FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 21 november 2004

Van Aartsen hoopt op terugkeer Hirsi Ali

VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen hoopt dat Kamerlid Ayaan Hirsi Ali binnenkort weer in de Tweede Kamer zal verschijnen. De bedreigde Hirsi Ali heeft zich sinds de moord op Theo van Gogh niet meer in het openbaar laten zien. Van Aartsen sprak zaterdag kort met het Kamerlid, dat vanwege de bedreigingen permanent bewaakt wordt. Volgens de VVD-leider is de politica optimistisch over een snelle terugkeer.

Vrijdag opperden rechtsfilosoof Afshin Ellian en schrijver Leon de Winter dat de politica 'door krachten binnen de overheid' wordt weggehouden uit het publieke debat. Beiden verbaasden zich over het feit dat ze sinds 2 november geen contact meer hadden gehad met het Kamerlid. Daarbij liet ze zelfs verstek gaan op haar eigen verjaardag. De suggestie van Ellian en De Winter werd echter door prominente VVD'ers ontkend. Hirsi Ali zou na de moord op haar vriend Van Gogh aan Van Aartsen en Kamervoorzitter Weisglas hebben laten weten dat zij zo aangeslagen is dat ze rust zoekt.

Deense vrijheidsprijs
De Deense liberale partij Venstre heeft Hirsi Ali onderscheiden met de 'Vrijheidsprijs'. Hirsi Ali liet zich zaterdag bij de uitreiking vertegenwoordigen door het VVD-Kamerlid Hans van Baalen. Die kreeg de prijs overhandigd van de Deense premier Anders Fogh Rasmussen.

Volgens een woordvoerder van Van Baalen ontvangt Hirsi Ali de prijs omdat ze de integratie, de vrijheden in Nederland en het open debat voorstaat. "Een soortgelijke prominent die over deze thema's spreekt, bestaat in Denemarken niet." De liberale partij van Denemarken zou met de uitreiking van de prijs het debat willen opzoeken. Het Venstre-congres en de prijsuitreiking kregen ruime aandacht van de Deense media.

Auto in de sloot, eigenaar zit rustig thuis

Icoon Binnenlands nieuwsEen 45-jarige man uit Beets zat zaterdag rustig thuis, terwijl in Noordbeemster aan de Vrouwenweg/Noorddijk hulpdiensten met man en macht probeerden zijn auto uit de sloot te halen.

Buurtbewoners hadden de politie gealarmeerd nadat ze een auto op zijn kop in de sloot hadden zien liggen. Die stuurde twee politieteams, vier brandweerauto’s, een duikteam, twee ambulances en een traumahelicopter naar Noordbeemster omdat niet bekend was of er nog mensen in de wagen zaten.

Al snel bleek dat de eigenaar gewoon thuis zat. De man vertelde vrijdagavond met zijn wagen in de sloot te zijn beland nadat hij door onoplettendheid een bocht had gemist. Na uit zijn auto te zijn geklommen was de Beetser te voet naar huis gegaan. De politie heeft een proces-verbaal tegen de man opgemaakt wegens het verlaten van de plaats van het ongeval.

Aandelen leveren Google-oprichters miljarden op

Jiyar en macromarkt.nl hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin zullen na verkoop van een deel van hun aandelen in één klap miljardair zijn. De twee dertigers willen ieder 7,2 miljoen aandelen van de populaire zoekmachine verkopen. Met de verkoop, die gespreid over de komende achttien maanden zal plaatsvinden, zullen beiden 1,2 miljard dollar verdienen.

Volgens de Amerikaanse beursregels mogen werknemers van Google vanaf maandag hun personeelsaandelen van de hand doen. De prijs van een aandeel Google is overigens sinds de beursgang op 19 augustus sterk gestegen. De allereerste koers was 85 dollar, waarna de prijs rap steeg tot iets meer dan 200 dollar. De koers is inmiddels iets afgenomen, afgelopen vrijdag was de slotkoers 169,40 dollar.

Page en Brin houden na verkoop overigens nog altijd ieder 31 miljoen aandelen over. Bij de huidige koers is dat 5,3 miljard dollar.

Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin
Larry Page (links) en Sergey Brin zijn in één klap miljardair

Topclubs in rij voor Van der Sar

De 34 jarige keeper van Fulham heeft de topclubs voor het uitkiezen. De laatste wedstrijden zit de doelman op de bank bij de club van de steenrijke voorzitter Mohammed Al-Fayed.

Van der Sar mag dan wel geen basisplaats meer hebben, hij heeft de clubs voor het uitkiezen. Manchester United, Arsenal, Bayern München, Newcastle United en Barcelona hebben allen serieuze belangstelling voor de Nederlandse international. Na dit seizoen kan Van der Sar transfervrij vertrekken bij zijn club.

Jongen (16) doodgestoken in voetbalstadion

In het stadion van de Turkse voetbalclub Besiktas is vanavond een 16-jarige toeschouwer neergestoken tijdens de rust. De 16-jarige Cihat Aktas is in het ziekenhuis overleden aan zijn verwondingen.

De uitgangen van het stadion werden onmiddellijk gesloten nadat het incident bekend werd bij de politie. Toeschouwers verlieten één voor één het stadion terwijl ooggetuigen bij de uitgang stonden om de dader aan te wijzen.

Volgens een politieagent had Cihat in z'n portemonnee een kaart met daarop het logo van de voetbalclub Fenerbahçe bij zich.

Na anderhalf uur zijn drie verdachten aangehouden en meegenomen naar het bureau voor verhoor. De politie heeft ook mensen aangehouden die probeerden te vluchten. Onder hen bevinden zich ook vrienden van Cihat.

Soldaat sterft kort na geboorte zoon

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Irak nieuwsEen Amerikaanse soldaat in Irak is afgelopen maandag gesneuveld, niet wetende dat hij enkele uren daarvoor vader was geworden. De 23-jarige marinier Shane Kielion was gelegerd in de provincie Al Anbar, in de buurt van Fallujah. De legerleiding heeft niet bekendgemaakt hoe de jonge vader om het leven is gekomen.

Kielion kende zijn vrouw al vanaf highschool. April Kielion werd zondagavond in het ziekenhuis opgenomen, en beviel de volgende ochtend van een zoon. Na het nieuws over de dood van Shane besloot ze om de baby naar hem te noemen; Shane Edward Kielion Jr. "Het kind is geboren op de dag dat zijn vader overleed. Misschien moest God wel kiezen. En als het aan Shane had gelegen dan zou hij ongetwijfeld de zelfde keuze hebben gemaakt", vertelde een trieste April aan NBC News.

Kielion, afkomstig uit Omaha, Nebraska, zat sinds december 2002 bij de mariniers, en was voor de twee keer naar Irak uitgezonden. "Hij was erg opgewonden over de komst van zijn baby, en vertelde me altijd hoe mooi zijn vrouw was", verklaarde Jay Ball, Kielions vroegere footballcoach. Shane Jr. was Kielions eerste kind.

Vrouw slaat taxichauffeur met schep

Een Volendamse vrouw heeft vanmorgen een taxichauffeur met een schep op zijn hoofd geslagen. Ze was van mening dat de man te veel geld had gevraagd voor de rit.

De 26-jarige vrouw was samen met een man door de taxichauffeur naar de plaats van bestemming gebracht. Toen de chauffeur vervolgens het bedrag noemde dat hij wilde innen, werden de twee boos en liepen ze weg. De chauffeur sprak hen hier uiteraard op aan, waarna het gebeuren ontaardde in duw- en trekwerk over en weer.

Op een gegeven moment sloeg de vlam bij de vrouw helemaal in de pan en sloeg ze de chauffeur met een schep op zijn hoofd. Ook rukte ze de taximeter uit de auto en gooide ze die in het water. De vrouw is aangehouden, op het politiebureau verklaarde ze dat de chauffeur haar heeft mishandeld.

Klien krijgt aanbod Red Bull

Red Bull-baas Deitrich Mateschitz heeft in een interview met de Duitse tabloid Bild weer meer duidelijkheid gegeven over de richting van het team. Christian Klien heeft een aanbod gekregen om volgend seizoen voor het team te rijden.

Het doel van het nieuwe Red Bull-team wordt om jonge coureurs in de Formule 1 te laten binnenstappen. Daarnaast wordt natuurlijk gehoopt op goede prestaties. Christian Klien heeft van het team een aanbod gekregen om volgend seizoen te rijden. Vitantonio Liuzzi en Björn Wirdheim krijgen in de komende weken een kans om te testen voor het nieuwe team. Ook Nick Heidfeld ziet Mateschitz wel zitten, maar hij realiseert dat als Williams hem vraagt, Red Bull het kan schudden. David Coulthard zal geen kans krijgen bij Red Bull.

Op de 17-jarige Sebastian Vettel wordt door Red Bull gelet. Het team zal de Duitse Formule BMW-kampioen, als zijn ontwikkeling niet stagneert, een kans geven in een Formule 1-auto in de komende twee jaar.

Komend seizoen zal het team nog met Cosoworth-motoren worden gereden, maar voor 2006 wordt er nog rondgekeken. BMW wordt vanwege de goede onderlinge relatie genoemd, maar ook Honda en Ferrari zouden opties zijn. Als Red Bull van motoren verwisselt, wil het wel een stap vooruit maken.

'Hard optreden tegen 'lage uitingen' gewenst'

Tijdens een groot publieksdebat onder de titel 'Maastricht na Theo van Gogh' heeft de Maastrichtse burgemeester Gerd Leers (CDA) gezegd dat het Openbaar Ministerie veel sneller moet optreden tegen uitingen ''die voor bepaalde groeperingen in de samenleving onacceptabel zijn''. ''Mensen wegzetten als achterlijk en hun god een varken noemen, daarop had een reactie van het OM moeten volgen, en dat is niet gebeurd. Als dat over mijn geloof gezegd was, had ik dat niet gepikt'', aldus de burgervader.

Volgens Leers is er van alles mis met de Nederlandse mentaliteit van ''alles moet kunnen.'' Nederland had al jaren geleden duidelijk moeten maken dat niet elk vrij woord acceptabel is, zo zei het voormalige CDA-Kamerlid. Leers voegde daar aan toe: ''Als dat was gebeurd, had de moslimgemeenschap het gevoel gehad er nog bij te horen.'' Wat Nederland volgens de CDA'er nodig heeft is leiderschap ''om grenzen op te leggen''. Het OM moet verder meer doen om de grenzen van de vrijheid van meningsuiting te bewaken.

Aan het publieksdebat namen buiten Leers ook andere vertegenwoordigers van het Maastrichtse gemeentebestuur deel en leden van de Marokkaanse gemeenschap. Bestuurslid Hassan Es-Sadhi van de El Fahdmoskee in Maastricht vuurde zijn pijlen af op het journaille: ''De media zijn erop uit de islamitische gemeenschap in een kwaad daglicht te stellen.'' Hij kreeg bijval van autochtonesprekers, die de journalistiek verweten de stemmingmakerij door een klein en verwaarloosbaar deel van de samenleving onder een vergrootglas te leggen.

Volgens een autochtone spreker in de zaal staat de meerderheid van de Nederlanders ''niet achter Wilders, Fortuyn of anti-islamuitingen; De meerderheid wil gewoon vreedzaam met iedereen samenleven in dit land.''


Leers: niet elk vrij woord is acceptabel

Sims 2 expansion "University" bevestigd

Vorige week kondigden we al aan dat de eerste uitbreiding voor De Sims 2 waarschijnlijk bekend was, nu heeft EA dat bevestigd. Het eerste expansion pack zal The Sims 2 University gaan heten en vanaf maart te koop zijn.

Sinjin Bain, Executive Producer en vice-president bij Maxis legt uit: We zijn zeer enthousiast om een hele nieuwe levensfase voor de Sims te openen, waardoor spelers hen nu door alle uitdagingen van de studententijd kunnen leiden, en het opwindende leven van op kamers gaan, feesten en examens doen kunnen meemaken. Dit is de eerste van een hele reeks expansion packs die erop gericht zijn de wensen van de spelers te vervullen, de Sims 2-franchise verder uit te bouwen en de wereld van de Sims te vergroten door bijna oneindige gameplay en verhaal-mogelijkheden te creëren."

De jonge Sims gaan studeren in een andere stad. Ze kunnen kiezen uit elf studierichtingen en door goede cijfers te halen kunnen ze hun diploma halen en daarmee vier nieuwe carrière-mogelijkheden beschikbaar maken.

SpongeBob ook een hit in de bioscoop

SpongeBob SquarePants, de tekenfilmserie van Nickelodeon, doet het ook goed in de bioscoop. In het eerste weekend bracht The SpongeBob SquarePants Movie in de Amerikaanse boxoffice $33,500,000 op. De kinderserie is razend populair, niet alleen bij de kleintjes want ook volwassenen lopen weg met het drukke sponsachtig wezentje en zijn bizarre vrienden. SpongeBob is bovendien enorm geliefd onder de homoseksuele gemeenschap, zo werd laatst bekend.

SpongeBob staat met deze opbrengst overigens op de tweede plek in de top 10. De best bezochte film dit weekend was National Treasure, goed voor $35,298,000. National Treasure is een nieuwe actiefilm met Nicolas Cage en gaat over een man die op zoek gaat naar een verborgen schat waarvan niemand denkt dat het bestaat.

De animatiefilms doen het bijzonder goed in de Amerikaanse bioscoop top 10. Op nummer drie staat The Incredibles van Pixar/Disney, en op nummer vier The Polar Express met Tom Hanks.

SpongeBob The Movie draait in Nederland pas vanaf 3 februari 2005 in de bioscoop. The Polar Express draait vanaf 9 december en National Treasure is vanaf 9 januari te zien. The Incredibles kun je aanstaande donderdag al gaan bekijken, in zowel de originele als de Nederlandstalige versie.
Poster SpongeBob
SpongeBob SquarePants: 'Met de groeten uit Bikinibroek.'

Ajax mist dinsdag Heitinga, Pienaar en Lobont

Ajax zal het, dinsdag in de UEFA Champions League wedstrijd tegen Juventus, zonder Johnny Heitinga, Steven Pienaar en Bogdan Lobont moeten doen.

Het drietal, dat zaterdag niet meedeed in de met 0-5 gewonnen competitiewedstrijd tegen De Graafschap, is nog geblesseerd. Rafael van der Vaart, die ook in Doetinchem ontbrak, zal wel weer fit zijn voor de wedstrijd in Turijn.

Ondanks de blessures blikte trainer Ronald Koeman met enig vertrouwen vooruit op de wedstrijd. "Juventus is al geplaatst en misschien kunnen we ze daarom verrassen. In de bekerwedstrijd van afgelopen vrijdag stelden ze niet hun sterkste team op."

Ook de verdediging van Ajax geet de coach moed. "Dat is heel belangrijk want een goede verdediging geeft het elftal rust. Dat zie ik de afgelopen tijd ook. We zijn weer een team aan het worden."

Dinsdag is er in dat team waarschijnlijk een plaats weggeleg voor Ryan Babel. "Babel heeft vorig seizoen al zijn debuut gemaakt tegen ADO Den Haag. Na die wedstrijd is hij wat teruggevallen, maar de laatste tijd speelt hij bijzonder goed. Babel is talentvol en bovendien een echte spits. Hij zal de komende tijd dan ook zijn speelminuten krijgen."

Olifant vrijgesproken van doodslag

Olifant Zhongbo is door een Chinese rechtbank vrijgesproken van doodslag. Het twintig jaar oude mannetje stampte afgelopen zomer zijn verzorger dood toen deze het hok van de olifant aan het schoonmaken was. Volgens de rechtbank was Zhongbo's gedrag te wijten aan het paarseizoen.

Het dier was hierdoor al wat geirriteerd, maar zou ten tijde van het incident ook nog een zonnesteek hebben en daardoor snel geneigd zijn tot aanvallen. Bovendien was het slachtoffer schuldig aan zijn eigen dood door alleen de kooi binnen te gaan.

De dierentuin waar de olifant verbleef heeft inmiddels vier medewerkers bestraft. Daarnaast zijn bezoekers en verzorgers geadviseerd in de toekomst niet te dicht bij de dieren in de buurt te komen.

CD: Javier Guzman - Bot

Javier Guzman is een botte jongen die het liefst niet meer zou willen weten hoe de wereld in elkaar steekt. Zijn jeugd en alle vragen die hij toen had waren hem veel te dierbaar om een antwoord op te krijgen. De magie van de kinderjuf op de basisschool verdwijnt als sneeuw voor de zon als je eenmaal als volwassene met een kinderjuf het bed hebt gedeeld. Waarom moet Javier bij alles toch altijd zo nadenken en waarom heeft zijn typisch Spaanse broertje dit niet? Zijn leven zit vol met vragen en in Guzmans nieuwste programma krijgen we daar wellicht een passend antwoord op.


Automobilist overleeft val van 120 meter

Een Portugese automobilist heeft zaterdag een val van 120 meter overleefd. De 25-jarige man reed met zijn auto van een zeeklif af en kwam weg zonder serieuze verwondingen. Hij kwam terecht op een autowrak, zo meldde de Portugese krant Correio da Manha vandaag.

Het gebeuren vond plaats bij Cape Espichel, zo'n veertig kilometer ten zuiden van de Portugese hoofdstad Lissabon. De man werd met een boot gered door een stel brandweermannen en vervolgens naar het ziekenhuis gebracht. "Het is een wonder", zo zei één van de brandweermannen, nog steeds verbijsterd. In het ziekenhuis werd bij de man alleen licht nekletsel geconstateerd.

Volgens een vriend van de man had hij zijn vriendin met zelfmoord gedreigd. Eerder dit jaar reden twee andere personen in een auto van het klif, zij overleefden de val niet.

Blessure Saidi valt mee

De blessure van verdediger Karim Saidi van Feyenoord lijkt mee te vallen. Saidi viel in de competitiewedstrijd tegen FC Groningen na 42 minuten uit met een blessure.

De clubarts van de Rotterdamse club, Robbart van Linschoten constateerde een hamstringverrekking. "Het lijkt niet al te ernstig, maandag zullen we verder onderzoek doen", aldus Van Linschoten.

Twee weken viel de verdediger ook al uit met een hamstringblessure, dat was toen in de wedstrijd tegen RKC Waalwijk.

Vennegoor of Hesselink naar ziekenhuis

Jan Vennegoor of Hesselink zal waarschijnlijk aankomende woensdag niet mee kunnen doen in de Champions League wedstrijd van PSV tegen Arsenal.

Zondagmiddag viel de aanvaller uit tijdens de competitiewedstrijd tegen Vitesse met een blessure aan zijn schouder en is naar het ziekenhuis gebracht. Er wordt gevreesd dat hij zijn sleutelbeen gebroken heeft.

Coach Guus Hiddink kan woensdag wel weer beschikken over Jefferson Farfan. De vleugelspits bleef wat langer in zijn thuisland Peru vanwege privé-omstandigheden, maar is op tijd terug voor de ontmoeting met Arsenal. Voor John de Jong zal de wedstrijd tegen Arsenal nog te vroeg komen, hij is nog niet geheel hersteld van een blessure.

Jongen (19) na mishandeling overleden

Icoon Binnenlands nieuwsEen 19-jarige jongen uit Amersfoort die afgelopen nacht werd mishandeld is vandaag aan zijn verwondingen overleden. Hij werd gisternacht rond half drie mishandeld in Nijkerkerveen, vier verdachten zijn inmiddels aangehouden.

Waarom de jongen werd mishandeld is nog niet bekend, ook de doodsoorzaak is volgens de politie nog niet vastgesteld. Vermoedelijk is de jongen overleden door hersenletsel. De verdachten zijn 20 en 21 jaar oud. Reconstructie zal meer informatie moeten geven over de precieze toedracht van de mishandeling.

[update] Verbroederingsconcert gehouden in Amsterdam

Op het Amsterdamse Museumplein hebben artiesten zondagmiddag een verbroederingsconcert gehouden. Het concert, onder het motto 'Stay Cool!', is georganiseerd naar aanleiding van de spanningen die zijn ontstaan na de moord op Theo van Gogh. De artiesten die optraden waren onder andere Kane, Frank Boeijen, Lange Frans en Baas B., Ali B en Thé Lau. Het minifestival werd gepresenteerd door Dolf Jansen en Howard Komproe.

Lau, die samen met Bløf het nummer 'Iedereen is van de wereld' zong, liet weten "dat het nummer precies de lading van de middag dekt." Hij denkt dat "het concert een goede uitwerking zal hebben." Paskal Jakobsen van Bløf is niet blij met de verrechtsing van Nederland. "Dat is een gevaarlijke ontwikkeling. Iedereen moet iets doen om hier tegen in te gaan."

Update 17:48
Volgens de Amsterdamse politie hebben tussen de tien- en vijftienduizend mensen het concert bezocht. De sfeer werd omschreven als "gemoedelijk".

Overzicht HCE (week 47)

De dertiende speelronde in de Holland Casino Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen van deze week en de tussenstand.

Uitslagen Holland Casino Eredivisie (Week 47)
DagTijdThuisTegenstanderVoor Tegen
vr20.00Roda JCADO Den Haag1 - 1
.
za19.30De GraafschapAjax0 - 5
za19.30RBC Roosendaalsc Heerenveen 1 - 3
za20.00AZ RKC Waalwijk3 - 0
.
zo12.30VitessePSV0 - 2
zo14.30FeyenoordFC Groningen1 - 2
zo14.30Willem IINAC Breda 0 - 1
zo14.30FC Den BoschNEC0 - 0
zo14.30FC TwenteFC Utrecht0 - 1

NaamGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenVoorTegen
1PSV13112035335
2AZ13931303311
3Feyenoord13823263515
4AFC Ajax13742253015
5SC Heerenveen13724232321
6FC Utrecht13634212017
7Vitesse13625202118
8NAC Breda13625202332
9FC Groningen13544192221
10Willem II13526171922
11Roda JC13445162123
12FC Twente13427141518
13RKC Waalwijk13355141519
14NEC13346131316
15ADO Den Haag13328111824
16FC Den Bosch1323891033
17RBC Roosendaal13211071536
18De Graafschap1305851333

Advance Guardian Heroes naar Europa

Ubisoft gaat Advance Guardian Heroes voor de GBA uitgeven in Europa. De game van Treasure (Ikaruga, Wario World) had voor Europa nog geen uitgever.
"[...]
Ubisoft is pleased to be publishing this classic title for Game Boy Advance. Advance Guardian Heroes has innovative single-player gameplay, action-packed multiplayer modes, and an immersive storyline. All of which means we have another great game added to our lineup in Q1.
[...]"


Aldus John Parkes, Ubisofts Marketing Director.

Cocu speelde 500e competitieduel

Phillip Cocu (34) speelde tegen Vitesse zijn vijfhonderste competitieduel. Daarbij speelde hij vaker voor de Arnhemmers dan voor zijn huidige club PSV.

Cocu begon zijn profcarriere in 1988 in de eerste divisie bij AZ. Vervolgens speelde hij in het seizoen 1990/1991 zijn eerste eredivisieduels in het shirt van Vitesse. Uiteindelijk zou hij 137 keer uitkomen voor de Arnhemmers. In drie jaar PSV wist hij daarna 95 duels toe te voegen. Bij FC Barcelona speelde hij in zes seizoenen 205 duels in de Primera Division. Als aanvoerder, Mark van Bommel was geschorst, kon hij in de wedstrijd bij Vitesse zijn vijfhonderste streepje zetten. Dit seizoen kwam hij al negen keer eerder in actie. De middenvelder scoorde in de vijfhonderd duels 96 keer.

Groenewold tweede op 3000 meter

De 3000 meter bij de vrouwen, tijdens de wereldbekerwedstrijden in Berlijn, is gewonnen door de Canadese Clara Hughes.

De Canadese reed met een tijd van 4.03,14 een nieuw baanrecord, en was iets meer dan twee seconden sneller dan Renate Groenewold, die met 4.05,18 tweede werd. Brons was er voor de Duitse Anni Friesinger.

Moniek Kleinsman kwam tot de negende tijd met een nieuw persoonlijk record van 4.09,73, Gretha Smit werd tiende. Marja Vis moest genoegen nemen met de zestiende plek.

Spanje wint Junior Songfestival

Een anonieme FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

Met 171 punten heeft de Spaanse María Isabel gisteravond de tweede editie van het Junior Eurovisie Songfestival gewonnen. Het 9-jarige meisje deed dit met het in flamenco-stijl geschreven liedje 'Antes muerta que sencilla' (Liever dood dan doodgewoon). De Nederlandse inzending 'Hij is een kei', geschreven en gezongen door Klaartje (10) en Nicky (9), eindigde op een elfde plaats.

De Nederlandse meisjes hadden op voorhand al niet het idee dat ze zouden winnen. "We verwachtten het zelf al niet echt, dus dan is het minder pijnlijk", zo zei Nicky na afloop. Klaartje voegde daar aan toe: "Elfde worden is niet erg, al is het natuurlijk minder leuk dan eerste."

Aan het festival in het Noorse Lillehammer deden dit jaar achttien landen mee. In tegenstelling tot het echte Eurovisie Songfestival, geldt voor de Junior-editie niet dat de winnaar de volgende editie organiseert. Voor volgend jaar is het als tiende geëindigde België uitgekozen als organisator.

© EBU
Winnares María Isabel (midden) met haar danseressen

Uitslagen Holland Casino Eredivisie (Week 47)

SubheaderDe dertiende speelronde van de Holland Casino Eredivisie zit er op. Hieronder vind je de uitslagen van het afgelopen weekeinde en de nieuwe tussenstand.



Uitslagen
Vrijdag 19 november
Roda JC - ADO Den Haag (1-1)

zaterdag 20 november
De Graafschap - Ajax (0-5)
AZ - RKC Waalwijk (3-0)
RBC Roosendaal - sc Heerenveen (1-3)

Zondag 21 november
Vitesse - PSV (0-2)
Feyenoord - FC Groningen (1-2)
Willem II - NAC Breda (0-1)
FC Twente - FC Utrecht (0-1)
FC Den Bosch - NEC (0-0)


Tussenstand Holland Casino Eredivisie (seizoen 2004/2005)
Pos.ClubAWGVPV-T
1. PSV 1311203533-5
2. AZ 139313033-11
3. Feyenoord138232635-15
4. Ajax137422530-15
5. sc Heerenveen 137242323-21
6. FC Utrecht 136342120-17
7. Vitesse136252021-18
8. NAC Breda 136252023-32
9. FC Groningen135441922-21
10. Willem II 135261719-22
11. Roda JC 134451621-23
12. FC Twente134271415-18
13.RKC Waalwijk133551415-19
14. NEC133461313-16
15. ADO Den Haag133281118-24
16. FC Den Bosch13238910-33
17. RBC Roosendaal 132110715-36
18. De Graafschap 13058513-33

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager

Asphalt GT screens

Er zijn nieuwe screens voor Ubisofts race-game voor de Nintendo DS, Asphalt GT. Asphalt GT zal wireless multiplayer ondersteunen voor een viertal spelers. Het onderste scherm wordt gebruikt voor het menu (touch-bestuurbaar) en tijdens de race zal je er een plattegrond zien en andere minder belangrijke dingen (scores bijvoorbeeld).

Nu de DS in de Amerikaanse winkels ligt zal er veel nieuws verschijnen deze week. Al dat nieuws lees je uiteraard op FOK!games.

Uitslagen HCE (21/11/04)

Hieronder vind je de uitslagen van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van vanmiddag.

Vitesse - PSV (0-2)
56' Sibon 0-1
90'+2 Beasley 0-2

Rood: Dingsdag (Vit, slaan/63')
Geel: Amoah (Vit), Janssen (Vit), Vogel (PSV)
Bijzonderheid: Arbiter Ruud Bossen onderbrak de wedstrijd een kwartier wegens spreekkoren

Feyenoord - FC Groningen (1-2)
23' Nevland 0-1
38' Kuijt 1-1
71' Nevland 1-2

Geel: Loovens (Fey)

Willem II - NAC Breda (0-1)
27' Mendes da Silva 0-1

Rood: Quinn (Wil, 2x geel/76'), Gudelj (NAC, 2x geel/87')
Geel: Hadouir (Wil), Van den Eede (NAC), Mendes da Silva (NAC)

FC Twente - FC Utrecht (0-1)
37' Tanghe 0-1

Geel: Rahim (Twe)

FC Den Bosch - NEC (0-0)

Geel: Cas, Snoyl, Verhaegh (allen FDB), Nalbantoglu, Wielaert, Wisgerhof (allen NEC)


Bekijk de huidige stand

A'dam: intolerantie niet meer tolereren

Amsterdam overweegt om het gescheiden schoolzwemmen voor jongens en meisjes te verbieden. Dat blijkt uit een vertrouwelijke nota van het Amsterdamse college waarop dagblad Het Parool de hand legde en die morgen naar de gemeenteraad wordt gestuurd.

De nota gaat over de toenemende terreurdreiging en bevat voorstellen om de situatie in de stad te verbeteren. Hoofdpunt in het schrijven is om 'intolerantie niet langer te tolereren'. Het beleid van de afgelopen 20 jaar wordt onder de loep gehouden en gekeken wordt naar zaken waarvan men nu denkt dat daarin te veel wordt toegegeven aan wensen die indruisen tegen de gangbare normen in Nederland.

Naast het tegengaan van gescheiden schoolzwemmen wil het stadsbestuur bijvoorbeeld ook veel strenger optreden tegen 'onschuldige' pesterijen die joden moeten ondergaan wegens het dragen van een keppeltje. Verder moeten ambtenaren bij controles beter letten op afwijkend gedrag. Ook moet illegale (onder)huur nog harder worden aangepakt. Tevens moet meer gedaan worden aan de bestrijding van discriminatie op de arbeidsmarkt en in het uitgaansleven.

Op één punt is er in het stadbstuur onenigheid ontstaan. Een passage die PvdA-wethouder Ahmed Aboutaleb van Integratie wilde invoeren is geschrapt, tot onvrede van Aboutaleb. Het handelt over een passage waarin de overheid een taak wordt toebedeeld om de islam een plek te geven in de samenleving. Buiten Aboutaleb waren er vrijwel geen voorstanders te vinden in het college voor een dergelijk statement.

FOK!-tv trekt 46.000 kijkers met Georgina interview

Het interview dat FOK!-tv had met Georgina Verbaan heeft ruim 46.000 kijkers getrokken. Zestig procent van de kijkers koos voor de download, de overige veertig procent bekeek een stream die in drie verschillende formaten werd aangeboden. De kijkers kwamen overigens niet alleen uit Nederland, ook in het buitenland werd de film gedownload. In totaal werd er 2,5e Tb aan dataverkeer verbruikt. De snelheid was in de piek 115 mbit per seconde.

De playmate gaf het interview ter gelegenheid van haar verschijning in de Playboy. In het twaalfminuten durende gesprek vertelt ze onder meer over haar preutsheid en de verplichte schaamstreekfoto's. Ook de discussie rond de echtheid van haar 'bustepartij' komt aan bod.

Woensdag is er weer een nieuwe aflevering van FOK!-tv. Dit keer is er een impressie te zien van Giel Beelens ochtendprogramma, waar FOK! een tijdje terug te gast was. Verder hebben wij een gesprek met cabaretier Guido Weijers, wiens programma 'Oxymoron' aanstaande zaterdag bij de VARA is te zien.
Sjors
46.000 kijkers voor Georgina op FOK!-tv.

Leerlingen in tranen door dreigende meteoor

Een Britse docente heeft haar leerlingen grote angst aangejaagd door ze te vertellen dat er binnenkort een meteoor op de aarde zou neerstorten. Het verhaal van de lerares was zo realistisch dat vele toehoorders in tranen uitbarstten, ook al was de voordracht niet serieus bedoeld.

De docente droeg de tieners op naar huis te gaan en afscheid te nemen van hun familieleden. Het doel van het verhaal was om de leerlingen mee te geven dat ze het beste van elke dag moesten maken omdat het leven zo over kan zijn. De meteoor werd alleen gebruikt als voorbeeld, maar nadat vele leerlingen begonnen te huilen besefte de lerares dat haar boodschap niet zo was overgekomen als ze bedoeld had.

Duits protest tegen islamitisch terrorisme

In de Duitse stad Keulen zijn vandaag duizenden moslims de straat opgegaan om te demonstreren tegen islamitisch geweld. De Turks-Islamitische Unie en andere vertegenwoordigingen van de Turkse gemeenschap in Duitsland hadden tot de betoging opgeroepen. De organisatoren hopen dat er zo'n 20.000 deelnemers de straat opgaan. Regionale politici kondigden ook hun deelname aan, net als vertegenwoordigers van christelijke en joodse gemeentes.

Gisteren riep Bondskanselier Gerhard Schröder de Duitse moslims op om een grotere bereidheid tot integratie te tonen. ''Immigranten moeten zich duidelijk tot de Duitse rechtsorde en de Duitse democratische spelregels bekennen'', aldus de sociaal-democraat. Schröder wees daarbij expliciet naar de gebeurtenissen van de laatste weken in Nederland: ''Een democratie kan noch rechtsvrije ruimtes noch parallelle samenlevingen dulden. Tolerantie kan er in een democratie slechts zijn binnen duidelijk gedefinieerde grenzen'', zo zei de Duitse leider.

Ook de Duitse christen-democraten (CSU) riepen dit weekend alle islamitische burgers op zich sterker tegen islamitisch extremisme en terrorisme te keren. CDU-vice-voorzitter Schäuble haalde vandaag in een interview fel uit naar de gedwongen huwelijken van moslimmeisjes uit Duitsland. De jonge vrouwen worden door hun ouders voor korte tijd bijvoorbeeld naar Turkije gestuurd om daar te trouwen. ''Dergelijke praktijken zijn absoluut niet met het Duitse rechtssysteem verenigbaar'', aldus de Schäuble.

Zwarte Piet mishandelt automobilist

webzapper had ons via de nieuws-submit te melden:

In Finsterwolde is een automobilist zaterdagmiddag voor het oog van vele kinderen mishandeld door een Zwarte Piet. Het incident gebeurde tijdens de intocht van Sinterklaas in het Groningse dorp.

Twee Pieten meenden dat de 21-jarige man te snel langs de Sinterklaasoptocht reed, waardoor water uit de plassen langs de weg omhoog spatte. Ze reageerden door pepernoten te gooien naar de auto. De man reed eerst door, maar stopte even later toch, waarna hij werd aangesproken door de Pieten.

De eveneens 21-jarige Piet tikte tijdens de discussie die volgde tegen de pet van de man aan, waarop de man reageerde met een duw. Dit pikte de Piet niet en hij haalde volop uit in het gezicht van de man. De man kwam ten val en liep een hersenschudding en letsel aan zijn mond op. Hij is voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis.

De Zwarte Piet is meegenomen naar het politiebureau en heeft de mishandeling inmiddels bekend. Hij zal nader door de politie worden gehoord.

Wessels wint Challengertoernooi Helsinki

Peter Wessels heeft het Challengertoernooi in het Finse Helsinki op zijn naam geschreven.

De Nederlander was in de finale te sterk voor de Tsjech Lukas Dlouhy. De eerste set verloor Wessels nog met 4-6, maar hij kwam daarna erg sterk terug, en won de tweede set met 6-4 en de derde en beslissende set met 6-3.

Voor Wessels was het zijn tweede Challengerzege van het seizoen. Eerder was hij de sterkste in het Turkse Istanbul, maar verloor de finales in Bronx, San Remo en Bolton.

Portret Mandela met 48.000 kauwgumpjes

Je kunt natuurlijk een portret van iemand schilderen, tekenen, aquarellen of schetsen, maar waarom niet eens ontzettend creatief zijn en kauwgum gebruiken? Dat is iets wat een groep Zuid-Afrikanen zich ook afvroeg en ze voegden de daad bij het woord: zij maakten van het plakkerige goedje een portret van de voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela.

Het uiteindelijke resultaat was een kunstwerk van zestien vierkante meter groot waarin 48.000 gebruikte stukjes kauwgum zijn verwerkt. De creatievelingen, werknemers van een marketingfirma en de radiozender SABC, hadden 200 uur nodig om het portret te kunnen voltooien. Het kunststukje levert hen een plaats op in het Guinness Book of Records.

Twee doden in Friesland door ijzel

yohan.nl had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsBij een frontale aanrijding nabij het Friese dorp De Valom zijn vanmorgen rond 2.30 uur twee mensen om het leven gekomen. De 34-jarige vrouw en de 47-jarige man overleden ter plaatse. Rond dezelfde tijd vond zestig meter verderop een tweede ongeval plaats.

De vermoedelijke oorzaak van de ongelukken is het gladde wegdek. Het 47-jarige slachtoffer was juist op weg om zout te halen voor strooiwerkzaamheden. Vier vrouwen die bij de vrouw in de auto zaten, zijn naar het ziekenhuis vervoerd. Politie en brandweer waren ter plaatse voor hulpverlening en onderzoek. Door een reconstructie, die tot ver in de ochtend voor stremming van het weggedeelte zorgde, hoopt de politie inzicht te krijgen in de exacte oorzaak.

World of WarCraft

De Open Beta van World of WarCraft is nu drie dagen geleden gesloten en het spel zal over twee dagen in de Amerikaanse winkels te koop zijn. De beta test van de Europese versie is nog in volle gang en hier wordt het spel begin volgend jaar verwacht.

Wij van FOK!Games hadden op de dag dat de Amerikaanse Open Beta Accounts aangemaakt konden worden het geluk dat we net op tijd een plekje hadden weten te bemachtigen tussen 500.000 andere gelukkigen.

Wat onze verwachtingen zijn van World of WarCraft zul je op de volgende pagina\'s lezen.

Peiling De Hond: Wilders nu tweede partij

Politiek-binnenland-nieuwsVolgens een peiling van Maurice de Hond, uitgevoerd in opdracht van de NOS, zou Geert Wilders met de politieke partij die hij nog moet gaan oprichten nu maar liefst 26 zetels halen. Daarmee zou de ex-VVD'er in één keer de tweede partij van Nederland zijn, mochten er nu verkiezingen worden gehouden.

CDA, VVD en D66 halen volgens De Hond bij elkaar nog maar 43 zetels, het laagste aantal voor de regeringscoalitie sinds de Tweede Kamerverkiezingen van 2003. De PvdA doet met Wouter Bos nog immer goede zaken en is veruit de grootste partij in de peiling. De sociaal-democraten komen uit op 52 zetels, 10 meer dan bij de Kamerverkiezingen van 2003.

Verder is opvallend dat de SP stabiel blijft in de peiling op 14 zetels (5 winst t.o.v 2003), dat de LPF compleet weggevaagd wordt, en dat de Partij voor de Dieren één zetel scoort.


Peiling De Hond.

Fabris Nederlanders te snel af op 1500 meter

Enrico Fabris heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn de 1500 meter op zijn naam geschreven in een nieuw baanrecord van 1.46,65.

Mark Tuitert, die lange tijd op weg leek naar de zege, werd tweede in een tijd van 1.46,75, brons was er voor Erben Wennemars in 1.46.91.

Voor de Italiaan was het zijn eerste wereldbekerverwinning in zijn schaatsloopbaan. Vorig jaar verraste hij al met een vierde plaats bij het WK Allround, waar hij toen zevende werd op de 1500 meter.

Uitslag 1500 meter mannen :

1. Enrico Fabris (Ita) 1.46,65
2. Mark Tuitert 1.46,75
3. Erben Wennemars 1.46,91

7. Carl Verheijen 1.47,65

Bus met Nederlanders stort naar beneden

In het noorden van Oostenrijk is vanochtend een touringcar met onder andere Nederlandse passagiers aan boord van de weg geraakt en zes meter naar beneden gestort. Bij het ongeval kwam een Hongaarse vrouw om het leven. Tien passagiers raakten gewond, waarvan vier zwaar. Aangezien de bus slechts vijftien inzittenden telde, behoren vermoedelijk ook enkele Nederlanders tot de gewonden.

Rond vier uur 's morgens reed de Duitse bus, die op weg was naar Salzburg, in een hevige sneeuwbui over de snelweg A1, toen het voertuig van de weg raakte. De bus kwam terecht in een lager gelegen weiland en gleed nog enkele meters door voor hij uiteindelijk tot stilstand kwam. Bij de val werd een Hongaarse passagiere uit de touringcar geslingerd en door het voertuig verdrukt.

De chauffeur van de bus zou niet gewond zijn geraakt en is meteen na het ongeval ondervraagd. Het voertuig reed op winterbanden, maar was niet uitgerust met veiligheidsgordels. In de bus zaten naast Nederlanders en Hongaren ook Duitsers.

Ben jij de beste FIFA 2005 gamer op de Xbox?

Electronic Arts, FIFA en Xbox organiseren zaterdag 27 november een voetbaltoernooi in de Amsterdam ArenA en via FOK! kun jij er bij zijn! Ben jij een FIFA 2005 speler en speel je dit spel altijd op een Xbox?

Doe mee aan deze wereldwijde competitie die begint in Amsterdam, en laat zien wat je kunt! Maak kans op een plaatsje in de halve finale in Parijs, en... win je ook daar? Dan ga je naar Zürich voor de wereldfinale! Twintig mensen mogen FOK! gaan vertegenwoordigen in deze eerste ronde van de competitie waaraan in totaal 128 mensen meedoen.

Interesse? Klik hier voor meer informatie.

Clubofficials beschuldigd van moord

Officials van de Braziliaanse voetbalclub Sao Caetano worden beschuldigd van moord. De politie houdt hen verantwoordelijk voor de dood van Serginho, die eind oktober in de wedstrijd tegen Sao Paulo op het voetbalveld overleed.

Vooral voorzitter Ferreira en clubarts Fortes krijgen de schuld. Zij wisten dat Serginho afgelopen februari een hartkliniek had bezocht en na een uitgebreid onderzoek het dringende advies kreeg te stoppen met voetballen.

Volgens de politie waren de voorzitter en de clubarts op de hoogte van de uitslag van het medisch onderzoek, maar verzuimden zij in te grijpen toen de voetballer toch weer ging voetballen. De beide officials beweren echter niet van de ernst van de hartproblemen op de hoogte te zijn gesteld. "Wij ontvingen een briefje met de mededeling dat Serginho niet fit was."

Als de voorzitter en de arts van Sao Caetano schuldig worden bevonden door de rechter, dreigt er een gevangenisstraf van 20 jaar.

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager

Doodsoorzaak Arafat mogelijk snel bekend

Icoon Buitenlands nieuwsDe neef van de op 11 november overleden Palestijnse leider Arafat, Yasser al-Kidwa, is in Parijs aangekomen om het medisch dossier van Yasser Arafat op te halen. Dit dossier zal aan de Palestijnse autoriteiten worden overhandigd, die het vervolgens, met toestemming van de familie Arafat, openbaar zullen maken.

Het is nog steeds onduidelijk waaraan Arafat is overleden. Het medisch dossier van Arafat mocht niet worden vrijgegeven zonder toestemming van de familie. Een halfbroer van Arafat zei gisteren dat het Palestijnse volk het recht heeft om te weten wat de doodsoorzaak is. Volgens een woordvoerder van het Franse ministerie van Defensie, Jean-Francois Bureau, mag al-Kidwa het dossier opeisen. ''Hij heeft evenveel recht op het dossier als ieder ander familielid. De wet verplicht ons om het medisch dossier aan de familie te overhandigen. Wat zij er verder mee doen is hun eigen verantwoordelijkheid'', aldus Bureau. Waarschijnlijk wordt nu zeer binnenkort duidelijk waaraan Arafat precies is overleden.

Subheader
Palestijnen verzamelen zich in Ramallah, op de plek waar Arafat begraven ligt

'Bij crisis meer macht naar de premier'

Bij een crisis zou de premier van Nederland meer macht moeten krijgen. Zo zouden alle diensten die nodig zijn voor het beheersen van de crisis direct door de premier moeten worden aangestuurd. Dit is de uitkomst van het tv-programma Het Nationale Kabinet. In het programma gaf een groep van negen oud-ministers en andere prominenten haar mening over drie belangrijke thema's; veiligheid, integratie en jeugd.

De groep van negen, onder leiding van oud-minister Pieter Winsemius, deed in een manifest tien aanbevelingen aan de regering. Zo werd gesteld dat regels die extremisme en harde criminaliteit bestrijden, moeten worden aangescherpt. Het integratievraagstuk dient te worden teruggebracht naar buurtniveau, met meer aandacht voor de rol van de leraar, de politie-agent en de welzijnswerker. Ook werd er gepleit voor een sociale dienstplicht van een half jaar, voor alle Nederlanders jonger dan 25.

Het Nationale Kabinet bestaat uit de vroegere ministers Pieter Winsemius (VVD), Hans Dijkstal (VVD), Max van der Stoel (PvdA), Jan Terlouw (D66) en Roelf de Boer (LPF), lid van de Raad van State Rein Jan Hoekstra (CDA), voormalig Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven (PvdA), ex-parlementariër Eimert van Middelkoop (GPV) en Sadik Harchaoui, directeur van het multicultureel instituut Forum.

Online Communicatie advies

Zefrank geeft na zijn dansadviezen en andere belangrijke levenslessen nu ook advies op het gebied van de moderne communicatie

(Met dank aan julekes voor de submit)

De passagier van deze bus kan nog wel wat lesjes gebruiken ( opeens heb je hét en weet je zeker dat je nooit buschauffeur wilt worden !)

Heb je een leuke grote boot en zoek je nog een byzonder boegbeeld ?
Kijk dan eens op the art of love

Clubofficials beschuldigd van moord

Officials van de Braziliaanse voetbalclub Sao Caetano worden beschuldigd van moord. De politie houdt hen verantwoordelijk voor de dood van Serginho, die eind oktober in de wedstrijd tegen Sao Paulo op het voetbalveld overleed.

Vooral voorzitter Ferreira en clubarts Fortes krijgen de schuld. Zij wisten dat Serginho afgelopen februari een hartkliniek had bezocht en na een uitgebreid onderzoek het dringende advies kreeg te stoppen met voetballen.

Volgens de politie waren de voorzitter en de clubarts op de hoogte van de uitslag van het medisch onderzoek, maar verzuimden zij in te grijpen toen de voetballer toch weer ging voetballen. De beide officials beweren echter niet van de ernst van de hartproblemen op de hoogte te zijn gesteld. "Wij ontvingen een briefje met de mededeling dat Serginho niet fit was."

Als de voorzitter en de arts van Sao Caetano schuldig worden bevonden door de rechter, dreigt er een gevangenisstraf van 20 jaar.

Dewinter: 'Multiculturele verhaal is naïef'

Icoon politiek buitenland nieuws Het Vlaams Blok moest vorige week noodgedwongen van de rechter haar naam wijzigen. Dit, omdat de partij schuldig zou zijn aan racisme. Inmiddels gaat de partij door het leven als het Vlaams Belang. Een nieuwe start, schone lei. In een uitgebreid interview met BN de Stem doet leider Filip Dewinter verhaal. Het ultieme doel: een onafhankelijk Vlaanderen.

De nieuwe partij houdt zeker niet in dat ze milder gaat worden, met name tegen ethnische minderheden. Dewinter: "Iedereen denkt nu dat we ons na de veroordeling zullen aanpassen. Maar we hádden ons programma al aangepast. Voor dat programma zijn we níet veroordeeld. Dat programma heeft ons nog maar enkele maanden geleden meer dan 24 procent van de stemmen opgeleverd"

Volgens Dewinter is het een kwestie van tijd dat de situatie in België gaat escaleren. "We moeten daarom heel erg duidelijk zijn. Het is een illusie om te denken dat de islam ingrijpend zal veranderen. Het is een veroveringsgodsdienst. Iemand die nog gelooft in het multiculturele verhaal is naïef. In Europa hebben we één permanente vijand: de islam", zo zegt hij. Hij vervolgt: "Kijk hier in Brussel goed rond. Loop door Antwerpen. In iedere garagebox een moskee en er zijn zelfs al mensen die wat Arabisch leren om in hun wijk mee te kunnen praten."

De tijd van praten, met elkaar in dialoog gaan is volgens Dewinter allang voorbij. België bevindt zich al op een hellend vlak. "In Antwerpen wordt al apart gezwommen. Jongens en meisjes. Vanwege de islam, ja. Is dat normaal in Vlaanderen? Ik zeg: nee. Hoofddoekjes passen niet in ons straatbeeld. Weet u, dat is een teken van verzet. Dat meen ik ja. Ach, we doen nu alsof het een oorlog tegen terrorisme is. Nee, zeg ik. het is een botsing tussen twee culturen, tussen twee beschavingen. Is geen probleem hoor, een andere beschaving. Maar je moet ze niet mengen."

België - Filip de Winter (Vlaams Blok)
Filip Dewinter


Hij vervolgt: "In Nederland hebben ze de spijtige gevolgen van die coctail nu aan den lijve ondervonden. Ik heb me een beetje verdiept in de islam. Spreek met deskundigen. Ik ben geen specialist, maar ik weet dat de islamieten altijd voor elkaar zullen kiezen en nooit voor het westen. We moeten uitkijken dat we een schijninburgering tolereren. We moeten het goed controleren."

De politicus benadrukt dat hij niet tegen godsdienstvrijheid is. Daar is Dewinter juist voor. Dewinter: "Sterker nog: daar pleit ik voor. Maar ook voor aanpassing. De islam is een erkende godsdienst. Prima. Maar het mag niet de overheersende godsdienst worden. Zeker niet in Vlaanderen. Jawel, ik maak nog mee dat er een onafhankelijk Vlaanderen is. Waarom niet? Kijk naar Tsjechië en Slowakije. Het vroegere Joegoslavië en de Baltische staten. Waarom zou dat hier niet lukken?"
_
Het hele interview.

"Jonge Deen naar Ajax"

Per Weihrauch tekent volgens de website van zijn club Hvidovre een contract voor anderhalf jaar bij Ajax.

De club, die uitkomt in de vierde Deense divisie, maakte bekend dat de zestienjarige Deen per 1 januari 2005 naar Amsterdam zal verhuizen. De aanvaller liep eerder stage bij Ajax en ook bij de Engelse clubs Norwich City en Everton.

De international van het Deense elftal voor spelers onder de zeventien jaar maakte op 24 oktober van dit jaar zijn debuut in het eerste eltal van Hvidovre.

Minardi-veiling succesvol verlopen

De veiling van Minardi, met een groot aantal teamspullen en Formule 1-auto's uit de collectie van Paul Stoddart, is succesvol verlopen. Ruim 6000 artikelen werden verkocht.

In de veiling kon iedereen in persoon of online bieden op ruim 6000 artikelen. Het goedkoopste werd een Minardi T-shirt, dat voor £5 werd verkocht. Het duurste was de Tyrrel 025 uit 1997, die voor 100.000 Britse pond werd verkocht. Zsolt Baumgartner en Nicolas Kiesa waren bij de veiling aanwezig om handtekeningen uit te delen en op de foto te gaan.

Paul Stoddart was achteraf tevreden over de veiling: "Ik wil Bache Treharne (het bedrijf dat de veiling organiseerde, red.) bedanken, evenals onze gehele staf, voor het geweldige werk en de weken van ondersteuning. Dat heeft geleid tot een verzameling van duizenden artikelen, die de moderne F1-geschiedenis weergeven, die nu een plaats hebben gekregen in wat werkelijk een internationaal evenement is geworden."

'Huurbeleid minister Dekker ramp voor A'dam'

Icoon Binnenlands nieuwsDe nieuwe plannen van minister Dekker van VROM wat betreft het nieuwe huurbeleid kan voor Amsterdam uitlopen op een grote ramp. Door het nieuwe huurbeleid gaan de huurprijzen van een groot aantal woningen in Amsterdam flink omhoog.

Minister Dekker presenteerde vrijdagmiddag haar plannen om het woningaanbod te stimuleren. Onderdeel van deze plannen is het vrijgeven van een groot deel van de huren. In Amsterdam zitten nu nog vijf procent van de huurwoningen in de vrije sector, dat moeten er volgens minister Dekker binnen vier jaar 29 procent worden. Gevolg is dat de huurprijzen flink zullen gaan stijgen en dat veel woningen voor de huidige bewoners onbetaalbaar zullen worden.

Omdat bepaalde delen van de stad voor velen onbetaalbaar worden, zal er door de plannen volgens de huurdersvereniging Amsterdam een tweedeling in de stad ontstaan. Deze mening wordt gedeeld met wethouder Stadig van volkshuisvesting, die zich grote zorgen maakt. Stadig is teleurgesteld in minister Dekker, omdat Amsterdam altijd inkomensspreiding over de hele stad heeft willen bevorderen en dit met de nieuwe plannen niet haalbaar is. De gemeente Amsterdam zal de komende tijd in ieder geval haar best doen om de plannen te wijzigen en zal er bij de Tweede Kamer, die het beleid nog moet goedkeuren, op aandringen om het beleid te herzien.

Einde Leandro bij PSV in zicht

Guus Hiddink heeft zijn buik vol van de handelswijze van Leandro. Het einde van de 20 jarige Braziliaan bij PSV lijkt daardoor steeds dichterbij te komen.

Vorige maand toonde Leandro weinig aandrag om zich te melden in Eindhoven nadat hij in Brazilië was hersteld van een virusziekte.

Twee jaar geleden werd Leandro voor een bedrag van 5,5 miljoen euro naar Eindhoven gehaald. Alleen kwam hij maar 23 keer in actie voor PSV vanwege verschillende blessures.

Blessure Makaay lijkt mee te vallen

De blessure van Roy Makaay lijkt mee te vallen, waardoor hij dinsdag waarschijnlijk gewoon mee kan doen in de UEFA Champions League wedstrijd van Bayern München thuis tegen Maccabi Tel Aviv.

De Nederlander raakte zaterdag in de wedstrijd tegen 1. FC Kaiserslautern geblesseerd aan zijn rechterenkel. "De artsen zeggen dat het geen zware blessure is", volgens Bayern-trainer Felix Magath.

Makaay liep de blessure op na een harde overtreding van tegenstander Bill Tchato, en vroeg daarna zelf om te worden gewisseld Zondag zal de aanvaller zich melden op het trainingsveld om te kijken hoe zijn enkel er voor staat.

Koeman: "Babel een alternatief"

Waar de Ajax-fans gisteren zongen dat Ajax weer een spits heeft, wil trainer Ronald Koeman nog niet zo ver gaan. Wel ziet hij in Babel een alternatief als in de winterstop de pogingen om een nieuwe spits te halen mislukken.

Veel Ajax-fans riepen al weken om een kans voor Ryan Babel, maar Koeman wachtte tot gisteren. De spits, die nog op de fiets naar de ArenA komt, liet zich meteen gelden met een mooi doelpunt. Na de 5-0 overwinning tegen De Graafschap was er onder fans een groot enthousiasme over Babel.

Koeman ziet in Babel ook een talentvol voetballer, maar niet als de oplossing voor de spitspositie: "Ik was allang op de hoogte van de kwaliteiten van Ryan Babel. Ik heb hem vorig seizoen niet voor niets tegen ADO Den Haag laten debuteren. Hij heeft het daarna echter moeilijk gehad maar is de laatste weken goed bezig. Hij is een grote belofte voor de toekomst. Toch gaan we in de winterstop proberen om een complete spits te halen. Lukt dat niet dan is Babel een heel serieus alternatief."

13 mensen doodgedrukt bij feest in Togo

Icoon Buitenlands nieuws Bij een groot feest in het West-Afrikaanse Togo zijn zaterdag tenminste dertien mensen om het leven gekomen. De feestgangers werden doodgedrukt toen de menigte massaal door de poorten van het paleiscomplex van de president probeerde te komen. De enorme menigte vierde zaterdag voor het presidentieel paleis dat de Europese Unie na elf jaar de sancties tegen Togo heeft verlicht.

Toen de poorten van het paleis van president Gnasingbe Eyadema werden geopend om de feestgangers binnen te laten ontstond er een stormloop. Hierbij werden tientallen mensen verdrukt, en vielen tenminste dertien dodelijke slachtoffers.

De EU stuurt sinds 1993 geen hulpgoederen meer naar het straatarme Togo omdat er destijds honderden demonstranten door regeringstroepen vermoord zouden zijn in de aanloop naar de verkiezingen. De EU beloofde maandag weer langzaam te beginnen met het sturen van hulpgoederen, wat voor de inwoners van Togo reden was voor een groot feest.

Eyadema zit al sinds 1967 op zijn post, en is daarmee de langstzittende president van Afrika. Fidel Castro is de enige wereldleider die langer aan de macht is.

Broers Bryan prolongeren titel Masters

De Amerikaanse broers Bob en Mike Bryan hebben bij de Masters in Houston hun dubbeltitel geprolongeerd.

Het als tweede geplaatste duo versloeg in de finale het Zimbabwaanse duo Wayne Black/Kevin Ullyett, setstanden waren 4-6, 7-5, 6-4 en 6-2. Het was voor het eerst sinds 1986 dat een duo de titel prolongeerde bij de Masters.

De Bryans wonnen in Houston hun zevende titel in 2004. "Dit is ongelooflijk. Het is onze eerste grote titel dit jaar, we wonnen geen Grand Slam", aldus Mike Bryan.

"Beloki naar Liberty Seguros"

Todociclismo meldt dat Joseba Beloki een poging doet zijn contract met Saunier Duval voortijdig te verbreken. Hij zou in onderhandeling zijn om bij Liberty Seguros te gaan rijden.

Na terugkomst van de zware blessure die hij in de Tour de France van 2003 opliep, was het avontuur van de Spanjaard bij de Franse ploeg La Boulangère snel afgelopen. Saunier Duval nam hem in het afgelopen seizoen over en daar zou hij tot en met komend seizoen rijden. Nu wil Beloki echter overstappen naar een andere ploeg.

Joxean Fernández Matxin van Saunier Duval bevestigde dit: "Hij wil vertrekken. Maandag hebben we een gesprek, maar het is waarschijnlijk dat hij weggaat bij de ploeg." Beloki zou met ploegleider Manolo Sáiz, onder wie Beloki zijn successen behaalde bij Once, onderhandelen over een contract voor komend seizoen bij Liberty Seguros.

Roel van Hest wint 7e schaatsmarathon

De zevende schaatsmarathon in de strijd om de KNSB/Essent Cup is gewonnen door Roel van Hest.

De DSB-schaatser uit Apeldoorn was op de ijsbaan van Eindhoven de snelste in de massasprint. Miel Rozendaal en Jan Maarten Heideman eindigden respectievelijk als tweede en derde.

De leider in het algemeen klassement, Andries Landman, kwam in de slotfase van de wedstrijd ten val, nadat hij, volgens eigen zeggen, door Heideman was aangetikt. "Heideman zette me op het rechte stuk naar de eindstreep bewust aan de kant. Hij tikte me aan, waardoor ik mijn evenwicht verloor. Ik viel keihard op het ijs", aldus Landman die wel de leiding in het algemeen klassement behield.

De 'dader' zelf was zich van geen kwaad bewust. "Ik heb niks verkeerd gedaan. Als dat wel het geval geweest zou zijn, dan had de jury me maar moeten straffen. Ik had Landman de zege wel gegund. Ik heb bij hem in de ploeg gezeten. Hij is een heel sociale jongen. Ik baal er enorm van dat hem dit is overkomen", aldus Heideman.

50-jarige debuteert voor Garforth

De Noord-Engelse club Garforth Town uit de Northern Counties League heeft bij wijze van stunt de 50-jarige Braziliaanse voetballegende Socrates twaalf minuten laten meespelen. Er kwamen ruim 2000 toeschouwers op het duel af.

Het was veertien jaar geleden dat de Braziliaan nog competitievoetbal had gespeeld, maar na 78 minuten op de bank kou te hebben gehad werd hij door de trainer en eigenaar van de club, Simon Clifford, ingebracht in het duel tegen Tadcaster. In de laatste twaalf minuten kon Socrates niks aan de 2-2 stand veranderen, ondanks een schotpoging die bij de keeper strandde.

Socrates vond zijn rentree op de voetbalvelden niet meevallen: "Het was veel te koud. Ik kreeg acuut last van koppijn toen ik erin kwam. Het ging allemaal veel sneller dan ik gewend ben. In Brazilië ligt het tempo veel lager."

Hewitt en Federer in finale Masters

De finale van de Masters in het Amerikaanse Houston gaat tussen Roger Federer en LIeyton Hewitt.

Federer versloeg de Rus Marat Saifin na een lange tiebreak in de tweede set, setstanden waren 6-3 en 7-6. Hewitt was in de andere halve finale te sterk voor de Amerikaan Andy Roddick, 6-3, 6-2.

De Amerikaan kwam er niet aan te pas tegen Hewitt. "Tegen hem moet je iets afdwingen en daarvoor miste ik de agressiviteit," aldus Roddick.

Federer leek op zijn beurt op weg te zijn naar een eenvoudige zege, maar kreeg het in de tweede set toch nog moeilijk tegen Safin. De Rus sleepte een tiebreak uit het vuur en boog daarin pas bij 20-18 het hoofd.

Vliegtuigcrash in China: 55 doden

brighton en Jiyar hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsBij een vliegtuigongeluk in het noorden van China zijn 55 mensen omgekomen. Vlak na het opstijgen stortte het toestel neer op een bevroren meer nabij Baotou, één van de grootste steden in Binnen-Mongolië. Naast de 53 inzittenden van het vliegtuig kwamen ook twee mensen op de grond om het leven.

Het vliegtuig, met aan boord 47 passagiers en 6 bemanningsleden, was op weg naar Shanghai. Volgens ooggetuigen viel het in brandende stukken uiteen. Over de oorzaak van de crash is nog niets bekend. Het laatste grote vliegtuigongeluk in China was in mei 2002. Toen stortte een toestel na een brand in de cockpit in zee, daarbij vielen 112 doden.

Nog 1 nachtje slapen...

Nog steeds kan ik mijn geluk niet op, zoals een klein kind op kijkt tegen pakjesavond keek ik op tegen 21 november. Voor het kind de vraag: "Komt Sinterklaas wel?" Voor mij de vraag: "Zou ze niet afbellen?"
Na een R&P topic durfde ik het aan om het meisje in kwestie te bellen. Als donderslag bij heldere hemel nam ze mijn uitnodiging om bij mij te komen eten aan, ik ben tijdens dit schrijven nog ongeveer zeventien en een half uur verwijderd van haar binnenkomst. En over een paar uur zal mijn telefoon mij wekken met de mededeling dat mejuffrouw zal arriveren om 19h. Je zal het toch maar in een black-out vergeten.

Ik hoor een aantal langs browsende passanten al vragen: "Waarom nodig je iemand uit voor het eten?"
Een week geleden was ik gezellig home-alone thuis ouders op vakantie, zusje de deur uit... en ja alleen is maar alleen, dus waarom niet koken voor twee? Dat niet iedereen zo'n lege agenda heeft als ik heb, Just-In-Time planning, deed de afspraak verhuizen naar een later tijdstip op zondag na 'een jonge honden dag'. Vanavond zal ik maar eens gaan vragen wat dat nu precies is.

Om toch iets neer te zetten op zo'n avond dat onvergetelijk is, onder het mom je bent beide 20 en je wilt wat. Kijk je wat TV, vertel je aan je ouders dat er iemand te eten komt en de roddelpers doet de rest. Gaat U er vooral voor klaar zitten zonder dat de cola uit Uw neus spuit.

Ik repareer wel eens computers bij collega's van mijn moeders werk, de ambtenarij heeft veel problemen met virussen, spyware en andere ongure zaken. Zo ook bij een collega met twee dochters. Ja, vind je iemand leuk, hoor je net dat die iemand een jaartje op een berg gaat zitten, je mond dichthouden is op dat moment wat mij betreft de beste oplossing. Als je elkaar dan weer tegenkomt en ze toch lief blijft lachen dan wat doe je dan

Zoals moeders zijn gaan ze roddelen, ja, haar pa wist er dus nog niets van en opeens viel het kwartje dan waarom dochterlief vroeg hoe laat ze op zondag terug waren. "Hij komt ze dochter brengen en neemt een buks mee", aldus mijn moeder op donderdag avond. Ok, de AIVD zit om de hoek, maar of die op zondag een levende kleiduif gaan redden van een hagel schietende maniak...
Ze had ook nog een collega die wel even een huisje voor ons ging zoeken.
"Leuke grapjes, mam."

Om van mijn gaste toch een aangename blik van bewondering te ontvangen is koken alleen waarschijnlijk niet genoeg, er moest wat aankleding bij. Op Discovery Channel was in de week van mijn ouders afwezigheid een programma te zien waarin men Culinaire Kunst toonde. Suiker en chocolade werden in de prachtigste beelden omgetoverd. Als ik dat ook eens zou kunnen.
Zo plaatste ik een vervolg topic in CUL, gelukkig was daar een nieuwe forum kok die ervaring had met isomaltose en het suiker trekken.

Op donderdag vertrok ik richting ArtichauD waar freakypastry zijn kunsten aan mij voor deed. Suikerkunst is niet zo maar iets, om suiker te bewerken moet je eerst de juiste grondstoffen hebben. Isomaltose laat zich het beste bewerken. De isomaltose ga je aan de kook brengen om de pasta wanneer deze op de juiste temperatuur is deze te gaan bewerken.

Kokende suiker is heet en ja het doet pijn in je handen als je de suiker uit elkaar aan het trekken bent om zo het transparante om te zetten naar parel glans. De massa wordt warm gehouden onder een warme lamp en het maken van vormpjes kan beginnen. Het doel was een roos, het werd een bloem

Rest mij te melden dat ik rijst met kip kerry ga maken... en ik net de ingrediënten lijst aan het bekijken ben om vervolgens te bedenken dat ze allergisch was voor tomaten... skip de 'pittige' saus...

Stervende vrouw bekent moord op echtgenoot

Een aan kanker lijdende vrouw uit Californië heeft haar 36-jarige dochter op haar sterfbed wel iets heel schokkends verteld. Ze meldde haar namelijk dat de vader van haar dochter dertien jaar geleden niet bij een auto-ongeluk was overleden, zoals ze haar en haar 34-jarige broer altijd had verteld, maar dat zij hem met een pistool heeft vermoord. Het lichaam liet ze verschepen naar Massachusetts, aan de andere kant van de Verenigde Staten.

Naar aanleiding van het verhaal van de 54-jarige Geraldine Kelley ging de politie in Massachusetts op zoek. De resten van het lichaam van haar man John Kelly werden inderdaad gevonden in de staat; in een vrieskist in een opslagplaats in Somerville. Geraldine Kelley zei tegen haar dochter dat haar man haar jarenlang had misbruikt. Niet veel later overleed de vrouw.

NBA-duel eindigt in massale vechtpartij

Boswachtertje (herschreven), Syd en the.big.ticket hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Het NBA-duel tussen de Detroit Pistons en de Indiana Pacers in Detroit is uitgelopen op een massale vechtpartij. Met nog minder dan een minuut te gaan in de Amerikaanse basketbalwedstrijd raakten spelers en fans slaags in één van de ergste gevechten in de geschiedenis van de NBA. De chaos leidde tot zes gewonden, de politie heeft een onderzoek ingesteld.

De rel begon toen Pacers-speler Ron Artest en Ben Wallace van de Pistons mot kregen op het veld. Artest maakte een fout op Wallace, waarna laatstgenoemde Artest in het gezicht duwde. Vervolgens kwamen de reservespelers het veld op en ontstond er een flinke opstoot. Na enige tijd stopte het en leek de rust weergekeerd.

Plotseling kreeg Artest, die op een tafel aan de rand van het speelveld lag, echter een beker naar zijn hoofd gegooid vanaf de tribune. Het bleek afkomstig te zijn van een Pistons-fan, waarna Artest samen met teamgenoot Stephen Jackson woedend de tribune opstormde en met enkele fans begon te vechten. De chaos was hiermee compleet, mensen gooiden met van alles en nog wat en er werden stevige beuken uitgedeeld.

De Pacers-speler vluchtten, onder een regen van bier, popcorn en stoeltjes, na enkele minuten naar hun kleedkamer. De wedstrijd werd met nog 46 seconden op de klok vroegtijdig gestaakt, hetgeen de ploeg uit Indiana een overwinning van 97-82 opleverde. Een persoon moest naar een ziekenhuis worden gebracht, een ander meldde zichzelf bij een hospitaal.

De NBA heeft Artest en Jackson voor een onbepaalde tijd geschorst. Ook Jermaine O'Neal van de Pacers en Wallace van de Pistons zijn voorlopig uitgesloten van deelname aan wedstrijden. De lengte van hun straffen zal worden bepaald na uitgebreide bestudering van de beelden. De politie heeft inmiddels meerdere videobanden van enkele tv-zenders in beslag genomen en al verschillende mensen ondervraagd.

"Dit is het meest verschrikkelijke wat ik ooit als speler of coach heb meegemaakt", aldus Pistons-coach Larry Brown na afloop.


Ron Artest gaat onder begeleiding van een bodyguard van het veld



-
Kijk hier (kort) of hier (uitgebreid) voor een filmpje van het gebeuren.

'Contract Georgina en Playboy openbaar'

Weblog GeenStijl zegt in samenwerking met De Telegraaf de hand te hebben weten te leggen op het contract van Georgina Verbaan en de Playboy. Niet eerder werd een contract tussen een bekende Nederlandse en het blootblad openbaar gemaakt. Sinds jaar en dag is het bedrag dat verdiend wordt met een naaktreportage geheim, laat staan de overige voorwaarden.

Weblog 'Zeikerdje' publiceerde eerder deze week ook al het bedrag, namelijk 65.000 euro. Dit is een vast bedrag dat niet terugvorderbaar is. Georgina krijgt bovendien per verkocht exemplaar een bonus en ontvangt een variabel honorarium per pageview op de website van Playboy.

Dit gelekte contract is vermoedelijk niet het uiteindelijke contract dat is getekend. Zo vertelde Georgina in het interview aan FOK!-tv dat ze verplicht twee schaamstreekfoto's moest laten maken. In dit document is daar geen sprake van. En volgens dit contract mag Playboy Nederland pas vanaf 12 december de behind the scenes-filmpes op de website publiceren. Deze filmpjes werden echter afgelopen week al op de site aangeboden.

De vraag is wie er onzorgvuldig heeft gehandeld. Volgens artikel 7.3 moet er abslolute geheimhouding worden bewaard. De belangrijkste reden hiervan is dat Playboy daardoor beter kan onderhandelen met andere bekende Nederlandse vrouwen.

contractr
contractr

Uitslag FC Barcelona-Real Madrid

FC Barcelona heeft zijn fans zeer behaagd door het treffen met aartsrivaal Real Madrid met een 3-0 zege te besluiten. Real kreeg weinig spel in Camp Nou.

Barcelona speelde een goede eerste helft. In het tweede deel daarvan sloeg het tweemaal toe. Eto'o kon profiteren van een misverstand tussen Roberto Carlos en keeper Iker Casillas. Giovanni van Bronckhorst maakte de tweede treffer op slag van rust.

In de tweede helft produceerde Ronaldinho, na een schwalbe van Eto'o, middels een penalty de 3-0. Het verschil tussen Barcelona en Madrid loopt met de uitslag op tot zeven punten. Nummer drie Espanyol kan nummer twee Real dit weekend nog voorbij steken door van Sevilla te winnen. Een grote subtop volgt, met Barça op afstand.

Spits stopt penalty in blessuretijd

David Di Michele, aanvaller van het Italiaanse Udinese, heeft middels het stoppen van een penalty zijn ploeg aan een overwinning in het treffen met Lecce, een heenwedstrijd van de Coppa Italia.

Di Michele speelde wel een erg bijzondere rol in de voetbalwedstrijd Lecce - Udinese. Mede dankzij twee doelpunten van de spits werd een 3-0 achterstand omgebogen in een 4-5 voorsprong voor Udinese. Dit was echter nog niet alles.

In blessuretijd dreigde Lecce alsnog gelijk te maken in het bekerduel, nadat voetballer Vucinic werd neergelegd door de Sloveense doelman Handanovic van Udinese. Handanovic moest met een rode kaart het veld verlaten, en omdat de wissels al waren verbruikt kwam veldvoetballer Di Michele tussen de palen te staan. Met een fraaie redding wist hij echter de gelijkmaker te voorkomen.

Verdonk krijgt geen hand van imam

eagletje en appendax hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Minister van Vreemdelingenzaken en Integratie Rita Verdonk heeft zaterdag een bijeenkomst van ongeveer vijftig imams bijgewoond. Het onderwerp was vrijheid van meningsuiting. Verdonk pleitte onder andere voor een Nederlandse imamopleiding, waar imams grondige kennis van de samenleving kunnen opdoen. De woorden van Verdonk werden door een tolk vertaald in het Arabisch, hetgeen Verdonk tekenend vond voor de situatie. Na afloop zei ze dan ook de discussie volgend jaar te willen voortzetten, maar dan in het Nederlands.

De bijeenkomst begon al goed toen Verdonk geen hand kreeg van een imam uit Tilburg. "Met alle respect, maar ik mag een vrouw geen hand geven. Dat mag niet van de islam", aldus de imam tegen Verdonk. De minister bracht hier nog tegen in dat iedereen toch gelijk is, maar dit mocht niet baten. "Nou, dan hebben we gelijk iets om over te praten", aldus Verdonk.

"We moeten met elkaar de radicale elementen isoleren en elimineren en met alle fatsoenlijke mensen in Nederland een vuist maken", zo sprak Verdonk de imams toe. De Amsterdamse wethouder van Integratie Ahmed Aboutaleb voegde hieraan toe dat er ook actief moet worden opgetreden tegen discriminatie: "We moeten zowel tegen extremisme als tegen uitsluiting strijden."

Verdonk zei de laatste tijd een verandering in de houding van moslimorganisaties te hebben waargenomen. "Ze nemen nu hun verantwoordelijkheid en gaan de dialoog aan, hetgeen keihard nodig is." Verdonk denkt dat de imams een "brugfunctie" kunnen vervullen tussen de moslims en de bredere samenleving. "In hun preken kunnen ze oplossingen aandragen voor de dagelijkse problemen van de gelovigen", aldus de minister.

Aboutaleb drong er bij de imams op aan binnen de moskee alle moeilijke onderwerpen te bespreken. "Als we dat zelf niet doen, zullen buitenstaanders ons keihard aanpakken. We moeten het debat op het scherpst van de snede voeren. Maar wees wel bewust van het effect van wat u zegt", aldus de wethouder.

Aboutaleb sloot af met een oproep tot de imans, eerst in het Arabisch en daarna in het Nederlands. "U moet vasthouden aan de hoogste waarden van menselijkheid. Dat wil zeggen: vergevingsgezindheid, dialoog en respect. Moslims moeten een volk van het midden zijn en niet van extremisme en controverse. U moet ambassadeurs van het goede zijn, die oproepen tot een veilige samenleving."


Verdonk krijgt geen hand

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.