FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 3 november 2004

Explosies Deense vuurwerkfabriek eisen leven

Bij een reeks explosies in een vuurwerkfabriek in Denemarken is woensdag een brandweerman omgekomen. Ook raakten zes andere personen gewond.

De ontploffingen in de fabriek ontstonden nadat in de fabriek in het zuidwestelijk gelegen Kolding brand was uitgebroken. De politie evacueerde alle dorpelingen in een straal van vijfhonderd meter rond de fabriek, omdat de dikke rookwolken mogelijk schadelijke stoffen bevatten. Explosies in de fabriek waren tot op dertig kilometer afstand te horen.

Enquête: 60% vreest rellen met Marokkanen

Icoon Binnenlands nieuws Nederlanders kijken zeer somber aan tegen moslimfundementalisme en de aanpak ervan. Dat blijkt uit een door RTL Nieuws gehouden onderzoek, gehouden kort na de moord op Theo van Gogh. In totaal zijn 500 mensen voor de enquete ondervraagd.

In de enquete moet met name de overheid het ontgelden. Zo vindt 85 procent van de ondervraagden dat de overheid moslimfundamentalisme heeft onderschat. Acht op de tien mensen vindt Nederland veel te tolerant. Meer dan zes op de tien vreest nu voor rellen tussen Marokkanen en Nederlanders.

88 procent vindt dat de AIVD veel meer fundamentalistische moslims moet gaan volgen. Een ander opvallend detail van de enquete: bijna drie op de tien Nederlanders zou, indien mogelijk, uit Nederland willen emigreren.

Gamecaster ontwikkelt TV ervaring van sportspellen

Gamecaster heeft vandaag aangekondigd dat het een patent heeft aangevraagd voor een nieuwe techniek door hen ontwikkeld.
De Gamecaster Cybercam, zoals het product gaat heten, is een speciale camera die verbinding zoekt met online potjes van sportspellen. Op deze manier kunnen professionele cameramensen bijvoorbeeld een online voetbalpotje filmen zodat het publiek het als een echte TV uitzending ervaart.

David MacIntosh, President van Gamecaster:
"We see the desire to watch video game competitions increasing among gamers who compete in, and fans who follow, this emerging sport. The Gamecaster Cybercam facilitates the quality telecast of video game competitions and brings the drama of competitive gaming to a broader audience."

Jade Empire interview met nieuwe screens

Vandaag heeft Bioware een interview online gezet over hun spel Jade Empire, een RPG voor de Xbox.

In het interview worden mensen van Design, Art en Animation geinterviewd over hun functie binnen Bioware en het spel. Behalve dat het een leuk interview is, is het ook het bekijken waard vanwege de nieuwe screenshots die Bioware er tussen heeft gestopt. Geef je echter niks om interviews, dan kan je de nieuwe screens ook hieronder bewonderen.

Het interview is hier te vinden.Pratende hond vraagt om zijn eten

In Rusland is een pratende hond ontdekt. De hond, een twee jaar oude Staffordshire terrier, kan de namen van zijn baasjes uitspreken en vragen om eten. Dit meldt de Russische krant Komsomolskaya Pravda.

Volgens de eigenaar Vladimir Lyubaev begon zijn hond Yula toen hij nog maar een jaar oud was Vladimirs vrouw te roepen door "mama" te roepen. Als Yula honger had begon hij "eten mama" te roepen als Vladimirs vrouw er was, en "eten Roma" als Vladimirs zoon Roma er was.

Hoewel Russische kinderen moeite hebben met de letter "r", kon de hond Yula het al snel uitspreken, terwijl ze nog heel jong was, aldus Vladimir. Vladimir is benieuwd wat voor volzinnen zijn hond later nog zal kunnen uitspreken.

Journalisten zijn naar Kushnarenkovo in de republiek Bashkiria gegaan om te kijken of de hond echt kon praten. Het bleek volgens de journalisten echt waar te zijn, de hond kon praten.

Uitslagen CL (03/11/04)

Vanavond werd voor de vierde ronde in de poulefase van de Champions League gespeeld. Hierbij de uitslagen en de tussenstand.

Uitslagen Champions League (03/11/04)

Groep A
Deportivo Coruña - Liverpool (0-1)
14' Andrade 0-1 (ed)

Olympiakos Piraeus - AS Monaco (1-0)
84' Schürrer 1-0


Groep B
Dinamo Kiev - Real Madrid (2-2)
13' Yussuf 1-0
23' Verpakovskis 2-0
38' Raúl 2-1
44' Figo 2-2 (pen)

AS Roma - Bayer Leverkusen (1-1)
82' Berbatov 0-1
90'+3 Montella 1-1


Groep C
Maccabi Tel Aviv - Ajax (2-1)
49' Dego 1-0
57' Dego 2-0
88' De Ridder 2-1

Bayern München - Juventus (0-1)
90' Del Piero 0-1

Groep D
Olympique Lyon - Fenerbahçe (4-2)
14' Selçuk 0-1
22' Essien 1-1
53' Malouda 2-1
73' Tuncay Sanli 2-2
90'+4 Nilmar 3-2
90'+6 Nilmar 4-2

Manchester United - Sparta Praag (4-1)
14' Van Nistelrooy 1-0
25' Van Nistelrooy (pen) 2-0
53' Zelenka 2-1
60' Van Nistelrooy 3-1
90' Van Nistelrooy 4-1


Tussenstanden Champions League (na 03/11/04)
Groep A

Pos.ClubAWGVPV-T
1Olympiakos Piraeus421173-2
2Liverpool421173-1
3AS Monaco420264-4
4Deportivo La Coruña 402220-3

Groep B

Pos.ClubAWGVPV-T
1Dinamo Kiev421179-5
2Real Madrid421177-7
3Bayer Leverkusen421179-6
4AS Roma401314-11

Groep C

Pos.ClubAWGVPV-T
1Juventus +4400124-0
2Bayern München420265-2
3Ajax410334-7
4Maccabi Tel Aviv410332-6

Groep D

Pos.ClubAWGVPV-T
1Olympique Lyon +43101011-6
2Manchester United4220812-5
3Fenerbahçe410336-13
4Sparta Praag401312-7

+ door naar tweede ronde Champions League (knockout fase)

Bos: 'Beveiligen tegen moslimextremisme onmogelijk'

Icoon politiek binnenland nieuws In een discussie over moslimextremisme bij het actualiteitenprogramma NOVA zijn door de politiek leider van de Partij van de Arbeid (PvdA) Wouter Bos uitspraken gedaan over de gebeurtenissen van de afgelopen dagen . Zo is volgens hem de Nederlandse samenleving niet te beveiligen tegen de gevaren van moslimextremisme. VVD-fractieleider Jozias van Aartsen bestrijdt dit.

In het programma, waar Bos met van Aartsen in debat ging, stond naast het moslimextremisme de verkiezingen in Amerika centraal. Beiden hadden liever gezien dat Kerry had gewonnen. Bos verweet onder meer minister Bot van Buitenlandse Zaken in zijn standpunten altijd achterdeurtjes in te bouwen, om zo alle mogelijkheden open te laten.

De discussie over moslimextremisme in Nederland is weer flink opgelaaid, sinds is gebleken dat de moord op Theo van Gogh uitgevoerd werd vanuit radicaal-islamitische motieven. Van Aartsen, die de moslimextremisten als "bloedgevaarlijk voor onze samenleving" beschouwt, vindt dat de capaciteit bij inlichtingendiensten flink uitgebreid moet worden. Dit om zo de radicale moslims beter in de gaten te kunnen houden, omdat volgens hem evident is wat hun bedoelingen zijn.

Volgens Bos is het onmogelijk om de harde kern van 150 extremistische moslims voortdurend in de gaten te houden. Zo zou de taak van de AIVD zich met name toespitsen op het waarborgen van de veiligheid van politici. Van Aartsen vindt dat deze bevoegdheden ook uitgebreid moeten worden naar onder meer het (mogelijk) beveiligen van journalisten, kunstenaars en opinievormers.

Beide politici deelden de mening dat de informatievoorziening naar buiten toe en tussen overheden onderling veel beter kan. Impliciet werd er verwezen naar de inhoud van de brief, die met een mes in het lichaam van Theo van Gogh was gestoken.

Buttiglione juicht anti-homostemming VS toe

Nyrem en andromeda1968 hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek buitenland nieuwsDe Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Rocco Buttiglione heeft de uitslag van de referenda in elf Amerikaanse staten over het homohuwelijk toegejuicht. De referenda werden gisteren gelijk met de presidentsverkiezingen gehouden, en lieten een meerderheid zien voor het voorstel om in de grondwet vast te leggen dat het huwelijk een verbintenis is tussen man en vrouw.

De Italiaan meent dat Amerika met deze uitspraak aangetoond dat het meer aan waarden hecht dan Europa. Buttiglione was kandidaat om EU-commissaris van Justitie te worden, maar raakte in opspraak door extreme uitspraken over homo's en vrouwen. Dit leidde ertoe dat José Manuel Barroso, de beoogd voorzitter van de Europese Commissie, onder druk van het Europees Parlement de voordracht voor zijn voltallige ploeg introk.

Uitslag Maccabi Tel Aviv-Ajax

Vanavond speelde Ajax het vierde pouleduel in de Champions League in Israël tegen Maccabi tel Aviv. In een mat duel werd met 2-1 verloren.

Ajax werd geen plezier gedaan met de trip naar Israël. De tegenstander die eerder in de ArenA weinig tegenspel kon bieden, was deze maal op de hoede. Het eerste halfuur gebeurde er hoegenaamd niks. Dego raakte namens Maccabi de paal. Pas na 33 minuten kreeg Ajax de eerste kans, die het niet benutte. Rafael van der vaart zag zijn schot voorlangs huppelen. Het zou de enige Amsterdamse kans in het eerste bedrijf zijn.

In de tweede helft speelde Ajax zo mogelijk nog ongecontroleerder. Zonder ervaring en met gebrek aan spitsen liep de aanval telkens weer dood. Maccabi plaatste felle tegenstoten. Al snel had het daarbij succes. Nadat Anthony Obodai Dego zag vertrekken en doeltreffend uithaalde. Het zou nog erger worden. Dego tekende even later voor de 2-0 met een boogbal na een misvatting van keeper Maarten Stekelenburg. Ajax zette alles op een slotoffensief, maar de klap was hard aangekomen. Daniel de Ridder wist enkele minuten voor tijd door de benen van de Israëlische keeper alsnog te scoren, maar de treffer kwam te laat (2-1).

Ajax heeft nu een beter onderling resultaat tegen Maccabi (4-2), hierdoor blijft het op de derde positie in de poule. De club zou hiermee UEFA Cup voetbal kunnen verdienen. Juventus klopte vanavond Bayern München en is daarmee als eerste zeker van de volgende ronde.


Maccabi Tel Aviv - Ajax (2-1)
49' Dego 1-0
57' Dego 2-0
88' De Ridder 2-1

Maccabi Tel Aviv: Strauber, Moosa, Giovanini, Strool (Reis/71), Abo-Siam, Mishaelhof, T. Cohen, L. Cohen (Pantsin/77), Dego, Mesika, Addo (Zitoni/86)

Ajax: Stekelenburg, Trabelsi, De Jong, Heitinga, Grygera, Pienaar (De Ridder/70), Obodai (Sonck/58), Sneijder, Rosales, Van der Vaart, Mitea (Boukhari/54)

Uitslagen Champions League (03/11/04)

SubheaderAjax speelde in het vierde pouleduel van de Champions League in Israël tegen Maccabi tel Aviv. In een mat duel werd met 2-1 verloren.

Ajax werd geen plezier gedaan met de trip naar Israël. De tegenstander die eerder in de ArenA weinig tegenspel kon bieden, was deze maal op de hoede. Het eerste halfuur gebeurde er hoegenaamd niks. Dego raakte namens Maccabi de paal. Pas na 33 minuten kreeg Ajax de eerste kans, die het niet benutte. Rafael van der vaart zag zijn schot voorlangs huppelen. Het zou de enige Amsterdamse kans in het eerste bedrijf zijn.

In de tweede helft speelde Ajax zo mogelijk nog ongecontroleerder. Zonder ervaring en met gebrek aan spitsen liep de aanval telkens weer dood. Maccabi plaatste felle tegenstoten. Al snel had het daarbij succes. Nadat Anthony Obodai Dego zag vertrekken en doeltreffend uithaalde. Het zou nog erger worden. Dego tekende even later voor de 2-0 met een boogbal na een misvatting van keeper Maarten Stekelenburg. Ajax zette alles op een slotoffensief, maar de klap was hard aangekomen. Daniel de Ridder wist enkele minuten voor tijd door de benen van de Israëlische keeper alsnog te scoren, maar de treffer kwam te laat (2-1).

Ajax heeft nu een beter onderling resultaat tegen Maccabi (4-2), hierdoor blijft het op de derde positie in de poule. De club zou hiermee UEFA Cup voetbal kunnen verdienen. Juventus klopte vanavond Bayern München en is daarmee als eerste zeker van de volgende ronde. In poule D plaatste Olympique Lyon zich voor de tweede fase.


De uitslagen:
Deportivo Coruña - Liverpool (0-1)
Olympiakos Piraeus - AS Monaco (1-0)

AS Roma - Bayer Leverkusen (1-1)
Dinamo Kiev - Real Madrid (2-2)

Maccabi Tel Aviv - Ajax (2-1)
Bayern München - Juventus (0-1)

Olympique Lyon - Fenerbahçe (4-2)
Manchester United - Sparta Praag (4-1) Van Nistelrooy 4x

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager

Dode bij explosie in woning Amsterdam

Icoon Binnenlands nieuwsIn een woning in het centrum van Amsterdam heeft vanmiddag een explosie plaatsgevonden. Hierbij is een man om het leven gekomen. Momenteel is de oorzaak van de explosie nog onbekend

De explosie vond plaats in een woning op de hoek van de Recht- en de Kromboomsloot in het centrum van Amsterdam. Het slachtoffer is een invalide bewoner van het pand. Na de explosie probeerden buurtbewoners het slachtoffer nog te redden, dit bleek echter tevergeefs. De politie zoekt nog naar de oorzaak van de explosie, wel staat vast dat het geen gasexplosie was.

Verkoop van pints in Ierland afgenomen

Icoon Buitenlands nieuwsHet aantal verkochte pints bier in Ierland is het afgelopen jaar afgenomen. De Irish Brewers’ Association (IBA), vertegenwoordiger van bierproducenten als Heineken en Diageo, heeft bekendgemaakt dat tussen maart en september van dit jaar 339 miljoen pints in Ierland zijn getapt. In dezelfde periode vorig jaar waren dat nog 362 miljoen pints. De belangrijkste reden voor de afname lijkt het rookverbod dat sinds april van dit jaar ook in de voor Ierland kenmerkende pubs geldt.

De IBA vreest dat de daling van de omzet zal doorzetten en voorziet voor het hele jaar een daling van tien procent. Men vreest dat zich in Schotland hetzelfde zal voordoen. Ook daar wordt overwogen om een rookverbod in te voeren waardoor de ontwikkelingen in Ierland met argusogen gevolgd. Paul Waterson, voorzitten van de Scottish Licensed Trade Association (SLTA), stelt dat "de waarde van de pubs in Ierland letterlijk in rook op gaat". Hij vreest voor het verlies aan banen. De Schotse minister van volksgezondheid ziet dit anders en legt de nadruk positieve gevolgen van het afgenomen aantal geconsumeerde pints bier.

Raadsleden ruziën over stilte voor Van Gogh

Icoon Binnenlands nieuwsEen verzoek om een minuut stilte te houden in verband met het overlijden van Theo van Gogh heeft in de gemeenteraad van Eindhoven tot de nodige commotie geleid, zo meldt Omroep Brabant.

De onrust is ontstaan door een mailwisseling tussen twee raadsleden. Raadslid Verhaegh van Liberaal Eindhoven noemt collega-raadslid Kerkwijk van GroenLinks in een mail een 'godvervloekte GroenLinks-huichelaar' omdat deze aangaf tijdens de begrotingsbehandeling stil te willen staan bij de dood van Theo van Gogh.

GroenLinks is volgens Verhaegh de laatste partij die Van Gogh moet herdenken. De partij zou volgens het raadslid verantwoordelijk zijn voor 'de gedachtenpolitie van Anti Discriminatie Bureaus'. Verder verwijt het raadslid van Liberaal Eindhoven Verhaegh dat hij tegen preventief fouilleren stemde.

-
Kijk hier voor de bewuste mailwisseling.

Kameo tot nader bericht uitgesteld

Rare en Microsoft hebben besloten om hun potentiële platform topper uit te stellen. Naar wanneer en waarom precies is niet bekend.
"[...]
Here's one you didn't see coming! After a lot of thought and discussion, Rare and Microsoft Game Studios have decided to push back the launch of Kameo: Elements of Power in order to incorporate several changes and new features (some minor, some not so minor).

We realise this is frustrating in the short term to all those of you avidly following the game's progress and itching to bust some Troll heads, and we can only apologise for keeping you in suspense, but rest assured that every last one of these new developments is designed to enhance and expand the overall experience. We want this to be the best game possible, so like any delays we may have instigated in the past (surely not) we have every confidence that this one will ultimately work out for the best. Stay tuned for further updates.
[...]"Geen wonder dat 'ie kwaad is...

Elfjarige jongen rijdt eigen vader dood

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsIn het Belgische plaatsje Forchies-la-Marche, in de omgeving van Charleroi, is een man overleden nadat hij door zijn eigen zoontje met een auto was omvergereden. De elfjarige jongen was door zijn vader gevraagd de auto even te verplaatsen, waarna het ongeluk gebeurde.

Het ongeluk gebeurde tijdens het wassen van de auto. Hierbij vroeg de man zijn zoon of deze de auto even wilde verplaatsen. Hierbij drukte de jongen echter het gaspedaal te diep in en reed zijn vader omver. De man kwam klem te zitten tussen de wagen en een muur en raakte hierbij zwaargewond. Ook kreeg hij door de shock een hartaanval. Eerste zorg werd nog wel ter plekke toegediend, maar even later overleed de man in een ziekenhuis in Charleroi.

AEL bekritiseert 'Hitler-speech' Verdonk

BCtjuh had ons via de nieuws-submit te melden:

De Nederlandse afdeling van de Arabische Europese Liga (AEL) vindt de speech die minister Rita Verdonk van Integratie en Vreemdelingenzaken gisteren bij de 'kabaalwake' ter nagedachtenis van de vermoorde Theo Van Gogh hield, onbestaanbaar. Volgens AEL-voorzitter Nabil Marmouch gedroeg Verdonk zich als een soort Hitler: ''Zoals zij zei dat de schutter twee nationaliteiten had en vervolgens zei dat men niet moet polariseren is ongelooflijk. Het leek wel een Hitler-speech, alleen het snorretje ontbrak.'' Marmouch veronderstelt dat de VVD-minister de moord op Van Gogh gebruikt voor haar eigen electorale gewin.

Volgens de Nederlandse AEL-leider is er onder zijn achterban geen onrust. Er is maar één iemand verantwoordelijk voor de moord die gepleegd is, en dat is de dader, zo meent hij. De moord op Van Gogh heeft volgens Marmouch ook niets te maken met vrijheid van meningsuiting. ''Uitspraken als 'de pooier van de profeten' en 'geitenneukers' hebben niets met vrijheid van meningsuiting te maken'' Van Gogh wilde slechts beledigen, en daar was hij goed in, aldus Marmouch. De moord op Van Gogh keurt de AEL overigens onomwonden af.

De AEL-voorzitter vindt dat mensen als Geert Wilders, Joost Eerdmans en Rita Verdonk erop uit zijn om nog meer haat te zaaien. Deze mensen vormen volgens hem de basis van nog meer ellende in Nederland.

UMAH
Ook de Unie van Marokkaanse-Nederlandse Academici en Hbo'ers (UMAH) is niet te spreken over de toespraak van Verdonk. Ze begaf zich met haar uitspraken over een dubbele nationaliteit op het randje, meent de Unie.

Bestuurslid Mr. drs. Saïd Bellari: ''De toonzetting van haar speech was erg negatief. Verdonk maakt te veel gebruik van een 'zij-wij redenering'. En dat is een splijtende redenering die de integratie niet ten goede komt.''

Net als Marmouch is ook Bellari niet te spreken over de 'aanvallen' van VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali en onafhankelijk Kamerlid Geert Wilders op de moslimgemeenschap: ''We moeten ook tegen een stootje kunnen maar dit zijn loslopende projectielen.'' De UMAH-bestuurder pleit voor een landelijke Officier van Justitie die toeziet op racisme. Of de anti-islam uitlatingen van Van Gogh hebben gezorgd voor zijn dood,weet hij niet, maar Bellari denkt wel dat deze hebben meegewerkt aan de oplopende spanningen in de samenleving.

-
De speech van Verdonk (via Van Gogh-videoaudio op NOS.nl).

[upd] Meer bekend over Van Gogh-verdachte

In Amsterdam zijn gisteren vier extremistische moslims gearresteerd. Volgens hun advocaten werden er twee klemgereden en geblinddoekt uit hun auto gehaald. Twee andere moslims werden gearresteerd toen zij een moskee verlieten.

Eén van de moslims zou inmiddels weer zijn vrijgelaten. De anderen worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie. Niet bekend is of de aanhoudingen te maken hebben met de moord op Theo van Gogh. Het Openbaar Ministerie (OM) weigert tot nu toe mededelingen te doen.

Update 18:10
De Amsterdamse korpschef B. Welten heeft aan het eind van de middag laten weten dat er de afgelopen 24 uur acht mensen in Amsterdam zijn gearresteerd in het onderzoek naar de moord op Van Gogh. Dat gebeurde onder meer tijdens vijf huiszoekingen.

Bij het doorzoeken van de woningen zijn in ieder geval fundamentalistische islamitische boeken en pamfletten in beslaggenomen alsmede computers. Vier huiszoekingen vonden plaats in Amsterdam-West.

De arrestanten zijn 19 tot 27 jaar oud. Het gaat om één Algerijn, één iemand met de Spaans-Marokkaanse nationaliteit en zes Marokkanen.

Met dank aan Ambrosius, die deze update meldde via de nieuws-submit.


Update 20:03
Het RTL Nieuws meldt meer over de verdachte van de moord op Theo van Gogh. Hij heet Mohammed B., is 26 jaar, van Marokkaanse afkomst en in Nederland geboren. Hij is woonachtig in Amsterdam-Slotermeer

De politie heeft de woning van B. van top tot teen doorzocht. Computers, radio's en koffers zijn meegenomen voor onderzoek. Hij lijkt totaal onbekend te zijn in de buurt, zelfs zijn Marokkaanse buurman zegt hem niet te kennen. In de woning wonen meerdere mannen, allemaal halverwege de 20 en net als Mohammed van Marokkaanse afkomst.


Mohammed B.

PSTwo is een succes

Het verkleinde model van de PlayStation 2, officieus PSTwo genaamd, doet het goed in de UK. In de eerste week dat de PSTwo beschikbaar was verkocht het zo'n 50 000 units, drie keer zoveel als het aantal PS2's dat de week ervoor werden verkocht.

De PS2 verkocht in deze week twee keer zoveel als de Xbox en 17! keer zoveel als de GameCube. Op de handheldmarkt doet Nintendo het een stuk beter, de verkopen van het apparaat stegen met 31%. Als de handheld- en consolemarkt samen genomen worden staat de GBA nog steeds tweede achter de PS2.

De launch van de PSTwo komt natuurlijk op een perfect getimed moment met de release van GTA San Andreas op dezelfde dag.

Conditie trainen tijdens gamen

Tja, als je toch wilt bewegen tijdens het gamen kom je toch vaak op dance-mats uit, maar niet iedereen voelt er veel voor om op de maat te springen. Voor die mensen heeft fpgamerunner de oplossing uitgevonden, de lopende 'game'-band.

Op deze band kun je tijdens een first-person shooter in plaats van met de toetsen te lopen, echt bewegen. Het is zelfs zo dat het apparaat gewoon een omgebouwde lopende band is met een usb snoertje eraan. Het apparaat zal zeer makkelijk in gebruik zijn en met vrijwel elke first-person shooter werken.

Zou je geïnteresseerd zijn in dit geintje dan zal je er binnenkort zo'n 1800 dollar, plus 125 dollar verzend kosten voor moeten neertellen. Dan klinkt zo'n dance-mat niet zo gek meer he?Klik hier voor een video preview

Eerste vrouw op Japans bankbiljet

De negentiende eeuwse schrijfster Ichiyo Higuchi is de eerste Japanse vrouw die op een bankbiljet te zien is. Het biljet van 5000 Yen is inmiddels in roulatie gebracht. Higuchi werd geboren in 1872 en overleed in 1896.

De Japanse regering heeft deze week voor het eerst in twintig jaar nieuwe bankbiljetten in omloop gebracht. De totale waarde van het briefgeld was 2,3 miljard Yen (15,9 miljoen euro).

Lichte straf voor ADO Den Haag

De KNVB heeft slechts een lichte straf uitgedeeld naar aanleiding van de spreekkoren in de wedstrijd van ADO Den Haag tegen Ajax. ADO komt weg met een boete van 25.000 Euro en een voorwaardelijke straf van een thuiswedstrijd zonder publiek.

Er werd een zware straf verwacht voor ADO Den Haag vanwege de maatschappelijke ophef die de spreekkoren veroorzaakten. De tuchtcommissie is echter gekomen tot een onvoorwaardelijke geldboete van ¤ 25.000,- en een voorwaardelijke straf, met een proeftijd van een jaar, van het spelen van één wedstrijd zonder thuispubliek in de Holland Casino Eredivisie. De voorwaardelijke straf van de opschorting van het recht voor het verkrijgen van toegangskaarten voor een uitwedstrijd in het seizoen 2004/'05 is omgezet in een onvoorwaardelijke straf. In de uitwedstrijd bij Ajax mag ADO geen supporters meenemen.

De tuchtcommissie legt de straf op omdat ADO Den Haag onvoldoende maatregelen heeft getroffen om de spreekkoren een halt toe te roepen, met name tijdens en na afloop van de wedstrijd. Daarnaast vindt de tuchtcommissie dat de club nog te weinig personen heeft achterhaald die zich schuldig hebben gemaakt aan het uiten van spreekkoren. ADO Den Haag kan beroep aantekenen tegen de straf. Later staat ook nog de tuchtzaak over de spreekkoren bij, en het staken van, de wedstrijd van ADO Den Haag tegen PSV op het programma.

EVE Online: Exodus krijgt een datum en een trailer

CCP, de developer en uitgever van EVE Online, heeft 17 november als datum gekozen voor de expansion van EVE Online. De expansion pack zal gratis te downloaden zijn vanaf de EVE Online pagina. In Exodus wordt het voor spelers eindelijk mogelijk om de sterrenstelsels naar zijn of haar hand te zetten. Alle beslissingen van de spelers zullen invloed hebben op de politieke wereld in het spel.

EVE Online is een space MMORPG en heeft één server waar iedereen over de hele wereld op inlogt. Hiermee hebben ze al verscheidene records verbroken van meeste spelers in één online wereld.

Hier is de trailer te vinden van EVE Online: Exodus.

Twee doden gevonden in vakantiewoning

In een vakantiewoning in het Zeeuwse Kamperland heeft de politie vanmiddag twee mensen en hun hond dood aangetroffen. Dit is woensdag door de politie bekendgemaakt.

De politie werd ingeschakeld door de verhuurder van het huisje. De verhuurder had het paar al twee dagen niet meer gezien en was naar de woning gegaan waar hij hen vond. Er zijn geen sporen van een misdaad, dus wordt er gekeken of zij om het leven zijn gekomen door koolmonoxidevergiftiging. Het is nog onduidelijk hoe lang de mensen in de woning hebben gelegen.

Hongaarse troepen in maart weg uit Irak

In maart zal Hongarije zijn driehonderd militairen terugtrekken uit Irak. Dit is woensdag bekendgemaakt door premier Ferenc Gyurcsany. "Daar blijven totdat de verkiezingen zijn gehouden, is onze plicht" , aldus Gyurcsany. Langer blijven is volgens hem onmogelijk. In januari zijn de verkiezingen in Irak.

Het mandaat van de Hongaarse eenheid in Irak, een ondersteunend transportbataljon, verstrijkt in december. De socialistische regering zal binnenkort een nieuw voorstel indienen om langer verblijf mogelijk te maken. De regering zal met een tweederde meerderheid moeten instemmen. Het ziet er echter niet naar uit dat de conservatieve regering met het voorstel zal instemmen. Ook een meerderheid van de bevolking is tegen een langer verblijf van de militairen in Irak.

Cohen wil 'boel bij elkaar houden'

De Amsterdamse burgemeester Job Cohen heeft vandaag gezegd dat de moord op Theo van Gogh de gevoelens tussen Nederlanders en Marokkanen verder heeft versterkt. Hij noemt de groepen nu bij naam om eens een keer te generaliseren. ''Ik wil maar eens uitspreken hoe iedereen er in de stad over denkt.''

De burgemeester roept beide groepen op om de gevoelens van angst en haat om te buigen naar vertrouwen. ''Wat ik nu ga doen en wat ik aan het doen ben, is de boel bij elkaar houden. Daar kan men cynisch over doen maar dat kan me niet schelen.'' De burgervader benadrukte dat hij dit zal doen door middel van de dialoog maar ook door ''keihard optreden'' als daar reden toe is. ''In Amsterdam leven meer dan 170 nationaliteiten en 120.000 moslims. Ik wil deze groepen niet uitsluiten, niet verder in een hoek duwen. Ik pas daarvoor.''

Aboutaleb
De Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb van Integratie, zelf van Marokkaanse komaf, heeft een beroep gedaan op de Marokkaanse gemeenschap om alert te zijn op misstanden. ''Ik wil daarmee voorkomen dat er gekke dingen gebeuren'', zei hij vandaag na afloop van een bijzondere gemeenteraadsvergadering.

Volgens de wethouder moeten Marokkaanse opvoeders hun kinderen duidelijk maken dat de discussie, het woord, de enige manier is om elkaar te bestrijden.

Kerry erkent nederlaag; Bush blijft president

Het persbureau AP meldt dat John Kerry zijn nederlaag bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft erkend. De Democratische senator heeft president Bush gebeld om hem te feliciteren met de overwinning. Ook de komende vier jaar zal George W. Bush dus de president van de Verenigde Staten zijn.

Het duurde lang voordat de definitieve bekend werd. De doorslag zou uiteindelijk moeten komen uit Ohio, maar de Democraten weigerden hun verlies daar toe te geven. Nu heeft Kerry zijn nederlaag in Ohio en daardoor zijn nederlaag bij de gehele verkiezingen dus erkend. Kerry gaf te kennen het land niet met een langere procedure te willen verdelen.

Naar verwachting hebben in totaal zo'n 120 miljoen Amerikanen hun stem uitgebracht. Dat zou een opkomstpercentage betekenen van ongeveer 60 procent. Dit is de hoogste opkomst sinds tijden.

Om 20:00 (Nederlandse tijd) zal Kerry zijn verlies officieel bekendmaken in zijn woonplaats Boston. Twee uur later houdt president Bush een toespraak in Washington.


George Bush tijdens een van zijn campagnebijeenkomsten.


Op dit moment zijn alleen de de resultaten van Iowa (7 kiesmannen) en New Mexico (5) nog niet bekend. Dit lijken echter beide ook staten voor Bush te worden. Dat zou betekenen dat Bush in totaal 286 kiesmannen van de in totaal 538 kiesmannen heeft en Kerry 252.

-
Op FOK! hebben wij de hele nacht en ochtend de laatste ontwikkelingen in de Verenigde Staten voor je bijgehouden. Hier vind je het volledige overzicht.
En hier kun je de uitslagen per staat bekijken.

NRC: Brief op Van Gogh is jihad-oproep

20001348 had ons via de nieuws-submit te melden:

Volgens het NRC-Handelsblad bevat de brief, die de 26-jarige moordverdachte achterliet op het lichaam van Theo van Gogh, teksten waarin wordt opgeroepen tot de islamitische heilige oorlog. Zelf droeg hij een afscheidsbrief bij zich. Beide teksten kunnen beschouwd worden als aanwijzingen voor het vermoeden dat de verdachte handelde vanuit een radicaal-islamitische achtergrond. Iets waarover minister Donner gisteren ook al zijn vermoeden uitsprak.

Het openbaar ministerie in Amsterdam wilde nog geen mededelingen doen over de aard en de inhoud van beide brieven.

De advocaat van de verdachte, mr. P. Plasman, heeft inmiddels met zijn cliënt gesproken. Hij weigerde ieder commentaar. Hij kan overigens ook weinig zeggen, omdat de verdachte in alle beperkingen zit, waardoor zijn advocaat gebonden is aan een zwijgplicht. In alle beperkingen betekent dat de verdachte geen enkel contact met de buitenwereld mag onderhouden. Enkel zijn advocaat mag hij spreken, maar die mag gedurende de beperkingen geen mededelingen doen aan derden.

Hirsi Ali
Het NRC meldt ook dat VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali na de moord op Theo van Gogh opnieuw met de dood bedreigd is. Ze ontving per e-mail een dreigement dat was ondertekend met 'Khalid Ibn Walid'. De tekst luidt: ''Hee Hirsi, Blij dat Van Gogh is opgeruimd. Jij bent de volgende.''

Op het adres waar Hirsi Ali vannacht overnachtte is zij ook lastig gevallen. Tussen half vijf en vijf uur vanochtend drukte een Marokkaanse jongen op alle deurbellen in de omgeving. Hij wilde haar spreken. De jongen is door de politie aangehouden en enkele uren later vrijgelaten.

Lopez verrast Gaudio

De als zevende geplaatste Argentijn Gaston Gaudio is er niet in geslaagd de derde ronde van de Masters in Parijs te bereiken.

Gaudio werd uitgeschakeld door de Spanjaard, Feliciano Lopez, die eerder dit jaar het ATP-toernooi in Wenen won. De setstanden waren 7-5, 3-6 en 6-1.

In de derde ronde speelt Lopez nu tegen de Roemeen Andrej Pavel, de verliezend finalist van vorig jaar. De als elfde geplaatste Pavel versloeg dinsdag al de Amerikaan Mardy Fish in twee sets, setstanden waren 7-6 en 6-4.

Ook de als zestiende geplaatste Tsjech Jiri Novak werd in de tweede ronde uitgeschakeld. Novak, die afgelopen zondag nog het toernooi in Basel op zijn naam schreef, verloor in twee sets van de Rus Mikhail Youzhny, 3-6 en 5-7.

[update] Foto overleden Theo Van Gogh


Filmmaker, columnist en opiniemaker Theo van Gogh lijkt letterlijk afgeslacht op een foto die de Telegraaf vandaag op de voorpagina plaatst. De foto is genomen vlak na de moord door een getuige. De 47-jarige Van Gogh ligt levenloos op het fietspad van de Linnaeusstraat met twee messen in zijn lijf. Uit zijn borst steekt het heft van een groot vleesmes waarmee de dader zijn slachtoffer de eerste steken toebracht. Aan het moordwapen is een briefje bevestigd met daarop waarschijnlijk Arabische teksten. In Van Gogh zijn zij priemt een tweede mes. De cineast werd eerst neergeschoten, alvorens de dader toestak.

De aangehouden dader, een 26-jarige Amsterdammer met de Nederlandse en Marokkaanse nationaliteit, was lid van een extremistische moslimorganisatie, zo meldt het NOS-journaal vanochtend. Gisteren werd al duidelijk dat hij contact onderhield met een een groep van 150 moslimradicalen die door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) continu in de gaten wordt gehouden. De man zelf maakte geen deel uit van die groep, maar had wel zeer nauwe contacten met hen. Bovendien is hij bevriend met de 18-jarige Samir A, die afgelopen zomer het grote terreuralarm veroorzaakte in ons land. A zit vast voor het beramen van aanslagen op Schiphol, de Tweede Kamer en kerncentrale Borssele.

Zowel A als de vermoedelijke moordenaar van Van Gogh bezochten volgens de Telegraaf regelmatig de radicale El Tawheed moskee in Amsterdam Oud-West. Die moskee heeft inmiddels een ware geschiedenis opgebouwd als het gaat om negatief in het nieuws komen. Eerder dit jaar kwam ze onder vuur te liggen door het uitbrengen van lectuur, waarin werd opgeroepen tot vrouwenbesnijdenis en het doden van homo's. Ook werd in deze moskee haat gepredikt. Verschillende malen heeft de politiek - met name de VVD - al gepoogd de moskee te laten sluiten. Tot nu toe zonder succes. In april van dit jaar was er nog een als 'teleurstellend' omschreven overleg tussen buurtbewoners, stadsdeel Oud West, burgemeester Job Cohen en wethouder Ahmed Aboutaleb enerzijds, en het bestuur van de omstreden El Tawheed moskee anderzijds.


Het ontzielde lichaam van Theo van Gogh


Update 15:59
De maker van de foto is de 27-jarige Amsterdammer Aron Boskma. Hij maakte de foto met zijn mobiele telefoon zonder te weten dat het Theo van Gogh was; Dat las hij pas thuis op teletekst. Boskma nam het plaatje om zijn ooggetuigeverslag tegen zijn vrienden kracht te kunnen bijzetten. ''Ik was bang dat ze me anders niet zou geloven.''

Zijn verhaal: ''Ik zat in mijn auto in de Linnaeusstraat te wachten voor het stoplicht, toen ik opeens pistoolschoten hoorde. Even later kwam een man over het fietspad aanstrompelen. Hij liep een fietsster omver, ging voor mijn bumper langs en stak de weg over. Aan zijn houding kon je zien dat deze man de dood op zijn hielen had. Ik zag op dat moment nog niet dat het om Theo van Gogh ging en dat hij al een gapende snijwond in zijn hals had.''

Hij vervolgt: ''Meteen daarop rende er een man voor mijn auto langs naar de overkant, achter hem aan. Op de stoep had hij hem te pakken. Met twee gestrekte armen probeerde Van Gogh zijn belager af te weren. Op dat moment stak de man hem een Rambo-mes in de hartstreek.''

Volgens Boskma was het een enorm mes, met een lemmet van circa 30 centimeter. ''Onmiddellijk daarna plantte hij ook het tweede steekwapen, een gekarteld soort koksmes, in het lichaam. Van Gogh zakte in elkaar. Ik besefte niet goed wat ik zag. Ik vond het merkwaardig dat de dader de messen direct losliet en ze niet uit het lichaam trok. Het was een beestachtige afslachting. Van Gogh is als een stier in de arena afgemaakt.''

'Vijftien doden op wachtlijsten verpleging en verzorging'

coach4all had ons via de nieuws-submit te melden:

De wachtlijzen in de zorg zijn lang. Velen die op een opname in een verpleeg-of verzorginshuis zitten te wachten kunnen dat beamen. De lijst hiervoor blijkt echter voor een groot deel niet te kloppen. Dat heeft zorgverzekeraar De Friesland geconcludeerd na onderzoek van de wachtlijsten.

De zorgverzekeraar onderzocht de wachtlijsten van juni 2003. Toen stonden er vijftien tot twintig mensen op de lijst die al waren overleden. Daarbij hoort ongeveer de helft van de mensen op de lijst er niet meer thuis, zo stelt De Friesland. Het bedrijf maakte de cijfers woensdag bekend.

Miami Vice komt naar de mobiele telefoon

Elkware, Europa's grootste onafhankelijke developer voor games op mobiele telefoons, heeft aangekondigd een licentie verkregen te hebben van Universal Studios Consumer Products Group om een spel te ontwikkelen gebaseerd op een van de populairste series uit de jaren 80, Miami Vice.

Jan Andresen, managing director van Elkware GmbH zei:

"[...]
Miami Vice is one of the most influential and popular television shows of all time - our mobile game will incorporate the same high degree of style and action that made the show such a favourite.
[...]"


Jeremy Laws, vice president van media licensing en strategie voor Universal's Consumer Products Group, gaf als commentaar.
"[...]
The licensing of Miami Vice for the mobile space is consistent with our strategy of bringing the depth of Universal's content portfolio to mobile users. The property combines elements perfectly-suited to action gameplay and quintessential 80's style – delivering an engaging retro experience for consumers.
[...]"


De avonturen van Crockett en Tubbs in het zonovergoten Miami zullen rond de feestdagen beschikbaar komen op een aantal mobiele telefoons.

[upd]Vainsteins overweegt einde loopbaan

Romans Vainsteins overweegt zijn wielerloopbaan te beëindigen. Hij kan het trainen niet meer opbrengen volgens Italiaanse berichten.

Vainsteins werd in 2000 nog wereldkampioen in Plouay, maar lijkt op 30-jarige leeftijd zijn liefde voor het wielrennen te hebben verloren. Volgens berichten is hij vaker in de disco dan op de fiets te vinden. Vainsteins werd in oktober door Lampre aan de kant gezet vanwege het negeren van de interne gedragscode van het team.

Nu heeft hij weinig behoefte om een nieuw team te zoeken en te trainen voor volgend seizoen. Vini Caldirola zou hem nog wel graag willen inlijven, maar na een gesprek wacht het team de beslissing van Vainsteins af. Zelf zal hij de komende dagen nadenken en daarna zijn beslissing kenbaar maken.

Update:
Sporza meldt dat Romans Vainsteins definitief zijn afscheid heeft aangekondigd.

SpongeBob Squarepants Movin' with Friends info en screens

Spongebob Squarepants en z'n vriendjes komen naar de PlayStation 2. Kinderen kunnen binnenkort samen met Spongebob op avontuur. Het spel vereist de EyeToy en maakt het mogelijk voor de kids om letterlijk in het spel te stappen, waar ze aan de hand van lichaamsbewegingen elf verschillende mini-games moeten besturen. Deze mini-games zijn gebaseerd op populaire Nickelodeon programma's, waaronder SpongeBob SquarePants, The Fairly OddParents, Jimmy Neutron Boy Genius, Rocket Power en Danny Phantom. Daarnaast duiken er ook nog andere karakters uit de Nickelodeonshow op.
Het spel komt uit op 19 november. Nog net op tijd voor de goedheiligman

Features:

quote
# 11 different mini-games all based on popular Nickelodeon cartoons - take SpongeBob bowling, fix Cosmo and Wanda's fish bowl, go for a drive with Mrs. Puff, help Timmy smash robots, use Danny Phantom's superhero powers to trap spooky ghosts, assist Jimmy Neutron with a high-powered rocket landing or play a game of street hockey with Otto

# Multi-player action for up to 8 players

# Authentic voice talent from the most popular Nickelodeon cartoons

# All mini-games utilize the new EyeToy peripheral for the PlayStation 2 that literally puts players inside the videogame (by using their own body movements, players control all the action)

OutRun2: Special Tours onthuld

De vernieuwe OutRun 2: Special Tours zal volgende maand zijn opwachting gaan maken in de Japanse Arcades. Deze verbetere versie van OutRun 2 bevat 15 nieuwe plekken om te racen, waaronder Golden Gate Bridge en Times Square. Ook wordt het bestaande aantal van 8 Ferrari's uitgebreid met onder andere de 250GTO en de 512 Berlinetta Boxer.

Over een Europese release is nog niets bekend gemaakt en het is ook nog niet duidelijk of deze versie naar de Xbox gaat komen.

Cosworth mogelijk in handen van Ecclestone

Na meerdere eerdere overname kandidaten blijkt nu niemand minder dan Formule1 baas Bernie Ecclestone de motorenleverancier Cosworth over te willen nemen.

Ecclestone moet er zorg voor dragen dat volgend seizoen 20 bolides aan de start van de grand prix' staan. Dit is hem verplicht in het Concorde verdrag. De twee teams Jordan en Minardi zouden zo de mogelijkheid houden om met Cosworth motoren te blijven rijden.

Naast Ecclestone zou ook Champ Car eigenaar Kevin Kalkhoven interesse hebben in de motorenleverancier. Het probleem voor de Champ Car Teams is namelijk dat ze momenteel allemaal met Cosworth motoren rijden en er geen direct alternatief is voor volgend seizoen.

Ratchet&Clank: Up Your Arsenal naar de winkels

Sony kondigt vandaag aan dat Ratchet&Clank: Up Your Arsenal onderweg is naar de winkels. In deze derde game uit de reeks nemen de twee hoofdfiguren, Ratchet & Clank, tegen de slechte robot Dr. Nefarious, die al het organische leven in het heelal wil vernietigen. Het spel zal je langs 29 verschillende locaties voeren, die je kunt verkennen met 20 verschillende wapens in je arsenaal. Er zullen verschillende upgrades voor je wapens zijn, waaronder een upgrade waarmee je je vijanden in schapen kunt veranderen.

Deze nieuwste game in de reeks zal ook multi-player opties bevatten, on- en offline. Er zullen verschillende multi-player modes tot je beschikking staan, waaronder Siege, Capture The Flag en Deathmatch. De online multi-player mode zal onder andere voice chat ondersteunen.

Sauber stapt over op Michelin

Sauber zal volgend seizoen op het Michelin rubber rijden. Hiermee wordt een einde gemaakt aan zes jaar Bridgestone banden voor het Zwitserse team.

Met onmiddelijke ingang maakt het Sauber team gebruik van Michelin banden, maar het zal pas tot 24-26 november duren voor erop gereden wordt tijdens tests op het circuit van Barcelona.

"Ik ben erg blij dat we dit contract af hebben kunnen sluiten en ik hoop op een succesvolle samenwerking" sprak teambaas Peter Sauber. "Tevens wil ik Bridgestone graag bedanken voor hun samenwerking van de afgelopen zes jaar."

Hoofd van Michelin's Formule 1 tak, Pierre Dupasquier, voegt toe: "Zoals we al in 2004 aangetoond hebben draagt onze technologie veel toe aan de prestaties van de Formule een bolides voorzien van onze banden. Ik zie ernaar uit om ook Sauber Petronas hiervan te laten profiteren."

Deze aankondiging zorgt ervoor dat volgend seizoen alleen Ferrari en de twee achterste teams, Jordan en Minardi nog met Bridgestone rijden.

Ecclestone bevestigt GP Zuid-Afrika

Bernie Ecclestone heeft bevestigd dat er weer een Grand Prix van Zuid-Afrika zal komen. Het is alleen nog de vraag hoe lang het nog duurt tot die er is.

Vorige maand maakte een consortium bekend eraan te werken de Formule 1 terug te halen naar Zuid-Afrika. Op een nieuw circuit bij Kaapstad zou de Grand Prix van Zuid-Afrika in de toekomst moeten worden verreden. Bernie Ecclestone heeft nu bevestigd dat die Grand Prix er binnen vijf jaar zal komen.

Ecclestone vertelde: "We gaan naar Zuid-Afrika. Het is niet de vraag of, maar alleen nog de vraag wanneer. (...) Er zal een Zuid-Afrikaanse Grand Prix zijn met Kaapstad als gastplaats binnen vijf jaar."

Geen handleiding bij Half-Life 2

Voodoo Extreme (een onderdeel van IGN) vroeg aan Doug Lombardi, medewerker bij Valve, of de geruchten, die zeiden dat er geen handleiding bij Half-Life 2 geleverd zou worden, waar zijn:

VE: Silly question, but there are some rumors floating around German HL 2 forums that Half-Life 2 won't ship with a manual of any sort.

Doug Lombardi: That's correct. There is a quick reference card included to guide folks through installation and set up. And Prima will be releasing the official strategy guide.

De normale versie van Half-Life 2 moet op 16 november in de winkels liggen en de limited edition komt enkele weken later.

HEMA stort zich op gsm-wereld

De HEMA gaat prepaid sim-kaarten verkopen. Volgens de winkelketen is 'Een Hema-worst kopen net zo gewoon als mobiel bellen'. Volgens een woordvoerder van moederbedrijf Vendex KBB is mobiele telefonie in de loop van de tijd zo gewoon geworden dat het 'een commodity' is, gemeengoed. Daarmee passen SIM-kaarten in het assortiment van HEMA. Het bedrijf is hiervoor een samenwerking aangegaan met de mobiele telefonie-tak van KPN.

De winkelketen biedt keuze uit twee tariefvormen: een standaardtarief en een dalurentarief. Het standaardtarief is 35 eurocent per minuut. Het bedrijf wil zich onderscheiden door altijd 25 procent extra beltegoed te geven. Een sms'je kost tien cent. Verder denkt de HEMA er ook over om ook mobiele telefoons of gecombineerde pakketten te gaan verkopen.

City-Pier-City opgewaardeerd naar A-status

De internationale atletiekfederatie, de IAAF, heeft de City-Pier-City Loop de A-status gegeven.

Samen met de wedstrijden in Lissabon, Berlijn, Parijs, Udine en Milaan behoort de internationale marathon in Den Haag nu tot de hoogste categorie.

Voor het toekennen van die status beoordeelt de IAAF op diverse zaken rond de organisatie van het evenement, het deelnemersveld is een belangrijk deel daarvan. De volgende editie van de City-Pier-City loop wordt aankomend jaar op 19 maart gehouden.

De gezonde roker is dood

Theo van Gogh, "de gezonde roker" is dood, op afschuwelijke wijze vermoord. Aanvankelijk heerste daar nog onzekerheid over, maar terwijl ik dit schrijf, hoor ik de extra nieuwsuitzending op de achtergrond, tezamen met enkele getuigenissen van ooggetuigen. Het is dus echt waar: Theo van Gogh, beroemd cineast en schrijver, is dood, vermoord in Amsterdam, in zijn eigen wijk, vlakbij het Oosterpark, volgens een ooggetuige door een oudere man met een Arabisch uiterlijk. Theo van Gogh werd slechts 47 jaar.

Haal ik mij Theo van Gogh voor de geest, heb ik een onaantrekkelijke man voor ogen, slecht gekleed, almaar kettingrokend, een dikke man met een opgeblazen, pafferig gezicht, absoluut niet mijn type. Dankzij het interview van onder andere Menno de Hoop met een ooggetuige, is het alsof ik lijfelijk aanwezig ben, alsof ik Theo van Gogh daar met eigen ogen zie liggen, zonder zijn eeuwige sigaret, onbeweeglijk op zijn rug, voor altijd stil.
De berichtgeving blijft vaag, het is onduidelijk wie daar ligt, zegt de politie. Niet voor de omstanders, want die ronde, omhoog stekende, dikke buik is een onmiskenbare aanwijzing: daar ligt Theo van Gogh, geen enkel politielaken kan dat verhullen.

Theo van Gogh was een vrijdenker. Hij werd zelfs gevreesd om zijn krasse uitspraken, waarvan hij zelf zei: "ik houd van functioneel beledigen. Als ik iemand een geitenneuker of een pygmee op plateauzolen noem, heeft dat een reden".
Wie herinnert zich niet de waarschuwing van de AIVD toen Theo in Den Haag zijn boek
"Allah weet het beter" ging signeren: Theo zou er goed aan doen een bodyguard mee te nemen. Ook Theo vond dat maar een vreemde zaak:
"Ik dacht dat de AIVD er was om burgers zoals ik te beschermen. Maar ja, we hebben met Fortuyn al gezien hoe dat in Nederland in de praktijk werkt. En die bedreigingen? Die kwamen in dit geval uit extremistische islamitische kring. Het laat alleen maar zien hoe bedroevend het peil van de geciviliseerdheid is in sommige kringen. Ik laat me door dat soort mensen de mond niet snoeren".

En dat deed Theo van Gogh, het "enfant terrible", dan ook niet. Hij lag onder andere in de clinch met "bitchy" Sonja Barend die hem aanklaagde vanwege de inhoud van zijn column over Leon de Winter, waarin Theo de spot drijft met diens joodse identiteit. En dankzij de Christenen moest Theo voor het Europese Hof verschijnen, omdat hij grapjes had gemaakt "over de rotte vis van Nazareth", een zaak die jarenlang voortduurde, maar waarvan hij uiteindelijk werd vrijgesproken. Ook werd ooit een politieonderzoek gestart over twee van zijn columns, beide handelend over de islam en inmiddels vier jaar oud.

Theo van Gogh schreef columns voor verschillende bladen, waaronder Panorama, Nieuwe Revu en Vrij Nederland. Hij moest er na een fikse ruzie weer vertrekken. Hij heeft waarschijnlijk geschuddebuikt van het lachen toen hij hoorde dat de VPRO een column van "eigen" columnist Arnon Grunberg had geweigerd, vanwege diens uitlatingen over Freek de Jonge. Hem overkwam niet anders, zelfs interviews met hem werden te subversief bevonden en uiteindelijk niet geplaatst. Velen waren bang, voor hun eigen hachje, voor de publieke opinie, velen lieten zich daardoor intimideren. Theo niet.

Weinig mensen kennen zijn andere, wat mildere kant of weten van hoe hij opkwam voor de "andersdenkenden" en "vervolgden" in onze samenleving, zelfs voor zijn aartsvijand Frits Barend toen die klappen had gekregen van de Hell's Angels.

In de tussentijd gaat het raden en gissen op de achtergrond verder. Terwijl ik dit typ, hoor ik hoe Menno de Hoop (van Radio 1) een man interviewt, die beweert dat hij ooggetuige was van de moordpartij, samen met zijn zoontje. Zenuwachtig snuivend, doet de man zijn relaas. Hij vertelt over hoe hij zijn zoontje kwijtraakte, in de paniek die ontstond na de gruwelijke moordpartij, hoe hij hem daarna naar school bracht en weer terugkeerde naar de plek des onheil. Nederland moet op de hoogte worden gebracht, over de manier waarop Theo van Gogh werd omgebracht. Hij had van Gogh op zijn fiets gezien, zes of zeven schoten gehoord, gezien hoe Theo probeerde weg te vluchten, richting fietspad aan de overkant van de straat, daar achterover viel en hoe de schutter naar hem toe rende en zich over hem heen boog. Om te controleren of Theo inderdaad dood was, suggereert Menno de Hoop. Ja, snuift de man en zijn stem klinkt ietwat verbaasd.

Ik hoor de stem van Gijs van de Westelaken, medeproducent, vriend en collega van Theo is al snel te horen. En passant maakt hij reclame voor de film 06/05 van Theo van Gogh die in januari 2005 zal verschijnen. Volgens Gijs is dat het mooiste testament van Theo van Gogh.
Wanneer hem gevraagd wordt om zijn vriend te typeren, barst hij niet in huilen, maar in lachen uit: "Hoe moet ik de man typeren, Theo was briljant. Hij daagde uit, dat was zijn grote kracht".
Ik hoor meer vrienden van Theo, schrijver Theodor Holman en Eddy Terstall bijvoorbeeld. Verbazingwekkend hoe snel men die heeft opgespoord.

Dan wordt eindelijk de dood van Theo van Gogh officieel bevestigd. Ik hoor de stem van mevrouw Elly Florax, woordvoerster van de politie Amsterdam, koel en zakelijk klinkt het. Ik citeer: "vandaag 2 november, rond 9.00 uur steekt een man in op Theo van Gogh, ook werd daarbij geschoten. Het motief is nog onbekend".

Is het toeval? Ik realiseer mij ineens dat het vandaag Allerzielen is, een kerkelijk feest. Op deze dag gedenken gelovige katholieken alle zielen die nog in het vagevuur zitten. Voor deze zielen steekt men een kaarsje op en wie dat doet, verdient er een volle aflaat mee, niet voor zichzelf, maar voor een overledene die nog niet in de hemel is toegelaten.
Het gezegde daarbij luidt: "zoveel kaarsjes ontstoken, zoveel zieltjes geholpen".

Het is nu avond. Ik kijk met een glimlach naar al die boze mensen op de Dam en de Melkweg, samengekomen om daar met veel kabaal hun stem te laten horen. Sommigen van hen steken een kaarsje op, voor Theo natuurlijk, de meest professionele ongelovige en scherpste stukjesschrijver van Nederland.

Maastricht krijgt eerste Europabosje

Maastricht krijgt op 14 december het allereerste Europabosje. Op het terrein van het Academisch Ziekenhuis worden vijfentwintig bomen geplant door hoogwaardigheidsbekleders van de diverse lidstaten van de Europese Unie. De landen kiezen elk een representatieve boom uit, waardoor zij 'vertegenwoordigd' worden. Nederland heeft gekozen voor de gewone wilg, België voor de zomereik en Luxemburg voor de gewone es.

Het idee voor het Europabosje ontstond afgelopen juli, tijdens een EU-conferentie in Maastricht. Het is de bedoeling dat telkens wanneer het roulerend EU-voorzitterschap ten einde loopt een dergelijk bosje wordt aangeplant in het desbetreffende land. Door middel van de kleine stukjes nieuwe natuur wordt de symboliek van de 'eenheid in verscheidenheid' van de lidstaten tot uitdrukking gebracht.

Vier duels schorsing Van de Haar

Hans van der Haar van FC Utrecht is door de tuchtcommissie van de KNVB geschorst voor vier wedstrijden.

De aanvaller wordt gestraft omdat hij op 17 oktober tijdens de uitwedstrijd tegen FC Groningen hard inging op zijn tegenstander Paul Matthijs. Scheidsrechter Ruud Bossen bestrafte die overtreding toen niet.

Op basis van televisiebeelden besloot de aanklager betaald voetbal de speler alsnog te gaan vervolgen, en van der Haar kreeg een schikkingsvoorstel van vier wedstrijden schorsing. Daar ging de spits echter niet mee akkoord, waarna de zaak aan de tuchtcommissie werd voorgelegd. Als van der Haar geen beroep aantekent, mist hij de competitiewedstrijden tegen AZ, Roda JC, FC Twente en De Graafschap.

Heerenveen test Nigeriaanse spits

SC Heerenveen heeft de broer van de spits Obafemi Martins die bij het Italiaanse Internazionale speelt naar Friesland gehaald om zich te laten bewijzen in een oefenwedstrijd.

Oladiputo Martins is een Nigeriaanse aanvaller die in januari 2003 naar Partizan Belgrado ging, maar niet verder in actie voor de hoofdmacht van de Servische club kwam. De 21 jarige Nigeriaanse jeugdinternational zit op het moment zonder club en woont momenteel bij zijn broer Obafemi in Italië.

Film: The Manchurian Candidate

Ben Marco heeft het gevoel dat zijn geheugen niet klopt. Wat hij denkt dat er gebeurd is tijdens zijn tijd in Kuweit, strookt niet met zijn gevoel. Hij gaat op onderzoek uit en stuit op vreemde zaken. Er is nogal wat verweer en ongeloof bij de autoriteiten, maar dat kan ermee te maken hebben dat zijn oorlogsmaat sergeant Shaw nu in de race is voor het Vice-presidentschap. Wat heeft Kuweit daar mee te maken? En waarom plaagt zijn geweten hem zo?

Filmposter Manchurian Candidate

Verkiezingen VS: strijd nog onbeslist

De presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten zijn nog niet beslist. Het verschil in aantal stemmen in een aantal staten lijkt te klein om een winnaar aan te wijzen. Vooral met betrekking tot Ohio is de spanning om te snijden. De staat is met twintig kiesmannen zeer belangrijk en lijkt het "Florida van 2004" te worden. Het ziet er naar uit dat George Bush zal winnen in deze staat, maar niets is nog zeker. Behalve Ohio zijn de resultaten van Iowa (7 kiesmannen) en New Mexico (5) nog niet bekend. Het gaat echter om Ohio, wie daar wint, wint de verkiezingen

In Ohio is men nu overigens wegens oververmoeidheid gestopt met het tellen van stemmen. In Iowa zouden er problemen zijn met de stemapparatuur, deze moeten eerst worden vervangen. Het zal dus nog wel enige tijd duren voordat alle stemmen geteld zijn. De stand in kiesmannen is op dit moment 254 - 252 in het voordeel van Bush, er zijn 270 kiesmannen nodig voor een overwinning.Hieronder kun je het verslag lezen van de gebeurtenissen zoals die vannacht en vanochtend op FOK! zijn weergegeven.

00:49:
Bij de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten zijn de eerste exit-polls van een aantal staten bekendgemaakt. In de staten Indiana (11 kiesmannen) en Kentucky (8) heeft George Bush net als in 2000 en zoals verwacht gewonnen. Dit brengt de stand in kiesmannen op 19-0 voor de zittende president.

01:04:
Ook in Georgia, een staat met 15 kiesmannen, heeft de meerderheid op Bush gestemd. Ook in deze staat won de Republikein vier jaar geleden. Zijn rivaal heeft ook zijn eerste staat binnengehaald: Vermont (3 kiesmannen) ging zoals verwacht naar John Kerry. De stand is nu dus 34-3.

01:37:
De vijf kiesmannen van West Virginia gaan naar George Bush. De Republikein won hier vier jaar geleden ook. West Virginia was lange tijd een zogenoemde Swing State, maar werd de laatste tijd steeds meer pro-Bush. Stand: 39-3 voor Bush.

02:09:
Alabama (9): Bush
Oklahoma (7): Bush
Tennessee (11): Bush
Connecticut (7): Kerry
Delaware (3): Kerry
District of Columbia (3): Kerry
Illinois (21): Kerry
Maine (4): Kerry
Maryland (10): Kerry
Massachusetts (12): Kerry
New Jersey (15): Kerry

Al deze uitslagen zijn zoals verwacht. Stand: 78-66 voor Kerry.

02:49:
North Carolina (15): Bush
South Carolina (8): Bush
Virginia (13): Bush

Opnieuw uitslagen zoals iedereen dacht. Bush leidt nu met 102 kiesmannen tegen 78 voor Kerry.

03:06:
Kansas (6): Bush
Nebraska (5): Bush
North Dakota (3): Bush
South Dakota (3): Bush
Texas (34): Bush
Wyoming (3): Bush
Rhode Island (4): Kerry
New York (31): Kerry

Allemaal wederom verwachte uitslagen. In deze Republikeinse staten wonnen de Republikeinen, met uitzondering van Gerald Ford in 1976 in Texas, de afgelopen acht verkiezingen altijd. In New York en Rhode Island kwamen de afgelopen vier keer de Democraten als winnaar uit de bus. Stand: 156-113 voor Bush.

03:33:
Louisiana (9): Bush
Mississippi (6): Bush

Beide zoals verwacht. Dat maakt de stand 171-113 in het voordeel van Bush.

04:02:
Arkansas (6): Bush
Missouri (11): Bush
Utah (5): Bush

Ook deze resultaten zijn zoals voorspeld. Bush gaat nu aan de leiding met 193 tegen 113. Nevada is momenteel "too close to call." Bush had daar de laatste tijd een klein overwicht.

Het wachten is nu vooral op de uitslagen in de Swing States Florida (27 kiesmannen) en Ohio (20). Deze zullen echter nog wel een tijdje op zich laten wachten. Andere "spannende" staten als Pennsylvania (21) en Iowa (7) lijken naar John Kerry te gaan.

05:06:
Californië (55): Kerry
Idaho (4): Bush
Pennsylvania (21): Kerry

Pennsylvania is dus inderdaad voor John Kerry. Dankzij het grote aantal kiesmannen in die staat en in Californië is de Democraat flink ingelopen op zijn opponent. Het staat nu 197 tegen 188 in het voordeel van Bush. Alleen in Alaska kan op dit moment nog gestemd worden.

05:25:
Momenteel ziet het er naar uit dat Kerry aan een overwinning in òf Ohio òf Florida genoeg heeft voor het presidentschap. Bush moet waarschijnlijk beide Swing States winnen om in het Witte Huis te blijven. Kijk hier voor een actueel verslag van de gang van zaken in de beide staten.

05:43:
Arizona (10): Bush
Colorado (9): Bush
Florida (27): Bush
Oregon (7): Kerry

Florida gaat dus naar Bush. Alles zal nu waarschijnlijk gaan draaien om de uitslag in Ohio. Tussenstand nu: Bush: 243 kiesmannen, Kerry: 196.

06:38:
Het Radio 1-nieuws meldt zojuist dat er in Ohio nog steeds mensen aan het stemmen zijn. Het gaat om mensen die al zo'n negen uur in de rij staan, zij hebben dan het recht om ook na de officiële sluitingstijd van het stembureau hun stem uit te brengen. In Ohio is nu ruim tachtig procent van de stemmen geteld, Bush leidt met 51,2 procent, Kerry volgt met 48,3 procent.

06:55:
Montana (3): Bush
Alaska (3): Bush

07:13:
Het begint er steeds meer op te lijken dat George Bush de komende vier jaar president van de Verenigde Staten zal blijven. Met nog zo'n tien procent van de stemmen in Ohio te gaan lijkt het volgens velen bijna onmogelijk dat Kerry hem nog zal inhalen. Bush lijkt in genoeg staten te gaan winnen om de vereiste 270 kiesmannen binnen te slepen.

07:21:
Minnesota (10): Kerry
New Hampshire (4): Kerry
Washington (11): Kerry

De stand is nu 249-221 voor Bush. Het wachten is nog op de staten Hawaii (4 kiesmannen), Iowa (7), Michigan (17), Nevada (5), New Mexico (5), Ohio (20) en Wisconsin (10). Bush leidt in Iowa, New Mexico en Ohio, Kerry in Hawaii, Michigan, Nevada en Wisconsin.

08:10:
De grote Amerikaanse nieuwszenders NBC en Fox News hebben George Bush uitgeroepen tot winnaar in Ohio. CNN weigert dit vooralsnog te doen. Zo'n 95 procent van de stemmen in de staat is nu geteld, Bush leidt met 50,8 procent, tegen Kerry met 48,7.

08:39:
John Edwards, de 'running mate' van Kerry, heeft zojuist gesproken in Massachussets. "We kunnen nog wel een nacht wachten. Wij hebben beloofd dat wij alle stemmen zullen laten tellen en wij zullen ons aan deze belofte houden. Wij zullen vechten voor elke stem", aldus Edwards, van wie werd verwacht dat hij het verlies van de Democraten zou toegeven.

08:43:
Hawaii (4): Kerry
Michigan (17): Kerry

09:21:
Het team van Kerry is niet van mening al verloren te hebben in Ohio. "De telling in Ohio is nog niet voorbij. Er moeten nog meer dan 250.000 stemmen worden geteld. Als dat is gebeurd dan denk ik dat Kerry zal winnen", aldus Mary Beth Cahill van het campagneteam in een verklaring.

10:03:
De vijf kiesmannen van de staat Nevada gaan naar George Bush.

11:11:
De 10 kiesmannen van Wisconsin scharen zich achter John F. Kerry. Hiermee komt de stand op 254 - 252 in het voordeel van de zittende president. Dit betekent dat degene die wint in Ohio de verkiezingen zal winnen.

-
Op de Index van FOK! kun je de uitslag van de verkiezingen per staat bekijken.

Overlijden Kneet schokt wielerwereld

De voorzitter van de internationale wielrenunie UCI, de Nederlander Hein Verbruggen, heeft geschokt gereageerd op de dood van Gerrie Knetemann.

Een zwaar aangeslagen Verbruggen liet vanuit China, waar hij momenteel is, weten dat hij nauwelijks woorden heeft om zijn gevoel te onderschrijven.

"Ik kende Gerrie heel goed en ook zijn familie. Ik had veel contact met hem in zijn tijd als renner en van daaruit is een vriendschap ontstaan. Het is moeilijk voor mij dat ik nu zover weg in China zit. Het is een groot verlies."

Wielrenner Erik Dekker zei in de Telegraaf dat de Kneet een bijzondere kerel was, een sfeermaker, maar ook iemand die veel verstand had van wielrennen.

Een generatiegenoot van Knetemann, Hennie Kuiper, roemt in dezelfde De Telegraaf de werklust van Knetemann. "In het uitoefenen van zijn vak was hij mieters fanatiek. Hij verzaakte nooit. Het is niet voor niets dat hij een erelijst heeft waar je U tegen zegt."

Ploegleider Erik Breukink van Rabobank looft vooral het doorzettingsvermogen van de bondscoach. "Zelf zei hij altijd dat hij geen talent had gekregen voor het wielrennen. Dat alleen met knokken zover is gekomen. Op te vroege leeftijd verliezen we een groot sportman en een geweldig mens", aldus Breukink.

Romme alleen nog op stayerafstanden

Gianni Romme houdt het allroundschaatsen voor gezien. Met het oog op de Olympische Spelen van 2006 in Turijn wil de Brabander zich gaan concentreren op de vijf en tien kilometer.

Dit meldde de 31-jarige schaatser bij de presentatie van zijn ploeg, de Postcode Loterij ploeg. "Ik ga er niet vanuit dat ik nog wereldkampioen allround word".

In zijn lange schaatsloopbaan won Romme twee wereldtitels, één Europese titel en drie nationale titels allround. Hij zal in december nog wel meedoen aan de nationale allroundkampioenschappen, maar dat beschouwt hij dan als een veredelde training.

"Vorig seizoen heb ik geprobeerd mijn sprint te verbeteren zodat ik op allroundtoernooien prijzen kon pakken. Het sprinten is nul procent vooruit gegaan en de prestaties op de lange afstanden gingen achteruit. Ik heb mijn weg naar de Spelen van Turijn uitgestippeld. Daar wil ik presteren op de lange afstanden."

Prince of Persia: Warrior Within Live functies

Het eerste Prince of Persia avontuur op de Xbox was alleen Live-Aware. Warrior Within zal meer Xbox Live functies ondersteunen. Het spel kent geen multiplayer, maar zal wel twee exclusieve modi hebben waarin je via leaderboards kan kijken hoe goed je bent in vergelijking met de rest van de wereld. Bovendien zal er downloadable content zijn.

De eerste Xbox-Live modus is Time Attack:

In de Time-Attack is het de bedoeling dat je een level zo snel mogelijk afrond (goh...) en probeert steeds sneller te worden. Het eerste Time-Attack level (Boat Cemetery) is een ietwat gewijzigde versie van het normale level, het zal een stuk moeilijker gemaakt zijn. De Time-Attack zal niet voor beginners zijn, er zitten een hoop moeilijke stukken in die wel wat oefening vragen.

De tweede modus is Arena Combat:

Als platform actie niet helemaal je ding is kan je in Arena Combat helemaal los met je zwaarden en moet je proberen om drie golven vijanden zo snel mogelijk naar het hiernamaals te helpen. Arena Combat vindt plaats in het Prison Complex. De score wordt na iedere ronde bijgewerkt en neemt dingen als tijd, health en gebruikt zand mee.


Man overleden na val in vleesmachine

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsEen 19-jarige man is dinsdag om het leven gekomen na een val in een mengmachine van een vleesverwerkend bedrijf in Deventer. Hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen. Dit heeft de politie bekendgemaakt.

Hoe de man uit Deventer precies in de machine, waarin vlees wordt gemengd, terecht is gekomen is nog onbekend. Op het moment dat het ongeval plaatsvond was één medewerker in de directe omgeving aanwezig. Vier anderen waren in een nabijgelegen ruimte aan het werk. Voor de vijf is slachtofferhulp ingeschakeld.

Verkerk langer langs de baan

Martin Verkerk zal definitief niet in actie komen tijdens de Australian Open en het ABN/AMRO-toernooi in Ahoy.

Het herstel van de schouderoperatie, die afgelopen oktober werd uitgevoerd, duurt langer dan verwacht.

In eerste instantie kreeg Verkerk te horen van de artsen dat hij drie tot vier maanden zou zijn uitgeschakeld. Maar zijn arts heeft nu gezegd dat de Alphenaar pas in april weer wedstrijden kan spelen, waardoor hij ook het Davis Cup duel tegen Zwitserland moet missen.

"De dokter was positief, maar ik mag pas in januari het racket oppakken. Daarna moet ik alles heel rustig gaan opbouwen zodat ik vanaf april weer volop aan de toernooien kan deelnemen", aldus Verkerk.

Nieuwe maps voor Rainbow Six 3: Black Arrow beschikbaar

De onlangs aangekondigde maps voor Rainbow Six 3: Black Arrow zijn vanaf nu te downloaden via Xbox Live. Het Assault Pack bevat 4 nieuwe multiplayer maps en gaat 5 euro kosten.

De vier nieuwe maps zijn Killhouse, Winterlodge, Petroleum en Office2. De nieuwe maps beloven verscheidene soorten multiplayer actie, waaronder een snel en klein level en een level met goede snipermogelijkheden.

Hewitt beëindigt sprookje Monfils

De Australier Lleyton Hewitt heeft een einde gemaakt aan de opmars van de Jonge Fransman Gaël Monfils bij de Masters in Parijs.

Hewitt was met 6-3 en 7-6 te sterk voor de 18-jarige Monfils, die in de eerste ronde nog verrassend Thomas Enqvist versloeg.

Uitslagen tweede ronde Masters:

Tommy Haas (Dui) - Xavier Malisse (Bel) 6-1, 7-6(1)
Robin Söderling (Zwe) - Davide Sanguinetti (Ita) 4-6, 7-6(6), 6-0
Andrei Pavel (Roe) - Mardy Fish (VS) 7-6(3), 6-4
Henman (Eng/3) - Srichaphan (Tha) 6-3 6-4.

Geen grote onregelmatigheden bij verkiezingen

De verkiezingen in de Verenigde Staten zijn zonder grote onregelmatigheden verlopen. Mensen klaagden voornamelijk over lange rijen bij de stemlokalen en problemen met de nieuwe stemcomputers.

Door de lange wachttijden kwam het hier en daar tot een handgemeen. Ook bleven stemlokalen in onder meer Ohio en Florida uren langer open, omdat er te weinig stembriefjes voorradig waren.

Er werd vooral gekeken naar de staat Florida, waar het bij de vorige verkiezingen zo mis liep. Problemen zoals die er toen waren, onder andere met de stemkaarten, zijn dit jaar uitgebleven. In andere staten ging het vooral om bijzaken. Zo moest een stemlokaal in New Jersey twee uur lang dicht omdat er een verdachte stof was aangetroffen. Het bleek hier te gaan om een beetje zout. In Milwaukee werden de banden van ongeveer 20 busjes van het campagneteam van president Bush lek gestoken.

Eerder dinsdag heeft de organisatie Common Cause gemeld dat men voor de verkiezingen meer dan 50.000 klachten heeft gekregen. De organisatie, die niet aan een specifieke partij is gebonden, ontving onder meer telefoontjes over niet ontvangen stembiljetten, te lange wachttijden bij vervroegde openingen van stemlokalen en andere problemen.

Prins Bernhard iets beter na ingreep

Prins Bernhard heeft dinsdag op de polikliniek van het Utrechts Medisch Centrum een ingreep ondergaan. Daarbij is er een drain in zijn borst ingebracht, waarmee vocht uit zijn borstholte kon worden gehaald.

De prins kon direct na de ingreep beter ademhalen, en mocht na de ingreep weer naar huis. De prins heeft al sinds eind september last van kortademigheid. In het ziekenhuis werd daarop vocht in zijn borstholte geconstateerd. Van zijn artsen moet de 93-jarige prins het voorlopig rustiger aandoen.

Amerikanen stemmen tegen homohuwelijk

De Amerikaanse kiezer heeft tijdens de verkiezingen zijn goedkeuring verleend aan een verbod op het homohuwelijk. Dat blijkt na het sluiten van de stembussen in de staten Arkansas, Georgia, Kentucky, Michigan, Mississippi, Oklahoma en Ohio.

De kiezer mocht zich uitspreken over een voorstel tot het wijzigen van de grondwet, waarin het huwelijk zou moeten worden gedefiniëerd als een verbintenis tussen man en vrouw. Een ruime meerderheid is het hiermee eens. In nog eens vier staten, Montana, North Dakota, Oregon en Utah, mocht eveneens over dergelijke voorstellen worden gestemd. De uitslagen hiervan zijn nog niet binnen, maar verwacht wordt dat men ook hier tegen het homohuwelijk stemt.

In Ohio gaat men in de voorstellen het verst. Daar zouden homoseksuelen op geen enkele manier een wettelijke verbintenis mogen aangaan. In de elf genoemde staten worden momenteel geen homohuwelijken gesloten.

Bush nog altijd aan kop in Florida en Ohio

President Bush gaat bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen nog steeds aan kop in de staten Florida en Ohio. Bush staat op dit moment in Florida op 52,1 procent, Kerry op 47,1 procent (90,9 procent van de stemmen geteld). In Ohio staat Bush op 52,4 procent van de stemmen, Kerry heeft daar nu 47,1 procent (45,9 procent van de stemmen geteld).

Florida en Ohio tellen als 'Swing States'. Over de uitslag kon van tevoren niks gezegd worden. Vier jaar geleden wist Bush daar maar nipt te winnen.

Hieronder zie je de actuele stand van de tellingen in deze twee staten:
Klik hier voor de actuele tussenstand van de tellingen. Daar kun je ook je reactie neerzetten op dit bericht.

Vandalen lijmen deuren wedkantoren dicht

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuwsVandalen hebben dinsdag in Australië de deuren van vijfentwintig wedkantoren dichtgelijmd. Zij deden dit aan de vooravond van de grootste paardenrace in het land, de Melbourne Cup.

De nog onbekende daders spoten de sneldrogende lijm 's nachts in de sloten van wedkantoren van het bedrijf TAB, in de hoofdstad Melbourne. De gokkers konden met de lijm echter niet worden tegengehouden. Slotenmakers haastten zich door de stad om de veroorzaakte schade te herstellen. De actie is nog door niemand opgeëist.

Gokkers vergokken jaarlijks tijdens de Melbourne Cup voor ruim negentig miljoen dollar.

Gegijzelde Hassan mogelijk naar al-Zarqawi

Icoon Irak nieuwsDe Arabische nieuwszender Al-Jazeera heeft opnieuw een video ontvangen van de onbekende groep die de Brits-Iraakse hulpverleenster Margaret Hassan al meer dan twee weken gegijzeld houdt. Gedreigd wordt haar binnen 48 uur over te dragen aan de meest gezochte terrorist van Irak, Aba Musab al-Zarqawi, die verantwoordelijk is voor tal van ontvoeringen en onthoofdingen.

Dit kan volgens de groep voorkomen worden door hun eisen in te willigen. Ze willen dat Groot-Brittanië haar troepen terugtrekt uit Bagdad. Verder moeten alle vrouwen die op dit moment in Iraakse gevangenissen zitten, worden vrijgelaten.

Volgens de woordvoerder van Al-Jazeera, Jihad al-Ballut, heeft Al-Jazeera de video niet uitgezonden omdat de beelden daar niet geschikt voor werden geacht. De Ierse minister-president Bertie Ahern wist te melden dat het een shockerende video is waarop Hassan wederom om haar leven smeekt en vervolgens flauwvalt. Hij had de video echter niet zelf gezien.

Subheader
Hulpverleenster Margaret Hassan op een eerdere video

Tijdschrift biedt lezers gratis seks aan

Icoon opmerkelijk nieuwsEen Zwitsers mannenblad ligt onder vuur omdat het haar lezers gratis seks heeft aangeboden, in het kader van de twintigste verjaardag van het blad. Volgens een woordvoerder van het blad ‘Okay’ wilden ze de concurrentie verslaan. De concurrerende bladen bieden vooral gratis muziek en posters aan.

Enkele lokale radiostations weigerden reclame te maken voor de actie, waarna de Zwitserse media zich op de zaak stortten. De Zwitserse minister-president Heiner Studer sprak van 'een schande'. ''Dit blad wordt niet eens als volwassenentijdschrift betiteld'', aldus Studer.

'Bloedzuigende' apen vallen Indiase kinderen aan

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuwsZo'n driehonderd kinderen zijn de afgelopen weken het slachtoffer geworden van agressieve Resusaapjes. De dieren zitten in bomen rond een hindoeïstische tempel en laten zich vanuit bomen op de kinderen vallen. Vervolgens beginnen ze te krabben en te bijten.

De tempel staat in Gauhati, de hoofdstad van de Noord-Indiase deelstaat Assam. Rondom het gebouw leven duizenden apen, die nooit eerder agressief waren. Een mogelijke reden voor hun aanvallen zou zijn dat hun leefgebied steeds kleiner wordt.

Medewerkers van een dierentuin gaan het gedrag van drie van de apen onderzoeken.

Britten tegen verbod op slaan van kinderen

Veel mensen hebben wel eens een zogenaamde 'corrigerende tik' gehad van hun ouders. In Groot-Brittannië wilde men ervoor zorgen dat dit in de toekomst in het land niet meer voorkomt. Een initiatiefwetsvoorstel hiervoor is nu echter met grote meerderheid verworpen.

Het Britse parlement stemde met 424 tegen 75 stemmen tegen het plan. De regering had eerder al laten weten niets in het voorstel te zien, omdat het te diep zou ingrijpen in de persoonlijke levenssfeer van de Britse gezinnen.

Over een ander plan, waarmee het eenvoudiger moet worden om mensen die hun kinderen ook daadwerkelijk mishandelen te vervolgen, wordt later gestemd.

Terroristen hadden stadion Real Madrid als doelwit

De tientallen islamitische terroristen die afgelopen maand in Spanje werden gearresteerd, hadden plannen om aanslagen te plegen op onder meer het Bernabéu stadion van Real Madrid, de Picassotoren en twee treinstations in Madrid. Eerder werd al bekend dat ze een aanslag planden op het Hooggerechtshof in Madrid.

Onder de verdachten bevindt zich een Marokkaan met een Nederlands paspoort, vermoedelijk ene Abdol Ghaffar H. Eerder werd overigens gemeld dat hij in Algerije zou zijn geboren. Twee anderen waren actief in Nederland en bekend bij de AIVD.

De 30-jarige Algerijnse leider van de groep, Mohammed Achrat, onderhield contacten in Nederland en België. Hij was belast met de recrutering van nieuwe terroristen en zou in dat kader ook geld hebben gestuurd naar ons land.
Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Pacific Rim Uprising
preview
Hyperbook en Hyper Arena VR
special
World of Warcraft: Battle for Azeroth - interview met Terran Gregory en Gary Platner
review
Blu-ray: The Post
special
FOK! en Bethesda spelen ESO - Wolfhunter
special
Vraag maar raak met Google Assistent
©FOK.nl e.a.