Termieten doen zich te goed aan Parijs

Trendsetters, wetenschappers, studenten en toeristen hebben zich altijd aangetrokken gevoeld tot het Quartier Latin in Parijs, het intellectuele hart van Frankrijk waar mensen urenlang in rokerige cafés zitten om te discussiëren over de wereld en boeken te verslinden.

Tegenwoordig worden de boeken echter niet meer alleen door mensen verslonden. Termieten, piepkleine insecten met een enorme eetlust, knagen zich een weg door de historische wijk en de rest van Parijs. Ze vormen een gevaar voor gebouwen, meubels, bomen en zelfs papier.

Het wordt ieder jaar erger, zegt Fabien Squinazi, directeur van de gemeentelijke dienst voor volksgezondheid en hygiëne, die de termieten probeert te bestrijden. De mensen realiseren zich niet dat het een groot probleem is.

De gemeente heeft tot dusver 1.506 geïnfecteerde gebouwen geïdentificeerd en ieder jaar komen daar ongeveer honderd bij. De schade die de beestjes aanrichten is niet bijgehouden, maar het moet om enorme bedragen gaan. Sinds de termieten tien jaar geleden de stad binnenkwamen, hebben ze nauwelijks tegenstand ondervonden.