Strijd om de macht binnen LPF

Icoon politiek binnenland nieuwsHet LPF-bestuur moet aftreden. Dat eist vastgoedhandelaar en multimiljonair Chris Thünnessen, een belangrijke geldschieter van de Lijst Pim Fortuyn (LPF). Thünnessen wil bestuursleden aan het roer in wie hij vertrouwen heeft, als voorwaarde voor een nieuwe lening van 70.000 euro.

De bestuurskwestie staat centraal op een algemene ledenvergadering (ALV) van de LPF die zaterdag in Rotterdam gehouden wordt. Behalve het kiezen van een nieuw bestuur staat het aanvragen van surséance op de agenda. Met een surséance zou het bestuur Thünnessen treffen, die een eerdere lening van 800.000 euro dreigt terug te eisen.

Thünnessen weet Marten Fortuijn en kamerlid Gerard van As aan zijn zijde. Deze laatste kwam vorige maand in een ernstig conflict met het bestuur van de partij, toen hij leden benaderde met de oproep de ALV te vervroegen. De ruzie werd later gesust door LPF-fractievoorzitter Mat Herben. Marten Fortuijn is door Thünnessen geparachuteerd als mogelijk bestuurslid.

Motie van wantrouwen
Het huidige bestuurslid Ruud Both had aangekondigd zich niet herkiesbaar te stellen, maar komt daar vermoedelijk op terug om te voorkomen dat 'Thünnessen in de partij de macht grijpt'. Beide zijden bestoken elkaar op de website van de LPF al enige tijd met beschuldigingen. Van As heeft inmiddels een motie van wantrouwen aangekondigd tegen de huidige bestuursleden. Deze denken echter veel lokale bestuursleden achter zich te hebben.