Canada en VS verbreken banden met Hamas-regering

Icoon Israël/PalestinaDirect na de beëdiging van de nieuwe Palestijnse regering door president Mahmoud Abbas hebben Canada en de Verenigde Staten alle diplomatieke banden met het land verbroken. Beide landen zien Hamas, dat de Palestijnse verkiezingen van januari overtuigend won, nog altijd als een terroristische organisatie en weigeren daarom elke vorm van onderhandeling.

"We zitten in een periode van overgang en verandering, van een Palestijnse autoriteit die bereid was een twee-staten oplossing te accepteren, en door onderhandelingen vrede met Israël te sluiten, naar een door Hamas geleide regering die weigert daar aan mee te werken", aldus een woordvoerder van het Witte Huis.

Ook de huidige premier van Israël, Ehud Olmert, is niet blij met de Hamas-regering. De vervanger van Ariel Sharon stelt in een verklaring, die hij oplas na zijn overwinning in de landelijke verkiezingen, dat Israël "zijn grenzen met of zonder medewerking van de Palestijnen in de komende vier jaar definitief vast zal stellen". Olmerts verdere plannen betreffen onder meer het evacueren en verwijderen van diverse Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

De financiële hulpprogramma's van de VS ten behoeve van het Palestijnse volk gaan voorlopig wel gewoon door en zal mogelijk zelfs worden uitgebreid. Voorwaarde is wel dat het geld aantoonbaar niet bij Hamas terechtkomt. Ook Canada zet zijn hulp aan de Palestijnen voort.


President Abbas beëdigt een Hamas kopstuk