Drugsverdachte meldt zich weer na verlof

De 45-jarige Charles Zwolsman, verdachte in een grote drugszaak, heeft zich maandag weer gemeld bij het huis van bewaring. Hij mocht van de rechtbank in Amsterdam de afgelopen drie dagen vrij rondlopen, tot ongenoegen van de officier van justitie.

De rechtbank besloot dit donderdag tijdens een proformazitting, na een verzoek van Zwolsman. De voormalig autocoureur en veroordeeld drugshandelaar wilde zijn geestelijk gehandicapte pleegdochter bijstaan en de uitvaart van de grootmoeder van zijn partner bijwonen. De pleegdochter is vermoedelijk slachtoffer geworden van een zedenmisdrijf. In maart vroeg hij ook al om schorsing om het meisje bijstand te verlenen, maar toen wees de rechtbank dit af. De rechters vreesden toen ondermeer dat hij de benen zou nemen.

Die vrees leek niet geheel ongegrond: Zwolsman hangt nog steeds een claim van justitie boven het hoofd van enkele tientallen miljoenen guldens in verband met de vorige drugszaak tegen hem. Daarbij riskeert hij in de nieuwe zaak een jarenlange celstraf en andermaal een miljoenenclaim. De rechtbank was ditmaal echter bereid hem op zijn woord te geloven, dat hij vrijwillig zou terugkeren naar zijn cel.

Zwolsman mocht het huis van bewaring vrijdagochtend verlaten en moest zich daar maandagochtend weer melden. ,,Dat heeft hij keurig gedaan'', zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) maandag. Als waarborg moest hij 75.000 gulden bij de griffie van de rechtbank deponeren. Officier van justitie J. Plooy noemde deze borgsom ,,een lachertje'', gezien de vele miljoenen die hij na zijn vrijlating in 1997 met de handel in hard- en softdrugs verdiend zou hebben.

Charles Zwolsman werd in november opnieuw gearresteerd. Justitie verdenkt hem van het leiden van diverse criminele organisaties, die samen verantwoordelijk zijn voor tientallen drugstransporten - overwegend hasj, maar ook amfetamine. Hij had een vuurwapen op zak waarmee hij een lid van een arrestatieteam bedreigde toen hij werd opgepakt in een hotel in Naarden.

In binnen- en buitenland is een aantal medeverdachten gearresteerd, maar justitie zoekt nog intensief naar een belangrijke handlanger van Zwolsman. Dit gegeven was ook één van de bezwaren van Plooy tegen zijn tijdelijke vrijlating. De officier was bang dat hij de gelegenheid zou nemen deze verdachte ,,nog verder'' buiten bereik van justitie te brengen.