SPD blij met vertrek 'Rode Oskar'

Icoon politiek buitenland nieuwsHet vertrek van de voormalige leider Oskar Lafontaine uit de Duitse regeringspartij SPD wordt door de top van de partij toegejuicht. "Oskar, wees eerlijk, ga nu, hou op nog langer de SPD te beschadigen", schreef algemeen secretaris Klaus Benneter kort voordat Lafontaine zijn uittreden bekend maakte.

De voormalige partijvoorzitter en minister van Financiën wil zich aansluiten bij de nieuwe partij Wahlalternative Arbeit & soziale Gerechtigkeit (WASG), die voortkomt uit de linkervleugel van de partij van bondskanselier Gerhard Schröder. Met de Oost-Duitse PDS, voortgekomen uit de communistische partij van de voormalige DDR, wil 'Rode Oskar' een alliantie vormen bij de vervroegde verkiezingen in september. De populaire PDS-politicus Gregor Gysi wordt gezien als belangrijkste kandidaat om samen met Lafontaine het boegbeeld van de alliantie te vormen.

Lafontaine, die dertien jaar minister-president van de deelstaat Saarland was, verloor in 1999 een strijd om de macht binnen de SPD van Schröder. Hij was destijds minister van Financiën en wilde de Duitse economie stimuleren door schulden te maken. De laatste jaren liet 'de Napoleon van de Saar' geen gelegenheid ongemoeid om kritiek uit te oefenen op het 'neoliberale beleid' van de rood-groene regering in Berlijn. Hij stelde zich tegen 'Agenda 2010', het hervormingsprogramma van Schröder.

Schröder doet ondertussen alsof hij Lafontaine nooit gekend heeft. Toen de premier gevraagd werd of hij het aftreden van zijn voormalige minister van Financiën ooit als een gemiste kans heeft beschouwd, antwoordde Schröder: "Welke minister van Financiën?"