'Penissnijdster sloeg toe na mishandelingen'

JustitieTegen de 37-jarige Anita R. is gisteren voor de Rotterdamse rechtbank 12 maanden cel, waarvan 9 maanden voorwaardelijk geëist wegens een poging haar echtgenoot Ronny te ontmannen. In de echtelijke woning van het Hindoestaanse stel in Barendrecht probeerde ze op 18 februari 2006 de penis van haar man af te snijden en kokende olie over zijn kruis te gooien. De snijpoging mislukte op een draadje na en de kokende olie kwam terecht op Ronny's arm.

Volgens Anita besefte ze niet wat ze deed en zouden jarenlange mishandelingen door haar man haar zo ver gebracht hebben. Deskundigen menen dat Anita R. in verwarde toestand verkeerde, maar de officier van justitie zei dat Anita donders goed wist wat ze deed. Het Openbaar Ministerie verdenkt haar ervan haar man voor de penissnij-actie te hebben gedrogeerd door slaapmiddelen door zijn drinken te mengen.

Al jarenlang stond het huwelijk onder grote druk. Ronny, een traditionele Hindoestaanse man, verwachtte van zijn vrouw dat ze voor hem zou zorgen en het huishouden regelde. Het stel heeft drie kinderen. Volgens Anita R. zou hij haar stelselmatig hebben geslagen. Ook hield haar man er buitenechtelijke relaties op na. Daardoor zouden bij haar de stoppen zijn doorgeslagen. De reconstructie van Ronny's penis was medisch succesvol, hoewel hij door het littekenweefsel blijvend pijn kan houden. De twee liggen nu in scheiding en de kinderen verblijven bij hun grootouders.

Het OM wil dat Anita, die al lang weer op vrije voeten is, naast de straf zich ook verplicht psychisch laat behandelen. De uitspraak is op 13 februari.