'Verdachte mislukte aanslag Duitsland opgepakt'

AanslagEen van de twee verdachten van de mislukte terreuraanslag eind juli op twee Duitse treinen is zaterdag op het station van de Noord-Duitse stad Kiel opgepakt. Dat heeft het federale Openbaar Ministerie in Karlsruhe laten weten.

Het gaat bij de arrestant om een student van Libanese origine, zo meldt het weekblad Focus op zijn website. De arrestatie is mogelijk geworden door informatie van een buitenlandse geheime dienst, aldus Focus op gezag van bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek.

Kofferbommen
Het treinstation in Kiel, de hoofdstad van Sleeswijk-Holstein, is zaterdagmorgen vijf uur lang gesloten geweest. De sluiting hield verband met het politieonderzoek naar de twee personen die worden verdacht van het plaatsen van kofferbommen eind juli in twee Duitse treinen. Een woordvoerder van de politie zei dat tijdens het onderzoek in Kiel geen treinverkeer van en naar de havenstad mogelijk was. De politie onderzocht onder meer bagage op het station.

De Duitse politie meldde vrijdag dat het land eind vorige maand hoogstwaarschijnlijk aan een terroristische aanslag is ontsnapt. Politiefunctionarissen zeiden dat kofferbommen die op 31 juli in twee regionale treinen bij Koblenz en Dortmund waren aangetroffen, alleen door een constructiefout niet zijn ontploft.

De politie heeft twee verdachten weten te identificeren door opnamen van bewakingscamera's op stations. Op de beelden zijn de donkerharige mannen te zien die de koffers perrons van een station in Keulen oprijden. De twee treinen reden daarvandaan richting Koblenz en Dortmund. De politie heeft 50.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot de arrestatie van het duo.