OM: man schuldig in bloempot-zaak

Icoon JustitieEen 65-jarige Bosschenaar is schuldig aan de dood van zijn even oude buurvrouw, maar hoeft geen straf te hebben van het Openbaar Ministerie (OM). Een bloempot van de man viel vorig jaar zomer op het hoofd van de vrouw. Dat overleefde de 65-jarige vrouw niet. Het OM vindt dat de man zich onvoldoende heeft gerealiseerd wat het gevolg zou kunnen zijn van het plaatsen van een negen kilo zware bloempot op de balkonrand.

De vrouw liep met haar 5-jarige kleinkind over het Schout van Hanswijkplein in de Brabantse stad. De bloempot waarin een tomatenplant werd gekweekt, gleed vermoedelijk door een windvlaag van een balkon van de zesde verdieping af. Ondanks dat het slachtoffer meteen per traumahelikopter naar een ziekenhuis in Nijmegen werd overgebracht, overleed ze enkele dagen later. Het kind bleef ongedeerd.

Het opmerkelijke is dat de vrouw net op weg was naar een flat-overleg. Daarin zou gesproken worden over losstaande voorwerpen op de balkons. De bewoners van de acht verdiepingen hoge flat zouden die dag bekijken of er gevaar dreigde en of er eventueel maatregelen moesten worden genomen.

De officier van Justitie vindt dat de man al voldoende is gestraft voor de dood van zijn onderbuurvrouw. Advocaat Van Baarle bepleitte vrijspraak. Hij sprak van een ongeluk. "Het was toeval dat de vrouw daar op de fatale plek was." 22 februari doet de rechter uitspraak.