FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 1 oktober 2008

Voetbal: Uitslag Liverpool - PSV

PSV heeft ook zijn tweede duel in de Champions League verloren. Op Anfield Road was Liverpool met 3-1 te sterk. PSV begon aan de wedstrijd zonder de geblesseerde Ibrahim Afellay. PSV-trainer Huub Stevens koos er tevens voor zowel Danko Lazovic als Danny Koevermans op de bank te houden. Nordin Amrabat was daarom de diepste spits. Na vier minuten kwam Liverpool al op voorsprong. Isaksson keerde het schot van Fernando Torres nog, maar had vervolgens geen antwoord op het schot van Dirk Kuyt. Hierna bleef Liverpool de betere ploeg. Het kreeg ook enkele mogelijkheden om de score uit te breiden, maar echt grote kansen waren er niet voor de Engelsen.

Hierdoor bleef het lang 1-0, maar na 35 minuten viel de onvermijdelijke 2-0 toch. Robbie Keane scoorde de 2-0 na een pass van Fernando Torres. Ook na de 2-0 bleef het spelbeeld hetzelfde. Zodra Liverpool even het tempo opschroefde werd het meteen gevaarlijk terwijl PSV geen moment in de buurt van het doel kwam. Pas na een uur spelen kreeg PSV zijn eerste echte mogelijkheid na een afstandschot van Amrabat.

Na 65 minuten kreeg Torres een grote kans op de 3-0, maar oog in oog met Isaksson schoot hij de bal voorlangs. PSV kreeg gaandeweg de tweede helft wat meer mogelijkheden, onder meer via Otmal Bakkal, maar daar werd niet uit gescoord. Niet veel later beslistte Steven Gerrard de wedstrijd door uit een vrije trap de bal onhoudbaar achter Isaksson te schieten. Bijna meteen daarna bracht Danny Koevermans na een pass van Dsudzsák de achterstand terug tot 3-1. Verder kwam het echter niet meer waardoor de Eindhovenaren hun tweede nederlaag van dit seizoen in de Champions League leden.


Liverpool - PSV 3-1
4' Kuijt 1-0
34' Keane 2-0
76' Gerrard 3-0
78' Koevermans 3-1

Toeschouwers: 41.097
Scheidsrechter: Felix Brych (Dui)
Stadion: Anfield Road
Gele kaart: Marcellis (PSV)

Opstellingen

Liverpool: Reina, Arbeloa, Skrtel, Carragher, Fábio Aurélio, Kuijt, Alonso, Gerrard (Babel/82), Riera (Benayoun/68), Keane (Lucas/76), Torres

PSV: Isaksson, Kromkamp, Marcellis, Bréchet (Pieters/46), Salcido, Méndez (Dzsudzsák/76), Simons, Bakkal, Wuytens (Koevermans/60), Culina, Amrabat

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport!

Bouw nieuw circuit Rusland begonnen

David Coulthard heeft een begin gemaakt met de aanleg van de Moscow Raceway. De Schot zette met het planten van een boom de eerste stap in de richting van het nieuwe circuit.

Naast Turkije, Bahrain, Shanghai, Valencia en Singapore komt er opnieuw een Hermann Tilke circuit bij. Ditmaal bij het plaatsje Volokolamsk, dat op honderd kilometer ten westen van de hoofdstad Moskou ligt.

Het circuit krijgt een lengte van 4,1 kilometer en de verwachting is dat de topsnelheid op 311 kilometer per uur komt te liggen. De kosten van het circuit bedragen zo'n 165 miljoen euro. In 2010 zouden de eerste races op het nieuwe circuit moeten plaatsvinden.

Massale staking in Bollywood

In Bollywood bleven woensdag de lichten gedoofd. Meer dan honderdduizend acteurs, technici en cameramannen legden hun werk neer in het kader van een massale staking. Een coalitie van 22 vakbonden eist hogere vergoedingen en betere werkomstandigheden.

In Bombay, het hart van de filmindustrie die Bollywood wordt genoemd, worden jaarlijks meer dan tweehonderd films geproduceerd. De staking zorgt mogelijk voor een grote financiële tegenvaller. In 2006 werd met Bollywoodfilms zo'n 1,4 miljard euro verdiend.

Volgens enkele woordvoerders van de vakbonden zijn ook grote Indiase filmsterren, onder wie Shahrukh Khan en Amitabh Bachchan, woensdag niet op de set verschenen. Zij zouden de stakers een hart onder de riem willen steken. Mogelijk vindt woensdagavond nog overleg plaats tussen de vakbonden en de Indiase vereniging van film- en televisieproducenten.

Hoewel Bollywoodfilms de kijker vaak een leven vol glitter en glamour voorschotelen, zijn de arbeidsomstandigheden van minder bekende acteurs en de filmcrew weinig rooskleurig. Crewleden die verantwoordelijk zijn voor het licht of het decor krijgen nog geen acht euro per dag betaald. Ook moeten ze vaak veel overuren maken die niet worden vergoed.

Eind vorig jaar werd Hollywood geteisterd door aanhoudende stakingen van scriptschrijvers. Pas eind februari werd een overeenkomst gesloten. Door de staking kwamen de opnamen van vele televisieseries langdurig stil te liggen.


  (foto: DAG)

Apple dreigt met sluiten iTunes

Apple heeft gedreigd de muziekwinkel iTunes-store te sluiten. Vooralsnog lijkt het vooral grootspraak. De National Music Publishers' Association (NMPA) wil dat de Amerikaanse auteursrechtenorganisatie CRB de tarieven voor royalties verhoogt. Apple is het daar niet mee eens en laat weten desnoods te zullen stoppen met de winkel.

Verkopers van muziek betalen nu 9 dollarcent per verkocht liedje aan royalties. Dat tarief moet volgens de NMPA naar 15 dollarcent. Donderdag doet de CRB uitspraak over de kwestie. In een oud stuk uit april 2007 geeft Eddy Cue, vice-president van iTunes aan dat Apple muziek verkoopt om winst te maken. Als er geen geld meer kan worden verdiend, bijvoorbeeld door te hoge royalties, kan dat betekenen dat Apple op een gegeven moment besluit de stekker eruit te trekken.

De liedjes in de iTunes winkel kosten 99 dollarcent of 99 eurocent. Dat tarief wil Apple absoluut niet verhogen. Niet alleen is 1 dollar of euro een psychologische grens, het onzekere economische klimaat is een slechte tijd om prijsverhogingen door te voeren. Overigens betaalt Apple ook nog aan de platenmaatschappij: een liedje kost Apple 70 cent, daarbij zit de 9 cent voor de artiest al in.

Ouders zieke Chinese baby stappen naar rechter

De ouders van een Chinese baby die ziek zou zijn geworden door met melamine vervuild melkpoeder hebben het zuivelbedrijf Sanlu voor de rechter gedaagd. Ze eisen omgerekend vijftienduizend euro schadevergoeding van het bedrijf, de fabrikant van de babyvoeding.

Het is voor zover bekend voor het eerst dat Chinese burgers de rechter hebben ingeschakeld naar aanleiding van het melamineschandaal. Vier baby's zijn overleden en zo'n 54 duizend baby's zijn ziek geworden door melkpoeder met melamine, dat nierstenen en nierfalen kan veroorzaken.

Of de rechtbank de zaak in behandeling neemt is nog niet bekend, maar volgens Jerome Cohen, deskundige op het gebied van de Chinese rechtspraak, is het al verrassend dat het stel een verzoek bij de rechter heeft mogen indienen. "Dat is op zich al nieuws", aldus Cohen, die is verbonden aan de rechtenfaculteit van de Universiteit van New York.

Na de aardbeving die China in mei trof hebben verschillende ouderparen die een kind verloren geprobeerd plaatselijke overheden voor de rechter te slepen, maar hun werd geld geboden om daarvan af te zien. Bij de aardbeving kwamen veel kinderen om het leven doordat hun slecht gebouwde scholen instortten.

Woensdag werd bekend dat in de producten van nog eens vijftien Chinese zuivelbedrijven melamine is aangetroffen. Tot nu toen waren er vijf zuivelbedrijven bij het schandaal betrokken.

Australië en Japan haalden woensdag toetjes die melk met melamine bevatten van de markt en Hongkong en Thailand maakten bekend de stof te hebben aangetroffen in geïmporteerde producten die Chinese melk bevatten.

Uitslagen Champions League 1/10/2008

Vanavond speelden de ploegen uit de groepen A tot en met D hun wedstrijden in de tweede speelronde van de groepsfase in de Champions League. PSV verloor met 3-1 van Liverpool.

Groep A:

Girondins de Bordeaux (FRA) - AS Roma (ITA) 1-3
18' Gourcuff 1-0
36' Henrique (Girondins de Bordeaux)
64' Vučinić 1-1
71' Baptista 1-2
83' Baptista 1-3

CFR Cluj (ROE) - Chelsea FC (ENG) 0-0

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1Chelsea FC211044-0
2CFR Cluj211042-1
3AS Roma210134-3
4Girondins de Bordeaux200201-7


Groep B:

Anorthosis Famagusta FC (CYP) - Panathinaikos FC (GRE) 3-1
11' Sarriegie (e.d.) 1-0
16' Dobrasinovic 2-0
28' Salpigidis (Pen) 2-1
79' Taher 3-1

FC Internazionale Milano (ITA) - SV Werder Bremen (GER) 1-1
13' Maicon 1-0
62' Pizarro 1-1

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1Anorthosis Famagusta FC211043-1
2FC Internazionale Milano211043-1
3SV Werder Bremen202021-1
4Panathinaikos FC200201-5


Groep C:

Sporting Clube de Portugal (POR) - FC Basel (ZWI) 2-0
55' Romagnoli 1-0
86' Derlei 2-0

FC Shakhtar Donetsk (OEK) - FC Barcelona (SPA) 1-2
45' Ilsinho 1-0
87' Messi 1-1
90+4' Messi 1-2

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1FC Barcelona220065-2
2FC Shakhtar Donetsk210133-3
3Sporting Clube de Portugal210133-3
4FC Basel200201-4


Groep D:

Club Atlético de Madrid (SPA) - Olympique de Marseille (FRA) 2-1
4' Agüero 1-0
16' Niang 1-1
22' Garcia 2-1

Liverpool FC (ENG) - PSV Eindhoven (NED) 3-1
4' Kuijt 1-0
34' Keane 2-0
76' Gerrard 3-0
78' Koevermans 3-1

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1Club Atlético de Madrid220065-1
2Liverpool FC220065-2
3Olympique de Marseille200202-4
4PSV Eindhoven200201-6

EU-landen in actie tegen piraterij bij Somalië

Acht EU-landen, waaronder Nederland en België, zijn bereid een bijdrage te leveren aan een maritiem veiligheidskorps ter bestrijding van de piraterij voor de kust van Somalië. Dat heeft de minister van defensie van Frankrijk, Hervé Morin, woensdag gezegd.

De landen zegden hun medewerking toe op een informele bijeenkomst van de EU-ministers van defensie in het Franse Deauville. Morin zei te hopen dat de oprichting van het korps op 10 november wordt bezegeld tijdens een ministersberaad in Brussel. Dan moet ook duidelijk worden hoeveel EU-schepen in de wateren bij Somalië gaan patrouilleren en vanaf wanneer ze dat zullen doen. De andere landen die meedoen zijn Frankrijk zelf, Duitsland, Spanje, Zweden, Cyprus en Litouwen.

De ministers namen hun besluit bijna een week nadat voor de Somalische kust een Oekraïense vrachtschip werd gekaapt met 33 Russische tanks en een lading zware wapens voor Sudan aan boord. Amerikaanse oorlogsschepen hebben het schip omsingeld en ook Rusland heeft een oorlogsschip op weg gestuurd. Somalië liet woensdag weten dat andere landen zo nodig geweld mogen gebruiken tegen de kapers van het schip, de Faina.

 

Patiënt moet reanimatiewens zelf aangeven

Patiënten van verpleeghuizen moeten zelf aangeven of ze in noodgevallen gereanimeerd willen worden of niet. Die richtlijn heeft staatssecretaris van Volksgezondheid Jet Bussemaker (PvdA) vandaag in de Tweede Kamer toegezegd.

Verpleeghuizen kunnen nu nog zelf kiezen of ze een 'ja, tenzij'- of een 'nee, tenzij'-beleid voeren als het om reanimatie gaat. Verschillende partijen pleitten er vandaag voor een 'ja, tenzij'-beleid aan de verpleeghuizen op te leggen. Daar wilde Bussemaker echter niet aan. Dat beleid wil ze alleen als niet zeker is wat de patiënt zelf wil. Ze wees erop dat bijvoorbeeld een 98-jarige vrouw een erg lage kwaliteit van leven kan hebben na reanimatie.

De beslissing laat ze liever bij de arts, die ter plaatse kan oordelen of er nog genoeg levenskwaliteit is na reanimatie. Als iemand echter heeft aangegeven sowieso gereanimeerd te willen worden, dan is dat laatste doorslaggevend.

Uitslag Liverpool - PSV

PSV heeft ook zijn tweede duel in de Champions League verloren. Op Anfield Road was Liverpool met 3-1 te sterk.

PSV begon aan de wedstrijd zonder de geblesseerde Ibrahim Afellay. PSV-trainer Huub Stevens koos er tevens voor zowel Danko Lazovic als Danny Koevermans op de bank te houden. Nordin Amrabat was daarom de diepste spits. Na vier minuten kwam Liverpool al op voorsprong. Isaksson keerde het schot van Fernando Torres nog, maar had vervolgens geen antwoord op het schot van Dirk Kuyt. Hierna bleef Liverpool de betere ploeg. Het kreeg ook enkele mogelijkheden om de score uit te breiden, maar echt grote kansen waren er niet voor de Engelsen.

Hierdoor bleef het lang 1-0, maar na 35 minuten viel de onvermijdelijke 2-0 toch. Robbie Keane scoorde de 2-0 na een pass van Fernando Torres. Ook na de 2-0 bleef het spelbeeld hetzelfde. Zodra Liverpool even het tempo opschroefde werd het meteen gevaarlijk terwijl PSV geen moment in de buurt van het doel kwam. Pas na een uur spelen kreeg PSV zijn eerste echte mogelijkheid na een afstandschot van Amrabat.

Na 65 minuten kreeg Torres een grote kans op de 3-0, maar oog in oog met Isaksson schoot hij de bal voorlangs. PSV kreeg gaandeweg de tweede helft wat meer mogelijkheden, onder meer via Otmal Bakkal, maar daar werd niet uit gescoord. Niet veel later beslistte Steven Gerrard de wedstrijd door uit een vrije trap de bal onhoudbaar achter Isaksson te schieten. Bijna meteen daarna bracht Danny Koevermans na een pass van Dsudzsák de achterstand terug tot 3-1. Verder kwam het echter niet meer waardoor de Eindhovenaren hun tweede nederlaag van dit seizoen in de Champions League leden.


Liverpool - PSV 3-1
4' Kuijt 1-0
34' Keane 2-0
76' Gerrard 3-0
78' Koevermans 3-1

Toeschouwers: 41.097
Scheidsrechter: Felix Brych (Dui)
Stadion: Anfield Road
Gele kaart: Marcellis (PSV)

Opstellingen

Liverpool: Reina, Arbeloa, Skrtel, Carragher, Fábio Aurélio, Kuijt, Alonso, Gerrard (Babel/82), Riera (Benayoun/68), Keane (Lucas/76), Torres

PSV: Isaksson, Kromkamp, Marcellis, Bréchet (Pieters/46), Salcido, Méndez (Dzsudzsák/76), Simons, Bakkal, Wuytens (Koevermans/60), Culina, Amrabat

Chocoladereep geveild voor 15 duizend euro

De eerste fairtrade chocoladereep van Verkade is woensdag voor ruim vijftienduizend euro geveild. De opbrengst van de veiling komt ten goede aan de opleiding van 25 kinderen van cacaoboeren in Ghana. De veiling markeert de overgang van Verkade naar fairtrade-cacao. Chocola van het bedrijf heeft vanaf volgende week het Max Havelaar keurmerk voor fairtrade.

Door in één keer over te stappen op cacao die tegen een 'eerlijke' prijs van de boer is gekocht, voegt Verkade naar eigen zeggen twintig procent toe aan de wereldhandel van fairtrade-cacao. De koper van de eerste reep kreeg uit handen van de meisjes van Verkade ook een speciale chocoladereep van vijf kilo.


  (foto: DAG)

ID-kaart Steve Fossett mogelijk gevonden

Een wandelaar heeft in ruig gebied in het oosten van de Amerikaanse staat Californië spullen gevonden die waarschijnlijk van de vermiste avonturier Steve Fossett zijn. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt.

De spullen, waaronder een identiteitskaart met de naam Steve Fossett erop, werden gevonden in de buurt van de plaats Mammoth Lakes, aan de oostflank van de Sierra Nevada. Fossett raakte in september vorig jaar vermist na met een eenmotorig vliegtuigje te zijn opgestegen vanaf een ranch in Nevada. Een langdurige zoektocht leverde niets op en in februari werd hij op verzoek van zijn familie officieel doodverklaard.

Valkyria Chronicles demo op 9 oktober

SEGA heeft vandaag aangekondigd dat de website voor de PS3 exclusive RPG/RTS Valkyria Chronicles nu online is. Op deze website kun je een speciale gameplay trailer bekijken.

Mocht je niet voldoende hebben aan een trailer, maar er toch echt zelf mee aan de gang willen, dan hebben wij goed nieuws voor je. Het betreft een demo welke bestaat uit 2 levels en is vanaf 9 oktober beschikbaar op PSN.

Valkyria Chronicles staat geplanned voor een exclusive release en is op 21 november in de winkels te vinden.


[Gerucht] Binnenkort trophies voor GTA IV

Op de Xbox 360 zijn ze er al een tijdje in de vorm van Achievements, maar op de PS3 zijn ze er pas sinds kort, de Throphies. Nu gaan er geruchten dat deze er ook komen voor Grand Theft Auto 4 van Rockstar.

Hieronder een lijst met de verwachtte Trophies:

Platinum
Taking A Liberty
Sorry for taking liberties with your time!

Bronze
Off The Boat
You have completed the first mission.

Bronze
One Hundred And Eighty
You scored 180 with 3 darts.

Bronze
Pool Shark
You beat a friend at pool.

Bronze
King of QUB3D
You beat the high score in QUB3D.

Bronze
Finish Him
You completed 10 melee counters in 4 minutes.

Bronze
Genetically Superior
You came first in 20 singleplayer street races.

Bronze
Wheelie Rider
You completed a 500 foot wheelie on a motorbike.

Bronze
Gobble Gobble
You got a turkey in 10-pin bowling.

Bronze
Driving Mr. Bellic
You unlocked the special ability of Roman's taxi.

Bronze
Rolled Over
You managed 5 car rolls in a row from one crash.

Bronze
Walk Free
You successfully lost a 4 star wanted rating.

Bronze
Courier Service
You completed all 10 package delivery jobs.

Bronze
Retail Therapy
You unlocked the special ability of buying guns from Little Jacob.

Bronze
Chain Reaction
You exploded 10 vehicles in 10 seconds.

Silver
One Man Army
You survived a 6 star wanted level for a full 5 minutes.

Bronze
Lowest Point
You completed the mission "Roman's Sorrow".

Bronze
Order Fulfilled
You completed all 10 Exotic Export orders.

Bronze
Manhunt
You completed the most wanted side mission.

Bronze
Cleaned The Mean Streets
You caught 20 criminals through the police computer.

Bronze
Fed The Fish
You completed the mission "Uncle Vlad".

Bronze
It'll Cost Ya
You made a taxi trip from one island to another without skipping.

Bronze
Sightseer
You have taken all variations of the helicopter tours of Liberty City.

Bronze
Warm Coffee
You were invited into your girlfriend's house.

Bronze
That's How We Roll!
You unlocked the special ability of Brucie's helicopter ride.

Bronze
Half Million
You have amassed a fortune of $500,000.

Bronze
Impossible Trinity
You completed the mission "Museum Piece".

Bronze
Full Exploration
You unlocked all the islands.

Bronze
You Got The Message
You delivered all 30 cars ordered through text message.

Silver
Dare Devil
You completed all the unique stunt jumps.

Bronze
Assassin's Greed
You completed all 9 assassin missions.

Silver
Endangered Species
You collected every hidden package in the game.

Bronze
Under The Radar
You flew under all the main bridges in the game.

Bronze
Dial B For Bomb
You unlocked the special ability of Packie's car bomb placement.

Bronze
Gracefully Taken
You completed the mission "I'll Take Her".

Silver
Liberty City (5)
Your friends all like you above 90%.

Bronze
No More Strangers
You've met all the random characters.

Bronze
That Special Someone
You completed the mission "That Special Someone".

Silver
You Won!
You have completed the story.

Gold
Liberty City Minute
You finished the story in less than 30 hours.

Gold
Key To The City
You completed GTA IV to 100%.

Bronze
Teamplayer
You killed 5 opposing team members.

Bronze
Cut Your Teeth
You were successfully promoted up a rank in multiplayer.

Bronze
Join The Midnight Club
You won a multiplayer race without damaging your vehicle too much.

Bronze
Fly The Co-op
You completed "Deal Breaker", "Hangman's NOOSE" and "Bomb da Base II" in time.

Bronze
Taking It For The Team
You were on the winning team in all multiplayer team games.

Bronze
Top Of The Food Chain
You successfully killed 20 players with a pistol in a deathmatch.

Bronze
Top The Midnight Club
You won 20 different multiplayer standard races.

Gold
Wanted
You achieved the highest personal rank possible in multiplayer.

Bronze
Auf Wiedersehen Petrovic
You won in all variations of multiplayer games.

Bronze
Let Sleeping Rockstars Lie
You killed a Rockstar in multiplayer.

Basketbalcompetitie 2008/2009 van start

Zaterdag 4 oktober gaat de Nederlandse basketbalcompetitie met elf teams weer van start. Met de start van het seizoen wordt afscheid genomen van Omniworld uit Almere dat vorig seizoen nog wel meedeed, maar begin dit jaar is opgeheven wegens financiële problemen.

Net als vorig jaar zal FOK!sport ook dit jaar weer starten met het het plaatsen van de basketbaluitslagen van de 44 speelrondes. De reguliere competitie start aanstaande zaterdag en eindigt op zaterdag 18 april 2009. Uiteraard zal ook het basketbalnieuws uit de nationale competitie worden geplaatst.

Teams Nederlandse Basketbal Eredivisie

TeamPlaats
Hanzevast CapitalsGroningen
MyGuideAmsterdam
Aris FrieslandLeeuwarden
Den Helder SealsDen Helder
EiffelTowersDen Bosch
LandstedeZwolle
Matrixx MagixxNijmegen
UpstairsWeert
West-Brabant GiantsBergen op Zoom
Zorg en Zekerheid (Z&Z)Leiden
Rotterdam ChallengersRotterdam

Kanshebbers kampioenschap
Huidig kampioen MyGuide Amsterdam heeft de basis van het team weten te behouden en lijkt mede daardoor ook weer de beste papieren te hebben voor het kampioenschap 2008/2009. De Amsterdammers moesten één basisspeler laten gaan, Jeron Robers, en verder zijn er alleen bankzitters vertrokken. De eeuwige concurrent voor MyGuide is nu ook weer de EiffelTowers uit Den Bosch. Met de Amerikaanse coach Randy Wiel heeft Den Bosch een topper op de bank zitten. Verder heeft EiffelTowers in tegenstelling tot MyGuide wel een totaal ander team. Van de selectie bleven er slechts één Amerikaan en drie Nederlanders achter in Den Bosch. Dit heeft men aangevuld met vijf Amerikanen en helaas maar één Nederlander.

De Capitals uit Groningen beginnen dit seizoen weer met een nieuwe coach. Na Ton Boot (2003-2007) en Josep Clarós (2007-2008) moeten de Groningers het nu gaan doen met Marco van den Berg. Tot dit jaar was Van den Berg nog bondscoach van het Nederlandse team. Aris Friesland uit Leeuwarden, Zorg en Zekerheid uit Leiden en de Seals uit Den Helder zullen waarschijnlijk net als vorig jaar weer gaan spelen voor de laatste plaatsen.

Programma ronde 1

DatumThuisUit
04/10/2008Landstede ZwolleZZ Leiden
04/10/2008Matrixx Magixx NijmegenUpstairs Weert
04/10/2008Rotterdam ChallengersAris Friesland
04/10/2008Giants Bergen op ZoomEiffelTowers Den Bosch
07/10/2008Capitals GroningenMyGuide Amsterdam

De wedstrijd Matrixx Magixx - Upstairs Weert wordt als samenvatting zaterdagavond uitgezonden door de NOS.

DWDD snapt kritiek Frits Spits niet

Het VARA tv-programma De Wereld Draait Door (DWDD) snapt niets van de ophef die is ontstaan over het interview gisteren met radio-dj Frits Spits. De radiomaker vindt dat zijn boek Zestig Strepen in het vraaggesprek nauwelijks aan de orde kwam, zo foeterde hij vanmorgen in de uitzending van Edwin Evers (Radio 538).  Op Radio 3 was vanochtend te horen dat Spits boos de verbinding verbrak met Giel Beelen. Die was gisteren tafelheer bij de DWDD en wilde Spits om nadere opheldering vragen. ''Op jouw 'fucking manier' jaag je luisteraars weg”, aldus Spits, wiens echte achternaam overigens Ritmeester is.

DWDD-eindredacteur Dieuwke Wynia zegt dat haar team de opwinding van Frits Spits ''niet begrijpt''. Wynia: ''Vooraf stemde hij in met het plan om live een demonstratie te geven van de befaamde wijze waarop hij nummers aankondigt. Hieraan wordt in het boek een hoofdstuk besteed en de nummers, ook in het boek beschreven, hebben wij de heer Spits van te voren laten horen. Dat zijn aankondigingen niet helemaal uit de verf kwamen is jammer, maar niet onze schuld.''

VARA-gedrag
Spits zei vanochtend onder meer: ''Met terugwerkende kracht vond ik het een verschrikkelijk interview. Volgens mij had Matthijs er belang bij mijn boek niet te bespreken. Matthijs van Nieuwkerk is een fantastische presentator, maar een slechte interviewer. Hij is van het type: mijn mening komt eerst en dan de rest. Dat is echt VARA-gedrag. Maar deze zaak krijgt nog wel een staartje.”

In zijn eigen KRO-radioprogramma Tijd voor Twee op Radio 2 vanmiddag ging Spits overigens niet in op de kwestie.

Audiolinks: Beelen belt Spits / Evers belt Spits (Dumpert.nl). 

Video: DWDD-terugkijken.

Frits Spits heeft een boek geschreven, heeft een boek geschreven, heeft een boek geschreven.....

Di Grassi mogelijk vervanger Piquet bij Renault

Voor Nelson Piquet lijken de dagen bij Renault geteld. Voor de 23-jarige Braziliaan is dit niet het beste seizoen uit de nog korte Formule 1 carrière. Piquet eindigde in Hockenheim nog wel als tweede, maar kan dit seizoen niet in de voetsporen treden van Fernando Alonso.

De belangrijkste kandidaat om Piquet op te volgen bij Renault is zijn landgenoot Lucas di Grassi. De 24-jarige Braziliaan liet een goede indruk achter bij het team tijdens de driedaagse testsessie in Jerez. Bovendien rijdt Di Grassi al sinds 2004 bij het rijdersprogramma van Renault.

Di Grassi eindigde dit seizoen als derde in het GP2-kampioenschap, ondanks dat hij de eerste drie races van het seizoen miste. Mogelijk gaat Piquet nu bij Toro Rosso aan de slag. Flavio Briatore zou hem al aangeboden hebben bij het team uit Faenza.

Verplegers boos over spotje landmacht

Een nieuw wervingsspotje voor de Landmacht, waarbij een verpleegster met een blauw oog voorzien wordt van het predikaat 'geschikt', is verpleegkundigen en verzorgenden in het verkeerde keelgat geschoten. Branchevereniging Nu'91 eist dat het spotje per direct van de buis wordt gehaald.

In het filmpje loopt de gekwetste verpleegster een patiëntenkamer binnen en vraagt met een glimlach aan een patiënt of die vandaag wel meewerkt. Vervolgens wordt in beeld een vakje met 'geschikt' aangekruist. De reclame suggereert volgens branchevereniging Nu'91 dat het stoer is voor een verpleegkundige om klappen te krijgen en toch je werk te blijven doen.

De beroepsvereniging zegt al jaren te pleiten voor een veilige werkomgeving voor verpleegkundigen en dringt er bij werkgevers op aan daarvoor te zorgen. Ook vindt Nu'91 het vreemd dat Defensie met zo'n spotje komt terwijl onlangs opnieuw geweld tegen ambulancepersoneel voor ophef zorgde. Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) sprak zich daar nog tegen uit.

'Terreurverdachte studeerde in Enschede'

Een van de twee terrorismeverdachten die vorige week in Duitsland werden opgepakt, studeerde in Nederland. Dat zegt het actualiteitenprogramma EenVandaag.

Het zou gaan om de 23-jarige Duitse Somaliër Omar D. uit Gronau. Hij was vierdejaars student Technische Natuurkunde aan de Saxion Hogeschool in Enschede. Zijn studie leidt bijvoorbeeld op tot onderzoeker in onderzoekslaboratoria of medewerker op röntgenafdelingen van ziekenhuizen. D. zou dit schooljaar nog niet op de hogeschool gesignaleerd zijn.

De schoolleiding reageerde in het programma geschokt. De medestudenten zijn door de school op de hoogte gebracht. De leerlingen kenden de Nederlands sprekende student volgens EenVandaag als een rustige en vriendelijke jongen.

Een Duitse antiterrorisme-eenheid haalde de twee verdachten vorige week uit een KLM-vliegtuig. De Fokker 50 stond op het punt van Keulen naar Amsterdam te vliegen.

De twee werden volgens de Duitse krant Bild al langer in de gaten gehouden. De politie greep naar eigen zeggen in toen ze een afscheidsbrief achterlieten waarin ze aangaven als martelaars bij een terreuraanslag te willen sterven. Volgens EenVandaag zegt een advocaat van de verdachten dat het niet om afscheidsbrieven, maar om liefdesbrieven gaat.

Het duo was volgens de politie niet van plan het vliegtuig te kapen. De verdachten wilden volgens de Duitse krant Tagesspiegel via Amsterdam en Oeganda naar Pakistan reizen om zich daar bij de beweging Islamitische Jihad Unie (IJU) aan te sluiten.


Keulen, vorige week (foto: DAG)

Megaboete voor 'paraffine-maffia'

Europees Commissaris Neelie Kroes (Mededinging) heeft een enorme geldboete opgelegd aan negen oliemaatschappijen - waaronder Sasol, ExxonMobil en Total - wegens illegale kartelvorming. De bedrijven hadden onder leiding van het Duits-Zuid-Afrikaanse Sasol dertien jaar lang illegale prijsafspraken gemaakt over paraffinewas. In totaal moeten de bedrijven 676 miljoen euro overmaken aan de Europese Unie. Het geld gaat naar de schatkist van de EU-lidstaten.

Paraffinewas zit in tal van producten zoals kaarsvet, autobanden, verpakkingen, de korst van kaas of kauwgum. Hierdoor heeft ''iedere consument wel eens een te duur product gekocht van de paraffine-maffia'', aldus Kroes vandaag.

Shell deed ook mee aan de prijsafspraak maar kreeg geen boete omdat de maatschappij de illegale praktijken verklikte bij de Europese Commissie. Verklikkers gaan altijd vrijuit omdat die in de ogen van Kroes het makkelijk maken om dergelijke praktijken op te rollen.  Sasol, Repsol en Exxonmobil kregen als dank voor hun medewerking een korting op de boete. Alle anderen, waaronder Total, betalen de volle mep, zijnde 69 miljoen euro.

De 676 miljoen euro is de op vier na grootste boete uit de Europese geschiedenis.

Romagezinnen in Enschede aangepakt

De gemeente Enschede gaat circa twintig Romagezinnen die in Enschede structureel overlast veroorzaken harder aanpakken. Gezinsleden die zich crimineel blijven gedragen, krijgen met justitie te maken.

De door de overlast veroorzaakte schade loopt bij een enkel gezin op tot 100.000 euro. Een vijfde deel van de Roma-gezinnen in Enschede is al geruime tijd bezig met inbraken, diefstallen en bedelen.

Daarnaast spijbelen de kinderen van deze gezinnen met grote regelmaat. De gemeente wil de situatie per gezin in kaart brengen en maatregelen treffen. Daarbij worden wijkzorgteams ingezet.

Beter deur openlaten voor inbrekers

De Britse gemeente Bristol heeft een opmerkelijk advies gegeven aan zijn inwoners. De burgers wordt aangeraden de deuren van hun tuinschuurtjes niet af te sluiten. Op deze manier hoeven inbrekers de deur namelijk niet open te breken om binnen te komen.

Het gaat hierbij alleen om schuurtjes die in de volkstuintjes staan. Deze tuintjes worden namelijk verhuurd door de gemeente, dus ook braakschade is een kostenpost voor de gemeente. Deze kosten worden weer betaald van belastinggeld.

De tuinders zijn het niet met het advies eens. "Het is toch niet te geloven dat de gemeente ons opdraagt de deur wagenwijd open te zetten zodat iedereen zo naar binnen kan wandelen",  vindt de 71-jarige Terry Nichols. Hij huurt al meer dan 25 jaar een tuintje van de gemeente. "Iedereen hier heeft een brief gestuurd. Ik heb nog nooit zoiets belachelijks gehoord."

FOTA wil F1-weekend aanpassen

De nieuw opgerichte organisatie van Formule 1-teams, de FOTA, wil het raceweekend aanpassen. De FOTA pleit er voor om met name de vrijdag aantrekkelijker te maken. Hiervoor heeft zij een aantal proefballonnen opgelaten, waaronder het organiseren van een race die niet meetelt voor het kampioenschap.

De vrijdag bood tot 1996 nog spektakel doordat de eerste kwalificatie toen op het programma stond, echter is deze afgeschaft en vervangen door een vrije training. Om hierin verandering in te brengen is de Sporting Workgroup van de FOTA op de vrijdag voor de Grand Prix van Singapore bijeengekomen om na te denken over een oplossing.

De commissie onder leiding van McLaren-CEO Martin Whitmarsh vergaderde over twee scenario's. Het eerste behelst het afschaffen van de trainingen op vrijdag. Hierdoor krijgen de teams meer tijd om alles op het circuit te krijgen, ontstaat er extra ruimte op de Grands Prix kalender en hoeven de steden met een straten Grand Prix minder lang de straten af te sluiten. Nadeel is wel dat de circuits inkomsten mislopen doordat het programma ingekort is.

Het tweede scenario is het het aantrekkelijker maken van de vrijdag. Dit kan volgens de FOTA door op de vrijdag een showrace te houden die niet meetelt voor het kampioenschap, maar de winnaar wel één miljoen dollar oplevert. "Zo'n showrace is een mooie manier om het weekend te beginnen en staat helemaal los van de race van zondag. Zo krijgt het publiek veel waar voor haar geld," aldus Whitmarsh.

Hij benadrukt dat de voorstellen niet meer voor dit raceseizoen zijn, maar volgend jaar wel ingevoerd kunnen worden. Ook zegt hij dat de sfeer binnen de FOTA prima is. "Er heerst een gevoel van harmonie en democratie binnen de FOTA. Iedereen is overtuigd van de noodzaak om met nieuwe voorstellen te komen."

Harder optreden tegen 'internetwaaghalzen'

De verkeerspolitie in Europa wil harder optreden tegen mensen die gevaarlijke stunts uithalen in het verkeer, dat opnemen en de filmpjes vervolgens op internet zetten.

Die intentie spraken vertegenwoordigers van verschillende Europese korpsen vanmiddag uit tijdens een bijeenkomst van de overkoepelende organisatie TISPOL.

De vertegenwoordigers van de verkeerspolitie gaan overheden en internetaanbieders vragen actie te ondernemen tegen waaghalzen die hun gefilmde levensgevaarlijke stunts op internet zetten. Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) gaat de standpunten in Nederland bespreken met het Openbaar Ministerie, justitie en de Raad van Hoofdcommissarissen.

'Lekker gek doen op de A2'

Utrecht mag samenscholen verbieden

De gemeente Utrecht mocht vorig jaar een samenscholingsverbod instellen in de wijk Kanaleneiland. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem vandaag bepaald.

Zeven jongeren tussen de 15 en 19 jaar stonden terecht voor 'samenscholen'. Zes van hen werden veroordeeld tot een boete van honderd euro. De zevende verdachte werd vrijgesproken, omdat niet bewezen kon worden dat hij meedeed aan de samenscholing. De kantonrechter in Utrecht sprak eerder alle zeven nog vrij.

De kantonrechter oordeelde in februari dat het Openbaar Ministerie een te ruime definitie van samenscholing hanteerde. De zeven tieners stonden in oktober vorig jaar, toen het verbod inging, weliswaar in een groep van meer dan vijf personen op straat, maar daarmee was samenscholing nog niet bewezen, vond de kantonrechter. Het hof oordeelde vandaag anders.

Het hof geeft toe dat niet elke groep aangeduid kan worden als een samenscholing en dat iedere situatie anders is. In Kanaleneiland is al jaren overlast door jongeren die onder meer vernielingen plegen en voorbijgangers op straat lastigvallen. Aan de hand van beelden van beveiligingscamera's stelde het hof vast dat het hier om samenscholing ging en dat de gemeente terecht een samenscholingsverbod had ingesteld.

Utrecht had een lijst opgesteld van zo'n tachtig jongeren voor wie het samenscholingsverbod gold. Deze zeven jongeren stonden ook op de lijst. Zij waren via een brief van de gemeente hiervan op de hoogte gesteld.

Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) en minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) kondigden eerder aan dat zij een landelijke versie van het groepsverbod willen invoeren. Die wordt op zijn vroegst begin volgend jaar van kracht.

GeenStijl-camera gesloopt door rechter

Concullega GeenStijl heeft het aan de stok met de rechter. Gisteren kreeg een camera van de weblog een paar flinke klappen te verduren van een besnorde man. De dader blijkt niemand minder dan Jaap Smit, de vice-president van de Amsterdamse rechtbank te zijn.

GeenStijls Rutger vroeg op een bedrijventerrein in de Amsterdamse ZuidAs naar de mening van voorbijgangers over de kredietcrisis. De heer Smit was hier echter niet van gediend. "Weg", roept hij, terwijl hij met een paraplu een flinke mep geeft op de camera.

"Ik wil niet opgenomen worden", roept de edelachtbare. Hierna belaagt hij de camera nog een keer met zijn paraplu.

De camera is zwaar beschadigd. De kosten hiervan worden beraamd op zo'n 6200 euro.

PvdA wil bonussen aan banden leggen

Bestuurders van banken en andere financiële instellingen mogen alleen bonussen krijgen als zij aantoonbaar succes hebben geboekt. Dat heeft PvdA-Kamerlid Paul Tang vandaag bepleit tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer.

Tang ageerde tegen toplieden die hoge bonussen opstrijken, terwijl later soms blijkt dat hun beslissingen op langere termijn desastreus zijn geweest. "Bonussen mogen pas worden betaald als de effecten van het gevoerde beleid bekend zijn. Sterker nog, we willen zo nodig een onbedoelde beloning alsnog kunnen terughalen. Gokken met andermans geld mag niet lonen", zei Tang. De Nederlandsche Bank moet daar volgens Tang op toe gaan zien.

Tang pleitte verder voor de instelling van één Europese toezichthouder voor de grootste Europese banken en verzekeraars.

Salman Rushdie heeft geen spijt

Twintig jaar na het verschijnen van het boek De Duivelsverzen zegt de Brits-Indiase schrijver Salman Rushie geen spijt te hebben van zijn vroegere werk. De auteur stond tien jaar onder bescherming van de politie wegens doodsbedreigingen van extremistische moslims.

De Iraanse geestelijk leider ayatollah Khomeini sprak een doodsvonnis uit over de auteur, omdat de roman de islam zou beledigen. Rushdie zei dat hij spijt zou hebben gehad als hij géén boek had geschreven over grote religies en filosofische kwesties.

In Groot-Brittannië speelt momenteel opnieuw een controverse over een ander boek over de islam. Enkele dagen geleden arresteerde de Britse politie drie terrorismeverdachten wegens een brand in de woning van een Londense uitgever. Gibson Square zou The Jewel of Medina uitgeven, een boek over de relatie van de profeet Mohammed met zijn jongste bruid, Aisha.

Vermeer vervangt Stekelenburg

Kenneth Vermeer zal donderdag het doel van Ajax verdedigen in de UEFA Cup-return tegen het Servische FK Borac, zo meldt de Amsterdamse club op de eigen website.

Ajax-trainer Marco van Basten houdt de lichtgeblesseerde Maarten Stekelenburg aan de kant tegen de Serviërs en kiest voor Vermeer. Dennis Gentenaar is geblesseerd aan zijn rug. Door de 4-1 voorsprong staat Ajax met een been in de groepsfase van de UEFA Cup en mede daarom nemen de Amsterdammers geen risico met hun vaste doelman. Stekelenburg raakte bij het thuisduel tegen Vitesse (3-0) geblesseerd aan zijn schouder en stond woensdagochtend niet op het trainingsveld.

Sergio Padt, doelman van Jong Ajax, zal tegen FK Borac op de bank plaatsnemen.

FOK!tv: Jaap van Zwedens sexy dochter

YouTube heeft vanmiddag zonder opgaaf van reden een FOK!tv filmpje verwijderd van hun site. Sinds zondag stond in de column van SunChaser een filmpje van Anna (Sophia) van Zweden, de dochter van violist en dirigent Jaap van Zweden.

De film kan niet zijn verwijderd wegens aanstootgevende beelden (namelijk: geen, of het moet het pak zijn van Ruud van de Wint) of copyright, omdat de rechten van de film bij FOK!tv zelf liggen. Wat je ziet is een interview met (een volwassen) Anna van Zweden in een weinig verhullend jurkje tijdens een Playboyfeestje waar ze wordt versierd door een van de broertjes Van de Wint, die regelmatig Ex Porn Star-feesten organiseert.

Overigens kreeg FOK! afgelopen week een mail met het verzoek om het filmpje te verwijderen omdat het 'zo lullig is voor de ouders'. Of Jaap van Zweden zelf achter de verwijdering zit is niet bekend. Wel heeft Jaap van Zweden in het verleden bij een Almeerse drukkerij geklaagd toen er een flyer was gedrukt voor een feest waarop Anna in een sexy pose was te zien. Hieronder kun je de film zelf beoordelen. 



Anna van Zweden: lekker feesten met een Breezer

Van Basten: "Affaire voor niemand goed"

Tijdens de persconferentie voorafgaand aan het UEFA Cup-duel tussen Ajax en FK Borac kreeg Ajax-trainer Marco van Basten ook enkele vragen over het conflict dat is ontstaan tussen de Oranje-internationals Wesley Sneijder en Robin van Persie.

Van Persie nam tijdens de EK-kwartfinale tegen Rusland een vrije trap, waar Sneijder dacht het eerste recht te hebben. Van Basten, destijds nog bondscoach van het Nederlands elftal, betreurt het dat deze affaire naar buiten is gekomen. "We moeten beseffen dat we twee fantastische spelers hebben, waar Nederland rijk mee is. Het is nu belangrijk dat ze met zijn tweeën rond de tafel gaan zitten. Deze situatie is goed voor niemand," aldus de Ajax-coach.

Van Basten voegde hieraan toe dat het toen de afspraak was dat Sneijder de vrije trappen zou nemen. "Maar Robin heeft natuurlijk ook een heel goede trap. Tijdens de wedstrijd konden ze daar iets over afspreken. Nu is het zaak dat deze affaire niet te groot wordt."

Koudwatervrees voor bejaarde dopeling

Een 93-jarige vrouw die op het punt stond te worden gedoopt, durfde dit op het laatste moment niet aan. Zij vond het water namelijk te koud.

De hoogbejaarde vrouw wilde zich aansluiten bij de Vrije Baptisten gemeente Bethel, een christelijke gemeente die zich bevindt in het Friese Drachten. Om de vrouw te dopen, werd zij met rolstoel en al boven het water gehesen. Eenmaal boven schrok ze echter van de temperatuur van het water.

Het verwarmingselement van het water bleek defect, daarom was het water steenkoud. Een opgetrommelde arts verzekerde de vrouw dat het koude water ondanks haar hoge leeftijd geen kwaad kon. Toch weigerde de oude vrouw een duik te nemen.

Eerder stond de vrouw ook al op de lijst om te worden gedoopt, maar wegens omstandigheden kon dit toen niet doorgaan. De kerk bekijkt nu of de vrouw volgende maand tijdens de speciale doopdienst kan worden gedoopt, of dat zij eerder een frisse duik mag nemen.

'Sweet Sixteen' in de spits én scoren

Het zal je maar gebeuren. Als zestienjarige je thuisdebuut maken in de Rabo Hoofdklasse met Amsterdam en vervolgens twee keer scoren. Het overkwam Lina van Drunen afgelopen zondag tegen HGC (5-0).

Het gaat snel met het talent. "Een week eerder werd ik gevraagd om bij Dames I te komen. Vorig jaar heb ik al eens meegetraind met het eerste, maar nu zit ik er echt bij. En heb ik dan officieel mijn thuisdebuut gemaakt in het Wagenerstadion tegen HGC."

Daar bleef het niet bij voor de Sweet sixteen van Amsterdam die dus twee keer scoorde. Dus zat Van Drunen vlak na de wedstrijd even op een op een roze wolk. Om er zelf gelijk weer vanaf te stappen. "Dit is natuurlijk heel leuk, maar ik moet daar niet teveel in blijven hangen," zei ze ferm. "Ik moet gewoon door blijven gaan. En het waren natuurlijk geen wondergoals. Ik stond toevallig positioneel goed."

Tieners bekennen betrokkenheid serie inbraken

Vier 16-jarige tieners uit het Overijsselse Vriezenveen hebben bekend betrokken te zijn geweest bij een groot aantal inbraken in het dorp. Dat laat de politie vandaag weten. Het viertal, drie jongens en een meisje, zou zo'n 25 inbraken en diefstallen in sportkantines op hun geweten hebben. De drie jongens zitten nog vast; het meisje is op vrije voeten gesteld.

De inbraken en diefstallen werden tussen vorig jaar januari en dit jaar september gepleegd. Volgens de politie is in sommige sportkantines in de Overijsselse plaats meer dan eens ingebroken. De tieners hebben tevens bekend verantwoordelijk te zijn geweest voor een aantal vernielingen, waaronder die van een tractor die in gebruik was bij de sociale werkplaats.

'Tshibamba vervangt Bouaouzan'

Volgens de Gelderlander is Joël Tshibamba de grote verrassing in de opstelling van NEC, dat donderdag in Roemenië een 1-0 voorsprong moet verdedigen in de UEFA Cup-return tegen Dinamo Boekarest.

Tshibamba scoorde afgelopen weekend nog de 1-0 in de wedstrijd tegen Heracles Almelo. De jonge aanvaller trok bij het vieren van dit doelpunt zijn shirt uit en kreeg prompt zijn tweede gele kaart. Ondanks dit incident heeft trainer Mario Been een plaats voor Tshibamba ingeruimd in zijn basisopstelling. De 20-jarige Tshibamba vervangt Rachid Bouaouzan, die in Nederland is achtergebleven.

Ook Collins John en Dominique Scholten zullen thuisblijven. Voor het thuislaten van Bouaouzan heeft de trainer een duidelijke reden: "Gebrek aan inzet," is hij kortaf in De Gelderlander over de aanvaller, die dinsdag zelfs van de training werd gestuurd. Het niet meenemen van John heeft met de nog gebrekkige fitheid van de huurling van Fulham te maken. "Daarom vond ik dat ik het tegenover de jongens die wél fit zijn niet kon verantwoorden," aldus Been.

Adriaanse hoopt op 'wonder van Salzburg'

Red Bull Salzburg moet donderdag in de eerste ronde van de UEFA Cup een 2-0 achterstand zien goed te maken tegen het Spaanse Sevilla, tweevoudig winnaar van het toernooi.

Salzburg-trainer Co Adriaanse denkt dat zijn ploeg in staat is deze zware klus te klaren. "Er gebeuren iedere dag wonderen, dus is dit zeker geen onmogelijke taak," zei de Nederlander tegenover het Oostenrijkse Die Presse. "Het stadion zal zeker branden van verlangen."

In het seizoen 1993/1994 slaagde Salzburg erin om een 0-2 nederlaag weg te werken door middel van een 3-0 overwinning. Adriaanse denkt dat iets dergelijks tegen Sevilla weer mogelijk is. "De 1-0 komt in de 56e minuut en de 2-0 komt in de 96e minuut, dan kunnen de tegenstanders geen goal meer maken."

PSV informeerde naar Berg

PSV heeft bij FC Groningen geïnformeerd naar de vraagprijs voor Marcus Berg. De Eindhovenaren waren afgelopen zomer op zoek naar een versterking voor de aanval en kwamen bij de clubtopscorer van de 'Trots van het Noorden' uit, meldt het Eindhovens Dagblad.

De regerend landskampioen schrok echter van de vraagprijs (naar verluidt minimaal vijftien miljoen euro), die de huidige koploper van de Eredivisie in gedachten had voor de Zweed.Toen de club uit de Lichtstad ook niet wilde voldoen aan het prijskaartje dat om de nek van Mevlüt Erdinç (FC Souchaux) en Moussa Dembélé (AZ) hing, besloot PSV FC Groningen-aanvaller Stefan Nijland voor vier miljoen euro over te nemen.

PSV heeft Berg echter nog niet uit het oog verloren. De huidige nummer twee gaat in de winterstop nogmaals proberen de international te contracteren.

LittleBigPlanet naar PSP

Door een vacature is bekend geworden dat Sony Computer Entertainment Europe LittleBigPlanet voor de PlayStation Portable wil uitbrengen. SCEE zoekt namelijk naar een programmeur, zoals je kunt zien in de screenshot van de vacature. Zou dit betekenen dat LittleBigPlanet voor de PSP geïntegreerd wordt met LittleBigPlanet voor de PS3 of zou het een losstaande LittleBigPlanet worden?


De bewuste vacature

De vacature komt van deze recruitment website.

JRPG Demon's Souls aangekondigd

De redelijk magere collectie JRPG's die op de PlayStation 3 zijn verschenen wordt aangevuld, zo laat Famitsu ons weten. In het blad worden de eerste beelden van de game Demon's Souls getoond. Deze JRPG wordt ontwikkeld door From Software, die eerder de Armored Core-serie, Lost Kingdoms I & II, Tenchu en Otagi voor hun rekening hebben genomen. De game wordt uitgegeven door Sony Computer Entertainment. De foto van het blad verraadt verder dat de game op de Tokyo Game Show getoond zal worden.

De game zal overigens geen raszuivere JRPG zijn. De developers omschrijven het zelf als een strategische action-RPG, geïnspireerd op King's Field. Daarnaast is je virtuele alter ego geen van tevoren bepaald personage, maar kun je zelf bepalen hoe jouw in-game vertegenwoordiging er uit komt te zien.

Chinese turnsters waren oud genoeg in Beijing

De Chinese turnsters die goud wonnen op de Olympische Spelen van Beijing voldeden aan de leeftijdseisen. Dit concludeert de internationale atletiekfederatie (FIG) na een onderzoek van bijna zes weken. "Originele paspoorten, identiteitskaarten en familiealbums bevestigen de leeftijd van de turnsters", luidt de officiële verklaring van de FIG. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) beschouwt de zaak nu als gesloten.

Al voor de Spelen was er twijfel of de Chinese gymnasten wel oud genoeg waren. De minimumleeftijd voor deelname aan een turntoernooi is 16 jaar. De FIG deed de zaak toen af met de mededeling dat de paspoorten waren goedgekeurd en dat aan overheidsdocumenten niet werd getwijfeld. Aan het eind van het olympisch toernooi kwam er nieuwe informatie boven tafel, waarop het IOC alsnog het verzoek indiende de zaak te onderzoeken.

Twee leden van het Chinese team dat brons won op de Spelen van Sydney in 2000, staan nog wel onder verdenking. Dong Fangxiao was official in Beijing. De documenten waarmee zij haar accreditatie verkreeg, gaven aan dat zij geboren is in januari 1986. "Als dat document klopt, was Dong 14 jaar tijdens de Olympische Spelen van Sydney", aldus de algemeen secretaris van de FIG, Andre Gueisbuhler.

De andere verdachte, Yang Yun, zei vorig jaar op de Chinese staatstelevisie dat ze in Sydney 14 jaar was. Vervolgens zei ze dat ze zich had versproken en onthield zich verder van commentaar. De FIG heeft een kopie van het interview.

De leeftijdsgrens is ingesteld om jonge turners te beschermen en zware blessures te voorkomen. In de jaren tachtig werd de minimumgrens verhoogd van 14 naar 15 jaar. In 1997 werd de grens opgetrokken naar 16 jaar.


(Foto: DAG)

Nieuwe aanhouding in zaak-Imac

In het onderzoek naar de vorig jaar geliquideerde Nedim Imac, oud-voorzitter van voetbalclub Türkiyemspor, is dinsdagavond opnieuw een verdachte aangehouden. Dat meldt het OM woensdag. Eerder werden al twee andere verdachten aangehouden: zij zitten beiden nog steeds vast.

Van de 30-jarige Amsterdammer die dinsdag werd opgepakt is DNA gevonden in de vluchtauto die werd gebruikt bij de aanslag op Imac. De Turks-Nederlandse ondernemer en oud-voetbalclubvoorzitter werd op 17 februari vorig jaar doodgeschoten voor een restaurant aan de Jan Rebelstraat in Amsterdam-Osdorp. De daders gingen ervandoor in een witte bestelbus, die werd teruggevonden in de Griendstraat.

Eerder dit jaar werden in verband met de moord een 37-jarige Amsterdammer aangehouden, die nog altijd in voorlopige hechtenis zit, en een eveneens 37-jarige man, die vanwege een andere zaak al in de gevangenis zit. Het onderzoek naar Imac maakt deel uit van een reeks onderzoeken naar liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. De nieuwe verdachte wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Amsterdam.

'Meeste politiekorpsen zijn blut'

De meeste regionale politiekorpsen kampen met financiële problemen. Van de 25 regiokorpsen hebben er slechts vier geen problemen. De andere korpsen krijgen de begroting niet rond of teren op hun eigen vermogen. Enkele korpsen hebben hun reserves al opverbruikt. Dat schrijft Elsevier woensdag op basis van eigen onderzoek.

Volgens de Amsterdamse korpschef Bernard Welten moet het ministerie van Binnenlandse Zaken de portemonnee trekken, anders hebben twintig korpsen binnen tien jaar de 'Fortis-status', zegt hij in Elsevier Zijn eigen korps, Amsterdam-Amstelland, komt jaarlijks vijf miljoen euro tekort op een begroting van 440 miljoen. "We doen een beroep op onze reserves, maar die zijn daar niet voor bestemd."

De problemen van de politie zijn bij alle korpsen dezelfde. De personeelskosten zijn hoog door de vergrijzing en ze zijn veel geld kwijt aan huisvesting, het werven van zij-instromers en het inhuren van externe krachten. Samen moeten de korpsen dit jaar nog 25 miljoen bezuinigen en dat bedrag loopt in 2011 op naar honderd miljoen euro. De korpsen krijgen wel nog geld om wijkagenten aan te trekken.

Burgemeester van Amsterdam Job Cohen, die voorzitter is van het korpsbeheerdersberaad, laat in het blad weten dat de korpsen eerst maar efficiënter moeten gaan werken. Pas daarna kunnen ze in Den Haag aankloppen. VVD-Kamerlid Fred Teeven is het daar niet mee eens. Hij laat weten dat de korpsen structureel meer geld moeten krijgen. Hij denkt aan twee miljard over vier jaar. Dat geld moet bij ontwikkelingssamenwerking vandaan komen.


  (foto: DAG)

VS wil meer hulp in Afghanistan

De Amerikaanse commandant van de NAVO-strijdkrachten in Afghanistan, generaal David McKiernan, wil 'zo snel mogelijk' meer troepen en andere hulp om de groeiende opstand in het land de kop in te drukken.

McKiernan zei dat meer militairen alleen niet genoeg zijn. Er is ook behoefte aan economische en politieke hulp.

Volgens de Amerikaanse generaal is het aantal buitenlandse strijders dat zich vanuit Pakistan bij de opstandelingen in Afghanistan heeft aangesloten dit jaar aanmerkelijk toegenomen. Hij zei bemoedigd te zijn door de recente acties van het Pakistaanse leger tegen groepen die in het grensgebied opereren.

Tweede Kamer wantrouwt rekensommen ministeries

De Tweede Kamer wil de financiële gevolgen van voorstellen onafhankelijk kunnen laten doorrekenen. Nu gebeurt dat veelal door ministeries, maar die berekeningen vertrouwt de Kamer niet. Dat bleek woensdag tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen.

Als ministeries tegen een voorstel van een Kamerlid zijn, kunnen ze de kosten ervan hoger afschilderen dan ze werkelijk zijn, betoogden PvdA en CDA. "Ik heb al twee keer een raming van een ministerie gekregen waarvan ik dacht: dat kan niet kloppen", zei PvdA-Kamerlid Paul Tang. "Als een voorstel van de Kamer komt, wordt het opeens veel duurder", zei CDA'er Frans de Nerée tot Babberich.

CDA en PvdA stellen voor het Bureau Onderzoek en Rijksuitgaven van de Tweede Kamer te versterken of anders meer mogelijkheden te scheppen om extern onderzoek te laten doen. SP-Kamerlid Ewout Irrgang zei daar ook voor te voelen.

Het vrouwelijk aanrecht

Laatst zag ik een voor de SGP revolutionaire documentaire over haar voormaan, van der Vlies. Revolutionair omdat de televisie volgens het gros van haar leden een duivelse uitvinding is. In de documentaire werd op handige wijze doorgevraagd naar een aantal morele kwesties, onder andere naar de rol van de vrouw in de partij en in meer algemene zin: in de maatschappij. De documentaire zette mij aan tot nadenken over de rol van vrouwen in het christendom. Hoe kan het zo zijn dat er in onze moderne samenleving lieden zijn die de vrouw als ondergeschikt aan de man zien op basis van hun geloof? Is de vrouw voor de religies van het boek (Jodendom, Christendom en Islam) ondergeschikt aan de man?

Mogelijk meer nachtraces in F1

F1-baas Bernie Ecclestone wil meer nachtraces in de Formule 1. Afgelopen weekend vond de primeur plaats met een nachtrace in Singapore, die gewonnen werd door Fernando Alonso. Mogelijk wordt in Japan de tweede race in het donker gehouden.

"We zullen proberen ook een nachtrace in Japan te houden," aldus Ecclestone tegen BBC Radio. De Brit is een groot voorstander van nachtraces in Azië. "Ik hoop dat mensen na Singapore inzien dat dit geen dom idee is."

Eerder werd bekend dat de Grand Prix in Maleisië volgend jaar ook een nachtrace ging worden, maar de organisatie ziet hier nu van af. "De kosten voor de verlichting waren vrij hoog en we proberen de prijs van een kaartje hier altijd zo laag mogelijk te houden," zei Datuk Mokzhani, medewerker van het circuit in Sepang, in de Maleisische krant The Star. "Bernie Ecclestone heeft ingestemd met de verandering van onze plannen. De race zal nu rond 19.00 uur afgelopen zijn. Dan is het hier nog licht."

FC Emmen haalt Bechan

FC Emmen heeft aanvaller Kiran Bechan gecontracteerd. De 26-jarige vleugelspits liet onlangs zijn contract bij het Spaanse Hércules Alicante ontbinden en kon daarom buiten de transferperiode om worden vastgelegd.

Bechan was vorig seizoen in Spanje beland, maar een succes werd het avontuur voor de ex-speler van Ajax, Sparta Rotterdam, FC Groningen en FC Den Bosch niet bepaald. De trainer van Hércules deed slechts negen keer een beroep op hem.

In de voorbereiding probeerde Bechan al tevergeefs een contract af te dwingen bij Blackburn Rovers. Nu gaat hij dus naar Emmen. De speler, die tot dusverre 113 competitieduels in het betaald voetbal afwerkte en daarin negentien keer scoorde, blijft tot het eind van het seizoen spelen voor de club uit de Jupiler League.

Zorgen Nederlanders over kredietcrisis nemen toe

De problemen bij bankverzekeraar Fortis hebben de angst onder Nederlanders voor een financiële crisis verder aangewakkerd. De aandelenbeurzen daarentegen lieten voor de tweede dag op rij herstel zien na de kolossale verliezen van maandag, toen de AEX-index in Amsterdam bijna 9 procent verloor.

In een peiling van Maurice de Hond bleek vandaag dat bijna driekwart van de Nederlanders denkt dat de kredietcrisis Nederland zal raken. Dat is fors meer dan twee weken geleden, toen nog 44 procent zei te verwachten dat de economische malaise in de Verenigde Staten naar ons land zal overwaaien.

De Amerikaanse Senaat stemt naar verwachting vandaag over een aangepaste versie van een reddingsplan voor de financiële sector van minister van Financiën Henry Paulson. Het eerste voorstel sneuvelde maandag in het Huis van Afgevaardigen. Wat er precies aan het plan is veranderd, is onduidelijk.

Dat Nederlandse bedrijven de kredietcrisis voelen in hun portemonnee, bleek uit de kwartaalcijfers van printerfabrikant Océ. Het bedrijf uit Venlo dook in het derde kwartaal in de verliezen. Dat kwam vooral door herstructureringslasten, maar ook door de verslechterde economische omstandigheden.

De AEX-index in Amsterdam noteerde vanochtend 1,2 procent in de plus. De graadmeters in Parijs en Londen klommen respectievelijk 0,4 en 1,4 procent. De DAX in Frankfurt ging 0,2 procent omlaag. Ook Azië lieten de aandelenmarkten herstel zien, in navolging van forse winsten gisteren op Wall Street.

Fortis was de sterkste stijger onder de hoofdfondsen. Het aandeel werd ruim 11 procent meer waard, ondanks de mededeling dat de geplaagde bankverzekeraar een deal met de Chinese branchegenoot Ping An in het water ziet vallen.

De Europese Commissie ging vandaag akkoord met de manier waarop de Britse regering de bank Bradford& Bingley overeind wil houden. Naar de staatssteun die de Duitse bank WestLB krijgt, doet eurocommissaris Neelie Kroes nader onderzoek.

Uitslag Quick Boys - Katwijk

Gisteravond stond nog een wedstrijd uit de vierde speelronde in de zaterdaghoofdklasse op het programma. De burgemeester van Katwijk had namelijk bepaald dat de derby tussen Quick Boys en Katwijk, na eerdere ongeregeldheden, niet op zaterdagmiddag gespeeld mocht worden.

Quick Boys - Katwijk 0-1 (0-1)
4. 0-1 Arie Jonker

STAND

1. Rijnsburgse Boys 4-12
2. Capelle 4-8
3. Ter Leede 4-7 (+4)
4. ARC 4-7 (+1, 6 goals voor)
5. Katwijk 4-7 (+1, 5 goals voor)
6. Barendrecht 4-7 (0)
7. Quick Boys 3-6
8. Noordwijk 4-6
9. FC Lisse 3-4
10. DOTO 4-4 (-2)
11. ASWH 4-4 (-4)
12. Scheveningen 3-3
13. Heerjansdam 4-0 (-7)
14. Excelsior Maassluis 4-0 (-13)

Topscorers:

1. Sergio Ommel (Ter Leede) 6
2. Joost Leonard (Noordwijk) 5
3. Arie Jonker (Katwijk) 4
4. Rodney Cairo (Rijnsburgse Boys) 3
=. Onno Doeland (DOTO) 3
=. Laurens Visser (Capelle) 3

Roddelpers woedend op Bassie

Onze landelijke boulevardpers is woest op Bassie de clown. Een roddelblaadje, dat vandaag groots had uitgepakt over het vermeende kind van Bassie, zegt nu tienduizenden euro's mis te lopen. Vandaag werd namelijk bekend dat het een ordinaire reclamestunt blijkt te zijn.

De bladen pakken vandaag groots uit over het inmiddels achterhaalde nieuws. 'Waar clown (73) altijd bang voor was', staat er op de cover van Weekend te lezen. 'Nachtmerrie komt uit voor clown Bassie', schrijft het blad vervolgens. Volgens het roddelblad zouden Bas van Toor en zijn vrouw Coby zo zijn geschrokken van het nieuws, dat het echtpaar enkele dagen is ondergedoken.

Ook de Privé pakt groots uit. Twee volle pagina's worden besteed aan het grote nieuws dat de clown een nummertje had gemaakt met ene Sandra uit Heerhugowaard.

De advocaten van het blad dat Bassie wil aanklagen, zijn momenteel aan het bekijken hoe ze zoveel mogelijk geld uit de kwestie kunnen slepen. "Een grap is leuk, maar daar is hier eigenlijk geen sprake meer van. We hebben namelijk de hele maandag geprobeerd om Bas van Toor en zijn familie te bellen, om te kunnen nagaan of het verhaal wel of niet klopte, maar kregen de hele dag geen gehoor. Toen hebben we het toch maar gepubliceerd."

Het was te laat om de bladen nog tegen te houden. Maandagavond wordt namelijk de kopij ingeleverd, opdat woensdag de bladen in de winkel liggen. Sandra bracht het nieuws pas op maandagochtend naar buiten, te laat om het te kunnen verifiëren.

Vanmiddag worden de koppen bij elkaar gestoken om te kijken of ze de kindervriend kunnen aanklagen. Daarom wil het blad nog niet naar buiten treden over hun woede. "Eerst wachten we het overleg af", laat een woordvoerder van het desbetreffende blad weten.

Poetin: VS gaat onverantwoordelijk om met crisis

De VS gaat op een onverantwoordelijke manier om met de kredietcrisis. Dit heeft de Russische premier Vladimir Poetin vandaag gezegd tijdens kabinetsberaad in Moskou.

"Alles wat nu gebeurt in de economische en financiële sfeer is in de Verenigde Staten begonnen. Dit is een echte crisis die ons allen aangaat", aldus de ex-president. "En wat echt triest is, is dat we een onbekwaamheid zien om gepaste beslissingen te nemen. Dit is niet langer onverantwoordelijkheid van de kant van enkele individuen, maar onverantwoordelijkheid van het hele systeem, dat zoals u weet pretenties heeft op leiderschap."

Passant gewond bij juwelenroof

Een passant is vanochtend gewond geraakt bij een overval op een juwelier in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. Twee personen beroofden vanochtend de winkel. Ze ontkwamen op de scooter.

Toen ze een schot losten, raakte een persoon lichtgewond, zo liet de Amsterdamse politie weten. De daders zijn het Vondelpark ingevlucht. De politie is met man en macht naar ze op zoek en heeft daarbij ook een helikopter ingezet. Het vuurwapen en een deel van de buit werden op straat gevonden.

 

 

 

 

 

 Foto's door: Erasmo. 

Grote winkelketens doen weinig met Suikerfeest

De grote winkelketens in Rotterdam, Utrecht, Amsterdam, Arnhem en Den Haag spelen nauwelijks in op het Suikerfeest, de Ied-al-Fitr. Dat blijkt uit onderzoek van het adviesbureau Labyrinth/Extenzio.

Volgens het CBS sluiten ongeveer 850.000 moslims in Nederland de ramadan af met het Suikerfeest. Voor de meeste moslims is het traditie tijdens de Ied-al-Fitr eten, nieuwe kleren, parfum en schoenen te kopen.

Vooralsnog laten de winkelketens in de grote steden het Suikerfeest links liggen. Grote kledingzaken en parfumzaken doen qua promotie en assortiment niets met de toenemende vraag naar producten rond het Suikerfeest. Kleine etnische detailhandels profiteren echter volop van de extra aankopen.

Verschijning Rotterdamse krant op losse schroeven

De nieuwe Rotterdamse krant Vandaag& Morgen moet morgen voor het eerst van de persen rollen. Een van de geïnterviewden uit het eerste nummer wil dat echter verbieden. Het kort geding dient vanmiddag voor de rechtbank in Rotterdam.

Vandaag& Nieuw, met een oplage van 50.000 exemplaren, is een nieuwe, gratis weekkrant voor Rotterdam en omgeving. Redactioneel is de krant gericht op de dieper gravende verhalen over grote kwesties in Rotterdam en omliggende steden en dorpen. Het eerste relletje is inmiddels geboren, omdat de Rotterdamse ombudsman Van Kinderen het verschijnen van de krant wil verbieden.

De ombudsman is voor het eerste nummer geïnterviewd, maar zegt zich totaal niet in de tekst te kunnen vinden. "Met de journalist is afgesproken dat ik het verhaal vooraf op feitelijke onjuistheden mocht controleren. Die zaten er heel veel in en daarnaast ben ik meerdere keren onjuist gequoot. Het was een heel naar artikel", aldus de ombudsman. Volgens hem was het een beledigend verhaal voor het Rotterdamse college en de raadsleden. "Ze wilden waarschijnlijk een spraakmakend bericht in de eerste krant; daar leen ik mij niet voor."

Barroso vraagt sterker EU-toezicht op banken

Voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft de EU-landen vandaag opgeroepen meer samen te werken bij bankentoezicht en garanties voor rekeninghouders.

"We moeten plannen voor sterker Europees toezicht op de banken versnellen. We moeten ook meer consistentie in de garantiestelsels bewerkstelligen", zei Barroso vandaag naar aanleiding van de kredietcrisis.

De ministers van Financiën van de EU-landen steggelen al ruim een jaar over plannen hiertoe. Toegenomen samenwerking moet voorkomen dat bepaalde banken of spaarders in de Europese Unie buiten de maatregelen vallen van nationale stelsels.

Barroso steunt het initiatief van de Franse president Nicolas Sarkozy voor een wereldwijd topoverleg. Hij herhaalde ook zijn oproep aan het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden het steunplan voor de financiële sector aan te nemen.

  (foto: ANP)

Eigenaren schip onderhandelen met piraten

De Oekraïense eigenaren van een vrachtschip dat beladen met Russische wapens vorige week voor de Somalische kust werd gekaapt, onderhandelen telefonisch met de zeerovers.

De eigenaren beschikken naar eigen zeggen niet over de 20 miljoen dollar die de Somalische piraten als losgeld eisen. Dit zei Andrew Mwangura van het Oost-Afrikaanse Zeelieden Hulpprogramma.

Het gekaapte schip, de Faina, is vrijwel omsingeld door marineschepen van verschillende naties. De Europese Unie is van plan schepen naar de Golf van Aden en andere kustwateren van Somalië te sturen om de piraterij tegen te gaan.

De Duitse minister van Defensie, Franz-Josef Jung, zei vandaag op een informele ministersconferentie in Deauville (Frankrijk) dat het gaat om drie fregatten, een logistiek ondersteuningsvaartuig en drie militaire vliegtuigen.

Anti-al-Qaeda strijders onder Iraaks gezag

Ruim 100.000 soennitisch-Arabische strijders die het opnemen tegen terreurnetwerk al-Qaeda, komen onder controle van de door sjiiten geleide regering in Irak. De Verenigde Staten zijn vandaag begonnen met het overdragen van de verantwoordelijkheid voor de 'Zonen van Irak', meldde een woordvoerder van de Amerikaanse krijgsmacht.

De Zonen van Irak is een groep strijders die tot gisteren in opdracht van en betaald door de VS optraden. Als eerste wordt ruim de helft van de manschappen, in de regio Bagdad, onder gezag van de regering geplaatst. Daarna volgt de rest in fases. Vorige week liet een Amerikaanse commandant weten dat Irak de mannen vanaf 10 november betaalt. Een vijfde van de strijders gaat op in de veiligheidsdiensten, terwijl de rest grotendeels burgerfuncties zal vervullen.

De meeste strijders vochten aanvankelijk tegen de VS en Iraakse troepen na de val van Saddam Hoesseins regime in 2003. Sinds 2006 hebben zij echter geholpen het geweld in Irak terug te dringen door aan de kant van de VS te vechten, tegen al-Qaeda-jihadisten.

De Zonen werden als eerste ingezet in de provincie al-Anbar, in september 2006. Daar wisten ze al-Qaedastrijders binnen enkele maanden uit het gebied te verjagen.

Spoeddebat over handhaving rookverbod horeca

De Tweede Kamer houdt een spoeddebat over de handhaving van het rookverbod in de horeca. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) kondigde onlangs aan dat horecagelegenheden die de wet overtreden vanaf vandaag meteen een boete krijgen.

Volgens PVV en VVD komt die mededeling niet overeen met eerdere uitspraken van Klink waarin hij zou aangeven dat er altijd eerst een waarschuwing volgt. Vanwege de volle Kameragenda is nog onduidelijk wanneer het spoeddebat plaatsvindt.

Koetsenvriezer moet luizen doden

FOK!kers die last hebben van kriebelige beestjes, moeten vanaf nu in Leek zijn. In het  Groningse dorp staat namelijk een immense vriezer, bedoeld om koetsen te ontdoen van ongedierte in het Rijtuigmuseum aldaar. Het museum stelt de koetsenvriezer nu ook voor particulieren beschikbaar. Zij kunnen er hun beddengoed en kleding in gooien, om zo de aanwezige luizen en huismijt te doden.

Per grote, gevulde zak moet men vijf euro betalen. Zo hoopt het museum nog een zakcentje extra te verdienen. "Want wij moeten als museum steeds meer onze eigen broek ophouden. Op deze creatieve manier kunnen we ons museum een handje helpen", laat een woordvoerder weten.

Het museum beschikt sinds een jaar over de speciale vriezer. Hij wordt ingezet om bij een temperatuur van -22 graden Celsius de in antieke koetsen aanwezige motten en houtwormen het loodje te laten leggen.

[TGS08]Sega's line-up

Over ruim een week begint de Tokio Game Show en Sega is de volgende die haar line-up bekend maakt. Sega toont games voor elk platform, waarbij de meeste gamers ongetwijfeld zeer benieuwd zullen zijn naar Yakuza 3, Sonic Unleashed en Bayonetta.


PlayStation 3
Yakuza 3
Bayonetta
Sonic Unleashed

Wii
428
Bleach Versus Crusade
The Arrangement of Haruhi Suzumiya
Sonic Unleashed
Samba de Amigo

Xbox 360
Bayonetta
Sonic Unleashed

Nintendo DS
Mystery Dungeon Shiren the Wanderer DS 2: Demon Castle in the Desert
Phantasy Star Zero
Infinite Space
Seventh Dragon
Shining Force Feather
Culdcept DS
Haruhi Suzumiya
Blazer Drive
World Destruction
Saka Tsuku DS Touch and Direct
Kaite Oboeru Doragana

PSP
Garnet Chronicle / Crimsongem Saga
Hatsune Miku: Project Diva
Phantasy Star Portable

PC
Internet Adventure

Ranzige kazerne door vergeten rekening

De militaire kazerne in Assen zit met een probleem. De JWF-kazerne is namelijk al een paar dagen niet schoongemaakt. Defensie heeft namelijk verzuimd de schoonmaakrekening te betalen. Door deze fout hebben de schoonmaaksters sinds maandag geen bezoekje meer aan de soldaten gebracht.

Defensie meldde gistermiddag dat de rekening inmiddels is voldaan. Of de schoonmakers vandaag al weer zullen beginnen met schrobben is niet bekend. 

Defensie zit leijk met de kwestie in haar maag en wil er dan ook verder niet te veel woorden aan vuil maken. Een werknemer wil nog wel even zijn ei kwijt: "Je kunt je ongeveer wel voorstellen wat er gebeurt als 600 man dag in dag uit gebruik maken van gebouwen en er wordt niet meer schoongemaakt: smerige vloeren en stinkende urinoirs. Kortom, chaos en stank. Ik ben blij dat ik een dagje vrij ben deze week."

Volgens een woordvoerder van defensie heeft de betaling van de rekening een tijdje op zich laten wachten door "een combinatie van dingetjes". Hoe lang de schoonmakers op geld moesten wachten is hem niet bekend. Een administratieve fout zou de oorzaak zijn geweest.

 


Een beetje militair maakt zelf de pot schoon

VVD wil onderzoek AFM naar Fortis

De VVD heeft heden in de Tweede Kamer aangedrongen op een onderzoek van financiële toezichthouder AFM naar de overname van ABN Amro door bankverzekeraar Fortis. Kamerlid Frans Weekers zei "behoorlijk geschrokken" te zijn van de uitspraak van minister Wouter Bos van Financiën.

Bos zei dat er ten tijde van de overname onvoldoende zicht was op de risico's.

Bos zei gisteren in de Kamer dat achteraf op de balans van Fortis problemen zijn ontdekt die niet bekend waren toen ABN Amro werd overgenomen. Was dat wel het geval geweest, dan had de overheid de overname mogelijk geblokkeerd, aldus Bos. De minister kondigde aan de gebeurtenissen nog eens te zullen onderzoeken.

Volgens Weekers, die de mededelingen van Bos "echt schokkend" noemde, zou ook de AFM (Autoriteit Financiële Markten) moeten kijken of de informatieverstrekking van Fortis destijds volgens de regels is verlopen.

"Echt schokkend, dat ontbrekend zicht op risico's."  (foto: ANP)

Al vanaf dag één DLC voor Gears of War 2

Wat een afzetters zijn het toch! Of zijn ze dat niet? Voordat je al begint te klagen, raden wij jou aan om dit berichtje goed door te lezen. Wat er staat is waar, dat je al nieuwe maps kunt downloaden vanaf dag één. Het leuke aan dit is dat de vijf maps, Gridlock, Subway, Canals, Mansion en Tyro Station, allemaal gratis zullen zijn! Je hoeft er dus helemaal geen cent voor te geven, donaties zijn echter altijd welkom bij Epic.

"Previously, it was thought that Gridlock and Subway would be the only gears 1 maps making a return. Well, Epic is doing something different. There will be release day DLC that will contain those two maps, Canals, Mansion, and Tyro Station. These five maps will be free of charge but the only way to get them is if you receive a voucher, which every NEW copy of the game will have."

Gratis, gratis! Wij Nederlanders zullen hier zeker blij mee zijn. Heel aardig dus van Epic, je kunt ze bedanken met het aanschaffen van deze game.

Koevrouw zet buurt op stelten

De 32-jarige Michelle Allen uit het Amerikaanse Middleton (Ohio) moet een maand de cel in omdat ze als een dolle over straat holde vermomd als een koe. Ze joeg zaterdagavond al schreeuwend kinderen de stuipen op het lijf en bracht het verkeer in gevaar.  Ook had de koevrouw in een voortuin zitten plassen.

De gealarmeerde politie werd door haar uitgescholden. Allen verkeerde onder invloed van alcohol.

Poseren voor de politiefotograaf

Kinderpornonetwerk in Spanje opgerold

De Spaanse politie heeft in samenwerking met collega's uit Brazilië een internationaal kinderpornonetwerk opgerold. Er zijn verspreid over heel Spanje 121 verdachten gearresteerd. De politie sprak woensdag van de grootste operatie tegen kinderporno in de Spaanse geschiedenis.

Volgens de politie gaat het om een netwerk dat kinderporno verspreidde in 75 landen. Twee van de verdachten vervaardigden het pornomateriaal en gebruikten daarvoor hun eigen kinderen en kinderen van familieleden.

Berg: "We kunnen ook van PSV en Ajax winnen"

Vorige week schoot Marcus Berg FC Groningen in het bekertoernooi met een hattrick langs de amateurs van Hollandia en drie dagen later was hij tegen Feyenoord opnieuw de grote man. Tegen de Rotterdammers scoorde de Zweed tweemaal.

Over de titelkansen van FC Groningen, momenteel koploper in de Eredivisie zegt de Zweedse spits: “Ik weet niet of dat mogelijk is, maar zondag hebben we van Feyenoord gewonnen en we kunnen ook van clubs als PSV en Ajax winnen. We hebben gewoon een goed team, maar we moeten wel onze voeten op de grond houden. Hopelijk kunnen we deze lijn zo lang mogelijk doortrekken. Te beginnen komend weekeinde tegen ADO Den Haag.”

Emmense joyrijder (17) rijdt zich dood

Een 17-jarige jongen uit Emmen is overleden aan de gevolgen van een verkeersongeluk, dat zaterdagavond plaatsvond in Oost-Groningen. Dat meldt de politie vandaag. De jongen was vermoedelijk de bestuurder van een 'geleende' auto die slipte en in een sloot belandde.

Het slachtoffer werd buiten bewustzijn uit de auto gehaald en na reanimatie naar een ziekenhuis in Groningen gebracht waar hij gisteravond overleed. Het ongeluk gebeurde in Borgercompagnie. Een andere 17-jarige passagier uit Emmen werd door omstanders uit de auto gehaald. Hij kon op eigen kracht de wal opklimmen.

Valverde krijgt zware kritiek van coach

Alejandro Valverde krijgt zware kritiek in zijn eigen land, nadat Spanje afgelopen zondag geen podiumplaats wist te behalen tijdens het WK wielrennen in Varese.

De coach van Valverde, Paco Antequera, zegt dat Valverde niet zat waar hij moest zitten. "We hadden gewonnen als hij gedaan had, wat hij moest doen," aldus Antequera die zei dat zijn pupil moest meegaan zodra wereldkampioen Alessandro Ballan, Damiano Cunego of Davide Rebellin demarreerde. Valverde hield echter echter Paolo Bettini en Oscar Freire in de gaten, die in zijn ogen zijn grootste concurrenten waren voor de wereldtitel.

'Schaars niet in actie tegen Sparta'

Stijn Schaars staat komende vrijdagavond waarschijnlijk langs de kant als zijn club AZ in actie komt tegen Sparta Rotterdam. De aanvoerder van de Alkmaarders kampt met liesklachten.

Schaars moest zaterdag het veld al vroeg verlaten in het competitieduel met Willem II (2-5 winst). Deze blessure valt mee, maar desondanks wil trainer Louis van Gaal absoluut geen risico nemen met zijn aanvoerder, weet VI. De oefenmeester laat Schaars waarschijnlijk dan ook buiten het basiselftal voor het treffen met Sparta.

De middenvelder miste het overgrote deel van het vorige seizoen al door een enkelblessure. Schaars is weliswaar weer fit, maar de vele wedstrijden die hij de afgelopen weken speelde eisen nu hun tol.

Bondscoach Noorwegen neemt Grindheim mee

Bondscoach Age Hareide van Noorwegen doet voor het treffen met Schotland en Nederland een beroep op SC Heerenveen-speler Christian Grindheim.

De Noren komen op 11 oktober in actie tegen Schotland en vervolgens komt op 15 oktober Nederland op bezoek.

De selectie van Noorwegen:

Rune Almenning Jarstein, Steffen Iversen, Per Ciljan Skjelbred (Rosenborg BK), Espen Johnsen, Fredrik Winsnes (Stromsgodset), Jon Knudsen, Morten Morisbak Skjonsberg (Stabaek), Mohammed Abdellaoue, Martin Andersen, Kjetil Waehler (Valerenga), Daniel Braaten (Toulouse), John Carew (Aston Villa), Christian Grindheim (sc Heerenveen), Brede Hangeland (Fulham), Thorstein Helstad, Fredrik Stromstad (Le Mans), Erik Huseklepp, Jan Gunnar Solli (Brann Bergen), Tom Hogli (Tromso), Atle Roar Haland (Odense), Morten Gamst Pedersen (Blackburn Rovers), Bjorn Helge Riise (Lillestrom), John Arne Riise (AS Roma)

Meute spoort zelfmoordenaar aan te springen

Een joelende meute in de Britse stad Derby heeft zaterdag een 17-jarige jongen die zelfmoord wilde plegen, aangemoedigd dat vooral te doen. Shaun Dykes stond drie uur lang op de rand van het 18 meter hoge dak van een parkeergarage. Beneden hem riep een groep jongeren hem op te springen.

De politie probeerde ondertussen de suïcidale jongen van zijn voornemen af te praten. Hij gaf echter toch gehoor aan de oproep van benenden en sprong zich de dood in. Daarna holden een aantal  jongeren dwars door de politieafzetting heen om met hun mobieltjes foto's van de pletter gestortte jongen te kunnen nemen.

''Waar gaat het heen met de maatschappij", zo verzuchtte een agent ter plekke. ''We hadden het publiek nodig om met ons samen te werken maar niet om het tegenovergestelde te doen."

Shaun Dykes (foto een en twee) was depressief en in de war door een verbroken relatie.

Bruno Senna ziet kansen voor 2009

Bruno Senna zegt aanbiedingen te hebben gehad voor een racestoeltje in 2009. Tegelijkertijd geeft de Braziliaan toe dat hij daarvoor wel de concurrentie dient te verslaan. De GP2-vicekampioen werd eerder al eens met Toro Rosso en BMW in verband gebracht.

"Het is duidelijk dat ik een goed seizoen in de GP2 heb gehad. Ik was niet constant maar wel goed genoeg voor de tweede plaats in het kampioenschap. Dat resultaat zou mij goede kansen moeten bieden voor een Formule 1-stoeltje in 2009," aldus de Braziliaan.

"We hebben contact gehad met enkele teams en een paar hebben serieuze interesse getoond. Er zijn enkele kansen als racecoureur, maar ook als testcoureur. Er is veel concurrentie dus ik moet er voor zorgen dat ik de concurrentie te slim af ben om een racestoeltje te bemachtigen. Toro Rosso is inderdaad één van de opties, al is het niet de enige. Gerhard Berger geeft me al mijn hele carrière goede adviezen wat het wel een hele interessante optie maakt."

RBC keurt uitspraken trainer af

RBC Roosendaal keurt de uitspraken van trainer Rob Meppelink af. De Haagse oefenmeester had zich stevig uitgelaten over het kritische Roosendaalse publiek.

Manfred Laros, tot vandaag algemeen directeur, keurt de afspraken van Meppelink af, maar verbindt er ook geen consequenties aan. "Dat was niet slim en en daar zijn we als club niet blij mee", vertelt Laros. "Daar heb ik hem stevig op aangesproken. Ik kan zijn teleurstelling begrijpen, maar die moet je nooit zo uiten. Rob kan met fans gaan praten, maar vooral steun afdwingen met prestaties. Als je wint, heb je vrienden."

Meppelink betreurt de ophef die is ontstaan rond zijn uitspraken. "Ik had het zo niet bedoeld. Daar wil ik graag mijn excuses richting de supporters voor aanbieden. Bij mij staat alles wat ik zeg en doe altijd in het teken van RBC. En zo bedoelde ik dit ook. De cultuuromslag die ik beoog is dat het publiek in Roosendaal trotser wordt op de eigen club. En achter RBC blijft staan, zeker als we 2-0 voor staan."

Feyenoord zonder Tomasson en Timmer

Feyenoord zal Jon Dahl Tomasson en Henk Timmer moeten missen in het UEFA CUP-duel met Kalmar FF. De aanvaller en keeper ondervinden nog teveel hinder van blessures die zij de afgelopen competitieronde opliepen.

Tomasson heeft te veel last van zijn knieblessure terwijl Timmer een liesblessure heeft. Daarnaast heeft Timmer een bloeduitstorting op de heup. De keeper wordt naar alle waarschijnlijkheid vervangen door Rob van Dijk. Jeugdkeeper Kostas Lamprou is ook meegereisd met de selectie van de Rotterdammers omdat derde keeper Darley eveneens geblesseerd is.

Calorieën op menukaart in Californië

Gouverneur Arnold Schwarzenegger heeft gisteren zijn handtekening gezet onder een wet die restaurantketens in Californië verplicht te vermelden hoeveel calorieën hun vaste specialiteiten bevatten.

Onder vaste specialiteiten worden producten verstaan die minstens de helft van het jaar door de restaurants worden aangeboden. De verplichting wordt volgend jaar juli van toepassing en geldt voor ketens met minimaal twintig vestigingen. De ketens krijgen de keus: ze mogen de voedingswaarden in hun reguliere producten op menukaarten of - borden vermelden, of ze mogen de calorieën, vetten, zouten en koolhydraten in hun vaste maaltijden en dranken in voorgedrukte folders bekendmaken.

Vanaf 2011 staan de aantallen calorieën verplicht op menukaarten en op menuborden binnen de eetgelegenheden. Klanten van drive-inrestaurants krijgen dan folders.

De grote ketens zijn van mening dat ze door de wetgeving worden gediscrimineerd. De wetgeving zou gelden voor maar twintig procent van de restaurants in Californië. "Wat we eigenlijk nodig hebben is een consequente, uniforme, landelijke standaard, zodat consumenten van Florida tot in Alaska duidelijk kunnen zien wat de voedingswaarden zijn van het eten in restaurants", zei de voorzitter van de nationale raad waarin de ketens zijn verenigd.

Californië is de eerste staat die restaurants verplicht om aantallen calorieën te vermelden. In New York City werd soortgelijke regelgeving in juli al van kracht. Eerder ondertekende Schwarzenegger al een wet die restaurants in Californië vanaf 2010 verbiedt eten met kunstmatige transvetzuren aan te bieden.

Gemeenten moeten inwoners laten bewegen

Nederlandse gemeenten moeten hun inwoners meer stimuleren om te bewegen. Ze krijgen daartoe van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NIVEL) een overzicht van activiteiten die landelijk al bestaan.

"Ze kunnen dan kijken wat er past in hun gemeente", aldus een woordvoerster van het NIVEL vandaag. In heel Nederland bestaan verscheidene initiatieven om mensen meer aan het bewegen te krijgen, zoals een beweegprogramma voor allochtone 45-plussers, judolessen op school en de lunchwandeling voor mensen op kantoor. Om de initiatieven overzichtelijker te maken, is een lijst samengesteld op basis van relevantie, effectiviteit en uitvoerbaarheid. Het onderzoek is gesubsidieerd door het ministerie van VWS.

De Nederlander wordt collectief te dik, waardoor de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en depressie toeneemt. Gemeenten hebben subsidie gekregen voor de beweegprojecten.

Verbeek selecteert twee 'Nederlanders'

Pim Verbeek heeft voor de WK-kwalificatiewedstrijd van zijn Australië tegen Qatar twee in Nederland spelende internationals opgenomen in zijn selectie. Jason Culina (PSV) en Brett Holman (AZ) zijn op 15 oktober van de partij als de 'Socceroos' het opnemen tegen Qatar.

Voormalig FC Twente-speler Luke Wilkshire maakt ook deel uit van het keurkorps van Verbeek, die ook weer een beroep doet op Tim Cahill van Everton. De aanvaller kampte zeven maanden lang met een voetblessure, maar is inmiddels weer fit.

Australië moet tegen concurrent Qatar, dat eerste staat in de groep, de punten in eigen zak zien te steken. Australië staat momenteel derde met één punt minder. De twee beste landen in deze groep plaatsen zich voor de WK-eindronde in 2010 in Zuid-Afrika. Nummer drie moet een play-off spelen.

Van Persie slaat terug naar Sneijder

Robin van Persie kan weinig begrip opbrengen voor de wijze, waarop collega-international Wesley Sneijder het incident rondom de vrije trap in de EK-kwartfinale tegen Rusland in de media heeft gebracht. De middenvelder van Real Madrid zei onlangs dat Van Persie destijds de gemaakte afspraken heeft geschonden.

In het Algemeen Dagblad bestrijdt de aanvaller van Arsenal echter dat er sprake was van dergelijke afspraken. "Ik was bij Van Basten altijd de man die een vrije trap kon nemen. Er was voor mij op dat moment net zo veel recht als voor Wesley. Dat kun je bij de bondscoach ook gewoon checken."

"Wesley moet niet de indruk wekken dat hij de enige vrijetrappennemer was op dat moment. Het moet bovendien geen welles-nietesverhaal worden."

Van Persie is dus duidelijk teleurgesteld in Sneijder. "Ik ben echt verbaasd over het feit dat hij hier nu, terwijl de kwalificatie voor het WK al is begonnen, publiekelijk een discussie over aanzwengelt. Ik had meer klasse en persoonlijkheid van hem verwacht. Echte persoonlijkheden hebben geen blad of krant nodig om hun punt duidelijk te maken."

De middenvelder van Real Madrid is bereid om het probleem met Van Persie uit te praten, maar de voormalig Feyenoorder lijkt hier nu weinig trek in te hebben. "Als je een collega-international uitnodigt, doe je dat door de telefoon te pakken en bespreek je de dingen samen. Als Wesley mij had gebeld, was hij van harte welkom geweest. We hadden een prima gesprek kunnen hebben."

"Maar ik sta nu versteld van de handelwijze van Wesley. Moet heel Nederland nu opeens meegenieten van een 'meeting' tussen Sneijder en Van Persie? Wat is in vredesnaam het nut van zo'n gesprek als je dat van tevoren openbaar maakt aan de media en het publiek?"

Politie onderzoekt werkkamer Wilders

De politie heeft vanochtend onderzoek gedaan in en rondom de werkkamer van PVV-leider Geert Wilders in het Tweede Kamergebouw. Naar verluidt is ook een explosievenhond ingezet.

Een woordvoerder van de Kamer kan alleen bevestigen dat er een controle is uitgevoerd, maar wil niets zeggen over de reden. Bij het onderzoek is niets gevonden. Een woordvoerder van de politie Haaglanden wilde niets zeggen en verwees door naar de zegsman van de Kamer.

Ook Wilders zelf kon niet op het incident ingaan. Wel gaf hij aan dat hij zijn werk moeilijk kan doen als hij door dit soort dreigingen niet of later naar de Kamer kan. Dat is volgens Wilders overigens geen verwijt aan iemand. "Ik heb begrip voor het feit dat ze het zekere voor het onzekere nemen", zei hij in een reactie.

Linda de Mol is 'man met borsten'

Linda de Mol gelooft dat ze haar zakelijk succes te danken heeft aan haar mannelijke benaderingswijze. "Ik ben een man met borsten", zegt de presentatrice, actrice en bladenmaakster in de eerste editie van Jackie Business, dat morgen verschijnt.

De 40-jarige De Mol is opgenomen in de 'Top 25 van de meest inspirerende Nederlandse vrouwen' die voor het blad werd opgesteld. De blondine belandde op de vierde plaats, achter lingerieontwerpster Marlies Dekkers (3) en Mabel Wisse-Smit (2). Eurocommissaris Neelie Kroes voert de lijst aan. Zij nam maandag het eerste exemplaar van de Jackie Business in ontvangst.

Jackie Business is van de makers van modeglossy Jackie en is gericht op jonge, ambitieuze vrouwen die geïnformeerd willen worden over de zakenwereld. "Ons doel is om de vrouwelijke ambitie aan te wakkeren, zonder opgeheven vingertje", laat hoofdredactrice Femmetje de Wind weten. "Dit is de tijd van het nieuwe feminisme; glamour en vrouwelijkheid horen er net zo hard bij als cijfers en bedrijfsresultaten. Het krijtstreepje verruilen we voor de kokerrok."

Eerder deze maand kwam vrouwenblad Viva met de Viva 400, een lijst met vierhonderd succesvolle, stoere, rijke en ondernemende topvrouwen. Daarin zijn onder anderen Sonja Bakker, prinses Máxima en modeontwerpster Joline Jolink opgenomen.


Linda de Mol; Een man met borsten (foto: DAG)

Ajax akkoord met schikkingsvoorstel

Ajax heeft het schikkingsvoorstel van een voorwaardelijke schorsing van één duel voor Klaas-Jan Huntelaar geaccepteerd. De spits van de Amsterdammers kreeg dit schorsingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal van de KNVB als gevolg van zijn uitlatingen over scheidsrechter Eric Braamhaar na de klassieker tegen Feyenoord.

De aanvoerder van de Amsterdammers verweet de arbiter onder meer te "marchanderen". Braamhaar kende in de slotfase van het duel Feyenoord een strafschop toe, tot verontwaardiging van Ajax.

De Amsterdammers voelden zich benadeeld omdat een overtreding op Luis Suarez aan de andere kant van het veld onbestraft was gebleven. Doelman Henk Timmer van Feyenoord kreeg in de ogen van de Amsterdammers 'slechts' een gele kaart toen hij de doorgebroken Leonardo vloerde.

Met dank aan AC4WHEELS.NL voor de submit.

Campos zet stap richting Spaans F1-team

Adrian Campos heeft de volgende stap gezet op weg naar een Spaans Formule 1-team. Volgens de Spaanse krant El Mundo laat de Spanjaard een miljoenenkostende windtunnel bouwen.

Deze windtunnel zal gebouwd worden volgens de laatste specificaties en schaalmodellen tot veertig procent kunnen verwerken. De windtunnel zou in Alzire (provincie Valencia) gebouwd moeten gaan worden.

De Spanjaard bezit reeds een Formule 3-team en een GP2-team welke hij samen met de steenrijke Alejandro Agag leidt.

Grijs domineert in het onderwijs

Het onderwijs is de meest vergrijsde bedrijfstak. De gemiddelde leeftijd van een leraar is 43,4 jaar en dat is volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) het hoogste van alle beroepen. De vergrijzing in de onderwijssector neemt de komende jaren wel af.

De gemiddelde leeftijd van de beroepsbevolking in Nederland is 39 jaar en acht maanden. De onderwijzers en leraren zitten daar dus ruim drie jaar boven. In het basis- en voortgezet onderwijs werken ongeveer een half miljoen mensen. Vooral mannen in de sector zijn relatief oud. Hun gemiddelde leeftijd ligt zelfs boven de 45 jaar tegenover ruim 41 bij de vrouwen.

Een kwart van de mannen in het onderwijs is 55 jaar of ouder. Een groot deel van hen zal binnen enkele jaren met pensioen gaan. Daardoor zal het aantal vrouwen in het onderwijs snel toenemen. Ook omdat bij de aanwas van jonge docenten vrouwen zijn oververtegenwoordigd. Van de negen geslaagde leraren voor de opleiding basisonderwijs is er slechts één een man.

Hoofd-designer Star Wars Galaxies heeft zelfmoord gepleegd

Het voormalig hoofd Gamedesign van Star Wars Galaxies Jeff Freeman heeft zichzelf van het leven beroofd. Naast Star Wars Galaxies heeft hij ook meegewerkt aan Ultima Online, maar Freeman werd bekend doordat hij het uithangbord werd voor de "New Game Enhancements"-update voor Star Wars Galaxies. Deze update is één van de grootste flops in de geschiedenis van MMO's, omdat de gameplay dermate drastisch wijzigde dat bestaande spelers de game de rug toekeerden. Hoewel Freeman zelf weinig met de update te maken had, was hij wel het doelwit van online beledigingen en scheldkannonades, zelfs nadat hij bij Sony Online Entertainment vertrokken was.

De broer van Jeff heeft verklaard dat de nasleep van de update niets met zijn zelfmoord te maken heeft, hij had al langer persoonlijke problemen.

"I want everyone to know that it was not SWG that led him to take his life. He has been troubled for some time. There were a lot of personal issues that tore at him."

Jeff Freeman is 39 jaar oud geworden.

Sharon Stone wilde zoontje botoxbehandeling geven

Sharon Stone wilde dat de voeten van haar 8-jarige zoon Roan werden behandeld met botox om zweetlucht tegen te gaan. Daarmee geeft de rechter in de voogdijzaak tussen Stone en haar ex-man Phil Bronstein aan hoe overtrokken de actrice op bepaalde zaken rondom haar oudste adoptiezoon kon reageren. Dat meldt het Amerikaanse tijdschrift People.

Eerder deze maand wees de rechter de volledige voogdij van het jongetje toe aan Bronstein. In rechtsdocumenten schrijft de rechter dat Stone 'veel van haar ouderlijke taken overlaat aan derde partijen' en 'simpelweg weigert mee te doen aan therapiesessies, tenzij het aan haar schema is aangepast en het op haar voorwaarden gebeurt'.

"Zulk gedrag van een ouder is onacceptabel en komt het kind niet ten goede", vindt de rechter, die op verzoek van Stone de voogdijregeling van Roan bekeek. De 50-jarige Stone wilde van de rechter toestemming om Roan naar Los Angeles te laten verhuizen, waar ze woont. Roan woont momenteel bij zijn vader in San Francisco.

Stone is volgens de rechter 'niet in staat om Roan de structuur, continuïteit en het vertrouwen te bieden die hij nodig heeft en verdient'. Volgens de rechter is het jongetje beter af in zijn vertrouwde omgeving bij zijn vader. Stone heeft een bezoekregeling en mag enkele weekeinden en vakanties met het jongetje doorbrengen.

Vijf jaar geleden zetten Sharon Stone en journalist Phil Bronstein na vijf jaar een punt achter hun huwelijk. Stone adopteerde later nog twee kinderen, zoons Laird (3) en Quinn (2).


Sharon Stone  (foto: DAG)

Honda toont interesse in Heidfeld

Het Formule 1-team van Honda is reeds volop bezig met 2009. De Japanse autobouwer is volgens de geruchten al vergevorderd met de ontwikkeling van het nieuwe KERS-systeem en de teamleiding is druk bezig om de coureurs voor volgend seizoen vast te leggen.

Het is ondertussen geen geheim meer dat Honda serieuze interesse in Fernando Alonso heeft. Zijn komst is echter onzeker, mogelijk zelfs onwaarschijnlijk. Reden voor Honda om ook verder te kijken op de rijdersmarkt. Eén van de coureurs die nog niet zeker is van een stoeltje voor volgend seizoen is Nick Heidfeld. Door een zeer matige seizoenstart is de Duitser nog altijd niet verzekerd van een plekje bij BMW voor 2009.

Honda’s teamdirecteur Nick Fry bevestigde de interesse in de ervaren Duitser: "Ik heb al met Nick gesproken en dat was meer dan alleen elkaar begroeten." Ook GP2 vicekampioen Bruno Senna lijkt een goede kandidaat te zijn, al gaan de geruchten dat dit slechts om een testcontract zou gaan. "Bruno heeft de naam en de genen," aldus Fry.

Van de huidige Honda-coureurs lijkt Jenson Button redelijk zeker te zijn van een zitje.

Een op de zeven kinderen maakt iets schokkends mee

Een op de zeven jonge kinderen heeft in zijn of haar leven een schokkende gebeurtenis meegemaakt. Het gaat om gemiddeld vier kinderen per basisschoolklas, zo blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van psycholoog Eva Alisic van het UMC Utrecht.

Alisic heeft 1.770 schoolkinderen tussen de 8 en 12 jaar ondervraagd in de provincie Utrecht. Zo'n vier kinderen per klas hebben iets heel vervelends meegemaakt, zoals het overlijden van een gezinslid, of ze zijn getuige geweest van geweld of zelfmoord. Geslacht en etniciteit blijken geen invloed te hebben.

Het is voor het eerst dat zo'n onderzoek in Nederland is uitgevoerd.


(foto: ANP)

Jongeren niet meer met alcohol over straat

Het kabinet wil een landelijk verbod invoeren op het "aanwezig" hebben van alcohol in de openbare ruimte door jongeren onder de 16 jaar. Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en zijn collega Ab Klink (Volksgezondheid) zullen daar volgend voorjaar een wetswijziging toe indienen.

Dat melden de bewindslieden in een brief aan de Tweede Kamer waar het Algemeen Dagblad vandaag over berichtte. Ze geven met de stap gehoor aan een motie die vorig jaar door de Tweede Kamer is aangenomen. De regel geeft de overheid extra handvatten alcoholgerelateerde overlast door jongeren en doorverkoop van flessen drank aan jongeren onder de 16 op straat aan te pakken.

De verantwoordelijkheid voor de alcoholconsumptie in huis blijft bij de ouders, stellen de ministers. Kroegbazen mogen al geen alcohol aan jongeren verkopen. Een verbod op het kopen van alcohol door jongeren is moeilijk te handhaven, schrijven de bewindslieden.


Breezah's (foto: ANP)

Gené: "Ferrari zal superieur zijn in Brazilië"

Marc Gené verwacht dat Ferrari alsnog de titelstrijd winnend zal afsluiten. De Ferrari-testcoureur voorziet zelfs een superieur Ferrari tijdens de Grand Prix van Brazilië.

"We kunnen ons geen misstappen meer veroorloven, maar Felipe Massa staat pas zeven punten achter. We zijn niet meer de favoriet, maar het kampioenschap is nog lang niet uit zicht. In Japan en China zullen Ferrari en McLaren gelijkwaardig aan elkaar zijn. En ik verwacht dat wij in Brazilië superieur zullen zijn," aldus de Spanjaard tegenover de Spaanse krant El Mundo.

Frits Spits woest op Matthijs van Nieuwkerk

Radiomaker Frits Spits is woest op het VARA-programma De Wereld Draait Door (DWDD) van presentator Matthijs van Nieuwkerk. De KRO-dj was gisteravond te gast in DWDD om daar te praten over zijn boek Zestig Strepen.

Volgens hem kwam zijn boek in het vraaggesprek nauwelijks aan de orde. "Het boek werd zelfs niet eens in beeld gebracht", foeterde hij vanmorgen in de uitzending van Edwin Evers (Radio 538).

Het is niet de eerste keer dat een gast klaagt over de wijze waarop hij wordt behandeld door het populaire Nederland 3-programma. Eerder stak misdaadverslaggever Peter R. de Vries zijn ongenoegen over een DWDD-interview niet onder stoelen of banken. Destijds was met hem afgesproken over zijn nieuwe misdaadboek te zullen praten, maar Van Nieuwkerk sneed dat onderwerp pas aan toen de aftiteling al liep.


Frits Spits  (foto: ANP)

Miljoenenverlies voor Williams

Het Williams F1-team heeft in 2007 opnieuw een miljoenenverlies geleden. Het is voor het enige privéteam in de hedendaagse Formule 1 het tweede jaar op rij dat er een verlies wordt genoteerd. Het voortbestaan van het team zou niet in gevaar zijn.

Het resultaat over 2007 wordt bijgestaan door een rapport van de directie: "Het besluit om de verliezen te verhogen in een poging om weer succesvol te worden op de baan wordt ondersteund door een sterk businessplan voor de toekomst," aldus de directie. Na een verlies van 32 miljoen euro in 2006 bedraagt het verlies in 2007 25 miljoen euro. In 2005 noteerde het team nog een winst van ongeveer 40 miljoen euro.

Heinz terug naar Tsjechië

Marek Heinz heeft besloten weer in zijn vaderland Tsjechië te gaan voetballen. De 31-jarige aanvaller heeft zijn contract bij het Franse Nantes ingeleverd en vertrekt zodoende op transfervrije basis naar FC Brno.

Heinz was tijdens Euro 2004 een van de smaakmakers in het Tsjechische nationale elftal. In zijn carrière kwam hij onder meer uit voor HSV, Arminia Bielefeld en Galatasaray. Bij deze clubs liet Heinz echter geen onuitwisbare indruk achter.

Renault stopt ontwikkeling R28

Renault is gestopt met de doorontwikkeling van de huidige bolide, de R28. Dat maakte het team bekend na de race in Singapore. De aandacht wordt nu volledig verlegd naar 2009.

Voorheen was Renault wel één van de teams die de bolide tot en met de laatste race doorontwikkelde. Pat Symonds, hoofdengineer van het Franse team legt uit waarom dat dit jaar niet het geval is. "Door de ingrijpende regelwijzigingen voor volgend seizoen kunnen we alles wat we nu nog vinden toch niet gebruiken op de nieuwe auto. Dit is dan ook het einde van de updates voor de R28, tenzij aan het licht komt dat we nog iets ten faveure van een betere betrouwbaarheid moeten doen."

Lamah denkt na over Ivoorkust

Roland Lamah denkt er over om zich niet langer beschikbaar te stellen voor het nationale elftal van België, meldt Het Laatste Nieuws. De aanvaller staat op dit moment onder contract bij het Franse Le Mans, dat hem afgelopen zomer overnam van het Belgische Anderlecht.

Naast de Belgische nationaliteit bezit Lamah, die tot dusverre alleen uitkwam voor Jong België, eveneens een Ivoriaans paspoort. Aangezien de jongeling nog geen 21 jaar oud is, kan hij nog van nationaal elftal wisselen.

Lamah begon zijn voetballoopbaan bij Anderlecht, waarna hij in 2007 op huurbasis de overstap maakte naar Roda JC. Daar kwam hij 32 duels in actie, waarin de in Luik geboren speler elfmaal het net vond. In Frankrijk kwam hij tot nu toe drie keer (één doelpunt) in actie.

The Force Unleashed krijgt DLC campagne en karakters

Niet alleen Mercenaries 2 zal downloadable content krijgen, ook The Force Unleashed moet eraan geloven. De Xbox 360 en PlayStation 3-versies van de game kunnen ergens in de komende maanden niet alleen nieuwe speelbare karakters verwachten, ook een nieuwe single-player campagne komt er aan.

De nieuwe karakters zijn onder andere Luke Skywalker, Obi-Wan Kenobi, Ki-Adi-Mundi, en Kit Fisto. Hier zitten favorieten van de fans tussen, maar zeker ook favorieten van de game-designers.

De nieuwe campagne zal één level beslaan welke zich afspeelt in de Jedi Tempel op Coruscant (bekend uit episodes 1 tot en met 3) en zal ook meer verhaal met zich meebrengen. Het level zal als aparte campagne in de game terecht komen, dus na het downloaden zal deze direct speelbaar zijn.

In de toekomst kunnen we zeker meer DLC verwachten voor The Force Unleashed, er zijn zeker een dozijn locaties die het team wel wil onderzoeken en de game biedt een goede basis om het verhaal uit te breiden.

Birmingham City heeft interesse in Ghaly

Hossam Ghaly vervolgt zijn voetballoopbaan mogelijk bij het Engelse Birmingham City. De 26-jarige middenvelder staat op dit moment onder contract bij hekkensluiter Tottenham Hotspur, waar hij niet kan rekenen op speelminuten.

Volgens The Daily Mail gaat de club, die uitkomt in het Championship, proberen de oud-speler van Feyenoord in de winterstop op huurbasis over te nemen van de Engelse Premier League-club.

De Egyptenaar kwam in 2003 de gelederen van Feyenoord versterken. In drie seizoen (49 duels, drie doelpunten) wist hij nooit voor een langere tijd in de basis te staan.

Tottenham Hotspur nam de in Kafrelshikh geboren Ghaly in 2005 over van de Rotterdammers, waar hij na anderhalf jaar werd verhuurd aan Derby Country. Feyenoord probeerde de speler in april 2008 zonder succes terug te halen naar de Rotterdam.

Alves wil topscorer Premier League worden

Middlesbrough-spits Afonso Alves heeft zich ten doel gesteld om dit seizoen topscorer van de Engelse Premier League te worden. Voorlopig staat de voormalig speler van sc Heerenveen na zes wedstrijden echter pas op één treffer.

"Ik wil aan het eind van het seizoen de topscorerslijst aanvoeren van de Premier League om zo de ploeg te helpen in de strijd om Champions League-tickets," zegt de Braziliaan in het tijdschrift FourFourTwo.

In het seizoen 2006/2007 was Alves maar liefst 34 keer trefzeker namens Heerenveen. "Ik houd niet zo vergelijkingen en denk ook niet dat ik beter ben dan Ronaldo en Romario, maar feit is wel dat ik relatief gezien meer heb gescoord dan zij in Nederland – en dan ook nog eens voor een club uit de subtop."

Drie doden bij raketaanval grensgebied Pakistan

In het Pakistaanse grensgebied met Afghanisten zijn dinsdagavond drie doden en zes gewonden gevallen bij een raketaanval die vermoedelijk het werk was van een Amerikaans onbemand vliegtuigje. Doelwit van de aanval was kennelijk het huis van een plaatselijke Taliban-commandant. Dit is woensdag door zegslieden bij de Pakistaanse inlichtingendienst verklaard.

De Amerikanen zetten in het Afghaans-Pakistaanse grensgebied onbemande vliegtuigjes in voor verkenning, maar ook voor raketaanvallen op vermoede schuilplaatsen van Taliban of Al-Qaidastrijders. Pakistan is door de Verenigde Staten tot bondgenoot gemaakt in de strijd tegen het terrorisme.

De Amerikaanse troepen in Afghanistan zijn op jacht naar opstandelingen die vanuit Pakistan aanslagen in Afghanistan plegen. De laatste tijd richten de Amerikanen zich steeds vaker op de Pakistaanse tribale grensregio's.

Drukkere ochtendspits door herfstweer

De ochtendspits is woensdag zwaarder dan normaal. Op een gemiddelde woensdagochtend staat volgens de ANWB 150 kilometer, maar dat is nu bijna het dubbele. De belangenorganisatie van automobilisten verwachtte al meer files door de harde wind en regenbuien.

Tussen Blaricum en Diemen op de A1 staat een file van veertien kilometer en volgens de ANWB neemt de filelengte nog toe. Op de A2 richting Utrecht tussen Zaltbommel en knooppunt Everdingen staat ruim twintig kilometer door een vrachtwagen met pech. Ook hier wordt gewaarschuwd dat de filelengte nog toeneemt.

Ongelukken en slechte weer zorgden dinsdagavond voor een zeer drukke avondspits. Omstreeks 17.30 uur stond er ruim 420 kilometer file op de wegen door het slechte weer en ongelukken.

Meer karakters en cross-regio co-op voor Mercenaries 2

Pandemic heeft deze week bekend gemaakt dat ze een update uit zullen brengen voor Mercenaries 2: World in Flames. De update moet op 13 oktober verschijnen voor de Xbox 360 en op 20 oktober voor de PlayStation 3. Daarnaast is bekend gemaakt dat in november downloadable content verschijnt voor Mercenaries 2. De Total Payback update van oktober zal het volgende bevatten:

- Cheats: oneindige munitie, oneindig health en alle wapens, voertuigen en airstrikes unlocked;
- Zes nieuwe speelbare karakters: Blanco, Fiona, Ewan, Eva en nog twee;
- Cross-regio co-op: Multiplayer spelen met spelers uit andere landen.

S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky naar 1.5.0.5. gepatcht

GSC Gameworlds brengt ons de derde patch voor S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky, een game die door ons niet helemaal geweldig is ontvangen. Met de patch zijn er weer een hoop crashes verholpen (zowel in single- als in multiplayer) en zijn er een hoop foutjes uit de game gehaald en een boel dingen getweakt. Een volledig changelog is hier te vinden.

De patch weegt 55 MB en is ditmaal wel save-game behoudend, dit houdt in dat je savegames gemaakt met de vorige patch het gewoon blijven doen. De patch is onder andere te vinden bij onderstaande mirrors:

Gamer's Hell
Filefront

[Gerucht]Nintendo komt aanstaande donderdag met Wii HD

Bekend was dat Nintendo morgen perconferenties geeft in Tokyo en San Francisco en dat daar mogelijk een nieuwe Nintendo DS met camera getoond wordt. Volgens verschillende geruchten zal een nieuwe Wii één van de hoogtepunten zijn tijdens deze persconferenties. De nieuwe 'Wii HD' zal betere graphics krijgen, backwards compatible zijn en krijgt interne opslagruimte. De nieuwe Wii zal volgens de geruchten niet voor 2011 verschijnen. We zijn zeer benieuwd waar Nintendo donderdag mee zal komen: is het alleen de nieuwe DS, alleen de nieuwe Wii HD of misschien dat er van beide apparaten een opvolger wordt aangekondigd?

Voormalig Gouden Kooi-bewoner Brian wordt vader

Brian Kubatz, voormalig bewoner van De Gouden Kooi, wordt vader. Moeder van de baby is Tamara, de vrouw met wie hij eerder zes jaar lang een relatie had. Het kindje moet in mei geboren worden, zo vertelt hij woensdag in De Telegraaf.

Kubatz en Amanda Balk, met wie hij in de Gouden Kooi een romance beleefde, zetten in augustus een punt achter hun relatie. Niet veel later liep hij zijn ex Tamara tegen het lijf. "Het was meteen weer vertrouwd tussen ons", vertelt Brian. "Ons kindje is niet gepland, maar zeer zeker welkom."

Vorige week beschuldigde Amanda haar ex ervan dat hij haar stelselmatig zou hebben mishandeld. Ze heeft aangifte gedaan bij de politie. "Ze weet dondersgoed dat ik haar nooit heb aangeraakt", briest Kubatz. "Toen ze hoorde over mij en Tamara, werd ze razend. Ze dreigde me hoe dan ook zwart te maken."

Brian begrijpt dat het voor Amanda moeilijk is te verkroppen dat hij zo snel al een nieuwe liefde in zijn leven heeft en dan ook nog een kind krijgt. "Maar ik kan mezelf recht in de spiegel aankijken", zegt hij. "Ik heb Amanda niet bedrogen met Tamara, wij zijn sinds begin september weer samen. We hopen nu op een beetje rust, zodat we ons kunnen voorbereiden op ons aanstaande ouderschap."


Voormalig Gouden Kooi-bewoner Brian wordt vader  (foto: DAG)

Electronic Arts game Tiberium geschrapt

Een tijdje geleden werd bekend gemaakt dat de nieuwe first person shooter van Electronic Arts, Tiberium, werd uitgesteld tot ergens in 2010. Nu heeft Electronic Arts bekend gemaakt dat de game er niet meer gaat komen. Mike verdu, de executive producer van de titel, verklaarde dat de titel geschrapt wordt omdat het niet aan de kwaliteitseisen van EA voldoet.



De game zou gebaseerd zijn op het populaire Command and Conquer en beloofde toch wel wat leuks te worden. Jammer dus.

'Artsen wisten van problemen IJsselmeerziekenhuis'

De artsen die operaties uitvoerden in de IJsselmeerziekenhuizen wisten dat de lucht in de operatiekamers niet steriel was, maar schortten de operaties toch niet op. Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport van de Inspectie voor de Gezondsheidszorg waarover de Volkskrant woensdag bericht.

Nog voor de inspectie de ziekenhuizen sloot, waren de artsen al van de problemen met de lucht op de hoogte maar deden niets. De inspectie noemt het handelen van de artsen 'laakbaar' en 'niet aanvaardbaar'. De aantijgingen richting de artsen zijn opvallend omdat de schuld voor de problemen tot nu toe werd gelegd bij bestuursvoorzitter Gersji Rodrigues Pereira. Hij was in april op de hoogte van de problemen in de operatiekamers maar hield ze toch open. Pereira is op non-actief gezet.

De IJsselmeerziekenhuizen, de provincie Flevoland en de gemeenten Lelystad en Noordoostpolder en het ministerie van Volksgezondheid voerden maandag samen met de inspectie overleg over de problemen die vorige maand tot de sluiting van de operatiekamers van de twee ziekenhuizen leidden.

Woensdag moet duidelijk zijn wie het onderzoek naar de misstanden in de ziekenhuizen gaat uitvoeren. In dat onderzoek moeten een aantal scenario's worden geschetst die een oplossing bieden.

Gears of War 2 editie Zune

Microsoft kon het niet laten om de bloederige en lang verwachte lancering van Gears of War 2 voorbij te laten gaan zonder een ruige Gears of War 2 Zune te maken. Het 'Crimson Omen' is achterop een zwarte Zune 120 gelaserd en bij aankoop van het multimedia-apparaat staan er 244 Gears of War 2 media voorgeïnstalleerd: de soundtrack, concept art, behind the scene video's, etc. Niet dat je deze media niet op het internet kunt vinden, het gaat hierbij dan ook om een collectors item, mooi verpakt met extragratis testosteron-commando op de verpakking. De GoW2 Zune is vooralsnog alleen verkrijgbaar in de VS en Canada en is te pre-orderen onder andere op walmart.com en amazon.com. Vanaf 7 november moet de Gears of War 2 Zune in de winkel liggen.

Derikx: "Wil nieuwe voorstopper worden"

International Robert van der Horst zegt in de nieuwe editie van hockey.nl dat hij op een andere positie dan voorstopper wil spelen. Geert-Jan Derikx lijkt dé kandidaat voor het plaatsje dat vrij komt.

Van der Horst zegt dat hij wel klaar is met een rol als voorstopper. Hij wil graag bij het Nederlands elftal, net als bij zijn club Oranje Zwart, op het middenveld spelen. Dat zou betekenen dat er in de nationale ploeg naast Taeke Taekema in het hart van de verdediging een plaatsje vrij komt. "Je moet dan achter je man aanlopen, terwijl ik een verdeler ben," zegt de Eindhovenaar die met Oranje vierde werd tijdens de Olympische Spelen in Beijing.

En wie staat er voorstopper bij Amsterdam? Voormalig linkervleugelverdediger en international Geert-Jan Derikx, ook van de partij in Beijing. "Ik heb ook begrepen dat er mogelijk een plekje vrij komt," zegt Derikx. "Of dat plaatsje voor mij wordt, weet ik nog niet. Dat hangt van de bondscoach af."

"Hij was hier afgelopen vrijdag en volgende week heb ik een gesprek met hem. Ik zou het graag willen, voorstopperen. Ik vind het fijn om in het centrum te spelen. Met Taeke. Ik speel al acht jaar met hem samen. Eerst bij HCKZ en later bij Oranje en Amsterdam. Maar de beslissing is natuurlijk aan de bondscoach," aldus Derikx.

DVD: Speed Racer

Auto’s die veel weg hebben van die futuristische stoere Hot Wheels van vroeger. Een paar opvallende special effects, geproduceerd door de makers van The Matrix. Een hoofdrolspeler die weer veel uiterlijke kenmerken van Leonardo DiCaprio heeft en de aanwezigheid van Christina Ricci. Inderdaad, Speed Racer heeft ook genoeg te bieden aan de oudere kinderen onder ons!


Doden in erotische videoheek Japan

In het Japanse Osaka zijn bij een brand in een erotische videotheek vijftien mensen om het leven gekomen. De lichamen zijn in de diverse cabines van de filmuitleen gevonden.

Uit andere delen van het gebouw zijn tien mannen en een vrouw gered. Drie van hen zijn zwaargewond geraakt bij de brand. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Volgens de lokale media wordt de videotheek vaak gebruikt als goedkoop hotel.

Baby Bassie is reclamestunt

Clown Bassie heeft deze keer een bijzondere grap uitgehaald. "Allememachies wat een verwarring! Geen boevenstreken dus, maar gewoon kattenkwaad. Ja, zo ben ik nou eenmaal: Je bent clown of niet", meldt clown Bassie op zijn website.

Maandag werd bekend dat de 31-jarige Sandra K. uit Heerhugowaard zwanger zou zijn van de clown. Dit blijkt uiteindelijk allemaal niet waar te zijn, maar een reclamestunt van verzekeraar Ohra. De verzekeraar wist de clown te strikken voor een nieuw reclamespotje. De vrouw bevalt in dit spotje van een kind. Wanneer de baby door zijn vader bewonderd wordt blijkt deze een clownsneus en rode haartjes te hebben. De buurman van de vrouw blijkt niemand minder dan clown Bassie te zijn.

De afgelopen twee dagen hebben de media zich massaal op de clown gestort toen via een website bekend werd dat de 31-jarige vrouw zwanger zou zijn. Dit zou gebeurd zijn tijdens een optreden van de clown. Na een dag radiostilte liet de clown via dezelfde website weten dat hij bereid was tot een vaderschapstest.

"Hallo vriendjes en vriendinnetjes, Wat een dagen waren dat zeg! Lachuuuuuuu!!!", schrijft Bassie op zijn site. "We hadden wel gehoopt dat ‘het nieuws’ opgenomen zou worden door de andere media, want dat doen ze anders ook, maar dat ze er zo massaal serieus aandacht aan zouden besteedden heeft ons overdonderd. De telefoon op ons kantoor stond roodgloeiend maar natuurlijk nam niemand op," aldus de clown als reactie op de massale media-aandacht.

Ook bij Adriaan in Spanje stond de telefoon roodgloeiend. De acrobaat vertoeft in Spanje, maar dat maakte voor de journalisten niet uit. "Ondanks de druk heeft iedereen de kaken op elkaar gehouden en hebben we de media het werk laten doen," meldt de clown.

Het optreden dat de clown aanstaande vrijdag op de kermis op het Mercatorplein in Amsterdam zou geven gaat gewoon door. "Want dat ging even de mist in."

Foto's van baby Bassie zijn hier te bewonderen.

Straatmiles voor Eindhovense prostituees

Eindhoven heeft besloten om voor de plaatselijke prostituees een beloningssysteem met spaarpunten, straatmiles, in te voeren. De prostituees kunnen deze verdienen met goed gedrag.

Onder goed verdrag wordt onder andere medewerking met hulpverleners verstaan, en het volgen van workshops waar ze vaardigheden kunnen opdoen. Eindhoven wil met het plan de prostitutie aanpakken en de levensstandaard van prostituees verbeteren.

Omwonenden Schiphol tegen aanpassing geluidsnorm

De meerderheid van de omwonendenplatforms die meepraten over de toekomst van Schiphol is tegen het voorstel om de geluidsnormen voor de luchthaven te veranderen. Dat heeft voorzitter Erwin von der Meer van de Vereniging Gezamenlijke Platforms (VGP) gisteravond laten weten.

Volgens Von der Meer hebben slechts zeven van de 27 omwonendenplatforms ingestemd met het advies dat het Shipholoverleg onder leiding van oud-minister Hans Alders vandaag wil uitbrengen aan de ministers Camiel Eurlings (Verkeer) en Jaqueline Cramer (Milieu). Dat bleek maandag tijdens een informatiebijeenkomst in Hoofddorp, aldus de voorzitter van de belangenclub.

Von der Meer stapte zelf afgelopen vrijdag uit het overleg omdat hij vreest dat de omwonenden hun wettelijke bescherming zullen verliezen. Volgens hem wil Alders adviseren de wettelijke maxima te vervangen door een 'afsprakenstelsel'. Alders zelf wilde tot nog toe geen commentaar geven op het advies.

Omwonenden Schiphol tegen aanpassing geluidsnorm  

Politie Bonaire zoekt tas Van der Kouwe

De politie op Bonaire heeft een opsporingsbericht uitgegeven voor de tas van de ontvoerde Marlies van der Kouwe. Op de avond van haar verdwijning anderhalve week geleden, is de 24-jarige Van der Kouwe gezien met een strandtas. Wat daar precies inzat wil de politie niet zeggen.

De kans bestaat dat de dader de tas heeft weggegooid en de eilandbewoners worden opgeroepen de politie te bellen als zij een tas vinden.

Ryan P., de verdachte van de ontvoering, wordt nog steeds verhoord. Daarover doet de politie geen mededelingen. Dagelijks worden zoekacties gehouden naar Marlies, maar tot nu toe hebben die niets opgeleverd.

Trein gestrand na breuk in bovenleiding

Bij het station Rotterdam-Noord is een trein gestrand nadat de bovenleiding was geknapt. Uit de trein komt rook. Alle passagiers zijn volgens de brandweer uit het treinstel geëvacueerd. In de trein is brand uitgebroken maar over de omvang ervan is nog niets duidelijk.

Het treinverkeer tussen Rotterdam en Utrecht is volledig gestremd. De brandweer gaat in de trein poolshoogte nemen zodra de stroom van het hele baanvak is afgesloten. Spoorwegbeheer ProRail adviseert reizigers tussen Rotterdam en Utrecht via Den Haag te reizen.

Beveiliging ontregelt leven bedreigde politici

Het leven van bedreigde politici en andere gezagsdragers die worden beveiligd, kan ernstig ontregeld raken. De aanhoudende dreiging en beveiliging kunnen stress veroorzaken.

Dat kan weer leiden tot irritatie, slaap- en concentratieproblemen, angst, somberheid en woede. Mensen kunnen er ook meer door gaan drinken of roken. Dat blijkt uit onderzoek dat het Academisch Medisch Centrum (AMC) heeft gedaan in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb). De onderzoekers interviewden twaalf bedreigde politici, burgemeesters en officieren van justitie om de psychische en sociale effecten van intensieve beveiligingsmaatregelen in kaart te brengen. Doodsbedreigingen kunnen tot een traumatische ervaring leiden.

Mensen reageren verschillend op de beveiliging die ze krijgen. Dat is mede afhankelijk van hun temperament en jeugdervaringen. Sommigen kunnen het gevaar relativeren en hebben daardoor minder last van de maatregelen. Anderen raken in paniek en krijgen sneller psychische en lichamelijke klachten. Ook het denken kan soms ingrijpend worden beïnvloed door de stress, aldus de onderzoekers.

Mensen die langdurig worden beveiligd, raken er vaak aan gewend. Ze zien er soms zelfs bepaalde voordelen (altijd een chauffeur beschikbaar) van in. Sommige beveiligden hechten zich aan hun beveiligers. Anderen houden de beveiligers juist op afstand en behandelen hen als personeel.

Als de dreiging afneemt, wordt de beveiliging afgebouwd of gestaakt. Volgens de onderzoekers ervaren de beveiligden deze fase als het meest belastend. Het kan opnieuw angsten en onzekerheid oproepen. Bij sommigen ontstaan klachten die behoren tot een posttraumatische stress-stoornis. Het kan dan nodig zijn om hulpverlening in te schakelen.

Het onderzoeksteam onder leiding van prof.dr. Berthold Gersons pleit ervoor tijd te nemen om beveiligden en hun naasten goed voor te lichten over wat ze kunnen verwachten. Goede begeleiding is van belang om klachten te voorkomen. Ook moeten dag en nacht deskundige psychiaters en psychologen beschikbaar zijn om bedreigde politici te kunnen bijstaan. Beveiligers moeten bovendien weten wat de psychosociale bijeffecten van beveiliging zijn.

Ministers ontwijken dienstplicht

Niet één van de ministers van het huidige kabinet is in militaire dienst geweest. Eerder bleek al minister Van Middelkoop (Defensie) de dienstplicht te hebben ontweken, maar rondvraag door De Telegraaf leerde dat geen van de elf mannelijke ministers voldaan heeft aan de dienstplicht.

De top van de ministers werden afgekeurd om medische redenen en waren fysiek niet in staat hun dienstplicht te vervullen. Zowel minister-president Balkenende en minister Bos (Financiën) hadden zwakke knieën waardoor ze hun dienstplicht niet konden vervullen. Minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) had een onbekende kwaal, zijn woordvoerder wilde niet vertellen wat de kwaal was. "Dat is privé."

Waarom minister Hirsch Ballin (Justitie) niet in dienst is geweest is eveneens onbekend. De woordvoerder van de minister van Justitie benadrukt dat de minister zich 'wel degelijk verdienstelijk heeft gemaakt voor de krijgsmacht'. Hij was docent aan de marinestafschool en de hogere krijgsschool als docent recht en beleid.

Minister Donner (Sociale Zaken) werd uitgeloot en minister Plasterk (Onderwijs) werd buitengewoon dienstplichtig verklaard. Het duo van Buitenlandse zaken, Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) hoefden beide niet in dienst vanwege broederdienst. Allebei hadden zij twee oudere broers die wel in dienst moesten.

De jongste minister van het gezelschap, minister Eurlings (verkeer), studeerde af in 1998. De dienstplicht was toen al afgeschaft. Waarom minister Klink (Volksgezondheid) niet over de stormbaan hoefde is niet bekend.

Natuurlijke variant van Viagra gevonden

Een Chinees kruidengeneesmiddel genaamd 'horny goatweed' of 'Epimedium' zou wel eens het natuurlijke alternatief voor Viagra kunnen zijn. Volgens onderzoekers kan er met extracten van de kruiden een medicijn worden gemaakt met hetzelfde effect als Viagra, alleen met veel minder bijwerkingen.

Het kruid had al langer de reputatie van lustopwekker. Tijdens de experimenten werd er echter niet gekeken naar de mate van lust, maar of het kruid erectieproblemen kon helpen voorkomen. De onderzoekers van de universiteit van Milaan, waar de experimenten werden uitgevoerd, zijn zeer positief gestemd en zijn ervan overtuigd dat ze de natuurlijke variant van Viagra in handen hebben.

Viagra bestrijdt erectieproblemen door een enzym tegen te houden dat de bloedtoevoer tot 'het gebied' beperkt. Het grote nadeel van dit medicijn zijn de bijwerkingen. Deze variëren van hoofdpijn tot mogelijke blindheid. Tijdens het Italiaanse onderzoek werden verschillende kruiden bekeken. Het 'horny goatweed' was de enige plant waarin het stofje werd gevonden dat ook in Viagra is verwerkt om het enzym tegen te houden dat de problemen veroorzaakt. Het stofje dat gevonden is in het kruid werkt alleen veel effectiever en dat beperkt het aantal bijwerkingen.


(Foto: Wikipedia)

Politie haalt vijftien vandalen uit trein

De politie heeft dinsdagavond op station Ede-Wageningen vijftien personen uit een intercity gehaald die vernielingen in de trein hadden aangericht. De groep zou tijdens de rit vanuit Utrecht passagiers hebben lastig gevallen en meubilair hebben vernield.

Volgens een ooggetuige moesten alle passagiers via de deur van de bestuurderscabine de trein verlaten. Daarna ging de politie die zich op het perron van het station Ede-Wageningen had verzameld de trein binnen om de verdachten aan te houden.

De vandalen zijn overgebracht naar Arnhem waar ze worden verhoord. Over de omvang van de schade is nog niets bekend.

Miljardair tweede keer ruimte in

Een miljardair die zijn geld met de ontwikkeling van software heeft verdiend wordt de eerste ruimtetoerist die tweemaal een reis naar de ruimte maakt. Dat heeft een ruimtevaartbedrijf gezegd.

De 60-jarige Charles Simonyi vloog in april 2007 al eens met een Russische bemanning naar het internationale ruimtestation ISS. De dertiendaagse reis kostte hem destijds 25 miljoen dollar.

Het ruimtevaartbedrijf Space Adventures, gevestigd in de plaats Vienna in de Amerikaanse staat Virginia, zegt dat Simonyi van plan is in 2009 met een Russische raket terug te gaan. Het wilde niet zeggen hoeveel de miljardair deze keer betaalt.

Simonyi is een ontwikkelaar van software die hielp bij de ontwikkeling van programma's als Microsoft Word en Excel.

Space Adventures lanceerde in 2001 voor het eerst een klant de ruimte in. Zijn zesde klant, Richard Garriott, de zoon van NASA-astronaut Owen Garriott, vliegt 12 oktober.

Franse agent neergeschoten bij rellen met jongeren

Een Franse politieagent is dinsdag in Romans-sur-Isere, een dorp honderd kilometer buiten Lyon, neergeschoten tijdens gevechten met jongeren. De gevechten braken uit nadat een jongere om het leven was gekomen terwijl hij voor de politie op de vlucht was. Dat heeft de politie gezegd.

De agent werd waarschijnlijk met een jachtgeweer in zijn been geraakt. Hij verkeert niet in levensgevaar. Deukjes van een schot hagel werden aangetroffen in politieauto's in de omgeving.

De politie gebruikte traangas en rubberen kogels om zo'n vijftig jongeren tijdens gevechten maandag en dinsdagochtend terug te dringen. Een aantal auto's brandde uit en ongeveer vijftien winkelramen sneuvelden hierbij.

Het geweld brak uit nadat een 16-jarige om het leven kwam toen hij in een poging de politie te ontvluchten met een gestolen auto tegen een muur aanreed. Vier andere minderjarigen raakten hierbij licht gewond.

Incidenten waarbij de politie met jongeren in aanraking komt zijn in Frankrijk extra gevoelig sinds rellen in 2005 na de dood van twee tieners in een elektriciteitshuisje. Ook zij waren voor de politie op de vlucht.

Senaat stemt woensdag over reddingsplan VS

De Amerikaanse Senaat stemt vanavond over het reddingsplan voor de financiële sector. Dat heeft een anonieme medewerker van de Senaat bekendgemaakt.

Harry Reid, fractievoorzitter van de Democraten in de Senaat, heeft volgens de bron dinsdag unanieme toestemming van de Senaat gekregen om de stemming te plannen die een algehele economische crisis moet vermijden. Vanavond zullen de meeste Senaatsleden weer zijn teruggekeerd na de viering van het joods nieuwjaar.

Als de Senaat het plan goedkeurt, zou dat het makkelijker kunnen maken om het pakket maatregelen door het Huis van Afgevaardigden te loodsen, dat het plan maandag afkeurde. Wat is veranderd in het reddingsplan is nog onduidelijk. Een van de aangepaste maatregelen zou zijn, dat de regering tot 250.000 dollar garant staat voor banktegoeden in plaats van tot 100.000 dollar.

Het is ongebruikelijk dat de Senaat zich eerder dan het Huis van Afgevaardigden over een financiële maatregel buigt. De presidentskandidaten John McCain en Barack Obama hebben laten weten bij de stemming in de Senaat aanwezig te zullen zijn.

Over een aangepaste versie van het reddingsplan zal niet eerder dan donderdagmiddag in het Huis van Afgevaardigden gestemd worden. De leden van het Huis zijn dan terug van een tweedaags reces. John Boehner, de leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, heeft via een woordvoerder laten weten het herziene plan te steunen.

Grote evacuatie booreiland Noordzee

De Kustwacht heeft dinsdagavond 175 werknemers van een booreiland in de Noordzee geëvacueerd, omdat een op drift geraakt schip het platform dreigde te rammen. Dat liet de Kustwacht woensdagochtend weten.

Het 90 meter lange koelschip Ice Flowers was in de problemen gekomen doordat de hoofdmotor het had begeven. Door harde wind en stroming dreef het vaartuig richting het boorplatform van Total E&P Nederland, dat 80 kilometer ten noordwesten van Den Helder ligt. Op dat moment waren er 198 mensen aan het werk. Omdat een sleepboot niet op tijd ter plaatse kon zijn, is overgegaan op evacuatie.

De Kustwacht heeft de werknemers met twee helikopters naar een nabijgelegen booreiland gebracht dat groter en steviger is, vertelde een woordvoerder. Rond 00.45 uur passeerde het koelschip het booreiland op korte afstand en was het gevaar geweken. De medewerkers zijn daarna weer teruggebracht.

Het onder Panamese vlag varende Ice Flowers was op weg naar de Franse havenstad Brest, aldus de zegsman. Waar het schip vandaan kwam is nog onduidelijk. Een sleepboot die later arriveerde brengt het naar een haven, waarschijnlijk die van Ijmuiden of Delfzijl.

CD: Chris Rea - Fool If You Think It's Over

Geboren in 1951 begint Chris Rea al aardig op leeftijd te komen. Toch kan hij nog best aardig mee in het circuit, al komt er niet zo veel nieuw materiaal meer uit als in zijn hoogtijdagen. Dat betekent overigens niet dat er niets nieuws uitkomt, dus wees gerust. Sommige jongeren onder ons zal de naam niet zo veel zeggen, maar voor de dertigers en veertigers des te meer. Als je de leeftijd hebt bereikt die Rea nu heeft is het zeker weer eens tijd om in de archieven te duiken en een 'greatest hits-setje' samen te stellen. En dat is precies wat Rea deed. Het resultaat ligt vanaf 1 oktober in de winkels: Fool If You Think It's Over - The Definitive Greatest Hits. En FOK! zou FOK! niet zijn als we deze cd niet de revue zouden laten passeren.

Releaselijst week 40

releaselijstje
week 40
1 oktober - 8 oktober 2008

Het is de eerste week van oktober, en ondanks dat de grote stroom van games eind deze maand zal komen, zijn er nu toch ook genoeg games waarmee je je tot die tijd zoet kunt houden. Electronic Arts komt deze week met zijn jaarlijkse voetbal game Fifa 09 voor alle current-gen consoles, handhelds, PC en Playstation 2. Op de PC, Playstation 2, Playstation 3, Wii en Xbox 360 komt het motor-racespel MotoGP 08 uit.

Onderstaand lijstje is onderhevig aan veranderingen en onjuistheden kunnen voorkomen.

Nintendo DS
FIFA 09
Cid The Dummy
Zubo
My Little Baby
Prey the Stars
Phoenix Wright: Ace Attorney - Trials and Tribulations

Nintendo Wii
SimCity Creator
FIFA 09
Cid The Dummy
MotoGP 08
MySims Kingdom

PC
X3: Terran Conflict
FIFA 09
MotoGP 08
Virtual Skipper 5
Cid The Dummy
Geo Political Simulator
So Blonde
The Guild 2: Venice

Playstation Portable
Cid The Dummy
FIFA 09

Playstation 2
FIFA 09
MotoGP 08
Dancing Stage Supernova 2
Cid The Dummy

Playstation 3
FIFA 09
MotoGP 08
Armored Core for Answer

Xbox 360
Dancing Stage Universe 2
FIFA 09
Armored Core for Answer
MotoGP 08

Lazio wil Zárate aan zich binden

Lazio Roma-voorzitter Claudio Lotito heeft bevestigd dat de Romeinse club van plan is om Mauro Zárate vast te leggen. Zárate speelt momenteel op huurbasis bij Lazio Roma.

Mauro Zárate is momenteel eigendom van de club Al-Sadd uit Qatar. Bij Lazio Roma heeft de Argentijn tot dusverre een goede indruk achtergelaten. In de Serie A heeft hij reeds zes keer het doel weten te vinden.

Lazio Roma zou Zárate voor twaalf miljoen euro volledig over willen nemen van Al-Sadd.
"Ik ben van plan om hem vast te leggen. Dat lijkt me geen probleem," aldus Lazio-voorzitter Lotito tegenover Rai TV.

Kolk en Tarvajärvi moeten strijden om plek

Vitesse-aanvallers Santi Kolk en Niklas Tarvajärvi moeten bij Jong Vitesse aantonen wat ze waard zijn. Uit hun prestaties zal moeten blijken of ze voor een plaats in de voorhoede van het eerste elftal van Vitesse in aanmerking komen.

Algemeen Dagblad maakte bekend dat beide spelers in Jong Vitesse ritme moeten opdoen en door middel van goede prestaties aantonen dat ze rijp zijn voor het eerste elftal. Vorig seizoen behoorde Kolk tot een van de beste spelers bij Vitesse, maar dit seizoen lijkt de aanvaller niet in aanmerking te komen voor een plaats in de basis.

Tarvajärvi komt terug van een blessure. Maandag maakte hij de enige treffer voor Vitesse in een competitieduel met Jong Heerenveen.

Amoah na één jaar weer bij Ghana

NAC-aanvaller Matthew Amoah maakt voor het eerst sinds één jaar tijd weer deel uit van de nationale selectie van Ghana. Amoah is geselecteerd voor twee wedstrijden.

Ghana speelt een WK-kwalificatieduel met Lesotho en een vriendschappelijke wedstrijd tegen Zuid-Afrika. Matthew Amoah is sinds lange tijd weer van de partij.

Zijn aanwezigheid bij de nationale ploeg heeft Amoah te danken aan zijn goede spel bij NAC. De spits is momenteel tevens topscorer van de Eredivisie. Met zes doelpunten voert de Ghanees de lijst aan.

De laatste interland van Matthew Amoah dateert van 21 november 2007. Ghana speelde toen tegen Benin.

Landzaat keert voorlopig nog niet terug

Feyenoord-middenvelder Denny Landzaat heeft te maken gekregen met een tegenslag gedurende zijn revalidatie. Landzaat kampt met een blessure aan zijn hamstring.

RTV Rijnmond meldt dat het nog weken zal duren voordat Denny Landzaat hersteld is van zijn hamstringblessure. De middenvelder heeft dit seizoen nog geen wedstrijd voor Feyenoord kunnen spelen.

Landzaat hervatte halverwege september de trainingen bij Feyenoord, maar heeft te maken gekregen met een terugslag. Beter nieuws voor Feyenoord is dat doelman Henk Timmer voorspoedig herstelt. De kans dat hij tegen Kalmar FF in actie kan komen is toegenomen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.