FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 13 september 2009

Zabriskie pakt eindzege Missouri

David Zabriskie is de eindwinnaar geworden van de Tour of Missouri. De Amerikaan volgde zijn landgenoot Christiaan Vandevelde op, die vorig jaar de sterkste was. De ritzege ging naar Martin Gilbert.

De leiderstrui van Zabriske kwam niet meer in gevaar tijdens de laatste rit. De renner van Garmin kwam met de grote groep over de streep en stelde daarmee zijn eindzege veilig. Addy Engels (Quick Step) was één van de aanvallers van de dag, maar het peloton liet niemand meer gaan. De massasprint werd dan verrassend geworden door de Canadees Gilbert, voor Andrew Pinfold en Thor Hushovd.

Assassins Creed 2 voor de Iphone en Ipod Touch

Assassins Creed 2 is de nieuwste titel in de Assassins Creed reeks en deze komt in november uit. De game was al aangekondigd voor de PS3, Xbox 360 en de PC maar nu komt er ook een versie voor de Iphone en Ipod Touch. Waarschijnlijk gaat het om een vervolg op de vorige Assassins Creed game Altair's Chrionicles. Dit zal dan misschien betekenen dat de game een andere verhaallijn krijgt dan de console versies.

Hieronder de trailer van de game:

Mubarak maant Netanyahu over nederzettingen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vandaag in Caïro een kort bezoek gebracht aan de Egyptische president Hosni Mubarak. Ze spraken onder meer over het vastgelopen vredesproces in het Midden-Oosten.

Mubarak riep Israël op tot een volledige bouwstop in de Joodse nederzettingen op de Westoever en in Oost-Jeruzalem. Doorgaan met uitbreiding zou ernstige gevolgen voor het vredesproces hebben.

Mubarak en Netanyahu voerden hun gesprek tijdens de islamitische iftar-maaltijd, die het dagelijkse vasten gedurende de ramadan-maand verbreekt. Het bezoek viel samen met dat van George Mitchell, de speciale Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten, aan Israël.

Egypte hoopt samen met de Verenigde Staten een hervatting te zien van de vredesonderhandelingen tussen de Palestijnen en Israël. De onderhandelingen tussen beide partijen zijn opgeschort sinds het Israëlische offensief in de Gaza-strook in december en januari, waar in drie weken tijd 1200 tot 1400 Palestijnse doden vielen.

Mubarak maant Netanyahu  (foto: ANP)

Uitslagen Spanje speelronde 2

Na twee speelrondes heeft titelverdediger Barcelona de koppositie alweer ingenomen. De Catalanen wonnen van Getafe, dat na de eerste speeldag bovenaan de ranglijst prijkte.

De 'topper' van de week was dan ook het duel tussen de twee koplopers. Getafe en FC Barcelona wonnen met de meeste doelpunten hun eerste duel, waardoor zij de eerste twee posities innamen. In hun onderlinge confrontatie leek er in de eerste helft ook geen speld tussen de twee te krijgen. Getafe opende fris en verrassend, en trof zodoende bijna doel, maar Juan Albín (lat) en Roberto Soldado (paal) kwamen niet verder dan het houtwerk. Na de thee stelde Barça orde op zaken met het inbrengen van Lionel Messi en Andrés Iniesta. De twee invallers zorgden er met frivool voetbal voor dat de bezoekers de punten mee zouden nemen uit Madrid. Allereerst kon Zlatan Ibrahimovic zijn tweede seizoenstreffer aan laten tekenen, alvorens de Zweed zelf Messi in stelling bracht voor de 0-2.

Real Madrid reisde af naar het hol van de leeuw, maar trof daar slechts een elftal welpen. De spelers van Espanyol leken absoluut niet klaar voor het nieuwe seizoen, en op één kans na waren zij dan ook nergens. De Madrilenen, die Cristiano Ronaldo en Raúl op de bank lieten starten met het oog op de start van de Champions League, speelden niet bijzonder goed. Maar het was goed genoeg om de Catalanen in de eerste officiële wedstrijd in hun nieuwe stadion, het Cornellá-El Prat, te verslaan. Allereerst was het Esteban Granero die na een eentweetje met Kaká het net vond. Na rust maakte Guti er 0-2 van, ook op een pass van Kaká. In de slotfase mocht de ingevallen Ronaldo de eindstand op 0-3 bepalen, waardoor de Koninklijke ook zonder puntverlies blijft.

Valencia reisde af naar Valladolid voor de op papier lastige uitwedstrijd. Toch zouden de mannen van Unai Emery zonder al te veel problemen naar de tweede winstpartij koersen. Het duurde niet lang voor de ban was gebroken, aangezien David Silva al vroeg de 0-1 binnenkopte. De gelijkmaker van Nauzet Alemán werd vervolgens direct weer ongedaan gemaakt door David Villa. Nog voor rust prikte Juan Mata de 1-3 binnen, terwijl de wedstrijd in het tweede bedrijf door Villa's tweede goal werd beslist. Invaller Manucho mocht nog wel wat terugdoen, maar bij 2-4 zou het blijven.

Atlético de Madrid kent een slechte seizoensstart. Zo werd er eerst ruim verloren bij Málaga (3-0), en nu gelijkgespeeld, thuis tegen Racing (1-1). De Madrilen mochten zelfs een helft met een man meer spelen, maar het mocht niet baten. Ook Villarreal heeft de smaak nog niet te pakken. El Submarino Amarilla speelde voor de tweede maal gelijk. Ditmaal kwam de Europa Leaguedeelnemer niet langs Mallorca. Het werd 1-1 in El Madrigal door treffers van Giuseppe Rossi en Borja Valero. Sevilla herstelde zich van de nederlaag van vorige week, en zette promovendus Real Zaragoza met 4-1 aan de kant.

Uitslagen:

DatumThuisUitUitslag
12/9Club Atlético de MadridReal Racing Club1-1
12/9Getafe CFFC Barcelona0-2
12/9RCD EspanyolReal Madrid CF0-3
12/9Sevilla FCReal Zaragoza4-1
13/9Deportivo de La CoruñaMálaga CF1-0
13/9Real Sporting de GijónUD Almería1-0
13/9CD TenerifeCA Osasuna2-1
13/9Villarreal CFRCD Mallorca1-1
13/9Real Valladolid CFValencia CF2-4
13/9Xerez CDAthletic Club de Bilbao0-1

Stand:

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1FC Barcelona220065-0
2Real Madrid CF220066-2
=Valencia CF220066-2
4Athletic Club de Bilbao220062-0
5RCD Mallorca211043-1
6Málaga CF210133-1
7Getafe CF210134-3
=Sevilla FC210134-3
9Deportivo de La Coruña210133-3
10CD Tenerife210132-2
11Real Zaragoza210132-4
12Real Sporting de Gijón210131-3
13Villarreal CF202022-2
14CA Osasuna201112-3
15UD Almería201110-1
16Real Valladolid CF201112-4
17Real Racing Club de Santander201112-5
18Club Atlético de Madrid201111-4
19Xerez CD200200-3
20RCD Espanyol200200-4

Topscorers:

#SpelerClubDoelpunten
1Roberto SoldadoGetafe CF3
2Cristiano RonaldoReal Madrid CF2
=David VillaValencia CF2
=Javier ArizmendiReal Zaragoza2
=Juan MataValencia CF2
=Luís FabianoSevilla FC2
=Walter PandianiCA Osasuna2
=Zlatan IbrahimovićFC Barcelona2
932 spelersverschillende1

Programma:

DatumThuisUit
20/9Deportivo de La CoruñaRCD Espanyol
20/9Real Madrid CFXerez CD
20/9Athletic Club de BilbaoVillarreal CF
20/9RCD MallorcaCD Tenerife
20/9CA OsasunaSevilla FC
20/9Real ZaragozaReal Valladolid
20/9Valencia CFReal Sporting de Gijón
20/9UD AlmeríaGetafe CF
20/9FC BarcelonaClub Atlético de Madrid
20/9Málaga CFReal Racing Club

Rammstein op de vrouwelijke toer

Voor hun nieuwste single gooien de heren van Rammstein het roer om. De heren staan allen in evakostuum afgebeeld op de cover van de nieuwe single 'Pussy'. De 46-jarige zanger Till Lindemann staat zelfs compleet met zwangerschapsbuikje op de hoes.

Door middel van Photoshop zijn de hoofden van de heren op vrouwenlichamen gezet. Hoofddoel van de tanzmetal-sensatie is hiermee mensen te shockeren. Dat hopen zij ook met de bijbehorende videoclip te bewerkstelligen.

En dat lijkt volgens uitgelekte beelden te gaan lukken. De tot dames omgetoverde heren zijn te zien terwijl ze allerlei seksuele handelingen verrichten. De nieuwe videoclip gaat woensdag op een pornosite in première.


Het kan dus nog schokkender!Thumbs up

Politie schiet bij achtervolging Zoetermeer

Bij een achtervolging in Zoetermeer heeft de politie afgelopen nacht geschoten. De politie trachtte een 18-jarige jongeman aan te houden, die tijdens de achtervolging op een agent was ingereden.

Rond middernacht signaleerden de agenten een auto die in slechte staat verkeerde. Een van de banden was een zogenoemd 'thuiskomertje' en de verlichting van het voertuig was defect. De politie gaf een stopteken, maar de bestuurder negeerde dat. Hierop volgde een wilde achtervolging.

Een agent te fiets blokkeerde de doorgang voor de automobilist, maar deze reed zonder vaart te minderen op de agent af, die ternauwernood weg kon springen.

Omdat de auto wel de fiets van de agent raakte, verloor de bestuurder de macht over het stuur. De auto vloog uit de bocht en kwam tegen een hek tot stilstand. De bestuurder vluchtte te voet verder. Zijn drie passagiers konden aangehouden worden.

Nadat agenten twee waarschuwingsschoten hadden gelost, schoten ze gericht op de vluchtende man. Deze wist echter te ontkomen. Ook de inzet van een politiehelikopter en politiehonden leidde niet tot de arrestatie van de man.

Uiteindelijk werd de 18-jarige inwoner van Zoetermeer vanochtend om 5.10 uur in zijn woning opgepakt. Hij is niet gewond geraakt door de politiekogels.

Met dank aan gewoonmeppen en maxamius voor de submit.

Uitslagen Italië speelronde 3

In Italië werd dit weekend de derde speelronde afgewerkt. Hieronder vind je de uitslagen, stand, topscorers en het programma van de volgende speelronde.

Internazionale - Parma

Met Wesley Sneijder in de basis heeft Internazionale vanmiddag weten te winnen van Parma. Samuel Eto'o en Diego Milito scoorden voor Inter. Inter speelde een teleurstellende eerste helft, waarin er weinig kansen werden gecreëerd door beide ploegen. Een gevaarlijk afstandsschot van Sneijder in de openingsfase was een van de weinige dreigende situaties.

Pas twintig minuten voor tijd werd de score geopend door Eto'o. Een prachtig afstandsschot liet doelman Antonio Mirante kansloos. De bal belandde in de kruising. Tien minuten voor tijd werd Sneijder onder begeleiding van een warm applaus naar de kant gehaald. De Oranje-international werd vervangen door Rene Krhin. Vanaf de bank zag Sneijder hoe Diego Milito de eindstand op 2-0 bepaalde.

Lazio Roma - Juventus

Juventus heeft met 0-2 gewonnen op bezoek bij SS Lazio. Het was een felbevochten zege, daar het stugge Lazio vooral door doelman Nestor Muslera op de been werd gehouden. Martin Caceres en David Trezeguet maakten de doelpunten.

Juventus begon beter aan het duel in Rome en produceerde via Trezeguet twee goede mogelijkheden. Eerst schoot de Franse aanvaller net over en even later werd hij gestuit door Muslera, die ook knap redde op een poging van Mauro Camoranesi. Lazio was via Aleksandar Kolarov en Roberto Baronio dichtbij een treffer. De pogingen van de twee – respectievelijk een schot en een vrije trap – troffen echter geen doel. Net voor rust moest Juve een grote tegenslag verwerken toen Diego met een spierblessure van het veld moest.

Met Sebastian Giovinco als vervanger voor de Braziliaanse spelmaker kwam De Oude Dame ook beter uit de startblokken in het tweede bedrijf. De invaller Giovinco vond Trezeguet na negentien minuten in het tweede deel van de wedstrijd, maar de spits faalde oog in oog met Muslera. Datzelfde deed Julio Ricardo Cruz namens Lazio vier minuten later, daar de oud-spits van Internazionale in de doelmond een levensgrote kans om zeep hielp. Uit het niets scoorde Juventus achttien minuten voor het eindsignaal de openingstreffer. Caceres wist met een halve volley Lazio-doelman Muslera wel te verschalken: 0-1. Trezeguet maakte er nog 0-2 van.


Uitslagen

ThuisUitUitslag
Bologna Chievo 0-2
Fiorentina Cagliari 1-0
Udinese Catania 4-2
Atalanta Bergamo Sampdoria 0-1
Genoa Napoli 3-1
Siena AS Roma 1-2
Palermo Bari 1-1
Internazionale Parma 2-0
Livorno AC Milan 0-0
Lazio Roma Juventus 0-2

Stand

#ClubGespeeldWinstGelijkVerlorenPuntenGoals
1 Juventus 3 3 0 0 9 6-1
2 Genoa 3 3 0 0 9 7-3
3 Sampdoria 3 3 0 0 9 6-2
4 Internazionale 3 2 1 0 7 7-1
5 Fiorentina 3 2 1 0 7 3-1
6 Lazio Roma 3 2 0 1 6 3-3
7 Udinese 3 1 1 1 4 7-7
8 Palermo 3 1 1 1 4 3-3
9 Parma 3 1 1 1 4 4-5
10 AC Milan 3 1 1 1 4 2-5
11 Siena 3 1 0 2 3 5-5
12 Chievo 3 1 0 2 3 3-3
13 Bari 3 0 3 0 3 2-2
14 Napoli 3 1 0 2 3 5-6
15 AS Roma 3 1 0 2 3 5-7
16 Bologna 3 0 2 1 2 1-3
17 Livorno 3 0 2 1 2 1-3
18 Cagliari 3 0 1 2 1 1-4
19 Atalanta Bergamo 3 0 0 3 0 0-3
20 Catania 3 0 0 3 0 4-8

Topscorers

#SpelerClubDoelpunten
1Di Natale Udinese 6
2Hamsik Napoli 3

Programma volgende speelronde

DatumThuisUit
za 19/9 Napoli Udinese
za 19/9 Juventus Livorno
zo 20/9 Sampdoria Siena
zo 20/9 Bari Atalanta Bergamo
zo 20/9 Chievo Genoa
zo 20/9 Catania Lazio Roma
zo 20/9 Parma Palermo
zo 20/9 AS Roma Fiorentina
zo 20/9 AC Milan Bologna
zo 20/9 Cagliari Internazionale

Kubica kende heftige race op Monza

BMW Sauber behaalde tijdens de Grand Prix van Italië via Nick Heidfeld een keurige zevende plaats. Robert Kubica kwam door een olielekkage niet aan de finish. Dit was na de geplofte motoren in de kwalificatie meer dan waar het Duits/Zwitserse team op gerekend had.

Kubica kende een vreemde race. De Pool tikte in de eerste ronde Mark Webber aan bij de tweede chicane, waarbij de Australiër uitviel. Hijzelf liep daarbij schade op aan zijn voorvleugel op. Hiervoor werd hij door de organisatie met een meatballvlag naar binnen gehaald. In de twaalfde ronde moest Kubica alsnog opgeven met problemen.

"Ik had een goede start en lag in een goede positie voor het eerste rempunt. Ik zat links van Mark Webber en ik denk dat hij mij niet gezien heeft. Mark dwong me op het gras terwijl ik remde en even later raakten we elkaar. In Roggia lag hij vlak voor me en ik was niet in staat om hem te ontwijken. Ik had een beschadigde voorvleugel en ik weet niet of het kwam door de botsing of door de kerbs. Ik kon wel Sebastian Vettel in te halen ondanks het probleem. Vanwege de veiligheid moest ik enkele ronden later binnenkomen. Jammer genoeg maakte een olielek een einde aan mijn race."

Brawn GP zeer blij met dubbele zege

Rubens Barrichello pakte op Monza de tweede overwinning van het jaar. De Braziliaan bleef zijn Brawn GP-teamgenoot Jenson Button enkele seconden voor en kwam in het klassement tot op veertien punten van de Brit.

"Monza is altijd geweldig voor mij geweest en het voelt fantastisch om hier weer te winnen," zei Barrichello. "We hebben goede beslissingen gemaakt dit weekend en het werk dat we op vrijdag verricht hebben was de sleutel tot dit succes. Ik had een geweldige start en kwam voor Heikki (Kovalainen, red.) terecht en ik had het tempo om de auto's met twee pitstops die voor ons startten te verslaan. Ik wil iedereen op de fabriek en hier bedanken en ik kijk uit naar de volgende races."

Zijn teamgenoot Button werd tweede en verstevigde hiermee de leiding in het klassement, omdat Mark Webber niet scoorde en Sebastian Vettel niet verder kwam dan plaats acht. "Ik had een goede race en het is mooi om weer op het podium te staan. De auto werkte het hele weekend goed en de balans was goed, zodat ik goede rondetijden neer kon zetten als het moest. De strategie die we op zaterdag kozen was goed voor ons en cruciaal was dat ik in de eerste ronde voor Kovalainen kwam. Lewis Hamilton was aan het pushen achter mij, maar ik was er zeker van dat ik hem kon houden. Het gaat een leuk seizoenseinde worden en wij kijken er naar uit."

Lekker wijf te vaak aangehouden

Politieagenten zijn dol op Dasha uit het Amerikaanse Seattle. Dat beweren haar vrienden tenminste. Zij adviseerden haar dan ook de tekst "Attentie. Politie, houd me niet aan alleen omdat ik mooi ben" op de achterruit van haar Kia Sorento te schilderen. Dasha werd namelijk iets te vaak aan de kant van de weg gezet.

Dasha, een inwoonster van de stad in de staat Washington, wil haar achternaam niet prijsgeven maar bevestigt het verhaal van haar vrienden. Ze beweert namelijk maar liefst dertig keer te zijn aangehouden wegens te hard rijden in drie verschillende steden. Toch ontving ze slechts twee bekeuringen, die beide werden geseponeerd.

Sinds Dasha echter vorige maand de tekst op haar achterruit aanbracht, wordt de blondine niet meer aangehouden door de politie. Het enige dat agenten nog doen is de tekst lezen en glimlachen.

Wordt Dasha werkelijk aangehouden vanwege haar uiterlijk? Check hier of je haar zou geven

Graven vernield op begraafplaats Kapelle

Elf grafmonumenten op de Franse begraafplaats in het Zeeuwse Kapelle zijn vernield. Dat is vandaag ontdekt, zo meldt de politie.

Aan tien grafmonumenten van Noord-Afrikaanse en Franse soldaten in de vorm van een kruis waren vernielingen aangebracht. Eén van de monumenten had de vorm van een davidsster en die is helemaal verdwenen. In de buurt zijn meer vernielingen geweest. De politie denkt dat alle vernielingen dit weekeinde zijn gepleegd.

Wereldkampioen Albert wint eerste veldrit

Niels Albert is de winnaar geworden van de Steenbergcross, de openingsveldrit. De wereldkampioen kwam na een lange solo als eerste over de streep in Erpe-Mere (België). Het was alweer de derde keer op rij dat Albert de cross won.

Bij de veldrit kwamen bijna alle toppers in actie. Alleen Sven Nys en Zdenek Stybar kwamen niet aan het vertrek. Albert had een slechte start door mechanische problemen, maar schoof al snel naar voren, waar Klaas Vantornhout, Dieter Vanthourenhout en Radomir Simunek in de aanval waren gegaan. In de derde ronde schudde Albert zijn medevluchters af en wist uiteindelijk solo over de meet te komen.

Achter de wereldkampioen was er een spannend gevecht om plaats twee. Kevin Pauwels en Bart Aernouts sloten aan bij de drie eerdere vluchters en gingen strijden om de podiumplekken. Pauwels won uiteindelijk de sprint voor Vanthourenhout. De tweede plaats voor Pauwels was vrij emotioneel; zijn broer Tim kwam in 2004 om het leven tijdens dezelfde veldrit.

[SilkWay] Sainz en Kabirov eerste winnaars

Carlos Sainz en Firdaus Kabirov zijn de winnaars geworden van de eerste Silk Way Rally. Uiteindelijk kwamen er 34 auto's en 16 vrachtwagens over de finish in Ashgabad.

Hiermee streken Volkswagen en Kamaz de eer op. Sainz kreeg de overwinning in zijn schoot geworpen nadat Nasser Al Attiyh zijn auto op de laatste dag over de kop rolde en zich moest terug trekken uit de rally. Kabirov was de hele rally al oppermachtig. Dit werd mede veroorzaakt door problemen bij Gerard de Rooy en Ales Loprais die respectievelijk tweede en derde in de einduitslag werden.

Vandaag hebben de drie presidenten van de landen waar de rally plaatsvond de coureurs en medewerkers verwelkomt die aan de rally hebben deelgenomen. President van Turkmenistan Gurbanguly Berdimukhamedov, Dmitriy Medvedev van Rusland en Nursultan Nazarbaev van Kazakhstan kwamen bijeen in de aankomstplaats, op het strand van de Kaspische zee, om de finish van de eerste rally te vieren. Vooral Medvedev was zeer verheugd met de prestaties van het Russische Kamaz-team dat vier coureurs in de top zes had bij de vrachtwagens.

Stones-cover eerste single Susan Boyle

Susan Boyle, de megapopulaire zingende huisvrouw uit talentenjacht Britain’s Got Talent, komt met haar eerste single. De zangeres lijkt het moment afgewacht te hebben tot de overdonderende mediastorm rond haar excentrieke persoon wat was gaan liggen. Maar haar eerste plaat is er nu dan eindelijk: een cover van de Rolling Stones-klassieker Wild Horses.

Inmiddels is er ook een compleet album af, I Dreamed A Dream, dat op 23 november in de winkels komt te liggen. Komende woensdag zal Susan Boyle haar single voor het eerst promoten voor een miljoenenpubliek: ze treedt dan op in America’s Got Talent, het Amerikaanse equivalent van de Britse talentenjacht waarin Boyle uiteindelijk tweede werd. De eerste reacties op internet over haar versie van Wild Horses zijn in elk geval lovend.


Susan Boyle's eerste single is Stones-cover  (foto: DAG)

Vrijheidsbeeld niet veilig voor Ninja Gaiden: Sigma 2

Gisteren konden jullie genieten van schuddende polygonen in de launchtrailer van Ninja Gaiden: Sigma 2 die binnenkort exclusief voor de Playstation 3 verschijnt, inclusief co-op functie. Vandaag hebben we twee korte virals om even duidelijk te maken hoe extreem de game zal worden. Overigens lijkt het tegenwoordig in te zijn om het Vrijheidsbeeld fictief om zeep te helpen.


[Dakar] Van Eerd rijdt rally voor Ginaf

Frits van Eerd zal de komende Dakar-rally rijden voor het team van Ginaf.

De Brabantse coureur, ook bekend van de Jumbo supermarkten, deed vorig jaar al mee in zijn opvallende DAF. Van Eerd eindigde in zijn debuut in de Dakar. Voor de komende editie zal de coureur onderdeel gaan vormen van het Ginaf-fabrieksteam. Hij huurt een vrachtwagen inclusief service en begeleiding van het team en hoopt zo een betere prestatie dan vorig jaar te kunnen leveren.

Gesink: "Misschien ging ik iets te vroeg"

Robert Gesink verloor in de etappe van vandaag enkele seconden op klassementsleider Alejandro Valverde. Een aanval op het goud mislukte.

"Evans viel stil en ik dacht: dit is het moment," aldus Gesink voor de camera van de NOS. "Achteraf gezien was dat misschien een beetje te vroeg. Ik kon niet hard genoeg doortrekken, doordat de klim iets onregelmatig was. Dan moet je steeds schakelen en in een ander ritme komen." In de laatste kilometer werd Gesink weer bijgehaald door Alejandro Valverde. "Het is jammer dat ik seconden verlies op Valverde, maar aan de andere kant heb ik iets gewonnen. Want op Evans en Basso pak ik wel weer tijd."

Volgens ploegleider Adri van Houwelingen is een eindzege nu niet meer mogelijk. "De eindzege is normaal gesproken niet meer mogelijk, maar ik verwacht wel dat Robert zijn tweede plaats kan vasthouden. Het parkoers leent zich er de komende week niet meer voor om Valverde nog bij te halen. Robert deed een serieuze poging om Valverde te pakken, maar het was helaas niet genoeg."

'AOW-probleem ontkennen is asociaal'

Het is "asociaal" om te doen alsof er geen probleem is rond de vergrijzing en de toekomstige oudedagsvoorziening in Nederland. Dat zei minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken vandaag tijdens een debat in Amsterdam, georganiseerd door de Volkskrant.

Nu staan er tegenover elke AOW’er nog vier werkenden, met de snel teruglopende beroepsbevolking zijn dat er in de toekomst nog maar twee. Dat probleem wegwimpelen is "de kop in het zand steken" en "asociaal" aldus Donner.

Hij richtte zich daarmee, zonder ze te noemen, voornamelijk richting de SP, de vakcentrale FNV en critici binnen de PvdA die tegen de verhoging van de pensioenleeftijd zijn. De regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie besloten daartoe toen ze het eind maart eens werden over een crisisakkoord. Maar binnen de PvdA bestaat veel weerstand. "Er staat een handtekening. Je mag ervan uitgaan dat die wordt nagekomen", antwoordde Donner op de suggestie dat de PvdA-fractie wellicht terug zou willen krabbelen.

De werkgevers en werknemers kregen van het kabinet in maart tot 1 oktober de tijd om een alternatief te bedenken dat net als de verhoging 4 miljard euro moet opleveren. Maar volgens Donner gaat het om meer dan louter het bedrag van 4 miljard. Er moet een structurele oplossing komen voor een structureel en fundamenteel probleem, dat van de vergrijzing die gepaard gaat met een krimpende beroepsbevolking, die over tien jaar 1 miljoen werknemers kleiner is.

Ook de kosten van de zorg nemen toe, als gevolg van de gestegen levensverwachting. Tegelijkertijd verliest Nederland als gevolg van de huidige recessie ongeveer 10 procent van de collectieve welvaart. De hele verzorgingsstaat wordt volgens Donner de komende jaren twee keer zo duur als nu.

Dat nu ook Geert Wilders zich in het kamp van de tegenstanders tegen de verhoging van de pensioenleeftijd is, maakt op Donner weinig indruk. "Tegenstellingen oproepen voor politiek gewin is o zo makkelijk. Ze oplossen, daar is de echte politiek voor."


Donner: AOW-probleem ontkennen is asociaal  (foto: DAG)

[US Open] Del Potro verrast Nadal

Juan Martin Del Potro heeft de finale bereikt van de US Open. De als zesde geplaatste Argentijn was te sterk voor de Spanjaard Rafael Nadal, die als derde is geplaatst. Het werd uiteindelijk 6-2, 6-2 en 6-2 voor de op een hoog niveau spelende Del Potro.

In de eerste set werd direct de toon gezet door de twee spelers. Lange en mooie rally’s wisselden elkaar af en er waren enkele breekkansen te noteren. Del Potro was de eerste die een breek kon plaatsen op de service van Nadal en liep uit naar een 5-2 voorsprong. Op de service van Nadal kreeg de Argentijn drie setpunten, waarbij hij de derde uitmaakte met een mooie inside-out backhand.

Nadal probeerde in de tweede set Del Potro direct onder druk te zetten. Dit leverde hem wel een breekpunt op, maar de Argentijn behield zijn service. In de vierde game kreeg Del Potro zelf een mogelijkheid op de service van de Spanjaard. Nadal sloeg op het breekpunt een dubbele fout, waardoor Del Potro op 3-1 kwam. Nadal kwam in zijn volgende servicegame weer in de problemen. Del Potro kreeg vier breekpunten maar Nadal werkte ze allemaal weg. Op 5-2 kreeg de Argentijn weer drie setpunten op de service van Nadal, waavan de tweede raak was.

Het niveau van Del Potro bleef hoog. In het begin van de derde set kreeg hij weer een breekkans, welke hij weer benutte. De servicegames werden daarna behouden door beide heren, waarbij vooral Del Potro hoogstaand tennis liet zien. Bij een 5-2 stand op de service van Nadal kreeg Del Potro drie matchpoints, waarbij de eerste direct raak was.

In de finale op maandag speelt Del Potro tegen de winnaar van de partij tussen Roger Federer en Novak Djokovic. De wedstrijd begint vanavond om 22:30.

Fisichella tevreden over eerste Ferrari-race

Giancarlo Fisichella is tijdens zijn eerste race in een Ferrari als negende gefinisht. De Italiaan, vorige race nog uitkomend voor Force India, baalt nog steeds van zijn crash op zaterdag.

"Ik ben erg tevreden over hoe mijn eerste weekend voor Ferrari is verlopen", aldus Fisichella. "Bij de start wist ik een paar plaatsen goed te maken, waarna ik even een momentje had met Sebastian Vettel. Hij gooide nogal, laten we zeggen, decisief, de deur dicht bij het ingaan van Ascari. In het begin van de race ging het erg goed op de zachte band, daarna had ik het iets moeilijker op de hardere band."

"Het is jammer dat ik geen punten heb weten te scoren, maar ik heb mijn best gedaan", ging hij verder. "Ik baal er alleen van dat ik eraf ben gegaan tijdens de derde vrije training. Hierdoor kon ik mij niet optimaal voorbereiden op de kwalificatie. Ik had wellicht in de top-acht kunnen finishen als ik mij beter had gekwalificeerd."

Uitslagen Schotland speelronde 4

Dit weekend stond de derde ronde in de Schotse competitie op het programma. FOK!sport brengt je ieder weekend een overzicht van de gespeelde wedstrijden.

Celtic en Glasgow Rangers lopen punten mis

Celtic is dit weekend tegen het eerste puntverlies van dit seizoen aangelopen. In het duel tegen Dundee United kwam de ploeg namelijk niet verder dan een gelijkspel (1-1). Goodwille bracht de bezoekers in de eerste helft zelfs nog op voorsprong, maar de drie punten zouden uiteindelijk verdeeld worden. McDonald maakte een kwartier voor tijd gelijk, waardoor beide ploegen tevreden moesten zijn met één punt.

Ook Glasgow Rangers slaagde er dit weekend niet in om een wedstrijd te winnen. De regerend landskampioen speelde gelijk bij Motherwell (0-0) en mocht daar tevreden mee zijn. Drie minuten voor tijd kreeg de thuisploeg een strafschop, maar deze werd niet verzilverd. Daarnaast kreeg Bougherra (Rangers) twee keer geel en kon inrukken. De grootste kans was voor O'Brien, maar de speler had zijn vizier niet op scherp staan.

Uitslagen speelronde 4:

ThuisUitUitslag
Motherwell Glasgow Rangers 0-0
Celtic Dundee United 1-1
St. Mirren St. Johnstone 1-1
HeartsKilmarnockafgelast
Hamilton Hibernian 2-0

De stand:

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1Glasgow Rangers43101010-3
2Celtic43101010-4
3Dundee United422085-2
4Motherwell413065-3
5Hibernian420265-5
6St. Mirren412154-4
7Aberdeen311144-3
8Kilmarnock310235-5
9St. Johnstone403137-10
10Hamilton410333-10
11Hearts301213-6
12Falkirk300303-9

Programma komende week:

DatumThuisUit
14/09FalkirkAberdeen
15/09HeartsKilmarnock
19/09KilmarnockGlasgow Rangers
19/09HamiltonFalkirk
19/09Dundee UnitedMotherwell
19/09AberdeenSt. Mirren
19/09HibernianSt. Johnstone
20/09CelticHeart of Midlothian

Tour de Frats

Een nieuwe sportcolumnist bij FOK!. Vandaag zijn eerste bijdrage:

Nogmaals: ik ben van mening dat een Tour de France zo Frans is als een goed stokbrood en een lekkere Bordeaux. De Giro d'Italia is zo Italiaans als de pizza calzone en de maffia en de Vuelta da Espãna is zo Spaans als de tapas en het stierenvechten.
Het zou hetzelfde zijn als onze oer-Hollandse molens opeens Oostenrijks nationaal erfgoed zouden worden. Snapt u hem, daar zit hem voor mij de kneep: ieder land zijn trots en zijn eigenaardigheden dus ook in sportevenementen. Houd ze dus lekker in het eigen land en wees er trots op.

Uitslagen hockey Rabo Hoofdklasse 13/09/2009

Deze zondag begon de Rabo Hoofdklasse - de Nederlandse Eredivisie van het hockey - weer. Hieronder vind je de uitslagen van zowel de dames als de heren en het programma voor volgende week.


Uitslagen Rabo Hoofdklasse, dames

Amsterdam - Oranje Zwart 3-1 (0-1)
32' De Vos 0-1
49' Holman 1-1
53' Groen (sc) 2-1
59' Collot d' Escury 3-1

Kampong- Klein Zwitserland 1-1 (1-0)
15' Willemse 1-0
49' Padalino (sc) 1-1

Laren - Den Bosch 1-3 (0-1)
8' Schopman 0-1
43' Paumen (sc) 0-2
50' Dijkstra (sc) 1-2
63' Vorstenbosch 1-3

SCHC - HDM 3-1 (1-1)
8' Van Soest 1-0
14' Kimman 1-1
61' Van Maasakker 2-1
65' Soledad Garcia 3-1

Rotterdam - Pinoké 7-1 (3-1)
7' Hinskens 1-0
13' Visser (sc) 2-0
17' Chiba 3-0
38' Gale 3-1
53' Visser (sc) 4-1
55' De Klijn 5-1
56' Thomas 6-1
69' Van Geffen 7-1

Nijmegen - HGC 1-0 (1-0)
34' Bombach (sc) 1-0

Stand dames

Pos.ClubGespeeldGewonnenGelijkVerlorenVoorTegenPunten
1Rotterdam1100713
2SCHC1100313
2Amsterdam1100313
2Den Bosch1100313
5Nijmegen1100103
6Kampong1010111
6Klein Zwitserland1010111
8HGC1001010
9HDM1001130
9Oranje-Zwart1001130
9Laren1001130
12Pinoké1001170


Uitslagen Rabo Hoofdklasse, heren

Laren - Den Bosch (3-4) (1-2)
2' Gleghorne (sb) 0-1
14' Doerner (sc) 1-1
27' R. Vila 1-2
44' Doerner (sc) 2-2
49' Campbell 2-3
60' Campbell 2-4
65' Doerner (sc) 3-4

Tilburg - Kampong (2-0) (1-0)
9' 1-0 L. Vila
50' 2-0 Hermkens (sc)

Pinoké - SCHC (3-0) (0-0)
55' Abbott 1-0
61' Steller (sc) 2-0
66' Abbott 3-0

Amsterdam - HGC (4-2) (1-1)
7' Jackson (sb) 0-1
33' Pruiser 1-1
36' Taekema (sc) 2-1
45' Middleton 2-2
49' Bakker 3-2
58' Bakker 4-2

Hurley - Bloemendaal (0-3) (0-0)
46' Brouwer 0-1
58' Docherty 0-2
70' 0-3 Brouwer

Rotterdam - Oranje Zwart (3-2) (2-1)
10' Gerretsen 1-0
14' Burrows (sc) 2-0
34' De Voogd 2-1
67' Balkestein 2-2
69' Burrows (sc) 3-2

Stand heren

Pos.ClubGespeeldGewonnenGelijkVerlorenVoorTegenPunten
1Pinoké1100303
1Bloemendaal1100303
3Amsterdam1100423
4Tilburg1100203
5Den Bosch1100433
6Rotterdam1100323
7Laren1001340
8Oranje-Zwart1001230
9HGC1001240
10Kampong1001020
11Hurley1001030
11SCHC1001030


Programma week 38 (20-09-2009)

Dames

DatumTijdThuisclubUitclub
Zondag 20 september12:45Klein ZwitserlandSCHC
Zondag 20 september12:45Den BoschNijmegen
Zondag 20 september12:45HGCRotterdam
Zondag 20 september12:45Oranje-ZwartLaren
Zondag 20 september12:45PinokéKampong
Zondag 20 september12:45HDMAmsterdam


Heren

DatumTijdThuisclubUitclub
Zondag 20 september14:45Oranje-ZwartBloemendaal
Zondag 20 september14:45SCHCTilburg
Zondag 20 september14:45Den BoschRotterdam
Zondag 20 september14:45HGCLaren
Zondag 20 september14:45KampongAmsterdam
Zondag 20 september14:45HurleyPinoké

Zatlap overreden door TGV maar blijft ongedeerd

Een negentienjarige jongen heeft vanochtend een ontmoeting met een TGV wonderwel overleefd. De supersnelle, Franse trein reed in het Franse departement Morbihan over de stomdronken jongen heen. Hij heeft echter geen schrammetje opgelopen.

De jongeman was tussen de rails in slaap gevallen die worden gebruikt door de TGV van Quimper naar Parijs. Rond tien uur vanochtend bemerkte de machinist de slapende knul, en trok hard aan de rem. Te laat, want de trein reed alsnog over hem heen.

Toen de trein achthonderd meter later eindelijk stilstond, liep de machinist direct naar de jongen toe. Deze had geen schrammetje en lag nog steeds als een marmot te slapen. Zelfs met behulp van brandweer en politie was hij niet wakker te krijgen. Ineens opende de jongeman zijn ogen, stak zijn middelvinger omhoog en ging rustig verder slapen.

Voor de zekerheid is de dronkaard afgevoerd naar het ziekenhuis. Na het uitslapen van zijn roes mag hij zijn gedrag verantwoorden. Men vermoedt dat hij van een nabij georganiseerd popfestival afkomstig is.

Met dank aan tony_clifton- voor de submit.

NY-bezoek Oranjes afgesloten

Met een vlootschouw en een wandeling langs poffertjes- en haringkramen hebben prins Willem-Alexander en prinses Máxima vandaag hun bezoek aan New York afgesloten. De hele week waren ze in de stad om te vieren dat de Nederlanders vierhonderd jaar geleden de kiem legden voor de metropool.

In de haven van Manhattan bracht de platbodem De Groene Vecht de Oranjes naar het marinefregat Hr. Ms. Tromp. Ook oud-premier Wim Kok was aan boord van de platbodem. Na een overstap in een sloep werd het prinselijk paar het marineschip op gehesen. Naast het Vrijheidsbeeld namen Willem-Alexander (in marine-uniform) en Máxima vanaf de Hr. Ms. Tromp een vlootschouw af.

Op 22 oktober mag elke vrouw Peter Andre neuken

Donderdag 22 oktober is de grote dag voor Peter Andre. Op die dag mag iedere willekeurige vrouw met hem het bed in duiken. De gescheiden zanger is zijn celibataire bestaan namelijk beu.

Na zijn scheiding van Katie Price zwoer hij geen seks meer te hebben tot de scheiding was beklonken. Van die uitspraak kreeg hij eerder al spijt. Inmiddels staat hij al ruim vijf maanden droog, en dat is erg zwaar voor iemand die volgens vrienden veel behoefte heeft aan intimiteit met vrouwen.

Om die reden heeft hij nu een datum geprikt waarop hij weer eens ouderwets van bil wil gaan. Op donderdag 22 oktober is het dan eindelijk zover. Peter heeft zelfs T-shirts laten maken met de tekst: "Donderdag 22 oktober, kom me halen"

Uitslagen Duitsland speelronde 5

Afgelopen weekend stond de vijfde ronde in de Bundesliga op het programma. FOK!sport brengt je ieder weekend een overzicht van de gespeelde wedstrijden.

Wolfsburg zakt verder weg, HSV en Leverkusen aan kop

VfL Wolfsburg lijkt de weg compleet weg te zijn. Na het verlies tegen Bayern München twee weken terug, het werd 3-2 voor de ploeg van Louis van Gaal, ging de regerend kampioen op eigen veld pijnlijk onderuit met dezelfde cijfers tegen Bayer Leverkusen. Wolfsburg moest na een half uur verder met tien man, Benaglio kreeg de rode prent en dit leidde de overwinning van Leverkusen in. Rolfes scoorde de openingstreffer en wist vervolgens vanaf elf meter zijn ploeg op 0-2 te brengen. Topscorer Kiessling bracht de stand na een uur op 0-3, waarna Wolfsburg via Misimovic en Grafite nog wel terugkwam tot 2-3. Bij deze stand bleef het. Door dit resultaat zakte Wolfsburg af naar een tiende plaats.

Hamburger SV wist zonder de zwaargeblesseerde Guerero met 3-1 te winnen van VfB Stuttgart. Elia scoorde de tweede treffer voor de Duitse ploeg. Andere doelpuntenmakers waren Petric en Zé Roberto. Voor Stuttgart scoorde de Russische spits Pogrebnyak. Ook Schalke 04 blijft goed bovenin meedoen. Het uitduel bij 1.FC Köln werd met 1-2 gewonnen. Oud-PSV'er Jefferson Farfan was opnieuw trefzeker voor zijn ploeg. Hij scoorde al na een paar minuten de 0-1.

Verrassende nummer vier na deze speelronde is Eintracht Frankfurt. De ploeg won de uitwedstrijd bij SC Freiburg met 0-2 door doelpunten van Franz en Meier. Een andere ploeg die een verrassende positie beslaat in de Bundesliga is Hertha BSC. De ploeg deed vorig jaar lang mee om de titel, maar vinden we nu terug op de voorlaatste plaats. Hertha verloor zaterdag met 2-1 bij promovendus FSV Mainz 05, dat naar een knappe zevende plek steeg.

Uitslagen:

ThuisUitUitslag
1.FC NürnbergM'Gladbach1-0
FSV Mainz 05Hertha BSC2-1
SC FreiburgEintracht Frankfurt0-2
1899 HoffenheimVfL Bochum3-0
Borussia DortmundBayern München1-5
VfL WolfsburgBayer Leverkusen2-3
Hamburger SVVfB Stuttgart3-1
Werder BremenHannover 960-0
1. FC KölnSchalke 041-2


De stand:

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1Hamburger SV54101315-6
2Bayer Leverkusen54101313-5
3Schalke 045311107-3
4Eintracht Frankfurt523097-4
5Bayern München5221811-5
6Werder Bremen522189-6
71899 Hoffenheim522185-2
8FSV Mainz 05522187-7
9M'Gladbach521277-8
10VfL Wolfsburg520369-11
11Hannover 96512253-3
12VfB Stuttgart512256-8
131. FC Nürnberg512253-5
14Borussia Dortmund512255-11
15VfL Bochum511345-11
16SC Freiburg511344-12
17Hertha BSC510435-8
181.FC Köln501413-9


Programma:

DatumThuisUit
18/09Schalke 04VfL Wolfsburg
19/09M'Gladbach1899 Hoffenheim
19/09VfL BochumFSV Mainz 05
19/09Hannover 96Borussia Dortmund
19/09VfB Stuttgart1. FC Köln
19/09Bayern München1. FC Nürnberg
20/09Eintracht FrankfurtHamburger SV
20/09Bayer LeverkusenWerder Bremen
20/09Hertha BSCSC Freiburg

Uitslagen zondaghoofdklasse

Vandaag stond de tweede speeldag in de zondaghoofdklasse op het programma. Hieronder de uitslagen.

Uitslagen hoofdklasse A:

ThuisUitUitslagen
ADO '20 FC Omniworld 3-1
AFC Elinkwijk 4-1
Argon HBS 2-2
Haaglandia / Sir Winston FC Chabab 2-2
FC Hilversum SC Feyenoord 3-2
Hollandia TONEGIDO 1-0
VVSB Westlandia 1-1

Stand

Pos. Team Wedstrijden PuntenDoelsaldo
1. AFC268-1
2. ADO '20265-1
3. Hollandia263-0
4. Elinkwijk235-5
5. FC Hilversum235-5
6. TONEGIDO233-3
7. HBS223-3
8. Argon222-2
9. VVSB222-2
10. FC Chabab212-4
11. FC Omniworld211-3
12. Haaglandia / Sir Winston213-6
13. Westlandia211-5
14. SC Feyenoord202-5

Uitslagen hoofdklasse B:

ThuisUitUitslagen
DESK sv Meerssen 1-3
EVV Papendrecht 3-1
Gemert Baronie 0-0
OJC Rosmalen JVC Cuijk 0-4
OSS '20 Dijkse Boys 1-3
UDI '19 / Beter Bed Schijndel / VITAM 2-0
UNA sv Venray 1-2

Stand

Pos. Team Wedstrijden PuntenDoelsaldo
1. JVC Cuijk268-3
2. Dijkse Boys265-1
3. sv Meerssen264-1
4. sv Venray263-1
5. Baronie243-1
6. DESK235-5
7. EVV234-4
8. UDI '19 / Beter Bed232-2
9. Schijndel / VITAM231-2
10. Gemert210-1
11. UNA201-3
12. OSS '20204-7
13. Papendrecht203-7
14. OJC Rosmalen200-5

Uitslagen hoofdklasse C:

ThuisUitUitslagen
sv Babberich ROHDA Raalte 0-0
Juliana '31 Achilles '29 2-3
FC Lienden Alcides 4-0
Nieuw Buinen WKE 0-3
Quick '20 HSC '21 / Carparc 2-0
Sneek Wit-Zwart Be Quick 1887 2-1
De Treffers SC Joure 6-0

Stand

Pos. Team Wedstrijden PuntenDoelsaldo
1. WKE267-1
2. Achilles '29267-2
3. FC Lienden265-0
4. Quick '20265-1
5. De Treffers247-1
6. Juliana '31235-3
7. Sneek Wit-Zwart232-5
8. ROHDA Raalte210-1
9. HSC '21 / Carparc211-3
10. sv Babberich211-4
11. Nieuw Buinen211-4
12. Alcides211-5
13. Be Quick 1887202-5
14. SC Joure200-9

[WK Honkbal] Oranje verslaat Olympisch kampioen

Het Nederlandse honkbalteam heeft op het WK voor een daverende verrassing gezorgd door Olympisch kampioen Zuid-Korea te verslaan. In de eerste wedstrijd van de tweede ronde, die deels in Nederland wordt gespeeld, werd het 4-2 voor Oranje.

In de eerste inning kreeg het Nederlands team gelijk drie man op de platen. Echter werd deze kans door goed verdedigingswerk van Zuid-Korea teniet gedaan. In de derde inning sloegen de Koreanen zelf toe. Het maakte twee punten en nam dus een voorsprong. In de vierde inning deed Nederland gelijk wat terug en maakte de 1-2.

Het duurde vervolgens tot de achtste inning voordat het team de wedstrijd kon kantelen. Met twee man op de honken sloeg Sidney de Jong een homerun, waardoor het team een 4-2 voorsprong nam. In het vervolg kregen de Koreanen geen mogelijkheid meer om te scoren en dus was de eerste overwinning een feit voor Oranje. Het team strijdt met zeven andere landen om vier plaatsen voor de finaleronde in Italië. Naast Zuid-Korea zit Nederland onder meer met Cuba, Puerto Rico en Venezuela in de groep.

[NASCAR] Uitslag Chevy Rock & Roll 400

Denny Hamlin heeft op de Richmond International Raceway de Chevy Rock & Roll 400 op zijn naam geschreven. Na 400 ronden bleef hij Kurt Busch en Jeff Gordon voor. Na deze race is het klassement door elkaar gegooid en beginnen twaalf rijders aan de titelstrijd.

Mark Martin mocht van poleposition vertrekken en hij leidde de eerste ronden, totdat Hamlin hem passeerde. De eerste neutralisatie op de mijl lange oval werd al na vijf ronden veroorzaakt door Scott Speed die de muur raakte. Veertig ronden later waren het Tony Stewart en Reed Sorenson die spinden nadat ze elkaar raakten in het gevecht.

De leiders kwamen binnen voor hun eerste stop en Hamlin behield de leiding voor Jeff Gordon en Martin. Het was Jimmie Johnson die een goede auto had en doorschoof naar plaats drie, terwijl Gordon na de herstart de leiding pakte. De pitstop na 108 ronden pakte niet goed uit voor Matt Kenseth die streed om een plekje in The Chase. Hij miste zijn pitbox en verloor daardoor veel tijd bij de pitstop.

Na de herstart liep Hamlin langzaam in op Jeff Gordon en na 128 ronden had hij hem bijgehaald. Toch duurde het nog tot ronde 151 voordat hij hem kon passeren. Beiden bleven strijden om de leiding en passeerden elkaar enkele malen. Halverwege de race leek Brian Vickers er met de laatste plaats in The Chase vandoor te gaan en was het Kyle Busch die net buiten de boot zou vallen.

Terwijl de leiders snelle tijden bleven noteren was het Kenseth die op een ronde gezet werd na nog steeds niet hersteld te zijn van de slechte pitstop eerder in de race. De caution na 287 ronden leverde een eerste plaats op voor Hamlin, die Gordon en Kurt Busch voorbleef. Zijn broer Kyle lag zesde en Vickers achtste.

De neutralisatie na 319 ronden zorgde er voor dat Vickers drie plaatsen won en zo Kyle Busch inhaalde. Hiermee leek hij de plaats in The Chase veilig te stellen. Bij de herstart raakten Clint Bowyer en Jeff Gordon elkaar waardoor laatstgenoemde terugviel naar plaats zes.

De laatste neutralisatie was na 380 ronden toen Brad Keselowski zijn motor opblies. Alle leiders kwamen binnen en het was Hamlin die aan de leiding ging voor Martin en Kurt Busch. Kyle Busch lag zesde, voor Vickers. Na enkele positiewisselingen werd Hamlin eerste voor Kurt Busch en Jeff Gordon. Kyle Busch werd vijfde, maar miste The Chase, omdat Vickers zevende werd en zo genoeg punten over hield.

In The Chase is de stand nu gereset. De twaalf beste rijders beginnen met 5.000 punten plus tien punten voor elke overwinning die ze dit jaar behaald hebben. Hierdoor gaat niet Tony Stewart maar Mark Martin aan de leiding. Hij heeft 5.040 punten na zijn vier overwinningen dit jaar.

Uitslag

Pos.GridCoureurMerkPunten/BonusRondenUitval
13Denny HamlinToyota195/10400
213Kurt BuschDodge170/0400
37Jeff GordonChevrolet170/5400
41Mark MartinChevrolet165/5400
58Kyle BuschToyota155/0400
618Clint BowyerChevrolet150/0400
76Brian VickersToyota146/0400
833Sam Hornish Jr.Dodge142/0400
919Kevin HarvickChevrolet138/0400
1021Ryan NewmanChevrolet134/0400
114Jimmie JohnsonChevrolet130/0400
125Kasey KahneDodge127/0400
1324Greg BiffleFord124/0400
1427Joey Logano *Toyota121/0400
1510Carl EdwardsFord118/0400
1611Reed SorensonDodge115/0400
1729Tony StewartChevrolet112/0400
1822Jeff BurtonChevrolet109/0400
1914Juan MontoyaChevrolet106/0400
2023David ReutimannToyota103/0400
2115Dale Earnhardt Jr.Chevrolet100/0400
2216Marcos AmbroseToyota97/0400
2317A.J. AllmendingerDodge94/0400
2430David GillilandToyota91/0400
2528Matt KensethFord88/0400
2612David StremmeDodge85/0400
2725Jamie McMurrayFord82/0400
2842Paul MenardFord79/0399
2939John AndrettiChevrolet76/0399
3038Casey MearsChevrolet73/0398
3137Bobby LabonteFord70/0398
3240Michael WaltripToyota72/5398
3326David RaganFord69/5398
3434Elliott SadlerDodge61/0396
3536Joe NemechekToyota58/0396
3620Scott Speed *Toyota55/0396
3743Max Papis *Toyota52/0394
DNF9Brad KeselowskiChevrolet49/0376Engine
DNF2Martin Truex Jr.Chevrolet46/0325Accident
DNF35Regan SmithChevrolet43/0174Accident
DNF41Michael McDowellToyota40/0113Engine
DNF31Mike BlissChevrolet37/038Transmission
DNF32Dave BlaneyToyota34/036Brakes

DNF = did not finish;
* = rookie;
Bonus: 5 bonuspunten voor het leiden van minimaal 1 ronde; 5 extra bonuspunten voor het leiden van de meeste ronden

Stand na 26 van 36 races (Top 12)

Pos.CoureurPuntenVerschilRacesPolesWinsTop5
1Tony Stewart3806Leader260313
2Jeff Gordon3627-179260112
3Jimmie Johnson3534-27226139
4Denny Hamlin3491-31526029
5Kurt Busch3322-48426017
6Mark Martin3291-51526649
7Carl Edwards3280-52626007
8Kasey Kahne3280-52626025
9Ryan Newman3272-53426105
10Juan Montoya3251-55526102
11Greg Biffle3249-55726008
12Brian Vickers3203-60326614

Stand in The Chase na 26 races (Top 12)

Pos.CoureurPuntenVerschilRacesPolesWinsTop5
1Mark Martin5040Leader26649
2Tony Stewart5030-10260313
3Jimmie Johnson5030-1026139
4Denny Hamlin5020-2026029
5Kasey Kahne5020-2026025
6Jeff Gordon5010-30260112
7Kurt Busch5010-3026017
8Brian Vickers5010-3026614
9Carl Edwards5000-4026007
10Ryan Newman5000-4026105
11Juan Montoya5000-4026102
12Greg Biffle5000-4026008

Overzicht Eredivisie speelronde 6

Dit weekend werd de zesde speelronde gespeeld in de Eredivisie. Ajax haalde uit tegen NAC Breda, AZ verloor net als vorig seizoen bij ADO Den Haag, en FC Groningen wist uit bij Heerenveen te winnen.

Ron Jans is er eindelijk in geslaagd om uit bij sc Heerenveen te winnen. Slechts één kans kreeg FC Groningen de hele wedstrijd, en aanwinst Nordstrand bewees daarbij direct zijn waarde. Hij tikte de bal op aangeven van Lovre in de 61e minuut binnen. Heerenveen had meer kansen, maar onder anderen Svec, Sibon, Koning en Losada wisten de bal niet binnen de palen te krijgen. Sibon had nog de grootste kans op de gelijkmaker, maar zijn lob over keeper Luciano werd door Granqvist van de lijn gehaald. Voor FC Groningen was het pas de eerste overwinning van het seizoen.

AZ keek in Den Haag al na vier minuten tegen een achterstand aan, Verhoek scoorde namens ADO Den Haag. AZ had kansen op de gelijkmaker, maar Dembélé schoot hard op de lat en ook Holman wist niet te scoren. In de tweede helft belandde een ingooi van ADO in het strafschopgebied, via Milic en Verhoek kwam de bal terecht bij Immers die de bal hard inschoot: 2-0. AZ deed in de 86e minuut via een hakje van Lens nog wat terug, maar het mocht niet meer baten voor de ploeg van Ronald Koeman. Door deze nederlaag is AZ gezakt naar de vijfde plaats.

Al sinds oktober 2006 was PSV er niet in geslaagd te winnen van Roda JC. De laatste twee thuisduels werden zelfs met 2-3 (2008) en 2-4 (2007) verloren. Gisteren wonnen de Eindhovenaren echter wel, met een 3-0 overwinning had PSV het zelfs opvallend makkelijk. Dzsudzsák scoorde na zes minuten via een voorzet van Afellay. Hadouir had nog een kans op de 1-1 maar Isaksson voorkwam de goal. Na rust kwam PSV op 2-0 via verdediger en in de blessuretijd zorgde Bakkal nog voor de 3-0. Omdat AZ zijn wedstrijd verloor is PSV nu voor het eerst sinds een jaar weer lijstaanvoerder. Die positie deelt het met Feyenoord en FC Twente, maar het doelsaldo is in het voordeel van de Eindhovense club.

Ajax kende een gemakkelijke middag in de eigen Amsterdam ArenA en walste met een 6-0 overwinning over NAC Breda heen. Cvitanich, die voor het sluiten van de transfermarkt op weg leek naar Argentinië, maar toch bleef, opende de score in de elfde minuut. Zeven minuten later was het Vertonghen die met een vrije trap die score verdubbelde. Suarez maakte er vlak voor rust 3-0 van, en Cvitanich maakte in de blessuretijd zijn tweede van de middag. Na rust ging Ajax direct door met doelpunten maken, Bakircioglu zorgde in de 48e minuut voor de 5-0. In de 63e minuut was het opnieuw Cvitanich die met zijn derde doelpunt de eindstand op 6-0 bepaalde. Voor Ajax was de zege extra speciaal, aangezien het de 700e thuiszege voor de Amsterdammers was.

Alle uitslagen van deze speelronde:
Zaterdag 12 september
PSV - Roda JC (3-0)
sc Heerenveen - FC Groningen (0-1)
FC Twente - FC Utrecht (3-2)
ADO Den Haag - AZ (2-1)

Zondag 13 september
Willem II - Feyenoord (2-3)
Ajax - NAC Breda (6-0)
Sparta Rotterdam - RKC Waalwijk (1-0)
VVV-Venlo - Heracles Almelo (1-0)
Vitesse - NEC (2-2)

Topscorers

#SpelerClubDoelpunten
1Suarez Ajax 6
2El Hamdaoui AZ 5
=Keisuke Honda VVV-Venlo 5
=Tomasson Feyenoord 5
5Calabro VVV-Venlo 4
=Cvitanich Ajax 4
=Dzsudzsák PSV 4
=Koevermans PSV 4
=Nkufo FC Twente 4

Programma speelronde 7

DatumThuisUit
vr 18/9 Willem II FC Groningen
za 19/9 Vitesse RKC Waalwijk
za 19/9 AZ NEC
za 19/9 Roda JC NAC Breda
za 19/9 Heracles Almelo Sparta Rotterdam
zo 20/9 SC Heerenveen FC Twente
zo 20/9 Feyenoord PSV
zo 20/9 ADO Den Haag FC Utrecht
zo 20/9 VVV-Venlo Ajax

Klik hier voor de actuele stand in de Eredivisie.

Klik hier voor alle statistieken uit de Jupiler League.

Uitslag Vitesse - NEC Nijmegen

De laatste Eredivisie-wedstrijd die vandaag gespeeld werd, was de stadsderby Vitesse - NEC Nijmegen. Hieronder vind je de uitslag.


Karakteristieken

Vitesse - NEC Nijmegen 2-2
44’ Kolk (assist: Hofs) 1-0
80’ Claudemir (assist: Büttner) 2-0
87’ Zomer (assist: Vleminckx) 2-1
90+3’ Radomski 2-2

Toeschouwers: 17.500
Scheidsrechter: Wegereef
Stadion: Gelredome
Gele kaart: Velthuizen (Vitesse), El Kabir, Wellenberg, Pothuizen (NEC Nijmegen)


Opstellingen

Vitesse: Velthuizen, v.d. Struijk, Sprockel, v. Diermen, Jong-a-Pin, Claudemir, Verhaegh, Hofs (Stevanovic/60), Molhoek (Büttner/74), Kolk (Snijders/71), Nilsson

NEC Nijmegen: Babos, Wellenberg, v. Eijden (Pothuizen/81), Zomer, El-Akchaoui, Radomski, Fejzullahu, Davids, Worm (Kivuvu/71), Vleminckx, El Kabir

Hamilton: "Ik voelde dat ik ging crashen"

Lewis Hamilton leek in Italië op weg naar een derde plaats, maar maakte in de laatste ronde een fout, waardoor hij crashte. De Brit gaf na afloop van de race toe dat hij het eigenlijk wel zag aankomen dat hij zou crashen.

"Ik pushte elke ronde erg hard, elke ronde leek wel een kwalificatieronde. Dat ik crashte was dan ook eigenlijk geen verrassing", liet Hamilton aan de BBC weten. "We waren niet snel genoeg, en ik pushte zo hard als ik kon. Ik kan alleen maar mijn excuses aanbieden aan het team."

"De auto is al wel beter, maar nog niet goed genoeg", vervolgde de regerend wereldkampioen. "De Brawn-coureurs waren nog net iets beter. Er zitten nog wat verbeteringen aan te komen, en hopelijk hoef ik dan niet meer 130 procent te pushen, maar 110 procent."

Door zijn uitvalbeurt is Hamilton definitief uitgeschakeld in de titelstrijd, hoewel hij eigenlijk alleen nog een mathematische kans had om zijn titel te verdedigen.

Voetbal: Uitslagen Eredivisie speelronde 6

Dit weekend werd de zesde speelronde gespeeld in de Eredivisie. Ajax haalde uit tegen NAC Breda, AZ verloor net als vorig seizoen bij ADO Den Haag, en FC Groningen wist uit bij Heerenveen te winnen.

Ron Jans is er eindelijk in geslaagd om de uit bij sc Heerenveen te winnen. Slechts één kans kreeg FC Groningen de hele wedstrijd, en aanwinst Nordstrand bewees daarbij direct zijn waarde. Hij tikte de bal op aangeven van Lovre in de 61e minuut binnen. Heerenveen had meer kansen, maar onder anderen Svec, Sibon, Koning en Losada wisten de bal niet binnen de palen te krijgen. Sibon had nog de grootste kans op de gelijkmaker, maar zijn lob over keeper Luciano werd door Granqvist van de lijn gehaald. Voor FC Groningen was het pas de eerste overwinning van het seizoen.

AZ keek in Den Haag al na vier minuten tegen een achterstand aan, Verhoek scoorde namens ADO Den Haag. AZ had kansen op de gelijkmaker, maar Dembélé schoot hard op de lat en ook Holman wist niet te scoren. In de tweede helft belandde een ingooi van ADO in het strafschopgebied, via Milic en Verhoek kwam de bal terecht bij Immers die de bal hard inschoot: 2-0. AZ deed in de 86e minuut via een hakje van Lens nog wat terug, maar het mocht niet meer baten voor de ploeg van Ronald Koeman. Door deze nederlaag is AZ gezakt naar de vijfde plaats.

Al sinds oktober 2006 was PSV er niet in geslaagd te winnen van Roda JC. De laatste twee thuisduels werden zelfs met 2-3 (2008) en 2-4 (2007) verloren. Gisteren wonnen de Eindhovenaren echter wel, met een 3-0 overwinning had PSV het zelfs opvallend makkelijk. Dzsudzsák scoorde na zes minuten via een voorzet van Afellay. Hadouir had nog een kans op de 1-1 maar Isaksson voorkwam de goal. Na rust kwam PSV op 2-0 via verdediger en in de blessuretijd zorgde Bakkal nog voor de 3-0. Omdat AZ zijn wedstrijd verloor is PSV nu voor het eerst sinds een jaar weer lijstaanvoerder. Die positie deelt het met Feyenoord en FC Twente, maar het doelsaldo is in het voordeel van de Eindhovense club.

Ajax kende een gemakkelijke middag in de eigen Amsterdam ArenA en walste met een 6-0 overwinning over NAC Breda heen. Cvitanich, die voor het sluiten van de transfermarkt op weg leek naar Argentinië, maar toch bleef, opende de score in de elfde minuut. Zeven minuten later was het Vertonghen die met een vrije trap die score verdubbelde. Suarez maakte er vlak voor rust 3-0 van, en Cvitanich maakte in de blessuretijd zijn tweede van de middag. Na rust ging Ajax direct door met doelpunten maken, Bakircioglu zorgde in de 48e minuut voor de 5-0. In de 63e minuut was het opnieuw Cvitanich die met zijn derde doelpunt de eindstand op 6-0 bepaalde. Voor Ajax was de zege extra speciaal, aangezien het de 700e thuiszege voor de Amsterdammers was.

VVV-Venlo kon vandaag een Eredivisie-record evenaren door voor de zesde maal op rij gelijk te spelen, dit gebeurde echter niet aangezien de Venlonaren Heracles Almelo met 1-0 wisten te verslaan. Het was de eerste overwinning voor de ploeg van trainer Jan van Dijk. RKC Waalwijk wist ook vandaag geen punten te halen, uit bij Sparta Rotterdam ging het met 1-0 onderuit.

Alle uitslagen van deze speelronde:
Zaterdag 12 september
PSV - Roda JC (3-0)
sc Heerenveen - FC Groningen (0-1)
FC Twente - FC Utrecht (3-2)
ADO Den Haag - AZ (2-1)

Zondag 13 september
Willem II - Feyenoord (2-3)
Ajax - NAC Breda (6-0)
Sparta Rotterdam - RKC Waalwijk (1-0)
VVV-Venlo - Heracles Almelo (1-0)
Vitesse - NEC (2-2)

Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1 Suarez  Ajax  6
2 El Hamdaoui  AZ  5
= Keisuke Honda  VVV-Venlo  5
= Tomasson  Feyenoord  5
5 Calabro  VVV-Venlo  4
= Cvitanich  Ajax  4
= Dzsudzsák  PSV  4
= Koevermans  PSV  4
= Nkufo  FC Twente  4
10 Bakkal  PSV  3

 


Programma speelronde 7

DatumThuisUit
vr 18/9 Willem II FC Groningen
za 19/9 Vitesse RKC Waalwijk
za 19/9 AZ NEC
za 19/9 Roda JC NAC Breda
za 19/9 Heracles Almelo Sparta Rotterdam
zo 20/9 SC Heerenveen FC Twente
zo 20/9 Feyenoord PSV
zo 20/9 ADO Den Haag FC Utrecht
zo 20/9 VVV-Venlo Ajax


Klik hier voor de actuele stand in de Eredivisie.

Klik hier voor alle statistieken uit de Jupiler League.

Voor meer voetbalnieuws kijk je natuurlijk op de FOK!Voetbalmanager!

Man ramt seksshop om speeltje te jatten

In Brownhelm, een deelgemeente van de stad Lorain County in de Amerikaanse staat Ohio, had een man vorige week woensdag wel heel veel haast met een nieuw seksspeeltje. De man ramde met zijn auto de seksshop, liep naar binnen, en stal een seksspeeltje. Gelukkig heeft de bewakingscamera alles gefilmd.

"Wanhopige mensen doen wanhopige dingen", zegt Tracy Holmes, bedrijfsleider van AdultMart, de winkel . "Toen ik hier om zes uur 's ochtends aankwam, zat er geen deur meer in het pand." Ze is maar wat blij dat de seksshop over een zeer geavanceerd bewakingssysteem beschikt, dat iedere beweging van de man heeft gefilmd.

Volgens de beelden rijdt de man in een bordeauxrode of paarse Dodge Neon, ramt hiermee de achterdeuren en stapt uit. Hij pakt het 300 dollar kostende seksspeeltje, gooit een goedkoper model weg en stap in zijn nog lopende auto en rijdt vervolgens door de voordeuren weer naar buiten.

Volgens Holmes zou de man kunnen zijn afgeschrikt door het luide alarm, of hoefde hij verder niets anders. Volgens de beelden kijkt hij namelijk niet rond of er nog anders iets van zijn gading is. "Het kan ook zijn dat hij al eerder de winkel heeft verkend, omdat hij precies wist waar hij liep."

Volgens AdultMart heeft de man voor vele tienduizenden dollars schade veroorzaakt. Hij ramde met zijn auto zes deuren kapot en liep over een bewakingssysteem van 20.000 dollar. En dat allemaal om een seksspeeltje te stelen. "Misschien was hij verlegen", vermoedt een rayonmanager van de seksshopketen. "Wat een perverse idioot."

Holmes moet nog steeds haar hoofd schudden om alle schade. "Als iemands iets extreems wil, gaat hij tot het uiterste om dit voor elkaar te krijgen", besluit ze. 


Gelukkig hebben we de beelden nog...

Politie beëindigt ontgroening

Een ontgroeningsritueel van een groep studenten op de Korte Prinsengracht in het centrum van Amsterdam is vanmiddag door de politie beëindigd. Hierbij zijn dertien personen aangehouden, aldus een woordvoerder van de politie.

Omdat er volgens meerdere getuigen mogelijk studenten mishandeld werden, kwam de politie poolshoogte nemen. Alle betrokkenen moesten mee naar het politiebureau. Ze kregen een bekeuring wegens verstoring van de openbare orde.

Inmiddels zijn alle betrokken studenten weer op vrije voeten. Het is niet bekend van welke vereniging ze zijn.

Been maakt zich zorgen om blessure Fernandez

Feyenoord-verdediger Dani Fernandez verliet vanmiddag geblesseerd het veld tijdens de wedstrijd tegen Willem II. Trainer Mario Been maakt zich zorgen.

Fernandez viel in de tweede helft uit nadat hij de bal wilde wegtrappen voor de voeten van Sergio Zijler. De verdediger had veel pijn. "Hij zei dat hij iets hoorde knakken", aldus Been na afloop tegenover Eredivisie Live.

"Volgens onze teamarts valt het misschien nog mee. Maandag weten we meer. Het zou heel vervelend zijn als Dani wegvalt bij ons. Hij is een belangrijke speler voor Feyenoord."

Volgende week zondag krijgt Feyenoord PSV op bezoek. De kans is groot dat Fernandez deze wedstrijd aan zich voorbij zal moeten laten gaan.

Gemengde gevoelens bij Renault

Fernando Alonso is tevreden met de vijfde plaats in de Grand Prix van Italië. De Spanjaard had een goede start vanaf de achtste stek, maar kwam door een goede strategie en een aantal uitvallers als vijfde aan de finish. Teamgenoot Romain Grosjean finishte uiteindelijk als vijftiende.

"Ik ben tevreden", zei Alonso. "Ik heb bij de start helaas niet weten te profiteren van mijn KERS, maar tijdens de rest van de race kon ik een goed tempo rijden. De wagen gedroeg zich voorbeeldig en onze strategie pakte goed uit. De vijfde plaats is een prima resultaat, maar we hopen dit jaar nog op het podium te komen."

Grosjean liet na de Grand Prix weten: "Ik ben enorm teleurgesteld over mijn race. Ik had een slechte start en we zullen moeten uitzoeken wat daar verkeerd ging. Ik had ook nog een aanvaring met een andere auto in de eerste chicane, waarbij mijn auto beschadigd raakte. De auto was daarna moeilijk te besturen, waardoor het onmogelijk werd om punten te scoren."

Vettel geeft hoop op kampioenschap nog niet op

Het wereldkampioenschap begint nu wel een heel ingewikkelde opgave te worden voor Sebastian Vettel. De Duitser scoorde slechts één puntje in Monza, waar Brawn GP een dubbelzege pakte. Vettel is echter niet van plan om de hoop op te geven.

"We hadden een goede start en een goede eerste ronde, maar vervolgens kon ik niet echt bij de auto's voor me blijven", zei Vettel. "In de eerste vijf tot tien ronden had ik amper grip, gleed ik alle kanten op en verloor ik veel tijd. We waren gewoon niet snel genoeg en misschien was dit niet het beste circuit voor onze auto. In de volgende race hebben we meer downforce nodig en misschien dat het daar beter gaat."

"Het kampioenschap is niet voorbij. Ons doel is om het zo goed mogelijk te doen. We zijn hier om races en kampioenschappen te winnen en de rest hebben we niet in de hand."

Jol: "Ik had liever eerste gestaan"

Ajax rolde vanmiddag NAC Breda op. In de Amsterdam ArenA werd het maar liefst 6-0 voor de thuisploeg. Na afloop was trainer Martin Jol tevreden.

"Fijn dat we zo dik hebben gewonnen, maar ik had liever eerste gestaan", aldus Jol, die met deze opmerking verwijst naar het gelijke spel tegen Sparta vorige maand.

"Ik had er vandaag liever vijf gemaakt en tegen Sparta eentje, dan waren we nu met afstand koploper geweest. Maar goed, we staan er nu ook goed voor en ik verwacht dat andere ploegen ook nog wel met tegenslag worden geconfronteerd."

Ajax staat nu vierde met dertien punten uit zes wedstrijden. Alleen PSV, Feyenoord en FC Twente deden het beter. NAC Breda staat op een achtste plek met tien punten.

Groenendijk: "Liever wat meer punten"

Willem II ging zondagmiddag in eigen huis onderuit tegen Feyenoord. De Tricolores wisten het Feyenoord knap lastig te maken.

Willem II verloor met 2-3, maar had genoeg kansen op de gelijkmaker. Trainer Alfons Groenendijk was na afloop dan ook diep teleurgesteld over de nederlaag.

Met drie punten uit zes wedstrijden staat Willem II nu zeventiende. Alleen RKC Waalwijk deed het slechter met nul punten. Toch krijgt Groenendijk veel complimenten over Willem II. "Mijn hele huis staat ook vol met bloemen", aldus de trainer tegenover Eredivisie Live.

"Maar ik heb liever wat meer punten. Als we tegen Feyenoord in de afronding wat rustiger waren geweest, hadden we deze wedstrijd kunnen winnen. We hebben alles gegeven, maar staan weer met lege handen."

[Vuelta] Aanval Gesink op goud mislukt

Damiano Cunego is de winnaar gewonnen van de veertiende etappe van de Vuelta. Op la Pandera kwam de Italiaan alleen aan. Robert Gesink plaatste nog een aanval op de leiderstrui van Valverde, maar wist uiteindelijk geen tijdswinst te boeken.

Cunego maakte onderdeel uit van een kopgroep van negen man, met daarbij onder meer Bram Tankink. Bij het opdraaien van de slotkimmen had die groep vijf minuten. Toen het peloton, aangevoerd door Caisse d’Epargne en Euskatel, dichterbij kwam besloot Cunego om weg te rijden en werd pas weer teruggezien op de streep.

Achter hem vochten de favorieten het onderling uit. Liquigas gooide het tempo omhoog en zag renner na renner afhaken. Uiteindelijk bleef er een groep van circa tien renners over, met alle topfavorieten. Toen de laatste knecht van Ivan Basso moest lossen besloot de Italiaan aan te gaan vallen. De aanval werd overgenomen door Gesink, op het moment dat Valverde het moeilijk kreeg.

Gesink pakte een voorsprong van ongeveer tien seconden op het steilste gedeelte van de klim, maar uiteindelijk wist Valverde, die in zijn eigen tempo reed, weer aan te sluiten. Op het eind kon de Spanjaard zelfs nog wegspringen bij Gesink, die nog een aantal seconden verloor. Ook Samuel Sanchez en Ezequiel Mosquera pakten tijd terug op de Varssenvelder, die wel tweede in het klassement blijft op 31 seconden.

Uitslag:

#RennerNat.Tijd
1Damiano CunegoITA4:04.23
2Jakob FuglsangDEN+2.23
3Samuel SánchezSPA+3.08
4Ezequiel MonsuqeraSPA+3.10
5Alejandro ValverdeSPA+3.22
6Robert GesinkNED+3.26
7Cadel EvansAUS+3.40
8Gonzalo RabunalSPA+3.46
9Ivan BassoITA+3.48
10Juan José CoboSPAz.t.

Stand:

#RennerNat.Tijd
1Alejandro ValverdeSPA60:30.53
2Robert GesinkNED+0.31
3Samuel SánchezSPA+1.10
4Ivan BassoITA+1.28
5Ezequel MosqueraSPA+1.34
6Cadel EvansAUS+1.41
7Joaquin RodriquezSPA+5.53
8Paolo TiralongoITA+6.24
9Tom DanielsonUSA+8.18
10Juan José CoboSPA+10.45
12Johnny HoogerlandNED+12.18

Filmfreak verandert naam in filmheldnamen

Andreas Jankov is niet meer. De Noor wil nu alleen nog maar worden aangesproken met Julius Andreas Gimli Arn MacGyver Chewbacca Highlander Elessar-Jankov. De buschauffeur heeft zelfs officieel zijn naam laten veranderen bij de Burgerlijke Stand.

"Ik wilde laten zien dat het mogelijk is om serieus zijn en op hetzelfde moment de naam te nemen die je wil", verklaart de filmfreak. "Ik wilde zien hoe ver ik zou kunnen gaan met betrekking tot het aantal namen. Drie jaar geleden begon ik hier over na te denken en in januari werd de naamsverandering goedgekeurd."

Aanvankelijk wilde de Noor zijn bankpasjes en paspoort opnieuw laten maken, maar zijn naam bleek te lang. Hierdoor besloot hij Highlander maar te schrappen.

De filmliefhebber heeft goed nagedacht over zijn namen. Zo is Julius een eerbetoon aan de beroemde chimpansee in de dierentuin van Kristiansand. Arn is een ridder in een Zweedse film, terwijl Elessar en Gimli uit de Lord of the Rings-trilogie afkomstig zijn.

MacGyver is een eerbetoon aan een van de beste tv-series aller tijden, evenals Highlander, dat zowel een film- als een tv-serie is. Chewbacca tenslotte, is een verwijzing naar het harige monster uit de Star Wars-films. Wie de foto bekijkt, kan beamen dat hij zelfs een beetje op de laatste lijkt.

Puber krijgt pistool en wiet bij McDonald's

Een achttienjarige man heeft onlangs samen met zijn neef een echte Happy Meal gekregen bij de McDonald's aan de snelweg bij de Amerikaanse stad Savannah. In plaats van de bestelde broodjes kip, kreeg het duo een zak met een geladen pistool en twee zakken wiet aangereikt.

"Het pistool en de marihuana waren verpakt in een McDonald's-zak", zegt Kathy Rivera, wier zoon het pistool had gekregen. "Ze merkten op dat ze drie zakken hadden gekregen. Er waren maar twee mensen in de auto, dus bij het openen ontdekten ze de ware inhoud."

Volgens de politie heeft degene achter het raampje bij de McDrive een domme fout gemaakt. Blijkbaar waren de wiet en het pistool, een geladen 9 millimeter, bedoeld voor de inzittenden van de auto achter de jongemannen.

De mannen in de auto achter hen achtervolgden de jonge ontvangers tot een tankstation. Een van de achtervolgers sprong hier uit de auto en eiste van de jongemannen de zakken met duistere inhoud. "Mijn zoon overhandigde hem de zakken omdat hij er niets mee te maken wilde hebben", aldus Rivera. De jongen was zo bang, dat hij pas de volgende dag aan zijn moeder durfde te vertellen wat er was gebeurd.

Hierop nam de moeder contact op met de bewuste McDonald's-vestiging. "Ze vroegen me waarom hij de politie niet had gebeld. U moet weten dat hij een jonge, zwarte man is. Dat in combinatie met een geladen pistool en een flinke voorraad marihuana maakt hem verdacht. Hij heeft daarom het enige gedaan wat juist was."

Niemand is bij het incident gewond geraakt, ondanks dat er een geladen pistool in het spel was. De politie heeft nog geen arrestaties verricht in deze zaak.

Wild wint, Vos pakt wereldbeker

Marianne Vos is de winnares geworden van de wereldbeker bij de vrouwen. De pas 22-jarige renster volgt de Duitse Judith Arndt op. Kirsten Wild won de laatste WB wedstrijd, de Rund um die Nürnberger Altstadt.

Wild versloeg in de massasprint de Australische Rochelle Gilmore en de Duitse Ina-Yoko Teutenberg. Vos werd zevende, wat ruim genoeg was om Emma Johansson voor te blijven in het klassement. Het is de tweede eindzege voor Vos, die eerder in 2007 de wereldbeker op haar naam schreef. Vorige week schreef Vos ook de Holland Ladies Tour op haar naam en ze is over twee weken bij het WK een grote favoriete voor de zege.

Uitslagen Eredivisie (13/09/2009)

Om 14.30 uur begonnen er drie wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

Ajax - NAC Breda 6-0
11’ Cvitanich 1-0 (assist: Bakircioglu)
18’ Vertonghen 2-0
42’ Suarez 3-0
45+1’ Cvitanich 4-0 (assist: De Zeeuw)
48’ Bakircioglu 5-0 (assist: Suarez)
63’ Cvitanich 6-0 (assist: Suarez)

Toeschouwers: 48.127
Scheidsrechter: Nijhuis
Stadion: Amsterdam ArenA
Gele kaart: Aissati, Vertonghen (Ajax), Zwaanswijk, Amoah, Kolkka (NAC Breda)

Opstellingen

Ajax: Stekelenburg, v.d.Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Emanuelson, Bakircioglu, De Zeeuw, Enoh (Anita/46), Aissati (Sulejmani/72), Cvitanich (Pantelic/77), Suarez

NAC Breda: Ten Rouwelaar, Fehér, Penders, Zwaanswijk, Schilder, Gorter, De Graaf, Kwakman, Kolkka, Amoah (Leonardo/64), Lurling (Snoyl/77)



Sparta Rotterdam - RKC Waalwijk 1-0
13’ Poepon 1-0

Toeschouwers: 9.854
Scheidsrechter: Janssen
Stadion: Het Kasteel
Gele kaart: Poepon, Strootman (Sparta Rotterdam), Varela, Obodai, Benschop (RKC Waalwijk)

Opstellingen

Sparta Rotterdam: Seliga, Boakye, Adeleye, v.Gessel, Slijngard, Rutjes, Falkenburg (Bakens/69), Strootman, Denneboom (Duplan/74), Bodul (Dissels/60), Poepon

RKC Waalwijk: Wevers, D.Mulder, Gudde, Varela, Colin, Obodai, Berger, Metaj (Agustien/63), Benschop (v.Hout/85), Idabdelhay, Boerrigter (Vink/74)



VVV-Venlo - Heracles Almelo 1-0
8’ Calabro 1-0

Toeschouwers: 7.500
Scheidsrechter: Van Egmond
Stadion: De Koel
Gele kaart: Everton, Douglas (Heracles Almelo)

Opstellingen

VVV-Venlo: Gentenaar, Timisela, Verdellen, Paauwe, Fleuren, Leemans, Honda, Auassar, Schaken (Viana/88), Calabro (De Regt/90), Ahahaoui (Dadda/90+3)

Heracles Almelo: Pieckenhagen, Breukers, Maertens, v.d.Linden, Jallo, Overtoom, Vejinovic (Schulmeister/78), Fledderus, Douglas (Ornoch/67), Dost, Everton (Hakola/67)

F1: Uitslag Grand Prix van Italië

Rubens Barrichello heeft de Grand Prix van Italië op het circuit van Monza gewonnen. Hij deed dat net voor zijn Brawn GP-teamgenoot Jenson Button en Kimi Räikkönen legde beslag op de derde plaats. Adrian Sutil werd knap vierde.

Drie van de eerste vier wagens op de grid hadden KERS aan boord, wat een spannende start zou kunnen betekenen. Alleen Adrian Sutil in zijn Force India op de tweede plaats, maakte geen gebruik van het energieterugwinsysteem. Ook waren zes van de eerste zeven auto's voorzien van een Mercedes-motor. De raceorganisatie had besloten dat de coureurs niet meer dan drie keer zonder straf de chicanes af mogen snijden om een botsing te voorkomen. De vierde keer levert automatisch een drivethroughpenalty op. Jaime Alguersuari startte in zijn Toro Rosso vanuit de pitstraat, omdat het team zijn versnellingsbak had verwisseld. Rubens Barrichello zou mogelijk ook zijn versnellingsbak hebben moeten wisselen, maar het Brawn GP-team had besloten dat niet te doen.

De start leek niet zo goed te zijn voor polesitter Lewis Hamilton, maar de Brit behield toch de leiding. Sutil echter moest zijn derde plek al voor de eerste bocht opgeven aan Kimi Räikkönen. McLaren-teamgenoot Heikki Kovalainen leek problemen te hebben want al snel gingen hem Jenson Button en Barrichello van Brawn GP en Vitantonio Liuzzi in zijn Force India voorbij. In de openingsronden waren het Robert Kubica, Giancarlo Fisichella, Nick Heidfeld en Nico Rosberg die het best profiteerden. Timo Glock sneed de eerste chicane na de start met zijn Toyota af. Rosberg moest al in de vijfde ronde pitten met een probleem aan de rechtervoorkant, terwijl ook Kubica een gebroken linkervoorkant. In de herhaling was te zien dat de Pool contact maakte in de tweede chicane met Mark Webber, die zijn Red Bull in de tweede ronde aan de kant moest zetten.

Ondertussen haalde Fernando Alonso ook Kovalainen in voor de zevende plaats. De Fin had een heleboel brandstof aan boord en stond op een één-stopper. Kubica reed nog altijd rond met een loshangende gebroken wingendplate op zijn voorvleugel en kreeg van de stewards de meatball-vlag te zien (zwart met een oranje cirkel) en uiteindelijk reed de Pool zijn BMW Sauber toch naar de pit. Hamilton, Sutil en Räikkönen stonden als enigen van het hele veld op twee-stoppers, dus zij liepen behoorlijk uit op de rest en Hamilton grossierde in snelste ronden. De Brit klaagde over overstuur en het team vertelde hem dat ze zouden switchen van de zachte naar de hardere banden bij zijn pitstop, die verwacht werd rond de zestiende ronde. En precies op het moment van schrijven, pit Hamilton, in de vijftiende ronde. De stop van 7,8 seconden was een clean stop. Räikkönen ligt nu voorop, Hamilton kwam terug op de vijfde plaats.

Kubica pitte voor de tweede keer, om niet meer uit de pitbox te komen. Ook Rosberg pitte voor de tweede keer, maar de Duitse coureur van Williams kon wel verder. Ook Sutil en Räikkönen zouden snel moeten pitten en de coureur van Force India kwam binnen in de achttiende ronde, de Fin reed nog altijd aan de leiding. Een ronde later kwam de Ferrari-rijder toch binnen voor zijn eerste stop en hij bleef op de zachte banden. Räikkönen kwam terug op de baan achter Liuzzi, op de vijfde plaats. Onderwijl werd de Toro Rosso van Alguersuari achteruit de pitbox ingereden, de oorzaak was niet helemaal duidelijk. Barrichello reed ondertussen aan de leiding, voor de huidige leider in het wereldkampioenschap en teamgenoot Button. De Brit zou moeten stoppen rond de 29e ronde, Barrichello iets later.

Liuzzi parkeerde in de 23e ronde zijn Force India in de bocht van de baan, zijn motor hield ermee op of er was een ander technisch probleem. Dus de eerste race voor de Italiaan in een FI-wagen eindigde in een DNF. Tot op dit moment waren er vier uitvallers. Hamilton kreeg over de boordradio te horen dat hij twee tot drie tienden per ronden sneller moest zijn om de Brawn GP's bij te houden. Alonso pitte voor zijn eerste en normaal gesproken enige keer, en zette zijn wagen precies voor Kazuki Nakajima weer op de baan op de tiende plek. En ook Kovalainen en Sebastian Vettel doken de pits in, om op de respectievelijke elfde en dertiende plek weer terug te keren. Vettel had Glock nog voor hem zitten.

Button pitte inderdaad in de 29e ronde en wisselde naar de hardere band. De Brit kwam op de vijfde plaatst weer de baan op. En nog in dezelfde ronde kwam ook Barrichello binnen en wisselde naar de zachte banden. Hij kwam weer op de vierde plaats op de baan, opnieuw voor zijn teamgenoot Button. Fisichella kwam binnen vanaf de zevende plaats en keerde terug op de dertiende plaats maar de Italiaan werd al snel ingehaald door Sebastien Buemi en lag toen weer veertiende van waar hij ook gestart was. Hamilton scherpte voor de achtste keer de snelste ronde aan naar 1:24,689. Net nadat Romain Grosjean zijn Renault de pit instuurde, was het ook Hamilton die voor de tweede keer binnenkwam. De Brit had iets eerder al gevraagd om opnieuw de harde banden. Teamgenoot Kovalainen leek zich prettiger te voelen op de zachtere compound.

Hamilton kwam voor Alonso weer de baan op, op de vijfde plaats. En ook Nakajima en Jarno Trulli kwamen de pit in voor hun eerste en enige stop, terwijl ook Räikkönen en Sutil binnenkwamen voor hun tweede stop. De pitstop van Sutil ging niet helemaal soepel maar ook die van Räikkönen verliep chaotisch. De Fin ging over op de harde compound banden. Sutil schoot wat door bij het aanrijden, waarbij hij de rechtervoorwielmonteur raakte, maar die leek oké te zijn. Ook de spiegel ging eraf nadat die in aanraking kwam met een crewlid of een stuk gereedschap. Net voordat hij de pit inkwam, zette Sutil nog de snelste ronde neer in 1:24,739. Glock pitte ook en kwam in gevecht met teamgenoot Trulli weer de baan op gereden, maar Trulli trok aan het langste eind.

Vettel had een momentje in de tweede Lesmo-bocht, hij raakte even van de baan in het gravel. Sutil zat op zijn beurt in de staart van Räikkönen en werd gezegd te pushen om de Fin in te halen. Het verschil tussen de twee was een halve seconde. Ook Hamilton kwam dichterbij aan Button, het verschil bleef echter 1,9 seconden. Midden in het veld waren de twee Toyota's in gevecht met Nakajima, die zijn Williams op de elfde plek hield. Glock en Trulli echter raakten elkaar, waarbij Trulli eerder probeerde Nakajima in te halen in de eerste bocht, wat mislukte. Glock profiteerde hiervan en ging zijn teamgenoot voorbij waarbij er even contact was. Even daarna verloor Trulli zijn wagen in de eerste Lesmo-bocht en belandde naast de baan. Buemi passeerde de Italiaan voor de dertiende plaats.

Ondertussen reed Barrichello rustig zijn rondjes vooraan, gevolgd door teamgenoot Button. In de allerlaatste ronde wist Hamilton te spinnen vanaf de derde plaats, die Button tot op een seconde genaderd was. De McLaren-rijder was erg hard aan het pushen en reed vlak voor hij over een hoge kerb ging, de snelste eerste sector. Toen hij de kerbs raakte, gleed de achterkant weg. De McLaren belandde in de bandenstapel. En zo ging de halve laatste ronde onder de safety car over de finish, waarbij Barrichello de hardst lachende was. Hij haalt weer twee punten van de voorsprong af van Button, die tweede werd. Räikkönen kwam als derde over de finish, op zeer korte afstand gevolgd door Sutil, die tot het einde probeerde de rode Ferrari in te halen. Alonso zat op grote afstand en werd vijfde, gevolgd door Kovalainen en Heidfeld. En het laatste punt was voor Vettel, die problemen kende met zijn snelheid in de Red Bull.

Het verschil tussen de nummer één Button en nummer twee Barrichello is inmiddels teruggebracht tot veertien punten, waar Button 80 en Barrihello 66 punten heeft. Derde staat Vettel, die vandaag een puntje pakte, met 54 punten.

Dubbelslag Reus in Groot-Brittannië

Kai Reus heeft de tweede etappe gewonnen van de ronde van Groot-Brittannië. De renner van de Rabobank-formatie reed bij een vluchtersgroepje weg en kwam alleen over de meet in Newcastle. Reus kreeg tevens de leiderstrui omgehangen.

Het was de eerste zege voor Reus sinds zijn zware valpartij in de Alpen tijdens een trainingsrit in juli 2007. Pas ruim een jaar later maakte hij zijn rentree in de ronde van Missouri. Reus nam de leiderstrui over van Chris Sutton, die gisteren de eerste etappe won in de massasprint.

8-jarig meisje pleegt zelfmoord

Een Brits 8-jarig meisje werd gisteren in haar slaapkamer gevonden door de politie nadat ze zichzelf had opgehangen. Het meisje werd aangetroffen rond 9 uur in de ochtend in Nottinghamshire. 

"We zijn nu samen met de kinderbescherming aan het onderzoeken wat er precies gebeurd is", zo zegt een woordvoerder van de politie. "Inspecteurs hebben de ouders van het meisje ondervraagd en het 5-jarige zoontje is door de kinderbescherming weggehaald bij de ouders."

Alabama blijft bij verbod op seksspeeltjes

Het verbod is tot op het hoogste gerechtshof van Alabama aangevochten, maar de Amerikaanse staat blijft erbij. Seksspeeltjes blijven verboden.

Seksshop 'The Love Stuff' uit Hoover besloot het verbod aan te vechten omdat dit tegen de grondwet zou zijn. Het hooggerechtshof van Alabama verwierp de aanklacht met zeven stemmen tegen twee. Amy Haring, de advocate van de seksshop, zegt dat haar cliënt nu naar het Amerikaanse hooggerechtshof wil om te vragen om een herziening van de beslissing.

Het gebruik van seksspeeltjes in Alabama is alleen voor een beperkt aantal toepassingen toegestaan, waaronder medisch gebruik. Winkels zijn verplicht hun klanten te melden dat zij hun de speeltjes alleen voor de toegestane doeleinden mogen verkopen.

Haarlemse jongeren aangehouden voor brandstichting

De politie in Haarlem heeft gisteravond twee jongeren van 18 en 19 jaar aangehouden voor brandstichting.

Een medewerker van de Dierenambulance zag de twee op een parkeerterrein in Schalkwijk in de buurt van een brandje. Twee wijken in de stad worden de laatste weken geteisterd door een serie brandstichtingen.

De man van de Dierenambulance vroeg de jongens te wachten tot de politie kwam. Hij droeg ze daarna over aan de agenten. Het tweetal zit nog vast. De politie onderzoekt of de twee te maken hebben met de brand op het parkeerterrein en andere brandstichtingen.

Een jongen van dertien jaar die donderdagavond was aangehouden voor brandstichting, is weer op vrije voeten. Ook het onderzoek naar de rol van deze verdachte is nog niet afgerond, meldde de politie.

In de wijken Schalkwijk en Haarlem-Oost is onrust onder de bevolking, omdat auto's, vuilnis, caravans en kelderboxen in brand zijn gestoken.

Rellen in Hamburg

Na een straatfeest van radicaal linkse jongeren in Hamburg braken afgelopen nacht rellen uit in de Duitse stad. Hierbij raakten zeker zestig mensen gewond.

Door honderden relschoppers werden auto's vernield en ruiten ingegooid. Ongeveer 130 verdachten zijn door de politie opgepakt.

Ook gisternacht waren er al rellen in Hamburg. Die ongeregeldheden braken uit na een demonstratie van de Nationaaldemocratische Partij van Duitsland (NPD). Tegendemonstranten van de extreemrechtse NPD gooiden onder meer stenen en flessen naar de politie.

Vrouw dood na poging hond te redden

Een 50-jarige vrouw is om het leven gekomen nadat ze een poging had gedaan haar hond van de verdrinkingsdood te redden. Zij was gisteren in een kanaal in het Duitse Augsburg gesprongen omdat haar hond tijdens het ophalen van een stok door de stroom was meegesleurd.

De vrouw raakte zelf in nood, maar passanten konden haar nog levend uit het water halen. Een arts reanimeerde de vrouw. Daarna werd ze naar een ziekenhuis overgebracht. Ze overleed daar afgelopen nacht, aldus de politie.

De hond is aan de dood ontsnapt.

Studenten gaan de barricaden op

Studenten en docenten voeren de dinsdag na Prinsjesdag actie in Den Haag tegen het plan van het kabinet om de studiefinanciering in 2011 en 2012 te bevriezen. Zij pikken het niet dat het hoger onderwijs opnieuw wordt gekort, zoals de regering van plan is blijkens de dit weekend uitgelekte Miljoenennota.

"Wij vinden dat wij een punt hebben. Daarom maken we daar nu een punt van", zei vandaag voorzitter Gerard Oosterwijk van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).

Op dinsdag 22 september houden de actievoerders een hoorcollege op het Plein. De studentenvakbond wil de politiek "een les lezen". "De politiek moet een goede keuze maken. Zij mogen de kennismotor van Nederland niet verwaarlozen", aldus de voorzitter. Hij verwacht minimaal driehonderd demonstranten. "De maat is vol. In plaats van stap voor stap kaalplukken van het hoger onderwijs, moet er worden geïnvesteerd."

Volgens de LSVb hebben in de afgelopen jaren tal van maatregelen zowel de kwaliteit als de toegankelijkheid van het hoger onderwijs onder druk gezet. Het onderwijs wordt volgens hem bijvoorbeeld steeds massaler en onpersoonlijker. Bovendien denkt de vakbond aan het belang van de studenten. Het collegegeld is al met 200 euro verhoogd, de tweede studie wordt duurder en nu wordt de studiefinanciering ook nog bevroren, zegt hij.


Studenten gaan de barricaden op  (foto: DAG)

Uitslag Grand Prix van Italië

Rubens Barrichello heeft de Grand Prix van Italië op het circuit van Monza gewonnen. Hij deed dat net voor zijn Brawn GP-teamgenoot Jenson Button en Kimi Räikkönen legde beslag op de derde plaats. Adrian Sutil werd knap vierde.

Drie van de eerste vier wagens op de grid hadden KERS aan boord, wat een spannende start zou kunnen betekenen. Alleen Adrian Sutil in zijn Force India op de tweede plaats, maakte geen gebruik van het energieterugwinsysteem. Ook waren zes van de eerste zeven auto's voorzien van een Mercedes-motor. De raceorganisatie had besloten dat de coureurs niet meer dan drie keer zonder straf de chicanes af mogen snijden om een botsing te voorkomen. De vierde keer levert automatisch een drivethroughpenalty op. Jaime Alguersuari startte in zijn Toro Rosso vanuit de pitstraat, omdat het team zijn versnellingsbak had verwisseld. Rubens Barrichello zou mogelijk ook zijn versnellingsbak hebben moeten wisselen, maar het Brawn GP-team had besloten dat niet te doen.

De start leek niet zo goed te zijn voor polesitter Lewis Hamilton, maar de Brit behield toch de leiding. Sutil echter moest zijn derde plek al voor de tweede bocht opgeven aan Kimi Räikkönen. McLaren-teamgenoot Heikki Kovalainen leek problemen te hebben want al snel gingen hem Jenson Button en Barrichello van Brawn GP en Vitantonio Liuzzi in zijn Force India voorbij. In de openingsronden waren het Robert Kubica, Giancarlo Fisichella, Nick Heidfeld en Nico Rosberg die het best profiteerden. Timo Glock sneed de eerste chicane na de start met zijn Toyota af. Rosberg moest al in de vijfde ronde pitten met een probleem aan de rechtervoorkant, terwijl ook Kubica een gebroken linkervoorkant. In de herhaling was te zien dat de Pool contact maakte in de tweede chicane met Mark Webber, die zijn Red Bull in de tweede ronde aan de kant moest zetten.

Ondertussen haalde Fernando Alonso ook Kovalainen in voor de zevende plaats. De Fin had een heleboel brandstof aan boord en stond op een één-stopper. Kubica reed nog altijd rond met een loshangende gebroken wingendplate op zijn voorvleugel en kreeg van de stewards de meatball-vlag te zien (zwart met een oranje cirkel) en uiteindelijk reed de Pool zijn BMW Sauber toch naar de pit. Hamilton, Sutil en Räikkönen stonden als enigen van het hele veld op twee-stoppers, dus zij liepen behoorlijk uit op de rest en Hamilton grossierde in snelste ronden. De Brit klaagde over overstuur en het team vertelde hem dat ze zouden switchen van de zachte naar de hardere banden bij zijn pitstop, die verwacht werd rond de zestiende ronde. En precies op het moment van schrijven, pit Hamilton, in de vijftiende ronde. De stop van 7,8 seconden was een clean stop. Räikkönen ligt nu voorop, Hamilton kwam terug op de vijfde plaats.

Kubica pitte voor de tweede keer, om niet meer uit de pitbox te komen. Ook Rosberg pitte voor de tweede keer, maar de Duitse coureur van Williams kon wel verder. Ook Sutil en Räikkönen zouden snel moeten pitten en de coureur van Force India kwam binnen in de achttiende ronde, de Fin reed nog altijd aan de leiding. Een ronde later kwam de Ferrari-rijder toch binnen voor zijn eerste stop en hij bleef op de zachte banden. Räikkönen kwam terug op de baan achter Liuzzi, op de vijfde plaats. Onderwijl werd de Toro Rosso van Alguersuari achteruit de pitbox ingereden, de oorzaak was niet helemaal duidelijk. Barrichello reed ondertussen aan de leiding, voor de huidige leider in het wereldkampioenschap en teamgenoot Button. De Brit zou moeten stoppen rond de 29e ronde, Barrichello iets later.

Liuzzi parkeerde in de 23e ronde zijn Force India in de bocht van de baan, zijn motor hield ermee op of er was een ander technisch probleem. Dus de eerste race voor de Italiaan in een FI-wagen eindigde in een DNF. Tot op dit moment waren er vier uitvallers. Hamilton kreeg over de boordradio te horen dat hij twee tot drie tienden per ronden sneller moest zijn om de Brawn GP's bij te houden. Alonso pitte voor zijn eerste en normaal gesproken enige keer, en zette zijn wagen precies voor Kazuki Nakajima weer op de baan op de tiende plek. En ook Kovalainen en Sebastian Vettel doken de pits in, om op de respectievelijke elfde en dertiende plek weer terug te keren. Vettel had Glock nog voor hem zitten.

Button pitte inderdaad in de 29e ronde en wisselde naar de hardere band. De Brit kwam op de vijfde plaatst weer de baan op. En nog in dezelfde ronde kwam ook Barrichello binnen en wisselde naar de zachte banden. Hij kwam weer op de vierde plaats op de baan, opnieuw voor zijn teamgenoot Button. Fisichella kwam binnen vanaf de zevende plaats en keerde terug op de dertiende plaats maar de Italiaan werd al snel ingehaald door Sébastien Buemi en lag toen weer veertiende van waar hij ook gestart was. Hamilton scherpte voor de achtste keer de snelste ronde aan naar 1:24,689. Net nadat Romain Grosjean zijn Renault de pit instuurde, was het ook Hamilton die voor de tweede keer binnenkwam. De Brit had iets eerder al gevraagd om opnieuw de harde banden. Teamgenoot Kovalainen leek zich prettiger te voelen op de zachtere compound.

Hamilton kwam voor Alonso weer de baan op, op de vijfde plaats. En ook Nakajima en Jarno Trulli kwamen de pit in voor hun eerste en enige stop, terwijl ook Räikkönen en Sutil binnenkwamen voor hun tweede stop. De pitstop van Sutil ging niet helemaal soepel maar ook die van Räikkönen verliep chaotisch. De Fin ging over op de harde compound banden. Sutil schoot wat door bij het aanrijden, waarbij hij de rechtervoorwielmonteur raakte, maar die leek oké te zijn. Ook de spiegel ging eraf nadat die in aanraking kwam met een crewlid of een stuk gereedschap. Net voordat hij de pit inkwam, zette Sutil nog de snelste ronde neer in 1:24,739. Glock pitte ook en kwam in gevecht met teamgenoot Trulli weer de baan op gereden, maar Trulli trok aan het langste eind.

Vettel had een momentje in de tweede Lesmo-bocht, hij raakte even van de baan in het gravel. Sutil zat op zijn beurt in de staart van Räikkönen en werd gezegd te pushen om de Fin in te halen. Het verschil tussen de twee was een halve seconde. Ook Hamilton kwam dichterbij aan Button, het verschil bleef echter 1,9 seconden. Midden in het veld waren de twee Toyota's in gevecht met Nakajima, die zijn Williams op de elfde plek hield. Glock en Trulli echter raakten elkaar, waarbij Trulli eerder probeerde Nakajima in te halen in de eerste bocht, wat mislukte. Glock profiteerde hiervan en ging zijn teamgenoot voorbij waarbij er even contact was. Even daarna verloor Trulli zijn wagen in de eerste Lesmo-bocht en belandde naast de baan. Buemi passeerde de Italiaan voor de dertiende plaats.

Ondertussen reed Barrichello rustig zijn rondjes vooraan, gevolgd door teamgenoot Button. In de allerlaatste ronde wist Hamilton te spinnen vanaf de derde plaats, die Button tot op een seconde genaderd was. De McLaren-rijder was erg hard aan het pushen en reed vlak voor hij over een hoge kerb ging, de snelste eerste sector. Toen hij de kerbs raakte, gleed de achterkant weg. De McLaren belandde in de bandenstapel. En zo ging de halve laatste ronde onder de safety car over de finish, waarbij Barrichello de hardst lachende was. Hij haalt weer twee punten van de voorsprong af van Button, die tweede werd. Räikkönen kwam als derde over de finish, op zeer korte afstand gevolgd door Sutil, die tot het einde probeerde de rode Ferrari in te halen. Alonso zat op grote afstand en werd vijfde, gevolgd door Kovalainen en Heidfeld. En het laatste punt was voor Vettel, die problemen kende met zijn snelheid in de Red Bull.

Het verschil tussen de nummer één Button en nummer twee Barrichello is inmiddels teruggebracht tot veertien punten, waar Button 80 en Barrihello 66 punten heeft. Derde staat Vettel, die vandaag een puntje pakte, met 54 punten.


Uitslag Grand Prix van Italië

Pos. CoureurTeam Tijd
1 R. Barrichello Brawn GP 1:16:21.706
2 J. Button Brawn GP + 2.866
3 K. Räikkönen Ferrari + 30.664
4 A. Sutil Force India F1 + 31.131
5 F. Alonso Renault + 59.182
6 H. Kovalainen McLaren + 1:00.693
7 N. Heidfeld BMW + 1:02.412
8 S. Vettel Red Bull + 1:05.407
9 G. Fisichella Ferrari + 1:06.856
10 K. Nakajima Williams + 2:42.163
11 T. Glock Toyota + 2:43.925
12 L. Hamilton McLaren + 1 ronde(n)
13 S. Buemi Scuderia Toro Rosso + 1 ronde(n)
14 J. Trulli Toyota + 1 ronde(n)
15 R. Grosjean Renault + 1 ronde(n)
16 N. Rosberg Williams + 2 ronde(n)
DNFV. Liuzzi Force India F1 + 31 ronde(n)
DNFJ. Alguersuari Scuderia Toro Rosso + 34 ronde(n)
DNFR. Kubica BMW + 38 ronde(n)
DNFM. Webber Red Bull + 53 ronde(n)


Stand bij coureurs na 13 races

Pos.CoureurTeam Punten
1J. Button Brawn GP 80
2R. Barrichello Brawn GP 66
3S. Vettel Red Bull 54
4M. Webber Red Bull 51.5
5K. Räikkönen Ferrari 40
6N. Rosberg Williams 30.5
7L. Hamilton McLaren 27
8J. Trulli Toyota 22.5
9F. Massa Ferrari 22
10F. Alonso Renault 20
11H. Kovalainen McLaren 20
12T. Glock Toyota 16
13N. Heidfeld BMW 12
14G. Fisichella Ferrari 8
15R. Kubica BMW 8
16A. Sutil Force India 5
17S. Buemi Toro Rosso 3
18S. Bourdais Toro Rosso 2
19K. Nakajima Williams 0
20V. Liuzzi Force India 0
21N. Piquet jr. Renault 0
22R. Grosjean Renault 0
23L. Badoer Ferrari 0
24J. Alguersuari Toro Rosso 0


Stand bij constructeurs na 13 races

Pos.Team Punten
1Brawn GP 146
2Red Bull 105.5
3Ferrari 62
4McLaren 47
5Toyota 38.5
6Williams 30.5
7Renault 20
8BMW 20
9Force India 13
10Toro Rosso 5

[GP2] Uitslag Monza race 2

Luiz Razia heeft zondag op Monza de sprintrace van de GP2 Series op zijn naam geschreven. De Braziliaan bleef zijn landgenoot Lucas di Grassi en Nico Hulkenberg voor. Giedo van der Garde werd zesde en pakte het laatste punt.

Razia mocht van poleposition starten samen met Javier Villa die problemen met zijn auto kreeg en voor de sart nog naar de pits geduwd werd. Toen de race van start ging behield Razzia de leiding voor Di Grassi die opgeklommen was van plaats zes. Van der Garde behield zijn achtste plaats en wist tijdens de openingsronde nog wel een plaats te klimmen.

Dani Clos en Diego Nunes kenden in de eerste ronde een harde crash, waardoor de safety car nodig was. Na de herstart reden de eerste vier weg en daarachter was het Edoardo Mortara die samen met Van der Garde de eerste chicane miste en Mortara liep schade op omdat hij over de kerbs vloog. Vitaly Petrov probeerde Hülkenberg in te halen voor plaats drie, maar in zijn drift ging hij bij de tweede Lesmo te wijd en verloor een plaats, waardoor Hülkenberg de titel kon pakken.

Razzia won uiteindelijk de race voor Di Grassi en de nieuwbakken kampioen Hülkenberg. Jerome d'Ambrosio werd vierde, voor Petrov en Van der Garde die het laatste punt van de dag pakte.

Volgende week sluiten de coureurs het seizoen af in Portugal op het circuit van Portimão.

Uitslag GP2 race 2

Pos. Rijder Team Tijd
1 L. Razia FMS International 35:12.921
2 L. Di Grassi Racing Engineering + 2.576
3 N. Hulkenberg ART Grand Prix + 4.955
4 J. d`Ambrosio DAMS + 7.374
5 V. Petrov Barwa Addex+ 7.920
6 G. van der Garde iSport International + 8.687
7 R. Rodriguez Piquet GP + 9.133
8 D. Rigon Trident Racing + 13.395
9 D. Valsecchi Barwa Addex+ 24.809
10 J. Villa Super Nova International + 25.492
11 A. Valerio Piquet GP + 26.254
12 K. Chandhok Ocean Racing Technology + 33.526
13 M. Herck DPR + 53.320
14 R. Teixeira Trident Racing + 59.622
DNFP. Maldonado ART Grand Prix + 2 ronden
DNFJ. Cecotto Jr. DPR + 3 ronden
DNFK. Kobayashi DAMS + 3 ronden
DNFL. Filippi Super Nova International + 6 ronden
DNFA. Zuber FMS International + 10 ronden
DNFA. Parente Ocean Racing Technology + 15 ronden
DNFE. Mortara Arden International + 15 ronden
DNFS. Perez Arden International + 20 ronden
DNFD. Nunes iSport International + 21 ronden
DNFD. Clos Racing Engineering + 21 ronden

Klassement na Monza

Pos. Naam Team Punten
1. N. Hulkenberg ART Grand Prix 90
2. V. Petrov Barwa Addex68
3. L. Di Grassi Racing Engin. 57
4. R. Grosjean Barwa Addex45
5. P. Maldonado ART Grand Prix 36
6. G. van der Garde iSport 33
7. J. d`Ambrosio DAMS 29
8. A. Parente Ocean Racing 27
9. L. Filippi Super Nova 24
10. J. Villa Super Nova 22
11. S. Perez Arden 22
12. R. Rodriguez Piquet GP 21
13. A. Zuber FMS 20
14. E. Mortara Arden 19
15. A. Valerio Piquet GP 16
16. D. Valsecchi Barwa Addex10
17. K. Chandhok Ocean Racing 10
18. K. Kobayashi DAMS 10
19. L. Razia FMS 8
20. D. Nunes iSport 6
21. D. Rigon Trident 3

Wilders haalt uit naar Obama

PVV-leider Geert Wilders waarschuwt voor de manier waarop de Amerikaanse president Barack Obama met de moslimwereld omgaat.

Volgens het Tweede Kamerlid voert Obama op dit punt een gevaarlijk en onverantwoord beleid en sluit hij net als premier Jan Peter Balkenende de ogen voor de "grote problemen die de islamisering meebrengt".

In een interview met de website NU.nl haalde Wilders vandaag uit naar Obama. "Hij heeft iets van Chamberlain in zich. Iemand die niet goed ziet wie toch de vijand is en eerder daarmee zoete broodjes bakt, dan dat hij zegt: ik sta voor mijn en onze waarden en daar knok ik voor", zei Wilders.

De Britse premier Neville Chamberlain sloot in 1938 het Verdrag van München in de hoop daarmee de wereldvrede te redden. Een groot deel van Tsjechoslowakije werd echter in feite overgeleverd aan Adolf Hitler. Een jaar later viel Duitsland Polen binnen, waarmee de Tweede Wereldoorlog begon.

Zune HD: serieuze aanval op de handhelds?

Met de nieuwe Zune HD van Microsoft doet het bedrijf een poging om de iPhone van de troon te stoten. Met de HD versie van multimedia apparaatje lijkt het daar dan ook goed mee op weg te zijn want nu kan, dankzij de extra grafische kracht van de Zune HD, het apparaatje zich prima meten met de iPhone!

In het nieuwe promotie filmpje word dan ook, in minder dan 4 seconden, een 3D racer laten zien. Of het een serieuze aanval op de handheld markt is valt nog te betwijfelen en neem dit bericht dan ook met het gebruikelijke korreltje zout! (Het is tenslotte zondag)

Landbouwmachine rijdt man aan

In een maïsveld in het Belgische Lauwe (West-Vlaanderen) is een man zwaargewond geraakt na een aanrijding met een maaidorser. Een been van het slachtoffer moest geamputeerd worden. De bestuurder van de landbouwmachine had het slachtoffer te laat opgemerkt.

De aangereden man is vermoedelijk een zwerver die zich tussen het maïs had verschanst. In de buurt van het maïsveld werd bagage en voedsel gevonden. Van een identiteitsbewijs ontbrak echter ieder spoor. 

Met dank aan YellowBlacks voor de submit.

Uitslag Willem II - Feyenoord

Vanmiddag om 12:30 uur begon het duel tussen Willem II en Feyenoord. Hieronder vind je de uitslag van dit treffen.

Willem II - Feyenoord 2-3
2’ Boutahar 1-0 (assist Sheotahul)
9’ Tomasson 1-1 (assist Slory)
18’ Tomasson 1-2 (assist Cissé)
33’ Biemans 2-2
69’ de Guzman 2-3

Toeschouwers: 13.000
Scheidsrechter: Gumienny (Bel)
Stadion: Willem II Stadion, Tilburg
Gele kaart: Demouge, Janse, Kargbo (Willem II), Fer, Biseswar (Feyenoord)

Opstellingen

Willem II: Aerts, Janse, Swinkels, Biemans, Livramento (Schenkel/84), Zijler, Kargbo, Boutahar (van der Heijden/59), Grégoire, Sheotahul, Demouge

Feyenoord: van Dijk, Fernández (Leerdam/77), Vlaar, Bahia, van Bronckhorst, El Ahmadi (Wijnaldum/56), de Guzman, Fer, Slory, Tomasson, Cissé (Biseswar/46)

KLM-passagiers Schiphol kunnen niet inchecken

De incheckbalie van de KLM is vanochtend tussen 10.00 en 11.00 uur getroffen door een grote ICT-storing. Dat heeft een zegsvrouw van de vliegmaatschappij gemeld. Hierdoor konden bijna een uur geen passagiers en bagage inchecken.

Volgens KLM hebben de vluchten rond het middaguur enige vertraging opgelopen, maar wordt de dienstregeling zonder grote problemen hervat. Door de storing was het even overvol in vertrekhal 2. Maar na het verhelpen van de problemen, nam de drukte in de hal weer snel af.

Capello wil finaleplaats met Engeland

Fabio Capello heeft zijn zinnen op de finale van het WK voetbal in Zuid-Afrika gezet. De bondscoach van de Engelsen zag zijn ploeg afgelopen week het felbegeerde ticket voor de eindronde in de wacht slepen.

"Als mensen vragen wat mijn doel is, zeg ik dat we voor een finaleplaats moeten gaan. Voor dit moment is dat voldoende. De finale winnen is een ander verhaal," liet Capello in een reactie weten. Toch is dit nu nog niet het belangrijkste. "De beste spelers moeten tijdens het WK volledig fit zijn."

Capello liet ook weten de finale graag tegen Italië, zijn geboorteland, te willen spelen. Het is slechts een kwestie van tijd, voordat La Squadra Azzurra zich ook voor de eindronde van het WK voetbal heeft geplaatst.

Barrichello vervangt versnellingsbak niet

Brawn GP heeft op het laatste moment besloten de versnellingsbak van Rubens Barrichello niet te wisselen. De schade aan de versnellingsbak liep de Braziliaan op in België toen zijn auto in de brand stond. Toch lijkt de schade niet zodanig groot te zijn dat een wissel noodzakelijk is.

Barrichello reed in de kwalificaties naar de vijfde plaats en een wissel van de versnellingsbak had een gridpenalty van vijf plaatsen opgeleverd.

Scuderia Toro Rosso-coureur Jaime Alguersuari zal in de pits moeten starten. Het team van de Spanjaard verving voor aanvang van de race koelpanelen bij de auto en een flap op de achtervleugel. Hierdoor moet Alguersuari volgens de regels vanuit de pitstraat starten.

[US Open] S. Williams ontkent bedreigingen

Serena Williams heeft de lijnrechter naar eigen zeggen niet bedreigd. Dit heeft de Amerikaanse, na afloop van haar verloren halve finale tegen Kim Clijsters, tijdens een persconferentie laten weten.

"Heeft zij verteld dat ze zich bedreigd voelde? Ik ben nog nooit bij een ruzie betrokken geweest dus ik weet niet waarom zij zich bedreigd zou moeten voelen," aldus Williams, die niet in wilde gaan op de uitgesproken woorden. "Om eerlijk te zijn; ik weet het niet meer. Het gebeurde in het heetst van de strijd."

Williams vond het overigens geen vreemd voorval. Volgens haar uitten tennissers hun frustraties wel vaker richting de lijnrechters. "Hoeveel tennissers schreeuwen niet naar lijnrechters? Iedereen doet dat wel eens. Spelers worden gefrustreerd en dan gebeuren dit soort dingen soms. Dat heb ik al talloze keren meegemaakt."

Het tumult zorgde er echter wel voor dat de prestatie van Clijsters, die na twee jaar weer in het tenniscircuit terugkeerde, naar de achtergrond werd gedrukt. De Belgische speelde een goede wedstrijd en had constant een overwicht. Toen Williams door het lint ging, trok ze zich wijselijk terug. "Ik wilde hier niet bij betrokken worden," lichtte de tennisster toe. "Ik mocht mijn concentratie niet verliezen, want ik moest nog een punt maken. Ik ben op het einde van de tennisbaan gaan staan en probeerde overal vandaan te blijven."

Links wint twee zetels in peiling

Het bekend worden van de Prinsjesdagplannen van het kabinet heeft weinig effect gehad op de verdeling van de Kamerzetels in de wekelijkse peiling die Maurice de Hond vandaag publiceerde.

De linkse partijen SP en GroenLinks winnen allebei één virtuele zetel in vergelijking met vorige week en komen in de nieuwe peiling uit op 13 en 12 parlementariërs. De partijen hebben op dit moment in de Tweede Kamer respectievelijk 25 en 7 zetels.

Deze winst gaat ten koste van het CDA, dat vorige week nog op 31 zetels stond, en Trots op Nederland, die nu nog slechts één virtuele zetel heeft. D66 en de PVV blijven het in de peilingen goed doen in de peilingen en houden hun 21 en 30 prognosezetels vast. De partijen hebben op dit moment 3 en 9 zetels in de Tweede Kamer.

De PvdA en de VVD blijven allebei op verlies staan in de peilingen. De PvdA handhaaft zijn 17 zetels (nu 33 in de Kamer), en de VVD blijft staan op 16 stuks (nu 22 in de Kamer).

'Daar kijk je wel van hé'  (foto: ANP)

PvdA: desnoods met oppositie samenwerken

De PvdA in de Tweede Kamer wil desnoods met de oppositie samenwerken om de eigen werkgelegenheidsplannen te realiseren. Daarbij gaat het om het creëren van tijdelijke banen, scholingsfondsen, het doorzetten van de deeltijd-WW en overheidssubsidies voor banen.

"We gaan met heel concrete voorstellen komen en coalities smeden met Jan en alleman", kondigde fractievoorzitter Mariëtte Hamer van de regeringspartij gisteren aan in een interview met NRC Weekblad. Daarmee loopt ze al een beetje vooruit op de algemene politieke beschouwingen, het debat in de Tweede Kamer over de kabinetsplannen dat volgende week wordt gehouden.

Meisje (12) sterft bij bevalling

In Jemen is vrijdag een twaalfjarige kindbruid overleden in haar kraambed. Het meisje vocht maar liefst drie dagen voor haar leven voor ze stierf.

Dit heeft een plaatselijke mensenrechtenorganisatie gisteren gemeld. Fawziya Abdullah Youssef overleed aan ernstige bloedingen terwijl ze probeerde een dood kind te baren in het Al-Zahra district ziekenhuis van de provincie Hodeida, ruim 200 kilometer ten westen van de Jeminitische hoofdstad Sanaa.

Kindhuwelijken zijn een veel voorkomend fenomeen in het armste Arabische land. Volgens een recent rapport van het ministerie van Sociale Zaken trouwt meer dan een kwart van de meisjes voor hun vijftiende verjaardag. Zo ook Youssef, die op haar elfde moest trouwen met een 24-jarige boer.

Arme gezinnen geven namelijk hun dochter op zo'n jong mogelijke leeftijd weg, in ruil voor een fikse bruidsschat. In het islamitische land is het ook de gewoonte om neven en nichtjes met elkaar te laten huwen, om zo illegale relaties de kop in te drukken.  

Mogelijk record voor VVV-Venlo

VVV-Venlo kan een Eredivisierecord van gelijke spelen evenaren. Mochten de Venlonaren vandaag gelijkspelen tegen Heracles Almelo, dan evenaren zij het record van Sparta Rotterdam.

Sparta speelde zeventien jaar terug zes keer op rij gelijk. De teller van VVV staat nu op vijf. Dat wisten de Limburgers te bewerkstelligen door stand te houden tegen PSV, ADO Den Haag, FC Utrecht, FC Groningen en NEC.

VVV speelde tussen 29 maart en 20 april van het jaar 1987 al eens eerder vijf duels op rij gelijk. Het deelde de punten toen met Sparta (1-1), FC Twente (0-0), FC Groningen (0-0), Fortuna Sittard (1-1) en Roda JC (1-1).

Sparta staat tot nu toe bovenaan de ranglijst van meeste gelijke spelen op rij. Zij speelden tussen 16 augustus en 27 september 1992 zes keer gelijk.

Voor meer voetbalnieuws kijk je natuurlijk op de FOK!voetbalmanager!

Mogelijk record voor VVV-Venlo

VVV-Venlo kan een Eredivisie-record van gelijke spelen evenaren. Mochten de Venlonaren vandaag gelijkspelen tegen Heracles Almelo, dan evenaren zij het record van Sparta Rotterdam.

Sparta speelde zeventien jaar terug zes keer op rij gelijk. De teller van VVV staat nu op vijf. Dat wisten de Limburgers te bewerkstelligen door stand te houden tegen PSV, ADO Den Haag, FC Utrecht, FC Groningen en NEC.

VVV speelde tussen 29 maart en 20 april van het jaar 1987 al eens eerder vijf duels op rij gelijk. Het deelde de punten toen met Sparta (1-1), FC Twente (0-0), FC Groningen (0-0), Fortuna Sittard (1-1) en Roda JC (1-1).

Sparta staat tot nu toe bovenaan de ranglijst van meeste gelijke spelen op rij. Zij speelden tussen 16 augustus en 27 september 1992 zes keer gelijk.

Koeman: "We stonden te slapen bij die ingooi"

AZ verloor zaterdagavond voor het tweede seizoen op rij bij ADO Den Haag (2-1). Trainer Ronald Koeman had na afloop reden om zich zorgen te maken.

"Als je de wedstrijd analyseert, mag je je daar wel zorgen over maken vind ik. We hebben op kinderlijke wijze verdedigd," aldus een teleurgestelde Koeman op de persconferentie. "Bij de tweede goal staan we in verdedigend opzicht te slapen bij die ingooi. Dat soort fouten wordt op dit niveau meteen afgestraft."

De AZ-trainer maakte echter ook een compliment aan ADO Den Haag. "ADO stond goed en ze hebben het professioneel uitgespeeld. Bij ons was de bezetting niet goed en we waren ook wat ongelukkig met bijvoorbeeld die bal van Dembélé op de lat."

AZ is door de nederlaag ingehaald door PSV en FC Twente, die nu veertien punten uit zes duels hebben verzameld. AZ heeft twee punten minder.

McClaren: "We maakten teveel fouten"

FC Twente won zaterdag in extremis van FC Utrecht (3-2). Het elftal van trainer Steve McClaren maakte veel fouten in de generale repetitie voor het duel van aanstaande donderdag tegen Fenerbahçe.

"Het duel tegen FC Utrecht was voor ons een test om te zien hoe het team ervoor stond," begon de oefenmeester tegenover De Telegraaf. "We maakten als ploeg teveel fouten en hadden het nodige geluk."

"Tijdens de rust hebben we de organisatie hersteld. Maar voor de neutrale toeschouwer zat er alles in vandaag", oordeelde McClaren. Hij zag dat zijn team in de laatste minuut een strafschop miste via Kenneth Perez, maar alsnog scoorde door toedoen van Bryan Ruiz.

Aanstaande donderdag wacht een heet duel in Istanbul. Dan brengt FC Twente een bezoek aan Fenerbahçe voor de groepsfase van de Europa League. "We gaan ons nu voorbereiden op dat duel", besloot McClaren.

Hardware- en softwareverkopen Japan

De data zijn weer vrijgegeven voor wat leuke statistieken uit Japan. Zoals verwacht zijn de verkoopcijfers van de PS3 als een raket omhooggeschoten. Nu is de vraag of dat Sony deze aantallen weet vast te houden de komende week. Alle andere verkopen zijn licht gedaald. Het overzicht ziet er deze week dan ook als volgt uit:

* PS3 – 151.783
* DSi – 60.419
* PSP – 22.184
* Wii – 21.557
* DS Lite – 8.309
* Xbox 360 – 6.827
* PS2 – 3.001

Dan nu de softwareverkopen. De hardwareverkopen hebben de softwareverkopen waarschijnlijk ook goed gedaan. De nummer 1 van deze week is een PS3 titel van Namco Bandai.

01. [PS3] Kidou Senshi Gundam Senki: Lost War Chronicles- 178.000
02. [NDS] Tomodachi Collection - 8.,000
03. [NDS] Dragon Quest IX - 50.000
04. [NDS] Love Plus - 46.000
05. [Wii] Wii Sports Resort - 43.000
06. [PSP] Monster Hunter 3 - 22.000
07. [NDS] Sloane to MacHale no Nazo no Monogatari 2 - 19.000
08. [NDS] You'll Incur Losses if You Remain Ignorant: How Money and Things - 16.000
09. [PSP] Monster Hunter Portable 2G - 15.000
10. [PS3] 428: Fuusa Sareta Shibuya de - 15.000

Wellicht dat deze bundel eraan bijgedragen heeft voor de nummer 1 positie van deze week...



PS3 Slim + Kidou Senshi Gundam Senki: Lost War Chronicles

Insecten vreten spaarcenten op

Het vertrouwen in de banken mag dan tot een dieptepunt zijn gedaald de afgelopen tijd, je spaarcenten onder je bed bewaren blijkt ook niet alles. Dat merkte een 78-jarige boer uit het Chinese plaatsje Nan’an, schrijft de Chinese krant China Daily. De beste man had er vier jaar over gedaan om 2.000 yuan te sparen (zo’n 200 euro) en borg het geld vier maanden geleden op in twee plastic zakken onder zijn bed.

Vorige week had hij het geld nodig om schoolgeld te betalen voor zijn kleinzoon.  Toen hij onder zijn bed keek om wat geld te pakken, zag hij dat insecten al zijn bankbiljetten hadden aangevreten. Geen enkel briefje bleef heel. Dag spaargeld…

Autoloze zondagen, deel 1

Leiden heeft vandaag een autoloze zondag. Of meer een autoloze zondagmiddag, Tussen 12.00 en 17.00 uur is de binnenstad afgesloten voor auto's. Ook in Utrecht, Den Haag en Maastricht is er een autoloze zondag.

Er worden spelletjes gespeeld in de stad en dan vooral op straat. Alleen hulpdiensten, taxi's, bussen en gehandicapten mogen het centrum in. De autoloze zondagen zijn een initiatief van milieudefensie. Volgende week is er een nóg een autoloze zondag, onder meer in Amsterdam. Die valt samen met het suikerfeest.

Doe ook mee aan de Autoloze Zondag-poll.

Winst voor Chicchi in Missouri

Francesco Chicchi is de winnaar geworden van de zesde etappe in de Ronde van Missouri. De Italiaan van Liquigas versloeg in de sprint Thor Hushovd en Lucas Sebastian Haedo. De leiderstrui blijft om de schouders van David Zabriskie, die vrijdag de sterkste was in de tijdrit.

Zabriskie kreeg in de etappe een aanval te verwerken op zijn leidende positie. Op een klim op tien kilometer voor de finish gingen de nummers vier en vijf van het klassement Dario Cataldo en Marco Pinotti in de aanval. Garmin hield het gat echter klein, waardoor de renners het besloten op te geven. In de straten van St. Joseph profiteerde Chicchi uiteindelijk van het werk van Cervélo en Team Columbia.

NL: bezuinig op koninklijk huis

Nederlanders willen wel bezuinigen, maar niet op zaken die hun leven direct raken. Dat blijkt uit een enquête van TNS NIPO in opdracht van RTL Nieuws.

Een favoriet bezuinigingsobject blijkt voor bijna de helft (44 procent) het koninklijk huis, op de voet gevolgd door ontwikkelingssamenwerking (36 procent), hulp bij wederopbouw (34 procent), integratie van allochtonen en moslims (30 procent) en cultuur (28 procent).

Handen af van gezondheidszorg (71 procent) en onderwijs (55 procent) was de boodschap van de bijna duizend ondervraagde volwassenen op de vraag waar zij juist niet op willen bezuinigen. Sociale zekerheid en armoedebestrijding zijn voor ruim een derde (36 procent) van de ondervraagden taboe om op te korten.

Nieuwe richtlijn gevangenen Afghanistan

De Amerikaanse regering gaat nieuwe richtlijnen hanteren in Amerikaanse gevangenissen in Afghanistan, waardoor gevangenen meer rechten krijgen.

Zo wordt het voor de gevangenen voor het eerst mogelijk hun gevangenschap aan te vechten. Dat meldde The New York Times gisteravond (lokale tijd) op zijn website.

Iedere gevangene in het cellencomplex op de Amerikaanse legerbasis ten noorden van Kabul krijgt een militaire functionaris toegewezen. Het gaat niet om advocaten, maar de functionarissen kunnen wel getuigen en bewijzen verzamelen om het gevangenschap van hun 'cliënten' aan te klagen bij een militaire herzieningscommissie. De krant baseert zich op anonieme militaire functionarissen.

Een gedeelte van de zeshonderd gevangenen zit al zeker zes jaar vast. Ze hebben al die tijd echter geen toegang tot advocaten gehad noch de aanklacht tegen hen gehoord, in tegenstelling tot de gevangenen in Guantanamo Bay. Ze zijn alleen geïnformeerd dat ze 'vijandelijke strijders' zijn. Volgens de krant worden de nieuwe richtlijnen de komende week bekendgemaakt.

Vallen van grote hoogte in Just Cause 2

Just Cause speelde zich af op een tropisch eiland waarom je alles en iedereen kapot mocht maken. In de game had je al flink wat vrijheid maar de makers willen dit in deel twee nog eens uitbreiden. Toverwoord hierbij is VerticalGameplay. Jouw karakter krijgt nu de beschikking over een parachute en een grapplinghook waarmee het mogelijk wordt om tot grote hoogte in de wereld te komen. Hoe dit allemaal in zijn werk gaat is te zien in onderstaande trailer.

Maffiakopstuk opgepakt in Italië

De Italiaanse politie heeft gisteren een kopstuk van de beruchte maffiabende 'Ndrangheta' opgepakt. Het gaat om de 61-jarige Carmelo Barbaro, die op de lijst van de dertig gevaarlijkste voortvluchtigen in het land stond, meldden Italiaanse media. Barbaro was sinds 2001 voortvluchtig. Hij is veroordeeld tot 22 jaar celstraf voor onder meer moord.

De topcrimineel was belangrijk binnen de De Stefano-clan op het schiereiland Calabrië. Vorige maand werd de leider van de clan, Paolo Rosario De Stefano in de kraag gevat. Een conflict tussen zijn clan en een rivaliserende maffiafamilie kostte in de jaren tachtig aan honderden mensen het leven.

De 'Ndrangheta' is de maffia van Calabrië. De organisatie heeft een geschatte omzet van 45 miljard euro per jaar door drugshandel, afpersingen en het verstrekken van leningen met woekerrentes. Zij is - naast Cosa Nostra in Sicilië en de Camorra in en rond Napels - een van de beruchtste takken van de georganiseerde misdaad in Italië. In de afgelopen maanden zijn ook andere maffiakopstukken opgepakt.

Goss wint Parijs-Brussel

Matthew Goss is de winnaar geworden van Parijs-Brussel. De Australiër was de snelste in de massasprint voor zijn landgenoot Allan Davis en de Belg Kristof Goddaert.

Lange tijd reden vier Nederlanders samen met een Oekraïner vooruit in de wedstrijd. Floris Goessinnen, Niki Terpstra, Wouter Mol en Michiel Elijzen kregen gezelschap van Vitaliy Kondrut. Het vijftal kreeg een voorsprong van ruim een kwartier. Maar mede geholpen door de tegenwind haalde het peloton het gezelschap op 30 kilometer van de streep in.

Hierna waren nog enkele pogingen van onder andere Sylvain Chavanel en Juan Antonio Flecha, maar het werd toch een massasprint in de straten van Brussel. Daarin bleek Goss de sterkste en was daarmee de opvolger van Robbie McEwen, die dit jaar niet meedeed omdat hij herstellende is van een operatie.

Uitslag:

#RennerNat.Ploeg
1Matthew GossAUSSaxo Bank
2Allan DavisAUSQuick Step
3Kristoff GoddaertBELTopsport Vlaanderen
4Kenny DehaesBELSilence-Lotto
5Tom VeelersNEDSkill-Shimano
6Frédéric AmorisonBELLandbouwkrediet
7Nico SijmensBELCofidis
8Romain FeilluFRAAgritubel
9Aart VierhoutenNEDVacansoleil
10Alexei MarkovRUSKatusha

McDonalds geeft personeel fastfood

McDonald's moet een voormalige medewerker in Brazilië omgerekend 550 euro betalen omdat hij tijdens zijn werk alleen fastfood uit het eigen filiaal mocht eten. Dat meldde de Braziliaanse krant Folha de Sao Paulo.

De 22-jarige Rafael Luiz kreeg in de twee jaar dat hij voor McDonald's in de plaats Riberao Preto werkte constant dikmakende producten als burgers, nuggets en frietjes voorgeschoteld. Luiz had tegen de rechter gezegd dat hij van zijn werkgever een vergoeding had moeten krijgen om wat gezonder buiten het filiaal te eten.

Door een lagere rechter was Luiz nog in het ongelijk gesteld. Zijn advocaat was daarop in hoger beroep gegaan en met de documentairefilm Super Size Me op de proppen gekomen. Daarin zijn de schadelijke effecten van voortdurend fastfood eten te zien.

  (foto: ANP)

Utrecht luidt culturele seizoen in

Het Utrecht Uitfeest wordt vandaag ingeluid. Tegelijkertijd viert de gemeente Autoloze Zondag. De binnenstad verandert in een groot podium voor kunst en cultuur.

Alle culturele instellingen zijn open voor bezoek of geven demonstraties. Om in de autovrije binnenstad te komen rijden er fietstaxi's, elektrische karren, tuktuks en een zonnetreintje.

De dag begint met de tiende en laatste editie van het Oudegracht Operaconcert. Burgemeester en wethouders laten zich zondag ook van hun artistieke kant zien. Zij spelen mee in het politieke toneelstuk De pest ligt voor de poorten van de stad.

Peres nacht in het ziekenhuis

De Israëlische president Shimon Peres heeft vannacht in het ziekenhuis doorgebracht, nadat hij gisteren op een conferentie in Tel Aviv was flauwgevallen. Het 86-jarige staatshoofd mocht het ziekenhuis vanmorgen weer verlaten. Peres viel flauw op het podium van de conferentie, maar kwam heel snel weer bij bewustzijn. Volgens medici was hij vermoedelijk bevangen door de hitte.

Zijn persoonlijke arts stond erop dat Peres ter observatie naar een ziekenhuis werd overgebracht."De president heeft een zeer goede gezondheid voor een persoon van zijn leeftijd", zei ziekenhuisdirecteur Zeev Rotshein nadat Peres het ziekenhuis had verlaten.

Het Israëlische parlement koos Peres in 2007 tot president. Hij is al tientallen jaren actief in de politiek van zijn land. Eerst bij de Arbeidspartij en sinds 2005 bij Kadima. Hij is zowel een drijvende kracht geweest achter de kolonisatie van bezette Palestijnse gebieden als van contacten met de Palestijnen. Peres kreeg daarvoor samen met premier Yitzhak Rabin en de Palestijnse leider Yasser Arafat in 1994 de Nobelprijs voor de Vrede.

Gewonden na botsing treinen Duitsland

Zeker 52 mensen zijn gewond geraakt door een botsing tussen twee stoomtreinen in de Duitse deelstaat Saksen. Onder de gewonden zijn veel kinderen. Vier gewonden zijn er slecht aan toe. De materiële schade door de botsing bedraagt ruim 1 miljoen euro

De oorzaak van het ongeval is niet bekend. Dat heeft de Duitse politie vandaag laten weten. De treinen botsen gisteren aan het eind van de middag op een enkelspoor tegen elkaar tijdens de viering van het 125-jarige jubileum van de spoorlijn. Het ongeluk had plaats tussen de halte Friedewald en het station Friedewald-Bad. Het bergen van de treinen is vanmorgen begonnen.

VS-gezant voor vredesoverleg M.O.

George Mitchell, de speciale Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten, is vanochtend in Israël aangekomen. Hij wil het vredesproces tussen Israël de Palestijnen nieuw leven inblazen.

In Jeruzalem heeft Mitchell vandaag een afspraak met de Israëlische president Shimon Peres. Die is net uit het ziekenhuis ontslagen. Peres lag daar een nacht ter observatie, nadat hij gisteravond op een conferentie in Tel Aviv was flauwgevallen.

De Israëlische premier Netanyahu reist vandaag naar de Egyptische hoofdstad Caïro om met president Hosni Mubarak over het verbeteren van de betrekkingen tussen Israël en de Arabische landen te praten. Mitchell praat morgen met Netanyahu en overmorgen met de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Mitchell hoopt een ontmoeting te kunnen voorbereiden later in september tussen Abbas en Netanyahu. Abbas wil echter pas met de Israëlische regering praten als die stopt met het uitbreiden van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

  (foto: ANP)

40 doden door brand in Kazachstan

Door een brand in een ontwenningskliniek voor drugsverslaafden in Zuid-Kazachstan zijn vanmorgen ten minste 38 mensen omgekomen. Dat heeft het ministerie van Noodsituaties bekendgemaakt.

De reddingsdiensten hebben veertig patiënten en personeelsleden uit de vlammenzee kunnen redden in de stad Taldykorgan bij het financiële zakencentrum Alma-Ata. Het is onduidelijk waardoor de brand is ontstaan en waarom zoveel mensen niet konden ontsnappen aan het vuur. Uren na het uitbreken van de brand waren brandweerlieden nog bezig met bluswerkzaamheden.

De Kazachstaanse overheid zwaait de scepter over een groot aantal ontwenningsklinieken voor drugsverslaafden Kazachstan ligt op een belangrijke doorvoerroute voor drugs van Afghanistan naar West-Europa.

Jeugdarts moet jeugd meer begeleiden

Kinderen op de basis- en middelbare school moeten meer begeleiding krijgen van een jeugdarts. GGD Nederland denkt dat dit het ziekteverzuim en het voortijdig schoolverlaten fors naar beneden kan brengen.

De instantie roept minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) op om meer geld voor de jeugdarts beschikbaar te stellen, zo liet zij vandaag weten. Tot zijn vierde jaar gaat een kind regelmatig naar een consultatiearts. Daarna komt het nog maar zelden in contact met een arts van de GGD. De zorginstantie vindt dat zonde.

De GGD wil dat kinderen geregeld een arts blijven zien, zodat kinderen die risico's lopen veel eerder geholpen worden. Eerder adviseerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aan minister Rouvoet dat alle leerlingen van vijftien en zestien jaar nog een keer bij een jeugdarts langs zouden moeten gaan. Maar dat vindt de GGD veel te mager. "Dit is nog steeds te weinig. Hierdoor lopen kinderen onnodig lang met problemen rond", zei de woordvoerster.

Gezin Travolta weer in het openbaar

Het acteursechtpaar John Travolta en Kelly Preston heeft zich voor het eerst sinds de dood van hun zoon Jett in januari weer in het openbaar laten zien. Dat schreven Amerikaanse media dit weekeinde.

Travolta en Preston lieten zich vrijdag zien in een plaats vlakbij Los Angeles voor de promotie van de film Old Dogs, een Disney-productie waarin ze allebei meespelen. Het stel had dochter Ella Blue meegenomen, die haar debuut maakt in de komische film.

De 16-jarige Jett stierf begin januari plotseling op een van de eilanden van de Bahama's, waar hij met zijn ouders op vakantie was. De jongen leed aan de ziekte van Kawasaki, een chronische stoornis die aanvallen veroorzaakt.

Nobelprijswinnaar Borlaug overleden

De Amerikaanse landbouwdeskundige Norman Borlaug is gisteren in Texas op 95-jarige leeftijd overleden. Hij won in 1970 de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn bijdrage aan een verbeterde voedselproductie en wordt ook wel de vader van de 'groene revolutie' genoemd.

De Texas A&M University, waaraan Borlaug was verbonden, meldde vandaag dat de wetenschapper in Dallas aan de gevolgen van kanker is overleden. Borlaug heeft ook de Gouden Medaille van het Amerikaanse Congres gekregen, de hoogste onderscheiding voor burgers in de VS.

Borlaug ontwikkelde nieuwe tarwerassen die beter tegen ziektes waren opgewassen en een grotere opbrengst hadden. Hij introduceerde in de jaren zestig moderne landbouwtechnieken in onder meer Mexico, waardoor het land zich kon ontwikkelen tot een groot exporteur van tarwe. In Pakistan en India verdubbelden de tarweopbrengsten en in China en Indonesië steeg in de jaren zestig de rijstoogst explosief. Dit wordt de groene revolutie genoemd.

In 1986 riep Borlaug de World Food Prize in het leven. Die onderscheiding gaat naar mensen die zich inzetten voor de verbetering van de kwaliteit en hoeveelheid voedsel in de wereld.

NY-trip WimLex gaat laatste dag in

Het bezoek van prins Willem-Alexander en prinses Máxima aan New York gaat vandaag de laatste dag in. De Oranjes springen in de ochtend op oranje fietsen waarmee ze naar de haven peddelen. Met een Hollandse platbodem varen ze vervolgens naar het marinefregat Hr. Ms. Tromp.

Vanaf het marineschip nemen de prins en prinses een vlootschouw af. In de haven trekt een vloot van moderne en historische Nederlandse en Amerikaanse jachten voorbij, waaronder zestien platbodems en replica's van de VOC-schepen de Halve Maen en de Onrust.

De vlootschouw is onderdeel van de Harbor Day, een nieuw maritiem evenement in New York, met talloze activiteiten op de Hudson-rivier en in het havendistrict. Het evenement keert jaarlijks terug als eerbetoon aan de historische zeiltocht van VOC-kapitein Henry Hudson van Amsterdam naar Manhattan in september 1609.

Terug op de wal bezoeken Willem-Alexander en Máxima de New Amsterdam Village, een tijdelijk 'dorp' op de zuidpunt van Manhattan waar bezoekers onder andere haring kunnen happen, poffertjes kunnen eten en tulpenbollen kunnen kopen. Een windmolen ontbreekt uiteraard niet. De prins en prinses zijn bijna een week in New York om vierhonderd jaar vriendschap tussen Nederland en de Verenigde Staten te vieren.

  (foto: ANP)

Paul de Leeuw scoort als vanouds

Lieve Paul, het nieuwe televisieprogramma van Paul de Leeuw, heeft gisteravond het seizoen afgetrapt met ruim 1,5 miljoen kijkers. Het programma versloeg alle andere uitzendingen op alle netten. Het moest alleen het journaal om 20.00 uur voor zich laten.

Jack Spijkerman verloor deze week een flink aantal kijkers. Twee weken geleden was zijn nieuwe programma Wat vindt Nederland? op RTL4 voor het eerst op de buis. Toen stemden 1.080.000 mensen hierop af. De derde aflevering van de spelshow zag dat aantal dalen naar 936.000 personen.

De comeback van Spijkerman was erg beladen. Het was erop of eronder voor de voormalig Talpa-presentator en het vroegere boegbeeld van de VARA, omdat hij van RTL maar één kans zou krijgen om te scoren. De Leeuw fungeert in Lieve Paul als vraagbaak van Nederland en behandelt zelf, of met deskundigen, allerhande kijkersvragen.

Elton John wil kind adopteren

De Britse zanger Elton John wil een 14 maanden oud jongetje adopteren uit Oekraïne. Dat heeft de popster gisteren bekend gemaakt.

De dreumes, Lev, woont op dit moment in een weeshuis in het oosten van het land. David Furnish, de partner van de 62-jarige popzanger, wilde al lang een kindje, maar de zanger hield dat tegen door zijn onconventionele levensstijl. Maar toen de muzikant de kleine zaterdag zag, ging hij om.

"Ik wil hem heel erg graag adopteren. Ik weet nog niet precies hoe we het gaan aanpakken, maar hij heeft mijn hart gestolen. Ik ben vandaag van gedachten veranderd." De zanger is op dit moment in het Oost-Europese land voor zijn werk met de Elton John Aids Foundation, een stichting die moet helpen in de strijd tegen de ziekte.

'Aantal griepgevallen loopt snel op'

Het aantal mensen met griep neemt toe. Een op de vier Nederlanders kent wel iemand die ziek is. Dit zijn vooral mensen uit de kennissenkring. Dat blijkt vandaag uit een peiling van peil.nl/Maurice de Hond in opdracht van het ANP. Hij kan niet vaststellen of het om de Mexicaanse griep gaat.

Ook durft hij niet zeker te zeggen hoeveel patiënten er in totaal zijn. De Hond schat in dat het percentage Nederlanders van 18 jaar en ouder dat op dit moment griep heeft, ergens tussen de 1,5 en 2 procent zit. Dat zijn tussen de 200.000 en 250.000 personen en is het dubbele van drie weken geleden. In totaal geven ongeveer 600.000 Nederlanders aan de afgelopen drie maanden griep te hebben gehad. Het gaat vooral om vrouwen en jongeren.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft geen aanwijzingen dat het H1N1-virus zich sneller verspreid. Uit cijfers van het instituut blijkt dat tot nu toe 78 patiënten met de Nieuwe Influenza A, zoals de Mexicaanse griep officieel heet, in het ziekenhuis hebben gelegen. Veertien van hen lagen op de intensive care. Twee personen stierven aan de griep.

Volgens De Hond nemen veruit de meeste mensen nog steeds geen voorzorgsmaatregelen. Een groot deel wil ook geen griepprik.

Relatie tussen porno en vrouw

Het kijken naar internetporno door jongeren en hun beeld van vrouwen hangen met elkaar samen. Hoe meer ze vrouwen zien als seksobjecten, hoe vaker ze op het web naar seksfilms en -foto's kijken. Die versterken dat beeld dan weer. Dat wijst een onderzoek uit.

Jongeren die vrouwen niet als lustobject zien, kijken minder vaak naar porno en worden daar ook minder sterk door beïnvloed. Dat is een van de bevindingen van Jochen Peter, communicatiewetenschapper en hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam. Hij deed de afgelopen jaren onderzoek naar de invloed van internetporno op jongeren. Dat onderzoek liep onlangs af.

[US Open] Clijsters naar finale

Kim Clijsters staat in de finale van het vrouwentoernooi van de US Open. De Belgische was in de halve eindstrijd sterker dan Serena Williams. De partij kende overigens een bizar einde.

Op matchpoint voor Clijsters kreeg Williams namelijk haar tweede waarschuwing. Hierdoor sleepte de Belgische de zege in de wacht zonder de bal te hoeven slaan. In de eerste set had de Amerikaanse ook al een waarschuwing gehad, nadat ze haar racket kapot had geslagen. In de tweede set ging het opnieuw mis na een voetfout. Dit leverde haar een dubbele fout én twee matchpoints tegen op.

Williams kon niet leven met de voetfout en ging verhaal halen bij de lijnrechter. Daarbij zou ze de persoon in kwestie hebben bedreigd met de dood. Na kort overleg met de umpire werd besloten om de Amerikaanse wederom te straffen, waardoor de partij voorbij was.

Op het scorebord stond uiteindelijk 6-4 en 7-5 in het voordeel van Clijsters, die het in de finale moet opnemen tegen Caroline Wozniacki uit Denemarken.

Olympische Spelen in 3D

Damn, ik hoop dat Roger Mosey (Hoofd Olypische Spelen bij de BBC) waar kan maken wat hij geroepen heeft. Volgens hem, en ik quote: "We could, and I believe should, capture some of the games in 3D...!" Oke, je moet er een nieuwe televisie voor kopen (als die er dan uberhaubt al te koop is), maar dat is slechts een detail. Lijkt mij een geweldige sportervaring. Welke sport zouden jullie graag in 3D willen zien?

Jans: "Hopelijk is dit het omslagpunt"

Ron Jans won in zijn periode als trainer van FC Groningen nog nooit bij SC Heerenveen. Tot zaterdagavond, toen de Groningers dankzij nieuweling Morten Nordstrand de eerste zege van het seizoen binnensleepten.

De Deense huurling had maar één kans nodig om de ploeg van Ron Jans aan een doelpunt te helpen. "Gezien de wedstrijd en de kansen die we hebben gecreëerd, hebben we onverdiend gewonnen," aldus Jans.

"Maar op basis van acht seizoenen Ron Jans als trainer van FC Groningen verdienden we wel een keer om hier te winnen. Morten heeft zijn naam waargemaakt. Hopelijk is dit het omslagpunt," vervolgt de coach.

FC Groningen is door de 0-1-zege in Heerenveen gestegen naar de elfde plaats op de ranglijst. De noorderlingen hebben met vijf punten uit zes duels één puntje meer dan de Friezen.

AZ wijzigt stadionnaam voor CL-duels

AZ gaat zijn thuiswedstrijden in de Champions League spelen in het 'Dirk Scheringa Stadion'. De landskampioen moet van de UEFA de naam van het stadion tijdelijk aanpassen.

Deelnemers aan de Champions League mogen in hun thuisduels geen sponsor in de stadionnaam gebruiken. AZ moet ook de reclameborden aanpassen, want ook daarop mogen niet meer de letters DSB te zien zijn.

Op het wedstrijdshirt van AZ mag de sponsor gewoon blijven staan, al moeten op trainingspakken, bidons en tenues de letter B worden afgeplakt. AZ speelt in poule H van de Champions League thuis tegen Standard Luik (29 september), Arsenal (20 oktober) en Olympiakos Piraeus (24 november).

De Alkmaarders zijn niet de enigen die hun stadionnaam tijdelijk moeten aanpassen. Het Emirates Stadium van Arsenal heeft tijdens Champions League-duels de officiële naam van het oude Highbury; 'Arsenal Stadium'. Luchtvaartmaatschappij Emirates is geen sponsor van het Champions League-toernooi.

Bayern München hoeft om die reden haar Allianz Arena niet te hernoemen, want Allianz is wel een sponsor van het Europese kampioenenbal.

'Michael Jackson was in de war'

Popster Michael Jackson was de dagen voor zijn dood ernstig in de war. Dat blijkt uit post-it velletjes en andere krabbels die Jackson op de spiegel in zijn badkamer had geplakt, die de Britse tabloid News of the World vandaag citeert.

"Ik ben zo dankbaar dat ik een magneet voor wonderen ben", had de King of Pop op zijn spiegel geplakt. En: "Liefde, geen geweld meer". Op een van de blaadjes herinnerde de King of Pop zichzelf eraan om ook zijn grootste hits te laten horen in Londen, waar hij een hele reeks concerten had moeten geven. Vrienden vermoedden dat de zanger zich moed insprak via deze briefjes.

De zanger overleed op 25 juni op 50-jarige leeftijd na een hartstilstand. Zijn privé-arts Conrad Murray wordt ervan verdacht Michael Jackson een fatale overdosis van het krachtige narcosemiddel propofol te hebben toegediend.

Opnieuw spanningen in Culemborg

In de Culemborgse wijk Terweijde is afgelopen nacht opnieuw onrust ontstaan. De mobiele eenheid greep rond middernacht in om twee groepen jongeren uit elkaar te halen. Dat maakte de politie bekend.

De confrontatie was van korte duur, aldus de woordvoerder. Buurtagenten wisten door bemiddeling de raddraaiers tot de orde te roepen. Even daarvoor was de straatverlichting in de buurt om nog onduidelijke reden uitgevallen. De politie zette om die reden tijdens de ingreep een helikopter in om de omgeving te verlichten.

Volgens een getuige waren er zeker zestig leden van de mobiele eenheid betrokken bij de actie. De grootte van beide groepen jongeren schatte hij in op ongeveer honderd.

De onrust in de als achterstandswijk bekend staande buurt duurt nu al bijna een week. De beroering zou het gevolg zijn van ruzie tussen jeugdgroepen.

Ik ben de walrus

Er zullen vast mensen zijn die het sneu vinden, maar dat is dan maar zo. Ik lig nu al uren op de grond in mijn woonkamer. Armen en benen gespreid. De gordijnen zijn dicht, de lampen zijn uit. De kaars die ik aangestoken had, is ondertussen ook al gedoofd. Al het licht dat nog in de kamer hangt is een dunne gloed van straatverlichting die door de gordijnen is gekropen. De asbak vind ik op de tast. Geen idee hoeveel sigaretten erin liggen. Het zijn er veel.

'Prognose Noord-Zuidlijn te optimistisch'

Oud-wethouder Tjeerd Herrema van Amsterdam vindt de commissie-Veerman te optimistisch over de financiële prognose van de Noord-Zuidlijn. Veerman denkt dat de omstreden metrolijn uiteindelijk 3,1 miljard euro gaat kosten. Herrema die eerder dit jaar na de zoveelste financiële tegenvaller opstapte, schat dat bedrag hoger in.

Hij zei gisteren in het actualiteitenprogramma NOVA dat pas als de metro in gebruik wordt genomen, er duidelijkheid is over het totale budget. Volgens hem moeten bijvoorbeeld de rijtuigen nog worden besteld. Hij noemt de 3,1 miljard euro een "tussenstand".

De aanleg van de Noord-Zuidlijn heeft al tot veel problemen geleid. Zo verzakten vorig jaar twee maal woningen aan de Vijzelgracht in de binnenstad. Ook wordt de lijn veel duurder dan de 1,46 miljard die eerder was begroot. Maandag begint een raadsenquête naar de besluitvorming rond dit project. Een speciale raadscommissie hoort diverse bestuurders en ambtenaren en onderzoekt waar het mis ging.

Massaal protest tegen Obama in Washington

In de Amerikaanse hoofdstad Washington hebben gisteren tienduizenden mensen geprotesteerd tegen het beleid van president Barack Obama. Ze verzetten zich tegen de in hun ogen ongebreidelde groei van de overheidsbemoeienis in hun land, meldden Amerikaanse media.

De menigte liep van het Witte Huis, de ambtswoning van de president, naar het Capitool, de plek van de volksvertegenwoordiging waar de Democraten van Obama op dit moment in de meerderheid zijn. Onderweg lieten mensen luidruchtig hun ongenoegen blijken over de nieuwe wind die sinds januari in Washington waait. Ook werden protestborden meegedragen waarop Obama onder meer als Hitler was afgebeeld.

Het massale protest was georganiseerd door allerlei conservatieve belangengroepen. Belangrijkste doelwit van de demonstranten is Obama's hervormingsplan voor de gezondheidszorg, dat volgens hen tot hogere belastingen en een verziekende staatsregulering zal leiden.

Het gezondheidszorgdebat beheerst al maanden het publieke debat in de Verenigde Staten. Obama probeerde donderdag via een belangrijke toespraak in het parlement de impasse rond zijn hervormingsplan, dat onder meer een einde moet maken aan de toestand dat 47 miljoen Amerikanen onverzekerd zijn, te doorbreken.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.