Nobelprijs Literatuur naar Jelinek

De Nobelprijs voor de Literatuur 2004 gaat naar de Oostenrijkse schrijfster Elfriede Jelinek (58). Zij krijgt de prijs "voor de vloeiende muzikaliteit van de stemmen en tegenstemmen in romans en toneelstukken die met buitengewone taalijver het absurdisme en de onderdrukkende macht van de maatschappij onthullen", aldus het Nobelprijscomité.

Jelinek, onder andere bekend van de romans 'Lust' en 'De pianiste', liet in een interview met de Zweedse radio weten dat de prijs voor haar "een volledige verrassing en een hele eer" betekent. De Nobelprijs voor de Literatuur werd eerder uitgereikt aan tien vrouwen en 89 mannen. Vorig jaar won de Zuid-Afrikaanse schrijver J.M. Coetzee.

Natuurkunde
De Nobelprijs voor de Natuurkunde gaat naar de Amerikanen David Gross (63), David Politzer (55) en Frank Wilczek (53) voor hun onderzoek naar quarks, de elementaire bouwstenen van de materie. Uit dit onderzoek is gebleken dat quarks niet zelfstandig kunnen bestaan, maar altijd in een twee- of drietal voorkomen.

Chemie
De Nobelprijs voor de Chemie gaat tot slot naar de Israeliërs Aaron Ciechanover (57) en Avram Hershko (67) en de Amerikaan Irwin Rose (78), die onderzoek hebben gedaan naar de afbraak van eiwitten in lichaamscellen.

De winnaars van de andere twee Nobelprijzen, voor de Vrede en voor de Economie, worden morgen respectievelijk maandag bekendgemaakt. De uitreiking van de prijzen van elk 1,1 miljoen euro vindt plaats op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel. Maandag werd al bekend dat de Nobelprijs voor de Geneeskunde zal worden uitgereikt aan een Amerikaans duo voor hun onderzoek naar het menselijk reukvermogen.