NS Publieksprijs voor 'In Europa' Geert Mak

Icoon Algemeen nieuwsHet boek 'In Europa' van Geert Mak heeft de NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek 2004 gewonnen. Veertigduizend mensen brachten hun stem uit op een van de zes genomineerde boeken. Ook in 2000 ging de prijs naar Geert Mak, toen voor zijn boek 'De eeuw van mijn vader'. Dit is vanmiddag bekend gemaakt door de initiatiefnemer van de prijs, Stichting CPNB.

'In Europa' is een 1.200 pagina's tellend reisverslag waarvoor de 58-jarige Mak een jaar lang door Europa reisde. Hij volgde daarvoor letterlijk de sporen van de geschiedenis door de eeuw en het continent: beginnend bij de resten van de Parijse Wereldtentoonstelling en eindigend bij de ruïnes van Sarajevo. 'In Europa' werd al snel na verschijning, in maart van dit jaar, een bestseller. Inmiddels zijn meer dan tweehonderdduizend exemplaren van het boek verkocht.

De overige genomineerde titels voor de NS Publieksprijs waren 'De Cock en geen excuus voor moord' (Baantjer), 'Het duister dat ons scheidt' (Renate Dorrestein), 'Een schitterend gebrek' (Arthur Japin); 'De eetclub' (Saskia Noort) en 'Schaduwkind' (P.F. Thomése). Mak ontvangt voor 'In Europa' een geldbedrag van 7.500 euro en een sculptuur van Jeroen Henneman.


Cover van het bekroonde boek