Duitse tv staakt per direct uitzendingen Tour

Icoon WielrennenDe Duitse televisiezenders ARD en ZDF staken met onmiddellijke ingang hun berichtgeving over de Tour de France van dit jaar. Reden is het nieuws van vanmorgen dat de Duitse wielrenner Patrik Sinkewitz van T-Mobile is betrapt op doping. De zenders hadden voor de Tour al aangekondigd deze stap te nemen bij een nieuwe dopingaffaire, na de eerdere bekentenissen van onder anderen Jörg Jaksche en Erik Zabel en de dopingzaak rond Jan Ullrich.

Sinkewitz werd tijdens een onaangekondigde dopingcontrole op 8 juni positief bevonden. In het A-staal van Sinkewitz werden door het NADA, het Duitse nationale antidopingagentschap, te hoge testosteronwaarden aangetroffen. Sinkewitz heeft vijf dagen om een tegenanalyse aan te vragen. Als ook die positief is, wordt hij mogelijk voor twee jaar geschorst.

De renner reed deze Tour de France mee in het team van T-Mobile. Hij moest afgelopen zondag de strijd staken, nadat hij na de finish in botsing kwam met een toeschouwer. Sinkewitz liep daarbij een kaakbeenbreuk en blessures aan knie en schouder op. De toeschouwer raakte door de botsing in een coma, waaruit hij inmiddels is ontwaakt.

Zijn ploeg T-Mobile heeft de renner voorlopig geschorst. Wanneer ook zijn B-staal positief is, zal hij worden ontslagen. In dat geval is Sinkewitz ook de eerste wielrenner die naast ontslag en een schorsing een jaarsalaris moet inleveren. De Tour-renners verplichtten zich daartoe onlangs door de omstreden antidopingverklaring van de internationale federatie UCI te ondertekenen. In het geval van Sinkewitz gaat het naar schatting om een half miljoen euro.

T-Mobile heeft besloten om ondanks de affaire de ploeg niet terug te trekken uit de Tour de France. "Zo'n bliksemactie is niet opportuun, hoe frustrerend de situatie ook is", aldus Christian Frommert, de persvoorlichter van het telecombedrijf.

Sinkewitz
Sinkewitz na zijn val afgelopen zondag en tijdens
een medische controle eerder deze maand

Het laatste nieuws omtrent de Tour de France vind je op de FOK!tourmanager!
Met dank aan Siewe voor de submit.