FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 25 april 2008

Rita Verdonk op 23 zetels bij peiling

De partij van Rita Verdonk, Trots op Nederland, blijft stijgen in de politieke peilingen. De partij zou 23 zetels halen als er nu verkiezingen gehouden zouden worden. Dat blijkt uit de Politieke Barometer van Synovate/Interview NSS en NOVA, die vanavond is gepubliceerd.

Verdonk trekt kiezers weg van de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders. Zijn partij zou nu 9 zetels halen, net zoveel als het huidige aantal zetels. Wilders stond voorheen hoger in de peilingen. De VVD raakt een dieptepunt met 13 zetels in de peiling. De VVD heeft nu 22 zetels in de kamer en kon vorige week nog rekenen op 16 zetels in de barometer.

Bij de andere partijen schommelt het minder. De PvdA, die deze week een nieuwe fractievoorzitter koos, wint een zetel in de peiling en komt op 26 (nu met 33 zetels in de Kamer). Het CDA zou 34 zetels halen (vorige week 35, nu met 41 zetels in de Kamer), de SP 18 (vorige week 17, nu 25), GroenLinks 9 (vorige week 9, nu 7), ChristenUnie en D66 beiden 7 (vorige week respectievelijk 7 en 6, nu met 6 en 3 zetels in de Kamer). De Partij voor de Dieren blijft op 2 zetels steken, evenals de SGP (beiden vorige week ook 2, nu in de Kamer met 2 zetels).

Jaksche stopt met wielrennen

Jörg Jaksche heeft besloten zijn wielercarrière per direct te beëindigen. Hij kon geen nieuwe ploeg vinden. De 31-jarige Duitser zit op dit moment nog een schorsing uit voor dopinggebruik.

Jaksche was nog in gesprek met Milram, maar tot een definitieve overeenkomst tussen de ploeg en de renner kwam het niet. Jaksche, die pas in juli weer mag wielrennen, behaalde in 2004 zijn grootste succes. In dat jaar won de Duitser de klassieker Parijs-Nice. In 2006 werd Jaksche tweede in de Tirreno-Adriatico, die onze landgenoot Thomas Dekker won. In datzelfde jaar behaalde Jaksche een knappe derde plaats in de Ronde van Zwitserland.

Dieptepunt in zijn carriere was vorig jaar, toen hij bekende jarenlang doping te hebben gebruikt. Hij gaf toe betrokkenheid te hebben gehad bij het Spaanse dopingschandaal Operación Puerto. Naar aanleiding daarvan werd hij voor één jaar geschorst. Jaksche kwam uit voor Polti, Telekom, ONCE, Team CSC, Liberty Seguros, Astana en Tinkoff.

Menzo kandidaat bij Vitesse

Stanley Menzo zou in beeld zijn bij Vitesse om bij een eventueel vertrek van de huidige trainer Aad de Mos de nieuwe coach te worden.

Hoewel De Mos nog een contract heeft tot 2009 is men al bezig met eventuele opvolgers. "Leuk dat ik word genoemd, Vitesse is een fantastische club", aldus Menzo, die afgelopen seizoen met FC Volendam kampioen werd van de eerste divisie. Behalve Menzo zou ook Jan Everse, de huidige trainer van FC Zwolle, kandidaat zijn.

Weer zelfmoord met huishoudmiddelen in Japan

Minstens vier Japanners hebben vrijdag zelfmoord gepleegd door de giftige dampen in te ademen van een zelfgemaakt mengsel van badschuim en wasmiddel. Dat hebben de autoriteiten gezegd. In april hebben elke dag gemiddeld twee Japanners zich op deze wijze van het leven beroofd.

De overheid maakt zich grote zorgen over de explosieve stijging van het aantal zelfmoorden met deze methode, omdat de ingrediënten vrij verkrijgbaar zijn en de instructies op internet circuleren. Ook kunnen voorbijgangers en reddingswerkers door de vrijkomende dampen onwel worden. Sommige zelfmoordplegers laten daarom waarschuwingen op deuren of ramen achter. Het dodelijke gas dat vrijkomt bij het mengen van de huishoudelijke middelen is waterstofsulfide, dat ruikt naar rotte eieren.

Het aantal zelfmoorden in Japan is al jaren alarmerend hoog. In 2006 sloegen 32.155 mensen de hand aan zichzelf. In 1998 pleegden voor het eerst meer dan dertigduizend Japanners zelfmoord. Vanwege de economische malaise waren veel Japanners toen werkloos, bankroet en wanhopig. De overheid besteedt 138 miljoen euro aan zelfmoordpreventie.

IOC bekijkt zeven sporten voor OS 2016

Zeven sporten komen in aanmerking om in 2016 aan het Olympisch programma te worden toegevoegd. Het gaat om honkbal, softbal, golf, squash, rugby, karate en skeeleren.

Honk- en softbal zijn tijdens de komende Spelen in Beijing nog wel olympisch, maar ontbreken in 2012 in Londen. Verder hebben ook golf en rugby een olympisch verleden. Golf stond in 1904 voor het laatst op het programma, rugby was in 1924 voor het laatst olympisch.

Het IOC beslist in 2009 tijdens een congres in Kopenhagen welke twee sporten aan het programma worden toegevoegd. Tijdens datzelfde congres wordt besloten welke stad de Olympische Spelen krijgt. Chicago, Madrid, Tokio en Rio de Janeiro zijn de belangrijkste kandidaten.

Kabinet verbiedt ook verse paddo's

Naast het verbod op gedroogde paddo's worden ook verse paddo's verboden. Dat heeft het kabinet vrijdag na afloop van de ministerraad bekendgemaakt. De verkoop van gedroogde paddenstoelen was al langer verboden.

Volgens het kabinet kan het gebruik van paddo's tot levensgevaarlijke incidenten leiden. Het effect is erg onvoorspelbaar. Het verbod op verso paddo's sluit aan bij het beleid in het buitenland. Het verbod zat er al enige tijd aan te komen na incidenten met buitenlandse toeristen. Enkelen pleegden zelfmoord na het gebruik van paddo's.

Amy Winehouse gearresteerd

Amy Winehouse is vandaag gearresteerd, omdat ze een man zou hebben aangevallen. De 24-jarige zangeres ging naar een politiebureau in het centrum van Londen om te worden ondervraagd over het incident, dat woensdag zou hebben plaatsgevonden. Daar werd ze in de boeien geslagen.

De 24-jarige muzikante zou een 38-jarige man hebben aangevallen, meldde de Britse nieuwszender BBC vandaag. "Winehouse arriveerde twee uur later dan afgesproken op het bureau en zit momenteel vast", aldus een woordvoerder van Scotland Yard.

De man van de getroubleerde zangeres moest ondertussen in dezelfde stad voor de rechter verschijnen. Hij kreeg te horen dat zijn zaak op 2 juni in de rechtbank wordt behandeld. De 25-jarige Blake Fielder-Civil wordt ervan beschuldigd iemand te hebben aangevallen en te hebben geprobeerd te verhinderen dat het recht zijn loop heeft. Hij zegt onschuldig te zijn, maar moet tot de rechtszaak in hechtenis blijven.

Demo Spore zal in juni volledig geevolueerd zijn

Electronic Arts heeft vandaag bekend gemaakt dat we vanaf 17 juni kunnen gaan spelen met een demo van Spore. In de demo zal je in staat zijn om nieuwe levensvormen te ontwikkelen.

Volgens developer Maxis zal de demo zo'n kwart van alle features bevatten waar we in de volledige game mee aan de slag kunnen gaan.

Maak je in de demo een extreem leuke creatie dan zal het mogelijk zijn om deze naar de volledige game te transporteren.

Duistere demo van Operation Darkness verschijnt op Xbox Live

Vanaf vandaag kunnen we gaan genieten van een demo van de turn-based game Operation Darkness.
In deze op de Tweede Wereldoorlog geinspireerde game, is het jouw doel om met je elite-soldaten het leger van Hitler te stoppen. De game is echter een mix tussen historie en fantasy, want de duitse dictator beschikt in de wereld van Operation Darkness ook over duistere wezens.

Operation Darkness staat gepland voor een release op 24 juni.

Heerenveen zonder Drost tegen Ajax

SC Heerenveen kan in de play-offs niet beschikken over de 21-jarige Henrico Drost. De centrale verdediger liep in februari een knieblessure op en werd begin deze week geopereerd aan zijn meniscus.

Drost liep de knieblessure op tijdens de uitwedstrijd tegen Heracles. Een geïrriteerde meniscus was het gevolg, wat normaal gesproken met rust te genezen is. "Het ging aanvankelijk ook goed, maar na een aantal trainingen was er toch weer sprak van reactie. Uiteindelijk bleek een ingreep noodzakelijk," zo legde fysiotherapeut Erik ten Voorde uit.

In de eerste ronde van de play-offs komt Heerenveen Ajax tegen. Bij winst wacht de confrontatie met de winnaar van de duels tussen NAC Breda en FC Twente.

Nieuwe samenstelling VPZ-ploeg

Remco Olde Heuvel, Tom Prinsen en Diane Valkenburg schaatsen de komende twee seizoenen voor de VPZ-ploeg. Olde Heuvel en Prinsen komen over van het inmiddels opgeheven Team Telfort, Valkenburg kwam dit jaar uit voor het gewest Zuid-Holland.

Olde Heuvel wil zich voornamelijk gaan richten op de startsnelheid. De 24-jarige schaatser wil daarmee op de 500, 1000 en 1500 meter kwalificatie afdwingen voor de wereldbeker. Tom Prinsen richt zich vooral op de lange afstanden. "Nadat mijn vorige ploeg ophield te bestaan, was ik even bang dat ik tussen wal en schip zou vallen, maar nu bekijk ik de wereld weer door een roze bril. Ik barst van de ambitie."

De 23-jarige Valkenburg beleefde het afgelopen jaar haar beste seizoen. De rijdster dwong vorig jaar plaatsing af voor de wereldbekerwedstrijden, en op de 3000 en 5000 meter reed ze bij het WK afstanden knap in de top tien.

Veel belangstelling uitvaart militair Van Uhm

 Veel familie, vrienden en collega's hebben vandaag in Beuningen de uitvaartdienst bijgewoond van eerste luitenant Dennis van Uhm. Hij sneuvelde vorige week in Uruzgan door een bermbom. De crematie vond plaats in besloten kring.

De kist van Van Uhm werd door een draagploeg met tamboer door een erehaag naar het Crematorium Rijk van Nijmegen gedragen, zo liet Defensie weten. Een escorte van de Koninklijke Marechaussee begeleidde de uitvaartstoet.

Onder de aanwezigen bevonden zich de Commandant 43 Gemechaniseerde Brigade generaal-majoor Mart de Kruif en zijn opvolger brigadegeneraal Kees van den Heuvel.

Dennis van Uhm overleed vrijdag 18 april, een dag nadat zijn vader Peter van Uhm als nieuwe commandant der strijdkrachten was geïnstalleerd. Zijn eveneens omgekomen collega Mark Schouwink werd donderdag gecremeerd.

Force India blijft verrassen

Force India verraste vandaag vriend en vijand door tijdens de middagtraining een tijdje bovenaan de tijdenlijst te staan. Giancarlo Fisichella en Adrian Sutil wisten er uiteindelijk een negende en tiende plaats uit te slepen. De investeringen van Vijay Mallya lijken hun vruchten af te werpen.

"Vandaag ging het helemaal niet slecht," zo verklaart Sutil na afloop van de vrije training. "Het begon goed, ook al waren de omstandigheden flink anders dan tijdens de test. Vanmorgen ging het goed, maar de middagsessie verliep zelfs nog beter. We reden een run op nieuwe banden en de balans was echt prima."

Ook Fisichella had geen wanklank over de middagtraining. "De balans van de auto was vooral 's middags erg goed. Vanmorgen hadden we last van onderstuur en er was een flink verschil tussen vandaag en de test van vorige week. Vandaag was er gewoon minder grip, meer onderstuur en meer wielspin. Vanmiddag ging het echter prima."

'Kinderen gerekruteerd voor zelfmoordaanslag Irak'

Opstandelingen en milities in Irak rekruteren kinderen voor zelfmoordaanslagen. De speciale VN-vertegenwoordiger voor kinderen en gewapende conflicten, Radhika Coomaraswamy, heeft dit vrijdag gezegd.

Sinds 2004 worden steeds meer kinderen gerekruteerd door milities en opstandelingengroepen, ook als plegers van zelfmoordaanslagen, zei Coomaraswamy. Ze zei niet hoe ze aan de informatie kwam. Iraakse leiders moeten de kinderen van Irak ver weg houden van het geweld en naar school sturen, zei Coomaraswamy. Slechts de helft van de kinderen gaat naar de basisschool; in 2005 was dat nog 80 procent, zei ze. Ook zouden 1500 kinderen vastzitten in gevangenissen.

Het Amerikaanse leger toonde onlangs in beslag genomen video's die van Al-Qaida in Irak zouden zijn. Te zien waren kinderen van niet ouder dan 10 die werden getraind om te kidnappen en te moorden. Het leger zei erbij dat Al-Qaida in Irak ook tieners autobommen laat maken en hen op pad stuurt om zelfmoordaanslagen te plegen.

Werkstraf geëist tegen Blind in drankzaak

Officier van justitie M. Hollander heeft vandaag voor de rechtbank in Amsterdam een werkstraf van 180 uur geëist tegen oud-Ajaxtrainer Danny Blind. Ook vorderde de officier een rijontzegging van zestien maanden, waarvan tien voorwaardelijk.

Blind veroorzaakte in december 2006 nabij de Amsterdam ArenA een verkeersongeval, terwijl hij met drank op achter het stuur zat. Een vrouw raakte daardoor gewond.

Een blaastest wees uit dat Blind meer dan driemaal de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed had. Ook heeft hij de snelheidslimiet van 50 kilometer per uur overschreden. Hoe hard hij precies heeft gereden, is niet vastgesteld, maar volgens officier Hollander moet dat tussen de 67 en 92 kilometer per uur zijn geweest.

In haar strafeis hield de officier rekening met het feit dat Blind geen 'first offender' is: hij betaalde eerder een transactie wegens rijden onder invloed en is ook eerder betrapt op te hard rijden. Bij het ongeval op 6 december 2006 heeft Blind ''zeer onvoorzichtig en onoplettend'' gereden, aldus de officier.

De auto die Blind toen aanreed, stond met pech stil langs de kant van de weg. De 48-jarige bestuurster raakte bekneld, de brandweer moest haar uit haar benarde positie ontzetten. Zij had een whiplash. Het 1-jarige kleinkind van de vrouw kwam er af met een bloedneus.

Tijdens het proces vrijdag bleek uit een brief van het slachtoffer dat Blind zich na het ongeluk alleszins om de vrouw heeft bekommerd. Hij belt haar geregeld en bezoekt haar elke maand. De vrouw schreef dat haar dit zeer heeft geholpen bij de verwerking van het trauma. Zij noemde Blinds bezorgdheid en interesse ''oprecht''.' 

[upd] Molukse herdenking in Assen verstoord

Een groep Molukse jongeren heeft de officiële herdenking van de onafhankelijkheid van de Republiek der Zuid-Molukken (Republik Maluku Selatan, RMS) vanmiddag in Assen verstoord. Enkele tientallen Molukse jongeren ontrolden spandoeken en schreeuwden leuzen tegen de Molukse regering in ballingschap.

De jongeren ontrolden tijdens de toespraak van de Molukse president in ballingschap een spandoek met daarop de tekst 'Free Papua'. De jongeren zijn door de ordediensten met harde hand uit de zaal verwijderd. De herdenking ging hierna verder.

Update: 18.08 uur
Ongeveer 25 Molukse jongeren zijn later, nadat de ordedienst ze hardhandig de zaal uit had gezet,  in het centrum van Assen aangehouden omdat ze vernielingen aanrichtten en omstanders mishandelden. 

Volgens de politie liepen de jongeren  richting het centrum van Assen. Onderweg werden vernielingen aangericht en mensen geschopt en geslagen. De aangehouden Molukse jongeren moesten mee naar het politiebureau voor verhoor. Een woordvoerder van de Molukse gemeenschap zei het geweld te betreuren en blij te zijn dat de politie snel optrad.

Ronald Koeman in trek bij clubs

Daags na zijn ontslag bij Valencia stroomden de aanbiedingen binnen bij Ronald Koeman. Volgens zijn zaakwaarnemer Ger Lagendijk wil Koeman echter eerst een rustperiode in acht nemen.

Vijf clubs en één nationale voetbalbond hebben zich gemeld bij Koemans zaakwaarnemer. "Namen noem ik niet, dat heeft in dit stadium geen zin," aldus Lagendijk. "Maar, Ronald heeft duidelijk aangegeven dat hij eerst enkele maanden rust wil nemen voordat hij met iets nieuws begint. Voorlopig zal hij dus vooral op de golfbaan te vinden zijn."

Politici 'kakelden' over kinderporno-duo

Advocaat H. Teunisse van de twee kinderpornozwagers Jerry K. en Johan T. uit Julianadorp die in Brazilië tot lange celstraffen zijn veroordeeld, vindt het onbegrijpelijk dat er in de Tweede Kamer gisteren een spoeddebat over deze kwestie werd gevoerd, zonder dat volgens hem de Kamerleden ''enige kennis van zaken'' hadden. ''Heel triest dat ze zonder kennis zo liepen te schreeuwen''.

De Kamer vindt dat de zwagers hun straf niet mogen ontlopen. Of door ze uit te leveren aan Brazilië, of door ze hier hun straf te laten uitzitten. Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) zei tegen de Kamer dat hij hoopt binnen enkele maanden een zogenoemd WOTS-verdrag met Brazilië te kunnen sluiten. Hierdoor kunnen zij formeel worden uitgeleverd. K. en T. hoeven dan echter niet naar Brazilië. Hun straf wordt omgezet naar Nederlandse maatstaven, die ze hier mogen uitzitten.

'Politiek vonnis'
Raadsman Teunisse  bestempelt de rechtsgang in Brazilië als ''politieke vonnissen''. K. en T. hebben zich daar niet verdedigd omdat ze naar Nederland waren gevlucht met een noodpaspoort. Volgens Teunisse zijn de twee er ingeluisd in Brazilië. Toch zijn er tapes van afgeluisterde gesprekken waarin duidelijk wordt dat ze minderjarigen gebruiken voor de foto's.   Daarop wilde de advocaat niet reageren, omdat de zaak in Nederland nog onder de rechter is. In juni vindt een regiezitting bij het Amsterdamse Gerechtshof plaats. Daar dient dan het hoger beroep dat het OM heeft aangespannen.

De advocaat wil wel kwijt dat het verdrag, waarmee de twee hun straffen naar Nederlandse maatstaven in Nederland zouden kunnen uitzitten, niet van toepassing is. ''Je kunt niet twee keer veroordeeld worden voor dezelfde feiten.'' De twee zijn eerder veroordeeld tot werkstraffen. Daarom is volgens hem  justitie nu aan het kijken waarvoor de twee precies zijn veroordeeld. Verder vermoedt de advocaat dat het nog te sluiten verdrag nooit met terugwerkende kracht van toepassing kan zijn.

Overigens is er op de site van misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink een uitgebreid achtergrond artikel over de zaak te lezen. Korterink stelt dat de kwestie veel genuanceerder ligt dan de media en de politiek ons tot nog toe willen doen geloven. Zo zijn de twee nooit aanwezig geweest bij de fotosessies van de eveneens veroordeelde Canadese fotograaf Tony de M., die de foto's in opdracht van hen maakten voor hun Nederlandse pornosite. Die fotograaf zou de zwagers er ingeluisd hebben.  Ook lopen de schattingen over leeftijden van de gefotografeerde meisjes nogal uiteen. 

Link: Artikel van Korterink.

Fry ziet sombere toekomst Super Aguri

Honda-teambaas Nick Fry is niet gerust op een goede afloop van alle problemen rond Super Aguri. Al vanaf het ontstaan van Super Aguri levert Honda de motoren, maar sinds het vorig seizoen zit het team van manager Aguri Suzuki in de financiële problemen.

Super Aguri heeft tot vanavond tien uur de tijd om met nieuwe toekomstplannen te komen, anders staakt Honda de technische ondersteuning aan het team en kunnen de Japanners niet aan de start verschijnen van de Grand Prix van Spanje. Fry ziet het allemaal somber in. "We hebben keihard gewerkt om een oplossing te vinden voor Super Aguri en ik hoop dat het nog lukt, maar dat is op dit moment nog lang niet zeker." Honda benadrukt dat het geen financiële ondersteuning meer zal leveren. Volgens Fry moet Super Aguri zelf kapitaal bij elkaar zien te harken.

"Honda heeft alle mogelijke steun en meer gegeven aan Super Aguri. We hebben geprobeerd te helpen waar we konden, maar het was voor Honda nooit de bedoeling om twee Formule 1-teams te financieren. We hebben er al veel meer in gestoken dan we van plan waren en nu moet Super Aguri zelf wat geld vinden."

De persdienst van Super Aguri wist vanmiddag te melden dat het team gewoon aan de start zal verschijnen van de Grand Prix in Spanje, aanstaande zondag op het Circuit de Catalunya.

Mosley wel bij GP Monaco

Max Mosley, president van de FIA, zal wel aanwezig zijn bij de Grand Prix van Monaco. Hij miste de afgelopen Grand Prix vanwege betrokkenheid bij een sexschandaal. Het zal het eerste openbare optreden binnen de Formule 1 zijn van de hoogste baas binnen de auto- en motorsport.

Tegenover het Britse Autosport verklaarde Mosley: "Ik zal in Monaco zijn, want ik woon daar. Ik ben vorig jaar maar naar één compleet raceweekend geweest en dat was ook in Monaco, simpelweg omdat ik daar woon. Ik ben ook nog in Spa geweest, maar dat had puur te maken met het spionageschandaal destijds. Ik ben nooit van plan geweest om naar Barcelona te komen, omdat ik daar niks te doen zou hebben."

De 68-jarige Brit weerlegde de beschuldigingen dat hij de Formule 1 opzettelijk zou vermijden. Hij werd bij de Grand Prix van Bahrein nog door de koning van dat land verzocht om niet te komen. Mosley stond de pers te woord in Jordanië, waar hij aanwezig is bij het World Rally Championship. Sommige critici beweren dat de afwezigheid op het Circuit de Catalunya alleen is om mogelijke gêne tegenover de Spaanse koning te voorkomen.

Nederland wil banden met oliestaten aanhalen

Nederland wil om economische en politieke redenen de banden aanhalen met Rusland, Algerije, Kazachstan en Saudi-Arabië. Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken bevestigt dat genoemde landen belangrijk zijn.

Dit naar aanleiding van een artikel in NRC Handelsblad hierover. Met Libië, Iran, Qatar en China wil het kabinet de huidige relaties bestendigen. De verhoudingen met olie- en gasrijke landen worden de komende jaren belangrijk omdat de eigen gasvoorraden over een paar decennia uitgeput dreigen te raken. Deskundigen verwachten dat de prijs van aardgas de komende jaren pijlsnel omhoog zal gaan, omdat landen als China en Japan er een grote behoefte aan hebben en proberen door langjarige contracten de levering veilig te stellen.

Premier Jan Peter Balkenende en staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) waren vorig jaar op staatsbezoek in Rusland. Toen tekende Gasunie een overeenkomst voor samenwerking in pijpleidingen met Gazprom. Komende week komen de Russen naar Nederland. Met Kazachstan en Algerije zijn al principeakkoorden getekend voor samenwerking op energiegebied.

Balkenende ontving deze week nog hoog bezoek uit Qatar en minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) wil dit jaar nog naar dat land.

Van der Hoeven had dinsdag tijdens een grote energieconferentie in Rome nog een gesprek met haar collega uit Qatar. Tegen de pers wilde ze daar na afloop niet veel over zeggen, maar duidelijk is wel dat Nederland tuk is op aardgas uit Qatar, in de vorm van LNG. Na afloop van de conferentie verklaarde de minister tevens dat Nederland met Saudi-Arabië wil samenwerken bij het opslaan van het broeikasgas CO2.

Interpol waarschuwt voor aanslagen Peking

De internationale recherchedienst Interpol heeft gewaarschuwd voor de mogelijkheid van aanslagen in China tijdens de Olympische Spelen van komende zomer. ''Een aanslag is een reële mogelijkheid'', verklaarde secretaris-generaal Ronald Noble van Interpol in de Chinese hoofdstad.

''We moeten ons voorbereiden op een mogelijke dodelijke aanslag tijdens de spelen door al-Qaeda of een andere terreurgroep'', stelde hij. Volgens Noble is de ''situatie duidelijk veranderd'' sinds Interpol in september 2007 bekendmaakte dat ze geen specifieke informatie had gekregen van de politie in de 186 Interpol-lidstaten over een directe terreurdreiging.

'Britse gevangenen willen niet ontsnappen'

Gevangenissen in Groot-Brittannië zijn zo comfortabel dat gedetineerden er niet over peinzen te ontsnappen. Dat verklaarde de voorman van een Britse vakbond voor gevangenispersoneel vandaag in een gesprek met de omroep BBC.

Gevangenen blijven liever zitten want ze hebben er vrijelijk de beschikking over drugs, mobiele telefoons en zelfs seks, verklaarde Glyn Travis van de bond POA. De omstandigheden zijn zo gerieflijk en goed dat mensen van buitenaf zelfs naar binnen proberen te komen.

Zo gebruikte volgens Glyn Travis, een dealer in het graafschap Yorkshire een ladder om in te breken. Gevangenen maakten vervolgens geen gebruik van apparaat om de instelling te ontvluchten.

Werkstraf voor bedreigen Geert Wilders

De politierechter in Den Haag heeft vandaag een 26-jarige Hagenaar veroordeeld voor bedreigingen aan het adres van Geert Wilders. Jahia el A. kreeg 3 maanden voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van twee jaar en een werkstraf van 160 uur.

De rechter sprak hem wel vrij van belediging. El A. stuurde vorig jaar februari twee dreigmails naar Wilders. Daarin schreef hij onder meer ''Ik ben een strijder die strijdt op de weg van Allah'' en ''Want snel kom ik jou daar wegblazen of de natuur moet mij voor zijn''. Ook maakte hij Wilders uit voor mongool.

Massa: "Niet veel sneller met neusgat"

Felipe Massa, coureur voor Ferrari, heeft gewaarschuwd dat er niet te veel verwacht moet worden van de nieuwe neus van Ferrari. Bij de aerodynamische aanpassingen die de teams vorige week testten in Barcelona, zat ook een 'gat in de neus' bij de Ferrari-bolides.

Dat gat aan de bovenkant van de neus moet de luchtstroom over de wagen verbeteren. "Ik heb me vorige week tijdens mijn tweede testdag in Barcelona bezig gehouden met de voorbereidingen op de Grand Prix van Spanje", zei Massa. "Ik heb aan de afstelling van de wagen gewerkt en aan de banden die we komend weekend tot onze beschikking hebben. Ik was erg te spreken over de balans van onze auto en ik denk dat we een goed fundament hebben gelegd voor komend weekend."

De Braziliaan vervolgde: "Ik was de eerste die het veelbesproken gat in de neus van de F2008 mocht proberen. Iedereen had het erover, maar dat komt voornamelijk omdat deze ontwikkeling zo goed te zien is. Wat de prestaties betreft is het maar een kleine stap voorwaarts. Het zal de wagen heus niet ineens een seconde per ronde sneller maken! Het is gewoon een normale aerodynamische ontwikkeling."

"Soms passen we een aerodynamisch onderdeel maar heel licht aan en zien de mensen niet eens dat er iets is veranderd, terwijl zo'n kleine verandering misschien wel een groter effect heeft dan het gat in de neus", aldus Massa.

Man doodgeschoten in Amsterdam

In Amsterdam is vanochtend een 32-jarige man neergeschoten. Het slachtoffer viel in een nabijgelegen gracht aan de Jacob van Lennepkade. Mensen die het incident zagen gebeuren, haalden de man uit de gracht. Het mocht echter niet meer baten; de man overleed even later in het ziekenhuis aan z’n verwondingen. Dat maakte de politie vandaag bekend.

De doodgeschoten man is een bekende van de politie. De dader is weggevlucht. Op het moment is hij nog spoorloos. Wat de aanleiding is van de schietpartij, is nog onduidelijk.

Mol ziet uit naar Nederlander in F1

Mede-eigenaar van Force India, Michiel Mol, vertrouwt erop dat er snel weer een Nederlander zal rijden in de Formule 1. De laatste Nederlander was Christijan Albers, die vorig seizoen uitkwam voor het team van Spyker, dat tegenwoordig Force India is.

Albers, die nu in de DTM-klasse rijdt, werd vorig jaar uit het team gezet na betalingsproblemen met een van zijn sponsoren. Mol kwam met een nieuw initiatief om Nederlands racetalent te stimuleren om verder te komen in de autosport. De 'F1 Driven Dutch Racedriver of the Year Award' is bedoeld om jong talent een kans te geven.

Over het hoe en waarom van F1 Driven zei Mol het volgende: "We zullen een platform creëren dat wordt ondersteund door de beste adviseurs en kenners. De fans bepalen samen met een deskundige jury wie de beste jonge coureur van Nederland is. Uiteindelijk hopen we natuurlijk met zijn allen dat er snel weer een Nederlander in de F1 rijdt. Maar op basis van de talenten die nu rondrijden in de F3 en GP2 denk ik dat dat niet lang meer gaat duren."

Enkele details van Mortal Kombat vs DC

Dit jaar gaan de figuren uit Mortal Kombat het opnemen tegen diverse helden uit de DC-comics. Ed Boon heeft in een interview bevestigd dat in ieder geval Scorpion en Sub-Zero uit de Mortal Kombat-stal opgetrommeld zullen worden en dat de DC-franchise onder meer door Batman en Superman vertegenwoordigd zal zijn. Naast deze vier vechtersbazen kunnen we rekenen op nog zestien andere karakters; acht voor elke zijde van dit conflict.

Over de rol van Superman kon hij nog niet zo veel kwijt, maar wel dat Mortal Kombat zich altijd in een bovennatuurlijke omgeving heeft afgespeeld en dat dit een handig excuus biedt om Superman af te zwakken; de man van staal is immers gevoelig voor magie.


"Hello good citizen, my name is Batman. You could be my assistant. Would you like that? Would you like to ride with Batman?"

Verder is de gameplay behoorlijk op de schop genomen. De gevechten zullen niet langer in één omgeving afspelen, maar net als in Dead or Alive kun je je tegenstander naar een ander gebied van de arena meppen. In tegenstelling tot Dead or Alive zal deze overgang niet een leuke cutscene opleveren, maar een compleet gevecht. Boon noemt dit Freefall Kombat. Zo zul je bijvoorbeeld in een flatgebouw kunnen vechten, je tegenstander naar buiten slaan en tijdens de val door blijven knokken.
Behalve Freefall Kombat is er nog een nieuw gameplay-element toegevoegd, genaamd Klose Kombat. Je kunt je tegenstander beetpakken en in close-up als een bokser tikken uitdelen. Je tegenstander moet zich dan zo goed en zo kwaad als het kan verdedigen tegen de klappen die je uitdeelt.

Boon heeft verder bevestigd dat Mortal Kombat vs DC Universe inderdaad een Teen-rating krijgt, maar dat men wel druk bezig is om de grenzen van het toelaatbare op te zoeken. De brute fatalities van weleer zijn verdwenen op verzoek van DC Comics, maar er zullen wel enkele spectaculaire finishing moves voor in de plaats komen.

Uitslag 2e vrije training GP Spanje

Kimi Räikkönen heeft tijdens de tweede vrije training op het circuit Barcelona de snelste tijd neergezet. De Fin, die tijdens de ochtendsessie ook al de snelste was, wist de twee coureurs van Renault achter zich te houden. Nelson Piquet jr. pakte de tweede plaats voor teamgenoot Fernando Alonso.

#CoureurTeam TijdRonden
1 K. Räikkönen Ferrari 1:21.93538
2 N. Piquet jr. Renault 1:22.01938
3 F. Alonso Renault 1:22.03226
4 K. Nakajima Williams 1:22.17235
5 F. Massa Ferrari 1:22.22932
6 M. Webber Red Bull 1:22.23836
7 N. Rosberg Williams 1:22.26633
8 D. Coulthard Red Bull 1:22.28930
9 G. Fisichella Force India F1 1:22.38338
10 A. Sutil Force India F1 1:22.54838
11 L. Hamilton McLaren 1:22.68533
12 R. Kubica BMW 1:22.78838
13 N. Heidfeld BMW 1:23.13040
14 J. Trulli Toyota 1:23.22434
15 J. Button Honda 1:23.26334
16 H. Kovalainen McLaren 1:23.2648
17 R. Barrichello Honda 1:23.41531
18 S. Vettel Scuderia Toro Rosso 1:23.66135
19 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso 1:23.68437
20 T. Glock Toyota 1:23.88340
21 T. Sato Super Aguri 1:25.11030
22 A. Davidson Super Aguri 1:25.16331

Florida wil verbod op nepkloten onder auto's

De Amerikaanse staat Florida wil plastic stierentestikels  die aan de trekhaak van auto's worden gehangen, verbieden. De nepkloten verschijnen steeds vaker in het straatbeeld, wat de Republikeinen in de Senaat tegen het hoofd stuit.

De Senaat vergaderde gisteren over een verbod op de decoratieve stierenballen. De Republikeinse senator Cary Baker noemde ze ''aanstootgevend''. Wanneer het verbod van kracht wordt, lopen autobestuurders kans op een boete van 60 dollar als ze gepakt worden met de zogeheten Truck Nutz.

-

 

Met dank aan crv voor de submit.

Nieuw pitcomplex Silverstone op schema

De plannen voor een nieuw pitcomplex op het circuit van Silverstone liggen op schema. Dit maakte de British Racing Drivers Club vandaag bekend. Het complex moet in 2010 af zijn. Hiermee hoopt men de F1 te verleiden langer op het circuit te blijven, want het huidige contract loop tot en met 2009.

BRDC-president Damon Hill liet weten: "Ik ben blij om te kunnen vertellen dat we de plannen om een nieuwe pitstraat voor de Britse Grand Prix van 2010 aan het afronden zijn. Hiermee voldoen we aan de wensen van het FOM om een nieuw contract te kunnen afsluiten. De BRDC en Silverstone hebben het afgelopen jaar al veel bereikt en ik trots op de toewijding van de BRDC."

'Amsterdam pas 25 jaar hoofdstad'

Is Amsterdam dit jaar nou 200 jaar de hoofdstad van Nederland, of niet? In Mokum zijn ze er nog niet uit. Vorige week werd bericht dat  Amsterdam 'vergeten' was dat het dit jaar 200 geleden is, dat ze hoofdstad van  het Koninkrijk Holland werden.

Het Stadsarchief meldt in het Parool dat Amsterdam sinds 1984 formeel als hoofdstad in de Grondwet wordt vermeld. Maar de Grondwet van 1983 is op 17 februari van dat jaar gepubliceerd en van kracht geworden.  Dat had een reden kunnen zijn om dit jaar het 25-jarig jubileum te vieren. Maar Hans Wiegel, toenmalig minister van Binnenlandse Zaken, zegt dat hij het toen alleen in de Grondwet heeft gezet als bevestiging van wat in de samenleving is gegroeid. ''Amsterdam was de hoofdstad vanaf het moment dat een koning er zijn hoofdstad van maakte, in 1808.''

Volgens Piet de Rooy, hoogleraar Nederlandse geschiedenis en medeauteur van de grote Geschiedenis van Amsterdam, heeft het Stadsarchief in strikt juridische zin gelijk.  ''Want nadat in 1814 in de Grondwet is gekomen dat Amsterdam de hoofdstad is, is dat in 1815 weer geschrapt toen de Belgen bij het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden kwamen.''

De Rooy ziet zelf 1813 als het jaar waarin Amsterdam de hoofdstad werd. Toen kwam  koning Willem I nadat hij bij Scheveningen was geland, meteen naar Amsterdam. Dat dat daarna geschrapt is uit de Grondwet en pas in 1983 hersteld, doet niet ter zake meent hij. Want Amsterdam ''bleef de belangrijkste stad van Nederland en heeft die functie behouden''.

Wanneer men zou vieren dat de Amsterdam dit jaar 200 jaar bestaat, gaat men uit van het jaar 1808 toen Lodewijk Napoleon zijn intrek nam in Amsterdam als hoofdstad.

Eerder werd vermeld dat in 1908 op grootschalige manier is gevierd, dat Amsterdam 100 jaar hoofdstad was. Volgens het Stadsarchief blijkt dat echter uit geen enkele historische bron. Waarschijnlijk was het het jaarlijkse bezoek van Wilhelmina aan Amsterdam dat de stad op de been bracht. De Oranjes hadden de gewoonte een week te blijven.

Amsterdam kan dus dit jaar (2008), in 2013 of in 2014 vieren dat het 200 jaar hoofdstad is. Of dit jaar dat het 25 jaar de hoofdstad is.

Wetzel maakt seizoen af bij VVV-Venlo

André Wetzel heeft laten weten dat hij tot het einde van de play-offs als coach van VVV-Venlo op de bank zal zitten. De trainer gaat volgend seizoen aan de slag bij ADO Den Haag. Er is echter een mogelijkheid dat de Limburgers het tegen de Haagse residentieclub op moeten nemen.

"Er is bij mij nooit enige twijfel geweest of ik bij VVV-Venlo het seizoen zou afmaken, ongeacht de tegenstander. Ik ben dat verplicht tegenover onze supporters, die ons het hele seizoen en zeker afgelopen zondag bij de wedstrijd tegen De Graafschap, zo voortreffelijk gesteund hebben. Maar ook tegenover de club, sponsors en vooral de spelersgroep. VVV-Venlo is een fantastische club, die leeft in de regio en Noord en Midden-Limburg verdienen een eredivisieclub", liet Wetzel weten.

Aanstaande zaterdag neemt ADO Den Haag het, in de return van de eerste ronde van de playoff-wedstrijden, op tegen Go Ahead Eagles. De heenwedstrijd leverde een gelijkspel (1-1) op.

'Mulder voor twee jaar naar Schalke 04'

De kans is zeer groot dat Youri Mulder zijn handtekening onder een tweejarig contract met Schalke 04 zal zetten. De analyticus van de NOS zou hierdoor één van de assistenten van Fred Rutten, de nieuwe coach van de club uit Gelsenkirchen, kunnen worden.

Een paar weken geleden werd voormalig trainer Mirko Slomka door Schalke 04 de laan uit gestuurd. De Duitse club stelde Mike Büskens als interim-coach aan en slaagde er bovendien in om Mulder tot het einde van het seizoen als assistent binnen te halen.

Mocht Mulder het contract inderdaad ondertekenen, dan zal hij volgend seizoen, samen met Büskens, de taak van assistent-trainer op zich nemen.

Henry: "Arsenal zit in mijn hart"

Thierry Henry is vooralsnog niet van plan om zijn contract bij FC Barcelona in te leveren. Mocht de Fransman toch bij de ploeg van trainer Frank Rijkaard vertrekken, dan keert hij terug naar Arsenal. Een andere Engelse club behoort niet tot de mogelijkheden.

Henry vertrok afgelopen zomer bij Arsenal en ging voor FC Barcelona spelen. Daar kende de Franse aanvaller echter een moeilijk seizoen, waardoor de geruchten sterker worden dat hij mogelijk weg zou willen. "Daar klopt echter niets van", liet de speler in een reactie weten. "Ik sta hier nog drie jaar onder contract. Sinds de dag dat ik hier aankwam zijn er geruchten geweest over mijn toekomst, maar voor mij zijn de opties beperkt. Ik wil bij Barcelona blijven en anders is er maar één club waarvoor ik wil spelen: Arsenal. Ik heb die club in mijn hart gesloten,"

Toch gaf Henry toe dat hij, ondanks zijn transfer naar de Catalaanse club, Engeland heel veel mist. "Ik mis het land en de competitie elke dag. Ik kijk zo veel mogelijk Engelse wedstrijden op tv, laatst zat ik zelfs naar Stoke City-Crystal Palace te kijken! Maar spijt van mijn vertrek uit Engeland heb ik niet. Het was destijds een weloverwogen keuze."

Elf Nederlanders starten in LBL

Aanstaande zondag zullen elf Nederlanders aan de start van de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik verschijnen. Rabobank is komend weekend hofleverancier en laat vijf landgenoten aan de wedstrijd beginnen.

Thomas Dekker, Robert Gesink, Laurens ten Dam, Bram Tankink en Theo Eltink zijn bij die ploeg geselecteerd voor deelname deze klassieker. Skil-Shimano begint met vier Nederlanders aan Luik-Bastenaken-Luik, namelijk Floris Goesinnen, Piet Rooijakkers, Albert Timmer en Maarten den Bakker. Tot slot geven ook Karsten Kroon (Team CSC) en Huub Duyn (Slipstream) acte de présence.

'Valckx vertrekt bij PSV'

De kans is zeer groot dat Stan Valckx, nu nog technisch directeur van PSV, zijn afscheid zal aankondigen. Donderdag liet de Eindhovense club weten het vertrouwen in de voormalig voetballer kwijt te zijn.

De aanleiding hiervoor is een conflict met voorzitter Jan Reker. Alles wijst er op dat deze botsing niet meer goed zal komen. Het contract van Valckx in Eindhoven loopt nog tot medio 2010. Het is nog niet bekend hoe de overeenkomst tussen beide partijen wordt ontbonden.

Donderdagochtend zaten Reker en Valckx met elkaar om de tafel om over het conflict te praten. Na dit gesprek trok men de conclusie dat het wantrouwen in de technisch directeur dermate groot is, waardoor het niet meer mogelijk is om met elkaar verder te gaan.

Valckx wordt onder andere verweten dat hij nauwe banden met Vlado Lemic heeft. Hij is zaakwaarnemer van zeven spelers die voor PSV spelen, waaronder Heurelho da Silva Gomes. De doelman van de Eindhovenaren haalde eerder deze week uit richting Reker en liet bovendien weten dat zijn uitlatingen mede op verklaringen van de technisch directeur van PSV waren gebaseerd.

Australiër met zestig condooms in maag overlijdt

Een Australiër is in Thailand overleden nadat enkele van de zestig condooms met hasj die hij had ingeslikt waren gescheurd, waardoor zijn darmen en lever ernstig werden aangetast. Dat heeft de Thaise politie vrijdag bekendgemaakt.

De Australiër, de 51-jarige John Paul Jones, overleed zaterdag. In de zestig condooms zat volgens de politie in totaal 794 gram hasj. Vrienden leverden Jones vorige week af bij een ziekenhuis in de provincie Surat Thani, met de mededeling dat hij al vijf dagen ernstige maagpijn had. Hij was al langere tijd in Thailand en het is niet duidelijk waarheen hij de hasj had willen smokkelen. Eerder werd Jones in Thailand na een langdurige rechtszaak al eens vrijgesproken van hasjbezit.

Limburgse politie rolt Marokkaans drugssyndicaat op

Met negen arrestaties is een vanuit Maastricht opererend Marokkaans drugssyndicaat opgerold. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt. Onder de arrestanten bevinden zich de veronderstelde kopstukken van de bende. Bij invallen in negentien woningen in Maastricht, Heerlen, Lanaken en Luik zijn tientallen kilo's harddrugs en een onbekende hoeveelheid contant geld in beslag genomen.

Volgens justitie gaat het om een drugssyndicaat dat in heel Europa afnemers van harddrugs voorzag. De bende wordt ervan verdacht zich op grote schaal te hebben beziggehouden met handel in verdovende middelen. Ook zouden drugsrunners zijn geronseld. Dat gebeurde voornamelijk vanuit panden in Maastricht, die gehuurd werden van een 48-jarige Maastrichtenaar. Op deze panden is beslag gelegd en de gemeente zal er binnenkort enkele sluiten.

Naast de verhuurder zijn twee mannen en een vrouw uit Maastricht opgepakt, evenals drie inwoners van Lanaken en Luik, en twee mannen uit Heerlen en Uithoorn. Aan de arrestaties ging volgens de politie maandenlang intensief speurwerk vooraf, in samenwerking met Belgische opsporingsdiensten.

Het onderzoek naar de bende staat onder leiding van het Openbaar Ministerie in Maastricht. Het Bureau Ontnemingswetgeving van het OM licht de doopceel van de verdachten om hun financiële handel en wandel te reconstrueren.

De eerste verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De politie verwacht nog meer arrestaties te verrichten.

Ook KNMG uit kritiek op 'Uitgedokterd'

Naast de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) heeft nu ook de artsenfederatie KNMG kritiek geuit op  het NCRV-progamma Uitgedokterd. De KNMG vindt dat het programma patiënten valse hoop biedt. In Uitgedokterd prijzen alternatieve artsen alternatieve geneeswijzen aan.

De koepelorganisatie waarschuwt artsen die in het programma optreden zich te houden aan de gedragscodes die voor professionele dokters gelden. Die houden in dat dokters alleen behandelingen mogen geven die wetenschappelijk gezien, zo verantwoord mogelijk zijn. Ook mogen ze patiënten geen valse hoop bieden en moeten diagnoses voldoen aan de professionele standaarden.

De artsenorganisatie wijst erop dat ze een intern tuchtrechter heeft. Leden kunnen collega-artsen voor die tuchtrechter slepen als ze daar reden toe zien.

De organisatie heeft kort gelden de gedragsregels voor alternatieve artsen aangescherpt.

Nieuwe valkuil in bos ontdekt

In een bos in het Gelderse Neede is donderdag door een wandelaar een valkuil ontdekt. De kuil was ongeveer een halve meter diep en had een doorsnede van veertig centimeter, laat de politie vrijdag weten. Het gat op het wandelpad was bedekt met takken en bladeren.

Onlangs werden in het Limburgse Helden ook al twee gevaarlijke kuilen aangetroffen. Wie daarvoor verantwoordelijk was, is nog niet duidelijk.

Er zijn geen gewonden gevallen door de kuil in Neede. In tegenstelling tot de kuilen in Helden, lag in die in Neede geen betonnen blok met scherpe punten daarin. Toch neemt de politie de zaak hoog op, zegt een woordvoerder. "Het kan zijn dat we hier te maken hebben met een copycat."

De politie onderzoekt de omgeving op de aanwezigheid van meer kuilen en waarschuwt wandelaars. Ook vraagt zij getuigen met tips over de valkuil in Neede zich te melden.

Ruim 3500 lintjes daalden neer

Zanger en acteur Danny de Munk, schrijver Maarten Biesheuvel, rechter van het Joegoslavië-Tribunaal mr. A. (Fons) Orie en dammer Ton Sijbrands. Ze zijn allemaal met een lintje bedacht ter gelegenheid van de komende Koninginnedag.

In totaal 3548 mensen vielen vanwege deze 30e april in de prijzen. Oud-Journaallezeres Eugenie Herlaar (geroemd om haar articulatie) werd ridder in de Orde van Oranje-Nassau, net als gastvrouw, sommelier en vinologe Thérèse Boer-Tausch van het bekende restaurant De Librije in Zwolle en haar collega Hubrecht Duijker, die ook actief is als publicist.

Ridder in diezelfde orde werden niet alleen Ton Sijbrands en Danny de Munk (die triomfen viert als Ciske de Rat in de gelijknamige musical), maar ook zangeres Imca Marina (ooit bekend geworden door Viva Espana en nu buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand), kunsthandelaar Ivo Bouwman (ook bekend van het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch), Jaap Jongbloed (tv-programma Vermist), Marnix Kappers (onder meer bekend van tien jaar lang Knoop in je zakdoek, ook tv) en Will Luikinga (lang geleden al als radiomaker doorgebroken met Will wil wel op zeezender Radio Veronica) viel deze eer te beurt.

Lintjes waren er ook voor diverse vrijwillige brandweerlieden en vrijwilligers van de reddingsmaatschappij KNRM, en voor andere onmisbare of minstens nuttige lieden

In de exclusieve, echt persoonsgebonden Orde van de Nederlandse Leeuw zijn zestien personen gedecoreerd en in de Orde van Oranje-Nassau 3532 mensen. Naar de Nederlandse Antillen en Aruba gingen 47 van alle lintjes.

Imca Marina

Van den Bergh op proef bij Nottingham Forest

Nottingham Forest neemt Ricky van den Bergh op proef. De aanvallende middenvelder van Haracles Almelo staat al een tijdje op het verlanglijstje van de Engelse club.

Nottingham Forest speelt op dit moment in de League One, de op twee na hoogste divisie van het Engelse voetbal maar de club staat bekend om het winnen van de Europa Cup I in 1979 en 1980. Forest zal een kleine transfersom moeten betalen, het contract van Van den Bergh in Almelo loopt immers tot medio 2009.

Geenstijl vs FOK!

Schrijven is leuk. Tenminste, dat vind ik. Lekker in je eentje achter je laptop de toetsenbordheld uithangen. Je kunt niet klem geluld worden, want er is geen dialoog. Je hebt uren de tijd, dus je kunt zo adrem overkomen als je schrijverstalent toelaat. En het is een heerlijke manier om je frustraties eruit te gooien. Het bijkomend voordeel van het schrijven voor een weblog is dat je het allemaal ook nog eens volledig anoniem kan doen. Nou ja, anoniem, mocht je willen dan is er niet veel voor nodig om achter mijn echte naam te komen, maar wie zou dat in vredesnaam interessant vinden?

De top van de Nederlandse weblogs is natuurlijk al jaren Geenstijl. Zeker als taalliefhebber, ben ik daar toch wel een aantal keer per dag te vinden. De humor, de overdrijving, het nieuws in een subjectief jasje, waarbij je je natuurlijk eigenlijk altijd af moet vragen of je wel het hele verhaal voorgeschoteld krijgt. Een redelijke dosis relativeringsvermogen is dan ook wel een vereiste, wat niet altijd het geval is bij de bezoekers van Geenstijl. Ik kan het weten, ik ben er zelf een.

[PLD] Barney verslaat Wade

Het is Raymond van Barneveld gelukt om van James Wade te winnen. In de dertiende en voorlaatste ronde van de Premier League Darts, even te gast in Noord-Ierland, versloeg de Hagenaar de lijstaanvoerder met 8-6.

Van Barneveld is hiermee verzekerd van deelname aan de eindfase. Barney was vooral op de dubbels trefzekerder dan zijn tegenstander. Wayne Mardle werd eerder op de avond door Phil Taylor verslagen met maar liefst 8-1. Hiermee moet Mardle vrezen voor zijn plek in de ‘Final Four’. Op de avond van de Final Four zullen de bovenste vier competitiespelers middels twee halve finales en finalepartij uitmaken wie het toernooi op z'n naam mag schrijven. Alle drie de voorgaande edities gewerden gewonnen door Phil Taylor.

Stand in de Premier League Darts

PosNaamNation.WedWinGelVer+/-Pnt
1Phil Taylor ENG139133919
2James WadeENG13823+1918
3Raymond van BarneveldNED13805+916
4Peter ManleyENG13355-511
5Adrian LewisENG13436-1211
6Wayne MardleENG13436-1411
7Terry JenkinsENG13337-119
8John PartCAN13417-259

Psychiatrische patiënten verongelukt in VS

Bij een aanrijding tussen een busje met psychiatrische patiënten en een vrachtwagen in de Amerikaanse staat Pennsylvania zijn donderdag vijf mensen omgekomen. Zeven mensen raakten gewond. De psychiatrische patiënten waren van de inrichting waar ze verbleven op weg naar de dierentuin.

Op een kruising ramde de vrachtwagen het busje, dat op zijn kant een gebouw ramde. Volgens getuigen trok het busje toen het bij het kruispunt stond te wachten plotseling op, terwijl de vrachtwagen kwam aanrijden. Twee verplegers en drie bewoners van de inrichting overleden, nog eens zes patiënten en de vrachtwagenchauffeur raakten gewond.

THQ lanceert budgetlijn Fair Pay

Uitgever THQ heeft vandaag haar nieuwe budgetlijn Fair Pay geïntroduceerd. Deze bevat populaire games voor de schappelijke prijs van €19,99. De volgende games kun je dus vanaf vandaag voor een lagere prijs vinden:

Avatar: De Brandende Aarde - PS2, Wii, NDS
Avatar: De legende van Aang - PSP
Bratz: The Movie - PS2, Wii, NDS
Cars Platinum - PS2, PSP, NDS
Cars 2: De internationale race van takel - PS2, Wii, NDS
Ratatouille - PS2, PSP, Wii, NDS
Spongebob en zijn vrienden: Aanval van de speelgoedrobots - PS2, Wii, NDS
Spongebob Squarepants: Super Wraaknemer - NDS
Juiced 2: Hot Import Nights - PS2, PSP
Stuntman 2: Ignition - PS2, PSP
Worms Open Warfare 2 - PSP, NDS
Cats Academy - NDS
Drawn to Life - NDS

Vanaf 6 juni komt daar nog WWE Smackdown vs Raw 2008 bij.



Uitslag 1e vrije training GP Spanje

Kimi Räikkönen heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Spanje. Teamgenoot Felipe Massa kwam tot de tweede tijd, gevolgd door Lewis Hamilton en Robert Kubica. De top vijf van vanmorgen werd compleet gemaakt door Heikki Kovalainen.

PosCoureurTeam TijdRonden
1 K. Räikkönen Ferrari 1:20.64917
2 F. Massa Ferrari 1:20.6999
3 L. Hamilton McLaren 1:21.19220
4 R. Kubica BMW 1:21.56820
5 H. Kovalainen McLaren 1:21.75810
6 F. Alonso Renault 1:21.93318
7 N. Piquet jr. Renault 1:21.93621
8 D. Coulthard Red Bull 1:22.11820
9 N. Heidfeld BMW 1:22.27824
10 J. Button Honda 1:22.63216
11 T. Glock Toyota 1:23.00221
12 N. Rosberg Williams 1:23.00325
13 M. Webber Red Bull 1:23.01514
14 J. Trulli Toyota 1:23.14115
15 K. Nakajima Williams 1:23.15324
16 A. Sutil Force India F1 1:23.15622
17 G. Fisichella Force India F1 1:23.19620
18 R. Barrichello Honda 1:23.35314
19 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso 1:23.95215
20 S. Vettel Scuderia Toro Rosso 1:24.08215
21 T. Sato Super Aguri 1:24.27814
22 A. Davidson Super Aguri 1:25.06810

Werken in de gamesindustrie? Lighthouse zoekt stagiaires

Als je wel geïnteresseerd bent in werken in de gamesindustrie, maar je geen zin hebt om naar het buitenland te verhuizen, dan zijn je keuzes vaak enorm beperkt. De Nederlandse uitgever Lighthouse Interactive biedt momenteel een oplossing, ze zijn namelijk op zoek naar stagiaires. Niet voor mensen die games willen ontwikkelen, maar wel voor mensen die games willen testen of bij het grote publiek aan de man willen brengen. Ze zijn namelijk op zoek naar een PR & Marketing Assistent en een tester voor de Q&A afdeling. Mocht je dus interesse hebben in een van deze twee richtingen, neem dan eens een kijkje op de site.

Marcouch wil verbod op fatwa's

PvdA-stadsdeelvoorzitter van het Amsterdamse Slotervaart Ahmed Marcouch vindt dat er in het Nederlandse wetboek een verbod moet komen op het uitvaardigen van fatwa's. Dat zei Marcouch gisteren in het tv-programma Pauw en Witteman.

Bij P&W ging Marcouch in discussie met de omstreden salafistische imam Fawaz Jneid  van de al even omstreden As Soennah-moskee uit Den Haag.

Fawaz noemde Marcouch vorige week  ''een schijnpoliticus en een hypocriet, die vissend naar de stemmen van moslims leugens van ongelovigen vergoelijkt.''  Volgens Marcouch had Fawaz daarbij een fatwa over hem uitgesproken. De imam ontkende dat gisteren.

Het debat, dat wat werd bemoeilijk door de gebrekkige kennis der Nederlandse taal van Fawaz (het gesprek werd ondertiteld), bracht de twee niet verder. De imam beschuldigde de PvdA-politicus ervan de kant van de Nederlanders te kiezen, terwijl hij  juist een schakel zou moet zijn tussen moslims en de Nederlandse overheid om het moslims makkelijker te maken hun geloof te belijden.  Volgens Fawaz komt Marcouch bijvoorbeeld wel op voor de rechten van minderheden als homo's, maar niet voor de rechten van traditioneel geklede moslimjongeren met een baard die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt of moslima's met een hoofddoek.  Bovendien zou Marcouch moslims afbrengen van het juiste geloof.

Marcouch noemde de imam radicaal, onfatsoenlijk en een man die altijd grote woorden gebruikt.

In de uitzending van P&W werd ook nog de haatpreek getoond die Fawaz een paar maanden voor de moord op Theo van Gogh uitsprak over Van Gogh en Ayaan Hirshi Ali. De eerste wenste hij een ziekte toe die niet te genzen zou zijn, en Hirsi Ali mocht kanker in haar hersenen en tong krijgen.

Marcouch ligt overigens al langer onder vuur bij een deel zijn Marokkaanse achterban.  Op het forum van Marokko.nl bijvoorbeeld wordt Marcouch vandaag naar aanleiding van de uitzending in niet mis te verstane bewoordingen  alsvolgt omschreven: 'neppe hond, verkaasd,  Kouffar, een varken dat geboycot moet worden, een mounafiqien, een bloedhond die over de rug van de moslims wil klimmen in de politiek.' Enzovoorts.

Terugkijken kan hier

 

Tientallen verdachten in Fries drugsonderzoek

Een grootschalig onderzoek naar drugsdealers- en gebruikers in de Friese Wouden heeft ertoe geleid dat justitie negentig verdachten in het vizier heeft. Zeventien verdachten zijn de afgelopen maanden aangehouden voor het dealen van harddrugs, voornamelijk cocaïne, of medeplichtigheid aan handel. De overige verdachten worden door het Openbaar Ministerie gezien als gebruikers.

Van in totaal zeven hoofdverdachten, tussen de 21 en 39 jaar, zitten er zes nog vast. Ze komen uit Kollumerzwaag, Zwaagwesteinde, Burgum, Hurdegaryp en Noardburgum. Ze zijn van begin februari tot halverwege deze maand opgepakt. Een van hen, een 31-jarige man uit Burgum, zou al tien jaar in drugs handelen.

Tegen tien andere verdachten is proces-verbaal opgemaakt voor medeplichtigheid aan de handel. Zij zitten niet in voorarrest. De overige tientallen worden verdacht van het bezit van harddrugs. Onder hen zijn minderjarigen, laat het OM vrijdag weten. Justitie moet nog een besluit nemen over eventuele vervolging. De verdachten mogen thuis afwachten of het zover komt.

Alarmsignalen van bewoners van de Friese Wouden, een streek in het oosten van de provincie, waren voor het Friese politiekorps begin dit jaar reden een onderzoek te starten. Er zou op grote schaal harddrugs en in het bijzonder cocaïne worden gebruikt, door onder anderen jonge scholieren.

Hardwareverkopen Japan, Mario Kart Wii heeft geen invloed

Alle platforms hebben deze week te maken met dalingen. Ondanks de dalingen is de tussenstand deze week onveranderd gebleven. Wat opvalt is, is dat de hoge verkoop aantallen van Mario Kart Wii totaal geen invloed heeft op de Wii verkopen, want de PSP blijft zelfs nu nog aan de top staan.
De DS blijft stabiel op de tweede plek staan gevolgd door Nintendo's Wii.

Hardware - This Week | Last Week | YTD | LTD
1. PSP - 85,421 | 85,721 | 1,400,922 | 9,065,999
2. NDS - 44,551 | 47,158 | 1,197,047 | 22,370,097
3. WII - 44,241 | 46,296 | 1,190,598 | 5,806,757
4. PS3 - 7,438 | 8,232 | 373,563 | 2,015,234
5. PS2 - 6,545 | 6,834 | 190,898 | 21,117,938
6. 360 - 1,076 | 1,147 | 50,721 | 558,061



...Onverslaanbaar in 2008?...

Nederland krijgt pre-order edition Soul Calibur IV

Ubisoft heeft tegen FOK!games bevestigd dat er momenteel geen plannen zijn om de collector's edition van Soul Calibur IV ook hier in Europa uit te brengen. In plaats daarvan zullen wij de mogelijkheid krijgen om de game te pre-orderen, waarbij je een speciale, doch niet zo uitgebreid als de CE, versie van de game krijgt. De game zal in een steelbook verpakt worden, waarbij de 360- en PS3-versie unieke boxart krijgen. Verder zit er een bonus-DVD bij met videobeelden van het development-team en HD-trailers en als laatste een boekje met biografie van de karakters.

18% kocht HDTV voor games

De Xbox 360 en PS3 bieden mooie graphics, maar deze worden nog een stuk mooier wanneer ze aangesloten zijn op een High Definition televisie hebt. De HDTV's nemen toe in populariteit en inmiddels bezit 1 op de vier Amerikaanse huishoudens er eentje.

Uit onderzoek is gebleken dat 18% van de Amerikaanse bevolking heeft er een aangeschaft voor het gamen op een HD-console als de Xbox 360 of PS3. Maar sport is toch wel de belangrijkste reden geweest voor velen. Zo geeft 24% van de ondervraagden zonder HDTV aan het wel belangrijk te vinden de Olympische Spelen High Definition te kunnen kijken, en rezen de verkopen voor de Super Bowl de pan uit.

De komende tijd zullen de verkopen alleen maar stijgen, met dank aan de dalende prijs van HDTV's. Vier uit de tien mensen die al eigenaar van een HDTV zijn, geven aan het komende jaar nog een HDTV aan de schaffen.

Ban Ki-wie?

Het ambt van secretaris-generaal van de Verenigde Naties wordt doorgaans niet in stilte en buiten het zicht van de wereld bekleed. Toch lijken meer dan een jaar na zijn aantreden als nieuwe VN-baas, nog veel mensen moeite te hebben met de naam van secretaris-generaal Ban Ki-moon.

Zoveel moeite zelfs, dat de VN een memo hebben rondgestuurd aan het personeel om ze bij te schijnen over de naam van hun hoogste baas en om te proberen pijnlijke situaties te voorkomen. Geregeld wordt de VN-baas nog door wereldleiders aangesproken bij zijn voornaam, in de trend van mister Moon, terwijl zijn achternaam toch echt Ban is. Ook zijn echtgenote heeft last van de naamsverwarring, mevrouw Moon heet in werkelijkheid natuurlijk gewoon mevrouw Ban.

''Ik zend u deze verduidelijking om verwarring en potentieel pijnlijke situaties te voorkomen voor de secretaris-generaal en zijn gesprekspartners'', stelde de chefstaf van Ban, Vijay Nambiar in het schrijven waar de Britse krant The Independent de hand op wist te leggen. VN'ers moeten de uitleg discreet verspreiden onder personeel, de autoriteiten en publieke instellingen.

''Het is geen ongebruikelijk probleem maar het blijft enigszins frustrerend dat ondanks het verstrijken van een jaar en enkele maanden er verwarring blijft bestaan'', aldus het interne schrijven.

'Startende loodgieter verdient meer dan academicus'

Beginnende timmerlieden, loodgieters en elektrotechnici verdienen meer dan academici en hbo'ers die net op de arbeidsmarkt verschijnen. Het detacheringsbedrijf in technisch personeel DIT Bouw en Techniek uit Rosmalen heeft  een bericht hierover in de Volkskrant bevestigd.

Volgens het detacheringsbedrijf, één van de grootste van het land, verdient een geschoolde loodgieter van 22 jaar bijvoorbeeld 2400 euro bruto per maand. Dat is iets meer dan de 2350 euro die een academicus volgens recente cijfers gemiddeld zou krijgen.

Volgens DIT Bouw en techniek stijgen de salarissen van technici explosief, ongeveer 6,5 procent per jaar. De salarisexplosies worden veroorzaakt door groot gebrek op de arbeidsmarkt aan geschoold technisch personeel.

DIT is daarom begonnen mbo'ers om te scholen tot technici in eigen opleidingscentra.

Mujangi Bia in belangstelling van Ajax

Ajax zou belangstelling hebben voor Geoffrey Mujangi Bia volgens veel Belgische media. De scouts van de Amsterdammers zouden de verrichtingen van de 18-jarige Congolees in de gaten houden.

De jonge Mujangi Bia speelt op dit moment voor het Belgische Sporting Charleroi. Ajax heeft wel concurrentie in de strijd om de Congolees. De scouts van Internazionale zouden al meerdere malen gespot zijn in gesprek met het talent.

De aanvallende middenvelder speelde dit seizoen veertien wedstrijden voor Charleroi waarin hij drie keer kon scoren. Mujangi Bia heeft als kind bij de jeugdopleiding van Anderlecht gezeten, maar door zijn gedragsproblemen is de 18-jarige daar weggestuurd.

Go Ahead Eagles haalt Bus

Het is verdediger Dave Bus gelukt om een nieuwe club te vinden. Indien de verdediger vrijdag medisch goed gekeurd wordt, zal hij een eenjarig contract tekenen met een optie voor nog een extra seizoen.

De 29-jarige mandekker had een aflopend contract bij De Graafschap en wist al een tijdje dat hij op zoek moest naar een andere club, aangezien zijn contract niet verlengd werd.

Bus speelde sinds januari bij het Schotse Aberdeen, maar daar kon hij geen contract afdwingen. Hij kwam slechts viermaal in actie.

Verdachte van brand museum Steyl ontsnapte patiënt

De 25-jarige verdachte van de brandstichting van het Schutterijmuseum in Steyl is een psychiatrisch patiënt die onder 24- uurstoezicht staat van het Regionaal Centrum Geestelijke Gezondheidszorg (RCG) in Venlo. Hij ontsnapte uit het RCG vlak voor de brand, die op 10 april plaatsvond.

De woordvoerster van burgemeester Hubert Bruls van Venlo heeft vanochtend berichtgeving met deze strekking in Dagblad De Limburger bevestigd. De burgemeester wil over de kwestie een indringend gesprek met de GGZ, waar de RCG onder valt.

De verdachte lijdt aan schizofrenie. Bruls is verbaasd en ontstemd. ''Dit had niet mogen gebeuren.'' Hij heeft de familie van de verdachte geadviseerd een klacht in te dienen bij de Inspectie voor de Volksgezondheid. Volgens Bruls gaat het vaker mis bij het RCG.

Geert Derks, lid van de raad van bestuur van de GGZ Noord en Midden-Limburg, ontkende in een reactie dat er ''vaker dingen mis gaan'' bij de RCG in Venlo. ''Als Bruls iets op zijn lever heeft, moet hij hierover met ons spreken. Hij is welkom'', zei Derks.

Hij wil in verband met de privacy niets zeggen over de betrokken patiënt. Wel erkent hij dat patiënten die dat per se willen, ervandoor kunnen gaan uit de gesloten afdeling. ''We zijn geen gevangenis en hebben geen cipiers of bewakers'', zei hij.

Volgens de familie van de man werd deze begin april gedwongen opgenomen omdat hij gewelddadig werd. Hij hoorde stemmen in zijn hoofd die hem opdrachten gaven.

ADO gered van faillissement

Het is ADO Den Haag gelukt om een akkoord te bereiken met de laatste groep schuldeisers, verenigd in het MKB-Crediteurencollectief. Het bod van investeerder Mark van der Kallen is geaccepteerd door deze groep.

Met dit akkoord is het zo dat zeventig procent van de uitstaande rekeningen kwijtgescholden worden. Het wachten is nu op de laatste twee handtekeningen van crediteuren zodat de club definitief gered is van een faillissement, zo weet een woordvoerder van de club te melden.

Het bod van Van der Kallen werd in eerste instantie niet geaccepteerd door de schuldeisers in het MKB-Crediteurencollectief. Ze sloten zich aan bij een een nieuwe groep investeerders die Martin Jol wilde halen als trainer . Het plan was onhaalbaar, waardoor ze in zijn gegaan op het eerste bod.

Rijden en schieten op Mafia 2 screenshots

Terwijl GTA IV over een paar dagen in de schappen ligt, is Illusion Softworks nog druk bezig met hun eigen free roaming game; Mafia 2. Vandaag geven ze ons acht nieuwe screenshots van de game waarop we rijdende bakken uit de jaren 40 en 50 zien.







Mafia 2 zal alle elementen die het eerdere Mafia succesvol maakte bevatten, maar dan beter. Je zult je op moeten werken in het criminele circuit in de jaren '40-'50, wat weer gepaard gaat met een sterke verhaallijn.

Nedved verlengt bij Juventus

De Tsjech Pavel Nedved zal binnen een aantal weken zijn contract bij Juventus verlengen. De international, die komende zomer een aflopend contract heeft, is tot een mondeling akkoord gekomen met de Italiaanse club.

Het gaat om een éénjarige verlenging waarmee de middenvelder meer dan drie miljoen gaat verdienen. Nedved is al vanaf 2001 actief voor De Oude Dame. Nedved speelde eerder al voor SS Lazio, Sparta Praag en Dukla Praag. Hij wist 103 keer het net te vinden in 466 competitieduels.

[NBA] Raptors verrassen Magic

Een goed begin is het halve werk, zal de gedachte van de Toronto Raptors zijn geweest. Ze kwamen sterk uit de kleedkamers met een snel flitsend spel en goede verdediging. De Magic had hier geen antwoord op waardoor de Raptors met 108-94 wonnen.

In de eerste kwart lieten de Raptors de Magic maar twintig punten maken terwijl ze er zelf 28 scoorden. Het sterke spel werd in de tweede kwart vervolgd door vervolgens maar liefst 33 punten te scoren en alweer maar twintig toe te laten. Topscorer aan de kant van de Raptors was TJ Ford met 21 punten, vijf rebounds en drie assists. Chris Bosh moest genoegen nemen met vijftien punten, vijf rebounds en vijf assists.

Dwight Howard, de ster van de Magic, scoorde negentien punten en pakte twaalf rebounds. Topscorer van de Magic was de Turk Hidayet Turkoglu met 26 punten en zeven assists. De Magic blijven de voorsprong houden in de play-offseries. Het staat 2-1 in het voordeel van de Magic maar de volgende wedstrijd wordt ook in Toronto gespeeld wat zeker goede kansen biedt voor de Raptors.

Uitslagen in de play-offs

ThuisUitUitslag
Toronto RaptorsOrlando Magic108-94
Utah JazzHouston Rockets92-94
Washington WizardsCleveland Cavaliers108-72

CD: Sixteen Horsepower - Live March 2001

Een dreigende, apocalyptische donderwolk nadert zienderogen. Hel en verdoemenis is aanstaande! Dit gevoel bekruipt je wanneer David Eugene Edwards een gitaar, banjo, bandoneon of lapsteel ter hande neemt en zijn strot open gooit. Er zijn weinig zangers die een beklemmende sfeer zo kunnen neerzetten als Edwards. Niet alleen met zijn eerste succesformule Sixteen Horsepower, maar ook bij Woven Hand trekt hij diezelfde lijn door. Op cd is dit al voelbaar maar live voel je de rillingen pas echt door je ruggenmerg heen bewegen. De combinatie van beiden is nu verkrijgbaar.

'Bedreigd vanwege bezwaar Westermoskee'

Het bouwproject van de Amsterdamse Westermoskee is wederom in opspraak geraakt.  Een man die een bezwaarschrift had ingediend tegen de bouw, zegt maandenlang onder druk te zijn gezet en bedreigd om zijn bezwaar in te trekken. Hij heeft nu aangifte gedaan bij de politie.

De man, Hakan genaamd, zegt dat onderwereldfiguur Ali hem in opdracht van woningcorporatie Het Oosten heeft bedreigd om zijn bezwaarschrift in te trekken.

Het Oosten dat samen met  Manderen BV - een beleggingsmaatschappij van de Turks religieuze organisatie Milli Görüs - de Westermoskee en de rest van het project zou bouwen, ontkent dat ze deze Ali hebben ingezet. De directeur van Het Oosten, Frank Bijdendijk, zegt wel 120.000 euro te hebben betaald om het bezwaar van tafel te krijgen. Dit omdat Het Oosten er belang bij had dat de bouwvergunning onherroepelijk zou worden.

Bijdendijk zegt dat 20.000 euro is overgemaakt op de rekening van Hakan. De andere 100.000 euro is (zwart) contant betaald. De directeur van Het Oosten zegt dat als bemiddelaar een Turkse man is ingezet met  een ''gezaghebbende functie'', die er voor gezorgd heeft dat het bezwaarschrijft werd ingetrokken. En die de hoogte van de afkoopsom heeft geregeld. Deze man is volgens Bijdendijk niet onderwereldfiguur Ali.

Het Oosten is inmiddels begonnen met de bouw van zijn deel van het project: ruim honderd woningen, kantoor- en bedrijfsruimten en een ondergrondse parkeergarage. Manderen BV heeft nog steeds geen begin gemaakt met zijn deel, de bouw van de Westermoskee.

Zie ook de nieuwsvideo bij dit bericht (rechts bovenaan).

Met dank aan Tarak voor de submit.

Onderzoek: kwart huurders ergert zich aan geluid

Meer dan een kwart van alle huurders ergert zich aan geluidsoverlast. Van de mensen met een eigen huis heeft veertien procent last van lawaai. Dat blijkt uit een onderzoek van USP Marketing Consultancy. Van de mensen onder de 35 jaar geeft 27 procent aan last te hebben van geluidsoverlast. Bij mensen boven de 35 jaar is dat ongeveer achttien procent.

Jongeren en huurders hebben volgens de onderzoekers ook vaker last van een gebrek aan bergruimte en tocht dan ouderen en kopers. Het verschil tussen jongeren en ouderen en huurders en kopers heeft volgens de onderzoekers te maken met de financiële mogelijkheden. Over het algemeen hebben ouderen en mensen met een eigen huis meer geld. Daardoor hebben ze duurdere en grotere woningen die beter geïsoleerd zijn.

Jongeren en huurders wonen vaker in een flat, waardoor ze ook boven- en onderburen hebben. Dat brengt een grotere kans op geluidsoverlast met zich mee. Van de jongeren en de huurders zegt ongeveer zeventien procent zich nergens aan te ergeren, onder ouderen en kopers is dat zo'n dertig procent.

Voor het onderzoek hebben ruim zestienhonderd mensen van een internetpanel een vragenlijst ingevuld.

Nederland doet het goed met mensenrechten

Nederland doet het goed met de mensenrechten. Bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zijn vorig jaar slechts 365 zaken uit Nederland in behandeling genomen, minder dan 1 procent van alle 41.700 zaken.

Het aantal in behandeling genomen zaken is zo'n dertig lager dan het voorgaande jaar. Van de Nederlandse zaken was ook nog eens 95 procent niet-ontvankelijk, zo blijkt uit een overzicht van het Hof in Straatsburg.

''De Nederlandse overheid handelt werkelijk conform de minimumeisen van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, of ver daarboven'', oordeelt de Nederlandse rechter bij het Hof, Egbert Myjer, vandaag.

Volgens Myjer (60) zijn advocaten en andere juristen in Nederland zich erg bewust van de mensenrechten. ,,Wij zijn eraan gewend. De rechten zijn ingeburgerd'', zegt Myjer. ''Een heel verschil met landen waar mensen worden gemarteld of waar iedere kritiek leidt tot sluiting van een krant.''

Ter vergelijking: uit Rusland zijn zo'n 9500 klachten in behandeling genomen, ongeveer een kwart van alle zaken. Rusland wordt samen met Turkije het vaakst veroordeeld voor allerlei schendingen.

Nederland heeft naar verhouding nog wel veel zaken over vreemdelingenrecht. De helft van de klachten komt van asielzoekers die bijvoorbeeld menen dat hun aanvraag onterecht is afgewezen. Sinds het generaal pardon neemt het aantal vreemdelingenzaken echter ook af.

Age of Conan combat en leveling in beeld

Age of Conan: Hyborian Adventures is een nieuwe MMORPG die gaat proberen World of Warcraft van de troon te stoten. Het spel speelt zich af in de tijd van de legendarische Conan. Conan is op dat moment koning, maar het gaat niet goed met zijn land. Aan jou de taak om de wereld een stukje veiliger te maken door het verslaan van mythische wezens, en het uitmoorden van andere stammen.

Volgende maand zal het spel op de PC verschijnen. Tot die tijd kunnen we alvast een kijkje nemen naar de combat en het leveling systeem van het spel.





Registratie beta Stargate Worlds geopend

Ook al is het makkelijk te missen, is de registratie voor de officiele beta-test van Stargate Worlds officieel geopend.
Als je vroeg wilt beginnen met je avonturen in Stargate Worlds, ga dan naar de website en maak een account aan. Terwijl je dat doet, vergeet dan niet om het kleine vakje aan te vinken waar achter staat: "By clicking this box, you are signing up for our beta test for Stargate Worlds!" Als je al geregistreerd ben zou je een mailtje moeten hebben gehad met alle informatie die je nodig heb.

Productie Spyker weer op de rails

Spyker Cars heeft in het eerste kwartaal van dit jaar twaalf auto's geproduceerd en achttien auto's verkocht. Vorig jaar produceerde de autobouwer in dezelfde periode nog tien auto's.

"Dankzij het feit dat het bedrijf financiering heeft gevonden, is de productie weer op de rails en ook de ontwikkeling van nieuwe modellen en de verkoopcijfers trekken aan'', aldus topman Victor Muller. Hij verwacht een verdere stijging van de fabricage en verkopen van de luxe sportwagens in het tweede kwartaal.

Na een dramatisch jaar kreeg Spyker eind 2007 een financiële injectie van 34,5 miljoen euro van de Litouwse bank Snoras.

 

Wekelijkse Playstation Store Update

Zoals gebruikelijk heeft de PlayStation Store weer zijn wekelijkse update gehad. Deze week is de mappack van Call of Duty te downloaden voor 10 euro. Voor de PSP is het mogelijk FlOw te kopen voor 8 euro, en de demo van God of War: Chains of Olympus te downloaden.

Hieronder de rest van de Europese update:

* Rocketmen: Axis of Evil demo(126 MB)
* Call of Duty 4: Modern Warfare
Variety Map Pack (€9.99)
* God of War: Chains of Olympus PSP demo(275 MB)
* flOw PSP game(€7,99)
* Bishi Bashi Special PSone(€4,99)
* Command & Conquer PSone(€4,99)
* Resistance 2 Teaser (Nederlandstalig)
* Warhawk Broken Mirror trailer
* MotorStorm Wallpaper 7 stuks
* Metal Gear Solid 4 Wallpaper

Mensen met een Amerikaanse account kunnen vanaf vandaag demo's van Echochrome en Iron Man downloaden. Ook zijn er weer genoeg nummers voor Rock Band en Guitar Hero te verkrijgen.

Hieronder de rest van de Amerikaanse update:

* Echochrome demo
* Iron Man demo
* Echochrome PSP demo
* R-Type Command PSP demo
* R-Types PSone($5.99) - (R-Type I + R-Type II)
* Kingdom of Paradise PSP($10.99)
* Loco Roco PSP($21.99)
* Army of Two nieuwe maps & game mode ($7.99)
* Call of Duty 4: Modern Warfare Variety Map Pack ($9.99)
* Guitar Hero III Def Leppard Pack ($6.25)
Nine Lives
Photograph
Rock of Ages
* Rock Band Judas Priest - Screaming for Vengeance ($14.99 voor het album of $1.99 per nummer)
Bloodstone
Devil's Child
Fever
The Hellion/Electric Eye
Pain and Pleasure
Riding on the Wind
Screaming for Vengeance
(Take These) Chains
You've Got Another Thing Comin'
* The Eye of Judgment Biolith Rebellion 2 ($14.99)
* Karaoke Revolution Presents: American Idol Encore 43 songs ($1.49 per stuk)
* Army of Two SSC Challenge Teaser Video
* Burnout Paradise Behind the Scenes of "Fast Car"
* Burnout Paradise Interview with Wyclef Jean
* FIFA 08 Features Video
* Gran Turismo 5 Prologue Techno Video
* Iron Man Action Trailer
* Prototype Discover Evolution
* Resistance 2 Teaser
* The Eye of Judgment (theme)
* Gran Turismo 5 Prologue (wallpapers)

Beatrix aan de galg op poster anarchisten

De Anarchistische Groep Amsterdam (AGA) heeft voor een feest dat plaatsvindt op de avond voor Koninginnedag een poster en flyer gemaakt waarop  Koningin Beatrix aan een galg bungelt. Onder het motto ’Dood aan de koningin’ schrijft AGA op de flyer ''feest'' te gaan vieren.

PVV-Kamerlid Hero Brinkman was gisteren zo boos over het pamflet, dat hij een spoeddebat in de Tweede Kamer wilde. Geen enkele andere Kamerfractie zag daar echter het nut van in. VVD-Kamerlid Teeven noemde het feest van de anarchisten welliswaar ''smakeloos”, maar vindt het een taak voor de politie en het OM om hier werk van te maken. GroenLinks–fractievoorzitter Femke Halsema uitte zich in woorden van gelijke strekking.

Als het aan Brinkman ligt wordt de organisatie verboden. Hij vermoedt dat het feest is georganiseerd vanuit kraakpand Vrankrijk aan de Spuistraat. De PVV'er wil dat de politie daar binnenvalt en het pand ontruimt.

Op het anarchistenfeest, dat een benefiet is voor de AGA, kan in ruil voor een donatie 'vegan' worden gegeten. Verder zijn er optredens van de anarcho hiphopper Drowning Dog uit San Francisco en dj Malatesta.

Het OM in Amsterdam zegt in een reactie ''met interesse kennis te zullen nemen” van de flyer. Een woordvoerster kon niet zeggen of juridische stappen zullen worden genomen.

Met dank aan Willy84 voor de submit.

Israël verwerpt aanbod Hamas voor bestand

Israël heeft het aanbod van Hamas om een bestand van zes maanden te sluiten vandaag van de hand gewezen. Een Israëlische regeringswoordvoerder noemde het aanbod een list.

Volgens de zegsman wil Hamas een bestand om zich te hergroeperen en zich opnieuw te bewapenen na de gevechten van de laatste tijd met het Israëlische leger. De regeringswoordvoerder zei dat Israël zijn burgers zal blijven verdedigen.

Na overleg met Egyptische bemiddelaars liet Hamas gisteren weten dat het bereid was tot een bestand met Israël in de Gazastrook. De wapenstilstand zou moeten beginnen in de Gazastrook en later worden uitgebreid naar de Westelijke Jordaanoever. Hamas stelde wel de voorwaarde dat Israël de grensovergangen met Gaza zou openstellen en een einde zou maken aan zijn militaire acties in de Gazastrook.

Film 'Mein Kampf' in de maak

In Oostenrijk worden de opnames voorbereid van de film 'Mein Kampf', waarin Adolf Hitler als mislukte en aan lager wal geraakte jonge kunstenaar een kamer deelt met twee joden. De film is gebaseerd op een klucht van de Hongaars-joodse toneelschrijver George Tabori.

De Duitse producenten kondigden de film donderdag aan als een parabel van goed en kwaad. 'Mein Kampf' verwijst in deze niet naar het boek van Adolf Hitler, maar naar een boek dat zijn joodse kamergenoot in de film schrijft na ruzie met een ander personage. Aan het project ging vijf jaar van voorbereiding vooraf. Die tijd ging voor het grootste deel op aan het vinden van investeerders. Volgend jaar gaat de film in première.

Tabori geldt als een belangrijke naoorlogse toneelschrijver die met zijn werk op unieke wijze de strijd aanbond met het antisemitisme. Hij vluchtte in 1936 naar Londen, waar hij in dienst trad van de BBC. Zo overleefde hij veel van zijn familieleden, die in concentratiekampen omkwamen. Tabori overleed in juli op 93-jarige leeftijd.

Libië vergelijkt Gaza met nazi-concentratiekamp

Nadat een Libische gezant in de VN-Veiligheidsraad woede had geoogst door de situatie in de Gazastrook te vergelijken met nazi-concentratiekampen, deed hij er na afloop op een persconferentie nog een schepje bovenop. Plaatsvervangend VN-ambassadeur Ibrahim Dabbashi zei dat de situatie in Gaza vanwege de Israëlische bombardementen feitelijk nog erger is dan in de concentratiekampen.

Direct na de opmerking van Dabbashi liepen de afgevaardigden van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, België en Costa Rica uit de besloten vergadering weg. Volgens diplomaten beëindigde de voorzitter, de Zuid-Afrikaan Dumisani Kumalo, daarop de vergadering. Dabbashi zei dat hij de opmerking maakte om de Veiligheidsraad tot actie te manen in de humanitaire crisis in Gaza.

De Veiligheidsraad vergaderde over de vraag of er een verklaring moest worden uitgebracht over de situatie in het Midden-Oosten. Kumalo zei de vergadering te hebben beëindigd omdat duidelijk was dat er geen overeenstemming zou worden bereikt over de inhoud van een verklaring. Sommige leden wilden het volgens hem alleen over de humanitaire situatie in de Gazastrook hebben, andere ook over de politieke situatie die daaraan ten grondslag ligt.

Minister wil verdachten kinderporno uitleveren

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) maakt werk van de uitlevering van twee Nederlandse verdachten in een kinderpornozaak aan Brazilië. In de praktijk zou dat betekenen dat het tweetal in Nederland de jarenlange celstraf (21 en 17 jaar) mag uitzitten die een Braziliaanse rechter hen heeft opgelegd.

Uitlevering van Jerry K. en Johan T. is momenteel nog niet mogelijk, omdat een benodigd verdrag ontbreekt. Zodra dat verdrag er komt, kunnen zij formeel worden uitgeleverd. K. en T. hoeven echter niet naar Brazilië. Hun straf wordt omgezet naar Nederlandse maatstaven, die ze hier mogen uitzitten.

Tijdens een spoeddebat over de zaak zei Hirsch Ballin gisteravond dat hij binnen enkele maanden het zogenoemd WOTS-verdrag met Brazilië kan sluiten. ''De modellen liggen klaar. Dat hoeft niet lang te duren.''

De minister zit met die aanpak op één lijn met de Tweede Kamer. De fracties vinden ''dat mensen die worden veroordeeld voor walgelijk kindermisbruik daar niet mee weg mogen komen'', zoals VVD-Kamerlid Fred Teeven het verwoordde. Vrijwel alle Kamerleden uitten wel kritiek op de voorganger van Hirsch Ballin. Toenmalig minister Piet Hein Donner van Justitie heeft de zaak, die al sinds 2002 voortsleept, volgens hen te veel laten sloffen.

De kinderpornozaak ligt gevoelig, omdat K. en T. na hun eerste veroordeling door een Braziliaanse rechtbank het land in 2004 konden ontvluchten met een noodpaspoort van het Nederlandse consulaat in Rio de Janeiro. Kamerleden spraken daar gisteren nogmaals schande van.

CD: Amy Speace - Songs for Bright Street

Amy Speace is zo'n typische selfmade muzikant, die het jammer genoeg nog niet echt gemaakt heeft. Misschien lukt het haar nu met het eerlijke album Songs for Bright Street. Het is een cd'tje met dertien popnummers, die behoorlijk tegen country hangen en er zelfs soms middenin zwerven. Speace en haar band The Tearjerks maken voornamelijk vrolijke, luchtige songs met hier en daar een gezonde, sarcastische kijk op het leven.

Delftse student beste spaghetti bruggenbouwer

De Delftse student Zhaen Jie Ma is gisteren Nederlands kampioen spaghetti bruggenbouw geworden. Zijn brug van Italiaanse deegwaren kon 47 keer zijn eigen gewicht dragen. Jie Ma krijgt voor zijn overwinning 1000 euro.

De pastabrug moest een overspanning hebben van een meter. Daarvoor mochten de ingenieurs niet meer dan een kilo spaghetti gebruiken. De jury hing op twee punten gewichten tot de pastaconstructie uit elkaar spatte.

Het winnende resultaat was ietwat teleurstellend, meende een woordvoerster van TU Delft. Als reden noemde ze onder meer het lagere aantal deelnemers dan voorgaande jaren. Peter van Tol won in 2007 nog met een constructie die 108 keer het eigen gewicht kon dragen.

In het verleden reisden de kampioenen naar Canada voor het wereldkampioenschap. Maar volgens de zegsvrouw doet Jie Ma geen poging 's werelds beste spaghetti bruggenbouwer te worden. "Sterker nog, ik weet niet eens zeker of die wedstrijd nog wel bestaat."
spaghetti bruggenbouw 2008

Pas volgend jaar bezuiniging op kinderopvang

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) hoeft dit jaar nauwelijks te bezuinigen op de kinderopvang. Minister Wouter Bos van Financiën neemt een tekort van een kleine 500 miljoen euro dit jaar nog grotendeels voor zijn rekening.

Vanaf volgend jaar moet het mes wel in de kinderopvang. De regeling dat opa's en oma's een bijdrage krijgen voor het oppassen op hun kleinkinderen, verdwijnt dan. Ook worden de vergoedingen die ouders ontvangen voor kinderopvang verlaagd. Huishoudens met een inkomen boven de 100.000 euro zouden niets meer krijgen, voor inkomens vanaf anderhalf keer modaal gaan de bijdragen omlaag.

Ter compensatie stijgt een inkomensafhankelijke belastingkorting voor gezinnen met kinderen. Doel van die maatregel is ouders te stimuleren meer te gaan werken. Deze voornemens worden volgens ingewijden vandaag in de ministerraad besproken. Ingrepen in de kinderopvang zijn nodig omdat anders de tekorten binnen enkele jaren zouden oplopen tot ruim een miljard euro.

Belangrijke drugsbaron opgepakt in Spanje

In Spanje is een van de belangrijkste hasjhandelaars in de wereld gearresteerd. De Marokkaan Mohammed Taieb Ahmed, die in december vorig jaar uit een Marokkaanse gevangenis wist te ontsnappen, werd gepakt in de Spaanse enclave Ceuta in het noorden van Marokko. Dat meldde de Spaanse politie gisteren.

Ahmed, ook bekend als 'El Nene' (de baby), was in 2003 tot acht jaar cel veroordeeld voor drugssmokkel. In een zwaarbeveiligde gevangenis ten noorden van de Marokkaanse hoofdstad Rabat leidde hij een luxeleventje omdat hij het gevangenispersoneel had omgekocht. Hij beschikte over drie cellen met airco, ultramoderne tv-apparatuur en een computer met internet. Met hulp van bewakers wist Ahmed in december te ontsnappen. Marokko gaat om zijn uitlevering vragen.

Fiscus corrigeert 8000 beschikkingen over toeslag

Zeker 8000 mensen hebben van de Belastingdienst een onjuiste beschikking gekregen over de zorg- of huurtoeslag die zij in 2006 ontvingen. Zij krijgen binnenkort een brief van de fiscus hierover met een correctie.Dat heeft een woordvoerder van de Belastingdienst gisteren laten weten.

De 8000 betrokkenen hoeven zelf niets te doen, ze krijgen de brief vanzelf. Volgens de woordvoerder zullen de meesten uit deze groep iets meer moeten terugbetalen dan ze al wisten omdat ze te veel toeslag hebben ontvangen. Maar er zijn ook mensen die er nog wat bij krijgen. Volgens de woordvoerder is er geen sprake van dat de Belastingdienst willens en wetens verkeerde beschikkingen heeft verstuurd.

Geen Rotterdams burgemeestersreferendum

De gemeente Rotterdam krijgt geen burgemeestersreferendum. Na ongeveer drie uur debatteren werd gisteravond in de gemeenteraad een voorstel om de burgers de opvolger van huidig burgemeester Ivo Opstelten te laten kiezen, verworpen. Het werd een nipte overwinning voor de tegenstanders: 23 raadsleden stemden tegen, 22 waren voor.

Opstelten verlaat het Rotterdamse stadsbestuur eind van dit jaar. In navolging van onder meer Eindhoven en Utrecht wilde Leefbaar Rotterdam en een deel van de PvdA-fractie een referendum. Uit een enquête onder zeshonderd Rotterdammers bleek 64 procent ook voor een volksstemming, maar daarvan zei 37 procent daadwerkelijk naar het stemhokje te komen.

Boete voor homovriendelijk klusprogramma

Een homoseksueel stel dat de kinderkamer van hun geadopteerde zoontje inricht. Dat was in januari te zien in het klusprogramma Find and Design van de Singaporese staatsomroep MediaCorp. Volgens de mediaraad van Singapore is de omroep daarmee te ver gegaan, meldde de krant Straits Times vandaag.

De zender kreeg een boete van 15.000 Singaporese dollars (ruim 7000 euro) opgelegd wegens "het normaliseren en promoten van een homoseksuele levensstijl." Een van de klachten was dat de presentator had gedaan of het stel een echte familie was. De mediaraad tilde er zwaar aan dat het programma overdag uitgezonden was, op een tijdstip waarop gezinnen kijken. Enkele weken geleden kreeg een kabelmaatschappij in Singapore een boete van bijna 5000 euro, omdat in een reclame op muziekzender MTV twee zoenende dames te zien waren.

Automatische gezichtscontrole Britse luchthavens

Europese luchtreizigers naar Groot-Brittannië kunnen komende zomer worden gecontroleerd met automatische gezichtsherkenning. Met de nieuwe technologie hopen de Britse autoriteiten de veiligheid te verbeteren en wachttijden terug te dringen.

De controle is bedoeld voor Britten en andere inwoners van de Europese Unie en voor ingezetenen van Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Als zij een biometrisch paspoort hebben, moeten zij door onbemande poortjes die het gezicht scannen en dat vergelijken met data in de chip van de pas. Als de proeven slagen, dan gaat de regering de nieuwe controlemethode op alle belangrijke luchthavens invoeren, meldde de Britse krant The Guardian vandaag.

Postbodes in Amsterdam staken

De postbodes in Amsterdam staken vandaag. Zij bezorgen geen post en ook de brievenbussen in de stad worden niet geleegd. Net als hun collega's in Den Haag die afgelopen woensdag actie voerden, maken zij een uitzondering voor rouwpost en medische post. Vanaf 10.00 uur vanochtend kunnen de stakers zich op het Beursplein laten inschrijven. In Amsterdam werken op de diverse vestigingen van postbedrijf TNT circa 2000 mensen.

De staking in Amsterdam is de tweede in een reeks van estafetteacties die de vakbonden organiseren na het vastlopen van de cao-onderhandelingen. De bonden eisen per direct 3,5 procent meer loon. TNT biedt 1,5 procent per april en nog eens 1,5 procent per januari 2009. Ook wil het bedrijf nu al afspraken maken over een toekomstige versobering van de arbeidsvoorwaarden. Dat is volgens TNT nodig om de concurrentie het hoofd te kunnen bieden.

Op 29 april leggen de postbezorgers in Rotterdam het werk neer. Op 27 mei is er een landelijke stakingsdag.

'Tummy tuck' van 60 kilo

Chirurgen hebben in Rusland een vrouw van haar hangbuik afgeholpen. De vrouw had al sinds haar dertiende last van overgewicht, door een hormonaal probleem.

Ze probeerde allerlei diëten en bezocht vele doktoren, maar alles zonder resultaat. En haar buik groeide maar door. Uiteindelijk werd hij zo groot dat ze 'm moest optillen bij het lopen.

Het stuk verwijderde buik was ruim een meter lang en woog meer dan zestig kilo. De chirurgen hadden nog nooit zo'n abnormale groei gezien.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.