Veel nieuwe Michelinsterren in Nederland

In Maastricht is vanmiddag op de jaarlijkse European Fine Food Fair de Michelingids Benelux 2005 gepresenteerd. België heeft dit jaar negen nieuwe Michelinsterren gekregen, Nederland krijgt er maar liefst elf bij. Daar tegenover staat dat er ook restaurants zijn die sterren verliezen, vier in Nederland en één in België.

Nederland
De opvallendste 'nieuwe' ster is die van topkok Robert Kranenborg. Twee jaar geleden raakte hij zijn ster kwijt toen zijn restaurant Vossius failliet ging. Zijn nieuwe restaurant Le Cirque in het Scheveningse Circustheater voldoet volgens de Franse keurmeesters aan alle eisen voor een eerste ster. Onder meer het Amsterdamse Okura, Karel V in Utrecht en De Kromme Watergang in Breskens kregen eveneens voor het eerst een ster. De Zwethheul in Schipluiden en De Lindenhof in Giethoorn hebben vanaf vandaag twee sterren.

België
België telt voortaan weer drie restaurants met drie Michelinsterren. Sinds vorig jaar waren dat er nog maar twee. Het Hof van Cleve in Kruishoutem mag zich voortaan tot de Europese top rekenen met de beoordeling "uitzonderlijk".

-
De complete lijst van Nederlandse restaurants met een ster vind je hier