FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 3 juli 2008

Oma rijdt winkel in om bier te halen

Een 74-jarige vrouw uit Norwalk (Californië) had waarschijnlijk zo'n zin in bier, dat ze maar besloot om met haar auto een winkel in te rijden. Alsof er niks gebeurd was, stapte zij uit haar auto om vervolgens biertjes te halen. De bejaarde veroorzaakte een aanzienlijke schade.

Dit alles gebeurde in de aanwezigheid van de bedrijfsleider. “Ik snap het nog steeds niet. Ze was ondanks alles nog in staat om uit te stappen en bier te pakken.” Het verhaal is hier nog niet mee afgelopen. Nadat de oma, die zich kennelijk nog niet bewust was van haar daden, de biertjes had gepakt, wilde zij afrekenen. De bedrijfsleider hield haar echter tegen, waarop de vrouw hem begon te duwen. Uiteindelijk moest de politie in actie komen. De vrouw werd even later gearresteerd voor openbare dronkenschap, maar ze is op borg vrijgelaten

FOK!games: Voorspel Wimbledon en win, dag 5

FOK!games nodigt je uit om mee te doen met hun sportprijsvraag. Wat kun je winnen? Goodies van de nieuwe tennisgame Top Spin 3!

Sinds vrijdag 20 juni ligt de tennisgame Top Spin 3 in de winkels. Dit deel moet een meer realistische tenniservaring geven dan ooit, doordat je nu ook rekening moet houden met de achterzwaai. De game koos een mooie tijd om te verschijnen, want momenteel is ook het meest bekende tennistoernooi ter wereld gaande: Wimbledon.

Inmiddels nemen al een week de beste spelers ter wereld het tegen elkaar op op het heilige gras. Vele toppers als Djokovic, Sharapova en Ivanovic zijn al gesneuveld in de eerste week, maar er is de komende tijd nog genoeg te zien en beleven. Deze uitleg is er natuurlijk niet zomaar, in samenwerking met Take Two heeft FOK!games namelijk vijf Top Spin 3 goodiepakketten te vergeven met daarin en t-shirt, polo en zonneklep. Wat je daarvoor moet doen? Simpel.

Ga naar het FOK!gamesbericht en kijk daar voor de exacte spelregels. Er wordt elke dag een wedstrijd uitgekozen die de volgende dag op Wimbledon gespeeld wordt. Op vrijdag 4 juli nemen rond 16.30 uur Nederlandse tijd Rainer Schuettler en Rafael Nadal het tegen elkaar op. Wat wordt de uitslag? Voorspellen kan tot 4 juli om 16.29 uur. Degene die de uitslag goed heeft of er het dichtste bij zit, wint een goodiepakket.

Elke dag is er één goodiepakket te winnen. De prijsvraag duurt van maandag 30 juni t/m vrijdag 4 juli. De vijf winnaars zullen op zaterdag 5 juli bekend gemaakt worden.

Kijk dus voor meer informatie over deze prijsvraag op FOK!games.

Bush naar opening Olympische Spelen

De Amerikaanse president George Bush zal op 8 augustus toch de opening van de Olympische Spelen in China bijwonen. De woordvoerster van het Witte Huis Dana Perino maakte dit vandaag bekend. Bush zal tijdens zijn reis ook Zuid-Korea en Thailand aandoen.

Diverse mensenrechtenorganisaties en de democratische presidentskandidaat Barack Obama hadden Bush opgeroepen om de opening te boycotten. De in maart neergeslagen protesten hebben de discussie over de mensenrechten in China weer doen oplaaien. Hierdoor is er binnen Europa ook verdeeldheid ontstaan en zo zullen waarschijnlijk diverse Europese presidenten en ministers niet aanwezig zijn bij de openingsceremonie.

Van Nederland, Finland, Letland en Roemenië is het bekend dat zij de openingsceremonie zullen bijwonen. De Franse president laat zijn beslissing afhangen van de gesprekken tussen China en Tibet en de Duitse regering laat de opening helemaal aan zich voorbij gaan.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Vrouw verkoopt lichaam voor benzine

De alsmaar stijgende benzineprijzen heeft een vrouw genoodzaakt haar lichaam te verkopen. De 34-jarige Amerikaanse vrouw was best bereid enkele hand- en spandiensten te verrichten in ruil voor een tegoedbon voor 95 liter benzine.

Kenneth Nowak kocht de waardebon voor Angela Eversoleen en bedreef in ruil daarvoor de liefde met haar. Afgelopen weekend werden de twee gesnapt door de politie van Kentucky.

Angela moet nu voor de rechter verschijnen wegens illegale prostitutie. Kenneth wordt eveneens gedagvaard. Hij zal worden aangeklaagd wegens hoerenloperij. "Wat triest dat iemand zijn lichaam verkoopt voor benzine", meent de aanklager.

 

Kewell naar Galatasaray

Harry Kewell speelt de komende drie seizoenen voor Galatasaray. De aanvallende middenvelder komt over van Liverpool, waar hij geen nieuwe verbintenis wenste te tekenen.

De Australiër blonk de laatste jaren bij The Reds vooral uit in het geblesseerd zijn en kwam in vijf seizoenen tot 'slechts' 93 competitiewedstrijden. De 29-jarige Kewell komt transfervrij over naar de Turkse club.

Het is voor Kewell de eerste keer dat hij voor een niet-Engelse club zal uitkomen. Voor zijn tijd bij Liverpool kwam hij acht seizoenen uit voor Leeds United.

Voorzitter Twente betreurt vertrek Engelaar

De kogel is door de kerk. Orlando Engelaar vertrekt naar Schalke 04, waar hij wordt herenigd met trainer Fred Rutten. Voorzitter Joop Munsterman van de Enschedese club vindt het jammer dat hij vertrekt.

Munsterman: "Uiteraard is het jammer dat Orlando Engelaar Twente verlaat. We moeten echter reëel zijn. Hij heeft twee uitstekende jaren bij Twente gekend, speelde in Oranje en kende een prima EK. Zijn absolute wens was naar Schalke te vertrekken, dan is het onmogelijk een speler langer te behouden. Bovendien was Schalke 04 bereid de gevraagde transfersom te betalen," aldus Munsterman op de website van de club.

Engelaar kwam in Twente 56 maal in actie. Scoren deed de international acht keer. Zijn debuut maakte hij twee seizoenen geleden op acht september tegen Roda JC. Hij kwam destijds over van RC Genk, dat hem weer over had genomen van NAC Breda.

Ontslag door kritiek op beleid Tsjetsjenië

De Russische president Dmitri Medvedev heeft vandaag de Russische vertegenwoordigster voor het Europese Hof voor de Mensenrechten ontslagen. Waarom Veronika Milinchuk naar huis mag gaan, deelde het Kremlin niet mee.

Wel is bekend dat Milinchuk veelvuldig kritiek had op Rusland, vooral op het beleid in Tsjetsjenië. Het hof in Straatsburg veroordeelde Rusland vandaag opnieuw voor enkele verdwijningen en ontvoeringen. Deze hadden plaats tussen 2000 en 2002 in de onrustige noordelijke Kaukasus.

Het hof heeft vele uitspraken gedaan ten nadele van Rusland wegens schendingen van mensenrechten in de opstandige republiek Tsjetsjenië. Ongeveer tweehonderd Tsjetsjenië-zaken zijn bij het hof ingediend. Circa 5000 Tsjetsjenen worden nog vermist. Velen van hen zijn waarschijnlijk ontvoerd en vermoord, aldus mensenrechtenorganisaties.

Run op kortingspassen voor tanken

Automobilisten zijn naarstig op zoek naar goedkopere brandstof nu de prijzen de pan uit rijzen. Het aantal aanvragen voor zogenoemde 'tankkortingskaarten' op de website van UnitedConsumers.com is verdubbeld, meldt het consumentencollectief donderdag. Vrijdag bereikt de dieselprijs een nieuw record van 1,497 euro. Voor een liter Euro 95 betaalt de automobilist 1,687 euro.

Normaal vragen dagelijks 150 mensen een tankpas aan, waarmee ze bij een beperkt aantal tankstations korting krijgen. Nu ligt dat aantal op driehonderd, zegt een woordvoerder. In totaal zijn driehonderdduizend kaarten aangevraagd, waarvan zo'n tachtig procent daadwerkelijk wordt gebruikt. Het zijn vooral mensen die 'bovenmatig' rijden en dus 'bovenmatig' tanken die de pas aanvragen, zegt de zegsman.

YouTube moet bezoekersgegevens openbaren

Een Amerikaanse rechter heeft Google bevolen de gegevens van alle YouTube-bezoekers te openbaren. De uitspraak is een overwinning voor Viacom, dat Google beschuldigt van de schending van auteursrechten.

De strijd tussen Viacom en Google, dat YouTube in 2006 kocht, duurt al sinds maart 2007. De eigenaar van MTV en Paramount krijgt nu de beschikking over de loginnaam op YouTube van de gebruikers, hun ip-gegevens en de video's die ze hebben bekeken. Viacom wilde deze gegevens hebben om zo de aantrekkelijkheid van inbreukmakende video's te vergelijken met dat van 'legale' filmpjes. Ondanks dat het oordeel komt van een Amerikaanse rechter, geldt de uitspraak voor gebruikers over de hele wereld.

Viacom eiste ook de broncode van de YouTube-site, omdat het bedrijf denkt dat YouTube het gebruikers gemakkelijk maakt auteursrechtelijk beschermd materiaal te vinden. De rechter wees die eis af, omdat de broncode bedrijfsgeheim is.

De Electronic Frontier Foundation (EFF), die de vrijheden van internetgebruikers probeert te waarborgen, spreekt van een nederlaag voor de privacyrechten. De organisatie twijfelt aan de wettigheid van de uitspraak en roept Google op de rechten van haar gebruikers te beschermen. Google zegt in een reactie teleurgesteld te zijn over het oordeel. Het bedrijf hoopt dat Viacom hen toestaat de gegevens te anonimiseren alvorens ze openbaar te maken.

Eindhoven gebukt onder poepterreur

Sinds een aantal weken is de Eindhovense wijk Strijp op een smerige wijze versierd. Her en der worden de straten namelijk ontsierd door pakketjes poep. Als een klein cadeautje ligt er een dampende keutel in een krantenpapier te wachten op een druk fietspad. De Brabantse gemeente verklaart dat ze in de zaak zijn gedoken en alle pakketjes zullen opruimen.

Vrijdag dertien juni kwam de eerste klacht bij de gemeente binnen. Een bewoner had een aantal stinkende pakketjes aangetroffen in zijn wijk en trok aan de bel. Een flinke week later kwam er een nieuwe melding binnen. "We hebben alle gemelde pakketjes opgeruimd en onderzoeken de zaak", heeft een woordvoerder van de gemeente vandaag laten weten.

Volgens een lokale krant is de poepterrorist al een half jaar bezig de buurt te vervuilen. Het is nog niet duidelijk of de pakketjes zijn gevuld met dierlijke of menselijke uitwerpselen. Gezien de grootte van de pakketjes lijken menselijke uitwerpselen het meest voor de hand liggend. De dader is vooralsnog voortvluchtig.

 


Misschien weet deze Eindhovenaar er meer van...

United lijkt Cristiano Ronaldo te laten gaan

Manchester United lijkt de strijd om Cristiano Ronaldo op te geven. De 23-jarige Portugees gaf vorige maand te kennen zijn loopbaan voort te willen zetten bij Real Madrid.

Manchester United-manager Sir Alex Ferguson heeft tot nu toe aangegeven dat er over een vertrek van de sterspeler niet te praten valt, maar de Portugees is vastberaden: hij wil naar de Spaanse kampioen.

De familie Glazer, de Amerikaanse eigenaren van de club, hebben na gesprekken met directeur David Gill volgens AS aangegeven dat de club mee moet gaan werken aan een vertrek. Volgens de Spaanse geruchten gaat Real Madrid zo'n 70 miljoen euro wegtellen voor Ronaldo.

Robinho koopt mogelijk eigen contract af

Robinho vertrekt mogelijk bij Real Madrid. De jonge aanvaller voelt zich niet meer gelukkig bij de Spaanse kampioen sinds hij onderdeel is geworden van een mogelijke transfer van Cristiano Ronaldo naar Real Madrid.

Robinho zou de club kunnen verlaten volgens de Webster-wet. Die houdt in dat een speler van onder de 28 kan vertrekken als hij drie jaar bij een bepaalde club speelt. In dat geval kan het contract worden afgekocht volgens de exacte waarde van de verbintenis.

Volgens Marca zou dat in het geval van Robinho tien miljoen euro betreffen. Onder meer Chelsea heeft al kenbaar gemaakt het wel te zien zitten in de Braziliaanse international.

Chelsea laat Crespo gratis vertrekken

Chelsea heeft besloten om het aflopende contract van Hernán Crespo niet te verlengen, zo meldt de club op zijn website. Door het besluit van Chelsea is de Argentijnse international transfervrij.

Crespo werd in 2003 door Chelsea weggehaald uit Italië, waar hij indruk had gemaakt bij Inter, Lazio Roma en Parma. De Argentijnse goalgetter kon zijn transfersom echter nooit waarmaken en werd de afgelopen seizoenen verhuurd aan AC Milan en Inter.

Het is nog onduidelijk waar Crespo het komende seizoen actief zal zijn. Crespo kwam de afgelopen twee seizoenen op huurbasis uit voor Inter, waar José Mourinho de nieuwe trainer is. Toen Mourinho nog trainer was bij Chelsea, had hij geen plek voor de Argentijn.

De 32-jarige spits was slechts twee seizoenen actief voor Chelsea. In zijn eerste jaar maakte hij tien treffers in negentien duels. Twee seizoenen later had hij 31 wedstrijden nodig om dat aantal te halen.

Prijsvragennieuws week 27

Afgelopen weken kon je weer een aantal prijzen winnen op de FOK!frontpage. We gaven een supersonische Logitech afstandsbediening weg, die werd aangeboden door iBOOD, en dvd's van Good Luck Chuck.


De DVD's zijn gewonnen door:
jeroentje84
yba
repeltje
Mord-Sith
Koen_noh
waddinxvener

Het antwoord op vraag Welke afbeelding staat er op Jessica Alba’s slipje in de trailer? was een pinguin!

We hadden ook een afstandsbediening van Logitech en die werd aangeboden door iBOOD. De afstandsbediening is gewonnen door:
robgeerts

Het antwoord op de vraag Wat en wanneer was de 1000e iBOOD?:
10 juni en de iBOOD was een setje In-ear oordopjes van Sony.

Ben je ditmaal in de prijzen gevallen? Namens de hele FOK!crew van harte gefeliciteerd! De winnaars zullen binnen een aantal weken hun prijzen ontvangen. Mocht je vragen of opmerkingen hebben dan kun je natuurlijk altijd met ons mailen.

Hasselbaink niet langer welkom bij Cardiff City

Jerrel Hasselbaink moet op zoek naar een nieuwe werkgever. De aanvaller ging vandaag naar de training van zijn club Cardiff City, maar werd daar zonder pardon geweigerd.

Voorzitter Peter Ridsdale tegenover het Algemeen Dagblad: "Jimmy bestrijdt onze visie. Maar we zijn allebei professionals, we weten allebei hoe het zit. Met ons volle verstand hebben we vorig jaar afspraken gemaakt. In de komende dagen wordt de zaak verder opgelost. Wij willen een nieuwe spits, die zijn geld waard zal zijn."

De speler zelf heeft tegenover de pers verklaard het erg vreemd te vinden. "Ik ben geschokt en teleurgesteld. Veel meer mag ik er op dit moment niet over zeggen omdat we met juridische mensen uitzoeken welke stappen we nu ondernemen," aldus de oud-speler van onder andere AZ, Chelsea, Atlético Madrid en Middlesbrough.

[WBD-Jun] Rus en Kerkhove door in dubbel

Zowel Arantxa Rus als Lesley Kerkhove zijn uitgeschakeld in het enkelspel. Ze hebben zich echter wel samen gekwalificeerd voor de kwartfinale van het dubbelspel bij de meisjes.

Ze waren in twee sets te sterk voor de Italiaans-Marrokaanse combinatie Anastassia Grymalska-Nadia Lalami: 6-2 en 6-2. In beide sets waren Rus en Kerkhove veel te sterk. De partij was dan ook in 48 minuten afgelopen. In de tweede set won de Nederlandse combinatie zelfs 100% van hun punten op de eerste service. In de kwartfinale moeten ze het opnemen tegen Jade Curtis en Jocelyn Rae uit Groot-Brittanië.

[WBD] Schüttler halve finalist

De Duitser Rainer Schüttler is er als laatste in geslaagd om zich te plaatsen voor de halve finale van het heren enkelspel op Wimbledon. Hij versloeg in een thriller de Fransman Arnaud Clément: 6-3, 5-7, 7-6(6), 6-7(7) en 8-6.

De partij werd gisteravond door de invallende duisternis gestaakt. Daarnaast werd de partij ook een aantal maal onderbroken door de regenval. Morgen moet de Duitser het opnemen tegen de als tweede geplaatste Rafael Nadal, die in de kwartfinale Andy Murray versloeg. In de andere halve finale treffen Marat Safin en Roger Federer elkaar.

Van Kraaij opvolger van Valckx

Adrie van Kraaij wordt de nieuwe technisch manager van PSV. Hij neemt daarmee de plaats van Stan Valckx, die in mei op non-actief werd gesteld, over. Van Kraaij tekent voor twee jaar.

Hij nam de laatste twee weken ook al de functie van technisch manager over. Valckx gaf aan dat hij het vertrouwen in directeur Jan Reker had verloren. Ook doelman Gomes en scout Piet de Visser gaven het vertrouwen op. Gomes is hierdoor vertrokken naar Tottenham Hotspur, terwijl Piet de Visser niet meer zal scouten voor PSV.

Alsnog fiat voor proef met kilometerheffing

Op de valreep heeft verkeersminister Camiel Eurlings vandaag alsnog toestemming gekregen van de Tweede Kamer voor experimenten met de kilometerheffing. Een meerderheid accepteerde zijn uitleg dat de automobilist niet duurder uit zal zijn als de kilometerheffing een feit is. De regeringspartijen CDA en PvdA lagen gisteren nog dwars door onenigheid over de komst van een nieuwe provinciale belasting.

Volgens Eurlings is het niet zo dat de automobilist straks 'dubbel' gaat betalen. Hij sprak van een misverstand. Eurlings doelde op uitspraken van staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) dat de provinciale opcenten in de kilometerheffing opgaan. Met de heffing moet juist de motorrijtuigenbelasting en de daaraan gekoppelde opcenten verdwijnen. De provincies praten met het kabinet over hoe dat verlies aan inkomsten (in 2007 1,3 miljard euro) is op te vangen.

Eurlings kan nu alsnog technische proeven met apparatuur laten beginnen en zes experimenten in filegevoelige gebieden inzetten als de eerste concrete stappen naar de invoering van de kilomterheffing vanaf 2011. Hij heeft daarvoor bijna 270 miljoen euro beschikbaar.

De oppositiepartijen SP, VVD, PVV en ook GroenLinks weigerden hun fiat te geven. GroenLinkser Wijnand Duyvendak miste harde milieudoelen, met bijvoorbeeld jaarlijkse reductiepercentages voor CO2-uitstoot, in de kabinetsplannen. PvdA'ster Lia Roefs was tevreden, temeer omdat de opcenten verdwijnen. "Het is toch gek dat alleen automobilisten aan de provincies belasting via de opcenten betalen." Ook volgens Eurlings is het veel eerlijker dat iedere burger betaalt en "de auto niet meer de provinciale melkkoe is".

Olympische ploeg overgedragen

De Nederlandse olympische ploeg is vandaag door NOC*NSF officieel overgedragen aan Chef de Mission Charles van Commenée.

Op dit moment bestaat de Olympische ploeg uit 237 atleten. Volgens Van Commenée kunnen zich nog maximaal tien sporters zich plaatsen voor Beijing. Het record staat op 239 sporters in 1996 in Atlanta. Als doel voor Beijing noemde Van Commenée een plaats in de top tien van de medaillespiegel. "We leggen de lat hoog. Maar we kijken niet alleen naar goud. Zilver en brons kan ook mooi zijn."

NOC*NSF voorzitster Erica Terpstra droeg ook de Paralympische ploeg over aan chef de mission voor de paralympiërs Thea Limbach.

[WBD-Jun] Rus uitgeschakeld

Arantxa Rus is er niet in geslaagd om de halve finale van het juniorentoernooi op Wimbledon te bereiken. De Belgische Tamaryn Hendler was in twee sets te sterk: 7-6 (4) en 6-3.

Rus begon slecht aan de partij en werd al in de derde game gebroken. Ze wist echter al snel weer terug te breaken en zelfs op een break voorsprong te komen. Die break gaf ze echter weer uit handen waardoor een tiebreak de beslissing moest brengen. Die werd gewonnen door Hendler.

In de tweede set ging het gelijk op. Hendler speelde echter zeer geconcentreerd. Ze maakte namelijk geen enkele onnodige fout in de tweede set. Rus stelde daar acht tegenover. Dat was ook het verschil in die set, die gewonnen werd door Hendler.

Webber rijdt in 2009 voor Red Bull

Naast de bekendmaking dat David Coulthard stopt met racen maakte Red Bull ook vast één van hun coureurs in 2009 bekend. Ook deze konijn uit de hoge hoed kon iedereen al raden namelijk: Mark Webber.

Logischerwijs is Webber zeer tevreden met het verlengen van zijn contract. "Ik ben erg blij dat ik nog een jaar bij Red Bull blijf, en ook dat het nu al bekend is geworden. Ik geniet ervan om voor het team te werken en om samen vooruit te komen. Dit jaar is de betrouwbaarheid al flink verbeterd, waardoor we ook beter kunnen presteren. De afgelopen tien maanden hebben we veel progressie geboekt, en dat hoop ik tot het eind van het jaar vol te houden. Het was een makkelijke beslissing om te blijven. Het is natuurlijk lastig voorspellen hoe de situatie over een jaar is, maar ik verwacht dat we met de nieuwe technische reglementen van 2009 een flinke stap voorwaarts kunnen maken."

Ook Red Bull liet bij monde van teambaas Christiaan Horner horen hoe blij ze zijn met Webber. "Het was al bekend dat het team en Webber met elkaar verder wilden, dus de discussies over de verlenging van het contract duurden niet lang. Mark rijdt dit jaar fantastisch en dat toont aan dat hij een geweldig coureur is. Ons huidige doel is om vierde in het constructeurskampioenschap te worden, maar daarna willen we een flinke stap vooruit maken om het gevecht met de top-drie aan te gaan. Wij denken dat Mark de juiste persoon is om dat met ons te doen."

Als we de geruchten mogen geloven gaat Sebastian Vettel volgend jaar de andere Red Bull besturen. Momenteel rijdt de Duitser voor Toro Rosso, het kleine zusje in de stierenfamilie.

Foppe de Haan tekent alsnog bij

Foppe de Haan heeft alsnog een nieuw contract getekend bij de KNVB. De bondscoach van het olympisch elftal en Jong Oranje heeft voor één jaar bijgetekend.

De Haan weigerde aanvankelijk te tekenen, omdat hij het niet eens was met de contractvoorwaarden. Hij voelde zich monddood gemaakt omdat de KNVB wilde dat hij minder met de pers praatte. De Haan is sinds 2004 in dienst van de KNVB en won met Jong Oranje de Europese titels in 2006 en 2007. Komende zomer neemt hij deel aan de Olympische Spelen en met Jong Oranje gaat De Haan zich proberen te kwalificeren voor het EK-21 volgend jaar in Zweden.

Cofidis gaat Protour verlaten

De Cofidis-ploeg zal volgend jaar geen deel meer uitmaken van de ProTour. Dat heeft de ploegleiding in Brest, waar de Tour de France zaterdag begint, bekend gemaakt. Volgens de ploeg zijn de kosten groter dan de opbrengsten.

De ProTour werd door de UCI, de internationale wielerunie, in het leven geroepen om de beste teams deelname aan belangrijke wedstrijden te garanderen. Een aantal organisatoren van deze belangrijke wedstrijden heeft zich echter teruggetrokken.

Cofidis zal verder gaan als een ProContinental team, een klasse onder de ProTour. De kosten wegen niet meer op tegen de opbrengst. "Een ProTourlicentie is een forse investering die niet voldoende rendement meer oplevert omdat de ploeg steeds vaker in landen moet rijden waar de sponsor geen belang heeft," aldus een verklaring van de ploegleiding in Brest.

[WBD] Zusjes Williams in finale

Na het bereiken van de finale door Venus Williams eerder op de dag is het haar zusje Serena ook gelukt om zich te plaatsen voor de finale. Zij versloeg in twee sets de Chinese Zheng Jie: 6-2 en 7-6 (5).

De wedstrijd moest tot tweemaal toe worden onderbroken vanwege de regen. In de eerste set was het Serena Williams die oppermachtig was. In de tweede set wisten beide dames elkaar één maal te breaken en moest er een tiebreak aan te pas komen. Daarin was Serena Williams de sterkste.

Venus Williams versloeg eerder op de dag Elena Dementieva. Het is voor de derde keer dat de zusjes elkaar treffen in de finale van Wimbledon. Het is de zevende keer in totaal op een Grand-Slam. Van alle vorige ontmoetingen won Serena er vijf, waarvan twee op Wimbledon. Venus was slechts één keer succesvol tegen haar zusje.

Coulthard stopt na dit seizoen met Formule 1

Vandaag werd bekend dat David Coulthard na dit seizoen zijn helm aan de wilgen hangt. De 37-jarige Schot rijdt sinds Spanje 1994 mee in de koningsklasse.

De geruchten waren er al langer maar vandaag vertelde Coulthard zelf wat hij na dit seizoen gaat doen. "Ik maak vandaag bekend dat ik na dit seizoen stop met racen in de Formule 1. Ik zal als adviseur verbonden blijven aan Red Bull Racing. In die rol zal ik betrokken blijven bij het testen en het ontwikkelen van auto's. Ik weet nog niet of ik in de toekomst nog in andere klasses zal gaan racen. Daar heb ik nog niets over besloten, dus ik hang mijn helm nog niet definitief aan de wilgen. Ik heb al vroeg in het seizoen besloten dat ik ga stoppen met Formule 1. Die beslissing is gebaseerd op mijn wens om te stoppen op een moment dat ik nog competitief ben en geniet van het leven als Grand Prix-coureur."

"Daarnaast kijk ik er ook naar uit om nieuwe uitdagingen aan te kunnen gaan in de sport. De beslissing om mijn besluit bij Britse Grand Prix wereldkundig te maken, is een logische. Twee van mijn dertien Formule 1-zeges heb ik op Silverstone behaald en ik ben lid van de British Racing Drivers' Club, de organisator van deze race. Ik ben trots op mijn werk bij Red Bull Racing en ik zal met dezelfde focus als altijd blijven racen, tot en met de allerlaatste ronde van de Grand Prix van Brazilië."

De reden dat DC zijn debuut maakte, was erg tragisch. Hij verving namelijk de op Imola verongelukte Ayrton Senna bij Williams. Ook in 1995 reed hij voor Williams. Tevens won hij dat jaar zijn eerste race, in Portugal. Vanaf 1996 reed hij bij Mclaren waar hij in totaal negen jaar reed. Hij won twaalf races bij het team van Ron Dennis, en eindigde in 2001 als tweede in het kampioenschap achter de ongenaakbare Michael Schumacher.

Momenteel is Coulthard aan zijn vierde seizoen bij Red Bull Racing bezig. Met de Oostenrijkse renstal vertoeft de Schot veelal in het midden van de uitslagen maar toch kwam hij in Monaco (2006, red.) en Canada (2008, red.) als derde over de streep. De totale puntenteller van Coulthard staat op 533 aan de vooravond van zijn thuisrace op Silverstone. Daarmee is hij de Brit met de meeste punten en vierde overall.

Verkerk naar kwartfinale future

Martin Verkerk heeft de tweede ronde gewonnen van het future-toernooi van het Duitse Kassel. De als tweede geplaatste Alphenaar won in drie sets van de Duitser Lars Poerschke: 7-6(4) 4-6 en 6-2.

Poerschke, die net zoals de 29-jarige Verkerk een wildcard kreeg voor het toernooi, staat momenteel op de 1138 plaats van de wereldranglijst. In de eerste ronde had Verkerk de Duitser Peter Torebko (ATP-906) genadeloos van de baan geveegd: 6-1 en 6-1.

In de kwartfinale moet Verkerk, als 318e geklasseerd op de wereldranglijst, het opnemen tegen weer een Duitser, namelijk Tobias Clemens (ATP-561). Clemens, vandaag veroorzaker van de uitschakeling van een als zesde geplaatste speler, was vorige week finalist van het future-toernooi van Trier.

Wat is Dit: Juni

De maand Juni was een prooi voor Jordy-B. Een tamelijk duidelijke zege (28 punten) die hij toch vooral aan zijn moeder te danken heeft. Op de tweede en derde plaats vinden we, met gelijke score en op ruime afstand van Jordy-B, Champloo en magical_reflex (19 punten). Komende maand doen we wat nieuwe WiD vormen dus goed lezen wat je moet doen. Jordy-B wordt vriendelijk verzocht zijn NAW-gegevens naar weblog@fok.nl te sturen.
 

Tour langer bij NOS

De NOS heeft overeenstemming bereikt met tourorganisator ASO over de rechten voor uitzending van de Ronde van Frankrijk voor nog eens drie jaar. Dat meldde de NOS vandaag.

Het gaat om de rechten voor uitgebreide berichtgeving op radio, televisie, internet en mobiel voor de jaren 2009 tot en met 2011. Ook klassiekers als Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik behoren tot het pakket. Het zijn wedstrijden die eveneens door ASO worden georganiseerd.

"In jaren zonder EK en WK voetbal en Olympische Spelen is de Tour het sportieve hoogtepunt van de zomer. De Tour is veel meer dan alleen maar een wielerkoers", aldus NOS-mediadirecteur Jan de Jong. Vorig jaar keken gemiddeld bijna 1 miljoen mensen naar de live-etappes van de Tour.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Aarde maakt geluid

Onze Aarde slingert oorverdovende geluiden de ruimte in, die door buitenaardse wezens zouden kunnen worden opgevangen. Een nieuwe opname laat de geluiden horen... en het klinkt niet best!

De geluiden ontstaan door hetzelfde proces wat ook het schitterende poollicht veroorzaakt. Geladen deeltjes, afkomstig van de zon, botsen met het magnetisch veld dat de Aarde omringt. De geproduceerde radiogolven worden geblokkeerd door de ionosfeer, één van de bovenste lagen van de atmosfeer. Als dat niet zou gebeuren, dan zouden de radiogolven alle radiostations op onze planeet overstemmen. Het signaal is wel 10.000 keer sterker dan het sterkste radiosignaal op Aarde.

De radiogolven waren nog niet eerder uitgebreid bestudeerd. Men dacht dat ze, naar mate ze verder de ruimte in reisden, steeds verder uit elkaar zouden geraken. Maar de Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft ontdekt dat de radiogolven worden verzonden als een soort straal. Het signaal blijft dan uiteraard geconcentreerder en zou kunnen worden opgemerkt door buitenaardse wezens, als ze weten hoe ze het signaal kunnen oppikken.

De opgedane kennis kan ook gebruikt worden om meer te weten te komen over Jupiter en Saturnus, aangezien deze planeten ook poollicht kennen, of om andere planeten te ontdekken. Volgens de onderzoekers worden deze radiogolven overal geproduceerd waar poollicht voorkomt.

 

Klik op het geluidsicoontje rechtsboven om te luisteren:

Genoa haalt spits van Juventus

Aanvaller Raffaele Palladino verruilt Juventus voor Genoa. De 24-jarige Palladino slaagde er in zes jaar nimmer in echt door te breken in Turijn. Juventus blijft wel voor de helft eigenaar van de spits.

Palladino werd door Juventus de afgelopen jaren regelmatig uitgeleend. Zo speelde hij bijvoorbeeld voor Salernitana en Livorno. Na de verplichte degradatie van Juventus in 2006 was Palladino twee jaar lid van de A-selectie. Hij kwam daarin vijftig keer in actie in competitieverband en scoorde in die duels tien treffers. Tevens werkte hij zich op tot international.

Toch kon de spits, die twee keer voor de Italiaanse nationale ploeg speelde, nooit echt doorbreken als basisspeler. Hij zal worden herenigd met verdediger Domenico Criscito, die door Juventus voor de derde keer wordt uitgeleend aan Genoa.

Go Ahead Eagles haalt Broers

Go Ahead Eagles heeft Frank Broers aangetrokken. De dertigjarige verdediger zat zonder club, nadat hij het met FC Emmen niet eens kon worden over contractverlenging.

Mede door blessures aan kuit en knie kwam Broers vorig seizoen slechts tot 21 duels namens Emmen, waar hij na een eerder tweejarig verblijf was teruggekeerd. Die club had hem weggeplukt bij VVV-Venlo. Broers speelde eerder ook voor NAC en Sparta. In elf seizoenen betaald voetbal kwam hij tot 230 wedstrijden, waarin hij zestien keer scoorde. Door de komst van Broers ziet Go Ahead Eagles af van het contracteren van Daniel Arnautovic en Jelle De Bock. Beide verdedigers waren op proef.

Nederlandse studio's komen met gezelschapsspel Rummikub

Guerilla en Triumph Studios deden het al eerder: zich als Nederlandse gamestudio op de mondiale gamekaart zetten. Met games als Killzone en Overlord maakten ze van hun studio een begrip. Maar uiteraard zijn deze twee studio's niet de enige Nederlandse studio's en zijn er meer studio's die wereldwijd willen doorbreken. Twee voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld Games Factory Online en Engine Software, die vandaag heel ambitieus een nieuwe titel aankondigden: Rummikub voor de Nintendo DS. Zoals je waarschijnlijk al vermoedde zal de game, die in het vierde kwartaal van 2008 uit moet gaan komen, een digitale versie worden van het immens populaire gezelschapsspel uit 1950.

Jurriaan van Rijswijk, directeur van Games Factory Online, deed de volgende uitspraak over de samenwerking met Engine Software:

"When we acquired the official license for this game, we looked for a stable and experienced developer to turn the license into a succesful release for Nintendo DS. With Engine Software we found the ideal partner for this project, and we are quite excited about bringing this product to the market in the near future."

'Juventus wil Drenthe'

De 'Oude Dame' uit Turijn is dringend op zoek naar versterkingen voor het komende seizoen. Zo werd eerder de Brazilaanse spits Amauri al vastgelegd en is de club bezig met het vastleggen van Xabi Alonso.

Royston Drenthe speelde een jaar geleden een sterk jeugd-EK en verdiende een transfer naar Real Madrid. Bij de Spanjaarden heeft Drenthe echter geen basisplek kunnen veroveren.

Op de positie van linksback heeft hij concurrentie van het Braziliaanse talent Marcelo en de Argentijnse international Gabriel Heinze, terwijl hij zelf liever links op het middenveld speelt. Daar spelen echter ook Robinho en Arjen Robben.

Ook bij Juventus zou Drenthe in aanmerking komen voor de beide posities op de linkerflank. De backpositie is momenteel onderbezet terwijl linkshalf Pavel Nedved niet meer de jongste is.

Eurosport meldt op zijn Italiaanse website dat technisch directeur Secco onlangs informatie over Drenthe heeft ingewonnen bij ploeggenoot Fabio Cannavaro.

Betancourt met kinderen herenigd

De bevrijde Colombiaans-Franse politica Ingrid Betancourt is vandaag op het vliegveld van de Colombiaanse hoofdstad Bogotá met haar kinderen herenigd. Haar dochter Melanie en haar zoon Lorenzo Delloye waren van Frankrijk naar Bogotá gevlogen.

De kinderen waren in het gezelschap van de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner, Fabrice Delloye, de ex-echtgenoot van Betancourt, en haar zuster Astrid.

Betancourt werd gisteren bevrijd na meer dan zes jaar gevangen te zijn gehouden door de FARC, een van oorsprong marxistische rebellenbeweging. Bij de operatie vielen geen slachtoffers. Naast Betancourt werden nog veertien gijzelaars bevrijd.

Kamer wil hardere aanpak Pool met uitkering

De Tweede Kamer zint op een hardere aanpak van Oost-Europese arbeidsmigranten die in ons land een uitkering aanvragen. Deze motie krijgt waarschijnlijk de steun van een Kamermeerderheid.

Regeringspartijen CDA en PvdA dienen vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer een motie in over het beëindigen van het verblijfsrecht van werkloze Polen en andere Oost-Europeanen met een uitkering. Zowel de regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie als de oppositiepartijen SP, VVD en PVV hameren de laatste tijd op problemen met Oost-Europeanen en willen een pas op de plaats in het toelatingsbeleid.

Volgens CDA-Kamerlid Eddy van Hijum kan het verblijfsrecht van arbeidsmigranten die kort in ons land zijn en niet zelfstandig in hun levensonderhoud kunnen voorzien, nu al worden beëindigd. Maar Van Hijum vraagt zich af of dit beleid in de praktijk wordt uitgevoerd. Volgens hem is de participatie en uitkeringsafhankelijkheid van Oost-Europeanen hier ,,niet rooskleurig'', terwijl nog veel werkloze Nederlanders aan werk moeten worden geholpen.

Samen met PvdA-collega Hans Spekman vraagt de CDA'er aan het kabinet voor 1 oktober dit jaar extra maatregelen te nemen. Zij willen een gezamenlijke aanpak van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), uitkeringsinstituut UWV, het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en gemeenten.

Ook willen het CDA en de PvdA onderzocht hebben in welke gevallen eisen kunnen worden gesteld aan de inburgering van de Oost-Europeanen die zich permanent willen vestigen in Nederland. Het is namelijk lastig om eisen te stellen aan deze migranten, omdat ze uit een land komen dat lid is van de Europese Unie.

Verder pleiten de twee regeringspartijen voor een hardere aanpak van malafide uitzendbureaus die hun werknemers uitbuiten, onderbetalen en daarmee zorgen voor oneerlijke concurrentie. Ook willen ze maatregelen tegen Oost-Europeanen die vaak als schijnzelfstandigen onder de prijs duiken van werknemers in loondienst.

Wilders meest genoemde politicus in kranten

Geert Wilders krijgt van alle Nederlandse politici veruit de meeste aandacht in kranten. Als op voorpagina's van landelijke kranten over politici en partijen wordt geschreven, scoort de PVV-leider met 42,8 procent verreweg het best. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam in opdracht van Dag.

De vele media-aandacht voor Wilders is volgens de onderzoekers deels toe te schrijven aan het uitkomen van de film 'Fitna'. Premier Jan Peter Balkenende en minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) worden in respectievelijk 16,2 en 13,4 procent van de gevallen genoemd. Na Rita Verdonk van TON (6,9 procent) en André Rouvoet van de ChristenUnie (4,5 procent) is er geen andere politicus wiens naam vaak op de voorpagina verschijnt. Zo goed als afwezig in de verslaggeving in de elf onderzochte kranten zijn de namen van toenmalig SP-leider Jan Marijnissen, D66-voorman Alexander Pechtold, GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema en VVD-leider Mark Rutte.

Metro spant de kroon als het gaat om berichtgeving over Wilders. In 63 procent van de gevallen tussen januari en juni dit jaar dat een politicus op de voorpagina stond, was hij de gelukkige. Bij Spits, Dag en het AD was dit percentage meer dan de helft. Het Financieele Dagblad vormt de uitzondering op de regel: daar is Wouter Bos de meest genoemde politicus.

Voor het onderzoek werden elf landelijke kranten onderzocht.

'Mogelijk faillissement General Motors'

Volgens de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch is het niet uitgesloten dat General Motors (GM) binnenkort failliet gaat. In 2006 was het Amerikaanse GM, met merken als Chevrolet, Hummer, Opel en Daewoo, nog de grootste autofabrikant van de wereld. De autoverkopen van het bedrijf zijn in de VS vorige maand met 21 procent gedaald ten opzichte van een jaar geleden.

Merrill Lynch heeft becijferd dat GM op korte termijn een kapitaalinjectie nodig heeft van 15 miljard dollar. Ook het koersdoel van het aandeel GM is naar beneden bijgesteld van 28 naar 7 dollar. Eerder waarschuwde Fortis-voorzitter Maurice Lippens al dat GM in zwaar weer verkeert.

GM heeft zwaar te lijden onder de economische malaise in de VS en de instortende verkoop van energieslurpende wagens die het bedrijf produceert. Amerikanen lijken de onzuinige wagens van GM de rug te hebben toegekeerd. Vergeleken met begin 2002 betalen Amerikanen bijna vier maal zoveel voor een liter benzine.

Toch probeert GM aan de weg te timmeren met nieuwe hybride modellen. In de VS verkocht de autofabrikant 1149 hybride auto's in de maand juni. Ter vergelijking: in dezelfde maand werd in de VS 11.749 maal een Prius verkocht van de Japanse autofabrikant Toyota. Toyota is sinds 2006 de grootste autofabrikant ter wereld.

Hummer
 

 

Met dank aan pberends voor de herschreven submit.

EU staat laag btw-tarief toe

De Europese Commissie (EC) heeft bepaald dat het lage btw-tarief, dat bijvoorbeeld kappers en fietsenmakers nu hanteren, mag blijven bestaan. Aanstaande maandag doet de Commissie een voorstel om de tijdelijke regeling in een definitieve om te zetten.

Door de ingewikkelde regelgeving mogen nu elf EU-landen zelf bepalen of zij het lage btw-tarief hanteren. De andere zestien lidstaten mogen dat niet. Met een definitieve regeling beoogt de EC lidstaten de vrijheid te geven zelf te bepalen of in bepaalde sectoren het lage tarief berekend wordt. Er moet minimaal vijf procent btw worden geheven in de sectoren waar arbeidsintensief werk wordt verricht.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW is enerzijds tevreden en anderzijds ontevreden met de plannen van de Commissie. Tevreden omdat de verlaging zo goed als zeker definitief wordt en ontevreden omdat de EC bepaalde sectoren wil schrappen, waardoor het verlaagde tarief niet meer kan worden berekend. "Een stijging van het btw-tarief kan grote negatieve economische effecten op betrokken sectoren hebben, ook voor de werkgelegendheid."

Risico op uitsterven diersoorten onderschat

Veel diersoorten lopen een veel grotere kans om uit te sterven dan werd gedacht. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek, dat in het wetenschappelijke tijdschrijft Nature is gepubliceerd.

Met name twee factoren zijn momenteel bepalend voor het maken van een risicoschatting: het verschil tussen het geboorte- en sterftecijfer en de kwaliteit van het leefmilieu. Volgens de Amerikaanse onderzoekers Brett Melbourne en Alan Hastings spelen de man-vrouwverhouding en de verschillen tussen individuen in een populatie echter eveneens een hele grote rol. Factoren zoals de de fysieke grootte van individuele dieren en gedragsaspecten zouden erg belangrijk zijn als je de overlevingskansen wilt bepalen.

Wanneer populaties klein en kwetsbaar zijn, kunnen veranderingen in de man-vrouwverhouding de overlevingskansen sterk beperken. De onderzoekers gebruikten kevers om hun nieuwe model te testen. Volgens berekeningen van het model lopen bepaalde soorten wel een honderd keer grotere kans om uit te sterven dan eerder gedacht.

[WBD] V. Williams naar finale

Venus Williams heeft zich als eerste geplaatst voor de finale van Wimbledon. De Amerikaanse won vrij eenvoudig in twee sets van de Russische Elene Dementieva. De setstanden waren 6-1 en 7-6 (3).

Williams begon erg sterk aan de partij. Ze wist de opslag van Dementieva twee keer achter elkaar te breken en kwam op een 4-0 voorsprong. Uiteindelijk won ze de eerste set met 6-1. De tweede set wist de Russische iets beter bij te blijven, maar het was opnieuw Williams die in de tiebreak aan het langste eind trok.

In de finale treft Venus Williams mogelijk haar zusje Serena. Die speelt later vandaag haar halve finale tegen de verrassing van dit toernooi, de Chinese Zheng Jie.

Schalke 04 heeft Engelaar binnen

Orlando Engelaar vertrekt definitief naar Schalke 04. De club uit Gelsenkirchen zat al een tijdje naar de middenvelder van FC Twente te hengelen, maar de twee clubs werden het niet eens over een transfersom. Nu is er dan een akkoord bereikt. Engelaar kost Schalke een slordige zeven miljoen euro.

Daarmee volgt Engelaar zijn trainer bij FC Twente, Fred Rutten, naar de Duitse club. Ook Youri Mulder is werkzaam bij Schalke, hij is daar de assistent van Rutten. De verwachting is dat de 28-jarige middenvelder op korte termijn een contract voor een aantal jaar zal tekenen.

Na het EK kon Engelaar op veel belangstelling rekenen van buitenlandse clubs. Hij maakte echter vanaf het begin al duidelijk dat hij het liefst zijn oud-trainer achterna wilde gaan. 15 juli zal er een medische keuring plaatsvinden.

Nieuwe vliegdekschepen voor Royal Navy

In het Verenigd Koninkrijk zijn er gigantische contracten afgesloten voor het bouwen van twee nieuwe vliegdekschepen voor de Royal Navy, de militaire vloot van het Verenigd Koninkrijk. Het ministerie van Defensie trekt 3,2 miljard pond (omgerekend is dat meer dan 4 miljard euro) uit voor de HMS Queen Elizabeth en de HMS Prince of Wales.

De nieuwe vliegdekschepen worden de grootste 'carriers' ooit voor het Verenigd Koninkrijk. De enorme omvang is het gevolg van de beslissing om met de aanwezige vliegtuigen veel vuurkracht te willen leveren; elk vliegdekschip heeft plaats voor 40 vliegtuigen. Mede hierdoor zijn de vliegdekschepen drie keer zo groot dan de schepen die ze gaan vervangen, de HMS Ark Royal en de HMS Illoustrious.

De bouw van de vliegdekschepen met een vliegdek van drie voetbalvelden (280 meter) zal op drie scheepswerven in Engeland gaan plaatsvinden. Met de bouw van de twee carriers zijn naar verwachting 10.000 banen, verdeeld over het Verenigd Koninkrijk, zekergesteld. De HMS Queen Elizabeth wordt in 2014 in gebruik genomen en de HMS Prince of Wales in 2016. Bij de ingebruikname zullen de carriers nog niet de Joint Strike Fighters (JSF) aan boord nemen, omdat de JSF dan nog niet klaar is.

De minister van Defensie Des Browne zei tijdens de contractondertekeningen dat het 'een historische dag was voor iedereen binnen Defensie'. "De twee vliegdekschepen geven onze troepen de komende decennia eersteklas mogelijkheden om hun taken uit te voeren. Ze zullen vredesmissies en interventiemachten ondersteunen, net als onze eigen strategische belangen."

 

Kijk hier naar de berichtgeving van de BBC.
Een computeranimatie van de nieuwe vliegdekschepen is hier te zien.

[Upd] Balkonspringen wordt 18-jarige fataal

Een 18-jarig Nederlands meisje is afgelopen dinsdag om het leven gekomen toen zij van het ene balkon naar het andere wilde springen. Het dramatische ongeval speelde zich af in de Spaanse kustplaats Lloret del Mar.

Het meisje, waarvan de identiteit en woonplaats niet bekend zijn gemaakt, wilde op de derde verdieping van het appartementencomplex Eva naar een ander balkon springen. Dit mislukte en zij viel van tien meter hoog naar beneden, waarna ze op slag dood was. Een autopsie moet uitsluitsel geven of er drank in het spel was.

Balkonspringen is dit jaar een bekend fenomeen onder vakantiegangers en het gaat vaker dan eens mis. "Maandag was het ook weer raak toen een jongen in hotel Festa Brava van het ene naar het andere balkon wilde springen. Hij overleefde het, maar ligt nu zwaargewond in het ziekenhuis", aldus de in Spanje woonachtige André van den Bedum.

Update 11.11
De identiteit is op het internet inmiddels bekend geworden.

Update: 15.56
Het blijkt helemaal niet zeker dat het slachtoffer is omgekomen door het balkonspringen. De reisgenoten waren niet aanwezig toen het ongeluk plaatsvond. Zij vermoeden dat het meisje buiten op het balkon een sigaretje is gaan roken en haar evenwicht heeft verloren. Vermoedelijk onder invloed van alcohol.

Vroeger

Wat ooit een groot, mooi, welvarend land was, waar communisme in de smaak viel, is nu niks meer dan een hoop landen. Uiteengevallen door oorlog, verdeeld door haat en toch nog geliefd door de inwoners. Wat ooit een stad was, het laatste punt tussen Bosnië en Kroatië, is nu niks meer dan een gat vol met afgebroken gebouwen, die ouder ogen dan de ruines in Griekenland. Het barst er van de depressieve mensen en een bedrukt gevoel van overweldigende emoties over ‘hoe het vroeger was’.

Jol: Van der Vaart blijft bij HSV

Martin Jol is ervan overtuigd dat hij volgend seizoen kan beschikken over de diensten van Rafael van der Vaart. De kersverse coach van HSV is er zeker van dat de aanvoerder van de Hamburgers ook volgend jaar te bewonderen is in de HSH Nordbank Arena.

Jol liet weten dat zijn assistent Petrovic met Van der Vaart gesproken had. “Zeljko heeft hem aan de telefoon gehad en Rafael heeft nogmaals gezegd dat hij graag bij HSV wil blijven. Hij is gek op Hamburg”. Het contract van Van der Vaart loopt nog tot 2010 en de middenvelder zelf heeft een vertrekt naar een buitenlandse topclub nog niet geheel uitgesloten.

Overigens is Jol niet van plan zijn hele team om de 25-jarige middenvelder heen te bouwen. “Hij is belangrijk voor het team, maar ik ga mijn spelsysteem niet aan hem aanpassen”, aldus Jol. Hij wil het tegenwoordig populaire 4-2-3-1 systeem gaan invoeren bij de Hamburgers.

De 53-jarige Scheveninger hoopt volgend seizoen aanvallend voetbal te kunnen laten zien. Bovendien zullen er meer doelpunten moeten vallen. “We hebben vorig seizoen maar veertig doelpunten gemaakt. Normaal gesproken word je met veertig goals geen vierde.” Jol denkt dat te kunnen doen met de huidige selectie en heeft dus geen nieuwe aankopen op het oog. “Kopen om te kopen is niet de beste oplossing”, aldus Jol. Spelers als Nigel de Jong, David Jarolim, Piotr Trochowski en Paolo Guerrero moeten in staat zijn meer te scoren volgens Jol.

Mauresmo zegt af voor Peking

Amélie Mauresmo zal niet in actie komen op de Olympische spelen in Peking deze zomer. De Franse tennister wil zich volledig richten op de US Open.

Mauresmo was alleen geselecteerd voor het spelen van de dubbel in Peking. Haar huidige positie op de wereldranglijst gaf haar geen recht op een plek in het enkelspel. Wel was ze nog in de race om eventueel Mary Pierce te vervangen. Die heeft een beschermde status en mag daarom wel naar Peking. Pierce heeft echter al twee jaar geen partij gespeeld door blessures

Safin: "Federer kansloze missie"

Marat Safin staat voor het eerst van zijn leven in de halve finale van Wimbledon. Eerder dit toernooi won hij al van de nummer 3 van de ranglijst, Novak Djokovic, en in de halve finale is 5-voudig Wimbledon winnaar Roger Federer de tegenstander. Safin ziet zijn kansen somber in.

"Een kansloze missie", aldus de Rus. Federer, die op jacht is naar zijn zesde titel op het heilige gras, is al zo’n zes jaar ongeslagen in Londen. Safin echter stond nog nooit in de halve finale van Wimbledon. Wel wist de voormalig nummer 1 van de wereld eerder de US Open en de Australian Open te winnen, respectievelijk in 2000 en in 2005.

Rasmussen naar CAS

Michael Rasmussen gaat naar het internationale hof van sportarbitrage in Lausanne (CAS) om zijn schorsing van twee jaar aan te vechten. De wielerbond van Monaco had de Deen deze schorsing opgelegd, omdat hij drie dopingcontroles had gemist.

Rasmussen rekent erop dat hij begin 2009 weer zal deelnemen aan koersen. Dat zei hij in de Deense krant Politiken. De zaak kwam aan het licht nadat Rabobank Rasmussen uit de Tour de France haalde. Hij lag op dat moment aan kop in het klassement. De Deen werd op de staande voet ontslagen door de Nederlandse wielerformatie en afgelopen week besloot de Monegaskische bond dus dat hij twee jaar lang niet mag koersen.

Rasmussen boekte afgelopen week overigens wel een succesje in een rechtszaak tegen de Rabobank ploeg. Hoewel de Utrechtse rechtbank Rabobank in het gelijk stelde om Rasmussen te ontslaan, had de ploeg dat niet op staande voet mogen doen. Rabobank moet hem nu een schadevergoeding van 665.000 betalen.

Domenech blijft bondscoach Frankrijk

Raymond Domenech kan zich gaan richten op het WK van 2010 als bondscoach van Frankrijk. De positie van Domenech stond onder hevige druk nadat de Fransen tijdens het EK al na de groepsfase naar huis moesten, maar de Franse voetbalbond FFF besloot dat 56-jarige bondscoach aan mocht blijven.

Achttien van de negentien bestuursleden bij de FFF stemden voor het aanblijven van Domenech, een onthield zich van stemmen. Domenech zal zich de komende tijd moeten zien te kwalificeren voor het WK over twee jaar in Zuid-Afrika. Les Bleus zijn ingedeeld in groep 7 samen met onder andere Roemenië en Servië.

Blizzard reageert op petitie tegen Diablo III

Vorig weekend werd het langverwachte Diablo III eindelijk officieel aangekondigd met meteen een hoop screenhots en zelfs een gameplayvideo. Veel Diablo-fans waren hier niet van onder de indruk en startte zelfs een petitie tegen Diablo 3 omdat ze de sfeer van de game te kleurrijk en te licht vinden.

Blizzard heeft hier nu op gereageerd. Zij vinden namelijk dat de nieuwe look van Diablo voor meer contrast zorgt en vinden dat dit de game alleen ten goede komt:

quote
We feel that colour actually helps to create a lot of highlights in the game so that there is contrast.A great analogy is like in Lord of the Rings - not everything is dark. It allows you to see what a creepy dungeon can be like but if everything is dark it doesn't allow you to have a lot of contrast.

Blizzard zegt dat ze er lang over na hebben gedacht hoe ze de game zouden maken. In de toekomst zullen ze laten zien dat de keuzes die ze hebben gemaakt volledig tot hun recht komen.

Phelps en Hoff in vorm in Trials

Zwemmers Katie Hoff en Michael Phelps blijven domineren tijdens de Amerikaanse trials. Hoff plaatste zich woensdag in Omaha op de 200 meter vrije slag en de 200 meter wisselslag voor de Olympische Spelen. Michael Phelps won in Omaha de 200 meter vlinderslag.

Ondanks zijn derde zege in een tijd van 1:52.20, waarmee hij slechts elfhonderdste boven zijn eigen wereldrecord bleef, was de zesvoudig Olympisch kampioen Michael Phelps niet tevreden over zijn prestatie. "In de eerste vijftig meter deed ik het te rustig aan. Die fout zal ik niet weer maken", voorspelde de zwemmer die in Peking op acht onderdelen een gouden medaille wil winnen.

Katie Hoff, die de vrije slag in 1:55.88, 27 honderdste boven het wereldrecord, afwerkte en de wisselslag in 2:09.71, was erg tevreden over haar vorm: "We trainen ervoor om verschillende onderdelen op één avond te zwemmen. En die training betaalt zich nu uit."

Treyarch biedt excuses aan voor uitspraken richting Gearbox

Een paar dagen gelden zei de senior producer van Activision, verantwoordelijk voor de Call of Duty-serie, dat Gearbox "Crappy oorlogsgames maakt". Treyarch was het blijkbaar toch niet helemaal eens met dat statement en biedt nu hun excuses aan. Ze vonden de opmerkingen ook beledigend en hebben heel veel respect voor Gearbox en de toffe games die ze maken.

Hi everybody,

My name is JD, and I'm the Community Manager here at Treyarch Stduios. I'm writing to you on behalf of my colleagues here at Treyarch.

Over the weekend, we learned that some disparaging comments were made by an Activision rep at a recent Call of Duty: World at War press event. We want to let everyone know that we found those remarks offensive, and they do not in any way represent the feelings of any developer at this studio or at Activision. We hold all of our peers in the development community in the highest regard. We have nothing but respect for the guys and gals at Gearbox.

We offer our sincerest apologies to anybody who was offended.

Kindly,
Treyarch dev team

ECB verhoogt rente met kwart procentpunt

De Europese Centrale Bank heeft de rente in de eurozone met een kwart procentpunt verhoogd naar 4,25 procent. Het is de eerste renteverhoging in meer dan een jaar. De rentestap werd al verwacht door de meeste analisten. Ze menen dat het besluit niet hoeft te betekenen dat we aan het begin staan van een reeks renteverhogingen.

De ECB hanteert het rente-instrument met name om de inflatie op een stabiel niveau te houden. Volgens de doelstelling van de centrale bank mag het prijspeil met een krappe twee procent per jaar stijgen. De laatste maanden liep de inflatie echter steeds verder op, tot wel vier procent op jaarbasis in juni.

De druk om de rente te verhogen werd dus steeds groter. Onder stabiele omstandigheden op de financiële markten zou de rente al lang door de ECB zijn verhoogd. De kredietcrisis, die nog altijd voortwoekert, heeft de plannen van ECB-president Jean-Claude Trichet echter dwarsgezeten. Het risico van een renteverhoging is dat de afzwakking van de economische groei wordt versterkt.

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, verlaagde de rente zelfs juist met reuzenstappen tot twee procent. Mogelijk kan ook Fed-voorzitter Ben Bernanke een renteverhoging niet langer tegenhouden, ondanks de fragiele economische situatie in de Verenigde Staten. De inflatie is in Amerika nog verder opgelopen dan hier in Europa. Omdat beteugeling van de inflatie echter niet de belangrijkste doelstelling is van de Federal Reserve, is het meest waarschijnlijke scenario op dit moment een ongemakkelijke status quo, waarin Bernanke de rente voorlopig ongewijzigd zal laten.

De euro reageert nauwelijks op het rentebesluit. De munt verstevigde zijn positie ten opzichte van de dollar in de afgelopen weken al. Voor een euro betaal je bijna 1,59 dollar, dicht in de buurt van het record van enkele maanden geleden, dat op 1,60 dollar staat.

Trichet
ECB-president Jean-Claude Trichet

Cristiano Ronaldo onder het mes

Cristiano Ronaldo ondergaat binnenkort een operatie aan zijn rechter enkel. Dat meldt Sky Sports donderdag. Volgens de medische staf van het Portugese nationale team gaat de aanvaller van Manchester United binnen nu en drie dagen onder het mes.

Ronaldo overlegt met zijn werkgever nog precies wanneer en waar hij de operatie zal ondergaan. Woensdag liet de Portugese voetballer zich in Lissabon onderzoeken door de clubarts van Manchester United en de medische staf van het Portugese nationale ploeg. Ronaldo onthulde na de uitschakeling in de kwartfinales tegen Duitsland dat hij de afgelopen maanden met een enkelblessure speelde. In mei won hij met Manchester United de Champions League.

Leraren: afname sociale vaardigheden jongeren

Twee op de vijf leraren in het basis- en voortgezet onderwijs vinden dat de sociale vaardigheden van jongeren de laatste jaren zijn afgenomen. Een kwart van hen ziet het frequente gebruik van de computer als boosdoener.

Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim vierhonderd leraren in het basis- en voortgezet onderwijs, dat EPN, platform voor de informatiesamenleving, heeft uitgevoerd. De aanleiding waren geluiden in het onderwijs dat jongeren minder dan vroeger emoties in gezichtuitdrukkingen herkennen, wat voor een goede communicatie nadelig is. Een op de vijf leraren vindt dat de jongeren inderdaad minder goed emoties op gezichten kunnen schatten.

De helft van de leraren zegt leerlingen in de klas te hebben die aan computerspelletjes en chatten verslaafd zijn.

Goal Sneijder tegen Frankrijk mooiste van EK

Wesley Sneijder heeft na de teleurstellende uitschakeling van Oranje op het EK voetbal toch nog een troostprijs gekregen. Zijn doelpunt tegen Frankrijk is door de bezoekers van de UEFA-website uitgeroepen tot mooiste van het toernooi.

De middenvelder van Real Madrid bepaalde in blessuretijd de eindstand op 4-1 met een snoeihard afstandsschot. Sneijder kreeg 40 procent van de stemmen. Het doelpunt van de Turk Nihat Kahveci tegen Tsjechië kwam op de tweede plaats (19 procent). De Rus Andrej Arshavin werd met zijn treffer tegen Zweden derde (12 procent).

NZa onderzoekt omzet apothekers

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) begint een onderzoek naar de omzet van apothekers, zo heeft de organisatie vandaag bekendgemaakt. Apothekers vrezen in grote financiële problemen te komen door de invoering van een nieuw vergoedingensysteem voor medicijnen.

Vroeger konden apothekers zelf kortingen bedingen bij medicijnfabrikanten. Sinds 1 juli mogen ze alleen de goedkoopste merken van een groot aantal veel gebruikte medicijnen aan hun klanten leveren. Apothekers vrezen faillissementen. Ook voorspellen ze dat de medicijnvoorziening aan patiënten in het gedrang komt.

De apothekers willen na het wegvallen van de kortingen een hogere vergoeding per geleverd medicijn van de zorgverzekeraars. De NZa gaat onderzoeken of dat nodig is en komt in november met een eindrapport.

Romero in Argentijnse Olympische Selectie

AZ-doelman Sergio Romero gaat met Argentinië naar de Olympische Spelen. De 21-jarige doelman behoort tot de definitieve selectie van bondscoach Sergio Batista. Argentinië neemt Nicolás Burdisso, Javier Mascherano en Juan Román Riquelme mee als dispensatiespelers.

Naast de drie ervaren spelers kan Argentinië beschikken over internationale talenten zoals Sergio Agüero, Fernando Gago en Lionel Messi die ook al veel ervaring op hebben gedaan in het mondiale voetbal. Romero moet met Oscar Ustari van Getafe gaan uitmaken wie in Peking het Argentijnse doel verdedigt. Servië, Australië en Ivoorkust zijn de tegenstanders in de poulefase van het olympische voetbaltoernooi.

Doel: Oscar Ustari (Getafe, Spa), Sergio Romero (AZ, Ned)

Defensie: Pablo Zabaleta (Espanyol, Spa), Ezequiel Garay (Real Madrid, Spa), Federico Fazio (Sevilla, Spa), Luciano Monzón (Boca Juniors), Nicolás Burdisso (Internazionale, Ita)

Middenveld: Juan Román Riquelme (Boca Juniors), Ever Banega (Valencia, Spa), Javier Mascherano (Liverpool, Eng), José Sosa (Bayern München, Dui), Fernando Gago (Real Madrid, Spa), Lautaro Acosta (Sevilla, Spa)

Aanval: Lionel Messi (Barcelona, Spa), Angel Di María (Benfica, Por), Diego Buonanotte (River Plate), Sergio Agüero (Atlético Madrid, Spa), Ezequiel Lavezzi (Napoli, Ita)

Firefox in Guinness Book of Records

Het is de internetbrowser Firefox gelukt om in het Guinness Book of Records te belanden. Twee weken geleden haalden 8.002.530 computergebruikers binnen 24 uur de nieuwste versie van de browser binnen. Dit aantal is voldoende voor een vermelding in het recordboek.

De organisatie achter Firefox, Mozilla, had 17 juni uitgeroepen tot Download Day. Computergebruikers konden de software net als voorgaande versies gratis installeren. De downloadoperatie liep niet helemaal gesmeerd. De Mozilla-website was geregeld onbereikbaar.

Firefox concurreert vooral met Internet Explorer van Microsoft. Internet Explorer is nog altijd oppermachtig met een marktaandeel van meer dan 80 procent.

Portsmouth gaat weer bieden op Crouch

Mirror.co.uk bericht dat Portsmouth een bod van tien miljoen pond voorbereidt op Liverpool-aanvaller Peter Crouch. Een eerder bod van negen miljoen pond werd onlangs geweigerd door 'The Reds'.

Pompey-manager Harry Redknapp is nu bereid er een miljoen bovenop te doen. Redknapp is van mening dat tien miljoen pond een realistisch bedrag is voor Crouch, wiens contract bij Liverpool medio 2009 afloopt.

Het binnenhalen van Crouch lijkt één van de speerpunten te zijn van Portsmouth in deze transferperiode. In het seizoen 2001/2002 speelde de lange aanvaller ook al eens voor de club uit Zuid-Engeland. Bij Liverpool is Crouch niet verzekerd van een basisplaats.

Beurzen in het rood; 'bear market' een feit

De toonaangevende Dow Jones-index van de New Yorkse effectenbeurs verloor 20,8 procent van zijn waarde sinds oktober 2007. Er bestaat geen officiële definitie van een 'bear market', maar de meestgebruikte indicatie is een daling van 20 procent over een periode van ten minste twee maanden. Volgens die definitie mogen we sinds gisteren spreken van een 'bear market' op de Amerikaanse beurs.

Het was de twaalfde keer sinds 1962 dat de Dow Jones een dergelijke verliesreeks neerzette. De laatste 'bear market' vond plaats tussen maart 2000 en oktober 2002, toen de internetzeepbel klapte. Gemiddeld genomen halveerden Amerikaanse aandelen in die periode. In Europa kwam de klap destijds nog harder aan: de Amsterdamse AEX-index stortte van 702 punten in september 2000 naar 218 punten in het voorjaar van 2003. Sindsdien heeft de AEX die 700-puntengrens niet opnieuw weten te doorbreken. De Dow Jones bereikte vorig jaar wél nieuwe recordhoogtes.

De huidige 'bear market' is een gevolg van de kredietcrisis en de hoge voedsel- en energieprijzen. De kredietcrisis begon afgelopen zomer met de zogeheten 'subprime'-hypotheken. Toen de huizenprijzen in de VS begonnen te dalen, leidde dat tot veel gedwongen verkopen, omdat er jarenlang op grote schaal te ruime leningen werden verstrekt aan mensen van wie het inkomen dat niet rechtvaardigde (de 'subprime'). Financiële instellingen die, via ingewikkelde constructies, belegden in dat soort leningen kwamen in de problemen.

Het bleek dat banken die complexe financiële producten, die vaak niet op de beurs verhandeld werden, te hoog gewaardeerd hadden. Er ontstond algehele twijfel over de waarde ervan en over de 'credit ratings' die kredietbeoordelaars aan die producten gaven. Op dit soort beleggingen moesten grote bedragen worden afgeboekt. Bovendien vertrouwden banken elkaar niet langer met het uitlenen van geld. Centrale banken zagen zich daarom genoodzaakt liquiditeit te verstrekken aan de financiële wereld.

De crisis sloeg echter ook over op de reeële economie. Amerikaanse consumenten hielden tijdens de kerstinkopen eind vorig jaar al hun hand op de knip. De Amerikaanse centrale bank (de Federal Reserve) verlaagde de rente in recordtempo, om te voorkomen dat de economie in een diepe recessie zou belanden. Ondertussen rezen de energie- en voedselprijzen de pan uit. De olieprijs wordt momenteel misschien nog wel meer op de voet gevolgd dan de Dow Jones-index zelf.

Ook vandaag is de stemming op de beurzen weer negatief. De AEX wist ternauwernood de 400 punten te behouden. Vanmiddag komt de Europese Centrale Bank met een rentebesluit. Naar verwachting zal ECB-president Trichet de rente met een kwart procentpunt verhogen, omdat de inflatie in de eurozone inmiddels is opgelopen tot 4,0 procent op jaarbasis. Verder worden belangrijke Amerikaanse werkgelegenheidscijfers over juni gepubliceerd. De olieprijs heeft zojuist wederom een nieuwe recordhoogte bereikt boven de 145 dollar per vat.

Baasje 'doodgeslagen' hond gevonden

De eigenaresse van de 'doodgeslagen' hond die zaterdag werd gevonden in Biddinghuizen, heeft zich gemeld. Dat maakte de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming vandaag bekend.

Volgens Susan van de Waal van de Flevolandse afdeling van de Dierenbescherming heeft de eigenaresse bij de politie verklaard dat de jonge hond - een bordeaux dog - is overleden door een ongeluk. ''Maar dat is onmogelijk. Een deel van het hondenrek voor in de auto stak uit haar borst, ze miste tanden en haar oogkas was ingeslagen. Dat kan geen ongelukje zijn.''

De vrouw meldde zich bij de politie, maar zowel het korps als de Landelijke Inspectiedienst wil niks zeggen over de zaak zolang het onderzoek loopt. De hond werd zaterdag op een heel stille plek gevonden door iemand die reeën aan het spotten was.

EK: Presidentieel bezoek Turken beboet

De Turkse voetbalbond had president Abdullah Gül niet in de kleedkamer van het Turkse elftal mogen toelaten na de verloren halve finale tegen Duitsland op het EK. De president was niet geaccrediteerd.

De UEFA heeft de bond beboet met 35.000 euro, wist vandaag  de Turkse krant Aksam te melden.

De krant citeerde voorzitter Cem Akdag, die zei dat de UEFA de Turkse bond ook had aangesproken op het onprofessionele gedrag van Turkse journalisten. Die raakten uitzinnig bij doelpunten van Turkije. ''Mensen met een accreditatie kunnen zich niet als hooligans gedragen bij een doelpunt'', zei Akdag. Hij heeft de UEFA toegezegd een strikter accreditatiebeleid te voeren bij volgende toernooien.

Meer sportnieuws vind je op FOK!sport

Rookverbod: FOK!kers blijven stappen

FOK!kers laten zich niet tegenhouden om uit te gaan naar een kroeg en discotheek nu er een rookverbod is. Dat blijkt uit de poll waar tot nu toe 5600 mensen op stemden. 35 procent van de FOK!kers blijven net zoveel uitgaan als anders.

Daarbij zegt ruim 27 procent meer te gaan stappen nu het rookverbod er is. Dat tegenover negen procent die minder gaat stappen en acht procent die helemaal niet meer naar de kroeg of discotheek gaan. Zeven procent gaat gewoon uit maar zal tussendoor even buiten een peuk opsteken. Een kleine zes procent zegt gewoon in de kroeg zelf een sigaret te gaan roken onder het mom van 'knappe jongen die mij tegenhoudt.' Eén procent gaat wel stappen maar eerst thuis inroken.

Big_Yin: "Ik stap er niks minder om en ga gewoon af en toe naar buiten voor een sigaret. We zijn er inmiddels al twee jaar aan gewend." Spagetti_Ninja zegt: "Mensen die graag stappen zullen blijven stappen, rookverbod of niet. Alleen kleinzielige bitches gaan uit principe niet meer stappen vanwege dat rookverbod. En die groep is extreem klein, gelukkig." Heeldroog denkt dat de omzetdaling wel zal meevallen: "Afgelopen twee weken in Glasgow geweest, en de cafe's zijn afgeladen van binnen. Zelfs op doordeweekse dagen." DirkZz echter trekt zich er niks van aan. "Gewoon binnen roken, moet eerst nog bekijken hoe ze het aanpakken."

Stem ook! Je kunt ook de Rookspecial lezen.

Verzoek om niet te vloeken eindigt in moord

In Engeland is gisteren een oud-soldaat overleden aan verwondingen die hij jongstleden zaterdag had opgelopen bij het sussen van een opstootje in een bus. De 23-jarige man, die eerder was gearresteerd op verdenking van het toebrengen van lichamelijk letsel, wordt nu aangeklaagd voor moord.

De 60-jarige Stan Dixon was samen met zijn vrouw op weg naar huis toen hij in de bus opstond om een opstootje te sussen. Hij probeerde twee mannen en een vrouw tot kalmte te manen en vroeg vervolgens ook aan de twee mannen of zij niet wilden vloeken in het bijzijn van de vrouw. Het was voor de relschoppers aanleiding om Dixon en zijn vrouw lastig te vallen.

Ondanks het feit dat de Dixons besloten een halte eerder uit te stappen om de zaak niet op de spits te drijven, had dit naar nu blijkt fatale gevolgen voor de oud-soldaat. Staande in de deuropening werd Dixon volgens getuigen door de twee relschoppers in de rug geduwd, waarna hij voorover uit de bus viel. Dixon werd per ambulance met ernstige hoofdwonden naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij gisteren overleed.

Vrienden omschrijven Stan Dixon als een man met traditionele normen en waarden. Een lieve man die altijd probeerde 'goed' te doen. "Het verbaast me niet dat hij iemand vroeg om niet in het openbaar te vloeken", zei zijn buurman. "Stan is een ouderwetse man met traditionele normen en waarden, het is precies een actie die ik van hem had verwacht, in plaats van gaan zitten en net doen alsof er niets aan de hand is."

Wilders haalt keihard uit naar Jordanië

Minister Maxime Verhagen mag PVV-leider Geert Wilders dan wel op het hart gedrukt hebben om publiekelijk te zwijgen over de rechtszaak die Jordanië tegen hem aanspant, dat wil uiteraard niet zeggen dat hij zich daar aan wenst te houden.  In een opinie-artikel in de Volkskrant gaat Wilders dan ook behoorlijk tekeer tegen de machthebbers in Jordanië.

In het artikel noemt Wilders de met de Oranjes bevriende Jordaanse koning Abdallah II een ''Neanderthaler''.  Verder blijft hij van mening dat Verhagen de Jordaanse ambassadeur moet ontbieden en daarna uitwijzen. Tegelijk moet Nederland zijn ambassadeur uit Jordanië terughalen. ''Als dat niet helpt moeten de goede banden tussen de beide koningshuizen worden verbroken en Jordaanse burgers en bedrijven worden geweerd uit Nederland'', aldus Wilders.

Wilders noemt de vervolging van de Jordaanse Justitie een ''vijandige actie'' die de soevereiniteit van Nederland aantast. De aanklacht noemt hij een teken dat ''Jordanië en zijn koningshuis de politieke en democratische fase van de Neanderthalers nog niet zijn ontstegen.''

Koning Abdallah II is volgens Wilders sowieso niet te benijden.  ''De koning is volgens zijn stamboom een nazaat van de barbaarse profeet Mohammed en wel in de 43ste generatie. Dat verklaart een hoop.''

Dat Verhagen geen actie wil ondernemen tegen Jordanië stuit Wilders bijzonder tegen de borst. ''Heeft Verhagen liever dat ik naar de in zijn ogen blijkbaar perfecte democratische rechtsstaat Jordanië afreis om als getuige te worden gehoord? Zodat ik kan getuigen over de abjecte islamitische ideologie en de fascistische Koran en ook verslag kan doen van de dhimmitude van de Nederlandse politieke elite?''

'Srebrenica-held' Oric vrijgesproken

De Kamer van Beroep van het Joegoslavië-Tribunaal heeft vandaag de Bosnische moslim Naser Oric vrijgesproken. Oric kreeg in 2006 twee jaar cel omdat hij als leider van de verdedigers van Srebrenica in 1992 en 1993 niets zou hebben gedaan om martelingen of nieuwe moorden op gevangen genomen Serviërs te voorkomen.

De Kamer stelde echter dat de rechters in eerste aanleg onvoldoende bewijs hadden voor een veroordeling. Volgens de Kamer zijn er ''alleen vage en niet overtuigende'' feiten aangevoerd, die niet bewijzen dat Oric wist van de misdaden die onder zijn commando zouden zijn gepleegd in twee politiebureaus en in de omgeving van de enclave.

De rechters benadrukten wel dat buiten kijf staat dat er zware misdrijven zijn gepleegd tegen gevangen genomen Serviërs. Voorzitter Wolfgang Schomburg stelde echter dat het feit dat de misdaden gepleegd zijn, niet voldoende is om iemand vast te zetten. ''We moeten zonder enige twijfel vaststellen dat de verdachte schuldig is. Wij hebben niet voldoende materiaal dat dat bewijst'', aldus de rechter.

Oric en de aanklagers waren beide in beroep gegaan tegen het vonnis uit 2006. Oric omdat hij vond dat de rechtbank over onvoldoende bewijs beschikte, de aanklagers omdat zij de straf van twee jaar te laag vonden. Toenmalig hoofdaanklaagster Carla Del Ponte eiste achttien jaar tegen de oud-commandant.

Oric werd direct na de uitspraak in 2006 vrijgelaten, omdat hij toen al drie jaar in de VN-gevangenis in Scheveningen in voorarrest had gezeten. Terug in Sarajevo werd hij op het vliegveld door meer dan duizend moslims verwelkomd als een held. Hij woonde de uitspraak vandaag in Den Haag bij.

Kamer wil kentekenbewijs wegpiraat afpakken

Wegpiraten moeten na een ernstige verkeersovertreding niet alleen hun rijbewijs, maar ook hun kentekenbewijs inleveren. Zo kunnen ze sneller worden betrapt als ze toch gaan rijden. PvdA en CDA dienen donderdag een motie in om deze mogelijkheid te onderzoeken. De motie kan volgens CDA-Kamerlid Sander de Rouwe door instemming van de ChristenUnie op een Kamermeerderheid rekenen.

De maatregel moet het vooral voor volhardende drankrijders lastiger maken om zonder rijbewijs achter het stuur te kruipen. Ook willen de partijen dat een auto alleen nog mag worden gekocht met een geldig rijbewijs. Dit om te voorkomen dat overtreders simpelweg een nieuwe auto kopen om alsnog op pad te gaan.

De Rouwe wijst erop dat de politie op verschillende manieren kentekenscanners gebruikt. "Er zijn in Nederland veel digitale controles. Er is dus nauwelijks extra inzet nodig om na te gaan of er in een auto zonder geldig kentekenbewijs wordt gereden." Ook politiewagens zijn uitgerust met kentekenscanners.

Het plan heeft nog wel een aantal haken en ogen, erkent De Rouwe. "Wat als de vader van een gezin bijvoorbeeld zijn kentekenbewijs moet inleveren, mag de moeder dan ook niet meer rijden? In het onderzoek moet naar boven komen hoe we met dit soort gevallen omgaan."

Factor Giel trekt weinig kijkers

Ondanks een intensieve mediacampagne van de VARA! in tv-gidsen, dagbladen, op FOK!, in tv-spotjes en op 3FM, is het nieuwe tv-programma van Giel Beelen gisteren zeer matig bekeken. Slechts 260.000 kijkers namen gisteravond rond de klok van tienen de moeite om de capriolen van Giel op Nederland 3 te bekijken.

In Factor Giel ondergaat Beelen extreme experimenten. Zo laat hij zich onder meer martelen, knock-out slaan door proflegende Don Diego Poeder, levend begraven, in een auto onder water zinken, doet hij aan comazuipen en brengt hij een dag door in een koelcel om uit te zoeken hoe onderkoeling voelt.

In de Volkskrant zei Beelen daar gisteren over vooral het martelen ''heftig'' te hebben gevonden.  ''Dat wilde ik naar aanleiding van Guantanamo Bay. Twee gemaskerde mannen trokken een zak over mijn hoofd. Ze bonden mijn handen en voeten te strak aan elkaar en ik werd hardhandig de trappen afgesleurd. Vervolgens ben ik urenlang gemarteld. Je kent het wel: ze hielden mijn hoofd nét te lang onder water, lieten me met blote voeten op het ijs staan, hielden mijn ogen open en schenen er met stroboscopen in, en lieten keiharde terreurklanken op me los. Dat had al de hele dag geduurd, en toen zag ik ineens een soort elektrische stoel. Ik dacht: nee, nee, gaan ze me schokken geven? Toen werd ik helemaal gek.''

Volgens Beelen wordt hij een ''rijker mens'' van de extreme uitdagingen. ''Ik ben nieuwsgierig, wil altijd dingen uitproberen. En dan willen ze het nog uitzenden ook. Het is natuurlijk lachen: zie die Giel eens lijden. Maar de kijker leert er ook van.''  De kijker lijkt vooralsnog echter niet echt massaal te zitten wachten op 'het lijden' van Giel.

Link: uitzending Factor Giel van gisteren.

'Christelijk echtpaar in Iran gemarteld'

In Iran is vorige maand een tot het christendom bekeerd echtpaar opgepakt en vier dagen lang lichamelijk en psychisch gemarteld. Dat schrijft het Reformatorisch Dagblad op basis van dit bericht van het Amerikaanse persbureau Compass Direct.

De 28-jarige Tina Rad uit Teheran en haar 31-jarige man Makan Arya werden aangeklaagd wegens ''activiteiten tegen de heilige religie van de islam”. Ze lazen met moslims in de Bijbel.

Ze werden opgepakt nadat een familielid van Arya hun christelijke activiteiten had verraden aan de veiligheidsdienst. Bij de arrestatie werden boeken, dvd’s, video’s, cd’s en een fotoalbum in beslag genomen. Hun 4-jarige dochtertje bleef alleen achter.

Toen ze na vier dagen vrijkwamen, was Rad zo ziek en mishandeld dat ze niet meer kon lopen. Ze moesten een verklaring ondertekenen dat ze niet langer contact zouden hebben met christenen. De autoriteiten dreigden bovendien hun dochtertje op te sluiten in een ''instituut''.

Afvalligheid kan volgens de sharia-wetgeving leiden tot executie. Het Iraanse parlement  studeert momenteel op een wetsvoorstel dat rechters zelfs verplicht de doodstraf op te leggen bij afvalligheid van de islam.

Hofs mag weg bij Feyenoord

Nicky Hofs heeft van Feyenoord te horen gekregen dat hij de Rotterdamse club mag verlaten. Dit meldt RTV Rijnmond. Hofs is bezig aan zijn vijfde seizoen in de Havenstad, maar hoeft komend seizoen niet meer te rekenen op een basisplaats onder Gertjan Verbeek.

Niet alleen Hofs komt niet meer voor in de plannen van de nieuwe trainer. Ook middenvelder Danny Buijs en verdediger Serginho Greene hebben geen toekomst meer bij de club. Het drietal is inmiddels op de transferlijst gezet.

Voor Buijs bestaat er inmiddels al belangstelling uit binnen- en buitenland. Onder andere het Duitse Borussia Mönchengladbach hengelt naar de diensten van de speler.

'Arshavin naar Chelsea'

Andrey Arshavin speelt het komende seizoen waarschijnlijk in het shirt van Chelsea. Volgens The Mirror zijn Zenit St. Petersburg en Chelsea al akkoord over een transfersom van zo'n zestien miljoen euro en is de international nu zelf op weg naar Londen.

Arshavin gaf al eerder aan te willen vertrekken bij de winnaar van de UEFA Cup en na zijn sterke EK toonde diverse Europese topclubs interesse in de 27-jarige middenvelder. Onder meer Barcelona leek erg concreet voor Arshavin, maar het lijkt zijn landgenoot Roman Abramovich te zijn, die er nu met de ster van Rusland vandoor gaat.

"De clubs zijn er uit. Het is nu aan Arshavin om rond te komen met Chelsea," aldus een woordvoerder van Zenit. Eerder trok de Londense club al Deco aan als aanvallende middenvelder. Naar verluidt mag Scolari, de kersverse Chelsea-coach, zo'n 375 miljoen euro uitgeven aan nieuwe spelers.

Manucharyan mogelijk naar NEC

Edgar Manucharyan vertrekt mogelijk op huurbasis naar NEC. De Ajax-aanvaller heeft van de club te horen gekregen ook komend seizoen niet veel aan spelen toe te komen.

Volgens Danny Blind van Ajax heeft NEC zich inmiddels gemeld voor Manucharyan, evenals voor Leonardo. "Verhuur voor Edgar is een optie," aldus Blind tegen Voetbal International. "Als hij zich op een hoger plan onwikkelt, zou hij terug kunnen keren bij Ajax."

Blind gaf echter wel aan dat niet alleen NEC hengelt naar de diensten van de spits.

Burnout Paradise krijgt backwards compatible Trophies

Met de toevoeging van Trophy-support zijn er een hoop gamers bang dat oude games opnieuw doorgespeeld moeten worden om de Trophies voor hun eerder behaalde prestaties te krijgen. Criterion heeft nu bevestigd dat gamers die met Burnout Paradise door Paradise City scheuren direct alle Trophies krijgen voor de prestaties die ze eerder al behaald hebben.

De savegames van Burnout Paradise zijn namelijk gekoppeld aan je PSN-ID, waardoor fraude door savegames downloaden onmogelijk geacht wordt. Zodra de patch voor Trophy-support uitkomt, hoef je dus alleen maar Burnout Paradise in je PS3 te steken, de update te downloaden en je ontvangt direct een lading Trophies voor alles wat je bereikt hebt.

Trophy-support zal niet in de Cagney-update van 10 juli verwerkt zijn, maar Criterion Games heeft beloofd dat burners op korte termijn een Trophy-patch tegemoet kunnen zien. De Cagney-update zal wel ondersteuning voor custom soundtracks bevatten.

Sofia opgeschrikt door explosies

De Bulgaarse hoofdstad Sofia is vanmorgen opgeschrikt door enkele explosies, als gevolg van een brand op een wapenopslagplaats. In de wijde omgeving trilden huizen op hun grondvesten en sprongen veel ramen. Autoriteiten hebben laten weten dat duizenden mensen in paniek de straat op zijn gegaan.

De brand brak omstreeks 06.30 uur plaatselijke tijd uit op een wapenopslagplaats aan de rand van Sofia. Al snel volgde een serie van explosies, die de bluswerkzaamheden van de brandweer bemoeilijken. Bewakers van de opslagplaats konden tijdig worden geëvacueerd. Er zijn nog geen meldingen van slachtoffers.

Infamous electrocuteert drie screenshots

Empire City wordt op een vreselijke manier wakker geschud. Een explosie midden in de stad zorgt er voor dat niets meer hetzelfde is. Dat geldt dubbel voor de hoofdpersoon die midden in de explosie stond en over superkrachten blijkt te beschikken. Je kan als speler zelf bepalen hoe je je krachten gebruikt, maar je moet er wel rekening houden met hoe het publiek jou beschouwt.
Één van je superpowers is dat je electriciteit uit je handen kunt toveren en in onderstaande screenshots zie je dat dat nog best handig kan zijn.



Ajax en Sulejmani zijn al akkoord

Ajax en Miralem Sulejmani (SC Heerenveen) hebben overeenstemming bereikt over een transfer van de jonge Serviër naar de Amsterdamse club. Ajax moet er nog wel met Heerenveen uit zien te komen wat betreft de overgang.

De transfer van aanvaller Sulejmani naar Ajax hangt al tijden in de lucht, maar een officiële mededeling kwam er tot nu toe nog niet.
In de nieuwste editie van Voetbal International laat manager technische zaken Danny Blind weten dat Ajax akkoord is met de jonge aanvaller. Nu moeten beide clubs er nog uit zien te komen. "Die onderhandelingen lopen nog steeds," aldus Blind.

Mishandelde Belgische peuter overleden

Belg slaat peuter (2) bijna dood, zo kopte FOK! dinsdag. Dat 'bijna' kan helaas weggehaald worden, want de peuter uit de plaats Ravels is inmiddels overleden. De 2-jarige Miguel werd vorige week met ernstig hoofdletsel en zware verwondingen naar een ziekenhuis gebracht, waar hij direct moest worden geopereerd aan een hersentrauma. Het bleek dat de nieuwe vriend van de moeder het jochie onder handen had genomen.

Deze vriend van mamma Sandra V., de 21-jarige Dave De Cock, staat in de buurt bekend als een werkloze druggebruiker. Volgens de politie hadden Dave en Sandra sinds vijf weken een relatie met elkaar.

De Cock wordt beschuldigd van opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. Hij moet morgen voor een onderzoeksrechter verschijnen. Moeder Sandra wordt schuldig verzuim verweten, maar zij is niet aangehouden.

Met dank aan monigue voor de submit.

Little Big Planet krijgt Trophies, open beta en meer

Little Big Planet zal waarschijnlijk één van de belangrijkste games worden voor Sony dit jaar. De game is een platformer waarin user created content centraal staat. Eurogamer had de eer om met David Smith van Media Molecule te praten over deze nieuwe game. Hierin zijn een aantal leuke details vrij gekomen.

Als eerste is er iets gezegd over Trophies. Ook Little Big Planet zal Trophies bevatten. Je moet hierbij denken aan dat je verschillende apparaten moet bouwen die een bepaalde functie hebben, zoals het op grote snelheid afschieten van je Sackboy.

Ook werd er gehint naar een Open Beta. Media Molecule wil voordat de game uitkomt al zo veel mogelijk mensen de game hebben laten testen.

Een vraag die bij veel mensen al een tijdje leeft is hoe ze om zullen gaan met copyrights en "mature content". Omdat het mogelijk wordt om alles te maken, zullen er zeker dingen gemaakt worden je ze liever niet zien. Volgens Smith kunnen users deze content heel erg makkelijk rapporteren door er simpel een fototje van te maken en deze op te sturen naar Media Molecule.

Daarnaast zullen er in de toekomst waarschijnlijk verschillende updates komen die nieuwe elementen toevoegen aan de game zoals water. Ook wordt er al gesproken over een "gravity change" waarmee je de zwaartekracht zou kunnen om zetten.

'Werkweigering bijstand keihard aanpakken'

Bijstandtrekkers die niet willen werken kunnen hun borst natmaken. Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken wil hen namelijk keihard aanpakken.  In een gesprek met RTL-Z zegt de PvdA-bewindsman dat onwillige mensen met een bijstandsuitkering fors moeten worden gekort op hun uitkering.

Als een korting ook niet helpt om hen aan het werk te krijgen, moeten  ze vervolgens helemaal worden doorgelicht. Aboutaleb pleit ook voor een bijzonder strenge aanpak van uitkeringsfraude.

De staatssecretaris vat zijn beleid als volgt samen:  "Ik ben solidair met de mensen die het nodig hebben, ik ben asociaal voor degenen die een loopje nemen met ons allen".

Met dank aan FrankR voor de submit.

[Gerucht]GTA IV voor PC in ontwikkeling?

Wat is er leuker dan informatie uitgelekt krijgen door incompetente medewerkers? Een blogger heeft met een beetje grote mond gevraagd naar de PC-versie van GTA IV. Door Rockstar te mailen voor technische ondersteuning voor een zogenaamd gratis gedownloade versie van GTA IV wilde hij achterhalen of hij in de maak is of niet.

Al snel merk je dat de medewerker van de helpdesk wil vaststellen of het wel echt om deel vier gaat, waarna hij meteen omslaat en vertelt dat deze nog in ontwikkeling is en nog uit moet komen. Juist ja, min of meer wordt het bestaan van de PC-versie door een 'problemsolver' bevestigd. Wanneer hij verwacht wordt is onbekend, er werd verder niet meer over gepraat. Mocht je het hele e-mail verkeer willen lezen, dan kan dat door hier te klikken.

Helft vreemdelingen blijft na detentie

Ongeveer de helft van de 9300 buitenlanders die vorig jaar uit vreemdelingenbewaring kwamen, zijn in Nederland gebleven. Ze kwamen op vrije voeten en werden niet uitgezet.

Dat heeft staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie gisteren aan de Tweede Kamer gemeld. De overheid kan illegalen en ex-asielzoekers opsluiten om te proberen hen het land uit te krijgen. Voorwaarde is wel dat er zicht op uitzetting is, al dan niet gedwongen. Het komt geregeld voor dat de rechter iemands vrijlating gelast, omdat er geen zicht op uitzetting is.

Amnesty International uitte vorige week nog stevige kritiek op de manier waarop Nederland vreemdelingen opsluit. Volgens de mensenrechtenorganisatie worden de buitenlanders ten onrechte als criminelen behandeld en worden ze te lang vastgezet. Amnesty International stelde dat Nederland zich met de vreemdelingenbewaring schuldig maakt aan de schending van mensenrechten.

Albayrak zal voor september schriftelijk reageren op deze kritiek en ook op een rapport van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) over vreemdelingendetentie, dat hoogstwaarschijnlijk deze week verschijnt. De staatssecretaris wil beide stukken zorgvuldig bestuderen en ze in onderlinge samenhang bekijken, schrijft ze aan de Kamer.

Ongeveer 150 alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's) zijn vorig jaar in vreemdelingendetentie geplaatst. Nu verblijven daar nog ongeveer twintig ama's, zo blijkt verder uit de cijfers van het ministerie van Justitie.

CDA en PvdA botsen over btw en WW

 Coalitiepartners CDA en PvdA zijn gisteren in de Tweede Kamer hard met elkaar in aanvaring gekomen over het kabinetsplan om volgend jaar de btw te verhogen van 19 naar 20 procent en tegelijk de WW-premie voor werknemers af te schaffen.

De PvdA wil van deze uitruil afzien omdat ze bang is dat de btw-verhoging de inflatie opjaagt. Het CDA hecht echter sterk aan de WW-verlaging, want die is goed voor de koopkracht van werkenden.

Tijdens een debat met minister Wouter Bos van Financiën verweet CDA-Kamerlid Frans de Nerée de PvdA ''rampen te veroorzaken'' door de WW-maatregel te willen schrappen. PvdA-Kamerlid Paul Tang zei daarop dat het CDA ''ongedekte cheques'' uitdeelt door te suggereren dat de WW-verlaging kan zonder de btw te verhogen. Het gaat bij de operatie om een bedrag van 2 miljard euro.

Bos heeft eerder laten doorschemeren de btw-verhoging te willen uitstellen. Tang riep zijn partijgenoot op om daar met vakbonden en werkgevers over te praten. Die hebben er al diverse malen bij het kabinet op aangedrongen de btw-verhoging van tafel te halen. Tang hoopt dat de sociale partners bereid zijn tot loonmatiging als de maatregel wordt uitgesteld. Het CDA is echter bang dat uitstel afstel betekent.

Meevaller
In het debat over de Voorjaarsnota, de laatste tussenstand van de overheidsbegroting van dit jaar, kwamen de regeringsfracties CDA, PvdA en ChristenUnie met voorstellen om een eenmalige meevaller van 150 miljoen euro te besteden.

De PvdA wil de gemeenten dit jaar 50 miljoen euro extra geven voor de koopkracht van de laagste inkomens. Het CDA vraagt 50 miljoen voor het opknappen van monumenten, zoals kerken. De ChristenUnie wil een bedrag van eveneens 50 miljoen voor hulp aan vrouwen die uit de prostitutie willen, voor steun aan tienermoeders en voor het uitdiepen van vaarwegen.

De oppositiepartijen dreven gisteravond de spot met de manier waarop de coalitiepartijen gezamenlijk met de meevaller aan de haal gaan. GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik sprak smalend van ''nationale cadeautjesdag''.

Heibel door Marokkaans-Nederlandse senator

De Marokkaans-Nederlandse senator Yahya Yahya heeft de verhouding tussen Marokko en Spanje opnieuw op scherp gezet. Het Marokkaanse parlementslid stond gisteren voor de rechter in de Spaanse enclave Melilla.

Yahya staat bekend om zijn felle protesten tegen wat hij de 'Spaanse bezetting' noemt. Spanje heeft in het noorden van Marokko twee enclaves, de steden Ceuta en Melilla. Hij werd afgelopen donderdag in Melilla opgepakt. Volgens Spaanse en Marokkaanse media liep er een arrestatiebevel tegen hem wegens belediging van de Spaanse politie. Yahya is op borgtocht vrijgelaten.

De senator is in Melilla geboren en heeft behalve de Marokkaanse ook de Nederlandse nationaliteit. Zijn moeder komt uit Rotterdam.

Will Wright praat over "superpowers" in Spore interview

Will Wright is één van de grootste namen in de game-industrie. Hij was de man die Sim City en de Sims heeft bedacht. Deze herfst komt Will Wright met Spore, een unieke game die de hele evolutie overlaat aan de speler.

In onderstaand interview komt Will Wright aan het woord. Hij vertelt over de verschillende fases van de evolutie van de wezens die jij ontwerpt. Volgens Wright zal alles wat je doet van invloed zijn op het verdere verloop van het spel. Kleine beslissingen aan het begin van de evolutie kunnen ervoor zorgen dat je later in de game bepaalde "superpowers" krijgt, die je bij een volgende speel-sessie waarschijnlijk niet zou krijgen.

Trailer laat gameplay van Pixeljunk Eden zien

De mogelijkheid om online games te downloaden met de current-gen consoles heeft veel deuren open gezet voor kleine game-developers die kleine maar zeer originele games willen maken. Zo ook het Pixeljunk-team. Die komen binnenkort met hun derde game voor het Playstation Netwerk

Pixeljunk Eden is een zeer originele game die misschien nog het meest weg heeft van Bionic Commando. Je bevindt je tussen grote planten die groeien en bloeien. De bedoeling is dat je verschillende gloeiende objecten verzameld. Dit alles doe je door tussen de planten te slingeren.

Zoals je ziet is het erg moeilijk uit te leggen. Gelukkig zal onderstaande video het een stuk duidelijker maken.

Rokend raadslid oorzaak ontruiming

In Nijmegen is gisteravond het gemeentehuis ontruimd. De oorzaak was een fractievoorzitter die dacht stiekem een sigaretje te kunnen roken in het gemeentehuis.

Door de rook van zijn sigaret werd het rookalarm in werking gezet, waardoor de brandweer werd ingeschakeld. In het pand was op dat moment een raadsvergadering aan de gang. Toen de brandweer ontdekte waardoor het rookalarm ingeschakeld werd, keerde deze onverrichter zake terug naar de kazerne.

Burgemeester De Graaf van Nijmegen is voornemens om op korte termijn 'een hartig woordje' met de fractievoorzitter te spreken.

 

Marine maakt 500e explosief onschadelijk

De mijnenjager Hr. Ms. Willemstad zal vanmiddag het vijfhonderdste explosief onschadelijk maken sinds de mijnenruiming in het voorjaar van 2005 werd geïntensiveerd.

Het gaat om een zogeheten duizendponder, die op 26 juni is gemeld door de vissersboot De Morgenster uit Goeree Overflakkee. Het gevaarte ligt veertien kilometer ten zuidwesten van Scheveningen.

Het gaat volgens Defensie om de 727e bom die is aangemeld maar het is de vijfhonderdste bom die feitelijk wordt geruimd. De andere gemelde projectielen zijn later niet meer teruggevonden, omdat ze bijvoorbeeld op de bodem alsnog onder het zand zijn verdwenen of omdat ze dubbel zijn gemeld.

De opsporing van mijnen en bommen werd intensiever nadat op 6 april 2005 een opgeviste Amerikaanse vliegtuigbom was ontploft op het dek van een vissersboot uit Ouddorp. Daardoor werden drie vissers gedood.

Sindsdien werken Defensie en vissers nauwer met elkaar samen om het gevaar van onontplofte explosieven tegen te gaan. Vissers laten hun visnetten zachter op het dek neerkomen en geven beter door als zij onbedoeld een bom omhoog halen. De eerste twee jaren ging het aantal meldingen fors omhoog maar de laatste tijd loopt dat terug. Defensie vermoedt dat het besef van gevaar bij de vissers is teruggezakt.

In de ondiepe Noordzee werden in de vorige eeuw naar schatting 10.000 tot 300.000 bommen gedumpt, vooral door terugkerende geallieerde piloten die hun bommen niet hadden geworpen. Zij mochten niet landen met bommen die op scherp stonden.

Celstraf voor pedo-seksfantasie

Twee Fransen die op internet fantaseerden over ontvoering, marteling en verkrachting van een willekeurig Belgisch meisje, zijn door de rechtbank van Rouen veroordeeld tot vier en vijf jaar cel. De twee mannen (41 en 49 jaar) bespraken hun plannen via het chatprogramma msn.

Het duo werd vorig jaar ontmaskerd door een agent die was getipt door een Belgische internetter. De politie kon het tweetal arresteren nadat ze de undercoveragent de plek hadden getoond waar ze hun slachtoffer wilden vasthouden. In een verlaten bedrijfsgebouw in Rouen hadden zij een kooi ingericht met sm-attributen en een camera.

De twee ontkenden dat het de bedoeling was om het plan werkelijk uit te voeren. Het betrof volgens hen slechts een fantasie.

Boek: Andrew Morton - Tom Cruise

Andrew Morton is een bekend schrijver als het gaat om biografieën. De meesten zullen de naam meteen koppelen aan zijn biografie over Prinses Diana. Het blijft altijd een apart genre binnen de literatuur. Je duikt in iemands leven -al dan niet met toestemming van de betreffende persoon- om dit hele leven binnenste buiten te keren. Morton is erg bedreven in het vak en heeft aan zijn oeuvre nu een nieuwe titel toegevoegd: Tom Cruise - Een ongeautoriseerde biografie. Zoals de titel al aangeeft, hebben we hier te maken met een optekening waarvoor de persoon in kwestie geen expliciete toestemming heeft gegeven. Het verhaal wordt niet door Cruise zelf erkent. Maakt dit het relaas minder waar of minder intrigerend? Absoluut niet. Het blijft een opmerkelijk verhaal dat zich vooral richt op de 'nieuwe' Cruise als pleitbezorger voor Scientology.

Over leven

Even kwam de regen met bakken uit de hemel. Heel even. Toen werd het gewoon wat druilerig, en iets later zelfs helemaal droog. Ik fietste tegen de wind in, met mijn paraplu omhoog. Niet dat het veel hielp. Het laatste stukje had ik mijn paraplu dichtgeklapt op het stuur van mijn fiets liggen. Mijn bovenbenen waren nat. De temperatuur voelde broeierig aan. Om mij heen hing de zompig doffe geur van zomergroen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.