FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 1 augustus 2004

Broers gooien molotovcocktail richting café

DjDev had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsIn Maastricht hebben twee broers vanmorgen een molotovcocktail tegen de deuren van café Rembrandt gegooid. Veel schade was er niet aangezien de brandbom niet in het café terechtkwam. Er raakte niemand gewond.

De twee mannen konden met behulp van een bromfiets in eerste instantie ontkomen, maar inmiddels heeft de politie de twee verdachten van 28 en 27 jaar oud weten aan te houden. De brandbom was door de broers zelf gemaakt. Waarom de twee mannen de molotovcoctail richting het café aan de Maastrichtse Markt gooiden is nog niet bekend, de politie heeft daar wel al een onderzoek naar ingesteld.

Schiphol verwerkt topdrukte

De_Lex had ons via de nieuws-submit te melden:

Schiphol heeft vandaag de drukste dag van het jaar gehad. De luchthaven kreeg vandaag door de vele vakantiegangers 20.000 meer mensen te verwerken. Voor de horeca was het dan ook een goede dag.

Volgens een woordvoerder gingen er in twee dagen tijd ongeveer 18.000 kopjes koffie, 25.000 liter bier, 6000 punten appeltaart, 20.000 hamburgers en 70.000 broodjes doorheen. De bagagemedewerkers verwerkten het weekeinde verder zo'n 360.000 koffers.

Fransman op skates van de A20 gehaald

Icoon Binnenlands nieuwsOp de rijksweg A20 bij Schiedam heeft de politie zaterdag een skater van de weg gehaald.

Nadat een melding was binnengekomen over deze ietwat opmerkelijke weggebruiker trof de politie de skatende man op de vluchtstrook aan. Het bleek te gaan om een 31-jarige Fransman die op doortocht was naar Denemarken. Na een korte onderbreking op het bureau en het betalen van een boete van 95 euro kon de man zijn reis weer voortzetten. Of hij na dit korte oponthoud zijn reisplannen heeft aangepast wordt verder niet vermeld.

Quick Step doet Lotz aanbod

Patrick Lefevre heeft het nu officieel bevestigd dat zijn ploeg, Quick Step - Davitamon, een aanbod gedaan heeft aan Marc Lotz om voor twee seizoenen bij hen te tekenen.

Tijdens de afgelopen Tour de France gingen er al geruchten rond dat Marc Lotz bij de Rabobank zou willen vertrekken om zijn mogelijkheden bij een andere ploeg uit te gaan proberen. Niet officieel werd toen al gemeld dat Quick Step - Davitamon interesse in hem had. Of Rabobank Lotz wel eens kwijt wil is niet duidelijk, maar komende week wordt er eerst tussen Lotz en de managers van Rabobank overleg gepleegd hoe de toekomst er voor Lotz uit gaat zien bij deze ploeg.

Meer transfer geruchten die rond gaan, zijn dat Tom Steels wellicht naar de nieuwe ploeg van Marc Sergeant zou gaan (Omega-Lotto) en dat ook de Zweed Magnus Backstedt en de Nederlandse Australiër Henk Vogels hier aan de slag zouden kunnen.

Om het verlies van de afgelopen Tour de France goed te maken zijn ze bij T-Mobile Team uiteraard ook op zoek naar versterkingen. In verband met deze formatie wordt steeds de naam van Michele Scarponi, winnaar van de Vredeskoers van dit voorjaar, genoemd.

A'damse politie botst twee maal onderling

Bij de Amsterdamse politie leek het de afgelopen nacht op een 'onderling botsfestijn'. Bij de afslag nieuwe Leeuwardenweg in Amsterdam-Noord knalden twee politiemotoren op elkaar. Eén motoragent moest naar het ziekenhuis worden vervoerd. Oorzaak van het ongeval is waarschijnlijk een te hoge snelheid.

Op het Rokin ging ook een politiemotor onderuit. Dit keer op de trambaan. Daarbij werd een burgerwagen van de Amsterdamse politie geraakt. Ook deze motoragent moest naar het ziekenhuis.

Alarmfase in de VS verhoogd

WooZ had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon In de Verenigde Staten is de alarmafase in Washington en New York van Code Geel naar Code Oranje verhoogd. Volgens het ministerie van Binnenlandse Veiligheid wil Al-Qaeda in de steden nieuwe aanslagen plegen. De politie roept mensen op waakzaam te zijn, waarbij onder meer het risico van autobommen wordt genoemd en van chemische stoffen in ventilatiesystemen.

De nieuwszender ABC en The New York Times meldden eerder vandaag al dat het terreurnetwerk al-Qaeda van Osama bin Laden bezig is met het plannen van zelfmoordaanslagen op bedrijven, grote openbare instellingen of internationale organisaties in New York. Doelwitten zouden onder meer het IMF, de Wereldbank en de beurs NYSE zijn.

De informatie die binnen is gekomen zou duidelijker zijn dan "het gebruikelijke geklets" van terroristen dat anders onderschept wordt. ABC meldde dat bronnen binnen de inlichtingendiensten hebben verteld dat al-Qaeda van plan is niet-Arabische terroristen in de Verenigde Staten binnen te smokkelen vanuit Mexico.

Reeks aanslagen treft kerken in Irak

In Irak is een serie aanslagen gepleegd op christelijke kerken, tijdens de kerkdiensten. Daarbij zijn tenminste 12 doden en 60 gewonden gevallen. In de hoofdstad Bagdad waren vier kerken en een klooster het doelwit, in Mosul twee kerken.

In Bagdad en Mosul vonden vanmorgen ook al aanslagen plaats. In Mosul vielen daarbij zeker vijf doden en 53 gewonden toen een autobom ontplofte voor een politiebureau.
Afgelopen nacht bombardeerden Amerikaanse gevechtsvliegtuigen een wijk in de stad Fallujah. Daar wordt de laatste dagen fel gevochten tussen VS-troepen en opstandelingen. De luchtaanval zou zo'n 12 levens hebben geëist.

In Irak is ongeveer 3% van de bevolking christelijk. De meesten van de 800.000 christenen wonen in Bagdad. Ze hebben geen afgebakend gebied zoals bijvoorbeeld de Koerden en de sjiieten wel hebben. Het vermoeden bestaat dat de terroristen met de aanslagen proberen de strijd tegen het huidige bewind een meer religieus karakter te geven. Zo zouden ze wellicht op meer steun van moslims kunnen rekenen.

[update] 'Ontvoerde chauffeurs vrijgelaten'

Icoon Irak nieuwsZeven vrachtwagenchauffeurs die in Irak waren gegijzeld, zijn vrijgelaten. Dat heeft de Keniaanse minister van Buitenlandse zaken gezegd. De mannen, drie Indiërs, drie Kenianen en één Egyptenaar, werden tien dagen geleden ontvoerd door een militante groep die zichzelf 'De Zwarte Banieren' noemt. Ze zijn overgebracht naar de Egyptische ambassade in Bagdad.

Er werd al enige tijd met de ontvoerders onderhandeld. Zij eisten dat het bedrijf waarvoor de chauffeurs werkten zich uit Irak zou terugtrekken. Indien deze eis niet zou worden ingewilligd, zouden de slachtoffers één voor één worden vermoord. De directeur van de firma, Saeed Dashti, weigerde op deze eis in te gaan.

Het is nog niet duidelijk of het bedrijf alsnog overstag is gegaan en of er een losgeld is betaald.

Subheader
De ontvoerde vrachtwagenchauffeurs
zijn vandaag vrijgelaten


Update 18:39 uur
Het is niet duidelijk of de gijzelaars inderdaad zijn vrijgelaten. Verschillende bronnen spreken elkaar tegen.

Een Iraakse bemiddelaar die onderhandelt met de gijzelnemers, Sheik Hisham al-Dulaimi, zegt niets te weten van de vrijlating. Volgens hem kon er geen overeenkomst worden gesloten en zijn de onderhandelingen stopgezet.

De firma waar de ontvoerde chauffeurs voor werkten zegt dat ze nog niet vrijgelaten zijn en dat er nog steeds wordt onderhandelt.

Update 19:39 uur
Persbureau Reuters meldt dat de Keniaanse minister van Buitenlandse zaken volhoud dat de zeven gijzelaars zijn vrijgelaten.

Meer details volgen.

Man om het leven gebracht in Volendam

Icoon Binnenlands nieuwsVanochtend is in Volendam het lichaam gevonden van een 40-jarige Volendammer. De politie vermoedt dat hij is vermoord en heeft inmiddels een 36-jarige plaatsgenoot aangehouden.

De man werd in een woning aan de Dukaton in Volendam rond 06.30 uur vanochtend gevonden. Ook de 36-jarige verdachte was op dat moment in de woning, net als de bewoonster. Voorlopig gaat de politie uit van een uit de hand gelopen ruzie, morgen zal er sectie op het lichaam worden verricht.

Uitslag HEW Cyclassics

De HEW Cyclassics is gewonnen door Stuart O'Grady. In de sprint van een groep van ongeveer 30 man was hij de snelste.

De jongste wedstrijd van de wereldbekerwedstrijden was dit jaar iets zwaarder gemaakt. Met een lange aanloop werd er richting de Waseberg gereden. Vervolgens werden met korte rondjes die klim een aantal keer verreden, alvorens de renners nog een vlakke 15 kilometer richting de streep hadden.

Op de Waseberg lieten de toppers zich zoals verwacht zien. In de tweede beklimming van de dag ontstond nog geen schifting, maar in de daaropvolgende ronden wel. Een groep van ongeveer tien man, met daarin favorieten als Igor Astarloa, Paolo Bettini en Jan Ullrich, reed weg. In de laatste vijf kilometer werd deze groep teruggepakt door een achtervolgende groep met daarin sprinters als O'Grady en Zabel.

Ondanks uitlooppogingen in de laatste paar kilometers liep het uit op een sprint. Astarloa ging de sprint aan, maar werd voorbijgestoken door Bettini. Bettini werd echter op het laatste moment nog voorbijgestoken door Stuart O'Grady, die deze wereldbekerwedstrijd op zijn naam schrijft. Beste Nederlander was Gerben Löwik met een vijfde plaats. Rebellin blijft de leider in het wereldbekerklassement.

Uitslag:
1. Stuart O'Grady (Aus) 5.51.39
2. Paolo Bettini (Ita) z.t.
3. Igor Astarloa (Spa) z.t.
4. Oscar Freire (Spa) z.t.
5. GERBEN LÖWIK z.t.
6. Davide Rebellin (Ita) z.t.
7. Erik Zabel (Dui) z.t.
8. Fabrizio Guidi (Ita) z.t.
9 Andrej Hauptman (Slo)
10 Paolo Bossoni (Ita)
11 ERIK DEKKER (Ned)
12 Mirko Celestino (Ita)
13 Philippe Gilbert (Bel)
14 Matteo Tosatto (Ita)
15 Kim Kirchen (Lux)
16 Oscar Camenzind (Zwi)
17 Serhiy Honchar (Oek)
18 Laurent Brochard (Fra)
19 Vladimir Goussev (Rus)
20 Axel Merckx (Bel)
21 Matthieu Sprick (Fra)
22 Michele Gobbi (Ita)
23 Danilo Di Luca (Ita)
24 Andrey Kashechkin (Kaz)
25 Matthew White (Aus)

Wereldbekerstand
1 Davide Rebellin (Ita) 232 pts
2 Paolo Bettini (Ita) 168
3 Oscar Freire Gomez (Spa) 167
4 Stuart O'grady (Aus) 150
5 Michael Boogerd (Ned) 146
6 Steffen Wesemann (Dui) 131
7 Erik Dekker (Ned) 130
8 Erik Zabel (Dui) 108
9 Magnus Backstedt (Zwe) 100
10 Peter Van Petegem (Bel) 95
11 Leif Hoste (Bel) 84
12 Igor Astarloa (Spa) 82
13 Tristan Hoffman (Ned) 70
14 Leon Van Bon (Ned) 68
15 Matthias Kessler (Dui) 64
16 George Hincapie (USA) 53
17 Alexandre Vinokourov (Kaz) 50
18 Roger Hammond (GBr) 50
19 Mirko Celestino (Ita) 50
20 Johan Museeuw (Bel) 47

Vrouw ernstig mishandeld door automobilist

_Daniel_ had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsEen 43-jarige vrouw uit Blerick is gistermiddag door een onbekende man ernstig mishandeld. Ze hield zich keurig aan de snelheidslimiet, waardoor een busje achter haar hard moest remmen. De man haalde haar hierop in, reed haar klem, stapte scheldend uit en trok haar portier open.

Vervolgens greep hij haar bij de keel en sleurde haar uit de auto. Hij knelde met een t-shirt haar keel dicht en sloeg haar een paar keer in haar gezicht. Vervolgens stapte hij weer in zijn busje en reed weg. De vrouw ligt met nekletsel in het ziekenhuis. De politie is op zoek naar getuigen.

Klant mishandelt winkeleigenaar

DR-ONLINE had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsDe politie Apeldoorn meldt dat een klant van een winkel in Apeldoorn een werknemer en de winkeleigenaar heeft mishandeld. Aanleiding was het geld dat de man betaalde voor een aantal artikelen. Volgens de klant gaf hij 20 euro, volgens de winkeleigenaar gaf hij vijf euro. De klant werd hierop zó kwaad dat hij koekjes door de winkel begon te gooien.

Een werknemer, die kwam kijken wat er aan de hand was, kreeg een aantal klappen nadat hij de man vroeg de winkel te verlaten. Vervolgens besloot de klant de winkel toch te verlaten. De eigenaar die achter de klant aanliep kreeg ook een aantal rake klappen. De dader is voortvluchtig, de politie is op zoek naar getuigen.

Uitslag finale Haarlemse Honkbalweek

Nederland heeft voor het eerst in de historie de titel van de Haarlemse Honkbalweek veroverd. Vandaag werd Cuba met 3-1 weggezet.

Na de domper van vrijdag, 0-5 verlies tegen dezelfde Cubaanse ploeg, was vanmiddag werper Calvin Maduro goed op dreef. De Cubaanse slagploeg kreeg geen vat op zijn worpen. Nederland kwam al in de tweede innings op een 1-0 voorsprong door Johnny Balentina, die thuiskwam op een geslagen bal van Maikel Benner. In de vijfde innings kon Sharnol Adriana het tweede punt aantekenen na een honkslag van Dirk van 't Klooster. In de achtste innings scoorden zowel Nederland als Cuba een keer. Dave Drayer klaarde echter de klus voor Oranje.

Het succes is een goede opmaat voor het Olympisch toernooi. Bondscoach Robert Eenhoorn zal later vandaag of morgen zijn selectie voor dat toernooi bekend gaan maken.

Nederland - Cuba (3-1)
0 1 0 0 1 0 0 1 0 Hits: 9 Fouten: 1
0 0 0 0 0 0 0 1 0 Hits: 8 Fouten: 1

Eric Bana nieuwe James Bond

Icoon Showbiz nieuwsDe 35-jarige Australische acteur Eric Bana, bekend van de films 'The Hulk' en 'Troy', gaat de 51-jarige Ier Pierce Brosnan opvolgen als James Bond. Brosnan maakte woensdag bekend definitief met de rol te stoppen. De bedoeling is dat Bana de geheim agent een jonge, moderne uitstraling zal gaan geven.

Hij krijgt de hoofdrol in de 21ste bondfilm 'The Man with the Red Tattoo,' waarvan de opnames later dit jaar beginnen.

Subheader
Eric Bana, de nieuwe James Bond

Klopjacht eindigt met bloedvergieten

Icoon Buitenlands nieuwsLuciano Liboni, de terminaal zieke man die al twee jaar op de vlucht is voor de Italiaanse politie, is doodgeschoten. Vorige week donderdag schoot Liboni een agent dood, toen deze de vervoersdocumenten van zijn motorfiets wilde controleren. Wat volgde was een massale, tien dagen durende klopjacht op de man die al talloze keren aan de politie was ontsnapt, en daardoor de bijnaam 'de wolf' had gekregen.

Subheader

Zijn signalement werd dagelijks via de televisie verspreid. Gisteren werd hij in het centrum van Rome gesignaleerd, waarna politieagenten hem wilden arresteren. Hij nam echter een Franse toeriste in gijzeling en zette een pistool tegen haar hoofd. ''Wat maakt het uit, ik ben toch al dood. Ik maak haar dood,'' riep Liboni naar de agenten terwijl hij de vrouw midden op straat gegijzeld hield. Vervolgens schoot een van de politieagenten hem in het hoofd. De vrouw raakte niet gewond.

De schietpartij vond plaats bij het Circus Maximus, een drukbezochte toeristische trekpleister. Vorige week zaterdag was de man ook al in het centrum van Rome gesignaleerd. Toen ontsnapte hij door de auto van een net langsrijdende familie te kapen.

Liboni had een rugzak bij zich met daarin acht brillen om zich te vermommen. Ook had hij 33.000 euro bij zich, waarschijnlijk buitgemaakt bij overvallen.

Subheader
Luciano Liboni werd gisteren doodgeschoten

Donner weigert uitlevering aan de VS

De Amsterdamse Surinamer Kenneth Muskiet is dolgelukkig. De Verenigde Staten wilden hem al jaren uitgeleverd hebben omdat ze in hem een groot XTC-kopstuk zagen. Minister Piet Hein Donner van Justitie heeft nu echter besloten dat Muskiet niet zal worden uitgeleverd.

De ellende voor Muskiet, een clochard-achtige muzikant/schilder, begon jaren geleden toen hij een Amerikaan leerde kennen, die hij geheel tegen zijn gewoonten in, tijdelijk onderdak verleende in zijn eigen woning. Op de dag dat deze Amerikaan terugging naar de States heeft hij Kenneth gevraagd om een pakketje voor hem te posten, waarop Kenneth zonder na te denken zijn eigen naam en adres bij de afzender heeft vermeld. Het pakketje bevatte echter XTC, en zo begon voor Muskiet een hel.

De Nederlandse rechter veroordeelde hem in 2001 tot een gevangenisstraf, en in de VS zeiden de ontvangers in ruil voor strafvermindering dat Muskiet de leider was van een XTC-bende.

De afgelopen tijd besteedden diverse media, waaronder het tv-programma NOVA, uitgebreid aandacht aan deze zaak. Ook een groep vrienden van Muskiet, onder wie Geert en Trijntje Oosterhuis en Hans Dulfer, zetten zich in voor de muzikant.

De reden dat minister Donner Muskiet niet wil uitleveren aan de VS ligt in het feit dat de minister de Amsterdammer psychisch niet in staat acht de rechtsgang aldaar te doorstaan. In een psychiatrisch rapport wordt Muskiet omschreven als zwakbegaafd en niet opgewassen tegen 'de bijzondere hardheid van de uitlevering'.

Tot nu toe zijn zo'n 20 personen aan de VS uitgeleverd die vanuit Nederland naar Amerika smokkellijnen zouden hebben opgezet. Het komt maar sporadisch voor dat justitie uitlevering weigert.


Muskiet, niet naar de VS


-
Website over Kenneth Muskiet.

[update] Granaatexplosie in centrum van Praag

geos had ons via de nieuws-submit te melden:

In het centrum van de Tsjechische hoofdstad Praag is een granaat ontploft voor een casino. Een onbekende man gooide de granaat, waarna een auto zou zijn ontploft. Volgens de eerste berichten zijn zeker zestien personen gewond geraakt.

Update 14:08 uur
Een getuige meldt dat iemand de granaat afwierp onder een auto die in een druk voetgangersgebied vol toeristen stond.

Update 14:14 uur
De politie heeft inmiddels de omgeving afgezet en gemeld dat de granaat waarschijnlijk bedoeld was voor de eigenaar van het casino.

Update 14:33 uur
Inmiddels is bekend dat zeventien mensen gewond zouden zijn. Het casino dat getroffen zou zijn heet 'Casino Royal' en ligt in een gebied waar veel restaurants zitten aan de Na Prikope straat.

[update] PvdA: Nederlandse troepen naar Soedan

De PvdA is voorstander van het sturen van militairen naar Soedan als er geen einde komt aan het geweld van de Arabische Janjawid-milities in de regio Darfur. Nederland zou zelfs het initiatief daartoe moeten nemen, zo liet PvdA-Kamerlid Thea Fierens weten.

Volgens de Verenigde Naties zijn in anderhalf jaar tijd bij de etnische zuiveringen in Darfur ten minste 30.000 en mogelijk al 50.000 mensen om het leven gekomen. Amnesty international wees afgelopen maand in een rapport op het feit dat in Darfur massale verkrachtingen van vrouwen en meisjes plaatsvinden, gepleegd door de Arabische Janjawid-milities. De mensenrechtenorganisatie houdt de regering van Soedan daar rechtstreeks voor verantwoordelijk.


Fierens wil ook weten waarom de Nederlandse regering 100 miljoen euro aan Soedan gaat geven voor wederopbouw. "Je geeft het regime, dat banden heeft met de Janjawid, een bonus voor wat ze aanrichten, ... onbegrijpelijk''.

Eerder liet de VVD al weten dat er ingegrepen dient te worden in Darfur. Kamerlid Geert Wilders stelde afgelopen vrijdag een aantal vragen aan de minister over de kwestie in Darfur. Ook hij wil nadere info over de 100 miljoen Nederlandse steun aan Soedan.

Update 14:17
Er tekent zich nu een Kamermeerderheid af voor militair ingrijpen in Soedan. Naast PvdA en VVD vindt ook D66 dat het inzetten van troepen overwogen moet worden. D66 tekent wel aan dat je niet ''zomaar even militairen stuurt''. De partij betwijfelt ook of Nederland wel voldoende mensen voorhanden heeft nu ons land ook militairen heeft gestationeerd in Irak, Afghanistan en Bosnie. Het CDA ziet ingrijpen als uiterste middel, maar vindt niet dat Nederland het voortouw hierin moet nemen. De christendemocraten hopen dat alles vooralsnog wordt gezet op het verhogen van de politieke druk.

Dat er sprake is van volkerenmoord (genocide) in de regio Darfur is inmiddels de mening van de coalitiefracties CDA, VVD en D66 en de grootste oppositiepartij PvdA.

Vliegtuig maakt noodlanding op straat

JPM01 had ons via de nieuws-submit te melden:

De bewoners uit de Linkestraat in het Vlaamse Koersel keken zaterdagavond wel heel vreemd op toen ze in de straat een vliegtuig een noodlanding zagen maken. Het éénmotorige vliegtuig was opgestegen van het vliegveld Sanicole Aeroclub in Hechtel en moest landen omdat het problemen had met de brandstoftoevoer.

De piloot uit Beringen en zijn passagier uit Lommel besloten daarop om op de openbare weg te landen. Ze kwamen tot stilstand tegen een geparkeerd voertuig. Piloot en passagier bleven hierbij ongedeerd.

Dodental op 18 na gasontploffing

Het dodental van de gasontploffing in het Waalse Gellingen is opgelopen tot achttien. In een Parijs ziekenhuis zijn vannacht twee slachtoffers overleden aan hun verwondingen. 122 andere gewonden liggen nog steeds in ziekenhuizen in België, Frankrijk en Duitsland. Van hen zijn sommigen er zeer slecht aan toe, waardoor het dodental in de komende dagen nog op kan lopen. Bovendien worden nog steeds drie mensen vermist. Onder hen zouden zeker twee brandweerlieden zijn, maar dit is niet bevestigd.

De precieze oorzaak van de explosie is nog steeds niet bekend. Wel heeft energiebeheerder Fluxys laten weten dat alle veiligheidsnormen zijn nageleefd. De bedrijfsleiding laat het aan het parket van Doornik over om de oorzaak te achterhalen.


De explosie

Hulp uit Enschede
Enschede heeft inmiddels de Belgische autoriteiten hulp bij de nazorg en verwerking van de gasramp aangeboden. In Enschede ontplofte in 2000 een vuurwerkfabriek, waarbij 22 mensen om het leven kwamen en een complete wijk weggevaagd werd.

"Wij hebben door de ramp veel ervaring opgedaan met nazorg aan slachtoffers en nabestaanden en het verwerken van traumatische ervaringen", aldus de Enschedese wethouder A. Le Loux "We hebben al vrij kort na de vuurwerkramp binnen het college afgesproken onze ervaringen beschikbaar te stellen bij grote rampen in binnen- en buitenland. Ook onze kennis op het gebied van rampenbestrijding willen we graag delen met anderen."

Lyon wint Franse Supercup

Olympique Lyon heeft de Trophée des Champions, de Franse Supercup, gewonnen. In Cannes won de landskampioen van de winnaar van de Franse beker, Paris Saint-Germain, na het nemen van strafschoppen.

Lyon scoorde in de 55e minuut door een doelpunt van Giovane Élber, maar Fabrice Fiorèse maakte 17 minuten later de gelijkmaker. Omdat beide ploegen in de eerste serie strafschoppen één keer misten, moest er om en om worden geschoten. Bij de zevende strafschop ging het mis voor Paris Saint-Germain, Alioune Touré miste, waardoor Lyon de beker won.

Ruim 200 uur aan uitzendingen rond Spelen

De NOS zal tijdens de Olympische Spelen in Athene ruim 200 uur aan uitzendingen maken.

Van 13 augustus tot en met 29 augustus zal er op televisie, radio, internet en teletekst veel aandacht zijn voor de Spelen. Op 13 augustus start de eerste uitzending om 19:50 uur via Nederland 2. De NOS doet dan rechtstreeks verslag van de openingsceremonie.

De omroep vaardigt zeventig mensen af naar Athene om het evenement zo goed mogelijk in beeld te brengen. 21 van hen zullen werken aan RadiOlympia dat op Radio 1 te horen zal zijn. Vanuit Hilversum werken nog eens 110 mensen aan de televisieprogramma's en internet.

Tijger maakt wandeling in New York

Een witte Bengaalse tijger heeft gisteren heel wat onrust veroorzaakt in New York. Het dier ontsnapte toen hij werd overgebracht naar een andere kooi en maakte daarna een kilometers lange wandeling door het stadsdeel Queens. De tijger viel tijdens zijn uitstapje niemand aan, maar veroorzaakte wel een ongeval op een snelweg. Hierbij raakten meerdere mensen lichtgewond.

De 7 jaar oude circustijger Apollo doorkruiste eerst het Forest Park, waar het gezien de warme dag stikte van de mensen. Daarna veroorzaakte hij het ongeval op de Jackie Robinson Parkway. Nadat het dier door zes gewapende politiemannen omsingeld was, ging hij rustig op straat liggen. Zijn trainer wist Apollo toen terug te lokken naar zijn kooi.

Twee weken geleden ging in Florida ook al een tijger aan de wandel. Nadat Bobo, eigendom van de voormalige Tarzan-acteur Steve Sipek, een agent aangevallen had, werd hij doodgeschoten.

Ruim 200 uur aan uitzendingen rond Olympische Spelen

De NOS zal tijdens de Olympische Spelen in Athene ruim 200 uur aan uitzendingen maken. Van 13 augustus tot en met 29 augustus zal er op televisie, radio, internet en teletekst veel aandacht zijn voor de Spelen. Op 13 augustus start de eerste uitzending om 19:50 uur via Nederland 2. De NOS doet dan rechtstreeks verslag van de openingsceremonie.

De omroep vaardigt zeventig mensen af naar Athene om het evenement zo goed mogelijk in beeld te brengen. 21 van hen zullen werken aan RadiOlympia dat op Radio 1 te horen zal zijn. Vanuit Hilversum werken nog eens 110 mensen aan de televisieprogramma's en internet.

Boek: Jodi Compton - De Vermiste Man

Wat doet een rechercheur van de afdeling Vermiste Personen wanneer haar eigen man spoorloos verdwijnt? Sarah Pribek ontdekt in deze psychologische thriller dat ze eigenlijk bijzonder weinig van het verleden van haar man weet...



Jodi Compton - De vermiste man
Oorspronkelijke titel: The 37th Hour
Vertaling: Cherie van Gelder
Uitgeverij Luitingh
ISBN 90 245 4623 0
Paperback, 304 blz.
EUR 15,95

Koers beëindigt loopbaan

Marko Koers heeft een eind gemaakt aan zijn atletiek-loopbaan. De Nederlandse atleet was wel aanwezig bij de Nacht van de Atletiek in het Belgische Heusden-Zolder, maar kwam niet meer aan de start.

Tegenover de pers verklaarde Koers dat hij het niveau niet meer heeft om internationaal mee te kunnen doen. "En ik heb er weinig zin in om alleen maar mee te doen aan Nederlandse en Europese kampioenschappen," aldus Koers.

Afgelopen donderdag kwam Koers, die in zijn loopbaan uitkwam op de 800 en 1500 meter, tijdens wedstrijden in Stockholm als 13e over de finish op de 1500 meter, en daarna hakte hij de knoop door.

De 31-jarige atleet nam drie maal mee aan de Olympische spelen, met als beste resultaat een zevende plaats op de 1500 meter in Atlanta. In 1998 won hij in Valencia zilver op de 800 meter bij het EK indoor.

Rumsas vindt toch nog ploeg

Na zijn schorsing te hebben uitgezeten, krijgt dopingzondaar Raimondas Rumsas een nieuwe kans van de ploeg Acqua & Sapone.

In 2002 werd Rumsas verrassend derde in de Tour de France. Nadat zijn vrouw op de slotdag van die ronde bij de grens van Frankrijk en Italië aangehouden werd met doping in haar auto, ontstonden er twijfels over hoe "clean" die prestatie was. Hoewel er daarover niets te bewijzen was, werd hij later in de Ronde van Italië van 2003 positief gevonden op het gebruik van epo.

Hij kreeg als straf een schorsing van een jaar. Nu dat jaar is afgelopen en Rumsas weer kan gaan deelnemen aan wedstrijden, heeft hij in de Italiaanse formatie Acqua & Sapone een nieuwe werkgever gevonden.

Indiaas vliegtuig maakt noodlanding voor Pakistaanse baby

Icoon Buitenlands nieuwsEen Airbus A320 van de luchtvaartmaatschappij Indian airlines heeft afgelopen woensdag tijdens een vlucht van Delhi naar Bangalore een noodlanding gemaakt om het leven van een tien dagen oude Pakistaanse baby te redden. De baby was geboren met een hartafwijking en de toestand van het kind ging tijdens de vlucht snel achteruit.

De baby, Muhammad Khan, was op weg was naar Bangalore voor een operatie samen met zijn moeder en oom. Toen de bemanning in de gaten kreeg dat het gezicht van de baby blauw begon te worden, besloot de piloot uit te wijken naar het vliegveld van Hyberabad. De baby werd onmiddelijk na de landing naar het ziekenhuis gebracht en volgens een dokter maakt Muhammed het goed en is hij reeds ontslagen uit het ziekenhuis.

De banden tussen de nucleaire rivalen India en Pakistan zijn de afgelopen achttien maanden verbeterd door pogingen van beide regeringen om een vredesproces op gang te brengen. Twee jaar geleden stonden beide landen nog op voet van oorlog over de betwiste zeggenschap over Kashmir.

Een van de stappen die is ondernomen door de regering van India is om de visa aanvragen voor Pakistaanse kinderen die voor medische behandeling naar India moeten te versimpelen. De regering van India betaalt ook de reis, behandeling en accomodatie voor de kinderen. In het afgelopen jaar zijn al meerdere zieke Pakistaanse kinderen in Bangalore behandeld, wat bekend staat om zijn goede en betaalbare medische zorg.

De Graafschap wil den Ouden

De Graafschap wil graag Geert den Ouden voor komend seizoen huren van de Zweedse club Djurgårdens IF.

Den Ouden mag weg bij de Zweedse club , en zelf wil hij ook vertrekken omdat hij het slecht kan vinden met trainer Zoran Lukic.

De voormalig speler van RBC Roosendaal en Excelsior heeft nog een contract van ander half jaar, maar De Graafschap heeft geen geld om de aanvaller te kopen. De Graafschap is niet de enige club die belangstelling heeft voor Den Ouden, ook ADO Den Haag zou hem graag willen inlijven.

Zeven gewonden bij brand in Amsterdam

Icoon Binnenlands nieuwsIn Amsterdam zijn gisteravond bij een brand in een woning zeven mensen gewond geraakt. Onder de gewonden bevinden zich ook twee brandweerlieden. Oorzaak van de brand is een 'vlam in de pan'.

Het vuur onstond op de tweede verdieping van een flat in de Blankenstraat. Zowel de tweede als de derde verdieping waren totaal uitgebrand. De twee gewonde brandweerlieden konden ter plekke worden behandeld, de andere vijf gewonden moesten voor hun brandwonden en ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis.

Er werd ook nog gezocht naar een hond in het pand, nadat de brand geblust was bleek deze ongedeerd onder een bed te liggen. In totaal waren er ongeveer dertig brandweerlieden bezig de brand onder controle te krijgen.

'Werk huisvrouw zwaar ondergewaardeerd'

Het onbetaald werk dat een huisvrouw dagelijks verricht wordt zwaar ondergewaardeerd. Dat is de mening van kardinaal Simonis, voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie. En dat terwijl huisvrouwen volgens hem toch echt onmisbaar zijn voor de samenleving. Simonis stelt dit in een reactie op het document over modern feminisme dat het Vaticaan dit weekend publiceerde. Hierin wordt gesteld dat vrouwen andere taken in het leven hebben dan mannen.

De kardinaal vindt dat het document ons een spiegel voorhoudt. Steeds vaker krijgt hij de klacht van vrouwen dat de sociale druk om te werken naast het runnen van een huishouden te groot is. Het recht om te werken zou hierdoor een plicht worden. En dit komt volgens Simonis het gezinsleven niet ten goede.

OM krijgt systeem aftappen internetverkeer

Vanaf volgend jaar krijgt de Nederlandse justitie een nieuw wapen in de strijd tegen criminaliteit op internet. Dan wordt het signaleringssysteem 'Notice and Take-down' actief. Het systeem biedt de nieuwste digitale snufjes waarmee bijvoorbeeld schadelijk en illegaal materiaal op websites kan worden geblokkeerd of zelfs verwijderd. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zal het controleren zich uitsluitend richten op internetverkeer van verdachte personen. Het gebeurt in overleg met de individuele providers. Afspraken met providers zijn inmiddels al vastgelegd in protocollen waarbij justitie, net als bij telefoontaps, de bevoegdheid krijgt na goedkeuring van de officier van justitie en de rechtercommissaris.

Behalve het OM mogen ook andere instanties zoals de veiligheidsdienst AIVD, Defensie en de Fiscale Opsporingsdienst gebruik maken van internettaps.

Met het 'Notice and Take-down' (constateer- en blokkeer)systeem kan bijvoorbeeld worden ingegrepen op websites met kinderporno, hakenkruizen of ander verboden materiaal. Naast emails en websites worden ook populaire nieuwsgroepen en forumsites afgetapt.

Lloret is lallende Hollandse jeugd zat

De populaire Spaanse badplaats Lloret de Mar is de overlast van luidruchtige en veelal jonge dronken Nederlandse vakantiegangers meer dan beu. De politie treedt keihard op en deelt boetes uit tot 450 euro. Wie niet kan betalen wordt op het vliegtuig naar huis gezet.

De Spaanse overheid kondigde enkele maanden geleden al aan een einde te willen maken aan dergelijke overlast van vervelende vakantiejongeren in de populaire badplaatsen aan de Middellandse Zee.

De burgemeester van Lloret de Mar wil van Lloret weer een rustig familieparadijs maken. Lallende straalbezopen jongeren passen daar volgens hem niet in. De Guardia Civil en de speciale politiemacht Mossos d’Esquadra loeren extra op dergelijk gedrag. Afhankelijk van de overtreding wordt een boete uitgedeeld van rond de 65 euro. Wie voor de tweede maal in de fout gaat kan rekenen op een bekeuring die vele malen hoger ligt. Niet betalen, is wegwezen.

Reisorganisaties vrezen nog verdergaande maatregelen tegen de overlast van vakantievierende jeugd, en hebben hun personeel opdracht gegeven de jongeren te wijzen op het feit dat ze zich netjes moeten gedragen.

Webber zal Jaguar missen

Mark Webber zal na zijn vertrek de mensen van het Jaguar-team gaan missen. Reden voor hem om nog eens extra zijn best te doen om punten voor het team te behalen.

Webber vertelde het moeilijk te vinden om een team te verlaten: "Ik heb het in het verleden nooit leuk gevonden om een team te verlaten, omdat het zo belangrijk is om sterke relaties te krijgen met de mensen met wie je werkt. Daardoor gaat het een beetje voelen als familie. Ik voel me nog betrokken bij de mensen van Minardi en ik zal me betrokken blijven voelen bij de mensen van Jaguar. Zij hebben me in deze goede positie voor mijn loopbaan geholpen."

Hij heeft het idee ook nog wel punten voor het team te kunnen halen: "De laatste drie races waren erg bevredigend, met een sterk verbeterde betrouwbaarheid en het tempo van de R5 die sommige rivalen van ons beschaamd. We zullen, zoals altijd, hard elk punt najagen tot na de laatste race op Interlagos."

Oefenwedstrijd PSV ongelukkig

De oefenwedstrijd van PSV tegen Arminia Bielefeld is niet vlekkeloos verlopen. PSV verloor en Cocu raakte geblesseerd.

In de voorbereiding op de competitie en op de voorronde van de Champions League tegen Young Boys of Rode Ster Belgrado probeert Hiddink de nieuwelingen zo snel mogelijk in de ploeg in te passen, daarbij steunend op zijn routiniers. In het doel bij PSV stond Gomes, die ook het rugnummer één heeft gekregen. Arminia Bielefeld wist met 2-0 te winnen van PSV, door doelpunten van Raducanu en Buckley in de slotfase.

De grootste tegenvaller was eigenlijk dat Cocu in de 26e minuut naar de kant moest met een knieblessure. Hiddink vertelde na de wedstrijd: "Een binnenbandje van zijn knie is beschadigd. Dat geneest niet zo snel. Het wordt moeilijk gezien de komende kwalificatiewedstrijden voor de Champions League. Ik hoop dat ik te pessimistisch ben."

Hiddink was niet tevreden over het spel en hoopt dat het snel beter zal gaan: "We speelden chaotisch, zeker na het wegvallen van Cocu. We hebben tijd nodig, maar die hebben we niet. Over anderhalve week moet PSV er staan. Dat is pure noodzaak voor de club."

Ullrich en Godefroot spreken het uit

Jan Ullrich en Walter Godefroot hebben hun irritaties uitgesproken. Vlak voor de HEW Cyclassics zijn ze weer allebei tevreden.

Gisteren voerden de twee een pittig gesprek in Hamburg. Daar kwam uit dat Ullrich niet hoeft en ook niet wil vertrekken bij het team. Om de samenwerking goed te houden zullen ploegleider en renner in het vervolg wat vaker met elkaar praten.

Godefroot verwoordde het als volgt: "Het was een goed gesprek. Jan blijft voor T-Mobile fietsen en we zullen in de toekomst beter en vaker met elkaar praten."

Vaticaan tegen modern feminisme

Het Vaticaan is fel van leer getrokken tegen wat zij noemt ''het moderne feminisme''. In een document van maar liefst 37 pagina's stelt het Vaticaan dat het moderne feminisme de biologische verschillen tussen mannen en vrouwen probeert uit te wissen. Dit zou een gevaar vormen voor het traditionele gezin met een vader en een moeder.

Het radicale, moderne feminisme, zo stelt het Vaticaan, ''streeft naar gelijkheid van de geslachten, waardoor homoseksualitieit en heteroseksualiteit gelijkwaardig worden.'' Dit streven naar gelijkheid houdt volgens het Vaticaan ook in dat geen belang wordt gehecht aan - en de relevantie niet wordt ingezien van - ''het feit dat de Zoon van God de mannelijke vorm heeft aangenomen toen hij tot mens werd.''

In het document, dat de persoonlijk goedkeuring geniet van de Paus, wordt met nadruk betoogd dat mannen en vrouwen van elkaar verschillen, dat de vrouw geen kopie is van de man. ''Vanaf het eerste begin van hun schepping zijn mannen en vrouwen verschillend en dat blijven zij tot in de eeuwigheid.''

In het document staat verder onder meer dat vrouwen géén priesters kunnen worden, en dat het homohuwelijk tegen Gods wil ingaat: ''God wilde een christelijk huwelijk tussen een man en een vrouw.'' Afgelopen mei publiceerde het Vaticaan al een document waarin huwelijken tussen christenen en niet-christenen (met name moslims) werden afgewezen.

Brugwachters ziek door stuntende jongeren

Icoon Binnenlands nieuwsIn Zuid-Holland melden brugwachters zich massaal ziek.“Onze tientallen brugwachters staan doodsangsten uit”, zegt J. Disco, woordvoerder van de provincie Zuid-Holland. Deze angsten worden veroorzaakt door kinderen die vanaf bruggen vlak voor schepen het water induiken.

”Steeds meer bruggen worden op afstand bediend, dus staan de brugwachters machteloos als ze een kind op een haar na te pletter zien slaan op een schip. Vergelijk het met een treinmachinist die een auto op de rails ziet”, geeft Disco verder aan.

Cijfers over het ziekteverzuim zijn er nog niet, maar wel is duidelijk dat de bruggen met de grootst mogelijke moeite te bemannen zijn. Steeds meer brugwachters geven aan last te hebben van psychische klachten. De provincie heeft besloten tot het inzetten van meer buitengewone opsporingsambtenaren; deze zijn momenteel nog in opleiding.

Brugwachter Hans Hoogendoorn uit Alphen aan den Rijn weet mee te praten over de hachelijke situaties die soms ontstaan. ”Laatst hingen hier drie van die opgeschoten jongens aan m’n opengaande brug. Levensgevaarlijk. Ik laat hem niet zakken want dan klappen ze misschien op het landhoofd en zijn ze dood. Ik heb de politie gebeld, toen sprongen ze in het water. Ondertussen alle automobilisten boos omdat het zo lang duurde. Maar als ik die brug wel laat zakken en het gaat mis komen de ouders bij mij verhaal halen. Je kunt geen kant op“.

De capriolen die jongeren uithalen zijn in de loop der jaren steeds extremer geworden. Vroeger sprongen ze nog gewoon van de kant maar tegenwoordig hangen ze soms aan openstaande bruggen van wel vijf meter hoog. Naast het inzetten van extra mankracht wordt geprobeerd met het uitschrijven van boetes van 45 euro het stunten te ontmoedigen.

-
Zie ook Extra speciale controle op 'brugspringers'

Strijd om tv-rechten van optreden Robbie Williams

DR-ONLINE had ons via de nieuws-submit te melden:

De Britse zenders BBC en Channel 4 willen allebei popster Robbie Williams filmen als hij voor de promotie van zijn nieuwe album komt optreden in Engeland. Beide zenders zijn dan ook in een heftig gevecht geraakt om de uitzendrechten. Volgens insiders wordt het "een woeste strijd".

Welke omroep de beste papieren heeft, is nog niet bekend. Wanneer het optreden precies plaats zal vinden ook niet. Het nieuwe 'greatest hits-album' van Robbie Williams moet op 18 oktober uitkomen.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.