FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 24 mei 2008

VU en Ajax gaan samenwerken

De Vrije Universiteit gaat samenwerken met Ajax. De faculteit Bewegingswetenschappen gaat programma's ontwikkelen op het gebied van onder andere spiertraining en coaching. De VU heeft dat bekendgemaakt.

Ajax wil in het sportpark De Toekomst een 'innoverend, toonaangevend voetbalkennisinstituut' vestigen, het Ajax Football Centre. Dat gebeurt in het kader van de professionalisering van de jeugdopleiding. ,,Het VU medisch centrum werkt al samen met Ajax, onder andere op het gebied van blessurebehandeling van de spelers'', heeft Merlijn Draisma, adviseur van het college van bestuur van de VU, laten weten.

De faculteit Bewegingswetenschappen heeft op het gebied van spiertraining en coaching veel kennis in huis. Al meer dan twintig jaar verricht de faculteit onderzoek in de schaatswereld. De klapschaats was een belangrijk product van dat onderzoek.

Het idee voor samenwerking ontstond toen collegevoorzitter René Smit Ajax-voorzitter (en VU-afgestudeerde) John Jaakke ontmoette. Jaakke is onlangs opgestapt als voorzitter, maar volgens Draisma heeft dat geen invloed op de voorgenomen samenwerking.

Ferrari: KERS ook voor klantenteams

Volgend jaar moeten Formule 1 auto’s energie opslaan bij het remmen en op elk gewenst moment weer vrijgeven om zo een schonere racesport te genereren. Het Kinetic Energy Recovery System (KERS) moet er voor zorgen dat dit bewerkstelligd wordt. Ferrari is bereid om zo'n systeem niet alleen voor zichzelf te ontwikkelen, maar ook voor de teams waar zij motoren aan leveren.

Bij KERS wordt tijdens het remmen van de auto de kinetische energie door middel van een vliegwiel opgeslagen en weer vrijgegeven op het moment dat het gewenst is. Hierdoor kan er tijdelijk extra vermogen voor de auto gegenereerd worden, zonder dat dit het milieu extra belast. Het ontwikkelen van een dergelijk systeem is een dure aangelegenheid, zeker voor de kleinere teams.

Force India-eigenaar Vijay Mallya juicht het besluit van Ferrari toe: "Ik denk dat het voor ons het geld niet waard is om zelf een KERS-systeem te ontwikkelen nu we met motoren van Ferrari rijden. We zijn op dit vlak zelfs afhankelijk van Ferrari en ik hoop dat we er niet teveel geld voor hoeven te betalen."

Ferrari-teambaas Stefano Domenicali over KERS: "Het is een onwijs grote uitdaging, een enorm project waar we keihard aan werken en ik moet zeggen dat we nog een aantal belangrijke punten moeten oplossen. Ook moeten we ervoor zorgen dat we onze klanten een product aanbieden waarmee ze uit de voeten kunnen."

Voor Ferrari levert het leveren van KERS aan andere teams ook voordelen op, omdat hiermee KERS beter verder ontwikkeld kan worden, omdat er niet twee maar zes auto’s met hun motoren met het systeem rondrijden.

[GP2] Nederlanders goed op dreef

Nadat gisteren de GP2-coureurs de hoofdrace in Monaco reden, kwamen ze vandaag op de baan voor de sprintrace. Mike Conway begon vanaf pole en won de race, voor Ho-Pin Tung en Alvaro Parente.

Het veld kwam goed weg vooraan. Opvallend was dat Adrian Valles bocht één afsneed, wat hem een drive trough-penalty opleverde. Daarnaast vloog Christian Bakkerud over Andreas Zuber heen, tot hij in de bandenstapel tot stilstand kwam. Zuber reed met een kapote achtervleugel terug naar de pits, waarna hij na een reparatie de race kon vervolgen. Ook Pastor Maldonado en Karun Chandhok kwamen in de problemen in de eerste ronde. Ze raakten elkaar en konden beiden meteen douchen.

De wedstrijdleiding stuurde na alle crashes en dergelijke meteen de safety car naar buiten. Nadat in ronde drie het licht weer op groen ging, kwam het veld goed weg. Het bleef tot de negende ronde een vlakke race. Na de tunnel ging het toen fout voor Giorgio Pantano en Marcello Puglisi. Klassementsleider Pantano kon meteen uitstappen, Puglisi ging in La Rascasse nog een keertje in de rondte en gaf daarna in de pits op.

Weer een ronde later kwam de safety car weer op het stratencircuit. Alberto Valerio crashte nadat zijn Durango vlak voor Mirabeau, de bocht die gisteren ook veel coureurs hoofdbrekens bezorgde, de vangrail in ging. Het einde van de race kwam langzaam maar zeker in zicht. Conway kon cruisend naar de streep voor zijn ploeggenoot Tung, die daarmee zijn eerste punten van 2008 behaalde. Parente, Roldan Rodriguez, Bruno Senna, Andy Soucek, Jerome d'Ambrosio en Yelmer Buurman maakten de top acht vol.

Nr.NaamTeamVerschil
1M. ConwayTrident Racing45:31,105
2H. TungTrident Racing+ 18,466
3A. ParenteSuper Nova+18,915
4R. RodriguezFMS+ 20,898
5B. SennaiSport+ 21,298
6A. SoucekDPR+ 22,256
7J. d'AmbrosioDAMS+ 23,188
8Y. BuurmanTrust Team Arden+ 23,887
9D. NunesDPR+ 33,072
10R. Grosjean ART GP+ 33,536
11S. BuemiTrust Team Arden+ 35,756
12L. FilippiART GP+ 37,885
13J. VillaRacing Engineering+ 39,162
14B. HanleyCampos+ 40,604
15V. PetrovCampos+ 41,865
16A. VallesBCN+ 43,233
17A. ZuberPiquet Sports+ 1 ronde
18K. KobayashiDAMS+ 15 ronden
19M. PuglisiDurango+ 17 ronden
20A. ValerioDurango+ 20 ronden
21G. PantanoRacing Engineering+ 21 ronden
22A. CarrollFMS+ 24 ronden
23K. ChandhokiSport+ 30 ronden
24P. MaldonadoPiquet Sports+ 30 ronden
25C. BakkerudSuper Nova+ 30 ronden

Duinbrand Egmond aan den Hoef

In het duingebied van Egmond aan den Hoef (gemeente Bergen) heeft vanavond korte tijd een felle duinbrand gewoed. Volgens een woordvoerder van veiligheidsregio Noord-Holland Noord is slechts 200 vierkante meter laag gewas door het vuur verwoest.

De brand is door nog onbekende oorzaak ontstaan bij het Nagtegalenpad. De brandweer gaf meteen groot alarm, maar de omvang bleek mee te vallen. In de buurt staan enkele woningen, maar die hebben geen gevaar gelopen. Om ongeveer 22.10 uur kon het sein brand meester worden gegeven.

Uitslagen oefeninterlands 24/5

Naast het duel dat Oranje vandaag in Rotterdam speelde tegen de Oekraïne, waren er vanavond nog meer vriendschappelijke interlands. Hieronder vind je de uitslagen van die wedstrijden.

Japan - Ivoorkust 1-0
21' Tamada 1-0

Kroatië* - Moldavië 1-0
31' Kovac 1-0

Zwitserland* - Slowakije 2-0
56' Behrami 1-0
63' Frei 2-0

Hongarije - Griekenland* 3-2
45' Amanatidis 0-1
47' Dzsudzsák 1-1
59' Juhász 2-1
63' Vadocz 3-1
90' Liberopoulos 3-2

Nederland* - Oekraïne 3-0
23' Kuijt 1-0
38' Huntelaar 2-0
63' Babel 3-0

Ierland - Servië 1-1
75' Pantelic 0-1
90' Keogh 1-1

* = EK-deelnemer.

Uitslag FA Cup-finale Schotland

Glasgow Rangers heeft het seizoen toch nog wat kleur kunnen geven door beslag te leggen op de Schotse FA Cup. In de finale waren de Rangers met 3-2 te sterk voor Queen of the South dat in de tweede divisie uitkomt. Vorige week liepen The Gers nog in de competitie de titel mis en eerder werd de UEFA Cup-finale verloren van FC Zenit.

De Glasgow Rangers begonnen de wedstrijd goed en leidden de wedstrijd bij rust al met een geruststellende voorsprong van 2-0 door een vrije trap van Kris Boyd en een goal van oud-PSV'er Damarcus Beasley. Na rust maakte Queen of South echter gelijk door doelpunten van Steve Tosh en Jim Thomson. Twintig minuten voor tijd maakte Boyd zijn tweede treffer, waardoor de wedstrijd in het voordeel van de Rangers beslist werd. Hiermee wonnen The Gers voor de 32e maal de FA Cup.

Rangers manager Walter Smith was blij dat er toch nog een prijs was: "Ik ben verheugd dat we het seizoen afgesloten hebben met de beker. In de finale moesten we hard werken om tot dit resultaat te komen. Het is een beetje een opluchting na een periode waarin we veel wedstrijden gespeeld hebben. Dat heeft zijn tol geëist. Complimenten aan Queens dat ze zich terug knokten in de wedstrijd. Gordon Chrisholm kan trots zijn op zijn team."


Karakteristieken

Queen of the South - Glasgow Rangers 2-3
33’ Boyd 0-1
43’ Beasley 0-2
50’ Tosh 1-2
53’ Thomson 2-2
72’ Boyd 2-3

Toeschouwers: 48.821
Scheidsrechter: Dougal
Stadion: Hampden Park
Gele kaart: Tosh (Queen of the South), McCulloch (Glasgow Rangers)

Opstellingen

Queen of the South: McDonald, McCann (Robertson/86), Thomson, Aitken, Harris, McQuilken (Stewart/76), McFarlane, Tosh, Burns, Dobbie (O'Niell/82), O'Conner

Glasgow Rangers: N. Alexander, Whittaker, Cuéllar, Weir, Papac, McCulloch, Ferguson, Thomson, Beasley (Davis/76), Boyd, Darcheville (Fleck/86)

Voetbal: Oranje eenvoudig langs Oekraïne

Nederland heeft de oefenwedstrijd tegen Oekraïne gewonnen. In de Kuip won Oranje met 3-0.

Nederland miste in de eerste oefenwedstrijd naar het EK nog verschillende spelers. Robin van Persie en Mario Melchiot kampten met blessures, terwijl onder meer Ruud van Nistelrooy, Wesley Sneijder, Jan Vennegoor of Hesselink en Edwin van der Sar afgelopen week nog clubverplichtingen hadden. Tegen Oekraine waren er onder meer basisplaatsen voor Orlando Engelaar en Dirk Kuyt. Giovanni van Bronckhorst startte voor het eerst in meer dan een jaar op de rechtsbackpositie.

Nederland had in de beginfase het beste van het spel en kreeg dan ook verschillende kansen. Een schot van Affelay werd gekeerd door de Oekraïense keeper Kernozenko. Ondanks het overwicht van Nederland in het eerste kwartier leidde dit verder niet tot grote kansen, mede door het compacte verdedigen van Oekraïne. Na 22 minuten kreeg Nederland dan toch de verdiende voorsprong. Na een voorzet van Van Bronckhorst kopte Dirk Kuyt de 1-0 in.

Ook na het doelpunt liet Oekraïne Nederland voetballen en loerde het zelf op de counter. De spitsen Voronin en Shevchenko werden echter geen moment gevaarlijk. Na 37 minuten kwam Nederland op een 2-0 voorsprong. Na een pass van Van der Vaart kon Huntelaar op het doel aflopen. Omdat de verdedigers hem in het strafschopgebied niet konden aanpakken kon Huntelaar ook op doel schieten en zelfs scoren, waarmee Nederland op een 2-0 voorsprong kwam. Pas vlak voor rust werd Oekraine voor de eerste keer gevaarlijk. Een schot van Sjevchenko werd geblokt en ook de daaropvolgende corner leverde niks op.

In de tweede helft was het spelbeeld aanvankelijk hetzelfde. De eerste serieuze kans kwam na een voorzet van Kuyt, maar de bal ging via een verdediger voorlangs. Uit de daaropvolgende corner kopte Heitinga in het zijnet. Gaandeweg de tweede helft ging Oekraïne meer druk zetten , maar tot kansen leidde dit niet. Na 63 minuten kwam Nederland zelfs op 3-0. Na een goede pass van Van der Vaart rondde de net ingevallen Ryan Babel het knap af. Onduidelijk was wel of de bal over de lijn was, de Oekraïner Jarmas probeerde het doelpunt nog te voorkomen door de bal uit het doel te houden.

Vlak na het doelpunt was er een kans voor Van der Vaart, maar Kernozenko tikte de bal over. Hierna gebeurde er, mede door de vele wissels bij Nederland, niet veel meer. In de laatste minuut kreeg Oekraine zijn grootste kans van de wedstrijd, maar het schot van Seleznyov ging net naast.

Voor meer voetbalnieuws kijk je natuurlijk op de FOK!voetbalmanager!

Uitslag Nederland - Oekraïne

Nederland heeft de oefenwedstrijd tegen Oekraïne gewonnen. In de Kuip won Oranje met 3-0.

Nederland miste in de eerste oefenwedstrijd naar het EK nog verschillende spelers. Robin van Persie en Mario Melchiot kampten met blessures, terwijl onder meer Ruud van Nistelrooy, Wesley Sneijder, Jan Vennegoor of Hesselink en Edwin van der Sar afgelopen week nog clubverplichtingen hadden. Tegen Oekraine waren er onder meer basisplaatsen voor Orlando Engelaar en Dirk Kuyt. Giovanni van Bronckhorst startte voor het eerst in meer dan een jaar op de linksbackpositie. Hij droeg, bij afwezigheid van Van der Sar, tevens de aanvoerdersband.

Nederland had in de beginfase het beste van het spel en kreeg dan ook verschillende kansen. Een schot van Afellay werd gekeerd door de Oekraïense keeper Kernozenko. Ondanks het overwicht van Nederland in het eerste kwartier leidde dit verder niet tot grote kansen, mede door het compacte verdedigen van Oekraïne. Na 22 minuten kreeg Nederland dan toch de verdiende voorsprong. Na een voorzet van Van Bronckhorst kopte Dirk Kuyt de 1-0 in.

Ook na het doelpunt liet Oekraïne Nederland voetballen en loerde het zelf op de counter. De spitsen Voronin en Shevchenko werden echter geen moment gevaarlijk. Na 37 minuten kwam Nederland op een 2-0 voorsprong. Na een pass van Van der Vaart kon Huntelaar op het doel aflopen. Omdat de verdedigers hem in het strafschopgebied niet konden aanpakken kon Huntelaar ook op doel schieten en zelfs scoren, waarmee Nederland op een 2-0 voorsprong kwam. Pas vlak voor rust werd Oekraïne voor de eerste keer gevaarlijk. Een schot van Sjevchenko werd geblokt en ook de daaropvolgende corner leverde niks op.

In de tweede helft was het spelbeeld aanvankelijk hetzelfde. De eerste serieuze kans kwam na een voorzet van Kuyt, maar de bal ging via een verdediger voorlangs. Uit de daaropvolgende corner kopte Heitinga in het zijnet. Gaandeweg de tweede helft ging Oekraïne meer druk zetten, maar tot kansen leidde dit niet. Na 63 minuten kwam Nederland zelfs op 3-0. Na een goede pass van Van der Vaart rondde de net ingevallen Ryan Babel het knap af. Onduidelijk was wel of de bal over de lijn was, de Oekraïner Jarmas probeerde het doelpunt nog te voorkomen door de bal uit het doel te houden.

Vlak na het doelpunt was er een kans voor Van der Vaart, maar Kernozenko tikte de bal over. Hierna gebeurde er, mede door de vele wissels bij Nederland, niet veel meer. In de laatste minuut kreeg Oekraïne zijn grootste kans van de wedstrijd, maar het schot van Seleznyov ging net naast.

Statistieken:

Nederland - Oekraïne 3-0
23’ Kuyt 1-0
38’ Huntelaar 2-0
63' Babel 3-0

Toeschouwers: 40.000
Scheidsrechter: Circhetta (Zwi)
Stadion: De Kuip
Gele kaart:geen

Opstellingen

Nederland: Stekelenburg, Ooijer, Heitinga (Boulahrouz/62), Bouma (Mathijsen/73), v.Bronckhorst (De Cler/ 62), Kuijt, De Zeeuw (De Jong/73), v.d.Vaart (Landzaat/79), Engelaar, Afellay (Babel/62), Huntelaar

Oekraïne: Kernozenko, Jezereskji (Gay/ 46), Mandzjoek, Tsjigrinsky, Nesmatsjni, Yarmash, Timosjtsjoek, Nazarenko (Kravchenko/75), Golaido (Kalinitsjenko/ 46), Voronin, Sjevtsjenko (Seleznyov/67)

Betoging tegen vreemdelingenhaat Zuid-Afrika

Duizenden mensen hebben vandaag in de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg betoogd tegen het recente geweld tegen immigranten, waardoor deze week zeker veertig mensen zijn omgekomen.

De betogers droegen spandoeken met teksten waarin vreemdelingenhaat vergeleken wordt met apartheid. President Thabo Mbeki noemde de rellen een "vernederende schande" voor het land. Zijn regering ligt onder vuur omdat zij niet kordaat zou zijn opgetreden om de crisis te stoppen.

Het geweld tegen immigranten uit onder meer Zimbabwe en Malawi begon 11 mei in Johannesburg en spreidde zich vervolgens uit naar Kaapstad en Durban. Daardoor kwamen ten minste 42 mensen om het leven en raakten meer dan vijfhonderd gewond.

Meer dan 25.000 mensen zijn hun huizen ontvlucht uit vrees voor meer geweld. Het Rode Kruis zei zaterdag dat er steeds meer bewijzen zijn voor een humanitaire crisis. De situatie was volgens de politie zaterdag over het algemeen kalm in het land. De wrede aanvallen die de afgelopen twee weken kenmerkten lijken af te nemen.
"All we are saying, is give these a chance"

Kamermeerderheid wil autocriminaliteit aanpakken

Een Kamermeerderheid wil dat er wat wordt gedaan aan de toegenomen autocriminaliteit. Dat laat RTL Nieuws vandaag weten. Voor het eerst sinds jaren is het aantal gevallen van autocriminaliteit gestegen. Dat zou blijken uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

CDA, PvdA en VVD willen een landelijke aanpak. Vorig jaar zouden 21 duizend auto's gestolen zijn. Het aantal inbraken in auto's steeg met 11 duizend naar 243 duizend. Bijna anderhalf miljoen auto's werden beschadigd. De totale schade ligt op zo'n 600 miljoen euro.

Boek over verwoeste TU-faculteit Bouwkunde

Herinneringen aan de afgebrande faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft worden in een boek gebundeld. 'Herbouwkunde', heet het project van Saskia Knoop en haar man Barend Jan Schrieken.

Ze hebben hun plan in Delta, het weekblad van de universiteit gelanceerd. "Het meest typerende van het gebouw vond ik dat iedereen het altijd zo lelijk vond, ook eerstejaars studenten", zegt Knoop. "Pas in de loop van je studie leerde je het gebouw echt waarderen en aan het einde was je er verliefd op. En ik heb er mijn echtgenoot leren kennen."

Knoop zegt veel positieve reacties te hebben gekregen op het project over het gebouw aan de Berlageweg 1. "Veel mensen zijn al bezig met het bedenken en maken van een brief." Het is de bedoeling dat het boek bij aanvang van het nieuwe studiejaar verschijnt.

Smartshops: 'Klink verblinde rinoceros'

De smartshops hebben de Tweede Kamer opgeroepen zich te keren tegen het besluit van minister Ab Klink om paddo's te verbieden. In een toelichting noemt de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops (VLOS) de bewindsman "een door zijn eigen ideologie verblinde rinoceros."

De shops verwijten Klink dat hij niet een rapportage over de kwestie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) heeft afgewacht. Het RIVM is een belangrijke adviseur van het ministerie.

Het kabinet kondigde vorig jaar aan de verkoop van paddo's te willen verbieden. De gevolgen van het gebruik zouden te onvoorspelbaar zijn. Smartshops die straks toch paddo's blijven verkopen, kunnen worden gesloten. Klink en zijn collega en Ernst Hirsch Ballin (Justitie) hebben afgesproken dat paddo's onder de Opiumwet komen te vallen. Het verbod geldt voor zowel gedroogde als voor verse paddo's (paddenstoelen met een e werking).

De VLOS stelt dat er "per saldo geen risico bestaat voor de individuele gezondheid van gebruikers". De organisatie baseert zich op de risicoschatting van het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs. Ook is een landelijke maatregel volgens de VLOS niet nodig, omdat alle paddo-incidenten zich in Amsterdam hebben afgespeeld.

Coulthard verbaasd over crash in Q2

David Coulthard had zich in de tweede kwalificatiesessie al verzekerd van een plek in het laatste deel van de kwalificatie toen het noodlot toesloeg. Hij crashte met zijn Red Bull-auto bij het uitkomen van de tunnel hard in de muur, zodat hij niet meer deel kon nemen aan het derde deel van de kwalificatie en moet daarom zondag van plek 10 starten in Monaco.

"Ik reed tegen de driehonderd kilometer per uur, dus dit was wel de slechtste plek waar ik kon crashen. Ik drukte het rempedaal in, maar de auto begon te glijden. Normaalgesproken hoor je de auto weer onder controle te krijgen wanneer je lift, maar de auto stuurde zo scherp naar rechts, dat ik niets meer kon doen. Ik ben er wel verbaasd over dat dit kon gebeuren. We moeten nu naar de data kijken om uit te zoeken hoe het kwam," aldus de Schot over zijn crash, waarbij hij na de vangrail geraakt te hebben nog in de bandenstapels terecht kwam.

Na afloop van de kwalificatie klaagde Coulthard ook over pijn: "Dit was eigenlijk één van de zwaarste crashes, hoewel het er niet zo naar uit zag. Dit was de meest slechtst denkbare plek op dit circuit. Het doet behoorlijk zeer als je de vangrail raakt. Bij de tweede impact legde ik mijn hoofd tegen de hoofdsteun. Dan krijg je geen whiplash. Maar bij de eerste impact heb je geen kans. Ik knalde met mijn elleboog ergens tegenaan. Ik heb last van mijn hoofd en elleboog. Ik zal morgen wel zien hoe ik me voel, maar ik denk dat het dan wel ok is."

Eerder op de dag kreeg Coulthard al 2400 euro boete, omdat hij te snel reed in de pitstraat. In totaal heeft Coulthard dit weekend al voor 6400 euro aan bekeuringen op zak.

Ferrari blij na kwalificatie

Ferrari heeft met plek een en twee in de kwalificatie bewezen dit jaar ook op een stratencircuit goed te kunnen presteren. Vorig jaar moest het team na de kwalificatie nog genoegen nemen met een derde en een zestiende plaats. Toen waren het de beide McLarens die eerste rij bezetten, nu staan zij achter de beide Ferrari's op de tweede rij.

Een zeer blije Felipe Massa zei na afloop van de kwalificatie: "Ik kan nog steeds niet geloven dat ik op pole sta. Ik heb het hier nooit zo naar mijn zin gehad, maar nu begin ik wel van dit circuit te houden. Op de eerste dag kwam ik nog wat te kort, maar vandaag viel alles op zijn plaats en de auto is geweldig. Mijn eerste ronde was niet slecht, maar ik zag dat ik nog wat tijd miste en dat Kimi en Lewis erg dichtbij zaten. Ik moest harder gaan en reed een perfecte ronde. Dat gebeurt in Monaco bijna nooit!"

Ook teamgenoot Kimi Räikkönen was tevreden met het resultaat van de kwalificatie: "Mijn eerste en tweede run waren in orde, maar ik was waarschijnlijk iets te voorzichtig in de eerste bochten. Ondanks dat kon ik een goede ronde rijden, maar het was niet genoeg. Het is echter goed om morgen op de eerste rij te staan. De banden werken goed, al is het moeilijk om ze gelijk in de eerste ronde goed op temperatuur te krijgen. Ik wist vooraf niet wat we moesten verwachten, omdat we hier vorig jaar erg langzaam waren. Het ziet er nu echter naar uit dat we voor de overwinning kunnen gaan."

'Baas FARC overleden'

De legendarische leider van de Colombiaanse rebellenbeweging FARC, Manuel Marulanda, is mogelijk dood. Dat heeft de Colombiaanse minister van defensie, Juan Manuel Santos, gezegd in een vandaag gepubliceerd interview.

Marulanda overleed in maart aan een hartaanval, zei de minister, die eraan toevoegde zich te baseren op een zeer betrouwbare bron. Mogelijk overleed hij bij een van de drie luchtaanvallen die de Colombiaanse strijdkrachten in die periode uitvoerde, zei de minister. Marulanda heeft de linkse rebellen meer dan veertig jaar geleid.

De Colombiaanse regering heeft de dood van Marulanda al verschillende keren aangekondigd, waarna enkele maanden later steevast bewijs opdook dat hij nog leefde.

Nieuwe STR3 voldoet nog lang niet

De nieuwe versie van Scuderia Toro Rosso's bolide kan nog niet echt overtuigen. Coureurs Sebastian Vettel en Sébastien Bourdais wisten alleen de auto's van Force India en Nelsinho Piquet achter zich te laten in de kwalificatie voor de GP van Monaco.

Vettel hoopt dan ook vurig op regen - veel regen - want op een droge baan heeft hij niet veel kans op een goede klassering. De Duitser had niet veel te zeggen na afloop van de kwalificatiesessies, maar hij wilde toch wat kwijt over zijn runs: "Mijn eerste ronde zag er veelbelovend uit. Daarna leek het me beter om de harde band te behouden, omdat de zachte band niet lang meeging. Ik kon maar geen fatsoenlijke grip krijgen en ik verloor overal tijd, zeker in de laatste sector. Het is jammer, want door mijn gridpenalty start ik nu achteraan. Ik hoop op regen morgen... dat het plenst van de regen!"

Fransman Sébastien Bourdais had wat meer te vertellen. "In mijn eerste ronde kwam ik Massa tegen, maar mijn tweede poging was een stuk beter. Dat maakte echter niet zoveel uit. Ik vind het nog erg moeilijk om de auto te 'lezen', zeker tijdens het remmen waarbij ik de wielen veel liet blokkeren. Dat was het probleem in mijn volgende run, want mijn achterwielen blokkerden net toen ik de tunnel uitkwam. Daarom veranderde ik in mijn laatste poging de rembalans net één klik, maar toen verloor ik de voorkant. Over het algemeen kan ik zeggen dat de wagen erg beweeglijk voelde bij het ingaan van de bochten. We werden ook niet geholpen omdat We nog komen veel ervaring met de nieuwe auto tekort, en vanmorgen hadden we nauwelijks droge baan om te oefenen. We moeten minstens tegen de anderhalve seconde sneller zijn en als je dat nog nooit in een F1-bolide hebt gedaan in Monaco, is dat moeilijker dan waar ook."

Afgelopen donderdag, tijdens de twee vrije trainingen, was ook al gemerkt dat de nieuwe wagen nog lang niet zo goed was als gehoopt. Toen ontbrak een een boel grip, maar de slechte rondetijden zouden toen te wijten zijn aan de grotere hoeveelheid brandstof.

Ook id Software zegt vaarwel tegen de ESA

Het lijkt erop dat de Entertainment Software Association leegloopt. Nadat LucasArts en Activision Blizzard lieten weten dat zij de ESA gingen verlaten, heeft id Software ook de beslissing genomen om afscheid te nemen van de ESA. id Software is net als LucasArts en Activision Blizzard niet eens met het beleid van ESA. Er kwam al onenigheid toen de ESA besloot om per 2007 de E3 drastisch te verkleinen.

id Software wilde hierop geen commentaar leveren, maar de Entertainment Software Association reageerde wel op de vraag of id Software werkelijk hun lidmaatschap hadden opgezegd:

"We can confirm that id Software has decided not to renew its membership in the ESA. We admire their creativity and innovation. We also respect their decision. The ESA continues to lead the thriving video and computer game industry. We are dedicated to protecting intellectual property, preserving First Amendment rights and fostering a beneficial environment for the entire entertainment software industry."


Hamilton verrast door Ferrari's pace

McLaren Mercedes-coureur Lewis Hamilton zegt verrast te zijn door de snelheid van de Ferrari's. De eerste startrij was dan ook voor Felipe Massa en Kimi Räikkönen. Toch hoopt hij wel dat hij een betere strategie in de race heeft.

Hamilton zei na afloop van de kwalificatie voor de GP van Monaco tijdens de persconferentie het volgende: "We hadden verwacht dat we iets sneller zouden zijn en we waren verrast door de snelheid van de Ferrari's. Ik ben verder tevreden over mijn sessies. Ik reed goede ronden en had geen problemen met het overige verkeer op de baan. We hebben een beetje laten liggen in de laatste sector, maar ik heb volgens mij toch twee degelijke ronden gereden. Mijn tijd was gewoon net niet goed nodig. Ik ben echter vol vertrouwen dat we een goede strategie hebben voor de race. We zullen moeten afwachten hoe de race voor ons zal uitpakken."

De Brit kwam slechts een tiende te kort op de tijd van Massa, die vandaag de pole pakte. "In de tweede sector kwamen we te kort aan grip, waarschijnlijk naar het rechte stuk na bocht acht en door de tunnel naar de chicane toe. In de laatste sector zijn er een paar bochten waar ik nog niet zo laat kan remmen als ik wil. Daar zit waarschijnlijk het verschil", zei Hamilton. "Ik ben tevreden met de strategie die we uitgedacht hebben, dus we zullen zien hoe we het doen morgen in de race."

Op de vraag welk effect de baan van Monaco, die tot het uiterste wordt gebruikt door de rijders en waar de vangrails bijna geraakt worden, heeft op het minieme verschil tussen twee wagens antwoordde Hamilton: "Ik denk dat het tijdens de training vrij makkelijk is om je rondje te maken en ik kon pushen wanneer ik wilde, dus we waren vrij zeker dat we de pace hadden. Er moest meer op de limiet gereden worden in Q3 maar de auto was niet 'happy'. Maar we gaan flink aandringen in de race en ik ben er zeker van dat we de strijd aan kunnen binden in de race."

[Upd] Grant ontslagen door Chelsea

Avram Grant heeft zijn laatste wedstrijd bij het Engelse Chelsea gecoacht, dat meldt de Britse krant Daily Telegraph zaterdag.

Grant, die met Chelsea afgelopen woensdag de finale van de Champions League verloor tegen aartsrivaal Manchester United, nam in september het roer over van Jose Mourinho. Onder zijn leiding deden de Blues tot op de laatste speeldag mee om het kampioenschap in de Premier League en waren ze het gehele seizoen thuis ongeslagen. Grant heeft nog een contract voor drie jaar, maar dat zal afgekocht worden met een bedrag van zes miljoen euro. De Israëliër zou al afscheid hebben genomen van de selectie.

Update 19.47 uur
Chelsea heeft het ontslag van Avram Grant wereldkundig gemaakt. Op de officiële website wordt vermeld dat dit volgt uit twee dagen van overleg. Wie Grant gaat opvolgen is vooralsnog onduidelijk.

Minister wil spitsstroken versneld aanleggen

Het kabinet wil ruim twintig vertraagde wegverbredingsprojecten uit het slop halen. "We leggen de extra stroken gewoon aan, en als blijkt dat er een geluidswal nodig is, komt dat later", zegt verkeersminister Eurlings.

Eén van de projecten is de A12 rond Woerden. De extra spitsstroken daar komen door juridische procedures en een woud aan regels pas in 2013 open. De minister wil nu een bestaande spoedwet voor wegverbreding aanpassen, zodat de stroken versneld open kunnen.

Ook wil hij een versimpelde milieutoets invoeren. De vuistdikke milieueffectrapportages zijn wat hem betreft voor deze wegen verleden tijd.

Parkerende vrouw aangereden door eigen auto

Een vrouw uit het Groningse Garnwerd is gewond geraakt bij het parkeren van haar auto. De vrouw zette haar auto op een parkeerplaats bij een horecatent in Haren. Plotsklaps begon de auto te rollen, waarop de 58-jarige automobiliste hierop door een terrasbezoekster werd gewezen.

De vrouw wilde haar auto nog tegenhouden, maar struikelde en kwam voor haar auto te liggen. De terrasbezoekster snelde hierop naar de rollende auto en hield deze met succes tegen. Tot haar verontwaardiging werd de reddingsactie door de andere terrasgangers belangstellend gevolgd, maar stak niemand een helpende hand toe.

De onfortuinlijke Groningse is overgebracht naar het ziekenhuis. Zij blijkt een gebroken heup aan het voorval te hebben overgehouden.

 

'Sparta verkoopt Schenkel aan Willem II'

Volgens Radio Rijnmond speelt Sparta-verdediger Danny Schenkel volgend seizoen voor Willem II. De dertigjarige Schenkel kan in Tilburg voor drie seizoenen tekenen.

Schenkel speelt al sinds 2002 voor Sparta en was de laatste jaren een vaste kracht. Peter Bonthuis, algemeen directeur van Sparta, zegt dat de club voldoende alternatieven heeft om de opengevallen plaats in te vullen. De Rotterdammers zijn van plan deze week een nieuwe speler te presenteren.

Guitar Hero: World Tour wordt duurder dan Rockband

Of het ook voor Nederland geldt is natuurlijk niet zeker, maar in de Verenigde Staten is er een prijs bekend voor Guitar Hero: World Tour. Op de website van Gamestop is de complete set te bestellen voor $189.99, dus twintig dollar duurder dan Rockband.

De PS2 versie gaat voor tien dollar minder weg, de game met slechts een gitaar voor $99.99. En nu maar afwachten wat de game in Europa gaat kosten.

HHC en Spakenburg in evenwicht

Spakenburg heeft vanmiddag bij HHC Hardenberg een moeizaam gelijkspel uit het vuur gesleept. Pas in de slotfase kwamen de Spakenburgers op 1-1. Bovendien miste de thuisploeg een strafschop.

Beide teams opereerden voor drieduizend toeschouwers niet op volle sterkte. Spakenburg moest het doen zonder hoofdklassetopscorer Ruben Wilson, terwijl HHC zonder Stefan Buitenhuis aantrad en al vroeg in de wedstrijd topschutter Martijn Berger met een blessure zag uitvallen. De Hardenbergers namen na een weinig boeiende eerste helft wel de leiding. Kenny Kroeze schoot in de extra tijd raak.

Na rust raakte HHC via Lars Offringa eerst de paal en liet Michel Steggink de kans liggen om van elf meter de voorsprong te verdubbelen. Doelman Sven Taberima stopte de strafschop van Steggink. Deze morele oppepper kon Spakenburg goed gebruiken. Karim Elkaddouri zorgde in de slotfase voor de niet meer verwachte gelijkmaker.

FC Lisse blijft koploper met vier punten, Spakenburg heeft er nu twee en HHC één. Alle teams hebben nu twee keer gespeeld. Volgende week zaterdag ontvangt FC Lisse op eigen veld Spakenburg. Bij winst is Lisse dan al zaterdagkampioen.

FOK!Blog Babe Battle #76

Jullie mogen weer kiezen. Het principe weten jullie ondertussen wel: twee foto's, twee dames en maar één kan er winnen. Jullie bepalen welke van deze twee schoonheden morgen in al haar glorie op de weblog komt te staan. Stemmen kan tot morgen 17.00 uur. Daarna worden de stemmen geteld. Bij een gelijke stand bepaald een geheel onafhankelijke jury wie de winnaar is.

In de linkerhoek hebben we Ruby en in de rechterhoek Susan. Wie willen jullie morgen om 18.00 uur zien?

[Giro] Sella wint bergrit

De veertiende etappe van de Giro, van Verona naar Alpe di Pampeago over 196 kilometer, is gewonnen door de Italiaan Emanuele Sella. Hij kwam solo over de finish. Op grote afstand eindigden Vasil Kiryienka en Joaquin Rodriguez als tweede en derde.

De Italiaan was een van de tien man die tien kilometer na de start op avontuur waren gegaan. Sella sprong op 50 kilometer van de streep, tijdens de beklimming van de Passo Manghen, weg uit die groep en daarna liep zijn voorsprong alleen nog maar verder uit naar een kleine elf minuten. Omdat hij vooraan reed, pakte hij genoeg punten om ook morgen in de bergtrui van start te mogen.

De groep met de favorieten moest meer dan acht minuten toegeven op Sella. De Italiaan Giovanni Visconti verloor achttien minuten en moest de roze trui afstaan aan zijn landgenoot Gabriele Bosiso.



Uitslag veertiende etappe:
#NaamPloegLandTijd
1Emanuele SellaCSFItalie05:37,14
2Vasil KirjenkaTkfWit-Rusland+ 4,38
3Joaquim RodriguezCaiSpanje+ 5,08
4Jose RujanoCaiVenezuela+ 7,28
5Paolo BettiniQstItalie+ 7,59

Algemeen klassement:

#NaamPloegLandTijd
1Gabriele BosisioLPRItalië63:10,47
2Alberto ContadorAstanaSpanje+ 0,05
3Marzio BruseghinLampreItalie+ 0,28
4Riccardo RiccoSDvItalie+ 1,02
5Danilo di LucaLPRItalië+ 1,07

Miljarden 'verboden' paddosporen verspreid

Met een ludieke actie door heel Nederland heeft de stichting Legalize! geprotesteerd tegen het dreigende verbod op de verkoop en het bezit van hallucinerende paddestoelen.  Het kabinet is, met CDA-minister Ab Klink van Volksgezondheid voorop,  van plan om maar liefst 186 paddestoelen te verbieden. Volgens Klink kan het gebruik van de paddo's tot levensgevaarlijke incidenten leiden.

Stichting Legalize! heeft uit protest samen met BNN-presentator Filemon Wesselink  op 21 mei onder de bezielende leiding van schrijver Hans Plomp een bezoek gebracht aan de tuinen van cabaretier Theo Maassen, en politicus en presentator Henk Westbroek. Daar werden paddo’s geplant en paddosporen verspreid met waterpistolen. Deze sporen zijn ook verspreid bij de ministeries van VWS, de Hofvijver en het ministerie van landbouw en visserij. Aan het einde van de actiedag hebben de activisten vanuit een luchtballon miljarden paddosporen verspreid door Nederland. 

''Met een verbod op 186 paddestoelen is in de herfst het hele bos illegaal. Zelfs de paddestoel met rood met witte stippen gaat eraan. Het is hiermee een extremistische heksenvervolging geworden”, aldus Hans Plomp, auteur van het boek Uit je bol.

“In de herfst staan er in mijn tuin overal kaalkopjes. Komt straks de paddopolitie mijn tuin in om te kijken wat er hier groeit? Zelfs op het grasveld van FC Utrecht groeien paddo’s. Moet het stadion dan ook verboden worden? Ik kan niet tegen dat moralistische. Vroeger als student ging ik zelf plukken, maar nu niet meer”, aldus Henk Westbroek. 

Over een week zullen 186 paddo’s verboden worden indien minister Klink kritische vragen van de Kamer naar tevredenheid kan beantwoorden.  Stichting Legalize! is, net als een minderheid in de Tweede Kamer, voorstander van het verder reguleren van paddo’s. Morgenavond zendt het BNN-programma Spuiten en Slikken (Nederland 3) beelden van de acties uit.

Eigenaar illegale Ferrari dokt 45.000 euro

De bestuurder van een illegaal ingevoerde Ferrari heeft gisteren in Rotterdam een prijzig autoritje gemaakt. De man liep tijdens een grootscheepse controle bij de Maastunnel tegen de lamp. Hij had voor het luxe automerk geen bpm (aanschafbelasting) van 30.000 euro betaald.

Het bleek geen probleem, want de bestuurder rekende direct af en betaalde ook de bijbehorende boete van 15.000 euro, maakte de politie vandaag bekend.

Douane, politie, de rijksbelastingdienst en de lokale dienst belastingen hielden gisteren een zogenoemde ANPR-controle. Radarapparatuur signaleert alle langskomende kentekens. Kentekens van voertuigen die geregistreerd staan in een database van wanbetalers, worden direct van de weg gehaald. Het is dan een kwestie van betalen of voertuig inleveren en later betalen.

Hockeyers Bloemendaal landskampioen

De hockeyers van Bloemendaal zijn er wederom in geslaagd om kampioen van Nederland te worden. Afgelopen zaterdag won de formatie van Michel van den Heuvel het tweede play-offduel met 0-1 van Amsterdam.

Laurence Docherty was in de eerste helft verantwoordelijk voor de enige treffer van de wedstrijd. Taeke Taekema was zaterdag niet in goede doen, aangezien hij vijf strafcorners niet wist te benutten.

Vorig weekend kwam Bloemendaal op een 1-0-voorsprong in de best-of-three-serie. De ploeg wist toen al met 3-2 van Amsterdam te winnen. Het is voor de vijfde keer in het bestaan van de club dat de landstitel in de wacht wordt gesleept.

Opdam vertrekt mogelijk bij AZ

Er is een mogelijkheid dat Barry Opdam volgend seizoen voor Red Bull Salzburg zal gaan spelen. De Oostenrijkse ploeg, waar Co Adriaanse als trainer zal gaan fungeren, wil de verdediger van AZ graag binnen halen.

"Tja, het zijn mooie tijden aan het einde van een teleurstellend seizoen," liet Opdam in een reactie weten. De verdediger van de Alkmaarders kwam afgelopen seizoen vrijwel elke wedstrijd in actie. "Ik zie mijn selectie voor Peking en een overgang naar Oostenrijk toch als een beloning voor een seizoen waarin ik doorzettingsvermogen heb getoond."

Opdam liet ook weten dat hij open stond voor een mogelijk vertrek bij AZ. "Ja, ik zie Oostenrijk wel zitten. Salzburg speelt UEFA Cup en als Co ergens instapt, wordt er gegaan voor het hoogst haalbare. In Salzburg’s geval is dat een titel en UEFA Cup-voetbal", aldus de verdediger, die al twaalf jaar het shirt van de Alkmaarse formatie draagt.

De speler vervolgde met de woorden: "Ik ben nog nooit kampioen geworden en dat is toch iets wat ik een keer in mijn carrière wil meemaken. Ik zie dit als een mogelijkheid. Aangezien mijn carrière toch wel over de helft is, grijp ik die mogelijkheid graag aan. Bovendien word ik dan weer gebruikt als centrale verdediger en niet als linksback, wat het laatste seizoen bij AZ het geval was. Als centrale verdediger heb ik toch mijn beste periodes gekend. Het is alleen wel zaak dat de clubs eruit komen over de transferprijs en dat is tot nu toe nog niet het geval."

Marcel Brands, technisch directeur van AZ, heeft inmiddels door laten schemeren dat een eventuele transfer bespreekbaar is. "Veel hangt af van Barry zelf. Hij heeft twaalf jaar loyaal in dienst van AZ gespeeld en als hij graag wil, zullen we kijken of we eruit kunnen komen."

11-jarige runt Vlaamse nachtwinkel

Bij een grote controleactie op nachtwinkels in het Vlaamse Leuven is de politie gisteren op veel misstanden gestuit.  Het bontst maakte een winkelier het die zijn zoon van 11 jaar achter de kassa had gezet. Zowel vader als moeder waren in geen velden of wegen te bekennen. De zaak werd meteen op slot gegooid.

In elf winkels werd in totaal 165 kilo etenswaren vernietigd, omdat de uitbaters het niet al te nauw namen met de hygiënevoorschriften. Toch een hele verbetering met eerdere controles. Want in  2006 werd 300 kilogram voedsel vernietigd en in 2004 was dat 650 kilogram.   De meeste etenswaren die dit keer niet in orde waren, betroffen producten waarvan de uiterste verkoopdatum was verstreken.  In één zaak werd de inhoud van de diepvriezer vernietigd. De temperatuur bedroeg daar slechts -3, in plaats van de verplichte minimumgrens van -18 graden Celsius.

Verder werden er nog allerhande kleinere overtredingen beboet. Ook werd een illegaal (uit Ethiopië) aangetroffen en ingesloten.

Leuven telt 28 nachtwinkels, waarvan er 25 werden gecontroleerd. Dat gebeurde, onder leiding van de politie, door een gemeleerd gezelschap van overheidsdiensten: het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid, de dienst hygiëne, Toezicht Sociale Wetten, de Sociale Inspectie, de economische inspectie, de RVA, de belastingsdiensten, de Dienst Vreemdelingenzaken en inspecteurs van de Vlaamse gemeenschap en het RIZIV.

Rutten ontvangt Rinus Michels-award

Fred Rutten is door zijn collega's uitgeroepen tot beste trainer van het betaald voetbal. De oefenmeester van FC Twente mocht voor deze prestatie de Rinus Michels Award in ontvangst nemen. Vorig jaar nam Louis van Gaal de prijs mee naar huis.

Ook Ernie Brandts (NAC Breda), Stanley Menzo (FC Volendam) en Gert-Jan Verbeek (SC Heerenveen) waren voor de prijs genomineerd. Rutten, die vanaf volgend seizoen bij Schalke 04 aan de slag gaat, dankte zijn uitverkiezing aan de prima prestaties van zijn club en wist zich met De Tukkers voor de voorronde van de Champions League te plaatsen.

Sedoc, Van der Westen naar Olympische Spelen

De Nederlandse hordelopers Marcel van der Westen en Gregory Sedoc hebben zich weten te plaatsen voor de Olympische Spelen deze zomer in Bejing.

Tijdens de Fanny Blankers Koen Games in Hengelo won Van der Westen de 110 meter horden voor mannen in een tijd van 13,46. Daarmee zat hij 0,02 seconden onder de limiet. Sedoc had de limiet vorig seizoen al gelopen en toonde met een tijd van 13,63 vormbehoud. Hij eindigde met die tijd achter de Amerikaan Ryan Wilson als derde.

Aantal zelfmoorden door overwerk Japan verdubbeld

Het aantal Japanners dat zelfmoord heeft gepleegd, of een poging daartoe heeft gedaan, vanwege stress en te veel werk is de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Dat staat in een zaterdag gepubliceerd rapport van de Japanse overheid.

Vorig jaar pleegden officieel 81 overwerkte en gestreste Japanners zelfmoord of deden een poging, vergeleken met veertig in 2003. Vooral werkende dertigers en veertigers lopen risico op stress, omdat veel Japanse bedrijven de laatste jaren betalen op basis van prestaties van werknemers. Veel van de Japanners die zelfmoord pleegden werkten tussen de tachtig en honderd uur per maand extra. Ongeveer tien procent werkte 160 uur per maand extra, oftewel vijf uur per dag inclusief weekends.

Het officiële cijfer van 81 zelfmoorden dan wel pogingen daartoe wegens te veel werk is slechts een fractie van het totale aantal zelfmoorden in Japan. In 2006 sloegen 32.155 Japanners de hand aan zichzelf.

Timmer niet tegen Oekraïne

Henk Timmer zit niet bij de selectie als het Nederlands elftal het zaterdagavond opneemt tegen Oekraïne. De doelman van Feyenoord heeft darm- en maagklachten en is ziek naar huis gegaan. De verwachting is dat hij later weer zal aansluiten bij de selectie.

Oranje heeft twee keepers beschikbaar tegen Oekraïne. Maarten Stekelenburg zal in basis beginnen en Sander Boschker zal als reservedoelman op de bank plaatsnemen. Edwin van der Sar heeft zich nog niet gemeld in Katwijk. De sluitpost van Manchester zal zich komende maandag voegen bij de selectie.

Timmer strijdt samen met Sander Boschker om een plaats in de EK-selectie. Beide goalies hebben kans om, als derde keeper, Marco van Basten en consorten te vergezellen naar het EK.

'Moord station Alkmaar was wel eerwraak'

De moord op de 24-jarige Turks-Koerdische rechtenstudente Zeynep Boral, die vorig jaar juni in Alkmaar op het centraal station  werd doodgeschoten, was wel degelijk een vorm van eerwraak. Haar 28-jarige neef Serdar schoot haar dood en pleegde meteen daarna zelfmoord op het station.  Serdar en Zeynep waren na een huwelijk van vier jaar pas gescheiden

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie vertelde de Tweede Kamer dit jaar nog dat het geen eerwraak betrof, maar gewoon een relatiedrama. De politie trof geen blaam, want die hadden conform het protocol huiselijk geweld gehandeld. Familieleden en bekenden van het slachtoffer, onder wie haar moeder, zeggen vandaag in NRC Handelsblad echter dat het wél eerwraak was. Deskundigen delen die conclusie van de familie.

Zeyneps moeder Raife Boral had de politie al eerder gewaarschuwd dat er sprake was van een eerprobleem. De politie bevestigt dit. ''De opmerkingen van de moeder zijn indertijd niet nader onderzocht. Wat wij zagen, waren twee mensen die problemen hadden puur vanwege een slecht huwelijk”, aldus een woordvoerder van de politie.

Vrienden van het slachtoffer zeggen dat de dader door zijn familie onder druk werd gezet zijn vrouw weer terug te winnen. Daarbij werd ze meerdere malen met de dood bedreigd. Eerwraakexpert Sezai Aydogan vindt dat de politie de signalen van de moeder serieuzer had moeten nemen: ''Ze hebben het gevaar onderschat.'' Ook sociaal antropoloog Martin van Bruinessen zegt dat het ''wel degelijk'' een eremoord betreft.

Of een en ander nog politieke gevolgen krijgt, is onbekend. CDA-bewindsman Hirsch Ballin zei in maart tegen de Tweede Kamer dat er geen aanwijzingen waren voor eerwraak en wees en passant een voorstel van de PvdA, voor onafhankelijk onderzoek, af.

[Upd] Uitslag kwalificatie GP Monaco

Felipe Massa start morgen vanaf poleposition in de Grand Prix van Monaco. Kimi Räikkönen start als tweede, gevolgd door beide McLarens.

De kwalificatie begon op een zonnige, droge baan, maar de regen van vanochtend had het asfalt wel schoongespoeld. Nelson Piquet jr. had daar last van en gleed een bocht uit, maar maakte geen schade. Heikki Kovalainen was snel en reed veel rondes, maar werd even later afgetroefd door Nico Rosberg, Lewis Hamilton en beide Ferrari's. Nakajima wist zich in Q2 te rijden, maar hij werd nog bijna verslagen door Piquet, die zijn wagen ternauwernood uit de vangrails wist te houden. Samen met Piquet haalden ook Bourdais, Vettel, Sutil en Fisichella de tweede sessie niet. De jubilerende Italiaan zette de slechtste tijd van de sessie neer, maar schuift op de grid toch een plaatsje naar voren, omdat Vettel vijf plaatsen straf krijgt vanwege zijn nieuwe versnellingsbak.

Ook de tweede sessie werd direct gedomineerd door McLaren en Ferrari, maar vooral Red Bull Racing viel op met in eerste instantie vijfde en zevende plaatsen voor Webber en Coulthard. Alonso rapporteerde grote wegliggingsproblemen en kwam niet verder dan de negende plaats. Rosberg maakte een geweldige sprong door de tweede tijd te rijden, slechts 18 honderdsten achter Massa. In de laatste momenten van de sessie maakte Coulthard een flinke smak mee toen hij spinde bij het uitkomen van de tunnel. Hoewel hij de tiende tijd had neergezet en compleet ongedeerd was, was zijn auto vernield en kon de Schot niet mee naar de top ten qualifying. Wie dat ook niet konden, maar dan omdat ze te langzaam waren geweest, waren Barrichello, Nakajima, Heidfeld, Button en Glock.

In de derde sessie waren de McLarens in eerste instantie snel, maar Räikkönen zette al snel de beste tijd neer, gevolgd door een tweede plaats voor Kubica. In de laatste minuut werd Kubica echter nog voorbij gestreeft door Massa, Hamilton en Kovalainen, waarbij de Braziliaan met drie honderdsten de pole pakte. Naast hem op de eerste startrij mag zijn teamgenoot starten, de tweede rij is voor beide McLarens.


Update
De straf voor Sebastian Vettel kreeg hij omdat de oude versnellingbak niet overgezet kon worden in de nieuwe wagen. Ook Giancarlo Fisichella kreeg een straf van vijf plaatsen opgelegd vanwege een ongeautoriseerde wissel van de versnellingsbak na de vrije training op zaterdag. Het heeft voor hem geen consequenties, aangezien hij zich toch al als laatste had gekwalificeerd. De Italiaan heeft waarschijnlijk rustig aan gedaan en zijn wagen gespaard, want de tijd is veel langzamer dan de nummer 19.


Uitslag

Pos.CoureurTeamTijd
1 Felipe MassaScuderia Ferrari 1:15.787
2 Kimi RäikkönenScuderia Ferrari 1:15.815
3 Lewis HamiltonMcLaren Mercedes 1:15.839
4 Heikki KovalainenMcLaren Mercedes 1:16.165
5 Robert KubicaBMW F1 1:16.171
6 Nico RosbergWilliams 1:16.548
7 Fernando AlonsoRenault F1 1:16.852
8 Jarno TrulliToyota Racing 1:17.203
9 Mark WebberRed Bull Racing 1:17.343
10 David CoulthardRed Bull Racing Geen tijd
11 Timo GlockToyota Racing 1:15.907
12 Jenson ButtonHonda Racing F1 1:16.101
13 Nick HeidfeldBMW F1 1:16.455
14 Kazuki NakajimaWilliams 1:16.479
15 Rubens BarrichelloHonda Racing F1 1:16.537
16 Sebastien BourdaisScuderia Toro Rosso 1:16.806
17 Nelson Piquet Jr.Renault F1 1:16.933
18 Sebastian Vettel*Scuderia Toro Rosso 1:16.955
19 Adrian SutilForce India 1:17.225
20 Giancarlo Fisichella*Force India 1:17.823

* ) Vijf plaatsen teruggezet op de grid

Boze pinners slaan automaat

Op een pinautomaat van de Postbank  aan de Krispijnseweg in Dordrecht hangt een briefje met het vriendelijke verzoek om niet op de automaat te slaan. Het schrijven is niet afkomstig van de bank, maar van de naastgelegen tabaksspeciaalzaak.  De uitbater van die zaak, Saïd, heeft het opgehangen omdat er geregeld geweld tegen de pinautomaat wordt gepleegd  waardoor men niet meer kan pinnen.

Het zijn opmerkelijk genoeg geen vandalen die het apparaat belagen, maar teleurgestelde pinners.  Saïd daarover in het Algemeen Dagblad: ''Als het salaris niet op tijd gestort is, slaan veel mensen uit boosheid op de automaat, of ze spugen erop, of duwen er stokjes in, alsof het de schuld van de automaat is.’’

Saïd is danwel geen  eigenaar van de pinautomaat, maar voelt zich toch verantwoordelijk. Deels ook uit eigenbelang. ''Als je hier niet kunt pinnen, loopt de klandizie voor ons direct merkbaar terug. Ook dan worden mensen weer boos en moet ik uitleggen wat er aan de hand is. Als ik hoor dat iemand weer eens op de automaat slaat, is het al gebeurd en dus te laat. Vandaar het briefje.''

Dodental China loopt mogelijk op tot 80.000

Het aantal doden dat is gevallen als gevolg van de aardbeving van 12 mei is de 60.000 gepasseerd en kan oplopen tot 80.000 of meer. Dit zei de Chinese premier Wen Jiabao vandaag.

De zeer zware aardbeving met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter trof het zuidelijk deel van centraal China, vooral de provincie Sichuan. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, bezoekt dit weekeinde het rampgebied.

Hij heeft China meer hulp toegezegd, meldden Chinese staatsmedia vandaag. De Verenigde Naties reserveerden 8 miljoen dollar uit een speciaal hulpfonds. Ook brachten VN-instanties hulpverleners en goederen naar het rampgebied.

Doelman Cech blijkt bijziend

Twee weken voor de start van het Europees Kampioenschap voetbal in Oostenrijk en Zwitserland heeft doelman Petr Cech van Tsjechië zijn zwakke plek prijsgegeven. De keeper van Chelsea is bijziend en sinds enkele maanden draagt hij dan ook lenzen.

"In het najaar merkte ik dat ik sommige situaties verkeerd inschatte. Zo dacht ik tijdens de wedstrijd tegen Arsenal dat ik een bal onder controle had, maar dat bleek niet zo te zijn".

"Ik heb meteen een serie testen laten doen. Daaruit bleek dat ik bijziend was", aldus de 26-jarige doelman die zich pas gisteravond in het trainingskamp van Tsjechië in het Oostenrijkse Bad Kleinkirchheim meldde. Afgelopen woensdag verloor hij met Chelsea de finale van de Champions League van Manchester United na het nemen van strafschoppen.

Op het EK zit Tsjechië in de groep met Zwitserland, Portugal en Turkije.

Syrië weigert banden met Iran door te snijden

Syrië weigert de banden met Iran en militante Arabische groeperingen door te snijden in ruil voor vrede met Israël. De Israëlische minister van buitenlandse zaken Tzipi Livni eiste vrijdag dat Syrië zich afwendt van Iran, de Palestijnse Hamas en de Libanese Hezbollah.

Een hoofdredactioneel commentaar in de Syrische staatskrant Tishrin verwierp die eis. Israël heeft volgens de krant geen recht voorwaarden te stellen aan het begin van de vredesonderhandelingen, die de landen onlangs weer oppakten na acht jaar. Israëls 'onmogelijke voorwaarden' maken het werk van de onderhandelaars er niet gemakkelijker op, stelt het commentaar.

Damascus wenst vrede, stabiliteit en voorspoed in de regio, herhaalde het commentaar, en de teruggave van de gehele Golanhoogvlakte, die Israël in 1967 veroverde. Momenteel wonen er 18 duizend Israëliërs op de hoogvlakte, een populaire vakantiebestemming.

Hamasleider Khaled Mashaal zei zaterdag dat de Israëlische premier Ehud Olmert politiek te zwak staat om de noodzakelijke stappen te nemen voor vrede met Syrië. Mashaal sprak tijdens een bezoek aan Iran. Over de bereidheid van Israël om de Golan terug te geven bestaat bovendien veel scepsis, zei hij. Ook al is het Olmert ernst, hij heeft volgens Mashaal te weinig invloed om zijn politieke tegenstanders in bedwang te houden. De Israëlische politie verdenkt Olmert van corruptie; als hij wordt aangeklaagd neemt hij naar eigen zeggen ontslag.

Succesvolle operatie Kaká

Kaká is in het Braziliaanse Rio de Janeiro met succes geopeerd aan zijn knie. AC Milan meldt dat op zijn website. De middenvelder zal vandaag al van start gaan met zijn revalidatie.

Kaká had al geruime tijd problemen met het gewricht. Om die reden ging hij naar zijn geboorteland om zich te laten helpen door een specialist.

Het is nog onduidelijk hoe lang de international precies is uitgeschakeld. De medische staf van AC Milan gaat er vanuit dat hij ongeveer twee maanden moet revalideren.

Brons hoogst haalbare voor hockeyvrouwen

Door het gelijkspel tussen Duitsland en Argentinië van vandaag is de bronzen plak het hoogst haalbare voor de Nederlandse hockeyvrouwen tijdens de strijd om de Champions Trophy in het Duitse Mönchengladbach.


Duitsland en Argentinië hadden allebei aan een punt genoeg om zich voor de finale te plaatsen. Beide landen zochten voorzichtig de aanval, maar ze waakten vooral voor een tegentreffer. Ondanks dat beide ploegen tien keer in de cirkel kwamen en twee strafcorners kregen, bleven doelpunten uit.

Later vandaag wordt duidelijk of Nederland morgen mag spelen om het brons. Om 16:00 uur speelt Nederland dan tegen de Australische vrouwen. Om 14:00 uur is de wedstrijd tussen China en Japan van start gegaan. Alle vier de landen hebben nog kans op een plek in de troostfinale.

Arrestaties na rellen Brussel

De Belgische politie heeft gisteren bij gevechten tussen allochtonen en autochtonen bijna tweehonderd arrestaties verricht. Het gaat om Marokkaanse jongeren en autochtone fans van voetbalclub Anderlecht. Volgens de politie hebben de jongeren elkaar via internet opgezocht en daarbij een confrontatie afgesproken.

Vorig weekend won Anderlecht de Belgische beker, waarna gevechten uitbraken tussen de twee groepen. Volgens de politie was dat aanleiding voor de vechtpartij van gisteren. Er vielen 26 gewonden, waarvan veertien politieagenten.

Van der Struijk wil weg bij Willem II

De zaakwaarnemer van Frank van der Struijk, Louis Laros, heeft gezegd dat de poging van Willem II om de verdediger langer aan zich te binden te laat komt.

"Frank heeft zijn standpunt bepaald, en daarbij was geld niet doorslaggevend," aldus Laros. "Hij wil hogerop en dat kan bij clubs als Vitesse of Roda JC, die al een bod op hem hebben gedaan."

De eerste aanbiedingen van die clubs zijn echter volgens Willem II te laag. "Hopelijk komt dat nog goed. En anders speelt Frank nog een seizoen met plezier bij Willem II, maar kan hij daarna transfervrij weg," aldus Laros.

'Advocaat in Palm Invest-zaak bedreigd'

Advocaat Dion Bartels van Bartels Advocaten zegt zich bedreigd te voelen nadat hij vanuit de gevangenis een telefoontje kreeg van een verdachte in de zogeheten Palm Invest-zaak. Bartels bevestigde dit vandaag naar aanleiding van een bericht hierover in De Telegraaf.

Bartels zegt dat hij in nacht van vrijdag 16 mei op zaterdag 17 mei om tien over vier werd gebeld door verdachte Remco V. ''Alles blijkt te koop in de gevangenis: seks, drugs en telefoons.'' De ''heren achter Palm Invest'' hebben Bartels volgens eigen zeggen eerder al met de dood bedreigd.

Afgelopen maandag meende Bartels achtervolgd te worden door een auto. Al deze zaken tezamen waren voor de advocaat reden genoeg om een voor 3 juni geplande asperge mangerie voor klanten en relaties af te lassen. ''Ik ben dan verantwoordelijk voor iedereen die daar komt, het leek mij te riskant.''

'Amy Winehouse in Israël behandeld'

De Britse zangeres Amy Winehouse wordt binnen afzienbare tijd in Israël behandeld aan haar drugsverslaving. Dat heeft de Jewish Chronicle in Londen laten weten, zo berichtte de Israëlische krant Haaretz vandaag.

De Chronicle baseert zich op een topman bij de antinarcotica in de joodse staat, Eliezer Cohen. Die zei dat Winehouse binnenkort intensief wordt behandeld om van haar drugsproblemen af te komen. Dat gebeurt "in een gerenommeerd Israëlisch instituut waar een professor met een erg effectieve methode werkzaam is", adus Cohen.

Het zou gaan om professor Andre Waismann van het Barzilai Medisch Centrum. Patiënten zijn in de eerste fase van de behandeling die zich op neurologische verschijnselen concentreert, tijdens ontwenningsverschijnselen verdoofd. Na drie dagen volgt een soort van psychologische begeleiding.

Chad en Travis gaan los op Guitar Hero drumstel

Dit jaar zal Guitar Hero 4 onder de naam World Tour verschijnen. Dit maal zullen we niet alleen los gaan met de gitaar, maar is het ook mogelijk om te drummen en te zingen.

Volgens de makers van Guitar Hero is het drumstel heel erg stevig en biedt het een volledige ervaring door de toevoeging van de bekkens. In onderstaand filmpje zien we Travis van Blink 182 en Chad van de Red Hot Chilli Peppers los gaan met het drumstel.


Internetgegevens een jaar bewaard

Alle providers moeten alle bel-, surf-, mail-gegevens voortaan een jaar bewaren. Dit voorstel is donderdag door de Tweede Kamer aangenomen. Volgens Europese richtlijnen moeten de gegevens minimaal zes maanden bewaard worden tot een maximale periode van 24 maanden.

Het kabinet onder leiding van minister van Justitie Hirsch Ballin wilde graag een termijn van anderhalf jaar, maar een meerderheid van de Kamer vond dat te lang, vooral om privacyredenen. De linkse partijen PvdA, GroenLinks, SP en D66 wilden liever het minimale termijn van zes maanden, net zoals veel andere EU-lidstaten hebben besloten. Het CDA, ChristenUnie, SGP, PVV, Trots op Nederland en de VVD stemden in met het voorstel. Het bewaren van de gevens moet vooral bijdragen aan de strijd tegen criminaliteit en terrorisme.

Onder het motto 'wie niets te verbergen heeft, heeft niets te vrezen', wil Fred Teeven (VVD) het liefst dat opsporingsdiensten 'voor eeuwig' over zo veel mogelijk gegevens van alle burgers kunnen beschikken. Afgelopen week lieten vijftien hoogleraren weten de termijn onnodig en gevaarlijk lang te vinden. Zij waarschuwen voor een controlemaatschappij, waarin iedereen in de gaten wordt gehouden. Ook vrezen ze huiszoeking op basis van foute telecomgegevens.

De providers hebben zich hevig verzet tegen het voorstel. Het opslaan van de gegevens zal miljoenen euro's gaan kosten. Overigens wordt de data niet zelf bewaard, maar wel gegevens over bijvoorbeeld IP-adressen, van wanneer iemand wat bezocht heeft. Alleen overheidsinstellingen hebben toegang tot de informatie, dus een particuliere stichting als BREIN en BSA vallen buiten de boot. Het voorstel moet overigens nog behandeld worden door de Eerste Kamer. Daar is vooral de fractie van het CDA een stuk kritischer dan de Tweede Kamer-leden van die partij.

Met dank aan Pberends voor het via de submit.aangeleverde en herschreven artikel.

 

Vooruitblik Indianapolis 500

Morgenavond wordt de 92e Indianapolis 500 verreden. Het grootste eendaagse sportevenement ter wereld, dat gemiddeld rond de 400.000 bezoekers trekt, is onderdeel van het Indycarkampioenschap, maar wordt over het algemeen gezien als een van de belangrijkste autoraces ter wereld.

De wedstrijd wordt al sinds 1911 verreden en het evenement beslaat de hele maand mei. Drie weken geleden werden al de eerste trainingssessies gehouden en de kwalificatie duurde twee weekends. De wedstrijd zelf is 500 mijl lang, wat grofweg op 800 kilometer neerkomt, en duurt gemiddeld rond de drie uur. Het veld bestaat traditioneel uit 33 wagens, met coureurs die voornamelijk in de Indycar rijden, al zijn er af en toe ook inschrijvingen van rijders die in andere kampioenschappen rijden.

De race gaat dit jaar even na 19.00u Nederlandse tijd van start. Om 19.04u zal Emerson Fittipaldi met de pace car het veld op snelheid brengen, waarna om 19.11u de groene vlag zal worden gezwaaid.

Kwalificatie
Scott Dixon was op Pole Day, afgelopen 10 mei, al vroeg op de baan en zette een poging van 225,178 mph neer, die al snel werd verbeterd door Danica Patrick met een 225,197. Ook Dixons teamgenoot Dan Wheldon reed zich naar de tijdelijke pole position, en prijkte de halve dag bovenaan het klassement, voordat Ryan Briscoe een tweede poging waagde en de eerste snelheid boven de 226 mph neerzetten. Lang kon hij er niet van genieten: in Briscoes inlap had Dixon al een snellere tijd neergezet, die genoeg bleek voor de uiteindelijke pole position.

De tweede kwalificatiedag, op zondag 11 mei, werd compleet verregend en de grid moest dus bepaald worden op 17 en 18 mei. Ook 3rd Day Qualifying werd onderbroken door regen, maar toch wisten 21 coureurs een tijd neer te zetten. Drie coureurs moesten het zonder kwalificatietijd stellen door crashes, waarvan de zwaarste klap op naam van Phil Giebler kwam. Giebler werd met longkneuzingen uit de auto gehaald en zou niet meer meedoen aan de rest van de sessies, inclusief de race.

Bump Day, de laatste dag waarop niet-gekwalificeerde coureurs een plekje op de grid kunnen proberen te bemachtigen door andere rijders uit de top 33 te bumpen, was de redding voor Buddy Lazier, de winnaar van de Indy 500 in 1996. In het laatste half uur van de zes uur durende sessie wist hij zich met een snelheid van 219,015 mph op de laatste plaats te nestelen, ten koste van Mario Dominguez. De Mexicaan had eerder Roger Yasukawa uit de ranglijsten gereden, maar doordat ook AJ Foyt IV een goede tijd had gereden, miste hij uiteindelijk de boot. Bij een laatste wanhoopspoging, slechts minuten voor de vlag viel, vernielde hij tevens zijn wagen door in bocht één de muur te raken.

Volledige startgrid

rijinsidemiddleoutside
rij 11.2.3.
Scott DixonDan WheldonRyan Briscoe
226,366226,110226,080
rij 24.5.6.
Helio CastronevesDanica PatrickTony Kanaan
225,733225,197224,794
rij 37.8.9.
Marco AndrettiVitor MeiraHidedi Mutoh
224,417224,346223,887
rij 410.11.12.
Ed CarpenterTomas ScheckterTownsend Bell
223,835223,496222,539
rij 513.14.15.
Graham RahalDarren ManningBruno Junquiera
222,531222,430222,330
rij 616.17.18.
Justin WilsonBuddy RiceDavey Hamilton
222,267222,101222,017
rij 719.20.21.
Alex LloydRyan Hunter-ReayJohn Andretti
221,788221,579221,550
rij 822.23.24.
Sarah FisherWill PowerJeff Simmons
221,246221,136221,103
rij 925.26.27.
Oriol ServiaEJ VisoMilka Duno
220,767220,356220,305
rij 1028.29.30.
Mario MoraesEnrique BernoldiJaime Camara
219,716219,422219,345
rij 1131.32.33.
AJ Foyt IVBuddy LazierMarty Roth
219,184219,015218,965
snelheden in mijl per uur

Kanshebbers
Scott Dixon heeft de beste troeven in handen om zijn eerste overwinning te behalen op de heilige grond van Indianapolis. Vorig jaar was hij al best of the rest, en had gewonnen als Franchitti ook een pitstop had gemaakt.

Dan Wheldon is al bekend met de melk in Winner's Circle: hij won de race in 2005. Dat jaar won hij ook het IRL-kampioenschap en is sindsdien een van de belangrijkste spelers in de Indycarwereld.

Hélio Castroneves was aan het begin van het decennium de koning van de Brickyard, toen hij zijn eerste twee Indy 500's direct won en in zijn derde op de tweede plaats finishte. Hoewel hij dit jaar nog geen race op zijn naam heeft geschreven, is hij wel leider in het Indycarkampioenschap en maakt een goede kans om zijn Spiderman-act te kunnen herhalen in Indianapolis.

Danica Patrick ging in 2005 al even aan de leiding van de Indy 500 en na haar eerste Indycarwinst eerder dit jaar behoort zij tot een van de kanshebbers. Ze start vanaf de vijfde plaats en is al haar Indy's in de top 10 gefinished. Daarnaast is de grote hype van de laatste jaren in de Amerikaanse autosport en zal alle camera's op haar gericht zien.

Tony Kanaan wacht nog steeds op zijn eerste winst in de Indy 500 en kan nooit uitgesloten worden van een goede aanval tegen het einde van de race. Of het genoeg zal zijn, zal morgen moeten blijken.

Marco Andretti was in 2006 de grote verrassing door de tweede plaats op te eisen op de Brickyard, maar haalde vorig jaar de finish niet, toen hij over de kop sloeg. Als zoon van Michael Andretti is het voor hem te hopen dat de Andretti curse niet ook op hem slaat.

Rookies
De onwaarschijnlijkste rookie dit jaar is Ryan Hunter-Reay. De Amerikaan rijdt al jaren in de Champ Car- en IndyCar-kampioenschappen, maar heeft zich nog niet eerder ingeschreven voor Indy 500. Ook Oriol Servia en Will Power zijn inmiddels bekende namen in de Amerikaanse autosport, maar omdat zij altijd Champ Car hebben gereden, hebben ook zij nooit meegedaan aan de Indianapolis 500. In Europa bekende rookies zijn Graham Rahal, Justin Wilson en Enrique Bernoldi, de laatste twee vanwege hun vroegere Formule-1-optredens. Best gekwalificeerde rookie is Hideki Mutoh. De Japanner debuteerde vorig jaar in de Indycar-klasse en heeft eerder in Japanse raceklasses hoge ogen gegooid. Tenslotte rijden ook EJ Viso, Alex Lloyd, Mario Moraes en Jaime Camara hun eerste keer op de Brickyard.

Tradities
De Indianapolis 500 staat bol van tradities. De start van de race wordt vooraf gegaan door een jaarlijks terugkerend programma van diverse activiteiten, zoals een fly-by van één of meerdere militaire vliegtuigen, het zingen van "Back Home Again in Indiana", het loslaten van duizenden ballonnen en de beroemde woorden "Gentlemen, start your engines". De winnaar van de race ontvangt de Borg-Warner Trophy, een wisselbeker waar de gezichten en namen van alle winnaars op worden getoond. Tevens krijgt de winnaar een fles melk aangereikt op het podium. Emerson Fittipaldi verving na zijn overwinning in 1993 de melk door sinaasappelsap, om zijn sinaasappelplantages te promoten, wat hem op boe-geroep van het publiek kwam te staan. Tenslotte kan de winnaar van de race ook rekenen op een replica van de pace car, dit jaar een Chevrolet Corvette.

Vorig jaar
De 91e Indianapolis 500 was maar 415 mijl lang. Het was een chaotische wedstrijd, die al voor de start voor drama zorgde voor Helio Castroneves. De polesitter kreeg zijn wagen nog maar net op tijd aan de praat om de race vanaf de eerste plaats te starten. De wedstrijd bestond grotendeels uit neutralisaties vanwege crashes. In de eerste helft van de race moesten vier coureurs de strijd opgeven na een serie stevige ongelukken. Toen de wedstrijd eindelijk wat op gang leek te komen, begon het te regenen en werd de rode vlag gezwaaid.

Het duurde meer dan twee uur voor de baan droog genoeg was om door te racen. Een kopgroep van Tony Kanaan, Marco Andretti, Danica Patrick en Dan Wheldon streden veertig razendsnelle ronden om de leiding, en toen Marty Roth de muur in klapte en een gele vlag veroorzaakte, dook bijna het hele veld de pits in. Bijna het hele veld, want Dario Franchitti zag opnieuw regenbuien aan komen drijven en besloot de gok te wagen om door te rijden. Het zou gelukkig uitpakken voor de Schot, want direct na de herstart maakte Andretti een geweldige koprol op de back stretch en terwijl hij uit de wagen werd geholpen, begon het opnieuw te regenen. De race werd definitief afgevlagd en Franchitti won zijn eerste Indy 500.

Vlaamse tieners plegen zelfmoord voor ogen medescholieren

Twee Vlaamse tieners hebben gisteren, afzonderlijk van elkaar, voor de ogen van hun medescholieren zelfmoord gepleegd. Dat meldde de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws vandaag.

Aan het begin van de middag sprong een 17-jarige student van het Koninklijk Atheneum in Denderleeuw uit het raam van de tweede verdieping van zijn school. Hij is zwaargewond overgebracht naar een ziekenhuis, waar hij later aan zijn verwondingen is overleden. Over zijn motieven is nog niets bekend. Leerlingen van de school zijn door de directie en leerkrachten opgevangen.

Een andere dramatische gebeurtenis speelde zich later op de middag af in Antwerpen. Hier sprong een 14-jarig meisje voor de ogen van haar broer en medeleerlingen van een flatgebouw. Zij was op slag dood. Over haar motieven is eveneens niets bekend. Ze was die dag net terug gekomen van een schooluitstapje en was volgens medeleerlingen opgewekt.

Vlaanderen staat bovenaan in de Europese top voor wat betreft jongeren die een zelfmoordpoging doen. Eén op de tien geeft toe minstens één keer een zelfmoordpoging te hebben ondernomen om redenen als een slecht contact met de ouders, slechte schoolresultaten, pesterijen, liefdesverdriet of ruzies.

Meisjes ondernemen drie keer vaker pogingen dan jongens, maar bij jongens is een poging vaker fataal. Volgens de meest recente cijfers sterven er elk jaar vijftig Vlaamse jongeren door zelfmoord, bijna een per week.

Roemeense voetbalbond wijst bonussen af

De Roemeense voetbalbond FRF heeft de EK-bonus van de eigenaar van Steaua Boekarest, Gigi Becali, afgewezen. Becali beloofde het nationale Roemeense elftal geld als het op het EK komende maand goed presteert.

Mochten ze de groepsronde bereiken, dan zouden ze 500.000 euro krijgen, bij het bereiken van de finale 2 miljoen euro daar bovenop en bij winst in de finale nog eens 3 miljoen. De Roemeense bond wil het geld van Becali niet. Er loopt namelijk een onderzoek naar de clubeigenaar. Hij zou spelers en bestuur van Universitatea Cluj hebben omgekocht in de race om het landskampioenschap. "Hij kan zijn geld beter investeren in zijn eigen elftal en de jeugdopleiding van Steaua Boekarest”, aldus de voorzitter van de Roemeense voetbalbond, Ionut Lupescu.

Tijdens het EK is Roemenië in de groep van Nederland ingedeeld.

Rüstü stopt na EK als international

In goed overleg met bondscoach Fatih Terim heeft Rüstü Reçber besloten om zich na het Europees kampioenschap voetbal niet meer beschikbaar te stellen voor de Turkse nationale ploeg.

Tijdens het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea kende de 35-jarige Rüstü zijn hoogtepunt. Turkije wist toen de halve finales te bereiken, mede dankzij uitstekend keeperswerk van Rüstü. Na het WK wist hij een transfer naar FC Barcelona te verdienen .

Rüstü is momenteel geen basisspeler meer van het Turkse elftal. Volkan Demirel van Fenerbahçe is tijdens het EK de eerste doelman.

Beren scharrelen rond in Roemeense stad

Beren lijken de Roemeense stad Brasov te hebben ontdekt. In een tijdsbestek van een paar dagen is in Brasov door inwoners tot twee keer toe alarm geslagen omdat ze een beer ontdekten in de stad, zo meldden Roemeense media vandaag.

Vorige week veroorzaakte een berin grote opschudding toen ze werd ontdekt terwijl ze over het dak van een woning klauterde. De berin kon worden gevangen en is overgebracht naar een reservaat in Roemenië. Maar afgelopen donderdag moest de Roemeense politie in het holst van de nacht opnieuw uitrukken omdat er een beer door een van de winkelstraten banjerde. Ook deze is gevangen en naar het reservaat gebracht.

Brasov is een middelgrote stad in het hart van het berggebied de Karpaten, waar wolven en beren voorkomen. Roemenië herbergt de helft van alle Europese bruine beren. Ze leven doorgaans teruggetrokken en zijn voor mensen niet ongevaarlijk. In het verleden kwam het al veel voor dat ze op het platteland dorpen introkken of campings 'aandeden' om vooral afvalbakken te doorzoeken. Keukenafval lijkt ook in Brasov de lekkernij waar ze op af komen.

ME ontruimt kraakpanden Amsterdam

De mobiele eenheid (ME) ontruimt vanochtend verscheidene kraakpanden in een huizenblok aan de 1e Oosterparkstraat in Amsterdam-Oost. Dat heeft de politie gemeld.

De krakers boden verzet door onder meer met stoelen en paraplu's naar de ME te gooien. De ME zette een waterkanon in. Zeker tien krakers zijn gearresteerd. Het is onbekend of er zich nog meer mensen in de panden bevinden.

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam besloot tot de actie omdat in de nacht van vrijdag op zaterdag op straat gevechten waren uitgebroken tussen bewoners van een van de panden en de politie. De ruzie ontstond nadat de politie naar het kraakpand was gekomen na klachten over geluidsoverlast.

Het pand stond volgens de politie al op de nominatie om te worden ontruimd tijdens de 'reguliere ontruimingsronde'.

Uitslag 3e vrije training Monaco

Heikki Kovalainen heeft op een opdrogende baan de snelste tijd neergezet in de derde vrije training voor de Grand Prix van Monaco. Lewis Hamilton reed de tweede tijd, gevolgd door Kimi Räikkönen, die de top drie completeert.

De snelste coureur van de sessie was iets te snel: bij de uitgang van het zwembad reed hij na dertig minuten tegen de vangrail, waarmee hij een rode vlag-situatie veroorzaakte. Twee minuten na het vrijgeven van de baan begon het te regenen, waardoor de coureurs snellere tijden uit hun hoofd konden zetten.

PosCoureurTeam TijdRonden
1 H. Kovalainen McLaren 1:16.56711
2 L. Hamilton McLaren 1:17.08414
3 K. Räikkönen Ferrari 1:17.17720
4 N. Rosberg Williams 1:17.50326
5 R. Kubica BMW 1:17.68722
6 F. Massa Ferrari 1:17.69126
7 M. Webber Red Bull 1:17.85621
8 A. Sutil Force India F1 1:17.88323
9 K. Nakajima Williams 1:18.14725
10 J. Button Honda 1:18.22527
11 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso 1:18.36716
12 T. Glock Toyota 1:18.42425
13 R. Barrichello Honda 1:18.45518
14 N. Piquet jr. Renault 1:18.61524
15 S. Vettel Scuderia Toro Rosso 1:18.65128
16 F. Alonso Renault 1:18.79523
17 J. Trulli Toyota 1:18.85824
18 N. Heidfeld BMW 1:19.02422
19 G. Fisichella Force India F1 1:19.13110
20 D. Coulthard Red Bull 1:20.80516

'Zenit biedt Advocaat 6 miljoen euro'

De Russische krant Sport-Express meldt dat Zenit Sint Petersburg Dick Advocaat 6 miljoen euro heeft geboden als hij volgend seizoen aanblijft als trainer. Het bedrag wat geboden wordt is bijna het dubbele van wat hij dit seizoen verdient.

"Ik heb nog geen officieel aanbod ontvangen, maar het bestuur heeft me wel gevraagd of ik nog een seizoen in Sint Petersburg wil blijven. Ik heb daarop gezegd dat het nog te vroeg is om daarover te praten", was de reactie van Advocaat.

Twee weken geleden won de Haagse oefenmeester de UEFA Beker met Zenit door met 2-0 van zijn oude werkgever Glasgow Rangers te winnen.

Vorig seizoen werd hij landskampioen met de Russen. Het huidige competitieseizoen eindigt in november.

Oud-trainer Gosens overleden

Oud-voetballer en -trainer Rinus Gosens is afgelopen donderdag overleden. Gosens is 88 jaar geworden.

In 1949 werd de geboren Schiedammer kampioen met SVV. In de finale werd het Heerenveen met Abe Lenstra verslagen.

Na zijn loopbaan als voetballer was Gosens coach van Fortuna Vlaardingen, SVV (promotie naar de eredivisie in 1963), Heracles Almelo, wederom SVV, FC Eindhoven (promotie naar de eredivisie in 1975) en tenslotte FC Den Bosch. Daarna was hij actief als scout voor PSV.

A'damse agenten 'moeten' Koran lezen

Het Amsterdamse politiekorps wil dat zoveel mogelijk hoofdstedelijke agenten de Koran lezen. Daarom kunnen agenten met korting de nieuwe Koranvertaling van schrijver Kader Abdolah kopen.

Het idee is afkomstig van een politieman. Het leek hem goed dat zijn collega's de Koran lezen, om zo een beter inzicht in de Islam te krijgen. De korpsleiding is het er mee eens, vandaar dat men middels een korting op het boek het idee wil stimuleren.

Abdolah schonk eind vorige maand het eerste exemplaar van zijn Koranvertaling aan koningin Beatrix ''voor meer begrip en samenhang in het koninkrijk''.  Hij  heeft meer dan twee jaar aan de vertaling gewerkt. Hij vertaalde het heilige boek van de moslims rechtstreeks uit de oorspronkelijke, Arabische Koran van zijn vader. Na elke zin bekeek hij direct vier Perzische en vervolgens vijf Nederlandse vertalingen. Als daarin een zin beter was vertaald, nam hij die woorden over. Bovendien raadpleegde hij de vijfdelige middeleeuwse uitleg van de Korankenner Tabari. Als Abdolah er dan nog niet uit was, belde hij naar zijn 94-jarige oom Aga Djan in Iran, het geboorteland van de schrijver.

De Koranvertaling van Abdolah verscheen samen met een ander boek van hem,  De Boodschapper, over het leven van profeet Mohammed. De cassette met beide boeken staat inmiddels voor de derde achtereenvolgende week  op nummer één in de Boeken Top 10.

De schrijver met zijn dochter

Petric: "De Duitsers zijn arrogant"

Mladen Petric is van mening dat de nationale ploeg van Duitsland een te hoge pet van zichzelf op heeft. Volgens hem wordt er bij onze Oosterburen veel te makkelijk gedacht over het overleven van de groepsfase.

In de groepsfase nemen de Duitsers het op tegen Kroatië, gastland Oostenrijk en het Polen van Leo Beenhakker. "Je zou kunnen zeggen, dat de Duitsers wat arrogant zijn," liet Petric in een Kroatisch blad weten. Volgens hem zou Die Mannschaft de tegenstanders op het EK voetbal onderschatten. "Ze zeggen dat Kroatië een goede ploeg heeft, maar dat wij Duitsland niet genoeg tegenstand kunnen bieden. Het is nu aan ons om het tegendeel te bewijzen."

Petric heeft daarom ook een vermoeden dat de Duitsers enigszins doordraven in hun optimistische gedachten. "Ik begrijp best dat ze, gezien hun selectie en het sterke WK dat ze achter de rug hebben, het EK met veel vertrouwen tegemoet zien. Maar ik heb de indruk dat ze wat overdrijven. Direct na de EK-loting sprak men in Duitsland al over de kwartfinale, omdat ze vinden dat ze in zo'n gemakkelijke groep terecht gekomen zijn."

De Kroatische nationale ploeg neemt het op 12 juni op tegen Duitsland en is hiermee de tweede tegenstander van de Duitsers.

Lens: "Terugkeer naar AZ verdiend"

Jeremain Lens keerde vrijdag, na meer dan een jaar afwezigheid, terug in de selectie van Jong Oranje. Het grootste nieuws voor de speler kwam echter uit Alkmaar. Volgend seizoen draagt de aanvaller het shirt van AZ namelijk weer.

Lens was al langer op de hoogte van de naderende terugkeer, maar hield zijn mocht dicht. De reden hiervoor waren de play-offwedstrijden waar NEC aan mee deed. Het afgelopen seizoen werd de 20-jarige speler aan de Nijmegenaren verhuurd. "Op basis van de tweede seizoenshelft is mijn terugkeer zeker verdiend te noemen", aldus de aanvaller.

Gisteren speelde Lens de gehele tweede helft tijdens het EK-kwalificatieduel tegen Zwitserland (0-1) mee. De aanvaller werd door bondscoach Foppe de Haan opgeroepen, omdat Ismail Aissati ziek was en niet mee kon. Ook zal de 20-jarige voetballer de plaats van de speler van PSV innemen tijdens de oefentrip naar Zweden. "Ik wil laten zien dat ik erbij hoor. Als ik de Spelen niet haal, is het jammer. Maar voordeel is wel dat ik dan de voorbereiding bij AZ kan meemaken."

FOK!poll: Moslims en hun eisen

De afgelopen weken kwamen moslims veelal in het nieuws omdat ze van alles eisen: geen blote kunstwerken of bouwvakkers, niet naast mannen willen zitten in het vliegtuig. Slaan we door of valt het mee? Dat is wat we van je willen weten in onze nieuwe FP-poll.

Het lijkt wel een nieuwe trend: moslims die klagen en Nederlanders die er gehoor aan geven. Een kunstenares in Huizen was deze week 'not amused' dat haar schilderijen na klachten werden verwijderd van een expositie en ook CDA'er Lex vsn Drooge was niet blij dat hij in het vliegtuig een andere plek kreeg omdat een moslima niet naast hem wilde zitten. Dat FOK!kers er een mening over hebben is ons wel duidelijk. De berichten hebben zelden minder dan vijfhonderd reacties en ie reacties lopen uiteen van belachelijk tot de media overdrijft weer lekker.

STEM NU! Je kunt enkele recente columns over dit onderwerp lezen: Mijn welgemeende excuses, sluit mij niet op!, Landverrader,  Haatzaad en Nekschot en Klagende moslims.

Nazorg verslaafden is slecht geregeld

Het is slecht gesteld met de nazorg die verslaafden krijgen na afloop van hun behandeling. Verslaafden hebben na hun behandeling behoefte aan een goede nazorg, zoals bijvoorbeeld een vaste hulpverlener. Uit onderzoek van het tijdschrift Psy, dat schrijft over geestelijke gezondheid en verslaving, blijkt dat het aanbod aan bestaand nazorg onvoldoende is.

Voor het onderzoek heeft men aan langdurig verslaafden gevraagd wat zij verwachten van de nazorg na een periode van behandeling. Het antwoord van de verslaafden luidt dat er geen gat moet ontstaan na de behandeling. De kans dat zij dan weer terugvallen op hun verslaving is dan groot. Door middel van nazorg moet er hoop op een zinvol leven zijn, het zelfvertrouwen moet terugkomen en men moet het gevoel krijgen er iets toe te doen. Psychiater Els Noorlander van de dubbele-diagnosekliniek in Poortugaal onderschrijft dat het gebrek aan een sociaal netwerk desastreus kan zijn voor een verslaafde. Het kan ervoor zorgen dat ze weer helemaal terug bij af raken.

De situatie is nu nog zo dat iedere zorginstelling voor verslaafden een eigen beleid voert omtrent de nazorg. Een gezamenlijke opvatting over nazorg is er niet en elke instelling verstaat ook iets anders onder nazorg. "We staan overal achterin de rij" is een veelgehoorde kreet onder zowel de instellingen als de verslaafden zelf. Niemand zit op hen te wachten. Een groot deel van de oorzaak ligt dan ook 'in de buitenwereld' volgens de zorgintellingen.

Hier kan het hele dossier, dat 'De kater van de nazorg' heet, worden gelezen.

 

John de Mol wil Brian voor nieuwe Gouden Kooi

John de Mol wil de hulp van Gouden Kooi-deelnemer Brian inschakelen voor de nieuwe editie van het controversiële programma. De bedenker van De Gouden Kooi ziet in hem een coach voor de nieuwe 'miljonairs'. "De komende dagen zal ik daar eens over nadenken", zegt De Mol tegen De Telegraaf.

De Mol onthulde donderdag dat hij de villa in Eemnes in september door nieuwe kandidaten wil laten bewonen. Volgende maand begint de programmamaker met de audities.

Voor winnaar van de spelshow Jaap en zijn medekandidaat Huub ziet De Mol ook meer televisiewerk in het verschiet liggen. Hij zegt met beiden een pilot voor niet nader genoemde programma's te willen opnemen.

De kijkcijfers van het omstreden programma, waarin een groep 'miljonairs' zich 'oneindig gevangen in luxe' weet, schommelden dagelijks rond de 350 duizend en 400 duizend kijkers. De finale trok donderdag ruim anderhalf miljoen nieuwsgierigen, die zagen dat Jaap de Kooi als winnaar verliet.

Tijdens de finale won Jaap het hoogste bedrag dat tot nu toe bij een dergelijk programma is uitgekeerd. Met de ruim 1,3 miljoen euro zegt hij onder meer de 'Terror Jaap-show' te willen maken, een eigen programma op internet. In totaal stemden 2,2 miljoen mensen op de kandidaten. "Dat is net zo veel als bij het eerste seizoen van Idols", zegt De Mol.

Dr. Smalhout: 'Moslims intolerant'

Bekend anesthesist en voorvechter van de Joodse zaak, professor doctor Bob Smalhout, heeft zich in zijn column in de zaterdageditie van de Telegraaf scherp uitgelaten over het al dan niet korte lontje van een gedeelte van de Hollandse moslims.

Smalhout noemt het beestje bij zijn naam en baseert op concrete voorbeelden zijn eindoordeel. Moslims klaagden afgelopen week tegen Almeerse bouwvakkers dat zij er 'te bloot' bij zouden lopen. Ook werden op een tentoonstelling in Huizen twee schilderijen met abstracte afbeeldingen van naakte vrouwspersonen weggehaald, nadat enkele moslims zich hadden beklaagd.

Volgens Smalhout "staan deze gebeurtenissen met elkaar in verband. In toenemende mate tracht de allochtone moslimgemeenschap ons, als westerse burgers, hun vaak intolerante normen en waarden op te dringen."

Smalhout noemt vervolgens nog een reeks voorvallen als de fatwa op Salman Rushdie, en het (bijna) zwichten van onze regering onder Saoedisch-Arabische invloed toen in de eighties de controversiële film De dood van een prinses uitkwam. Ook werd in 2001 de musical 'Aisja en de vrouwen van Medina' na klachten van Rotterdamse moslims geweerd uit de schouwburgen.

Verder hebben we nog te maken met de angstcultuur die als voorbeelden Van Gogh, Hirsi Ali en Wilders ongewild tot voorvechters van de Nederlandse cultuur heeft gemaakt, stelt Smalhout.

Smalhout concludeert met het quoten van Winston Churchill, die op zijn 24e -in 1899- al schreef: "Deze religie verlamt de sociale ontwikkelingen en brengt nietsontziende agressievelingen voort." Smalhout: "De echte intolerantie ligt niet aan de Nederlandse zijde, maar aan de kant van het fundamentalisme. In 2006 in Elsevier zo treffend beschreven: 'Als godsdienstige gevoeligheid vermomde onverdraagzaamheid.'"

Aangaande de zaak Nekschot schreven deze week onder andere FOK!columnisten Danny, SunChaser, MarkVerver, binsmeister en petertjeprik al een kritische noot.

3FM verbiedt porno-opname in studio

Het had hét hoogtepunt van de nacht moeten worden: live een pornofilm opnemen in de 3FM studio. Giel Beelen had Kim Holland uitgenodigd een en ander tijdens zijn vrijdagnachtprogramma te komen filmen, maar de 3FM-directie verbood de ludieke stunt.

Beelen was er goed ziek van. Live in de Nachtegiel-uitzending verklaarde hij dat hij braaf gehoor moest geven aan het verbod. Zijn directe bazen vonden het nog wel kunnen, maar de bobo’s wilden het niet. De officiële reden was dat het een commercieel karakter had. Kim Holland zou de DVD op de markt brengen. Beelen wil nu een locatie-uitzending gaan maken binnenkort zodat hij er toch bij kan zijn.

Of Beelen zelf ook meespeelt is niet bekend. Naar verluidt zou hij de seks wel kunnen gebruiken, Shownieuws verkondigde gisteren dat hij en Marisa uit elkaar zijn. De twee waren drie keer getrouwd maar geen een keer voor de wet. Beelen kwam er niet op terug vannacht maar het zou te maken kunnen hebben met zijn steeds bizardere stunts voor tv. In de nieuwe serie Factor Giel laat hij zich levend begraven en ondervagen op de Guantanamo bay-manier. Deze zomer komt het op tv.

SunGiel

Geen porno in de 3Fm studio!

 

Politie laat Gouden Kooi-fans lang lopen

Vier pubers uit Eemnes die donderdag van zo dichtbij mogelijk de ontknoping van reality-serie De Gouden Kooi wilden bijwonen, zijn door een paar agenten flink te grazen genomen. Ze kregen een boete van 60 euro per persoon, omdat ze zich op verboden gebied bevonden en moesten voor straf nog ook eens uren omlopen.

De koddebeiers stonden het namelijk niet toe dat de jongens na de bekeuring terugliepen naar hun fietsen die een paar honderd meter verderop stonden.  ''Jullie lopen maar om'', kregen ze te horen. Hierdoor restte hen niets anders dan een nachtelijke wandeling rond de A27, die voerde over onverharde paden, langs de Goyergracht, door een fietstunnel en langs de snelweg.

De moeder van een van de pubers is woest over het politie-optreden. Haar 15-jarige zoon kwam hierdoor namelijk pas rond half drie 's nachts terug.

De luxueuze villa van het tv-programma waar de uitzending vandaan kwam, ligt op het grondgebied van de gemeente Eemnes, aan de Goyergracht-zuid 11a. 

KLM wil vliegen op algen

Vliegen op kerosine gemaakt uit algen. Dat klinkt als toekomstmuziek en dat is het ook. Maar luchtvaartmaatschappij KLM heeft inmiddels al wel een exclusief contract gesloten met een Brabants bedrijfje om te kijken of het kan.

Dat heeft een woordvoerster van KLM vandaag gezegd naar aanleiding van berichtgeving hierover van het Financieele Dagblad.

Wanneer er partners gevonden worden met voldoende expertise wil KLM dit najaar nog kijken of het mogelijk is olie te winnen uit algen. ''Vervolgens moeten we dan kijken of daar kerosine van gemaakt kan worden.''

Volgens de KLM-woordvoerster heeft de luchtvaartmaatschappij het ideaal om te vliegen op kerosine gemaakt van biobrandstof. Dat wordt ingegeven door een afspraak die zij hebben gemaakt om klimaatneutraal te groeien en om steeds meer tegenwicht te bieden aan de stijgende olieprijs.

KLM verplaatst man om moslima

In navolging van de blootschilderijen in Huizen en de te blote bouwvakkers in Almere is er wederom gezwicht voor een eis van een moslim. Onlangs werd het Amsterdamse CDA gemeenteraadslid Lex van Drooge tijdens een vliegreis verzocht elders plaats te nemen. Reden: een moslima wilde niet naast een man zitten.

Een en ander vond plaats tijdens een reis van Istanbul naar Amsterdam. Van Drooge was op werkbezoek geweest in de Turkse stad. Bij binnenkomst kon hij echter niet op zijn eigen gereserveerde plaats gaan zitten. "Aan het begin van de terugreis werd mij door een stewardess verzocht elders in het vliegtuig plaats te nemen. Later bleek dit op verzoek van mijn oorspronkelijke buurvrouw met hoofddoek. Uiteindelijk ging ik er qua plaats wel op vooruit, maar daar gaat het natuurlijk niet om. Blijkbaar weten we niet goed hoe we met dit soort situaties, die gelukkig slechts incidenteel voorkomen, om moeten gaan", aldus Drooge.

De KLM laat weten dat er 'geen specifiek beleid voor dergelijke cultureel of religieus geïnspireerde verzoeken'. Wel probeert de maatschappij rekening te houden met verzoeken van de reizigers. Waarom de moslima niet is verplaatst in plaats van Drooge is niet bekend. Drooge vindt het maar raar: "Natuurlijk heb ik ook wat rond gebeld. En bij Turkse vliegmaatschappijen hebben ze niet gehoord van aparte klassen voor mannen en vrouwen."

[Upd] Drenthe verdraait knie

Royston Drenthe heeft gisteren, in de EK-kwalificatiewedstrijd van Jong Oranje tegen Jong Zwitserland, zijn knie verdraaid.

De kwetsuur leek aanvankelijk niet ernstig, maar de speler van Real Madrid werd later toch naar het ziekenhuis gebracht voor nader onderzoek. Men is bang dat hij een beschadigde kruisband heeft.


Update 10:00 uur

Na het weekend zal de blessure van Drenthe nader worden onderzocht. Hij reist in ieder geval niet mee naar Zweden waar Jong Oranje meedoet aan een vierlandentoernooi.

Zelfrespect en gezag

Het was mistig. Meteor had zijn verlangens, hoop en liefde bedekt onder een wollen deken. Zijn dekbed heette drank, of kwam van de coffeeshop. Eigenlijk maakte het niet uit hoe, als de spijt en het knagende gevoel maar zachter gezet kon worden. De stemmen waren nooit weg, nooit vriendelijk en ze hadden altijd gelijk. Al die jaren had hij geweten dat het aan hem lag. Het verleden had hem in een ijzeren greep gehouden, en hij had dat geaccepteerd. Elke keer als hij wat nieuws wilde beginnen waren er meteen de spoken van vroeger die hem er aan herinnerden dat hij een ongeschikt persoon was. Niet in staat een relatie te hebben, niet geschikt voor ambitie of echt ongebreideld plezier. Hij ging er altijd maar van uit dat hij te gemiddeld of te depressief was om echt iets te bereiken in zijn leven. En dus probeerde hij het niet meer.

Blote harries in Age of Conan: Hyborian adventures video

In de tijd van de barbaren werd er nog niet gekeken naar een naakte vrouw meer of minder. Blijkbaar was het voor krijgersvrouwen van die tijd absoluut geen probleem om weinig kleren te dragen, althans als we de makers van Age of Conan moeten geloven.
Het is in de game zelfs mogelijk om met je vrouwelijke hoofdrolspeelster in haar blote harries en mini-string rond te huppelen en badguys in stukjes te hakken. Het duurde uiteraard niet lang voordat iemand hier een videotje van schoot. Wil je wat meer van de gameplay van de game zien, of gewoon erg van virtuele blote jopen houden dan raad ik aan de volgende trailer te bekijken.

Bijna 100.000 Fransen zonder rijbewijs

Bijna 100.000 Franse automobilisten zijn er het afgelopen jaar op betrapt dat ze autoreden zonder geldig rijbewijs. In 2005 constateerde de Franse politie bij 72.000 bestuurders dat ze zonder rijbewijs reden, in 2007 is dat gestegen tot meer dan 93.000.

Het gaat niet alleen om automobilisten die nooit een rijbewijs hebben gehaald, maar vaak om bestuurders wier rijbewijs is verlopen of via het puntenstelsel ongeldig is geworden.

Via het Franse puntenstelsel verliezen automobilisten die op overtredingen in het verkeer worden betrapt punten tot een moment waarop ze zo vaak zijn geverbaliseerd dat ze geen punt meer over hebben. Dan mogen ze niet meer autorijden en is het rijbewijs ongeldig.

[NBA] Lakers vernederen Spurs

De Los Angeles Lakers speelden een van hun beste play-off wedstrijden tot nu toe. De San Antonio Spurs werden met 101-71 verslagen in een uitverkochte Staples Centre.

Alle grote sterren waren aanwezig voor de tweede wedstrijd van de Western Conference finale. Sylvester Stallone, Jack Nicholson , Denzel Washington en de nieuwste Laker fan David Beckham waren aanwezig om de heren in het purple and gold te zien spelen. De Lakers begonnen sterk en wisten de voorsprong nooit weg te geven. Lamar Odom en Derek Fisher, die een teleurstellende eerste wedstrijd speelden, hadden wat goed te maken. Dat was te zien aan het spel van beide heren. Odom was zowel defensief als offensief zeer sterk. Hij eindigde de wedstrijd met twintig punten, twaalf rebounds en vier geblokte schoten. Fisher had elf punten en drie assists. De Spanjaard Pau Gasol maakte vroeg in de eerste kwart twee fouten waardoor hij een gedeelte van de wedstrijd op de bank moest doorbrengen. Desondanks kwam de center tot tien punten en zeven rebounds. Kobe Bryant was topscorer van de wedstrijd met 22 punten, vijf rebounds en vijf assists.

Over de spelers van de Spurs kon er geen goed woord gezegd worden. Het enige pluspunt waren de zestien rebounds en twaalf punten van Tim Duncan. De verdediging van de heren uit Texas was teleurstellend en zelfs dramatisch. Coach Greg Popovich zag aan het einde van het derde kwart dat de wedstrijd al verloren was toen de Lakers al een voorsprong van twintig punten hadden. Tony Parker, Manu Ginobilli en Duncan kregen rust en werden door Brent Barry, Damon Stoudamire en Kurt Thomas vervangen. Stoudamire speelde voor deze wedstrijd geen enkele minuut voor de Spurs tijdens de play-offs. De kleine guard die de bijnaam Mighty Mouse heeft, stelde teleur.

De volgende wedstrijd zal zondag gespeeld worden in San Antonio waar de Spurs een 2-0 achterstond mogen proberen weg te poetsen.

Van Bronckhorst aanvoerder tegen Oekraïne

Giovanni van Bronckhorst is vanavond aanvoerder van het Nederlands elftal voor de wedstrijd tegen Oekraïne. Edwin van der Sar, die normaal de aanvoerdersband draagt, speelt niet mee. De doelman meldt zich pas maandag bij de selectie.

Tot nu toe heeft Gio 76 interlands voor Oranje gespeeld. De middenvelder was ook de aanvoerder van Feyenoord het afgelopen seizoen en zal dat hoogstwaarschijnlijk ook volgend seizoen zijn. Met zijn 76 interlands zal de middenvelder de meest ervaren man op het veld zijn vanavond.

Ellery Cairo test bij NAC

Voor de rechtsbuitenpositie heeft NAC het vizier gericht op Ellery Cairo. De aanvaller, die onder contract staat bij Coventry City, speelde gisteravond mee in een oefenwedstrijd tegen DOSKO om zijn fysieke gesteldheid te testen.

De 29-jarige Cairo speelde bij Coventry City in het Engelse Championship dit seizoen slechts zeven competitieduels. Eerder kwam hij uit voor Feyenoord, Excelsior, FC Twente, SC Freiburg en Hertha BSC.

Race Driver: GRID demo populair: 1 miljoen downloads

De demo van de aankomende racegame Race Driver: GRID is zeer populair. Zo zijn er sinds de dag dat de demo online verscheen al ruim een miljoen mensen geweest die wel eens een poging wilden wagen om de snelle bolides onder controle te krijgen in snelle races en drifts.

Voor zowel de Xbox 360- als PS3 spelers is de demo vrij competitief geworden nu dat de European Fastest Final Lap Challenge zijn laatste paar dagen in gaat. Met een splinternieuwe BMW 3 Serie als de ultieme prijs, is het nog niet te laat om je console op te starten en een poging te wagen om een snelle tijd neer te zetten op het Jarama circuit.

Om je echter één van Europa's beste en snelste racers te kunnen scharen, zul je echter wel een tijd moeten proberen te evenaren van slechts 73 seconden (ofwel: 1:13.63)

Pijnlijke nederlaag Jong Oranje

De eerste punten op weg naar het Europees kampioenschap van 2009 in Zweden zijn verspeeld door Jong Oranje. Het elftal onder leiding van bondscoach Foppe de Haan verloor van Jong Zwitserland. Fabian Lustenberger scoorde het enige doelpunt van de wedstrijd kort na rust.

Ondanks het puntenverlies blijft Nederland koploper in groep 5 met vijftien punten uit zes wedstrijden. Tot nu toe had Jong Oranje nog geen doelpunten tegen geïncasseerd. Nederland wordt door Noorwegen gevolgd met tien punten uit vijf wedstrijden.

Het is vrijwel zeker dat Jong Oranje mee zal doen aan de play-offs. De tien groepswinnaars en de vier beste nummers twee kwalificeren zich daarvoor. De zeven winnaars van de play-offs spelen samen met gastland Zweden het EK. De laatste twee edities van het EK werden door Nederland gewonnen, in 2006 en 2007.

“We startten het eerste half uur heel aardig, maar daarna zakten we weg”, zei bondscoach Foppe de Haan na afloop voor de microfoon van RTL. “Voorzetten waren niet nauwkeurig genoeg en we bereikten de spitsen niet. We hadden te veel tijd aan de bal nodig. Dit is heel vervelend, maar het gebeurt.”

De Haan maakt zich geen zorgen. “Deze groep overleven we sowieso. Daar ben ik zeker van.”

Aissati niet mee naar Zweden

Ismail Aissati reist aankomende week niet met de gecombineerde selectie van Jong Oranje en het Olympisch Elftal naar Zweden voor een toernooi met Frankrijk, Portugal en Zweden. De middenvelder is ziek.

Jeremain Lens, die Aissati gisteren verving in het EK-kwalificatieduel met Zwitserland (0-1), neemt zijn plaats in. Ook Evander Sno gaat mee. Die sluit zich vanmorgen bij de groep aan. Aankomende donderdag werd hij landskampioen met Celtic.

Nieuwe en oude moves en wapens in Gears of War 2

Gears of War 2, wie is er nog niet bekend met het feit dat de opvolger van de hitgame er aankomt? Langzaam krijgen we steeds meer informatie over de game. Zo zullen we een hoop uit de eerste game terug gaan zien, maar er zijn uiteraard ook de nodige vernieuwingen voor zowel de single- als multiplayer:
quote
-New weapon: Scorcher (Flamethrower)

-5 vs 5

-Assasination gametype altered. everyone respawns until their leader is dead. When the leader is killed they stop respawning and the game ends when everyone is dead on one team.

-Assasination renamed 'Guardian'.

-New gametype 'Wingman' 10 players split into teams of two. Each team is played as different character (e.g. marcus and marcus vs Dom and Dom etc)

-Features Matchmaking

-Executions now vary on the weapon you're holding (e.g. sniper rifle will be used ike a golf club)

-Curb stomp returns

-'Y' will cause your character to unleach several brutal punches to a downed enemy, killing him.

-'A' will cause you to pick up the enemy and use him as a shield. The player your using as a shield will go to the respawn line.

-New gametype 'meatflag' sort of like CTF but epic have done this in their own way. The flag will instead be a character wandering around the centre of the map. He has his own weapons and even a place on the leaderboard.
To capture him you will need to down him and pick him up as a meatshield and take him back, slowly, to your base. If you shoot the meatflag enough times while he's being dragged back to base, his captor will loose him and he'll go crazy on everyone around him.

-Specific weapons will cycle round the maps.

-Stopping power - if your running towards an enemy but he is firing straight into your chest, you will slow down.

-The oppurtunity to spawn with either the lancer or hammerburst.

-Hammerburst gone through significant alterations. The faster you tap the the right trigger, the faster it fires. However: Quicker shooting = more recoil.

-New weapon: Medusa. Could be considered a power weapon. 6 shots per burst.

-Bullet shields: Big metal shield that stops you from getting hit. Can be planted into the ground to make a new cover. Enemies can kick it down though if they get close enough.

-Grenades can be stuck anywhere, not just on enemies. They can be planted on the ground,walls,doors etc to produce a proximity mine.

-smoke grenades carry a stun effect that ragdolls anyone in range.

-new weapon: poison gas grenade. Produces a cloud of smoke that kills anything that lingers in it. They can be stuck onto enemies were they will slowly die. People stuck by the gas grenade can also injure team-mates if they get too close.

-On games with no respawn, when you are dead you can fly around the map as a "ghost cam". You can even take screenshots that will be uploaded to the community.

-Gridlock returns. However its more overgrown now, plants and grass growing. (Everything is still the same though- cars are where they where etc)

-New map - 'river' - symetrical map, each team has a thin strip of land with a house and sniping tower, and in between them a river.

-New map - 'Security' - long thin map.

-New locust 'hammerhead' (His helmet makes him look sorta like a hammerhead shark)

-New locust 'Grenadier' (This is the guy we saw in the video were marcus punches him to death)

-Two people can chainsaw one guy at the same time.

-New cog 'Tai' has aboriginal tattoo's.

-New cog 'Dizzy' "looks like chuck Norris"

-Cole returns for multiplayer at least.


'Stadsguerrilla in Anderlecht'

In het Belgische Anderlecht is gisteravond een ware stadsguerrilla uitgevochten. Enkele honderden voetbalhooligans en evenveel allochtone jongeren wilden elkaar daar te lijf gaan en richten een grote ravage aan in de omgeving van het Anderlechtstadion. 

Ongeveer tweehonderd voetbalhooligans en skinheads riepen op te verzamelen in het supporterscafé A l'Occasion aan het De Lindeplein. Daar maakten zij zich op voor een confrontatie met de plaatselijke allochtone jeugd. Zij waren zondag al slaags geraakt met deze groep. De politie was al gewaarschuwd en was massaal aanwezig in een poging de aangekondigde veldslag te dwarsbomen.

Rond zeven uur gisteravond begonnen de rellen. Bijna driehonderd allochtonen jongeren, waarvan sommigen amper twaalf jaar oud, waren bijeengekomen. De jongeren gooiden projectielen naar de politie in een poging naar het De Lindeplein te komen, waar de voetbalhooligans en skinheads zich ophielden. De politie voerde verschillende charges uit om de jongeren terug te dringen. De voetbalhooligans en skinheads begonnen zich hierop met de zaak te bemoeien, maar ook zij werden teruggedreven door de politie. Uiteindelijk heeft de politie met waterkanonnen en politie te paard de twee groepen uit elkaar proberen te houden. Verschillende relschoppers zijn gearresteerd en verschillende vechtersbazen raakten gewond.

De rellen duurden nog uren voort. De politie moest de twee groepen om beurten terugdrijven. Rond 21.00 uur probeerden de voetbalhooligans en skinheads de allochtone jeugd wederom aan te vallen. Verborgen achter bivakmutsen en gewapend met ijzeren staven riepen ze: "Wij willen vandaag een dode zien!" Ondertussen had deze groep nog versterking gekregen van de aanhangers van Germinal Beerschot en was de politie van Antwerpen naar Anderlecht gekomen. Zij hoopten de relschoppers te herkennen. Bronnen meldden nog dat er ook supporters van Mechelen en Ajax naar Brussel waren gekomen, maar de politie kon dit gisteren niet bevestigen.

Waarom de rellen zijn ontstaan is nog niet duidelijk. Veel van de relschoppers zijn na een telefoontje van vrienden gekomen. Eén van de relschoppers vertelde: "Ik werd gebeld door mijn vrienden bij Sporting Boys 65, een harde supportersclub van Anderlecht. Zij waren daar al met een stuk op twintig, achter Sint-Guido. Er zijn toen een aantal allochtonen met ons beginnen te vechten. Er was heel wat tamtam, ze hebben iemand van ons een bloedneus geslagen. Toen ben ik zelf snel weggegaan."

Tijdens de rellen zijn tal van autoruiten en bushokjes gesneuveld. Ook zijn er agenten van hun paarden af getrokken. Er is van alles uit de grond gerukt dat als projectiel of wapen gebruikt kon worden. Het lukte de politie niet om de groepen definitief uit elkaar te krijgen. Beide partijen bleven zich hergroeperen na de charges van de politie en het leek erop dat de rellen nog de hele nacht door zouden gaan. De exacte schade van zal in de loop van de ochtend goed opgemeten worden. Daarnaast is het de vraag of dit een eenmalige actie was of dat de komende nachten onrustig zullen blijven.

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.

Coupet na twaalf jaar weg bij Lyon

De geruchten over een eventueel vertrek van keeper Gregory Coupet dwaalden al rond, en nu is het ook een zekerheid. Na twaalf jaar dienst te hebben gedaan bij Olympique Lyon, is de Fransman toe aan een nieuw avontuur.

Zaterdag zal de laatste officiële speeldag zijn voor Coupet. Dan moet Lyon in de bekerfinale aantreden tegen Paris Saint-Germain. Het afscheid van de keeper werd bekend gemaakt bij de training. “Ja, ik vertrek. Het was een publiek geheim. De beker pakken is mijn manier de fans te bedanken.”

Olympique Lyon heeft al toenaderingen gehad uit Londen, waar Tottenham Hotspur de nieuwe club heet te zijn van Coupet. De 35-jarige doelman ontkent echter dat hij al tot een akkoord is gekomen.

Xbox Live Arcade krijgt reorganisatie en meer aandacht

In een interview met Xbox Live manager Mark Whitten is duidelijk geworden dat Xbox Live Arcade gaat veranderen. Zo zullen titels die slecht presteren zonder pardon van de service verwijderd worden.


Onze Mark

Mark Whitten reageert: "We have taken a different approach this spring and spent a lot of our time and resources of building the proper infrastructure and scale for the service not just today but also into the future. So while most users will not notice any significant changes to the dashboard this spring, I can tell you that the team will be releasing a new digital rights management (DRM) tool next month that will allow you to better consolidate your licenses for downloaded content to a single Xbox and allow you the freedom to be able to play your content both online and offline.

Er komt dus geen spring-update zoals we jullie gisteren al wisten te melden. Maar er komt dus wel eindelijk een langverwachtte DRM fix dus voor XBLA-games en video's.

So we are officially increasing our XBLA game size limits dramatically from 150mb to 350mb. We are also giving publishers more flexibility in how they price their games and opening up a new 1600 Microsoft Points price point for some of these now bigger and better games. This week we already have seen a title that is taking advantage of this and getting great response, Penny Arcade Adventures: On the Rain Slick Precipice of Darkness, Episode One. In addition to allowing these bigger and better games we will be delisting older underperforming titles in order to keep the service focused on a section of high quality games. Finally, we are also going to be putting our money where our mouth is here and are launching a new fully funded 1st party studio which will be focused on high quality digital content creation., aldus Whitten.

Xbox Live Arcade wordt dus volwassener. De games mogen meer gaan kosten en zullen dus kwalitatief beter gemaakt kunnen worden. Ook zal er dus een first-party studio speciaal op Xbox Live Arcade gezet worden.

Circusmedewerkers opgepakt na vechtpartij met politie

Een protestactie van dierenactivisten in IJsselstein is gisteravond uitgelopen op een vechtpartij, waar ook de politie bij betrokken raakte. Twee medewerkers van Circus Belly Wien zijn aangehouden.

Activisten kwamen gisteren protesteren met spandoeken, folders en een megafoon. Zij zijn tegen het gebruik van dieren in het circus. De actie was aangekondigd en de demonstranten bleven buiten het circusterrein, aldus de politie. De medewerkers van het circus zouden de actievoerders hebben bekogeld. Toen de politie kwam om de menigte tot kalmte te manen sloeg de vlam in de pan.

Diverse circusmedewerkers raakten slaags met de politie. Deze laatste grepen uiteindelijk naar de wapenstok en pepperspray om de medewerkers te overmeesteren. Een man en zijn 14-jarige zoon zijn meegenomen naar het politiebureau.

Circus Belly Wien heeft al vaker te maken gekregen met protesten en ook deze liepen uit de hand. Afgelopen woensdag was er ook al een protestactie bij het circus. Volgens de activisten zijn zij bedreigd door medewerkers van het circus en moest één van de actievoerders naar het ziekenhuis om zich aan zijn verwondingen te laten helpen.

Met dank aan TechXP voor de submit.

Zwitserland vernietigt nucleaire documenten

Zwitserland heeft uit veiligheidsoverwegingen bewijsmateriaal vernietigd dat had kunnen worden gebruikt tegen drie Zwitsers die atoomgeheimen zouden hebben gesmokkeld. Dat heeft de Zwitserse president Pascal Couchepin vrijdag gezegd. Het bewijsmateriaal bestond uit documenten waarin tot in detail werd beschreven hoe kant-en-klare kernraketten kunnen worden gemaakt en is onder toeziend oog van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) vernietigd, aldus Couchepin.

De drie verdachten, een vader en zijn twee zoons, zouden een schakel zijn geweest in het smokkelnetwerk van de Pakistaanse atoomgeleerde Abdul Qadeer Khan. De Zwitserse media hebben gemeld dat de Verenigde Staten de Zwitserse autoriteiten onder druk hebben gezet om de documenten te vernietigen, omdat de documenten in verkeerde handen zouden kunnen vallen. Couchepin zei vrijdag dat de documenten zijn vernietigd om schade aan het Zwitserse buitenlands en veiligheidsbeleid te voorkomen. De Amerikaanse ambassade weigerde vrijdag commentaar.

Khan heeft toegegeven atoomgeheimen te hebben verkocht aan Iran, Noord-Korea en Libië. Een van de Zwitserse verdachten zou voor de Amerikaanse geheime dienst CIA hebben gewerkt en informatie hebben doorgespeeld op basis waarvan in 2003 een vrachtschip met onderdelen voor een uraniumverrijkingsfabriek met bestemming Libië werd onderschept. De Libische leider Moammar Gadhafi gaf daarop toe plannen te hebben voor de ontwikkeling van een atoombom, maar heeft dat streven inmiddels opgegeven.

Week van de Zee begint in Rotterdam

Rotterdam luidt vandaag de zevende Week van de Zee in. In de Leuvehaven levert een helikopter van het Loodswezen om 15.30 uur het eerste exemplaar af van de brochure Clean Shipping. Deze is bestemd voor de voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR), Tineke Netelenbos.

Blus- en sleepboten van het Havenmuseum en van het Loodswezen in Rotterdam geven een publieksdemonstratie. In de haven is ook het energiezuinige schip de Berezina te bezichtigen.

Het thema van deze week is 'Op volle kracht vooruit!', om aandacht te geven aan schone scheepvaart en windenergie op zee. De Noordzee is een van de drukst bevaren zeeën ter wereld. Schepen bezoeken de Nederlandse havens of passeren de Noordzee op weg naar andere bestemmingen.

Van het goederentransport van en naar de Eropese Unie gaat 90 procent over zee, evenals 40 procent van de interne EU-handel, blijkt uit onlangs verschenen cijfers van de Europese Commissie. Van alle handel van en naar Nederland (430 miljoen ton per jaar), gaat circa de helft per zeeschip.

Scheepvaart heeft ook negatieve gevolgen, bijvoorbeeld vervuiling van de lucht. Stichting de Noordzee vraagt met Clean Shipping politiek, reders, scheepsbouwers, havens en marktpartijen zich sterk te maken voor schone scheepvaart.

De Noordzee is Nederlands grootste natuurgebied. De zee bepaalt ook sterk onze geschiedenis. De Week van de Zee is opgezet om de Nederlandse kust en zee onder de aandacht te brengen.

'Calabrische maffiabaas' Nirta opgepakt

In een ondergrondse bunker in het Calabrische dorp San Luca is vrijdag de veronderstelde maffiabaas Guiseppe Nirta gearresteerd. De 68-jarige Nirta zou aan het hoofd staan van de Calabrische clan die betrokken was bij de moord op zes Italianen bij een restaurant in Duisburg, vorige zomer. Nirta staat op de lijst van de honderd gevaarlijkste voortvluchtigen van het Italiaanse ministerie van binnenlandse zaken.

De moordpartij in Duisburg had te maken met een vete binnen de 'ndrangheta, zoals de Calabrische maffia wordt genoemd. Volgens Italiaanse media is Nirta de schoonvader van Maria Strangio, die twee jaar geleden met kerst werd vermoord. Strangio was getrouwd met een zoon van Nirta, een maffiabaas. Tien dagen na de moord op Strangia werd als vergelding een lid van een rivaliserende clan gedood. Nirta werd in verband met deze moord gezocht. De moorden in Duitsland moeten in het licht van deze vete worden bezien.

De 'ndrangheta stamt uit het midden van de 19de eeuw en bestaat voornamelijk uit bloedverwanten. De organisatie telt vermoedelijk tussen de vijftig en tweehonderd clans en heeft tussen de zes- en zevenduizend leden.

Nederlanders steeds vaker naar Belgisch ziekenhuis

Steeds meer Nederlanders gaan voor een medische behandeling naar een Belgisch ziekenhuis. Dat blijkt uit cijfers die de twee grootste zorgverzekeraars van Nederland, Uvit en CZ, aan het AD hebben verstrekt, zo bericht de krant vandaag.

Beide verzekeraars zijn goed voor 7 miljoen verzekerden. Vooral bij Uvit (Univé, VGZ, IZA, Trias) steeg het aantal Nederlandse patiënten dat voor een behandeling naar de zuiderburen ging. In 2006 vergoedde de verzekeraar nog duizend facturen uit België, vorig jaar was dit aantal achtduizend. CZ vergoedde vorig jaar ongeveer evenveel rekeningen uit België, al kende deze verzekeraar een lichtere stijging.

Vooral de kortere wachtlijsten in Belgische ziekenhuizen dragen eraan bij dat steeds meer Nederlanders voor een behandeling over de grens kiezen.

Bijna helft bevolking vindt Nederland te klagerig

Bijna de helft van de bevolking is het eens met premier Jan Peter Balkenende als hij zegt dat Nederlanders te veel klagen. Zo'n 45 procent kan zich wel vinden in de opmerkingen van de minister-president. Ongeveer 53 procent is het niet eens met Balkenende. Dat blijkt vrijdag uit een peiling van Maurice de Hond onder twaalfhonderd respondenten.

Woensdag gaf Balkenende toelichting op zijn 'verantwoordingsbrief' over het kabinetsbeleid in het afgelopen jaar. Hij hekelde daar de 'klagerigheid' die volgens hem de toon van het publieke debat bepaalt. SP-leider Jan Marijnissen en D66-leider Alexander Pechtold namen het de premier donderdag kwalijk dat hij de Nederlandse bevolking negativisme verweet. Balkenende ontkende donderdag dat te hebben gezegd. Het ging hem 'erom te zeggen dat wij moeten ophouden vooral te focussen op de dingen die niet goed gaan'.

Kiezers van ChristenUnie, CDA en GroenLinks zijn het in meerderheid met Balkenende eens. De PvdA-kiezers zijn verdeeld, en mensen die hebben gestemd op de SP, PVV zijn het in grote mate niet met hem eens.

Bijna acht op de tien respondenten vinden dat Nederlanders terecht klagen over de kwaliteit van het onderwijs en over de ouderenzorg. Files staan met 72 procent op de derde plaats. Bij 21 onderwerpen die respondenten kregen voorgelegd is er een meerderheid die stelt dat er terecht wordt geklaagd.

VN-topman belooft China meer steun na aardbeving

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft China meer hulp toegezegd na de verwoestende aardbeving in het zuidwesten van het land. De VN-topman deed de belofte tijdens zijn bezoek aan het rampgebied, meldden Chinese staatsmedia vandaag.

De Verenigde Naties reserveerden 8 miljoen dollar uit een speciaal hulpfonds. Ook brachten VN-instanties hulpverleners en goederen naar het rampgebied. Volgens de jongste cijfers kwamen bij de aardbeving zeker 60.000 mensen om het leven.

Opstelten wil geen 'gedonder' meer in VVD

De VVD moet eenheid uitstralen om te zorgen dat het afgelopen is met 'het gedonder in de partij'. Dat zei de nieuwe partijvoorzitter Ivo Opstelten vrijdag tijdens het VVD-congres in Noordwijkerhout.

Opstelten doelde met zijn uitspraak op de ophef in de partij die het gevolg was van de strijd om het partijleiderschap tussen Rita Verdonk en Mark Rutte. Rutte won de stemming onder de leden, maar Verdonk weigerde zich daarbij neer te leggen. Dat leidde uiteindelijk tot het verwijderen van Verdonk uit de VVD.

Eind maart won Opstelten met meer dan zestig procent van de stemmen van de VVD-leden de voorzittersverkiezing van gedeputeerde van Noord-Brabant Onno Hoes. Opstelten stelde de leden vrijdag een VVD in de regering in het vooruitzicht. Volgens hem belast het huidige kabinet alleen maar de 'hardwerkende Nederlander'. "Ze betalen meer belasting, ze krijgen meer regels en ze staan steeds langer in de file."

Andere oppositiepartijen zijn volgens de nieuwe voorzitter geen alternatief voor de liberalen. De SP bestaat volgens Opstelten uit 'neocommunisten' die tegen de vrije markt zijn en de PVV is volgens hem de partij tégen de vrijheid. Ook haalde hij Trots op Nederland aan, de partij van oud-VVD-politica Rita Verdonk, verantwoordelijk voor de crisis binnen de VVD. Volgens Opstelten is ze weliswaar in het bezit van 'veel virtuele zetels', maar is ze niet klaar voor het oplossen van 'echte problemen, met echte oplossingen'.

[Gerucht] Online co-op in april 2009 met Resident Evil 5

Er zijn hoge verwachtingen voor Resident Evil 5. Het nieuwste deel in de Resident Evil serie, en de opvolger van één van de beste games ooit gemaakt, zal veel moeten bewijzen. Op Games Radar is een artikel verschenen met nieuwe informatie.

Helaas is het artikel al van het web gehaald, maar we weten wel wat er in stond.

quote
If it wasn't for the new features the game would read like a massive re-skinning job, but thanks to the inclusion of God Hand's dodging abilities and a fully integrated online co-op story there's enough on the new features front to avoid those damning accusations of cashing in on the same idea.

quote
Like Gears, the entirety of Resident Evil 5 features jump in/jump out gameplay with the AI taking over the reigns of our mysterious female mercenary when you're playing alone.

quote
New to Resident Evil 5's combat system is the ability to lock to a wall and fire around the corner.

quote
With all this excitement it's easy to forget the rest of the package. Resident Evil 5 doesn't just feature a story; there's the returning Mercenaries minigame and a whole host of other extras that are still safely under wraps. We'll admit to being just a wee bit concerned when it was revealed Shinji Mikami would not be heading up the production of Resident Evil 5, but in spite of this loss on the development team the game is looking like the ultimate game of the series.

Er is ook meer bekend geworden over de releasedatum. Capcom wil het spel in dit financiële jaar uitbrengen. Deze loopt tot april 2009, en dus kunnen we aannemen dat het spel voor april 2009 in de winkels ligt.

Clinton: sorry voor refereren aan moord Kennedy

Hillary Clinton heeft zich vrijdag verontschuldigd voor het aanhalen van de moord in juni 1968 op Robert Kennedy als reden om in de race te blijven voor de Democratische nominatie voor het presidentschap. Clinton refereerde aan de moord als voorbeeld dat toentertijd de strijd in juni ook nog niet was beslist, maar het campagneteam van Barack Obama noemde de opmerking onmiddellijk 'ongepast'.

Nadat haar woordvoerster al de verzachtende omstandigheid had aangevoerd, dat zij naast de moord op Kennedy ook de succesvolle campagne van haar man in 1992 als voorbeeld gaf, besloot Clinton uren later alsnog zelf haar excuses te maken. Ze zei dat ze nooit de intentie had gehad om iemand, en in het bijzonder de familie Kennedy, te beledigen.

Clinton maakte de bewuste opmerking op een campagnebijeenkomst in de aanloop naar de voorverkiezingen in de staat South Dakota op 3 juni. Ze reageerde op een vraag waarom ze geen gehoor gaf aan de oproep van partijgenoten om de handdoek in de ring te gooien. Ze zei maar weinig begrip te hebben voor dergelijke verzoeken en vulde haar reactie aan met voorbeelden uit het verleden van Democraten die tot in de zomer voor de verkiezingen niet van opgeven wilden weten. In het geval van haar man wist hij een achterstand in juni met een zege bij voorverkiezingen in Californië alsnog in winst om te zetten.

New York gewaarschuwd voor fatale lustopwekker

Inwoners van New York worden gewaarschuwd zich niet te wagen aan een illegaal afrodisiacum gemaakt van paddengif, nadat het goedje een 35-jarige man vermoedelijk fataal is geworden.

Het middel, volgens het stedelijke gifcontrolecentrum een harde bruine substantie, wordt onder namen als Love Stone, Jamaican Stone of Chinese Rock onder meer verkocht bij seksshops, maar is bij wet verboden.

Het slachtoffer werd eerder deze maand in het ziekenhuis opgenomen met pijn aan zijn buik en borst en overleed twee dagen later. Volgens medici bevat het lustopwekkende middel chemische bestanddelen die een hartritmestoornis kunnen veroorzaken. Het middel was eigenlijk bedoeld voor uitwendig gebruik. Niettemin raden artsen het gebruik ervan in zijn totaliteit af. In de jaren negentig zouden vier mensen zijn omgekomen na gebruik van het middel. Het meest recente dodelijke slachtoffer werd gemeld in 2002.

Aanhoudingen na aanslag in Britse stad

Bewapende Britse agenten hebben vrijdag in Plymouth twee mannen aangehouden na een bomexplosie donderdag in een restaurant in de Zuidwest-Engelse stad Exeter. De dader van de mislukte aanslag, een Britse moslim uit Plymouth, was meteen na de explosie gearresteerd.

De 22-jarige Nicky Reilly had een nagelbom bij zich die niet volledig ontplofte, aldus de politie gisteren. De geradicaliseerde moslim raakte als enige gewond. De bom had een enorme vuurbal kunnen veroorzaken. In het restaurant werden nog twee vergelijkbare explosieven aangetroffen. Over het motief van de dader zei de politie verder nog niets te kunnen zeggen.

PvdA wil kwetsbare groepen aan de slag helpen

De PvdA wil de regelingen voor kwetsbare groepen, zoals de bijstand, de sociale werkvoorziening en de Wajong, zo aanpassen dat op termijn tienduizenden uitkeringsgerechtigden aan de slag komen.

Iemand met een arbeidshandicap heeft recht op een inkomen van 75 procent van het minimumloon.

Dat staat in het plan 'Kansen geven, kansen grijpen' dat fractieleider Mariëtte Hamer vandaag in Amsterdam presenteert. Volgens Hamer stimuleert de huidige lappendeken aan regelingen uitkeringsgerechtigden onvoldoende om aan het werk te gaan. Bovendien is er sprake van rechtsongelijkheid tussen mensen die in verschillende voorzieningen vallen. ,,Het toeval bepaalt nu je toekomst'', aldus Hamer.

In het plan maakt de PvdA een onderscheid tussen personen met lichamelijke of psychische klachten die zonder steun niet aan een baan raken, en mensen die geen arbeidshandicap hebben.

Arbeidsgehandicapten, zoals Wajongers en kleine zelfstandigen die arbeidsongeschikt zijn geraakt, krijgen in het PvdA-plan een uitkering van 75 procent van het minimumloon. Dat is evenveel als een Wajonger nu ontvangt, maar meer dan het bijstandsniveau (70 procent van het minimumloon).

De gemeenten moeten arbeidsgehandicapten een aanbod doen om op de een of andere manier actief te worden. Dat kan zijn door het verrichten van maatschappelijk nuttige activiteiten, zoals koffie zetten in een buurthuis, of door aan het werk te gaan in een sociale werkplaats of (al dan niet met begeleiding) in een reguliere baan.

Brink en Storms willen televisie maken

Nina Brink en Pieter Storms hebben zich bij RTL4 gemeld met een programmavoorstel. RTL bekijkt de ingeleverde beelden en ideeën en beraadt zich nog, zo meldde een woordvoerder van de zender gisteren.

Volgens Storms gaat het om een documentaire over 'charity' waarbij een meerdelige serie van 'The making of' kan worden geleverd. Volgens de voormalige presentator van Breekijzer bevinden de plannen zich nog in een prematuur stadium.

Het duo verscheen kort geleden gezamenlijk in de talkshow van Pauw en Witteman waarbij Storms onder meer plannen ontvouwde voor een nieuw tijdschrift dat hij wil ontwikkelen voor mannen van 45 jaar en ouder. Brink zou een financiële injectie leveren voor dit project. Ook aan dit tijdschrift wordt volgens Storms nog gewerkt. Ook heeft hij met de dochter van Nina, Karen Brink, de ecologische fastfoodketen Danku opgericht. De eerste vestiging is vorige maand geopend in Antwerpen.

Softwareverkopen Nederland: We blijven in Liberty City

Het is weer zaterdag, en dat betekent dat de Nederlandse softwareverkopen weer bekend zijn geworden. Voor de vierde week op rij wordt de top 2 gevuld met Grand Theft Auto 4 voor de Xbox 360 en de Playstation 3. De hoogste nieuwe binnenkomer van deze week staat op nummer 3. De nieuwste MMORPG Age of Conan voor de PC doet het erg goed in zijn eerste week, en weet Mario Kart en Wii Fit achter zich te later.

Mario en Sonic op de Wii en de DS doen het ook nog steeds erg goed. Verder staat BrainTraining voor de DS op 7, Mario Galaxy voor de Wii op 9 en Pro Evolution Soccer 8 voor de Playstation 2 op 10.

Wil je weten welke games er het meest zijn verkocht voor jouw favoriete console, dan kan je hier terecht.

quote
1 GRAND THEFT AUTO 4 (X-BOX 360)
2 GRAND THEFT AUTO 4 (PS3)
3 AGE OF CONAN HYBORIAN ADVENTURES (PC)
4 WII FIT (Wii)
5 MARIO KART (Wii)
6 MARIO & SONIC AT THE OLYMPIC GAMES (Wii)
7 BRAIN TRAINING (Nintendo DS)
8 MARIO & SONIC AT THE OLYMPIC GAMES (Nintendo DS)
9 SUPER MARIO GALAXY (Wii)
10 PRO EVOLUTION SOCCER 2008 (PS2)

Nintendo Wii - 4
Nintendo DS - 2
PC - 1
Playstation 2 - 1
Playstation 3 -1
Xbox 360 - 1

Boek: Mysteries rond complotten

Complotten, wie denkt er af en toe niet eens aan. Is alles wat we horen wel de waarheid of wordt er toch één en ander onder de pet gehouden. Vooral Amerikanen zijn meester in het denken in complottheorieën. Om als nuchtere Nederlander eens wat meer te weten te komen over diverse 'theorieën' in enkele grootse gebeurtenissen van de twintigste eeuw (en eentje uit de eenentwintigste) is er nu het boek Mysteries rond complotten. Het is uitgegeven door House of Knowledges en is niet specifiek door een auteur geschreven. Het boek moet meer gezien worden als een opsomming van gegevens over de gebeurtenissen. Zie het als een soort naslagwerk, maar hecht niet te veel waarde aan het geschreven woord, er blijft veel in het luchtledige hangen.

Lindsay Lohan knuffelt met zus Mark Ronson

Lindsay Lohan en Samantha Ronson, de zus van de populaire producer Mark Ronson, zijn op de jacht van Diddy gespot terwijl ze elkaar knuffelden en kusjes gaven. Dat meldt het Britse dagblad Daily Mail. De meiden waren donderdagavond op stap in Cannes, waar momenteel het filmfestival wordt gehouden. Er deden al eerder geruchten de ronde dat Lohan en Ronson een setje vormen.

Lohan, die vorig jaar tot twee keer toe in een afkickkliniek verbleef, zou al die maanden contact hebben gehouden met haar vriendin. Het leek er in het begin van dit jaar op dat het weer beter ging met de actrice, maar in april werd ze in een club gespot met een fles alcohol aan haar lippen. Ook werd ze driemaal in een week samen met Ronson in verschillende clubs gezien.

Het 21-jarige feestbeest nam onlangs een aantal filmrollen aan. Begin deze maand bracht de Amerikaanse televisiezender E! naar buiten dat ze in de komedie 'Ye old times' te zien zal zijn samen met Jack Black, en de horrorfilm 'The manson girls' heeft laten schieten. Wel is Lohan binnenkort te zien in de televisieserie 'Ugly Betty'.

Zuid-Amerika verenigt zich in Unasur

De twaalf Zuid-Amerikaanse landen hebben vrijdag de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur) opgericht. Unasur is een regionale unie met een eigen parlement en moet een organisatie als de Europese Unie worden. Volgens Brazilië kan Unasur, waar ook Suriname onderdeel van uitmaakt, dienen als platform voor defensiesamenwerking. De Venezolaanse president Hugo Chavez spreekt van een tegenwicht voor 'het rijk van de Verenigde Staten'.

Er is echter al onenigheid binnen Unasur. Donderdag, nog voor de unie formeel werd opgericht, trok de eerste secretaris-generaal zich al terug. Deze man, Rodrigo Borja, voerde aan dat een aantal leiders zich niet in zijn ideeën kan vinden. Borja wilde andere regionale organisaties, zoals Mercosur en de Andesgemeenschap, onder het gezag van Unasur plaatsen.

Het gehele Zuid-Amerikaanse continent is onderdeel van Unasur, behalve Frans-Guyana. Dat gebied is integraal onderdeel van Frankrijk en dus deel van de Europese Unie.

Unasur kan volgens experts bijdragen aan ontwikkeling en het verminderen van politieke spanningen. De handel binnen Zuid-Amerika bedroeg in 2006 omgerekend 54,6 miljard euro. De Zuid-Amerikaanse economieën groeien dit jaar naar verwachting gemiddeld 4,7 procent. Vorig jaar bedroeg de groei 5,7 procent.

Oppositie Georgië boycot parlement

Volgens hen zijn de verkiezingen onrechtmatig verlopen.

De Verenigde Oppositie in Georgië neemt uit protest tegen de volgens haar onrechtmatige gang van zaken bij de verkiezingen geen zitting in het nieuwe parlement. Ook organiseert de oppositie maandag, wanneer Georgië de onafhankelijkheid viert, een grote protestdemonstratie. Dat heeft oppositieleider Levan Gatsjetsjiladze vrijdag gezegd.

Volgens de kiesraad heeft de regeringspartij van president Michail Saakasjvili bij de woensdag gehouden verkiezingen 120 van de 150 parlementszetels gewonnen. De oppositie bleef op zestien zetels steken.





"C01">Veiligheidsraad bijeen op verzoek van Georgië

Vliegtuigje crasht op vliegveld in Franse Alpen

Een sportvliegtuigje is vrijdagmiddag op een vliegveld in de Franse Alpen tijdens de landing neergestort. De piloot was op slag dood en de enige passagier, een man uit Genève, overleed later in een helikopter onderweg naar een Zwitsers brandwondencentrum. Dat heeft de gendarmerie gemeld.

De oorzaak van de crash van het toestel van het type Mousquetaire op het vliegveld in Chambéry was niet duidelijk, zeiden ooggetuigen. De piloot zou zeer ervaren zijn geweest in het vliegen boven bergachtig terrein.

Fotograaf Cornell Capa (90) overleden

Cornell Capa, een pionier in de fotojournalistiek en broer van een van de oprichters van het befaamde fotopersbureau Magnum, Robert Capa, is vrijdag op 90-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het door hem opgerichte Internationaal Centrum voor Fotografie (ICP) vrijdag gemeld. Hij leed aan de ziekte van Parkinson en stierf thuis in New York een vredige dood.

Cornell Capa werkte van 1946 tot 1954 als huisfotograaf voor het magazine Life. Daarna trad hij in dienst van het in Parijs gevestigde Magnum, dat hij zelfs een tijdje leidde. Behalve zijn broer stonden ook Henri Cartier-Bresson en andere fotografen aan de wieg van dit legendarische bureau.

De in Budapest als Cornell Friedman geboren fotograaf is het meest bekend geworden door zijn sprekende foto's over sociale onderwerpen, zoals geestelijk gehandicapte kinderen en de teloorgang van inheemse culturen in Latijns Amerika. Hij zou als eerste de term 'bezorgde fotografie' hebben gebruikt, waarmee hij aan wilde geven hoe foto's sociale dilemma's ter discussie kunnen stellen.

Hoewel hij aanvankelijk een carrière als arts ambieerde, werd Cornells interesse voor fotografie gewekt door zijn broer Andrei, die als Robert Capa wereldberoemd werd met zijn fotoreportages van oorlogen. Hij kwam om het leven toen hij in 1954 in het toenmalige Indochina op een landmijn liep.

In 1974 richtte Capa het ICP op, volgens velen de kroon op zijn werk. In eerste instantie diende dit midden in Manhattan gevestigde complex als magazijn voor zijn broers fotoarchief, maar in de loop van meer dan dertig jaar werden duizenden fotografen in de gelegenheid gesteld om hun werk hier te exposeren.

Explosieve groei van moorden in Mexico

Dit jaar zijn in Mexico tot dusver 47 procent meer moorden gepleegd die te maken hebben met de georganiseerde misdaad dan in dezelfde periode vorig jaar. Deze schrikbarende ontwikkeling werd vrijdag gemeld door de Mexicaanse procureur Eduardo Medina Mora.

Het zou in totaal gaan om 1378 moorden, die voor het merendeel terug te voeren zijn op de meedogenloze drugskartels, die almaar machtiger lijken te worden. Sinds Felipe Calderon eind 2006 bij zijn aantreden als president de kartels de oorlog verklaarde, zijn meer dan vierduizend moorden gepleegd in de georganiseerde misdaad, aldus Medina Mora. Onder hen zijn 450 politieagenten, soldaten en andere misdaadbestrijders. De Mexicaanse regering had de moordcijfers tot nog toe verborgen gehouden.

Rellen na ontslag Bosnische bondscoach

In Bosnië-Herzegovina hebben honderden voetbalfanaten vrijdag hun onvrede getoond over het ontslag van bondscoach Meho Kodro door winkels te slopen en ruiten in te gooien bij het kantoor van de voetbalbond.

De politie zei 35 mensen te hebben gearresteerd. De betogers gooiden met stenen, vuurwerk en stoelen en eisten het aftreden van de directie van de bond. Twee agenten raakten lichtgewond.

De bond gaf als reden voor het ontslag op dat de coach een vriendschappelijke interland tegen Iran, ter voorbereiding op het EK, had geweigerd. Volgens Kodro echter was een slepende ruzie tussen hem en hoge functionarissen van de bond de werkelijke reden voor zijn ontslag. Kodro beschuldigt hen ervan dat zij de selectie van spelers proberen te beïnvloeden.

Scooterboy rijdt in op agente

Een 18-jarige scooterboy is donderdag opgepakt, omdat hij was ingereden op een agente. De jongeman uit Tilburg wordt poging tot doodslag of poging tot zware mishandeling ten laste gelegd.

De jongeman scheurde met een duopassagier zonder helm op een scooter en kreeg in zijn woonplaats een stopteken van agenten. Eerst leek de scooterboy te stoppen, maar hij besloot op het laatste moment gas te geven en reed in op een agente. Die kwam er zonder kleerscheuren vanaf. De man raakte lichtgewond en werd door de politie opgeborgen in een cel.

De agente heeft aangifte gedaan tegen de jonge Tilburger. Inmiddels is de scooterrijder op vrije voeten gesteld met een dagvaarding op zak. Verder kreeg hij boetes voor het niet dragen van een helm en het niet tonen van een kentekenbewijs.

Belastingdienst controleert bungalowpark

De belastingdienst heeft voor 63.500 euro beslag gelegd op luxe goederen bij een grote controle op recreatiepark Parc Patersven in het Brabantse Wernhout. Verder werden drie auto's in beslag genomen en is 35.000 euro onterecht uitgekeerde huursubsidie achterhaald.

De belastingdienst werkte bij de grootscheepse controle op het vakantiepark samen met de politie en de gemeente Zundert waar Wernhout onder valt. Op Patersven verblijven honderden arbeiders uit Polen. Tijdens de controle werd ook nog een persoon aangehouden die internationaal gesignaleerd stond. Verder werd drugs in beslag genomen en konden drie mensen geen identiteitsbewijs laten zien. De 33 bungalows zijn nagekeken op brandveiligheid en overbevolking. Verder werden ook de verblijfspapieren van de Polen gecontroleerd. Tevens werden 220 kentekenplaten ter controle gescand.

Ed Sinke verlaat Trots op Nederland

Adviseur Ed Sinke verlaat de Beweging Trots op Nederland van Rita Verdonk. Hij heeft het te druk met zijn eigen bedrijf. Kay van de Linde, een andere belangrijke adviseur van Verdonk, heeft dat gisteren bevestigd naar aanleiding van berichtgeving van het tv-programma Nova.

Volgens Van de Linde vertrekt Sinke op eigen initiatief en is er geen sprake van ruzie. ,,Er zijn natuurlijk overal wel eens meningsverschillen, maar we beschouwen zijn vertrek als een enorm verlies. Hij heeft een enorme hoop werk verzet voor de beweging.''

Van de Linde zegt te hopen dat Sinke over een paar jaar, als er gemeenteraads- en Tweede Kamerverkiezingen zijn, weer terugkeert bij Trots op Nederland.

Voeten spoelen aan in Canada

Aan de westkust van Canada is opnieuw een menselijke voet aangespoeld. Het is het vierde geval binnen tien maanden.

Dit heeft de Koninklijke Canadese Politie te Paard gisteren laten weten. De vierde voet is gevonden op een klein eiland. De voet had een schoen aan.

Bij de eerdere drie gevallen is de politie er niet in geslaagd de herkomst van de losse menselijke voeten op te helderen. Bij DNA-tests konden geen verbanden worden gelegd met als vermist gemelde personen.

Verdonk speelt in Sinterklaasfilm

Politica Rita Verdonk heeft een bijrol in de nieuwe Nederlandse bioscoopfilm Sinterklaas en het Geheim van het Grote Boek. Zij zal niet zichzelf spelen, liet distributeur RCV gisteren weten. Wat voor personage ze wel speelt, wil het bedrijf pas op 15 juni bekendmaken tijdens de opnamen.

"Ze heeft een heel verrassende rol", aldus een woordvoerder.

Voor Verdonk is het de eerste keer dat ze meespeelt in een bioscoopfilm. "Een leuk verhaal, een enthousiaste groep mensen en een echt Nederlands product, daar sta ik achter en daarom werk ik graag belangeloos mee", aldus het Tweede Kamerlid.

Naast Verdonk spelen bekende acteurs als Pamela Teves, Tony Neef, Inge Ipenburg, Hetty Heyting en Martine van Os mee in de film. Vanaf oktober moet de rolprent in de Nederlandse bioscopen draaien.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.