Blauwtong treft in EU 10.000 boerderijen

Icoon AlgemeenHet aantal boerderijen met blauwtong in de EU nadert de 10.000. Daarvan zijn er bijna 2000 in Nederland. Een deskundige van de Europese Commissie heeft dat vandaag gezegd.

De uitbraak is veel ernstiger dan vorig jaar. Toen dook de besmettelijke dierziekte voor het eerst op in Noordwest-Europa en bleef beperkt tot enkele duizenden gevallen in de EU.

Het virus is dit jaar dodelijker voor schapen: een zesde tot een kwart van de dieren sterft eraan. Vorig jaar woedde blauwtong meer onder runderen, waar de gevolgen minder ernstig zijn.

Rond Kerstmis wordt een vaccin verwacht tegen blauwtong. Minister Gerda Verburg (Landbouw) heeft de medewerking van België, Duitsland en Frankrijk gekregen voor preventieve vaccinatie vanaf komend voorjaar.

Wekelijks sterven in Nederland nu zo'n duizend schapen meer dan normaal, meldde kadaververwerker Rendac eind augustus. Nederland telt in totaal bijna 1,4 miljoen schapen.

De meeste besmettingen deden zich tot midden vorige week voor in Duitsland (circa 4000) en België (circa 2200 gevallen). Inmiddels is het aantal getroffen boerderijen waarschijnlijk verder gestegen.