FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 29 oktober 2005

Vlaams protest tegen ontblote maagd Maria

Joost-mag-het-weten had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon TheaterVoor de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) in Brussel is vanavond gedemonstreerd tegen een affiche van het toneelstuk 'Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen'. De organisatie 'België en Christenheid' acht de poster godslasterlijk. Het affiche toont een Madonna met Noord-Afrikaanse trekken, die aan haar ontblote borst een kind houdt.

Volgens de christelijke demonstranten kan de deels ontblote maagd niet door de beugel. "Het affiche is beledigend voor ons geloof en heeft geen bestaansreden. Wij eisen dat ze ingetrokken wordt", stelde een woordvoerder. Artistiek directeur Jan Goossens van de KVS peinst daar echter niet over. "De KVS is een theater met een open geest en het mag duidelijk zijn dat we het affiche niet intrekken", aldus Goossens.

Volgens Goossens is het affiche een goede weergave van het toneelstuk. Het stuk, het tweede deel van een drieluik van de Vlaams-Tunesische theatermakers Chokri en Zouzou Ben Chikha, draait om een moeder, en de maagd is daar een symbool van. Eerder kwamen de broers Ben Chikha met het stuk 'De Leeuw van Vlaanderen', dat handelde over de relatie tussen een in Vlaanderen opgegroeide zoon en zijn Tunesische vader.

Het omstreden affiche
Het omstreden affiche 'Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen'

Roger Moore in actie tegen foie gras

Roger MooreActeur Roger Moore (78) is in actie gekomen tegen de productie van de Franse lekkernij foie gras. De voormalig James Bond-vertolker noemt de wijze van bereiden van ganzenleverpastei in een filmpje van dierenbeschermings-organisatie PETA gruwelijk. Het Franse parlement riep onlangs de foie gras nog uit tot onderdeel van het culturele en culinaire erfgoed van het land.

"Foie gras is een ziekte en geen lekker hapje", verklaarde Moore. Voor de bereiding van foie gras worden jonge ganzen in korte tijd vetgemest met maispulp. Het voedsel wordt met behulp van een metalen pijp en een pomp in de magen van de dieren geperst. Dierenbeschermers hebben al heel lang kritiek op deze productiewijze.

Sgt. Pepper-attributen leveren 1,2 ton op

Icoon MuziekDrie van de waxhoofden van de Beatles, die werden gebruikt voor de cover van het album 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band', hebben bij een veiling in het Londense Madame Tussaud £81,500 (ongeveer 120.000 euro) opgeleverd.

Onlangs werden de wassenbeelden van John Lennon, George Harrison en Ringo Starr, tegelijk met een later beeld van Paul McCartney, teruggevonden in een achterkamer van Madame Tussaud. Deze beelden werden in 1967 door ontwerper Peter Blake geleend voor gebruik op de cover van wat wellicht het meest bekende album ooit is.

De beelden zijn bijna 20 jaar lang kwijt geweest. De identiteit van de koper van de zeldzame attributen is niet bekend gemaakt.


De betreffende wassen beelden

Uitslagen Eredivisie (29/10/2005)

Vanavond werden er vier wedstrijden gespeeld in de Nederlandse Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ADO Den Haag - AZ 0-2
16' Sektioui 0-1
55' Arveladze 0-2

Scheidsrechter: Vink.
Toeschouwers: 6.500.
Geel: Saeijs (ADO Den Haag).

Opstellingen:

ADO Den Haag: De Vries, Riedewald, Bodde, Saeijs, El Akchaoui, De Graaf, v.d.Leegte, Rzasa, Den Ouden, Mols (Elia/68'), Kolkka (Verhoek/76').

AZ: Timmer, Jaliens, Vlaar, Mathijsen, Steinsson, Landzaat, v.Galen (Ramzi/58'), Schaars, Sektioui, Arveladze, Perez (Huysegems/74').
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
FC Twente - PSV 0-1
70' Afellay 0-1

Scheidsrechter: Bossen.
Toeschouwers:
Geel: Rahim (FC Twente), Ooijer (PSV).

Opstellingen:

FC Twente: Boschker, Rahim, Majstorovic, Zomer, Heubach, Sibum (Brama/46'), Bakircioglü, Niemeyer, Touma (Afonso/76'), N'Kufo, Shoukov (Kleizen/76').

PSV: Gomes, Ooijer, Addo, Alex, Lamey, Afellay (Aissati/80'), Cocu, Simons, Farfán (Robert/68'), Koné, Beasley (Vennegoor/56').
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vitesse - Heracles Almelo 5-1
14' De Mul 1-0
18' Quansah 1-1
37' Hersi 2-1
60' Amoah 3-1
84' Amoah 4-1
86' Hersi 5-1

Scheidsrechter: Wegereef.
Toeschouwers: 17.940.

Opstellingen:

Vitesse: Wapenaar, Vreven (Fränkel/73'), Knol, Dingsdag, Swerts, v.d.Schaaf, Yakubu, Janssen, Hersi (Benson/86'), Amoah, De Mul (Esajas/68').

Heracles Almelo: Pieckenhagen, Jansen, Reekers, Hoogma, Klavan (Looms/86'), Calincov, Wuytens (De Vries/53'), Hellings, Tamerus, Quansah (Hirayama/53'), Sluijter.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
RKC Waalwijk - NAC Breda 4-1
21' Hoogendorp 1-0 (penalty)
27' v.Hooijdonk 1-1
56' Molhoek 2-1
88' v.d.Haar 3-1
89' Martens 4-1

Scheidsrechter: v.Egmond.
Toeschouwers:
Geel: Vidmar (NAC Breda).

Opstellingen:

RKC Waalwijk: v.Dijk, v.Diemen, Teixeira, Keller, Fuchs (Axwijk/83'), Martens, Zuiverloon, Molhoek, De Ceulaer (v.Dijk/69'), v.d.Haar, Hoogendorp.

NAC Breda: Schollen, Elshot, Penders (Diba/70'), Zwaanswijk, Vidmar, Stam, Slot, v.Gessel, Jenner, v.Hooijdonk, Sikora (Vonlanthen/63').

Petacchi: 'Ik kan meer dan etappes winnen'

Alessandro Petacchi wil in 2006 meer dan alleen schitteren in de grote rondes. De Italiaanse spurtbom wil zich ook bewijzen in de voorjaarsklassiekers.

De Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix. Het zijn niet meteen de koersen waarmee je 's werelds beste sprinter in verband brengt, maar vanaf volgend seizoen komt daar toch echt verandering in. Petacchi wil naast Milaan-SanRemo namelijk een gooi doen naar de zege in de Ronde van Vlaanderen, terwijl hij zich ook in de 'Hel van het Noorden' en Gent-Wevelgem wil laten zien.

De motivatie achter deze beslissing: Petacchi wil niet alleen te boek staan als een sprinter die alleen kan uitpakken in de grote rondes. In de Wintermaanden zal de spurtbom uit Marina di Massa, die volgend jaar voor Milram rijdt, zich dan ook samen met zijn vriend en ex-prof Michele Bartoli specifiek gaan voorbereiden op deze koersen.

Ale Jet startte tweemaal in 'Vlaanderens mooiste': in 1997 en 2002. Beide keren zonder succes. Toch ziet Il Gratto in zijn landgenoot een renner die hoog zou moeten scoren in de voorjaarsklassiekers, voornamelijk doordat hij met zijn lichaamsomvang de kasseien goed zou moeten aankunnen. Het enige dat, volgens de tweevoudig winnaar van Luik-Bastenaken-Luik, nog ontbreekt, is ervaring.

Uitslagen Engeland Speelronde 11


Chelsea is de grote winnaar van speelronde elf in de Premier League. De ploeg van José Mourinho won zelf in een geanimeerde wedstrijd van Blackburn Rovers, terwijl Charlton, Spurs, Manchester United en Arsenal puntenverlies leden.

Chelsea herstelde zich op het eigen Stamford Bridge van een mindere week. Tegen Blackburn Rovers werd het 4-2 voor The Blues, die aantraden met Arjen Robben in de basis. Na een kwartier leidde Chelsea al met 2-0, dankzij goals van Drogba (na een afgeslagen corner) en Lampard (een penalty na een overtreding op Terry). Middenmotor Blackburn sloeg echter snel terug via een benutte strafschop van Bellamy. Diezelfde Bellamy scoorde vlak voor rust zelfs de gelijkmaker, omdat Cech knoeide bij het uitverdedigen. Na rust nam Lampard zijn ploeg bij de hand door met een vrije trap de 3-2 te scoren. Joe Cole besliste even later de wedstrijd.

Wigan Athletic staat na vandaag alleen tweede. De promovendus versloeg in eigen huis Fulham, dat meer indruk maakte. De Franse verdediger Pascal Chimbonda werd in de 92e minuut de matchwinnaar. Collins John kon zijn doelpuntenreeks vandaag niet voortzetten en verliet acht minuten voor tijd het veld om plaats te maken voor McBride. Charlton Athletic verloor in The Valley van Bolton Wanderers: 0-1. Bolton dankte de overwinning aan Nolan (verantwoordelijk voor het enige doelpunt) en Jaaskelainen (verantwoordelijk voor enkele mooie reddingen).

Manchester United staat na dit weekend als zesde geklasseerd. The Red Devils verloren met 4-1 bij Middlesbrough en zullen volgende week Chelsea moeten verslaan om de titelaspiraties levend te houden. Edwin van der Sar was schuldig aan de eerste goal van Middlesbrough. Hij had het schot van Gaizka Mendieta moeten hebben. Dankzij Jerrel Hasselbaink (die knap Ferdinand aftroefde) liep Boro uit naar 2-0. Via een omgezette strafschop van Yakubu werd het nog voor rust 3-0. In de tweede helft scoorde Mendieta voor de thuisploeg, terwijl Ronaldo wat terugdeed voor United. Van Nistelrooij kon vandaag het tij niet keren en miste op 2-0 een kans.

Met twee andere landgenoten ging het vandaag een stuk beter, want zowel Zenden als Van der Meyde boekte een overwinning. Zenden scoorde zelfs voor Liverpool in de met 2-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen West Ham United. Van der Meyde speelde verdienstelijk en zag Everton met 0-1 zegevieren bij Birmingham City.

Arsenal redde onverdiend een punt op White Hart Lane tegen Tottenham Hotspur. Het werd 1-1 in de Londense derby, waarin Edgar Davids wegens een schorsing ontbrak. Robert Pires kon een kwartier voor tijd binnentikken nadat Paul Robinson een voorzet niet onder controle kon krijgen. Het was een gevonden punt voor Arsenal, dat blij mocht zijn dat het na 45 minuten slechts 1-0 stond voor de Spurs. Doelpuntenmaker was nota bene verdediger King, die koppend scoorde uit een vrije trap van Carrick. Diezelfde Carrick kreeg (net als Jenas en Mido) een goede mogelijkheid om de marge naar twee te tillen. In het tweede bedrijf bleef de ploeg van Martin Jol de betere, al kwam Arsenal zich steeds vaker melden voor het doel van Robinson. Dat was vooral te danken aan de invallers Van Persie en Pires, waarvan de laatste dus tekende voor de gelijkmaker. Arsenal staat door de puntendeling al op elf verliespunten van Chelsea.


Uitslagen 11e speeldag:
Wigan Athletic – Fulham 1-0
Tottenham Hotspur – Arsenal 1-1
Sunderland – Portsmouth 1-4
Chelsea – Blackburn Rovers 4-2
Charlton Athletic – Bolton Wanderers 0-1
Birmingham City – Everton 0-1
Liverpool – West Ham United 2-0
Middlesbrough – Manchester United 4-1
West Bromwich Albion – Newcastle United – morgen
Manchester City – Aston Villa - maandag


Stand na 11 speeldagen:

Positie:Club:Wedstrijden:Punten:Doelsaldo:
1Chelsea113128 - 6
2Wigan Athletic102211 - 5
3Tottenham Hotspur112013 - 7
4Bolton Wanderers112013 - 11
5Charlton Athletic101915 - 10
6Manchester United101815 - 11
7Arsenal101713 - 7
8Manchester City101711 - 8
9West Ham United101514 - 10
10Middlesbrough111515 - 15
11Blackburn Rovers111411 - 14
12Liverpool9137 - 8
13Newcastle United10128 - 10
14Portsmouth 111011 - 13
15Aston Villa1099 - 16
16Fulham11910 - 15
17West Bromwich Albion1089 - 18
18Everton1073 - 12
19Birmingham City1167 - 16
20Sunderland11510 -21


Topscorers:
Frank Lampard – Chelsea – 10
Ruud van Nistelrooij – Manchester United – 8
Darren Bent – Charlton Athletic – 7

Roddick treft Monfils in finale Lyon

De finale van het ATP-toernooi in Lyon gaat tussen Andy Roddick en Gaël Monfils. Beiden versloegen hun Franse opponent in de halve eindstrijd.

Monfils won verrassend van zijn landgenoot Sébastien Grosjean: 6-4 en 7-5. Monfils heerste vanaf de baseline en had aan één break genoeg om de eerste set binnen te halen. In het tweede bedrijf snelde Grosjean naar een 4-1 voorsprong, maar Monfils pakte zes van de volgende zeven games en daarmee de wedstrijd. De pas negentienjarige Fransman bleef bescheiden na afloop: ”Ik was wat gelukkig in de rally en hij was moe.”

Roddick – vandaag met 6-4 en 7-6 te sterk voor Fabrice Santoro – kijkt uit naar de ontmoeting met Monfils: ”Het zal heel moeilijk worden voor me. De eerste keer dat ik hem zag serveren was het net of ik in de spiegel keek.” Monfils staat momenteel 36e van de wereld en was dit jaar al de beste op het gravel van Sopot.

Uitslagen Halve Finales – Lyon:
A. Roddick (USA/1) – F. Santoro (Fra) 6-4, 7-6
G. Monfils (Fra) – S. Grosjean (Fra) 6-4, 7-5


In Basel plaatsten Marcos Baghdatis en Fernando Gonzalez zich vandaag voor de finale. Baghdatis was sensationeel David Nalbandian de baas. In de eerste set plaatste de twintigjarige Cyprioot tweemaal een break en boekte een 6-2 winst. Nalbandian leek zich te herstellen in de tweede set, maar verloor met 7-3 de tiebreak. Baghdatis zal het lastig krijgen zijn eerste ATP-toernooi te winnen, want Fernando Gonzalez is in topvorm. De Chileen stond vandaag maar drie games af tegen Dominik Hrbaty.

Uitslagen Halve Finales – Basel:
D. Hrbaty (Slw/5) – F. Gonzalez (Chi/4) 0-6, 3-6
D. Nalbandian (Arg/2) – M. Baghdatis (Cyp) 2-6, 6-7

Intro's weg bij FOK!Columns

Icoon SitenewsEen radicale verandering op het gebied van de FOK!-Columns, want sinds gisteren zijn de intro's verdwenen. Niet helemaal, want ons blokje op de Frontpage blijft nog steeds een introductie bevatten en op onze eigen pagina blijven deze natuurlijk ook zichtbaar.

Mocht je de intro's bij het drukken vanuit de tracker toch blijven zien, druk dan eenmaal op ctrl+F5 op de Frontpage en dit probleem is opgelost.

Slechte generale FC Thun

FC Thun zal niet met veel vertrouwen beginnen aan de confrontatie met Ajax in de Champions League. De Zwitserse provincieclub verloor vandaag in eigen huis met 1-6 van subtopper FC Zürich.

Thun begon goed en creëerde een aantal uitstekende kansen. Lustrinelli had zijn vizier echter niet op scherp staan en faalde opzichtig. FC Zürich had beduidend minder problemen met scoren en dat uitte zich voor het eerst na 23 minuten, toen Rafael doel trof. Via Deumi kwam Thun echter snel langszij. De verdediger scoorde uit een penalty. Hierna lukte alles voor Zürich en Nef (2), Rafael, Keita en Alphonse maakten de catastrofe voor Thun compleet. Veel van deze goals ontstonden na snelle counters. Thun staat nu vierde in de Zwitserse competitie.

Thun ontmoet woensdag Ajax in de vierde speeldag van de Champions League. Die wedstrijd zal worden afgewerkt in het Stade de Suisse in Bern. Het eigen stadion voldoet namelijk niet aan de eisen van de UEFA. In haar eerste wedstrijd in Bern versloeg Thun in de laatste minuut Sparta Praag, waardoor het al drie punten heeft verzameld.

Beschimmelde drol blijkt gevaarlijke granaat

De 13-jarige Giel van Beuzekom uit Alkmaar stuitte deze week tijdens het zoeken naar hazelnoten op een handgranaat uit de Tweede Wereldoorlog. De Alkmaarder was bij de bunker in De Hout aan de Wilhelminalaan samen met zijn moeder en zus voer voor zijn ratjes aan het verzamelen, toen hij een bobbel tussen de bladeren zag. Hij dacht eerst dat het om een beschimmelde drol ging.

Toen hij het nader bekeek zag hij dat het geen oude poep was, maar iets van ijzer. Hij schopte wat tegen het ijzeren geval aan tot het omrolde en zag toen dat het om een handgranaat ging. Zijn zus belde voor de zekerheid de politie. Toen een agente poolshoogte kwam nemen, werd de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) ingeschakeld, die gelijk alles liet afzetten. Het bleek een granaat te zijn die op scherp stond. De EOD heeft de granaat op een andere plek tot ontploffing gebracht.

Giel zegt vaak met vriendjes in De Hout bij de bunker te zijn geweest: ''We spelen vaak bij de bunker. Je komt daar wel altijd drugsspuiten tegen, maar nooit granaten, of andere dingen uit de oorlog. Gelukkig heb ík deze granaat gevonden. Anders was het misschien een kindje geweest of zo. Je weet niet wat er dan had kunnen gebeuren.'' De gemeente Alkmaar besluit deze week of er een onderzoek komt naar de aanwezigheid van andere explosieven in de omgeving van de oude bunker.

Saavedra twee weken uitgeschakeld

Albert Saavedra van ADO Den Haag is zeker twee weken uitgeschakeld. In de afsluitende training ter voorbereiding op de competitiewedstrijd tegen AZ liep hij een blessure aan de lies op.

Saavedra is de derde man in de ziekenboeg van de Haagse club, naast John O'Brien en Spira Grujic. Daarnaast kan trainer Frans Adelaar zaterdagavond ook niet over de geschorsten Daniël Rijaard en Aleksandar Rankovic beschikken. Het is nog onzeker of Roy Stroeve kan spelen, hij ondervindt last van zijn enkel.

Denen arresteren terreurverdachten

mr_koffie had ons via de nieuws-submit te melden:

In Denemarken zijn de afgelopen dagen zes mensen aangehouden die worden verdacht van terrorisme. Donderdag werden vier jonge mannen van Arabische afkomst opgepakt die variëren in leeftijd van 16 tot 20 jaar. Eén van hen is een Deens staatsburger. Ze zouden zijn betrokken bij de voorbereiding van een zelfmoordaanslag ergens in een land in Europa.

Vandaag werd meegedeeld dat er nog eens twee terreurverdachten zijn aangehouden. Bijzonderheden over deze arrestaties wilde de politie niet kwijt.

Over de vier die donderdag werden opgepakt was de Deense politie getipt door een niet nader genoemd balkanland. Bij hun aanhouding waren de mannen in het bezit van wapens en explosieven. Vermoedelijk komt hun arrestatie voort uit de aanhouding van drie mannen (een Bosniër, een Turk en een Zweed) vorige week in de Bosnische hoofdstad Sarajevo.

Krajicek loopt finaleplaats mis

Michaëlla Krajicek is er niet in geslaagd de finale te halen van het WTA toernooi in Hasselt. Ze verloor in drie sets van de Italiaanse Francesca Schiavone, setstanden waren 4-6, 6-3 en 7-5.

In de eerste set verloor Krajicek al op 0-1 haar service, maar brak de volgende game gelijk terug. De break op 4-4 was beslissend voor de setwinst. In de tweede set kreeg ze een break tegen, maar brak gelijk terug, alleen het mocht niet baten. Voor het begin van de derde set werd Krajicek behandeld aan een blessure aan haar bovenbeen, en werd haar been ingetaped. Ze nam in die derde set een 0-3 voorsprong maar de Italiaanse won daarna vier games op rij. Krajicek kwam nog wel terug, maar met een break op 6-5 was het over. In de finale zondag neemt Schiavone het op tegen de winnares van het duel tussen Kim Clijsters en Dinara Safina.

Krajicek speelt vanavond ook nog in Hasselt de halve finale dubbelspel met haar Hongaarse partner Agnes Szavay tegen het Belgisch duo Clijsters en Callens.

Doden door explosies in New Delhi

Necromancer had ons via de nieuws-submit te melden:

Bij een reeks zware explosies in de Indiase hoofdstad New Delhi zijn zeker dertien mensen om het leven gekomen. Meer dan twintig mensen raakten gewond. De explosies deden zich zaterdagmiddag voor op vijf drukbezochte markten. De politie deed geen mededelingen over de oorzaak van de ontploffingen.

Bij de groentemarkt in de wijk Paharganj in het centrum van de stad, vielen zeker tien doden en twintig gewonden. Ook op markten in Sarojini Nagar, Okhla, Gole en Govindpuri deden zich explosies voor. Er ontstond grote paniek in de drukke straten. Veel mensen deden inkopen voor het Hindostaanse lichtjesfeest Divali dat dinsdag begint.

Update 18.29 uur
Inmiddels is het dodental als gevolg van de explosies opgelopen tot vijftig. Meer dan zeventig mensen raakten gewond, waaronder een aantal buitenlanders. Dat meldt het Indiase persbureau Press Trust of India.

Politiecommandant K.K. Paul heeft tegenover het persbureau verklaard dat het explosief dat op de markt Paharganj afging, verborgen zat in een motorfiets of een riksja. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken is de reeks ontploffingen 'zeker geen ongeval'. Op last van de autoriteiten zijn alle markten in New Delhi onmiddellijk gesloten. De bevolking kreeg het advies om binnen te blijven.

Niet voor je beurt praten

Er waren maar weinig reacties op de Buttplug van gisteren, wat mij doet vermoeden dat jullie het óf heel erg met me eens waren óf gewoon helemaal niet.

Kennelijk was ik in ieder geval niet de enige die wat twijfels had over de uitspraken van de heer Siepel in Netwerk afgelopen Donderdag.

Het Ministerie van Justitie heeft vandaag namelijk verklaard dat de commissie van Siepel de justitiecellen voor bolletjesslikkers en illegale vreemdelingen helemaal niet heeft onderzocht. Het Rapport ging alleen over politiecellen van de Koninklijke Marechaussee. De cellen voor bolletjesslikkers en illegale vreemdelingen onderzoeken, was ook lastig geweest want deze stonden er ten tijde van het onderzoek nog helemaal niet....

Als dit verhaal van het Ministerie echt klopt dan is hiermee nogmaals bewezen dat mensen in dit soort tragische omstandigheden niet voor hun beurt moeten praten. Hopelijk heeft ook Netwerk haar lesje dan nu weer even geleerd!

Naakte vrouw valt appartement binnen

Icoon NSFWEen naakte Russische is letterlijk het appartement van haar onderburen binnengevallen. Rozalia Valiakhmetova uit Solnechnaya zakte met bad door de vloer van haar woning, om uit te komen in de woonkamer van het echtpaar dat onder haar woont. "Ze waren waarschijnlijk net zo geschrokken als ik toen ze me naakt zagen liggen in mijn badkuip."

"Ik was net een beetje aan het wegsoezen toen ik een enorm lawaai hoorde en me realiseerde dat de badkamervloer ineenstorte en ik naar beneden viel dwars door het plafond van mijn onderburen", vertelt Valiakhmetova. De vrouw moest in het ziekenhuis worden behandeld voor lichte verwondingen aan haar been, maar bleef wonder boven wonder voor de rest ongedeerd. Volgens deskundigen waren de vloeren in het appartementenblok waar Valiakhmetova woont in de loop der tijd ernstig verrot geraakt.

KPN brengt munttelefoon weer terug

Icoon EconomieHet Nederlandse telecombedrijf KPN gaat de munttelefoon herintroduceren. Ongeveer tien jaar geleden werden de openbare telefooncellen waar met muntgeld betaald kan worden verwijderd, omdat deze te vaak werden gekraakt. Sindsdien is het enkel nog mogelijk met een telefoonkaart of chipknip te betalen.

Omdat er veel vraag is naar de mogelijkheid om met contant geld te kunnen betalen komt de KPN met een nieuwe munttelefoon; sterker en beter beveiligd dan voorheen. Het telecombedrijf vervangt momenteel 4400 telefoontoestellen, waarvan de helft ook muntgeld zal accepteren. De nieuwe telefoons zullen vooral verschijnen op plekken waarvan verwacht kan worden dat men er met contant geld wil betalen, zoals op Schiphol, in de buurt van toeristische trekpleisters en bij asielzoekerscentra.

Wintertijd gaat vannacht in

bordewolf had ons via de nieuws-submit te melden:

Wintertijd FOK!kers die een extra uurtje nachtrust kunnen gebruiken komen aan hun trekken, want de wintertijd staat voor de deur. Vannacht om 3.00 uur wordt de klok een uur teruggezet.

De wintertijd is de standaardtijd en duurt vijf maanden. Bij de overgang naar wintertijd schuift de daglichtperiode een uur op waardoor het 's ochtends eerder licht en 's avonds eerder donker wordt. In maart gaat de klok weer een uurtje vooruit, dan gaat de zomertijd van start.

Mogelijk komt aan deze maatregel om energie te besparen een einde, want Brussel onderzoekt volgend jaar of het vooruit- en terugzetten van de klok wel zin heeft. Tot eind 2007 liggen de afspraken vast, maar daarna zou het wel eens afgelopen kunnen zijn met de zomer- en wintertijd. Eerder deze maand lanceerde de PvdA nog een plan om de zomertijd een maand te verlengen. Dat zou nog meer energie besparen. Door de klok in februari al terug te zetten, hoeven de lichten 's avonds pas later aan.

Uit enquêtes blijkt dat een meerderheid van de Nederlandse bevolking wil dat zomer- en wintertijd blijven bestaan. Vooral horecaondernemers en de toeristische sector profiteren van de lange zomeravonden.

Coach Stuttgart maakt machinisten boos

De coach van de Duitse voetbalclub VfB Stuttgart heeft flink wat treinmachinisten tegen zich in het harnas gejaagd met een foute opmerking. Na een verloren duel tegen Hansa Rostock zei Giovanni Trapattoni: "Als ik niet zou kunnen omgaan met de druk was ik machinist geworden."

Spoorvakbond Transnet heeft Trapattoni opgeroepen zijn excuses aan te bieden, omdat hij een 'gehele beroepsgroep in diskrediet' heeft gebracht. Het steekt de vakbond vooral dat de coach net doet alsof treinbestuurders geen druk kennen. "Een mogelijke fout van een machinist kan de veiligheid van het spoor en daarmee ook mensenlevens in gevaar brengen", aldus de bond.

Kiefer, Johansson naar finale

De finale van het ATP-toernooi in Sint Petersburg gaat tussen Nicolas Kiefer en Thomas Johansson. Zij versloegen vanmiddag respectievelijk Robin Vik en Fernando Verdasco.

Kiefer is aardig op dreef in Rusland: eerder deze maand stond de Duitser ook al in de eindstrijd van de Kremlin Cup in Moskou. Vandaag ging het evenwel stroef voor Kiefer, die toch won met 6-3 en 6-4 van zijn Tsjechische opponent Vik. Kiefer – gisteren nog oppermachtig tegen Davydenko – racete naar een 5-0 voorsprong, maar maakte het daarna nog een beetje spannend in de eerste set. Vik pakte drie games op rij, alvorens Kiefer door sterk serveren de set uitmaakte. Het cruciale moment in de tweede set vond al plaats in de eerste game, toen Vik zijn service moest inleveren.

”Ik had het vandaag niet makkelijk, omdat ik nog nooit eerder tegen hem heb gespeeld. Ik kende zijn stijl niet,” zei Kiefer na afloop. De Duitser wil morgen tegen Thomas Johansson (die met 6-3, 3-6 en 6-3 Verdasco versloeg) afkomen van zijn finalesyndroom. De laatste acht keer dat Kiefer in een finale stond ging de zege naar zijn opponent.

Voetbalcoach maakt machinisten boos

Necromancer had ons via de nieuws-submit te melden:

De coach van de Duitse voetbalclub VfB Stuttgart heeft flink wat treinmachinisten tegen zich in het harnas gejaagd met een foute opmerking. Na een verloren duel tegen Hansa Rostock zei Giovanni Trapattoni: "Als ik niet zou kunnen omgaan met de druk [waaronder een trainer staat], was ik machinist geworden."

Spoorvakbond Transnet heeft Trapattoni opgeroepen zijn excuses aan te bieden, omdat hij een 'gehele beroepsgroep in diskrediet' heeft gebracht. Het steekt de vakbond vooral dat de coach net doet alsof treinbestuurders geen druk kennen. "Een mogelijke fout van een machinist kan de veiligheid van het spoor en daarmee ook mensenlevens in gevaar brengen", aldus de bond.

Nys wint ook in Tabor

Sven Nys heeft na zijn zege in Kalmthout ook de wereldbekerwedstrijd in het Tsjechische Tabor naar zijn hand gezet. De Belg in dienst van Rabobank bleef de thuisrijders Dlask en Ausbuher voor.

De beginfase stond in het teken van de aanvalslustige Tsjech Kamil Ausbuher die vrijwel meteen na de start een aanval plaatste. De renner van Budweiser kreeg lange tijd de ruimte, totdat zijn landgenoot Petr Dlask samen met de Nederlander Gerben de Knegt de achtervolging inzette. Dit trio reed vervolgens samen aan de leiding en kreeg na drie ronden het gezelschap van de twee Belgische protagonisten Wellens en Nys en de Tsjech Zlamalik. Hierachter reed een omvangrijke groep van tien man, die al na een aantal ronden kansloos was voor een topnotering.

Wellens probeerde even later het initiatief te nemen, maar zag zijn plannen wreed verstoord door een lekke band. Nys voerde hierna het tempo op en kreeg Dlask en Ausbuher met zich mee. Wellens belandde samen met De Knegt en Zlamalik in de groep achtervolgers en nadere snel op Nys en consorten. Hierop zette de wereldkampioen aan en reed soepeltjes naar de zege. Wellens slaagde er niet meer in de Tsjechen te achterhalen, maar kan terugkijken op een goede wedstrijd. Gerben de Knegt eindigde uiteindelijk als vijfde, terwijl Richard Groenendaal genoegen moest nemen met een positie in de achterhoede.

Uitslag 2e Wereldbekerwedstrijd – Tabor:
1. S. Nys (Bel)
2. P. Dlask (Tsj)
3. K. Ausbuher (Tsj)
4. B. Wellens (Bel)
5. G. de Knegt (Ned)
6. M. Zlamalik (Tsj)
7. E. Vervecken (Bel)
8. S. Vanthourenhout (Bel)
9. Z. Stybar (Tsj)
10. Z. Mylnar (Tsj)


Kalender:
13/11 – Pijnacker – Nederland
04/12 – Wetzikon – Zwitserland
08/12 – Milaan – Italië
11/12 – Igorre – Spanje
26/12 – Hofstade – België
31/12 – Hooglede – België
15/01 – Lievin – Frankrijk
22/01 – Hoogerheide – Nederland

Zet je eigen muziek in GTA:LCS

Rockstar heeft en tooltje uitgebracht waarmee het mogelijk is om je eigen muziek te importeren in Grand Theft Auto: Liberty City Stories. Deze muziek hoor je dan tijdens het spelen van de game.

Het tooltje, dat op je PC werkt, ript muziek-CD's en converteert deze naar een formaat dat het spel gebruikt. Het werkt trouwens alleen met originele muziek-cd's, je kan geen gekopieerde CD's of MP3s gebruiken.

Het tooltje is te downloaden in de download sectie op de GTA:LCS website.

Diablo 3 en StarCraft 2 op komst?

WoWGuru claimt informatie te hebben ontvangen van een voormalig Blizzard-medewerker dat Diablo 3 onthuld zal worden op BlizzCon. Het spel moet een MMO-game worden zoals World of Warcraft, met als verhaal dat de demonen van de Hell een invasie doen op Heaven. Ook kon de bron melden dat er momenteel aan StarCraft 2 wordt gewerkt. Het gerucht dat World of Warcraft naar de Xbox 360 zou komen zou niet waar zijn, want in plaats daarvan zou Diablo 3 zou naar de console komen. Of het waar is zien we morgen als BlizzCon van start gaat.



Morgen de onthulling van Diablo 3? StarCraft 2 in de maak?

Safin mist ook Masters in Parijs

Ook Marat Safin doet niet mee aan het prestigieuze Masters toernooi in Parijs. De Rus heeft tijd nodig om te herstellen van een knieblessure. Hij gaat zich richten op de Australian Open waar hij titelverdediger is.

Safin onderging in juni een operatie aan zijn knie. “Safin moet eerst volledig hersteld zijn voordat hij de baan opstapt. Het belangrijkste is dat hij zich goed voorbereidt op de Australian Open.”, zei Russisch Davis Cup-captain Shamil Tarpisjsjev. Nadat Roger Federer, Rafael Nadal en Lleyton Hewitt al hadden afgezegd is Safin de vierde topspeler die niet mee doet aan het tennistoernooi in Parijs.

Rouwstoet geeft voorbijgangers pak slaag

Icoon Binnenlands nieuwsEen 45-jarige vrouw en een 22-jarige man uit Capelle aan den IJssel zijn gistermiddag mishandeld, nadat zij per ongeluk in een rouwstoet op de snelweg A73 bij Nijmegen terechtkwamen. Dit pikten de deelnemers aan de rouwstoet niet.

De Capellenaren belandden nietsvermoedend tussen de auto's van de stoet, nadat zij op de snelweg invoegden om een afslag te kunnen nemen. Een aantal rouwenden reed hen vast en trapte vervolgens deuken in de auto. Ze gaven hen een pak rammel, terwijl ze riepen dat het asociaal was tussen een rouwstoet door te rijden. De politie onderzoekt de zaak.

Muntz door naar tweede fase kwalificatie

De golfer Rolf Muntz heeft zich weten te plaatsen voor de tweede fase van de kwalificatie voor de PGA tour. Door een laatste ronde van 72 slagen kwam hij terecht op de zeventiende plaats met 288 slagen totaal. Hij moest bij de beste achttien komen.

Muntz moet nu de keuze maken tussen de kwalificatie voor de European Tour of de kwalificatie voor de Amerikaanse PGA Tour. Muntz verloor dit jaar zijn tourkaart voor de European Tour en moet zich weer kwalificeren voor de European Tour als hij weer wil meedoen.

De tweede fase van de kwalificatie van de PGA Tour vindt plaats op 9-12 november of van 16-19 november. De kwalificatie van het Europese circuit vindt plaats op 10-15 november.

Kijkoperatie voor van den Berg

Peter van den Berg zal volgende week onder het mes gaan. Omroep Gelderland meldt dat de verdediger van Vitesse een kijkoperatie zal ondergaan om te kijken waar zijn knieklachten vandaan komen.

De 33-jarige Van den Berg is al een maand uit de roulatie, en hoopte in eerste instantie dat de klachten met rust zouden verdwijnen.

Van den Berg speelde dit seizoen vier competitiewedstrijden. De voormalig speler van Feyenoord, RKC Waalwijk, AZ, Cambuur Leeuwarden en Excelsior komt sinds augustus 2004 voor de club uit Arnhem uit.

Rosberg Jr voor 5 jaar naar Williams

Het is nu officieel, Nico Rosberg Jr., de zoon van oud-wereldkampioen Keke Rosberg, heeft een vijfjarig contract getekend bij het team van Williams - Cosworth.

Nico won in 2002 de Formule BMW en was afgelopen seizoen de sterkste in het allereerste GP2 kampioenschap.

Hiermee zal de Formule 1 aankomend seizoen maar liefst vier Duitse coureurs op de grid hebben staan, want ook al is Nico Rosberg deels Fin, hij werd in Duitsland geboren, heeft een Duitse moeder, een Duits paspoort en voelt zich naar eigen zeggen 100% Duitser.

Interessant detail is dat vader Keke destijds ook met een Williams - Cosworth reed en er zelfs wereldkampioen mee werd.

Nummerdor bedankt voor Oranje

Reinder Nummerdor keert niet meer terug in de nationale volleybalploeg. De oud-aanvoerder van Oranje gaat zich volledig richten op het beachvolleybal.

Nummerdor acteerde tweemaal op het olympische podium: in 2000 en 2004. Beide keren wist Nederland geen medaille te halen. Nummerdor bedankte vorig jaar al voor Oranje, maar vierde afgelopen zomer zijn rentree tijdens het WK-kwalificatietoernooi in Bulgarije. Nummerdor – die liefst 349 interlands speelde – gaat zich nu concentreren op het beachvolleybal, waarin hij met Richard Schuil een duo vormt. Doel is plaatsing voor de Olympische Spelen van 2008 in Beijing.

'Schone auto's goedkoper parkeren'

Parkeervergunningen voor schone auto's gaan in de toekomst mogelijk minder kosten dan vergunningen voor terreinwagens. Staatssecretaris Van Geel (Milieu) wil gemeenten de mogelijkheid geven voor zuinige en minder milieuvervuilende auto's minder in rekening te brengen. Samen met minister Remkes (Binnenlandse Zaken) werkt Van Geel hiervoor aan een wetswijziging, liet hij zaterdag via een woordvoerder weten.

De PvdA staat achter het plan van de staatssecretaris. Kamerlid Diederik Samson (PvdA) zei op Radio 1 dat het hoog tijd is dat de overheid ruimte schept voor gemeenten om iets aan de luchtkwaliteit te doen. Samson pleit ervoor dat gemeenten nog meer mogelijkheden krijgen om de luchtkwaliteit aan te pakken.

Het parkeerbeleid blijft evenwel een zaak van de gemeenten. Volgens Van Geel is een van milieuprestaties afhankelijk vergunningentarief in Zweden al een succes. Hij denkt de maatregel per 1 januari 2007 in te voeren.

VS staan VN-afvaardiging Guantanamo Bay toe

De Verenigde Staten (VS) hebben vrijdag toestemming gegeven aan inspecteurs van de Verenigde Naties (VN) om Guantanamo Bay, het gevangeniscomplex op Cuba, te bezoeken. De VN dienden vier jaar geleden voor de eerste keer een verzoek in om de omstreden gevangenis te inspecteren. Dit verzoek werd net zoals de herhalende verzoeken genegeerd door de VS.

VN-inspecteurs mogen de gang van zaken in het complex aanschouwen en vragen stellen aan stafleden, maakt het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken bekend. Onduidelijk is nog of inspecteurs ook met de gedetineerden mogen praten, maar gewoonlijk mogen bezoekers niet in hun buurt komen.

Vorige maand zaten er 505 mensen vast in Guantanamo Bay. Veel van hen zijn opgepakt in Afghanistan in de maanden na de Amerikaanse invasie in oktober 2001. Het complex werd in januari 2002 in gebruik genomen. Meerdere gedetineerden zijn nooit in staat van beschuldiging gesteld.

Volkskrant gaat nieuws via MSN melden

NieuwskrakerDe Volkskrant komt met een unieke manier van nieuws verspreiden. Met een 'nieuwsbuddy', die via MSN Messenger aan een contactenlijst kan worden toegevoegd, kan eenvoudig het laatste nieuws worden opgevraagd. Groot nieuws knippert direct op. Tevens is het mogelijk in het online archief van de Volkskrant te zoeken.

"Voor Microsoft is dit ook een heel nieuwe toepassing voor MSN Messenger. Dit hebben ze nog niet gezien, ook niet in de Verenigde Staten", verklaarde chef nieuwe media Rob-Jan de Heer van de Volkskrant. De gratis dienst, Nieuwskraker genaamd, is vooral bedoeld voor de jongerenmarkt, een terrein waar de meeste betaalde dagbladen de aansluiting de laatste jaren verloren hebben.

Belenenses heeft een nieuwe coach

José Couceiro is de nieuwe coach van het Portugese Belenenses. Hij is de opvolger van Carlos Carvalhal, die donderdag opstapte bij de derde club uit Lissabon.

Carvalhal was al de vierde coach in Portugal die dit seizoen zijn ontslag indiende. Dit gebeurde na een nederlaag in de Taça de Portugal tegen tweedeklasser Aves. Bovendien staat Belenenses op een teleurstellende twaalfde plaats in de Portugese competitie.

Couceiro, die afgelopen voorjaar nog zijn ontslag indiende bij Porto omdat hij de last van zijn voorganger Mourinho niet kon dragen, heeft een contract getekend tot medio 2007. Aanstaande maandag moet hij voor het eerst aan de bak, Belenenses treedt dan aan tegen koploper Sporting Braga.

Geen Nederlanders in finale Seoul

Melle van Gemerden en John van Lottum zijn er allebei niet in geslaagd om de finale te bereiken van het challengertoernooi van Seoul. Beide Nederlandse tennissers gingen in de halve finale onderuit.

Van Gemerden ging in drie sets onderuit tegen de plaatselijke favoriet Hyung-Taik Lee met de setstanden 6-4 6-7 (5) en 4-6. Van Lottum kwam te kort tegen de Fransman Nicolas Thomann en verloor ook in drie sets: 7-5 6-7 (3) 6-7 (4).

Man krijgt door wc gespoelde trouwring terug

Tom Dick uit de Amerikaanse staat Ohio liet twintig maanden geleden zijn trouwring per ongeluk in het toilet vallen. Het kleinood heeft hij afgelopen week teruggekregen, nadat medewerkers van de rioolreiniging het sieraad tussen de smurrie vonden.

Twee medewerkers zagen tussen de rotzooi iets glinsteren en raapten het op. Het bleek de 14 karaats gouden trouwring van Tom te zijn, met een datum en de naam van diens vrouw, Carolyn, erin gegraveerd. Een van de vinders vroeg daarop aan een voorbijganger of er toevallig een Carolyn in de buurt woonde. Het bevestigende antwoord bracht de ring terug bij de eigenaar.


Tom en Carolyn Dick

Informatie over nieuw personage in Virtua Fighter 5

Virtua Fighter 5 van ontwikkelaar Sega is in de maak. In het vijfde deel van de vechtserie worden twee nieuwe personages voorgesteld. Sega heeft over een personage wat nieuwe info gegeven.

Het gaat om El Blaze, een flamboyante, gemaskerde worstelaar. Blaze is bedreven in de vechtstijl Lucha Libre. Zijn unieke stijl laat hem over en op gevloerde tegenstanders springen.

Een ander nieuwtje rond VF 5 is dat het spel geen online-mode heeft. Sega vindt het niet passen om online te gaan in het spel. Het past niet binnen de VF-traditie meldt het bedrijf.

Wanneer dit PS2-spel af is is nog niet bekend gemaakt.

Tkachuk breekt ribben

Aanvaller Keith Tkachuk van de St. Louis Blues heeft zijn ribben gebroken. Een MRI-scan toonde dat afgelopen donderdag aan.

Tkachuk had al tweemaal eerder tests ondergaan maar daar was de blessure niet uit af te leiden. De sterspeler van de Blues liep de blessure op 15 oktober op toen hij in de wedstrijd tegen de Nashville Predators een stick tegen de borst kreeg. Tkachuk zal waarschijnlijk drie tot vijf weken uitgeschakeld zijn in een seizoen waarin hij tot nu toe slechts twee wedstrijden speelde. Tijdens de eerste wedstrijd van de Blues liep hij een liesblessure op die hem drie wedstrijden aan de kant hield. De wedstrijd tegen de Predators was zijn eerste na die blessure.

Inbreker dringt binnen in Belgisch paleis

Icoon Buitenlands nieuwsEen drugsverslaafde man is er donderdagnacht in geslaagd het Belgische koninklijk paleis in het centrum van Brussel binnen te dringen. De onder invloed van drugs verkerende inbreker was simpelweg door de tuin gelopen, en was via een ingeslagen raam in het paleis gekomen.

De man was aanvankelijk de bewakers te snel af, en kon pas worden opgepakt nadat versterkingen waren opgeroepen om het paleis uit te kammen. Op het moment van de inbraak waren in het gebouw geen leden van de Belgische koninklijke familie aanwezig.

Deense cartoons Mohammed wekken woede

In Denemarken zijn de gemoederen al een tijd verhit doordat het dagblad Jyllands-Posten, de grootste Deense krant, enige tijd terug 12 spotprenten over de profeet Mohammed heeft geplaatst. De krant wilde met de cartoons de discussie openbreken omdat kinderboekenschrijver Kåre Bluitgen er niet in slaagde een illustrator voor zijn biografie over Mohammed te vinden. In de islam is het namelijk verboden om de profeet af te beelden, en illustratoren vreesden voor hun veiligheid. Volgens Bluitgen komt de weigering voort uit angst voor wat er in Nederland is gebeurd met Theo van Gogh.

De cartoons werden getekend door bekende politieke cartoonisten. In een enkel geval werd de profeet afgebeeld als terrorist: Mohammed met een aangestoken bom als tulband met daarop de tekst: La ilaha illa Allah (Er is geen god behalve Allah). De tekeningen leidden tot veel moslimprotest. Twee tekenaars doken onder. De krant nam tijdelijk een beveiliger in dienst en een 17-jarige jongen van Turkse afkomst werd enige tijd vastgezet omdat hij verhaal wilde halen.

'Nooit accepteren'
De protesten werden geleid door imam Raed Hlayhel uit Denemarken. Hij eiste dat de krant excuses maakte: ''Moslims zullen deze manier van vernederen nooit accepteren. Het artikel heeft elke moslim ter wereld beledigd.'' Elf ambassadeurs uit islamitische landen willen een gesprek met de Deense premier Anders Fogh Rasmussen over ''een lastercampagne in de media tegen de islam en moslims''. De premier piekert daar niet over omdat hij geen enkele macht heeft om de pers in te perken, en die macht ook absoluut niet wil.

De conservatieve krant staat nog steeds achter haar actie. ''We hebben vrijheid van meningsuiting en wonen in een seculiere staat. De reacties geven alleen maar aan hoe noodzakelijk de tekeningen zijn'', aldus de hoofdredactie. Tekenaar Franz Füchsel reageerde met: ''We leven in 2005, niet in 905. Het is aan de moslims om te geloven in iets wat zich in de Middeleeuwen bevindt. Ik doe niets anders dan wat ik volgens de Deense wet mag en dat is het vrij hanteren van mijn pen. Daarbij wil ik moslims niet kwetsen.''

Lars Refn, één van de tekenaars, is het overigens deels wel eens met de kritiek van imam Hlayhel. ''Het enige doel van Jyllands-Posten is het vuur aan te wakkeren zodra ze de kans krijgen. Daarom heb ik voor de schooljongen gekozen. En de tekst: de journalisten van Jyllands-Posten zijn een stelletje reactionaire provocateurs.'' Ook die cartoon werd door de krant geplaatst. Volgens Refn snappen veel moslims bovendien de dubbele grapjes niet die in een aantal cartoons verwerkt waren.

cartoon van Rasmus Sand Høyer
Eén van de cartoons over Mohammed

-
Alle cartoons vind je hier

Diba geen interesse in Heracles

Anouar Diba heeft geen interesse om een overstap te maken naar Heracles. De aanvaller van NAC Breda werd onlangs benaderd door de club uit Almelo, maar heeft geen belangstelling.

"Ik ga voor mijn kans bij NAC", aldus Diba. Naar aanleiding van het bericht, dat in het AD stond, zorgde voor grappen. In de kleedkamer van de club uit Breda hingen zijn medespelers een elftalposter van Heracles aan de muur met daarop Diba geplakt. "Grappenmakers", lachte Diba.

De 22-jarige Utrechter zei verder dat het bericht wel klopte. "Ze vroegen me hoe groot de kans was dat ik bij Heracles Almelo zou willen spelen. Ik heb geantwoord dat NAC me niet wilde laten gaan. Of dat daadwerkelijk zo is, weet ik niet, maar ik had geen trek om naar Heracles te verkassen. Nu nog niet in elk geval. Ik wil gewoon voor mijn kans bij NAC gaan. Ik ben ervan overtuigd dat ik me weer terug in het team kan spelen".

Vitesse had eerder ook al interesse in de aanvaller. "Maar toen Vitesse zich meldde, speelde ik nog en had ik niet het idee dat ik er gauw weer naast zou komen te staan. Vitesse haalde toen De Mul van Ajax."

Waterreus in beeld bij Feyenoord

Volgens dagblad De Telegraaf heeft Feyenoord serieuze interesse in Ronald Waterreus, ex-doelman van PSV. Hij zou Patrick Lodewijks moeten opvolgen.

Lodewijks zal na dit seizoen zijn carrière als speler beëindigen, dus is Erwin Koeman naarstig op zoek naar een vervanger. De trainer, die aan zijn eerste seizoen bij Feyenoord bezig is, liet eerder al eens weten onder de indruk te zijn van de wedstrijdmentaliteit van Waterreus. De club uit Rotterdam heeft reeds de beschikking over drie keepers (Gabor Babos, Maikel Aerts en Sherif Ekramy), maar Koeman is blijkbaar niet tevreden over dit trio.

Het zou niet de eerste keer zijn dat een keeper voor Feyenoord én PSV speelt. Edwin Zoetebier maakte begin vorig seizoen de overstap van Rotterdam naar Eindhoven, Patrick Lodewijks bewandelde de omgekeerde weg twee jaar daarvoor.

Rosa Parks schrijft opnieuw geschiedenis

calvobbes had ons via de nieuws-submit te melden:

Rosa ParksDe Amerikaanse burgerrechtenactiviste Rosa Park schrijft na haar dood opnieuw geschiedenis. Parks wordt als eerste vrouw ooit opgebaard in het Capitool, een eer die enkel is weggelegd voor presidenten en helden. De zwarte activiste overleed afgelopen maandag op 92-jarige leeftijd.

In de afgelopen twintig jaar kwam het slechts vijf keer voor dat Amerikanen iemand in het Capitool de laatste eer konden bewijzen. De laatste was de in juni 2004 overleden ex-president Ronald Reagan.

Parks werd beroemd toen ze in 1955 in een bus weigerde op te staan voor een blanke man. De arrestatie die daarop volgde leidde tot een boycot door de zwarte gemeenschap van het openbaar vervoer. Het hoogste gerechtshof in de VS oordeelde ruim een jaar later dat de discriminerende regels ongrondwettig waren. Dat leidde uiteindelijk ook tot gelijke rechten voor blank en zwart op scholen en op allerlei ander gebied.

Hackett wil in open water zwemmen

Olympisch- en wereldkampioen zwemmen Grant Hackett wil tijdens de Olympische Spelen 2008 van Beijing ook deelnemen aan de 10 kilometer open water. In Beijing zal dat onderdeel voor het eerst op het olympisch programma staan.

"Ik zou het geweldig vinden om bij die tien kilometer te starten. Maar dan moet het IOC dat onderdeel wel in de tweede week van de Spelen plaatsen." De specialist op de 1500 meter wil zijn ambities in het zwembad namelijk niet aan de kant zetten.

Normaal gesproken vinden de zwemwedstrijden in de eerste week van de Spelen plaats. "Het is in het belang van het IOC en de FINA dat de 10 kilometer open water in de tweede week wordt gehouden. Dan zullen de sterkste langeafstandszwemmers ook aan dat onderdeel deelnemen," aldus Hackett.

BBC zendt vrijdag documentaire over Xbox 360 uit

BBC heeft een programma genaamd The Money Programme, dat met documentaires een blik werpt op de economie van Engeland en de wereld. Komende vrijdag, 4 november, komen zij met een documentaire over de Xbox 360 genaamd "Microsoft's Big Gamble". De documentaire gaat over de launch van de 360, de strijd tegen Sony, en de console in het algemeen. De beschrijving van de BBC:
"[...]
With exclusive access to Microsoft, The Money Programme follows a team from the world's biggest hi-tech company as they launch a new version of their Xbox games console to take on the mighty Sony Playstation.

Microsoft has already spent over $3bn developing the Xbox, so this is a huge gamble, but the potential rewards are also enormous.

The new consoles are so powerful they can play music, store photos, and even let you contact other people online, so whoever wins the battle could become the gatekeeper to the entire world of home entertainment.

But can Microsoft get their new consoles into the shops in time for Christmas and steal a march on major rivals Sony?
[...]"


Microsoft's Big Gamble komt vrijdag 4 november om 20.00 Nederlandse tijd op BBC2.

Drie kanshebbers op trainersfunctie

Wie de nieuwe trainer van De Graafschap wordt zal de komende weken duidelijk worden. Er zijn op dit moment nog drie kandidaten over die de opgestapte Gert Kruys kunnen opvolgen.

De Graafschap voerde de laatste weken tal van gesprekken met potentiële kanshebbers voor de trainersfunctie. Het zou onder andere gaan om twee trainers die in het buitenland actief zijn, en één kandidaat die nu in Nederland als assistent-trainer werkt.

Of dat gaat om één van de huidige trainers Andries Ulderink en Ron Olyslager is niet bekend. De twee namen het stokje over van Gert Kruys en haalde sindsdien slechts vier punten uit drie wedstrijden. Gisteren werd nog met 1-0 verloren van Emmen.

Prins William heeft geen voetbalbenen

De Britse prins William, de oudste zoon van kroonprins Charles, heeft vrijdag meegetraind met de profs van de voetbalclub Charlton Athletic uit de Premier League. Maar dat viel hem vies tegen. De 23-jarige prins, die zich onlangs aanmeldde bij de militaire academie Sandhurst, klaagde na afloop dat hij minder fit was dan hij dacht.

William volgt in mei 2006 zijn oom prins Andrew op in het bestuur van de Engelse voetbalbond FA. De training diende als voorbereiding op zijn toekomstige taak. Ook maakte hij van de gelegenheid gebruik om nog even een potje te voetballen tegen een groep kinderen uit de jeugd van de Charlton Athletic. De prins kreeg echter het verwijt 'bang voor de bal' te zijn, toen hij zelf in het doel ging staan en rap vier ballen om zijn oren kreeg.

Vaginale gel moet aids voorkomen

In Zuid-Afrika zijn onderzoekers gestart met een grootschalige proef met vaginale gel om de verspreiding van het HIV-virus te stoppen. In Afrika is het condoomgebruik onder mannen laag, omdat zij dat als niet prettig ervaren. De lubricerende gel moet de kans op besmetting met het virus tijdens onbeschermd seksueel contact verkleinen. PRO2000, zoals het middel heet, zorgt voor minder wrijving tijdens de geslachtsgemeenschap en heeft een antivirale en antibacteriële werking.

Het is de bedoeling dat tienduizend vrouwen de gel de komende maanden gaan gebruiken. Daarna kunnen de onderzoekers bekijken of het gebruik van de gel inderdaad leidt tot minder HIV-besmettingen. Ook Uganda, Tanzania en Zambia doen mee aan de proef. In zuidelijk Afrika is de aidsepidemie het grootst, het virus wordt daar voornamelijk overgedragen tijdens heteroseksuele contacten.

Drie christelijke meisjes onthoofd op Sulawesi

Icoon Buitenlands nieuwsOp het Indonesische eiland Sulawesi zijn drie onthoofde christelijke schoolmeisjes gevonden. De meisjes zijn vermoedelijk vermoord toen ze naar school liepen. Ze waren afkomstig uit het stadje Poso. In de provincie Centraal-Sulawesi werd enkele jaren geleden een bloedige oorlog uitgevochten tussen moslims en christenen.

Een politiewoordvoerder bevestigde zaterdag dat de moorden hebben plaatsgevonden, en dat er een onderzoek is gestart. "We proberen vast te stellen of er een religieus motief is in deze zaak", verklaarde de woordvoerder.

De Indonesische regering wist in 2002 het conflict tussen moslims en christenen te beëindigen, maar sindsdien vinden er nog geregeld aanslagen en moorden plaats. Zo was de stad Tentena, waar voornamelijk christenen wonen, afgelopen mei het decor voor een bloedige aanslag op een markt, waarbij 22 mensen omkwamen. Volgens christelijke leiders doet de Indonesische overheid te weinig om de daders van de aanslagen op te sporen en voor de rechter te brengen.

Frans van Dusschoten (72) overleden

Thomas-W had ons via de nieuws-submit te melden:

Frans van DusschotenIn zijn woonplaats Castricum is afgelopen dinsdag Frans van Dusschoten overleden. De conferencier en imitator begon zijn carrière in 1951, en kreeg in de jaren '70 landelijke bekendheid als aangever voor grappen van André van Duin. Samen met producent Joop van den Ende bedacht Van Dusschoten het concept voor de theaterrevue, waarin hij met Van Duin en Corry van Gorp veel succes oogstte.

Daarnaast was Van Dusschoten vooral bekend door de vele stemmen die hij insprak voor kinderseries als De Fabeltjeskrant, de Smurfen en Paulus de Boskabouter. Zo voorzag hij onder meer Meneer de Uil, Willem Bever, Chico Lama, Brilsmurf, Knutselsmurf, Paulus de Boskabouter en Salomo de Raaf van een stemgeluid. In 1972 haalde Van Dusschoten als Willem Bever de tweede plaats in de hitparade met 'Hup daar is Willem met de waterpomptang'.

Samen met Van Duin was Van Dusschoten onder meer te zien in twee speelfilms; Ik ben Joep Meloen (1981) en De Boezemvriend (1982). In 1993 ging hij met pensioen. Een verzoek van Van Duin om in 2004 aan diens jubileumrevue mee te doen, sloeg hij af. Van Dusschoten, die vandaag in familiekring gecremeerd wordt, is 72 jaar oud geworden.


Van Dusschoten als imitator op een plaatje uit begin jaren 60

Bondscoach Uruguay hekelt aanstelling arbiters

Bondscoach Jorge Fossati van Uruguay is niet blij met de aanstelling van Europese scheidsrechters voor de playoffduels met Australië om een WK ticket.

De heenwedstrijd op 12 november in Montevideo staat onder leiding van het Deense trio Claus Bo Larsen, Bill Hansen en Anders Norrestrand. Vier dagen later moeten de Belgen Frank de Bleeckere, Mark Simons en Peter Hermans de return in Sydney in goede banen zien te leiden. Fossati ageerde tegenover een lokaal radiostation vooral tegen die laatste keuze: ”Zij zijn nota bene buren van de bondscoach van onze opponent. Ik ben hier niet blij mee. Dit is hetzelfde als dat ze een Argentijn of een Braziliaan hadden aangesteld.”

Hiddink maakte trouwens gisteren zijn 23-koppige selectie bekend. Zijn aanvoerder Craig Moore ontbrak daarin, vanwege een hamstringblessure. Jason Culina (PSV) en Tony Vidmar (NAC Breda) komen uit in de Nederlandse competitie. Hiddink is vooral realistisch in zijn bespiegelingen: ”We moeten ons geen illusies maken over de te verwachten opgave. Met de vijfde plaats in de Zuid-Amerikaanse kwalificatie is Uruguay een grootmacht in het voetbal.”

Een stoere stopper zwaait af

Sommige jongens worden geboren om voorstopper te worden. Een bal achter het standbeen, een rij scharen, dribbels; het interesseert ze geen zier. Ze willen blubber aan de poten en met een vieze broek het veld af. Ze hopen in hun hart op regen, lekker slidings maken. Ze doen nooit gekke dingen, maar schakelen de spits uit. Desnoods met venijn, maar scoren zal hij nooit, niet tegen hen. Jongens die uiterst bruikbaar zijn in de eredivisie en in een goed klimaat zelfs Oranje kunnen halen. Types als Adri van Tiggelen en als Tieme Klompe.

Nalbandian, Gonzalez boeken winst

David Nalbandian heeft zich eenvoudig gekwalificeerd voor de halve finales van het ATP-toernooi in Basel. De Argentijn versloeg Paradorn Srichaphan: 6-2 en 6-2.

Nalbandian jaagt deze week in Basel en komende week in Parijs op een ticket voor deelname aan de Masters Cup in november. De Argentijn doet met zeges op Karlovic, Mayer en Srichaphan voorlopig uitstekende zaken. In de halve finale speelt Nalbandian tegen de Cyprioot Marcos Baghdatis, die afrekende met José Acasuso. ”Het kan moeilijk worden, want hij heeft niets te verliezen. Ik heb in ieder geval als voordeel dat ik korte wedstrijden heb gespeeld,” zei Nalbandian.

Andrew Murray is uitgeschakeld in Zwitserland. De achttienjarige Schot – eerder in de week nog verantwoordelijk voor de uitschakeling van Henman – was de mindere van Fernando Gonzalez: 4-6, 6-3 en 1-6. De Chileen was in elke set de betere, maar zag het tweede bedrijf verloren gaan omdat hij niet toesloeg op de juiste momenten. ”Ik ben blij met mijn twee winstpartijen deze week, maar niet met de manier waarop ik speelde,” toonde Murray zich kritisch.

Uitslagen Kwartfinales – Basel:
K. Vliegen (Bel) – D. Hrbaty (Slw/5) 7-6, 1-6, 3-6
F. Gonzalez (Chi/4) A. Murray (GBR) 6-4, 3-6, 6-1
M. Baghdatis (Cyp) – J. Acasuso (Arg) 6-7, 7-6, 6-3
P. Srichaphan – D. Nalbandian (Arg/2) 2-6, 2-6


Het ATP-toernooi in Lyon draait vooral uit op een Frans onderonsje, al is Andy Roddick de favoriet. De Amerikaan won van Mario Ancic: 6-4 en 6-4. Opnieuw werd A-Rod niet gebroken. Vandaag speelt Roddick tegen Fabrice Santoro om een ticket in de finale. Santoro versloeg verrassend eenvoudig Vince Spadea. ”Het is goed om weer eens in de halve finales te staan. Dat bewijst dat ik nog best aardig kan tennissen,” zei de routinier na afloop.

Uitslagen Kwartfinales – Lyon:
A. Roddick (USA/1) – M. Ancic (Kro/7) 6-4, 6-4
V. Spadea (USA) – F. Santoro (Fra) 2-6, 2-6
M. Gicquel (Fra) – G. Monfils (Fra) 4-6, 1-6
S. Grosjean (Fra) – O. Rochus (Bel) 6-3, 7-6


In Sint Petersburg was het een slechte dag voor de Russen, want zowel Davydenko als Youzhny vloog uit het toernooi. Davydenko pakte slechts twee games tegen Nicolas Kiefer: 1-6 en 1-6. ”Ik startte goed en begon steeds agressiever te spelen. Het is nooit makkelijk in Rusland tegen Russen te spelen. Ik ben blij dat ze allemaal zijn uitgeschakeld,” aldus Kiefer, die doelde op de eliminatie van Mikhail Youzhny. Robin Vik was met 1-6, 6-4 en 6-2 te sterk voor de lokale favoriet.

Uitslagen Kwartfinales – Sint Petersburg:
N. Davydenko (Rus/1) – N. Kiefer (Dui/5) 1-6, 1-6
M. Youzhny (Rus/4) – R. Vik (Tsj) 6-1, 4-6, 2-6
K. Carlsen (Den) – F. Verdasco (Spa)/8) 4-6, 2-6
G. Rusedski (GBR) – T. Johansson (Zwe/7) 2-6, 6-7

Clijsters dendert door in Hasselt

Ondanks de dadendrang van Michaëlla Krajicek blijft Kim Clijsters de topfavoriete in Hasselt. De Belgische maakte gisteravond die rol ruimschoots waar en won van Julia Schruff.

Clijsters won met 6-2 en 6-3 van de Duitse nummer 83 van de wereld en blijft in de race voor haar negende titel van 2005. De winnares van de US Open brak telkens in de vierde game en was daarna niet meer te houden voor Schruff. ”Ondanks alles heb ik veel rally’s moeten spelen. Het was mijn moeilijkste match tot nu toe,” reageerde Clijsters na afloop.

In de halve finale speelt Clijsters tegen Dinara Safina, die afrekende met Katarina Srebotnik. De beslissing viel pas in de tiebreak van de derde set. De andere halve finaletickets zijn voor Michaëlla Krajicek (6-4 en 6-3 tegen Dechy) en Francesca Schiavone (6-3 en 6-2 tegen Stosur). Vanmiddag om 13.00 uur vindt de wedstrijd Krajicek – Schiavone plaats.

Sony werkt aan kosteloze MMO-game

Op de Austin Game Conference heeft Sony Online Entertainment aangekondigd dat ze bezig zijn met een MMO-game waar mensen niet maandelijks voor hoeven te betalen. Bij de huidige MMO-games is het zo dat mensen het spel moeten kopen en vervolgens ook maandelijks een vast bedrag moeten betalen om het te kunnen spelen. Sony hoopt door de maandelijkse kosten weg te strepen er meer mensen geïnteresseerd in het spel zullen raken. Uiteraard zullen er kosteloos nieuwe wapens, levels en speciale items aan het spel worden toegevoegd. Voorlopig staat de nog onbekende game in de planning voor een onbekend platform in de herfst van 2006.

Peiling: links verliest meerderheid

Icoon Politiek nieuwsAls er nu verkiezingen gehouden zouden worden, zou links geen meerderheid in de Tweede Kamer meer hebben. Dit blijkt uit de laatste peiling van Interview NSS en het tv-programma NOVA. De PvdA, SP en GroenLinks zouden nu 75 zetels halen, wat de helft van het aantal kamerzetels is. Links had de afgelopen weken een meerderheid van één of twee zetels.

De regerende partij zou volgens de jongste peiling op 65 zetels uitkomen, een daling van dertien zetels ten opzichte van nu. Het CDA en de VVD hebben beiden een zetel meer dan vorige week, en komen uit op 34 en 26 zetels. Het zetelaantal van D66 blijft gelijk met vijf zetels.

De PvdA heeft deze week een zetel erbij gewonnen en staat nu op vijftig. Het SP komt op veertien zetels uit, een minder dan vorige week. GroenLinks en ChristenUnie verliezen eveneens een zetel en staan nu op elf en vijf zetels. De SGP heeft nog steeds twee zetels. Geert Wilders, de Partij voor de Dieren, en de LPF bezitten nu elk een zetel.

DVD: Saw special 2 disc edition

Wat zou jij doen als je wakker wordt en je bent vastgebonden in een smerige oude badkamer. Je hebt door dat je niet alleen bent maar het is pikken donker. Als eenmaal licht aan gaat zie je wie er bij jou in de ruimte zitten. Jij samen met nog iemand en in het midden een levenloos lichaam met een pistool. Dit is een deel van het scenario van de meest beruchte film van 2005. Saw is uit op special 2 disc DVD. Wil je weten wat voor extra's erbij zitten? Lees dan verder...
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.