Kabinet akkoord met pardonregeling

Icoon PolitiekHet kabinet heeft gisterenavond ingestemd met een pardonregeling voor een 'oude' groep asielzoekers. Dat heeft staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) na afloop van de ministerraad gezegd.

Eerder op de dag ondertekenden Albayrak en voorzitter Wim Deetman van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een akkoord over de uitvoering van de pardonregeling. Daarin is onder meer afgesproken dat de gemeenten uiterlijk eind 2009 geen noodopvang meer bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers.

De pardonregeling gaat gelden voor asielzoekers die onder de oude Vreemdelingenwet (voor april 2001) een verblijfsvergunning hebben aangevraagd en sindsdien niet vertrokken zijn uit Nederland. Het gaat volgens Albayrak om een groep van naar schatting 25.000 en 30.000 asielzoekers.

De omvang van de groep zoals de staatssecretaris die gisteren na afloop van de ministerraad omschreef, is deels gebaseerd op cijfers waarover het ministerie van Justitie zelf beschikt. Daarbij is opgeteld een schatting van het aantal uitgeprocedeerde 'oude' asielzoekers dat in de noodopvang in gemeenten zit. Exacte cijfers daarover moet Albayrak krijgen van de burgemeesters.

De pardonregeling voor een 'oude' groep asielzoekers gaat gepaard met de uitzetting van illegalen voor wie het pardon niet geldt maar die nog wel in Nederland worden opgevangen. Staatssecretaris  Albayrak zal het vertrek van mensen die ''evident'' niet onder de regeling vallen ''snel ter hand nemen''. Het terugkeerproces van uitgeprocedeerde asielzoekers lag de afgelopen tijd vrijwel stil.



Nebahat Albayrak

Met dank aan djmurcielago, Aka-Zigor en Lesouhaitdesou voor de submit.