FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 20 november 2008

Zoon Brandsteder likt tepels af

Een van de zoons van Ron Brandsteder is weer eens in opspraak geraakt. Rick heeft namelijk tijdens een avondje stappen in de Pirates club een met slagroom bespoten vrouw weer schoongelikt.

Rick is zich echter van geen kwaad bewust. Hij bekent een beetje aangeschoten te zijn geweest en in de "verleiding van een jongedame trapte."

Het is trouwens niet de eerste keer dat Rick weer het onderwerp van gesprek is in showbizzland. Zo moest hij vorig jaar een nacht de cel in na een knokpartij tijdens het stappen. Een half jaar geleden werd hij zelfs de ArenA uitgebonjourd nadat hij niet van een vrouw kon afblijven terwijl diens man erbij stond.

Allemaal slechte reclame voor de Brandstedertelg. Hij is namelijk ambassadeur voor de Sponsorloterij en daarmee het boegbeeld van vele goede doelen. De loterij heeft al laten weten niet blij te zijn met de likkende Rick.

Het filmpje van Rick de tepellikker is hier te zien

[A1GP] Duitsland in januari terug

Duitsland keert in januari terug in de A1 Grand Prix. In de race op Taupo in Nieuw Zeeland zal de voormalige kampioen haar rentree maken met een nieuwe seatholder.

Het team dat in 2007 nog het tweede seizoen won, heeft zich dit seizoen nog niet laten zien. Willi Weber heeft het team als seatholder verlaten en is nu vervangen door Rolf Beisswanger. Beisswanger is eerder actief geweest in de Formule 1, IndyCar, DTM en ook al in de A1GP. Michael Ammermüller keert terug als coureur, met Andre Lotterer als tweede piloot.

Team Duitsland kijkt tegen een achterstand van 28 punten aan bij haar terugkeer, maar leider Maleisië kan komend weekend theoretisch op 49 punten komen. Met daarna nog zeven races voor de boeg, kunnen er nog maximaal 147 punten worden verdiend, dus Duitsland heeft nog genoeg kans om haar afgelopen twee goede seizoenen te evenaren.

'Palmeiland' Dubai geopend met groots vuurwerk

Het kunstmatige eiland in de vorm van een palmboom voor de kust van Dubai (Verenigde Arabische Emiraten), The Palm Jumeirah, is in de nacht van donderdag op vrijdag plaatelijke tijd met een gigantisch vuurwerk en een groot feest geopend.

Sterren uit de wereld van muziek, film en mode zoals Naomi Campbell, Michael Jordan, Robert de Niro en Sharon Stone woonden de festiviteiten bij.

Het kunstmatige eiland verlengt de kust van Dubai met 100 kilometer. Ruim 40.000 mensen hebben er de afgelopen zeven jaar dagelijks aan gewerkt. Volgens de plannen komen er ongeveer dertig luxe hotels en 1500 villa's op het eiland. De villa's, met een eigen toegang tot het strand, werden binnen drie dagen verkocht.

'Palmeiland' geopend met groots vuurwerk  (foto: ANP)

Yolanthe trots op kerstlingerie

Yolanthe Cabau van Kasbergen heeft een speciale kerstcollectie van haar lingerielijn gelanceerd. "Ik ben vooral heel erg blij dat alles goed is gegaan", zei de presentatrice na afloop van de modeshow waarbij in de Amsterdamse club Jimmy Woo de spannende setjes werden getoond. "Iedereen was erg enthousiast en daar ben ik erg trots op."

De kerstcollectie, die bestaat uit lingerie en nachtkleding, is voorzien van heel veel zwart en paars kant. "Het is net als ik heel erg afwisselend", vertelde Yolanthe lachend. "De ene dag heb ik echt een wijde broek aan met gympen eronder en de andere dag kleed ik mij heel erg chique of sexy. Ik ben een beetje wispelturig qua smaak en dat zie je ook in mijn lingerielijn."

Eerder dit jaar bracht de 23-jarige presentatrice, die zelf model staat in de reclamecampagne voor de kerstcollectie, al een lingerielijn uit. Die collectie bestond onder meer uit een setje met tijgerprint.

Protest tegen rookverbod trekt honderden Groningers

Zo'n vijfhonderd mensen hebben door de binnenstad van Groningen gelopen om hun ongenoegen met het rookverbod in de horeca kenbaar te maken. Die schatting doet Bert Crum van café De Drie Uiltjes. "Het verliep vlekkeloos, er was een goede opkomst en er waren goede toespraken." De polite laat weten dat alles rustig verliep.

De Drie Uiltjes, café 't Haventje Ezinge en café De Kachel hadden het protest georganiseerd, samen met Stichting Red De Kleine Horeca. Na een manifestatie op de Grote Markt volgde een 'rookkroegentocht' langs twaalf cafés waar wel nog gerookt mag worden. We begonnen met vijfhonderd, zegt Crum, maar het is koud, dus hier en daar bleven mensen in cafés hangen. "Maar we zijn blij dat we iets hebben kunnen doen."

De stoet liep een kleine twee uur door de binnenstad en kreeg volgens Crum alleen maar goeie reacties. "Wat een eensgezindheid, lotgenoten bij elkaar, perfect." Er hadden natuurlijk meer mensen moeten zijn, zegt Crum. "Maar de strijd is nog niet voorbij."

Gisteren werd bekend dat overtreders van het rookverbod harder worden aangepakt.

[MotoGP] "Elektronica wordt beperkt"

Net als in de Formule 1, zal ook in de MotoGP de invloed van de elektronische hulpmiddelen worden verkleind. Dat zei Carmelo Ezpeleta, hoofd van Dorna, het bedrijf dat de rechten van de MotoGP in handen heeft.

Volgend jaar wordt het aantal bandenleveranciers in de raceklasse al teruggebracht naar één, in een poging om de snelheden naar beneden te krijgen en het spektakel te vergroten, maar volgens veel coureurs is dat niet genoeg. Zij vragen om een begrenzing van elektronische systemen als traction control, omdat de machines nu te makkelijk te besturen zouden zijn geworden. Ezpeleta is het met de coureurs eens en zei dat het onderwerp bovenaan zijn lijst staat van te behandelen issues.

De wijzigingen staan nog niet voor 2009 op stapel. "We moeten erover gaan praten, zoals in iedere raceklasse," verklaarde Ezpeleta. "Het reguleren van de elektronica wordt de volgende stap, maar we hebben meer tijd nodig."

Eerder beschreef Valentino Rossi de huidige generatie MotoGP-machines als saai in vergelijking met voorgangers. "De nieuwe bandenregels gaan dit niet oplossen," aldus de wereldkampioen. "De elektronica is te ver doorontwikkeld, de technische vooruitgang is ongelooflijk en volgend jaar gaat het alleen maar erger worden." Ezpeleta bestreed dat de hulpmiddelen de afgelopen seizoenen saaier hebben gemaakt. "2008 is een fantastisch seizoen geweest," lichtte hij toe. "Valentino heeft de titel niet makkelijk binnengehaald, hij heeft hem veel moeite gekost en hij heeft gewonnen dankzij zijn genialiteit."

Maximale boete voor Lazovic

PSV heeft Danko Lazovic de maximale boete opgelegd. De Servische spits krijgt deze boete naar aanleiding van zijn onfatsoenlijke gedrag gedurende de topper tegen Ajax.

De clubsite van PSV heeft bekend gemaakt dat Danko Lazovic een maximale boete wordt opgelegd. Zondag riep Lazovic na de gelijkmaker van PSV kwetsende woorden richting zijn coach Huub Stevens. PSV heeft de hoogte van de boete niet op de clubsite bekend gemaakt.

Donderdag keerde Lazovic terug na de interland Servië - Bulgarije en onderhield een gesprek met algemeen directeur Jan Reker. Lazovic betuigde spijt en accepteerde zijn straf. Vrijdag zal Lazovic ook een gesprek met Stevens aangaan.

Van Veldhoven: "Deze club past perfect bij me"

Naar eigen zeggen past coach Harm van Veldhoven uitstekend bij zijn nieuwe club Roda JC. De opvolger van Raymond Atteveld zegt de Kerkraadse club al langere tijd te volgen.

"In België ben ik altijd een halve Hollander geweest, hier is dat wellicht net omgekeerd. Ik ben een Limburger en heb het geluk dat dat zowel in België als in Nederland bestaat," zo beschreef Harm van Veldhoven zijn persoonlijkheid tegenover de NOS. "Ik volg Roda al lang en plots komt dat die kans. Van bij het eerste gesprek had ik een zeer warm gevoel. Deze club past ook perfect bij me. Als coach sta ik tussen én boven mijn spelers," vervolgde Van Veldhoven.

"Ik ga nu heel hard werken. Roda heeft goede fans en een prachtig stadion. Alles is dus aanwezig. Of ik aanvallend of verdedigend speel? Ik voetbal altijd om te winnen."

PSV-supporters reizen toch af naar Madrid

PSV en de supportersvereniging van de club gaan ervan uit dat enkele supporters van de landskampioen volgende week alsnog naar Madrid afreizen.

De Champions League-wedstrijd tussen Atlético Madrid en PSV zal zonder publiek worden gespeeld, maar veel PSV-supporters hebben reeds een vliegtuigticket gekocht. "Die fans hebben voor de tickets betaald, maken er een uitstapje van en bekijken de wedstrijd dan bijvoorbeeld in een Madrileens café," aldus Ger van Os, voorzitter van de Supportersvereniging tegenover Eindhovens Dagblad.

Het international sporttribunaal (CAS) besloot gisteren de straf van Atlético Madrid aan te passen. De Spanjaarden moeten nu één in plaats van twee wedstrijden zonder publiek spelen. Voor PSV is de situatie dus niet veranderd, aangezien de Eindhovenaren de eerstvolgende tegenstander van Atlético Madrid zijn.

Wetenschappers herontdekken Furby-lookalike

Wetenschappers van de Texas A&M Universiteit hebben in de jungle van het Lore Lindu National Park op het Indonesische eiland Sulawesi meerdere dwergspookdiertjes gevonden. Over een periode van twee maanden vingen zij drie diertjes: twee mannetjes en een vrouwtje. De kleine aapjes die verrassend veel op een Furby lijken waren al 85 jaar niet levend waargenomen.

Voordat de diertjes weer vrijgelaten werden, kregen ze een halsbandje om zodat ze voortaan makkelijker te vinden zijn. Hoewel ze klein zijn ging dit echter niet zo makkelijk, aangezien ze hun hoofd 180 graden kunnen draaien. Eén onderzoeker werd in haar vinger gebeten bij het aanbrengen van de halsbandjes.

  Hier is een plaatje van het beestje te zien.

 

 Een filmpje van het beestje

Tour start in 2010 in Rotterdam

In 2010 start de Tour de France in Rotterdam. Dat maakte de gemeente Rotterdam vandaag bekend. De Maasstad heeft de voorkeur van de Tourorganisatie gekregen boven Utrecht.

Eind augustus bracht de organisatie van de Tour nog een onverwachts inspectiebezoek aan beide steden. Het mogelijke parkoers voor de proloog en de start- en finishlocatie werden toen gekeurd. Met name het thema rondom de organisatie, 'water-environment', gaf de doorslag in de keuze voor Rotterdam.

Het wordt voor de vijfde keer dat de Ronde van Frankrijk in ons land van start zal gaan. De laatste keer was in 1996 in Den Bosch. Daarvoor waren Leiden (1978), Scheveningen (1973) en Amsterdam (1954) startplaats van de Tour. Het parcours door de stad wordt op 11 december aanstaande bekend gemaakt.

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!Sport.

Met dank aan LekkerSimpel en Het-Gele-Teken voor de submit.

Ook damesdubbel uitgeschakeld in China

De badmintonsters Judith Meulendijks en Yao Jie zijn er bij de Li-Ning China Open 2008 in Sjanghai niet in geslaagd om de kwartfinales te halen in het damesdubbelspel. In de tweede ronde moesten ze in drie spannende games het onderspit delven tegen het Deense koppel Lena Frier Kristiansen en Kamulla Rytter Juhl.

De eerste game ging met 21-17 naar de Deense vrouwen. In de tweede game kwamen de Nederlandse dames goed terug en wonnen ze met 13-21. In de slotgame kwamen ze echter net tekort tegen het als derde geplaatste duo. Yao Jie en Judith Meulendijks waren de enige nog overgebleven Nederlandse speelsters in Sjanghai.

Juventus in 2011 in een eigen stadion

Juventus krijgt als eerste club in de Serie A het stadion in eigen beheer. In de zomer van 2011 moet het nieuwe stadion klaar zijn.

De club uit Turijn presenteerde vandaag de plannen voor het nieuwe stadion, dat plaats moet bieden aan 40.000 toeschouwers. In tegenstelling tot het Delle Alpi, waar een atletiekbaan rond het veld lag, zullen de toeschouwers in het nieuwe stadion dicht op het veld zitten.

Tot 2006 speelde Juventus in het Stadio Delle Alpi, maar wegens veiligheidsproblemen en een meningsverschil over de huurprijs moest het verhuizen naar het Stadio Olimpico.

Dikkerds krijgen tweede vliegtuigstoel gratis

Extreem dikke Canadezen mogen vanaf nu gebruikmaken van twee vliegtuigstoelen, terwijl ze maar voor eentje hoeven te betalen. Dit heeft het Canadese hooggerechtshof vandaag bepaald. Volgens het hof zijn dikzakken "functioneel invalide" en verdienen zij twee vliegtuigstoelen.

Drie Canadese vliegtuigmaatschappijen hebben het nakijken. Zij gingen in hoger beroep na een besluit van de Canadese Vervoersautoriteit om corpulente personen indien nodig op twee zetels te zetten.

In mei verloren de vliegtuigondernemingen al hun zaak in een federaal beroepshof. Ook deze poging bij het hooggerechtshof is gestrand. Vanaf heden wordt de dikkerds dus geen strobreed meer in de weg gelegd om op twee vliegtuigstoelen plaats te nemen.

Schilt gepasseerd voor K1-finale

Sem Schilt doet definitief niet mee aan de K1-finaledag. De wereldkampioen van de afgelopen drie jaar kan hierdoor zijn titel niet verdedigen.

Schilt verloor eind september van landgenoot Peter Aerts in de kwalificaties en heeft nu geen uitnodiging gekregen voor een van de reservepartijen. Hong-Man Choi (Zuid-Korea) en Ray Sefo (Nieuw-Zeeland) mogen in een onderling gevecht uitmaken wie eerste reserve is en mag deelnemen bij eventuele blessures/opgaven. Het tweede reservegevecht gaat in Yokohama tussen Paul Slowinski (Australië) en Melvin Manhoef.

Het passeren van Schilt kom waarschijnlijk omdat hij niet erg populair is in de sport. Zijn vechtstijl is niet erg spectaculair en hij heeft bovendien een bloedhekel heeft aan het Japanse mediacircus.

Als 'goedmakertje' kreeg Schilt wel een uitnodiging voor een MMA-partij op oudejaarsavond in Japan.

Het autosportmoment van Burnie88

FOK!sport vroeg naar jouw autosportmoment van 2008. Zo stuurde Burnie88 zijn verhaal over de Grand Prix van België. Wil jij ook jouw moment delen, stuur dan een e-mail naar sport@fok.nl o.v.v. Mijn moment van 2008, of PM naar foksport. Het vorige moment was van sasquatsch.

"Rain expected in 10 minutes"

Spa is altijd zo'n race waar je naar uitkijkt. Een mooie baan (hoe lang gaat het nog duren voordat ook Spa verpest wordt), rare weersomstandigheden en het onderscheid tussen de mannen en de jongetjes. Ik hield het hele weekend al het weerbericht in de gaten voor Spa. Op zondag keek ik al vanaf een uur of 8 's morgens op buienradar.nl om te kijken of het misschien ging spoken in Spa. Dat zou ook gaan gebeuren.

De race op Spa zou ik gaan kijken met een vast clubje van mensen waarmee we o.a. naar Grands Prix gaan ieder jaar. Gezelligheid troef, dus dat was alvast een goed voorteken voor de race. Op een bepaald moment in de RTL GP-uitzendingen wordt altijd voor het eerst overgeschakeld naar de grid. En ja hoor, het was nat! Helaas werd er geen regen meer voorspeld, heel misschien nog tegen het eind van de race.

De race begon fantastisch. Hamilton spinde in de eerste bocht (ja, ik ben Ferrari-fan) en daardoor kon Räikkönen door naar P1. De hoop was weer een beetje terug dat Kimi misschien opnieuw kampioen kon worden. De race ontwikkelde zich en het leek erop dat Kimi met gemak ging winnen. Maar toen kwamen er donkere wolken opzetten boven het circuit. "Rain expected in 10 minutes." Dat was het bericht waar we op hoopten! De race zou nog zo'n 15-20 minuten duren, dus de timing was perfect. Alhoewel, we wisten dat Ferrari geen voordeel zou hebben in de regen, dus eigenlijk was het ook wel weer balen. Maar goed, laat maar komen die regen!

En de regen kwam dan ook. Niet met bakken uit de lucht, maar wel genoeg voor een tot dan toe (Brazilië was nog gaver) mooiste eindfase van een race die ik ooit gezien had. We weten allemaal wat er in die laatste rondjes gebeurden. Over en weer inhalen en spinnen, prachtig! Vooral in de laatste sector van het circuit maakten Kimi en Lewis er een historisch gevecht van. Op het moment dat Lewis rechtdoor schoot door die knakker van een Nakajima sprongen ik en m'n vrienden dan ook echt op uit de bank. Het zou Lewis toch niet gaan lukken, beter!

Maar we juichten iets te vroeg. Kimi maakte namelijk ook een fout. Half spinnend omdat hij geen grip meer had kon Lewis weer het voortouw nemen, bizar gaaf! Op dat moment schreeuwden mijn vrienden en ik het uit van enthousiasme en adrenaline. En toen dook Kimi nog de muur in ook in Blanchimont.. Balen maar o zo gaaf!

Lewis won de race dus toch. Applaus verdiende hij dan ook zeker. Maar we weten allemaal hoe het gelopen is. Massa kreeg de overwinning in zijn schoot geworpen door een, mijn inziens, terechte straf voor Lewis. Mede hierdoor zouden we een fantastische laatste race te zien krijgen wat voor mij het echte hoogepunt is van het jaar. Het moment in Spa komt in ieder geval voor mij wel op een goeie tweede plaats!

Burnie88

'Bolsward blundert met Friese plaatsnaam'

Het college van B en W van Bolsward heeft een flinke flater geslagen bij het claimen van de Friese naam voor het stadje. Burgemeester en wethouders hebben namelijk de naam ‘Boalsert' officieel vastgelegd. Die naam slaat echter als een lul op een drumstel, zo vindt oud-gemeentevoorlichter Willem Haanstra.

Al in 1952 wees de plaatsnamencommissie van de Fryske Akademy de gemeente op de foute plaatsnaam, zo vertelt Haanstra. De gemeente sloeg het advies de naam te veranderen in ‘Bolswert' echter toen al in de wind. "Dit was dus een mooi moment geweest om die fout te herstellen", vindt Haanstra,

Boal blijkt namelijk het Friese woord voor 'beul' te zijn. Boalsert zou dus de wierde (terp-red.) van de beul betekenen. Maar volgens de geschiedenisboeken is er nimmer een beul op een terp geweest. Nee, Bolsward zou zijn vernoemd naar iemand die eeuwen geleden op een terp woonde en luisterde naar de naam Boele, concludeert Haanstra.

Museumbaas doet zelf de afwas

Geert Pruiksma heeft een mooi beroep. De beste man is namelijk adjunct-directeur van een museum. Toch is hij niet te beroerd om de hele afwas te doen voor het museum. Pruiksma heeft namelijk geen keus.

Pruiksma heeft de touwtjes in handen bij museum De Buitenplaats in het Drentse Eelde. Voor de schoonmaak, de tuin en technische klussen had hij graag gebruik willen maken van werkvoorzieningsschap Alescon. Maar de sociale werkplaats krijgt het maar niet voor elkaar personeel te vinden.

Eind vorig jaar heeft de gemeente Tynaarlo, waar Eelde onder valt, 50.000 euro beschikbaar gesteld voor het begeleiden van nieuw personeel door het werkvoorzieningsschap. Maar alle moeite ten spijt, is er nog niemand aan het werk gezet bij het museum.

Wethouder Harm Assies van de gemeente Tynaarlo verklaart dat de doorstroming van werknemers naar andere betaalde banen enorm veel tijd in beslag neemt. Maar hij gaat er vanuit dat het vanzelf wel goed komt.

Nalbandian opent tegen Ferrer

De Argentijn David Nalbandian en de Spanjaard David Ferrer openen morgen in Mar del Plata de finale van de Daviscup. Dat is uit de loting vandaag gebleken.

In de tweede enkelpartij morgen staan Juan Martin del Potro en de 31-jarige Feliciano Lopez tegenover elkaar. In het dubbelspel treedt Argentinië zaterdag in principe aan met Agustin Calleri en Jose Acasuso, terwijl Spanje Lopez en Fernando Verdasco opstelt.

Argentinië heeft de Davis Cup nog nooit gewonnen. Spanje won de Cup tweemaal, in 2000 en 2004.

Twee Colombiaanse renners dood bij ongeluk

Afgelopen dinsdag zijn twee Colombiaanse wielrenners om het leven gekomen toen ze tijdens de Clásica Nacional de Aguazul in hun thuisland werden aangereden door een vrachtwagen die tegen de stroom van het peloton inreed.

Uriel Pérez en Jorge Ramírez vonden daarbij de dood. Vijftien andere wielrenners raakten gewond bij het ongeluk. De politie heeft de bestuurder van de vrachtwagen aangehouden.

Gescheurde milt voor Albert

Niels Albert zal de komende maanden niet meer in actie komen. De veldrijder viel afgelopen zondag, tijdens de Superprestige in Gavere, en scheurde zijn milt. De Belg ziet zichzelf dit seizoen niet meer op het hoogste niveau in actie komen.

"Ik ben kortademig. Ik verwacht niets meer van dit jaar. Zelfs als mijn blessure sneller dan verhoopt zou helen, moet ik toch nog alles uit de kast halen om terug op niveau te komen," aldus Albert. Daarnaast is het nog niet duidelijk wanneer de veldrijder weer naar huis mag. "Ik blijf zeker tot het einde van de week in het ziekenhuis."

Bovendien verveelt Albert zich dood. "Dit is pure verveling. Normaal vult een wielrenner zijn vrije tijd met dingen die toch met de koers te maken hebben: naar fietsen kijken, naar beelden van de cross kijken. Daar heb ik nu weinig zin in. Dus heb ik de komende dagen verschillende tv-programma's ontdekt die ik nog nooit had gezien."

Roze kicksen voor Ribéry

De laatste jaren doken er steeds meer gele, rode en witte voetbalschoenen op. Liefhebbers van klassieke, ouderwetse zwarte schoenen snapten de keuze van de voetballers niet. Toch is er nog een speler die er een schepje bovenop doet. Frank Ribéry draagt dit weekend namelijk roze kicksen.

De roze schoenen zijn afkomstig van Nike en dragen de naam Mercurial Vapor Rosa. Ook Andrei Arshavin en Marco Materazzi zullen het schoeisel binnenkort aantrekken. "Ik kijk er ontzettend naar uit om te scoren met de Mercurial Vapor Rosa. Het is een leuke kleur en dit verwacht je in eerste instantie niet in het voetbal", was in een korte verklaring van de Franse speler te lezen.

Levenslang voor kindermishandeling

Een rechtbank in Nieuw-Zeeland heeft uitspraak gedaan in een schokkende zaak van kindermishandeling. Twee broers, Michael en Wiremu Curtis, werden veroordeeld voor moord op de driejarige peuter Nia Glassie. Lisa Kuka, de moeder van het meisje, werd veroordeeld voor doodslag en zware nalatigheid.

De veroordeelden hadden de peuter maandenlang zwaar mishandeld. Zo werd het meisje tot groot jolijt van omstaanders en de moeder in een draaiende droogtrommel gestopt. Ook werd ze verschillende keren opgehangen aan een wasrek en zo snel rondgedraaid dat ze weggeslingerd werd.

Na enkele schoppen tegen haar hoofd door de broers Curtis verloor de peuter het bewustzijn en zakte weg in een coma. Pas 36 uur later, toen ze niet meer gered kon worden, werd er medische hulp voor het meisje gezocht.

De wedstrijddag van Isiolo II

FOK!sport biedt users de mogelijkheid om hun beleving over een bepaalde wedstrijd of evenement op te sturen. Zo bezocht user Isiolo het duel tussen Nederland en Zweden. Hieronder vind je zijn ervaringen over deze wedstrijd. Wil jij hier ook aan meewerken, stuur dan een mailtje met je belevenis naar sport@fok.nl o.v.v. Sfeerverslag van een evenement.

Zittend in de bus tuur ik naar de 4 kaartjes van Ned - Zwe. Na lange tijd is de Amsterdam Arena weer eens het strijdtoneel van alweer mijn 57e thuis interland. Ergens links onderin staat ¤ 32,50 en dat nog wel voor de passe-partout. Dat was wel even anders bij mijn eerste wedstrijd op 31 maart 1999 tegen Argentinië. Destijds betaalde je nog ¤ 12,48, was de Arena nog wel vol en kwam er nog een geweldige sfeer naar boven. Dat was wel even slikken bij binnenkomst. Terwijl we in vak 128 plaats nemen, valt me op dat de Zweedse voetballers met hun fraaie traptechniek de hoedjes van de supporters proberen te raken. Helaas en niet geheel onverwacht belanden de meest ballen net onder de rand van hoedje.

Als eindelijk het fluitsignaal klinkt, ontpopt een aardige wedstrijd. En dat nog wel voor een oefenwedstrijd. Als na 30 minuten eindelijk bij de eerste corner van Van Persie wordt gescoord, barst het feest los. Vanuit de tweede ring komt ongeveer voor tien kilogram aan versnipperde programma boekjes naar beneden dwarrelen en op moment dat we nog vrolijk feest vieren krijgen we vanuit de achterste rij het commando "zitten" te horen.

Tijdens de rust kregen we het 538 spektakel, namelijk het al oude latje schieten. Maar ook 538 heeft kennelijk een kredietcrisis, want de bal werd nu maar op de middenstip gelegd. Met veel moeite weten de kandidaten de getrapte ballen richting het strafschop gebied te krijgen en vliegt er geen een bal over de goal. Tot opluchting overigens van het hoedjesdragende publiek in vak 128. Wij besluiten het hoger op te zoeken gezien de vele ruimte in de andere vakken.

De tweede helft is amper begonnen en Isaksson kon laten zien dat hij het talent "vissen in de Arena" niet was verleerd. Het andere talent, Vorm, maakt eindelijk zijn debuut en vierde dit waarschijnlijk met de "snelst gepasseerde, debuterende doelman" van Oranje. Daarna volgde toch nog een onbegrijpelijk moment. Ergens in 65e minuut komen drie jongens met frietjes, hamburgers en drinken achter ons zitten. Twee doelpunten gemist en dat allemaal voor hun vriendinnetjes. Dan heb je 90 minuten voetbal en daarvan ga je twintig minuten weg om eten en drinken voor je vriendin te halen. "Heb ik iets gemist?", werd gevraagd. Of is feminisme nu ook al doorgebroken tot de keiharde supporters kern van Oranje?

Als publiekslieveling Dirk voor de derde keer Isaksson laat vissen is het afgelopen. Het Nederlands elftal sluit gelukkig het jaar positief af en mag ik braaf wachten tot 28 maart en 1 april waar we elkaar weer in de Arena ontmoeten.


Een eerder sfeerverslag van Isiolo vind je hier.

Hersens Amy Winehouse uiteengespat op muur

Een Italiaanse beeldhouwer heeft een opmerkelijke ode gebracht aan Amy Winehouse. Marco Perego eert de zangeres namelijk met een luguber beeld.

Perego heeft zijn creatie 'The only rock star is a dead rock star' gedoopt. Het beeld van Amy ligt op de grond. Haar hoofd ligt in een bloedplas, terwijl haar hersens uiteen zijn gespat op de muur.

Naast haar zit William S Burroughs, een Amerikaanse acteur, die een geweer in zijn handen heeft. De kunstenaar heeft het kunstwerk gebaseerd op het verhaal van Burroughs, dat hij zijn vrouw in 1951 heeft doodgeschoten met een geweer. Hij wilde namelijk net als de legendarische Willem Tell een appel van haar hoofd schieten.

Uiteraard werd ook de verslaafde zangeres om een reactie gevraagd. "Een vreemde ode", heeft ze via een woordvoerder laten weten. 

Als Amy het kunstwerk wil kopen, moet ze maar liefst 100.000 dollar neertellen. Het beeld is momenteel te zien in de New Yorkse Manhattan Half Gallery.

Klik hier voor een videootje van het opmerkelijke kunstwerk

 

The Pit; geen grafische kaart nodig

Studio Hunty zal ons binnenkort gaan verblijden met de eerste echte audio-only stealth action game. Deze game zal de titel In the Pit dragen.

In In the Pit speel je als monster dat in een diepe kuil leeft. Er is geen licht. Het beeld is dus de het gehele spel volledig zwart. Door gebruik te maken van enkel geluid en vibratie zal je de arme zielen die in je hol terecht komen moeten vinden en opeten.

<a href="http://video.msn.com/?mkt=en-US&playlist=videoByUuids:uuids:df61044d-75aa-4605-877b-7797abc6a58c&showPlaylist=true&from=msnvideo" target="_new" title="Trailer for "In the Pit" for Dream Build Play 2008">Video: Trailer for "In the Pit" for Dream Build Play 2008</a>

De game verschijnt binnenkort op Xbox Live voor een luttele 400 MS points.

Nieuwe GeForce drivers gereleast

Deze week zijn de nieuwe GeForce drivers gereleased, versie 180.48.
De nieuwe drivers kunnen geïnstalleerd worden op systemen met een videokaart uit de 8800 serie, de 9-series en de nieuwe 200-series.

De nieuwe drivers brengen een hoop verbeteringen met zich mee, met name in de performance in games. Hier de belangrijkste aanpassingen:

Exciting New Features:

- Enables NVIDIA SLI technology on SLI-certified Intel X58-based motherboards with the following GPUs: GeForce GTX 280, GeForce GTX 260, GeForce 9800 GX2, GeForce 9800 GTX+, and GeForce 9800 GTX. Learn more here.
- Enables NVIDIA SLI Multi-monitor support, giving you the ability to use two monitors with your GeForce graphics cards in SLI mode. Now you can easily switch between multi-monitor desktop mode and full screen 3D gaming mode. Learn more here.
- Enables NVIDIA PhysX acceleration on a dedicated GeForce graphics card. Use one card for graphics and dedicate a different card for PhysX processing for game-changing physical effects. Learn more here. (Note: GPU PhysX is supported on all GeForce 8-series, 9-series and 200-series GPUs with a minimum of 256MB dedicated graphics memory. This driver package automatically installs PhysX System Software version 8.10.13).
Blazing Fast Performance:

Boosts performance in numerous 3D applications. The following are some examples of improvements measured with Release 180 WHQL drivers vs. Release 178 WHQL drivers (results will vary depending on your GPU, system configuration, and game settings):
Up to 10% performance increase in 3DMark Vantage (performance preset)
Up to 13% performance increase in Assassin's Creed
Up to 13% performance increase in BioShock
Up to 15% performance increase in Company of Heroes: Opposing Fronts
Up to 10% performance increase in Crysis Warhead
Up to 25% performance increase in Devil May Cry 4
Up to 38% performance increase in Far Cry 2
Up to 18% performance increase in Race Driver: GRID
Up to 80% performance increase in Lost Planet: Colonies
Up to 18% performance increase in World of Conflict

Klik HIER om de nieuwe drivers te downloaden voor Windows Vista (32BIT) en klik HIER om handmatig of automatisch te zoeken naar drivers voor jouw besturingssysteem.

Wat een lief poesje in Hello Kitty: Big City Dreams trailer

Speciaal voor de vrouwelijke gamer, of voor de mannelijke gamer die zich aangetrokken voelt door schattige kleine poesjes met roze strikken, een trailer van de nieuwe DS game Hello Kitty: Big City Dreams.

Kitty verlaat haar huis in Sanrio Town om het te gaan maken in de grote stad. Ze verhuist naar een appartement in het centrum van Big City. Hoewel ze nu nog op de begane grond woont, droomt ze van de dag dat ze mag verhuizen naar het luxe penthouse. Help Kitty om haar nieuwe woning te verkennen en vrienden te maken. Misschien, als je mensen maar helpt, wordt de droom van Kitty werkelijkheid.

PC Gaming is niet dood

De PC doet het als gameplatform veel beter dan alle consoles bij elkaar! Tenminste, dat is de conclusie die de Jon Peddie Research firma trekt.

Vanaf de release van de nieuwe generatie consoles zijn er ongeveer 74,7 miljoen exemplaren verkocht. Sinds Q3 2005 zijn er 196 miljoen game-pc's verkocht, hetgeen nog op kan lopen tot 303 miljoen, afhankelijk van de definitie van game-PC.

Hoe komt het dan dat zoveel critici pc gaming dood verklaren? Volgens Jon Peddie komt dit allemaal door de vooroordelen over PC-gamers. Die zouden gezien worden als puistige nerds, terwijl console gamers wel stoere jongens en meisjes zijn.

Part of the problem is that PC gaming has been associated with first-person shooters, and the PC gamer has been depicted as some fat white boy with zits and an enlarged right hand wrist muscle from either mousing or personal dating. Whereas the console gamer is depicted as a family member who may zap a few bad guys in Halo, but is really more interested in dancing with her mom and dad in front of the Wii—image is everything.

Dit onderzoek mag natuurlijk wel met een dikke korrel zout genomen worden. De handhelds en, wellicht nog wel belangrijker, softwareverkopen, worden hier voor het gemak helemaal niet meegerekend.



De groei van de PC markt tot en met 2012

DJ geschokt door kannibaal

Een Britse radio-dj was vanochtend diep geschokt toen een opmerkelijke gast met de studio belde. De vrouw bekende regelmatig mensenvlees te hebben gegeten.

Voor zijn radioshow deed dj Graham Mack de luisteraars een oproep. Hij vroeg hun hem te vertellen wat het vreemdste is dat zij ooit hebben gegeten. Mack werd menigmaal gebeld, maar de antwoorden waren met dingen als slakken, apenhersens en hondenvlees niet bijster origineel.

Dat veranderde op slag toen ene Anthea naar de uitzending belde. Ze bekende doodleuk eens een paar porties mens te hebben gegeten. Toen de dj van de schrik was bekomen, vroeg hij haar om een verklaring.

"Het gebeurde toen ik nog kind was en in Afrika woonde", vertelde Anthea. "We gingen altijd naar dezelfde slager en opeens – we waren er een paar jaar – werd het vlees veel beter. Pas toen we een paar jaar later terug naar Engeland verhuisden, hoorden we dat de slager gearresteerd was omdat hij kleine zwarte meisjes fokte."

Mack en zijn collega's reageerden verbijsterd. "Op dat moment wisten we het niet. Volgens mij moeder was het heerlijk. Ze dacht dat ze gewoon gehakt kocht", luidde het excuus.

Wrath of the Lich King is de snelst verkopende PC game ooit

Blizzard heeft bekend gemaakt dat de tweede uitbreiding op de succesvolle MMORPG World of Warcraft 2,8 miljoen keer is verkocht in de eerste 24 uur dat de game uit was. Dit maakt Wrath of the Lich game de snelst verkopende PC game ooit. Ook houdt het de titel in de familie, aangezien het vorige record op naam stond van de eerste WoW expansion: The Burning Crusade. Deze uitbreiding wist 2,4 miljoen exemplaren te verkopen in zijn eerste 24 uur.

De meeste exemplaren van die 2,8 miljoen komen van Noord Amerika en Europa, maar ook wist de game voordeel te halen uit de toevoeging van Chili, Argentinië en Rusland aan Blizzard's domein. World of Warcraft heeft momenteel ruim 11 miljoen actieve spelers, dit waren er nog 8 miljoen toen The Burning Crusade lanceerde. De 3,5 miljoen stuks die The Burning Crusade in de eerste maand verkocht is het volgende eigen record wat Blizzard kan gaan proberen te breken.

Amsterdamse Marokkanen plegen vaker anti-homogeweld

Marokkanen zijn in Amsterdam oververtegenwoordigd onder de geweldplegers tegen homoseksuelen. Laurens Buijs, Gert Hekma en Jan Willem Duyvendak, drie wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, komen tot deze conclusie in een vandaag op het Amsterdamse stadhuis gepresenteerd onderzoek.

Volgens de onderzoekers speelt vooral de uitgesproken machocultuur onder veel Marokkaanse straatjongeren een belangrijke rol in hun houding tegenover homoseksualiteit. Veel geweldplegers zouden een weerzin voelen tegen al te vrouwelijk gedrag en het idee van anale seks. Ook zouden ze volgens de onderzoekers bang zijn voor seksuele avances door mannen die openlijk voor hun homoseksualiteit uitkomen.

Religie, aldus de onderzoekers, speelt daarbij geen duidelijke rol. Evenmin is gebleken dat de oververtegenwoordiging van Marokkanen iets te maken zou hebben met nare seksuele ervaringen in hun jeugd. Daarmee ontkracht het onderzoek het idee dat veel jeugdige Marokkanen zouden misbruikt worden door pedofielen, een opvatting die onder andere door Amsterdams stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch werd verkondigd.

Opmerkelijk is dat de studie ook niet helemaal lijkt te stroken met een Haags rapport van eerder deze week. Daarin werd op basis van landelijke cijfers van de politie nog beweerd dat vooral autochtonen zich schuldig zouden maken aan geweld tegen homo's. Mogelijk hebben de verschillen te maken met het feit dat deze UvA-studie enkel cijfers uit Amsterdam gebruikt.  

Met dank aan Redcoon voor de submit.

Foto Hitler bij begraafplaats WOII schokt Tukkers

Tussen het Twentse Holten en Rijssen loopt een wandelpad, waarlangs diverse bordjes staan met daarop historische feiten en afbeeldingen. Een leuk en leerzaam idee, zo vond de gemeente. Uiteraard mag een bordje met een afbeelding van Adolf Hilter niet langs het pad ontbreken. Toch heeft juist dit bordje nogal wat commotie veroorzaakt in Holten.

Om het nabijgelegen Canadese kerkhof te bezoeken, zijn nabestaanden aangewezen op dit zogeheten Wereldtijdpad. De afbeelding van de leider van het Derde Rijk, die menig Canadees de dood heeft ingejaagd, is de nabestaanden dan ook een doorn in het oog. Zij hebben bezwaar gemaakt tegen het bordje en met succes. De afbeelding van de Oostenrijkse schilder met het kleine snorretje is sinds vandaag afgeplakt.

Initiatiefnemer van het 'historische' wandelpad, Floor Looy, heeft gisterochtend met enkele bezwaarmakers om tafel gezeten. "Dat gesprek was vooral bedoeld om duidelijk te krijgen wat voor hen de angel van het verhaal was. De tekst en de locatie vonden ze niet verkeerd, maar vooral de prominente afbeelding van Hitler vonden ze storend. Dat was nooit onze bedoeling. We hebben nu geconstateerd dat deze afbeelding voor onbedoelde bijeffecten heeft gezorgd en daar hebben we een oplossing voor gezocht. Samen met de historicus en vormgever van het bord gaan we een nieuw bord ontwerpen. Dat zal waarschijnlijk enkele weken duren."

Het omstreden Hitlerbordje is hier te zien

Geen rentree, maar rechten voor Jaksche

Oud-wielrenner Jörg Jaksche, die een schorsing van een jaar uitzat vanwege het gebruik van doping, wil advocaat worden. De 32-jarige oud-winnaar van Parijs-Nice heeft, in tegenstelling tot andere wielrenners, geen intentie om terug te keren in het wielerpeloton.

Deze week nog werd Jaksche nog gelinkt aan de Gouermetfein Wels-ploeg. Jaksche ontkent echter dat hij een aanbod heeft gehad. "Ik heb inderdaad de teammanager ontmoet, maar dat was alleen om te kijken of ik iets kon doen in verband met het anti-dopingbeleid van de equipe."

De Duitser zei dat zijn carrière-switch, van wielrennen naar rechten, niet zal inhouden dat hij in de toekomst geen rentree maakt in de wielerwereld. "Als een team contact zoekt met me, dan zal ik er zeker over nadenken. Maar daar is op dit moment geen sprake van."

[Update] DLC Grand Theft Auto 4 komt op 17 februari

Na een stille periode van een aantal maanden is er nu dan belangrijk nieuws uit het Rockstar-kamp. De downloadable content voor Grand Theft Auto IV, die exclusief voor de Xbox 360 is, komt op 17 februari 2009 uit.

De extra content gaat uitkomen onder de naam "Lost and Damned". In deze episode speel je met Johnny Klebitz, die lid is van de Liberty City Biker Gang. Johnny is een ander type dan Niko uit het eerste deel. Ook gaan we een andere kant zien van Liberty City tijdens dit nieuw avontuur. We zijn benieuwd! Meer informatie over het verhaal of de prijs van de extra content is nog niet bekend.

Update 18:04:
De eerste vier screenshots van de DLC zijn nu ook uitgebracht, deze zijn hieronder te vinden.

Met dank aan PBateman1978 voor het melden in het Centrale Xbox 360-topic op het forum.

Stewardess helpt vliegtuig landen

Een stewardess aan boord van een Air Canada-vlucht heeft de piloot geholpen met het maken van een noodlanding op Shannon Airport in het westen van Ierland. Deze ongeplande stop was nodig omdat de copiloot verdoofd en vastgebonden moest worden nadat hij was doorgedraaid. Het voorval vond al in januari plaats maar de Ierse luchtvaartinspectie presenteerde gisteren het volledige rapport.

Volgens de piloot was het gedrag van zijn collega vanaf het begin al vreemd. De copiloot was al te laat in de cockpit, nadat de veiligheidscontrole en het papierwerk al gedaan waren. Eenmaal in de lucht werd zijn gedrag alleen maar vreemder. Hij begon ongecontroleerd te praten en na een dutje weigerde hij ook zijn gordel weer om te doen. Hierop liet de piloot enkele stewardessen naar de cockpit komen om de copiloot weg te halen waarna twee dokters hem hebben verdoofd. Na controle van de passagierslijst bleek er geen piloot tussen de passagiers te zitten maar een stewardess gaf toe dat zij een commercieel vliegbrevet had, dit was wel deels verlopen.

Het rapport prees de piloot en de stewardess voor hun handelen tijdens de vlucht. De copiloot bleef elf dagen op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis voordat hij terug naar Canada vloog met een ambulancevlucht.


Gelukkig bleven de passagiers kalm


Eddy Zoëy stopt met radiomaken

Met ingang van volgend jaar hangt Eddy Zoëy zijn radiocarrière aan de wilgen. Voor BNN maakt hij sinds 2005 elke zaterdag- en zondagmiddag het programma ZoëyZo op 3FM. Zoëy blijft werkzaam bij BNN, waar hij het tv programma Nu We Er Toch Zijn maakt.

Zijn besluit is een gevolg van een te volle agenda. "Er wordt me wel eens gevraagd: als je moest kiezen tussen al je bezigheden, wat zou je dan blijven doen? Doordat ik zoveel dingen doe die ik fantastisch vind, zoals muziek maken, televisie maken en ook kinderen maken, heb ik helaas moeten kiezen. Maar eerlijk is eerlijk, het vooruitzicht om in het weekend gewoon weer bij mijn gezin te zijn is ook wel heel plezierig!", aldus Eddy Zoey.

Vanaf 3 januari is het weekendprogramma in handen van Timur Perlin, die momenteel op zaterdag- en zondagochtend te horen is. Zoëy presenteert zijn laatste uitzending op 14 december, de overige weekenden tot aan de jaarwisseling worden ingevuld door o.a. de jaarlijkse actie Serious Request.

Vorig jaar bracht FOK!tv een bezoek aan het programma van Eddy Zoëy, klik hier om de reportage te bekijken.

Omzet Nederlandse horeca gedaald

De Nederlandse Horeca zal het vierde kwartaal waarschijnlijk last blijven houden van dalende omzetten. "In de huidige economische context moeten we rekening houden met een teruggang", aldus een woordvoerder van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) constateerde dat de inkomsten binnen de horeca in het derde kwartaal met 0,7 procent afnamen ten opzichte van vorig jaar. Dit is de eerste daling in vier jaar.

Vooral in cafés en restaurants zijn de dalingen sterk, met dalingen van respectievelijk 1,8 en 1,7 procent. Volgens het CBS kwamen er niet alleen minder klanten, de klanten die er waren spendeerden ook nog eens minder geld. Dit is terug te zien in de verkoopcijfers van cafés en restaurants die zelfs 5 procent of meer daalden. 

Het verlies in de omzet heeft de horeca deels weten te compenseren door middel van prijsverhogingen. De prijzen in restaurants stegen bijna met 5 procent, cafés werden gemiddeld 3,8 procent duurder. De hogere prijzen verwijt de horeca zelf aan het feit dat de uitgaven aan energie en voedingsmiddelen sterk zijn gestegen. Ook zijn de personeelskosten en de inkoopkosten voor drank gestegen.

De lagere omzetten zijn niet te wijten aan het rookverbod volgens het CBS. Volgens CBS-econoom Michiel Vergeer speelt het afnemende consumentenvertrouwen een grotere rol. Dit was het tweede kwartaal ook al vernomen. Discotheken en kleine cafés lijden wel zware verliezen door het rookverbod, in sommige gevallen gaat het over dalingen van 25 procent.


 

Bayern München huurt Donovan

Bayern München huurt Landon Donovan na de winterstop. De Amerikaanse aanvaller wordt in ieder geval tot half maart gehuurd van Los Angeles Galaxy. De trainer van de Duitse club, Jürgen Klinsmann, hoopt dat Donovan zelfs tot het einde van het seizoen blijft.

Tijdens het afgelopen seizoen in de Amerikaanse Major League scoorde Donovan twintig doelpunten in 25 wedstrijden, waarmee de 26-jarige spits topscorer werd. Overigens is het niet de eerste maal dat Donovan in Duitsland speelt. Een avontuur bij Bayer Leverkusen werd echter geen succes.

Tour van 2010 start in Rotterdam

In 2010 start de Tour de France in Rotterdam. Dat maakte de gemeente Rotterdam vandaag bekend. Rotterdam heeft de voorkeur van de Tourorganisatie gekregen boven Utrecht.

Eind augustus bracht de organisatie van de Tour nog een onverwachts inspectiebezoek aan beide steden. Het mogelijke parkoers voor de proloog en de start- en finishlocatie werden toen gekeurd..

Het wordt voor de vijfde keer dat de Ronde van Frankrijk in ons land van start zal gaan. De laatste keer was in 1996 in Den Bosch. Daarvoor waren Leiden (1978), Scheveningen (1973) en Amsterdam (1954) startplaats van de Tour.

Asus bouwt game-pc met nieuwe Intel i7 processor

Asus heeft een nieuw vlaggenschip op de markt gebracht, de ROG CG6190 Gaming PC. Kopers kunnen hun systeem zelf naar wens inrichten met de nieuwste reeks processors van Intel: de Core i7. Inmiddels zijn daarvan de 920, de 940 en de 965 Extreme Edition op de markt. Deze zijn dan ook allemaal beschikbaar voor de ROG, met als extra voordeeltje dat Asus ze standaard 20% overklokt. Om ervoor te zorgen dat de CPU het niet te warm krijgt heeft de Taiwanese fabrikant gezorgd voor vloeistofkoeling.

Verder zal de PC een X58-moederbord hebben, waar naar wens maximaal 12GB DDR3 opgeprikt wordt. Uiteraard wordt zowel CrossFire als SLI ondersteund. Om het geheel aan te drijven is de keuze gevallen op een 2 kW voeding. Voor de veiligheid van je systeem is er een biometrische vingerafdrukscanner ingebouwd. De oren zullen gestreeld worden door een SupremeFX X-Fi-geluidskaart.

Of het systeem ook op de Nederlandse markt gebracht wordt is niet bekend. Een prijs is daarom helaas ook niet te noemen.



Goodbye my lover (deel 5)

Ik weet niet eens waar ik naar toe moet. Het giet van de regen, het is donker, maar ik wil niet terug naar huis. Mijn vrienden wonen allemaal nog thuis bij hun ouders, ik heb geen zin om daar aan te kloppen. Bijna automatisch fiets ik naar de woonwijk waar mams jongste zusje Manon woont. Zij en ik schelen tien jaar en hebben een fantastische band, altijd gehad. Als ik aanbel sta ik als een verzopen kat op de stoep, mijn gezicht nat van regen, tranen en snot.

Sportcommentator Herman Kuiphof (89) overleden

De legendarische sportcommentator Herman Kuiphof (89) is in zijn woonplaats Soest overleden. Kuiphof was bekend als verslaggever van sportwedstrijden. Hij schreef veel sportartikelen en was bekend als verslaggever op televisie van onder meer voetbal- en tenniswedstrijden, evenals diverse Olympische (Winter-)Spelen.

De in 1919 te Franeker geboren Kuiphof wilde in eerste instantie zanger worden, maar belandde toch in de journalistiek. Hij begon zijn carrière vlak voor de oorlog in 1938 als leerling-verslaggever bij de Nieuwe Nederlander. Na de oorlog ging hij voor de Haagse Courant werken tot hij in 1961 de overstap maakte naar de televisie (VPRO). Kuiphof was bekend om zijn markante stemgeluid en taalgebruik, wat hem een geliefd en veelgeprezen sportcommentator maakte.

Herman Kuiphof zal aankomende maandag worden begraven.

Met dank aan Mowiek en LekkerSimpel voor de submit.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Christenen in actie tegen evolutieleer

Het is volgend jaar op 12 februari tweehonderd jaar geleden dat Charles Darwin, de bedenker van de evolutieleer, werd geboren. Reden voor behoudende Christenen om actie te gaan voeren tegen het kritiekloos aanvaarden van deze evolutieleer.

De Christenen willen kort voor de geboortedag van Darwin de brochure 'Evolutie of Schepping - Wat geloof jij?' bij meer dan zes miljoen huishoudens in de brievenbus laten bezorgen. In de folder wordt duidelijk gemaakt dat het onmogelijk is om 'technisch' te bewijzen dat de mens door de evolutie of door Gods schepping op aarde kwam. De evolutieleer gaat er vanuit dat de mens van de aap afstamt, terwijl de scheppingsleer (het creationisme) van de Bijbelse opvatting (dat God de mens heeft geschapen) uit gaat.

De initiatiefnemers van de actie zijn van mening dat mensen iedere dag overspoeld worden met informatie die op de evolutietheorie gebaseerd is. "Niet alleen in documentaires op tv, maar ook in allerlei boeken hoor en lees je over de big-bang, over een miljarden jaren oude aarde, over het toevallig ontstaan van het leven en over onze aapachtige voorouders", aldus een van de initiatiefnemers.

Aan de campagne werken meer dan twintig behoudende organisaties uit de protestants-christelijke kring uit zowel Nederland als België mee. Onder meer organisaties als Schreeuw om Leven, Stichting Ark van Noach en Stichting de Oude wereld doen hieraan mee.

Met dank aan Karrs voor de submit.

Patiënt klaagt roddelende verpleger aan

Het is algemeen bekend dat artsen een probleem hebben als ze hun beroepsgeheim schenden. Een Zweedse verpleger had daar geen boodschap aan toen hij op een verjaardag vrolijk in het rond roddelde. Zo wist hij te vertellen dat een van zijn patiënten de kleinste penis bezit die hij ooit had gezien. De betreffende patiënt heeft de verpleger hierop aangeklaagd.

De twee konden het aanvankelijk goed met elkaar vinden, aangezien de patiënt was uitgenodigd voor een feestje dat de verpleger thuis gaf. Hij sloeg steil achterover toen hij hoorde hoe de verpleger de roddel uit de doeken deed voor alle aanwezigen.

De patiënt heeft hierop zijn beklag gedaan bij het tuchtcollege van het Zweedse ziekenhuis. De man omschreef de ervaring als beschamend en kwetsend, met name omdat er vooral vrouwen aanwezig waren op het feest. Als het tuchtcollege zijn klacht afwijst, stapt de Zweed naar de politie.

Met dank aan FIGJAM voor de submit.

Garzelli: "Giro groter dan de Tour"

Wielrenner Stefano Garzelli heeft gezegd dat de Ronde van Italië in 2009 een belangrijkere wedstrijd is dan de Ronde van Frankrijk.

Garzelli, die de Giro in 2000 wist te winnen, zegt dat het aantal grote namen (Lance Armstrong en Carlos Sastre) dat aan de Giro meedoet daar de oorzaak van. De Giro geldt overigens voor de meeste Italiaanse wielrenners al als de belangrijkste ronde van het jaar. "De komst van deze grote jongens is een geweldige stimulans voor de wedstrijd", aldus Garzelli.

Reïntegratie langdurig werkloze kost 537.000 euro

De reïntegratie van langdurig werklozen is weinig effectief en is te duur. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Nicis College van Stedelijke Innovatie (CSI). Dat komt volgens het CSI omdat de kans op werk door reïntegratie-inspanningen slechts met 3 procentpunt stijgt.

Gemeenten kregen vorig jaar 1,5 miljard euro voor de reïntegratie van bijstandsgerechtigden. Van de 90.000 beëindigde cursussen resulteerden er 21.000 in een baan (23 procent). De gemiddelde kosten per baan via een reïntegratietraject zou dus zo'n 69.000 euro bedragen. Indien men echter degenen die op eigen kracht werk zouden hebben gevonden niet meetelt, bedragen de kosten volgens het CSI 537.000 euro per geslaagde reïntegratie.

De kans op werk voor mannen in de bijstand stijgt door hulp bij reïntegratie immers maar van 21 naar 24 procent: die 3 procent zou dat zonder hulp niet zijn gelukt. Onder mannen in de WW stijgt de kans op werk met een stimulans slechts van 56 naar 57,5 procent. Bij vrouwen, jongeren en ouderen is deelname aan een reïntegratietraject zelfs nadelig. ‘Het belemmert hen om zelf actief naar werk te zoeken’, verklaart Jouke van Dijk, hoogleraar Regionale Arbeidsmarktanalyse in Groningen.

Minister Piet Hein Donner en Ahmed Aboutaleb zijn het niet eens met de conclusies van het CSI. Volgens hen helpen gemeenten veel meer mensen dan het CSI veronderstelt. Ook gaat het volgens hen vaak om langdurige trajecten met scholing en begeleiding naar de arbeidsmarkt, waarvan de resultaten niet direct in een jaar zichtbaar zijn.

Met dank aan highender voor de submit.

Microsoft houdt NXE problemen scherp in de gaten

Gisteren was een bijzondere dag voor Microsoft. Een geheel andere dag dan een normale dag, want de New Xbox Experience werd gelanceerd. Inmiddels hebben vele gamers er allerlei verschillende meningen over. De één vindt het te veel op de Wii lijken, de ander vindt het een geweldige update. Meer dan 14 miljoen gebruikers krijgen deze update. Daarom verloopt het updaten van de Xbox 360 niet bij iedereen vlekkeloos.

Zo zijn er bij sommigen wat problemen bij de Xbox Live Marketplace. Ook bij andere gedeeltes van Xbox Live zijn er problemen te vinden. Volgens Major Nelson zijn er geen redenen om paniekerig te worden. Er wordt volop gewerkt aan nieuwe updates. Tevens worden de problemen scherp in de gaten gehouden. Het is een kwestie van geduld, oh wat klinkt dat weer zo clichématig!

Spin wordt bestuurster bijna fataal

Op de autoweg A4 in Den Haag heeft vanochtend een zwaar ongeluk plaatsgevonden. De oorzaak was een spin. Toen de automobiliste de spin in haar auto zag, wilde ze de spin zo snel mogelijk dood maken, waardoor ze de macht over het stuur verloor.

Nadat de auto over de kop sloeg, kwam deze in de middenberm terecht, aldus de politie. Het slachtoffer is met verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht. Twee rijstroken van de A4 moesten na het ongeval afgesloten worden.

Met dank aan Lantashh voor de submit.

KHN steunt niet langer rookbeleid Klink

De sector Discotheken/Café bar bedrijven van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft in een persbericht laten weten de handen van het huidige rookbeleid af te trekken. Ondanks het wettelijke verbod op asbakken binnen de muren van de horecaonderneming, hebben de sectoren laten weten alle begrip te hebben voor leden die de asbakken uit lijfsbehoud terugzetten.

Tijdens de bestuursvergadering van KHN is besloten om op de zeer korte termijn een speciale telefonische rookhelpdesk te openen ter ondersteuning en voor advies van leden van KHN. Volgens KHN is er in Nederland een chaos ontstaan als gevolg van het wanbeleid van minister Klink en doordat er niet geluisterd is naar de punten die KHN inbracht met betrekking tot het rookbeleid.

Volgens KHN is het rookverbod in eerste instantie geaccepteerd door de horecaondernemers, maar door onder meer gebrek aan handhaving is deze acceptatie volledig omgeslagen in onbegrip. Zij zijn dan ook van mening dat de minister slecht bestuur te verwijten valt, omdat hij een wet in het leven heeft geroepen terwijl hij niet over de mankracht beschikt om deze wet uit te voeren. Het slechte beleid heeft er nu zelfs toe geleid dat ook welwillende leden de asbakken terug hebben gezet.

Volgens KHN zijn er vijf punten zeer belangrijk om een goed rookbeleid te voeren: het strafbaar stellen van de roker, een compensatieregeling voor de ondernemer, de aanpak van illegale horeca, handhaving van de wet en een soepele opstelling van de lokale overheid. Aanstaande woensdag vindt er een Algemene Ledenvergadering plaats van KHN, waaruit verder te nemen stappen zullen volgen.

Met dank aan The_Concrete_Mixer voor de submit.

'Duizend meter schaatsen over twee races rijden'

Uit een onderzoek van econometristen van de Rijksuniversiteit Groningen, in opdracht van de KNSB, is gebleken dat de 1.000 meter bij het langebaanschaatsen over twee races moet worden verreden. Tijdens het onderzoek stelden studenten vast dat een finish in de binnenbaan voordeel oplevert. Mannen rijden in de laatste binnenbocht 0,155 seconde sneller, bij vrouwen is het verschil 0,21 seconden

Nu wordt door middel van loting bepaald wie de laatste binnenbocht mag rijden. De wetenschappers zijn van mening dat op deze manier de helft van de schaatsers wordt benadeeld. Daarom pleiten zij voor het rijden van twee 1.000 meters, waarbij de schaatsers uiteindelijk worden gerangschikt op basis van hun snelste tijd.

De Nederlandse schaatsbond wil met de resultaten naar de internationale schaatsbond ISU en het IOC stappen. Men hoopt dat het nieuwe systeem nog voor de Olympische Spelen van 2010 zal worden ingevoerd.

Sørensen wil rechtse omroep

Ronald Sørensen, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, wil een rechtse omroep beginnen. De landelijke radio- en televisiezender heeft als tijdelijke werktitel Populistische Omroep Nederland (P.O.N.). Het wordt een omroep die 'het ware geluid van Nederland' laat horen en 'niet aan het handje loopt van de sociaalliberale elite uit de grachtengordel', aldus Sørensen.

De komende weken zal de fractievoorzitter de straat op gaan om vijftigduizend leden te werven voor zijn omroep. Dat aantal leden is nodig om een plek binnen het publieke bestel af te dwingen. Ook heeft Sørensen een website opgericht waar nieuwe leden zich aan kunnen melden. Op deze website staat tevens meer informatie over P.O.N. Uiteindelijk wil Sørensen 150.000 leden voor zijn omroep hebben, dat aantal is nodig om een B-omroep zoals Omroep Max en Llink te worden.

Ergernis 

Het plan om een eigen omroep te beginnen is volgens Sørensen ontstaan uit ergernis over de eenzijdige berichtgeving vanuit Hilversum. Zo zou de publieke omroep volgens hem de nadelen van de multiculturele samenleving als 'onderbuikgevoelens' afdoen. "Iedere stroming in Nederland heeft zijn eigen spreekbuis, behalve het Fortuynisme", stelt Sørensen, die zich groen en geel ergert aan het huidige publieke bestel.

Volgens Sørensen worden de Wilders- en Verdonk-stemmers over het hoofd gezien door het publieke bestel en als ze wel in beeld komen, worden ze weggezet als een stel 'domkoppen', zo laat hij weten. "Hun mening wordt afgedaan als op zijn best onderbuikgevoelens en op zijn slechtst als fascistische demagogie."

Platform voor onvrede onder de bevolking 

De nieuwe omroep moet volgens Sørensen een platform gaan bieden voor de onvrede onder de bevolking. Het moet een omroep worden war de Nederlandse cultuur en identiteit centraal staan, laat hij weten. "De Fortuyn-revolutie heeft ons duidelijk gemaakt dat er in ons land een veenbrand smeult. Een brand die af en toe aan de oppervlakte komt, maar die door de bestaande politiek en haar bondgenoten bij de media ontkent of gebagatelliseerd wordt", aldus Sørensen.

Naast Sørensen zal het bestuur van P.O.N. bestaan uit het Haagse raadslid Willem van der Velden (Ons Den Haag) en Ronald Kaatee, oprichter van onder meer de beweging Groen Rechts.

Met dank aan Redcoon en Aka-Zigor voor de submit.

Xbox 360 verkoopt meer dan zeven miljoen keer in Europa

Iedereen had wel gedacht dat de prijsverlaging van de Xbox 360 een positieve invloed op de verkoopcijfers zou hebben en dit blijkt nu ook echt zo te zijn. Microsoft heeft te kennen gegeven dat de Xbox 360 inmiddels meer dan zeven miljoen keer is verkocht in Europa, wat betekent dat er een miljoen consoles zijn verkocht sinds eind september.

Naast de prijsverlaging heeft het succes volgens Microsoft ook te maken met de goede marketingcampagne en het feit dat de Xbox 360 graden aan entertainment biedt. Microsoft verwacht dan ook een knalgoed einde van het jaar voor de Xbox, het beste zelfs tot nu toe. Aan het woord is David Mosen, vice-president marketing voor Xbox van Europa, Midden-Oosten en Afrika:

quote
It's the combination of elements that put us ain a fantastically strong position. We have 360 degrees of entertainment. At the moment, momentum is fantastic, we've got real traction in all European markets.

When you look at what we've got coming, just in the next three or four weeks, that gives us the confidence that this will be the best ever Christmas in the history of Xbox.



Microsofts nieuwe interface voor de Xbox 360, de NXE.

Geblesseerde Del Potro: "Ik wil spelen"

Juan Martin del Potro is geblesseerd maar zal toch de Davis Cup-finale spelen. Del Potro heeft veel last van een infectie aan zijn tenen.

"Ik krijg een zalfje van de doktoren, maar dat werkt maar een uur. Toch wil ik doorzetten en mijn land aan de overwinning helpen," aldus de nummer negen van de wereld die zegt dat een operatie voorlopig geen optie is. "Dan mag ik een tijd niet spelen. Dat houdt dus in dat ik de Davis Cup mis. En ik wil absoluut spelen."

De finale tussen Argentinië en Spanje is aankomend weekend in Mar del Plata.

Ryanair verlaat Maastricht om vliegtaks

Ryanair stopt met zijn vluchten vanaf Maastricht-Aachen Airport. De luchtvaartmaatschappij kondigde dit vandaag aan en gaf daarvoor als reden de vliegtaks die passagiers sinds deze zomer moeten betalen.

"De reisbelasting die de Nederlandse overheid heeft geïntroduceerd betekent dat Ryanair niet door kan gaan met het aanbieden van goedkope vluchten op deze routes", aldus Michael Cawley, operationeel directeur van Ryanair.

De luchtvaartmaatschappij vliegt nu nog om de dag op en neer naar Alicante en vliegt drie keer per week naar Barcelona. Aan deze vluchten zal op 8 januari 2009 een einde komen.

Ryanair verlaat Maastricht om vliegtaks  (foto: ANP)

Online trouwfoto's mikpunt van spot

De mooiste dag van je leven wil je natuurlijk met zoveel mogelijk mensen delen. Geen rare gedachte dus je trouwfoto's online te zetten. Alleen ga je er dan niet van uit dat je het mikpunt van spot wordt.

En dat gebeurt dus wel met dit getrouwde stel (foto's), dat duidelijk wel dolgelukkig met elkaar is. Overigens is het nog maar de vraag of het verhaaltje bij de trouwfoto's klopt, de militair zegt als maagd het huwelijk in te zijn gegaan maar de stralende bruid is volgens hem ook zwanger. FOK! wenst het pasgetrouwde stel uiteraard veel geluk.

Update: de foto's van de bruiloft zijn echt. Het verhaaltje op de site is echter een troll en bedoeld om te spotten met het bruidspaar, dat naar verluidt vorig jaar trouwde.

Geen toeschouwers bij Atlético Madrid - PSV

Het internationale sporttribunaal CAS heeft de straf van Atlético Madrid, voor de ongeregeldheden tijdens het Champions League-duel met Olympique Marseille, verlaagd.

De wedstrijd tussen de Spaanse club en PSV, op woensdag 26 november, kan hierdoor gewoon in Madrid worden gespeeld. Publiek wordt echter niet toegelaten.

De tuchtcommissie van de UEFA gaf de club van John Heitinga eerder nog de straf dat ze twee thuiswedstrijden buitenshuis moest afwerken. Ook kreeg Atlético Madrid een boete van 150.000 euro. De Spaanse club was het daar niet mee eens en stapte naar het CAS. Die straf is nu verlaagd tot het spelen van één thuisduel zonder publiek en een boete van 75.000 euro.

Foutje Van Marwijk kost Boulahrouz interland

Opvallend was dat verdediger Khalid Boulahrouz de enige speler van het Nederlands elftal was die gisteren niet in actie kwam tegen Zweden. Bondscoach Bert van Marwijk had namelijk een inschattingsfoutje gemaakt bij het wisselen.

Van Marwijk had de verdediger van VfB Stuttgart wel degelijk willen laten invallen, maar vierde official Björn Kuipers stak hier een stokje voor door te zeggen dat beide ploegen maar zes keer mochten wisselen, zoals afgesproken.

"Ik dacht dat we hadden afgesproken dat we zes spelers en een doelman mochten wisselen," vertelde Van Marwijk later tegen SBS6. "Maar ik had me dus kennelijk vergist. Daardoor heeft Boulahrouz als enige international geen speeltijd gekregen."

Man pleegt live voor webcam zelfmoord

Zelfmoord plegen voor het oog van de wereld? De 19-jarige Abraham Biggs deed het gisternacht. De jongen uit de Amerikaanse staat Florida had het wel gehad en nam een overdosis van het kalmeringsmiddel Xanax. Dit alles voor het oog van verschillende bezoekers van het forum van BodyBuilding.com, waarvan hij een vaste user was en waar hij zijn plan had aangekondigd. Zij konden via de webcam van Biggs meekijken hoe hij zichzelf naar het hiernamaals slikte.

De forummers dachten te maken te hebben met de zoveelste vorm van aandachttrekkerij van Candyjunkie, zoals hij op het forum door het leven ging, en keken mee in de veronderstelling dat het een grap zou blijken te zijn. Uiteindelijk bewoog hij niet meer en leek hij gewoon in slaap gevallen te zijn. Toen hij na acht uur echter nog steeds in dezelfde houding lag schakelde één van de meegluurders toch maar de politie in. Agenten vielen zijn woning binnen en troffen het levensloze lichaam van Biggs aan.

Biggs is overigens niet de eerste die live voor de webcam zelfmoord pleegde. Anderhalf jaar geleden verhing een 42-jarige Brit zichzelf voor de webcam.

Met dank aan hartje69 en lindabalieu voor de submit.

Larsson wil niet weg bij Helsingborg

Henrik Larsson heeft zijn voorkeur uitgesproken voor een langer verblijf bij zijn huidige club Helsingborgs IF. Het contract van de aanvaller, die door Feyenoord zou worden begeerd, loopt 1 januari af. Desondanks prefereert de 37-jarige spits een langer verblijf in Zweden.

Feyenoord-aanvoeder Giovanni van Bronckhorst zou Larsson onlangs hebben geprobeerd over te halen om terug te keren naar de Stadionclub. Aan Zweedse journalisten heeft de aanvaller echter toevertrouwd dat hij liever bij Helsingborg blijft. Voorwaarde voor hem is wel dat er versterkingen komen. Mocht dit niet gebeuren, overweegt Larsson alsnog een vertrek naar het buitenland.

Peter Bosz, technisch directeur van Feyenoord, ontkent overigens dat de Rotterdammers Larsson op de korrel hebben. "Ik vind Larsson een goede speler. Nog steeds. Maar we zijn op dit moment niet met hem bezig. Of hij niet te oud is? Ik kijk nooit naar leeftijd," zei Bosz tegen het Algemeen Dagblad.

Geslaagde knieoperatie De Reuver

Motorcrosser Marc de Reuver is deze week met succes aan zijn rechterknie geopereerd. Een stukje van zijn binnenste meniscus is verwijderd en een scheur is gehecht.

De 25-jarige De Reuver, afgelopen seizoen winnaar van twee grands prix, reed afgelopen zondag nog mee op het strand van Scheveningen in de Red Bull Knock Out. Toen hij op kop lag begaf zijn motor het. De dokter die De Reuver opereerde zei dat het 'indrukwekkend' was dat de motorcrosser met een dergelijke blessure de wedstrijd reed.

De Graafschap ziet basiskrachten terugkeren

Voor De Graafschap breken er belangrijke weken aan. De ploeg van trainer Henk van Stee moet punten pakken in de thuiswedstrijden tegen Sparta Rotterdam en Roda JC om afstand te nemen van de degradatiezone.

In dat kader is er goed nieuws voor De Superboeren. Tegen Sparta zullen verdediger Stephan Keller, middenvelder Leon Hese en de aanvallers Geert den Ouden en Steve de Ridder weer van de partij zijn, aldus het AD. Het viertal stond de afgelopen dagen geblesseerd aan de kant.

Trainer Van Stee zal het viertal goed kunnen gebruiken tegen Sparta. De Graafschap staat momenteel zeventiende en heeft een achterstand van vier punten op de Rotterdammers. Een nederlaag zou de Doetinchemmers derhalve heel slecht uitkomen.

Van Veldhoven nieuwe trainer Roda JC

Harm van Veldhoven is de nieuwe trainer van Roda JC. De 46-jarige Belg tekent in Kerkrade een contract tot medio 2010. Van Veldhoven, die de in oktober ontslagen Raymond Atteveld opvolgt, was tot vorige week trainer van Germinal Beerschot. Daar vertrok hij na onderling overleg.

Van Veldhoven, die geassisteerd zal gaan worden door de huidige interim-coach Martin Koopman, Mark Luijpers en Jos Smits, is een tot Belg genaturaliseerde Nederlander. Hij was ruim een jaar oefenmeester van Germinal Beerschot met wie hij vorig seizoen als vijfde eindigde in de Belgische Jupiler League.

Capelle zet punt achter wielercarrière

Ludovic Capelle stopt met wielrennen. Dat zegt hij in de Belgische krant La Dernière Heure.

"Dit is een wel doordachte beslissing geweest. Ze hadden een mooi programma voor het nieuwe seizoen opgezet voor mij bij Rietumu Bank, maar ik heb tegen de teamleiding gezegd dat het tijd werd om iets anders te gaan doen."

In 1998 werd Capelle prof bij Ville de Charleroi. In 2001 verruilde hij die ploeg voor AG2R. Voor dat team won hij in 2001 het Belgisch kampioenschap op de weg. Twee jaar later ging hij naar Landbouwkrediet. Op 5 oktober 2005 testte de Belg positief op epo. Hij werd ontslagen en kreeg een schorsing van vijftien maanden. Na een nieuwe rechtzaak werd hij vanwege een procedurefout vrijgesproken. Daarna fietste hij nog zonder succes bij twee kleine ploegen in 2007 en 2008.

EA sluit Blueprint maar werkt wel aan Boom Blox 2

EA heeft Blueprint gesloten, een afdeling waarvan ze het bestaan officieel nooit bevestigd hebben. Blueprint was onder andere verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Boom Blox. Alle medewerkers van het onderdeel van EA zijn overgeplaatst naar andere onderdelen of hebben ontslag genomen danwel gekregen. Dit heeft een voormalig medewerker van Blueprint verteld in een interview met Variety.

EA heeft de lopende projecten ondergebracht bij andere afdelingen, waaronder de opvolger voor Boom Blox. Dit spel was naar een idee van Steven Spielberg, EA heeft een contract met de beroemde regisseur afgesloten voor drie games.

Sportcommentator Herman Kuiphof overleden

Sportcommentator Herman Kuiphof is in zijn woonplaats Soest overleden. Kees Jansma, de perswoordvoerder van het Nederlands elftal, heeft dit vandaag bekend gemaakt. Kuiphof is 89 jaar geworden.

Kuiphof was jarenlang de toonaangevende commentator van vooral voetbalwedstrijden. Hij gaf onder meer het commentaar bij de finale van het wereldkampioenschap voetbal in 1974 tussen Nederland en West-Duitsland.

Asbaktegels moeten stad verlossen van peukjes

Als eerste stad van Nederland krijgt Rotterdam de zogenoemde 'asbaktegels' in het stadscentrum. Deze zes asbakken zijn in de straat verzonken en bieden rokers een plaats om hun (brandende) peuk in te gooien. De asbaktegels komen op plaatsen te liggen waar veel mensen, sinds het rookverbod, buiten roken en zijn een proef. Op gezette tijden komt het gemeentelijke reinigingsbedrijf, Roteb, de asbakken leegmaken.

De asbakken zijn ongeveer dertig bij dertig centimeter en komen, volgens een woordvoerder van de gemeente Rotterdam, niet in de doorloop te liggen. De bovenkant van de asbak is namelijk een rooster, waardoor er geen blikjes e.d. in gegooid kunnen worden, en wanneer de asbak in de loop ligt bestaat de kans dat vrouwen er met hun naaldhakken achter blijven hangen.

Urban Ideals, een Rotterdams collectief met vernieuwende ideeën, is de bedenker van de asbaktegel. De eerste tegel zal vandaag bij de Stadswinkel aan de Doelwaterstraat, tegenover het politiebureau, worden geplaatst. De overige tegels zullen bij Café Rotown aan de Nieuwe Binnenweg, de Rotterdamse Schouwburg, de Albert Heijn aan de Benhuizerstraat, de Hema aan het Beursplein en aan het Weena komen te liggen.

Met dank aan DJMO voor de submit.

Button vindt reglementswijzigingen prima

Honda-coureur Jenson Button heeft een slecht seizoen achter de rug waarin hij maar drie punten behaalde. De Brit, die nog niet zeker is van een stoeltje voor volgend jaar, denkt dat de reglementswijzigingen in zijn voordeel uit zullen pakken.

"Het rijden met minder neerwaartse druk en slicks past beter bij mijn rijstijl dan rijden met de gegroefde banden," aldus Button die deze week in Barcelona meer dan 200 ronden aflegde. "Ik heb het de afgelopen dagen erg naar mijn zin gehad en het was erg nuttig om alvast wat nieuwe dingen uit te proberen voor de nieuwe auto. Ik ben erg tevreden over hoe we aan volgend jaar zijn begonnen. Ik zal het team nu moeten blijven pushen om volgend jaar de gewenste vooruitgang te krijgen."

Van der Vaart prijst samenwerking

Rafael van der Vaart gaf na afloop van de met 3-1 gewonnen oefeninterland tegen Zweden aan dat hij een goed gevoel aan de wedstrijd had overgehouden. In de tweede helft speelde hij samen met Wesley Sneijder en Mark van Bommel op het middenveld.

Van der Vaart was heel tevreden over de samenwerking tussen hem, Sneijder en Van Bommel. "We hebben laten zien met deze drie spelers uit de voeten te kunnen. Daar was ik vooraf al een voorstander van," zei de spelmaker na afloop tegen de aanwezige pers.

"Ik vond dat alles vandaag prima liep. Door de afwisseling met Wesley konden we beurtelings achter de spits opduiken. Ook verdedigend heb ik mijn best gedaan, vind ik."

Van der Vaart, die in de tweede helft de aanvoerdersband droeg, is over het algemeen wel te spreken over de wedstrijden van Oranje. "Het is altijd lekker om even bij de club weg te zijn."

Van der Geest naar wereldbeker in Moskou

Schaatsster Lissette van der Geest verschijnt in Moskou mogelijk aan de start van de 5.000 meter bij de wereldbekerwedstrijd. De 25-jarige rijdster brak enkele weken geleden haar sleutelbeen en lijkt daarvan hersteld.

Van der Geest vliegt donderdag naar de Russische hoofdstad, alwaar vrijdag besloten zal worden of ze fit genoeg is om aan de start te verschijnen van de wedstrijd. Manager topsport van de KNSB Arie Koops: "Vrijdag aan het einde van de middag zullen we aan de hand van de actuele situatie een besluit nemen."

Bij het NK-afstanden verraste de schaatsster uit het gewest Zuid-Holland met een bronzen medaille op de 3.000 meter. Een dag later herhaalde ze die prestatie op de 5.000 meter. Mocht ze niet in actie kunnen komen in Moskou dan is Diane Valkenburg haar vervangster.

Bungie raadt af om Halo 3 op HDD te installeren

Mat Noguchi, Bungies Chief Caching Officer, legt uit waarom Halo 3 langzamer werkt als je hem op je HDD zet dan als je hem van de DVD speelt. Het blijkt zo te zijn dat de game al enorm veel gebruik maakt van de HDD door de levels erop te schrijven in de cache, als de game ineens geïnstalleerd is op de HDD dan wordt het van een DVD-HDD actie naar HDD-HDD actie en die zijn trager. Bungie heeft gezegd dat er geen patch zal komen die het probleem verhelpt.

Vorm: "Geen fijn begin, zo'n tegengoal"

FC Utrecht-doelman Michel Vorm maakte woensdag zijn debuut in het Nederlands elftal in de oefeninterland tegen Zweden. Al snel kreeg de 25-jarige goalie uit Nieuwegein een tegentreffer te verwerken.

Blij was hij daar uiteraard niet mee. "Sta je er vijf minuten in, krijg je gelijk een goal om je oren," zei Vorm na afloop tegen de aanwezige pers. "Dat is niet fijn."

Het schot van Kim Källström leek bovendien houdbaar, iets waar Vorm het wel mee eens was. "Ik denk dat ik het beter had kunnen doen, maar wat ik anders had kunnen doen, weet ik nu niet. Daarvoor moet ik het terugzien op tv. Gelukkig had ik veertig minuten om me te herstellen en dat heb ik gedaan." Hij zei geen last te hebben gehad van zenuwen. "Ik was gezond gespannen."

Brawn prijst Senna en Di Grassi

Honda-teambaas Ross Brawn heeft zich positief uitgelaten over Bruno Senna en Lucas di Grassi, die deze week mochten testen voor het Japanse Formule 1-team. Beide coureurs zijn samen met Rubens Barrichello in de race om een stoeltje bij Honda. Jenson Button lijkt zeker van het andere zitje.

"Beide heren hebben verdienstelijk gepresteerd en waren erg prettig om mee samen te werken", zei Brawn na afloop van de testweek. "We zullen nu de tijd nemen om onze bevindingen goed te analyseren, voordat we een beslissing nemen."

"Mooie ervaring om mee te nemen naar Vitesse"

Ondanks de 0-3 nederlaag tegen Jong Zweden heeft Vitesse-spits Ricky van Wolfswinkel een goed gevoel overgehouden aan zijn wedstrijd bij Nederland B. Het talent had het de hele wedstrijd erg zwaar tegen de sterke Zweedse defensie.

"Er was weinig ruimte," gaf de 19-jarige Van Wolfswinkel na afloop tegenover De Gelderlander toe. "Dan moet je het van momenten hebben. Ik stond een keer helemaal vrij, maar helaas zag Braafheid dat op dat moment niet."

Ondanks dat hij nog maar weinig ervaring heeft op het hoogste niveau, verstopte Van Wolfswinkel zich woensdag niet in Waalwijk. Real Madrid-speler Royston Drenthe werd bijvoorbeeld fanatiek gecoacht door de jonge spits. Van Wolfswinkel hierover: "Als aanvoerder en spits ben ik dat vanuit Vitesse A1 gewend. Ik voel me als spits verantwoordelijk om de aanval aan te sturen."

"Op dit niveau moet je je taak uitvoeren. Het is dan niet belangrijk om wie het gaat, maar wel dat je zegt waar je ploeggenoten volgens jou moeten staan." De spits van Vitesse heeft in ieder geval een hoop geleerd bij Nederland B. "De sfeer in de groep was heel relaxed. Deze ervaring neem ik mooi mee naar Vitesse."

AZ wil Bjärsmyr

De Telegraaf bericht donderdag dat AZ de belangrijkste kandidaat is om IFK Göteborg-verdediger Mattias Bjärsmyr in te lijven. De 22-jarige Bjärsmyr speelde al twee interlands voor Zweden en wordt beschouwd als het grootste verdedigende talent van het Scandinavische land.

De verwachting is dat AZ op korte termijn een akkoord zal bereiken met Bjärsmyr en zijn club IFK Göteborg over een transfer van de verdediger, die aanvoerder is van Jong Zweden. Voor zijn periode bij IFK Göteborg speelde Bjärsmyr voor Husqvarna.

Afgelopen zomer was Bjärsmyr nog dichtbij een transfer naar het Schotse Glasgow Rangers. Recentelijk toonden FC Groningen en Feyenoord belangstelling voor de verdediger, maar beide clubs haakten af na het horen van de financiële voorwaarden.

Bjärsmyr zou overigens niet de enige Zweedse speler zijn die AZ op het oog heeft. Ook PSV-target Ola Toivonen zou in beeld zijn in Alkmaar.

CWI: daling werkloosheid voorbij

De daling van de werkloosheid is bijna voorbij. Dat concludeert het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) uit de cijfers over het aantal werkzoekenden in oktober. In die maand nam het aantal werklozen met negenhonderd af. Begin dit jaar daalde het aantal werkzoekenden nog met vijfduizend per maand. In september was de afname 3600.

In juni voorspelde het CWI nog dat de werkloosheid volgend jaar naar een historisch laag niveau zou dalen. Het centrum ging toen nog uit van een economische groei van 1,75 procent. Inmiddels is het de vraag of de economie volgend jaar wel groeit. Voor eind dit jaar werden in juni nog 407 duizend werklozen verwacht en voor eind volgend jaar 374 duizend werklozen.

Met momenteel 408 duizend werkzoekenden komt de prognose van juni aardig in de buurt. De raming voor volgend jaar moet volgens het CWI waarschijnlijk worden bijgesteld. De raming wordt volgens een woordvoerder gemaakt op basis van cijfers van het Centraal Plan Bureau. "We wachten dus de cijfers voor december af voordat we de verwachting voor volgend jaar aanpassen."

De Europese Commissie schreef begin deze maand al in een rapport dat de Nederlandse werkloosheid gaat toenemen. Dat zou komen door de financiële crisis.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telt vandaag veel minder werklozen dan het CWI. Tussen augustus en oktober waren volgens het CBS gemiddeld 276 duizend personen werkloos. Vorig jaar nam het aantal werklozen volgens het CBS maandelijks met zesduizend af. Dit jaar is dat gemiddeld tweeduizend. De afgelopen maand daalde het aantal werklozen nog enigszins, maar omdat dit in oktober altijd het geval is kan het volgens het CBS beter worden gezien als een stijging. "Het zal de komende tijd moeten blijken of dit aanhoudt", zegt een woordvoerder.

Het verschil tussen de cijfers van het CBS en het CWI komt volgens de woordvoerder doordat het CWI alle niet werkende werkzoekenden meerekent die bij het CWI staan ingeschreven. Het CBS telt alleen de mensen mee die op korte termijn aan de slag kunnen en zelf actief op zoek zijn naar een baan. Ook telt het CBS mensen mee die op deze manier bij een uitzendbureau naar werk zoeken.

Beau v/e Dorens trapt camera in elkaar

In de categorie 'de kop is spectaculairder dan het bericht'  vandaag het nieuws dat Beau van Erven Dorens gisteravond een camera de vernieling in heeft getrapt. Het gebeurde tijdens de opnames van het RTL Kerststerrencircus.

Het incident was echter geen opzet, Beau had dit keer eens geen ruzie met journalisten of studenten, maar het gevolg van baldadigheid. In het publiek ging een grote wereldbol rond, die over de hoofden werd rondgegooid. Toen de bol echter voor de voeten van Beau kwam gaf hij er zo'n hengst tegen dat hij een camera en autocue raakte die daardoor sneuvelden. Het glas van de autocue en scherven van de camera kwamen in het publiek terecht.

Van Erven Dorens bood daarop zijn excuses aan. Er zijn geen doden of gewonden gevallen, aldus de presentator vanochtend in Evers staat op. Of het incident ook in de uitzending te zien zal zijn is niet bekend.

Topoverleg coalitiefracties over JSF

De voorzitters van de coalitiefracties CDA, PvdA en de Christenunie voeren vandaag overleg over de impasse die is ontstaan omtrent het Amerikaanse gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF). Goed geïnformeerde bronnen in Den Haag bevestigen vandaag een bericht daarover in de Telegraaf.

De ChristenUnie en de PvdA willen dat het besluit over de aanschaf van twee testtoestellen drie maanden wordt uitgesteld. Daardoor ontstaat meer tijd om de andere kandidaat, de Saab Gripen Next Generation, te vergelijken met de JSF. Het CDA houdt echter vast aan een besluit eind februari 2009, zoals staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) van plan is.

Van een ruzie is volgens de bronnen geen sprake; wel is er een verschil van meningen. Ook de fractiewoordvoerders voor Defensie schuiven aan bij het beraad.

Kwart Nederlanders gestrest door Sint

Een op de vier Nederlanders schiet in de stress door Sinterklaas. Ruim de helft van hen noemt drukke winkels als belangrijkste stressfactor. Twee op de vijf krijgen het benauwd bij het idee dat er gedichten moeten worden geschreven.

Andere redenen die genoemd worden zijn een tijdgebrek om te winkelen en surprises te maken en het feit dat kinderen wekenlang onrustig zijn. Dat meldt online winkel bol.com op basis van een onderzoek dat het heeft laten uitvoeren.

De eerste stresssymptomen ontwikkelen zich bij het gros van de ondervraagden al ruim zes weken voor sinterklaasavond. Ouders met kinderen, vrouwen en de lagere inkomens lijden er dit jaar relatief het meest aan. Gedichtenstress speelt vooral inwoners van de steden parten.

Nederlandse winkeliers verwachten ondanks de financiële crisis dat de omzet rond Sinterklaas twee procent hoger ligt dan vorig jaar. De stijging is te danken aan het feit dat meer gezinnen dan ooit Sinterklaas vieren, meldt het Platform Detailhandel Nederland.

Toch is de omzetstijging niet zo groot als voorgaande jaren, licht directeur van het Platform Detailhandel Nederland Henk Kok toe. "De afgelopen jaren hadden we een hele forse groei, nu is de groei minimaal." Winkeliers rekenen in de week voor pakjesavond op een extra omzet van 490 miljoen euro. In een normale week zet de detailhandel ongeveer anderhalf miljard euro om.

Winkeliers verwachten dat het bedrage van 490 miljoen euro niet alleen wordt uitgegeven aan cadeaus voor pakjesavond, maar bijvoorbeeld ook aan extra boodschappen. Volgens Kok zijn er steeds meer families en vriendengroepen die pakjesavond aangrijpen als moment om bijvoorbeeld samen te eten.


Kwart Nederlanders gestrest door Sint  (foto: DAG)

Humberto Tan vast gezicht bij RTL Boulevard

Humberto Tan wordt een van de vaste krachten van RTL Boulevard. De presentator neemt maandag voor het eerst plaats naast Albert Verlinde en neemt ook dinsdag en woensdag de presentatie voor zijn rekening, zo maakt RTL vandaag bekend.

Vaste presentator Winston Gerschtanowitz, die volgende week voor een ander programma in het buitenland zit, blijft het dagelijkse entertainmentprogramma ongeveer vier keer per week presenteren.

De 43-jarige Tan heeft zin in zijn nieuwe uitdaging. "Ik vind het heel leuk om naast de sportuitzendingen ook andere televisie te maken om mijn horizon te verbreden", laat hij weten. "Het gaat erg goed met RTL Boulevard, met elke dag gemiddeld ruim een miljoen kijkers, dus ik stap in een rijdende sneltrein."

'Meer doden door kankervaccinatie'

Een grootschalig vaccinatieprogramma onder jonge meisjes tegen baarmoederhalskanker kan een averechts effect hebben. Het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) geeft deze verontrustende waarschuwing morgen in het artsenblad Medisch Contact.

Bevolkingsonderzoek toont nu nog vaak virussen aan die baarmoederhalskanker veroorzaken. Door tijdig ingrijpen door artsen, kan de ziekte bestreden worden. Onderzoekers van het NHG zijn bang dat vrouwen straks niet meer deel zullen nemen aan het bevolkingsonderzoek, omdat zij veel vertrouwen hebben in het vaccin. De onderzoekers waarschuwen dat de sluipmoordende virussen op deze manier vrij spel krijgen, omdat het vaccin slechts tegen zeventig procent van de ziekteverwekkers effectief is. De dodelijke ziekte zal zich bij vrouwen die niet meedoen aan het onderzoek wellicht pas openbaren als het al te laat is, waarschuwen zij. 

Rijksvaccinatieprogramma 

Komend jaar wordt het rijksvaccinatieprogramma door minister Klink (Volksgezondheid) uitgebreid met een jaarlijkse inentingserie tegen baarmoederhalskanker. Alle meisjes van twaalf jaar en ouder worden hiervoor opgeroepen. In het meest gunstige geval wordt er één leven per jaar gered met het dure programma, zo berekende Louwrens Boomsma, onderzoekers bij het NHG.

Bevolkingsonderzoek 

Met een sterftecijfer van 250 per jaar loopt Nederland wereldwijd voorop in de strijd tegen baarmoederhalskanker. Omdat veel vrouwen op de oproep om vanaf hun dertigste regelmatig een uitstrijkje te maken reageren, wordt de baarmoederhalskanker in een vroeg stadium ontdekt en kan het nog bestreden worden. Boomsma laat weten dat dit bevolkingsonderzoek in andere landen minder goed is georganiseerd.

Boomsma laat weten dat het vaccinatieprogramma een goede aanvulling is op het bevolkingsonderzoek, maar hij pleit er wel voor de vaccinaties alleen in te zetten bij mensen met een verhoogd risico, zoals dat nu ook met de griepprik wordt gedaan. Het ministerie van VWS weigerde gisteren te reageren.

Peter R. stopt binnen 5 jaar met tv

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries heeft tijdens een bijeenkomst van de Dutch media Professionals / Rethinking Media meegedeeld dat hij over vijf jaar geen televisie meer wil maken. "Ik denk dat ik wat anders ga doen, al weet ik nog niet wat," zo liet De Vries volgens De Nieuwe Reporter weten.

In een toelichting gaf de verslaggever aan dat het maken van een misdaadprogramma 'je niet in de koude kleren gaat zitten'. "Het is een slopend, intensief programma." Na de bijeenkomst liet De Vries weten dat het om een voorspelling gaat. "Je weet nooit hoe het zal lopen."

Met dank aan bierspons voor de submit.

Miley Cyrus not amused over eigen dood

Gisteren verscheen tot de schrik van veel fans een bericht op onder andere YouTube dat zangeres Miley Cyrus is overleden bij een auto-ongeluk. Maar met de actrice is helemaal niets aan de hand. Ze kan de grap dan ook niet echt waarderen, zo vertelde ze aan Ellen DeGeneres toen ze te gast was in haar talkshow. Bij haar binnenkomst zei DeGeneres meteen "Ik ben erg blij om je te zien!" Waarop Cyrus antwoordde: "Nou ik leef nog hoor, ik adem, check mijn pols maar, het gaat gewoon goed met me, er is niets met me aan de hand."

Cyrus vervolgde: "Mijn moeder zat net aan het ontbijt met een van haar vriendinnen en iemand trok haar naar buiten en riep 'we horen dat Miley dood is!'. Waarop mijn moeder zei: 'Ja, ik zit hier gewoon even te eten met een vriendin, wil je me met rust laten'. Iedereen schrok zich echt wezenloos en dat vind ik gewoon niet grappig. Er is niets met mij aan de hand, ik leef gewoon nog, het was een stomme smakeloze grap en ik hoop dat degene die het bedacht heeft beseft wat hij mij, maar vooral mijn dierbaren heeft aangedaan. Ben benieuwd of hij het daarna nog steeds zo grappig vindt", aldus een duidelijk boze Cyrus.

Ze gaat verder: "Je moet zo voorzichtig zijn met de mensen die je vertrouwt in deze grote, maar toch kleine wereld. Ik vind het heerlijk om een select aantal vrienden te hebben. Maar er zijn er maar twee of drie naar wie ik echt toe zou gaan als ik een probleem heb of wanneer ik wil praten. Bij die mensen weet ik dat het ook absoluut nooit de kamer zou verlaten waarin we het hebben besproken." Op de vraag van DeGeneres of Justin Gaston haar vriendje is, antwoordde Cyrus alleen maar dat ze al een paar maanden vrienden zijn.


Miley Cyrus not amused over eigen dood  (foto: DAG)

 


Het betreffende filmpje.

AH neemt explosieve kroketjes terug

Na de explosieve aardappelsnack die door supermarktketen Spar uit de schappen werd gehaald, haalt nu ook supermarktketen Albert Heijn explosieve aardappelsnacks uit de schappen. Een partij aardappelkroketjes uit de diepvriesvakken blijkt explosief te zijn wanneer zij gefrituurd worden, zo laat de keten weten via advertenties in diverse kranten.

Wie de aardappelkroketjes met de houdbaarheidsdatum 04-2010 in huis heeft gehaald, kan ze terugbrengen naar de winkel. Het aankoopbedrag wordt door de Albert Heijn volledig vergoed.

IKEA 

Maar er zijn nog meer gevaarlijke producten in ons land gesignaleerd: IKEA waarschuwt vandaag in diverse advertenties voor vouwgordijnen. Een persoon die in de koordlussen van het product verstrikt raakte meldde dit bij de woonwinkelketen, waarop deze direct actie ondernam.

Wie het vouwgordijn van het type Iris of Alvine bij IKEA heeft gekocht, kan contact opnemen met de klantenservice van het bedrijf. De klanten kunnen via deze weg een reparatieset aanvragen. Het gaat overigens om de vouwgordijnen waarop het label de datumstempel 0823 of een eerdere stempel staat vermeld.

Met dank aan hartje69 voor de submit.

'Beschermer chihuahua is een held!' Giel betaalt zijn rekening

Indien de rechter bepaalt dat Tim Ebbeling buitenproportioneel gehandeld heeft bij de bescherming van zijn hondje, zal hij zelf de taakstraf moeten vervullen. De boete van bijna 1400 euro zal echter geen probleem meer vormen: radio-dj Giel Beelen heeft beloofd de boete te betalen.

Het verhaal van Ebbeling was gisteren in diverse media te lezen. Eerder dit jaar had hij het hondje van zijn vriendin beschermd tegen drie dronken mannen die het diertje met alcohol besprenkelden en hem in brand dreigden te steken. De Amsterdamse beveiliger en vrijwillige brandweerman haalde uit naar de mannen, wat hem nu duur kan komen te staan. Hij kreeg een brief van justitie waarin staat dat hij bijna 1400 euro boete moet betalen en een taakstraf van tachtig uur moet vervullen.

Ook lezers van De Telegraaf hebben inmiddels laten weten een inzamelingsactie te willen houden. Uit de reacties op internet blijkt dat veel mensen Ebbeling als held zien. Ook op FOK! regende het steunbetuigingen aan het adres van Ebbeling. "Ik hoop echt dat hij die zaak wint", aldus RandyJoshua. "Jammer dat Prins Bernhard of Pistolen Paultje er niet meer is, die hadden de boete wel ff betaald..." laat downthedrain ons weten. Magge bood zelfs aan Ebbeling te komen helpen bij het uitvoeren van zijn taakstraf. Naast de vele reacties dat Ebbeling een held zou zijn, klinken er ook veel geluiden dat hij geen, of niet zo veel, geweld had mogen gebruiken om zijn hondje te redden.

"Eigenlijk allemaal wel positief. Er zijn wel mensen die mijn verhaal een beetje in twijfel trekken omdat er toch geweld aan te pas is gekomen. Snap ik, maar het onrecht wat zo'n klein beestje werd aangedaan, kon ik niet over mijn kant laten gaan", laat Ebbeling in een reactie aan de Telegraaf weten. "De rechter moet maar beslissen of ik mijn boekje te buiten ben gegaan."

Met dank aan hartje69 voor de submit.

'Snuifje coke vernietigt 4 m2 oerwoud'

De Colombiaanse regering wil onder het motto 'elk gesnoven grammetje kost vier vierkante meter oerwoud' het cocaïnegebruik in Europa en Noord-Amerika terugdringen. Met een rijdende tentoonstelling, die van 23 november tot acht december ook in het stadhuis van Den Haag te zien is, willen de Colombianen laten zien hoe het bos en de bewoners van dat bos verloren gaan omdat bomen gekapt worden zodat cocavelden aangelegd kunnen worden.

Naast het kappen van de bossen is er volgens de regering nog een ander groot probleem: de laboratoria waarin de cocaïne wordt gemaakt. Om cocaïne te maken worden veel chemicaliën gebruikt die vervolgens gewoon in de rivier worden gedumpt, aldus de Colombiaanse regering. Door de vervuiling en het kappen wordt jaarlijks 300.000 hectare tropisch bos vernietigd, meldt vicepresident Francisco Santos in het dagblad El Tiempo.

Met de cocaïnehandel verrijken ook groeperingen als de linke guerrillagroep FARC zich, zo liet Santos weten. De vicepresident is erg bezorgd over de sterke groei van het cocaïnegebruik in Europa de laatste jaren, aldus El Tiempo.

Round Up 

De Colombiaanse regering heeft ook veel kritiek gekregen. De cocavelden worden namelijk bespoten met het omstreden middel Round Up, een middel om onkruid te bestrijden dat veel schade aan planten, mensen, dieren en milieu kan veroorzaken. Maïs en bananen worden door het bestrijdingsmiddel vernietigd en ook betrokken boeren klagen inmiddels over gezondheidsproblemen.

Inmiddels is de Colombiaanse regering de coca handmatig aan het uitroeien en zijn er internationale samenwerkingsverbanden gestart, om de cocatelers alternatieven te bieden voor de cocateelt. Ondanks alle inspanningen van de regering en de samenwerkingspartners, is het aantal hectaren waar coca op wordt geteeld toch weer toegenomen.

Met dank aan hartje69 voor de submit.

DVD: Starship Troopers 3: Marauder

Het is alweer elf jaar geleden dat Paul Verhoeven ons Starship Troopers bracht. De film moest het doen met verdeelde kritieken, waar de één een satire op de Amerikaanse maatschappij zag, zag de ander slechts een ongeloofwaardige actie film met fascistische trekjes. Toch kan de film rekenen op grote groep fans. Zeven jaar later werd er dan ook een deel twee gemaakt met een miniem budget. De film had vrijwel niets te maken met de eerste, behalve dat dezelfde schrijver, Edward Neumeier, verantwoordelijk was voor het script. Ook voor deel drie werd hij weer benaderd en naast het script mocht hij dit keer ook in het regiestoeltje plaats nemen. Dit keer is hij niet de enige bekende, Casper Van Diem is terug en neemt weer de rol van Johnny Rico op zich, maar is dat genoeg om voor een waardige opvolger van het eerste deel te zorgen?


Van Marwijk: "Sneller moeten beslissen"

Bondscoach Bert van Marwijk kan terugkijken op een geslaagde oefenwedstrijd tegen Zweden. In de Amsterdam ArenA werd het 3-1 voor Oranje. De bondscoach vertelde na afloop tegenover SBS6 dat de verdediging van Oranje slechts één kans had weggegven.

Van Marwijk was niet alleen tevreden over zijn verdediging, maar ook over de aanval. "Meer hebben we niet weggegeven. Wij creëerden zeker 15 mogelijkheden." De bondscoach complimenteerde zijn spelers om de dicipline en uitvoering. "Onze speelwijze vergde veel discipline. Ook in de passing, we moesten de bal snel naar de andere kant verplaatsen."

"In het begin verliep dat te langzaam, maar naarmate de wedstrijd vorderde, ging het steeds beter. Het was wel zaak de organisatie te bewaren. Zij wachten op fouten van jou om er dan counterend uit te komen. Dat vergt veel discipline en geduld."

Van Marwijk vond dat zijn aanvallers te weinig van positie wisselden. "Dat gebeurde wellicht te weinig. Al speelde Robin (van Persie, red.) toch vaak in de as en maakte hij veel meters. Ik vond ook de samenwerking op het veld tussen Robin en Wesley (Sneijder, red.) goed. Maar ik wil nogmaals benadrukken dat je veel geduld in zo'n wedstrijd moet hebben."

Ooijer en Mathijsen opereerden in het hart van de defensie, Van Marwijk was tevreden. "Ballen moeten hard worden ingespeeld. De aanvallende spelers beschikken over de kwaliteit dat ze in één beweging weg kunnen draaien bij hun tegenstander. Dat is ook ons spel. We wilden proberen die nummer 6 (Daniel Andersson, red.) te laten zwemmen. Dat lukte goed. Hij wist telkens niet wie hij moest dekken. We hadden alleen sneller een veiligere voorsprong moeten nemen."

Over het middenveld had de oud-Feyenoord-trainer ook nog wat te zeggen. "Ze speelden vandaag goed samen. Maar ik geef toch de voorkeur aan een middenveld met een as naar voren en een speler daar met de punt naar achteren."

'Engeland stelt hoerenbezoek strafbaar'

De Britse minister van Binnenlandse Zaken gaat hoerenloperij in Engeland en Wales in bepaalde gevallen strafbaar maken. Wie een meisje van lichte zeden bezoekt dat gedwongen in de prostitutie zit, riskeert een boete van 1.000 pond, zo'n 1.200 euro en een strafblad.

Minister Jacqui Smith zegt dat zeventig procent van de hoeren in Groot Brittannië gedwongen in de prostitutie zit en het slachtoffer is van mensenhandel. "Ik hoop dat mannen beter nadenken voordat ze een prostituee bezoeken. De meeste vrouwen zijn slaven en als je daarvoor betaalt, ben je onderdeel van het probleem", aldus Smith. De aanklacht zal in een dergelijk geval 'verkrachting' luiden.

De Engelse vereniging van prostituees zegt dat het genoemde percentage van zeventig procent overdreven is. De meeste vrouwen bieden volgens de vereniging hun diensten vrijwillig aan. De angst is dat de 'veilige klanten' op deze manier worden weggejaagd.

 

Film: Der Baader Meinhof Komplex

Eén van de slachtoffers die de Duitse terroristische beweging Rote Armee Fraktion (RAF) tijdens haar bestaan maakte, was de Duitse bankier Jürgen Ponto. Zijn vrouw en ooggetuige van de moord retourneerde haar Bundesverdienstkreuz nadat bekend werd dat de Duitse overheid een van de medefinanciers was van de film Der Baader Meinhof Komplex, de Duitse Oscar-inzending voor de 81ste Academy-awards. De film vertelt over de opkomst van de linksradicale RAF in Duitsland gedurende de jaren '70 en heeft wegens haar compromisloze en gewelddadige karakter al voor enige controverse gezorgd.


'Vuurzee Californië door kampvuur'

De branden die tienduizenden mensen in Californië uit hun huizen dreven, zijn hoogstwaarschijnlijk ontstaan door een kampvuur. De politie zegt dat er jongeren zijn gezien die een kampvuur hadden gemaakt.

Vermoed wordt dat het vuur niet goed is uitgemaakt. "Vanwege de weersomstandigheden (harde wind) is het vuur weer gaan branden", aldus die politie. Door de vuurzee, die de noordelijke voorsteden van Los Angeles bedreigde, zijn honderden huizen en bedrijven in vlammen opgegaan.

Boek: Vervoorn / Van der Meijden - Liefdesles

We hebben de verhalen allemaal wel eens langs zien komen in programma's als Opgelicht. Door liefde verblind, gepamperd door de ideale man (zo lijkt het althans), beland je in een web van leugens en oplichting. Het overkwam Renée Vervoorn, schrijfster van het boek Liefdesles. Samen met Hermelijn van der Meijden schreef zij dit boek, deels gebaseerd op haar eigen ervaringen. Het resultaat is een indrukwekkende roman over liefde en verdriet.

Man met litteken woest aantrekkelijk

Mannen met een litteken in het gezicht zijn onweerstaanbaar voor vrouwen, vooral als de vrouw op zoek is naar een kortstondige relatie. Dit blijkt uit een onderzoek van de Britse universiteiten van Liverpool en Stirling. Vooral wanneer de littekens geassocieerd worden met geweld, krijgen vrouwen het er warm van.

Tijdens het onderzoek werd 220 proefpersonen gevraagd foto's van mannen en vrouwen te beoordelen op mate van aantrekkelijkheid. Op sommige gezichten waren met behulp van photoshop littekens aangebracht. De vrouwelijke proefpersonen voelden zich opvallend vaak aangetrokken tot deze aangepaste foto's. Met name als hun werd gevraagd met wie ze wel een kort avontuurtje zouden willen beleven. Volgens de onderzoekers wijzen de resultaten er op dat iemands sociale waarde niet naar beneden wordt gehaald door een zichtbaar litteken. Vrouwen vallen op een wild uiterlijk omdat dit zou duiden op echt mannelijk gedrag en een avontuurlijke persoonlijkheid.

Echter, als de vrouwen gevraagd werd een mogelijke partner voor een langdurige relatie aan te wijzen, vielen de mannen met littekens massaal buiten de boot. Ook hadden niet alle littekens een betoverend effect op de dames. Sporen van acné of chirurgische ingrepen wijzen op een zwak immuunsysteem en hebben een negatieve uitwerking op vrouwen. Overigens bleek uit het onderzoek dat mannen zich bij hun partnerkeuze niet of nauwelijks laten beïnvloeden door littekens.


Foto bij: Man met litteken woest aantrekkelijk  (foto: DAG)

Mens en kangoeroe familie van elkaar

Als we Australische wetenschappers moeten geloven, zijn kangoeroes en mensen verre familie van elkaar. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de kangoeroe bijna dezelfde genensamenstelling heeft als de mens.

Het onderzoek is uitgevoerd door het ARC Centre of Excellence for Kangaroo Genomics in Canberra. Volgens Jenny Graves, een van de onderzoekers, zijn er maar een paar kleine verschillen tussen de samenstelling van de genen. 'De dieren hebben een beetje meer van dit, en wij hebben een beetje minder van dat, maar het zijn dezelfde genen en vele daarvan zitten in dezelfde volgorde', vertelt zij aan de Britse krant the Daily Mail.

Volgens de onderzoekers hadden de buideldieren en de mens 150 miljoen jaar geleden dezelfde voorvaderen. Ook denken zij dat de kangoeroe oorspronkelijk uit China komt en zich later heeft verspreid in Amerika en Australië.

Drie maanden geleden bleek namelijk uit een Amerikaans onderzoek dat dat de mens 41.000 jaar geleden de prehistorische reuzenkangoeroe (van ongeveer 120 kilo) heeft uitgeroeid.


Foto bij: Mens en kangoeroe familie van elkaar  (foto: DAG)

Vieze screens van Colin McRae: DiRT 2

Eerder vandaag wisten we je te vertellen dat Codemasters momenteel druk bezig is met DiRT 2, wat voor de meesten geen verrassing zal zijn geweest. Uiteraard zien we liever polygoon rijke screenshots dan zwarte letters, dus maken we je vandaag blij met de eerste vijf screens van DiRT 2.



Ergens in het komende jaar kunnen we weer onze remsporen schaamteloos de vrije loop geven. Wanneer we meer beeldmateriaal of details hebben van het spel, zie je het uiteraard hier terug.

Sins of a Solar Empire patch 1.1 is nu uit

Vandaag is dan eindelijk de grote patch voor Sins of a Solar Empire uitgekomen! De game die door veel strategy-fans nog steeds op handen wordt gedragen (de game kreeg van ondergetekende 90%) is nu naar versie 1.1 gepatcht, welke veel veranderingen met zich meebrengt. De hoofdpunten van de patch zijn:

Nieuw netwerk-systeem waardoor er geen gekloot meer is met ports forwarden in routers of andere router-instellingen
Mooiere graphics (nieuwe textures, modellen, explosies en ga zo maar door) en betere performance
Een mini Underground-venster waardoor in het hoofdscherm resources ver- en gekocht kunnen worden en met piraten gehandeld kan worden
Betere balans
Betere AI
Bug fixes

Het volledige changelog is hier te vinden. De update wordt automagisch gedownload als je inlogt op Impulse, Stardocks eigen digitale distributieplatform.


Zoiets maar dan mooier!

RTL4 zendt openhartige Britney-documentaire uit

De veelbesproken documentaire For The Record, waarin zangeres Britney Spears voor het eerst openhartig spreekt over haar inzinking, wordt uitgezonden door RTL4. De documentaire van muziekzender MTV is op woensdag 3 december te zien.

Dat maakte de zender gisteren bekend. Een cameraploeg van MTV volgde de zangeres drie maanden lang, terwijl ze probeert haar leven weer op de rails te krijgen.

In Amerika zendt MTV For The Record uit op zondag 30 november.

Tiener leeft 118 dagen zonder hart

Een 14-jarig Amerikaans meisje heeft bijna vier maanden geleefd zonder hart. Ze werd 118 dagen door een kunsthart in leven gehouden, totdat ze een harttransplantatie kreeg, aldus doktoren gisteren.

Het is volgens de artsen de eerste keer dat een minderjarige zo lang op deze manier in leven is gehouden. Afhankelijk zijn van een machine, die je in leven houdt door je bloed rond te pompen, was volgens de 14-jarige D'Zhana Simmons "eng". "Je weet nooit of hij het opeens niet meer doet", aldus D'Zhana.

Het meisje onderging in juli een harttransplantatie, maar die sloeg niet aan. Het donorhart werd eruit gehaald. Ze moest aan de machine liggen om in leven te blijven totdat ze sterk genoeg was voor een nieuwe transplantatie.

Tiener leeft 118 dagen zonder hart  (foto: ANP)

Internet maakt het leven makkelijker

Europeanen maken steeds meer en intensiever gebruik van het internet. Inmiddels zijn ruim 178 miljoen mensen wekelijks online. Meer dan de helft van de internetters is iedere dag op het wereldwijde web te vinden.

Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek van Mediascope Europe in opdracht van de European Interactive Advertising Association (EIAA), dat vandaag wordt gepresenteerd. Het internetgebruik neemt niet alleen toe omdat men vaker ter ontspanning achter de computer kruipt, maar ook omdat internet steeds meer wordt gebruikt om het dagelijkse leven te vergemakkelijken.

De activiteit op internet is al jaren het hoogst in de avonduren. In 2008 maakte 75 procent van de Europeanen vooral 's avonds gebruik van het internet. Surfen in het weekeinde wordt populairder; het aantal weekeindeinternetters is dit jaar met 13 procent gestegen tot ruim de helft van alle surfers.

Bijna driekwart van de ondervraagden geeft aan dankzij het internet vaker contact te hebben met vrienden en familie. Meer dan de helft boekte het afgelopen jaar meer vakanties en tripjes omdat ze de beschikking hebben over internet. Bijna de helft (46 procent) stelt zijn financiën beter op orde te hebben dankzij het internet. Ruim 14 procent zegt meer aan goede doelen te geven door de online mogelijkheden.

Verder geven de ondervraagden aan dat zij met dank aan het wereldwijde web meer te kiezen hebben op het gebied van producten en diensten, en beter toegang hebben tot belangrijke informatiebronnen.

Internet maakt het leven makkelijker  (foto: ANP)

Codemasters gebruikt naam McRae voor nieuwe DiRT

Ondanks zijn dood vorig jaar heeft Codemasters besloten de naam van Colin McRae te blijven gebruiken. Colin McRae: DiRT 2 draagt zoals jullie kunnen lezen de naam van de overleden rallyrijder als de game uitkomt in 2009.

Gavin Raeburn, executive producer van de serie: "Colin McRae was all about the speed, the excitement and the entertainment of rally driving." "It will be a great tribute to an incredible champion."

De beslissing om de naam van McRae te gebruiken voor een volgende game is overigens gezamenlijk door Codemasters en de familie van Colin McRae gemaakt. Colin McRae DiRT zal uitkomen voor PC, PSP, PS3, 360, DS en Wii.

Aandelen Midway met bijna 15 procent gedaald

Afgelopen dinsdag was weer een zwarte dag voor Midway. Vorige week heeft het aandeel het dieptepunt van 23 dollarcent aangetikt, maar gisteren daalde het aandeel met 14,6 procent naar een slotstand van 0,35 dollarcent. Dit zet de waarde van het bedrijf op ruim 32 miljoen dollar.

Vorige week verliet voorzitter Shari Redstone het bedrijf en heeft het personeel in Chicago ontslagen. Eerder dit jaar sloot Midway hun studio in Los Angeles.

CEO Matt Booty: "Our current focus is the upcoming launch of Mortal Kombat vs DC Universe, which aligns our company with the exceptional Warner Bros brand of DC Comics." "We expect that the fourth quarter will represent significant progress toward completion of these efforts, and that we will enter 2009 with a renewed focus on Midway's key strengths."

Wij kunnen niets anders doen dan duimen voor Midway en afwachten of Mortal Kombat vs. DC Universe Midway werkelijk gaat brengen wat ze verwachten anders zou het goed kunnen dat Midway voor 2010 haar faillissement aanvraagt. Mortal Kombat vs. DC Universe komt overigens eind deze week uit.

Hiep hiep hoera, Half-Life is 10 geworden

Half-Life is gisteren 10 geworden. Exact tien jaar (en één dag) geleden vond er een resonance cascade in Black Mesa plaats waardoor het aan Gordon Freeman was om de aarde te behoeden voor een invasie van aliens. Met zijn trouwe crowbar werd de speler meegenomen op een gevaarlijke reis door ondergrondse laboratoria, langs gevaarlijke ravijnen en naar een andere planeet.

Als aanbiedingen verkopen ze Half-Life nu voor 98 cent. (10 jaar geleden? 1998? Oké!) Iedereen die deze shooter nog nooit gespeeld heeft, moet zich niet alleen schamen, maar heeft nu ook geen excuus meer om het niet te kopen. Dus ren naar de Steam-store voor Half-Life.

Releaselijst week 47

Release lijstje
Week 47
20 november – 26 november

We zitten midden in het game-seizoen met ontzettend veel nieuwe releases. Zonder er meer woorden aan vuil te maken, hierbij het lijstje met de releases van deze week.

Op de Xbox 360 en de PC verschijnt deze week de co-op zombie game Left 4 Dead. Verken je liever de tropische bossen van Thailand, dan is Tomb Raider: Underworld op de DS, PC, Playstation 3 en Xbox 360 iets voor jou. EA komt deze week met Need for Speed: Undercover op alle current-gen consoles, handhelds en PC.

Voor de PSP verschijnt het zeer vrolijke en originele Locoroco 2. Ben je een echte Idol of heb je de X-factor, dan is Lips echt iets voor jou. Deze verschijnt op de Xbox 360. Een andere muziek-game die naar de Xbox 360 komt is Rock Band 2.

Onderstaand lijstje is onderhevig aan veranderingen en onjuistheden kunnen voorkomen.

Nintendo DS
Tomb Raider: Underworld
Bratz Kidz
Ankh: Curse of the Scarab King
Legend of Kage 2
Shrek: Carnival Craze
Pokemon Ranger: Shadows of Almia
Tim Power Policeman
Metal Slug 7
Skate It
Tim Power Handyman
Imagine Gymnast
Guitar Rock Tour
Need for Speed Undercover
Barbie Horse Adventures: Riding Camp
Tim Power Fire-Fighter
Legend of Spyro: Dawn of the Dragon
My Horse and Me 2
My Farm Around the World

Nintendo Wii
Skate It
Need for Speed Undercover
Funfair Party
Hasbro Family Game Night
SNK Arcade Classics: Volume 1
Disney: Sing It
Movie Studios Party
Barbie Horse Adventures: Riding Camp
Sam & Max: Season 1
Legend of Spyro: Dawn of the Dragon
Jewel Master: Cradle of Rome
Petz Monkey Madness
Bratz Kidz
Shrek: Carnival Craze
World Championship Off Road Racing

PC
Left 4 Dead
Need for Speed Undercover
Tomb Raider: Underworld
Legendary
Spore Creepy & Cute Parts Pack
Gothic 3: Forsaken Gods
Barbie Fashion Show: An Eye for Style
A Vampyre Story
Neverwinter Nights 2: Storm of Zehir
Barbie Horse Adventures: Riding Camp
Geo Political Simulator

Playstation Portable
LocoRoco 2
Need for Speed Undercover
SNK Arcade Classics: Volume 1

Playstation 2
My Horse and Me 2
Legend of Spyro: Dawn of the Dragon
Shrek: Carnival Craze
Fatal Fury: Battle Archives Volume 1
World Championship Off Road Racing
Hasbro Family Game Night
SNK Arcade Classics: Volume 1
Barbie Horse Adventures: Riding Camp

Playstation 3
Tomb Raider: Underworld
Need for Speed Undercover
Mortal Kombat vs. DC Universe
Legend of Spyro: Dawn of the Dragon
Rapala Fishing Frenzy
World Championship Off Road Racing

Xbox 360
Tomb Raider: Underworld
Lips
Left 4 Dead
Rock Band 2
Need for Speed Undercover
Mortal Kombat vs. DC Universe
Legend of Spyro: Dawn of the Dragon
Naruto 2: The Broken Bond
World Championship Off Road Racing

Tilburger slaat met hamer op plaatsgenoot in

Een 56-jarige Tilburger heeft vanavond een plaatsgenoot hevig mishandeld met een hamer. De Brabander sloeg meerdere keren met het slagwapen op het hoofd van een 65-jarige man. Het slachtoffer raakte zwaargewond en verloor veel bloed. Hij is volgens de politie wel nog aanspreekbaar.

Omstanders konden voorkomen dat het slachtoffer nog langer werd geslagen door zijn belager. De mishandeling vond rond 17.00 uur plaats bij een supermarkt aan het Observantenhof in Tilburg. De man was al meerdere keren geslagen toen drie omstanders de dader overmeesterden en de hamer afpakten. Agenten namen het kort daarop van hen over.

Het slachtoffer was inmiddels door supermarktpersoneel opgevangen. Hij is per ambulance afgevoerd naar een ziekenhuis. Over het motief van de dader is nog niets bekend. De dader bleek te hebben gedronken. Hij zit nog vast.

Wheelman krijgt datum en screenshots

Midway heeft bekend gemaakt dat Wheelman op 16 februari 2009 uit zal komen op PC, PlayStation 3 en Xbox 360. Aanvankelijk zou de game in 2007 uitkomen. Wheelman is overigens in samenwerking gegaan met filmster Vin Diesel, die eveneens hoofdrolspeler in deze game is.

Volgens Matt Booty, CEO van Midway, is dit niet "another run-of-the-mill, licensed Hollywood knock-off". Wheelman heeft nieuwe revolutionaire designtechnieken, zoals 'cinematic super moves' en 'vehicular combat'. Volgens Booty is het zelfs zo dat, als je Wheelmans voertuig-gevechten eenmaal ervaren hebt, je geen andere driving game zonder deze techniek wilt spelen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.