Balkenende bang voor nieuw AOW-debacle

Jan Peter BalkenendeJan Peter Balkenende ziet niets in ingrijpen in de AOW. Dat zei hij vanochtend tijdens een CDA-congres in Utrecht. De CDA-leider is bang voor een situatie als in 1994, toen zijn partij bij de verkiezingen twintig zetels verloor na de aankondiging dat ze de AOW-uitkeringen wilde bevriezen. "De gebeurtenissen van 1994 staan me nog scherp op het netvlies. Dat zal ons geen tweede keer overkomen."

Het enorme verlies van de christen-democraten zorgde ervoor dat de partij lange tijd met interne problemen te maken had, en voor acht jaar in de oppositie belandde. Balkenende denkt dat een andere financiering van de AOW, zoals de PvdA wil, niet alleen voor onrust zal zorgen onder rijke ouderen. Ook inkomensgroepen die het niet breed hebben zullen volgens hem door de maatregel getroffen worden. "Met een aanvullend pensioen van 10.000 tot 17.000 euro per jaar ben je geen rijke oudere", aldus de premier vanochtend.

Hoewel de CDA'er deze week liet weten een coalitie met de partij van Wouter Bos niet uit te sluiten, is er behalve de financiering van de AOW een ander belangrijk struikelblok voor eventuele toekomstige samenwerking. Een beperking van de hypotheekrenteaftrek is voor Balkenende uit den boze. Volgens hem zou dit tot te veel onrust op de huizenmarkt leiden, waardoor het vertrouwen in de economie wordt aangetast.