PvdA winnaar Scholierenverkiezingen

Icoon VerkiezingenDe Partij van de Arbeid (PvdA) heeft vandaag wellicht een voorproefje genomen op de gemeenteraadsverkiezingen van morgen. De partij heeft namelijk de landelijke Scholierenverkiezingen gewonnen. Van de 26.629 leerlingen die hun stem uitbrachten, koos 29,5 procent voor de sociaal-democraten.

In Amsterdam kreeg de PvdA 47,5 procent van de stemmen, in Utrecht behaalde de partij zelfs in zijn eentje de meerderheid: 54,2 procent. Ook in Rotterdam werd de PvdA de grootste, met 27,6 procent bleef de partij Leefbaar Rotterdam (16,6 procent) voor. In Den Haag kwam de PvdA tevens als grootste uit de bus.

De lokale partijen deden het eveneens goed onder de scholieren en eindigden met een totaal van 16,9 procent van de stemmen op de tweede plaats. Derde werd de VVD met 15,8 procent, daarna volgden GroenLinks (9,8), CDA (9,1), SP (5,8) en D66 (5,0). De LPF was met 0,9 procent de slechtst scorende landelijke partij.

Er werd vandaag op ruim 175 scholen in het hele land gestemd. Het was de eerste keer dat scholieren in een landelijke schaduwverkiezingen hun gemeentelijke stem konden uitbrengen. De volledige uitslag valt hier te zien.

----
Zie ook de FOK!poll over de gemeenteraadsverkiezingen.

Met dank aan --Christiaan-- voor de submit.
Submitter:  Bron: Scholierenverkiezingen