aan de top eindigen dit seizoen."

[AKT] Loting dag 3

Op de derde dag van het AEGON olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen staan twee 500 meters voor vrouwen en de 1.500 meter voor mannen op het programma. Hieronder vind je de loting.

Eerste 500 m dames

1. Sophie Nijman
2. Roxanne v.Hemert- Anice Das
3. Janine Smit - Lotte van Beek
4. Ingeborg Kroon - Frederika Buwalda
5. Sanne v.d.Star - Tosca Hilbrands
6. Jor.Kranenborg - Mayon Kuipers
7. Thijsje Oenema - Natasja Bruintjes
8. Ireen Wüst - Annette Gerritsen
9. Laur.v.Riessen - Margot Boer

1.500 meter heren

1. Wout.Olde Heuvel
2. Tim Roelofsen - Ted-Jan Bloemen
3. Jan Blokhuijsen - Pim Schipper
4. Ben Jongejan - Renz Rotteveel
5. Carl Verheijen - Beorn Nijenhuis
6. Erben Wennemars - Kjeld Nuis
7. Simon Kuipers - Stefan Groothuis
8. Rem.Olde Heuvel - Rhian Ket
9. Sven Kramer - Mark Tuitert

Poetin wil nieuwe wapens ontwikkelen

Rusland moet nieuwe offensieve wapensystemen ontwikkelen als reactie op de ambitieuze Amerikaanse plannen voor een speciaal luchtafweersysteem. Dat heeft de Russische premier Vladimir Poetin gezegd, aldus het Russische persbureaus Itar-Tass vandaag.

"Om de balans in stand te houden, moeten we systemen voor offensieve wapens ontwikkelen", aldus Poetin tijdens een werkbezoek aan het Verre Oosten. Volgens de premier zullen de Amerikanen en hun bondgenoten zich volledig veilig voelen als ze een defensiesysteem hebben ontwikkeld. "Ze zouden dan kunnen doen wat ze willen", stelde Poetin.

'Nieuwe politiechefs missen politie-ervaring'

Te veel nieuwe leidinggevenden bij de politie missen praktijkervaring bij de politie zelf. Dat zegt burgemeester Ronald Bandell van Dordrecht, tevens korpsbeheerder van de politie Zuid-Holland Zuid, vandaag in De Telegraaf. "De politie is vakwerk. Agent of rechercheur word je niet zomaar. Daar moet je echt wat voor doen."

Bandell ziet een tendens dat veel nieuwe leidinggevenden bij de politie zogenoemde zij-instromers zijn. Zij hebben een opleiding en loopbaan buiten de politie in bijvoorbeeld bedrijfsleven of overheid. Via een (verkorte) opleiding aan de politieacademie krijgen ze een chefsfunctie bij de politie.

Bandell: "Leidinggevende bij de politie is geen normale managementbaan. Je bent in de eerste plaats politieman of -vrouw. Wil je je werk goed kunnen doen, dan helpt het als je het zweet van arrestanten hebt geroken of als ME'er een steen naar je hoofd hebt gekregen."

Egyptenaar Zaki definitief niet naar Afrika Cup

Het is definitief uitgesloten dat Amr Zaki tijdens de Afrika Cup in actie zal komen. Volgens de assistent-trainer van Egypte, Hamada Sedki, zal de aanvaller niet tijdig fit zijn.

Zaki zelf is een andere mening toegedaan. Onlangs vertelde de oud-spits van Wigan Athletic nog dat hij voldoende fit zou zijn om deel te kunnen nemen aan de Afrika Cup.

In eerste instantie werd de in Mansoura geboren speler van Zamalek niet eens geselecteerd voor het toernooi. Zelf verklaarde hij echter medisch fit te zijn.

"We hebben de selectie bekend gemaakt. Zaki zal niet spelen. Hij moet zich gaan richten op zijn herstelprogramma", aldus de assistent-coach van Egypte tegenover FilGoal.

Jol: "Alle Nederlandse Ajacieden in Oranje"

Martin Jol heeft Aziatische inspiratie verkregen voor zijn equipe. De Nederlandse oefenmeester wil van Ajax zijn eigen 'Chinese leger' maken. Dit vertelt hij aan het supportersblad Ajax Life.

"Als er in het Chinese leger eentje omviel, stond er meteen weer een ander op", legt Jol zijn idee uit. "Als er een speler verkocht wordt, is het zo dat er een ander staat die beter is. Als je dat weet te bereiken, gaat het alleen nog maar om kwaliteit in plaats van kwantiteit."

De oefenmeester heeft het doel voor ogen om met Ajax op ieder gebied de beste te zijn. "Weliswaar is het een cliché, maar als ik op iedere positie de beste speler heb, dan zijn wij gewoon de beste. Ik ben van mening dat straks alle Nederlandse Ajacieden in Oranje moeten spelen."

Daarnaast is de oud-trainer van onder meer RKC Waalwijk en Hamburger SV van mening dat het scoutingsapparaat van de Amsterdammers een 'boost' moet krijgen. "De nieuwe Luis Suaréz moeten we zelf scouten, eventueel van buitenaf. Ik vraag me echt af waarom wij in het verleden bijvoorbeeld een speler als Dries Mertens niet hebben weten te strikken."

"Met de beste scouting van Nederland bind je de beste talenten uit Nederland aan je. Die kosten dan twee ton waardoor je als club niet diep in de buidel hoeft te tasten", besloot Jol zijn verhaal.

Been: "Vlaar verdient kans bij Oranje"

Waar bovenaan de ranglijst de naam van FC Twente prijkt, is ook Feyenoord een 'koploper' in Nederland. De Rotterdammers wisten dit seizoen al elf keer de nul te houden en houden hiermee iedereen achter zich.

Volgens de trainer van de Rotterdammers ligt de defensieve kracht in het centrum van de verdediging. Deze wordt gevormd door Ron Vlaar en André Bahia. "Het is een complementair duo", aldus de oefenmeester tegenover Voetbal International.

"Ron is de iets betere voetballer, maar André daarentegen is in het pure verdedigen misschien weer beter, hoewel tegenstanders ook hem niet meer zo snel vrij zullen laten. Daarbij zijn ze allebei ook redelijk snel en kunnen ze goed koppen. Dat is dus gewoon een centrum dat staat."

Vorig seizoen nog hadden de supporters van Feyenoord veel om over te klagen. Momenteel bezet de Stadionclub de vierde plaats op de ranglijst van de Eredivisie. "Alles begint met een solide basis. Zo heb ik het ook bij NEC gedaan: eerst zorgen dat het achterin goed staat", gaat Been verder.

"En van daaruit verder bouwen aan de ploeg. Ik ben blij dat me dit bij Feyenoord ook is gelukt. Elf keer de nul is iets om trots op te zijn, al is dit natuurlijk niet alleen het werk van Ron en André. Verdedigen doe je met de hele ploeg. Dat wij zo weinig tegen krijgen, is dus ook een compliment voor het middenveld en de voorhoede."

In de afgelopen twee seizoenen wist Vlaar vanwege zware knieblessures maar weinig in actie te komen. "Vooraf vroeg ik me af of je zo maar ongestraft twee jaar kon missen, maar hij is fantastisch hersteld van twee zware kruisbandblessure. Ik vind hem nu zo goed, dat-ie wat mij betreft een nieuwe kans in het Nederlands elftal verdient."

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de duizenden euro’s van Vervat.

De Rotterdamse wethouder Hans Vervat geeft iedere maand zijn volledige salaris weg aan een goed doel: een fonds ten behoeve van armere Rotterdammers. 8.000 euro per maand. Iedere maand. En dat doet hij al sinds hij wethouder is, omdat hij in zijn carrière als zakenman al genoeg geld heeft verdiend. Sympathiek. Maar:

Rusland: olieleveranties gaan door

De toevoer van Russische olie naar Europa via Oekraïne blijft doorgaan. Dat heeft Igor Sechin, vicepremier van Rusland, vandaag gezegd. "We verwachten dat er geen problemen zullen zijn met de aanvoer", aldus Sechin.

Gisteren had Rusland gewaarschuwd dat het olietransport naar enkele Europese landen via Oekraïne mogelijk zou worden stilgelegd. Dat zou het gevolg kunnen zijn van een conflict tussen Rusland en Oekraïne over de voorwaarden van een contract waaronder Rusland grondstoffen zoals olie en gas vervoert over het grondgebied van het buurland.

Onlangs werd het tarief dat Rusland moet betalen voor het transport via Oekraïens grondgebied verhoogd. Het conflict draait nu echter om de gegarandeerde hoeveelheid olie die Rusland via het buurland naar Europa vervoert. Die in 2004 afgesproken minimumhoeveelheid moet volgens de Oekraïners ook omhoog.

Momenteel zijn de twee landen in gesprek over nieuwe voorwaarden. Een woordvoerder van het Russische ministerie van Energie zei dat een akkoord ergens in de komende dagen wordt verwacht. Zolang de onderhandelingen lopen, blijven de leveranties aan Europa doorgaan, verzekerde Sechin.

'Loongrens beter dan zware-beroepenlijst'

Werkgevers- en werknemersbonden zien niets in een lijst met zware beroepen als graadmeter voor de AOW-leeftijd. Veel beter zou het zijn om naar het jaarsalaris te kijken. "Mensen met een zwaar beroep zitten meestal in de lagere inkomensklassen."

De bedenkers van dit plan zijn van mening dat een loongrens het enige werkbare criterium is om de AOW-leeftijd vast te stellen. De bonden zeggen dat het in de praktijk nauwelijks is vast te stellen wat een zwaar beroep is.

FNV-bestuurder Jan Berghuis: "Bij de laagste inkomens komt nu eenmaal veel zwaar werk voor. Die mensen raken het snelst opgebrand en verdienen dus een goede AOW. We hebben berekend dat je met een inkomensgrens van 35.000 euro bruto zo’n 90 procent van de mensen die je graag wil ontzien, wel hebt gehad."

Algemeen directeur van VNO-NCW Niek Jan van Kesteren vindt een laag inkomen als criterium nuttig, maar de grens zou bij een modaal inkomen moeten liggen, momenteel zo'n 32.000 euro. De loongrens is eerder haalbaar dan een lijst met zware beroepen, denkt van Kesteren. "Het gaat nu om het grotere Nederlands belang om in de AOW-discussie een uitweg te vinden. Als we het kabinet daarmee kunnen helpen, moeten we dat zeker doen."

"Het gaat erom de belangen van overheidsfinanciën en pensioenaanspraken met elkaar in overeenstemming te brengen. Tegelijk moeten we uitzicht houden op de mogelijkheid dat er binnen deze door het FNV voorgestelde inkomensgroep mensen zijn die langer kunnen doorwerken."

'Liever een hand dan een zoen'

Uit een onderzoek van TNT Post blijkt dat een groot deel van de Nederlanders niet echt zit te wachten op nieuwjaarszoenen van collega's. Bijna de helft wil alleen een hand en elf procent wil helemaal geen nieuwjaarswensen van collega's krijgen.

"Het overgrote deel geeft duidelijk aan liever een handdruk te willen, zeker bij de mannen is dat het geval", aldus Katja Veen, manager bij TNT. Tien procent wil alleen een gesproken nieuwjaarswens. Daarnaast zegt 22 procent van de ondervraagden wél drie zoenen te waarderen en acht procent vindt een omhelzing zelfs geen probleem.

Marilyn Manson schikt met voormalig bandlid

Shockrocker Marilyn Manson heeft een regeling getroffen met zijn voormalig bandlid Stephen Bier. Dat meldden Amerikaanse media vandaag.

Bier klaagde Manson in 2007 voor bijna 14 miljoen euro aan omdat de shockrocker lange tijd geld van zijn voormalig toetsenist achter zou hebben gehouden. Ook zou Manson zonder toestemming geld van de band over de balk hebben gesmeten.

Als reactie op de aanklacht van Bier, diende Manson zelf ook een aanklacht in. Bier zou zijn taken als bandlid namelijk verzuimd hebben en hij zou meermalen opnames en concerten hebben laten schieten.

Door de schikking komt een eind aan een lange omstreden rechtsgang. Door veelvuldig gesteggel tussen beide partijen over onder meer verklaringen, documentatie en planningen vertraagde de zaak al veelvuldig.

  (foto: ANP)

China executeert Brit

Een 53-jarige Brit is vandaag in China geëxecuteerd, ondanks verzoeken van de Britse overheid de straf niet uit te voeren. Dat maakte de Britse premier Gordon Brown bekend.

Het is voor het eerst in vijftig jaar dat een inwoner van de Europese Unie in China geëxecuteerd is. Akmal Shaikh, afkomstig uit Londen, zat sinds 2007 in China vast omdat hij vier kilo drugs het land in smokkelde. Volgens de Britse overheid was de man geestelijk ziek.

  (foto: ANP)

Verkoop vuurwerk begint

De verkoop van vuurwerk gaat vandaag van start. Tot en met oudejaarsdag (overmorgen) kunnen consumenten bij een groot aantal verkooppunten in Nederland legaal rotjes, pijlen en ander knal- en siervuurwerk aanschaffen.

De vuurwerkbranche verwacht dit jaar circa 65 miljoen euro omzet te draaien. Dat is ongeveer evenveel als vorig jaar.

De branche denkt niet dat het publiek minder koopt nu het economisch minder gaat. Ze baseert zich daarbij op de bestellingen die de detailhandel bij de importeurs heeft gedaan en de bestellingen van de consumenten bij de vuurwerkverkooppunten.

De prijzen van het vuurwerk zijn dit jaar niet veel hoger dan vorig jaar.

  (foto: ANP)

KNMI: 2009 was warm en zonnig

Voor de dertiende keer op rij kende Nederland een warm jaar. Dat heeft het KNMI gisteren gemeld.

In De Bilt bedroeg de gemiddelde temperatuur over het hele jaar gemeten naar schatting 10,5 graden. In een gemiddeld weerjaar is dit 9,8 graden. Bovendien was 2009 één van de zonnigste jaren sinds het meteorologische instituut begon met meten in 1901. De zon scheen dit jaar in de Bilt ruim 300 uur meer dan gebruikelijk is in Nederland.

Nederland kende in 2009 ook de negende warme zomer op rij. De herfst was de op drie na zachtste sinds de metingen begonnen.


KNMI: 2009 was warm en zonnig  (foto: ANP)

New York buitengewoon veilig

New York was in 2009 een bijzonder veilige stad. Het aantal moorden is er nog nooit zo laag geweest, blijkt uit cijfers die de New Yorkse politie gisteren heeft vrijgegeven.

Tot en met zondag waren in de grootste stad van de Verenigde Staten 461 mensen vermoord. Dit is het laagste aantal sinds het begin van de tellingen in 1963. Vorig jaar werden 516 mensen in New York om het leven gebracht. Ook het aantal verkrachtingen, overvallen en inbraken in de miljoenenstad daalde.

De trend in New York geldt ook voor de rest van de Verenigde Staten, liet de federale recherche FBI vorige week weten. Het aantal moorden in het land lag in de eerste helft van 2009 10 procent lager dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Het aantal overvallen daalde met ruim 6 procent en het aantal verkrachtingen met ruim 3 procent.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.